Kijk eens om je heen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijk eens om je heen"

Transcriptie

1 Een mindmap of woordspin maken Materialen: grote vellen papier stiften Zet het thema, wat zie je dan? in grote letters midden op de vellen en werk volgens het principe van het mindmap maken. Laat de kinderen voor zichzelf opschrijven waar zij aan denken bij deze onderwerpen. Vervolgens kunt u vragen of de kinderen activiteiten kunnen bedenken bij deze onderwerpen. Waar nodig kunt u ze op weg helpen. Zet de activiteiten vervolgens op het grote papier, voor iedereen zichtbaar. Vervolgens bespreken welke activiteiten zij graag zouden willen doen. Deze activiteiten kunnen op de kringavonden gedaan worden. Wellicht zijn er kinderen die willen helpen bij de voorbereiding? Er kan natuurlijk ook gecombineerd worden met andere werkvormen!

2 Het wonder van groei Materialen: In de clip is te zien hoe met versnelde opnames een maïskorrel uitgroeit tot een maïsplant en hoe de maïsplant daarna weer maïskorrels krijgt. In de clip is te zien hoe met versnelde opnames een tomatenplant groeit. Van zaadje, naar plant, van bloemen tot tomaat. Bovenstaande filmpjes geven een beeld over groei in de natuur. Maar wat te denken over groei(en) van mensen, van je zelf? Kijk om te beginnen eens naar: Verzamel met elkaar materiaal waar groei in tot uitdrukking komt en schrijf daar een verhaal bij. Wat vind je het meest interessant? Wat is het mooiste dat je gezien hebt? Zijn er overeenkomsten in de groei? Zijn er verschillen? Welke? Kunnen we een bijpassend lied uit de kinderkoorbundel vinden en daarna samen zingen?

3 . 6 tot 9 jaar Zingen met elkaar Kinderkoorliederen Dat ik besta nr. 2 en Regenboog nr. 16 zingen Bespreek de inhoud van deze liederen. Wie heeft dat wel eens gedaan Uren turen naar de sterren en wat denk je dan? Hoezo een wonder dat ik besta? Wie heeft wel eens een regenboog gezien? Hoe ontstaat een regenboog? Wat gebeurt er als je een plantenspuit op vernevelen zet en in het zonlicht spuit? Zie Creatief met kinderkoorliedjes op de kring blz. 26. Uitgave september 2015 Dat ik besta Als ik 's avonds in het donker naar de sterren sta te turen, word ik altijd stil vanbinnen en dat kan wel uren duren. Is er leven rond die held're ster? Tja, dat weet ik niet; 't is heel erg ver. Wonderlijk hoe al die zonnen 'zomaar' aan de hemel prijken, en ik sta me te verbazen dat ik er ook naar kan kijken. Stil en ook verrast denk ik dan: ja, wat een wonder toch, dat ik besta! Regenboog Als ik blauw en geel en rood samen uitdaag tot een dansje, nou dan heb je best een kansje, en die kans is nogal groot, dat er een kunstwerk gaat ontstaan. Als ik de regen en de zon samen uitdaag tot een dansje, nou dan heb je best een kansje, dat er boven mijn balkon een mooie regenboog gaat staan. Als ik een grapje en verdriet samen uitdaag tot een dansje, nou dan heb je best een kansje, dat er iemand van geniet, waaruit iets kleurrijks kan ontstaan.

4 Ook ik ben deel van een groter geheel Materialen: foto s papier lijm pennen Vraag aan de kinderen (en hun ouders) om foto s mee te nemen of te mailen van henzelf en de personen/dieren die belangrijk voor hen zijn geweest de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld opa s, oma s, buren, huisdieren. Op de kringavond deze foto s laten zien. (denk aan vooraf printen). Wat is er op de foto s te zien is? Wie het zijn en waarom is hij of zij belangrijk? Hierna kunnen de kinderen een mooi boekje over henzelf maken met de foto s en verhalen over de foto s. Als de kinderen willen, kunnen de boekjes ook tentoongesteld worden in het gebouw.

5 Je eigen heelal maken Materiaal: tijdschriften scharen lijm A3 papier verf Om te laten voelen dat je deel bent van het grote geheel kunnen we een heelal bouwen. En in dat heelal leven wij!! Verzamel plaatjes van de aarde, sterren, planeten, melkwegstelsels enz. Misschien hebben de kinderen Glow in the dark sterren. Schilder een A3 vel papier zwart of donkerblauw. Creëer met het materiaal dat je hebt je universum.

6 Een natuurcentrum bezoeken Ga samen met de kinderen van kring 1a en 1b op pad naar een natuurcentrum in de buurt. Kijk van tevoren met elkaar op de website van het betreffende centrum om te kijken wat er verwacht van kan worden. Een rondleiding op het centrum kan verhelderend werken: de kinderen kunnen dan ook deze vragen stellen. Wellicht zijn er vragen die afgelopen kringbijeenkomsten zijn blijven liggen? Misschien is er wel een natuurgids in de gemeenschap of in het district. Wat sprak je aan? Waar zou je mee over willen weten? Maak met elkaar een presentatie. Dit kan op verschillende manieren: verven/tekenen, een verhaal, PowerPoint, etc. Vraag de kinderen zelf of en hoe ze het zouden willen kunnen presenteren. Er zou ook een kinderkoorlied bij gezocht kunnen worden.

7 . 6 tot 9 jaar Een wonder Probeer dit lied eens uit te beelden. Uittekenen kan ook. Dat is handig voor als je (nog) niet kunt lezen. Hoe is dat om wel (of nog niet) te kunnen lezen? Is kunnen lezen ook geen wonder? Een wonder Stel je voor dat ik drie benen had en de derde af en toe vergat, zeker weten ik kreeg kramp; t werd een regelrechte ramp. Refrein: Maar ik heb twee voeten om te lopen te dansen en te springen; één mond om mee te spreken te eten en te zingen. t Lijkt gewoon, toch is het heel bijzonder. God bedankt, het is een wonder! Stel je voor dat ik twee monden had en ik at kroket en veel patat, ik werd rond als een ballon en zo zwaar als schokbeton Refrein: Maar ik heb twee voeten om te lopen te dansen en te springen; één mond om mee te spreken te eten en te zingen. t Lijkt gewoon, toch is het heel bijzonder. God bedankt, het is een wonder! Zie Creatief met kinderkoorliedjes op de kring blz. 10. Uitgave september 2015

8 . 6 tot 9 jaar Wat is een planeet? Waar gaat dit lied over? Wat is een planeet? Waarom zingen we dit lied in de dienst? Kun je dit lied ook op school zingen? Samen het lied uitbeelden en tegelijk zingen. Allen op een planeet We leven met z n allen op een prachtige planeet; iedereen is anders, dat maakt het juist compleet. Als we ruimte geven om goed samen te gaan, heeft ieder een plek onder de zon of maan. Willie Walvis zwemt graag in de zee, duikt in één seconde wel tien meter naar benee. Ik, zegt Sijmen Zwaluw, vlieg liever in de lucht, lekker muggen vangen, zegt hij met een zucht. Refrein: We leven met z n allen op een prachtige planeet; iedereen is anders, dat maakt het juist compleet. Als we ruimte geven om goed samen te gaan, heeft ieder een plek onder de zon of maan. Barend Beer houdt veel van sneeuw en ijs, hij vindt de Noordpool een winters paradijs. Orang Oetang sputtert: Die kou is niets voor mij, salto s maken in de zon, daar voel ik me lekker bij. Refrein: We leven met z n allen op een prachtige planeet; iedereen is anders, dat maakt het juist compleet. Als we ruimte geven om goed samen te gaan, heeft ieder een plek onder de zon of maan. Zie Creatief met kinderkoorliedjes op de kring blz. 26. Uitgave september 2015

9 Wat is dat eigenlijk, schepping? Materialen: computers en internetverbinding poster Dat er vogels zijn van broeder Zandstra creatieve materialen zoals verf, papier, klei en kosteloos materiaal Ga samen op zoek naar denkbeelden over schepping en evolutie. wat is schepping? waar heeft dat mee te maken? wat is evolutie? wat is het verschil tussen schepping en evolutie. hoe denkt het apostolisch genootschap over schepping en evolutie? Het Bijbelverhaal Genesis (in den beginne ) kan gedeeltelijk worden voorgelezen. Vertel dan de kinderen dat dit een zienswijze is. Hoe denken de kinderen hierover? Ga daarna opzoek naar wat er te vinden is op Internet over schepping en evolutie. Vervolgens kunnen de kinderen een kunstwerk maken over dit onderwerp. Dit kan samen, ieder voor zich, of in een groepje. Zie ook: Weekbrief nr. 7 voor zondag 26 februari 2012, Schepping en medeschepper. > Een afbeelding van de Zandstra-poster zou u kunnen vinden in het boek Ik geloof het wel of in de weekbrief voor zondag 5 november 2006, nr. 42. >

10 God, wie of wat is dat? Materialen: boeken over verschillende geloven computers en internetverbinding Ga met elkaar op zoek naar de zienswijzen van verschillende geloven. Zorg dat er op de kringavond verschillende boeken klaar liggen over de geloven: katholicisme, christendom, jodendom, boeddhisme, etc. Verdelen in tweetallen. Daarna vertegenwoordigt ieder tweetal een geloof. De volgende vragen worden opgezocht in de boeken of op Internet: Welke rituelen en gewoontes hebben deze geloven (uitleggen wat rituelen en gewoontes zijn)? Hoe denken ze over God? Waar in de wereld komen deze geloven voor? Lijkt het op het apostolisch genootschap? Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? Wat is je opgevallen aan dit geloof? Ga daarna met de kinderen in gesprek over: Hoe denk jij over God? Is dat hetzelfde als het apostolische beeld van God? Misschien zijn er in de gemeenschap broeders en zusters die van huis uit niet apostolisch zijn. Een mooie gelegenheid om deze broeders en zusters uit te nodigen en kennis met ze te maken.

11 Aan de wandel Afgelopen kringbijeenkomsten is een heleboel verteld. Nu is het leuk om deze kennis ook met anderen te delen. Daarom gaan we met elkaar aan de wandel. Nodig samen met kring 1a, broeders en zusters uit om te gaan wandelen. Idee: Maak een uitnodigingsaffiche (er is al materiaal van de vorige kringsamenkomsten). Deze kan worden opgehangen in de hal. Kijk eens op de website van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten voor een leuk wandelgebied. Tijdens deze wandeling kan aan de broeders en zusters verteld worden wat er is geleerd afgelopen periode. Daarnaast kunnen er materialen verzameld worden om op de kring mee te knutselen: bladeren, stokken, stenen, enzovoort. Voor de verzorgers: Kring 1a heeft dezelfde opdracht. Het is dus nodig om van te voren met elkaar aftestemmen. Mochten de kinderen een affiche willen maken, houdt u er dan rekening mee dat kring 1a ander materiaal heeft verzameld.

12 Knutselen met gevonden materialen Knutselen met de materialen die vorige week zijn verzameld. Voor de verzorgers: In de leerlijn van het thema wordt gesproken over goed om je heen kijken, bewust en met aandacht leren kijken. Met je ogen en met je hart'. Bewust kijken naar dood materiaal (gevonden materiaal) vraagt fantasie. Zo ziet bijvoorbeeld iedereen iets anders in een stammetje of in een tak. Daarmee met elkaar aan de slag gaan geeft prachtige gesprekken. Zie ook Dàgboek (Kerstgeschenk voor deze leeftijd).

13 Oneindigheid, hoe voelt dat eigenlijk? Materiaal: papier of papieren stroken lijm pennen of stiften Een hele leuke en eenvoudige manier om oneindigheid te laten zien is de Möbius band. Op vindt u een gemakkelijke en snelle manier om met een strookje papier en een pen, oneindigheid te simuleren.

14 Verbazing over getallen Kijken naar en ontdekken van wonderlijke patronen en verhoudingen in de natuur. De Fibonacci reeks en de Gulden Snede. Fibonacci ontdekte dat veel in de natuur volgens een bepaalde, wonderlijke reeks (Fibonaccireeks) en verhouding (Phi, ook wel Gulden Snede) is opgebouwd. Surf naar: Als u op de site bent, klik dan op bovenbouw en daarna op boekje. Daar vindt u mooie werkvormen die, als je ze uitvoert, leiden tot de ontdekking van de Fibonaccireeks en De Gulden snede. Indien gewenst kunt u een geprint exemplaar van het boekje aanvragen bij jeugd@apgen.nl.

15 Bespreek wat voor ieder het wonder van de schepping / God, betekent. Iets waar we ontzag en verwondering voor hebben, is vaak deel van dit beeld. En over ontzag en verwondering, is heel veel gewerkt in dit themablad. Bespreek eventueel welke werkvormen zoal uitgevoerd zijn, waarin ontzag en verwondering naar voren kwamen. Laat na dit verkennende gesprek, iedereen de volgende zin invullen; Dat bestaan/bestaat, vind ik heel bijzonder. Dat kun je Schepping, God, noemen. Bij deze zin kan een tekening gemaakt worden, een foto worden opgeplakt of een liedje bij worden gekozen. Plan de zin en de gekozen uitwerking op een mooi vel papier.

16 Bespreek de opdracht van de evaluatie. Wat is er gekozen om de zin mee in te vullen en waarom? Wie dat wil, kan er misschien op zondag iets over vertellen. Maak een poster van alle vellen met zinnen en uitwerkingen, of bindt de vellen samen tot een boekje.

Kijk eens om je heen

Kijk eens om je heen Zingen met elkaar Kinderkoorliederen Dat ik besta nr. 2 en Regenboog nr. 16 Bespreek de inhoud van deze liederen. Wie heeft dat wel eens gedaan Uren turen naar de sterren en wat denk je dan? Hoezo een

Nadere informatie

Kijk ter introductie met de kinderen naar filmpjes en foto s (max 20 minuten):

Kijk ter introductie met de kinderen naar filmpjes en foto s (max 20 minuten): Onderweg God gezien? De titel van dit thema is: Dit werd gevraagd aan de ruimtevaarder Neil Armstrong. Hij was de eerste man die voet zette op de maan. Kijk ter introductie met de kinderen naar filmpjes

Nadere informatie

Kijk eens om je heen

Kijk eens om je heen Aspecten: Ontzag Verwondering Uit weekbrief nr. 42, 2008 Duurzaam leren leven Ook al wonen we in de stad en zijn we omringd door techniek, we blijven kinderen van de aarde en hebben in elk jaargetij een

Nadere informatie

Heeft u onderweg ook God gezien?

Heeft u onderweg ook God gezien? Aspect: Ons gods- en mensbeeld Uit weekbrief nr 36, 2009 Toen Armstrong in 1969 weer veilig terug was op aarde, vroeg iemand nieuwsgierig: Heeft u onderweg ook God gezien?. Nee, zei hij, maar ik zag wel

Nadere informatie

Ze zeggen dat we deze winter kunnen schaatsen. Ik geloof het wel. Ik ga niet al die propjes op het schoolplein oprapen. Ik geloof het wel.

Ze zeggen dat we deze winter kunnen schaatsen. Ik geloof het wel. Ik ga niet al die propjes op het schoolplein oprapen. Ik geloof het wel. De betekenis van geloven Hoe spreek je deze zinnen uit? Ze zeggen dat we deze winter kunnen schaatsen.. Ik ga niet al die propjes op het schoolplein oprapen.. Werken wij al vier weken over dit thema?.

Nadere informatie

Als ik de wolken zie geloof ik dat het gaat regenen = verwachten. Ik weet niet precies hoe die jongen heet, ik geloof Kees = veronderstellen

Als ik de wolken zie geloof ik dat het gaat regenen = verwachten. Ik weet niet precies hoe die jongen heet, ik geloof Kees = veronderstellen De betekenis van geloven Waar geloof jij in? Leg elke keer het accent anders: IK geloof het wel Ik GELOOF het wel Ik geloof het WEL Hoe beeld je dat uit? Welke verschillen hoor je dan? De verschillende

Nadere informatie

Geloven. Met deze werkvorm maken we kennis met het begrip geloven.

Geloven. Met deze werkvorm maken we kennis met het begrip geloven. Geloven Met deze werkvorm maken we kennis met het begrip geloven. Op een papierbord staan vijf stellingen. Vraag de jongeren daarop te reageren: geloof je er wel of niet in? Schrijf er vervolgens allemaal

Nadere informatie

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen.

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. 3. De regenboog! Tijdens deze activiteit: ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. Inrichting speelleeromgeving De activiteit start in de grote kring bij het digibord

Nadere informatie

6 tot 9 jaar. Heeft u onderweg ook God gezien?

6 tot 9 jaar. Heeft u onderweg ook God gezien? Op de site http://members.home.nl/keesdebrouwer/heelal/ kunt u veel informatie vinden over het heelal. Daar kunt u zelf een keuze maken uit de beelden of de filmpjes. De titel van dit thema is: Dit werd

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Ik geloof het wel. Aspecten: Roeping Bidden. Ik geloof het wel

Ik geloof het wel. Aspecten: Roeping Bidden. Ik geloof het wel Aspecten: Roeping Bidden Uit weekbrief Wat is onze bestemming nr.37, 2007. Een bepaald doel kunnen we concreet vaststellen en is veel makkelijker te benoemen dan je bestemming. De vraag naar mijn bestemming

Nadere informatie

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren.

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren. Inleiding In deze media lessenserie voor groep 7 en 8 gaan we inzoomen op de theorie van de schepping vanuit de Bijbel en de oerknal vanuit wetenschappelijk oogpunt. De kinderen maken via verschillende

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst De schepping Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt op de scheppingsdagen (Gen. 1:1 2:3). Dit verhaal is één van de heilige verhalen. Het verhaal hoort tot de kernpresentatie. Christenen beleven

Nadere informatie

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND?

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? 2 TOT 4 UUR Groep 4 5 6 7 8 Begin november 1963 ontstond er een nieuw eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 33 kilometer ten zuiden van IJsland. Een week eerder

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Mr Finney. Lesbrief Een tuin onder water. Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1

Mr Finney. Lesbrief Een tuin onder water. Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1 Mr Finney Lesbrief Een tuin onder water Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1 Voor je ligt de lesbrief die ontwikkeld is bij het hoofdstuk Een tuin onder water uit het boek Mr Finney en

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste Heilige Communie. Kind, Ik blijf altijd bij je

Voorbereiding op de Eerste Heilige Communie. Kind, Ik blijf altijd bij je Voorbereiding op de Eerste Heilige Communie Kind, Ik blijf altijd bij je Eerste Communieproject 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama een foto van jezelf. Je mag ook

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Kijk eens om je heen

Kijk eens om je heen Alleen op de wereld Materialen: (foto's van) gebruiksvoorwerpen (om mee te nemen naar een onbewoond eiland) papier en pen monopoly geld Werkvorm: Op een tafel liggen gebruiksvoorwerpen (of foto s ervan).

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

dieren op de wereld Opdracht: De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op.

dieren op de wereld Opdracht: De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op. De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op. - Pen - Papier - Thermometer Meet ook eens op een schaduwplek Kermis in Uden. Maak een mooi kermisattractie

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

In deze opdracht a je opzoek naar informatie over de schepping en evolutie. Ook vorm je je mening over die twee.

In deze opdracht a je opzoek naar informatie over de schepping en evolutie. Ook vorm je je mening over die twee. Schepping Verdieping: Schepping én evolutietheorie Leeftijd: 13-16 Thema: Schepping Tijdsduur: 20+ min. In deze opdracht a je opzoek naar informatie over de schepping en evolutie. Ook vorm je je mening

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Intakemiddag

Intakemiddag Intakemiddag 2017-2018 Welkom bij het IVKO, dé kunstschool van Amsterdam. Omdat kunst en creativiteit zo belangrijk zijn voor jou en voor ons, willen we graag uitgebreid met je kennismaken. Daar is dit

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW De opdracht In deze drie energizers gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken van een nieuwe manier om een bloempot te gebruiken. Dit doen de leerlingen door te bespreken

Nadere informatie

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Theatercollectief T.H. de Wei INHOUDSOPGAVE INLEIDING Blz. 1 De voorstelling T.H. de Wei MATERIAAL Blz. 2 Opdracht 1: thuis Opdracht 2: Nederland Opdracht 3: een

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN!

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! GOED GROEIEN ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT 1&2 Ontdek het zelf UITDAGING ONDERZOEK WAT EEN PLANT NODIG HEEFT OM NOG BETER TE GROEIEN. INLEIDING Een van de leukste

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

En God zag dat het goed was

En God zag dat het goed was En God zag dat het goed was Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, Schepping Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over het Scheppingsverhaal. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen ontdekken dat het scheppingsverhaal

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

De ideale duurzame stad! 10-14

De ideale duurzame stad! 10-14 De ideale duurzame stad! 10-14 Inhoud Inleiding... 1 Stap 1: De stad verkennen... 2 Stap 2: Jullie ideale stad maken!... 6 Stap 3: Het vormen van groepjes... 8 Stap 4: Help, wat is duurzaam?... 9 Stap

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12, leiding, intergeneratief Thema: bijbel, geloofsopvoeding, God, rituelen Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12, leiding, intergeneratief Thema: bijbel, geloofsopvoeding, God, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Wat geloof jij? Leeftijd: 9-12, leiding, intergeneratief Thema: bijbel, geloofsopvoeding, God, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Een geloofsgesprek aangaan met kinderen, hoe doe je dat? Hier vind je allerlei

Nadere informatie

Zijsprong. Bijbelverhalen en bidden. Over bidden en bijbellezen in de geloofsopvoeding. Opzet van een avond. Werkvormen

Zijsprong. Bijbelverhalen en bidden. Over bidden en bijbellezen in de geloofsopvoeding. Opzet van een avond. Werkvormen Bijbelverhalen en bidden Over bidden en bijbellezen in de geloofsopvoeding Bijbelverhalen en bidden is een themaboekje uit de serie Zijsprong. Deze serie hoort bij het bewaarmagazine Spring, opvoeden en

Nadere informatie

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Introductie Er gebeuren allerlei activiteiten binnen een technisch bedrijf. Meer dan we ons

Nadere informatie

Lesbrief Je bent een engel

Lesbrief Je bent een engel Lesbrief Je bent een engel Aan de hand van het prentenboek Je bent een engel kunt u met kinderen nadenken over de waarde van zorg. Deze lesbrief kan daarbij helpen. ONDERBOUW (Groep 1,2,3) Gespreksvragen

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING MIJN BOOMHUT

PROJECTBESCHRIJVING MIJN BOOMHUT PROJECTBESCHRIJVING MIJN BOOMHUT Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

Om de beurt halen deelnemers nu de briefjes uit de vuilniszak en lezen ze voor. Bespreek wat erop staat.

Om de beurt halen deelnemers nu de briefjes uit de vuilniszak en lezen ze voor. Bespreek wat erop staat. Ik geloof... iets Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: Thema: Geloven en spiritualiteit, Kerk Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Kerk: wat mag weg, wat mag blijven; stellingen; Godsbeeld

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst:

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst: www.eduboek.nl copyright 2014 www.webje.yurls.net Vaardigheden dingen onderzoeken plannen maken aantekeningen maken iets er mooi laten uitzien samenwerken zelfstandig werken hulp durven vragen informatiebronnen

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

Reis naar andere hemellichamen

Reis naar andere hemellichamen Reis naar andere hemellichamen GROEP 5-6 44 80 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: weet welke planeten manen hebben weet welke planeten ringen hebben weet welke kleur de verschillende planeten

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, bijbel, gezondheid, Jezus, Toekomst. Deze bijeenkomst gaat over genezing in het Nieuwe Testament.

Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, bijbel, gezondheid, Jezus, Toekomst. Deze bijeenkomst gaat over genezing in het Nieuwe Testament. Alles wordt nieuw Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, bijbel, gezondheid, Jezus, Toekomst Deze bijeenkomst gaat over genezing in het Nieuwe Testament. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat er in

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Lessenoverzicht Rondje om de kerk

Lessenoverzicht Rondje om de kerk Inhoud De leerlingen ontvangen een brief en bestuderen een foto van een beursje, een dagboekfragment en een oude prent. Ze beantwoorden de brief. De plaats waarnaar de briefschrijver op zoek is, blijkt

Nadere informatie

de klas met een belangrijke vraag.

de klas met een belangrijke vraag. Episode 1 Een cadeau voor de klas met een belangrijke vraag. Verhalend ontwerp rondom het literaire boek Robin en God van Sjoerd Kuyper Liesbeth Winters-Jonas Verhaallijn Sleutelvragen Leeractiviteiten

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 Wat moet je doen? 1. Maak een presentatie over hoe jouw buurt er omstreeks 1935 uitzag of over de mensen die in die tijd in jouw buurt leefden. Wat kun je te weten komen

Nadere informatie

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4

Stap Vooruit 1. Hoe ga jij naar school? Start Veilig lopen. Les 1 Dit ontdek je: groep 4 Stap Vooruit 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 4 Start Veilig lopen Voetgangers horen op de stoep. Kruis aan wie een voetganger is. Les 1 Dit

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel Reis door het zonnestelsel GROEP 5-6 41 50 minuten 1, 23 en 32 Zet voor de activiteit Planeten de planeten onder elkaar op het bord, zoals in de tabel. De leerling: weet dat de acht planeten verschillend

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

1. En God zag dat het goed was

1. En God zag dat het goed was 1. En God zag dat het goed was DOELSTELLINGEN De kinderen ontdekken dat het scheppingsverhaal uit Genesis de kwaliteit heeft van een gedicht. De kinderen kunnen benoemen en laten zien wat ze mooi vinden

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Observatorium in samenwerking met Jet-Net Junior

Observatorium in samenwerking met Jet-Net Junior Observatorium in samenwerking met Jet-Net Junior Leerlingen ontwerpen en maken een horizontaal observatorium op een schuine bergwand. Ze testen en focussen op wat nog niet werkt. bovenbouw leerkracht focus

Nadere informatie

Werkvormen beroepenkaarten

Werkvormen beroepenkaarten Werkvormen beroepenkaarten Tessa Boff Tonella Werkvorm 1: De beroepenkaarten om te onderzoeken wat je leuk vindt Doel: Naast dat de beroepenkaarten een beroep op de kaart hebben, staat er ook een foto

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map Uitleg Opdrachten Mind Map Wat is een Mind Map? Een Mind Map is een schetsje over het onderwerp, maar dan in woorden en met tekeningetjes. Je zet het centrale onderwerp in het midden. Zet eromheen wat

Nadere informatie

Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht

Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht Lesideeën Het VerhAal Stiftgedicht Een gedicht waarbij je woorden en zinnen niet opbouwt, maar schrapt. Je gebruikt een krantenartikel, tijdschrift of boek dat kapot is. Met een dikke zwarte stift ga je

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Vriend zijn. Aspect: Verbondenheid Ubuntu. Vriend zijn

Vriend zijn. Aspect: Verbondenheid Ubuntu. Vriend zijn Aspect: Verbondenheid Ubuntu Uit weekbrief nr. 7, 2013 Bezinning op onze levensweg De apostolische levensvisie gaat ervan uit dat we in de medemens ten diepste met God te doen hebben. Dan komt er ruimte

Nadere informatie

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat.

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat. De hebreeuwse naam voor brandoffer is e ōlāh, wat opstijgend betekent. Als je iets verbrandt, dan zal de hete as ook opstijgen, samen met de rook, waarmee hetgeen dat wordt verbrand, als het ware naar

Nadere informatie

Handleiding. Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4

Handleiding. Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4 Handleiding Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4 1 Inleiding Met name wanneer je in de klas op verschillende niveaus werkt kan er ongewild competitie onder de leerlingen ontstaan. Vandaar dat het slim is het

Nadere informatie

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior!

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Groep Dit project is primair geschikt voor de groepen 5 en 6. Introductie en instructie voor de leerkracht Met dit project maken de kinderen

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie