Leidraad Graffiti. Mei 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidraad Graffiti. Mei 2011"

Transcriptie

1 Leidraad Graffiti Mei 2011 Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 1 van 23 pagina s printdatum:

2 Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 2 van 23 pagina s printdatum:

3 Inhoud 1. Beleidskader Inleiding Doel Graffitibeleid Juridisch kader graffitibeleid Fysiek instrumentarium; de Maastrichtse aanpak Verwijdering van graffiti op gemeentelijk eigendom Verwijdering van graffiti op particulier eigendom Communicatie over graffiti Financieel instrumentarium Monitoring graffiti Samenwerking met andere partners Uitvoeringsplan Inleiding Huidige rol gemeente Maastricht Reguliere inzet gemeente Gemeentelijke bemoeienis bij projectmatige aanpak Uitvoeringsvoorstellen Inleiding Preventieve maatregelen Curatieve spoor Repressieve spoor Vervolgaanpak Planning Bijlagen Gemeentelijke communicatie over graffiti op de website Ongewenste graffiti? Bel de graffitibus Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 3 van 23 pagina s printdatum:

4 3.1.2 Graffiti melden Resultaten inventarisatie graffiti- en wilplak vervuiling centrum buurten Gemeente Maastricht Begrenzing gebied: Totale hoeveelheid graffiti/wildplakvervuiling Onderverdeling naar eigenaar Onderscheid naar vervuilingssoort Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 4 van 23 pagina s printdatum:

5 1. Beleidskader 1.1 Inleiding In de voorliggende leidraad Graffiti 1 wordt de huidige gemeentelijke aanpak van graffiti uiteengezet. In het coalitieakkoord van het gemeentebestuur is als een van de ambities opgenomen dat iedere Maastrichtenaar recht heeft op een veilige, hele en schone buurt 2. Van hieruit heeft het gemeentebestuur de behoefte om beleid ten aanzien van het bestrijden van graffiti te formuleren. Belangrijk hierbij is dat, analoog aan het gestelde in het coalitieakkoord, de gemeente Maastricht dit niet alleen kan maar hiervoor partners nodig heeft. In deze leidraad wordt allereerst de algemene beleidslijn van de gemeente Maastricht uiteengezet. Daarbij wordt ook de huidige rol van de gemeente toegelicht. In hoofdstuk twee wordt de koers uiteengezet voor de komende periode. Daarbij worden met name voorstellen gedaan voor een praktische aanpak waarbij reeds bestaande/lopende initiatieven als voorbeeld worden gebruikt. Mede aan de hand van die praktijkvoorbeelden zal in de loop van de tijd de uitvoering worden uitgebouwd met behoud van de huidige gemeentelijke rol die koerst op samenwerking met maar wel met behoud van ieders eigen verantwoordelijkheid. 1 Hierbij wordt ook inbegrepen wildplak (posters, stickers ed). 2 Uit een NICIS-onderzoek is gebleken dat een schone, veilige en hele buurt het fundament is onder burgerparticipatie. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 5 van 23 pagina s printdatum:

6 1.2 Doel Graffitibeleid Doel van het graffitibeleid is om een bijdrage te leveren aan een schoner, heler en veiliger Maastricht en een positieve beleving van de woonomgeving. Daarnaast heeft het beleid tot doel graffiti te bestrijden en te ontmoedigen. In de volgende paragrafen wordt het huidige instrumentarium van de gemeente Maastricht beschreven. Dit begint met het juridische kader. Daarna worden achtereenvolgens de fysieke, communicatieve en financiële instrumenten toegelicht. Tenslotte wordt ook de monitoring van graffiti nader beschouwd. 1.3 Juridisch kader graffitibeleid Het aanbrengen van graffiti wordt beschouwd als een vorm van vandalisme die vanuit veiligheidsoogpunt niet wordt gewenst. Basis van het beleid ligt in artikel APV Plakken en kladden. De op graffiti betrekking hebbende tekst luidt: Het is verboden de weg of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is zichtbaar te bekrassen of te bekladden. Tevens is het verboden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op de weg of op dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is met kalk, krijt, teer of een kleur- of verfstof enige afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen. Dit betekent dat graffiti nergens is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op wegen of onroerende zaken die vanaf de weg zichtbaar zijn. Dit is een zogenaamd algeheel verbod. De gemeente kan graffiti onder bepaalde voorwaarden en wel middels een APV Uitvoeringsbesluit van Burgemeester en wethouders toestaan, waarin bijvoorbeeld een gebied of locatie wordt aangewezen waar artikel lid 2b niet geldt. Hier zouden dan ook nadere regels voor gegeven kunnen worden, zolang deze geen betrekking hebben op de inhoud van de graffiti. De mogelijkheid hiervoor wordt gegeven door artikel lid 6 van de APV: Het college kan nadere regels stellen voor het aanbrengen van meningsuitingen en bekendmakingen, die geen betrekking mogen hebben op de inhoud van de meningsuitingen en bekendmakingen. Via preventief en repressief toezicht (sector VTH) in de fysieke ruimte wordt bij heterdaad repressief opgetreden. Tevens vindt dan ook melding van de graffiti plaats bij de Regiopolitie en indien de graffiti daar aanleiding toe geeft het antidiscriminatiebureau. Op basis van de betreffende bepalingen in de APV wordt er gehandhaafd. Een overtreding van het graffiti-verbod kan gestraft worden met hechtenis van maximaal 3 maanden of een geldboete van de 2e categorie. Er vinden géén specifieke (projectmatige) handhavingsacties plaats. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 6 van 23 pagina s printdatum:

7 Cameratoezicht louter als gevolg van graffiti-overlast wordt in de gemeente Maastricht niet toegepast. 1.4 Fysiek instrumentarium; de Maastrichtse aanpak Verwijdering van graffiti op gemeentelijk eigendom De gemeente is verantwoordelijk voor haar eigendommen zoals gebouwen, civiele kunstwerken, straatmeubilair, verkeersborden etc. Met een speciale antigraffitibus wordt graffiti door middel van hoge drukreiniging verwijderd. Grievende graffiti (racistische/seksistische teksten en/of afbeeldingen) heeft daarbij voorrang op overige uitingen. Verwijdering vindt plaats op basis van eigen waarnemingen maar ook op basis van meldingen bij het gemeenteloket Verwijdering van graffiti op particulier eigendom Particuliere eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun bezit. De verwijdering van graffiti op particulier eigendom is daarom een zaak van de eigenaren zelf. Zij kunnen daarbij wél op eigen kosten gebruik maken van de anti-graffitibus van de gemeente Maastricht. Een uitzondering wordt gemaakt voor grievende graffiti. Deze wordt na melding gratis verwijderd door de gemeente Maastricht. In beide bovengenoemde gevallen dient de pandeigenaar de gemeente te vrijwaren voor eventuele schade/verkleuring aan eigendommen. Hiertoe is een formulier ontwikkeld dat de eigenaar voorafgaand aan de werkzaamheden dient te ondertekenen. 1.5 Communicatie over graffiti De gemeente Maastricht heeft zich in de afgelopen jaren terughoudend opgesteld op het gebied van structurele communicatie over het graffitibeleid. Wél is er vanwege de toegenomen aandacht enkele malen ad hoc gecommuniceerd over het huidige Maastrichtse beleid en over enkele projecten. Op de website van de gemeente Maastricht wordt gecommuniceerd over de mogelijkheid om de graffitibus in te (laten) zetten en over de mogelijkheid tot melding van overlast van graffiti (zie hiervoor bijlage 1). Er is tot op heden geen aparte pagina over graffitibeleid op de website weergegeven. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 7 van 23 pagina s printdatum:

8 1.6 Financieel instrumentarium Voor graffitibestrijding is in de begroting structureel een bedrag van ,- gereserveerd. Dit is inclusief de plashoeken maar exclusief schoonspuiten markten. Hiervoor is nog een apart budget beschikbaar van ,--. Deze werkzaamheden worden ook door de graffitibus uitgevoerd. Hiervan is 20% bestemd voor het schoonmaken van zogenaamde plashoeken. Het gebruik van de schoonmaakmiddelen, de bus en personeellasten is hierbij inbegrepen. Bovengenoemd budget dekt de werkzaamheden conform het huidige beleid. Extra inspanningen, acties al dan niet in projectvorm zijn hierbij niet inbegrepen en worden vanuit andere budgetten betaald. 1.7 Monitoring graffiti Meldingen over graffiti kunnen via het gemeenteloket telefonisch, schriftelijk of via worden gedaan. Het aantal klachten/meldingen inzake graffiti vertoont een grillig verloop maar lijkt een stijgende tendens te hebben; Van 199 meldingen in 2007 van 108 meldingen in 2009 naar 263 in Door de gemeente worden geen gegevens bijgehouden inzake de aard en het aantal m 2 van de verwijderde graffiti. Op initiatief van de centrumbuurtkaders is in 2010 in opdracht van de gemeente een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezige graffiti en wildplak in 7 centrumbuurten. In bijlage 2 staan de voornaamste resultaten en conclusies. Hoewel de inventarisatie niet in heel Maastricht is gehouden kunnen desalniettemin enkele conclusies worden getrokken. 1. Verreweg de meeste vervuiling wordt veroorzaakt door graffiti. 2. De meeste graffiti komt voor op bruggen, viaducten en tunnels (gemeentelijke eigendommen) en op winkel-, bedrijfs- of horecapanden. 1.8 Samenwerking met andere partners Op het gebied van graffitibestrijding vindt er geen structurele samenwerking plaats met andere overheden zoals Rijkswaterstaat of met scholen en woningcorporaties. Wél hebben er incidentele acties plaatsgevonden. Een voorbeeld hiervan is het project Tunnelvision, waarbij in samenwerking met Rijkswaterstaat, Woonpunt, de 3 De gegevens over 2008 zijn voorhanden maar door het lage aantal van 10 zeer waarschijnlijk niet representatief Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 8 van 23 pagina s printdatum:

9 gemeente, scholen en bewoners vier tunnels voorzien zijn van muurschilderingen. Het betreft de fietstunnels onder Scharnerweg, en tunnels in Heugemerveld, Heugem en Randwyck. Daarnaast wordt binnen het project Aanloopstraten Centrum Maastricht op een aantal locaties eenmalig graffiti verwijderd (samenwerking met buurtkader en Centrummanagement). Verder zijn nog twee acties in voorbereiding te weten het project Via Sibema en de Schoonmaakactie in het kader van Authentiek Wyck. Het project Via Sibema is een initiatief van het buurtplatform Heer waarbij het viaduct van de Sibemaweg (onder de Akersteenweg) van muurschilderingen wordt voorzien. Bij dit project worden de omliggende scholen betrokken. De regie ligt bij de coördinerende kunstenaar die in opdracht van het buurtplatform handelt. De gemeente heeft hier een faciliterende rol. De eenmalige schoonmaakactie in Wyck gebeurt in samenwerking met Ondernemers Initiatief Wyck (OIW). Hierbij wordt op basis van een inventarisatie (meldingen) van ondernemers n eenmalige schoonmaakactie georganiseerd. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 9 van 23 pagina s printdatum:

10 Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 10 van 23 pagina s printdatum:

11 2. Uitvoeringsplan 2.1 Inleiding In dit uitvoeringsgedeelte worden maatregelen of oplossingsrichtingen voorgesteld waarbij de gemeente een bijdrage wilt leveren aan de bestrijding van graffiti. Deze worden voorgesteld vanuit haar huidige rol die de gemeente inneemt ten aanzien van graffitibeleid. Deze rol/positie wordt allereerst in paragraaf 2.2 uitgelegd. Van daar uit worden voorstellen gedaan. De huidige rol blijft gehandhaafd en past ook in de lijn om geen nieuw beleid te maken. Wel wordt het huidige beleid op een aantal punten op facilitair niveau geïntensiveerd. 2.2 Huidige rol gemeente Maastricht Reguliere inzet gemeente De gemeente reinigt haar eigendommen en kan de anti-graffitibus ook inzetten voor de verwijdering van graffiti bij particulieren. De gemeente ziet toe op de naleving van de bepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening die gaan over plakken en kladden. Door de centrumbuurtkaders is in 2010 gevraagd of de gemeente bereid is om coördinerend op te treden bij het verwijderen van graffiti op niet-gemeentelijke eigendommen. Dit verzoek raakt de kernvraag voor de toekomstige rol van de gemeente. De huidige rol kan als volgt worden omschreven: De gemeente Maastricht heeft tot op heden geen coördinerende rol vervuld bij het herstellen, repareren of schoonmaken van niet-gemeentelijke eigendommen. De gemeente Maastricht heeft tot op heden dit soort zaken niet als een van haar publieke kerntaken beschouwd. Zo dus ook niet de verwijdering van niet-grievende graffiti 4 op niet-gemeentelijke eigendommen. Hiervoor zijn en blijven particulieren verantwoordelijk. Deze rol blijft ongewijzigd. Ten aanzien van de financiële middelen wordt opgemerkt dat het bestaande budget is beperkt tot de inzet van de graffitibus (inclusief materieel en personeel) en gelet op de bezuinigingsopgave van de gemeente Maastricht in de komende periode is uitbreiding van dit budget in beginsel niet aan de orde. De gemeentelijke graffitibus is geheel bezet voor de uitvoering van haar taken. Tot op heden is slechts sporadisch gebruik gemaakt van de graffitibus door particulieren tegen betaling. 4 Zoals discriminerende en aanstootgevende teksten/afbeeldingen Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 11 van 23 pagina s printdatum:

12 2.2.2 Gemeentelijke bemoeienis bij projectmatige aanpak De gemeente is naast haar reguliere taken tot nu toe betrokken geweest bij incidentele acties zoals het al eerder genoemde tunnelproject en het project Aanloopstraten waarbij eenmalige schoonmaakacties vanuit het project worden gefinancierd. In de komende periode is de gemeente betrokken bij de schoonmaakactie in Wyck en bij het project Via Sibema. In het volgende hoofdstuk wordt een aanzet gegeven tot uitvoering van het graffitibeleid. De meeste voorgestelde maatregelen hebben het karakter van oplossingsrichtingen binnen een faciliterende rol en dienen nog verder te worden uitgewerkt; zowel in financiële als inhoudelijke zin. 2.3 Uitvoeringsvoorstellen Inleiding De aanpak van graffiti verloopt via drie sporen: het preventieve, het curatieve en het repressieve spoor. Deze sporen worden in het onderstaande nader uitgewerkt Preventieve maatregelen Preventieve maatregelen op het gebied van communicatie Maatregel 1: Actualiseren informatie gemeentelijke website Het beleidskader wordt vertaald naar actuele informatie op de gemeentelijke website. Verbetering informatie over het hoe en waarom van graffitibeleid. Snellere bestrijding van graffiti. Aparte pagina over graffitibeleid en niet meer onder het kopje Sjiek en Sjoen; Wijzen op mogelijkheid van het inhuren graffitibus; Toelichting over tarieven graffitibus; Mogelijkheid tot het toepassen van milieuvriendelijke doe-het-zelf middelen voor het verwijderen van graffiti; Verzoek om grievende teksten/afbeeldingen zo snel mogelijk te melden; Verzoek om digitaal graffiti vast te leggen en aangifte doen van vandalisme (door alle eigenaren). Betreft algemene informatie die voor iedereen binnen de gemeente Maastricht is bestemd. In het reguliere budget van het product Schoon. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 12 van 23 pagina s printdatum:

13 Maatregel 2: Regelmatig publiceren over de inhuurmogelijkheid van de anti-graffitibus In Bericht Uit Maastricht wordt regelmatig gepubliceerd over de mogelijkheid tot inhuur van de anti-graffitibus. Tot op heden is hiervan weinig gebruik gemaakt. Bij veelvuldig gebruik laat het reinigen van eigen gemeentelijke eigendommen langer op zich wachten. Verbetering van de service van gemeente naar particuliere pandeigenaar. Snellere bestrijding van graffiti. Wijzen op mogelijkheid op inhuren graffitibus; Wijzen op eigen verantwoordelijkheid als pandeigenaar; Toelichting over tarieven graffitibus. Betreft algemene informatie die voor iedereen binnen de gemeente Maastricht is bestemd. Uit het reguliere budget van het product Schoon. Maatregel 3: Spotje TV Maastricht Op TV gevolgen van graffiti in beeld brengen en melding maken van mogelijkheid tot inhuur van de anti-graffitibus. Meerdere keren per jaar uitvoeren. Vergroten van de bewustwording van het graffitiprobleem. Sneller melden van graffiti. Het (confronterend) inbeeld brengen van de problematiek; Wijzen op mogelijkheid op inhuren graffitibus; Wijzen op eigen verantwoordelijkheid als pandeigenaar; Toelichting over tarieven graffitibus. Betreft algemene informatie die voor iedereen binnen de gemeente Maastricht is bestemd. Uit het reguliere budget van het product Schoon. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 13 van 23 pagina s printdatum:

14 Preventieve maatregelen op het gebied van participatie Maatregel 4: Het betrekken van jongeren bij het graffitiprobleem Het geven van workshops met als thema ontsiering van de openbare ruimte. Het betrekken van jongeren bij kunstwerken (gericht tegen graffiti) en het betrekken van jongeren bij te creëren vrijplaatsen. Het actief betrekken van jongeren bij het graffitiprobleem, het creëren van bewustwording om graffitiprobleem te verminderen. Het (confronterend) in beeld brengen van de problematiek middels workshop; Het geven van cursussen voor kunstwerken. Jongerenraad, bureau buurtgericht werken, buurtkaders, onderwijs, Opleidingen/academie, Traject Reguliere werkzaamheden beleidsmedewerker + Buurtgericht Werken, Maatregel 5: Kunstprojecten ondersteunen. In navolging van de kunstprojecten Tunnelvision en Via Sibema is het wenselijk om naar geschikte locaties op zoek te gaan naar een creatieve, ruimtelijk verantwoorde oplossing voor plekken die dreigen verloederd te raken en/of een gevoel van onveiligheid geven. Denk hierbij aan bruggen, viaducten etc. die als kunstproject kunnen worden aangewezen. Verbetering uitstraling verloederde plekken. Minder graffiti Het ondersteunen van kunstprojecten door middel van reiniging vooraf; Gemeentelijke facilitering ten aanzien van uitvoering (stroomlijning proces rondom vergunningen openbare ruimte, verkeersmaatregelen en afstemming met derden betrokkenen zoals andere wegbeheerders). Buurtkaders, bureau buurtgericht werken, uitvoerend kunstenaar,sector Ruimte. Kosten reiniging locatie kunstproject vooraf. Overige kosten dienen binnen de buurtbudgetten (in overleg met) de buurtkaders) of anderszins (derden) te worden gedragen. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 14 van 23 pagina s printdatum:

15 Maatregel 6: Onderhoudscontracten straatmeubilair optimaliseren. In samenwerking met de nutsbedrijven en derden (aannemers) zoeken naar mogelijke verbeteringen in het onderhoud. Verbetering uitstraling verloederde plekken. Snellere bestrijding van graffiti. Beheer onderhoudscontracten zo mogelijk aanscherpen op het aspect graffiti en wildplak voor de lichtmasten, gemeentelijke stroomkasten 5, rioolkasten en verkeersregelinstallaties. Gemeente intern (ruimte), Nutsbedrijven, Derden (aannemers onderhoud) In onderhoudscontracten bij de desbetreffende projecten/producten. Maatregel 7: Samenwerking kunstprojecten met nutsbedrijven. In samenwerking met nutsbedrijven kijken naar het verbeteren van de uitstraling van stroomkasten door deze te beschilderen binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Verbetering uitstraling verloederde plekken. Minder graffiti in de openbare ruimte. Het beschilderen van stroomkasten en ander straatmeubilair van nutsbedrijven; Uitbouwen naar een thematische aanpak (kunstroute meterkasten ); Gemeentelijke facilitering ten aanzien van uitvoering (stroomlijning proces rondom vergunningen openbare ruimte, verkeersmaatregelen en afstemming met derden betrokkenen zoals andere wegbeheerders). Buurtkaders, bureau buurtgericht werken, uitvoerend kunstenaar, nutsbedrijven, sector Ruimte. Wordt in overleg met nutsbedrijven bepaald. 5 Stroomkasten worden niet met hoge druk gereinigd. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 15 van 23 pagina s printdatum:

16 Preventieve fysieke maatregelen Maatregel 8: Zoeken naar en creëren van zogenaamde vrijplaatsen voor graffiti, ook wel gedoogwanden genoemd. In navolging van de locatie Landbouwbelang aan de Biesenwal is het wenselijk om naar geschikte locaties op zoek te gaan waar het is toegestaan om graffiti toe te passen. Verhogen betrokkenheid graffiteurs Vermindering van graffiti op ongewenste plekken. Het zoeken naar gedoogwanden zowel binnen eigen als particulier vastgoed; Het zoeken naar locatie met gedoogpotentie Buurtkaders, bureau buurtgericht werken, gemeente (vastgoedbeheer en ruimte) Reguliere kosten beleidsmedewerker en kosten in project(ont/afwikkeling). Maatregel 9: Inkoop van graffitibestendig straatmeubilair Het stellen van voorwaarden bij de aanschaf van straatmeubilair zoals lichtmasten, zitbanken, afvalbakken etc. Deze materialen dienen dusdanig te worden uitgevoerd dat graffiti makkelijk is te verwijderen. Snellere reiniging. Lichtmasten met antigraffiticoating; Afvalbakken met antigraffiticoating; Inwerpzuilen ondergrondse containers met antigraffiticoating. Stadsbeheer, OBM, Ruimte. Binnen project meenemen. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 16 van 23 pagina s printdatum:

17 2.3.3 Curatieve spoor Maatregel 10 : Pilotproject gebiedsgerichte aanpak: snelle verwijdering graffiti binnenstad (inclusief Wyck); Onderzoek starten naar tweede graffitibus. In samenwerking met diverse betrokken komen tot een structurele en snelle aanpak van graffiti-overlast. De omvang van het gebied dient nog nader te worden bepaald. Uitgangspunt: klein beginnen en bij gebleken succes uitrollen over grotere gebieden. Snelle bestrijding van graffiti en een schonere stad. Onderzoek naar inzet tweede graffitibus die zich terugverdient in samenwerking met corporaties, centrummanagement. Uitvoeren businesscase. Uitgangspunten daarbij zijn cofinanciering door partijen, integrale aanpak (schoonmaak en schilderen), coördinatie van het onderzoek van deze maatregel geschiedt door de gemeente; Met centrummanagement en andere betrokkenen structurele afspraken maken voor de verwijdering van graffiti met oog voor ieders verantwoordelijkheid; Registratie en fotografisch vastleggen van de hoeveelheid graffiti. Centrummanagement, Centrum buurtkaders, Wooncorporaties, gemeente (Ruimte en Stadsbeheer/MTB). Reguliere kosten beleidsmedewerker gemeente en verwijderingskosten voor de particuliere Repressieve spoor Maatregel 11 : Mogelijke invoer extra juridische instrumenten. In samenwerking met handhaving te onderzoeken of het vervoeren van graffiti- en aanplakmiddelen onder bepaalde omstandigheden kan worden bestraft. Snelle bestrijding van graffiti, pakkans graffiteurs vergroten. Minder graffiti, schonere stad Extra bepaling in APV (analoog aan het gebod om opruimmiddelen voor hondenpoep te dragen); Ruimte (beheer) en VTH (handhaving). Geen. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 17 van 23 pagina s printdatum:

18 2.3.5 Monitoring Maatregel 12 : Registratie verwijderde graffiti De te verwijderen graffiti wordt eerst op foto vastgelegd en in een handtekeningboek vastgelegd. Snelle bestrijding van graffiti, pakkans graffiteurs vergroten. Minder graffiti, schonere stad Foto maken van graffiti, wildplak, tags Stadsbeheer Binnen reguliere werkzaamheden. Maatregel 13 : Monitoring graffiti Tweejaarlijks onderzoek naar de hoeveelheid graffiti in het stadscentrum. Inzicht in omvang van de problematiek actueel houden Inventarisatie vervuilingsgraad Het in kaart brengen van de hoeveelheid (in m2) graffit en wildplak Ruimte en Stadsbeheer Binnen product schoon 2.4 Vervolgaanpak Belangrijk in het vervolgproces is dat de gemeente Maastricht kenbaar maakt dat gelet op de recente ontwikkelingen zij haar huidige rol ongewijzigd zal blijven vervullen. Particulieren blijven verantwoordelijk voor het onderhoud van bezittingen,zo ook voor de verwijdering van aangebrachte graffiti. Met de voorgestelde maatregelen wil de gemeente Maastricht een aanzet geven naar een faciliterende rol. Het gaat hierbij om diverse partijen bij elkaar te brengen zodat in samenwerking zaken kunnen worden aangepakt. Enkele maatregelen kunnen snel worden opgepakt, voor andere is meer tijd benodigd vanwege de noodzakelijke afstemming met diverse. In de onderstaande tabel is aangegeven in welke periode dit gaat plaatsvinden. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 18 van 23 pagina s printdatum:

19 Hierbij geldt dat medio 2012 een evaluatie van deze maatregelen wordt uitgevoerd en de commissie SMM hiervan in kennis wordt gesteld. 2.5 Planning Maatregel Nr. Omschrijving Actualiseren informatie gemeentelijke website x 2 Regelmatig publiceren over inhuurmogelijkheid van de anti-graffitibus x x 3 Spotje TV Maastricht x x 4 Betrekken jongeren bij het graffitiprobleem x 5 Kunstprojecten ondersteunen x x 6 Onderhoudscontracten straatmeubilair optimaliseren. x 7 Samenwerken met nutsbedrijven (kunstroute straatmeubilair) x 8 Onderzoek creëren vrijplaatsen/gedoogwanden x 9 Inkoop graffitibestendig straatmeubilair x x 10 Pilotproject gebiedsgerichte aanpak ; onderzoek naar tweede gemeentelijke graffitibus x 11 Mogelijke invoer extra juridische instrumenten x 12 Registratie te verwijderen graffiti x x 13 Monitoring graffiti x Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 19 van 23 pagina s printdatum:

20 Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 20 van 23 pagina s printdatum:

21 3. Bijlagen 3.1 Gemeentelijke communicatie over graffiti op de website Ongewenste graffiti? Bel de graffitibus Bent u getroffen door ongewenste graffiti op uw woning of (bedrijfs)pand? Dan kunt u als particulier, bedrijf of instelling de graffitibus van de gemeente bellen. Deze bus kan met een hogedrukreiniger de verf weg spuiten. In het geval van grievende teksten en afbeeldingen die met spoed moeten verdwijnen van uw eigendom, wordt de bus kosteloos ingezet. In andere gevallen betaalt u een vergoeding voor de gemaakte onkosten van de bus. Laat illegale graffiti in elk geval zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat er nog meer graffiti op die plek wordt aangebracht. Wilt u weten welke tarieven gelden of wilt u de graffitibus inschakelen? Bel dan naar het GemeenteLoket Graffiti melden De gemeente probeert overlast door graffiti in Maastricht in de hand te houden. Zo zijn op buurtniveau afspraken gemaakt met graffitikunstenaars over plekken die voor graffiti beschikbaar zijn. Maar daarmee voorkom je het nooit helemaal. In heel Maastricht wordt nog steeds graffiti aangebracht op plekken die hiervoor niet zijn aangewezen. Hoe gaat de gemeente hier mee om? Het weghalen van graffiti is geen verantwoordelijkheid van de gemeente. Het aanbrengen van graffiti op privé-eigendom is een vorm van vandalisme die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het bekrassen van auto's of het vernielen van schuttingen. Hoe vervelend ook, de gemeente is niet verantwoordelijk voor de aangebrachte schade en voor het verwijderen ervan. Daarvoor moet u als eigenaar van het eigendom zelf zorgen. Als het gaat om graffiti op een klein oppervlakte (minder dan 5m²) dan kan de gemeente u wel helpen bij de verwijdering. U krijgt van ons dan een offerte. U kunt de graffiti natuurlijk ook laten verwijderen door een gevelreinigings- of schildersbedrijf. Er is één uitzondering op de regel: graffiti op privé-eigendommen die als kwetsend of grievend wordt ervaren wordt wel op kosten van de gemeente verwijderd. En graffiti op gemeentelijk eigendom wordt uiteraard ook door de gemeente verwijderd. Voor bedrijven en particulieren is het raadzaam om hun opstalpolis goed na te kijken omdat sommige verzekeraars deze schade dekken. Meld graffiti altijd. Want het aanbrengen ervan op illegale plekken is strafbaar. Overtreders die we aanhouden worden ingezet bij de verwijdering van graffiti. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 21 van 23 pagina s printdatum:

22 3.2 Resultaten inventarisatie graffiti- en wildplak vervuiling centrum buurten Gemeente Maastricht Begrenzing gebied: De centrumbuurten Binnenstad, Jekerkwartier, Kommelkwartier, Statenkwartier, Boschstraatkwartier, St. Maartenspoort en Wyck/Céramique. Deze buurten worden begrensd door de rode lijn Totale hoeveelheid graffiti/wildplakvervuiling Tijdens de inventarisatie is er in het gebied een totaal van ca m2 graffiti en wildplakvervuiling geconstateerd. In de onderstaande tabel is dit onderverdeeld naar eigenaar. 6 Bron: Rapport Inventarisatie Graffiti- en wildplak vervuiling Centrumbuurten Gemeente Maastricht,GevelMeesters B.V. 8 juni 2010 Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 22 van 23 pagina s printdatum:

23 3.2.3 Onderverdeling naar eigenaar In de onderstaande tabellen is per eigenaar een onderverdeling naar vervuiling per object aangegeven. Voor de eigenaar Wonen, werken en winkelen Het bovenstaande houdt in dat verreweg het meeste deel van de graffiti- en wildplak overlast voorkomt op bedrijf/winkel/horecapanden. Voor de eigenaar gemeente Verreweg de meeste vervuiling op gemeentelijke eigendommen komt voor op viaducten/bruggen/tunnels. Voor de eigenaar kabelexploitanten/energieleveranciers Onderscheid naar vervuilingssoort In bijgaande tabel is onderscheid gemaakt in de aard van de vervuiling. Hier luidt de conclusie dat in het onderzochte gebied het voornamelijk gaat om vervuiling door graffiti. Leidraad Graffiti, versie d.d pagina: 23 van 23 pagina s printdatum:

Onderwerp Burgerinitiatief Bestrijding bekladding en graffiti door middel van muurschilderingen

Onderwerp Burgerinitiatief Bestrijding bekladding en graffiti door middel van muurschilderingen Oplegformulier burgerinitiatief Datum raadsvergadering/ Nummer burgerinitiatief 28 juni 2006 / 127/2006 Onderwerp Burgerinitiatief Bestrijding bekladding en graffiti door middel van muurschilderingen Korte

Nadere informatie

S.C. + t tel. +31.(0)77.463.8010

S.C. + t tel. +31.(0)77.463.8010 tel. +31.(0)77.463.8010 molenberg 3 fax. +31.(0)77.463.8013 nl 5872 aj broekhuizen gsm +31.(0)653.833.734 project-, interim- en recoverymanagement advies, beheer en DGA-Counselling Rapport Inventarisatie

Nadere informatie

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel Nieuwegein m Gemeenteraad % c r- - :. - -. r$ Q 2 013-302 Onderwerp Openstellen Duikeendtunnel Datum 13 september 2013 Raadsvoorstel Afdeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Budget voor uitvoeren

Nadere informatie

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit.

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Stein 7 december 2004 Gemeenteblad Afdeling A 2005, no. 6 Agendapunt 8 Bijlagen 2 Aan De Raad Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Inleiding Uit vele reacties, waaronder

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleid Graffitibestrijding Gemeente Kampen. 30 augustus Officiële uitgave van de gemeente Kampen

GEMEENTEBLAD. Nr Beleid Graffitibestrijding Gemeente Kampen. 30 augustus Officiële uitgave van de gemeente Kampen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Kampen Nr. 148347 30 augustus 2017 Beleid Graffitibestrijding Gemeente Kampen Gemeente Kampen Team Civiele Werken (BOR) 2018-2023 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat

Nadere informatie

Aanpak en preventie Gebr. Griekspoor Coating Services BV

Aanpak en preventie Gebr. Griekspoor Coating Services BV Aanpak en preventie WAT IS GRAFFITI? Graffiti is meervoud van graffito, wat krassen/krabben in het Latijns betekend. Het bestaat meer dan 2000 jaar en werd al beoefend door de Grieken, Romeinen en Maya

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2014-12276 Herzien Toezicht en handhaving verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen16 oktober 2014 7 oktober 2014 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Oplegnotitie Tussentijdse wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de Gemeente Brunssum Gemeenteblad nr. 64

Oplegnotitie Tussentijdse wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de Gemeente Brunssum Gemeenteblad nr. 64 Oplegnotitie Tussentijdse wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de Gemeente Brunssum Gemeenteblad nr. 64 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad op grond

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Gemeenteblad nr. 490336 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 10 december 2015 Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening ten behoeve van inzet cameratoezicht Raadsbesluit

Nadere informatie

Beleid en uitvoering De aanpak van plak- en kladvandalisme op panden vindt plaats via de volgende vier sporen:

Beleid en uitvoering De aanpak van plak- en kladvandalisme op panden vindt plaats via de volgende vier sporen: Aanpak plak- en kladvandalisme Jaarverslag 2012 Inleiding In het jaarverslag 2012 wordt gerapporteerd over resultaten van de uitvoering van het beleid van plak- en kladvandalisme De cijfers die in het

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 aanpak plak- en kladvandalisme

Jaarverslag 2011 aanpak plak- en kladvandalisme Jaarverslag 2011 aanpak plak- en kladvandalisme Inleiding In het jaarverslag 2011 wordt gerapporteerd over het gevoerde beleid ten aanzien van plak- en kladvandalisme en de uitvoering daarvan. De cijfers

Nadere informatie

Infosheet Richtlijnen bestrijding graffiti-overlast

Infosheet Richtlijnen bestrijding graffiti-overlast Infosheet Richtlijnen bestrijding graffiti-overlast formuleren voor graffitibestrijding. Voor een compleet overzicht van de aanpak van graffiti, gaat u naar het Stappenplan Graffiti op de website van het

Nadere informatie

Aanleiding voor deze projecten: 2. Waarom deze graffiti niet verwijderd is. 2. Aanpak. 2. Wijkorgaan. 2

Aanleiding voor deze projecten: 2. Waarom deze graffiti niet verwijderd is. 2. Aanpak. 2. Wijkorgaan. 2 Anti graffiti project: Inhoud pagina Aanleiding voor deze projecten: 2 Waarom deze graffiti niet verwijderd is. 2 Aanpak. 2 Wijkorgaan. 2 Drie wijken waarin de meeste graffiti bekladdingen gemeld zijn.

Nadere informatie

Reclamewetgeving en beleid gemeente Amersfoort Juli 2017

Reclamewetgeving en beleid gemeente Amersfoort Juli 2017 Reclamewetgeving en beleid gemeente Amersfoort Juli 2017 Stad met een hart 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 2 2. Algemene Plaatselijke Verordening.. 3 3. Welstandsnota. 5 4. Extra richtlijnen voor Bedrijvenpark

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO CU-Stoepkrijten in de APV 1- Notagegevens Notanummer 2017-001105 Datum 30-06-2017 Programma: 02 Openbare orde en veiligheid Portefeuillehouder

Nadere informatie

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR).

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR). Raad: Beslissing: Voorstel aan de raad Raadsvergadering : 3 juni 2010 Portefeuillehouder : Frans Ronnes Behandeld door : Ad Priems Registratienummer : 219 Onderwerp : Het inzetten van een BOA (Buitengewone

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aanpak Wildplakken

Initiatiefvoorstel aanpak Wildplakken Initiatiefvoorstel aanpak Wildplakken 1 Inleiding: De openbare ruimte is een belangrijk deel van de leefruimte. Deze leefruimte delen we met elkaar. Het is een belangrijke taak van de gemeente om deze

Nadere informatie

Concept. Plan van Aanpak graffitibestrijding. Inleiding

Concept. Plan van Aanpak graffitibestrijding. Inleiding Concept Plan van Aanpak graffitibestrijding Inleiding Graffiti is een complex en weerbarstig probleem. Overal ter wereld worstelen steden met de vraag hoe zij hierop meer grip kunnen krijgen. Tot nu toe

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte.

gemeente Eindhoven Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte. gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 7 juli 2008 Raadsinformatiebrief Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte. Inleiding In de periode januari tot en met mei 2008 heeft de evaluatie

Nadere informatie

HONDENBELEID BRIELLE

HONDENBELEID BRIELLE HONDENBELEID BRIELLE April 2005 Inhoudsopgave Inleiding Doelstelling Wettelijke instrumentarium Mogelijkheden Kosten, baten, dekking Overwegingen Voorstel Tijdsplanning 2 Inleiding De overlast van honden,

Nadere informatie

Datum: 26 september 2013 Portefeuillehouder: Burgemeester Renkema

Datum: 26 september 2013 Portefeuillehouder: Burgemeester Renkema Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-045 Onderwerp: Algemene Plaatselijke Verordening Nijkerk 2003, wijziging september 2013 Korte inhoud: De APV wordt aangepast met betrekking tot de regeling voor vergunningvrije

Nadere informatie

Graffitibeleid gemeente Brielle

Graffitibeleid gemeente Brielle Graffitibeleid gemeente Brielle Juli 2008 Inhoudsopgave 1 Inleiding, aanleiding en samenvatting...1 1.1 Inleiding...1 1.2 Aanleiding...1 1.3 Samenvatting...1 1.4 Opbouw van de nota...2 2 Waarom graffitibeleid...2

Nadere informatie

Format Beheerplan. Schoon

Format Beheerplan. Schoon Format Beheerplan In een beheerplan wordt opgeschreven wat de gemeente levert op gebied van heel, schoon en juist gebruik. Ook kan opgeschreven worden waarover afspraken gemaakt kunnen worden tussen gemeente

Nadere informatie

Voorstel aan Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorblad Onderwerp Programma Portefeuillehouder(s) Soort Stuk Voorgesteld besluit Uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten Openbare Ruimte,

Nadere informatie

De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG. Wetgevingsadvies invoering flexibel cameratoezicht.

De minister van Veiligheid en Justitie. Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG. Wetgevingsadvies invoering flexibel cameratoezicht. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Jaar: 2009 Nummer: 107 Besluit: B&W 24 november 2009 Gemeenteblad BELEIDSREGEL AANPAK ILLEGAAL PLAKKEN HELMOND 2009

Jaar: 2009 Nummer: 107 Besluit: B&W 24 november 2009 Gemeenteblad BELEIDSREGEL AANPAK ILLEGAAL PLAKKEN HELMOND 2009 Jaar: 2009 Nummer: 107 Besluit: B&W 24 november 2009 Gemeenteblad BELEIDSREGEL AANPAK ILLEGAAL PLAKKEN HELMOND 2009 Het college van burgemeester en wethouders van Helmond; besluit vast te stellen de Beleidsregel

Nadere informatie

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken.

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitkomst ronde tafel gesprekken aanwijzing vuurwerkvrije zones Programma Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Ter uitvoering van de moties tot het onderzoeken

Nadere informatie

Gemeente Almere. Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit. Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten

Gemeente Almere. Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit. Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit Verseon 16 oktober 2015 Pagina 6/6 Vergaderdatum 13 oktober 2015 Besluit conform voorstel B en W besluit Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden,

Nadere informatie

Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Groningen 2009

Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Groningen 2009 Gemeentebladnummer: Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Groningen 2009 Concept Besluit tot wijziging van de Algemene

Nadere informatie

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen.

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen. DORDRECH iè Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT F ( 78 770 8080 ) www.dordrecht.nl Contactpersoon Datum 10 april 2012 Ons kenmerk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 RAADSVOORSTEL 11.0013 Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 Naam programma +onderdeel: Veiligheid. Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2009 met

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Onderwerp Wijziging Algemene plaatselijke verordening Urk 2008 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit

Nadere informatie

'Van gedogen naar samen handhaven' was, even als vorig jaar, het motto waarmee de jaarwisseling in Heusden in banen is geleid.

'Van gedogen naar samen handhaven' was, even als vorig jaar, het motto waarmee de jaarwisseling in Heusden in banen is geleid. Zaaknummer: BVRC13 Onderwerp Evaluatie jaarwisseling 2011-2012 Collegevoorstel Inleiding De Jaarwisseling 2011-2012 ligt inmiddels al weer achter ons. Via dit voorstel informeren wij u over de voorbereiding,

Nadere informatie

Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen. Versie 3 september 2013

Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen. Versie 3 september 2013 Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen Versie 3 september 2013 Voorwoord Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan Norgerduinen in de raadscommissie van 7 december 2011 is door

Nadere informatie

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen.

Voorstel Het Toezicht- en Handhavingsbeleid gemeente Bronckhorst vast te stellen. gemeente Bronckhorst 1/1 Z01CBAAA2C9 Naam portefeuillehouder: M. Besselink Vergaderdatum 20 april 2017 Registratie nr Onderwerp Z91544\Raad- 00215 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN Inleiding In het laatste kwartaal van 2005 is gestart met een evaluatie van het hondenbeleid, zoals dit is vastgesteld op 5 februari 2004. Het resultaat

Nadere informatie

Notitie. Aanplakbeleid. Reclameborden

Notitie. Aanplakbeleid. Reclameborden Notitie Aanplakbeleid & Reclameborden Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 2 2. Probleemanalyse Pagina 3 A. Plakken en kladden Pagina 3 B. Reclameborden Pagina 3 3. Doelstelling Pagina 4 4. Mogelijke maatregelen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT P11 R M i «v 1 O RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1182112 Datum: 4 augustus 2015 Behandeld door: Elles Lankhof Afdeling / Team: BEDV/ BJVZ Onderwerp: Wijziging Algemeen plaatselijke

Nadere informatie

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid 2009 Samenvatting: De gehouden enquête in 2009 wijst uit dat er verbeteringen

Nadere informatie

Schoon Gent Graffiti en wildplakken in Gent

Schoon Gent Graffiti en wildplakken in Gent Schoon Gent Graffiti en wildplakken in Gent Propere straten en nette gevels maken van Gent een aangename stad om in te wonen, in te werken en om te bezoeken. Ongewenste graffiti en wildgeplakte affiches

Nadere informatie

Ter informatie zenden wij u het bestedingsvoorstel Intensivering onderhoud openbare ruimte.

Ter informatie zenden wij u het bestedingsvoorstel Intensivering onderhoud openbare ruimte. 4+4A Gemeente Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delft Behandeld door R.A. van Beek Telefoon 14015 Internet www.delft.n1 Retouradres : Centrals Staf, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de

Nadere informatie

CONVENANT. Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD

CONVENANT. Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD CONVENANT Veiligheid op scholen van het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs in LELYSTAD Partijen komen het volgende overeen: De scholen zijn op grond van de Wet op de Arbeidsomstandigheden verantwoordelijk

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlage 3 Wijziging Algemene plaatselijke verordening 2017

Bijlage 3 Wijziging Algemene plaatselijke verordening 2017 Bijlage 3 Wijziging Algemene plaatselijke verordening 2017 In de bestaande tekst zijn de woorden en leestekens waaraan iets verandert, cursief gezet. In de nieuwe tekst zijn de nieuwe woorden en leestekens

Nadere informatie

Om deze doelstelling te halen zijn in het preventie- en handhavingsplan alcohol de volgende subdoelstellingen benoemd:

Om deze doelstelling te halen zijn in het preventie- en handhavingsplan alcohol de volgende subdoelstellingen benoemd: Raadsvoordracht Onderwerp: Preventie- en handhavingsplan alcohol 2019 2022 Datum: 8 januari 2019 Portefeuillehouder: E. Boog Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Steller: S. van Dongen Gevraagde beslissing

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; gelet op de artikelen 149 en 151c, eerste lid, van de Gemeentewet; besluit vast

Nadere informatie

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM zaaknummer Z-13-07821 registratienummer opsteller advies de heer K. Luijten doorkiesnummer 010-5931975 Directeur/afdelingshoofd ing. P.D. Verstoep datum advies

Nadere informatie

Nadere regels tijdelijke reclameborden Schagen 2018

Nadere regels tijdelijke reclameborden Schagen 2018 Registratienr. 17.071863 Nadere regels tijdelijke reclameborden Schagen 2018 (nadere regels als bedoeld in artikel 2:10, lid 3 van de Algemene plaatselijke verordening Schagen 2016) Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319 Gemeente Woerden 13R.00319 RAADSVOORSTEL 13R.00319 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 21 januari 2014 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s): Wijkgericht

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

Toolbox Schone Winkelgebieden. Tool 1: GRAFFITI

Toolbox Schone Winkelgebieden. Tool 1: GRAFFITI Toolbox Schone Winkelgebieden Tool 1: GRAFFITI Hoofdbedrijfschap Detailhandel Mei 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Graffiti... 4 1.1 Graffiti verwijderen... 4 1.1.1 Zelf verwijderen... 4

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 Standplaatsverordening 2001 (raadsbesluit van 31 mei 2001) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 mei 2001 Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Samenvatting Integrale Handhaving

Samenvatting Integrale Handhaving Samenvatting Integrale Handhaving Openbare inrichtingen als hotels, cafés en discotheken worden geconfronteerd met verschillende gemeentelijke, regionale en landelijke handhavers. Voorbeelden van handhavers

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Bewonersinitiatief 2012

AANVRAAGFORMULIER Bewonersinitiatief 2012 Gegevens initiatiefnemer: Naam : Contactadres : Postcode en woonplaats : (Mobiel) telefoonnummer : E-mail : Bankrekeningnummer : t.n.v. te Initiatiefnemer verzoekt de gemeente Zaanstad om in aanmerking

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039825 Datum: Behandeld door: 4 Juli 2012 Elles Lankhof Afdeling/Team: Bedrijfsvoering / Juridische en Veiligheidszaken Onderwerp: Vaststelling Verordening

Nadere informatie

BIJLAGE A. Algemene Plaatselijke Verordening

BIJLAGE A. Algemene Plaatselijke Verordening BIJLAGE A Artikel 2.1.5.1 Artikel 2.4.2 Artikel 4.4.2 Artikel 5.1.6 Artikel 2.1.5.1 Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg 1. Het is verboden zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte

Nadere informatie

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4351 Inboeknummer 11bst00811 Beslisdatum B&W 10 mei 2011 Dossiernummer 11.19.256 RaadsvoorstelVaststellen verordening naamgeving en nummering gemeente Eindhoven Inleiding

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 2 december Steller Documentnummer Afdeling. S. v. Sintmaartensdijk 15I Ruimte

Burgemeester en Wethouders 2 december Steller Documentnummer Afdeling. S. v. Sintmaartensdijk 15I Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling S. v. Sintmaartensdijk 15I0008260 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229541 Ja G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes.

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Inleiding. In de loop der jaren is een groot aantal grondstrookjes die eigendom zijn van de gemeente Weert bij overeenkomst in gebruik gegeven aan particulieren.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0124 Rv. nr.: 08.0124 B&W-besluit d.d.: 16-12-2008 B&W-besluit nr.: 08.1232 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit. Onderwerp: Wijziging van de APV op een tweetal punten (opruimplicht

Nadere informatie

Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d.

Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 1 Inleiding Ingevolge artikel 2.1.5.1 voorwerpen of stoffen op, aan of boven

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Inrichting

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Inrichting Hondenpoepbeleid Paragraaf Inrichting INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. INRICHTING 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting 4 2.2.1 Maatvoering en bereikbaarheid voor materieel 4 2.2.2 Zonering hondenvoorzieningen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR614969_1. Beleidsregels kunst in de openbare ruimte. Artikel 1 Aanvraag plaatsing. Artikel 2 Uitgangspunt

CVDR. Nr. CVDR614969_1. Beleidsregels kunst in de openbare ruimte. Artikel 1 Aanvraag plaatsing. Artikel 2 Uitgangspunt CVDR Officiële uitgave van Boxtel. Nr. CVDR614969_1 30 november 2018 Beleidsregels kunst in de openbare ruimte Gelet op Hoofdstuk 4, titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) stelt het college

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 aanpak van graffiti- en plakvandalisme Meldpunt Graffiti (Dienst Publiekszaken)

Jaarverslag 2014 aanpak van graffiti- en plakvandalisme Meldpunt Graffiti (Dienst Publiekszaken) Jaarverslag 2014 aanpak van graffiti- en plakvandalisme Meldpunt Graffiti (Dienst Publiekszaken) 0. Inleiding: De gemeente voert sinds 2007 een beleid dat is gericht op preventie en bestrijding van illegale

Nadere informatie

Verkoop Openbaar Groen

Verkoop Openbaar Groen Beleidsnotitie Verkoop Openbaar Groen [Concept - Versie] Datum: Januari 2014 Naam: Beleidsnotitie Verkoop Openbaar Groen, afdeling Omgeving Sectie: Openbaar Groen 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 1.1

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. L. Smink WZ OA 10G201456 383031 / 383031

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. L. Smink WZ OA 10G201456 383031 / 383031 SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201456 383031 / 383031 ONDERWERP L. Smink WZ OA Tijdelijke uitbreiding formatie handhaving bij Stadstoezicht (i.v.m. invoering

Nadere informatie

Artikel I. Artikel II

Artikel I. Artikel II Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 vastgesteld bij raadsbesluit van 20 augustus 2008 (Gemeenteblad 3A, nr. 155/390), laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluit ); Artikel

Nadere informatie

Onderwerp: Referendabel: ja nee Verordening straatnaamgeving en huisnummering

Onderwerp: Referendabel: ja nee Verordening straatnaamgeving en huisnummering Aan de Raad Made, 7 december 2004 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 6 januari 2005 Agendapunt : Raadsvergadering: Nummer raadsnota: Onderwerp: Referendabel: ja nee Verordening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0015 Rv. nr.: 10.0015 B&W-besluit d.d.: 2-2-2010 B&W-besluit nr.: 10.0140 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Aanwijzing percelen Stationsweg 36 tot en met 46 en Stationsplein 24 in

Nadere informatie

Inventarisatie Kameraanbod Maastricht

Inventarisatie Kameraanbod Maastricht Inventarisatie Kameraanbod Maastricht 2728 Rapportage Maart 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Werkwijze onderzoek 4 2.1 Aanpak 4 2.2 Toekomstige actualisatie 6 3 Bevindingen 8 16012424 2 1 Inleiding In

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0009992* 16.0009992 Raadsvergadering: 15-9-2016 Voorstel: 6.42 Agendapunt: 9 Onderwerp Algemene Plaatselijke Verordening Opmeer 2016 Datum 6 september

Nadere informatie

Programma Prostitutie. 29 september 2014 Beleidsregels voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven

Programma Prostitutie. 29 september 2014 Beleidsregels voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven Programma Prostitutie Memo Datum Onderwerp 29 september 2014 Beleidsregels voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven De beleidsregels voldoende toezicht zijn tegelijkertijd vastgesteld op 4 juli

Nadere informatie

X Bm-besluit. Aanwijzing Algemeen Overlastgebied Amsterdam Oost. De burgemeester van Amsterdam. Overwegende:

X Bm-besluit. Aanwijzing Algemeen Overlastgebied Amsterdam Oost. De burgemeester van Amsterdam. Overwegende: X X Gemeenteblad X -besluit Publicatiedatum 10 juli 2017 Onderwerp Aanwijzing Algemeen Overlastgebied Amsterdam Oost De burgemeester van Amsterdam Overwegende: dat er in Amsterdam bij besluit van 5 oktober

Nadere informatie

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Brielle Nr. 103010 19 juni 2017 Erfgoedverordening 2017 De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 03-01-2017,

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Evaluatie jaarwisseling

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Evaluatie jaarwisseling AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 96747 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Evaluatie jaarwisseling 2013-2014 Besluit: 1. Kennis te nemen van de evaluatie jaarwisseling

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Aanhef De raad van de gemeente Bunnik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009. Pagina 1 van 9

AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009. Pagina 1 van 9 AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009 Pagina 1 van 9 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2009.0.071.903 Datum Zaaknummer 2009-08-00863

Nadere informatie

Beleidsregel sluiting van voor het publiek openstaande gebouwen

Beleidsregel sluiting van voor het publiek openstaande gebouwen Beleidsregel sluiting van voor het publiek openstaande gebouwen Corsanr.: 18.012539 De burgemeester van Rijswijk, gelet op artikel 2:41a van de Algemene plaatselijke verordening Rijswijk 2017, waarin is

Nadere informatie

Beleidsregel. Toepassing bestuursdwang bij huisuitzettingen

Beleidsregel. Toepassing bestuursdwang bij huisuitzettingen Beleidsregel Toepassing bestuursdwang bij huisuitzettingen 1 Inleiding Zoals in veel gemeenten het geval is, vinden er in de gemeente Woensdrecht met enige regelmaat huisuitzettingen of andere executies

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW16-0005 Portefeuillehouder: C. van Diemen Casenr.: Cbb0004 Agenda: Openbaar Sector/afd.:Stadsbeheer / Wijkbeheer B&W d.d. 08-03- Steller/tel/e-mail:

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck Convenant voor: Voortgezet Onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

Beleid Graffitibestrijding Gemeente Kampen

Beleid Graffitibestrijding Gemeente Kampen Beleid Graffitibestrijding Gemeente Kampen Gemeente Kampen Civiele Werken BOR Maart 2012 Inhoud 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Waarom graffitibestrijding? 4. Huidige situatie in Kampen 5. Huidige aanpak

Nadere informatie

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-26406/DV.14-396, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Vaststellen Nota OOR (Onderhoud van de Openbare

Nadere informatie

IIP Heerhugowaard Stad van kansen

IIP Heerhugowaard Stad van kansen IIP Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering 15 FEB ĨM1 Besluit: Voorstelnummef: 54Ü ^ r/ Agendanr. Voorstel nr. Onderwerp 11. RB2011008 1ste wijziging Algemene plaatselijke verordening (Apv) Aan

Nadere informatie

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland splan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland December 2012 Steller: R.Gorter Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Onderdelen openbare orde en veiligheid en openbare ruimte 4 3. Werkzaamheden BOA op grond

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgesteld wordt. Samenvatting. Programmabegroting 2011. Doelstelling. Keuzemogelijkheden

Raadsvoorstel. Voorgesteld wordt. Samenvatting. Programmabegroting 2011. Doelstelling. Keuzemogelijkheden Raadsvoorstel Raadsvergadering : 27 april 2011 Agendapunt : Nummer : Onderwerp : Vaststelling bestemmingsplan "Nieuwebrug-Lier 6" Portefeuillehouder : J. Benedictus Behandeld in commissie : wonen en werken

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Aanpak graffiti- en plakvandalisme Meldpunt Graffiti (Dienst Publiekszaken)

Jaarverslag 2015 Aanpak graffiti- en plakvandalisme Meldpunt Graffiti (Dienst Publiekszaken) Jaarverslag 2015 Aanpak graffiti- en plakvandalisme Meldpunt Graffiti (Dienst Publiekszaken) Inleiding Het beleid van de gemeente is gericht op preventie en bestrijding van illegale graffiti. Dat dit beleid

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 september 2010; gelet op artikel

Nadere informatie

Aan de Raad, Heerhugowaard, 12 december 2006

Aan de Raad, Heerhugowaard, 12 december 2006 Agendanr. : 6 Voorstelnr. : 2007-003 Onderwerp : Aanpassing van artikelen 2.4.18 ( Verontreiniging door honden ), 4.4.2 ( Ontsierende, hinderlijke of gevaarlijke reclames ), 2.1.5.1 ( Voorwerpen of stoffen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Beleidsregel. Sluiting van voor het publiek toegankelijke gebouwen

Beleidsregel. Sluiting van voor het publiek toegankelijke gebouwen Beleidsregel Sluiting van voor het publiek toegankelijke gebouwen De aanpak van ondermijning OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID Concernstaf, Openbare orde & veiligheid Inhoudsopgave De beleidsregel 2 Bijlage

Nadere informatie

Notitie Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten

Notitie Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten Notitie Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten Gemeente Voorschoten Auteur(s): Patrick Spiegeler en Ralph Pitlo Notitie: Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk VANWEGE STAKEN VAN STEMMEN BIJ HET AMENDEMENT VAN ONAFHANKELIJK MOERDIJK OVER DIT ONDERWERP WORDT DIT OPNIEUW GEAGENDEERD IN DE RAADSVERGADERING VAN 25 FEBRUARI 2010. RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4 Raadsvergadering

Nadere informatie

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Woudenberg 4 oktober 2017 Versie 1.2 Inleiding De gemeente werkt op het gebied van toezicht en handhaving openbare ruimte nauw samen met andere instanties,

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Raad. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedc Akkoordstukken

Raad. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedc Akkoordstukken Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/VT/VG Evenementenkalender 2007 1- Notagegevens Notanummer 2007.03545 Datum 2-3-2007 Portefeuillehouder Burgemeester 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland inzake APV-wijziging drugsoverlast

Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland inzake APV-wijziging drugsoverlast leuwegem Gemeenteraad O 0 1 ö " 2 5 7 onderwerp Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland Inzake APVwljzlglng drugsoverlast Datum 10 augustus 2010 Raadsvoorstel Afdeling Communicatie, Juridische & Personeelszaken

Nadere informatie