Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode"

Transcriptie

1 Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen we naar het thema en de betreffende bladzijde in het leerplan. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Kern De kinderen: gaan in verschillende kunstvormen (beeldende kunst, muziek, dans, film op zoek naar de inspiratie van de kunstenaar(s) (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) gaan op zoek naar het mens- en wereldbeeld dat in de kunst tot uiting komt (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) Leermiddelen Op de website: - visietekst werken met kunst - handleiding voor de lessen - werkbladen voor de kinderen - de link naar de kunstwerken - achtergrondinformatie bij de kunstwerken - gebruikerservaringen Door de leerkracht te voorzien: - een cd-speler - rustige achtergrondmuziek; ook te vinden op de cd s bij Tuin van Heden 5 e en 6 e leerjaar - per kind een kopie van het werkblad Kunstenaar, wat vertel je mij? - de kunstwerken Vooraf Lees de visietekst over werken met kunst en de achtergrondinformatie bij de kunstwerken. Download de kunstwerken voor deze les van de website, vergroot ze en plastificeer ze zodat je ze vaker kan gebruiken. Maak voor elk kind een kopie van het werkblad op de website Kunstenaar, wat vertel je mij? Als je de kunstwerken niet vergroot, is het handig om per kunstwerk meerdere kleurenkopieën te voorzien zodat alle kinderen ze goed kunnen bekijken. Kijken naar de kunstwerken Hang de twee kunstwerken aan het bord en vraag de kinderen er aandachtig naar te kijken. Neem er ruim de tijd voor. Vraag hen nog even geen commentaar te geven. Als de kinderen rustig gekeken hebben, vraag je hen: Stel dat je één van deze kunstwerken zou mogen meenemen: welk kunstwerk zou je dan kiezen? Waarom kies je dat kunstwerk? Laat de kinderen één voor één vertellen welk kunstwerk ze kiezen en schrijf hun namen er rond. Vraag de kinderen op hun plaats te gaan zitten.

2 De werkbladen Kunstenaar, wat vertel je mij? Deel de werkbladen uit en bespreek met de kinderen de opdrachten. Bespreek de opdrachten stap voor stap zodat de kinderen het verschil tussen voelen, zien en denken goed begrijpen. Vertel dat het de bedoeling is dat ze de opdracht maken bij het kunstwerk dat zij kozen. Zet wat rustige instrumentale muziek op terwijl de kinderen aan het werk zijn. Loop rond en begeleid waar nodig. Afsluiting Vraag de kinderen die hetzelfde kunstwerk kozen om groepjes te vormen. Zorg dat de groepjes niet te groot zijn, anders maak je per kunstwerk meerdere groepjes. Vraag de kinderen om aan elkaar te vertellen wat ze geschreven hebben bij de verschillende opdrachten en laat ze met elkaar vergelijken. Als je te weinig tijd hebt voor deze afsluiting, kun je overgaan tot een klassikale bespreking. Je kunt dan bijvoorbeeld alle titels die de kinderen kozen op het bord noteren.

3 Kernles 2: Ik vertel mijn verhaal. Kern De kinderen: krijgen de kans om zelf hun innerlijke beleving uit te drukken op een muzische manier (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) gaan met elkaar in gesprek over de innerlijke bezieling in hun eigen muzisch werk (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) Leermiddelen Op de website: - visietekst werken met kunst - handleiding voor de lessen - werkbladen voor de kinderen - de link naar de kunstwerken Uwe Appold Ik ben de deur (2004) Franz Hämmerle Magnificat ( achtergrondinformatie bij de kunstwerken Uwe Appold Ik ben de deur (2004) Franz Hämmerle Magnificat ( gebruikerservaringen Door de leerkracht te voorzien: - een cd-speler - rustige achtergrondmuziek; ook te vinden op de cd s bij Tuin van Heden 5 e en 6 e leerjaar - per kind een kopie van het werkblad Ik vertel mijn verhaal - de kunstwerken van de vorige les Vooraf Maak voor elk kind een kopie van het werkblad Ik vertel mijn verhaal op de website. Hang de kunstwerken van de vorige les opnieuw aan het bord. Opnieuw kijken naar de kunstwerken Vraag de kinderen om weer even rustig te kijken naar de kunstwerken van de vorige les. Laat hen ook de werkbladen van vorige keer opnieuw nemen en voor zich leggen. Nodig de kinderen uit om te kijken wat ze vorige keer geschreven hebben en om daar iets van te vertellen. Laat enkel die kinderen vertellen die dat willen. Mogelijke vragen: - Vertel eens wat je vorige keer voelde toen je het kunstwerk zag? - Zijn er kinderen waarbij dit gevoel veranderde? Zo ja, vertel eens. - Wat zag je allemaal in je kunstwerk? - Wie kan dit aanvullen? - Doet dit kunstwerk je aan iets of iemand denken? - Welke titel gaf je aan het kunstwerk? - Waarom gaf je deze titel? - Vergelijk dit eens met andere titels. Tot slot kun je vertellen welke titel de kunstenaar aan het werk gaf en waarom. De informatie hierover vind je op de website. Laat de kinderen hier nog even op reageren. Het werkblad Ik vertel mijn verhaal Deel de werkbladen uit en bespreek met de kinderen de opdracht. Bedoeling is dat de kinderen de titel van vorige keer noteren en dat ze naar aanleiding hiervan een verhaal of een tekening maken bij het kunstwerk. Laat de kinderen vrij associëren. Kinderen die een combinatie willen maken van tekening en tekst, kunnen dat ook. Geef de kinderen ruim de tijd en zet weer wat rustige achtergrondmuziek op. Loop rond en begeleid waar nodig.

4 Afsluiting Ga in een kring zitten en leg de werkbladen in het midden. Vraag de kinderen om hun verhaal voor te lezen of hun tekening te laten zien. Sluit af met volgende bezinnende tekst: Kijken en voelen Wat zegt dit kunstwerk ons? Wat wil de kunstenaar ons zeggen? Weten we dat? Vandaag hebben wij laten zien in woord en beeld wat we zagen en voelden. zag tekende beschreef het zo (de zinnen aanvullen met hetgeen de kinderen vertelden) Wat een rijke verscheidenheid, die klas van ons!

5 Kernles 3: Verhaal uit de Bijbel: wat vertel je mij? Kern De kinderen: lezen de kerstverhalen (Lc en Mt) als verhalen waarin christenen hun geloof in Jezus als de Messias, de Zoon van God, uitdrukken en niet als historische verhalen (uit het thema Liturgisch en pastoraal Jaar, p. 228) herkennen enkele Bijbelse taferelen in beeldende kunst en muziek (uit het thema De Bijbel: een lange geschiedenis van bewogen mensen, p. 225) ontdekken dat mensen in de Bijbel inspiratie vinden voor hun dagelijks leven (uit het thema De Bijbel: een lange geschiedenis van bewogen mensen, p. 225) Leermiddelen Op de website: - visietekst werken met kunst - handleiding voor de lessen - werkbladen voor de kinderen - de link naar de kunstwerken - achtergrondinformatie bij de kunstwerken - gebruikerservaringen Door de leerkracht te voorzien: - per kind een kopie van het werkblad Verhaal uit de Bijbel, wat vertel je mij? - de klasbijbel: Kolet Janssen, Het grote avontuur van God en mens. Bijbelverhalen uit Tuin van Heden, Van In, 2004, p (Hoog bezoek) - de kunstwerken van de vorige les Vooraf Hang de kunstwerken van de vorige les opnieuw aan het bord. Maak voor elk kind een kopie van het werkblad Verhaal uit de Bijbel, wat vertel je mij? op de website. Het verhaal van de Herders Doe het Bijbelritueel en lees het verhaal Hoog bezoek uit de klasbijbel duidelijk en expressief voor. Je vindt dit verhaal in de klasbijbel van Kolet Janssen, Het grote avontuur van God en mens. Bijbelverhalen uit Tuin van Heden, Van In, 2004, p Je kunt ook een verhaal uit een andere klasbijbel nemen of uit je handleiding bij Tuin van Heden. De werkbladen Verhaal uit de Bijbel, wat vertel je mij? Deel de werkbladen uit en vertel de kinderen dat ze nu op dezelfde manier gaan werken als bij de 1 e les over het kunstwerk. Eerst gaan de kinderen op zoek naar hetgeen ze voelen bij het Bijbelverhaal. Vraag hen om op het werkblad woorden of zinnen te schrijven die hun gevoel bij het Bijbelverhaal verduidelijken. Mogelijke vragen: - Wie vond dit verhaal leuk? - Wat staat er in de tekst dat je leuk vindt? - Wie vond het verhaal spannend? - Welk is het meest spannende gedeelte? - Wat vond je nog van het verhaal? - Waar lees je dat in het verhaal? -

6 Laat de kinderen eerst individueel zoeken en vraag dan klassikaal naar een aantal antwoorden. Dit verhaal maakt mij...omdat... Dit woord in het verhaal vond ik leuk omdat... Ik heb dit stukje zin aangeduid omdat... Mijn verhaal en het Bijbelverhaal: een vergelijking Vraag de kinderen om het werkblad van de vorige les Ik vertel mijn verhaal opnieuw te nemen. Laat de kinderen zoeken naar dingen die gelijkend zijn in het Bijbelverhaal en in hun eigen verhaal of tekening. Ik vind volgende dingen hetzelfde omdat Ik vind helemaal niets in mijn tekening/verhaal wat overeenkomt met het Bijbelverhaal Het kan zijn dat er gelijkenissen gevonden worden in je klas maar het kan ook zijn dat dat helemaal niet het geval is. Probeer de zaken dan open te laten. Afsluiting Laat de kinderen nog eens naar de kunstwerken kijken. Vraag hen om die woorden of zinnen uit het Bijbelverhaal nog eens in herinnering te roepen die aangeduid werden of die het sterkst naar voor kwamen. Je kunt tot slot het Bijbelverhaal nog eens helemaal voorlezen.

7 Kernles 4: Ik word zelf kunstenaar! Kern De kinderen: krijgen de kans om zelf hun innerlijke beleving uit te drukken op een muzische manier (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) gaan met elkaar in gesprek over de innerlijke bezieling in hun eigen muzisch werk (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) Leermiddelen Op de website: - visietekst werken met kunst - handleiding voor de lessen - werkbladen voor de kinderen - de link naar de kunstwerken - achtergrondinformatie bij de kunstwerken - gebruikerservaringen Door de leerkracht te voorzien: - per kind een kopie van het werkblad Ik word kunstenaar! - de klasbijbel: Kolet Janssen, Het grote avontuur van God en mens. Bijbelverhalen uit Tuin van Heden, Van In, 2004, p (Hoog bezoek) - voldoende materiaal om te tekenen, te schilderen, te knutselen : verf, lijm, papier, tijdschriften - de kunstwerken van de vorige les Vooraf Hang de kunstwerken van de vorige les opnieuw aan het bord. Maak voor elk kind een kopie van het werkblad Ik word kunstenaar! op de website. Leg allerlei materialen klaar om te tekenen, te schilderen, te knutselen, Denk hierbij aan verf, lijm, papier, tijdschriften, wasco s, Je bepaalt zelf hoe uitgebreid en/of gevarieerd je dit wil doen. Misschien gebruik je wel meer tijd en laat je deze les aansluiten bij een knutselactiviteit! Maak dan eventueel gebruik van klei en kosteloos materiaal. Bordassociatie bij het verhaal van de Herders Schrijf in het midden van het bord de woorden Hoog bezoek voor Maria op. Laat de kinderen associëren bij het Bijbelverhaal dat ze vorige keer hoorden: Wat herinner je je nog van het Bijbelverhaal dat we vorige keer bespraken? Laat hen de woorden en zinnen op het bord schrijven. Het werkblad Ik word kunstenaar! Deel de werkbladen Ik word kunstenaar! uit en vraag de kinderen om de vragen te beantwoorden. De bedoeling is dat de kinderen eerst nadenken wat ze gaan maken/tekenen/knutselen voor ze aan de slag gaan. Vraag hen om na te denken wat ze precies willen uitdrukken, welke gevoelens ze daarbij hebben en in welke kleuren ze willen werken. Van woord naar beeld: aan de slag Als je merkt dat de kinderen weten wat ze willen uitdrukken, vertel je welke materialen beschikbaar zijn en welke mogelijkheden er zijn: schilderen, tekenen met stift/kleurpotloden/wasco s, een collage maken... Spreek af hoeveel tijd ze krijgen en wat de afspraken zijn. Loop rond en begeleid waar nodig. Maak goede afspraken over het opruimen van het materiaal.

8 Je kunt de kinderen individueel laten werken maar het kan ook zijn dat sommige kinderen liever in een groepje werken. Spreek duidelijk af wat mogelijk is. Afsluiting: toonmoment Als het materiaal werd opgeruimd, ga je met alle kinderen de kunstwerken van iedereen bekijken. Laat de kinderen spontaan vertellen over hetgeen ze gemaakt hebben en wat ze wilden uitdrukken. Laat de andere kinderen vragen stellen of reageren. Ter voorbereiding van kernles 5: Vraag de kinderen om thuis, in de bibliotheek of bij familie op zoek te gaan naar een kunstwerk dat hen aanspreekt en waar ze iets in herkennen van hetgeen de afgelopen lessen ter sprake gekomen is. Het mag een lied, een gedicht, een beeld(je), een tekening of een schilderij zijn. Zeg erbij dat ze vooraf wel moeten nadenken wat ze bij dit kunstwerk willen vertellen.

9 Kernles 5: Er zit muziek in! Kern De kinderen: gaan op zoek naar het mens- en wereldbeeld dat in kunstwerken tot uiting komt (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) ontdekken een hongerdoek, een icoon, een glasraam, een muziekstuk als een kunstwerk vanuit een gelovige bezieling (uit het thema Natuur en cultuur, p. 213) Leermiddelen Op de website: - visietekst werken met kunst - handleiding voor de lessen - werkbladen voor de kindere - de link naar de kunstwerken - achtergrondinformatie bij de kunstwerken - gebruikerservaringen Door de leerkracht te voorzien: - een cd-speler - rustige instrumentale muziek (eventueel van de cd s bij Tuin van Heden 5 en Tuin van Heden 6) - enkele kunstwerken van verschillende aard: muziek, gedichten, beelden, afbeeldingen,... - een groot wit blad papier - enkele viltstiften Vooraf Plaats de stoelen in een kring en leg in het midden de kunstvoorwerpen die je zelf meebracht. Zet rustige muziek op. Kringgesprek: onze kunstwerken Vraag alle kinderen om in de kring te komen zitten en laat de kinderen die iets hebben meegebracht hun voorwerp in het midden leggen. Laat de kinderen alle voorwerpen even rustig bekijken en vraag dan wie iets wil vertellen van hetgeen hij/zij heeft meegebracht. De kinderen die muziek meegebracht hebben, kunnen hun muziekfragment laten horen. Mogelijke vragen: -Wat heb je meegebracht? -Waarom heb je dit voorwerp meegebracht? -Wat heeft het voorwerp te maken met de kunstwerken/verhalen of Bijbelverhalen die we hoorden? -Welke titel zou je aan het voorwerp willen geven? - Kinderen die niets meegebracht hebben, mogen een voorwerp uit de kring kiezen als ze dat wensen. Ze kunnen toelichten wat het voorwerp voor hun te maken heeft met de (Bijbel)verhalen of kunstwerken. Afsluiting: terugblik Leg het groot wit blad papier in de kring en leg er de viltstiften bij. Als je weinig plaats hebt in je kring, kun je misschien beter gebruik maken van het bord.

10 Vraag de kinderen om even terug te blikken op de afgelopen lessen. Stel hierbij enkele hulpvragen zoals: -Wat vond ik leuk aan de lessen werken met kunst? - Wat vond ik vreemd? - Wat was verrassend of nieuw? - Wat vond ik mooi/niet mooi? - Wat zal ik zeker niet vergeten? -. Vraag de kinderen om hun reacties op het blad papier te schrijven. Laat de kinderen vertellen wat ze opschreven en blik samen met hen terug op het geheel.

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen De Kunstenaar Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek Doelgroep Groep 6-8 Leerdoelen De leerlingen ontdekken via een spiegelverhaal kernmomenten uit de christelijke traditie en kunnen verwoorden

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart.

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Hemelvaart: Tot Ziens! Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren meer over Hemelvaart: het verhaal van het

Nadere informatie

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Contact: elsmaldoy_2000@yahoo.com Samenwerkingsverband Doelgroep Freinetschool De Pluim, Hoboken Nathalie Vandermaesen,

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ?

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ? Rise and shine Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Pasen Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Keuzeprogramma rond de Goede Week en Pasen. Meningsvorming, Bijbeltekst

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Alternatieve kernles 4 Zuster Jeanne Devos

Alternatieve kernles 4 Zuster Jeanne Devos Alternatieve kernles 4 Zuster Jeanne Devos 4 Belangrijke opmerking vooraf Je kunt deze alternatieve kernles 4 geven i.p.v. kernles 4 De Geest rust op Jezus of je kunt de uitbreidingsles geven bij kernles

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Tumult Kunst!? CKV 3-4 vmbo Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: Inleiding Reflecteren op de eigen ervaringen met kunst en cultuur. De leerling kan: uitleggen wat cultuur is; uitleggen wat

Nadere informatie

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: verhalen HIER STOND EEN KASTEEL! groep 3 en 4. Stadshagen Het thema verhalen staat voor groep 3 en 4 in het teken van de Middeleeuwen. De leerlingen ontdekken dat er vroeger een echt kasteel op de plek stond, waar nu hun woonwijk ligt. De eerste stappen tot historisch

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

De barmhartige Samaritaan

De barmhartige Samaritaan Project De barmhartige Samaritaan Leerplandoelen De leerlingen - vanuit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen zien dat er naast beperkingen ook mogelijkheden zijn. Dat houdt in dat ze

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn.

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Wie is Jezus? Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Dag 1 Kaders vol kunst!

Dag 1 Kaders vol kunst! Dag 1 Kaders vol kunst! Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: kunstwerken maken met letters en woorden Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Met taal en woorden tot een

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Bekijk het leven Ter introductie van het nieuwe vak is er een korte terugblik op eerder ervaringen met het vak godsdienst/levensbeschouwing. De leerlingen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Sprookjes Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst We hebben samen naar de Nieuwsbegripfilm gekeken. Zelf

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs l e r a r e n h a n d l e i d i n g M U U R Z O E K T KUNST voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs M U U R Z O E K T K U N S T Tentoonstelling over het creatief proces van een kunstenaar Voor groep

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Lesbrief Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Lesbrief Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Lesbrief Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Lesbrief voor po groep 5 tot en met 8 Introductie Deze lesbrief bereidt u en uw leerlingen voor op een bezoek aan Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt in

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Les 1 Pratende dingen Samenvatting van de les Deze les is de eerste van vier lessen over beeldcultuur. Tijdens

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

China. Chinees porselein versieren. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinees porselein versieren. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinees porselein versieren Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 - Chinees porselein versieren - Colofon Chinees porselein versieren Les voor groep 5/6 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Lesideeën bij het boek:

Lesideeën bij het boek: Lesideeën bij het boek: De lesideeën zijn bedoeld voor zes- tot tienjarigen (middenbouw) Het doel is het op gang brengen van de bewustwording dat ieder mens uniek is en daardoor anders dan zijn familie

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op Op verhaal komen Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op www.kerkinactie.nl/ bijbellezen Op verhaal komen Op verhaal komen is een methode van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 6 februari 2017 Nieuwsbrief 1 / 2 6 februari 2017 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Kunst Muziek (1) Muziek (2) Excursie Spreekavond / rapporten Kleding Letterherhaling Gezond eten TAAL THUIS opdrachten Speelgoedmiddag!

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

God gaat met je mee. Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen

God gaat met je mee. Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen God gaat met je mee Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen Deze bijeenkomst gaat over de roeping en reis van Abraham. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

TOPS & FLOPS. Feedback geven en ontvangen. Inhoud

TOPS & FLOPS. Feedback geven en ontvangen. Inhoud Feedback geven en ontvangen Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les leren leerlingen feedback geven en ontvangen. Leerlingen denken na over de manier waarop je feedback formuleert

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland

Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland week 2 9 januari 2012 Handleiding Schrijven niveau A Nieuwsbegrip Schrijven 2012 week 2 Hoog water in Nederland Inhoud Eenmalig afdrukken: Handleiding les 1 en 2 Hardopdenk-tekst Voor de leerlingen: Leerlingblad

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

Chat dit jaar met Jozef en Maria

Chat dit jaar met Jozef en Maria Chat dit jaar met Jozef en Maria Rotterdam, 7 december 2018 Beste jeugdleider, jongerenwerker, docent, Afgelopen week heeft Maria verteld dat ze op reis is naar haar nicht Elizabeth. Jozef is druk bezig

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo

Driestar lesschema Pabo Driestar lesschema Pabo 2 2014-2015 Gegevens opleiding Naam Jan de Boer Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd opleiding Slb W. Meuleman Periode 4 Gegevens stageschool Code Naam Ds. E. du Marchie.

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt u bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst Zelf vind ik het best erg voor de mensen in Egypte

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties 1. Overal zijn data! Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties Leerstofonderdeel Doel van de les

Nadere informatie

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes Graad: 2-3 Timing: 50 75 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes WO TE 6.6.2 Dat houdt in dat ze kunnen bij eenvoudige

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen.

Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen. Paasfeest: Opstaan! Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen kunnen de belangrijke gebeurtenissen

Nadere informatie

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige Superboom Natuur, eerste graad Doelstellingen Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige situatie eruit kan zien. Kinderen ontdekken dat bomen noodzakelijk zijn voor

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 4 De opdracht...

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 4 De opdracht... Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 4 De opdracht... Les 4 De opdracht... Drents Museum Groep 3 Duur: naar eigen inzicht (evt. te verdelen over meerdere lessen) Lesvoorbereiding

Nadere informatie

Verwerkingen Zondagsschool

Verwerkingen Zondagsschool Verwerkingen Zondagsschool Inleiding In dit praktische boekje vindt u allerlei verwerkingen om uit te voeren tijdens het zondagsschooluur. Ze zijn allemaal in de praktijk beproefd. Verwerkingen moeten

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Accent op improvisatie

Accent op improvisatie onderdeel: improvisatie Accent op improvisatie Titel: Reclame met jabbertalk Graad: 2 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Chat dit jaar met Jozef en Maria

Chat dit jaar met Jozef en Maria Chat dit jaar met Jozef en Maria Rotterdam, 21 december 2018 Beste jeugdleider, jongerenwerker, docent, Iedereen treft de laatste voorbereidingen voor Kerst. Er moet van alles geregeld worden voor het

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Erfgoed, natuur én beeldende kunst Cultureel erfgoed / beeldend Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les Dag 3 Monsters in akelige doosjes Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: monsternamen en raadseltjes verzinnen Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Monsternamen verzinnen

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, identiteit. Deze bijeenkomst gaat over koning David.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, identiteit. Deze bijeenkomst gaat over koning David. Een koning naar Gods hart Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, identiteit Deze bijeenkomst gaat over koning David. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren meer over David en zijn levensloop:

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Toneel spelen Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Acht leesadviezen voor thuis

Acht leesadviezen voor thuis Acht leesadviezen voor thuis Advies1 Advies 2 Advies 3 Advies 4 Advies 5 Advies 6 Advies 7 Advies 8 Overleg met uw kind over de tijdstippen waarop er het best kan worden ge. Als uw kind daarin inbreng

Nadere informatie

Rachab. Schrijf op de naam Rachab een woordgedicht. Maandag 9 december Muziek op maandag Luister naar muziek/een lied dat voor jou over vrede gaat.

Rachab. Schrijf op de naam Rachab een woordgedicht. Maandag 9 december Muziek op maandag Luister naar muziek/een lied dat voor jou over vrede gaat. Welkom bij de Advents Schrijfkalender 2013 van Attraversiamo. Graag bied ik je deze kalender vol met bezinning en creatief schrijven oefeningen kosteloos aan. Onderaan vind je de handleiding. Je hoeft

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Toekomst Een interview houden Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een interview houden Thema: Toekomst Leerstijlvariant: BEKIJK - DENK - DOE - ERVAAR Beschrijving

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie