Inhoudstafel. Lijst van afbeeldingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudstafel. Lijst van afbeeldingen"

Transcriptie

1 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domeinen Inhoudstafel 2. Socio-economisch domein Huidige en toekomstige situatie (zonder project) Profiel van de bevolking van de wijk (NIS) Profiel van de bewoners van de wijk op basis van plaatselijke vastgoedprojecten Profiel van de huidige bewoners van het terrein Voorzieningen en handelszaken Verhuizing van de functies op het terrein Impact van het project De activiteiten op het terrein De appartementsgebouwen op het terrein Kenmerken van de appartementsgebouwen Benodigde voorzieningen door de komst van het project De andere functies Bijdrage van het project aan de sociale mix van de wijk De bestemming van het administratief centrum De economische aspecten van het project Impact van de alternatieven Overzicht van de impact van het project en de alternatieven Maatregelen en aanbevelingen Lijst van afbeeldingen Afbeelding 1 : Afbakening van de statistische sectoren van de wijk Afbeelding 2 : Ligging van de sociale woningen van de (GOP, 2005) Afbeelding 3 : Voorzieningen in de omgeving van het terrein Lijst van tabellen Tabel 1 : Profiel van de gebruikers van het terrein Tabel 2 : Aantal vestigingen per categorie Bron : Atrium Tabel 3 : Overzicht van de verhuizingen van de functies op het terrein Tabel 4 Bevolkingsstructuur Tabel 5 Beknopte schatting kostprijs project Tabel 6 Beknopte raming van de inkomsten gegenereerd door blok G volgens verschillende huurprijzen en rentevoeten Lijst van kaarten Kaart D-201 : Ligging van de buurtactiviteiten winkels, lokale firma s en vrije beroepen Kaart D-202 : Ligging van de kleine voorzieningen in de omgeving van de site Kaart D-203 : Verhuizing van de functies op het terrein Bijlage D-201 : Statistische indicatoren Lijst van bijlagen

2 PARTIE D Chapitre 2 : Domaines social et économique D SOCIO-ECONOMISCH DOMEIN Het geografische domein strekt zich uit over een straal van 300 meter rond het terrein Huidige en toekomstige situatie (zonder project) Profiel van de bevolking van de wijk (NIS) In de wijk waarin het project gelegen is, is de woonfunctie het meest dominant aanwezig. De oude kazernes vormen een grote uitrustingszone waarop diverse activiteiten uitgevoerd worden. De studie baseert zich op de gegevens van het NIS van De belangrijkste statistische indicatoren worden vermeld in bijlage D-201. Het terrein maakt deel uit van de statistische sector «Sint-Antoon» (A12). Afbeelding 1 : Afbakening van de statistische sectoren van de wijk Sector A12 telt een bevolking van bewoners op een oppervlakte van 0.34km², wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van inw/km². Sector A12 is 30% dichter bevolkt dan de gemeente ( inw/km²). Dit wordt verklaard door het grote aantal appartementsgebouwen (76%) en de dichtheid van bebouwing in de sector. De bevolkingsstructuur lijkt sterk op die van de gemeente. De 18- tot 16-jarigen vertegenwoordigen 62% van de bevolking, de jongeren (0-17 jaar) 20% en de ouderen 18%. De actieve bevolking ligt op 39%, hetgeen vergelijkbaar is met het gewestelijke gemiddelde (39.5%), maar iets onder het gemeentelijke gemiddelde (44%) ligt. STRATEC S.A Eindverslag juni 2010 C719 Impactstudie met betrekking tot de uitreiking van de stedenbouwkundige en milieuattesten van klasse 1A voor het project van de «Jachthof» in de De Haerne- en de Beckersstraat in 1040 Etterbeek

3 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.2 D-2.2 De huidige bevolking van het geografische gebied bestaat voor 60% uit alleenwonenden. Er zijn ongeveer 1,9 personen per huishouden. De huishoudens van 4 personen en meer zijn goed voor 11% van de huishoudens. Het vastgoedpark van de sector bestaat voor 76% uit studio s en appartementen. Tenslotte wijzen we er op dat een groot deel van de woningen sociale woningen zijn die toebehoren aan de Foyer etterbeekois. Afbeelding 2 : Ligging van de sociale woningen van de (GOP, 2005) Profiel van de bewoners van de wijk op basis van plaatselijke vastgoedprojecten Volgens de bevolkingsgegevens van de Appartementen van het Rolin-Arsenaalproject die geleverd werden door de Gemeente bestaat een huishouden er gemiddeld uit 2,14 personen. 40% van de huishoudens bestaan uit één enkele persoon. De huishoudens van 4 personen en meer vertegenwoordigen 14% van alle huishoudens.

4 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.3 D Profiel van de huidige bewoners van het terrein Naam Tabel 1 : Profiel van de gebruikers van het terrein Activiteit Vloeropper vlakte OCMW Openbare dienst 3920 m² Aantal werknemers Institut Reine Fabiola Middelbaar beroepsonderwijs 1910 m² 125 Centre d'aide à l'enfance du War Memorial asbl Bijzonder onderwijs - internaat motorisch gehandicapten 710 m² 42 Stichting Jourdan Rust- en verzorgingstehuis 6840 m² Sodexo-keuken 10 Tijdelijke gemeentelijke stortplaats Openbare dienst 2 Het Centre d aide à l enfance telt 42 werknemers en 35 kinderen die op het centrum verblijven. De laatste bewoners van de Stichting Jourdan werden overgebracht naar Rusthuis Beauport in de loop van de maand maart Het gebouw staat nu volledig leeg, behalve de ondergrondse verdieping, die nog gebruikt wordt door Sodexo Voorzieningen en handelszaken Kaart D-201 : Ligging van de buurtactiviteiten plaatselijke handelszaken, firma s en vrije beroepen Kaart D-202 : Ligging van de kleine voorzieningen in de omgeving van het terrein Afbeelding 2 toont de voornaamste voorzieningen in de wijk 1. We wijzen op de aanwezigheid van de Sint-Antoonkerk en een aantal scholen (in het geel) : B. Institut Reine Fabiola (op het terrein) : middelbaar beroepsonderwijs van de Franse Gemeenschap. G. Lutgardissschool (300m) 2 : kleuter- en lager onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap E. Claire Joie (360m) : kleuter- en lager onderwijs van de Franse Gemeenschap H. Sainte Geneviève (440m) : kleuter- en lager onderwijs van de Franse Gemeenschap J. Kappersschool (540m) : middelbaar beroepsonderwijs van de Franse Gemeenschap. 1 De lijst van voorzieningen werd ter plaatse opgesteld binnen een perimeter die overeenkomt met het geografische gebied. De activiteiten die daarbuiten liggen staan vermeld op de website van Atrium : 2 De afmetingen tussen () zijn de afmetingen tussen het centrum van het terrein en de voorziening in kwestie.

5 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.4 D-2.4 I. T Regenboogje (550m) : kleuter- en lager onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap T. Les Carrefours (775m) : bijzonder kleuter- en lager onderwijs van de Franse Gemeenschap U. Het Institut supérieur de formation continue d Etterbeek In de nabijheid van het terrein liggen ook twee kinderdagverblijven : V. Les Canaillous W. Kinderdagverblijf Sainte-Geneviève De kleine voorzieningen staan aangeduid op kaart D-202. In de omgeving van het terrein liggen de volgende kleine voorzieningen : Brievenbussen (OCMW-gebouw verhuizen), Glascontainers (Generaal Bernheimlaan en Dokter Jean Jolyplein), Kledingcontainers (Spullenhulp op Generaal Bernheimlaan en Oxfam op het pleintje) Hondentoiletten en telefoonhokjes (Dokter Jean Jolyplein). De dichtstbijgelegen commerciële pool bevindt zich rond het kruispunt van de Jacht en langs de Waversesteenweg. Men vindt er een ruim en divers aanbod aan handelszaken en diensten.

6 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.5 D-2.5 Afbeelding 3 : Voorzieningen in de omgeving van het terrein Tabel 2 : Aantal vestigingen per categorie Bron : Atrium Voeding 28 Mode 36 Cultuur en multimedia 20 Decoratie en woning 26 Schoonheid, gezondheid Vrije Tijd 6 en welzijn 25 Diensten 27 Voertuigen 4 Horeca 28 Nachtleven 1 De handelskern van de Jacht bestaat voornamelijk uit kleine handelszaken (minder dan 100m², met slechts enkele vestigingen van 200m² waarin merken van het type Wibra, Casa gevestigd zijn. De handelszaken in de nabijheid van het terrein worden aangeduid en afgebeeld op kaart D De plaatselijke bedrijven en de vrije beroepen zijn er ook vertegenwoordigd. Wat levensnoodzakelijke handelszaken betreft, vindt men : 10 kruideniers, 3 apothekers, 2 slagerijen, 5 bakkerijen en 4 banken (met geldautomaat). Verder wijzen we op de aanwezigheid van de supermarkt Delhaize Sint-Antoon in de Nothombstraat op ongeveer 150 meter van het terrein.

7 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.6 D-2.6 Er bevindt zich tevens een lege handelsruimte in de doodlopende straat tussen het rusthuis en de appartementsgebouwen in de Kazernenlaan. De handelskern van de jacht omvat meerdere lege vestigingen die moeilijk een huurder vinden wegens de disproportie tussen de gevraagde prijzen en de huur die de handelaars in staat zijn te betalen. De huurprijzen kunnen verschillen met een factor 4 naargelang de ligging van de winkels in de winkelkern. De prijzen schommelen tussen de 100 en 400 /m²/jaar. Door de ligging van het terrein aan de rand van de handelskern zouden de eventuele handelszaken in de onderste schaal belanden.

8 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.7 D Verhuizing van de functies op het terrein Kaart D-203 : Verhuizing van de functies op het terrein De verplaatsing van het administratief centrum zal een reeks andere verplaatsingen van activiteiten met zich meebrengen zoals schematisch voorgesteld werd op kaart D-203. Door de verplaatsing van het administratief centrum van de gemeente komen de lokalen op de Oudergemlaan vrij te staan (ongeveer 8000m² vloeroppervlakte). De gebouwen aan de Oudergemlaan moeten waarschijnlijk een grondige renovatie ondergaan alvorens men er zijn intrek kan nemen (isolatie, HVAC). In het administratief centrum worden tevens de politiediensten ondergebracht. De politielokalen worden gedeeld door twee entiteiten: een deel van de diensten van de Politiezone en de diensten van de plaatselijke Politieafdeling. Deze diensten worden gescheiden in de toekomst. De diensten van de Politiezone worden ondergebracht in één terrein aan de Luchtmachtlaan. De diensten van de lokale politie verhuizen samen met het administratief centrum naar het terrein van het Jachthof. De lokalen van het OCMW blijven op het terrein en zullen geïntegreerd worden in het administratief centrum. Het Institut Reine Fabiola zal naar een andere locatie in de Gemeente verhuizen. Momenteel worden er meerdere mogelijkheden onderzocht. Het Centre d aide à l enfance blijft op het terrein en wordt er ondergebracht in de nieuwe lokalen op het gelijkvloers van één van de gebouwen in de De Haernestraat. De Stichting Jourdan is reeds verhuisd. Zij biedt twee types diensten aan: (1) Rusthuis (home) en (2) Rust- en verzorgingstehuis (mindervalide personen die verzorging nodig hebben). De bewoners van het rusthuis werden overgeplaatst naar het nieuwe rusthuis van de gemeente (Home Beauport, Waversesteenweg ). De functie rusthuis zal verhuisd worden naar de lokalen van de polikliniek Baron Lambert. De Sodexo-keuken in het gebouw van de Stichting Jourdan zal eveneens moeten verhuizen. Deze levert maaltijden aan verschillende scholen in de wijk en aan de Stichting Jourdan. De gemeente bestudeert de mogelijkheid om de keuken onder te brengen in de ondergrondse verdieping van het administratief centrum. Er werd hieromtrent nog geen beslissing genomen. De gemeentelijke stortplaats zal binnenkort naar de Luchtmachtlaan verplaatst worden.

9 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.8 D-2.8 Tabel 3 : Overzicht van de verhuizingen van de functies op het terrein Naam Huidige locatie Toekomstige locatie Gemeentehuis Oudergemlaan Jachthof Politiezone Oudergemlaan Luchtmachtlaan Politieafdeling Oudergemlaan Jachthof OCMW Jachthof Jachthof Institut Reine Fabiola Jachthof Te bepalen Centre d'aide à l'enfance du War Memorial asbl Stichting Jourdan Jachthof Jachthof Jachthof Polikliniek Baron Lambert (Iriszuidziekenhuizen) Sodexo-keuken Jachthof Te bepalen Tijdelijke gemeentelijke stortplaats Jachthof Luchtmachtlaan

10 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.9 D Impact van het project De activiteiten op het terrein De uitvoering van het project impliceert een verhuizing van activiteiten en de vervanging door andere activiteiten (zie samenvatting van de bovenvermelde verhuizingen). De activiteiten die het terrein verlaten zijn de volgende : De gemeentelijke stortplaats ; Het rust- en verzorgingstehuis van de Stichting Jourdan ; Het Institut Reine Fabiola. De gemeentelijke stortplaats was een tijdelijke installatie op het terrein. De verhuizing van de stortplaats brengt dus geen gevolgen met zich mee. De reorganisatie van het home van de Stichting Jourdan maakt deel uit van een ruimere reorganisatie van rusthuizen, die enkele jaren geleden van start gegaan is met de bouw van het home Beauport. Het is misschien veel gezegd dat de verhuis van het home losstaat van het project, maar dit is in elk geval geen gedwongen gevolg van het project. De verhuis van het Institut Reine Fabiola is in onze ogen niet problematisch (op voorwaarde dat er nieuwe lokalen gevonden worden), aangezien het hier gaat om een gespecialiseerde middelbare beroepsschool. De leerlingen wonen dus niet noodzakelijk in de nabijheid van het terrein (de herkomst van de leerlingen werd niet bestudeerd in deze studie). Er zijn andere gebouwen beschikbaar om het Instituut in onder te brengen, met name gebouwen van de gemeente. Het instituut is een private instelling. De verhuis ervan hangt niet af van de Gemeente, die enkel voorstellen kan doen om de verhuis te vergemakkelijken. De Sodexo-keuken gebruikt lokalen met een oppervlakte tussen de 300 en 400m². Lokalen van deze omvang komen tamelijk vaak voor. Het zou zelfs mogelijk zijn ze onder te brengen op het terrein van het project zoals het voorligt, zonder dat de aard ervan dient gewijzigd te worden. Dergelijke beslissing kan daarom uitgesteld worden tot de fase van de vergunningsaanvraag. De activiteiten die naar het terrein verhuizen zijn : Het OCMW ; Het gemeentebestuur van Etterbeek ; De politieafdeling van Etterbeek. Deze activiteiten zijn reeds bestaande voorzieningen. Het project heeft dus niet de intentie om werkgelegenheid te creëren. Deze activiteiten vertonen bijzondere kenmerken. Het gemeentehuis : omvat de administratieve diensten van het gemeentebestuur evenals de technische diensten (beheer van gebouwen, wegen). De gemeentelijke arbeiders zijn elders gevestigd ; omvat de kantoren van de politieke vertegenwoordigers van de Gemeente en hun eventuele kabinetten;

11 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.10 D-2.10 omvat een veelheid aan diensten met specifieke taken en met een grootte die varieert van 1 tot 2 personen tot 10 à 12 personen. Elke dienst heeft verschillende behoeften op het vlak van ruimte (archieven, loketten, enz.) ; omvat specifieke ruimten gelinkt aan specifieke taken : Collegezaal, Raadzaal, Trouwzaal, enz ; ontvangt veel bezoekers per dag; moet beschikken over een plaats om de vlaggen uit te hangen. Deze bijzondere vereisten vertalen zich in : de behoefte aan een ruimte die groter is dan voor klassieke kantoorruimten ; op basis van de vragen van de verschillende diensten worden deze behoeften qua oppervlakte geschat op ongeveer 50m² per werknemer; een behoefte aan lokalen die toegankelijk zijn voor het publiek; een groot verschil tussen het aantal werknemers die geregistreerd zijn bij de RSZ en diegenen die werkelijk op het terrein werken (bijv. onderwijzers). Ook de politie heeft specifieke behoeften: De afdeling omvat thans 65 personen, maar vraagt om lokalen te voorzien die een uitbreiding tot 80 personen aankunnen, om tegemoet te komen aan eventuele toekomstige behoeften ; De betrokken diensten zijn hoofdzakelijk sedentaire beroepen en wijkagenten, die de lokalen overdag betrekken (7u00 18u00), en een klein team voor de nachtdienst (4 personen) ; Voor de goede werking moeten er een aantal specifieke lokalen op het gelijkvloers ingericht worden (onthaal, wachtzaal, enz.) ; De divisie beschikt niet over een interventiedienst ; De lokalen die door de afdeling gebruikt worden moeten functioneel onafhankelijk zijn van de lokalen die gebruikt worden door het gemeentebestuur en het OCMW ; De parking waar de dienstvoertuigen staan moet afgezonderd kunnen worden afn de rest van de ondergrondse verdieping. Een aantal dienstvoertuigen zijn tamelijk hoog (tot 2,5). De hoogte van de parking zal daarom aangepast moeten zijn aan dergelijke voertuigen. Onder de dienstvoertuigen vindt men ook een aantal scooters (thans 8), waarvoor men gepaste parkeerplaatsen zal moeten inrichten ; Bovengronds zullen er ook een aantal parkeerplaatsen moeten voorzien worden voor het komen en gaan van de dienstvoertuigen (6 tot 8) De appartementsgebouwen op het terrein Kenmerken van de appartementsgebouwen Het project voorziet de bouw van ongeveer 200 appartementen op het terrein : Studio s : 8 1 slaapkamer : 6 2 slaapkamer : 156

12 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.11 D slaapkamers : 32 De verdeling tussen de verschillende types appartementen is tamelijk klassiek, met een meerderheid van 2-slaapkamerappartmenten (75%). Aangezien het om een overheidsproject gaat en niettegenstaande het feit dat de geplande woningen geen sociale appartementen zijn, zou het interessant zijn om een aantal appartementen te voorzien van meer dan 4 slaapkamers (ongeveer 5). De gemeente wil op het terrein middelgrote woningen en geen sociale woningen bouwen. Zij rechtvaardigt deze beslissing door het feit dat de sociale appartementen reeds oververtegenwoordigd zijn in de wijk. Het is juist dat er zich meerdere sociale appartementgebouwen in de omgeving van het project bevinden en dat er een bepaalde concentratie bestaat, met name ter hoogte van de De Haernestraat, in het bijzonder ter hoogte van het project. Bijgevolg is het niet opportuun om een groot aantal sociale woningen te bouwen op het terrein. Toch zou een aandeel van 5 tot 10% (10 tot 20 eenheden) opgenomen kunnen worden op het terrein gezien het totale aantal woningen dat voorzien is. Het is ook niet nodig om deze sociale woningen te concentreren in één gebouw. De verdeling van deze woningen volgens het type (koopappartement/huurappartement) werd niet vastgelegd. Het zou interessant zijn om een aantal appartementen te behouden voor de huurmarkt Benodigde voorzieningen door de komst van het project De voorgestelde leeftijdsstructuur werd samengesteld op basis van de analyse van de bevolkingscijfers voor het Arsenaalproject geleverd door de Gemeente. De structuur is representatief voor een onlangs gebouwd appartementsgebouw (oplevering 2008). De vergelijking met de recentere gebouwen toont duidelijk het effect van de veroudering die te wijten is aan gezinnen die in hun woning blijven wonen (ongeveer 50%). Vergeleken met de leeftijdspiramide van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertoont de gebruikte leeftijdsstructuur een: overrepresentatie van de 0-6 jarigen onderrepresentatie van de 6-24 jarigen overrepresentatie van de jarigen. In het kader van deze studie zorgt de voorgestelde verdeling voor een veilige situatie, aangezien de schoolinstellingen dichter bij huis wanneer de kinderen nog jong zijn. Tabel 4 vermeld het aantal individuen per leeftijdsklasse. Het aantal zuigelingen is tamelijk hoog en rechtvaardigt de aanwezigheid van een crèche in het project. Voor de rest is de grootste schoolbevolking die van de kleuterklas met een totaal van 26 kinderen. Als we er van uit gaan dat 80% van de kinderen naar een school van het Franse Gemeenschapsonderwijs gaan en dat 50% van deze kinderen dezelfde school bezoeken, komt dit neer op 10 kinderen voor de meest bezochte school, m.a.w. 4 kinderen per jaar, hetgeen zonder problemen moet kunnen worden opgevangen.

13 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.12 D-2.12 Tabel 4 Bevolkingsstructuur Leeftijd % Aantal Kinderdagverblijf Kleuterschool Lagere school Middelbaar Universiteit > De andere functies Het project voorziet een kinderdagverblijf, drie handelszaken en lokalen voor het Centre d aide à l enfance. Het kinderdagverblijf zal ondergebracht worden op de begane grond van blok F. Dit is een gepaste locatie aangezien blok F over een tuin beschikt aan de achterkant van het gebouw. De ruimte is gebuikt wordt voor het kinderdagverblijf beslaat ongeveer 300m², wat genoeg is voor een crèche van 20 tot 25 bedden. De winkels komen in het gebouw gelegen op de hoek van de De Haernestraat (blok E). Een van de winkels geeft uit op de De Haernestraat recht voor de ingang van de parking, de twee andere winkels geven uit op de Beatlesstraat. De winkels zijn van gemiddelde omvang (60 tot 80m²) en komen overeen met buurtwinkels (bakkerij, café, enz). De ligging van deze winkels staat los van de commerciële kern van de Jacht. Op dit moment strekt de kern zich niet uit tot het terrein, hoewel er enkele winkels op de Kazernenlaan liggen, tussen het kruispunt van de Jacht en de Beckersstraat. Op dit gedeelte ligt momenteel een handelsruimte die al meer dan een jaar te huur staat. De mogelijkheid om de commerciële kern van de Jacht uit te breiden tot het project werd geanalyseerd met de lokale Atrium-afdeling, voor wie het aantal kleine winkels momenteel voldoende is en die meer voorstander is van extra winkelruimten van 200 tot 300m³ voor bekende merken aan te trekken. Men zou horecaruimten kunnen creëren die in verbinding staan met de winkelkern van de Jachtwijk. Deze ruimten zouden tevens voordeel kunnen halen uit de komst van het project.

14 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.13 D Bijdrage van het project aan de sociale mix van de wijk De analyse van de functies die uitgevoerd wordt in het hoofdstuk «Stedenbouw» benadrukt de bijdrage die het project levert door terug een continuïteit te creëren in de Beckersstraat en verbetert de woongelegenheid in de de Haernestraat. De inplanting van het administratief centrum op het Dokter Jean Jolyplein zou een negatieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van de woningen op het plein. (gebrek aan zonlicht en zicht op centrum). Dit zou eveneens een negatieve impact kunnen hebben op de gebouwen van het plein. De inplanting van het administratief centrum introduceert een sterke functie in de wijk waaruit alle plaatselijke economische actoren voordeel kunnen halen: De handelskern van de Jacht ; De Delhaize supermarkt ; De HORECA-vestigingen. Als we uitgaan van een gemiddelde dagelijkse uitgave van 5 per persoon en een aanwezigheid op het werk van 220 dagen per jaar, zou het project een verhoogde omzet kunnen genereren voor alle winkels voor een bedrag van ongeveer /jaar (op basis van de komst van 350 bijkomende werknemers). Verdeeld over een kern van 200 winkels, komt dit neer op een gemiddelde potentiële stijging van 1800 /jaar/winkel. Wat de sociale mix van de wijk betreft verwijzen we naar de opmerking hierboven met betrekking tot de sociale woningen die tamelijk sterk vertegenwoordigd zijn in de buurt. Dat er geen nieuwe sociale woningen voorzien zijn door het project zou daarom niet ongunstig zijn voor de sociale mix van de wijk. Naast van de verhoogde omzet door de komst van de nieuwe werknemers zal de bouw van nieuwe woningen ook nieuwe belastingbetalers aantrekken op het grondgebied van Etterbeek. Daarentegen zal de aanwezigheid van het administratieve centrum, geen bron van inkomsten voor de gemeente zijn. Tenslotte kunnen we niet spreken over de bijdrage van het project aan de wijk zonder het te hebben over het vertrek van de werknemers uit het huidige gemeentehuis. De impact van dit vertrek moet verzacht worden door twee factoren : de nabijheid van de kantoren van de Europese wijk ; aangezien het gebouw dat verlaten wordt door het gemeentebestuur slechts tijdelijk leeg zal staan, zou het na renovatiewerken terug in gebruik kunnen genomen worden (toch moet men er rekening mee houden dat het volgens het GBP in een zone voor uitrusting ligt, wat het aantal mogelijke geïnteresseerden zal beperken).

15 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.14 D De bestemming van het administratief centrum Het administratief centrum is bestemd voor drie gebruikers : het gemeentebestuur, het openbaar centrum voor maatschappelijke welzijn en de politieafdeling van Etterbeek. Het gemeentebestuur Het gemeentebestuur heeft specifieke noden. Dit omvat onder meer : lokalen voor de verschillende inbegrepen diensten vergaderzalen en archieven ; lokalen voor het onthaal van publiek (behoefte varieert naargelang de diensten); specifieke zalen: Collegezaal, Raadzaal, Trouwzaal; lokalen voor de politieke mandatarissen en hun eventuele kabinetten. De diensten verschillen nogal van omvang : dit gaat van 2 tot 20 personen, die elk totaal verschillende noden kunnen hebben. Het gemeentebestuur zou ongeveer 260 personen vertegenwoordigen die verdeeld zijn over 20 tot 25 diensten. Ongeveer de helft van deze personen staan in contact met het publiek. Op basis van de verkregen informatie levert dit een vereiste van ongeveer 8000m² netto vloeroppervlakte op. Het OCMW Net zoals het gemeentebestuur staat ook het OCMW in contact met het publiek omwille van zijn specifieke functie. De diensten zijn gegroepeerd in cellen bestaande uit enkele personen. In totaal telt men ongeveer tien cellen en 100 personen op het terrein. De huidige lokalen hebben een netto-oppervlakte van ongeveer 3000m² en zijn blijkbaar niet voldoende om een goede werking van het OCMW te garanderen. Volgens het OCMW liggen is er een netto-oppervlakte van 4000m² nodig. De politieafdeling De Politieafdeling omvat momenteel een zestigtal personen. De evolutie van het personeelsbestand is moeilijk te voorspellen aangezien deze afhangt van de behoeften en hervormingen. Het maximale personeelsbestand bedraagt 80 personen. De afdeling heeft specifieke lokalen nodig : onthaalruimte ; cellen voor voorlopige hechtenis ; kleedkamer met persoonlijke lockers (uniformplicht voor agenten) ; archieven ; ruimten om verklaringen af te nemen,

16 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.15 D-2.15 Dit komt neer op een totale netto-oppervlakte van 3000m2. Administratief centrum Een eerste schatting van de benodigde netto-oppervlakte voor het administratief centrum bedraagt m². Gelet op de bijzonderheden van de activiteiten van de gebruikers en de onbekende elementen op het moment van de attestaanvraag stellen wij een verhouding netto/bruto van 80% voor om de bruto-vloeroppervlakte te berekenen die in dit stadium voorzien is. Dit komt neer op een bruto-vloeroppervlakte van m². Het project voorziet een bruto-oppervlakte van m². Aanvankelijk moest ook de politiezone ondergebracht worden in het administratief, hetgeen meer het geval lijkt te zijn. Toch wijzen we er op dat de uiteindelijke keuze van de locatie van het hoofdkwartier van de Politiezone nog niet vastligt De economische aspecten van het project Kostprijs van het project De kostprijs van het project werd geraamd op basis van de volgende elementen : bouwprijzen o o o o o o appartementsgebouw : 1250 /m² kantoorgebouw: 1250 /m² ondergrondse verdieping : 850 /m² weg : 200 /m² park : 100 /m² afbraak : 100 /m² Kosten en belastingen : o studies : 15% o diverse kosten : 5% o BTW : 21% Uitgaande van deze elementen wordt de kostprijs van de bouw van het project geschat op excl. kosten en incl. kosten en belastingen. Deze kosten houden geen rekening met de waarde van het terrein, die niet gekend is. Voor een terrein van dit type bedraagt de normale prijs tussen de 250 en 500 /m², hetgeen neerkomt op een totaalbedrag tussen de 7 en de

17 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.16 D-2.16 Tabel 5 Beknopte schatting kostprijs project Opp. P.U. Kost contr. Studie Kosten BTW Kostprijs % Blokken A-F Ondergrondse verdiep. A-F Blok G Ondergrondse verdiep G Park Wegen Afbraak TOTALEN Gegenereerde inkomsten De woningen genereren een opbrengst van : verkoopprijs : 2750 /m² BTW incl. Verhouding bruto/netto 0.9 Inkomsten gegenereerd door de verkoop van de parkeerplaatsen van de appartementen: Verkoopprijs: /parkeerplaats De inkomsten die gegenereerd worden door het administratief centrum worden berekend op basis van een initiële huurprijs. Ze hangen sterk af van de rente die gevraagd wordt door de investeerder (in geval van een publiek/private samenwerking). Op basis van een huurprijs van 150 /m² zou het project tussen de 40 en de inkomsten kunnen genereren tegen een rente van respectievelijk 7 en 6% (berekend op basis van m² verhuurde oppervlakte inclusief 1 parkingverdieping, zie Tabel 6). Tabel 6 Beknopte raming van de inkomsten gegenereerd door blok G volgens verschillende huurprijzen en rentevoeten Oppervlakte : Oorspronkelijk rendement: 5% 6% 7% 8% 100 /m² /m² /m² /m² /m² De inkomsten die gegenereerd worden door de openbare parking zijn moeilijker in te schatten en hangen af van de gehanteerde tarieven. Wij stellen voor om uit te gaan van een opbrengst die overeenkomt met een verkoopprijs van /parkeerplaats, wat neerkomt op een bedrag van De opbrengst van het project kan geraamd worden op een bedrag rond de (rekening houdend met een lage huurprijs voor het administratief centrum). Via de formule van een publiek/private samenwerking kan men ongeveer besparen op de BTW.

18 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.17 D-2.17 Het project is dus rationeel vanuit een financieel standpunt. Belangrijk om te vermelden is dat: Het terrein niet meegerekend werd in de kostprijs van het project aangezien het eigendom is van de gemeente. De verkoopprijs van de appartementen omvat een grondaandeel ; De geschatte inkomsten gegenereerd door het administratief centrum laag liggen. (bij een gematigde huur voor de gemeente) Impact van de alternatieven Alternatief A Behoud van de bestaande toestand Het terrein in zijn huidige toestand behouden is niet bijzonder positief voor de wijk. Het is echter ook niet bijzonder negatief, aangezien het leegstaande gedeelte van het terrein niet aan de openbare ruimte grenst en de leegstaande gebouwen niet (meer) bezet worden door krakers. Het niet uitvoeren van het project heeft echter wel een negatieve impact op de toekomstige bewoners (gemeentebestuur, OCMW en politie) die in dat geval ondergebracht blijven in lokalen die niet zeer efficiënt zijn (qua energiebesparing, ergonomie, indeling, enz.). Het geleidelijk buiten gebruik stellen van de gebouwen leidt tot stadskankers, die een gevoel van onveiligheid met zich mee kunnen brengen. Alternatief B alternatief inzake mobiliteit De belangrijkste verandering situeert zich op de lokale wegen. Lokaal verkeer heeft nooit een ongunstige invloed op de sociale controle, vooral s avonds en s nachts. Het zou eveneens interessant kunnen zijn om een gemengd systeem te voorzien met de mogelijkheid om bepaalde wegen op bepaalde tijdstippen af te sluiten. (woensdagnamiddag na 16u00, zondag ). De invoering van een dergelijk systeem wordt vergemakkelijkt door het feit dat bepaalde straten parkeervrij zijn. Door de ingang van de parkeerplaats te wijzigen en zichtbaarder te maken kan men deze aantrekkelijkeer maken voor de klanten van de Jachtwijk. Alternatief C gewijzigde ligging administratief centrum Door de ligging van het administratief centrum te wijzigen creëert men weer een normale toestand voor de woningen van het Jean Jolyplein en het einde van de Beckersstraat. Met dit alternatief behoudt men trouwens een directe stedelijke link tussen de Chambérystraat en de Kazernenlaan (het project zou een fysieke verbinding nog steeds mogelijk maken, maar de symbolische link zou sterk verzwakt worden). Alternatief D Wijziging gebouwen blok B

19 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.18 D-2.18 Deze wijziging is relatief onbeduidend wat het hele project betreft en heeft geen echte impact op het socio-economische domein, behalve op de factoren in verband met energieverbruik. Deze variant stelt voor om rijhuizen te bouwen wat interessant zou kunnen zijn voor de diversiteit van de woningtypes. Zo zouden hier huizen gebouwd worden die nog maar zelden nieuw gebouwd worden binnen de eerste gordel. Alternatief E Bouw van een pleintje in de De Haernestraat De bouw van een pleintje is gunstig voor winkels en voor de integratie van het terrein in het stedelijk weefsel. De positie van dit pleintje is tevens interessant omdat het ligt op de interface tussen het project en de wijk Alternatief F Herwaardering van het erfgoed Globaal genomen is dit alternatief interessant aangezien dit het karakter van het project versterkt en bijgevolg ook zijn waarde. De mogelijkheid om dit alternatief te realiseren hangt voornamelijk af van: - de impact op de bouwkosten van de gebouwen in kwestie; - de mogelijkheid om een bestemming te vinden voor de oude kapel. Wat de bouwkosten betreft, zou de typologie van het project grotendeels onveranderd blijven. De kostprijs van de bovengrondse bouwwerken zouden min of meer dezelfde blijven. Het behoud van de kapel zou echter meerkosten met zich meebrengen voor de bouw van de ondergrondse verdieping van blok C. Gelet op de grootte van het project zullen deze meerkosten relatief onbeduidend blijven. De kapel is een atypisch gebouw, dat voor verschillende functies in aanmerking zou kunnen komen: - een klein dienstgebouw dat in verbinding staat met het gemeentebestuur - woongelegenheid - een restaurant (of kleine winkel) Verlenging van de handelskern van de Jacht Zoals hierboven vermeld is er geen specifieke vraag naar nieuwe winkelzaken van kleine omvang in de winkelzone van de Jacht (lokale Atrium-afdeling). Als er een vraag bestaat, dan is dit vooral naar winkelruimten van 200 tot 300m² voor grote merken. Maar volgens het Gewestelijk Bestemmingsplan kan er geen dergelijke winkelruimte ingeplant worden in een gebied voor uitrusting van collectief belang of openbare diensten. De enige toegelaten diensten zijn aanvullende diensten voor de uitrustingen of de woningen (buurtwinkels). Een verlenging van de winkelkern tot op het uitrustingsgebied is daarom niet mogelijk.

20 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.19 D Overzicht van de impact van het project en de alternatieven Het project omvat de bouw van een gemengd geheel bestaande uit appartementen en een administratief centrum (uitrusting), waarin het gemeentebestuur, het OCMW en een afdeling van de politie van Etterbeek ondergebracht worden. Deze drie instanties samenbrengen onder één dak heeft een gunstige impact op hun werking (samenwerking in het kader van hun opdracht). Wel is het nodig dat zij alle drie hun intrek kunnen nemen in functioneel onafhankelijke eenheden: eigen ingangen... Het project voorziet een vloeroppervlakte van m² voor het administratief centrum. Aanvankelijk zouden ook de burelen van de Politiezone Montgomery in het gebouw ondergebracht worden, maar ondertussen werd voorzien om deze elders vestigen. De vereiste bruto-vloeroppervlakte voor de drie gebruikers werd geschat op m² : m² voor het gemeentebestuur ; m² voor het OCMW ; m² voor de Politieafdeling. Het betreft hier een globale schatting, die verfijnd moet worden in de stedenbouwkundige aanvraag. De Sodexo-keuken die zich nu op het terrein bevindt, beslaat een aantal lokalen met een totale oppervlakte van ongeveer 500m². De verhuizing zou geen problemen mogen opleveren. De geplande woningen zijn zogenaamde «middelgrote» woningen, wat bijdraagt tot het herstellen van een evenwicht in een wijk waar sociale woningen oververtegenwoordigd zijn. Vijf procent van de appartementen van het project zouden evenwel voorbehouden kunnen worden voor kansarme bewoners (sociale woningen of vergelijkbaar). De meerderheid van de appartementen zijn 2-slaapkamerappartementen. Het project voorziet geen appartementen van meer dan 3 kamers, een woningtype dat men weinig aantreft bij bouwprojecten. Een studie van de verwachte bevolkingsstructuur toont aan dat de schoolinstellingen de vraag die de komst van de nieuwe woningen met zich meebrengt moeten aankunnen, aangezien deze vraag tamelijk beperkt blijft. Deze vraag zal trouwens verspreid worden over de tijd, aangezien de bouwwerken in verschillende fasen zullen verlopen. Het project zal bijdragen tot het winkelbezoek in de commerciële kern van de Jacht, vooral door de komst van het administratief centrum. De winkelruimten die voorzien worden door het project zijn bestemd voor buurtwinkels en staan los van de kern van de Jacht. Gezien het feit dat het terrein in uitrustingsgebied ligt mogen er geen winkelketens gevestigd worden (verlenging van de handelskern van de Jacht) aangezien deze winkels «de gebruikelijke aanvulling op deze zones (nvhsb: woningen) moeten zijn». Overigens is er volgens de Atrium-afdeling, die zijn richtplan voor de wijk aan het afwerken is, geen specifieke vraag naar kleinschalige handelszaken. Vanuit financieel standpunt bekeken gaat het hier niet om een klassiek project, aangezien het deels gericht is op woningverkoop en deels op eigen gebruik. Door dit evenwicht kan men de kostprijs van de bouwwerken voor eigen gebruik tot een minimum beperken. De financiële basis van het project lijkt gezond, met rationele gebouwen (laagbouw : 3 en 4 verdiepingen voor de meeste gebouwen), ondiepe parkings en beperkte grondverwervingen.

21 DEEL D Hoofdstuk 2 : Socio-economische domein D-2.20 D Maatregelen en aanbevelingen 1. Bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning de vloeroppervlakte van het administratief centrum beperken zodat het beantwoordt aan de geschatte behoefte van de drie gebruikers : ongeveer m² bruto-vloeroppervlakte. 2. Functioneel onafhankelijke ruimten voorzien voor de drie gebruikers van het administratief centrum : afzonderlijke ingangen,

Jachthof Een gloednieuwe wijk (3 ha) 200 woningen Gecentraliseerd dienstencentrum

Jachthof Een gloednieuwe wijk (3 ha) 200 woningen Gecentraliseerd dienstencentrum 08.05.013 Jachthof 018 Een gloednieuwe wijk (3 ha) 00 woningen Gecentraliseerd dienstencentrum Huidige toestand Eigenaar: gemeente Etterbeek Oppervlakte van de site: 30.000 m² (3 Ha) 5 6 4 1 3 Beckersstraat

Nadere informatie

VERKLARENDE NOTA STEDENBOUWKUNDIG- EN MILIEU-ATTEST «TUINEN VAN DE JACHT»

VERKLARENDE NOTA STEDENBOUWKUNDIG- EN MILIEU-ATTEST «TUINEN VAN DE JACHT» VERKLARENDE NOTA STEDENBOUWKUNDIG- EN MILIEU-ATTEST «TUINEN VAN DE JACHT» 1. INLEIDING De wens van de Gemeente Etterbeek om het terrein van de Tuinen van de Jacht te herstedelijken en opnieuw een bestemming

Nadere informatie

Lijst van de figuren

Lijst van de figuren Inhoudsopgave 9. Microklimaat... 9.1 9.1. Geografisch gebied... 9.1 9.2. Bestaande en toekomstige situatie (zonder project)... 9.1 9.3. Geprojecteerde situatie: effectenanalyse van het project... 9.1 9.3.1.

Nadere informatie

Inhoudstabel. Lijst met bijlagen

Inhoudstabel. Lijst met bijlagen DEEL A - INLEIDING Inhoudstabel 1. Voorwoord... 1 1.1. Voorwerp van de studie... 1 1.2. Impactstudie... 1 1.3. Procedure en lastenboek... 2 1.4. Auteur van de studie... D Chapitre 1 : Urbanisme, paysage

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Keizerpoort terug op de kaart

Keizerpoort terug op de kaart Keizerpoort terug op de kaart Toegangspoort tot de Gentse stadskern Tussen Brusselsesteenweg en De Keizerpoort of Brusselsepoort is de verdwenen stadspoort die de zuidoostelijke toegang tot de stadskern

Nadere informatie

STAD BRUSSEL ONTWERP VAN BIJZONDER BESTEMMINGSPLAN 60/41 BELLIARD/ETTERBEEK. (afwijking van het GBP)

STAD BRUSSEL ONTWERP VAN BIJZONDER BESTEMMINGSPLAN 60/41 BELLIARD/ETTERBEEK. (afwijking van het GBP) BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE GEWESTELIJKE ONTWIKKELINGSCOMMISSIE Doc 15075-1935AD REGION DE BRUXELLES-CAPITALE LA COMMISSION REGIONALE DE DEVELOPPEMENT - STAD BRUSSEL ONTWERP VAN BIJZONDER BESTEMMINGSPLAN

Nadere informatie

Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken

Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken Gudrun Xpert - nv Kunstlaan 50 BE - 1000 Brussel tel. 02/515 12 41 98947-07 /VEN Klant Mevr Kathleen Van Limburg Vredestraat 25 BE - 1080 Brussel Kunstlaan 50 BE - 1000 Brussel 11/123.45.67 rue des Printemps/

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het betreffende zwarte punt heeft betrekking op een stuk van spoorlijn 50 ter hoogte van het station Sint-Agatha-Berchem, gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken

Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken Gudrun Xpert - nv Kunstlaan 50 BE - 1000 Brussel tel. 02/515 12 41 98947-07 /VEN Klant Mevr Kathleen Van Limburg Vredestraat 25 BE - 1080 Brussel Kunstlaan 50 België - 1000 Brussel 11/123.45.67 Venale

Nadere informatie

13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter

13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter 13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter 84 A Relatie met het afbakeningsproces In de hypothese van gewenste ruimtelijke structuur van het regionaalstedelijk

Nadere informatie

Project BAT Lavoisier

Project BAT Lavoisier Project BAT Lavoisier CONSTRUCTIE EN RENOVATIE VAN ± 12.000 BRUTO M² GECONVENTIONEERDE WONINGEN EN ± 120 BRUTO M² BESTEMD VOOR EEN HANDELSZAAK OF VOORZIENING, TUSSEN DE DE KONINCKSTRAAT, DE VAN KALCKSTRAAT

Nadere informatie

Août - Augustus 2008. Phases2-3 Fasen2-3. CONTRAT DE QUARTIER Navez - portaels WIJKCONTRACT navez - portaels

Août - Augustus 2008. Phases2-3 Fasen2-3. CONTRAT DE QUARTIER Navez - portaels WIJKCONTRACT navez - portaels Phases2-3 Fasen2-3 CONTRAT DE QUARTIER Navez - portaels WIJKCONTRACT navez - portaels Demandeur - Opdrachtgever: Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofstedelijk Gewest Commune de Schaerbeek - Gemeente

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID. De meerwaarde van een project onder buren FICHE 2 GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID

GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID. De meerwaarde van een project onder buren FICHE 2 GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID FICHE 2 GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID GEMEENSCHAPPELIJKE TOEGANG EN ERFDIENSTBAARHEID De meerwaarde van een project onder buren Wanneer de verdiepingen van meerdere aanpalende gebouwen

Nadere informatie

Methodologische fiche

Methodologische fiche Methodologische fiche KAART : OVERSTROMINGSRISICO THEME : WATER 1 INLEIDING Overstromingen kunnen mogelijke risico s voor de voorzieningen en/of personen in het overstroomde gebied voortbrengen. Deze overstromingsrisico

Nadere informatie

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VOOR DE WOONSECTOR IN 2001 EN 2002, SPECIFIEK VERBRUIK VAN DE TERTIAIRE SECTOR Synthesedocument Uitgevoerd op verzoek van het BIM, de Administratie

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. De secretaris-generaal

EUROPEES PARLEMENT. De secretaris-generaal EUROPEES PARLEMENT De secretaris-generaal NOTA TER ATTENTIE VAN DE LEDEN VAN HET BUREAU 7.12.2004 Betreft: Behoefte aan kantoor- en opslagruimte in Brussel Pand aan de Wiertzstraat 30/50 - huur van 2 verdiepingen

Nadere informatie

HOUDENDE ORGANISATIE VAN DE STEDELIJKE HERWAARDERING.

HOUDENDE ORGANISATIE VAN DE STEDELIJKE HERWAARDERING. ADVIES VAN DE ADVIESRAAD VOOR HUISVESTING EN VOOR STADSVERNIEUWING VAN 21 OKTOBER 2016 MET BETREKKING TOT: - HET VOORONTWERP VAN BESLUIT BETREFFENDE HET STADSBELEID TOT UITVOERING VAN DE ORDONNANTIE HOUDENDE

Nadere informatie

Gebied voor stedelijke activiteiten

Gebied voor stedelijke activiteiten Provincie Antwerpen Stad Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II te Antwerpen Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Branding en Strandhotel Cadzand-Bad Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code CTZ P01 N001 def Datum 23 april 2013 Achtergrond In Cadzand-Bad

Nadere informatie

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Vergrijzing Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Robert Petit Het departement Research van Dexia heeft een bijzonder interessante studie gepubliceerd voor de gemeentelijke beleidsvoerders die

Nadere informatie

Basis stedenbouwkundige voorschriften voor projecten van gemeenschappelijk wonen

Basis stedenbouwkundige voorschriften voor projecten van gemeenschappelijk wonen Basis stedenbouwkundige voorschriften voor projecten van gemeenschappelijk wonen Bestemming /Inrichting/ Bijkomende afwegingscriteria Niet verordenend Ruimtelijke opties 1. Hoofdbestemming: Projecten van

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Definitief Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

Lot 2. Lot 3 Lot 4. Lot 7

Lot 2. Lot 3 Lot 4. Lot 7 Lot 1 Lot 2 Lot 3 Lot 4 Lot 7 Datum 24 octobre 2016 Onderwerp Duurzame Wijk Tivoli GreenCity VERKOOP DOCUMENTEN ALGEMENE KENMERKEN VAN TIVOLI GREENCITY EN BIJZONDERE KENMERKEN PER LOT In samenwerking met

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code N001 def Datum 21 maart 2012 Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen

Nadere informatie

Wegwijs voor starters

Wegwijs voor starters Wegwijs voor starters Domus Medica - 13 november 2018 - Thomas More Hogeschool Aangenaam Wie zijn jullie Aangenaam Hoe begin je eraan U bevind zich hier Perfectie is een streefdoel, geen einddoel Start

Nadere informatie

WONINGENT BOUWT VOLOP AAN KWALITEITSVOL SOCIAAL WONEN IN GENT

WONINGENT BOUWT VOLOP AAN KWALITEITSVOL SOCIAAL WONEN IN GENT Persinformatie Zomerse projecten WoninGent goed voor 161 nieuwe sociale woningen Deze zomer gaan vijf projecten van start, samen goed voor 94 sociale huurwoningen en 39 sociale koopwoningen. Daarnaast

Nadere informatie

Trading update Q3 2006/2007 Aedifica

Trading update Q3 2006/2007 Aedifica 16 mei 2007 na sluiting van de beurs Trading update Q3 2006/2007 Aedifica Waarde van de portefeuille (in reële waarde) 205,4 miljoen Omzet van 8,8 miljoen voor de eerste 9 maanden Acquisities voor 7,5

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement betreffende de modaliteiten voor het toekennen van nummers aan huizen en gebouwen in Gent

Huishoudelijk reglement betreffende de modaliteiten voor het toekennen van nummers aan huizen en gebouwen in Gent Huishoudelijk reglement betreffende de modaliteiten voor het toekennen van nummers aan huizen en gebouwen in Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 november 2002 Bekendgemaakt op 28 november 2002 Artikel

Nadere informatie

Project Gent Sint Pieters. Mober zone B (excl. B1) en C

Project Gent Sint Pieters. Mober zone B (excl. B1) en C Project Gent Sint Pieters Mober zone B (excl. B1) en C AGENDA Studiegebied Mober Huidige verkeerssituatie Zone B (excl. B1) en C: programma, verkeersgeneratie en parkeren Mobiliteitseffecten Flankerende

Nadere informatie

Jachthof. Aanleg van de openbare ruimten

Jachthof. Aanleg van de openbare ruimten Jachthof Aanleg van de openbare ruimten Etterbeek, 11 sept. 2018 Even opfrissen: het stedenbouwkundige attest De verschillende openbare ruimten die aangelegd moeten worden Overzicht Beckersstraat Behoud

Nadere informatie

I LOVE QUI VIT! Commerciële ruimte/ Kantoorruimte Te koop/te huur. Van Immerseelstraat, Antwerpen

I LOVE QUI VIT! Commerciële ruimte/ Kantoorruimte Te koop/te huur. Van Immerseelstraat, Antwerpen I LOVE QUI VIT! Commerciële ruimte/ Kantoorruimte Te koop/te huur Van Immerseelstraat, Antwerpen I love Qui Vit: commerciële ruimte / Kantoorruimte Project in een notendop - Gesitueerd tussen de Provinciestraat,

Nadere informatie

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Vinkenhof Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Groene oase in het centrum van de stad Privé tuin met zonneterras Wellness-paviljoen met zwembad, fitness en sauna Ruime

Nadere informatie

Project CityGate I - Goederen in Anderlecht

Project CityGate I - Goederen in Anderlecht Project CityGate I - Goederen in Anderlecht Promotieopdracht van werken voor de ontwikkeling van een gemengd vastgoedproject van ongeveer 21.000 m² op de site CityGate I - Goederen in Anderlecht Aanbestedende

Nadere informatie

BERICHT VAN OPENBAAR ONDERZOEK AANVRAAG VAN EEN STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING

BERICHT VAN OPENBAAR ONDERZOEK AANVRAAG VAN EEN STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING Adres van het goed : Terkamerenboslaan 218 Identiteit van de aanvrager : LEIDGENS b.v.b.a. Mijnheer Maxime HERMAN Voorwerp van de aanvraag : G.B.P. : woongebied met residentieel karakter - toepassing van

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE OVERLEGCOMMISSIE VAN 19/07/2018

VERGADERING VAN DE OVERLEGCOMMISSIE VAN 19/07/2018 VERGADERING VAN DE OVERLEGCOMMISSIE VAN 19/07/2018 Punt nr. 12 15:40 Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Adres van het goed: Haachtsesteenweg 1037-1041 Vliegpleinstraat 50 Identiteit van de aanvrager:

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Gebouwen en constructies voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut kunnen in het volledige plangebied voorzien worden mits ze qua volume en voorkomen

Nadere informatie

Wegwijs voor starters

Wegwijs voor starters Wegwijs voor starters Domus Medica - 14 november 2017 - Thomas More Hogechool Aangenaam Karen gepassioneerd sinds 1989 interieurarchitect sinds 2012 ochtendmens mits koffie Freek gepassioneerd sinds 1985

Nadere informatie

ZOVEEL MOGELIJK onder één dak -principe. ALLES onder één dak -principe:

ZOVEEL MOGELIJK onder één dak -principe. ALLES onder één dak -principe: Nieuw Administratief Centrum ALLES onder één dak -principe: Administratie Gemeente OCMW Politie Bibliotheek Kinderopvang Musea Horecazaak Bankfiliaal Welke impact dit heeft op het bouwvolume is momenteel

Nadere informatie

stationsomgeving Gent Sint-Pieters - Koningin Fabiolalaan

stationsomgeving Gent Sint-Pieters - Koningin Fabiolalaan gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan stationsomgeving Gent Sint-Pieters - Koningin Fabiolalaan informatievergadering 7 maart 2006 openbaar onderzoek van 27 februari 2006 tot 27 april 2006 1 inhoud toelichting

Nadere informatie

Tiel, Hertog Karellaan 132a-138/Jonge Schutskooilaan 15-15a De Vier Gravinnen

Tiel, Hertog Karellaan 132a-138/Jonge Schutskooilaan 15-15a De Vier Gravinnen Tiel, Hertog Karellaan 132a-138/Jonge Schutskooilaan 15-15a De Vier Gravinnen OMSCHRIJVING: In dit prachtige complex genaamd De Vier Gravinnen zijn nog enkele winkel-/praktijkruimten te huur vanaf ca.

Nadere informatie

Office tower Bucharest

Office tower Bucharest Bouwheer Extensa Project Kantoorgebouw Adres Dimitrie Pompeiu Boulevard 10 Boekarest Bebouwde Oppervlakte 40.025m² Uitvoeringstermijn 2009-2011 ontwerp Bouwprijs 32.000.000 (raming excl ereloon en btw)

Nadere informatie

Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest I. Algemeen Uw gewest beslaat 161 km² en telt 1.018.804 inwoners. Dat komt overeen met een bevolkingsdichtheid van 6.312 inwoners/km². In de ranglijst

Nadere informatie

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist.

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist. BEGROTING 2017 door het College van Burgemeester en Schepenen VERSLAG EN COMMENTAAR van dhr. C. Beoziere, Schepen van Financiën Het project van de begroting 2017 werd opgesteld in overeenstemming met het

Nadere informatie

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten,

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, PERSCOMMUNIQUÉ 2014-07-18 Links BelgoStat On-line Algemene informatie Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, 1995-2011. De drie Gewesten en de Nationale Bank van

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft het stuk van de spoorlijnen in het station van Schaarbeek, gelegen bij de Lambermontlaan tussen de Teichmannbrug en de Albertbrug

Nadere informatie

Te huur: 45 appartementen met 1 of 2 slaapkamers

Te huur: 45 appartementen met 1 of 2 slaapkamers Te huur: 45 appartementen met 1 of 2 slaapkamers Het Hoefijzer Het Hoefijzer bestaat uit 45 levensloopbestendige appartementen verdeeld over twee gebouwen in drie bouwlagen. Het hoofdgebouw, voorzien van

Nadere informatie

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN AdviesBureau voor Marketing & Onderzoek Afdeling van VEKMO nv Onderzoek en advies detailhandel Ruimtelijk-economisch Distributie-planologisch Sociaal-economisch Marketing DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem MOTIVERING TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan 213 1082 Sint-Agatha-Berchem tijdens de verbouwing van de UNESCO-basisschool te Koekelberg GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Tijdelijke huisvesting

Nadere informatie

VERHUURINFORMATIE BERGWEG 209A 3037 EJ ROTTERDAM

VERHUURINFORMATIE BERGWEG 209A 3037 EJ ROTTERDAM VERHUURINFORMATIE BERGWEG 209A 3037 EJ ROTTERDAM Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. Postbus 24040 3007 DA ROTTERDAM tel. 010 424 88 88 www.ooms.com 2 VERHUURINFORMATIE BERGWEG 209A 3037 EJ ROTTERDAM

Nadere informatie

Landbouw in de stad en in de stadsrand ontwikkelen

Landbouw in de stad en in de stadsrand ontwikkelen Landbouw in de stad en in de stadsrand ontwikkelen Actie 1: commerciële landbouw Doelstellingen: 1 De kennis over stedelijke landbouw ontwikkelen Een strategisch standpunt identificeren over het haalbare

Nadere informatie

Waarom is parkeren in Brussel zo moeilijk, terwijl er toch veel parkeerplaatsen zijn?

Waarom is parkeren in Brussel zo moeilijk, terwijl er toch veel parkeerplaatsen zijn? 07 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom is parkeren in Brussel zo moeilijk, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikt over een groot aantal parkeerplaatsen.

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 161 ter hoogte van het Verboeckhovenplein, op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek. De perimeter

Nadere informatie

Exclusief voor kopers van uniek appartement in centrum Haagdijk / type D - P - N

Exclusief voor kopers van uniek appartement in centrum Haagdijk / type D - P - N uniek appartement in centrum Haagdijk / type D - P - N De hierboven afgebeelde SilverLine Keuken is opgebouwd uit de volgende elementen: Type: SilverLine MC, leverbaar in 15 kleuren Gaskookplaat klaar.

Nadere informatie

IMMOBILIËN VENNOOTSCHAP VAN BELGIË. Naamloze Vennootschap J. Dubrucqlaan, 175/ Brussel. Genoteerd op EURONEXT Brussel onder de benaming :

IMMOBILIËN VENNOOTSCHAP VAN BELGIË. Naamloze Vennootschap J. Dubrucqlaan, 175/ Brussel. Genoteerd op EURONEXT Brussel onder de benaming : 21 maart 2007 IMMOBILIËN VENNOOTSCHAP VAN BELGIË Naamloze Vennootschap J. Dubrucqlaan, 175/1-1080 Brussel Genoteerd op EURONEXT Brussel onder de benaming : IMMOBEL PERSMEDEDELING Bedrijfsresultaat van

Nadere informatie

Inhoudstafel. Lijst afbeeldingen

Inhoudstafel. Lijst afbeeldingen DEEL B BESCHRIJVING VAN HET TERREIN Inhoudstafel 1. Ligging van het terrein... 1 1.1. Algemene beschrijving... 1 1.2. Ligging van het terrein ten opzichte van de omliggende kadastrale percelen 1 1.3. Ligging

Nadere informatie

TE KOOP MAASTRICHT KASTEEL DE BURGHT BURGHTSTRAAT 25 TE MAASTRICHT. VRAAGPRIJS 669.000,- k.k.

TE KOOP MAASTRICHT KASTEEL DE BURGHT BURGHTSTRAAT 25 TE MAASTRICHT. VRAAGPRIJS 669.000,- k.k. TE KOOP MAASTRICHT KASTEEL DE BURGHT BURGHTSTRAAT 25 TE MAASTRICHT Zeer representatief kasteel, gelegen in de Maastrichtse wijk Heer, met slotgracht en eigen parkeerterrein. Het souterrain is thans in

Nadere informatie

BERICHT VAN OPENBAAR ONDERZOEK AANVRAAG VAN EEN GEMENGD STEDENBOUW EN MILIEUVERGUNNING

BERICHT VAN OPENBAAR ONDERZOEK AANVRAAG VAN EEN GEMENGD STEDENBOUW EN MILIEUVERGUNNING AANVRAAG VAN EEN GEMENGD STEDENBOUW EN MILIEUVERGUNNING Adres van het goed : Koninklijke-Prinsstraat van 37 tot 41 Identiteit van de aanvrager : PATRIMMONIA CHOCOLATERIE n.v. - De heer LAUREYSSENS Vincent

Nadere informatie

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002;

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002; 60046 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/31584] 21 DECEMBER 2017. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeente Molenbeek om het bijzonder

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE COMMERCIELE RUIMTE TE HUUR

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE COMMERCIELE RUIMTE TE HUUR VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE COMMERCIELE RUIMTE TE HUUR ORANJEKWARTIER, AMSTERDAM Type : Commerciële ruimten Locatie : Amsterdam, Koningin Wilhelminaplein Parkeerplaatsen : Betaald parkeren Oranjekwartier,

Nadere informatie

Verordening Wonen herziening gr 9 februari 2015

Verordening Wonen herziening gr 9 februari 2015 Verordening Wonen herziening gr 9 februari 2015 Stedenbouwkundige verordening betreffende de differentiatie van woonvormen binnen de stad Dilsen-Stokkem. Deze verordening wordt best samen met de toelichting

Nadere informatie

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN AdviesBureau voor Marketing & Onderzoek Afdeling van VEKMO nv Onderzoek en advies detailhandel Ruimtelijk-economisch Distributie-planologisch Sociaal-economisch Marketing DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

GEMEENTE JABBEKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN BIJ BOUWWERKEN

GEMEENTE JABBEKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN BIJ BOUWWERKEN GEMEENTE JABBEKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN BIJ BOUWWERKEN Voormelde verordening bepaalt het aantal parkeerplaatsen dat men bij bouwwerken verplicht dient aan te leggen. Tevens

Nadere informatie

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen Gemeente Moorslede Dienst ruimtelijke ordening Marktplaats 1 8890 Moorslede Tel.: 051/788 914 Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen Principiële goedkeuring

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN AdviesBureau voor Marketing & Onderzoek Afdeling van VEKMO nv Onderzoek en advies detailhandel Ruimtelijk-economisch Distributie-planologisch Sociaal-economisch Marketing DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

BASISDOSSIER VAN BBP GEMEENTE BRUSSEL. Advies van de gewestelijke ontwikkelingscommissie inzake het basisdossier van het BBP Nr.

BASISDOSSIER VAN BBP GEMEENTE BRUSSEL. Advies van de gewestelijke ontwikkelingscommissie inzake het basisdossier van het BBP Nr. BBP BD Gemeente Brussel n 60-29 Heizelwijk Advies van de GOC 30-03-95 Doc 294 p.1 / 5 BASISDOSSIER VAN BBP GEMEENTE BRUSSEL Advies van de gewestelijke ontwikkelingscommissie inzake het basisdossier van

Nadere informatie

TE HUUR. Oostzeedijk 244 te Rotterdam

TE HUUR. Oostzeedijk 244 te Rotterdam TE HUUR Oostzeedijk 244 te Rotterdam Betreft Diverse hoogwaardig afgewerkte kantoorruimten gelegen aan de Oostzeedijk 244 in de nabijheid van diverse horecagelegenheden en detailhandel te Rotterdam-Kralingen.

Nadere informatie

Sociaal-economisch dossier (M3)

Sociaal-economisch dossier (M3) Sociaal-economisch dossier (M3) Info voor de aanvrager Het staat u als aanvrager vrij om op basis van de 4 criteria die de wet voorziet: de ruimtelijke ligging van de handelsvestiging; de bescherming van

Nadere informatie

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN AdviesBureau voor Marketing & Onderzoek Afdeling van VEKMO nv Onderzoek en advies detailhandel Ruimtelijk-economisch Distributie-planologisch Sociaal-economisch Marketing DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

De verduidelijking in de rechterkolom behoort niet tot de vastgestelde verordening en heeft als dusdanig geen rechtskracht

De verduidelijking in de rechterkolom behoort niet tot de vastgestelde verordening en heeft als dusdanig geen rechtskracht STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE HET VERSTERKEN VAN DE WOONKWALITEIT De verduidelijking in de rechterkolom behoort niet tot de vastgestelde verordening en heeft als dusdanig geen rechtskracht TITEL

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel. 11 april 2014

ADVIES. Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel. 11 april 2014 ADVIES Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel 11 april 2014 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax : 02 502

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Strawinskylaan 3051 te Amsterdam 360 per maand

Huur kantoorruimte op Strawinskylaan 3051 te Amsterdam 360 per maand Huur kantoorruimte op Strawinskylaan 3051 te Amsterdam 360 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Kantoorruimte te Huur met gunstige

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort

Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort 4 maart 2017 1. Inleiding De gemeente Zandvoort heeft aan gevraagd de parkeerbalans voor het project Badhuisplein in Zandvoort te maken. Dit document

Nadere informatie

ALGEMENE SOCIO-ECONOMISCHE ENQUETE 2001

ALGEMENE SOCIO-ECONOMISCHE ENQUETE 2001 ALGEMENE SOCIO-ECONOMISCHE ENQUETE 2001 00 ALGEMENE TABELLEN 00.0 en 00.1 DEMOGRAFISCHE GEGEVENS 00.01 Bevolking van Belgische en vreemde nationaliteit naar geslacht De oppervlakte van de administratieve

Nadere informatie

TE HUUR: KANTOORUNITS VANAF ± 10 M²

TE HUUR: KANTOORUNITS VANAF ± 10 M² Roermond Pollaertstraat 19 TE HUUR: KANTOORUNITS VANAF ± 10 M² MIDDEN IN HET HART VAN ROERMOND! KANTOORVERZAMELGEBOU W GELEGEN MIDDEN IN HET CENTRUM VAN ROERMOND! SOORT OBJECT: De ruimtes zijn zeer geschikt

Nadere informatie

ONBETAALDE HUURGELDEN IN HET BRUSSELS GEWEST.

ONBETAALDE HUURGELDEN IN HET BRUSSELS GEWEST. PERSBERICHT 26/09/2016 TREVI Group J. Hazardstraat 35 1180 Brussel Tel. +32 2 343 22 40 / Fax +32 2 343 67 02 ONBETAALDE HUURGELDEN IN HET BRUSSELS GEWEST. Een reëel risico? Voor welke types van appartementen?

Nadere informatie

Module 1 De EPB-reglementering fundamentele begrippen Structuur van de EPB-reglementering

Module 1 De EPB-reglementering fundamentele begrippen Structuur van de EPB-reglementering 1 Module 1 De EPB-reglementering fundamentele begrippen Structuur van de EPB-reglementering Stephan Plettinck verantwoordelijke van het departement Vergunningen EPB 12 juni 2008 2 Toepassingsdomein BOUWWERKEN

Nadere informatie

Nummer 34. Op zoek naar betaalbare woonvormen

Nummer 34. Op zoek naar betaalbare woonvormen Nummer 34 Op zoek naar betaalbare woonvormen Betaalbaar wonen in Knokke-Heist Het BVK Betaalbaar VerhuurKantoor Inleiding Missie In het bruisende en sfeervolle Knokke-Heist is het voor elk van hun bewoners

Nadere informatie

22 juni 2016 Info-dag Renovatiewerken Wijk Kleine Brede Akker

22 juni 2016 Info-dag Renovatiewerken Wijk Kleine Brede Akker 22 juni 2016 Info-dag Renovatiewerken Wijk Kleine Brede Akker Info-dag in 3 delen 10.30 uur: eerste groep huurders 13.00 uur: tweede groep huurders 15.00 uur: derde groep huurders KORT OVERZICHT VAN ONZE

Nadere informatie

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN AdviesBureau voor Marketing & Onderzoek Afdeling van VEKMO nv Onderzoek en advies detailhandel Ruimtelijk-economisch Distributie-planologisch Sociaal-economisch Marketing DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

De binnenstad is een woongelegenheid in een stedelijk centrum, omdat daar minder en dure woningen zijn, en veel horeca, winkels en kantoren.

De binnenstad is een woongelegenheid in een stedelijk centrum, omdat daar minder en dure woningen zijn, en veel horeca, winkels en kantoren. Praktische-opdracht door Mere 1507 woorden 11 juni 2015 7 3 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Stap 2 Een wijk kiezen Wij kozen de Binnenstad! Dit leek ons een interessante wijk om te

Nadere informatie

STUDENTEN- HUISVESTING IN GENT KOTEN WIJZER VERHUREN? Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning STEDENBOUW- KUNDIGE NORMEN.

STUDENTEN- HUISVESTING IN GENT KOTEN WIJZER VERHUREN? Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning STEDENBOUW- KUNDIGE NORMEN. STUDENTEN- HUISVESTING IN GENT STEDENBOUW- KUNDIGE NORMEN KOTEN WIJZER VERHUREN? 14 juni 2014 Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Inhoud 1. Stedenbouwkundige vergunningsplicht 2. Geldende

Nadere informatie

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN AdviesBureau voor Marketing & Onderzoek Afdeling van VEKMO nv Onderzoek en advies detailhandel Ruimtelijk-economisch Distributie-planologisch Sociaal-economisch Marketing DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

TE HUUR. Plein 1953 no. 29 te Rotterdam

TE HUUR. Plein 1953 no. 29 te Rotterdam TE HUUR Plein 1953 no. 29 te Rotterdam Betreft Op een mooie locatie aan een hoek gelegen winkelruimte aan het W.C. Plein 1953 te Rotterdam, nabij de winkelstraat Slinge. Bevoorrading van de winkel kan

Nadere informatie

Roermond Pollaertstraat 19

Roermond Pollaertstraat 19 TE HUUR: KANTOORUNITS VANAF ± 10 M² MIDDEN IN HET HART VAN ROERMOND! KANTOORVERZAMELGEBOU W GELEGEN MIDDEN IN HET CENTRUM VAN ROERMOND! SOORT OBJECT De ruimtes zijn zeer geschikt voor startende ondernemers,

Nadere informatie

VERHARD BUITENTERREIN VOOR OPSLAG EN VERKOOPDOELEINDEN. Ambachtsweg LC Lexmond

VERHARD BUITENTERREIN VOOR OPSLAG EN VERKOOPDOELEINDEN. Ambachtsweg LC Lexmond blad 2 Inhoud 1. Algemene informatie... 3 1.1. Algemene omschrijving... 3 1.2. Adres en kadastrale gegevens... 3 1.3. Kenmerken terrein... 3 1.4. Locatie en bereikbaarheid... 3 1.5. Bestemmingsplan...

Nadere informatie

DEEL D Hoofdstuk 4: Erfgoed. Inhoudsopgave

DEEL D Hoofdstuk 4: Erfgoed. Inhoudsopgave D-4.1 Inhoudsopgave 4. ERFGOED...4.1 4.1. Gebouwen en gebouwencomplexen met erfgoedwaarde... 4.1 4.2. Beschrijving van het op de site aanwezige erfgoed... 4.2 4.2.1. De paviljoenen... 4.4 4.2.2. Het OCMW-gebouw...

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT WIJNHEUVELEN-JOSAPHAT

DUURZAAM WIJKCONTRACT WIJNHEUVELEN-JOSAPHAT DUURZAAM WIJKCONTRACT WIJNHEUVELEN-JOSAPHAT 2012-2015 GEMEENTE SCHAARBEEK BIJLAGEN BIJ DE AANVRAAG VOOR SOCIOARTISTIEKE PROJECTEN PARTICIPATIEVE EN FEDERATIEVE ARTISTIEKE PROJECTEN IN DE OPENBARE RUIMTE

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening inzake parkeren, stallen van auto s en fietsen en realisatie van bergruimten bij woningen

Stedenbouwkundige verordening inzake parkeren, stallen van auto s en fietsen en realisatie van bergruimten bij woningen Stedenbouwkundige verordening inzake parkeren, stallen van auto s en fietsen en realisatie van bergruimten bij woningen Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 mei 2012 Namens de gemeenteraad

Nadere informatie

Hoe BEPAALT u uw distributiezone?

Hoe BEPAALT u uw distributiezone? Hoe BEPAALT u uw distributiezone? 1. Inleiding p. 2 2. Centrale reservatie p. 3 2.1. Geografische p. 4 2.2. De sociodemografische p. 4 2.2.1. De klassieke sociodemografische p. 4 2.2.2. Het mozaïektype

Nadere informatie

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse Studies De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Beschrijvende analyse van 1995 tot 1999 Inleiding Deze analyse heeft tot doel na 5 jaar een balans op te maken van het stelsel van de Plaatselijke

Nadere informatie

De Mandel bouwt 40 sociale huurappartementen langs de Knokuilstraat te Rumbeke

De Mandel bouwt 40 sociale huurappartementen langs de Knokuilstraat te Rumbeke Persbericht De Mandel bouwt 40 sociale huurappartementen langs de Knokuilstraat te Rumbeke Om het tekort aan sociale woningen voor senioren op te vangen, bouwt De Mandel 40 sociale aanleunappartementen

Nadere informatie

- 1/5 - (door de aanvrager in te vullen) vanaf 1 januari Informatie over de aanvraag: A. Aanvrager: ... B. Ligging van het goed: ...

- 1/5 - (door de aanvrager in te vullen) vanaf 1 januari Informatie over de aanvraag: A. Aanvrager: ... B. Ligging van het goed: ... F:\Plan et Autorisations\Cellule Autorisations\Delrez Dominique\plans & autorisations\finances\3a introduction dossier\formulaire\berekening der BEREKENING DER ADMINISTRATIEVE KOSTEN VOOR HET ONDERZOEK

Nadere informatie

Sociale huur in kleine kernen Westhoek Leader Westhoek - 18/11/2013 1 5. en dus geen sociale koopwoningen of doelgroepwoningen van het OCMW/gemeente.

Sociale huur in kleine kernen Westhoek Leader Westhoek - 18/11/2013 1 5. en dus geen sociale koopwoningen of doelgroepwoningen van het OCMW/gemeente. Sociale huur in kleine kernen Westhoek 10 aanbevelingen ifv inplanting en concept sociale huur Leader Westhoek - 18/11/2013 I. Aanbevelingen voor het lokaal woonbeleid a) Bewust kiezen voor een onderbouwde

Nadere informatie

Financiën van steden en gemeenten: Onderlinge verschillen in kaart

Financiën van steden en gemeenten: Onderlinge verschillen in kaart AkronAcademy Instituut voor opleiding en onderzoek Financiën van steden en gemeenten: Onderlinge verschillen in kaart Patrick Uytterhoeven Akron Sint Elisabethstraat 38 A 2060 Antwerpen 0497 374410 www.akronacademy.be

Nadere informatie