VIS. in een gezonde voeding. verrassend lekker. makkelijk. veelzijdig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIS. in een gezonde voeding. verrassend lekker. makkelijk. veelzijdig"

Transcriptie

1 VIS verrassend lekker makkelijk veelzijdig in een gezonde voeding

2 Twee keer per week vis eten is een goede gewoonte. De meeste vissoorten zijn mager en passen perfect in een lijnvriendelijk menu. Maar ook vette vis heeft een belangrijke plaats in een gezonde voeding. Variëren is dus de boodschap. Dit komt trouwens niet alleen de gezondheid, maar ook de smaak, het milieu en de portemonnee ten goede. Vis, een belangrijke meerwaarde in een gezonde voeding Vis levert waardevolle voedingsstoffen, waaronder ook essentiële omega 3-vetzuren. Bijkomende troeven zijn variatie in smaak en zeer eenvoudige maar ook gastronomische bereidingsmogelijkheden. 10 gezonde voedingstips (overeenkomstig de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek) 1. Varieer! Dat geldt onder meer voor groenten en fruit maar ook voor vis, vlees en vervangproducten. 2. Eet regelmatig: neem 3 hoofdmaaltijden en maximaal 2 tussendoortjes. 3. Drink veel water en neem 3 tot 4 melkproducten per dag. Magere en halfvolle zuivel krijgen de voorkeur. 4. Eet elke dag 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit. 5. Geef de voorkeur aan volkorenbrood en wees matig met beleg. 6. Matig de hoeveelheid smeer- en bereidingsvet: een mespuntje per snede brood en 1 eetlepel of 15 g per persoon voor de bereiding van de warme maaltijd volstaan. 7. Gebruik in plaats van zout meer andere smaakmakers zoals verse kruiden, specerijen, ui, look, citroen. 8. Vul je maaltijdbord voor de helft met groenten, voor een vierde met aardappelen en voor een vierde met vis, vlees of een vervangproduct. 9. Beperk allerhande zoetigheden, vetrijke snacks en sauzen. 10. Houd je gewicht op het juiste peil. Breng je energie-inname en energieverbruik in evenwicht. Neem genoeg beweging: minstens 30 minuten per dag; 3 keer 10 minuten is ook goed. Kinderen en jongeren moeten minstens 60 minuten per dag actief bewegen.

3 Breng je voeding in balans. De actieve voedingsdriehoek toont welke voedingsgroepen je elke dag nodig hebt en hoeveel je er gemiddeld van moet gebruiken om gezond en energiek te blijven (vanaf 6 jaar). Wekelijks één tot twee keer vis eten in plaats van vlees of een vervangproduct is een goede gewoonte. Varieer en kies vis van het seizoen. Raadpleeg de viskalender via > Viswereld > Kalender. 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis. Bron: Gezonde voeding en beweging. Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) vis

4 Voedingskundige feiten en cijfers Bijzondere voedingsstoffen voor weinig calorieën Vis is rijk aan kwaliteitseiwitten, vitamine B12 en D en een bron van vitamine B3 en B6, kalium, fosfor, selenium en jodium. Magere vis bevat weinig calorieën (ongeveer 75 kcal per 100 g) en is arm aan vet en verzadigd vet. Vette vis bevat meer vet maar een belangrijk aandeel daarvan komt van onverzadigd vet. De combinatie van al deze voedingsstoffen sterkt het gezondheidsimago van vis. Vis is licht verteerbaar omdat het spierweefsel van vis relatief weinig bindweefseleiwitten bevat zoals collageen, elastine en keratine. 100 g magere vis levert gemiddeld ongeveer (1) 65 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 55 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 53 % van de benodigde hoeveelheid jodium per dag; 35 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 30 % van de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag - halfvette vis: 110 % - vette vis: 220 %; 29 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag; 21 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 17 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag; 15 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 10 % van de benodigde hoeveelheid EPA en DHA per dag - halfvette vis: 43 % - vette vis: 123 %; 3,8 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte - halfvette vis: 5,5 % - vette vis: 9,7 %. (1) de precieze bijdrage kan variëren naargelang de vissoort Vette vis, rijk aan omega 3-vetzuren Vis en vooral vette vis is onze belangrijkste voedingsbron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA (2), ook bekend als visvetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor een normale hersenwerking en een normaal gezichtsvermogen en hebben een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten.

5 vis Vandaar de aanbeveling om minstens 250 mg EPA en DHA per dag in te nemen. Dat kan makkelijk door als onderdeel van een gezonde voeding 1 tot 2 keer per week vette vis te eten. Gefrituurde visbereidingen, zoals vissticks, bevatten vooral vet door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten meestal maar weinig EPA en DHA. Vette vis (meer dan 10 g vet per 100 g) bv. haring, maatjes, makreel, sardienen, sprot, zalm Halfvette vis (2 tot 10 g vet per 100 g) bv. rode poon, tongschar, forel, ansjovis, zalmforel, tarbot, inktvis Magere vis (minder dan 2 g vet per 100 g) bv. kabeljauw, pladijs of schol, (zee)tong, rog, zeeduivel, schelvis, wijting, leng, zeewolf, koolvis, tonijn, grijze garnalen, langoustines, mosselen, krab, sint-jakobsschelpen We eten nog te weinig vis De gemiddelde Belg en vooral ook jongeren tussen 15 en 18 jaar eten nog te weinig vis (3) en krijgen te weinig omega 3-vetzuren binnen. Wat vaker vis op het menu twee keer per week is daarom gewenst. Varieer en geef de voorkeur aan verse producten. Binnen het ruime visassortiment passen ter afwisseling ook schaal- en schelpdieren zoals gekookte grijze garnalen, langoustines, mosselen en krab. Zij bevatten gemiddeld iets meer cholesterol en zout maar zijn arm aan vet en verzadigd vet. Twee keer per week vis is veilig Dankzij strikte controlemechanismen kijkt de overheid erop toe dat vis die je in de winkel koopt geen ongewenste hoeveelheden contaminanten zoals kwik en dioxineachtige bestanddelen bevat die de gezondheid kunnen schaden. Bron: -- Belgische Voedingsmiddelentabel - Internubel (geraadpleegd op 22 mei 2012) -- Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten -- (2) EPA: eicosapentaeenzuur DHA: docosahexaeenzuur -- (3) Belgische voedselconsumptiepeiling 2004 (WIV) -

6 In de winkel Duurzaam kiezen Kies vis van het seizoen. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee en zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De viskalender houdt rekening met de aanvoer in onze havens en met opgelegde vangstbeperkingen om een duurzame en toekomstgerichte visserij te verzekeren. Meer weten? > Viswereld > Kalender of vraag advies aan je visspecialist Zo herken je verse vis Een frisse, zilte geur. Vis met een ammoniakgeur is niet meer geschikt voor consumptie. De ogen zijn bol, de pupillen zwart en glanzend. Een glanzende huid zonder verkleuringen. De schubben zitten goed vast. De kieuwen zijn glanzend en meestal helderrood van kleur, nooit grijsachtig van tint. Het visvlees is vast en elastisch. Visfilets zijn naargelang de soort egaal wit of rooskleurig. Koop vis altijd op het laatst van je inkoopronde. Laat verse vis pas schoonmaken of versnijden op het moment van aankoop. Voorzie een koeltas of koelbox voor het vervoer.

7 vis In de keuken Vis bewaren Verse vis bewaar je idealiter op ijs bij 0 C. De bewaartemperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 4 C. Goed schoongemaakte vis, verpakt in folie of in een goed sluitende doos blijft in de koelkast ongeveer 24 uur goed. Laat vis in afwachting van de bereiding nooit buiten de koelkast liggen. Diepgevroren vis kan je bij maximum -18 C gedurende 3 tot 8 maanden bewaren. Let op de houdbaarheidsdatum. Variatie troef Vis biedt variatie in soorten en bereidingsmogelijkheden. Vis kan eenvoudig of gesofisticeerd als voor- of hoofdgerecht, op de barbecue, in soep, in salades, als sushi, als beleg bij de broodmaaltijd en als hapje bij een drankje. Kant-en-klare visgerechten kunnen handig zijn maar ook wat meer toegevoegd vet en zout bevatten. Vers en zelfbereid biedt meer mogelijkheden en controle met het oog op lekker én gezond. t Is zo klaar Vis klaarmaken kan snel en eenvoudig. Een perfect gare vis valt gemakkelijk uit elkaar. Overgare vis wordt droog en verliest veel van zijn smaak. Reken vanaf het punt waarop de vis begint te garen ongeveer 2 tot 3 minuten per cm dikte. Je kan vis pocheren, stomen, grillen, stoven en bakken. Gefrituurde en gepaneerde visgerechten slorpen veel vet op. Serveer ze slechts ter afwisseling en matig de portie. Breng vis vooral op smaak met citroen, aromatische kruiden en specerijen in plaats van met boter, room en zout. Serveer vis altijd met een ruime portie groenten. Kindvriendelijke tips Kies voor visfilets of moten zonder graten. Camoufleer de vis, bv. in de vorm van balletjes of een hamburger, met tomatensaus, in een lekker eenpansgerecht. Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn, bv. puree, appelmoes of ander fruit, worteltjes, spaghetti, in lasagne, op pizza.

8

9 vis Pladijs uit de oven met venkelblokjes Ingrediënten (voor 4 personen) 600 g pladijsfilets 2 eetlepels bereidingsvet 2 venkelknollen 2 rijpe tomaten 1 sjalot 500 ml visbouillon 1 dl lightroom Bereidingswijze 1. Spoel de pladijsfilets en dep ze droog. Rol ze op en steek er een prikker door. 2. Snijd de venkelknollen in kleine blokjes en versnipper de sjalot. Ontvel en ontpit de tomaten en hak ze grof. 3. Stoof de sjalot in 2 eetlepels bereidingsvet, voeg de venkelblokjes toe en laat ze gaar stoven. 4. Doe de pladijsfilets in een ovenschotel en overgiet ze met de bouillon. Zet ze 7 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C. 5. Zeef het pocheervocht en laat het verder kort inkoken. 6. Voeg de lightroom toe en laat het geheel verder inkoken tot een lichte saus. 7. Voeg de tomaten bij de venkel en warm het geheel door. 8. Schik de pladijsfilets en het groentemengsel op warme borden en lepel er een weinig saus over. 9. Serveer met tagliatelle of gekookte aardappelen.

10

11 Salade van rog met pompelmoes Ingrediënten (voor 4 personen) 2 stukken rogvleugel 1 ui 1 kruidnagel 1 takje tijm 1 blad laurier 1 stukje verse gember 1 teentje knoflook 1 pompelmoes 100 g raketsla 4 kroppen witloof uit volle grond 1 citroen 3 eetlepels olijfolie 1 koffielepel notenolie peper Bereidingswijze 1. Breng water met de geschilde ui, waarin je een kruidnagel hebt gestoken, tijm, laurier, knoflook, gember en peper aan de kook. Laat dit gedurende een kwartier zachtjes koken onder deksel. 2. Leg de rogvleugels in deze court-bouillon en laat ze 10 minuten garen op een temperatuur die tegen het kookpunt aanleunt. Zet het vuur af en laat ze afkoelen. 3. Snijd het witloof in stukjes en meng er dadelijk wat citroensap onder. 4. Klop olijfolie, notenolie en peper samen met wat citroensap tot een vinaigrette. 5. Schil de pompelmoes en snijd er met een scherp mes de partjes uit. Versnijd de partjes in kleinere stukjes. Klop een beetje pompelmoessap onder de vinaigrette. 6. Laat de rog uitlekken en trek het visvlees in lange repen. 7. Draai de raketsla even in de vinaigrette. Verdeel de sla over 4 borden. Draai het witloof ook even in de vinaigrette en verdeel over de borden. Leg er de lauwe stukken vis op. Bestrooi de borden met stukjes pompelmoes. Overgiet de vis met de rest van de vinaigrette en serveer. Tip Lekker als lunch met volkorenbrood. vis

12

13 vis Zeeduivel met knolselderpuree en linzen Ingrediënten (voor 4 personen) 600 g zeeduivelfilets 800 g knolselder 150 g groene linzen 16 dl groentebouillon 1 ui 2 eetlepels olijfolie bieslook peper Bereidingswijze 1. Schil de knolselder en snijd alles in gelijke stukken. Kook ze gaar in 6 dl groentebouillon. 2. Mix de knolselder met zijn kookvocht tot een gladde puree. Breng op smaak met een eetlepel olijfolie en wat peper. 3. Spoel de linzen grondig in koud water. 4. Versnipper de ui en stoof ze glazig in een eetlepel olijfolie. Voeg de linzen bij de ui, giet er 10 dl groentebouillon bij. Laat ze langzaam, zonder deksel, garen. 5. Ontvlies de zeeduivelfilets grondig (je kan dit ook aan je vishandelaar vragen). Stoom ze gaar. Kruid met peper. 6. Smeer de knolselderpuree uit op het bord, schik de linzen met de zeeduivel erop. Werk af met versneden bieslook. 7. Serveer met gestoomde natuuraardappelen.

14

15 Gebakken hondshaai met kruidensla Ingrediënten (voor 4 personen) 600 g hondshaai in mootjes gesneden 2 eetlepels bloem 2 eetlepels bereidingsvet Voor de marinade 2 teentjes knoflook 1 koffielepel zacht paprikapoeder 1 eetlepel gehakte platte peterselie 1 eetlepel oregano 2 eetlepels witte wijnazijn (van sherry) 2 eetlepels olijfolie peper Voor de kruidensla een bosje platte peterselie een bosje basilicum een bosje verse dragon 100 g raketsla 1 eetlepel olijfolie 1 koffielepel citroensap peper Bereidingswijze 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg er de mootjes hondshaai in. Meng en dek af. Laat twee uur marineren in de koelkast. 2. Meng citroensap, olijfolie en wat peper voor de kruidensla. Maak de kruiden schoon en meng ze onder elkaar. 3. Haal de vismootjes uit de marinade en droog ze zorgvuldig af. Haal ze even door de bloem. 4. Laat een pan heet worden en bak de hondshaai in 2 eetlepels bereidingsvet op een hoog vuur gedurende 4 minuten. Draai de stukjes vis regelmatig in de pan zodat ze langs alle kanten een mooi goudbruin korstje krijgen. 5. Meng de kruiden met de vinaigrette. Verdeel de sla over de borden. Leg er de stukjes hondshaai op. 6. Serveer met aardappelen in de schil. Tip Je kan bij de hondshaai in plaats van sla ook andere groenten van het seizoen serveren. Bijvoorbeeld een komkommersalade of een zuiderse groentemix. Een groentepuree past ook prima. vis

16 twee keer per week vis als onderdeel van een gezond voedingspatroon Vis heeft een belangrijke meerwaarde in een gezonde voeding. Vis levert waardevolle voedingsstoffen, waaronder ook essentiële omega 3-vetzuren. Bijkomende troeven zijn variatie in smaak en zeer eenvoudige maar ook gastronomische bereidingsmogelijkheden. Kies vis van het seizoen. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee en zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. Meer informatie en recepten voor alle smaken en seizoenen: Gratis exemplaren van de folder bijbestellen: > Webwinkel > Keuken V.U.: VLAM vzw L. Huysmans, Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Bereiding: 10 min. 4 roodbaarsfilets met vel (120 g) 100 g zeekralen, geblancheerd 4 inktvisjes olijfolie wat groene verse kruiden boter sap

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker!

vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker! vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker! Een krokant slaatje gecombineerd met het zachte maar stevige visvlees van zeewolf: heerlijk! witloofslaatje met kerstomaat, gebakken zeewolf

Nadere informatie

KIP LEKKER GEZOND VEELZIJDIG

KIP LEKKER GEZOND VEELZIJDIG KIP LEKKER GEZOND VEELZIJDIG Kip is een favoriet stukje wit vlees. Niet verwonderlijk: het is lekker, mals en veelzijdig. Maar kip is ook mager vlees. En dat treft, want in een gezonde voeding krijgt mager

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers schelvis hemelse delicatesse

vers opgevist door onze vissers schelvis hemelse delicatesse vers opgevist door onze vissers schelvis hemelse delicatesse Verras je vrienden met deze heerlijke combinatie van smaken. schelvis met gremolata en crunchy puree ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd

Nadere informatie

Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden. Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant. Voorgerecht voor 4 personen

Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden. Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant. Voorgerecht voor 4 personen Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant Hondshaai : 1 scheut azijn ½ ui 1 citroen 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 blaadje laurier

Nadere informatie

verse zalm in witte wijnsaus met peterselie in witte wijnsaus per 100 gram 2, 50 probeer ook eens kant-en-klare Roodbaarsfilet

verse zalm in witte wijnsaus met peterselie in witte wijnsaus per 100 gram 2, 50 probeer ook eens kant-en-klare Roodbaarsfilet puur visvariatie verse zalm in witte wijnsaus met peterselie hoofdgerecht voor 4 personen voorbereiding: 15 minuten bereiding: 10 minuten benodigdheden 600 g verse zalmfilet 600 g krieltjes 1 bosje peterselie

Nadere informatie

pladijs vers opgevist door onze vissers zonnige zomervis

pladijs vers opgevist door onze vissers zonnige zomervis pladijs vers opgevist door onze vissers zonnige zomervis Lekker licht en extra smaakvol. gestoomde pladijsspiesjes met gegrilde groenten en krieltjes ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd 35 minuten

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

GEZONDE LUNCH RECEPTEN

GEZONDE LUNCH RECEPTEN GEZONDE RECEPTEN ZELF GEMAAKTE TOMATEN SOEP Voeg wat olijfolie toe aan de soeppan die op middel warm vuur staat. Wanneer die warm is voeg de gesneden knoflook en uien toe. Snij de tomaten en voeg deze

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers HONDSHAAI kwaliteit en smaak in elk seizoen

vers opgevist door onze vissers HONDSHAAI kwaliteit en smaak in elk seizoen vers opgevist door onze vissers HONDSHAAI kwaliteit en smaak in elk seizoen Tip: zelf nuggets maken, de kinderen steken graag een handje toe. fishnuggets van hondshaai met chilimayonaise ingrediënten voor

Nadere informatie

Tabouleh met munt, gamba s, citroen en kruidenemulsie. Kruidige kokossoep. Saltimbocca met rode wijnsaus, zalf van erwtjes en aardappelen in de schil

Tabouleh met munt, gamba s, citroen en kruidenemulsie. Kruidige kokossoep. Saltimbocca met rode wijnsaus, zalf van erwtjes en aardappelen in de schil Tabouleh met munt, gamba s, citroen en kruidenemulsie Kruidige kokossoep Saltimbocca met rode wijnsaus, zalf van erwtjes en aardappelen in de schil Roomijs met gekonfijt witloof en peperkoek Smakelijk

Nadere informatie

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham.

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Ontdek binnenin enkele van onze heerlijke receptjes! Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 1 13/08/15 15:37 2 Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 2 13/08/15

Nadere informatie

LEKKER VOEDZAAM SNEL KLAAR

LEKKER VOEDZAAM SNEL KLAAR EI LEKKER VOEDZAAM SNEL KLAAR Het is bewezen: een ei past in een gezonde voeding. Eieren bevatten een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen maar weinig calorieën. Bovendien zijn ze gemakkelijk

Nadere informatie

melk en melkproducten Voedzaam van nature

melk en melkproducten Voedzaam van nature melk en melkproducten Voedzaam van nature Melk en melkproducten zijn een vast onderdeel van onze dagelijkse voeding. Sommigen verkiezen gewoon een glas melk, puur. Anderen houden van variatie en wisselen

Nadere informatie

FEESTMENU. Pompoensoep met scampi en tomaat. Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus

FEESTMENU. Pompoensoep met scampi en tomaat. Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus FEESTMENU Pompoensoep met scampi en tomaat Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus Hindefilet met gestoofde groenten, appel en poivradesaus Pompoensoep met tomaat en scampi DUUR: 45

Nadere informatie

Creatief met oud brood!

Creatief met oud brood! 1 oud brood, gesneden plakjes jonge kaas plakjes gekookte ham 1 gehakte ui tomaat vetstof Besmeer de oude boterhammen aan een kant met een mespuntje vetstof. Leg op de onbesmeerde kant telkens een plakje

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

Gebakken snoekbaars met een crème van trompet de la mort. Snoekbaars schoonmaken en verdelen in gelijke stukken met de huid.

Gebakken snoekbaars met een crème van trompet de la mort. Snoekbaars schoonmaken en verdelen in gelijke stukken met de huid. Gebakken snoekbaars met een crème van trompet de la mort. Snoekbaars schoonmaken en verdelen in gelijke stukken met de huid. Ingrediënten voor de trompet saus. 3 dl vis fond 250 gram trompet de la mort

Nadere informatie

Eenvoudig lekker. Gezonde bron van energie. Verrassend origineel

Eenvoudig lekker. Gezonde bron van energie. Verrassend origineel aardappelen Eenvoudig lekker Gezonde bron van energie Verrassend origineel Aardappelen, een vaste waarde in een gezonde voeding De aardappel is voor velen zo alledaags dat we niet meer stilstaan bij wat

Nadere informatie

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen Bouillabaise Reekotelet met spruitjespuree Platte Kaas-wijncrème Ingrediënten (4 pers) 1 kg mosselen 150 gr brood zonder korst 50 gr parmezaan 1 dl witte wijn

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon 500 gram biefstuk in 4 porties 4 eetlepel Griekse yoghurt volvet 4 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers TONGSCHAR TE ONTDEKKEN TOPPER Tongschar - FOLDER_NL.indd 1 3/05/ :54:52

vers opgevist door onze vissers TONGSCHAR TE ONTDEKKEN TOPPER Tongschar - FOLDER_NL.indd 1 3/05/ :54:52 vers opgevist door onze vissers TONGSCHAR TE ONTDEKKEN TOPPER Tongschar - FOLDER_NL.indd 1 3/05/2017 11:54:52 Gazpacho met tongschar, heerlijk zomers en feestelijk. Tongschar - FOLDER_NL.indd 2 3/05/2017

Nadere informatie

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Qlivino BBQ 2010 15 juni

Qlivino BBQ 2010 15 juni Qlivino BBQ 2010 15 juni Menu Knoflookgamba s alla Sjaak met tomatenrisotto (Gamba s in knoflook verder geen flauwekul net als Sjaak) Souvlaki met lachanosalata (Souvlaki van varkenshaas met ztarziki en

Nadere informatie

!!!!! verrassende patapasrecepten

!!!!! verrassende patapasrecepten 10 verrassende patapasrecepten Geplette aardappel gepaneerd in groene kruiden ())#*+*,"#-)&"& 5 kleine, bloemige aardappelen 250 g filet van gerookte forel 1/2 ui 50 g kruidenkaas 40 g boter 2 el groene

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

Menu 162. Asperges met morieljes

Menu 162. Asperges met morieljes Menu 162. Asperges met morieljes Velouté van asperges met salsa van grijze garnalen Witte asperges met gamba s, serehsaus, gepocheerd kwartelei, sesamkletskop en bieslookolie Citroen-schuimcrème Naar een

Nadere informatie

Infofiche 2. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen

Infofiche 2. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten wat het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal inhouden. De leerlingen kennen het belang van tussendoortjes en weten wat gezonde tussendoortjes zijn. De

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Zo heerlijk makkelijk en gezond!

Zo heerlijk makkelijk en gezond! Zo heerlijk makkelijk en gezond! 4616_P_NL_Broch 1 13/02/12 09:46 Geniet van je favoriete groenten het hele jaar door! De maximale tijd tussen het oogsten van een groente en het verwerken ervan is vijf

Nadere informatie

Pikante kip gemarineerd in yoghurt. Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt. Coq au vin Gesauteerde aardappelen. Moelleux van chocolade

Pikante kip gemarineerd in yoghurt. Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt. Coq au vin Gesauteerde aardappelen. Moelleux van chocolade Pikante kip gemarineerd in yoghurt Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt Coq au vin Gesauteerde aardappelen Moelleux van chocolade Smakelijk Voorgerecht Pikante kip gemarineerd in yoghurt: Benodigdheden:

Nadere informatie

Mosselen. Overheerlijke recepten. @dekamarkt of @dekawijnmarkt. facebook.com/ dekamarkt. www.dekamarkt.nl. Klantenservice 0251-276628

Mosselen. Overheerlijke recepten. @dekamarkt of @dekawijnmarkt. facebook.com/ dekamarkt. www.dekamarkt.nl. Klantenservice 0251-276628 Mosselen @dekamarkt of @dekawijnmarkt www.dekamarkt.nl facebook.com/ dekamarkt Klantenservice 0251-276628 Overheerlijke recepten Sappige mosselen met lekkere saus, daar eet iedereen zijn vingers bij op!

Nadere informatie

10 tips voor een gezond eetpatroon

10 tips voor een gezond eetpatroon 10 tips voor een gezond eetpatroon Vermageringsdieet weinig eten Eet voldoende laag-energetisch voedingsmiddelen: Vermijd hoog-energetische voedingsmiddelen: de meeste soorten groenten de meeste verse

Nadere informatie

varkensvlees van bij ons in een gezonde voeding voedzaam veilig verantwoord

varkensvlees van bij ons in een gezonde voeding voedzaam veilig verantwoord varkensvlees van bij ons voedzaam veilig verantwoord in een gezonde voeding Gezond eten is belangrijk en kan perfect samengaan met eenvoudig, snel en lekker. En wie gezond eet, kan met evenveel smaak genieten

Nadere informatie

Salade niçoise aangemaakt met groentepuree. Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten

Salade niçoise aangemaakt met groentepuree. Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten Salade niçoise aangemaakt met groentepuree Ingrediënten Ingrediënten 80 gram groentepuree 8 gram ansjovis in blik (op olie) 1 gekookt ei 65 gram haricot verts (vers) 90 gram trostomaat 11 gram groente

Nadere informatie

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges;

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Beet gaar gekookte asperges(1pp) 3 eetlepel Olijf olie 2 eetlepel Gehakte kruiden Citroen sap van ½ citroen

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

Op de barbecue gegrilde konijnenschouder, tartare van bil, aardappelslaatje met augurken en komkommercilinderslaatje

Op de barbecue gegrilde konijnenschouder, tartare van bil, aardappelslaatje met augurken en komkommercilinderslaatje Verrassend konijn! Op de barbecue gegrilde konijnenschouder, tartare van bil, aardappelslaatje met augurken en komkommercilinderslaatje Ingrediënten (voor 4 personen) 4 konijnenbillen 8 konijnenschouders

Nadere informatie

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RIJST GEVULDE PAPRIKA BENODIGDHEDEN (VOOR 2 PAPRIKA S) > 1 zakje Vitadis rijst > 2 rode of gele paprika s > 75 gram mager rundergehakt > 75 gram courgette

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van.

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van. Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Ingredienten dressing; 2 eetlepel olijf olie 1 theelepel cherry azijn Sap van ½ citroen Sap van ½ sinasappel 1 teentje

Nadere informatie

Kookgenietschap Kookvaders, de 24 november 2006 in t Snaaiplotske, bij Kookvader Paul

Kookgenietschap Kookvaders, de 24 november 2006 in t Snaaiplotske, bij Kookvader Paul Salade van witloof met witte bonen en gebakken oester 1 klein zuurdesembrood Olijfolie 20g gedroogde witte bonen (1 nacht geweekt in koud water met 1 koffielepel natriumbicarbonaat) Tijm 2 stronken grondwitloof

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Vaak krijg ik vragen over het bewaren van vlees. Biologisch vlees is anders dan vlees uit de supermarkt omdat er geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen in verwerkt wordt. De

Nadere informatie

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse)

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) 5 dl tomaten sap geconsenteerd. 3 dl half geslagen slagroom. Peper en zout Fijn gesneden bieslook Tabasco Wodka 6 blaadjes gelatine.

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen Menu 60. - Marokkaans Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines Soep met lamsvlees en linzen Couscous Bodaoui met 7 groenten Couscouspudding Lhot Dbi Maammer Maa Matischa

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ROG smaakt naar nog

vers opgevist door onze vissers ROG smaakt naar nog vers opgevist door onze vissers ROG smaakt naar nog Zomerse rog, lekker met de frisse smaak van venkel. rog met zuiderse venkel, kaascrumble en limoen ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd 25 minuten

Nadere informatie

wijting vers opgevist door onze vissers op vel bakken, is naar meer snakken

wijting vers opgevist door onze vissers op vel bakken, is naar meer snakken wijting vers opgevist door onze vissers op vel bakken, is naar meer snakken Omdat stoofpotjes ook anders kunnen zijn: vis van bij ons met een exotische toets! wijting stoofpotje met paprika en kokos ingrediënten

Nadere informatie

KWB KOOKAVOND. De Lochting 09/03/2015

KWB KOOKAVOND. De Lochting 09/03/2015 KWB KOOKAVOND De Lochting 09/03/2015 KWB KOOKAVOND Koen Verledens Scampi met pasta in tomatensaus Preisoep met gedroogde ham Varkenshaasje met gorgonzolasaus Tarte Tatin met vanilleijs KWB KOOKAVOND KWB

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ZEEDUIVEL EVEN LEKKER ALS LELIJK

vers opgevist door onze vissers ZEEDUIVEL EVEN LEKKER ALS LELIJK vers opgevist door onze vissers ZEEDUIVEL EVEN LEKKER ALS LELIJK Zeeduivel met Siciliaanse allures: proef de zon in je bord. caponata met gegrilde zeeduivel ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd

Nadere informatie

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers KATHOLIEKE HOGESCHOOL SINT-LIEVEN DEPARTEMENT GENT TECHNOLOGIECAMPUS GENT GEBROEDERS DESMETSTRAAT 1 9000 GENT Receptenbundel Van kant - en klaar naar vers Derde bachelor voeding- en dieetkunde Hermelien

Nadere informatie

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl,

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl, Beste KOOK-OOK klant! Gezond eten en genoeg bewegen zorgen ervoor dat je lekker in je vel komt te zitten. Met deze tas vol gezond lekkers kom je dus al een heel eind. Iedereen kent wel iemand die met z

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Terrine van asperges met boeren ham.

Terrine van asperges met boeren ham. Terrine van asperges met boeren ham. Nodig; Gekookte asperges Asperge gelei(1 ltr. asperge vocht op smaak met 30 gram gelatine) Dunne plakjes boerenham Bereiden van de terrine - kook de geschilde asperges

Nadere informatie

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be Vergeten recepten Ideeën en inspiratie www.weekvandesmaak.be SOEP VAN PASTINAAK EN WORTEL MET GEKRUIDE YOGHURT Benodigdheden (voor 6 personen) 1 ui 625 g pastinaak 500 g wortelen kippenbouillon 90 g gewone

Nadere informatie

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven.

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Rauwe zalm in plakjes gesneden Rode grapefruit Gemarineerde tomaat Klein uitje Zoete aardappelblokjes Maken; Bak de gesneden

Nadere informatie

TARBOT. vers opgevist door onze vissers. lieveling van de chefs

TARBOT. vers opgevist door onze vissers. lieveling van de chefs TARBOT vers opgevist door onze vissers lieveling van de chefs Een hip no-nonsense voorgerechtje! luxe bruschetta met gegrilde tarbot en groene asperges ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd 35 minuten

Nadere informatie

Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend;

Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend; Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend; In kleine ruitjes ingesneden eende borst Teriyaki saus Iets gember siroop Citroenblad Iets soya saus Chili saus Bereiden van de eende borst;

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min Pompoensoep met geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie Voorgerecht, 4 personen / 15 min - 1 ui - ½ cm gember - 1 dl olijfolie - 2 laurier blaadjes - 1 teen knoflook - 1 kilo pompoen - 2 l groentebouillon

Nadere informatie

Menu s voor smaaktesten en - acties

Menu s voor smaaktesten en - acties Menu s voor smaaktesten en - acties Alle recepten zijn uitgeschreven voor 4 personen (Bron: De actieve voedingsdriehoek: praktische gids over voeding en beweging (VIGeZ) 2012) Pensen met verse appelmoes

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

Omelet met bacon uit de oven

Omelet met bacon uit de oven Alle recepten zijn steeds voor 1 persoon. FASE 1 Omelet met bacon uit de oven 1 zakje Q omelet bacon 50g prinsessenbonen 50g bloemkool 25g komkommer 25g peultjes 1 takje verse peterselie Verwarm de oven

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

MENU MEI 2015. Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon. Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing

MENU MEI 2015. Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon. Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU MEI 2015 Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing Gebraden speenvarken

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

Taartje van Hollandse garnalen met avocado en tomaten dressing.

Taartje van Hollandse garnalen met avocado en tomaten dressing. Taartje van Hollandse garnalen met avocado en tomaten dressing. Nodig voor dressing; ½ in blokjes gesneden tomaat pp. zonder vel. ½ eetlepel dragon azijn 3 eetlepels olijf olie. 1 eetlepel Fijn gesneden

Nadere informatie

633 kcal per portie - vetten: 32 g - koolhydraten: 22 g - proteïnen: 63 g

633 kcal per portie - vetten: 32 g - koolhydraten: 22 g - proteïnen: 63 g hoofdgerechten Ravioli met kreeft 633 kcal per portie - vetten: 32 g - koolhydraten: 22 g - proteïnen: 63 g 30 minuten 30 minuten 4 personen Ingrediënten: - Levende kreeften (ong. 1,5 kg) - 20 g boter

Nadere informatie

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing;

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; 2,5 dl olijf olie. 1 fijn gesnipperde rode ui. 2 fijn gesneden teentjes knoflook. 1/2 blikje maïs korrels. lepel gehakte

Nadere informatie

RODE POON RECEPTEN NORTHSEACHEFS VISINFO

RODE POON RECEPTEN NORTHSEACHEFS VISINFO RODE POON RECEPTEN NORTHSEACHEFS VISINFO co-financiering eu De Noordzee heeft het hele jaar door heel wat lekkers te bieden. Kies je voor een klassieke pladijs, een minder bekende maar heerlijke steenbolk,

Nadere informatie

Kookgenietschap Kookvaders, de 01 Juli 2011 bij Kookvader Jan

Kookgenietschap Kookvaders, de 01 Juli 2011 bij Kookvader Jan Menu Gegrilde pladijsfilet met jonge prei en worteltjes, gebakken langoustines en salsa van tomaat en limoen ~ Op lage temperatuur gegaard kalfshaasje met witlof en gestoomde aardappelen, licht gebakken

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

SLIMMERIKEN ETEN VIS. Met 8 lekkere vissuggesties gemaakt en gesmaakt door kids.

SLIMMERIKEN ETEN VIS. Met 8 lekkere vissuggesties gemaakt en gesmaakt door kids. Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw Leuvenseplein 4 1000 Brussel Co-financiering EU www.visinfo.be V.U.: W.Vandepitte,VLAM, Leuvenseplein 4-1000 Brussel SLIMMERIKEN ETEN VIS. Met 8 lekkere

Nadere informatie

Menu 52. Torentje van gemengde asperges met kreeft en Superanoham. Aspergesoep met waterkers. Gebakken tarbot met tijm, knoflook en asperges

Menu 52. Torentje van gemengde asperges met kreeft en Superanoham. Aspergesoep met waterkers. Gebakken tarbot met tijm, knoflook en asperges Menu 52. Torentje van gemengde asperges met kreeft en Superanoham Aspergesoep met waterkers Gebakken tarbot met tijm, knoflook en asperges Lasagne van chocolade met vanilleroomijs en rozijnen in rum Torentje

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn Risotto Voeg de saffraan toe aan de witte wijn en laat deze even marineren. Maak de paddenstoelen schoon (niet wassen, zo nodig schoonborstelen), scheur ze in grove stukken en bedruppel ze met citroensap.

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ZEETONG NOORDZEE-VEDETTE Zeetong - FOLDER_NL.indd 1 3/05/ :21:07

vers opgevist door onze vissers ZEETONG NOORDZEE-VEDETTE Zeetong - FOLDER_NL.indd 1 3/05/ :21:07 vers opgevist door onze vissers ZEETONG NOORDZEE-VEDETTE Zeetong - FOLDER_NL.indd 1 3/05/2017 12:21:07 Bij een fijne vis hoort een verfijnde saus. Zeetong - FOLDER_NL.indd 2 3/05/2017 12:21:10 noordzeetong

Nadere informatie

Menu 25. Bladerdeeg met hartige tomatenvulling. Kalkoenbouten met curry. Clafoutis met krieken of peren

Menu 25. Bladerdeeg met hartige tomatenvulling. Kalkoenbouten met curry. Clafoutis met krieken of peren Menu 25. Bladerdeeg met hartige tomatenvulling Kalkoenbouten met curry Clafoutis met krieken of peren Ingrediënten (12 porties) 120 gr sjalot 3 teentjes knoflook 800 gr gepelde en ontpitte tomaten 200

Nadere informatie

verrassende aardappelgerechten

verrassende aardappelgerechten 10 verrassende aardappelgerechten Aardappel-ansjovischips met een dipsaus Voorbereiding 15 minuten 20 minuten 4 grote, bloemige aardappelen (elk 150 g) 8 gezouten ansjovisfilets 1 handjevol rucola 50 g

Nadere informatie

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Weekmenu 10 Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Dinsdag Ribkarbonade Prei met kaassaus* Gekookte aardappelen Banaan Woensdag Krab in artisjokbodem* Groente-rijstschotel

Nadere informatie

Wil je toch wat suggesties? We selecteerden 4 vissen die we dit najaar in de kijker zetten: pladijs, tongschar, schelvis en Noordzeekrab. Smakelijk!

Wil je toch wat suggesties? We selecteerden 4 vissen die we dit najaar in de kijker zetten: pladijs, tongschar, schelvis en Noordzeekrab. Smakelijk! viskun je het hele jaar door eten maar elke vis heeft zo zijn momenten. Deze viskalender loodst je doorheen de typische visseizoenen. Je zult zien, de zee geeft je elk seizoen een ruime keuze Wil je toch

Nadere informatie

Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld. 18 december 2012 : Midden-Oosten. Onze website:

Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld. 18 december 2012 : Midden-Oosten. Onze website: Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld 18 december 2012 : Midden-Oosten Onze website: www.kwbreet.be SARDIENENFILETS MET COURGETTEN - 10 grote sardienen - 4 teentjes

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

Rundvlees. van bij ons. in een gezonde voeding. voedzaam. veilig. verantwoord

Rundvlees. van bij ons. in een gezonde voeding. voedzaam. veilig. verantwoord Rundvlees van bij ons voedzaam veilig verantwoord in een gezonde voeding Gezond eten is belangrijk en kan perfect samengaan met eenvoudig, snel en lekker. En wie gezond eet, kan met evenveel smaak genieten

Nadere informatie

Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer. Nodig;

Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer. Nodig; Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer Nodig; ½ konijnen filet pp. Kwee-peren. Rook oven met rookmot Riet suiker (carameliseren van de kwee-peer) Nodig voor de tuille. 150 gr Bloem

Nadere informatie

Beignets van schelvis met puree van avocado en chutney van zoete uien

Beignets van schelvis met puree van avocado en chutney van zoete uien Beignets van schelvis met puree van avocado en chutney van zoete uien INGREDIËNTEN (voor 4 personen) 240 g schelvis tempuramix zeste van 1 sinaasappel (fijngehakte oranje schil) sesamzaad Voor de avocadopuree:

Nadere informatie

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel Hapjes en dips Aardbeienspiesjes Voor 10 spiesjes: 400-500 gram (kleine) aardbeien 2 eetlepels limoensap 2 eetlepels honing Gestampte muisjes of geraspte kokos 10 blaadjes munt 10 (saté)prikkers Bereiding

Nadere informatie

Barbecue. Overheerlijke recepten

Barbecue. Overheerlijke recepten Barbecue Overheerlijke recepten Het is geen ingrediënt, maar een techniek: barbecueën. Maar de smaak ervan hoort wel degelijk bij een seizoen: de zomer! Vandaar dat we voor de barbecue graag een plaats

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 enkele kipfilets zout peper 1 ui Boter - Vloeibaar 1 glas witte wijn 0.5 blokje

Nadere informatie

Rosbief van tonijn gemarineerd met gemarineerde komkommer. Marinade komkommer

Rosbief van tonijn gemarineerd met gemarineerde komkommer. Marinade komkommer Rosbief van tonijn gemarineerd met gemarineerde komkommer Marinade komkommer 3 dl water Eetlepel Witte wijn azijn Suiker Kruidnagel 5 stuks ketoembar boontjes Theelepel gekneusde Zwarte peper korrels Zout

Nadere informatie

Carpaccio van Sint-Jacobsvrucht met Redlove appel, komkommer en Chardonnay-azijn

Carpaccio van Sint-Jacobsvrucht met Redlove appel, komkommer en Chardonnay-azijn Carpaccio van Sint-Jacobsvrucht met Redlove appel, komkommer en Chardonnay-azijn 8 mooie grote verse coquilles 1 Redlove appel halve komkommer 2 cl Chardonnay-azijn 2 cl vers geperst appelsap Redlove 1/4

Nadere informatie

Salade met gerookte rib-eye geserveerd met Caponata. Ingrediënten;

Salade met gerookte rib-eye geserveerd met Caponata. Ingrediënten; Salade met gerookte rib-eye geserveerd met Caponata. Aubergine Ui Bleekselderij Tomaten Olijven Kappertjes Pijnboompitjes Aceto balsamico. (blanke) Bospeen P&Z Bereiden; - maak de groenten schoon en snijd

Nadere informatie

Comfortcook. Kookboek combi halogeen oven. Gaartijden en temperaturen. De volgende gegevens zijn slechts richtwaarden.

Comfortcook. Kookboek combi halogeen oven. Gaartijden en temperaturen. De volgende gegevens zijn slechts richtwaarden. Gaartijden en temperaturen De volgende gegevens zijn slechts richtwaarden. Levensmiddel Temperatuur in ºC Gaartijd in minuten Kip (1,6kg) 200 70 Kippenborst (350g) 190 20 Kabeljauw (150g) 200 24 Aardappelen

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 7: De kleur van de liefde

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 7: De kleur van de liefde Beste lezer, 14 februari is het weer zover: Valentijn. Deze feestdag wordt bij veel koppels gevierd met een etentje en eventueel een presentje. Ook in de winkelstraten is de kleur 'rood' zeer goed vertegenwoordigd.

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie