PRINCE2 PRACTITIONER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRINCE2 PRACTITIONER"

Transcriptie

1 PRINCE2 PRACTITIONER EXAMENVOORBEREIDINGSPAKKET PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited. The Swirl logo is a trade mark of AXELOS Limited. Ruysdael 2014

2 Aanwijzingen voor het proefexamenmateriaal INLEIDING Deze aanwijzingen zijn gemaakt zodat u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het PRINCE2 Practitioner examen. Lees deze tips gecombineerd met het document PRINCE2 Practitioner Examenrichtlijnen, dat een complete richtlijn biedt bij het examen en de gebruikte terminologie. Dat document geeft in het bijzonder een nadere verklaring over: De structuur van het examen Soorten vragen Moeilijkheidsgraad van de vragen Tijdmanagement. Dit examenvoorbereidingspakket biedt meer details over: Voorbereiding op het PRINCE2 examen. Vergeet dit zelf niet te verifiëren om eventuele gebieden waar u minder zeker van bent met uw trainer te bespreken; Examentechniek; Gebruik van het proefexamen. Om de meeste kans te hebben om volledig te voldoen aan de examenvereisten en daarmee de status van Registered Practitioner te verkrijgen, raden wij u aan om deze aanwijzingen goed door te nemen voor het maken van het proefexamen. Als er iets is wat u niet begrijpt: raadpleeg uw trainer! Examenvoorbereidingspakket Ruysdael 2014 V PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited.

3 EXAMENTECHNIEK Structuur van het proefexamen Het proefexamen is in acht vragen onderverdeeld, die corresponderen met de gebieden in de syllabus (onderwerpen). Vragen zijn genummerd van 1 tot 8; de nummering zelf heeft geen betekenis. Elke vraag is verder onderverdeeld in deelvragen, onder de noemer A, B, C, etc. Elke deelvraag is opgesteld als één van de vijf vragensoorten die beschreven zijn in het document Richtlijnen voor het PRINCE2 Practitioner Examen. Het puntenschema voor elke deelvraag wordt duidelijk aangegeven binnen de deelvraag. Voor elke vraag geldt dat de som van de punten van de deelvragen 10 is. Strategie Onthoud dat u maximaal 150 minuten heeft voor het maken van het examen, dus tijdmanagement is van groot belang. Lees eerst vlot het onderdeel projectscenario. Het gaat erom dat u zich snel een beeld vormt waarover het project dat bij uw examen gebruikt wordt gaat. De extra informatie (bijlagen) kunt u overslaan, aangezien die extra informatie uitsluitend betrekking heeft op specifieke vragen. Voor het inlezen krijgt u geen extra tijd. U heeft minimaal 5 minuten nodig om de informatie uit het scenario tot u te nemen. Om die reden adviseren wij u om 15 minuten te reserveren voor het beantwoorden van alle deelvragen over een onderwerp in het echte examen. U heeft dan nog ongeveer 25 minuten over om aanvullende informatie door te nemen en op het einde uw antwoorden nog een laatste keer na te kijken. Bedenk eerst hoe u het examen aan gaat pakken, zodat u uw kans vergroot om de benodigde punten (55%) te halen om te slagen (bij 44/80 bent u geslaagd). Mogelijke opties zijn bijvoorbeeld: 1. Beantwoord de vragen in de volgorde waarin ze geplaatst zijn hierdoor zult u ook minder snel een hele vraag over het hoofd zien en deze niet beantwoorden, maar als de voor u moeilijkste vragen eerst gesteld worden, kunt u ontmoedigd raken en hierdoor vertraging oplopen. 2. Identificeer eerst welke onderwerpen u het beste liggen. Dit is een nuttige benadering als u zich er goed bij voelt om door het vragenboekje heen te bladeren. Hierdoor kan het echter gebeuren dat u een volledige vraag over het hoofd ziet, als u uw antwoorden niet zorgvuldig nakijkt. Als u voor deze benadering kiest, noteer dan welke vragen van het vragenboekje u heeft afgerond. 3. Doe eerst de makkelijke deelvragen (met lage punten) van elk onderwerp. Ga dan door met de moeilijkere deelvragen. Hierdoor krijgt u eerst de makkelijke punten zonder tijd te verspillen aan de moeilijke vragen. U moet daarbij wel gedisciplineerd aantekenen op uw vragenboekje welke vragen zijn afgerond, omdat u anders vragen over het hoofd kunt zien of voor de tweede keer dezelfde vragen maakt. Examenvoorbereidingspakket Ruysdael 2014 V PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited.

4 4. Doe eerst de moeilijkere deelvragen (met hoge punten) van elk onderwerp. Ga dan door met de makkelijkere deelvragen. Dit kan een goede manier zijn om uw tijd te verdelen, maar het kan ook zijn dat u daardoor te langzaam werkt. 5. Een combinatie van opties 2 en 4. Onthoud dat alle manieren van aanpak waarbij de deelvragen niet in de volgorde waarin ze staan worden uitgevoerd ertoe kunnen leiden dat u vragen overslaat (en daardoor punten mist). Op basis van uw oefening met het proefexamen kunt u beslissen welke strategie het beste bij u past, en kunt u deze strategie aanhouden. De aanpak van uw keuze moet doordracht zijn en uw examenstijl moet daarbij in aanmerking worden genomen. TIPS EN ADVIEZEN Gebruik van het PRINCE2-handboek U mag tijdens het examen gebruik maken van het PRINCE2-handboek (maar geen ander materiaal). Omdat er sprake is van tijdsdruk, kunt u hiervan maar beperkt gebruik kunnen maken. Voor vragen die rechtstreeks gericht zijn op het scenario zult u weinig hebben aan het handboek. Deze vragen kijken namelijk naar uw vermogen om PRINCE2 toe te passen. Daarbij is het vooral belangrijk om te vertrouwen op wat u geleerd en geoefend heeft tijdens uw training en met de online oefenomgeving. Bij kennis- en begripsvragen kan het PRINCE2-handboek van pas komen om details van PRINCE2 na te kijken, als u deze informatie snel kunt vinden! Sleutel voor succes bij het gebruik van het handboek in deze gevallen is dat u weet waar u moet kijken, dus zorg ervoor dat u bekend bent met het handboek. Gebruik van de bijlagen bij het scenario Specifieke deelvragen kunnen extra informatie nodig hebben. De vraag kan verwijzen naar een bijlage in het scenarioboekje of de informatie wordt in de vraag zelf gegeven. Zorg ervoor dat u de aanvullende informatie (ofwel in een scenariobijlage, ofwel in een andere vorm) alleen gebruikt bij de vraag waar deze bij wordt geleverd. Puntenschema Bij elke deelvraag zijn er één of meer onderliggende vragen. Behalve wanneer anders wordt aangegeven, dient u slechts één antwoord te geven op elke van deze onderliggende vragen. Als u meer antwoorden geeft dan het genoemde aantal, scoort u geen punten voor die vraag. Logica toepassen Bij een examen met tijdsdruk (zoals dit) komt het voor dat men in de war raakt en zaken mist die overduidelijk zijn. De volgende suggesties kunnen u erbij helpen om uw aandacht vast te houden. Bijvoorbeeld: Als u moet beslissen welk product of beheersinstrument gepast is voor een specifieke rol, wellicht in een specifieke omstandigheid Examenvoorbereidingspakket Ruysdael 2014 V PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited.

5 Als u gevraagd wordt om een product aan een proces te koppelen dan kan het helpen om eerst te bekijken welke antwoorden niet passen, zodat u zich vervolgens kunt concentreren op het oplossen van de zaken die overblijven (wellicht met de hulp van het PRINCE2-handboek). Bewering/reden vragen Hierbij moet u goed nadenken en precies lezen. De eerste twee opties (A en B) zitten qua logica dicht bij elkaar, maar zijn wel verschillend. Bij dit soort vragen kunt u het beste werken door elke stelling op zichzelf te beoordelen. Lees dus eerst de bewering en beslis of het waar of niet waar is. Noteer dit op het vragenboekje (+ of -). Lees dan de reden en doe hetzelfde. Noteer dit op het vragenboekje (+ of -). Als één van beide of beide niet waar zijn, moet het een C, D of E zijn. Als beide echter waar zijn, moet u de twee stellingen naast elkaar leggen om te beslissen of de reden ook de onderbouwing/verklaring is van de bewering. Het antwoord zal dan dus ofwel A, ofwel B zijn. GEBRUIK MAKEN VAN DE PROEFEXAMEN VRAGEN EN ANTWOORDEN Het proefexamen biedt de kandidaten een methode om de belangrijkste elementen van PRINCE2 nog een keer te bekijken en te oefenen voor het Practitioner examen. Specifiek biedt het een raamwerk waarbinnen de kandidaat: Bekend kan worden met de verschillende vraagsoorten Kan nadenken over de proefvragen en de antwoorden erop kan noteren, zonder afgeleid te worden doordat de antwoorden moeten worden overgenomen op het aanvinkblad van het antwoordenboekje Het correcte antwoord op elke vraag aangereikt krijgt met uitleg, wat helpt bij het leren en bij het herhalen SAMENSTELLING Het proefexamen pakket bestaat uit: Scenarioboekje Hierin treft u een beschrijving van het project met een aantal bijlagen aan (bijvoorbeeld memo s, een product breakdown structure.) Vragenboekje Dit bestaat uit een set van negen proefvragen voor acht van de 11 syllabusgebieden, net als in het echte examen. De vragen worden gepresenteerd op een vergelijkbare manier als bij het echte examen. Antwoordenboekje Voor elke deelvraag is er een corresponderende antwoordpagina, waarop het correcte antwoord is geplaatst met de tekst die erbij hoort. Deze geeft een verklaring waarom iets het correcte antwoord is (inclusief, indien van toepassing, een verwijzing naar de betreffende hoofdstukken in het PRINCE2 handboek). Examenvoorbereidingspakket Ruysdael 2014 V PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited.

6 RICHTLIJN oefenexamens Behandel elk van de 8 vragen als een afzonderlijke taak, en volg daarbij de bovengenoemde informatie over de examentechniek. Doe dit in de volgorde die uw trainer aangeeft. Richt u erop om alle deelvragen voor elk onderwerp binnen 12 minuten af te ronden, maximaal 15 minuten wees hier strikt in. In het echte examen kunt u wellicht een gok doen bij vragen waar u het antwoord niet kunt herleiden (als dit althans niet leidt tot puntenaftrek); we stellen voor dat u die antwoorden op dit moment eerst open laat. Noteer op de juiste plaats in de Antwoordenkolom de letter die correspondeert met wat u denkt dat het correcte antwoord is op elke vraag. Als u alle deelvragen over een onderwerp heeft beantwoord, ga dan naar de Antwoordpagina s en vergelijk uw antwoorden met de correcte antwoorden die gegeven zijn. Doe dat vervolgens voor elke deelvraag. Vink de antwoorden die u goed had af, en bereken en noteer uw score op basis van de punteninformatie die in de titel van elke vraag wordt gegeven. Lees nu de gegeven uitleg van elk incorrect antwoord of de antwoorden waar u niet zeker van bent of waar u geen antwoord heeft gegeven en, als u denkt dat dit helpt om de relevante informatie vast te houden, controleer dan de verwijzing naar het PRINCE2 handboek. Tel nu alle punten van de deelvragen bij elkaar om een totaal te krijgen voor die vraag. De maximumscore voor elke vraag is 10, dus als u een score van 6 of meer heeft, bent u geslaagd voor dat onderwerp. U kunt deze oefening echter niet zien als een proefexamen, maar u kunt er wel door afleiden in welke mate u op dit moment voorbereid bent. Noteer dus uw zwakkere gebieden. Gun uzelf ongeveer 10 minuten per onderwerp voor deze activiteit, of volg daarin uw trainer. Vraag vervolgens duidelijkheid aan uw trainer over alle aspecten die nog niet duidelijk zijn voor u, en zorg voor het inplannen van de relevante herhalingsactiviteiten die nodig zijn voordat u het echte examen doet bijvoorbeeld door het herlezen van onderdelen in het PRINCE2 handboek, of door de cursusaantekeningen voor de onderwerpen in kwestie nog eens te bekijken. Examenvoorbereidingspakket Ruysdael 2014 V PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited.

7 PRINCE2 Practitioner - Examenvoorbereiding EXAM PREPARATION PRINCE2 PRACTITIONER PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited. The Swirl logo is a trade mark of AXELOS Limited. Examenonderwerpen 1. Organization 2. Business Case 3. Quality 4. Plans 5. Risk 6. Change 7. Progress 8. Processes SU & IP 9. Processes DP, SB & CP 10. Processes CS & MP 6 vragen gaan over de thema s 2 vragen gaan over procescombinaties 2 Ruysdael V 7.5 1

8 PRINCE2 Practitioner - Examenvoorbereiding Soorten vragen Klassieke meerkeuze Meervoudig antwoord Matchen Volgorde Stelling en verklaring 3 Klassieke meerkeuzevragen 4 Ruysdael V 7.5 2

9 PRINCE2 Practitioner - Examenvoorbereiding Meervoudig antwoord 5 Matchen 6 Ruysdael V 7.5 3

10 PRINCE2 Practitioner - Examenvoorbereiding Op volgorde zetten 7 Stelling en verklaring - vragen 8 Ruysdael V 7.5 4

11 PRINCE2 Practitioner - Examenvoorbereiding Moeilijkheidsniveau vragen 9 Examenstrategie Het gaat om precies lezen! Het gaat om toepassing van theorie in een scenario Elke vraag: één antwoord Time management: 2½ uur voor 8 vragen 8 * 10 punten = 80; Norm: 55% juist = 44 punten Vraag beantwoorden in vragenboekje; aan einde van elke vraag in een keer overbrengen antwoordblad Gebruik boek alleen om snel details te zoeken Lees bijlagen scenario pas bij betreffende vraag 10 Ruysdael V 7.5 5

12 PRINCE2 Practitioner - Examenvoorbereiding SUCCES!! PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited. The Swirl logo is a trade mark of AXELOS Limited. 11 Ruysdael V 7.5 6

13 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN - RICHTL LIJNENN VOOR DE KANDIDAAT Version 1.10 (Status Live) Page 1 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to t Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Tradee Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

14 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 1 INLEIDING 1.1 Het doel van het examen is de deelnemer in staat te stellen aan te tonen dat hij de PRINCE2 principes, processen, thema s en rollen begrijpt. Het Practitioner examen maakt gebruik van objectieve vragen, waarbij de deelnemer voor iedere vraag het antwoord moet kiezen uit een aantal mogelijkheden, waarvoor het juiste antwoord vaststaat. 1.2 In de volgende hoofdstukken worden de opzet van het examen en de verschillende soorten vragen uitgelegd. Tevens worden een aantal tips gegeven over de manier waarop de verschillende soorten vragen aangepakt kunnen worden. 2 OPZET VAN HET EXAMEN 2.1 Het examenpakket bestaat uit drie boekjes: Het Scenarioboekje bevat één scenario met daarin een beschrijving van de organisatie, de zakelijke context en de doelstellingen van het project. Het Scenarioboekje kan ook aanvullende informatie geven voor één of meer van de acht vragen. Wanneer aanvullende informatie moet worden gebruikt, wordt dit duidelijk vet gedrukt vermeld in de vraag. Aanvullende informatie moet alleen worden gebruikt voor de vraag waarop deze betrekking heeft. Wanneer er in de vraag niet wordt verwezen naar aanvullende informatie of het Projectscenario, beantwoord de vraag dan alleen aan de hand van de informatie in de vraag zelf. In dit geval levert het Projectscenario slechts de achtergrond en de context van het project als geheel, maar niet de feiten die nodig zijn om de vraag te beantwoorden. 2.2 Het Vragenboekje bevat acht vragen, die elk over een bepaald hoofdonderwerp van de syllabus gaan. Dit staat duidelijk aangegeven aan het begin van iedere vraag. Iedere vraag bestaat uit 10 onderdelen ( deelvragen ), die elk één punt kunnen opleveren, zodat de totale score uitkomt op 80 punten. Bij 44 punten (55%) is men geslaagd. Bij elk van de deelvragen staat aangegeven hoeveel van de 10 punten ermee te behalen zijn. Er wordt van u verwacht dat u alle vragen en deelvragen beantwoordt. 2.3 Het Antwoordboekje bevat de antwoordbladen waarop de antwoorden moeten worden ingevuld. Voor iedere vraag wordt slechts één antwoord gevraagd, tenzij dit in de vraag expliciet anders wordt aangegeven. Als er in het Antwoordboekje meer dan één antwoord wordt gegeven, terwijl dat niet wordt gevraagd, is het antwoord ongeldig. Version 1.10 (Status Live) Page 2 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

15 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 3 HOOFDONDERWERPEN UIT DE PRINCE2-SYLLABUS De syllabus van PRINCE2 bevat 15 onderdelen, te weten: de 7 thema s, de 7 processen, een onderdeel overzicht en principes en het onderdeel op maat maken voor de projectomgeving. In het PRINCE2 Practitionerexamen zijn er 6 vragen over thema s en 2 vragen over één van de drie combinaties van processen zoals hieronder weergegeven. In elke vraag worden 2 onderwerpen uit de syllabus getest van het betreffende syllabusonderdeel. Hoofdonderwerp uit de Syllabus Thema Business Case Thema Organisatie Thema Kwaliteit Thema Plannen Thema Risico Thema Wijziging Thema Voortgang Processen Opstarten van een Project en Initiëren van een Project Processen Sturen van een Project, Managen van een Faseovergang en Afsluiten van een Project Processen Beheersen van een Fase en Managen Productoplevering De hoofdonderwerpen Overzicht, Principes en Op maat maken van PRINCE2 voor de projectomgeving uit de Syllabus worden niet apart geëxamineerd, maar details hieruit kunnen wel zijn opgenomen in de vragen over de andere hoofdonderwerpen uit de syllabus. De volledige PRINCE2-syllabus kan verstrekt worden door de APMG Group, of door uw Accredited Training Organisatie. 4 SOORTEN VRAGEN Er worden in de toets 5 verschillende soorten vragen gebruikt: 4.1 Klassieke meerkeuzevragen kies één antwoord uit de lijst van mogelijke antwoorden. Het juiste antwoord moet worden geselecteerd uit een lijst van 3 of 4 mogelijkheden. Beantwoord de volgende vraag over de relatie tussen de Communicatiemanagementstrategie en andere PRINCE2-producten en -thema s. Welke bewering beschrijft op juiste wijze de relatie tussen de Communicatiemanagementstrategie en het thema Organisatie? A B C De Communicatiemanagementstrategie wordt goedgekeurd door de Projectmanager. De Communicatiemanagementstrategie bevat zowel de informatiestroom vanuit het project naar de belanghebbende stakeholders, als van de belanghebbende stakeholders naar het project. Alle geïdentificeerde stakeholders zouden de Communicatiemanagementstrategie moeten reviewen. Version 1.10 (Status Live) Page 3 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

16 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 4.2 Meervoudig antwoord kies 2 juiste antwoorden uit een lijst van 5 mogelijkheden'. Deze vraag heeft exact dezelfde indeling als de klassieke stijl, maar er wordt meer dan één antwoord gevraagd. Dit is de enige soort vraag waarvoor meer dan één correct antwoord is vereist om punten te krijgen. Beide antwoorden moeten juist zijn om een punt voor een vraag te krijgen. Als er meer of minder dan 2 antwoorden worden gegeven is het antwoord ongeldig. De indeling met 2 van de 5 mogelijkheden is de enige vorm die wordt gebruik. Beantwoord de volgende vraag over het gebruik van de paragraaf Configuratiemanagementprocedure van de Configuratiemanagementstrategie. Geef niet meer of minder antwoorden dan gevraagd wordt bij iedere vraag. 1 Verificatie en audit: Welke 2 gebieden zouden worden gereviewd bij het uitvoeren van een configuratieaudit? A De invoerregels in de Projectproductbeschrijving zijn juist gespecificeerd. B Specialistische producten worden juist geïdentificeerd. C Een product komt overeen met de status die ervoor is vastgelegd in het betreffende Configuratie-itemrecord. D Het terughalen van producten verloopt volgens de Configuratiemanagementprocedure. E Risico s die zijn gerelateerd aan producten worden beoordeeld conform de Risicomanagementstrategie. 4.3 Matchen koppel items in de ene lijst aan items in de andere. Er is slechts één juist antwoord op iedere vraag, maar opties uit de tweede lijst kunnen één keer, meer dan één keer of helemaal niet worden gekozen. In kolom 1 staat een lijst met ware beweringen uit het proces Opstarten van een Project. Selecteer voor iedere bewering in kolom 1 het product uit kolom 2 waarin de bewering zou moeten zijn vastgelegd. Elke optie kan één keer, meer dan één keer of helemaal niet worden gekozen. Kolom 1 Kolom 2 1 De haalbaarheidsstudie moet worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur, voordat men in het nieuwe project kan beginnen met enige ontwikkeling. 2 Het bedrijf zou de aanbeveling uit de haalbaarheidsstudie kunnen negeren en besluiten om het nieuwe product NIET te gaan maken. A Leerpuntenlogboek B Business Case op hoofdlijnen C Faseplan D Projectproductbeschrijving E Rolbeschrijvingen projectmanagementteam 3 Andere projecten hebben bij het ontwikkelen van nieuwe producten eronder geleden wanneer de bedrijfsonderdelen niet betrokken werden bij de ontwikkeling van de producten. 4 70% van de mensen uit de testgroep moet bevestigen dat zij het nieuwe product zouden willen kopen. Version 1.10 (Status Live) Page 4 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

17 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 4.4 Volgorde bepalen gebeurtenissen in de juiste volgorde plaatsen. Het onderstaande voorbeeld laat een Volgorde-vraag zien die is gebaseerd op de stijl Matchen. In kolom 1 staat een lijst met besluiten die in het project moeten worden genomen. Bepaal voor ieder besluit in kolom 1 of dit al dan niet in het proces Opstarten van een Project wordt genomen en geef aan in welke volgorde de besluiten zouden moeten worden genomen. Kolom 1 Kolom 2 1 Goedkeuren van de haalbaarheidsstudie door de Stuurgroep voordat er met werkzaamheden voor het project kan worden begonnen. 2 Besluiten of er voldoende geld is om de doelstelling van het project te financieren. 3 Beoordelen welke partijen er, op grond van ervaring uit eerdere projecten, bij het project betrokken zouden moeten worden. 4 Evalueren van twee mogelijke kandidaten voor de rol van Projectmanager en besluiten wie er benoemd zou moeten worden. A Besluit wordt NIET genomen in het proces Opstarten van een Project B Als eerste C Als tweede D Als derde E Als vierde Version 1.10 (Status Live) Page 5 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

18 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 4.5 Stelling/Verklaring ieder item bestaat uit twee beweringen: een stelling en een verklaring, die met elkaar worden verbonden door het woord want. Bepaal eerst of de stelling waar of niet waar is en vervolgens of de 'verklaring waar of niet waar is. Als één van beide beweringen niet waar is, selecteer dan een antwoord uit de opties C, D of E. Als beide beweringen waar zijn, dan is er echter nog een derde stap nodig. Kies tussen optie A en B door te bepalen of de verklaring al dan niet een juiste onderbouwing van de stelling is. Maak gebruik van het Projectscenario en beantwoord de volgende vraag. Regel 1 t/m 2 in onderstaande tabel bestaat uit een stelling en een verklaring. Geef voor elke regel welke optie (A t/m E) van toepassing is. Elke optie kan één maal, meerdere malen of helemaal niet worden gebruikt. Opties Stelling Verklaring A Waar Waar EN de verklaring is een goede onderbouwing voor de stelling. B Waar Waar MAAR de verklaring is GEEN onderbouwing voor de stelling. C Waar Niet waar D Niet waar Waar E Niet waar Niet waar Stelling 1 De verwachte benefits van het vergroten van de flexibiliteit van de medewerkers zouden moeten worden opgenomen in de Business Case. 2 De verwachte benefits van het vergroten van de flexibiliteit van de medewerkers zouden moeten worden opgenomen in de Business Case. WANT WANT Verklaring Alle bekende benefits in de Business Case zouden duidelijk in meetbare termen moeten worden beschreven. Informatie over verwachte benefits van het project maakt deel uit van de rechtvaardiging voor het uitvoeren van het project. In bovenstaand voorbeeld zijn alle beweringen in vraag 1 en 2 waar, maar het antwoord op vraag 1 is B en op vraag 2 is A. In vraag 1 is de verklaring waar, maar het feit dat benefits beschreven zouden moeten worden in meetbare termen verklaart niet waarom de benefit van toegenomen flexibiliteit van medewerkers zou moeten worden vastgelegd in de Business Case. Het antwoord is B. In vraag 2 is de verklaring een rechtvaardiging voor de stelling. Uit de scenario-informatie zal duidelijk blijken dat de flexibiliteit van medewerkers een geraamd benefit voor dit project is, en uit PRINCE2 weten we dat de Business Case de rechtvaardiging voor het uitvoeren van het project levert. De verklaring is dus waar en vormt een onderbouwing van de stelling. Het antwoord is dus A. Er is slechts één juist antwoord mogelijk bij iedere vraag, maar keuzes (a t/m e) kunnen één maal, meerdere malen of helemaal niet worden gebruikt. Version 1.10 (Status Live) Page 6 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

19 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 5 TIMEMANAGEMENT Het examen duurt 150 minuten ( 2½ uur). Kandidaten moeten hun tijd zo verdelen en managen dat ze alle vragen kunnen beantwoorden. Als vuistregel geldt dat een kandidaat 5 minuten nodig heeft om het scenario te lezen en om vertrouwd te raken met de indeling van het examen. Als er vervolgens 15 minuten worden uitgetrokken voor elk van de acht vragen, blijft er nog 25 minuten speling over voor het lezen van de aanvullende informatie, wat bij sommige vragen nodig is. Dit voorstel voor een tijdsindeling is alleen bedoeld als richtlijn. Ga ervan uit dat voor sommige vragen meer tijd nodig is door het soort vraag, en door het gebruik van aanvullende informatie. Bij het examen mag de kandidaat gebruik maken van zijn eigen, van aantekeningen voorziene exemplaar van het manual. Er mag geen aanvullend materiaal worden gebruikt; dit geldt ook voor post-its (anders dan gebruikt als bladwijzer in het manual) en toegevoegde pagina s met aantekeningen. Kandidaten moeten zich bewust zijn van de beperkte tijd die er beschikbaar is. Het manual mag ter ondersteuning worden gebruikt, net als in het dagelijkse leven. Maar de tijdsdruk van een examen betekent dat de vragen niet zijn ontworpen met als doel of zelfs de verwachting dat de kandidaten het manual gebruiken voor het beantwoorden van de vragen. Het gebruik is optioneel. Als richtlijn kan worden aangehouden dat een kandidaat het manual misschien één of twee keer inkijkt voor een specifiek punt.veel meer dan dat is waarschijnlijk contraproductief, en wordt afgeraden. 6 REDACTIONELE OPMERKINGEN 6.1 In het hele Scenarioboekje en Vragenboekje examen worden de PRINCE2 thema s, processen en managementproducten met een hoofdletter geschreven. 6.2 Gebruik van zou moeten ( should ), zullen ( will ) en moeten ( must ). 1 zou moeten wordt gebruikt om aan te geven dat het om een verplichting gaat. Iets is goed, belangrijk of wordt aangeraden. Het is minder sterk dan moet. Het wordt gebruikt om te toetsen of iets zou moeten gebeuren omdat het in lijn is met de principes en de aangeraden best practices van PRINCE2. Neem bijvoorbeeld de volgende bewering: De Directeur Financiën zou in het project de rol van Opdrachtgever moeten uitvoeren. Gegeven de informatie uit het scenario zou de Directeur Financiën al dan niet de geschikte kandidaat voor de PRINCE2-rol van Opdrachtgever kunnen zijn, hij zou in staat moeten zijn om de PRINCE2-verantwoordelijkheden voor die rol uit te kunnen voeren en de belangen van het bedrijf te behartigen in het project. Het gebruik van zou moeten vraagt dan van de lezer om dit te evalueren. moet wordt gebruikt wanneer er sprake is van iets dat noodzakelijk is of iets dat moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld iets dat verplicht ( mandatory ) is. Zullen en wordt ( will en is ) worden gebruikt om iets uit te drukken waar geen discussie over mogelijk is of wat vaststaat in PRINCE2, bijvoorbeeld om algemene feiten over de producten, processen, thema s en technieken van PRINCE2 te beschrijven. Een voorbeeld van dit laatste is: De acceptatiecriteria worden vastgelegd in de Projectproductbeschrijving. 1 Voor deze definities gaat de Engelse tekst hier uit van Michael Swan's 'Practical English Usage' Version 1.10 (Status Live) Page 7 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

20 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 6.3 Gebruik van beweringen die waar zijn in een vraag A Elk van de onderstaande 5 vragen bevat een aantal beweringen die waar zijn over het l project, maar slechts 2 beweringen horen thuis in de genoemde paragraafin de Business s Case d e u i t d r u k k W 1 Welke 2 beweringen zouden moeten worden vastgelegd in de paragraaf Kosten? A Het project zal gefinancierd worden uit het marketingbudget van het bedrijf. B Er kan geen informatie over projectkosten worden gegeven voordat het Projectplan is goedgekeurd. C De totale projectkosten worden geschat op D De kosten van het drukken en de verspreiding zullen worden vastgelegd in de prognose van de productiekosten. E 10 extra orders met een gemiddelde winst van zullen in het eerste jaar een winst opleveren van anneer beweringen die waar zijn (of een soorgelijke omschrijving) wordt gebruik in een vraag, is het niet nodig te onderzoeken of de beweringen consistent zijn met het scenario of dat aanvullende informatie vereist is. In het bovenstaande voorbeeld is het bij optie A en C niet nodig om het scenario te controleren om te zien of het project gefinancierd wordt uit het marketingbudget van het bedrijf of dat de geschatte kosten zijn. Aangezien bij de vraag is aangegeven dat de bewering waar is, moet er beoordeeld worden of het kopje Kosten', conform de door PRINCE2 aanbevolen inhoud voor een Business Case, de juiste plek is om deze informatie vast te leggen. 6.4 Gebruik van conform PRINCE2 De uitdrukking 'conform PRINCE2 wordt gebruikt om te benadrukken dat de vraag zuiver theoretisch is en dat er geen evaluatie van de scenario-informatie nodig is. Version 1.10 (Status Live) Page 8 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

21 PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 7 HET GEBRUIK VAN HET ANTWOORDBOEKJE De Antwoordboekjes worden elektronisch gelezen en de resultaten worden door de computer uitgerekend. Het is daarom van essentieel belang dat kandidaten de hier gegeven instructies volgen en hun antwoorden dienovereenkomstig invullen. Als u dat niet op p de juiste manier doet, kan dat leiden tot vertraging en, in sommige gevallen, tot een ongeldig antwoord. 7.1 De Antwoordboekjes worden elektronisch gelezen en de resultaten worden door de computer uitgerekend. Het is daarom van essentieel belang dat kandidaten de hier gegeven instructies volgen en hun antwoorden dienovereenkomstig invullen. Als dat d niet op de juiste manier gebeurt, kan dat leiden tot vertragingg en, in sommige gevallen, tot een ongeldig antwoord. Alle antwoorden moeten door de kandidaten worden gegevenn door middel van het invullen van de 'ellips' die bij het gekozen antwoord hoort. Bijvoorbeeld: A B C D De ellips moet worden ingevuld METT POTLOOD,, NIET MET PEN. Als er een pen wordt gebruikt, worden de antwoorden niet door het systeem gelezen. Twee goede manieren om de antwoordformulieren in te vullenn zijn: de ellips volledig invullenn of een lijn trekken door het h midden van de ellips,, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat deze voor % gevuld is Andere manieren van invullen zijn niet toegelaten, en kunnen ertoe leidenn dat de vraag niet beoordeeld wordt. Als een kandidaat gedurende het examen een antwoord wil veranderen, v moet het onjuiste antwoord volledig worden uitgegumd, en het juiste antwoord worden w ingevuld. Als er door de kandidaat meer dan één antwoord wordt gegeven, krijgt de vraag nul punten. 8 HET RE-REGISTRATION EXAMEN De opzet van het Re-Registration examen komt overeen met die van het Practitioner examen, met als verschil dat het Re-Registrati ion examen slechts drie vragen v bevat en één uurr duurt. Deze hebben een totale score van 30, en de deelnemer is geslaagd bij een score van 17 (55%). Iedere vraag gaatt over één onderdeel van de syllabus, waarbij niet meer dan één vraag over één van de processen gaat. Voor het overige geldt voor het Re-Registration examen hetzelfde als voor het Practitioner examen. Version 1.10 (Status Live) Page 9 Document Owner Mart van der Niet NL - PRINCE2 Practitioner Candidate Guidance v Dutch.docx Aligned to t Version 1.10 of the OTE Practitioner Candidate Guidance The APM Group Ltd This document is not to be reproduced or re-sold without express permission from The APM Group Ltd. PRINCE2 is a Registered Tradee Mark of the Cabinet Office. The Swirl Logo is a trade mark of the Cabinet Office.

22 Het Practitioner Examen FX03 Scenarioboekje Dit is een 2,5 uur durend examen. Dit boekje bevat het Projectscenario dat als basis dient voor het examen. Alle vragen staan in het Vragenboekje. In dit Scenarioboekje is voor een aantal vragen aanvullende informatie opgenomen. Waar gebruik moet worden gemaakt van extra informatie is dat duidelijk aangegeven bij de vraag waarop die informatie betrekking heeft. Alle informatie die bij een vraag wordt gegeven, is uitsluitend van toepassing op de betreffende vraag. Voor elk van de acht vragen kunnen 10 punten worden behaald; de maximale score voor dit examen is dus 80 punten. Om te slagen is een minimale score van 55% (44 punten) vereist. Bij iedere vraag is duidelijk aangegeven op welk onderwerp uit de syllabus de vraag betrekking heeft. Bij het examen mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van het PRINCE2-manual, dus behalve het Vragenboekje, het Scenarioboekje, het Antwoordenboekje en het PRINCE2-manual mag geen ander materiaal / naslagwerk worden gebruikt. Kandidaatnummer:...

23 Lege Pagina

24 Projectscenario Projectscenario Het Reorganisatieproject (N.B. De bedrijven en personen in het scenario zijn fictief) Een rijksoverheidsinstantie, het Ministerie van Voedselhygiëne (MVH), krijgt te maken met toenemende druk om in de kosten te snijden, en de problemen op te lossen die worden veroorzaakt door tekortschietende en verouderde technologie. Teamtech, een detacheringbureau dat specialisten levert aan overheidsinstanties, heeft externe consultants geleverd. Zij hebben een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de opties in kaart te brengen voor het aanpakken van de problemen. De volgende opties zijn overwogen: doe niets; geselecteerde bedrijfsonderdelen herstructureren; geselecteerde bedrijfsonderdelen schrappen en externe leveranciers contracteren om deze diensten te leveren. De conclusie van de haalbaarheidsstudie luidde dat er voldoende grond is voor het herstructureren van de diensten die nu worden geleverd door twee afdelingen: Facilitaire Zaken (onderhoud van gebouwen en terreinen) en Informatietechnologie (IT). De aanbevelingen waren: Herstructureer de diensten van afdeling Facilitaire Zaken en verminder het personeelsbestand van de afdeling met 20%; Herstructureer de diensten van Informatietechnologie (IT) en vervang het huidige IT-systeem door een nieuwe hardware- en softwareoplossing. In de haalbaarheidsstudie zijn de huidige organisatiestructuur van afdeling Facilitaire Zaken en het bestaande IT-systeem op hoofdlijnen beschreven. Tevens is voor het benodigde project een Business case op hoofdlijnen uitgewerkt. De externe consultants van Teamtech hebben ook de volgende aanbevelingen gedaan voor het managen van het project: Maak gebruik van PRINCE2; Splits het project in vier managementfasen: Fase 1 (Stage 1): Standaard PRINCE2 initiatie activiteiten; Fase 2: Detailontwerp maken voor de toekomstige organisatiestructuur van afdeling Facilitaire Zaken. Specificaties opstellen voor de nieuwe hardware- en softwareoplossing. Contract opstellen voor het leveren en installeren van de nieuwe hardware- en softwareoplossing; Fase 3: Tender uitschrijven en voorstellen evalueren. Leverancier selecteren en contract afsluiten; Fase 4: Nieuwe organisatiestructuur van afdeling Facilitaire Zaken implementeren. Nieuwe hardware- en softwareoplossing installeren en een proefperiode draaien. Het Project Scenario wordt vervolgd op de volgende pagina

25 vervolg De eerste schattingen wezen uit dat de kosten voor het project 2,5 miljoen zouden bedragen en dat het twee jaar zou kosten om het af te ronden. De verwachte besparing bedraagt voor de komende 10 jaar 20 miljoen. Het senior management van MVH nam de aanbevelingen over als basis voor het project. Iedere gebeurtenis echter die zou kunnen leiden tot verlies van MVH-data moet onmiddellijk naar hen geëscaleerd worden. Het Herstructureringsproject heeft het proces Opstarten van een Project (Starting up a Project) afgerond en bevindt zich nu in de initiatiefase. Vanwege het strategische belang van het project heeft de Algemeen Directeur van MVH de rol van Opdrachtgever op zich genomen. Er is een Projectmanager van MVH benoemd die ervaring heeft met PRINCE2. De medewerkers van de afdelingen die worden geherstructureerd zullen samenwerken met de externe consultants die de haalbaarheidsstudie hebben uitgevoerd, om het detailontwerp en de specificaties te schrijven.

26 Vraag 2: Thema Organisatie (Organization) - Aanvullende informatie Aanvullende informatie over enkele mensen die betrokken zouden kunnen worden bij het project: Accountmanager Teamtech: Hij vertegenwoordigt het detacheringbureau Teamtech dat specialisten levert aan overheidsinstanties. Teamtech heeft de consultants geleverd die de haalbaarheidsstudie hebben uitgevoerd. Zij zullen geen producten voor het project ontwikkelen. Dezelfde consultants zullen gedurende het Herstructureringsproject echter wel worden ingezet voor ondersteuning en begeleiding van de teams van de afdelingen Informatietechnologie (IT) en Facilitaire Zaken. Directeur Financiën: Zij is 12 maanden geleden overgeplaatst van de afdeling Informatietechnologie. Het is haar verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat een kosteneffectieve aanpak wordt gehanteerd voor alle operationele en projectactiviteiten binnen het Ministerie van Voedselhygiëne. Manager Hardware: Hij rapporteert aan de Directeur Informatietechnologie. Hij levert en beheert de computerhardware en software van alle bedrijfsonderdelen. Manager Salarisadministratie: Hij rapporteert aan de Directeur Financiën. Hij is een zeer ervaren en efficiënte accountant, die namens de Directeur Financiën verantwoordelijk is voor het leiden van een deel van de afdeling Financiën. Hij is betrokken geweest bij het opzetten van de bedrijfsstrategie van het ministerie en heeft meegewerkt aan een volledige risicobeoordeling van de organisatie. Ook heeft hij het concept voor de bedrijfsbrede standaard voor Business cases gemaakt. Directeur Onderzoek en Ontwikkeling: Zij geeft leiding aan een groot team dat het altijd ongelooflijk druk heeft. Veel van haar onderzoeks- en ontwikkelingsprocessen vereisen dagelijkse input van de teams van Informatietechnologie en Facilitaire Zaken. Zij heeft uitstekend inzicht in de behoeften van ieder team om effectief te kunnen werken.

27 Aanvullend informatie Kwaliteit Vraag 3: Thema Productbeschrijving Kwaliteit (Quality) voor - Aanvullende het contract informatie Benaming (Title) Doel (Purpose) Contract. Deze overeenkomst specificeert de eisen van MVH voor het leveren en installeren van een hardware- en softwareoplossing. Het biedt meetbare criteria ten opzichte waarvan de prestaties van de geselecteerde externe leverancier zullen worden beoordeeld. Samenstelling (Composition) Verantwoordelijkheden van MVH en de geselecteerde externe leverancier. Werkwijzen voor het bewaken van en rapporteren over het niveau van functioneren. Het proces van MVH voor het oplossen van geschillen. Geheimhoudingsbepalingen. Voorwaarden voor het ontbinden van het contract. Verklaring van technische termen die in het contract worden gebruikt. Format en presentatie (Format & presentation) A4, Word-document, dubbelzijdig geprint, in zwart-wit. Lettertype: Arial, 12 pts Kwaliteitscriteria (Quality criteria) Bevat alle items hierboven genoemd in "Samenstelling". Niet meer dan 60 bladzijden. Voldoet aan de huisstijl van MVH. Geen spelfouten. Vereiste kwaliteitsvaardigheden (Quality skils required) Kwaliteitsverantwoordelijkheden (Quality responsibilities) Vaardigheden voor proeflezen. Producent/Productvertegenwoordiger (Producer/Presenter): Directeur Informatietechnologie. Voorzitter (Chair): Projectmanager. Reviewer: Manager Hardware en Directeur Financiën. Goedkeurder (Approver): Algemeen Directeur. 1/3

28 Aanvullend informatie Kwaliteit Notities over kwaliteit uit het Dagelijks logboek (Daily Log) Het contract tussen MVH en de geselecteerde externe leverancier zal de aard en de kwaliteit van de vereiste dienstverlening specificeren. De geselecteerde leverancier moet zich houden aan de in de bedrijfstak geldende standaarden voor het leveren van hardware- en softwareoplossingen. Het Kwaliteitmanagementsysteem (QMS) van MVH is ISO-gecertificeerd. Het bevat richtlijnen voor 80% van de bedrijfsprocessen van MVH. Eén van deze processen beslaat de vervaardiging van contracten voor het in dienst nemen van medewerkers. Het QMS bevat ook de standaards die van toepassing zijn op alle documentatie. Er is geen gedocumenteerde procedure voor wijzigingsbeheer. Alle projectdocumenten zullen worden onderworpen aan een kwaliteitsreview. Voor sommige producten is een formeel kwaliteitsrecord nodig dat door de voorzitter van de kwaliteitsreview moet worden afgetekend. (wordt vervolgd) 2/3

29 Aanvullend informatie Kwaliteit Passage uit de concept-kwaliteitsmanagementstrategie (Quality Management Strategy) (kan fouten bevatten). Inleiding 1. Dit document definieert de aanpak die gedurende het project gebruikt gaat worden om de vereiste kwaliteitsniveaus te bereiken. 2. De Stuurgroep (Project Board) zal de eindverantwoordelijkheid dragen voor de Kwaliteitsmanagementstrategie (Quality Management Strategy). 3. Projectborging (Project Assurance) zal de implementatie van de Kwaliteitsmanagementstrategie borgen. Kwaliteitsmanagementprocedure Kwaliteitsstandaarden (Quality management procedure Quality standards) 4. De in de bedrijfstak geldende standaarden voor het leveren van hardware- en softwareoplossingen. 5. De documentatiestandaarden van MVH. Records (Records) 6. Er zal een Kwaliteitsregister (Quality Register) worden bijgehouden voor het vastleggen van de geplande kwaliteits-activiteiten en de werkelijke resultaten daarvan. 7. Voor ieder product zullen Configuratie-itemrecords (Configuration Item Records) worden bijgebouden, waarin de status, versie en variant wordt beschreven. 8. Voor de producten die dat vereisen worden Kwaliteitsrecords (Quality Records) opgeslagen in de kwaliteitsdatabase. Rollen en verantwoordelijkheden (Roles and responsibilities) 9. Teammanagers zullen informatie leveren over kwaliteitscontroles die zijn uitgevoerd. 10. Teammanagers zullen ervoor zorgen dat het Kwaliteitsregister (Quality Register) wordt geactualiseerd met de namen van de teamleden die betrokken zijn bij het reviewproces. 11. De Seniorgebruiker (Senior user) zal de Productbeschrijvingen (Product Descriptions) reviewen van de producten, die door de geselecteerde externe leverancier worden gemaakt, om ervoor te zorgen dat ze realiseerbaar zijn. 3/3

30 Vraag 6: Thema Wijziging (Change) - Aanvullende informatie Fase 3 (Stage 3) van het project loopt nu drie weken en er zijn in deze fase nog 41 weken te gaan. De tenderaanvraag is goedgekeurd, maar nog niet verspreid naar de externe leveranciers die op de lijst staan. De Algemeen Directeur van het Ministerie van Voedselhygiëne (MVH) heeft een spoedvergadering belegd omdat er een nieuw overheidsinitiatief is aangekondigd om alle Facilitaire diensten te centraliseren. Alle lopende projecten die betrekking hebben op Facilitaire Zaken moeten onmiddellijk worden stopgezet. De Projectmanager heeft een Issuerapport (Issue Report) uitgewerkt, aangezien de scope van het Herstructureringsproject mogelijk verkleind moet worden om de herstructurering van de afdeling Facilitaire Zaken uit het project te halen. Voor het project is nog een wijzigingsbudget (Change Budget) van beschikbaar, een projecttolerantie (Project tolerance) voor tijd van +6 weken / - 6 weken en een projecttolerantie voor kosten van / Vermindering van het personeelsbestand van Facilitaire Zaken en het vernieuwen van de hardwareen softwareoplossing van MVH zou volgens planning 2,5 miljoen kosten. Dit zou een besparing opleveren op de operationele kosten van 2 miljoen per jaar, ofwel 20 miljoen voor de komende 10 jaar. Het noodzakelijke werk om de scope van het project te verkleinen en alleen de hardware- en softwareoplossing voor MVH op te leveren zou 1,25 miljoen kosten en een besparing opleveren op de operationele kosten van 1 miljoen per jaar, ofwel 10 miljoen voor de komende 10 jaar. De doorlooptijd van twee jaar blijft ongewijzigd. De Projectmanager is er echter bezorgd over dat de specificatie die voor de nieuwe software is opgesteld de eisen voor de geherstructureerde processen van Facilitaire Zaken bevat en niet die voor de nu bestaande processen. Om de afdeling Facilitaire Zaken uit het Herstructureringsproject te halen, zullen alle producten moeten worden herzien die te maken hebben met de implementatie van de nieuwe organisatiestructuur van Facilitaire Zaken. Er is een volledige analyse uitgevoerd en de eerste schattingen zijn dat fase 3 door deze wijzigingen met drie weken zal worden vertraagd en de afronding extra zal kosten. Van de fasetolerantie voor kosten in fase 3 is nog over. Het overheidsinitiatief om alle Facilitaire diensten te centraliseren en efficiënter te organiseren zou over een periode van 10 jaar een besparing op de operationele kosten moeten opleveren van 15 miljoen. De kosten voor het Centralisatieproject worden geschat op 1,5 miljoen.

31 Vraag 7: Thema Voortgang (Progress) - Aanvullende informatie De onderstaande passages zijn afkomstig uit het Werkpakket (Work Package) dat aan de Teammanager Informatietechnologie (IT) is gegeven. Het Werkpakket betreft de installatie van de nieuwe hardware- en softwareoplossing die door de geselecteerde externe leverancier is geleverd. Het is opgesteld door de Projectmanager. Het overzetten van data van de huidige systemen naar de nieuwe software moet plaatsvinden met een minimale verstoring van de lopende dienstverlening. Tegelijkertijd zullen de de Facilitaire diensten worden geherstructureerd. Gedurende het overzetten van data zal de Teammanager IT moeten samenwerken met de Teammanager Facilitaire Zaken om ervoor te zorgen dat hun werkzaamheden synchroon lopen en producten op elkaar aansluiten. Afronding van dit werk staat gepland voor einde week 24 van fase 4. De projectinformatie in de onderstaande passages is waar, maar staat wellicht NIET in de juiste paragraaf of in het juiste document. Concept Werkpakket (Work Package) Technieken, processen en procedures (Techniques, processes and procedures) 1. Iedere bedreiging die zou kunnen leiden tot verlies van MVH-data moet onmiddellijk geëscaleerd worden. Gezamenlijke afspraken (Joint agreements) 2. Het werk begint begin week 2 (fase 4). 3. Het project zal een doorlooptijd hebben van 2 jaar, de kosten zijn begroot op 2,5 miljoen. Toleranties (Tolerances) 4. Geen. Beperkingen (Constraints) 5. Medewerkers van MVH mogen niet betrokken worden bij zwaar tilwerk bij verwijdering van de IT apparatuur. 6. Installatiewerkzaamheden moeten plaatsvinden tijdens de normale werktijd van MVH / De aanvullende informatie wordt vervolgd op de volgende pagina

32 vervolg Rapportageafspraken (Reporting arrangements) 8. Iedere maandag om uur een Hoofdpuntenrapport (Highlight Report). 9. Het rapport moet een overzicht geven van alle producten waaraan in de voorafgaande week is gewerkt. 10. De Projectmanager moet onmiddellijk per telefoon op de hoogte worden gebracht van eventuele issues. Probleemafhandeling en escalatie (Problem handling and escalation) 11. Voor alle issues moet binnen 24 uur een impactanalyse zijn uitgevoerd. Passages of verwijzingen (Extracts or references) 12. Het Faseplan voor fase 4 is verkrijgbaar bij Projectsupport (Project Support). Goedkeuringsmethode (Approval method) 13. Projectborging (Project Assurance) zal het afgeronde Werkpakket reviewen en de afronding bevestigen.

PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT

PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT PRINCE2 PRACTITIONER-EXAMEN / RICHTLIJNEN VOOR DE KANDIDAAT 1 INLEIDING 1.1 Het doel van het examen is de deelnemer in staat te stellen aan te tonen dat hij de PRINCE2 principes, processen, thema s en

Nadere informatie

PRINCE2 Foundation Kandidaatsyllabus

PRINCE2 Foundation Kandidaatsyllabus 1 PRINCE2 Foundation Kandidaatsyllabus Juli 2017 Inleiding 2 De PRINCE2 Foundation-kwalificatie is bedoeld voor projectmanagers en aspirantprojectmanagers. Het is ook relevant voor andere belangrijke medewerkers

Nadere informatie

PRINCE2 Practitioner Kandidaatsyllabus

PRINCE2 Practitioner Kandidaatsyllabus 1 PRINCE2 Practitioner Kandidaatsyllabus Juli 2017 Inleiding 2 De PRINCE2 Practitioner-kwalificatie is bedoeld voor projectmanagers en aspirantprojectmanagers. Het is ook relevant voor andere belangrijke

Nadere informatie

Doelen Managementproducten

Doelen Managementproducten Inleiding Dit document dient ter ondersteuning bij het volgen van de PRINCE2 Foundation training van Key Result. Dit document de biedt de student een overzicht waarin de doelen van alle managementproducten

Nadere informatie

1Modelexamen 1. Modelexamen 1

1Modelexamen 1. Modelexamen 1 1Modelexamen 1 Het examen PRINCE2 Foundation wordt in Nederland afgenomen door Stichting EXIN. Om u voor te bereiden op het examen is er een representatief modelexamen bijgevoegd. Het examen bestaat uit

Nadere informatie

PROJECT INITIATION DOCUMENT

PROJECT INITIATION DOCUMENT PROJECT INITIATION DOCUMENT Versie: Datum: x.x dd-mm-jj DOCUMENTATIE Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:. INHOUDSOPGAVE 1. Managementsamenvatting

Nadere informatie

1. Thema: Plannen. Definities en Kernbegrippen. Inhoud

1. Thema: Plannen. Definities en Kernbegrippen. Inhoud Inhoud 1. Thema: Plannen 1. Thema: Plannen 1 1.1 Niveaus van Plannen 2 1.1.1 Project Plan (Projectplan) 2 1.1.2 Stage Plan (Faseplan) 2 1.1.3 Exception Plan (Afwijkingsplan) 2 1.2 Product Based Planning

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Plannen. 9.1 Doel. 9.2 Definitie plannen

Hoofdstuk 9 Plannen. 9.1 Doel. 9.2 Definitie plannen Hoofdstuk 9 Plannen 9.1 Doel Het doel van het thema Plannen is om de uitvoering, communicatie en beheersing van het realiseren van een specifiek doel of verzameling van doelen te faciliteren door het definiëren

Nadere informatie

PRINCE2 -proefexamens

PRINCE2 -proefexamens PRINCE2 -proefexamens De officiële proefexamens voor PRINCE2-accreditatie Gebruiksvoorwaarden Door dit document te downloaden en/of te gebruiken, gaat u ermee akkoord de hieronder vermelde gebruiksvoorwaarden

Nadere informatie

EXIN Projectmanagement Foundation

EXIN Projectmanagement Foundation EXIN Projectmanagement Foundation Literatuur B Editie 201608 Copyright 2016 EXIN PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar

Nadere informatie

EXIN Projectmanagement Foundation

EXIN Projectmanagement Foundation EXIN Projectmanagement Foundation Literatuur B Editie 201805 Copyright 2018 EXIN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een dataverwerkend

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Appr For information and printed versions please see

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Appr For information and printed versions please see PRINCE2 Editie 2017 Foundation Courseware - Nederlands Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Appr Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: PRINCE2 Editie 2017 Foundation Courseware - Nederlands

Nadere informatie

is maatwerk Afstemming op specifieke organisatie laat vaak te wensen over

is maatwerk Afstemming op specifieke organisatie laat vaak te wensen over Afstemming op specifieke organisatie laat vaak te wensen over Implementatie PRINCE2 is maatwerk Veel organisaties worstelen met de invoering van PRINCE2 en komen vaak niet verder dan PINO (PRINCE2 In Name

Nadere informatie

Het Foundation examen

Het Foundation examen Het Foundation examen Proefexamen 2 - Nederlandse termen in de kantlijn Oktober 2012 Multiple Choice Examenduur: 1 uur Instructies 1. Getracht moet worden om alle 75 vragen te beantwoorden. 2. Het Vragenboekje

Nadere informatie

Projectmanagement update

Projectmanagement update Projectmanagement update Alfred Krol Triple Plus BV Even voorstellen PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and other countries. The Swirl logo is

Nadere informatie

Project Management: Introductie tot Prince2

Project Management: Introductie tot Prince2 Bijeenkomst Detaco professionals Project Management: Introductie tot Prince2 Stefan van Duren 22 september 2011 Het Turfschip Etten-Leur Gebaseerd op het boek Projectmanagement op basis van PRINCE2 Editie

Nadere informatie

Bram de Vuyst, Ron Seegers

Bram de Vuyst, Ron Seegers PRINCE User Group Nederland PRINCE2 2009 PiP sessie Bram de Vuyst, Ron Seegers Bram.deVuyst@getronics.com, Ron@projectmeester.nl Zoetermeer, 28 oktober 2009 1 Nieuwe manual, boek en pocket guide 2 Nieuw

Nadere informatie

PRINCE2 Foundation proef examen Multiple-choice oefening

PRINCE2 Foundation proef examen Multiple-choice oefening PRINCE2 Foundation proef examen Multiple-choice oefening 1. Wat is ten aanzien van de projectomgeving het uitgangspunt van PRINCE2? A. Een Fixed-price contract B. Een klant/leveranciers omgeving C. Een

Nadere informatie

E.1. Opstarten van een Project (OP)

E.1. Opstarten van een Project (OP) [ppendix E: Health heck - Prince2, editie 2009] E.1. Opstarten van een Project (OP) 1 Zijn de management team rollen toegewezen voor de: D E F G H Executive? Projectmanager? Senior User(s)? Senior Supplier(s)?

Nadere informatie

PRINCE2 -proefexamens

PRINCE2 -proefexamens PRINCE2 -proefexamens De officiële proefexamens voor PRINCE2-accreditatie Gebruiksvoorwaarden Door dit document te downloaden en/of te gebruiken, gaat u ermee akkoord de hieronder vermelde gebruiksvoorwaarden

Nadere informatie

Interactieve Discussieavond. Testen en PRINCE2. www.testnet.org. 14-09-2004 TestNet interactieve discussieavond Testen en Prince2 1

Interactieve Discussieavond. Testen en PRINCE2. www.testnet.org. 14-09-2004 TestNet interactieve discussieavond Testen en Prince2 1 Interactieve Discussieavond Testen en PRINCE2 14-09-2004 TestNet interactieve discussieavond Testen en Prince2 1 Agenda Korte introductie PRINCE2 (Rik Marselis, LogicaCMG) Intro Hot Issues PRINCE2 (Rob

Nadere informatie

Het ITIL Servicewaardesysteem (50) 35 Samenvatting en vragen (60) 40

Het ITIL Servicewaardesysteem (50) 35 Samenvatting en vragen (60) 40 Inhoudsopgave Reflection 7 Agenda 9 Introductie (1) 11 Key Concepts van Service Management (9) 15 Producten en services (12) 16 Waardecreatie (14) 17 Belangrijke stakeholders (15) 18 Servicerelaties (18)

Nadere informatie

Het Practitioner Examen

Het Practitioner Examen Het Practitioner Examen FX02 Scenarioboekje Dit is een 2,5 uur durend examen. Dit boekje bevat het scenario dat als basis dient voor het examen. lle vragen staan in het Vragenboekje. In dit Scenarioboekje

Nadere informatie

Inhoud. Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see

Inhoud. Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Het doel van deze pocket guide 1 1.2 Wat is een project? 1 1.3 Waarom zijn projecten belangrijk? 2 1.4 Wat maakt een project anders dan reguliere activiteiten? 2 1.5 Wat is projectmanagement?

Nadere informatie

Lagant Management Consultants B.V. Presentatie NGI 26 augustus 2003

Lagant Management Consultants B.V. Presentatie NGI 26 augustus 2003 Lagant Management Consultants B.V. Presentatie NGI 26 augustus 2003 1 2 Inleiding Wat is PRINCE2? Organisation Discussie Wat is een project? Improvisatie Uniek Flexibel Vernieuwend Enerverend Chaotisch

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PRINCE2 FAST TRACK TRAINING PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. OVER PRINCE2 PRINCE2 is al jaren de standaard projectmanagementmethode

Nadere informatie

De brug tussen PRINCE2 en TMap

De brug tussen PRINCE2 en TMap De brug tussen PRINCE2 en TMap Rob Baarda Testnet, Nieuwegein 9 juni 2004 Sogeti Nederland B.V. Pagina 1 Agenda PRINCE2 kort TMap in PRINCE2 Tips Globale typering PRINCE2 Onder besturing van Board Op basis

Nadere informatie

Brochure PRINCE2 Foundation

Brochure PRINCE2 Foundation Brochure PRINCE2 Foundation Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt Pink

Nadere informatie

PRINCE2 in duizend woorden. Andy Murray, hoofdauteur van PRINCE2 (2009) en Directeur van Outperform UK Ltd. AXELOS.com. The Stationery Office 2011

PRINCE2 in duizend woorden. Andy Murray, hoofdauteur van PRINCE2 (2009) en Directeur van Outperform UK Ltd. AXELOS.com. The Stationery Office 2011 PRINCE2 in duizend woorden Andy Murray, hoofdauteur van PRINCE2 (2009) en Directeur van Outperform UK Ltd AXELOS.com White Paper September 2011 Inhoud 1 Wat is PRINCE2? 3 2 Voordelen van PRINCE2 3 3 Principes

Nadere informatie

332 Bijlage F: Vertaallijst F.4.2 Thema s Thema's Organisatie Kwaliteit nen Risico Wijziging Themes Organization Quality s Risk Change F.4.3 Processen

332 Bijlage F: Vertaallijst F.4.2 Thema s Thema's Organisatie Kwaliteit nen Risico Wijziging Themes Organization Quality s Risk Change F.4.3 Processen Bijlage F: Vertaallijst F.1 DE ROLLEN Roles Change Authority Executive Project Assurance Project Board Project Manager Project Support Senior Supplier Senior User Team Manager F.2. DE PROCESSEN Processes

Nadere informatie

Brochure PRINCE2 Practitioner Online

Brochure PRINCE2 Practitioner Online Brochure PRINCE2 Practitioner Online Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt

Nadere informatie

PRINCE2 -proefexamens

PRINCE2 -proefexamens PRINCE2 -proefexamens De officiële proefexamens voor PRINCE2-accreditatie Gebruiksvoorwaarden Door dit document te downloaden en/of te gebruiken, gaat u ermee akkoord de hieronder vermelde gebruiksvoorwaarden

Nadere informatie

DEEL I 5.5 PRINCE2. 5.5.1 Definitie project. 5.5.2 Kern van PRINCE2. 5.5.3 Historie. 5.5.4 Scope. 5.5.5 Uitgangspunten

DEEL I 5.5 PRINCE2. 5.5.1 Definitie project. 5.5.2 Kern van PRINCE2. 5.5.3 Historie. 5.5.4 Scope. 5.5.5 Uitgangspunten 5 Projectmanagementmethoden 83 5.5 PRINCE2 Deel I van de beschrijving van PRINCE2 is geschreven door Ron Seegers en gereviseerd en geautoriseerd door Joost Nuijten, bestuurslid van de Prince User Group

Nadere informatie

Brochure PRINCE2 Foundation

Brochure PRINCE2 Foundation Brochure PRINCE2 Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit

Nadere informatie

2Modelexamen 2. Modelexamen 2

2Modelexamen 2. Modelexamen 2 2Modelexamen 2 Het examen PRINCE2 Foundation wordt in Nederland afgenomen door Stichting EXIN. Om u voor te bereiden op het examen is er een representatief modelexamen bijgevoegd. Het examen bestaat uit

Nadere informatie

Prince User Group Nederland

Prince User Group Nederland Prince User Group Nederland Topprestaties vragen geen dikke PRINCE2 documenten PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and other countries Op zoek

Nadere informatie

Project Voorstel. Plaats Datum Auteur Functie Status Versie

Project Voorstel. Plaats Datum Auteur Functie Status Versie Project: Project Voorstel Opdrachtgever: Plaats Datum Auteur Functie Status Versie Verspreiding : Versiehistorie : Versie Datum Auteur Opmerking 0.1 Reviewhistorie :

Nadere informatie

PRINCE2 in duizend woorden

PRINCE2 in duizend woorden PRINCE2 in duizend woorden Andy Murray, hoofdauteur van PRINCE2 (2009) en Directeur van Outperform UK Ltd White paper September 2011 Inhoud 1 Wat is PRINCE2? 3 2 Voordelen van PRINCE2 3 3 Principes 3 4

Nadere informatie

Rollen en verantwoordelijkheden

Rollen en verantwoordelijkheden Rollen en verantwoordelijkheden Rollen en verantwoordelijkheden Project Board De Project Board legt verantwoording af aan het bedrijfs- of programmamanagement over het succes van het project, en heeft

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet projecten,

Nadere informatie

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

PRINCE2 Foundation. 1264,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 3 dagen Max Deelnemers: 12

PRINCE2 Foundation. 1264,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 3 dagen Max Deelnemers: 12 PRINCE2 Foundation Kosten: 1264,- excl. BTW per deelnemer Duur: 3 dagen Max Deelnemers: 12 Tijdens deze training krijgt u uitleg over de opzet van het PRINCE2 -model. We geven u inzicht in hoe verschillende

Nadere informatie

Prince2 audit. Kwaliteitsmaatregel met rendement

Prince2 audit. Kwaliteitsmaatregel met rendement Prince2 audit Kwaliteitsmaatregel met rendement Niek Pluijmert Dga INQA (samen met Hans) Project- en kwaliteitmanagement Sedert 1979 in ICT Bestuurslid Spider Bestuurslid KvK Midden Nederland TU Delft

Nadere informatie

DE WENDBARE ORGANISATIE

DE WENDBARE ORGANISATIE DE WENDBARE ORGANISATIE 16E BPUG SEMINAR 4 JUNI 2013 PRINCE2, MSP, MoP, M_o_R, MoV and P30 PRINCE2, MSP, MoP, M_o_R, MoV and P30 2 Wat is een pop-up shop? Een tijdelijk winkel die opeens ergens verschijnt,

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

Practitioner s Certificate in IT Service Management: Release & Control (based on ITIL )

Practitioner s Certificate in IT Service Management: Release & Control (based on ITIL ) Exameneisen Practitioner s Certificate in IT Service Management: Release & Control (based on ITIL ) Publicatiedatum 1-1-2008 Startdatum 1-3-2007 Doelgroep IT Service Management Practitioner: Release &

Nadere informatie

Brochure PRINCE2 Practitioner

Brochure PRINCE2 Practitioner Brochure PRINCE2 Practitioner Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van. Datamigratie. Dienst Uitvoering Onderwijs. Beschrijving Transitieplan

Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van. Datamigratie. Dienst Uitvoering Onderwijs. Beschrijving Transitieplan Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van Datamigratie Dienst Uitvoering Onderwijs Beschrijving Transitieplan Aanbestedingsnummer: EURAAN-GS-13-282 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 1.1 DOEL VAN

Nadere informatie

is maatwerk Afstemming op specifieke organisatie laat vaak te wensen over

is maatwerk Afstemming op specifieke organisatie laat vaak te wensen over Afstemming op specifieke organisatie laat vaak te wensen over Implementatie PRINCE2 is maatwerk Veel organisaties worstelen met de invoering van PRINCE2 en komen vaak niet verder dan PINO (PRINCE2 In Name

Nadere informatie

Business Case. <<Naam project>>

Business Case. <<Naam project>> Business Case SYSQA B.V. Almere Versie : Datum : Status : Opgesteld door : Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1.1 Doel van dit document...

Nadere informatie

Risk & Requirements Based Test Management naast Prince2 project management

Risk & Requirements Based Test Management naast Prince2 project management PRINCE2 Symposium: Risk & Requirements Based Test Management naast Prince2 project management Rik Marselis Senior Test Adviseur Testen: een vak apart Testen wordt meer en meer herkend als een aparte discipline

Nadere informatie

Prince User Group Nederland

Prince User Group Nederland Prince User Group Nederland De autoriteit voor het toepassen van PRINCE2 in Nederland PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and other countries Profielen

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PRINCE2 FOUNDATION TRAINING PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. OVER PRINCE2 PRINCE2 is al jaren de standaard projectmanagementmethode

Nadere informatie

Doen of laten? Een dag zonder risico s is een dag niet geleefd

Doen of laten? Een dag zonder risico s is een dag niet geleefd Doen of laten? Een dag zonder risico s is een dag niet geleefd Wie, wat en hoe Eric Lopes Cardozo & Rik Jan van Hulst sturen naar succes Doel Delen van inzichten voor praktisch operationeel risico management

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO PROJECT HANDBOEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet

Nadere informatie

PRINCE2 COMPACT METHODE VOOR PROJECTMANAGEMENT. Ir. A.G. van den Akker

PRINCE2 COMPACT METHODE VOOR PROJECTMANAGEMENT. Ir. A.G. van den Akker PRINCE2 COMPACT METHODE VOOR PROJECTMANAGEMENT Ir. A.G. van den Akker Copyright 2010 Ad van den Akker Eerste druk: juni 2010 Conform Manual 2009 PRINCE2 Compact is geaccrediteerd als trainingsmateriaal

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

Courseware. M_o_R Courseware. ter voorbereiding op het Foundation en Practitioner examen

Courseware. M_o_R Courseware. ter voorbereiding op het Foundation en Practitioner examen M_o_R Courseware ter voorbereiding op het Foundation en Practitioner examen Courseware M_o_R Courseware ter voorbereiding op het Foundation en Practitioner examen Colofon Titel: M_o_R Courseware ter voorbereiding

Nadere informatie

Definitief 1.0 Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten april 2012

Definitief 1.0 Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten april 2012 1 Kennis Agile Scrum 1.1 Inleiding In dit eerste deel wordt de lezer meegenomen in de Agile Scrum methodiek. Binnen DR, onder meer met ondersteuning vanuit Quintor, worden steeds meer projecten op deze

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT MATURITY

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server Instituut Broers Plan van Aanpak Windows Server [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO PROJECT HEALTH CHECKS IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office

Nadere informatie

afsluitende fase. Binnen deze fasen worden zeven hoofdprocessen onderkend (bezien vanuit de stuurgroep en de projectmanager). Het proces plannen uit

afsluitende fase. Binnen deze fasen worden zeven hoofdprocessen onderkend (bezien vanuit de stuurgroep en de projectmanager). Het proces plannen uit service management PRINCE2 release 2009 Een eerste verkenning In 2009 komt een nieuwe versie van PRINCE2 op de markt. De huidige versie is dan circa vier jaar oud. Een samenvatting van de principes, thema

Nadere informatie

Secretaris op maat! PRINCE2

Secretaris op maat! PRINCE2 PRINCE2 PRINCE2 (PRojects IN a Controlled Environment) levert een managementomgeving en structuur met richtlijnen en hulpmiddelen voor het opstarten, initiëren, uitvoeren, beheersen en afsluiten van projecten.

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Geef de titel van het wijzigingsverzoek zo kort mogelijk weer.

Geef de titel van het wijzigingsverzoek zo kort mogelijk weer. Naam indiener WIJZIGINGSVOORSTEL Nummer: xxx Datum: dd-mm-jj Status: stap 1, 2, 3, 4 of 5 Bedrijfsonderdeel/afdeling/ functie Naam projectmanager Naam wijzigingsbehandelaar (indien van toepassing) Het

Nadere informatie

1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary

1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary 1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary CUSTOMER migratie Management Technische Transitie Meetings Status Reporting Administratie Technisch Upgegrade Systemen (3-tier) Delta Analyse & Functioneel

Nadere informatie

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version Introductie Quickscan De financiële organisatie moet, net zo als alle andere ondersteunende diensten, volledig gericht zijn

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Problematiek in projecten

Problematiek in projecten Problematiek in projecten Het project bouwt andere producten dan afgesproken Het project valt duurder uit dan begroot Het project loopt langer dan gepland Het product sluit niet aan bij de werksituatie

Nadere informatie

Brochure PRINCE2 Foundation Online

Brochure PRINCE2 Foundation Online Brochure PRINCE2 Foundation Online Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel Instituut Broers Plan van Aanpak Zubin Mathoera & Tomas Berends Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel 00-00-0000 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

ISO 20000 @ CTG Europe

ISO 20000 @ CTG Europe ISO 20000 @ CTG Europe 31/10/2007 mieke.roelens@ctg.com +32 496266725 1 Agenda 31 oktober 2007 Voorstelling Project Business Case: Doel & Scope Projectorganisatie Resultaten assessments en conclusies De

Nadere informatie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Inleiding 1-3 Doel van de opdracht tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

Brochure PRINCE2 Practitioner Online

Brochure PRINCE2 Practitioner Online Brochure PRINCE2 Practitioner Online Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

Bijlage A Governance

Bijlage A Governance Bijlage A Governance WFO-Suite en Diensten Opdrachtgever: Opdrachtgever/Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (B/CFD) Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC) Opdrachtnemer : Datum: Versie: publicatieversie

Nadere informatie

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij De essentie van de nieuwe ISO s Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij 1 Waar ik het over ga hebben De uitdaging en de oplossing De HLS voor iedereen De HLS voor wie het wil Waar we staan en wat er

Nadere informatie

Organisatieprestatiescan. Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie.

Organisatieprestatiescan. Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie. 1 Bijlage 2 De organisatieprestatiescan Techniek: Organisatieprestatiescan Toepassingsgebied: Achtergrond: Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie.

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO PROJECTSTART-UPS IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet

Nadere informatie

Training IPMA PMO. Nóg sterker worden binnen het vak van PMO. www.winpmoopleidingen.nl

Training IPMA PMO. Nóg sterker worden binnen het vak van PMO. www.winpmoopleidingen.nl Training IPMA PMO Nóg sterker worden binnen het vak van PMO Training van WIN PMO. De IPMA PMO opleiding Sinds 2015 is het mogelijk om een IPMA PMO certificaat te behalen bij IPMA Certificering NL (voormaling

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO ONTWIKKELPLANNEN IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet

Nadere informatie

9642 LL VEENDAM www.pmscan.nl

9642 LL VEENDAM www.pmscan.nl Agenda Overview van wijzigingen t.o.v. de 2005 editie Even voorstellen Achtergronden van de update Update in 5 minuten Inhoudelijke update per Principe, Thema en Proces Impact op certificering Beschikbaarheid

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

ISO 9001: Business in Control 2.0

ISO 9001: Business in Control 2.0 ISO 9001: 2015 Business in Control 2.0 Waarom Geintegreerd toepassen verschillende management normen Betere aansluiting normen op de strategie; zorgen voor een goede inbedding in de bedrijfsvoering WAAROM

Nadere informatie

De kleine Prince 2. Gids voor projectmanagement. Mark van Onna Ans Koning. Zesde herziene druk. Review: Arthur Coppens

De kleine Prince 2. Gids voor projectmanagement. Mark van Onna Ans Koning. Zesde herziene druk. Review: Arthur Coppens De kleine Prince 2 Gids voor projectmanagement Zesde herziene druk Mark van Onna Ans Koning Review: Arthur Coppens Inhoud 1 Inleiding 12 1.1 Introductie 12 1.2 Voor wie is De kleine Prince 2? 13 1.3 Het

Nadere informatie

Brochure ITIL Operational Support and Analysis

Brochure ITIL Operational Support and Analysis Brochure ITIL Operational Support and Analysis Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening

Nadere informatie

ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN

ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd

Nadere informatie

8-12-2015. Hoe test je een pen? Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Acceptatietesten

8-12-2015. Hoe test je een pen? Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Acceptatietesten Les 1 Docent: Marcel Gelsing Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Acceptatietesten Hoe test je een pen? 1 Bekijk eerst het filmpje over

Nadere informatie

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK INHOUDSOPGAVE 1. FORMAT PLAN VAN AANPAK 1.1. Op weg naar een kwaliteitsmanagementsysteem 1.2. Besluit tot realisatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) 1.3. Vaststellen van meerjarenbeleid en SMART

Nadere informatie

PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR

PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR. Lean toegepast op PRINCE2 Projectmanagement is waste (maar noodzakelijk) Martin van Borselaer Mens-, organisatie- en procesverbeteraar Projectmanager/verandermanager & coach

Nadere informatie

Ordina VSM Customer Portal

Ordina VSM Customer Portal Ordina VSM Customer Portal Waarom gebruik maken van een Customer Portal U wilt de voortgang van uw meldingen (verstoringen / vragen) voor uw beheercontract(en) via een internetportaal kunnen inzien. Eventueel

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de

Nadere informatie

Oefenvragen PRINCE2 Foundation 200 multiple choice

Oefenvragen PRINCE2 Foundation 200 multiple choice Oefenvragen PRINCE2 Foundation 200 multiple choice 1. Wat komt NIET voor in de PRINCE2 definities van een project? A. moet producten opleveren B. hanteert gespecificeerde technieken C. is een management

Nadere informatie

Competentieprofiel deskundige ICT

Competentieprofiel deskundige ICT Competentieprofiel deskundige ICT 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan deskundige ICT personeel en organisatie secretariaat B1-B3 2. Context ICT draagt bij tot de uitwerking van

Nadere informatie

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut?

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Wat is een project? Heeft een doel dat bijdraagt tot resultaten van de organisatie Is eenmalig Heeft uniek resultaat Beperkt in tijd, met een duidelijk begin

Nadere informatie

Projeffect Issuemanagement proces [Setup]

Projeffect Issuemanagement proces [Setup] Projeffect Issuemanagement proces [Setup] Versie Documentnaam Datum 20-10-2014 Auteur M.S.Smilde Versie 1.0 concept Projeffect_Issuemanagement_processetup_v1_0.doc copyleft Projeffect BV: alles uit deze

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie