Van binnen naar buiten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van binnen naar buiten"

Transcriptie

1 Van binnen naar buiten

2

3 Ambitie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving. Missie Vanwege de betaalbaarheid van de woonlasten wil Thús Wonen toegroeien naar een situatie waarin de woonlasten van onze huurders maximaal inflatievolgend zijn.

4

5 Het oog gericht op de klant Woningcorporaties verkeren in zwaar weer. Er wordt met gretigheid naar hun vermogen gekeken. Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren, is dat dit geld in de bestaande woningvoorraad vast zit. Om haar financiële positie op orde te houden, moet een corporatie net als elk ander bedrijf veel geld lenen op de kapitaalmarkt. Dat vraagt om kennis over waardesturing van en investering in vastgoed. Kunde om de juiste afwegingen te maken. Overzicht van de toekomstige woningmarkt en vakmanschap om de risico s van markt en prijsontwikkelingen zeer strak in de hand te houden. En dat alles om onze klanten in Noordoost-Friesland, ook op de heel lange termijn, van goede huisvesting te kunnen voorzien. Om dit zo optimaal mogelijk te doen, zijn Thús wonen en Woningcorporatie Dongeradeel eind 2009 gefuseerd. Het doel? Het maximaal benutten van de schaalvoordelen, niets meer en niets minder. Een woningcorporatie is anno 2010 een ingewikkeld bedrijf. Enerzijds is zij gewoon een vastgoedonderneming die haar klanten, in ons geval ongeveer gezinnen, van kwalitatief hoogwaardige huisvesting en services wil blijven voorzien. Anderzijds is zij een bedrijf dat transparant wil zijn en belangrijke afwegingen wil delen met de belanghouders. Het is daarom belangrijk dat Thús Wonen haar belanghouders begrijpt en dat deze op hun beurt de woningcorporatie begrijpen. Achterin dit boekje schetsen we u kort het financiële resultaat over 2009 van de woningcorporaties Thús wonen en Dongeradeel van voor de fusie. Belangrijker vinden we het u deelgenoot te maken van onze visie op de toekomst. Een toekomst waarvoor we onze blik van binnen naar buiten willen richten; op onze klant. Wim Megens en Roelof Kuik Directeuren-Bestuurders

6

7 Meerwaarde van fusie Een fusie is geen doel op zich, maar moet leiden tot meerwaarde bij het realiseren van de doelstellingen van beide corporaties. Dat was het uitgangspunt om de haalbaarheid van een fusie tussen Thús wonen en Woningcorporatie Dongeradeel te onderzoeken.

8

9 Inzet Vanzelfsprekend moet de fusie voornamelijk voordelen opleveren, zowel voor de beide corporaties als voor de klanten en andere belanghouders. De fusie moet het volgende opleveren: meer mogelijkheden op het terrein van nieuwbouw en herstructurering, markt- en vastgoedbeleid, innovatie, beleidsvoorbereiding en bedrijfscultuur; professionelere vraagbaak op het terrein van beleid en beheer voor consumenten, overheden en andere belanghebbenden; realiseren van een aansluitend en gevarieerd woningbezit in aansluitende woningmarktgebieden; sterker opereren en volkshuisvestingsopgaven beter afstemmen in een omgeving waar krimp en vergrijzing onontkoombaar zijn; belangrijke partij op het terrein van wonen, welzijn en zorg en steviger inbreng in regionale vraagstukken; samen invulling geven aan de matching van taken en middelen; beleidsmatige lokale verankering door interne specialisatie van onder meer project- en beleidsontwikkeling, kwaliteitszorg, personeelsmanagement, productinnovatie en communicatie; breder financieel draagvlak om de realisatie van de doelstellingen te waarborgen en de risico s te spreiden. Opbrengst Deze factoren waren, gecombineerd met de marktontwikkelingen en financiële en bedrijfsmatige overwegingen, voldoende reden het fusietraject in te gaan. Daaraan is een aantal toekomstvoorwaarden gekoppeld. De fusiecorporatie Thús Wonen: is een stimulerende, innovatieve partner; borgt kwaliteit naar haar klanten; heeft een groter vermogen om vernieuwingen te realiseren; biedt als werkgever meer mogelijkheden aan haar medewerkers; levert kwaliteit aan klant en huurder op alle terreinen. Om aan deze kwaliteitseisen te kunnen voldoen, heeft Thús Wonen haar strategie bepaald en haar koers uitgezet. Beide zijn vertaald in een toekomstbeeld met een aangescherpte missie en ambitie.

10 Toekomst van Thús Wonen

11 Het toekomstbeeld van Thús Wonen typeert zich onder meer door krimp en vergrijzing, een niet goed op elkaar afgestemd zijn van vraag en aanbod, een verminderde leefbaarheid en een veranderde positie ten opzichte van de overheid. Al met al moet Thús Wonen de komende jaren de uitdaging aangaan om met een steeds kleinere financiële slagkracht haar primaire taak, aangevuld met een groeiende maatschappelijke taak, te vervullen. We moeten sterk aan de wind zeilen. Een uitdaging waar je u tegen zegt, maar wel één die wij niet uit de weg gaan!

12

13 De dynamiek van de samenleving zorgt ervoor dat Thús Wonen te maken heeft met complexe samenhangende en elkaar versterkende problemen. De rijksoverheid haalt geld bij ons en andere woningcorporaties weg en geeft daar relatief weinig voor terug. Daarnaast worden belanghouders steeds veeleisender en vragen om concrete oplossingen en bijdragen. Bovendien versterken uiteenlopende factoren, waar we zelf weinig invloed hebben, de financiële krapte die ontstaat. Ons woningaanbod zowel de woningen als de locaties waarop deze zich bevinden sluit onvoldoende aan op de wensen van onze toekomstige klanten: kritische woonconsumenten (van jong tot oud) die steeds hogere kwaliteitseisen stellen. In Noordoost-Friesland wonen verhoudingsgewijs meer mensen met lage inkomens wat het moeilijk maakt om reële marktprijzen door te berekenen aan onze huurders. Dit beperkt ons in onze financiële middelen. Als gevolg van bevolkingskrimp, dubbele vergrijzing en ontgroening komen voorzieningen in kleine dorpen onder druk te staan. Het wegvallen van voorzieningen heeft neveneffecten op de woningmarkt. De rekening van de huidige economische crisis moet de komende jaren worden betaald; ook door ons. Bovendien krijgen woningcorporaties te maken met aangescherpte richtlijnen op het gebied van milieu en energie. Met het oog op kostenbesparing en het beter kunnen invullen van individuele woonwensen moet onze werkorganisatie anders denken en werken. Uiteraard heeft dit gevolgen voor ons personeel, zowel kwalitatief als kwantitatief. We sluiten niet uit dat de focus weer primair komt te liggen op het simpelweg huisvesten van de doelgroep. Alle genoemde zaken gaan ook gepaard met kansen. De komende jaren zorgen nieuwe technologieën ervoor dat wij anders moeten gaan denken en dat nieuwe producten worden ontwikkeld en in de markt worden gezet.

14 Onze missie, onze ambitie

15 Om onze missie mensen met een inkomen tot modaal een goede woning en woonomgeving bieden in de praktijk te kunnen brengen, moet Thús Wonen helder krijgen wie haar doelgroep is en wat een goede woning en woonomgeving inhouden. Met het oog op de betaalbaarheid van de woonlasten heeft Thús Wonen de ambitie om toe te groeien naar een situatie waarin de woonlasten van onze huurders maximaal inflatievolgend zijn.

16

17 Wie? Een modaal inkomen is een inkomen tot (2009). Het benoemen van deze inkomensgrens houdt echter niet in dat Thús Wonen inkomen een factor wil laten zijn bij woningtoewijzing of inkomen op een andere manier de bedrijfsvoering wil laten beïnvloeden. Het woonproduct en de prijs die we daarvoor berekenen, zijn wel bepalende factoren bij woningtoewijzing. Wat? Wat een goede woning is, wordt bepaald door de klant, de staat en mogelijkheden van de woning, toekomstverwachtingen en niet in de laatste plaats door Thús Wonen zelf. Wij stellen vast wat de minimumkwaliteit is waaraan onze woningen moeten voldoen. Ook de woonomgeving heeft effect op wat een goede woning is. Een goede woonomgeving is in de eerste plaats schoon, heel en veilig. Thús Wonen heeft de middelen tot haar beschikking om te zorgen voor haar woningbezit en de omgeving. Dit kan met menskracht en expertise of via netwerken. Waar? Thús Wonen is en blijft actief in Noordoost-Friesland; in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Wij willen ons in dit gebied vooral focussen op de huisvesting van onze doelgroepen van beleid. Het concreet maken van de keuzes wordt verder uitgewerkt in onze bedrijfsstrategie en strategisch voorraadbeleid. Hoe? De focus van Thús Wonen ligt op het in standhouden van het bezit. De komende jaren investeert Thús Wonen fors in de kwaliteit van haar bestaande woningvoorraad. Enerzijds passen we woningen aan, aan de wensen van onze huurders, door bijvoorbeeld het energiezuiniger maken van woningen. Daarnaast blijven we doorgaan met het vervangen van onze woningvoorraad door sloop/ nieuwbouw en door het renoveren van woningen. Echter we moeten in verband met onze financiële situatie keuzes maken. We gaan investeren in dorpen en steden waarvan wij denken dat de waarde van onze woningen in die gebieden minimaal gelijk blijft of beter nog stijgt. Deze keuzes maken wij niet alleen. Goede afspraken met de verschillende gemeenten zijn hierbij onontbeerlijk. Samen moeten woningcorporatie en gemeente een gezond investeringsklimaat scheppen.

18 Terugblik op 2009

19 Het jaar 2009 was zowel voor Thús wonen als voor Woningcorporatie Dongeradeel een bijzonder jaar. Vanaf januari is gewerkt aan het tot stand komen van de fusie. De fusie garandeert voor heel Noordoost-Friesland een krachtige woningcorporatie die de toekomst aankan.

20

21 Vanzelfsprekend hebben beide woningcorporaties in 2009 financieel beleid gevoerd dat erop is gericht (de financiële) continuïteit te waarborgen. De extra last van de vennootschapsbelasting, de zogenaamde Vogelaarheffing en andere beleidsvoornemens van onze centrale overheid doet echter een grote aanslag op het eigen vermogen en de mogelijkheid om te investeren in de gewenste plannen. Jaarresultaat 2009 Het resultaat van Thús wonen over het boekjaar 2009 bedroeg ongeveer 1,7 miljoen negatief. Over het boekjaar 2008 was het resultaat ongeveer 0,7 miljoen positief. De parameters voor de bedrijfswaardeberekening zijn, in verband met de afstemming van de waarderingsgrondslagen voor de fusiecorporatie, in het verslagjaar gewijzigd. Daardoor heeft een afwaardering van de boekwaarde van de activa tot de lagere bedrijfswaarde plaatsgevonden, waarmee een bedrag van circa 1.9 miljoen was gemoeid. De onrendabele top op twee nieuwbouwcomplexen bedroeg circa 0,6 miljoen. Deze afboekingen zijn verantwoordelijk voor het negatieve resultaat over Woningcorporatie Dongeradeel heeft het verslagjaar 2009 afgesloten met een positief saldo van ongeveer 0,9 miljoen. De begroting voor 2009 gaf een negatief saldo aan van ruim 1,2 miljoen. Het verschil ten opzichte van de begroting is dus circa 2,1 miljoen. De voornaamste reden voor het positieve verschil is de lagere overige waardeveranderingen vaste activa, hoofdzakelijk door meevallende onrendabele toppen. Een lager resultaat op verkoop uit bestaand bezit en onderhoudslasten die hoger uitvielen dan begroot, hebben dit effect deels tenietgedaan. Continuïteit gewaarborgd Wil er voor een corporatie sprake zijn van financiële continuïteit, dan moet er in ieder geval permanent toegang zijn tot de geld- en kapitaalmarkt tegen acceptabele condities. Voor de ze toegang zijn corporaties afhankelijk van de borgingsfaciliteiten van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Sinds 2008 beoordeelt het WSW de corporaties op hun kredietwaardigheid aan de hand van een analyse van de kasstromen. Met andere woorden: hoeveel euro s komen er binnen en hoeveel euro s gaan eruit en is het saldo daarvan voldoende om aan rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Eind 2009 voldoen zowel Thús wonen als Woningcorporatie Dongeradeel aan de eisen van het WSW. De nieuwe corporatie Thús Wonen is dan ook gezond het jaar 2010 ingegaan.

22 In 2010 heeft Thús Wonen in het kader van de bewaking van de financiële continuïteit een prognose gemaakt van de ontwikkeling van de solvabiliteit. Hiervoor is een aantal aannames gedaan met betrekking tot de investeringen in kwaliteitsverbetering, in gerief, energetica, sloop en nieuwbouw. De aannames staan in het overzicht. In de loop van 2010/2011 actualiseren we het strategisch voorraadbeleid en kunnen we bedragen nader specificeren en prognosticeren. Verloop VHE s Totalen t/m Aantal woningen begin boekjaar Af: wegens verkoop Af: wegens einde exploitatie (sloop etc.) Bij: Nieuwbouw in exploitatie Aantal woningen einde boekjaar Investeringen Stichtingskosten nieuwbouw Sloop Energie Kwaliteitsverbetering Gerief / cv Totaal investeringen Verkoop Totaal investeringen (incl. verkoop) % 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% Prognose solvabiliteit Thús Wonen Minimale vereiste solvabiliteit

23 Aantal woningen einde boekjaar Investeringen Stichtingskosten nieuwbouw Als Sloop de prognoses worden gerealiseerd, is het 696 verloop 0 van 0 de 962 solvabiliteit zoals weergegeven in Energie de grafiek. Hieruit blijkt dat in het jaar 2019 de solvabiliteit van Thús Wonen is gedaald tot Kwaliteitsverbetering het minimaal vereiste niveau van het Centraal 1.750Fonds 1.750Volkshuisvesting (CFV) De oorzaak van Gerief de / cv het dalen van die solvabiliteit is dat de investeringen (totaal circa 130 miljoen) in kwaliteitsverbetering, Totaal investeringen gerief, energetica, sloop en nieuwbouw onvoldoende gedekt worden uit extra Verkoop huren Totaal investeringen (incl. verkoop) Solvabiliteit op basis van bedrijfswaarde conform parameters CFV 45.0% 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% Prognose solvabiliteit Thús Wonen Minimale vereiste solvabiliteit volgens CFV 5,0% 0,0%

24

25 Winst-en-verliesrekening 2009 (combinatie Thús wonen en Woningcorporatie Dongeradeel) Omschrijving Fusie Begroting 2009 (e) Fusie Boekjaar 2009 (e) Fusie Boekjaar 2008 (e) Bedrijfsopbrengsten 1 Huren 2 Vergoedingen 3 Overheidsbijdragen 4 Verkoop onroerende goederen 5 Overige bedrijfsopbrengsten 6 Gefactureerde termijnen Projecten BV Totaal bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten 7 Afschrijving op materiële vaste activa 8 Overige waardeveranderingen 9 Lonen en salarissen 10 Sociale lasten 11 Kosten onderhoud 12 Overige bedrijfslasten 13 Kostprijs gefactureerde termijnen Projecten BV Totaal bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Waardeveranderingen fin. vaste activa en effecten 15 Resultaat financiële vaste activa en effecten 16 Rentebaten 17 Rentelasten Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen Belastingen 19 Deelnemingen JAARRESULTAAT

26 Colofon Dit boekje is een uitgave van Thús Wonen September 2010 Concept, tekst, productiebegeleiding Nestas communicatie, Almere Fotografie Theo de Witte Creaties, Leeuwarden Vormgeving en opmaak Van Someren, visuele communicatie, Weesp Druk Thieme Almere, Almere

27 Thús Wonen t f e info@thuswonen.nl i Postadres Postbus AA Dokkum Bezoekadres Holwerderweg PA Dokkum

28

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Voorwoord van het bestuur bij de begroting

Voorwoord van het bestuur bij de begroting Voorwoord van het bestuur bij de begroting 2014-2023 De begroting van vorig jaar kenmerkte zich door zeer omvangrijke bezuinigingen, nodig om de gevolgen van het regeringsbeleid op te vangen. Tegelijkertijd

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0278 Zaanstad Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen

Nadere informatie

Stek in 2011 Feiten & cijfers

Stek in 2011 Feiten & cijfers Stek in 2011 Feiten & cijfers Voor woord van de bestuurder 2 Financieel gezond blijven Stek heeft in 2011 een resultaat op de normale bedrijfsvoering behaald van H 5,0 miljoen. Vooral de verlaging van

Nadere informatie

Begroting Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw 2013

Begroting Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw 2013 Begroting Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw 2013 1. Inleiding Het eerste kabinet Rutte heeft nog geen twee jaar stand gehouden. In deze periode is er op de woningmarkt geen vooruitgang geboekt.

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0151 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013 Midden in Rhenen! Terugblik Het jaar 2013 was voor de Rhenense Woningstichting (RWs) een bijzonder jaar. Ondanks de onzekere financiële- en marktomstandigheden zijn we erin geslaagd om de voorgenomen investeringen

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000)

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) 31 December 2014 31 December 2013 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa Software en website 497 473 Materiële vaste

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Woningbezit per gemeente 140

Woningbezit per gemeente 140 Betaalbaarheid en in Fryslân 2016 HUURKLASSE Aantal 403,06 403,07 en 576,87 576,88 en 618,24 8,7 65 HUURPRIJS IN NIEUWBOUW Investering (x miljoen ) Woningbezit per gemeente 140 Schiermonnikoog WONINGVERBETERINGEN

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan van Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2013 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

Wijziging bijlage II Besluit beheer sociale-huursector VROM

Wijziging bijlage II Besluit beheer sociale-huursector VROM Wijziging bijlage II Besluit beheer sociale-huursector VROM 8 januari 1999/Nr. MJZ98125184 Centrale Directie Juridische Zaken Afdeling Wetgeving De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

5Financiële prestaties

5Financiële prestaties 5Financiële prestaties 5. Financiële prestaties 5.1 Financiële resultaten Jaarresultaat 2012 Het jaarresultaat over 2012 bedraagt ruim 2,5 mln. negatief. Begroot was een jaarresultaat van ruim 0,2 mln.

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Investerings- en financieel statuut

Investerings- en financieel statuut Investerings- en financieel statuut Inleiding Het belang van financiële sturing is in de afgelopen jaren toegenomen. Wijzigingen in de wettelijke regels, waaronder de scheiding van DAEB en niet-daeb activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag Toelichting volkshuisvestingsverslag

Jaarverslag Toelichting volkshuisvestingsverslag Jaarverslag 2014 Het jaarverslag 2014 van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is gereed. Met het jaarverslag leggen wij verantwoording af aan onze belanghouders over de activiteiten, bestede middelen en behaalde

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Versie I, januari 217 verslagjaar Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0669 Roermond CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0669 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L1691 Apeldoorn CFV 2011 Corporatie in Perspectief L1691 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Toekomstvisie. publieke versie

Toekomstvisie. publieke versie Toekomstvisie publieke versie 1 Inhoudsopgave 1. Onze maatschappelijke opdracht 4 2 De wereld om ons heen 5 2.1 Omgeving 5 2.2 Prognoses 5 2.3 Markt in Enschede 6 2.4 Markt in Hengelo 6 3 Onze missie en

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2108 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In toenemende mate is er behoefte om met behulp van kengetallen inzicht te krijgen

Nadere informatie

Stichting Woongoed Middelburg L0943

Stichting Woongoed Middelburg L0943 Stichting Woongoed Middelburg L943 Versie 214-1, december verslagjaar Colofon Versie 214-I Verslagjaar Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP)

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Utrecht CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen.

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. 2 april 2015 1 Inleiding Eind 2013 is in de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

± < > < < < > > < > > < < < > > < > > < < < > < > < >= < >= < >= < >= < >= < >= . Periode . < 20,0 15,0 Solvabiliteit 2,4 2,2 Rentedekkingsgraad percentage 10,0 5,0 ratio

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2012 Corporatie in Perspectief Rotterdam Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie zich

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0305 Langedijk Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Nieuwegein CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Stichting Woontij L1560

Stichting Woontij L1560 Stichting Woontij L156 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Alphen aan den Rijn CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Activiteiten STJA in ALMELO. Bod onderdelen c.f. woningwet Beschikbaarheid woningen en woonvoorzieningen in Almelo:

Activiteiten STJA in ALMELO. Bod onderdelen c.f. woningwet Beschikbaarheid woningen en woonvoorzieningen in Almelo: Bijlage 4 Financiële paragraaf Sint Joseph In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Sint Joseph, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen en percentages.

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

Stichting Portaal L0117

Stichting Portaal L0117 Stichting Portaal L117 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is een uitgave

Nadere informatie

Stichting De Leeuw van Putten L1896

Stichting De Leeuw van Putten L1896 Stichting De Leeuw van Putten L1896 Versie 214-1, december verslagjaar 213 Colofon Versie 214-I Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2013 Corporatie in Perspectief Rotterdam Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie zich

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014 Advies Bewoners Advies Groep Begroting 2014 November 2013 Het advies in hoofdlijn: 1. De ambitie van Nijestee moet vooral gericht zijn op de kerntaken, goede en betaalbare huisvesting voor de doelgroep

Nadere informatie

Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012. - Welkomst dia bij binnenkomst.

Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012. - Welkomst dia bij binnenkomst. Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012 - Welkomst dia bij binnenkomst. 1 Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing Thom Wolters Gert Boels 2 Introductie Aanleiding Introductie

Nadere informatie

Wonen Noordwest Friesland L0003

Wonen Noordwest Friesland L0003 Wonen Noordwest Friesland L3 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 213 Corporatie in Perspectief L42 Bouwvereniging "Huis en Hof" voor de gemeente Nijmegen Nijmegen Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

Raamovereenkomst

Raamovereenkomst Raamovereenkomst 2016 2020 Definitief concept: 1.0 Datum: 23 juni 2016 1 Inleiding Deze raamovereenkomst is tot stand gekomen in de samenwerking tussen vier partijen, namelijk de DDFK gemeenten, woningcorporatie

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en voor kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2015 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO Bijlage 3 Financiële paragraaf Beter Wonen Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN VISIE op TOEZICHT & BESTUUR van STICHTING MAASKANT WONEN 1 ALGEMEEN Maaskant Wonen is een woningcorporatie met circa 1.850 woningen in beheer. We zijn actief in de gemeente Stein in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen Bijlage 2: Financiële paragraaf Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

2

2 2 ij ij ij ij ij ij Nettogerealiseerd resultaat verkoop vastgoedportefeuille Overige waardeveranderingen vastgoedportefeuille Niet-gerealiseerde waardeveranderingen vastgoedportefeuille Niet-gerealiseerde

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Almelo CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Haarlem CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27%

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27% 8. Financiën 8.1 Kerncijfers Huuropbrengsten Bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Niet-gerealiseerde waardeveranderingen Resultaat na belastingen Maatschappelijke prestatie 40,1 miljoen

Nadere informatie

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Met behulp van de stappen in deze hulpwijzer kunnen gemeenten zich voorbereiden op het geven van een zienswijze bij het

Nadere informatie

ber ng V 19 decem gro3 AL Be

ber ng V 19 decem gro3 AL Be ALV 19 december 2016 Begro3ng 2017 Achtergrond cijfers Transi'ejaar (2016-2017) Scha6ng kosten van uitbesteden opera'onele ac'viteiten & werkzaamheden technisch adviseur Daling bestuurskosten S'jging advieskosten

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Verkort rapport van bevindingen

Verkort rapport van bevindingen Verkort rapport van bevindingen Financiële beoordeling voorstel tot fusie Ymere De Woningbouw 5 maart 2013 Geachte werkgroep, In navolging op onze opdracht, zoals door u op 7 januari 2013 aan BAAS Management

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN BODEGRAVEN NIEUWERBRUG Een flexibele en moderne organisatie Zorgen voor een passende woningvoorraad WAARDER REEUWIJK Reeuwijkse plassen DRIEBRUGGEN Plezierig wonen HOGEBRUG (VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

Nadere informatie

Een solide belegging AAA-borgstelling

Een solide belegging AAA-borgstelling Een solide belegging AAA-borgstelling Onze bijdrage aan de samenleving Het WSW stelt als onafhankelijk instituut woningcorporaties in staat optimale financiering te verkrijgen voor vastgoed in de publieke

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken

Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken 9.1 Kerncijfers 9.2 Algemeen 9.3 Financiële kengetallen 9.4 Maatschappelijke prestatie 9.5 Toekomstige ontwikkelingen 9.5 Balans 9.6 Winst- en verliesrekening 9.1

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting De wijze waarop de woningmarkt nu georganiseerd is met 2,4 miljoen sociale huurwoningen is niet meer houdbaar. We zullen naar een systeemverandering

Nadere informatie

MoerdUk. gernfenfe RAADSINFORMATIEBRIEF

MoerdUk. gernfenfe RAADSINFORMATIEBRIEF gernfenfe MoerdUk RAADSINFORMATIEBRIEF Verantwoordel illehouder: Jaa Kam Nummer qriffie Zaaknummer Documentnummer 'at.+ o)\ 4,(.Hh\N,+ Van Colleqe van burqemeester en wethouders ß',lr\-o?- +47ô61 Aan Onderwerp

Nadere informatie

W o n i n g b o u w v e r e n i g i n g S t. Wi l l i b r o r d u s. W e r k t a l s c e m e n t in d e W a s s e n a a r s e s a m e n l e v i n g

W o n i n g b o u w v e r e n i g i n g S t. Wi l l i b r o r d u s. W e r k t a l s c e m e n t in d e W a s s e n a a r s e s a m e n l e v i n g W o n i n g b o u w v e r e n i g i n g S t. Wi l l i b r o r d u s W e r k t a l s c e m e n t in d e W a s s e n a a r s e s a m e n l e v i n g I n h o u d M i s s i e Wo n i n g b o u w v e r e n i

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden

Visie op besturen en toezicht houden Visie op besturen en toezicht houden Vastgesteld door directeur-bestuurder en raad van commissarissen op 14 februari 2018 Inleiding De nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking is getreden en de nieuwe

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Anna Paulowna. Investeringsstatuut. Versienummer: Datum: 7 maart Woningbouwvereniging Anna Paulowna

Woningbouwvereniging Anna Paulowna. Investeringsstatuut. Versienummer: Datum: 7 maart Woningbouwvereniging Anna Paulowna Investeringsstatuut Versienummer: 2017.01 Datum: 7 maart 2017 1 INLEIDING onderschrijft zo veel mogelijk de Governancecode voor Woningcorporaties. In deze code is extra aandacht voor verbindingen en risico

Nadere informatie

Woningmarkt en corporatiesector. Johan Conijn

Woningmarkt en corporatiesector. Johan Conijn Woningmarkt en corporatiesector Johan Conijn Ruimteconferentie PBL 21 mei 2013 Inhoud Woningmarktdebat Positie woningcorporatie Regeer- en woonakkoord DrieKamerModel 2 Woningmarkt Overmatige subsidiering

Nadere informatie

STEK.NU. 23 mei 2013 Presentatie aan de gemeenteraad Westvoorne

STEK.NU. 23 mei 2013 Presentatie aan de gemeenteraad Westvoorne STEK.NU 23 mei 2013 Presentatie aan de gemeenteraad Westvoorne Programma Introductie STEK.NU Analyse Gemeentelijk Woonbedrijf Westvoorne De Regiecorporatie Vertaling vanuit het gedachtegoed naar de specifieke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Ridderkerk CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Eindhoven CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Texel CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Veranderingen in het opdrachtgeverschap

Veranderingen in het opdrachtgeverschap Veranderingen in het opdrachtgeverschap Masterclass Opdrachtgeveschap Efficiënt Energiebesparen 5 november2015 - Krimpende portemonnee - De spanning tussen vraag en aanbod - Regisserend Oprachtgeverschap

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Eindhoven Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie