Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN. VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN. VOOR ZORG, JEUGD EN WERK."

Transcriptie

1 Schoon en leefbaar huis HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN BIJEEN VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

2 Hulp bij het huishouden Mensen blijven graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen, in hun vertrouwde huis en buurt. Maar als u een dagje ouder wordt of in uw gezin te maken heeft met ziekte of een beperking, kan het huishouden doen lastig voor u worden. Mogelijk komt u dan in aanmerking voor hulp bij het huishouden. Hoe dat gaat, leest u in deze folder. Samen kijken wij naar wat u zelf nog kunt doen of regelen, en waarbij u echt hulp nodig heeft om te kunnen wonen in een schoon en leefbaar huis. Vormen van hulp bij het huishouden: in natura of pgb De gemeente is verantwoordelijk voor hulp bij het huishouden voor mensen die dit zelf niet meer kunnen. Die hulp bestaat in twee vormen: De gemeente zorgt dat iemand u komt helpen bij het huishouden (u krijgt de hulp in natura ). Over deze vorm van hulp gaat deze folder. U kunt zelf kiezen uit de organisaties waarmee de gemeente een contract heeft (zie het overzicht achterin). U krijgt een persoonsgebonden budget (pgb). Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Bijeen. Wat is Bijeen? Bijeen is het netwerk van partijen die in de gemeente zorgen voor de uitvoering van alle taken op het gebied van zorg, jeugd en werk. Bijeen gaat daarbij uit van de eigen kracht van de hulpvrager. Wat kunt u eventueel zelf? Wie uit de directe omgeving kan helpen? Wat is er verder nog nodig? En welke professionele ondersteuning is noodzakelijk. Door hierover samen met u van gedachten te wisselen, ontstaat een plan van aanpak dat past bij uw specifieke situatie en mogelijkheden.

3 Hulp nodig: welke stappen zet u? Stap 1: Vraag uw omgeving om hulp Als u hulp nodig heeft, probeer dat dan eerst met uw eigen gezin op te lossen. Lukt dat niet, vraag dan hulp aan uw omgeving, bijvoorbeeld aan kinderen, buren of andere bekenden. Misschien kunt u ook zelf iemand inhuren. Stap 2: contact met Bijeen Heusden Kunt u zelf geen oplossing vinden? Dan kunt u contact op nemen met Bijeen. Zij stellen u vragen om te zien of u mogelijk in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden. Stap 3: Keukentafelgesprek Als u mogelijk in aanmerking komt voor hulp, dan wordt met u een afspraak gemaakt voor een gesprek. Een medewerker van Bijeen Heusden komt bij u op bezoek voor een keukentafelgesprek. Het doel van het gesprek is helder te krijgen waar u tegenaan loopt en wat u nog zelf of samen met mensen uit uw omgeving kunt doen. Hiervan wordt een persoonlijk plan opgesteld dat u als cliënt ondertekent. In dit plan staat het resultaat van de onder steuning beschreven. Stap 4: Huisbezoek door zorg aanbieder > het ondersteuningsplan U kunt zelf kiezen uit een aantal zorgaanbieders, waarmee de Bijeen een contract heeft. U vindt een overzicht van aanbieders achterin deze folder. De gekozen zorgaanbieder komt bij u thuis voor een gesprek, waarin u samen een ondersteunings plan opstelt voor een schoon en leefbaar huis.

4 Cliëntondersteuning Het is prettig als u vóór de gesprekken al heeft nagedacht over wat u zelf nog kunt doen in het huishouden en waarmee uw familie, bekenden of buren kunnen helpen. U mag iemand die u vertrouwt, vragen om bij de gesprekken aanwezig te zijn. Daarnaast kunt u ook kosteloos een onafhankelijke cliënt ondersteuner vragen aanwezig te zijn. Dat kan via MEE Midden-Brabant, servicebureau@meebn.nl of telefoon (0416) Ook het Senioren Overleg Gemeente Heusden (SOGH) biedt onafhankelijke cliënt ondersteuning, info@sogh.nl of telefoon (0416) Daarin staat welke werkzaamheden u zelf nog kunt doen, wat uw omgeving voor u overneemt en waar uw hulp u bij gaat ondersteunen. Dit ondersteuningsplan ondertekent u samen na afloop van het gesprek. Als vervolgens ook Bijeen akkoord is met het plan, is uw hulp bij het huishouden hiermee geregeld.

5 Een schoon en leefbaar huis Wat een schoon en leefbaar huis voor u betekent en welke hulp u daarvoor nodig heeft, is voor ieder een anders. Dat hangt bijvoorbeeld af van uw gezinssamenstelling en gezondheid. Daarom is het ook voor iedereen anders welke huishoude lijke taken de hulp precies doet en hoe vaak. Uw hulp doet wat nodig is qua hygiëne en leefbaarheid. Dat wil niet altijd zeggen dat elke kamer wekelijks schoongemaakt wordt. Bij de meeste klanten verzorgt de hulp ook niet alle huishoudelijke taken die in deze folder genoemd worden. Het kan zo zijn dat deze aanpak niet helemaal voldoet aan uw persoonlijke standaard en verwachtingen. Een schoon en leefbaar huis betekent in ieder geval dat de volgende kamers/ruimten met enige regelmaat schoongemaakt worden: woonkamer, keuken, de in gebruik zijnde slaapkamer, hal/overloop/trap, badkamer en toilet. Mogelijke taken voor uw hulp (uitzonderingen in overleg met zorgaanbieder) In principe wel: Opruimen, stof afnemen, afwassen, dweilen, sani tair en keuken schoonmaken en bedden verschonen. Deze vorm van hulp bij het huishouden noemen we schoon en leefbaar huis. In principe niet: Buitenruimten schoonmaken, tuin bijhouden, dieren en planten verzorgen, werkzaam heden buiten de woning, ramen zemen aan de buitenkant of grote schoonmaak. Incidenteel: ruimten die niet dagelijks in gebruik zijn, gordijnen wassen, radiatoren afnemen, binnenkant vriezer of koelkast reinigen, ramen zemen aan de binnenzijde.

6 Kosten: eigen bijdrage U betaalt voor hulp bij het huishouden een periodieke eigen bijdrage. Daarmee betaalt u zelf een deel van de kosten, Bijeen betaalt de rest. De hoogte van uw eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). In de bijlage vindt u het maximale bedrag aan kosten dat Bijeen doorgeeft aan het CAK. Wat u daadwerkelijk zelf moet betalen hangt af van: uw verzamelinkomen en dat van uw eventuele partner van twee jaar geleden; of u ook een eigen bijdrage betaalt voor andere voorzieningen; uw eigen vermogen; de samenstelling van uw huishouden; uw leeftijd. Lees meer hierover op de website of bel het CAK op tel Als u bijvoorbeeld vanwege vakantie of ziekenhuisopname langer dan vier weken geen hulp nodig hebt, dan kunt u dat aangeven bij uw zorgaanbieder. Zij zorgen er dan voor dat uw eigen bijdrage tijdelijk wordt stopgezet. Kwaliteit De gemeente en de zorgaanbieders vinden het belangrijk dat u de hulp Persoonlijke ondersteuning Als de verwachting is dat u meer hulp bij het huishouden dan gebruikelijk nodig heeft, dan komt u wellicht in aanmerking voor persoonlijke ondersteuning. Of u daadwerkelijk hiervoor in aanmerking komt, wordt bepaald door een medewerker van Bijeen Heusden.

7 krijgt die met u is afgesproken, dat uw huis schoon en leefbaar is en dat u tevreden bent. De gemeente Heusden controleert daarom steekproefsgewijs of de zorgaanbieders voldoen aan de afspraken uit het persoonlijk plan. Ook zorgaanbieders houden klanttevredenheidsonderzoeken. Heeft u vragen, of bent u niet tevreden over de hulp die u krijgt? Bespreekt u dit dan met uw zorgaanbieder. Uw zorgaanbie der heeft ook een klachtenregeling. U vindt die meestal op de website of u kunt ernaar vragen. Komt u er met uw zorgaanbieder niet uit? Neem dan contact op met Bijeen Heusden. gemeente, dan kan de onafhankelijke vertrouwenspersoon van Bijeen Heusden u (gratis) ondersteunen. De vertrouwens persoon gaat vertrouwelijk met uw gegevens om. Bel of mail vertrouwenspersoon@heusden.nl. Wijziging doorgeven Als er iets verandert in uw situatie, geef dit dan zo snel mogelijk door aan uw zorgaanbieder. Dit geldt in ieder geval voor een wijziging in uw woonsituatie, zoals adres en gezins samenstelling, of als u de hulp wilt beëindigen. Klachtondersteuning Als u er zelf niet uitkomt bij klach- t en over bejegening door een hulpverlener, zorgaanbieder of de

8 BIJEEN Bezoekadres Raadhuisplein 16, 5151 JH Drunen Postadres Postbus 2, 5250 AA Vlijmen Telefoon (073) Website Bijeen openingstijden balie Openingstijden maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00 uur Bijeen openingstijden telefonisch Openingstijden maandag t/m vrijdag van 09:00-13:00 uur, telefoon (073) Gemeente Heusden (073) Uitgave november 2016 Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend BIJEEN VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN. VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

Schoon en leefbaar huis BIJEEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN.   VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. Schoon en leefbaar huis HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE HEUSDEN BIJEEN VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. www.bijeenheusden.nl Hulp bij het huishouden Mensen blijven graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen,

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek BIJEEN. VOOR ZORG, JEUGD EN WERK.

Het keukentafelgesprek BIJEEN.   VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. Het keukentafelgesprek BIJEEN VOOR ZORG, JEUGD EN WERK. www.bijeenheusden.nl Wat is een keukentafel gesprek? Het keukentafelgesprek is het gesprek dat u heeft met een medewerker van Bijeen. Het eerste

Nadere informatie

Huishoudelijke ondersteuning

Huishoudelijke ondersteuning Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo januari 2017 De gemeente Helmond verstrekt huishoudelijke ondersteuning als maatwerk, binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Hoe gaat de toekenning?

Nadere informatie

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De gemeente verstrekt huishoudelijke ondersteuning als maatwerk, binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De gemeente verstrekt huishoudelijke ondersteuning als maatwerk, binnen de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

WMO. Hulp bij het huishouden UNIT WMO

WMO. Hulp bij het huishouden UNIT WMO WMO Hulp bij het huishouden UNIT WMO 12 WMO Hulp bij het huishouden Schoonmaken, wassen, stofzuigen... soms zijn deze klussen door omstandig heden, zoals ziekte, ouderdom of een handicap, te zwaar geworden

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Wet maatschappelijke ondersteuning Zorg goed voor elkaar Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen? Familie, vrienden,

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Als u ouder wordt, een ziekte heeft of tijdelijk niet in orde bent, kan het huishouden een zware opgave worden. Florein zorgt ervoor dat u zolang mogelijk

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

Gelet op de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente 2015,

Gelet op de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente 2015, Gemeenteblad nr. 321, 4 augustus 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Deurne, Gelet op artikel 1.2.1. van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, Gelet op de Verordening Maatschappelijke

Nadere informatie

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen. Hulp bij het huishouden

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen. Hulp bij het huishouden Servicepunt Zorg Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen Hulp bij het huishouden Schoonmaken, wassen, stofzuigen soms zijn deze klussen door omstandigheden (zoals

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u?

Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? hoorn.nl Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? Bent u door lichamelijke of psychische beperkingen niet meer in staat uw huishouden te

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) ALGEMENE INFORMATIE WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Werkplan schoon en leefbaar huis

Werkplan schoon en leefbaar huis Werkplan schoon en leefbaar huis 1 contactgegevens klant burgerservicenummer naam en voorletters geboorte geslacht man vrouw adres postcode/woonplaats telefoonnummer mobiele telefoon 2 recht op huishoudelijke

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening?

2. Hoeveel van hen krijgen hulp via een algemene voorziening en hoeveel via een maatwerkvoorziening? Enquête onder de vijftien gemeenten in de Leidse regio. Vragen: 1. Hoeveel inwoners krijgen dit jaar huishoudelijke hulp via de gemeente? Cijfers derde kwartaal 2016: 1675 2. Hoeveel van hen krijgen hulp

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017 Zaaknummer 00488029 Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 4 oktober 2016 is het beleid over hulp bij het huishouden vanaf 1 januari 2017

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna niet meer de deur uit Wat kunt u doen om dit

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen) WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem en bent u niet in staat om (al het) huishoudelijke

Nadere informatie

Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel

Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel Ondersteuningsovereenkomst Huishoudelijke Ondersteuning structureel Naam klant Contactgegevens klant Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Emailadres Thuis Mobiel BSN klant Geboortedatum Begindatum

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning regelen we samen

Zorg en ondersteuning regelen we samen Zorg en ondersteuning regelen we samen Hebt u zorg of ondersteuning nodig? De gemeente kan u helpen. Zorg en ondersteuning die bij u past De gemeente helpt u om zo lang mogelijk thuis te wonen. Samen met

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer. Wmo broch. 16-02-2010 10:10 Pagina 1 Hulp in het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.nl Wmo broch. 16-02-2010 10:10

Nadere informatie

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning

Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Budgetplan huishoudelijke ondersteuning Omschrijving Als u zich bij de gemeente Etten-Leur meldt met een hulpvraag en uit ons onderzoek blijkt dat een voorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Een hechte groep specialisten met een simpel doel: Bel ons:

Een hechte groep specialisten met een simpel doel: Bel ons: KLEURRIJK IN THUISZORG Een hechte groep specialisten met een simpel doel: Goede, betrouwbare zorg verlenen waarbij zaken als persoonlijke achtergrond, situatie, wensen en behoeften geen drempel vormen.

Nadere informatie

Persoonsgebonden Budget (pgb)

Persoonsgebonden Budget (pgb) Persoonsgebonden Budget (pgb) Voor hulp bij het huishouden Uitgave van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Als u ouder wordt, een ziekte heeft of tijdelijk niet in orde bent, kan het huishouden een zware opgave worden. Florein zorgt ervoor dat u zolang mogelijk

Nadere informatie

Zorgplan schoon en leefbaar huis

Zorgplan schoon en leefbaar huis Zorgplan schoon en leefbaar huis 1 contactgegevens klant burgerservicenummer naam en voorletters geboorte geslacht man vrouw adres postcode/woonplaats telefoonnummer mobiele telefoon 2 indicatie indicatie

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Florein zorgt, da s helder! Florein zorgt, da s helder! Hulp bij het huishouden Als u ouder wordt, een ziekte heeft of tijdelijk niet in orde bent, kan het huishouden een zware

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Uitgave van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Ondersteuning thuis Mensen

Nadere informatie

Zo werkt het. Het keukentafelgesprek. Samen werken aan zelfstandigheid

Zo werkt het. Het keukentafelgesprek. Samen werken aan zelfstandigheid Zo werkt het. Het keukentafelgesprek Samen werken aan zelfstandigheid Heeft u hulp nodig om zelfstandig te kunnen wonen en leven? Bijvoorbeeld door een beperking, ziekte of uw leeftijd. Dan komt u mogelijk

Nadere informatie

Steekproef huishoudelijke hulp Gemeente IJsselstein

Steekproef huishoudelijke hulp Gemeente IJsselstein Steekproef huishoudelijke hulp Gemeente IJsselstein Steekproef Hulp bij Huishouden gemeente IJsselstein juni-juli 2018 Datum 30 juli 2018 Referentie MEE Utrecht, Gooi & Vecht Auteur Quinta de Lamboy 1.

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN HOOFDSTUK 2 BASISPAKKET. Het College van Burgemeester en Wethouders,

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN HOOFDSTUK 2 BASISPAKKET. Het College van Burgemeester en Wethouders, Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1.2.1, 2.3.2 en 2.3.5 van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de artikelen 5.1,

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf Wmo maatwerkvoorziening Dagbesteding en kortdurend verblijf Dagbesteding en kortdurend verblijf Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 5 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK CLIËNTERVARINGSONDERZOEK Huishoudelijke Hulp Gemeente Loppersum Wmo Support Datum: 15 maart 2017 Versie: Definitief 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 2.1 Waarom huisbezoeken?... 3 2.2 Leeswijzer... 3 3

Nadere informatie

Persoonsgebonden Budget (pgb)

Persoonsgebonden Budget (pgb) Persoonsgebonden Budget (pgb) Voor hulp bij het huishouden Uitgave van de gemeente Heemstede, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bennebroek, Bloemendaal,

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis

Ik heb hulp en ondersteuning thuis Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Voor mensen vanaf 18 jaar die ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren.

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden GroenekruisDomicura: voor alle zorg bij u thuis Als het om uw gezondheid gaat, of om die van uw kind of iemand anders die u dierbaar is, dan neemt u geen enkel risico. Dan is alleen

Nadere informatie

WMO. De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO

WMO. De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO WMO De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO 1 WMO De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen De Wet maatschappelijke ondersteuning, kortweg de Wmo,

Nadere informatie

PGB. En wat er bij komt kijken PERSOONSGEBONDEN BUDGET

PGB. En wat er bij komt kijken PERSOONSGEBONDEN BUDGET ONDERSTEUNING BIJ ZORG EN PGB PERSOONSGEBONDEN BUDGET En wat er bij komt kijken Het Persoonsgebonden budget (Pgb) is geld dat u van het Rijk, de zorgverzekeraar of de gemeente krijgt om zelf zorg of een

Nadere informatie

Pgb-plan Beschermd wonen

Pgb-plan Beschermd wonen Pgb-plan Beschermd wonen Voor het aanvragen, uitbreiden of verlengen van een persoonsgebonden budget (Pgb) voor beschermd wonen. Beschermd wonen is een maatwerkvoorziening die wordt verstrekt vanuit de

Nadere informatie

Onderzoek. Onderzoek normering huishoudelijke hulp gemeente Utrecht. Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst gemeente Utrecht 15 september 2016

Onderzoek. Onderzoek normering huishoudelijke hulp gemeente Utrecht. Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst gemeente Utrecht 15 september 2016 Onderzoek normering HH Onderzoek normering huishoudelijke hulp gemeente Utrecht Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst gemeente Utrecht 15 september 2016 Agenda Raadsinformatiebijeenkomst 15 september

Nadere informatie

BIJLAGE > INFORMATIE EIGEN BIJDRAGE 2018 > GECONTRACTEERDE ZORGAANBIEDERS

BIJLAGE > INFORMATIE EIGEN BIJDRAGE 2018 > GECONTRACTEERDE ZORGAANBIEDERS BIJLAGE > INFORMATIE EIGEN BIJDRAGE 2018 > GECONTRACTEERDE ZORGAANBIEDERS Eigen bijdrage Zoals u in de folder heeft kunnen lezen, betaalt u voor hulp bij het huishouden een periodieke eigen bijdrage.

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

INHOUD 1. ALS U ZELF ÉCHT GEEN ZORG OF HULP KUNT VINDEN 2. WAT MOET U DOEN? 3. WIE BETAALT VOOR JEUGDHULP OF WMO?

INHOUD 1. ALS U ZELF ÉCHT GEEN ZORG OF HULP KUNT VINDEN 2. WAT MOET U DOEN? 3. WIE BETAALT VOOR JEUGDHULP OF WMO? JEUGDHULP EN WMO 2015 INHOUD 1. ALS U ZELF ÉCHT GEEN ZORG OF HULP KUNT VINDEN 2. WAT MOET U DOEN? 3. WIE BETAALT VOOR JEUGDHULP OF WMO? 4. ZELF UW ZORG OF HULP REGELEN MET HET PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden voor volwassenen

Het Persoonsgebonden voor volwassenen Het Persoonsgebonden budget voor volwassenen Lwdvoorelkaar over werk, jeugd en zorg in de gemeente Leeuwarden inhoud Het Persoonsgebonden budget Het Persoonsgebonden budget Over het Pgb Een Pgb aanvragen

Nadere informatie

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Servicepunt Z Almere Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig leven, wonen en meedoen in de samenleving. Dit geldt

Nadere informatie

Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden

Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden Concept beleidsregel schoon huis Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden Aanleiding: De uitspraken centrale raad van beroep uit 2016 dwingen ons om aanpassingen

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek huishoudelijke hulp gemeente Haren

Kwaliteitsonderzoek huishoudelijke hulp gemeente Haren Kwaliteitsonderzoek huishoudelijke hulp gemeente Haren Najaar 2016 Datum Auteur Versie November 2016 Wmo Support 1.0 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 2.1. Aanleiding 4 2.2. Uitvoering kwaliteitsonderzoek

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Thuiszorg Alerimus. Zorg om thuis te kunnen blijven wonen

Thuiszorg Alerimus. Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Thuiszorg Alerimus Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Alerimus biedt zorg op maat, niet alleen binnen de instelling maar ook in uw eigen woonomgeving. We willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules

Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules Basismodule De basismodule huishoudelijke ondersteuning bestaat uit basis schoonmaakactiviteiten en incidentele schoonmaakactiviteiten per bewoonde woonruimte

Nadere informatie

OPVOEDEN EN OPGROEIEN, NIET ALTIJD VANZELFSPREKEND

OPVOEDEN EN OPGROEIEN, NIET ALTIJD VANZELFSPREKEND OPVOEDEN EN OPGROEIEN, NIET ALTIJD VANZELFSPREKEND Uitgave voor ouders Uitgave gemeente Schouwen-Duiveland, april 2017 NB. Aan deze folder kunt u geen rechten ontlenen Kinderen grootbrengen is leuk, maar

Nadere informatie

Maatstaf: activiteit, tijdsbesteding en frequentie voor het resultaat schoon en leefbaar huis

Maatstaf: activiteit, tijdsbesteding en frequentie voor het resultaat schoon en leefbaar huis Bijlage 1 Normeringskader Hulp bij het Huishouden Het normeringskader zoals beschreven in deze bijlage is afgeleid van het Onderzoek Maatstaf hulp bij het huishouden, gemeente Amsterdam van 28 februari

Nadere informatie

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo 2 3 WMO De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt dat iedere inwoner van de gemeente Beverwijk mee kan blijven

Nadere informatie

Voor iedereen. Kwaliteit en integriteit. Geen contract. Werkgebied

Voor iedereen. Kwaliteit en integriteit. Geen contract. Werkgebied Voor iedereen Hoekhelpt is er voor iedereen die (tijdelijk) niet in staat is het huishouden zelf te doen. U kunt hierbij denken aan de zelfstandig wonende ouderen, studenten, drukke gezinnen, tweeverdieners,

Nadere informatie

Ondersteuning bij het huishouden

Ondersteuning bij het huishouden Ondersteuning bij het huishouden Een vast team als aanspreekpunt, dat is een fijn gevoel. > Florein biedt houvast Ondersteuning bij het huishouden Als u ouder wordt, een ziekte heeft of tijdelijk niet

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Wanneer krijgt u langdurige zorg? Hebt

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb voor volwassenen. Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen

Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb voor volwassenen. Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen Wet maatschappelijke ondersteuning Pgb voor volwassenen Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen?

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding Wmo maatwerkvoorziening Individuele begeleiding Individuele begeleiding Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 4 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen 7 Hoe meld ik me

Nadere informatie

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam

Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam Achtergronden De voorliggende maatstaf Hulp bij het Huishouden Amsterdam is opgesteld na onderzoek door de combinatie van bureau HHM en KPMG Plexus.

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bladel > De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bladel De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Het resultaat dat moet worden bereikt bij de huishoudelijke ondersteuning is dat de cliënt: a) kan wonen in een schoon en leefbaar huis; b) kan beschikken

Nadere informatie

Maatstaf Amsterdam. Hulp bij het huishouden

Maatstaf Amsterdam. Hulp bij het huishouden Maatstaf Amsterdam Hulp bij het huishouden Versie 2018 Maatstaf Hulp bij het huishouden gemeente Amsterdam Achtergronden De voorliggende maatstaf hulp bij het huishouden Amsterdam is opgesteld na onderzoek

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Langdurige zorg thuis nodig? De

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

H.313196.0713. Mogelijkheden voor zorg na uw ziekenhuisverblijf

H.313196.0713. Mogelijkheden voor zorg na uw ziekenhuisverblijf H.313196.0713 Mogelijkheden voor zorg na uw ziekenhuisverblijf Inleiding Na uw ziekenhuisverblijf kan het zijn dat u nog verzorging nodig heeft. Als dit zo is bespreekt de arts of verpleegkundige dit

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Verhuizen

Natuurlijk wonen. Verhuizen Natuurlijk wonen Verhuizen 1 Verhuizen Wanneer u besluit te verhuizen, zegt u uiteraard uw huurovereenkomst op. Voordat Dunavie uw woning opnieuw kan verhuren, moet er vaak nog het een en ander gebeuren.

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden budget (Pgb) voor de Jeugd

Het Persoonsgebonden budget (Pgb) voor de Jeugd Het Persoonsgebonden budget (Pgb) voor de Jeugd Het persoonsgebonden budget (Pgb) is geld dat u van uw zorgverzekeraar of gemeente krijgt om zelf zorg of ondersteuning in te kopen. Inleiding Als uw kind

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Zorgvoorzieningen vallen deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorgverzekering. Dit maakt het lastig

Nadere informatie

In gesprek over de Wmo Wat kunt u verwachten?

In gesprek over de Wmo Wat kunt u verwachten? U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een gesprek heeft met een medewerker van het team maatschappelijke ondersteuning. Het gesprek kan bij u thuis plaats vinden of op een andere locatie. Aanleiding

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoren wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoren wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Voor wie is deze brochure? Hebt u langdurige zorg

Nadere informatie

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Persoonsgebonden Budget (PGB) Persoonsgebonden Budget (PGB) Uitgave van de gemeente Heemstede, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig?

Nadere informatie

Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 10 Kwalifi catiedossier helpende zorg en welzijn, niveau Werkplanning

Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 10 Kwalifi catiedossier helpende zorg en welzijn, niveau Werkplanning Inhoud Voorwoord 6 Over de auteurs 8 Redactionele verantwoording 1 0 Kwalificatiedossier helpende zorg en welzijn, niveau 2 1 1 1 Werkplanning 1 3 2 De woonomgeving 1 8 3 Zorg voor de maaltijd 3 5 4 Zorg

Nadere informatie

Informatiefolder. Persoonsgebonden budget

Informatiefolder. Persoonsgebonden budget Informatiefolder Persoonsgebonden budget Juni 2015 1 1 Vanaf 1 januari 2015 regelt de gemeente de hulp die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen leven. De hulp kan bestaan uit diensten, hulpmiddelen,

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Wijkzorg Naam cliënt :

Ondersteuningsplan Wijkzorg Naam cliënt : Ondersteuningsplan Wijkzorg Naam cliënt : Geboortedatum cliënt : BSN cliënt : Contactpersoon cliënt : Naam klanthouder : Organisatie klanthouder : Datum plan : Uiterste evaluatiedatum : Rechten en plichten

Nadere informatie

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wmo. Voor: - Ondersteuning thuis - Dagbesteding - Huishoudelijke ondersteuning - Kortdurend verblijf

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wmo. Voor: - Ondersteuning thuis - Dagbesteding - Huishoudelijke ondersteuning - Kortdurend verblijf PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wmo Voor: - Ondersteuning thuis - Dagbesteding - Huishoudelijke ondersteuning - Kortdurend verblijf PGB U bepaalt zelf wie bij u de ondersteuning levert. U kunt iemand die

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Langdurige

Nadere informatie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden gemeente Enschede 2017

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden gemeente Enschede 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 83853 18 mei 2017 Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2017 Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie