DOORLAATBRUG B I J OVERLAAT CONTELMO. j u n i 1963

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOORLAATBRUG B I J OVERLAAT CONTELMO. j u n i 1963"

Transcriptie

1 I0(TV. / / < 6<f DOORLAATBRUG B I J OVERLAAT CONTELMO. j u n i 1963

2

3 C JW3t? RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING f Rijkswaterstaat/RIZA Documentatie Postbus AA Lelystad rjsqo. ->98SI3 4 DOCRLAATBRUG BIJ OVERLAAT CONTELMO.

4

5 DE DOORLAATBRUG IS DE OVERLAAT VAN CONTELMO Che en Laak. I Inleiding Bijlage 1 geeft een situatie. De ten oosten van de dorpen Ohe, Laak en Stevensweert lopende Oude Maas vormde vroeger een deel van de Maasbedding. In de 80-jarige oorlog werd door de Spaanse veldheer Contelmo in de bedding van de Oude Maas een dam gelegd teneinde deze droog te leggen en zodoende het vestigingstadje Stevensweert te kunnen bereiken. Momenteel werkt deze dam nog als overlaat, waarover bij hoge Maasafvoeren een deel van het debiet via de Oude Maasbedding kan worden afgevoerd. Over de Oude Maas ligt 2 bij het dorp Ohe een brug met een ontwerpdoorstroomprofiel van 220 m. Door de ontworpen verbreding van het Julianakanaal zal deze brug moeten worden afgebroken en vervangen door een andere. De vraag is daarbij of het bij de huidige toestand nog noodzakelijk is een evengroot doorstroomprofiel te handhaven of dat met een kleiner profiel kan worden volstaan. Als criteriura geldt het onder water lopen van de weg naar Ohe en in het verdere stadium de hcogte van het dijkje rond Ohe. De kruin van dit dijkje ligt op ongeveer m + NAP. In het volgende zal onderzocht worden met welke frequenties de waterstanden en de afvoeren bij de brug naar Ohe optreden, zowel volgens de toestand van 1951 als van Met deze gegevens kan het vereiste doorstroomprofiel bepaald worden. II Verband tussen afvoer en waterstand in het profiel van de Oude Maasbedding. De totale lengte van het overlaatgebied bedraagt ongeveer 8,5 km met een hoogteverschil tussen de dam van Contelmo en de monding bij Maasbracht van ongeveer 5 m. Het verhang bedraagt dus x 10,-4. Het dwarsprofiel van de Oude Maasbedding ongeveer uit als in fig. 1. ziet er geschematiseerd \ v IOO rn 45 m~ IOO rrt fig. 1.

6 - 2 - De afvoer is dan aldus te berekenen: Q «Q midden + Q zijbeddingen Bmhm Cm Vh m.i + BzhzCz Vhz I (1) Nu is volgens fig. 1: m «45 m «200 m z h m - 2,00 m B E z n -A Verder is: I- 5,9 x 10 _ dus VI- 2,43 x 10 Voor het middendeel bepalen we de een stroommeting van 24 december Toen werd gevonden: P * 89 m2 en Q 70 m3/sec. coefficient van de ChtSzy uit Bij een breedte van 45 m is dus ,98 m 70 en V«- 0,79 m/sec. De waarde van de Ch^zy volgt dan uit de formule v m C V~hl of C m «- "/hl 0,79 2 N/1.98.5,9'- 1 0 Cm«mi, 23 'sec. Dit is een zeer lage waarde, hetgeen toegeschreven moet worden aan de grote ruwheid van het meestal droogstaande terrein, waarin nogal wat begroeiing voorkomt. Voor de zijbeddingen kunnen we de cosfficisnt nog iets lager stellen en sullen hiervoor dus aannemen:

7

8 - 3 - C z» 20 mi/sec Na invullen van e.e.a. gaat formule (1) over in: 1 1 Q hn (h m - 2,00) 2 (2) Nabij de brug van Ohe en Laak ligt het maaiveld gemiddeld op ongeveer m NAP. Voer verschillende waterhoogten aldaar werd de afveer door de Oude Maas berekend in tabel I. stand t.o.v. NAP *m 1 hm 2 Qm m3/sec (h m -2) tabel I 4 Qz no/aec Qtotaal m3/sec stand beneden overlaat t.o.v. NAP stand benede overlaat t.o.v. kruin neg. _ neg neg In bijlage 2 is het verband tussen afvoer en waterstand grafisch voorgesteld (lijn 1). Uit de waterstanden bij de brug werden nu afgeleid de waterstanden aan de benedenzijde van de overlaat van Contelmo. Deze overlaat ligt ongeveer 2.7 km stroomopwaarts van de brug. Bij een verhang van 4 I«5,9 x 10 liggen de waterstanden beneden de overlaat 2700 x 5,9 x 10~* - 1,60 hoger dan bij de brug. De waterstanden beneden de overlaat zijn in kolom 9 ran tabel I vermeld en in bijlage 2 in beeld gebracht (lijn 2). Ill Waterstanden boven de overlaat van Contelmo. De eigenlijke overlaat bestaat uit een dam waarvan de kruin gelegen is op m + NAP. De kruinslengte bedraagt ongeveer 160m. Bij de berekening van de afvoercapaciteit kunnen we de gevallen onderscheiden, waarbij de overlaat respectievelijk werkt als volkomen overlaat en als niet-volkomen overlaat.

9 - 4 - Voor de volkomen overlaat 3 geldt de formule: Q - mb 1,7 2...(3) We stellen: m - 0,6, terwijl B «160 m, zodat (3) overgaat in: \ Q Hi, (4) of, wanneer zoals in ons geval H gevraagd 1 T4 2 9 H wordt: 1 " T63~ (5) Voor een niet-volkomen overlaat geldt: Q - p. B h z \/ig7 ( 6) We stellen 0,6 en B = 160 m Verder is 1/2 g «4,43 Na invullen in (6) volgt: Q 425 \%^\Tz ( 7 ) In ns geval vragen we de waarde z, terwijl Q en h gegeven zijn. Omwerking van vergelijking (7) geeft: VTm 2 (8) 425h z De waterstand h geldt t.o.v. de kruin van de overlaat en is in tabel I, kolom 10 vermeld. De bovenwaterstanden zijn voor verschillende afvoeren in tabel II berekend.

10 - 5 - Tabel II h z t.o.v. kruin 425 h z z h- =h z +z h1 Hi 2 = afvoer over laat Q z= bovenstand overlaat t.o.v. NAP stand Maaseick t.o.v. NAP neg. neg ,75 1,25 1,75 he ^ ,66 0,65 0,43 0,42 1,68 2,19 0,28 0,44 0,83 1,42 0,43 0,58 0,88 1,26 28,28 28,43 28,73 29,11 29,53 30,04 28,95 29,10 29,40 29,78 30,20 30,71 Op bijlage 2 zijn eveneens de bovenwaterstanden getekend. Zoals bekend werkt de overlaat ^ls een volkomen overlaat als de benedenwaterstand kleiner is dan r x de bovenwaterstand. Uit de grafiek blijkt, dat dit het geval is, bij afvoeren over de overlaat, kleiner dan 280 m3/sec (lijn 3). Tenslotte zijn berekend de waterstanden aan de peilschaal te Maaseick. Het verhang op de Maas tussen Maaseick en Maasbracht bedraagt ongeveer I = 4,3 x 10". De afstand tussen de dam van Contelmo en de peilschaal te Maasbracht is ca m. Laten we mogelijke dwarsverhangen buiten beschouwing dan zal de waterstand te Maaseick 4,3 x 1550 x 10~ = 0,67 m hoger zijn dan bij de dam van Contelmo. In tabel II, kolom 9 zijn de standen te Maaseick weergegeven en op b-f ilage 2 in tekening gebracht (lijn 4a). Op deze standen is een correctie toegepast, omdat er blijkbaar boven de overlaat in de Oude Maasbedding nog enige opstuwing ontstaat. Zo blijkt de overlaat reeds te gaan werken bij een stand te Maaseick van 28,15 m + NAP i.p.v. bij 27,85 + 0,67 = 28,52 m + NAP (kruinbhoogte + verval). Verder werd bij de meting op 24 december 1952 bij een afvoer van 70 m3/sec een stand te Maaseick gevonden van m + NAP i.p.v m + NAP zoals uit de figuur zou blijken. Aan de hand van deze feiten en op grond van de overweging dat de opstuwing bij hogere waterstanden zal afnemen werd een nieuwe lijn voor de waterstanden te Maaseick getekend (lijn 4b). IV Afvoer Geleen of Groenbeek. Tussen de overlaat en de doorlaatbrug bij Ohe mondt in de Oude Maas uit de Geleen of Groenbeek. Het water van deze beek wordt via een grondduiker onder het Julianakanaal gevoerd. Blijkens gegevens van de Dienst Waterhuishouding kan de maatgevende afvoer hiervoor op 20 m3/sec worden gesteld. Weliswaar kan deze onder bepaalde omstandigheden groter worden, maar het is onlogisch te rekenen dat de twee factoren afvoer overlaat en afvoer Groenbeek beide gelijktijdig ongunstig zijn (verschil in neerslagintensiteit in de resp. stroomgebieden van Maas en Groenbeek, faseverschil in verplaatsing afvoertop).

11 - 6 - Bovendien is de afvoercapaciteit van de grondduiker beperkt. Een en ander overwegende lijkt het dus verantwoord de afvoer van de Groenbeek te stellen op 20 m3/sec voor alle afvoeren van de overlaat, groter dan ongeveer 50 m3/sec. De afvoerkromme bij Ohe op bijlage 2 (lijn 1) moet dus nu & 20 m3/sec naar links verschoven worden. Aldus ontstaat de lijn 1. V Frequentiebeschouwing. De frequenties van de afvoeren over de Oude Maasbedding en de waterstanden bij de brug in de weg naar Ohe zullen worden gekoppeld aan de frequenties van de waterstanden te Maaseick en deze weer aan de Maasafvoeren te Borgharen. Door grindbaggeren doet zich op de Maas het verschijnsel voor, dat de waterstanden, behorende bij een bepaalde afvoer, in de loop der tijd zijn gedaald. We zullen daarom een vergelijking maken tussen de toestand van 1951 en Uitgegaan werd van de afvoer-frequentielijn van de Maas over de stuw te Borgharen, zoals deze momenteel volgens de laatste inzichten wordt aangehouden (zie bijlage 3). Voor 1951 is bij iedere afvoer de st<*nd te Vise bepaald uit de afvoerkromme van dit station en daarna met behulp van de betrekkingslijn de stand te Maaseick. Deze gegevens zijn te vinden in het 10-jarig overzicht Voor 1961 kon geen goed gebruik meer worden gemaakt van de afvoerkromme van Vise, zodat voor dat jaar gewerkt i6 met de waterstanden beneden de stuw te Borgharen. Voor een aantal frequenties werd de optredende stand te Maaseick weergegeven in tabel III. Verder kan bij iedere stand te Maaseick in de grafiek van bijlage 2 de dan optredende afvoer^over de overlaat van Contelmo en de waterstand aan de brug bij Ohe worden afgelezen. Deze gegevens zijn eveneens in tabel III vermeld. Uit deze tabel blijkt, dat de toestand in 1961 belangrijk gunstiger was geworden dan in Het stellen van minder hoge eisen is dus wel verantwoord.

12 - 7 - Tabel III afvoer Stand Stand afvoer afvoer stand bij bruk Ohe frequen Maas Vise Maas overlaat Oude beneden boven tie (m3/sec) (195D eick (m3/sec) Maas (NAP) (NAP) of (NAP) (m3/sec) Borgh. (196D (NAP) toestand i , " L "' " ' L "p io"r ", "^ ", "? toestand "' " " ' 'p io"r ", "^ ", 'f VI Bepaling van het doorstroomprofiel van een nieuw te bouwen brug over de Oude Maas bij Ohe. Door het bouwen van een brug met een beperkt doorstroomprofiel zal er een bepaalde opstuwing ontstaan. In het volgende zal nu gezocht worden naar een zodanig profiel, dat aan de in par. I genoemde punten in redelijke mate kan worden voldaan. We kunnen de eis stellen dat de weg naar Ohe, gelegen op m + NAP, niet vaker mag overstromen dan gemiddeld 5 x per 100 jaar. Zonder opstuwing wordt met deze frequentie een stand overschreden van ra + NAP (zie tabel III, toestand I96D, zodat een opstuwing van 0.10 m nog toelaatbaar is. De afvoer onder de brug is te bepalen uit de formule: 3. ^ F V 2gz (9) We stellen M m 0,8, zodat F volgt uit:

13 - 8 - F = -,8V" 2gz,(10) Na invullen van: Q = 72 m3/sec (zie tabel III, toestand 1961) Z = 0,10 m ^[2?= 4,43 mi/sec. volgt: F 72 0,8.4,43. VO/IO 65 m2. Dit doorstroomprofiel moet dus bereikt worden bij een waterstand beneden de brug van m + NAP. VII Veiligheid van het dorp Ohe. Langs Ohe ligt een dijkje, met de kruin op m + NAP. Welke kans bestaat er, dat de waterstand hoger komt dan dit dijkje. Wanneer de afvoer van de Oude Maas groter wordt dan 72 m3/sec zal de weg naar Ohl onder water komen over een lengte van ongeveer 100 m. We kunnen deze weg als een overlaat beschouwen, die een deel van de Oude Maas-afvoer te verwerken krijgt. Fig.2 geeft het afvoersysteem. IOO m WMMmmmMMim, WWW/ NAP FIG NAP Deze "overlaat" kan op dezelfde wijze worden berekend als de overlaat van Contelmo. De afvoercoefficient werd eveneens op 0,6 gesteld. Een berekening gaf uitkomsten als in tabel IV vermeld. Op bijlage 2 zijn de gevonden standen in beeld gebracht (lijn 1b). In tabel III zijn de standen boven de brug, behorende bij de daar gegeven overschrijdingsfrequenties vermeld. Uit tabel IV blijkt, hoe bij toenemen afvoer het aandeel van de doorlaatbrug vermindert en tenslotte door de afvoer over de weg wordt overtroffen.

14 Tabel stand beneden brug (NAP) ,75 26,85 26,95 27,05 27,14 27,23 27,32 27,40 27,46 afvoer Oude iaas i 3/eec )(«V«*c) (%) (m3/sec) G*) 4" i T "I * ?3 kk 15? U 58 32C ^ ^4 39 (a) om 0, ? O. ^2 26,10 26,21 26,39 26,56 26,70 26,83 26,95 27,07 27, *9 2?l?6 27,41 27,52 27,62 27,72 27,80 De overschrijdingsfrequenties van de standen beneden an boven de brug zijn uitgezet op bijlage 4 (volgens gegevens tabel III). Uit deze figuur blijkt, d«t volgens de toestand van 196l,de hoogte van het dijkje een overschrijdingskans heeft van 2,5 x 10 " of 1 x per 400 jaar. Bij de bestudering van de veiligheici vsn het Maasgebied zal dienen te worden negegaan of dit dijkje moet werden verhoogd. Er wordt echter op gewezen dat volgens de toestand van zelfs zonder te rekenen Bet opstuwing door de brug, de eituatie veel on*unatiger was en de dijkahoogte een overschrijdingakans bad van 6.10*3 0 f 1 X p«r 150 }aar. Conclusies. Indien in het overlaatgebied van Contelmo voerde d oar laatbrug bij Ohe een doorstroomprofiel van 65 a2 bij een waterstand van a NAP beneden de brug wordt gekozen is de overschrijdingsfrequentie van de weg naar Ohe (gelegen op a NAP) 5.10 ^ Vergroting van het doorstrooaprofiel kan slechts enige centimeters winat opleveren en heeft d«rhalve weinig r.in. Het dijkje rond het dorp Ohe heeft dan een overschrijdingskans van 2.5 x 10 3 (1 x per 400 jaar), hetgeen gunstxger is dan bij de toestand van ^951, toen de overschrijdingskans zonder opstuwing door de brug 6.10*5 oedroeg. Een doorstrooaprofiel van 65 a2 kan dus voldoende geacht worden. 1

15 DE DOORLAATBRUG IN DE OVERLAAT VAN CONTELMO Ohe en Laak. Inleiding K Bijlage 1 geeft een situatie. De ten oosten van de dorpen Ohe\ Laak en Stevensweert lopende Oude Maas vormde vroeger een deel van de Maasbedding. In de 80-jarige oorlog werd door de Spaanse veldheer Contelmo in de bedding van de Oude Maas een dam gelegd teneinde deze droog te leggen en zodoende het vestigingstadje Stevensweert te kunnen bereiken. Momenteel werkt deze dam nog als overlaat, waarover bij hoge Maasafvoeren een deel van het debiet via de Oude Maasbedding kan worden afgevoerd. Over de Oude Maas ligt 2 bij het dorp Ohe' een brug met een ontwerpdoorstroomprofiel van 220 m. Door de ontworpen verbreding van het Julianakanaal zal deze brug moeten worden afgebroken en vervangen door een andere. De vraag is daarbij of het bij de huidige toestand nog noodzakelijk is een evengroot doorstroomprofiel te handhaven of dat met een kleiner profiel kan worden volstaan. Als criterium geldt het onder water lopen van de weg naar Ohe en in het verdere stadium de hoogte van het dijkje rond Ohe. De kruin van dit dijkje ligt op ongeveer27.10 m + NAP. In het volgende zal onderzocht worden met welke frequenties de waterstanden en de afvoeren bij de brug naar Ohe optreden, zowel volgens de toestand van 1951 als van Met deze gegevens kan het vereiste doorstroomprofiel bepaald worden. 1 1 Verband tussen afvoer en waterstand in het profiel van de Oude Maasbedding. De totale lengte van het overlaatgebied bedraagt ongeveer 8.5 km met een hoogteverschil tussen de dam van Contelmo en de monding bij Maasbracht van ongeveer 5 m. Het verhang bedraagt dus ^-ssoo x 10 ~ 4 ' Het dwarsprofiel van de Oude Maasbedding ongeveer uit als in fig. 1. ziet er geschematiseerd >>S \ ^ m v L«P_!^ j. *S w _^ loci^ m fig. 1.

16

17 - 2 - De afvoer is dan aldus te berekenen: Q «Q midden + Q zijbeddingen Bmhm C m Vhm.I + BzhzCz Vh z I (1) Nu is volgens fig. 1: B m - 45 m B z 200 m h z hm " 2,00 m Verder is: I- 5,9 x 10~^ dus VT^ 2,43 x 10 Voor het middendeel bepalen we de coefficient van de Ch6zy uit een stroommeting van 24 december Toen werd gevonden: P «89 m2 en Q 70 m3/sec. Bij een breedte van 45 m is dus h - -g- - 1,98 m en 70 V - -ijp» 0,79 m/sec. De waarde van de ChSzy volgt dan uit de formule V m c V hi V Vol 0.79 x/1.98.5,9" 1 0 Cm- mi/ 23 'sec, Dit is een zeer lage waarde, hetgeen toegeschreven moet worden aan de grote ruwheid van het meestal droogstaande terrein, waarin nogal wat begroeiing voorkomt. Voor de zijbeddingen kunnen we de coe'f f icisnt nog iets lager stellen en zullen hiervoor dus aannemen:

18

19 C z - 20 mi/sec Na invullen van e.e.a. gaat formule (1) over in: 25. ho (h m - 2,00) 2 (2) Nabij de brug van Ohe en Laalc ligt het maaiveld gemiddeld op ongeveer m NAP. Voor verschillende waterhoogten aldaar werd de afvoer door de Oude Maas berekend in tabel I. stand t.o.v. NAP "m 1 hm 2 Qm m3/sec tabel I (h m -2) (hm-2) Qz m3/sec Qtotaal m3/sec stand beneden overlaat t.o.v. NAP stand beneder overlaat t.o.v. kruin 1 JL neg neg. neg In bijlage 2 is het verband tussen afvoer en waterstand grafisch voorgesteld.(x^,^. Uit de waterstanden bij de brug worden nu afgeleid de waterstanden aan de benedenzijde van de overlaat van Contelmo. Deze overlaat ligt ongeveer 2.7 km stroomopwaarts van de brug. Bij een verhang van I" 5,9 x 10 4 liggen de waterstanden beneden de overlaat 2700 x 5,9 x 10~ 4-1,60 hoger dan bij de brug. De waterstanden beneden de overlaat zijn in kolom 9 van tabel I vermeld en in bijlage 2 in beeld gebracht. ( 1^, 2} Waterstanden boven de overlaat van Contelmo. De eigenlijke overlaat bestaat uit een dam waarvan de kruin gelegen is op m + NAP. De kruinslengte bedraagt ongeveer 160m. Bij de berekening van de afvoercapaciteit kunnen we de gevallen onderscheiden, waarbij de overlaat respectievelijk werkt als volkomen overlaat en als niet-volkomen overlaat.

20

21 - 5 - Tabel II hz afvoer bovent.o.v. over a z b««h z +z *1 2" To7 Hi stand kruin laat 425 hz overlaat Q t.o.v. stand Maaseick t.o.v. NAP NAP neg. 46 0,28 0,43 28,28 28,95 neg- 71 0,44 0,58 28,43 29,10 0, , o,e3 1,42 0,88 1,26 28,73 29,11 29,40 29,78 1, ,66 0,43 1,68 29,53 30, ,71 Op bijlage 2 zijn eveneens de bovenwaterstanden getekend. Zoals bekend werkt de overlaat als een volkomen overlaat als de benedenwaterstand kleiner is dan x de bovenwaterstand. Uit de grafiek blijkt, dat dit het geval is, bij afvoeren over de overlaat, kleiner dan 280 m3/sec{ i). Tenslotte zijn berekend de waterstanden aan de peilschaal te Maaseick. Het verhang op de Maas tussen Maaseick en Maasbracht bedraagt ongeveer I 4,3 x 10 De afstand tussen de dam van Contelmo en de peilschaal te Maasbracht is ca m. Laten we mogelijke dwarsverhangen.buiten beschouwing dan zal de waterstand te Maaseick 4,3 x 1550 x 10 0,67 m hoger zijn dan bij de dam van Contelmo. In tabel II, kolom 9 zijn de standen te Maaseick weergegeven en op bijlage 2 in tekening gebracht/&y-* ^a) Op deze standen is een correctie toegepast, omdat er blijkbaar boven de overlaat in de Oude Maasbedding nog enige opstuwing ontstaat. Zo blijkt ae overlaat reeds te gaan werken bij een stand te Maaseick van m + NAP i.p.v. bij 27,85 + 0,67-28,52 m + NAP (kruinshoogte + verval). Verder werd bij de meting op 24 december 1952 bij een afvoer van 70 m3/sec een stand te Maaseick gevonden van m + NAP i.p.v m + NAP zoals uit de figuur zou blijken. Aan de hand van deze feiten en op grond van de overweging dat de opstuwing bij hogere waterstanden zal af nemen werd **»»» nieuwe lijn voor de waterstanden te Maaseick getekend.( LiL. 4i>).

22

23 >w ^ /^w ^ 'Vt~*, sx= ifn^v ' -*0&~=r*&*> -'wv j ^ ^ <^ Frequentiebeschouwinff. De frequenties van de afvoeren over de Oude Maasbedding en de waterstanden bij de brug in de weg naar One" zullen worden gekoppeld aan de frequenties van de waterstanden te Maaseick en deze weer aan de Maasafvoeren te Borgharen. Door grindbaggeren doet zich op de Maas het verschijnsel voor. dat de waterstanden, behorende bij een bepaalde afvoer, in de loop der tijd zijn gedaald. We zullen daarom een vergelijking maken tussen de toestand van 1951 en Uitgegaan werd van de afvoer-frequentielijn van de Maas over de Stuw te Borgharen, zoals deze momenteel volgens de laatste inzichten wordt aangehouden. (Zie bijlage 3) Voor 1951 is bij iedere afvoer de stand te Vis6 bepaald uit de afvoerkromme van dit station en daarna met behulp van de betrekkingslijn de stand te Maaseick. Deze gegevens zijn te vinden in het 10-jarig overzicht Voor 1961 kon geen goed gebruik meer worden gemaakt van de afvoerkromme van Vis6, zodat voor dat jaar gewerkt is met de waterstanden beneden, de stuw te Borgharen.

24

25 - 7 Voor een aantal freauenties werd de optredende stand te Maaseick weergegeven in tabel III. Verder kan bij iedere stand te Maaseick in de grafiek van Dijiage 2 de dan optredende afvoer over de overlaat van Contelmo en de waterstand aan de brug bij 0h6 worden afgelezen. Deze gegevens zijn eveneens in tabel III vermeld. Uit deze tabel blijkt, dat de toestand in 1961 belangrijk gunstiger was geworden dan in Het stellen van minder hoge eisen is dus wel verantwoord. _ I [ / all voev s4a««t b.'i T i 1 l/ii/acis') C\.ixle Hcuu» T ** /, (NAP) [in^aea- 1 ( NJ AP\ f 0A<PJ v* y (NAf» ) 0 3o _ -i 5 to ST 3i 2&3o»o 3o 2<r i^ 2 lo Jo 28 7$ 2,4.!«/ t, I - ' ff. io" io ^ </ (34 let 5. 2lo 3^ 4s" I80 _Z 1 lo S2.**S" k> 2Zo TJoo 52 S^> IVo 2.l>o 17 iv a..or S2.7sr 3 $U\o / 3^80 3o oo 32JO 337 3o.»o 3S6 1 1 / ~foe-i»- r ' r c\ i,-> ci 0 So 'So S. io'* I4SD 1 lo" 1 ^8o J 0 2U> 2V8s 59. IS 0 2b 2i.8S" 22 U2 S\ io' % 22Jo 52 2 io- 2 Ac 1 lo"* S. lo" 3 2jbo 5. io" 3 32 SI? i io" 3 </4.24 j * «/4.i2 </ %i3 ^3i J 7* ho 14 ^ ^4^i a4.4a (SD 170 2,4.7b ^4 W 27 lo rj o.00 3oo / LZ 3s7

26

27 - 8- VJ Bepaling van het doorstroomprofiel van een nieuw te bouwen brug over de Oude Maas bi.1 0h6'. Door het bouwen van een brug met een beperkt doorstroomprofiel saler een bepaalde opstuwing ontstaan. In het volgende zal nu gezocht worden naar een zodanig profiel, dat aan de in par. I gfttttriit*^.oisea in redelijke mate kan worden voldaan* ^* dx jl_w~ *L *ti * el^- cl su>y Q. ^-F t^i _ ^ ^7 T" = 72. / «~ -, a ^S" o9, ^?. VcTto

28

29 J% #6 *jty ^z T ^ JL~~~ I 35

30

31 a^viocv o tier- we 3 ( /sec see ) oo ii. io 7* So No o O.H 24>o Ska 1 Oo 83 '7 O.li a4. ^ 2.4 ib 4si f ps i4o to ^7 fc& 5S (.4 I 6T o, & o.2o 2,4. s4 1^ r x4. <} " (Bo 108 (12. SV SI (OS W 2-4.& os o a4o 2 So 3o 32o 3y 0 d4 /2.2> 136 ^8 ^ / ev s4 0.2.<f 027 q3o o.s2 0,W ^7 So ,

32

33

34

35 Al 6320

36 *

37

38

39

40

41

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT ~~ -. ~..-... -- -~ -....-.. ~.~ -7 / DE AFVOERBEPALNG VAN DE OVERJSSELSE VECHT NOTA B 62-12 - -- DENST DER ZUDERZEEVERKEN. Waterloopkundige afd. B 62-12. nhoud: par. 1 - nleiding par. 1. DE AFVOERBEPALNG

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Stein F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, juni 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k S t e i

Nadere informatie

1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november oktober 2014

1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november oktober 2014 1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november 2013-31 oktober 2014 Document 1 van 4 1) "Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014" 2) "Betrekkingslijnen Maas versie 2013_2014" 3)

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

T I P S I N V U L L I N G E N H O O G T E T E G E N P R E S T A T I E S B O M +

T I P S I N V U L L I N G E N H O O G T E T E G E N P R E S T A T I E S B O M + T I P S I N V U L L I N G E N H O O G T E T E G E N P R E S T A T I E S B O M + A a n l e i d i n g I n d e St a t e nc o m m i s si e v o or R ui m t e e n G r o e n ( n u g e n o em d d e St at e n c

Nadere informatie

Figuur 1: Laag-doorlaat. /j Res +1. b) Veronderstel de tijdsconstante van 2 seconden. Ret inputsignaal U1 (t), in Volt, is de functie:

Figuur 1: Laag-doorlaat. /j Res +1. b) Veronderstel de tijdsconstante van 2 seconden. Ret inputsignaal U1 (t), in Volt, is de functie: 1. Gegeven is het volgende laagdoorlaat filter Figuur 1: Laagdoorlaat filter. beschreven met de differentiaal vergelijking: met de capaciteit C = 1. 104 F en een nog te bepalen weerstand R. a) Geef de

Nadere informatie

H O E D U U R I S L I M B U R G?

H O E D U U R I S L I M B U R G? H O E D U U R I S L I M B U R G? N AD E R E I N F O R M A T I E S T A T E N C O M M I S S I E S OV E R O N D E R AN D E R E A F V A L S T O F F E N H E F F I N G E N I N L I M B U R G 1 6 a u g u s t u

Nadere informatie

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying APPENDX 1 ALGEHELE HERZENNG VAN DE SCHEMATSATE VAN DE WATEREN VAN HET NOORDE- LJK DELTABEKKEN hluzltl Notanummer 73.001.01 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying District Zuidwest ~ugustus 1978 van

Nadere informatie

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp 1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 26/08/15 06-83 98 30 64 claus@uflow.nl www.uflow.nl Hoenloseweg 3 8121 DS Olst Aan: Mevr. I. Dibbets, Dhr. F. Berben Cc Mevr. S. Malakouti Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal.

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal. MEMO Aan: Van: Kwaliteitsborging: Onderwerp: Koos van der Zanden (PMB) Jeroen Leyzer (WH) Anne Joepen Datum: 27-11-2014 Status: Adviesnummer WH: Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw

Nadere informatie

R e g i o M i d d e n -L i m b u r g O o s t. G r e n z e l o o s w o n e n i n M i d d e n -L i m b u r g R e g i o n a l e W o o n v i s i e

R e g i o M i d d e n -L i m b u r g O o s t. G r e n z e l o o s w o n e n i n M i d d e n -L i m b u r g R e g i o n a l e W o o n v i s i e R e g i o M i d d e n -L i m b u r g O o s t G r e n z e l o o s w o n e n i n M i d d e n -L i m b u r g R e g i o n a l e W o o n v i s i e 4 o k t o b e r 2 0 0 6 P r o j e c t n r. 2 9 5 7. 7 2 B o

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D ONDERWERP Gemaal Korftlaan - advies wel of niet verbreden watergang aanvoertracé DATUM 7-7-2016, PROJECTNUMMER C03071.000121.0100 ONZE REFERENTIE Imandra: 078915484:D VAN Arjon Buijert - Arcadis AAN J.

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Simpelveld

Bepaling toezichtvorm gemeente Simpelveld Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Simpelveld F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, j u n i 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k

Nadere informatie

L i mb u r g s e L a n d m a r k s

L i mb u r g s e L a n d m a r k s L i mb u r g s e L a n d m a r k s P r o g r a m m a I n v e s t e r e n i n S t ed e n e n D o r p e n, l i j n 2 ; D e L i m b u r g s e I d e n t i t e i t v e r s i e 1. 0 D o c u m e n t h i s t o

Nadere informatie

1 O0 200 zoo c.m. + N.A.P. 40 O ies

1 O0 200 zoo c.m. + N.A.P. 40 O ies 1 O0 200 zoo c.m. + N.A.P. 40 O ies. ~ 3863 é 3-NDV1U38 RIJII,;,"'lt'1' :;S'i'AA'l' -------------- No.4025 Z Vervolg op dzz.schrijven van 18 October 1938, No.3821 Z. Betreffende I Toepassing wet droogmakerijen

Nadere informatie

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1 Zitting 1967-9074 Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Nr. 1 's-gravcnhage, 28 maart 1967. Hoogedelgestrenge Heer, Naar aanleiding van vragen

Nadere informatie

RUILVERKAVELING REKKEN Grondwaterstandgegevens en pf-waarden in tijd-stijghoogtediagrammen en tabellen

RUILVERKAVELING REKKEN Grondwaterstandgegevens en pf-waarden in tijd-stijghoogtediagrammen en tabellen NN31396,576,2 STICHTING VOOR BODEMKARTERING BEN NEK OM BIBLIOTHEEK C-? RUILVERKAVELING REKKEN Grondwaterstandgegevens en pf-waarden in tijd-stijghoogtediagrammen en tabellen Rapport nr 576 Bij Lage 9 Q

Nadere informatie

3bb-ï -.s??" \c?-r>.a?-

3bb-ï -.s?? \c?-r>.a?- i ~ i SluitinKsvarianten van de stormvlocdkerinfi in de Hollandsche IJssel voor een stormvlocdsvcrloo~ ulo dat van 7-8 april 1943, bij een beginwaterstand van 1.40 m + NAP. DELTADIENST Waterloopkundige

Nadere informatie

S a m e nw e r k i n g e n s t r u c t u r e l e f o r m a t i e e x t e r n e v e i l i g h e id E i n d r a p p o r t a g e

S a m e nw e r k i n g e n s t r u c t u r e l e f o r m a t i e e x t e r n e v e i l i g h e id E i n d r a p p o r t a g e S a m e nw e r k i n g e n s t r u c t u r e l e f o r m a t i e e x t e r n e v e i l i g h e id E i n d r a p p o r t a g e P r o v i n c i e L i m b u r g 23 april 2 0 0 7 D e f i n i t i ef r a p p

Nadere informatie

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse CsT: 2UQtbZ De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse met 5 bijlagen - augustus 1957 Ministerie v a n V e r k e e

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Meerlo-Wanssum

Bepaling toezichtvorm gemeente Meerlo-Wanssum Bepaling toezichtvorm 2007-2010 gemeente Meerlo-Wanssum F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k Provincie L i m b u r g, april 2 0 0 7 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k M e e

Nadere informatie

Toetspeilen Oude IJssel

Toetspeilen Oude IJssel Opdrachtgever: Rijkswaterstaat RIZA Auteurs: A.A.J. Botterhuis H.J. Barneveld K. Vermeer PR1011 december 2005 december 2005 Inhoud 1 Inleiding...1-1 1.1 Aanleiding tot het project...1-1 1.2 Probleembeschrijving...1-1

Nadere informatie

Q u i c k -s c a n W M O i n L i m b u r g De e e r s t e e r v a r i n g e n v a n g e m e e n t e n e n c l i ë n t e n

Q u i c k -s c a n W M O i n L i m b u r g De e e r s t e e r v a r i n g e n v a n g e m e e n t e n e n c l i ë n t e n Q u i c k -s c a n W M O i n L i m b u r g De e e r s t e e r v a r i n g e n v a n g e m e e n t e n e n c l i ë n t e n M w. d r s. E. L. J. E n g e l s ( P r o v i n c i e L i m b u r g ) M w. d r s.

Nadere informatie

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen.

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen. Afgedrukt: 21 februari 2014 Project : Ontwerp landgoederen Ossenwaard Datum : 17 februari 2014 Onderwerp : Resultaten van de berekeningen Van : Anne Wijbenga; Joana Vieira da Silva Aan : M. van Berkel

Nadere informatie

Het groeiende beek concept

Het groeiende beek concept Het groeiende beek concept Een ontwikkelingsstrategie voor de Wilderbeek Aanleiding In juni 07 is de Wilderbeek verlegd ten behoeve van de aanleg van de A73. De Wilderbeek kent over het traject langs de

Nadere informatie

Grondwatereffecten door aanleg van de tunneltraverse A2

Grondwatereffecten door aanleg van de tunneltraverse A2 Grondwatereffecten door aanleg van de tunneltraverse A2 Projectbureau A2 Eindrapport 9P2534 000... 0...,.._0---- 000 HASKONING NEDERLAND BV RUIMTELlJKE ONTWIKKELING Randwycksingel 20 Postbus 1754 6201

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g d o e l m a t i g h e i d s t o e t s M W W +

H a n d l e i d i n g d o e l m a t i g h e i d s t o e t s M W W + H a n d l e i d i n g d o e l m a t i g h e i d s t o e t s M W W + D o e l m a t i g h e i d s t o e t s v o o r g e b i e d e n w a a r v o o r g e e n b o d e m b e h e e r p l a n i s v a s t g e s

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Venray

Bepaling toezichtvorm gemeente Venray Bepaling toezichtvorm 2007-2010 gemeente Venray F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, april 2 0 0 7 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k V e n

Nadere informatie

DOORSTROMING LAAKKANAAL

DOORSTROMING LAAKKANAAL DOORSTROMING LAAKKANAAL GEMEENTE DEN HAAG 15 oktober 2013 : - Definitief C03041.003103. Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Overzicht beschikbare gegevens... 5 2.1 Geometrie Laakkanaal... 5 2.2 Bodemprofiel...

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

B e l e i d s k a d e r K e r k e n, K l o o s t e r s e n a n d e r e r e l i g i e u z e g e b o u w e n

B e l e i d s k a d e r K e r k e n, K l o o s t e r s e n a n d e r e r e l i g i e u z e g e b o u w e n B e l e i d s k a d e r K e r k e n, K l o o s t e r s e n a n d e r e r e l i g i e u z e g e b o u w e n I n é é n d a g k a n r e l i g i e u s e r f g o e d v a n m e e r d e r e g e n e r a t i e

Nadere informatie

Planten in de stroom. Kansen voor weerstand. Stroombaanmaaien en risicogericht onderhoud; Het effect op de stromingsweerstand

Planten in de stroom. Kansen voor weerstand. Stroombaanmaaien en risicogericht onderhoud; Het effect op de stromingsweerstand Planten in de stroom. Kansen voor weerstand. Stroombaanmaaien en risicogericht onderhoud; Het effect op de stromingsweerstand Chris Griffioen en Pieter van Dijk 15 november 2016 Stromingsweerstanden Het

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Nadat begin mei

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 18-03-2019 Uitgegeven om: 08:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1242m3/s 18-03, 07:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1050 m3/s

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 17-03-2019 Uitgegeven om: 20:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H4 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1322 m3/s 17-03, 19:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1220 m3/s

Nadere informatie

Momenteel bevinden zich langs de Westerschelde de volgende stations: R R L L

Momenteel bevinden zich langs de Westerschelde de volgende stations: R R L L IJKSWATESTAAT DIECTIE WATEHUISIIOUDINO EN WATEBEWEOTNO Dienst voor de Waterhuishouding Operationele Afdeling Meetnet Westerschelde. Momenteel bevinden zich langs de Westerschelde de volgende stations:

Nadere informatie

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS-98.145X Ministerie van Verkeer en Waterstaat In opdracht van: Directie Noordzee Directie Zuid-Holland

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN LESBRIEF LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel weinig

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST RLJKSWATERSTAAT - DELTADIENST WATERLOO PK UN DIGE AFDE LI NG MAAG GESTELD DOOR Ir. H.A. Perguaon JAN Do2tadiona0 IE ~acoxavmhage. PAGINA No 1 AANTAL PAGINA'S,$ AANTAL BULAGEN 2 NOTAN? w-701 AAN Is. E+

Nadere informatie

Proef-tentamen Hydrologie Het gebruik van telefoons, boeken, dictaten en tabellen is niet toegestaan.

Proef-tentamen Hydrologie Het gebruik van telefoons, boeken, dictaten en tabellen is niet toegestaan. Proef-tentamen Hydrologie Het gebruik van telefoons, boeken, dictaten en tabellen is niet toegestaan. Normering Vraag 1 2 3 4 5 6 7 8 9 totaal Punten 15 10 10 25 20 25 30 10 10 155 Het eindcijfer is het

Nadere informatie

NOTITIE BEREKENING INVLOED WP DE KOOKEPAN OP STRAALVERBINDING TELE2

NOTITIE BEREKENING INVLOED WP DE KOOKEPAN OP STRAALVERBINDING TELE2 NOTITIE BEREKENING INVLOED WP DE KOOKEPAN OP STRAALVERBINDING TELE2 Datum Aan Burgerwindpark de Kookepan B.V. Van S. Flanderijn, Pondera Consult Betreft Notitie berekening invloed WP de Kookepan op straalverbinding

Nadere informatie

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Maascollege Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Inhoud presentatie kararkteristiek stroomgebied waar komt het water vandaan hoogwater en lage afvoer hoogwaterbescherming De Maas MAAS RIJN

Nadere informatie

Verhangbepalingen in de bocht van de Waal bij Nijmegen. met 1 bijlage - februari Bibliotheek SV BOR290 O N

Verhangbepalingen in de bocht van de Waal bij Nijmegen. met 1 bijlage - februari Bibliotheek SV BOR290 O N Verhangbepalingen in de bocht van de Waal bij Nijmegen met 1 bijlage - februari 1964 ' Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland Bibliotheek SV BOR290

Nadere informatie

Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop

Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop SOBEK resultaten 1 Inleiding... 1 2 Huidige situatie... 3 3 Toekomstige situatie... 6 3.1 Stromingscondities tijdens maximaal debiet... 6 3.2 Afvoergolf met jaarlijkse

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 17-03-2019 Uitgegeven om: 08:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H3 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1540 m3/s 17-03, 07:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1350 m3/s

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GROEN 21-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H9 Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 710 m3/s 21-03, 09:10 uur Verwachte afvoer St. Pieter 610 m3/s

Nadere informatie

R e s u l t a a t g e r i c h t h e i d e n c o m p e t e n t i e m a n a g e m e n t b i j d r i e o v e r h e i d s o r g a n i s a t i e s

R e s u l t a a t g e r i c h t h e i d e n c o m p e t e n t i e m a n a g e m e n t b i j d r i e o v e r h e i d s o r g a n i s a t i e s R e s u l t a a t g e r i c h t h e i d e n c o m p e t e n t i e m a n a g e m e n t b i j d r i e o v e r h e i d s o r g a n i s a t i e s O p le i d i n g: M a s t e r P u b l i c M a n a g e m e n

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN ANTWOORDEN LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 19-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 922 m3/s 19-03, 09:00 uur Verwachte afvoer St. Pieter 810 m3/s

Nadere informatie

. veroorzaakt worden, worden gesuperponeerd. Het is dus mogelijk op ver- *.

. veroorzaakt worden, worden gesuperponeerd. Het is dus mogelijk op ver- *. DENST DER ZUDERZEEWERKEN ~aterloopkundige ~fdeling ', Nota B 56-71. \. - DE VERL~GNG VAN DE GRONDWATERSTA~D N TEN' GEVOLGE VAN DE.NPOLDZRNGW N.. < - HET.PLESTOCEEN ONDER AMSTERDA~ NOOR~OLLAND EN N 'HET

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 20-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 804 m3/s 20-03, 09:10 uur Verwachte afvoer St. Pieter 690 m3/s

Nadere informatie

1. Een magnetische levitatie systeem is schematisch weergegeven in figuur 1. r-- ~ rail

1. Een magnetische levitatie systeem is schematisch weergegeven in figuur 1. r-- ~ rail 1. Een magnetische levitatie systeem is schematisch weergegeven in figuur 1. r-- ~ rail I FR.ir~.P Y D I ti t. I ~- ji ti! Fdist I I I I I magnat Fgray current i Figuur 1: Een schematische weergave van

Nadere informatie

2. Stuw Kortrijk blz Stuw Kerkweg-noord blz Stuw Portengen blz Stuw Schutterskade-west blz Stuw Schutterskade-oost blz 7

2. Stuw Kortrijk blz Stuw Kerkweg-noord blz Stuw Portengen blz Stuw Schutterskade-west blz Stuw Schutterskade-oost blz 7 Datum: 13 oktober 2014 Betreft : Registratiegegevens van kunstwerken en watersysteem in bemalingsgebieden De Tol en Maarssenbroek-Haarrijn tijdens de wateroverlast van juli 2014. Document DM 869688 Inhoud:

Nadere informatie

2 V-14 EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1976 (GYMNASIUM EN ATHENEUM)

2 V-14 EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1976 (GYMNASIUM EN ATHENEUM) 2 V-14 EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1976 (GYMNASIUM EN ATHENEUM) Vrijdag 20 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel

Nadere informatie

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van EC -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). e volgende parameters

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland is

Nadere informatie

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Hydraulica Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Practicum Verhanglijnen BB1 Academiejaar 2007-2008 Jan Goethals Jan Goormachtigh Walid Harchay Harold Heeffer Anke Herremans Bart Hoet Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Indijking van de Brakman Nieuwe Isabellasluis. Proeven op klein m odel.

Indijking van de Brakman Nieuwe Isabellasluis. Proeven op klein m odel. Waterbouwkundig Laboratorium. Borgerhout Antwerpen. Mod. 127 Indijking van de Brakman Nieuwe Isabellasluis. Proeven op klein m odel. Bijlagen : 3 plans - 12 fotos. MOD. 127. INDIJKING VAN DE BRAKMAN -

Nadere informatie

Betrekkingslijnen Rijn

Betrekkingslijnen Rijn Intermediair in waterbeheer Betrekkingslijnen Rijn Versie 2010 14-7-2010 Opdrachtgever: Referentie: Rijkswaterstaat Oost-Nederland P100429Ra Pagina 1 Betrekkingslijnen Rijn Versie 2010 P100429Ra Intermediair

Nadere informatie

Uitwerking tentamen Stroming 15 juli 2005

Uitwerking tentamen Stroming 15 juli 2005 Uitwerking tentamen Stroming 5 juli 005 Opgave Hydrostatica : Manometer ρ A = 890 kg/m3 g= 9.8 m/s ρ B = 590 kg/m3 ρ ZUIGER = 700 kg/m3 D ZUIGER = m ha= 30 m hb= 5 m pb= 50000 Pa (overdruk) Vraag : Hoogte

Nadere informatie

El-Cid Welkom in je nieuwe lijfblad Beste eerstejaars, welkom! Een nieuwe stad, een nieuw lijfblad. Aangenaam: wij zijn het.

El-Cid Welkom in je nieuwe lijfblad Beste eerstejaars, welkom! Een nieuwe stad, een nieuw lijfblad. Aangenaam: wij zijn het. 0 J E C D P / D L c: 0 MOET H T? L c L cfé c B? P P P E-C 0 W f B,! E, f A: L M A f c L, T c, f, c M Z c, (0-), (c@ ) f c (R, L) V L M- Cc (), Fc (fc c/ml) T (@ ) D c c E C-c f G cc - PROOST! - M 0 S Z

Nadere informatie

Bal in de sloot. Hierbij zijn x en f ( x ) in centimeters. Zie figuur 2.

Bal in de sloot. Hierbij zijn x en f ( x ) in centimeters. Zie figuur 2. Bal in de sloot Een bal met een straal van cm komt in een figuur sloot terecht en blijft drijven. Het laagste punt van de bal bevindt zich h cm onder het wateroppervlak. In figuur zie je een doorsnede

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Directie Zeeland. Datum bijlage(n) Kenmerk PZDT_M_04084

Directie Zeeland. Datum bijlage(n) Kenmerk PZDT_M_04084 Controle Toetsing Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Polder/Dijkvak Leendert-Abraham- en Oud Noord- Bevelandpolder Piet Hengst Vvo Provoost Toetsing

Nadere informatie

Foto: Merkske, Noord-Brabant

Foto: Merkske, Noord-Brabant Foto: Merkske, Noord-Brabant 1 2 Hydraulischeweerstand is een optelsom van diverse soorten weerstand. Vegetatie geeft, met name in de zomer, de grootste weerstand. Ook obstakels als takken en omgevallen

Nadere informatie

Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018

Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018 Hoogteligging rivier te Lobith (cm t.o.v. NAP) Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018 Al lange tijd ontvangen wij klachten van binnenvaartschippers

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 16-03-2019 Uitgegeven om: 20:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H2 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1615 m3/s 16-03, 19:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1460 m3/s

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, De afgelopen week is redelijk wat neerslag gevallen en is het neerslagtekort licht gedaald. De neerslag

Nadere informatie

Deel 2. Basiskennis chemie

Deel 2. Basiskennis chemie Deel 2. Basiskennis chemie Achteraan vind je een periodiek systeem van de elementen. Gebruik dit waar nodig. Vraag 21 Koolstofmonoxide (C) kan gesynthetiseerd worden door stoom met methaan (CH4 ) te laten

Nadere informatie

V-STACKS GEBIED BEREKENING OMGEKEERDE WERKING

V-STACKS GEBIED BEREKENING OMGEKEERDE WERKING V-STACKS GEBIED BEREKENING OMGEKEERDE WERKING BATUWSEWEG 45A LOPIKERKAPEL Ing. T. van de Beek Mei 2013 Bijlagen bij de berekening Omgekeerde werking Onderstaande bijlagen dienen ter ondersteuning aan de

Nadere informatie

1 Kwel en geohydrologie

1 Kwel en geohydrologie 1 Kwel en geohydrologie 1.1 Inleiding Grondwater in de omgeving van de grote rivieren in Nederland wordt door verschillen in het peil sterk beïnvloed. Over het algemeen zal het rivierpeil onder het grondwatervlak

Nadere informatie

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule:

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule: Voorbeeldmeetrapport (eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat) Eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat. Doel van de proef Een kogel die van een helling afrolt, voert een eenparig versnelde

Nadere informatie

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier.

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier. MEMO Aan: Koos verbeek Van: J. den Dulk Datum: 23 mei 2007 Onderwerp: Stand van zaken maatregelen ter voorkoming wateroverlast Oranjebuurt, De Lier Bijlagen: Functioneel programma van eisen voor de verbetering

Nadere informatie

Eindexamen havo wiskunde B I

Eindexamen havo wiskunde B I Vliegende parkieten De wetenschapper Vance Tucker heeft onderzocht hoeveel energie een parkiet verbruikt bij het vliegen met verschillende snelheden. Uit zijn onderzoek blijkt dat de hoeveelheid energie

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Na een droge juli maand en de neerslag die de afgelopen periode is gevallen in de vorm van buien, is de

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 26 april 2011 Nummer 2011-03 Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Nadere informatie

Hydraulische evaluatie vispassages "Meele" en "Wijhe"

Hydraulische evaluatie vispassages Meele en Wijhe Hydraulische evaluatie vispassages "Meele" en "Wijhe" Project: VA2012_08 Opgesteld in opdracht van: Ploegam noord BV maart 2012 door: Q. de Bruijn & H. Vis Statuspagina Statuspagina Titel: Hydraulische

Nadere informatie

HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING

HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING BASAL TOESLAGSTOFFEN BV 12 december 2013 077461453:0.1 - Definitief C01012.100037.0120 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Rivierwaterstanden... 5 2.1 Rivierwaterstanden

Nadere informatie

NOTA 359, d. d. 19 oktober Metingen met de slootmeter in een tweetal proefgebieden in de Dongeradelen. R. Kik. 5Hi c ji^

NOTA 359, d. d. 19 oktober Metingen met de slootmeter in een tweetal proefgebieden in de Dongeradelen. R. Kik. 5Hi c ji^ NN31545,0359 )R CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA 359, d. d. 19 oktober 1966 Metingen met de slootmeter in een tweetal proefgebieden in de Dongeradelen R. Kik 5Hi c ji^ Nota's van het Instituut

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

rijkswaterstaat directie zeeland

rijkswaterstaat directie zeeland rijkswaterstaat directie zeeland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat erstaat Dire«tie Zeeland Nummer: Bibliorheek, Koestr. 30, tel: 0118^86362 postbus 5014, 4330 KA

Nadere informatie

Naam:... Studentnr:...

Naam:... Studentnr:... Naam:...... Studentnr:..... FACULTEIT CONSTRUERENDE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN WATERBEHEER Tentamen : Stroming Examinator: J.S. Ribberink Vakcode : 401 Datum : vrijdag 15 juli 005 Tijd : 13.30 17.00 uur

Nadere informatie

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1975 (GYMNASIUM EN ATHENEUM) Vrijdag 22 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1975 (GYMNASIUM EN ATHENEUM) Vrijdag 22 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE EXAMEN VOORBEREDEND WETENSCHAPPELJK ONDERWJS N 1975 (GYMNASUM EN ATHENEUM) Vrijdag 22 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE,, " 1: Van een fotocel is de kathode K bedekt met. een laagje metaal mefeen grensgolflengte

Nadere informatie

Ranglijst woongebied land van matena 1 januari 2019

Ranglijst woongebied land van matena 1 januari 2019 Toelichting Ranglijst woongebied land van matena 1 januari 2019 Hieronder treft u de geanonimiseerde ranglijst per 1 januari 2019 aan voor het woongebied van Land van Matena. Het betreft een momentopname.

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde A. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde A. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde A Datum: 11 juni 2012 Tijd: 19.00-22.00 uur Aantal opgaven: 8 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van

Nadere informatie

Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier

Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier Samenvatting In deze studie wordt de weerstand tegen strorning in de Gorai rivier onderzocht. Als basis voor deze studie zijn veldmetingen gebruikt die gedaan

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A vwo I

Eindexamen wiskunde A vwo I Eindexamen wiskunde A vwo 000 - I Opgave Bierbrouwen bij vat verdwijnt 00% (0% + 0% + 65%) = 5% bij het overpompen bij vat verdwijnt 00% (0% + 5% + 50%) = 5% bij het overpompen bij vat 3 verdwijnt 00%

Nadere informatie

Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming

Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming NOTITIE Onderwerp Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming Project Grensmaas Opdrachtgever Projectbureau Consortium Grensmaas Projectcode HEEL14-29 Status Definitief Datum 18 mei 2016 Referentie

Nadere informatie

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Karakteristiek van het gebied De kern van Pijnacker ligt in twee polders, de Oude Polder van Pijnacker (inclusief Droogmaking) en de Nieuwe of Drooggemaakte Polder (noordelijk

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE f"w: s~ - Nota onderzoek naar de veranderingen van de hoogere-en hoogste standen voor het gebied van de Beneden-rütieren in den loop der jaren door J.C.Scharp., AFSCHRIFT. RLJKS /ATERSTAAT DIRECTIE.tLG"JIEENE

Nadere informatie

Doetinchem, 21 juli 2014

Doetinchem, 21 juli 2014 Doetinchem, 21 juli 2014 Deze notitie over het risico op verzakking van bebouwing als gevolg van de plannen is opgesteld in 2011. In de notitie wordt een verwachte grondwaterstandstijging in de bebouwde

Nadere informatie

Verklaring kolommen Tape Lite

Verklaring kolommen Tape Lite Verklaring kolommen Tape Lite kolom naam inhoud mogelijke waarden grootte verplicht? A ACTION_CODE Deze code geeft aan wat er met de aangifte dient te gebeuren A= add M= modify 1 nee, doch wel aan te raden;

Nadere informatie

UITWERKINGEN VOOR HET VWO

UITWERKINGEN VOOR HET VWO UITWERKINGEN VOOR ET VWO AB DEEL oofstuk 5 GONIOMETRISCE FUNCTIES KERN PERIODIEKE VERSCIJNSELEN a) seconen van seconen een kwart van o is 9 o b) riekwart c) 5 van o is 5 a) o o o van o is 7 o o f 9 o o

Nadere informatie

Effectenstudie toename verhard oppervlak op bermsloot A67

Effectenstudie toename verhard oppervlak op bermsloot A67 Effectenstudie toename verhard oppervlak op bermsloot A67 Veldvast BV februari 2013 Definitief Effectenstudie toename verhard oppervlak op bermsloot A67 dossier : BC1608-100-100 registratienummer : WT-UW20130013

Nadere informatie

Watersysteemanalyse Waterplan gemeente Woudrichem

Watersysteemanalyse Waterplan gemeente Woudrichem Watersysteemanalyse Waterplan gemeente Woudrichem definitief In opdracht van Opgesteld door Projectnummer Gemeente Woudrichem MWH B.V. W09B0060 Documentnaam S:\data\Project\Water09\W09B0060\Rapportage\Eindconcept\Bijlage

Nadere informatie

OVERZICHT THUISWEDSTRIJDEN OP SV GRASHEIDE

OVERZICHT THUISWEDSTRIJDEN OP SV GRASHEIDE ERZIC UIWERIJEN P RAEIE 1 2 3 4 5 vjg 8 2017 Ro C Ig 20:00 A - K Pu A KBB A 4 8 20:00 - R ug Ey C 1 7 g 9 2017 Bè u12 u12 u12 W B. 11:00 U7 - KFC Pu A F A2 4 2 9:30 U8 - C Wvo B F A1 4 2 11:00 U11 - KFC

Nadere informatie