Duik eens in De Doos!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duik eens in De Doos!"

Transcriptie

1 Duik eens in De Doos! 75 taken voor Richtgraad 1, Niveau 1.2 Handleiding voor de docent Werkgroep Volwassenenonderwijs Centrum voor Taal en Migratie Katholieke Universiteit Leuven

2 Duik eens in De Doos! omvat: Voor de cursist Digitaal: (downloadbaar via ) - Inleiding - Portfoliotaak met overzicht - 75 taken - Bijlagen Voor de docent digitaal: (downloadbaar via ) - Overzichtsgrid - Handleiding - Docentenbijlagen - Inleiding voor de cursist - Portfoliotaak met overzicht - 75 taken - Bijlagen Auteurs: Illustraties: Lay-out: Ondersteuning: Feedback: Hilde Hennen en Kathelijne Jordens Snoek and Moose, snoekandmoose@pandora.be Centrum voor Taal en Migratie, Ariane Heroes en Riet Theys Heidi De Niel, Lucia Luyten RICHTGRAAD-1NT2@listserv.cc.kuleuven.ac.be Noot van de uitgever We hebben alle moeite gedaan om de rechthebbenden van copyright op te sporen. Personen of instanties die desondanks menen aanspraak te maken op bepaalde rechten, kunnen zich alsnog tot de uitgever wenden.

3 Woord van dank Zonder exhaustief te zijn, willen we graag de volgende mensen bedanken: De medewerkers van de Centra voor Basiseducatie en de Centra voor Volwassenenonderwijs, die voor ons de deuren openzetten en even tijd konden maken. De mensen uit verschillende bibliotheken en materialenbanken, die ons niet alleen materiaal leverden, maar ook bruikbare tips. De leden van de Stuurgroep Richtgraad 1, Niveau 1.2, voor de ondersteuning en feedback. Het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, voor de financiële steun die de ontwikkeling van dit materiaal mogelijk maakte. De collega s van het Centrum voor Taal en Migratie Steunpunt NT2 (K.U.Leuven), voor de hulp en het advies. Leuven, februari 2004 Om de tekst vlot leesbaar te maken hebben we, zowel in de handleiding als in het materiaal zelf, bij het verwijzen naar de cursist of de docent de voornaamwoorden hij en hem gebruikt. Met hij of hem wordt dus evenzeer zij of haar bedoeld. Om pragmatische redenen kiezen we ook voor de woorden cursist en docent.

4 1. Situering Voor Richtgraad 1, Niveau 1.1 werden Kijk eens in De Doos!, Burenkuren en voorbeeldtoetstaken aan u voorgesteld. Duik eens in De Doos!, Radio Minerva en een reeks nieuwe voorbeeldtoetstaken werden ontwikkeld voor Richtgraad 1, Niveau Wat is Duik eens in de Doos? Duik eens in De Doos! is aanvullend remediërend lesmateriaal Richtgraad 1, Niveau 1.2 voor de vier vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken. Het werd ontwikkeld door medewerkers van het Centrum voor Taal en Migratie/Steunpunt Nederlands als Tweede Taal (K.U.Leuven) in opdracht van het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een pakket dat 75 taken bevat, 5 per specifieke eindterm, gespreid over 12 contexten. Omdat er in de Centra voor Basiseducatie en in de Centra voor Volwassenenonderwijs al heel veel materiaal voor Richtgraad 1, Niveau 1.2 te vinden is, zijn een aantal taken uit bestaand commercieel en niet-commercieel materiaal overgenomen. Sommige taken werden aangepast. Andere taken werden speciaal voor De Doos gemaakt. Ook buitenschoolse opdrachten werden opgenomen. Het resultaat is een open en dynamisch pakket, dat door de docent nog verder kan worden aangepast en aangevuld. De taken die in dit pakket worden opgenomen voldoen aan de volgende criteria: De taken zijn communicatief en functioneel De taken zijn goed gestructureerd, uitdagend en motiverend De taken zijn individueel of met twee uit te voeren De taken passen bij de door DVO (Dienst voor Onderwijsontwikkeling) geformuleerde eindtermen voor Richtgraad 1, Niveau 1.2 De taken passen bij de door DVO geformuleerde contexten voor Richtgraad, Niveau Doelgroep Duik eens in De Doos! kan onder andere gebruikt worden door: Mensen met een beperkte basiskennis van het Nederlands Alle cursisten van Richtgraad 1, Niveau 1.2 die graag zelfstandig aanvullende taken maken Late starters: cursisten van Richtgraad 1, Niveau 1.2 die het instapmoment gemist hebben en die via De Doos zelfstandig achterstand willen wegwerken Cursisten van Richtgraad 1, Niveau 1.2 die door omstandigheden enkele lessen gemist hebben en die zelfstandig de draad weer willen opnemen Cursisten die Richtgraad 1, Niveau 1.2 al achter de rug hebben, maar die toch nog even hun kennis willen opfrissen Cursisten die iets wat nog niet vlot ging in de les opnieuw willen doornemen Cursisten voor wie het goed is om het zelfvertrouwen op te krikken door een taak te maken die hen goed ligt En tot slot: al wie er plezier in heeft een leuke en luchtige taak te maken. Zowel laag- als hooggeschoolde cursisten kunnen van het materiaal gebruik maken. De taken zijn immers zo ontwikkeld dat de docent gemakkelijk kan sleutelen aan de moeilijkheidsgraad van elke taak.

5 1.3 Doelstelling Duik eens in De Doos! werd ontwikkeld om remediërend te werken aan de specifieke eindtermen zoals die voor Richtgraad 1, Niveau 1.2 beschreven werden door de Dienst voor Onderwijsontwikkeling in Volwassenenonderwijs Opleidingsprofielen Moderne Talen. Voorbeeldmateriaal bij de specifieke eindtermen, MVG, juli Deze specifieke eindtermen moeten bovendien leiden tot inzetbaarheid in gevarieerde, relevante contexten die evenwichtig gespreid zijn. Het materiaal is enerzijds een bron waaruit docenten kunnen putten, maar anderzijds heeft het ook een inspirerende functie voor wie in de toekomst zelf materiaal wenst aan te maken. Cursisten leren zelfstandig achterstand wegwerken, en sleutelen impliciet ook aan o.a. leren leren, zelfredzaamheid en weerbaarheid, communicatiestrategieën en socioculturele inleving. 1.4 Hoe zelfstandig is zelfstandig? Duik eens in De Doos! biedt een aanvulling bij het normale gebeuren in de klas. Elke taak is op dezelfde manier gestructureerd (zie 2.1). Na een introductie door de docent kan de cursist zelfstandig aan de slag, soms alleen, soms met een medecursist. De docent speelt als coach een belangrijke rol, in volgende fasen. Deze fasen worden verder uitgebreid omschreven: 1. het kiezen van de taak 2. de introductie van de taak 3. als de cursist vastloopt bij het uitvoeren van de taak 4. het terugblikken op de taak en op het leerproces De uiteindelijke bedoeling is dat cursisten, naarmate ze meer met De Doos werken, steeds meer zelfstandig functioneren. 1. Wie kiest de taak? Het uitkiezen van een taak gebeurt in overleg tussen cursist en docent, vanuit de noden van de cursist. Het is niet de bedoeling dat de cursist alle 75 taken maakt. Niet alle taken zijn geschikt voor iedere cursist, bijvoorbeeld omdat ze niet aansluiten bij zijn specifieke leefwereld (een cursist zonder kinderen moet niet op oudercontact), of bij zijn niveau (niet iedereen kan vlot overweg met een agenda). De docent heeft het overzicht van de taken via de grid. Hij weet waar de taken zich situeren t.a.v. vaardigheid, eindterm en context. Zo kan hij maximaal inspelen op de behoefte van elke cursist. De cursist zelf heeft in principe geen toegang tot de grid. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag wie de taak kiest. Onder andere volgende vragen kunnen mee bepalen welke taak gekozen wordt: Is de cursist een late starter? Is de cursist geïnteresseerd in een bepaald onderwerp? Heeft de cursist zin om een bepaalde taak te maken, bijvoorbeeld omdat hij in De Doos een taak gevonden heeft die aanspreekt? Is het voor de cursist belangrijk om nog aan een bepaalde doelstelling te werken?

6 2. Wat gebeurt bij de introductie van de taak? Het is aan de docent om het juiste materiaal aan te reiken: de taak, de bijhorende bijlage en eventueel het extra materiaal. Dit wordt vermeld in de checklist achteraan in de handleiding: bijvoorbeeld een foldertje van de plaatselijke pizzeria, een atlas, een prikbord in de klas,... Daarnaast moet er ook infrastructuur toegankelijk zijn om de taak te kunnen maken, bijvoorbeeld de geluidsinstallatie van het Open Leercentrum. De docent of begeleider van het Open Leercentrum wordt gevraagd ook voldoende ondersteuning te bieden bij de bediening van deze apparatuur, zoals een videorecorder of cassetterecorder. Ook hier geldt dat cursisten, naarmate ze meer met De Doos werken, meer zelfstandig functioneren. De instructies zijn talig, maar worden visueel ondersteund. Om de kloof overbrugbaar te maken is het belangrijk dat er steeds iemand is die de taak samen met de beginnende cursist overloopt (een docent, een begeleider in het Open Leercentrum ) en nagaat of de cursist in staat is de taak uit te voeren. In dit voorgesprek is het van belang de cursist goed te oriënteren op de doelen van de taak. Wanneer de cursist werkt aan een eindterm of context die reeds behandeld is in de les, is er waarschijnlijk minder ondersteuning nodig dan wanneer de cursist een taak maakt die kadert binnen een voor hem nieuwe eindterm of context. 3. Hoe wordt de taak uitgevoerd? Na de introductie kan de cursist de taak zelfstandig of met een andere cursist uitvoeren. Dit kan gebeuren tijdens bijvoorbeeld een vrij moment in de les, of thuis, in de cafetaria of in het Open Leercentrum. Als de cursist vastzit kan hij raad vragen aan alle talige partners in de buurt, zoals aan de begeleider in het Open Leercentrum, maar ook bijvoorbeeld aan een buurvrouw of een familielid. Deze strategie bevordert de zelfredzaamheid en talige weerbaarheid. 4. En nadien? Nadat de cursist de taak heeft gemaakt, vult hij telkens bij Wat vind je zelf? de vragen in. Zo is hij voorbereid op het feedbackmoment. Tijdens dit moment worden de vorderingen in kaart gebracht en staan de cursist en de docent stil bij het leerproces. De portfoliotaak Nederlands leren hoe ver sta je? heeft dezelfde bedoeling. De achterkant van de taak: Wat vind je zelf? Om te voorkomen dat het gesprek tussen cursist en docent te vrijblijvend verloopt, bieden we deze leidraad aan. Het is een kader dat door de docent naar wens kan aangepast worden. De volgende gespreksitems worden aangereikt. 1. Wat vond de cursist van de moeilijkheidsgraad van de taak? De docent krijgt hier ook een idee hoe de cursist zichzelf inschat. 2. Maakte de cursist de taak alleen? Of werkte hij samen? Met wie? De docent kan hier peilen naar strategieën voor zelfredzaamheid. 3. Waarom werd de taak gemaakt? Was de cursist gemotiveerd? 4. Wat is het resultaat van de taak? Er zijn vaak geen absoluut juiste of foute antwoorden. Het is belangrijk dat de cursist zijn keuze kan verantwoorden. 5. Vond de cursist de taak zinvol? Denkt de cursist dat hij wat hij geleerd heeft in het dagelijkse leven kan gebruiken? 6. Wat zijn de verdere noden van de cursist? Is het voor de cursist zinvol om nog verder aan deze eindterm te werken?

7 De portfoliotaak De portfoliotaak biedt in een eenvoudige formulering een overzicht van vaardigheden, taken en eindtermen, waarop de cursist aankruist wat hij al kan, nog niet kan, of nog maar een beetje kan. Een handtekening van de docent wordt gevraagd omdat deze stand van zaken in samenspraak wordt gemaakt (zie ook 2.2). 2. Het materiaal Het materiaal bestaat uit 75 taken, verdeeld over de vier vaardigheden: lezen, luisteren, schrijven en spreken (zie 2.1). Verder zijn er bijlagen en een portfoliotaak opgenomen (zie 2.2). Voor sommige taken is er extra materiaal nodig (zie 3: checklist). Alle informatie is samengebracht op de website van het Centrum voor Taal en Onderwijs: (zie 2.3). Het takenmateriaal kan gemakkelijk aangepast worden om te differentiëren tussen hoog - en laaggeschoolden, omdat alle documenten in Word zijn aangemaakt. In de checklist achteraan deze handleiding zijn enkele vrijblijvende richtlijnen opgenomen om het niveau van de taken te manipuleren De taken 75 taken De Doos bevat voor cursisten uitsluitend materiaal op papier. De Doos kan dus eigenlijk overal staan: in het klaslokaal, in het Open Leercentrum. De taken kunnen overal uitgevoerd worden, ook thuis. De cursist heeft er geen computer voor nodig. Voor de spreek- en luistertaken is er wel vaak audio-materiaal nodig. Deze taken worden dan best in het Open Leercentrum gemaakt. De 75 taken bestaan telkens uit een stevige A4. Elke vaardigheid (lezen, schrijven, spreken of luisteren) krijgt een ander kleurtje. Als er op een taak moet geschreven worden, kan dat op de bijlage. De bijlagen zijn witte bladen die gekopieerd worden voor elke cursist die de taak maakt. Ook de feedbacktaak Wat vind je zelf? is als bijlage opgenomen. Op deze manier volstaat het 1 Doos ter beschikking te stellen van een cursistengroep. Naast de bijlagen voor de cursist, zijn er de docentenbijlagen. De docentenbijlagen zijn ook downloadbaar via de website:. Het zijn de uitgeschreven luisterteksten, of andere informatie zoals tekeningen, die niet vooraf door de cursist mogen gezien worden. Voor sommige taken is er extra materiaal nodig om de taak te kunnen maken, bijvoorbeeld een wegenkaart, een vakantiecatalogus, een video-opname, De docent vindt verder in deze handleiding een checklist met al het materiaal dat nodig is om De Doos gebruiksklaar te maken.

8 Een vaste structuur voor elke taak Elke taak is steeds op dezelfde manier gestructureerd: Een cluster van 4 iconen bovenaan rechts op elke taak geeft telkens een idee van: 1. het moment waarop de taak kan gemaakt worden: aan het begin van Richtgraad 1, Niveau 1.2 of eerder aan het einde ervan 2. hoe de cursist de taak maakt: alleen 3. de vaardigheid: met een medecursist luisteren, lezen, spreken, schrijven 4. het laatste tekeningetje geeft een idee waarover de taak gaat, bijvoorbeeld een taak met dit icoon gaat over eten en drinken. Bovenaan staat een sterk vereenvoudigde vertaling van de eindterm voor de cursist. Onderaan staat de referentie van het materiaal waarop de taak geïnspireerd is voor de docent. In het grijze kader bovenaan wordt de taak ingebed in een functionele context. Hier worden ook de instructies gegeven. Elke taak wordt opgesplitst in verschillende momenten (zie ook 1.4) Vooraf Taak Nadien Moment van oriënteren (vooraf, samen met docent of begeleider) Moment van uitvoeren van de taak zelf, alleen of met een medecursist Moment van terugkijken (nadien, samen met docent of begeleider)

9 De volgorde voor het maken van taken Er is geen chronologie vastgelegd voor het maken van de taken, maar er is wel een introductietaak Het fotoboek en een laatste taak Onder vier ogen. De portfoliotaak Nederlands leren hoe ver sta je? wordt een paar keer bijgewerkt. De eerste taak, Het fotoboek, is een taak die uitzonderlijk klassikaal wordt gemaakt. Op deze manier raken beginnende cursisten vertrouwd met de structuur van de werkwijze en de taken in de Doos. Het is best deze taak zo snel mogelijk te maken. Het fotoboek is een eenvoudige taak. De cursisten geven een beschrijving van zichzelf, en voegen er ook een fotootje bij. Het is de bedoeling dat dit blad deel uit maakt van het fotoboek dat later gekopieerd zal worden voor iedereen. Na het uitvoeren van deze eerste taak legt de docent uit wat de bedoeling is van de achterkant Wat vind je zelf? van elke taak. Het is niet belangrijk in welke taal dit gebeurt. De cursist mag de achterkant invullen in gebrekkig Nederlands. Hij kan het eventueel ook vertalen in zijn moedertaal of in een hulptaal, zoals het Engels. De achterkant moet zelfs aanvankelijk niet volledig worden ingevuld. Het belangrijkste is dat de achterkant de basis vormt voor een feedbackgesprek (zie 1.4). De laatste taak Onder vier ogen is een evaluatie van de cursus en van werken met Duik eens in De Doos! De portfoliotaak Nederlands leren hoe ver sta je? wordt een paar keer bijgewerkt. De cursist houdt deze taak bij de hand. De taak geeft een stand van zaken aan over wat de cursist al kan of nog niet kan. Ze geeft ook een eerste aanzet tot werken met een taalportfolio (zie 2.2). Ze wordt voor elke cursist gekopieerd op stevig papier. Voor de overige taken is geen vaste volgorde bepaald (zie 1.4). 2.2 De portfoliotaak In Kijk eens in De Doos!, bedoeld voor cursisten uit Richtgraad 1, Niveau 1.1, hebben we al verwezen naar het belang van de taalportfolio. We hebben toen ook gesteld dat de idee van portfolio best klassikaal wordt geïntroduceerd. In Duik eens in De Doos! ondersteunen we dit principe door nogmaals een portfoliotaak aan te bieden, die docent en cursist een impuls kan geven om de portfolio-gedachte verder te exploreren en uit te werken. Waarom een taalportfolio? Volgend fragment komt uit: Taalportfolio voor volwassenen: pilootversie (2001). Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Departement Onderwijs, Dienst voor Onderwijsontwikkeling: Een taalportfolio heeft een dubbele functie: een representatieve functie en een pedagogische. Het portfolio verschaft via zelfevaluatie de leerder inzicht in zijn talenkennis. Voor derden, onderwijs of tewerkstelling, geeft het aan wat iemand kan met taal. De pedagogische functie is even belangrijk: er is aandacht voor leren leren, zelfevaluatie en omgaan met taaltaken. De portfoliotaak binnen Duik eens in De Doos! heeft vooral een pedagogische functie. Waarom zoveel belang hechten aan het taalportfolio? Als antwoord volgt dit citaat uit: Taalportfolio voor volwassenen: pilootversie (2001) Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Departement Onderwijs, Dienst voor Onderwijsontwikkeling:

10 Het Vlaamse Taalportfolio voor volwassenen (16+) werd ontwikkeld door de Dienst voor Onderwijsontwikkeling en sluit aan bij de doelstellingen van de Raad van Europa in verband met het leren van moderne talen. (...) Het taalporfolio maakt zichtbaar wat een taalgebruiker kan en kent op het gebied van taal. Het is niet de bedoeling dat het taalportfolio diploma s en certificaten vervangt. Wel levert het bijkomende informatie die verband houdt met opgedane ervaring buiten het formele leren en verzamelt het concrete bewijzen voor de taalkennis van de houder van het taalportfolio. (...) Voor de cursist zelf wordt het taalleerproces transparanter dank zij het taalportfolio. Het bevordert inzicht in het eigen leerproces zodat een individueel leerder een efficiënte leerstrategie kan ontwerpen. De taalgebruiker zelf neemt het initiatief en wordt geleidelijk verantwoordelijk voor wat en hoe hij leert. Deze ideeën sluiten goed aan bij wat we met Duik eens in De Doos! willen realiseren. Waar kan de portfoliotaak uit Duik eens in De Doos! zich situeren binnen de structuur van taalportfolio? Een portfolio bestaat bondig samengevat uit volgende onderdelen: - een taalpaspoort - een taalbiografie - een taaldossier De portfoliotaak uit Duik eens in De Doos! is een aanzet tot taalpaspoort. De best gemaakte taken uit De Doos voor lezen, luisteren, schrijven en spreken kunnen toegevoegd worden aan het taaldossier. Websites (het Vlaamse Taalportfolio) (de website van de Raad van Europa met het project Europees Taalportfolio) (informatie over het Nederlandse taalportfolioproject) 2.3 De website Opzet van de website De webpagina s van Duik eens in de doos zijn vrij toegankelijk voor alle docenten. Op deze website staan overzichtsgrids van alle ontwikkelde materiaal en een checklist van materiaal om De Doos gebruiksklaar te maken. Vertrekkend vanuit de website kan de docent in Word alle taken uitprinten en aanpassen. De docent kan de taken gemakkelijk naar zijn hand zetten. Het zijn passe-partouts die naar believen kunnen worden ingevuld. In de checklist achteraan de handleiding zijn enkele vrijblijvende suggesties opgenomen voor mogelijke veranderingen aan de taken. De taken kunnen beschouwd worden als voorbeeldmateriaal, als kapstok en inspiratiebron voor het ontwikkelen van nieuwe taken. De overzichtsgrids kan men bereiken via Er is per vaardigheid een afzonderlijk grid. In elk grid vind je horizontaal de specifieke eindtermen en verticaal de contexten. Bij 75 combinaties van eindterm en context vind je de titel van een taak. Als je hierop klikt, wordt automatisch het juiste document geopend.

11 Voorbeeld: Je zoekt een taak voor de vaardigheid lezen, met als doelstelling relevante gegevens selecteren uit informatieve teksten zoals een folder' (eerste eindterm bij de vaardigheid lezen) in de context vervoer. Je vindt een taak met de titel Tips voor de reiziger. Door op de titel te klikken, wordt het document dat de taak bevat, geopend. Je kan het dan printen of bewerken. Dit symbool Word. betekent dat er een bijlage is bij de taak. Klik op het symbool om de bijlage te openen in Dit symbool betekent dat er een docentenbijlage is bij de taak. Klik op het symbool om de docentenbijlage te openen in Word. Dit symbool betekent dat de cursist extra materiaal nodig heeft. Plaats de muis op het symbool om te zien wat er nodig is. Je kan altijd terugkeren naar de startpagina van Duik eens in de doos via de Terug-knop van je internet browser, of door opnieuw de url in te geven.

12 3. Overzicht van taken met checklist We hebben gekozen om de taken zo veel mogelijk te laten vertrekken vanuit authentiek materiaal. Dit vraagt een investering van de docent, maar het maakt het materiaal inzetbaar in verschillende contexten en moeilijkheidsgraden. Bovendien blijft het op deze manier ook steeds actueel. Duik eens in De Doos! kan pas echt functioneel zijn als ook het extra materiaal beschikbaar is. De docent controleert best regelmatig de checklist. De luistertaken Sommige luistertaken vertrekken van bestaand audiomateriaal, dat hoogstwaarschijnlijk in elk centrum aanwezig is: Spreek(r)echt, Radio Minerva, Rondom luisteren, de video Meer is altijd beter. Het meeste materiaal kan ook ontleend worden in de goed uitgeruste bibliotheken van bijvoorbeeld het VOCB (Kardinaal Mercierplein 1, 2800 Mechelen) of van de Provinciale Materialenbank (Van Daelstraat 35, 2140 Antwerpen). Deze opsomming is niet exhaustief. In de docentenbijlagen is er telkens, ter informatie van de docent, een uitgeschreven versie van de betreffende luisterteksten opgenomen. Voor andere luistertaken moeten er door de docent opnames gemaakt worden van actuele programma s op de radio (verkeersinformatie) of op T.V. (Man bijt hond, een praatprogramma, Karrewiet). Voor de taak En wat gebeurde er met Wim is de cd met het gelijknamige liedje nodig. Enkele luistertaken moeten nog door de docent zelf worden ingesproken. Een voorstel voor deze luisterteksten is telkens opgenomen in de docentenbijlage. Het is de bedoeling dat de docent of de begeleider in het Open Leercentrum elk luisterfragment voor de cursist toegankelijk maakt en klaarzet. De spreektaken De meeste spreektaken worden per twee uitgevoerd: met een medecursist of met de docent. Een aantal spreektaken is ook geschikt om met meer dan twee cursisten tegelijk aan te werken. Opdat het gesprek niet te vrijblijvend zou verlopen, wordt er vaak ook gevraagd het gesprek op te nemen op cassette, eventueel met de geluidsapparatuur van het Open Leercentrum. De schrijftaken Een prikbord in de klas, dat vooral voor en door cursisten wordt gebruikt, stimuleert het schrijfplezier. In Kijk eens in De Doos! suggereerden we al dat de docent een klaskookmap in de klas kan laten tot stand komen: een soort kookboek waar elke cursist recepten aan toevoegt. In Duik eens in De Doos! gaan we hierop verder: in de schrijftaak Broodje Fantasie worden nieuwe pitarecepten geschreven, bestemd voor de klaskookmap. Enkele schrijftaken vertrekken van een luistertekst, die nog door de docent moet worden ingesproken, bijvoorbeeld op het antwoordapparaat van de cursist, of op cassette, indien de cursist niet over een antwoordapparaat beschikt. De leestaken In de nu volgende tabel volgt een overzicht van alle taken, met een vermelding van de extra ondersteuning die eventueel nodig is. Alle taken en bijlages kan u zoals gezegd downloaden via de website:

13 Aanbevelingen voor extra materiaal Voor verdere suggesties (woordenboeken, grammatica s, video s, kranten en ander leesmateriaal, ) kan u bijvoorbeeld de online catalogus van de Provinciale Materialenbank raadplegen:

14 Eindterm lezen 1: De cursist kan op beschrijvend niveau relevante gegevens selecteren uit -informatieve teksten zoals een folder, een catalogus en een bericht -narratieve teksten zoals een verslag publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Tips voor de reiziger Vervoer - de bijlage - eventueel een woordenboek, dit kan uiteraard bij elke leestaak - dit taakprincipe is mogelijk voor allerlei folders, in bijlage kan tekst i.p.v. tekeningen - authentieke folder is verkrijgbaar bij De Lijn Uitstel of afstel? Afspraken en regelingen - een wegenkaart - de bijlage - opmerking: het aspect kaartlezen kan ondersteuning vragen in CBE Snelzoeken Voorlichtingsdienst - twee verschillende informatiebladen, bijvoorbeeld De Streekkrant of Passe-partout - een chronometer - eventueel sturen door eerst te verwijzen naar rubrieken met zoekertjes, door eerst samen al iets opzoeken of door de opdracht meer te concretiseren zodat de oplossing zeker vindbaar is Apotheek van wacht Gezondheid - de bijlage - kennismaking met uurroosters lezen - eventueel vervangbaar door authentiek rooster van apotheken in de buurt Kies maar uit! Consumptie - foldertje van de pizzeria (eventueel op voohand even doorlezen i.f.v. de taak) - eventueel vervangbaar door Chinees of ander afhaalrestaurant - moeilijkheidgraad van de taak kan gevarieerd worden door foldertje te manipuleren, eventueel slechts stukje eruit selecteren of zelf kort menu samenstellen Eindterm lezen 2: de cursist kan op beschrijvend niveau alle gegevens begrijpen in -informatieve teksten zoals etiketten en een zakelijke brief -prescriptieve teksten zoals een instructie en een gebruiksaanwijzing publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Is dit nog wel goed? Consumptie - voorraadkast of koelkast - de bijlage - in realiteit zijn de etiketten veel moeilijker leesbaar, ondersteuning nodig Gezond gewicht? Leefomstandigheden - lineaal - weegschaal - meter - de bijlage - mogelijk ondersteuning nodig bij lezen van

