2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening?"

Transcriptie

1 Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? Cijfers derde kwartaal 2016: Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening? Dit is allemaal maatwerk, zowel zorg in natura als pgb 3. Hoeveel inwoners kregen in 2014 nog hulp via de gemeente? Cijfers 31/12/2014: Hoe verklaart u de toe- of afname? Door de invoering van de WMO 2015 is bij elke aanvraag van inwoners eerst goed gekeken of wat de inwoner zelf nog kan, of er mantelzorg beschikbaar is, of er voorliggende (boodschappendienst supermarkt) voorzieningen zijn of algemene voorzieningen (was- en strijkservice/boodschappendienst/tafeltje dekje). Pas daarna wordt indien nodig nog een indicatie gegeven voor maatwerk huishoudelijke hulp. 5. Wie bepaalt of en hoeveel uren er bij iemand wordt schoongemaakt? Of er wordt schoongemaakt bepaalt de gemeente, die dit in mandaat bij haar uitvoeringsorganisatie Participe heeft neergelegd. Participe geeft aan de aanbieder huishoudelijk hulp door wat klant zelf kan en wat er van de aanbieder wordt verwacht op hoofdlijnen. De aanbieder (meestal een coach/manager, niet de hulp zelf) stelt met de klant een ondersteuningsplan op, waar in staat wat er schoongemaakt moet worden, in welke ruimtes, op welke wijze en met welke frequentie. De aanbieder deelt hier vervolgens medewerkers op in voor een bepaald aantal uren. Doel is niet het aantal uren halen, maar het plan volledig uitvoeren. Participe toetst vervolgens het ondersteuningsplan om te controleren of dit voldoet aan de wet en het beleid van de gemeente en de gegevens uit het gesprek met de klant dat bij Participe is gevoerd.

2 6. Hoeveel thuiszorgaanbieders zijn er dit jaar actief in uw gemeente en hoeveel waren dat er drie jaar geleden? Wat is volgens u de verklaring voor de af- of toename? In 2014 zijn 11 aanbieders actief geweest In 2017 zijn er formeel 12 aanbieders actief. 1 aanbieder is afgevallen vanwege faillissement: TSN (was in Alphen heel klein) Twee aanbieders zijn toegetreden in 2015 en Hoe hoog is het uurtarief dat u in 2015, 2016 en 2017 met de aanbieders, voor het leveren van huishoudelijke hulp, hebt afgesproken? De gemeente heeft geen uurtarieven, maar periodetarieven per klant. Deze tarieven zijn per periode van 4 weken. 2015: hh1: 197 hh2: : hh1: 198,58 Hh2: 301, : hh1: 201,83 Hh2: 306,32 8 A. Hoeveel inwoners in uw gemeente zijn sinds de veranderingen in 2015 een bezwarenprocedure begonnen over de toekenning van het aantal uren hulp? 38 bezwaren in 2015 en 11 in b. Hoeveel bezwaren waren gegrond? En ongegrond? In 2015 waren er 8 ongegrond en 2 gegrond. In 2016 waren er 3 ongegrond 2015: 8 ongegrond en 2 gegrond. 2016: 3 ongegrond.

3 Daarnaast waren bezwaarschriften niet ontvankelijk (te laat), ingetrokken en heeft mediation een oplossing geboden. Bij mediation krijgen klanten een nieuw primair besluit. c. Wat heeft de gemeente gedaan met de klachten die gegrond waren? We gaan er in de beantwoording van uit dat hier niet klachten wordt bedoeld, maar bezwaren, aangezien deze vragen allen over bezwaren gaan. Bemiddeld tussen thuiszorg en de klant. Dit heeft ertoe geleid dat de thuiszorg meer taken voor de betreffende klant uitvoert. d. Hoeveel mensen zijn er na een ongegrondverklaring door de gemeente, naar de rechter gestapt? 1 klant, maar dit was een afwijzing van de aanvraag voor Huishoudelijke hulp en andere wmovoorzieningen. Uit medisch advies bleek dat er geen noodzaak was om Wmo voorzieningen in te zetten. 8. Heeft uw gemeente beleid bijgesteld (moeten bijstellen) naar aanleiding van uitspraken van diverse rechtbanken en de Centrale Raad van Beroep? De gemeente heeft naar aanleiding hiervan nogmaals bij de aanbieders gestuurd op het goed invullen van het ondersteuningsplan: het soort activiteiten en frequentie. Dit moet voor elke klant duidelijk zijn. Daarnaast is de verordening op een aantal punten aangepast, waarbij de resultaatgebieden huishoudelijke hulp zijn verschoven van de nadere regels (door het college vast te stellen) naar de verordening (door de raad vast te stellen) 9. A. Hoe hoog was het budget in uw gemeente voor huishoudelijke hulp in 2014, 2015, 2016 en 2017? Begroot in 2014: : : :

4 B. Hoeveel geld gaf de gemeente uit aan huishoudelijke hulp in 2014, 2015 en 2016? 2014: : : dit is een inschatting op basis van het derde kwartaal Eigen bijdrage:. a. Hoe hoog was de eigen bijdrage van de inwoners voor de algemene voorziening in 2014, 2015, 2016 en 2017? Deze bedragen zijn bekend bij Tom in de buurt. Op de website van Tom ( staat bijvoorbeeld dat de boodschappenplusbus 4 kost per uitstap. De maaltijdvoorziening via Tafeltje Dekje kost rond de 5. Kan variëren per maaltijd, afhankelijk van of je een complete maaltijd bestelt of zonder toetje/voorafje. De insteek is dat de algemene voorziening tegen kostprijs wordt geleverd. b. Bij een maatwerkvoorziening bepaalt het CAK de hoogte van de eigen bijdrage. Heeft u zicht op de gemiddelde hoogte van de eigen bijdrage? Zo ja, wat is de gemiddelde hoogte van de eigen bijdrage? In 2016 was de eigen bijdrage gebaseerd op 21,76 per uur voor hh1 en 25,71 per uur voor hh2. De minimale eigen bijdrage is 19,40 per periode voor een eenpersoonshuishouden en 27,80 voor een meerpersoonshuishouden. Er is geen zicht op gemiddelden. Mede omdat er ook een cumulatie kan zijn van meerdere wmo-voorzieningen waarvoor een eigen bijdrage wordt gevraagd en klanten al aan een maximale eigen bijdrage kunnen zitten hiervoor. Ter nadere informatie: Het college heeft in 2016 besloten de maximale eigen bijdrage voor de Wmo maatwerkvoorzieningen te verlagen. De afgelopen periode was er veel aandacht in de media geweest over de hoogte van de Wmo eigen bijdrage en het gevaar dat mensen afzien van noodzakelijke zorg. Naast belangenorganisaties als het voormalig APG en de OSO is ook vanuit de gemeenteraad aandacht gevraagd voor de hoogte van de maximale eigen bijdragen. Vooral bij de middeninkomens dreigde het gevaar van stapeling van kosten door allerlei maatregelen die grotendeels door de Rijksoverheid zijn genomen (afschaffen Wtcg, verhoging eigen risico,

5 hogere zorgpremies, bijdragen op medicijnen). Juist deze groep valt buiten regelingen voor minima en mensen met een inkomen tot 130%. Per 1 januari 2017 zal deze inkomensgroep gecompenseerd gaan worden door het verlagen van het marginaal tarief waardoor de maximale eigen bijdrage van mensen daalt. De maatregel is bedoeld om de inwoners te compenseren die door een grote zorgvraag veel kosten maken en hierdoor hun maximale eigen bijdrage betalen. 10. Maakt u in geval van een maatwerkvoorziening gebruik van de systematiek resultaatgericht sturen? ja a. Wilt u de twee onderdelen resultaat gericht indiceren en resultaat gericht financieren kort toelichten? We indiceren voor een klant vijf verschillende resultaatgebieden: 1. de inwoner woont in een schoon en leefbaar huis; 2. de inwoner beschikt over goederen voor primaire levensbehoeften; 3. de inwoner beschikt over schone, draagbare en doelmatige kleding en beddengoed; 4. de inwoner zorgt thuis voor kinderen die tot het gezin behoren; 5. de inwoner voert een gestructureerd huishouden. Op basis van deze resultaatgebieden maakt de aanbieder een ondersteuningsplan, zodat het voor de klant concreet is welke dienstverlening hij krijgt en hoe vaak. We financieren de aanbieders voor het bereiken van het resultaat per klant. Dat betekent dat de aanbieders een standaardtarief ontvangen per klant per periode van 4 weken. b. Welk bedrag krijgt de aanbieder per periode (van 4 weken) per cliënt voor het realiseren van een schoon en leefbaar huis dit jaar en hoe hoog was dat bedrag de afgelopen drie jaar? Zie vraag 7 c. Hoeveel uur (gezien het uurtarief zie vraag 7) kan daarvoor gemiddeld per week aan de cliënt geleverd worden? Dat is aan de aanbieder zelf om te verdelen. Elke aanbieder zal voor zichzelf de rekensom maken met hoeveel uur gemiddeld per klant hij uit kan komen. Echter zal elke aanbieder niet dit gemiddelde aantal uren moeten indelen, maar per plan/klant moeten kijken hoeveel uur daar nodig is.

6 d. Is het budget dat aanbieders ontvangen voldoende om als zorgaanbieder de zorg te leveren die leidt tot het resultaat een schoon en leefbaar huis? Wij voeren regelmatig gesprekken met aanbieders, ook over dit onderwerp. Op basis van hun signalen kunnen we zeggen dat er een gedifferentieerd beeld is. De meeste aanbieders komen uit met het bedrag. Het wordt spannender op het moment dat een aanbieder minder klanten heeft en veel klanten die een uitgebreid ondersteuningsplan hebben. Aanbieders met veel verschillende soorten klanten kunnen beter de klanten die zwaardere ondersteuning nodig hebben, middelen met de klanten die lichtere ondersteuning nodig hebben. Ook zijn er aanbieders die kleiner zijn, met een lage overhead. Ook zij hebben voordeel hierdoor. e. Hebt u het resultaat een schoon en leefbaar huis geobjectiveerd in beleidsregels? Van welke normering maakt u gebruik? In de bijlage bij de nadere regels sociaal domein Gemeente Alphen aan den Rijn 2017 staat: De inwoner woont in een schoon en leefbaar huis De inwoner woont in een schoon huis dat niet vervuilt. Het huis wordt periodiek schoongemaakt tot een algemeen aanvaard basisniveau volgens algemeen gebruikelijke hygiënische normen. Bij schoon en leefbaar huis gaat het om de dagelijks in gebruik zijnde ruimtes in het huis. De inwoner kan gebruik maken van een schone gang, woonkamer, keuken, in gebruik zijnde slaapkamer, badkamer en toilet. Leefbaar staat voor opgeruimd en functioneel, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen. Om het resultaat een schoon en leefbaar huis te realiseren worden handelingen verricht: - Lichte taken als afwassen, afstoffen en opruimen. - Zware taken als stofzuigen, nat schoonmaken, bed verschonen, afval opruimen en ramen zemen. Deze taken worden uitgevoerd in de (trappen)gang, woonkamer, keuken, in gebruik zijnde (slaap)kamer(s), badkamer en het toilet. De frequentie waarin wordt schoongemaakt hangt af van het gebruik. Niet onder het bereiken van het resultaat schoon en leefbaar vallen de grote schoonmaak van alle kasten aan de binnenkant, de ramen aan de buitenkant, het onderhouden van vloeren en meubels, het onderhouden van koper en zilver en ruimtes buiten de woning als de tuin, de galerij, schuren en garages. f. Met wie stelt de cliënt het ondersteuningsplan voor een schoon en leefbaar huis op? Met de aanbieder, zie ook antwoord bij vraag 5 g. Geeft het ondersteuningsplan aan welke activiteiten worden geleverd?

7 Ja h. Noemt het ondersteuningsplan de frequentie van deze activiteiten? Ja i. wie controleert of het ondersteuningsplan bijdraagt aan de zelfredzaamheid en participatie van de cliënt? Participe

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? De verwachting is dat in 2017 ruim 900 mensen gebruik gaan maken

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 399 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio.

Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? 380 2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening

Nadere informatie

Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel

Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel Naam klant Contactgegevens klant Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Emailadres Thuis Mobiel BSN klant Geboortedatum Begindatum

Nadere informatie

Gelet op de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente 2015,

Gelet op de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente 2015, Gemeenteblad nr. 321, 4 augustus 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Deurne, Gelet op artikel 1.2.1. van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, Gelet op de Verordening Maatschappelijke

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN HOOFDSTUK 2 BASISPAKKET. Het College van Burgemeester en Wethouders,

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN HOOFDSTUK 2 BASISPAKKET. Het College van Burgemeester en Wethouders, Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1.2.1, 2.3.2 en 2.3.5 van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de artikelen 5.1,

Nadere informatie

3e Wijziging van de Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn 2016

3e Wijziging van de Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 181768 21 december 2016 3e Wijziging van de Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn 2016 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Inspraak Wijziging Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn 2016

Inspraak Wijziging Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 126383 14 september 2016 Inspraak Wijziging Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn 2016 He college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Omschrijving Als u zich bij de gemeente Etten-Leur meldt met een hulpvraag en uit ons onderzoek blijkt dat een voorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Het resultaat dat moet worden bereikt bij de huishoudelijke ondersteuning is dat de cliënt: a) kan wonen in een schoon en leefbaar huis; b) kan beschikken

Nadere informatie

Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden

Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden Concept beleidsregel schoon huis Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden Aanleiding: De uitspraken centrale raad van beroep uit 2016 dwingen ons om aanpassingen

Nadere informatie

Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN. VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN.   VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. Schoon en leefbaar huis HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN BIJEEN VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. www.bijeenheusden.nl Hulp bij het huishouden Mensen blijven graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017 Zaaknummer 00488029 Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 4 oktober 2016 is het beleid over hulp bij het huishouden vanaf 1 januari 2017

Nadere informatie

Tweede wijziging nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015

Tweede wijziging nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Asten. Nr. 77290 25 augustus 2015 Tweede wijziging nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015 Het college van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijdemeren 2017 Versie 30 maart 2017

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijdemeren 2017 Versie 30 maart 2017 Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijdemeren 2017 Versie 30 maart 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Richtlijnen Huishoudelijke Hulp 3 2 Uitgangspunten 3 2.1 Maatwerkvoorziening

Nadere informatie

Werkinstructie: Verstrekking maatwerkvoorziening h.o. in de vorm van zorg in natura Versie 02 juli

Werkinstructie: Verstrekking maatwerkvoorziening h.o. in de vorm van zorg in natura Versie 02 juli Werkinstructie: Verstrekking maatwerkvoorziening h.o. in de vorm van zorg in natura Versie 02 juli Aan: Consulenten Wmo 1. Inleiding / de kaders: Ingevolge de Wmo 2015 (artikel 1.2.1, eerste lid) verstrekt

Nadere informatie

Huishoudelijke ondersteuning

Huishoudelijke ondersteuning Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo januari 2017 De gemeente Helmond verstrekt huishoudelijke ondersteuning als maatwerk, binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Hoe gaat de toekenning?

Nadere informatie

VNG. Consequenties uitspraken CRvB voor Wmo beleid gemeenten. 14, 15 en 23 januari 2019

VNG. Consequenties uitspraken CRvB voor Wmo beleid gemeenten. 14, 15 en 23 januari 2019 VNG Consequenties uitspraken CRvB voor Wmo beleid gemeenten 14, 15 en 23 januari 2019 Programma 10:00 Opening en toelichting op het programma door Linda Hazenkamp (VNG) 10:15 Presentatie door Esther Schaake

Nadere informatie

Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN. VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN.  VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. Schoon en leefbaar huis HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN BIJEEN VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. www.bijeenheusden.nl Hulp bij het huishouden Mensen blijven graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen,

Nadere informatie

nadere omschrijving bij resultaatgebied: Huishouden

nadere omschrijving bij resultaatgebied: Huishouden Beleidsregel schoon en leefbaar huis nadere omschrijving bij resultaatgebied: Huishouden Inleiding Dit document gaat uit van de integrale arrangementen thuisondersteuning, waarbinnen Huishouden een van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 BEOORDELING VAN HET RESULTAATGEBIED HET VOEREN VAN EEN HUISHOUDEN

HOOFDSTUK 3 BEOORDELING VAN HET RESULTAATGEBIED HET VOEREN VAN EEN HUISHOUDEN HOOFDSTUK 3 BEOORDELING VAN HET RESULTAATGEBIED HET VOEREN VAN EEN HUISHOUDEN Het Utrechtse Wmo beleid gaat uit van de mogelijkheden van mensen. Ontbreekt het aan eigen mogelijkheden om participatieproblemen

Nadere informatie

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De gemeente verstrekt huishoudelijke ondersteuning als maatwerk, binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De gemeente verstrekt huishoudelijke ondersteuning als maatwerk, binnen de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie Algemene voorziening schoonmaakondersteuning 2017

Bijlage 1: Notitie Algemene voorziening schoonmaakondersteuning 2017 Bijlage 1: Notitie Algemene voorziening schoonmaakondersteuning 2017 Inleiding Op 18 mei 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) een drietal richtinggevende uitspraken gedaan over huishoudelijke

Nadere informatie

Concept-Opdracht objectief onderzoek naar normering van de basisvoorziening Schoon huis

Concept-Opdracht objectief onderzoek naar normering van de basisvoorziening Schoon huis Concept-Opdracht objectief onderzoek naar normering van de basisvoorziening Schoon huis Hierbij verstrekt de gemeente Utrecht, vertegenwoordigd door de directeur Maatschappelijke ontwikkeling, KPMG Plexus

Nadere informatie

Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 (Bijlage 2 bij Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning)

Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 (Bijlage 2 bij Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Beuningen. Nr. 17933 3 maart 2015 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 (Bijlage 2 bij Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning) Normering

Nadere informatie

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Naar aanleiding van de uitspraken door Centrale Raad van Beroep

Nadere informatie

Beleidskader Huishoudelijke Ondersteuning Rijssen-Holten

Beleidskader Huishoudelijke Ondersteuning Rijssen-Holten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rijssen-Holten Nr. 193424 6 november 2017 Beleidskader Huishoudelijke Ondersteuning Rijssen-Holten 1. Inleiding De gemeente Rijssen-Holten stelt bij de doorontwikkeling

Nadere informatie

College; ter bespreking met gemeenteraad

College; ter bespreking met gemeenteraad MEMO *Z007D50D34C* Onderwerp Evaluatie Wmo maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning 2015 Nummer Z16-012093-4017 Datum 22 maart 2016 Van R.P.H. van Oers Namens Aan College; ter bespreking met gemeenteraad

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty Tindemans

Nadere informatie

Bijlage Overzicht wijzigingen nadere regels

Bijlage Overzicht wijzigingen nadere regels De vetgedrukte cursieve teksten in onderstaand stuk geeft aan waar een wijziging is aangebracht in de huidige teksten in de nadere regels. Daarnaast wordt uiteraard verwezen naar de nieuwe verordening,

Nadere informatie

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Inleiding De wet bepaald dat de gemeente een verordening dient vast te stellen ten behoeve van de uitvoering van het door de gemeenteraad

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) ALGEMENE INFORMATIE WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem

Nadere informatie

Uitvoeringsregels huishoudelijke hulp

Uitvoeringsregels huishoudelijke hulp Bijlage 3 Uitvoeringsregels huishoudelijke hulp Onderwerpen 1. Algemene afweging 2. Gebruikelijke hulp 3. Mantelzorg 4. Onderscheid huishoudelijke hulp en huishoudelijke zorg met stroomschema 5. Definitie

Nadere informatie

Indien trap aanwezig is 15 minuten per week 15 minuten per week 15 minuten per week. 15 minuten per keer en max. 5x per week voor afwassen;

Indien trap aanwezig is 15 minuten per week 15 minuten per week 15 minuten per week. 15 minuten per keer en max. 5x per week voor afwassen; BIJLAGE 1 Tijdnormering hulp bij het huishouden vanaf 1 januari 2012 De tijdnormering is indicatief. Er moet altijd worden gekeken naar de individuele situatie. Als er sprake is van een bijzondere situatie

Nadere informatie

Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015. Normering huishoudelijke taken

Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015. Normering huishoudelijke taken Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 Normering huishoudelijke taken Voor de hulp bij het huishouden zijn normtijden ontwikkeld waarin voor elke huishoudelijke taak een bepaald

Nadere informatie

besluit van het college

besluit van het college besluit van het college dossiernummer 1231 onderwerp Wijziging Regeling maatschappelijke ondersteuning Gouda 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Gouda; gelezen het voorstel van 13 juni

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wmo 2017 Gooise Meren, juli Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wmo 2017 Gooise Meren, juli Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren Nr. 112821 3 juli 17 Beleidsregels Wmo 17 Gooise Meren, 17 1 Inleiding Deze beleidsregels liggen in het verlengde van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Bijeenkomst gemeenteraad 5 april 2016. Concept-verordening & besluit MO Concept-beleidsregels schoon & leefbaar huis Concept-beleidsregels PGB

Bijeenkomst gemeenteraad 5 april 2016. Concept-verordening & besluit MO Concept-beleidsregels schoon & leefbaar huis Concept-beleidsregels PGB Bijeenkomst gemeenteraad 5 april 2016 Concept-verordening & besluit MO Concept-beleidsregels schoon & leefbaar huis Concept-beleidsregels PGB Agenda In gesprek over majeure wijzigingen VO & Besluit MO

Nadere informatie

V \ \ 29273/52159 Raadsinformatiebrief Plan van aanpak omvorming Hulp bij het huishouden

V \ \ 29273/52159 Raadsinformatiebrief Plan van aanpak omvorming Hulp bij het huishouden V \ \ GEMEENTE de Hofnar 15 VALKE SWAAR.D Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F(0 0) 204 58 90 Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard oemeente@valkenswaard.nl

Nadere informatie

Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules

Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules Basismodule De basismodule huishoudelijke ondersteuning bestaat uit basis schoonmaakactiviteiten en incidentele schoonmaakactiviteiten per bewoonde woonruimte

Nadere informatie

Aanvulling op de Uitvoeringsregels Maatschappelijke ondersteuning ISD Bollenstreek 2015, versie 23 februari 2017

Aanvulling op de Uitvoeringsregels Maatschappelijke ondersteuning ISD Bollenstreek 2015, versie 23 februari 2017 Addendum Aanvulling op de Uitvoeringsregels Maatschappelijke ondersteuning ISD Bollenstreek 2015, versie 23 februari 2017 Voor de gemeenten Lisse, Teylingen, Noordwijk en Noordwijkerhout is de hulp bij

Nadere informatie

1. Algemene Voorziening Hulp bij het Huishouden

1. Algemene Voorziening Hulp bij het Huishouden Concept Programma van Eisen Algemene Voorziening Hulp bij het Huishouden en Maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden d.d. () 2016 Hulp bij het Huishouden per 1 juni 2016 voor inwoners die tot de Wmodoelgroep

Nadere informatie

VNG werkateliers. Consequenties uitspraken CRvB voor Wmo beleid gemeenten. 15, 16, 17 en 22 juni 2016

VNG werkateliers. Consequenties uitspraken CRvB voor Wmo beleid gemeenten. 15, 16, 17 en 22 juni 2016 VNG werkateliers Consequenties uitspraken CRvB voor Wmo beleid gemeenten 15, 16, 17 en 22 juni 2016 Programma 9.30 opening en toelichting op het programma door Linda Hazenkamp (VNG) 9.45 presentatie door

Nadere informatie

VROLIJK. Hof fc^ 5 3cţ 7 Í C P Aİİ

VROLIJK. Hof fc^ 5 3cţ 7 Í C P Aİİ Hof. -3 1 fc^ 5 3cţ 7 Í VROLIJK 0 C P Aİİ ^ MOTIE Plaats: Emmen Datum: 30 januari 2014 Nummer: RA14.0008 Onderwerp: «Afkeuren handelwijze college bij algemene voorziening schoonmaakondersteuning.» Opzeggen

Nadere informatie

Aanvullende Beleidsregel Huishoudelijke Verzorging gemeente Landerd. Aanvullende Beleidsregels MO nav uitspraken Crvb over Huishoudelijke verzorging

Aanvullende Beleidsregel Huishoudelijke Verzorging gemeente Landerd. Aanvullende Beleidsregels MO nav uitspraken Crvb over Huishoudelijke verzorging GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landerd. Nr. 116958 26 augustus 2016 Aanvullende Beleidsregel Huishoudelijke Verzorging gemeente Landerd Aanvullende Beleidsregels MO nav uitspraken Crvb over

Nadere informatie

Notitie huishoudelijk werk Wmo.

Notitie huishoudelijk werk Wmo. Notitie huishoudelijk werk Wmo. Aanleiding Over de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp is de laatste jaren veel te doen. Het Rijk voerde een bezuiniging in en de gemeenteraad heeft een forse taakstellende

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen) WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem en bent u niet in staat om (al het) huishoudelijke

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

ECSD/U201600868 Lbr. 16/042

ECSD/U201600868 Lbr. 16/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wmo-uitspraken Centrale Raad van Beroep 18 mei 2016 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201600868 Lbr.

Nadere informatie

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten:

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten: AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 06/34.14 Onderwerp : Huishoudelijke Hulp 1 2015 Inleiding De Eerste Kamer heeft op 8 juli jl. ingestemd met de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Regeling Huishoudelijke Hulp voor Mantelzorgers 2017

Regeling Huishoudelijke Hulp voor Mantelzorgers 2017 Beleidsregels Regeling Huishoudelijke Hulp voor Mantelzorgers 2017 citeertitel: Regeling Huishoudelijke Hulp voor Mantelzorgers 2017 vastgesteld bij besluit van: 4 april 2017 Beleidsregels Regeling Huishoudelijke

Nadere informatie

1. Het persoonsgebonden budget voor ondersteuning bij het huishouden, die beroepsmatig wordt geboden, bedraagt:

1. Het persoonsgebonden budget voor ondersteuning bij het huishouden, die beroepsmatig wordt geboden, bedraagt: Artikel 2.1 Hoogte van persoonsgebonden budget voor ondersteuning bij het huishouden 1. Het persoonsgebonden budget voor ondersteuning bij het huishouden, die beroepsmatig wordt geboden, bedraagt: - per

Nadere informatie

Beleidsplan Transformatie hulp bij het huishouden

Beleidsplan Transformatie hulp bij het huishouden Gemeente Stein Beleidsplan Transformatie hulp bij het huishouden 1. Inleiding De regering bouwt met de Wmo 2015 voort op de ervaringen die gemeenten met de Wmo en de programma s De Kanteling en Welzijn

Nadere informatie

Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017

Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hellendoorn Nr. 79048 11 mei 2017 Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017 Nijverdal, 9 mei 2017 Nr. 17INT00922 Burgemeester en

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Leden van de gemeenteraad GESCAND OP 16 SEP. 2016 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Kerl

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

1. Taken schoonmaakondersteuning

1. Taken schoonmaakondersteuning Bijlage 2 Normtijden huishoudelijke ondersteuning Als bedoeld in artikel 6.24. Deze normtijden zijn richtinggevend voor het indiceren van huishoudelijke ondersteuning. De ondersteuningsvraag van de cliënt

Nadere informatie

1. Algemene Voorziening Hulp bij het Huishouden

1. Algemene Voorziening Hulp bij het Huishouden Concept Programma van Eisen Algemene Voorziening Hulp bij het Huishouden en Maatwerkvoorziening Hulp bij het Huishouden d.d. 19 april 2016 na 4 e overlegtafel, versie 4. Hulp bij het Huishouden per 1 juni

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Managementsamenvatting

Notitie. 1 Inleiding. 2 Managementsamenvatting Notitie voor Monique Nijkamp (gemeente Hengelo) van Sandra van Heukelom-Verhage en Esther Schaake (Pels Rijcken) datum 7 februari 2017 betreft Advies huishoudelijke hulp Wmo 2015 zaaknr 11005221 1 Inleiding

Nadere informatie

De rechter in het sociaal domein Sandra van Heukelom-Verhage en Esther Schaake

De rechter in het sociaal domein Sandra van Heukelom-Verhage en Esther Schaake De rechter in het sociaal domein Sandra van Heukelom-Verhage en Esther Schaake 8 november 2016 Programma 14:00-14:15 Voorstelronde 14:15-15:00 Bespreken uitspraken CRvB 15:00-15:15 Vragen 15:15-15:30 Pauze

Nadere informatie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede versie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede versie Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2017 versie 1.3 2017 1 Inhoudsopgave Wmo 2015 en uitgangspunten beleid... 3 Ondersteuning bij het huishouden als maatwerkvoorziening...

Nadere informatie

Beleidsregels van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende regels voor hulp bij het huishouden gemeente Deventer

Beleidsregels van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende regels voor hulp bij het huishouden gemeente Deventer 1 Beleidsregels van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende regels voor hulp bij het huishouden gemeente Deventer Burgemeester en wethouders van Deventer; Overwegende:

Nadere informatie

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Wat is de Wmo? De Wmo staat voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Het doel van de Wmo is dat

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016; De raad van de gemeente Kaag en Braassem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1 van de Jeugdwet, de artikelen 2.1.3, 2.1.4,

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 16/042

ECSD/U Lbr. 16/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wmo-uitspraken Centrale Raad van Beroep 18 mei 2016 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201600868 Lbr.

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 6/2015 Datum : 16 januari 2015 B&W datum : 20 januari 2015 Beh. ambtenaar : A.S.Fukkink Portefeuillehouder : H. Rijks Onderwerp : Toekenning Plan Huishoudelijke Hulp

Nadere informatie

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Definities Gebruikelijke zorg : de normale, dagelijkse zorg die huisgenoten geacht worden elkaar onderling te bieden

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK CLIËNTERVARINGSONDERZOEK Huishoudelijke Hulp Gemeente Loppersum Wmo Support Datum: 15 maart 2017 Versie: Definitief 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 2.1 Waarom huisbezoeken?... 3 2.2 Leeswijzer... 3 3

Nadere informatie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden gemeente Enschede 2017

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden gemeente Enschede 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 83853 18 mei 2017 Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2017 Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 18 december 2014 besparingsopgave Wmo HH Lbr. 14/097

informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 18 december 2014 besparingsopgave Wmo HH Lbr. 14/097 V l U C Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft Overgangsrecht en ons kenmerk ECSD/U201402404

Nadere informatie

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën:

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: BIJLAGE I BESCHRIJVING THUISHULP Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: Thuishulp basis: Omschrijving: op de woning en de cliënt gericht zwaar huishoudelijk werk zoals stofzuigen en reinigen toilet

Nadere informatie

Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten

Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betekent voor gemeenten een andere manier van denken en doen. De Nederlandse gemeenten werken gezamenlijk

Nadere informatie

Bijlage tabel wijzigingen verordening, nadere regels en beleidsregels

Bijlage tabel wijzigingen verordening, nadere regels en beleidsregels Bijlage tabel wijzigingen verordening, nadere regels en beleidsregels Wijzigingen verordening Huidige verordening Artikel 3. Criteria voor een maatwerkvoorziening 2. Een cliënt komt in aanmerking voor

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Deventer Nr. 77184 10 mei 2017 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer houdende Wmo- Beleidsregels Hulp in het

Nadere informatie

Budgetplan Hulp bij huishouden of Begeleiding Persoonsgebonden budget Wmo

Budgetplan Hulp bij huishouden of Begeleiding Persoonsgebonden budget Wmo Budgetplan Hulp bij huishouden of Begeleiding Persoonsgebonden budget Wmo U wilt bij de gemeente Etten-Leur een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Hiermee koopt u zelf uw zorg of hulpmiddel in. Dit

Nadere informatie

CONCEPT (model) VERORDENING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013

CONCEPT (model) VERORDENING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 CONCEPT (model) VERORDENING WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 2 Artikel 1. Begripsbepalingen 2 Hoofdstuk 2. Resultaatgerichte compensatie... 4 Artikel

Nadere informatie

Beleidsregels huishoudelijke hulp. Conceptversie 10 november 2016

Beleidsregels huishoudelijke hulp. Conceptversie 10 november 2016 Beleidsregels huishoudelijke hulp Conceptversie 10 november 2016 1. Doel van de ondersteuning Het doel van de ondersteuning is dat de clënt kan participeren en zo veel mogelijk zelfredzaam is. Daarbij

Nadere informatie

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen.

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen. Naam Adres Postcode en woonplaats Cluster Sociale Zaken Team Zorg Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon (046) 477 8841 Onderwerp Toekenning ondersteuning Wmo Sittard, Geachte, Op

Nadere informatie

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft Artikel

Nadere informatie

Onderwerp Heroverwegen beleid Hulp bij het Huishouden naar aanleiding van uitspraken Centrale Raad van Beroep.

Onderwerp Heroverwegen beleid Hulp bij het Huishouden naar aanleiding van uitspraken Centrale Raad van Beroep. Ingekomen stukken Vergadering : 16 juni 2016 Agendapunt : 10 (C4) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D.A. Fokkema Behandelend ambt. : Renée Popma E-mail

Nadere informatie

Hulp bij huishouden. Presentatie

Hulp bij huishouden. Presentatie Hulp bij huishouden Presentatie Aantal klanten hulp bij huishouden (december 2014) HH1 566 HH2 160 PGB 77 PGB alfa 157 Aantal klanten begeleiding: 374 (gegevensoverdracht december) Begeleiding individueel:

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Lopik 2017

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Lopik 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lopik. Nr. 187414 29 december 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Lopik 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lopik,

Nadere informatie

Wel moet altijd in het individuele geval worden bekeken of de voorziening ook voor de cliënt algemeen gebruikelijk is.

Wel moet altijd in het individuele geval worden bekeken of de voorziening ook voor de cliënt algemeen gebruikelijk is. Toelichting op de Verordening Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen Dit artikel bevat de begripsomschrijvingen van de begrippen die niet in de wet, het Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Resultaatgericht indiceren: Efficiënte vorm van zorg of ordinaire bezuiniging?

Resultaatgericht indiceren: Efficiënte vorm van zorg of ordinaire bezuiniging? Resultaatgericht indiceren: Efficiënte vorm van zorg of ordinaire bezuiniging? Momenteel is minister Hugo de Jonge bezig met een voorstel om de Wmo aan te passen. Een essentieel discussiepunt is hoe burgers

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Zorgvoorzieningen vallen deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorgverzekering. Dit maakt het lastig

Nadere informatie

Behorend bij raadsvoorstel over Kaders en verordening Wmo 2015. Bijlage overzicht voorgestelde beslispunten, opties en onderwerpen

Behorend bij raadsvoorstel over Kaders en verordening Wmo 2015. Bijlage overzicht voorgestelde beslispunten, opties en onderwerpen Behorend bij raadsvoorstel over Kaders en verordening Wmo 2015 Bijlage overzicht voorgestelde beslispunten, opties en onderwerpen Nr Onderwerp Opties Voorgestelde beslissing 1 Persoonsgebonden budget Optie

Nadere informatie

Nadere regels Financiële compensatieregeling Algemene voorziening hulp bij het huishouden 2015 en Huishoudelijke hulp toelage

Nadere regels Financiële compensatieregeling Algemene voorziening hulp bij het huishouden 2015 en Huishoudelijke hulp toelage GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 48118 3 juni 2015 Nadere regels Financiële compensatieregeling Algemene voorziening hulp bij het huishouden 2015 en Huishoudelijke hulp toelage Artikel

Nadere informatie

Politieke Markt Hengelo

Politieke Markt Hengelo Politieke Markt Hengelo Behandelvoorstel onderwerp Hulp bij het Huishouden zaaknummer 1015016. datum 27 mei 2014 voorzitter griffiemedewerker zaal Domein tijd / duur ntb Anke Haarhuis S210 Sociaal 19.30

Nadere informatie

Beantwoording vragen en aanvullende vragen omtrent het Beleid van de gemeente Sittard-Geleen t.a.v Eigen Bijdrage Wmo ondersteuning

Beantwoording vragen en aanvullende vragen omtrent het Beleid van de gemeente Sittard-Geleen t.a.v Eigen Bijdrage Wmo ondersteuning 1. Hoeveel Wmo-cliënten (procentueel en absoluut) in de gemeente Sittard-Geleen krijgen vanaf 01 januari 2016 te maken met een hogere eigen bijdrage voor Wmo ondersteuning? Niet bekend en is voor gemeenten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 898 Vragen van het lid

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de ellende in de Wmo (ingezonden 14 juli 2015; 2015Z14068).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de ellende in de Wmo (ingezonden 14 juli 2015; 2015Z14068). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Inkoop Huishoudelijke hulp augustus 2016

Inkoop Huishoudelijke hulp augustus 2016 Inkoop Huishoudelijke hulp 2017 11 augustus 2016 Programma startbijeenkomst Welkom door Esther de Ruiter Voorstellen inkoopteam Aanleiding Visie gemeente Zaltbommel Hoe gaan we lokaal inkopen? Aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden.

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden. NORMERINGSKADER Huishoudelijke werkzaamheden Er worden standaard normtijden gehanteerd bij het indiceren van hulp bij het huishouden. De leefsituatie al dan niet in combinatie met de woonsituatie is niet

Nadere informatie

Maak kennis met de aanbieders huishoudelijke ondersteuning

Maak kennis met de aanbieders huishoudelijke ondersteuning Maak kennis met de aanbieders huishoudelijke ondersteuning Meer weten? 0527 633 911 Aanbieders stellen zich voor In deze flyer stellen de aanbieders zich kort aan u voor. Iedere aanbieder heeft hiervoor

Nadere informatie

Zorgplan schoon en leefbaar huis

Zorgplan schoon en leefbaar huis Zorgplan schoon en leefbaar huis 1 contactgegevens klant burgerservicenummer naam en voorletters geboorte geslacht man vrouw adres postcode/woonplaats telefoonnummer mobiele telefoon 2 indicatie indicatie

Nadere informatie