Het Platform Straten Vol Leuven verenigt organisaties, bedrijven en inwoners die ijveren voor een autoluwe Leuvense binnenstad.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Platform Straten Vol Leuven verenigt organisaties, bedrijven en inwoners die ijveren voor een autoluwe Leuvense binnenstad."

Transcriptie

1 PLATFORM STRATEN VOL LEUVEN p/a Sluisstraat 79/ Leuven Aan het college van Burgemeester en Schepenen van en te 3000 Leuven Leuven, 27 april 2017 Geachte burgemeester, geachte schepenen, BETREFT: optimalisatie circulatieplan binnenstad Leuven Het Platform Straten Vol Leuven verenigt organisaties, bedrijven en inwoners die ijveren voor een autoluwe Leuvense binnenstad. Als platform willen wij u graag bedanken voor de grote stap die het stadsbestuur met het nieuwe circulatieplan heeft gezet richting een autoluwe binnenstad. We waarderen ook de consultaties, en in het bijzonder de stadsgesprekken, die u voorafgaand aan de invoering van het circulatieplan heeft gehouden. Van bij de invoering zijn de voordelen van het nieuwe circulatieplan duidelijk geworden. Fietsers krijgen dankzij de enkele rijrichting en de verkeersluwe straten méér ruimte, wat zich vertaalt in comfortabeler, veiliger en vooral méér fietsen. Voorbeelden als de as Maria Theresiastraat Vesaliusstraat spreken voor zich. De fietsveiligheid en oversteekbaarheid van de Bondgenotenlaan is significant verbeterd, dankzij de reductie van het wegverkeer en de lagere snelheid van de bussen. Wandelen door de verkeersluwe of autovrije zone is nóg aangenamer dan vroeger. De brede voetpaden in de Dirk Boutslaan worden geapprecieerd. De vrijdagmarkt die het hele plein vult is nóg aangenamer. De eerste straten en pleinen zijn intussen (voorlopig of definitief ingericht). De verkeersafwikkeling voor het wegverkeer loopt over het algemeen nog steeds vlot. De parkings zijn vlot bereikbaar. Naar aanleiding van de geplande evaluatie van het circulatieplan in de gemeenteraad, willen wij u graag enkele optimalisaties van het circulatieplan en de flankerende maatregelen, realiseerbaar op korte termijn, ter overweging voorleggen. Later dit jaar zullen wij vanuit het Platform Straten Vol Leuven een lange termijn visie op de evolutie naar een autoluwe binnenstad aan het stadsbestuur voorleggen. 1.

2 1. Het voetgangersgebied coherent maken. De uitbreiding van het voetgangersgebied wordt door bewoners en bezoekers van het centrum erg gewaardeerd. Met volgende eenvoudige maatregelen kan het voetgangersgebied aan coherentie en kwaliteit winnen. a. Het Smoldersplein toevoegen aan het voetgangersgebied. Het Smoldersplein verwerkt in het huidig circulatieplan nog onnodig veel verkeer. Daardoor kan deze publieke ruimte ondanks de zeer strategische ligging zijn potentieel als plein nog steeds niet waarmaken. We stellen voor om het Smoldersplein verkeersvrij te maken (met uitzondering van politievoertuigen, taxi s, mindervaliden en leveringen). Het verlies van een beperkt aantal parkings weegt niet op tegen de meerwaarde die het plein zou bieden voor bewoners en bezoekers. In afwachting van een heraanleg kan de uitbreiding van de tijdelijke inrichting de belevingswaarde vergroten. Het plein zou met een uitbreiding van de zaterdagse brocanteriemarkt een heuse publiekstrekker kunnen worden. b. Het Hogeschoolplein toevoegen aan het voetgangersgebied. Ook het Hogeschoolplein verwerkt nog teveel verkeer om zijn potentieel als stedelijk plein volwaardig te benutten. We stellen voor om het Hogeschoolplein (samen met de St. Michielsstraat en het begin van de Naamsestraat) aan het voetgangersgebied toe te voegen. De aangrenzende private parkings kunnen via de normale regeling binnen het voetgangersgebied bereikbaar blijven. In afwachting van de heraanleg van het plein kan een tijdelijke inrichting de belevingswaarde vergroten. 2. De circulatiemaatregelen in de benedenstad nú doorvoeren. In het huidig circulatieplan werden verschillende maatregelen in de benedenstad gekoppeld aan de realisatie van de Bruulparking. Daardoor blijven de inwoners en de bezoekers van de benedenstad verstoken van een verbeterde leefkwaliteit en verhoogd fietscomfort. Voor de meeste maatregelen lijkt deze koppeling bovendien eerder strategisch dan verkeerskundig. We stellen voor om deze maatregelen onmiddellijk in te voeren, en ze niet langer te koppelen aan de realisatie van de Bruulparking. Op de Bruulparking zelf komen we in een volgend punt terug. a. Invoering van de knip van de Kapucijnenvoer tussen Biezenstraat en Brusselsestraat en in de Kruisstraat. Door het uitblijven van deze knip is de verkeerssituatie in de Kapucijnenvoer, de Brusselsestraat en de Fonteinstraat-Tessenstraat onvoldoende verbeterd. Het openhouden van de Kapucijnenvoer biedt geen enkel voordeel en bemoeilijkt de doorstroming van fietsers en bussen. Uit de Black Carbon meting blijkt de Kapucijnenvoer bovendien een hotspot inzake uitstoot. 2.

3 b. Toevoegen van de Amerikalaan / F. Tielemanslaan / D. Boutslaan / Brusselsestraat aan de autoluwe zone. De verkeersintensiteit en het parkeeraanbod zijn hier onnodig hoog. Enkele shop&go plaatsen volstaan als gerichte aanvulling op de rotatieparking van de Vismarkt. c. De Mechelsestraat en de K. Van Lotharingenstraat toevoegen aan de autoluwe zone. De route Donkerstraat - Brouwersstraat Craenendonck is het best geschikt (en meest gekend) voor de bereikbaarheid van de parking op de Vismarkt. De bereikbaarheid via de Mechelsestraat en de K. Van Lotharingenstraat biedt weinig toegevoegde waarde. Het lijkt ons aangewezen om de K. Van Lotharingenstraat te knippen en de rijrichting van de Mechelsestraat om te keren ten zuiden van de Halfmaartstraat. Beide straten worden best toegevoegd aan de autoluwe zone. d. De Burchtstraat knippen voor wegverkeer. In de Burchtstraat en de Vaartkom bestaat nog steeds structureel congestie tijdens de ochtendspits, vooral ten gevolge van doorgaand verkeer. De knip van de Burchtstraat kan dit oplossen. Deze maatregel kan ingevoerd worden zodra de nieuwe autobrug over de Vaartkom is afgewerkt. We stellen ook voor om de Vaartkom bij de knip van de Burchtstraat toe te voegen aan de zone-30 van de binnenstad. 3. Tragere bussen in de hele binnenstad. De tragere bussen zijn een groot succes. De maatregel heeft een positieve invloed op het veiligheidsgevoel van de fietsers. Wij stellen voor om deze maatregel uit te breiden. a. Snelheidslimiet voor bussen 20 km/u in de hele binnenstad. We stellen om met De Lijn de afspraak te maken om de snelheidslimiet vrijwillig in de hele binnenstad te handhaven. Idealiter wordt de Bondgenotenlaan een fietsstraat, waar fietsers en bussen elkaar niet inhalen. b. Consequente toepassing van venstertijden voor laden en lossen in de Bondgenotenlaan. Het gunstige effect van de tragere bussen wordt in de Bondgenotenlaan deels teniet gedaan doordat de venstertijden voor laden en lossen niet consequent worden toegepast, waardoor zowel bussen als fietsers rond de vrachtwagens moeten laveren. We rekenen er ook op dat de knip tussen de Justus Lipsiusstraat en de Bondgenotenlaan zal worden gerealiseerd. 4. Extra maatregelen om het fietsen aan te moedigen. Het circulatieplan heeft onmiskenbaar een positieve invloed op het gebruik van de fiets. Met volgende maatregelen i.k.v. het circulatieplan kan het gebruik van de fiets verder worden aangemoedigd. a. Fietsers toelaten in het hele voetgangersgebied. Momenteel gelden verschillende regimes voor fietsers in het voetgangersgebied, wat de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komt. We stellen voor om fietsers (stapvoets, zoals de wegcode voorziet) toe te laten in het hele 3.

4 voetgangersgebied. De Diestsestraat kan zo een kindvriendelijk alternatief bieden voor de Bondgenotenlaan. b. Versnelde uitbouw van fietsenstallingen. Het aantal fietsers in de binnenstad stijgt sneller dan het aantal fietsenstallingen. Steeds meer gestalde fietsen bemoeilijken de vlotte doorgang op de voetpaden. We stellen voor om op grote schaal fietsbeugels ( nietjes ) te plaatsen om het tekort weg te werken en de voetpaden vrij te maken. c. Fietsen in tegenrichting in (bijna) alle enkelrichtingsstraten toelaten. De nieuwe ervaring met het circulatieplan wijst uit dat fietsen in twee richtingen goed combineerbaar is met wegverkeer in enkele rijrichting. Zelfs met het links parkeren doen zich weinig problemen voor: chauffeurs weten dat in Leuven fietsers (bijna) overal mogen fietsen. Waar fietsen in de tegenrichting nog niet mogelijk is, kan dit vanuit deze ervaring opnieuw overwogen worden. 5. Bijsturing van het parkeerbeleid. Het parkeerbeleid in de binnenstad is toe aan bijsturing. De vermeende schaarste strookt niet met het ruime aanbod dat in werkelijkheid bestaat. Het aanbod is zeer divers en daardoor moeilijk leesbaar voor de bezoeker. Het zoekverkeer blijft omvangrijk, wat de positieve impact van het circulatieplan beperkt. We suggereren volgende maatregelen gekoppeld aan het circulatieplan. a. Invoering van betalend parkeren in de hele binnenstad. In enkele zones van de binnenstad is gratis parkeren nog steeds mogelijk (blauwe zone). Dit ondermijnt de gewenste sturing van het bezoekersparkeren. Het is aangewezen om overal betalend parkeren te voorzien, in samenhang met het promoten van de rotatieparkings. b. Grotere selectiviteit inzake shop & go plaatsen. De shop & go plaatsen hebben tot doel om het kortparkeren (onder meer i.f.v. leveringen en afhaling van bestellingen) enigszins te faciliteren, aanvullend op de bezoekersparkings in het centrum en langs de ring. Door het grote aanbod aan shop & go plaatsen zijn ze een volwaardig alternatief voor de bezoekersparkings geworden en schieten ze hun doel voorbij. De talrijke shop & go plaatsen stimuleren opnieuw het bovengronds zoekverkeer van reguliere bezoekers, waardoor ze de doelstellingen van het circulatieplan en het sturend parkeerbeleid ondergraven. We raden aan om de shop & go plaatsen selectiever te voorzien en het gebruik strikt te handhaven. c. Aanpassing van het parkeergeleidingssysteem. Het parkeergeleidingssysteem is niet consistent met het circulatieplan en wordt best aangepast. Het verkeer wordt vanaf de invalswegen best naar de randparkings geleid. d. Betere omkadering van de randparkings. De randparkings worden nog steeds onvoldoende benut. Een betere omkadering (marketing, tarifering, deelfietsen, aansluiting op openbaar vervoer, wandelroutes naar het centrum) kan hieraan verhelpen. 4.

5 e. Her-evaluatie van de Bruulparking. Het nieuwe circulatieplan heeft bij bewoners, bezoekers en bestuur geleid tot nieuwe inzichten inzake multimodale bereikbaarheid van de binnenstad. De conceptie van de Bruulparking dateert van voor de invoering van het circulatieplan, en wordt best opnieuw geëvalueerd vooraleer tot realisatie over te gaan. Wij zijn van mening dat de geplande capaciteit de reële behoefte overschrijdt. Bovendien zal met de geplande capaciteit het totaal aantal parkeerplaatsen in de benedenstad toenemen, wat niet de bedoeling kan zijn. Een kleinere bezoekersparking laat bovendien toe om het Bruulpark te vrijwaren van (ondergrondse) bebouwing. Wij zijn graag bereid om concrete suggesties voor een geoptimaliseerde Bruulparking voor te stellen. f. Afschaffing van de parking Center. Sinds het eerste structuurplan (2004) is het stadsbestuur van oordeel dat deze parking niet past binnen de verkeersstructuur van de binnenstad. Met het nieuwe circulatieplan is dit enkel acuter geworden. Zonder deze parking zou de Bondgenotenlaan autovrij kunnen worden tussen het Justus Lipsiuspleintje en het Rector De Somerplein, net als de Vital Decosterstraat, de Van Benedenstraat en de Lepelstraat. Deze parking zal evenwel niet uit zichzelf verdwijnen. We stellen voor dat de stad actieve stappen onderneemt om de parking zo snel mogelijk af te schaffen en deze site te herontwikkelen. 6. Inrichting van het publiek domein Een klein jaar na de invoering van het nieuw circulatieplan zijn de aanpassingen aan het publiek domein beperkt. Daardoor werd een belangrijke troef van het circulatieplan de omschakeling van een verkeerskarakter naar een verblijfskarakter voorlopig niet in realiteit omgezet. We begrijpen dat het stadsbestuur de voorkeur geeft aan een grondige herinrichting van de publieke ruimte. Daardoor kunnen per legislatuur slechts een beperkt aantal straten en pleinen worden omgevormd, en zal het op vele plaatsen echter nog jaren duren vooraleer het effect van het circulatieplan volop doorwerkt. Wij pleiten daarom voor een korte termijn programma van tijdelijke herinrichting van een groot aantal locaties, in afwachting van een grondige heraanleg. Straten Vol Leuven blijft beschikbaar om samen met het stadsbestuur, de buurtbewoners en andere betrokkenen, concrete projecten uit te werken voor de tijdelijke herinrichting. Onze gezamenlijke projecten van vorige zomer wachten op een vervolg. a. Aanpak van strategische plekken. Verschillende pleinen en plekken zouden dankzij een tijdelijke herinrichting opgewaardeerd kunnen worden, en daardoor de leefkwaliteit van de binnenstad ten goede komen. We denken onder meer aan: Hogeschoolplein, St. Jacobsplein, Erasmusplein, Smoldersplein (uitbreiding), Naamsestraat tussen St. Michiels en Parkstraat, Patattenmarkt, Minderbroedersstraat Kruidtuin, voorplein SLAC, Franz Tielemanslaan, 5.

6 b. Kom op voor je wijk. We hopen dat de talrijke buurtprojecten rond inrichting van de publieke ruimte op de goedkeuring van het stadsbestuur kunnen rekenen en zo snel mogelijk gerealiseerd worden. De opschaling van de KOVJW projecten vereist de extra personele, financiële en logistieke inspanningen. We stellen ook voor om opnieuw gangmakersavonden te organiseren, waar buurtcomités en geëngageerde bewoners inspiratie kunnen opdoen om nieuwe projecten op te starten. c. Algemene verbetering van het openbaar domein. We stellen tenslotte voor om de technische kwaliteit van het openbaar domein versneld te verbeteren via de intensivering van het structureel onderhoudsprogramma (voetpaden, straten, ). 7. Monitoring, sensibilisering en flankerende maatregelen. a. Monitoring en evaluatie. Het lijkt ons van groot belang om de (positieve en negatieve) effecten, zowel op korte als langere termijn, zorgvuldig in kaart te brengen. De monitoring en evaluatie laat toe om waar nodig te verbeteren, creëert inzichten die kunnen worden meegenomen naar de deelgemeenten, en biedt interessante inzichten voor wetenschappers, beleidsmakers en andere steden die zich in het Leuvense voorbeeld willen verdiepen. Het aanbod van het Platform blijft gelden om de stad hierin te ondersteunen. Zo hebben wij een online panelbevraging aangeboden aan de stad, en zullen wij opnieuw een Black Carbon meetcampagne uitvoeren in het voorjaar. b. Sensibilisering en communicatie. Daarnaast pleiten wij voor een volgehouden sensibilisering, met het oog op een mentaliteitswijziging rond duurzame mobiliteit: - t.a.v. bewoners: gebruik van private parkings, autodelen - t.a.v. bezoekers: keuze voor de fiets of het openbaar vervoer, gebruik van randparkings - t.a.v. studenten: zonder auto naar Leuven - t.a.v. attractoren in de binnenstad: multimodaal mobiliteitsbeleid - c. Flankerende maatregelen. Tenslotte moedigen we het stadsbestuur aan om de flankerende maatregelen verder blijven ontplooien, om de transitie naar een autoluwe binnenstad verder te faciliteren: - Uitbouw van fietsroutes naar en rond de binnenstad; - Verbetering van het stadsregionaal HOV-netwerk naar en in Leuven; - Optimalisatie van de ring (leefkwaliteit, multimodale verkeersafwikkeling, landschapskwaliteit); - Stadsdistributie via kleinschalige voertuigen; - Autodelen; - Leenfietsen; - 6.

7 Wij hopen dat het stadsbestuur de opgestarte transitie naar een autoluwe binnenstad moedig verderzet. U kan rekenen op het Platform Straten Vol Leuven om hierrond samen te werken. Met hoogachtende groeten, Voor het Platform Straten Vol Leuven, Johan Van Reeth 7.

STRATEN VOL LEUVEN. Visienota Platform autoluwe binnenstad Leuven. Versie 24.02.2016

STRATEN VOL LEUVEN. Visienota Platform autoluwe binnenstad Leuven. Versie 24.02.2016 STRATEN VOL LEUVEN Visienota Platform autoluwe binnenstad Leuven Versie 24.02.2016 DROMEN VAN EEN AUTOLUWE BINNENSTAD Het is druk in Leuven. Het aantal inwoners, bezoekers, studenten en pendelaars in de

Nadere informatie

PLATFORM AUTOLUWE BINNENSTAD NULMETING BLACK CARBON IN BINNENSTAD LEUVEN. 10 mei tot 5 juni 2016

PLATFORM AUTOLUWE BINNENSTAD NULMETING BLACK CARBON IN BINNENSTAD LEUVEN. 10 mei tot 5 juni 2016 PLATFORM AUTOLUWE BINNENSTAD NULMETING BLACK CARBON IN BINNENSTAD LEUVEN 10 mei tot 5 juni 2016 INTRODUCTIESESSIE: dinsdag 10 mei 2016, BUUR (De Hoorn) Doelstelling Nulmeting black carbon in de lucht belangrijke

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging

vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging Waversebaan 66 Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening 3001 Heverlee p/a Dienst ruimtelijk beleid : 016 23

Nadere informatie

Leuven Louvain. v Parkeerzones en -tarieven Zones de stationnement et tarifs Parking zones and rates

Leuven Louvain. v Parkeerzones en -tarieven Zones de stationnement et tarifs Parking zones and rates Leuven Louvain v 2.0-01.06.2010 Parkeerzones en -tarieven Zones de stationnement et tarifs Parking zones and rates Contact Stad Leuven - Debiteurenbeheer Prof. Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven parkeerretributie@leuven.be

Nadere informatie

Circulatieplan binnenstad Gent. Infovergadering sector groen - 7 september 2016

Circulatieplan binnenstad Gent. Infovergadering sector groen - 7 september 2016 Circulatieplan binnenstad Gent Infovergadering sector groen - 7 september 2016 Inleiding Welkom Schepen Watteeuw Informatievergadering: Aanleiding Doel Beschikbaarheid informatie (website) Verloop van

Nadere informatie

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum UNIZO BRUGGE Stad en Haven Unie van Zelfstandige Ondernemers Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum 07-01-2014 UNIZO Brugg Stad en Havene: Eerste mobiliteitsrapport geeft nood aan ingrijpende acties

Nadere informatie

RUIMTELIJKE CONCEPTEN EN GEWENSTE VERKEERSSTRUCTUUR VOOR LEUVEN

RUIMTELIJKE CONCEPTEN EN GEWENSTE VERKEERSSTRUCTUUR VOOR LEUVEN WAKKERZEELSE BAAN VAART ROTSELAARSESTEENWEG AARSCHOTSESTEENWEG E zie richt. ged.. TERVUURSESTEENWEG SINT- JANSBERGSESTEENWEG BRUSSELSESTEENWEG MECHELSESTEENWEG SINGELS E0 DIESTSESTEENWEG VESTEN TIENSESTEENWEG

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Parkeerbeleid in Kortrijk

Parkeerbeleid in Kortrijk Parkeerbeleid in Kortrijk 25 februari 2014 Kortrijk oppervlakte: 80,03 km² bevolking: 75.087 huishoudens: 32.564 scholen kleuter & basis: 35 9.080 middelbaar: 24 10.950 hoger onderwijs: 3-9.604 economie

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Vrije panden in winkelgebieden

Vrije panden in winkelgebieden Vrije panden in winkelgebieden op datum van 1/2/2018 R111/Q143 m² Binnenstad Brusselsestraat ziekenhuissite Brusselsestraat 51 A 00 Leuven aanloopstraatdeel Brusselsestraat 61 00 Leuven aanloopstraatdeel

Nadere informatie

ruimtelijke ontwikkeling

ruimtelijke ontwikkeling Reglement betreffende de opname in de stedelijke database stimuleren ondernemerschap door tijdelijk gebruik van een handelspand Artikel 1 - Dit reglement is een verdere specificatie voor de uitvoering

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Gent

Het Mobiliteitsplan Gent Het Mobiliteitsplan Gent Belangrijk om weten Mobiliteitsplan schetst het globale kader Parkeerplan wordt in het tweede kwartaal 2016 ingevoerd Circulatieplan volgt in april 2017 Mobiliteitsplan: van vraagvolgend

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Stekene. Gemeenteraadscommissie 18/10/2017

Mobiliteitsplan Stekene. Gemeenteraadscommissie 18/10/2017 Mobiliteitsplan Stekene Gemeenteraadscommissie 18/10/2017 Inhoud beleidsplan Informatief deel Procedurele aspecten Knelpunten en kansen Samenvatting onderzoeksresultaten voorgaande fase Richtinggevend

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek Mobiliteit en ondernemen N-VA Stabroek Impact mobiliteit op ondernemen Goede basismobiliteit vormt een hoeksteen voor een gezond ondernemingskader Goede basismobiliteit = Vlotte bereikbaarheid van de handelaars

Nadere informatie

SLIM PARKEREN VAN A TOT Z. Met een kleine baseline erbij

SLIM PARKEREN VAN A TOT Z. Met een kleine baseline erbij SLIM PARKEREN VAN A TOT Z Met een kleine baseline erbij Voorstelling Parko agb De organisatie als structurele aanpak Uitbreiding naar regio via Interlokale Vereniging Parkeren Regio Kortrijk i.s.m. Kuurne

Nadere informatie

RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LEUVEN HERZIENING 2015 - ONTWERP GR augustus 2015 RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LEUVEN

RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LEUVEN HERZIENING 2015 - ONTWERP GR augustus 2015 RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LEUVEN RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LEUVEN HERZIENING 205 - ONTWERP GR augustus 205 RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LEUVEN GEDEELTELIJKE HERZIENING 205: BEREIKBAARHEID BENEDENSTAD ONTWERP TOELICHTINGSNOTA Goedgekeurd door

Nadere informatie

Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit. Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk

Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit. Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk 5/05/2015 Profiel Sint-Niklaas 1 van de 13 Vlaamse centrumsteden Kernstad en 3 deelgemeenten 74.000 inwoners

Nadere informatie

Synthese in 10 krachtlijnen

Synthese in 10 krachtlijnen Synthese in 10 krachtlijnen 1. Mobiliteit functioneert als motor voor een duurzame en bereikbare stad. 2. Het historisch centrum weert het doorgaand verkeer en krijgt een groter voetgangersgebied. 3. Gent

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

Parkeerbeleid voor personen met een handicap in Kortrijk

Parkeerbeleid voor personen met een handicap in Kortrijk Advies vanuit Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap en OuderenAdviesRaad Parkeerbeleid voor personen met een handicap in Kortrijk December 2013 Beknopte samenvatting De Stedelijke Adviesraad

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 10 augustus 2018 ORGANISATIE EN GRONDGEBIEDSZAKEN 55 2018_CBS_01266 Tijdelijk aanvullend politiereglement - Omgeving Nederhem evaluatie

Nadere informatie

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Mobiliteitsbeleid Gent Historische schets Tim Scheirs Mobiliteitsbedrijf Stad Gent Vanaf

Nadere informatie

Project Gent Sint Pieters. Mober zone B (excl. B1) en C

Project Gent Sint Pieters. Mober zone B (excl. B1) en C Project Gent Sint Pieters Mober zone B (excl. B1) en C AGENDA Studiegebied Mober Huidige verkeerssituatie Zone B (excl. B1) en C: programma, verkeersgeneratie en parkeren Mobiliteitseffecten Flankerende

Nadere informatie

Parkeertarieven Sint-Pietersplein. Studentenoverleg 19/10/2016

Parkeertarieven Sint-Pietersplein. Studentenoverleg 19/10/2016 Parkeertarieven Sint-Pietersplein Studentenoverleg 19/10/2016 Parkeerplan Gent Goedgekeurd in november 2014 Strategisch visie: bewust gekozen parkeermaatregelen om de binnenstad veiliger, leefbaarder en

Nadere informatie

Financiën Belastingreglement op de inwendig verlichte reclames en uithangborden Wijziging Goedkeuring

Financiën Belastingreglement op de inwendig verlichte reclames en uithangborden Wijziging Goedkeuring STAD LEUVEN Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad ------------------------------------------------------------------------------------ ZITTING VAN 15 DECEMBER 2008 ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Parkeren: broodnodig?!

Parkeren: broodnodig?! Parkeren: broodnodig?! Maatregelen parkeerorganisatie Dirk Engels Sven Maerivoet 12 april 2016 Maatregelen parkeerorganisatie o Doelstellingen o Parkeerconcepten o Openbaar domein o Privaat domein o Aanbod

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 1 VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 12.01.2015 2 BESTAANDE SITUATIE Doorgaand verkeer Lokaal verkeer Private weg 3 BESTAANDE SITUATIE EGENHOVENSTRAAT (KAPELLETJE

Nadere informatie

MAATREGELEN PARKEERORGANISATIE. Parkeren in al zijn facetten. Dirk Engels

MAATREGELEN PARKEERORGANISATIE. Parkeren in al zijn facetten. Dirk Engels MAATREGELEN PARKEERORGANISATIE Dirk Engels Maatregelen parkeerorganisatie o Doelstellingen o Parkeerconcepten o Een gedifferentieerd aanbod o Sturing privaat aanbod o Fietsparkeren en- stallen o Moto s

Nadere informatie

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Overzichtstekening 9 8 7 6 5 4 3 2 1 verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Wat vooraf ging... Waarom herinrichting Centrum? In juni 2012 heeft de gemeenteraad de notitie 'Op weg naar een leefbaar

Nadere informatie

INFOAVOND VERKEERSCIRCULATIEPLAN 1.0

INFOAVOND VERKEERSCIRCULATIEPLAN 1.0 INFOAVOND VERKEERSCIRCULATIEPLAN 1.0 Woensdag 6 september 2017 Michiel Bussels, mobiliteitsambtenaar Wat er vooraf ging Centrumbeheersplan (2014) Beeldkwaliteitsplan (2015) Mobiliteitsplan (2016) Verkeerscirculatieplan

Nadere informatie

Meer parkeerplaatsen

Meer parkeerplaatsen 7 voorstellen: 1) Meer parkeerplaatsen 2) Goedkoper parkeren 3) Minder gereserveerde plaatsen 4) Park en Ride invoeren 5) Betere parkeersignalisatie 6) Parkeren bewoners verbeteren 7) Groot Hasselt De

Nadere informatie

Circulatiemaatregelen en parkeermaatregelen in Halle Centrum. Koenraad Meiresonne Nancy Deschuyffeleer

Circulatiemaatregelen en parkeermaatregelen in Halle Centrum. Koenraad Meiresonne Nancy Deschuyffeleer Circulatiemaatregelen en parkeermaatregelen in Halle Centrum Koenraad Meiresonne Nancy Deschuyffeleer AGENDA 1. Circulatiemaatregelen 2. Parkeermaatregelen 3. De Beestenmarkt 4. De Parklaan 5. Flankerende

Nadere informatie

Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene. VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1

Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene. VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1 Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1 Procedure verschillende stappen Procedure Vlaamse overheid gevolgd: Evaluatie vorig mobiliteitsplan

Nadere informatie

70% 75%

70% 75% 70% 75% 4/10 4/10 Woning Vlotte toegang tot fiets Voldoende ruimte, ook voor buitenmaatse fietsen Geen of beperkte hinder voor voetgangers Minimum: 1 fietsparkeerplek per hoofdkussen Beter: #hoofdkussens

Nadere informatie

THEMA 2 RUIMTE VRIJMAKEN IN DE STRAAT. Tafel 5, ronde 1

THEMA 2 RUIMTE VRIJMAKEN IN DE STRAAT. Tafel 5, ronde 1 Tafel 5, ronde 1 Parkeergarage Compensatie parkeergarage Bezoekers pendelbus naar garage Opheffen bezoekersparkeren Afschaffen gewenning Venstertijden Overslagplek kleine karretjes Logistiek anders inrichten

Nadere informatie

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018 Impressie entree Koperwiek - RET Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018 1 Algemeen Inleiding Yücel Özmen, projectleider van het project Centrumring, heet alle

Nadere informatie

Reglement betreffende de vergunning voor C3-borden in de wijk Spaanse Kroon

Reglement betreffende de vergunning voor C3-borden in de wijk Spaanse Kroon Reglement betreffende de vergunning voor C3-borden in de wijk Spaanse Kroon Artikel 1: Definities - ANPR-camera: een camera met automatische nummerplaat herkenning. - Bewoner: een persoon die is ingeschreven

Nadere informatie

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet?

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Ook bij minder weer Wat cijfers Gent = 250,000 inwoners UGent + Hoge scholen = > 65,000 students Gemiddeld 2,6 fietsen per huishouden > 200,000 fietsbewegingen per

Nadere informatie

EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM

EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM EEN AANTREKKELIJK EN AANGENAAM WINKELCENTRUM MEERWAARDE VOOR ONZE STAD (1) De heraanleg van de Grote Markt van gevel tot gevel zal tot positieve effecten leiden waardoor veiligheid, mobiliteit, huisvesting

Nadere informatie

Ingrepen R40 in aanloop Circulatieplan: voor vlotter en veiliger verkeer

Ingrepen R40 in aanloop Circulatieplan: voor vlotter en veiliger verkeer Ingrepen R40 in aanloop Circulatieplan: voor vlotter en veiliger verkeer In augustus 2016 starten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Stad Gent met verschillende werken op de Gentse stadsring (R40).

Nadere informatie

Plattelandsacademie. Inspiratieavond Dorpenbeleid

Plattelandsacademie. Inspiratieavond Dorpenbeleid Plattelandsacademie Inspiratieavond Dorpenbeleid Situering 86km² 42000 inwoners 17% woongebied 5 deelgemeenten 11 kerkdorpen Masterplan voor het centrum een ontwerpvisie Masterplan Heeft geen bindende

Nadere informatie

HERINRICHTING RIJNSTRAAT

HERINRICHTING RIJNSTRAAT HERINRICHTING RIJNSTRAAT Informatieavond 29 maart 2015 20.00 Inloop 20.10 Welkom door Ronald Löhr 20.15 In gesprek met wethouders Haring en De Weger 20.30 Rijnstraat tot nu toe en hoe nu verder? door Jeroen

Nadere informatie

plaatsen voor wagens

plaatsen voor wagens Parkeerbeheer en tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Parkeren in Brussel 1.154.000 bewoners 510.000 privé-voertuigen +/- 77.000 bestelwagens +/- 200.000 binnenkomend verkeer 290.000 plaatsen

Nadere informatie

Verkeer op koers met de Haagse Mobiliteitsagenda

Verkeer op koers met de Haagse Mobiliteitsagenda Verkeer op koers met de Haagse Mobiliteitsagenda Minisymposium Duurzaamheid in Mobiliteitsbeleid Crow 18 september 2017 Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken 13 september 2017 Haags Mobiliteit:

Nadere informatie

(bijzonder nood- en interventieplan) Evenementen Oude Markt

(bijzonder nood- en interventieplan) Evenementen Oude Markt (bijzonder nood- en interventieplan) Evenementen Oude Markt INHOUDSTAFEL 1. Situering & doelstelling blz. 2 2. De risicofase blz. 2 2.1 Risicofase 1 : hoog risico blz. 3 2.2 Risicofase 2 : middelmatig

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 16 februari 2018 ORGANISATIE EN GRONDGEBIEDSZAKEN 46 2018_CBS_00275 Tijdelijk aanvullend politiereglement - Chopinlaan - Goedkeuring

Nadere informatie

Reactie op oplegnotitie Collegevoorstel 20/12/2016 binnenstad, ruimte voor iedereen

Reactie op oplegnotitie Collegevoorstel 20/12/2016 binnenstad, ruimte voor iedereen Reactie op oplegnotitie Collegevoorstel 20/12/2016 binnenstad, ruimte voor iedereen Op basis van gevolgde plenaire bijeenkomsten, eigen onderzoek en bestuurlijk overleg met onze achterbanorganisaties (KHN,

Nadere informatie

Slim in de Stad-prijs 2016 Inschrijvingsformulier

Slim in de Stad-prijs 2016 Inschrijvingsformulier Slim in de Stad-prijs 2016 Inschrijvingsformulier Gelieve dit formulier ten laatste op 26 oktober 2016 in te dienen via stedenbeleid@vlaanderen.be. 1 GEGEVENS VAN DE INDIENER Naam: Sébastien Lefèbvre Telefoonnummer:

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEVERGADERING HERAANLEG HEILIG HARTSTRAAT & VLAMINGENSTRAAT 24 NOVEMBER 2016

VERSLAG INFORMATIEVERGADERING HERAANLEG HEILIG HARTSTRAAT & VLAMINGENSTRAAT 24 NOVEMBER 2016 VERSLAG INFORMATIEVERGADERING HERAANLEG HEILIG HARTSTRAAT & VLAMINGENSTRAAT 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: 18 buurtbewoners, Marc Boogers Schepen Stad Turnhout, Steven Mateusen Diensthoofd Wegen, Groen en

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten 2014-2015 1. Infomarkt

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen In een zone 30 verplaatsen mensen zich vaak over een korte afstand. Kies daarom voor meer ruimte waarin de burger zich actief kan verplaatsen (zoals met de fiets of te voet). Creëer ook een aangename omgeving

Nadere informatie

/ Alles wat u moet weten over uw vergunning voor het autovrij gebied vanaf 3 april 2017

/ Alles wat u moet weten over uw vergunning voor het autovrij gebied vanaf 3 april 2017 Bewoners van het vragen een vergunning aan om te laden en te lossen voor hun woning of om tot bij hun garage te rijden. Ze kunnen via alle toegangspoorten van hun eigen gebied naar binnen rijden. Via een

Nadere informatie

Mobiliteitsmeting Delannoylaan / Oudstrijdersstraat / Caïmolaan / Frankendijk

Mobiliteitsmeting Delannoylaan / Oudstrijdersstraat / Caïmolaan / Frankendijk Mobiliteitsmeting Delannoylaan / Oudstrijdersstraat / Caïmolaan / Frankendijk, 1. Delannoylaan: Uit verkeersmetingen bleek dat er veel te snel gereden wordt in de Vlaanderenlaan / Delannoylaan / Corspelsestraat.

Nadere informatie

Veiligheid, leefbaarheid en verkeer

Veiligheid, leefbaarheid en verkeer Leuven, 11 december 2015 Veiligheid, leefbaarheid en verkeer Conclusies en voorstellen voor het Stadsbestuur 1. Management summary Omwille van de vele klachten en de toenemende problemen rond mobiliteit,

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Poperinge van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Poperinge van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Poperinge van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? De UNIZO-afdelingen van Poperinge hebben zich gebogen over de vraag wat verwachten de ondernemers van

Nadere informatie

PARKEERPLAN RUISBROEK: EVALUATIE NA 2 JAAR. Infoavond bevolking 16 mei 2019

PARKEERPLAN RUISBROEK: EVALUATIE NA 2 JAAR. Infoavond bevolking 16 mei 2019 PARKEERPLAN RUISBROEK: EVALUATIE NA 2 JAAR Infoavond bevolking 16 mei 2019 Inhoud Inleiding door burgemeester Luc Deconinck Feiten, observaties en evaluatie na 2 jaar Voorstel bijsturingen Slotwoord door

Nadere informatie

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst)

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst) Mobiliteitsmeting Generaal de Krahestraat, Een inwoner van de Generaal de Krahestraat heeft gemeld dat er te snel gereden wordt in deze straat. Naar aanleiding hiervan werd van 25 november tot en met 02

Nadere informatie

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm 21 november 2018, 16:00 (CET) Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm Het college van burgemeester en schepenen heeft op 15 november 2018 het voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)

Nadere informatie

Praktische info om het Chocola-Tuti atelier vlot te bereiken

Praktische info om het Chocola-Tuti atelier vlot te bereiken Praktische info om het Chocola-Tuti atelier vlot te bereiken Adres: Muntstraat 15 3000 Leuven Het atelier is te bereiken via de ingang van restaurant De Kansel. U stapt binnen in de inkomhal van het restaurant

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag 10-3-2016 Ronde 1 Openbaar vervoer GROEP 1 Thema 1: aanbod Vraag naar groter aanbod, meer diversiteit en teveel lijnen op hetzelfde traject. Betere aansluiting

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VERKEER

Sessie 2: WENSEN VERKEER Sessie 2: WENSEN VERKEER FIETSEN 17x 3,5x 53x 13x 3x : Autovrij! 7,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Shared space kan net niet Gedeeld gebruik: o Meer balans voet/fiets Fijn: straat 1 niveau,

Nadere informatie

1. Presentatie van de resultaten van cocreatiesessie 1

1. Presentatie van de resultaten van cocreatiesessie 1 Verslag cocreatiesessie 2, 22 mei 2018, Gemeentehuis Ternat Projectgebied: De markt van Ternat Aanwezig: 27 deelnemers 1. Presentatie van de resultaten van cocreatiesessie 1 Bij aanvang van de cocreatiesessie

Nadere informatie

drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud

drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud Gemeente Haarlem drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Beheer Datum Ons kenmerk

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

Memorandum Stad Mechelen Mobiel voor Iedereen

Memorandum Stad Mechelen Mobiel voor Iedereen Memorandum Stad Mechelen Mobiel voor Iedereen 1. Inleiding 1.1. De stad Mechelen kampt mede door haar centrale ligging met een zware verkeersdruk. Om de levenskwaliteit van de bevolking en de economische

Nadere informatie

VEILIGE SCHOOLOMGEVING DEN TOP & DON BOSCO. Overlegvergadering 5 maart 2018

VEILIGE SCHOOLOMGEVING DEN TOP & DON BOSCO. Overlegvergadering 5 maart 2018 VEILIGE SCHOOLOMGEVING DEN TOP & DON BOSCO Overlegvergadering 5 maart 2018 Agenda Wat willen we bereiken? Huidige knelpunten Toekomstige uitdagingen Voor- en nadelen onderzochte scenario s Testweek autovrije

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt. Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat)

Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt. Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat) Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat) Inhoud 1. Terugblik 2. Resultaten 3. Algemene thema s 4. Gebiedsspecifieke thema s 5. Vervolg

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Zuidelijke stationsomgeving GSP. Mobiliteitsstudie - stand van zaken

Zuidelijke stationsomgeving GSP. Mobiliteitsstudie - stand van zaken Zuidelijke stationsomgeving GSP Mobiliteitsstudie - stand van zaken AGENDA Afbakening studiegebied Deelgebied A Deelgebied B Deelgebied C 2 3 AGENDA Afbakening studiegebied Deelgebied A Deelgebied B Deelgebied

Nadere informatie

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019 Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 09 Inhoudsopgave:. Zorgpunten. Samenvatting 3. Samenvatting voor en nadelen in tabel verwerkt 4. Bijlage : bijdrage per groepje. Aan het begin van de

Nadere informatie

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Aanpak Astraat Dit plan gaat over de herinrichting van de Astraat, die deel uitmaakt van de westelijke binnenstad. De ov-bussen rijden vanaf 3 september

Nadere informatie

Klankbordgroep Nieuw Zurenborg. 10 mei 2010 om 19.30 uur op site

Klankbordgroep Nieuw Zurenborg. 10 mei 2010 om 19.30 uur op site Klankbordgroep Nieuw Zurenborg 10 mei 2010 om 19.30 uur op site Agenda 1) Proces Waar staan we nu? De projectdefinitie. Wat is het wel en wat niet? Hoe staat het met het RUP - loopt dit door? 2) Resultaten

Nadere informatie

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Klimaatplan Emissievrije mobiliteit 2020: Omslagpunt elektrisch rijden?

Nadere informatie

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan CONCEPT FOLDER Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan Westerhavenstr. Munnekeholm Aanpak Brugstraat en Munnekeholm Dit plan gaat over de herinrichting van de Brugstraat en Munnekeholm.

Nadere informatie

Keizerpoort terug op de kaart

Keizerpoort terug op de kaart Keizerpoort terug op de kaart Toegangspoort tot de Gentse stadskern Tussen Brusselsesteenweg en De Keizerpoort of Brusselsepoort is de verdwenen stadspoort die de zuidoostelijke toegang tot de stadskern

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Koen Vande Sompele, Traject VSV 12/04/2016 page 2 Overzicht parkeerbeleid en

Nadere informatie

PARKEREN IN LEUVEN EN VLOT NAAR LEUVEN MET DE TREIN, BUS EN FIETS

PARKEREN IN LEUVEN EN VLOT NAAR LEUVEN MET DE TREIN, BUS EN FIETS PARKEREN IN LEUVEN EN VLOT NAAR LEUVEN MET DE TREIN, BUS EN FIETS - 1 - COLOFON Deze folder is een uitgave van de stad Leuven, dienst communicatie stadsvernieuwing v.u. college van burgemeester en schepenen

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Vincent Meerschaert, Traject VSV 30/10/2014 page 2 Overzicht parkeerbeleid

Nadere informatie

Keerdok/Eandis start van een nieuwe stadswijk. Raadscommissie Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken

Keerdok/Eandis start van een nieuwe stadswijk. Raadscommissie Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken Keerdok/Eandis start van een nieuwe stadswijk Raadscommissie Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken 14/11/2018 Keerdok/Eandis, situering Loods Keerdok/Eandis, situering Loods Keerdok/Eandis,

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

1 Mobiliteit en verkeersveiligheid

1 Mobiliteit en verkeersveiligheid 1 Mobiliteit en verkeersveiligheid Veilig fietsen, wandelen in gezonde lucht, veel plaatsen om elkaar te ontmoeten Een gezonde stad op mensenmaat. Met het circulatieplan hebben we een grote stap gezet

Nadere informatie

College van burgemeester en schepenen

College van burgemeester en schepenen College van burgemeester en schepenen zitting van 2 december 2016 PZ LEUVEN Verkeer Besluit Goedgekeurd 2016_CBS_07542 - Aanvullend reglement houdende verkeersmaatregelen - Justus Lipisusstraat - Goedkeuring

Nadere informatie