15 curve met cijfers - eventueel als aanvulling BMI berekenen, gesprek over voedingsgewoonten Zo geraak je er Ruimtelijke oriëntering - de bijlage - ruimtelijk inzicht in het kaartje kan ondersteuning vragen Handlezen Onthaal - rood, blauw en groen schrijfgerief - de bijlage - kan moeilijke taak zijn: ondersteuning, bijvoorbeeld door eerst samen de lijnen te zoeken in handpalm Vitamientjes Gezondheid - de bijlage - analoge taken over echte geneesmiddelen zijn vermeden, cusist neemt beter de uitleg van de dokter of apotheker als uitgangspunt dan een moeilijke bijsluiter Eindterm lezen 3: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in -informatieve teksten zoals een persoonlijke brief -persuasieve teksten zoals een uitnodiging, een voorstel en een oproep publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Buurtfeest Vrije tijd - de bijlage - ook tellen is een belangrijke vaardigheid - verschillende oplossingen mogelijk - verschillen in moeilijkheidsgraad kunnen door de budgetbeperking weg te laten of juist krapper te maken, een andere mogelijkheid is slechts één namiddagprogramma aanbieden Niet thuis Nutsvoorziening - gekoppeld aan spreektaak Bij Plank Gas - mogelijkheid om niveau te veranderen door aanpassingen in agenda Vakantieplannen Klimaat - de bijlage - verschillende oplossingen mogelijk naar gelang het beeld dat men heeft van de vakantiebestemming Oudercontact Contacten met officiële instanties - de bijlage - slechts één oplossing voor de keuze van het uur namelijk dinsdag tussen uur, tenzij cursisten het etentje zouden verzetten voor het oudercontact; meerdere mogelijkheden juist voor keuze leerkracht We hebben je nodig! Voorlichtingsdienst - de bijlage - verschillende oplossingen mogelijk - het specifieke van een oproep wordt duidelijk gemaakt: het aspect van reageren, wat niet aan bod komt bij een gewone mededeling

16 Eindterm luisteren 1: de cursist kan op beschrijvend niveau het globale onderwerp bepalen en de gedachtegang volgen in: - informatieve teksten zoals fragmenten van een radio- en tv-programma - narratieve teksten zoals fragmenten van een tv-feuilleton publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig / opmerkingen Meisjes en wetenschap Gezondheid - luisterfragment Radio Minerva (aanvullend luistermateriaal, voor Richtgraad 1, Niveau 1.2) - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - voor de cursist aan de slag gaat met deze taak, kan de docent al eens polsen wat de cursist denkt van deze vraag: Mag je alcohol drinken als je antibiotica neemt? - in de docentenbijlage: uitgeschreven luistertekst voor de docent, het is niet de bedoeling deze tekst aan de cursist te geven - de docent kan verwijzen naar het bestaande radioprogramma op Radio 1, Jongens en wetenschap Karrewiet Voorlichtingsdiensten - voorbehoud: indien dit programma niet meer zou uitgezonden worden, kan deze taak als inspiratie dienen voor een gelijkaardige opdracht met een gelijkaardig programma - de docent neemt een uitzending van Karrewiet op voor cursisten die zelf niet over een T.V. beschikken, zodat ze ernaar kunnen kijken in het Open Leercentrum - een atlas Praatprogramma Vrije tijd - cursist en docent overlopen vooraf even welke praatprogramma s in aanmerking komen (zie bijvoorbeeld - de docent neemt een gemakkelijk te volgen praatprogramma op voor cursisten die zelf niet over een T.V. beschikken - het is niet de bedoeling dat de docent die deze taak aan een cursist geeft, absoluut zelf naar het praatprogramma moet kijken. Het is de bedoeling dat de cursist achteraf kort vertelt wat hij gezien heeft Meer is altijd beter Leefomstandigheden - Meer is altijd beter. Een komedie voor anderstaligen: video en bijhorende tekst van het toneelstuk door Peter Schoenaerts, Leuven, Acco (2002) ISBN cursisten die de video thuis niet kunnen bekijken kunnen hopelijk gebruik maken van de infrastructuur op school Man bijt hond Onthaal - voorbehoud: indien dit programma niet meer zou uitgezonden worden, kan deze taak als inspiratie dienen voor een gelijkaardige

17 opdracht voor een gelijkaardig programma - de docent neemt 2 of meer afleveringen van Man bijt hond op, zodat verschillende cursisten verschillende afleveringen kunnen zien. Bij de laatste vraag moeten ze samen achterhalen of ze nu elk naar dezelfde of naar een andere aflevering keken Eindterm luisteren 2: de cursist kan op beschrijvend niveau relevante gegevens selecteren uit - informatieve teksten zoals een gesprek, een telefoongesprek, een weerbericht en verkeersinformatie - persuasieve teksten zoals een reclameboodschap publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig / opmerkingen En wat gebeurde er met Wim? Leefomstandigheden - dit is een behoorlijk moeilijke taak, cursisten mogen zo vaak luisteren als ze willen - de cd met En wat gebeurde er met Wim, een lied van Johan Verminnen - in de docentenbijlage: uitgeschreven liedtekst voor de docent, het is niet de bedoeling deze tekst aan de cursist te geven - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - een woordenboek - sleutel: - tekening 1: Simon - tekening 2: Diederik - tekening 3: Wim - tekening 4: Eric - tekening 5: Jan - tekening 6: Joris - tekening 7: Karel - tekening 8: Serge Is die herenfiets nog te koop? - tekening 9: Steven Vervoer - luistermateriaal bij Boter bij de vis, Thema Handel en wandel: Een primeur - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - in bijlage: invulformulier voor de cursist - in de docentenbijlage: uitgeschreven luistertekst voor de docent, het is niet de bedoeling deze tekst aan de cursist te geven - sleutel: tekening 1 is de fiets die beantwoordt aan de beschrijving - deze taak kan worden gekoppeld aan de spreektaak Koopjes op wielen Het KMI verwacht... Klimaat - de cursist luistert naar het actuele weerbericht op de radio en kiest een activiteit die het best past bij het voorspelde weer - als de cursist thuis geen radio heeft, kan hij

18 De federale politie meldt... gebruik maken van de infrastructuur op school Ruimtelijke oriëntering - markeerstiften in 3 verschillende kleuren - bijlage: kaart van België. Deze kan eventueel vervangen worden door een meer gedetailleerde kaart omdat op deze kaart alleen de grote steden vermeld worden - bijlage voor de cursist met vertaling van de namen van steden en gemeenten in Nederlands en Frans - de docent kan kiezen welk luisterfragment hij gebruikt: ofwel neemt hij een authentiek, actueel verkeersbericht op van de radio, ofwel kan hij een vergelijkbaar bericht zelf inspreken (voor inspiratie: zie voorgestelde fragmenten of websites vermeld in de docentenbijlage) - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren Reclame Voorlichtingsdiensten - de docent neemt op video of op cassette actuele reclame op, die leuk is en verrassend uit de hoek komt - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren (of om naar de video te kijken) Eindterm luisteren 3: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in - informatieve teksten zoals een aankondiging, een klacht en een waarschuwing - prescriptieve teksten zoals een instructie publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig / opmerkingen Niet zo n goed nieuws Gezondheid - docent spreekt vooraf luisterfragment in op cassette (de tekst zit in de docentenbijlage) - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - sleutel: het derde voorstel is het goede voorstel Het opsporingsbericht Voorlichtingsdiensten - eventueel de cursist eerst de schrijftaak Opsporing verzocht laten maken - luisterfragment Rondom luisteren, luistertekst 4, p infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - in bijlage: uitgeschreven luistertekst voor de docent, het is niet de bedoeling deze tekst aan de cursist te geven Een aanrijding! Vervoer - Spreek(r)echt: luistertekst 32: een aanrijding (2) - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - de bijlage voor de cursist - in bijlage: uitgeschreven luistertekst voor de

19 docent, het is niet de bedoeling deze tekst aan de cursist te geven Heb ik dat goed gehoord? Ruimtelijke oriëntering - in de bijlage zit materiaal voor verschillende variaties, afhankelijk van de creativiteit van de cursisten. Dit is een oefening met een informatiekloof (information gap), dus is het wel belangrijk dat de docent erop wijst dat cursisten niet naar mekaars bijlage mogen kijken - Een eerste mogelijkheid is dat de cursisten vertrekken van de bestaande tekening. Cursist A vertelt aan cursist B hoe hij deze tekening kan tekenen, en omgekeerd. - Een tweede mogelijkheid is dat de cursisten vertrekken van een zelfgemaakte tekening, en dan ook weer instructies geven om deze tekening na te tekenen Hoe werkt dit eigenlijk? Nutsvoorzieningen - de cursist wordt gevraagd een typisch voorwerp uit zijn cultuur mee te brengen. Het kan natuurlijk zijn dat de cursist zo geen voorwerp heeft of niet weet welk voorwerp er nu zo typisch is voor zijn cultuur. In dat geval kan een alternatieve taak bedacht worden waarbij men naar instructies luistert, bijvoorbeeld naar instructies om een telefoongesprek door te schakelen. In dat geval is er een bereidwillige medewerker van het secretariaat nodig die weet hoe je moet doorschakelen en die vooraf even ingelicht is over de opdracht

20 Eindterm schrijven 1: de cursist kan op beschrijvend niveau informatie vragen en geven in informatieve teksten zoals een persoonlijk briefje, een mededeling, een bedankingsbriefje, een formulier, een memo en een ziektemelding publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig / opmerkingen Chatten Voorlichtingsdiensten - toegang tot een computer met MSN Messenger - iemand on line in dezelfde chatroom - de drempel om deze taak te maken is hoog zodat deze taak zeker niet voor alle cursisten geschikt is! Cursisten moeten namelijk met MSN Messenger kunnen werken - een begeleider of docent kan best in de buurt zijn om de cursist op weg te helpen - oproep: vanuit Vlaanderen ook een chatroom opstarten voor NT2-leerders! Memo Nutsvoorzieningen - luisterfragment (deze 3 telefonische boodschappen kunnen door de docent worden ingesproken op cassette - de teksten zitten in de docentenbijlage) - bijlage voor de cursist (Memo 2 en 3) - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren Met vriendelijke groet Leefomstandigheden - 2 vellen briefpapier - eventueel klassikaal de noties formeel en informeel vooraf al aanhalen Een probleem melden Contacten officiële instanties - invulformulier in de bijlage of meldingskaart uit de eigen gemeente of stad - een woordenboek Prikbord Onthaal - een groot prikbord voor de klas, genoeg duimspijkers - invulberichtje in de bijlage - het zou leuk zijn deze oefening laagdrempelig te houden en elke cursist een vijftal invulberichtjes te geven die hij naar eigen believen kan schrijven en ophangen, wanneer hij dat wil. De bedoeling is echt dat het prikbord wordt gebruikt voor en door cursisten Eindterm schrijven 2: de cursist kan op beschrijvend niveau een beschrijving geven publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig / opmerkingen Verloren voorwerpen Vervoer - de bijlage voor de cursist, of het authentieke formulier van de spoorwegen (R 197) - de docentenbijlage met extra informatie uit de website van de spoorwegen is ter informatie van de docent Opsporing verzocht Leefomstandigheden - een prikbord voor de klas, duimspijkers - een beeldwoordenboek met extra woordenschat om een adequate

21 persoonsbeschrijving te maken - de bijlage voor de cursist om in te vullen - optioneel: de bijlage met de medaille die de cursist kan uitreiken aan de winnaar. Degene die kan raden om wie het gaat krijgt de medaille van Beste Speurneus Het fotoboek Onthaal - deze taak is geschikt als eerste taak en kan uitzonderlijk klassikaal gemaakt worden, zodat de groep vertrouwd raakt met de werkwijze van De Doos - de bijlage voor de cursist (invulformulier) de lay-out kan nog gemakkelijk kan worden aangepast - de docent kan als voorbeeld eerst de bijlage zelf invullen - deze taak wordt best door alle cursisten gemaakt omdat het de bedoeling is om tot een fotoboek te komen - de docent zorgt voor de organisatie en reproductie van het fotoboek Buddy Afspraken en regelingen - bij aanvang van Richtgraad 1, Niveau 1.2 verdeelt de docent de cursisten in vaste paren en legt uit wat de bedoeling is van het buddy zijn: de buddy houdt zijn afwezige medecursist op de hoogte van wat er in de klas tijdens zijn afwezigheid is gebeurd - tip: deze lijst kan ook een plaatsje krijgen op het prikbord - de docent moet steeds alert zijn: als er een cursist afwezig is, moet hij eraan denken dat de respectievelijke buddy deze taak maakt. - bijlage voor de buddy. Deze bijlage kan door de docent gemakkelijk worden aangepast aan het niveau of de noden van de cursisten - indien de cursist meer dan een les afwezig is, vult de buddy voor elke les een nieuwe kopie in Gratis pups Consumptie - invulbijlage voor de cursist, of, een blanco zoekertje dat je bijvoorbeeld in de Delhaize vindt - eventueel de voorbeeldadvertentie in bijlage, waar gratis tijdschriften worden aangeboden in dezelfde format Eindterm schrijven3: de cursist kan op beschrijvend niveau een boodschap voor zichzelf noteren taak context nodig / opmerkingen Voice mail Onthaal - de docent spreekt een boodschap in voor cursist op zijn antwoordapparaat, of eventueel op cassette - ideeën voor de inhoud van de boodschap: een tongtwister (cfr. Level X op Ketnet), of iets dat aansluit bij de laatste lessen.

22 - het is een schrijftaak, dus het is wel de bedoeling dat de boodschap complex is, zodat de cursist de noodzaak voelt de boodschap op te schrijven - klassieke tongtwisters: - Leentje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindelaan. Maar toen Lotje niet wou lopen leerde Leentje Lotje staan. - Kapper Knip is de knapste kapper, maar de knecht van kapper Knip knipt knapper dan de knapste kapper knippen kan. - Ik zag twee vliegen vliegen, er was ook een bij bij, ze vlogen onder de deur door, over de weg weg. - variant: je kan het spel ook klassikaal doen en een soort telefoonketting opzetten: de docent belt cursist 1 op met een boodschap, cursist 1 belt naar cursist 2, enzovoort, en de laatste cursist zegt de volgende les wat de boodschap was. Een vast scenario op poten zetten voor zo een telefoonketting kan zijn voordelen hebben, als iedereen moet worden opgebeld omdat er onverwacht geen les is, omdat de docent ziek is bijvoorbeeld of omdat er staking is. - de telefoonketting kan ook zijn dienst bewijzen als de docent er bijvoorbeeld te laat aan denkt dat cursisten iets speciaals moeten meebrengen naar de les Broodje fantasie Vrije tijd - de klaskookmap (dit idee werd al gelanceerd in Kijk eens in De Doos!, Richtgraad 1, Niveau 1.1): een map die ter inzage ligt voor de hele groep, waarin cursisten eigen recepten verzamelen - bijlage voor de cursist - tip: een pita-party organiseren met alle verzamelde recepten Boodschappen doen voor de picknick Consumptie - recente reclamefolder uit de plaatselijke supermarkt - de docent kan de tekst van de taak gemakkelijk aanpassen door bijvoorbeeld het reële aantal cursisten te vermelden of de gewenste boodschappen aan te passen aan de wensen van de groep Een diner voor 2 Afspraken en regelingen - het juiste luisterfragment uit Radio Minerva, aanvullend luistermateriaal voor Richtgraad 1, Niveau het is de bedoeling deze taak aan de bovenvermelde eindterm te linken, namelijk: de cursist kan een boodschap voor zichzelf noteren. Het eigenlijke wedstrijdformulier invullen en opsturen behoort tot de luisteractiviteit bij het lessenpakket van Radio

23 Minerva zelf, en moet hier niet uitgevoerd worden. - wat de cursist zeker zou moeten noteren is het juiste antwoord (een kok) en het adres (Radio Minerva, postbus X) - infrastructuur om naar het luisterfragment te luisteren - in bijlage: uitgeschreven luistertekst voor de docent, het is niet de bedoeling deze tekst aan de cursist te geven Portefeuille kwijt Leefomstandigheden - een vel papier Eindterm schrijven 4 : de cursist kan op structurerend niveau voor zichzelf aantekeningen maken ter voorbereiding van een gesprek taak context nodig / opmerkingen Zappyland Onthaal - een woordenboek - bijlage voor de cursist - in deze taak wordt de cursist aangesproken als je, hij wordt gevraagd zich voor te stellen dat hij werk zoekt en wil solliciteren voor 1 van de 3 functies: verkoper, kassier of magazijnier. Het zou kunnen dat de cursist zich helemaal niet aangesproken voelt door deze functies. Daarom kan de taak even goed herschreven worden in de derde persoon. De opdracht zou dan ongeveer als volgt kunnen luiden: Ahmed zoekt werk. In de krant leest hij de advertentie (enz...). Hij wil zich graag goed voorbereiden. Kan je hem hierbij helpen? Waar gebruik jij Nederlands? Leefomstandigheden - het invulschema in de bijlage - de docent kan suggereren deze taak te laten volgen door de spreektaak Doe je mee? Onder vier ogen Onthaal - de invulbijlage - als de cursist weinig inspiratie heeft om deze evaluatie te maken: de schrijftaak En tot slot. Deze taak zat ook al in Kijk eens in De Doos!, en misschien heeft de cursist deze taak aan het einde van Richtgraad 1, Niveau 1.1 al eens gemaakt. Zo ja, kan dit een extra bron zijn van reflectie over leren, zo nee, is het sowieso een bron van inspiratie om deze taak te maken - de docent moet even tijd kunnen vrijmaken voor een gesprek onder vier ogen, waarbij de cursist vertrekt van de aantekeningen die hij hier gemaakt heeft - ook de portfoliotaak kan hier besproken worden Vlaanderen vakantieland Ruimtelijke oriëntering - het invulschema in de bijlage - een recente vakantiecatalogus, bijvoorbeeld Vlaanderen vakantieland, of een selectie

24 Wat staat er op het menu? daaruit, of een zelfgemaakte tekst Consumptie - de cursist moet de menukaarten van de restaurants in de buurt screenen op prijzen en ingrediënten - de bijlage

25 Eindterm spreken 1: de cursist kan op beschrijvend niveau een instructie geven aan een onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Eén twee hup! Gezondheid - docentenbijlage - een sportmat - deze taak kan uitgebreid worden van houdingen naar bewegingen - deze taak kan beschouwd worden als voorbereiding van de cursist, bijvoorbeeld op een doktersbezoek De blindeman Ruimtelijke orientering - Meubelen of krijt om doolhof te maken - Een blinddoek - De taak kan ook buiten uitgevoerd worden - Dit is een opdracht die ook klassikaal uitgevoerd kan worden Lachen! Afspraken en regelingen - een fototoestel - er kan een wegwerpfototoestel in de klas liggen - de cursisten die over een fototoestel beschikken en ermee kunnen werken kunnen hun eigen toestel meebrengen - deze taak kan uitgebreid worden naar een opdracht met een video Rarara wat staat er? Klimaat - de docentenbijlage - tekengerief - het is uiteraard niet de bedoeling dat de tekeningen perfect gelijken op de originelen, als alle elementen aanwezig zijn op de overeenkomstige plaats (links, rechts, boven, onder) is het goed Spelvoorstel Vrije tijd - materiaal dat nodig is voor spel : dobbelsteen, knikkers, spelbord, - er kan vooraf klassikaal woordenschat i.v.m. spelen aangereikt worden Eindterm spreken 2: de cursist kan op beschrijvend niveau een uitnodiging, voorstel, oproep verwoorden en erop reageren publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Vandaag kook ik niet Consumptie - cassette en cassetterecorder - het principe van tekstjes met ontbrekende informatie kan in verschillende contexten toegepast worden - Het gaat hier om reflectie over de receptieve variant om zo aan de productieve variant te werken, deze taak werkt naar inhoud toe, niet naar vorm - De cursist moet tot de conclusie komen dat in tekstballonnen info tekort is:

26 uiteindelijk moet het volgende vermeld worden: naam, adres, bestelling, wanneer klaar eventueel, liefst ook bedanking - Oplossingen: 1) naam en adres? 2) Wat? Huisnummer? Naam? 3) Adres? Doe je mee? Afspraken en regelingen - het is aan te raden om deze taak meer naar het einde van 1.2 uit te voeren, de cursisten hebben dan een breder gespreksonderwerp omdat ze dan al meer taken gemaakt hebben Tijd voor T.V. Voorlichtingsdiensten - een T.V.-blad - deze taak komt twee maal aan bod, de bedoeling is aan te geven hoe een taak kan variëren: de ik-persoon versus de hijpersoon (met profielen) Tijd voor T.V. - profielen Voorlichtingsdiensten - de bijlage - in principe dezelfde taak als de vorige, maar nu met profielen, voordeel van deze aanpak is dat mensen die zelf niet geboeid zijn door series ook aangesproken worden - dit principe kan in veel taken toegepast worden - Inleving is belangrijk, maar niet evident voor elke cursist - Structuur ik zou... want... wordt impliciet aangebracht. Feestjes Vrije tijd - De cursist kan eventueel ook beide feestjes combineren, hij moet dat dan vermelden in beide gesprekken (vroeger weg op het eerste, later aankomen op het tweede) Eindterm spreken 3: de cursist kan op beschrijvend niveau zijn beleving (d.i. zijn wensen, noden en gevoelens) verwoorden en vragen naar de beleving van zijn gesprekspartner publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Vertel eens Onthaal - de bijlage - een schaar - een bokaal - de cursisten kunnen extra vragen bedenken - er kan ook klassikaal gewerkt worden met de bokaal Droomreis Klimaat - een vakantiecatalogus - Deze taak kan ook over andere onderwerpen gaan : droomwoning of droomhobby of Hoe zou je het zeggen? Afspraken en regelingen - de bijlage

27 - cursisten leren zich meer formeel vs informeel uitdrukken Oeps sorry Leefomstandigheden - de bijlage - cassette en cassetterecorder - het is in deze taak niet alleen van belang wat de cursist zou zeggen, maar ook de manier waarop, de intonatie is belangrijk, daarom wordt het op cassette opgenomen. - er zijn dus verschillende antwoorden mogelijk - reflectie over spreken ook van belang, vandaar deze manier van werken, intonatie bepaalt mee de graad van beleefdheid Handlezen Onhaal - de bijlage - het is aan te raden deze taak pas te maken NA de leestaak over handlezen. Eindterm spreken 4 : de cursist kan op beschrijvend niveau een probleem en klacht formuleren publiek: onbekende taalgebruiker taak Context Nodig en opmerkingen Wat is het probleem? Leefomstandigheden - het is de bedoeling dat de cursist het probleem vrij accuraat kan omschrijven. Het is aan de docent om te beslissen hoever de cursist hierbij in detail moet treden. Bij Plank Gas Nutsvoorzieningen - de voorbereidende leestaak Niet thuis - cassette en cassetterecorder - principe van antwoordapparaat is ook toepasbaar in andere taken - de spreektaak wordt liefst pas uitgevoerd na de leestaak Niet thuis (hier is het juiste antwoord neen, waardoor de cursist doorverwezen wordt naar de spreektaak) Even gaan zeggen Leefomstandigheden - reflectie over de manier van spreken is hier van belang. Door te reflecteren over een receptief taalaanbod, werkt de cursist impliciet aan zijn of haar productieve taalcapaciteiten Zeg het met takt Leefomstandigheden - cassette en cassetterecorder - de intonatie is van belang in deze taak, ook de woordkeuze moet afgewogen worden door de cursist, hij of zij heeft de vrijheid om lichte veranderingen aan de voorgestelde uitdrukkingen aan te brengen Gesloten Nutsvoorzieningen - cassette en cassetterecorder - intonatie is van belang, alsook woordkeuze en zelfbeheersing

28 Eindterm spreken 5: de cursist kan op structurerend niveau informatie vragen en geven in informatieve teksten zoals een mededeling, een mening, een vraaggesprek, een telefoongesprek en een afspraak publiek: onbekende taalgebruiker taak context nodig en opmerkingen Koopjes op wielen Vervoer - docentenbijlage (2 bladzijden) - deze taak kan uitgebreid worden naar meer realistische situaties, met echte advertenties - zie ook luistertaak Is die herenfiets nog te koop? 1207 Officiële instanties - een telefoon - kan gemakkelijk uitgebreid worden, eventueel met rechtstreeks doorschakelen - als de docent geen bezwaar heeft, is een mogelijke opdracht het telefoonnummer van de docent te laten achterhalen door de cursisten Hier en ginder Ruimtelijke oriëntering - een woordenboek - eventueel een atlas ter ondersteuning, of prentenboeken over de landen in kwestie Wanneer past het? Afspraken en regelingen - docentenbijlage (2 bladzijden) - cassette en cassetterecorder - Agenda is moeilijk voor CBE-studenten: zeker goed ondersteunen. Vandaar grijze vakjes - Voor CVO kunnen grijze vakjes ingevuld worden met concrete activiteiten Wie is het? Vrije tijd - het spel Wie is het? Of eventueel een alternatieve versie met pakketjes van zelf gekopieerde prenten - Het spel kan eerst klassikaal gespeeld worden om de spelregels duidelijk te maken - Niet alleen Wie is het? maar ook andere spelen zijn geschikt, zoals Levensweg en Trivial Persuit voor kinderen, de voorwaarde is natuurlijk wel dat er talige interactie nodig is (bij dammen en schaken bijvoorbeeld is dat nauwelijks het geval)

Nederlands leren... hoe ver sta je? Naam:

Nederlands leren... hoe ver sta je? Naam: Nederlands leren... hoe ver sta je? Naam: Je leert elke dag Nederlands bij. Wat kan je al? Hieronder maak je een stand van zaken, met je docent. Deze taak is een speciale taak. Ze is niet in één-twee-drie

Nadere informatie

Module BE NT2 01 Data Operationalisering contacturen Operationalisering projectwerk. Module BE NT2 02 LUISTEREN 1

Module BE NT2 01 Data Operationalisering contacturen Operationalisering projectwerk. Module BE NT2 02 LUISTEREN 1 LUISTEREN 1 Module BE NT2 01 Data Operationalisering contacturen Operationalisering projectwerk Alle relevante gegevens begrijpen in een enkelvoudige instructie (prescriptieve teksten) van een onbekende

Nadere informatie

LEERPLAN "NEDERLANDS VOOR OUDERS" THRESHOLD (RG 1.2)

LEERPLAN NEDERLANDS VOOR OUDERS THRESHOLD (RG 1.2) LEERPLAN "NEDERLANDS VOOR OUDERS" THRESHOLD (RG 1.2) Periode Thema Vaardigheden woordenschat / grammatica context Week 1 Aangenaam! SPR 5: De cursist kan informatie vragen en geven over personalia. woordenschat

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1&2

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1&2 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1&2 Modulaire opleiding Europese talen groep 1* R 1 AO TA 001 *Europese talen groep 1: Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Roemeens,

Nadere informatie

Luisteractiviteit 4: Meisjes en wetenschap

Luisteractiviteit 4: Meisjes en wetenschap Luisteractiviteit 4: Meisjes en wetenschap Eindterm: De cursist kan het globale onderwerp bepalen of de gedachtegang volgen in informatieve teksten zoals fragmenten van een radio- en tv-programma. Context:

Nadere informatie

Inleiding. De Bijt In iconen. Moeilijk. Gevorderd. Makkelijk. Start. Criteria activiteiten. Evaluatie. Inhoud van dit pakket. Vragen.

Inleiding. De Bijt In iconen. Moeilijk. Gevorderd. Makkelijk. Start. Criteria activiteiten. Evaluatie. Inhoud van dit pakket. Vragen. Inleiding In Antwerpen volgen jaarlijks zo n 18.000 anderstaligen een cursus Nederlands. Ze leren de taal in de klas, maar een taal leren rendeert pas echt door ze veel te oefenen, ook buiten de klascontext.

Nadere informatie

Kijk eens in De Doos!

Kijk eens in De Doos! Kijk eens in De Doos! 90 remediëringstaken voor Richtgraad 1, Niveau 1.1 Handleiding voor de docent Werkgroep Volwassenenonderwijs Centrum voor Taal en Migratie Katholieke Universiteit Leuven Wat zit er

Nadere informatie

WAAROM DE VOORBEELD- TOETSTAKEN?

WAAROM DE VOORBEELD- TOETSTAKEN? 18 WAAROM DE VOORBEELD- TOETSTAKEN? 19 1. Het doel van de voorbeeldtoetstaken? 1.1. Toetsmateriaal als voorbeeld en inspiratiebron 1.2. Het communicatieve en functionele karakter van de voorbeeldtoetstaken

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1&2

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1&2 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1&2 Modulaire opleiding Europese Talen groep 2* R 1 AO TA 005 *Europese talen groep 2: Bulgaars, Fins, Grieks, Hongaars, Pools, Russisch, Servisch-Kroatisch,

Nadere informatie

TOETSTAAK 12: LUISTER NAAR DE RADIO

TOETSTAAK 12: LUISTER NAAR DE RADIO TOETSTAAK 12: LUISTER NAAR DE RADIO Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op beschrijvend niveau het globale onderwerp bepalen en de gedachtegang volgen in: - informatieve teksten zoals

Nadere informatie

Luisteractiviteit 3: Opzij, opzij, opzij...

Luisteractiviteit 3: Opzij, opzij, opzij... Luisteractiviteit 3: Opzij, opzij, opzij... Eindterm 2: De cursist kan het globale onderwerp bepalen in de beleving (d.i. de wensen, noden en gevoelens) van een spreker. Context 10: Onthaal Verwerkingsniveau:

Nadere informatie

Opleiding. Tolk Vlaamse Gebarentaal. Code + officiële benaming van de module. Module Vlaamse Gebarentaal B. Academiejaar 2015-2016.

Opleiding. Tolk Vlaamse Gebarentaal. Code + officiële benaming van de module. Module Vlaamse Gebarentaal B. Academiejaar 2015-2016. Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Code + officiële benaming van de module Module Vlaamse Gebarentaal B Academiejaar 2015-2016 Semester 2 Studieomvang 9 studiepunten Totale studietijd 180 Aantal lestijden

Nadere informatie

MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde

MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde graad ASO, Duits als tweede moderne vreemde taal kan worden

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

TOETSTAAK 14: FILE!!!

TOETSTAAK 14: FILE!!! TOETSTAAK 14: FILE!!! Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op beschrijvend niveau relevante gegevens selecteren uit: - informatieve teksten zoals een gesprek, een telefoongesprek, een weerbericht

Nadere informatie

STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1 EN 2

STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1 EN 2 Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Kunstlaan 6 bus 6 26 februari 2008 1210 Brussel RLLL/ET/ADV/005bijl16 STUDIEGEBIED TALEN RICHTGRAAD 1 EN 2 Opleiding Andere Talen* Verkort R1

Nadere informatie

TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT

TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT Vaardigheid: spreken. Doelstelling: eindterm 2 beheersen: de cursist kan een uitnodiging, een voorstel en een oproep verwoorden en erop reageren. Verwerkingsniveau: beschrijvend.

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers

Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers REFERENTIEKADER ONTWIKKELINGSDOELEN TAALVAARDIGHEID ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS SECUNDAIR ONDERWIJS HANDLEIDING COMPUTERPROGRAMMA Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers Deze website

Nadere informatie

Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen

Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen Correspondentie lezen Opleiding: uitwisseling, vorming,

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

Luisteren 1 gt/h 2 gt 3/4 vmbo

Luisteren 1 gt/h 2 gt 3/4 vmbo Carte Orange 1 gth, 2 gt, 3/4 vmbo ERK-overzicht 1 Luisteren 1 gt/h 2 gt 3/4 vmbo 1 Gesprekken tussen moedertaalsprekers verstaan A2 Kan het onderwerp bepalen van een langzaam en duidelijk gesproken gesprek

Nadere informatie

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch?

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch? Lesvoorbereiding Als één blok samen Diversiteit 3 e graad Beluister het lied Iedereen is anders van de Phillibustas: http://www.youtube.com/watch?v=13md0gd6sec Voorzie een speelgoedauto, huis, of ander

Nadere informatie

Luisteren 1 hv 2 hv 3hv

Luisteren 1 hv 2 hv 3hv Carte Orange 1 hv, 2 hv, 3 hv ERK-overzicht 1 Luisteren 1 hv 2 hv 3hv 1 Gesprekken tussen moedertaalsprekers verstaan A2 Kan het onderwerp bepalen van een langzaam en duidelijk gesproken gesprek 2-3-4-5-6-7-8*

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

TOETSTAAK 17: MET DE KINDEREN OP STAP

TOETSTAAK 17: MET DE KINDEREN OP STAP TOETSTAAK 7: MET DE KINDEREN OP STAP Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in: - informatieve teksten zoals een aankondiging,

Nadere informatie

De zomer van Atlas 2018

De zomer van Atlas 2018 De zomer van Atlas 2018 Beste docent Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Atlas leuke en leerrijke activiteiten tijdens de zomermaanden. Hieronder vind je belangrijke informatie. Vermeld je deze info zeker

Nadere informatie

Luisteractiviteit 48: Zoektocht

Luisteractiviteit 48: Zoektocht Luisteractiviteit 48: Zoektocht Eindterm: De cursist kan de informatie overzichtelijk ordenen in informatieve teksten zoals een aankondiging, een klacht en een waarschuwing. Context: Ruimtelijke Oriëntering

Nadere informatie

Luisteractiviteit 7: Kinderspel

Luisteractiviteit 7: Kinderspel Luisteractiviteit 7: Kinderspel Eindterm: De cursist kan het globale onderwerp bepalen of de gedachtegang volgen in informatieve teksten zoals fragmenten van een radio- en tv-programma. Context: Ruimtelijke

Nadere informatie

TOETSTAAK 11: NICHTEN EN NEVEN

TOETSTAAK 11: NICHTEN EN NEVEN TOETSTAAK 11: NICHTEN EN NEVEN Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op beschrijvend niveau het globale onderwerp bepalen en de gedachtegang volgen in: - informatieve teksten zoals fragmenten

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

beoordelingscriterium Cst kan de essentie van verschillende gesprekjes over verkeers- en informatieborden begrijpen

beoordelingscriterium Cst kan de essentie van verschillende gesprekjes over verkeers- en informatieborden begrijpen Evaluatie module 06 schooljaar: 200-200 startdatum module: / /200 lesgever:. cursist:. verklaring van de beoordelingstekens: ++ = goed + = voldoende -- = onvoldoende ontwikkelingsdoel Concretisering op

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Wie niet goed kan lezen, schrijven en rekenen, is geen uitzondering. In ons land heeft meer dan half miljoen mensen er moeite mee. In een centrum voor basiseducatie kan je die achterstand

Nadere informatie

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005 TOETSTIP 9 SEPTEMBER 25 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 9: HOE KAN IK DE COMPLEXITEIT VAN EEN (TOETS)TAAK NAGAAN? Bij

Nadere informatie

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Heb je problemen met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen! In Vlaanderen heeft 1 op 7 mensen er moeite mee. Bij Basiseducatie kan je opnieuw bijbenen. Er zijn 13 Centra voor

Nadere informatie

Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2

Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2 Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2 Voor wie? Voor jongeren (16+) of volwassenen (18+) die willen functioneren in informele alledaagse situaties. Hoe wordt er getoetst? Toetst alle vaardigheden apart:

Nadere informatie

TOETSTAAK 16: WATEROVERLAST

TOETSTAAK 16: WATEROVERLAST TOETSTAAK 16: WATEROVERLAST Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in: - informatieve teksten zoals een aankondiging, een klacht

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

De docent verdeelt de cursisten in groepen van 4. De cursisten luisteren naar de aflevering van Lijf en Leden.

De docent verdeelt de cursisten in groepen van 4. De cursisten luisteren naar de aflevering van Lijf en Leden. Luisteractiviteit 45: Triangel Eindterm: De cursist kan de informatie overzichtelijk ordenen in informatieve teksten zoals een aankondiging, een klacht en een waarschuwing. Context: Gezondheidsvoorzieningen

Nadere informatie

T-TOOL WERKVLOER/ STAGE. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:...

T-TOOL WERKVLOER/ STAGE. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:... T-TOOL WERKVLOER/ STAGE Naam jongere:... Naam beoordelaar:... Mondelinge interactie LUISTEREN Instructie begrijpen van begeleider, collega, baas Collega legt stap voor stap uit hoe een broodje van het

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen Titel / thema tekst / toets Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen LUISTERVAARDIGHEID De leerlingen kunnen Lu 1 op beschrijvend niveau van narratieve,

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. 4 Leerlijn leren leren. 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen

Leerlijn leren leren. 4 Leerlijn leren leren. 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen 4 Leerlijn leren leren Leerlijn leren leren 1 2 3 4 5 6 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen 1 De lln kunnen losse gegevens leren ze: a betekenis te geven ze te situeren in een

Nadere informatie

Werkgroep Volwassenenonderwijs Centrum voor Taal en Migratie Katholieke Universiteit Leuven. Radio Minerva. Luisteractiviteiten

Werkgroep Volwassenenonderwijs Centrum voor Taal en Migratie Katholieke Universiteit Leuven. Radio Minerva. Luisteractiviteiten Werkgroep Volwassenenonderwijs Centrum voor Taal en Migratie Katholieke Universiteit Leuven Radio Minerva Luisteractiviteiten Het pakket Radio Minerva bestaat uit: - Algemene handleiding - 60 Luisteractiviteiten

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN Wat kan ik na het 1 ste jaar? Ik kan mezelf kort voorstellen: naam, woonplaats, beroep, Ik kan iemand op een eenvoudige maar correcte manier begroeten en afscheid nemen. Ik kan in een eenvoudig gesprek

Nadere informatie

ISK Leerlijn. Alfabetisering. Functioneel Lezen Alfa A

ISK Leerlijn. Alfabetisering. Functioneel Lezen Alfa A Streefdoelen Functioneel Lezen NT2 ISK Functioneel Lezen Alfa A Herkent verschillende soorten correspondentie en de eigen contactgegevens. Kan informatie over tijd, datum en / of prijs aanwijzen in een

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

Organisatie van werkzaamheden

Organisatie van werkzaamheden Organisatie van werkzaamheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Rubus Opleidingspartners, Richard Prins Inhoudelijke redactie: Jessica Satink

Nadere informatie

Luisteractiviteit 12: Aflevering 2

Luisteractiviteit 12: Aflevering 2 Luisteractiviteit 12: Aflevering 2 Eindterm: De cursist kan het globale onderwerp bepalen of de gedachtegang volgen in narratieve teksten zoals fragmenten van een tvfeuilleton. Context: Onthaal Verwerkingsniveau:

Nadere informatie

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in - informatieve teksten zoals een aankondiging, een

Nadere informatie

TOETSTAAK 10: ZAPPEN. 1. Materiaal nodig voor deze toetstaak. 2. Het afnemen van de toets taak

TOETSTAAK 10: ZAPPEN. 1. Materiaal nodig voor deze toetstaak. 2. Het afnemen van de toets taak TOETSTAAK 10: ZAPPEN Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op beschrijvend niveau het globale onderwerp bepalen en de gedachtegang volgen in: - informatieve teksten zoals fragmenten van

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vakdocumenten Frans (2004) Visie en accenten leerplan Frans BaO 1 De eerste stappen zetten - Basiswoordenschat

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Luisteractiviteit 27: Boeketje Vlaanderen

Luisteractiviteit 27: Boeketje Vlaanderen Luisteractiviteit 27: Boeketje Vlaanderen Eindterm: De cursist kan relevante gegevens selecteren uit informatieve teksten zoals een gesprek, een telefoongesprek, een weerbericht en verkeersinformatie.

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

Zeg het voort Portfolio ambassadeurs

Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Portfolio ambassadeurs 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Zeg het voort Cursus voor Ambassadeurs Geletterdheid Colofon Zeg het voort Portfolio ambassadeurs

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

LEERPLAN "NEDERLANDS VOOR OUDERS" WAYSTAGE (RG 1.1)

LEERPLAN NEDERLANDS VOOR OUDERS WAYSTAGE (RG 1.1) LEERPLAN "NEDERLANDS VOOR OUDERS" WAYSTAGE (RG 1.1) Periode Thema Vaardigheden woordenschat / grammatica context Week 1 Aangenaam! SPR 6: De cursist kan informatie vragen en geven over personalia. woordenschat

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN ACTIEFICHE - SECUNDAIR DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN Soorten onderzoek: Bevestigend (vraag en methode door lkr, resultaat op voorhand gekend) Gestuurd (vraag en methode door lkr) Begeleid

Nadere informatie

TOETSTAAK 44: NAAR DE TANDARTS

TOETSTAAK 44: NAAR DE TANDARTS TOETSTAAK 44: NAAR DE TANDARTS Vaardigheid: spreken. Doelstelling: de cursist kan in een gesprekssituatie en op structurerend niveau informatie vragen en geven in informatieve teksten zoals een mededeling,

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN De meeste leerlingen hebben geen moeite met lezen op zich. Maar vanaf het moment dat ze langere teksten moeten lezen en globale vragen beantwoorden of als ze impliciete informatie

Nadere informatie

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 4 e leerjaar groep 6

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 4 e leerjaar groep 6 Schrijfpalet HANDLEIDING Inleiding HANDLEIDING 4 e leerjaar groep 6 In het onderwijs heeft het traditionele schrijven van een opstel steeds meer plaats gemaakt voor een meer gestructureerde activiteit.

Nadere informatie

Basisarrangement. Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal. 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen

Basisarrangement. Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal. 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen Basis Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen Deviant methode leer/werkboek VIA vooraf op weg naar 1F. De 8 thema s in het boek hebben terugkerende

Nadere informatie

VOORBLAD BIJ BIJLAGE 2 PROFIELPRODUCT

VOORBLAD BIJ BIJLAGE 2 PROFIELPRODUCT VOORBLAD BIJ BIJLAGE 2 PROFIELPRODUCT Naam auteur(s) E. van der Made Vakgebied Frans Titel Leerlijn onderbouw h/v Frans, Duits, Spaans. Schooljaar 2015-2016. Onderwerp Een leerlijn voor de talen Frans,

Nadere informatie

Paragraaf 9.7 Opdracht 15

Paragraaf 9.7 Opdracht 15 Paragraaf 9.7 Opdracht 15 Voorbeelden van verbeterde schrijfopdrachten Het eerste voorbeeld is de uitkomst van een opdracht uitgevoerd door studenten Taalwetenschap (Duale Master NT2-UvA). Concreet zag

Nadere informatie

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK Patrick studeert aan de universiteit. Hij zoekt een rustige plaats om te studeren. Hij wil in de bibliotheek gaan studeren. In de bibliotheek kan je ook de computers. Hij weet niet wanneer de bibliotheek

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Luisteractiviteit 59: Lang zullen we leven

Luisteractiviteit 59: Lang zullen we leven Luisteractiviteit 59: Lang zullen we leven Eindterm: De cursist kan de informatie overzichtelijk ordenen in prescriptieve teksten zoals een instructie. Context: Klimaat Verwerkingsniveau: Structurerend

Nadere informatie

NT2-docent, man/vrouw met missie

NT2-docent, man/vrouw met missie NT2docent, man/vrouw met missie Resultaten van de bevraging bij NT2docenten Door Lies Houben, CTOmedewerker Brede evaluatie, differentiatie, behoeftegericht werken, De NT2docent wordt geconfronteerd met

Nadere informatie

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden:

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden: Werken aan leerlijnen De nieuwe leerplannen zijn nu van kracht in het basisonderwijs, in de eerste en de tweede graad. Dit is een geschikt moment om leerlijnen opnieuw te bekijken of uit te werken. Wat

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED TALEN. Modulaire opleiding Arabisch Chinees Japans R 2 AO TA 008

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 24 mei 2006 STUDIEGEBIED TALEN. Modulaire opleiding Arabisch Chinees Japans R 2 AO TA 008 STUDIEGEBIED TALEN Modulaire opleiding Arabisch Chinees Japans R 2 AO TA 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 61 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Inhoud... 3 1.1.2 Modules...

Nadere informatie

TOETSTAAK 34: OP TELEVISIE

TOETSTAAK 34: OP TELEVISIE TOETSTAAK 34: OP TELEVISIE Vaardigheid: lezen en spreken. Doelstelling: - de cursist kan in een gesprekssituatie en op beschrijvend niveau een uitnodiging, een voorstel en een oproep verwoorden en erop

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

TOETSTAAK 15: PAS OP VOOR HET WATER!

TOETSTAAK 15: PAS OP VOOR HET WATER! TOETSTAAK 15: PAS OP VOOR HET WATER! Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: De cursist kan op beschrijvend niveau relevante gegevens selecteren uit informatieve teksten zoals een gesprek, een telefoongesprek,

Nadere informatie

Kerndoel 1: De leerlingen leren gebruik maken van communicatiemedia en technologische hulpmiddelen

Kerndoel 1: De leerlingen leren gebruik maken van communicatiemedia en technologische hulpmiddelen OMGAAN MET MEDIA Kerndoel 1: De leerlingen leren gebruik maken van communicatiemedia en technologische hulpmiddelen Gebied 1: De leerlingen gebruiken mogelijkheden van informatiemedia 1.1 Computer 1.2

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Frans Richtgraad 1: niveau 1 en niveau 2 (ERK = Breakthrough en Waystage) code module 5858/5859 en 5860/5861 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Bijkomende opmerkingen/advies/verklaringen:... ... Crs kan eigen product aan de man brengen+ reageren op aanbod van andere crs

Bijkomende opmerkingen/advies/verklaringen:... ... Crs kan eigen product aan de man brengen+ reageren op aanbod van andere crs Evaluatie module 08 schooljaar: 200-200 startdatum module: / /200 lesgever: cursist: CONCLUSIE: De cursist kan WEL/NIET overgaan naar module 9 verklaring van de beoordelingstekens: + = goed +/- = bijna

Nadere informatie

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs in het basisonderwijs met ELENA Ellen Rusman & Stefaan Ternier Welten instituut, Open Universiteit 7 november 2014 Evoluon, Eindhoven http://www.elena learning.eu/ Programma

Nadere informatie

Leerlijn Nederlands Manager Ondernemer Horeca. Leerjaar 1

Leerlijn Nederlands Manager Ondernemer Horeca. Leerjaar 1 Leerlijn Nederlands Manager Ondernemer Horeca Leerjaar 1 JAAR 1 Kerntaken en werkprocessen : 1.6-2.3-4.2-4.3-4.6-4.7-4.10-5.2-5.3-5.5 ( uit opleidingsplan) TAALVAAR DIGHEID SUBVAARDIGHEI D TAALSITUATIE

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Lesonderwerp: De spelregels schrijven voor een zelfverzonnen spel.

Lesonderwerp: De spelregels schrijven voor een zelfverzonnen spel. Vak: Nederlands Lesonderwerp: De spelregels schrijven voor een zelfverzonnen spel. Doelen: (VVKBaO) Eindtermen: ET 4.2: De leerlingen schrijven instructies voor bekende leeftijdsgenoten. ET 4.8: De leerlingen

Nadere informatie