Verslag kringloket 16 mei 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag kringloket 16 mei 2017"

Transcriptie

1 Verslag kringloket 16 mei 2017 Datum : 16/05/ Pilootprojecten chronische zorg; Bedoeling: welzijn en kwaliteit van zorg voor patiënten met chronische ziekte (meerdere pathologieën) verbeteren door meer geïntegreerde zorg (en de zorg goedkoper maken). periode 5 jaar. Momenteel 20 kandidaat pilootprojecten in België. Zeer binnenkort komt KB. Men kan dan definitief project indienen (of niet indienen). Tegen begin juli zou bekend worden welke projecten verder doen voor 5 jaar. Bedenkingen van huisartsenkringen die meewerken aan een project: Algemene bedenkingen: financiering niet duidelijk, projecten moeten zelf financiering zoeken om innovaties te kunnen doen, te complex, te ingewikkeld (administratieve overlast), veel veranderingen tijdens het proces, er wordt enorm veel vrijwilligerswerk gevraagd (er is te weinig financiering voor de mensen die zich inzetten voor de projecten buiten de subsidie voor de coördinator schiet er bijna niets over). Vlaamse Ardennen (verhoogde kwetsbaarheid): Goed idee, valt stil door overlast, velen haken af, gaat voorbij aan doel, ziekenhuizen actieve rol (damage control), oorspronkelijk idee vanuit huisartsen maar moeilijk om vol te houden. Beter enkele actiepunten uitwerken (meest haalbare). Hasselt (forfait chronisch zieken zorg rond chronische patiënten verbeteren): Veel administratieve rompslomp en verplichtingen, goede bedoelingen, positief is de ontmoetingen tussen de verschillende hulpverleners die goed verlopen, fin. Onzekerheid, er is te weinig deskundigheid om alle financiële implicaties uit te werken, enorm veel vraag naar overleg maar er zijn geen financiële middelen om de deelnemers te vergoeden (iedere actor die op overleg aanwezig is zou moeten vergoed worden), governance: er zouden voldoende middelen moeten zijn voor mensen die deelprojecten moeten trekken. Genk (iedereen inclusief): stappen eruit als er niets verandert, de overheid verwacht veel te veel (en er zijn geen middelen om de mensen te betalen die aan het project werken), het zijn zware programma s, coördinatoren verliezen enthousiasme omdat het niet vooruit geraakt, de richtlijnen veranderen de hele tijd, Gent (Doelgerichte zorg als sleutel tot geïntegreerde zorg voor mensen met een chronische aandoening)

2 : project geeft negatieve energie, ellenlange meetings, te veel vergaderingen, zij zaten bij herkansing en daardoor is er geen geld voor een coördinator (momenteel vanuit SEL maar die medewerker stopt er mee), als je niet tekent om verder te doen moet je het geld dat je al gekregen hebt (42000 euro) terugstorten, moreel is het moeilijk om niet te tekenen want je hebt je partners nog nodig in andere projecten (bovendien zijn de huisartsen noodzakelijke partners) West-Vlaanderen (3 projecten): het vraagt een enorme tijdsinvestering, in sommige van de westvlaamse projecten hebben huisartsen het meer vanuit de zijlijn opgevolgd, er is weinig enthousiasme maar het is moeilijk er de stekker uit te halen want dit zou gevolgen kunnen hebben voor concretisatie van de 1 ste lijnszones, positief is vb. wel dat er van de 16 deelprojecten 1 concreet uitgewerkt werd door de huisartsen (zorgpad hartfalen) Andere projecten: Leuven, Tienen, Waasland (niet aanwezig, maar algemeen zelfde commentaren). ALGEMENE CONCLUSIE: - Vraagt teveel tijd (in inspanning van huisartsen) waarvoor geen financiën voorzien zijn - Prefinanciering moet vanuit de projecten zelf gebeuren (om te kunnen innoveren). Dus zelf naar financiële middelen zoeken. - Onduidelijkheid financiering: wat als men geld uitspaart (welk deel krijgt men dan terug om te investeren?), wat als men budget overschrijdt?, - Alles staat of valt met gedeeld patiëntendossier. Eigenlijk kan men niet starten zolang dit niet actief is. Tetrys is helemaal niet klaar! Er is een centraal punt nodig om centrale registratie te doen en dit moet kunnen communiceren met de huisartsensoftware. - Je moet voortdurend de grenzen bewaken en je positioneren. - Genk wil stoppen. De andere projecten zijn ook zeer kritisch maar stoppen heeft te grote consequenties (moet het geld terugbetaald worden? Wat met verdere samenwerking met eerste lijn ivm eerstelijnszone s?, ) - Gevraag aan Domus Medica: Brief naar Riziv (mede ondertekend door alle betrokken kringen) ivm de bezorgdheden en problemen. (ook wijzen op positieve inzet en de vele tijd die er in gestoken is). Aan RIZIV vraag stellen i.v.m. randvoorwaarden en hoe ze het organisatorisch zien (en financiële plaatje). (deze brief kan door de kringen ook nog eens meegestuurd worden bij de definitieve indiening van het dossier)

3 Varia: - Verzekeringscomité zou gewezen hebben op problemen bij meeruitgaven. Er zou 5 miljoen extra ter beschikking zijn voor de prefinanciering. - