DE CANONKARAVAAN DOEt DRENthE AAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE CANONKARAVAAN DOEt DRENthE AAN"

Transcriptie

1 DE CANONKARAVAAN doet Drenthe aan UITNODIGING STARTCONFERENTIE VOOR HET ONDERWIJS dinsdag 27 november 2007

2 De CANONKARAVAAN DOet Drenthe aan STARTCONFERENTIE VOOR HET ONDERWIJS dinsdag 27 november uur Brede School De ZuiderBreedte Boekenberghstraat 12 in HOOGEVEEN

3 Programma Presentatie en dagvoorzitter: Frénk van der Linden uur Inloop + inschrijving workshops uur Welkomstwoord door Ton Bargeman, wethouder onderwijs, cultuureducatie en jeugdbeleid gemeente Hoogeveen uur Opening door Rein Munniksma, gedeputeerde cultuur provincie Drenthe samen met leerlingen van De ZuiderBreedte uur Toelichting vanuit Ministerie OCW door Jan Jaap Knol, hoofd afdeling Cultuurbereik uur Namens de Canoncommissie, Rob van der Vaart, hoogleraar Regionale en Educatie Geografie Universiteit Utrecht uur Canon als belevenis door Hein Klompmaker, directeur Hunebedcentrum Borger uur Het Hunebedgesprek, een eindgesprek o.l.v. Frénk van der Linden met Michiel Gerding, regionaal historicus, Lammert Doedens, docent geschiedenis Dr. Nassaucollege vestiging Midden-Drenthe, Maarten Duyvendak, hoogleraar Regionale Geschiedenis Rijkuniversiteit Groningen, Rob van der Vaart, Hein Klompmaker en bijdragen uit de zaal uur Pauze, inschrijving workshops + informatiemarkt uur Start workshopronde uur Start workshopronde uur Afsluiting van de middag door de heer Jan Jaap Knol uur Borrel en nazit Het is ook mogelijk om alleen aan het workshop programma deel te nemen. Dat kunt u kenbaar maken op het antwoordformulier. U moet dan uiterlijk uur aanwezig zijn.

4 Workshop programma Workshop 1 Kennismaking Centraal Herinneringscentrum Kamp Westerbork In de workshop wordt een korte introductie gegeven over gastsprekers in de klas. Dit kunnen ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn, maar ook veteranen zoals de Dutchbatters die de val van de enclave Srebrenica meemaakten. Er wordt ingegaan op de mogelijkheden die een gastles biedt en de valkuilen die er zich voor, tijdens en na afloop van een gastles voor kunnen doen. Vervolgens wordt gekeken naar de bijdrage die de (aankomend) docent kan leveren aan het slagen van een gastles. Bij de deelnemers wordt geïnventariseerd wat hun wensen en verwachtingen zijn ten aanzien van een gastspreker in de klas. De centrale vraag hierbij is: Wat verwacht u van de gastspreker? Hoe haalt u het optimale uit een gastles? Door docenten wordt het kennismakingsgesprek geoefend. Aan de hand van een aandachtspuntenlijst en punten die worden ingebracht gaan de deelnemers tijdens de workshop in gesprek met één van de gastsprekers. Workshop 2 Verhaal Centraal Basisschooldidacticus Cees van der Kooij, gaat in op het project Verhaal Centraal. Geschiedenis wordt tegenwoordig vooral gegeven aan de hand van de diverse leermethoden. Lesgeven uit een boekje dus, met de onderwijzer in de rol van coach. Verhaal Centraal wil het spannende geschiedenisverhaal terugbrengen in de klas. Leraren worden op verschillende manieren gestimuleerd weer te gaan vertellen. Een geschiedenisverhaal dat spannend wordt verteld, beklijft beter. Als hulpmiddel kan de oude vertrouwde schoolplaat in ere worden hersteld. Vragen die tijdens deze workshop centraal staan: wat is de waarde van identificatiepersonen, hoe werkt dat in de praktijk? Waarom zijn nieuwe beelddragers nodig? Wat is de rol van de docent daarin? Cees van der Kooij toont een aantal voorbeelden en zet de deelnemers aan het werk.

5 Workshop 3 Een eerste kennismaking met Operatie Sigismund Een Drentse blik door het Canonvenster Patriotten In het rapport van de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon wordt gesproken over het erfgoed om de hoek. In dit verband wordt in noot 56 verwezen naar het mooie voorbeeld op De commissie doelt op Operatie Sigismund, een project voor leerlingen in groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Operatie Sigismund is in september 2007 van start gegaan en is te bezoeken door alle drentse basisscholen. De Operatie past naadloos in het venster Patriotten. Voor Operatie Sigismund is een adventure gebouwd, waarbinnen leerlingen opdrachten uitvoeren die hen leiden naar de oplossing van een raadsel dat zij bij binnenkomst krijgen voorgelegd. Spelenderwijs verdiepen de kinderen zich in het leven in de 18e eeuw, in het leven aan het Hof in Den Haag, in de patriottentijd, maar vooral in de geschiedenis van Drenthe. In deze workshop een presentatie van het project, een drentse blik door het canonvenster Patriotten. Workshop 4 Het voortgezet onderwijs en de (regionale) canon Dieneke Zwiers Bibliotheek Hoogeveen en Tineke de Danschutter VerbeeldVerleden/Drents Plateau De vijftig nationale canonvensters worden verplichte stof in de nieuwe onderbouw van het voortgezet onderwijs. In deze workshop wordt ervan uitgegaan dat deze vijftig vensters ook kunnen dienen als instrument om leerlingen meer in contact te brengen met de geschiedenis van de eigen regio. In de workshop zullen in ieder geval de volgende punten de revue passeren: - Welke onderwijskundige en didactische voordelen bieden de regionale doorkijkjes voor de leerlingen? - Hoe wil en kan het veld dit idee het beste oppakken? - Welke ondersteuning kunnen lokale instellingen als een bibliotheek en regionale instellingen als Drents Plateau daarbij bieden?

6 Workshop 5 Jeugdboeken: spiegels naar de canon Martine Letterie, jeugdboekenschrijfster Verhalen maken de geschiedenis levend. Historische jeugdboeken kunnen eenzelfde rol spelen bij het behandelen van de canon in de klas. Elk venster in de canon sluit dan ook af met verwijzingen naar jeugdboeken. Martine Letterie, schrijver van historische jeugdboeken, is tevens bestuurslid van de Schrijvers van de ronde tafel. In deze workshop vertelt zij hoe je jeugdliteratuur kunt gebruiken om de canon te verlevendigen. Zij zal hierbij voorbeelden gebruiken en links leggen met de regio. Workshop 6 De rol van het lokale netwerk Een workshop voor het primair onderwijs Richard de Wal, Bibliotheek Hoogeveen en Linda Reinalda, Drents Plateau Er is geen gemeente in Drenthe waar docenten en leerlingen zo n uitgebreid programma van erfgoededucatieve activiteiten hebben als in Hoogeveen. In deze workshop wordt gezocht naar de oorzaken van dit succes. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt de coördinerende rol van een lokale trekker (de bibliotheek) besproken, de vorming van een lokaal netwerk van docenten die hun mening geven over de te ontwikkelen materialen en de inbreng van de afdeling educatie van Drents Plateau. Workshop 7 Schatkist van Nederland Pieter de Dreu, hoofd Kennis en Innovatie Anno Een van de adviezen van de Canoncommissie in haar rapport is het ontwikkelen van een Schatkist van Nederland. Doel van de schatkist is om de leerkracht te ondersteunen geschiedenisonderwijs op een aansprekende manier tot leven te brengen met behulp van replica s en realia. Anno heeft dit advies ter harte genomen en onderzoekt op dit moment de haalbaarheid en inhoudelijke invulling van de kist. Moet je een replica van het eerste treinkaartje in de kist opnemen of spreekt een miniatuurstoommachine bij leerlingen meer tot de verbeelding om het venster De eerste spoorlijn, 1839; De versnelling tot leven te brengen? Maar met welk voorwerp moet het venster Spinoza, ; Op zoek naar de waarheid tastbaar gemaakt worden?

7 Tijdens de workshop zullen de eerste resultaten en suggesties met de deelnemers van de workshop worden gedeeld en kunt u suggesties voor verbetering met de projectleider delen. Workshopleider: Pieter de Dreu, hoofd Kennis & Innovatie-Anno, Workshop 8 De Drentse Canon? Voor wie? en waarom? Michiel Gerding (regionaal historicus Drents Plateau) en Maarten Duyvendak (hoogleraar regionale geschiedenis Rijksuniversiteit Groningen) verzorgen een prikkelende discussie met de deelnemers over het hoe en waarom van een Drentse canon. Workshop 9 Verhalen en platen over hunebedbouwers Met Isings schoolplaat van de hunebedbouwers (1959) als voorbeeld, geeft Hein Klompmaker, directeur van het Hunebedcentrum, aan hoe je verhalen bij platen kunt maken, of het omgekeerde (verhalen die een schoolplaat opleveren). Het Hunebedcentrum werkt aan het ontwerpen van nieuwe schoolplaten en de digitalisering ervan. In de workshop kan een eerste voorlopige uitwerking worden getoond. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag met verhalen en schoolplaten. Workshop 10 De oorlog dichtbij huis Herinneringscentrum Kamp Westerbork De afstandelijke feiten uit de geschiedenisboekjes worden invoelbaar door het persoonlijk verhaal van iemand die het heeft meegemaakt, dichtbij te brengen. Het verhaal van de bezettingsperiode en vervolgingsgeschiedenis vanuit het perspectief van een leeftijdsgenoot maakt het mogelijk een brug te slaan naar kinderen en jongeren in de klas. Herkenning en emotionele betrokkenheid worden beschouwd als voorwaarden voor het aanslaan van informatie. Deze boodschap vormde de kern van de workshop. De deelnemers worden ingedeeld in tweetallen waarbij ieder tweetal een bronpakket krijgt. Hierin staat het persoonlijk verhaal van inwoners van Drenthe die vervolgd werden tijdens de bezettingsjaren centraal. Aan de hand van dit bronpakket wordt de deelnemers gevraagd het levensverhaal van de betreffende hoofdpersonen te reconstrueren. Het lesmateriaal kan door de deelnemers worden aangevraagd voor gebruik op maat in de klas.

8

Culturele Mobiliteit. Aanbod dit project wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en georganiseerd door Kunst & Cultuur Drenthe

Culturele Mobiliteit. Aanbod dit project wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en georganiseerd door Kunst & Cultuur Drenthe Aanbod 2008-2009 dit project wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en georganiseerd door Kunst & Cultuur Drenthe wordt mogelijk gemaakt door en is een project van VOORWOORD Kunst & Cultuur Drenthe

Nadere informatie

EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT

EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT 1 Lessenserie voor VMBO T en KB, klas 2 en 4 EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT Winnaar Les van het Jaar 2006 EEN SCHULDIG LANDSCHAP BIJ JOU IN DE BUURT 2 3 LES VAN HET JAAR Anno heeft de ambitie

Nadere informatie

logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon geen

logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon geen logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom Den Haag Ons kenmerk 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Onderwerp Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon Bijlage(n) geen Geachte heer Van

Nadere informatie

Trenddag 16 juni 2009 Ken je kracht! In congrescentrum Antropia te Driebergen-Zeist

Trenddag 16 juni 2009 Ken je kracht! In congrescentrum Antropia te Driebergen-Zeist Trenddag 16 juni 2009 Ken je kracht! In congrescentrum Antropia te Driebergen-Zeist aanwezig afwezig pagina 1 Inhoudsopgave pagina Verslag Trenddag 2009 3 Programma 4 pagina 2 2 Verslag Op de Trenddag

Nadere informatie

Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008

Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008 Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008 (alleen het gesproken woord geldt) Welkom allemaal; welkom hier in de Hoftoren. Fijn

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Loek Sijbers Dagvoorzitter twitter mee via #PS15 Ocker van Munster Directeur LKCA Brigite van Haaften-Harkema Gedeputeerde provincie

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU)

Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU) Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU) Margriet van Vianen, projectleider 28 september 2016 Ruimte voor partnerlogo s (plaats een wit vlak achter de logo s om deze tekst en het kader te verbergen)

Nadere informatie

Canon en kerndoelen geschiedenis PO

Canon en kerndoelen geschiedenis PO Canon en kerndoelen geschiedenis PO bron: http://www.entoen.nu/primair-onderwijs/didactisch-concept/leerplan-(slo)/geschiedenis In dit hoofdstuk over canon en geschiedenis wordt eerst ingegaan op de recente

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Jonge Geesten in de Bouw 1 oktober 2010

Jonge Geesten in de Bouw 1 oktober 2010 Jonge Geesten in de Bouw 1 oktober 2010 Jonge Geesten in de Bouw, 1 oktober 2010, Nieuwegein Verslag Jouw talent is de toekomst van de bouw Bijeenkomst wordt geopend door dagvoorzitters Marjet Rutten en

Nadere informatie

First ID project basisonderwijs

First ID project basisonderwijs First ID project basisonderwijs Wij zijn vriendelijk voor elkaar EDMS van Lith Inhoudsopgave 1. Inleiding Respect is de essentie van Rapucation 2. Rapucatiomethode Geef respect, eis het niet. 3. Projectactiviteiten

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015

STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015 1 STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015 2 6 projecten uitgelicht 1. Strategisch meerjarenplan 2. Vernieuwde NME-wijzer Gooi en Vechtstreek 3. Cultuureducatie met kwaliteit erfgoedleerlijn Hilversum 4. Reizende

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project DP Animatie waaraan uw school binnenkort mee doet.

Nadere informatie

Hoe wordt iemand dakloos? Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Hoe ziet het leven op straat eruit?

Hoe wordt iemand dakloos? Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Hoe ziet het leven op straat eruit? Hoe wordt iemand dakloos? Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Hoe ziet het leven op straat eruit? Project Imagoverbetering dak- en thuislozen Wat is het Imagoproject? Het Project Imagoverbetering dak-

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Onderwijzer zoekt erfgoedinstelling WAT HEBBEN ERFGOEDINSTELLINGEN EN ONDERWIJS ELKAAR TE BIEDEN?

Onderwijzer zoekt erfgoedinstelling WAT HEBBEN ERFGOEDINSTELLINGEN EN ONDERWIJS ELKAAR TE BIEDEN? Onderwijzer zoekt erfgoedinstelling WAT HEBBEN ERFGOEDINSTELLINGEN EN ONDERWIJS ELKAAR TE BIEDEN? Introductie Wat heeft het onderwijs aan erfgoed? Wat heeft een erfgoedinstelling aan het onderwijs? Verhalen

Nadere informatie

Dagprogramma Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap

Dagprogramma Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap Dagprogramma Conferentie Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap 9:15-9:45 Ontvangst en inschrijving 9:45-11:00 Muzikale inleiding door studenten Koning Willem I College Welkomstwoord door mevr. Yolande

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2017 Programma Dinsdag 28 maart 2017, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2017 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO

Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO Aan directies, leerkrachten bovenbouw PO en docenten Mensen Maatschappijonderwijs in het VO Rotterdam, 6 maart 2017 Geachte collega s, Onderwijs over uitsluiting en discriminatie is bijzonder urgent. Kinderen

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 GESCHIEDENIS: Leerinhouden tien tijdvakken 1 Kennis van de kerndoelen Tijd van het basisonderwijs 2 Tijdsbalk 3 Kennis van de 10 tijdsvakken 4 Kennis van de 50

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: oorlogsvoertuigen Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: Oorlogsvoertuigen Introduceren thema Tweede Wereldoorlog:

Nadere informatie

5 november 2015 RAI Amsterdam

5 november 2015 RAI Amsterdam Bazalt, HCO, RPCZ en OnderwijsAdvies organiseren het congres: Leren zichtbaar maken met de kennis over hoe wij leren met professor John Hattie 5 november 2015 RAI Amsterdam Professor John Hattie doet onderzoek

Nadere informatie

32. Promotiebeurs voor leraren verbinding tussen twee werelden

32. Promotiebeurs voor leraren verbinding tussen twee werelden 32. Promotiebeurs voor leraren verbinding tussen twee werelden Promotiebeurs voor Leraren Brug tussen twee werelden Marietje Beemsterboer, Frederike Groothoff, Isabel van der Heiden Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Kleding Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog - Kleding Introduceren thema Tweede Wereldoorlog - Kleding In dit

Nadere informatie

Cursus Volkshuisvesting 2013

Cursus Volkshuisvesting 2013 Cursus Volkshuisvesting 2013 PROGRAMMA DATA: 7 mei, 8 mei, 4 juni en 5 juni 2013 LOCATIE: Villa Jongerius, Kanaalweg 64, Utrecht Versie 14 mrt 2013, Arjan Raatgever, Platform31 Dag 1: Inleiding in de volkshuisvesting

Nadere informatie

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen Programma Slash Slash Slash in de klas Een robot in de klas, dat is iets nieuws. Als je nog nooit met een robot gewerkt hebt is het lastig om te bepalen hoe je hem wilt gebruiken en programmeren. Daarom

Nadere informatie

Platform Binnenstedelijke Kademuren. Fred Jonker, SBRCURnet

Platform Binnenstedelijke Kademuren. Fred Jonker, SBRCURnet Platform Binnenstedelijke Kademuren Fred Jonker, SBRCURnet 22 mei 2014 Startbijeenkomst Platform Binnenstedelijke Kademuren 22 mei 2014 2 Startbijeenkomst Platform Binnenstedelijke Kademuren 22 mei 2014

Nadere informatie

Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan

Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan Congres Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan Diploma s zijn hopeloos achterhaald. Leren vindt nu een leven lang plaats. Prof. Dr. Harold Bekkering 2 donders ontmoet onderwijs: toekomstgericht leren

Nadere informatie

Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam

Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam Aanleiding voor het symposium Onder de vlag van Curriculum.nu buigen in

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Een bekende Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: een bekende Introduceren thema Tweede Wereldoorlog: een bekende

Nadere informatie

HANDIG OM TE WETEN AANDACHTSPUNTEN TER VOORBEREIDING OP HET BEZOEK VAN EEN GASTSPREKER TER VOORBEREIDING: IN DE KLAS

HANDIG OM TE WETEN AANDACHTSPUNTEN TER VOORBEREIDING OP HET BEZOEK VAN EEN GASTSPREKER TER VOORBEREIDING: IN DE KLAS HANDIG OM TE WETEN AANDACHTSPUNTEN TER VOORBEREIDING OP HET BEZOEK VAN EEN GASTSPREKER Een les van een gastspreker vraagt zowel voor, tijdens als na de gastles zorg en aandacht van de begeleidende leraar.

Nadere informatie

lesbrief vervolgles Ulrum

lesbrief vervolgles Ulrum lesbrief vervolgles Ulrum Terpen- en Wierdenland lesbrief Ulrum Inhoud Inleiding 3 Lesoverzicht 4 Introductie 5 Kerndoelen 6 Aansluiting bij de canon 7 Deze lesbrief is ontwikkeld door erfgoedjuf Dineke

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Auto s en wegen Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: auto s en wegen Introduceren thema Tweede Wereldoorlog:

Nadere informatie

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen RGOc middagsymposium Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen Datum: 17-4-2018 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: Adventskerk, GGZ Drenthe, Assen Info RGOc middagsymposium

Nadere informatie

LANDELIJKE CONFERENTIE LOKALE EDUCATIEVE AGENDA

LANDELIJKE CONFERENTIE LOKALE EDUCATIEVE AGENDA Fortis Auditorium Utrecht 19 september 2007 LANDELIJKE CONFERENTIE LOKALE EDUCATIEVE AGENDA Sinds 1 augustus 2006 is de nieuwe wet op het onderwijsachterstandenbeleid van kracht. Bestuurlijke verhoudingen

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

09.30 uur Welkom en intro op programma, sprekers en deelnemers door dagvoorzitter Ina Roeterdink, Nationaal Restauratiefonds

09.30 uur Welkom en intro op programma, sprekers en deelnemers door dagvoorzitter Ina Roeterdink, Nationaal Restauratiefonds Module 1 (7 september 2016) Kennismaken met Limburgs erfgoed Wat is erfgoed, wat is de waarde en hoe waarderen we erfgoed? 09.30 uur Welkom en intro op programma, sprekers en deelnemers door dagvoorzitter

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten LEREN PROGRAMMEREN MET Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen LEREN PROGRAMMEREN MET Ron Ford Ron Ford Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen 11-03-13 11:11 Handleiding voor docenten Scratch

Nadere informatie

Groepsgrootte in het basisonderwijs

Groepsgrootte in het basisonderwijs Groepsgrootte in het basisonderwijs 2014-2017 Inleiding Groepsgrootte is een belangrijk onderwerp voor veel leerkrachten, ouders en leerlingen in het basisonderwijs. Er is niet wettelijk vastgelegd hoeveel

Nadere informatie

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN Datum : dinsdag 15 september 2015 Locatie Tijd Wie : Bestuurskantoor Kind en Onderwijs Rotterdam : 09.00 13.00 uur : Schooldirecties, Schoolopleiders, Intern

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

21 JUNI 2018 MUNTGEBOUW UTRECHT WERKCONFERENTIE ONDERWIJS OP MAAT AAN NIEUWKOMERSLEERLINGEN

21 JUNI 2018 MUNTGEBOUW UTRECHT WERKCONFERENTIE ONDERWIJS OP MAAT AAN NIEUWKOMERSLEERLINGEN 21 JUNI 2018 MUNTGEBOUW UTRECHT WERKCONFERENTIE ONDERWIJS OP MAAT AAN NIEUWKOMERSLEERLINGEN PLATTEGROND MUNTGEBOUW UTRECHT TWEEDE ETAGE HANDELSKAMER 2 HANDELSKAMER 3 HANDELSKAMER 4 MUNTSTRAAT 23 HANDELSKAMER

Nadere informatie

Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief

Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief Regio West Vanaf het schooljaar 2012-2013 ontvangen alle basisscholen, via het schoolbestuur, extra financiële middelen bovenop

Nadere informatie

Titel Nederlandse troepen in Srebrenica

Titel Nederlandse troepen in Srebrenica Nederlandse troepen in Srebrenica Hoe zorg je voor vrede in moeilijke tijden? Korte lesomschrijving Leerlingen verwerven in deze les informatie over de burgeroorlog in Joegoslavië. Ook onderzoeken ze de

Nadere informatie

Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief

Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief Roosje van Leer rleer@stamm.nl 06 12603953 Assen, 25 november 2013 Programma 13.30 13. 40 Welkom en inleiding Eric van Oosterhout, dagvoorzitter

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Projectinformatie DE BRANDGRENS. Groep 5-6 Erfgoed Primair Onderwijs

Projectinformatie DE BRANDGRENS. Groep 5-6 Erfgoed Primair Onderwijs Projectinformatie DE BRANDGRENS Groep 5-6 Erfgoed Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project De Brandgrens waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document vindt u

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser Projectplan samenwerking Onderdeel Week van de Jeugd Opdrachtnemers Werkgroep Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

Dag van de Cultuureducatie LKCA. 13 maart 2018

Dag van de Cultuureducatie LKCA. 13 maart 2018 Dag van de Cultuureducatie LKCA 13 maart 2018 Voorwaarden voor succesvolle vakkenintegratie Anne Hoogenboom & Karin Hoogeveen Opzet workshop Wie, wat en waarover Voorbeeld meester Maarten Conclusies monitoronderzoek

Nadere informatie

Projectinformatie VERBEELD JE. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie VERBEELD JE. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs Projectinformatie VERBEELD JE Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project Verbeeld Je waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document vindt

Nadere informatie

Column Rein Munniksma Lokaal Educatieve Agenda (LEA), Beilen, 24 mei Dames en heren,

Column Rein Munniksma Lokaal Educatieve Agenda (LEA), Beilen, 24 mei Dames en heren, Column Rein Munniksma Lokaal Educatieve Agenda (LEA), Beilen, 24 mei 2011 Dames en heren, Vijf jaar LEA: Lokale samenwerking om tot een samenhangende aanpak te komen om het jeugd- en onderwijsbeleid goed

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Besluit van houdende wijziging van het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO en het Besluit kerndoelen onderbouw VO in verband met de canon van Nederland Op de voordracht van de Staatssecretarissen van Onderwijs,

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Fonds voor Cultuurparticipatie. Cultuurliefhebber met brede kennis van politiek Den Haag

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Fonds voor Cultuurparticipatie. Cultuurliefhebber met brede kennis van politiek Den Haag Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Fonds voor Cultuurparticipatie Cultuurliefhebber met brede kennis van politiek Den Haag 1. Algemeen Het is belangrijk dat mensen kunnen meedoen aan cultuur. Niet

Nadere informatie

SAMENWERKEN. Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk. Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught

SAMENWERKEN. Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk. Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught SAMENWERKEN Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk Donderdag 18 april Hét symposium over

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Programma Historicidagen 2019

Programma Historicidagen 2019 Programma Historicidagen 2019 Thema Het thema van de Historicidagen 2019 is Inclusieve geschiedenis. Waarmee we willen zeggen dat geschiedenis altijd in meervoud moet worden gedacht, dat geschiedenis put

Nadere informatie

Leergang mbo 2016. Programma

Leergang mbo 2016. Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Sterk in Leren. Sterk in Leren

Sterk in Leren. Sterk in Leren Nieuwsbrief Uitgave SIL 2e editie - September 203 Er ligt een nieuw en interessant schooljaar voor ons waarin wij diverse themabijeenkomsten en SILdagen organiseren. We krijgen allerlei inspirerende gastsprekers

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Introduceren thema Indeling planten- en dierenrijk. fauna in de wereld. Thema: Indeling planten- en dierenrijk. Dierenrijk.

Introduceren thema Indeling planten- en dierenrijk. fauna in de wereld. Thema: Indeling planten- en dierenrijk. Dierenrijk. Natuur & Techniek indeling planten- en dierenrijk Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Indeling planten- en dierenrijk Introduceren thema Indeling planten- en dierenrijk

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

ICC-Cursus Cultureel Erfgoed en Erfgoededucatie

ICC-Cursus Cultureel Erfgoed en Erfgoededucatie ICC-Cursus Cultureel Erfgoed en Erfgoededucatie Wat gaan we doen? 1. Wat doet Drents Plateau? 2. Wat is erfgoed? 25 maart 2009 3. Wat is erfgoededucatie? 4. Tien tijdvakken, de canon en erfgoededucatie

Nadere informatie

Workshop Werkdruk in de hand houden: leren van elkaar

Workshop Werkdruk in de hand houden: leren van elkaar ZAAL LUCHT Workshop Werkdruk in de hand houden: leren van elkaar Agenda Introductie Filmpje Ineen Toelichting filmpje: Aanleiding Hobbels Resultaten tot nu toe Praktijksituatie/casus Tips en handvatten

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2

VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2 VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2 COLOFON Erfgoed Nederland heeft Van wie is die koffer? als pilotproject (laten) ontwikkelen in samenwerking met de gemeente,

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

5 maart 2019 Documentnummer: , BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640

5 maart 2019 Documentnummer: , BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640 v o o r d r a c h t 5 maart 2019 Documentnummer: 2019-018160, BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over/ter vaststelling van

Nadere informatie

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer Janny van der Molen een inspirerende bruggenbouwer Verhalen die ertoe doen Kinderen en jongeren inspireren het beste uit zichzelf en anderen te halen, dat is wat Janny van der Molen met haar boeken wil

Nadere informatie

Mededeling ter herinnering

Mededeling ter herinnering Mededeling ter herinnering Morgen, vrijdag 15 maart, is de school gesloten i.v.m. de landelijke onderwijsstaking. We hebben u hierover op 15 februari een brief gestuurd. ANWB Streetwise op het Sterrenschip

Nadere informatie

OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei no. 2 - blz. 6

OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei no. 2 - blz. 6 OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei 2003 - no. 2 - blz. 6 OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang - mei 2003 - no. 2 - blz. 7 Op stap met Jet & Jan, jong in 1910 Leerlingen van de basisschool gaan

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GA S T L ES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST PROGRAMMA Ochtend 10.00 10.30 uur: Inloop met koffie/thee 10.30 10.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Bas Kromhout, redacteur

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

Basismenu erfgoed 2013-2014

Basismenu erfgoed 2013-2014 Basismenu erfgoed 2013-2014 Elke school kiest voor de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 één theatervoorstelling, één workshop één erfgoedactiviteit. Groep Basis Vrij 1/2 Theatervoorstelling op school Project

Nadere informatie

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij De publicatie van Fianne Konings, Culturele instellingen en een doorlopende

Nadere informatie

4 en 5 november 2015 RAI Amsterdam

4 en 5 november 2015 RAI Amsterdam Bazalt, HCO, RPCZ en OnderwijsAdvies organiseren het congres: Leren zichtbaar maken met de kennis over hoe wij leren met professor John Hattie 4 en 5 november 2015 RAI Amsterdam Professor John Hattie doet

Nadere informatie

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO TED x AmsterdamED X = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE School Events MBO/HBO/WO samen met TED x AmsterdamED onderwijsinnovatie op uw onderwijsinstelling stimuleren? Op veel

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Breda College Achternaam Emailadres Ton Metselaar, directeur ton.metselaar@inos.nl

Nadere informatie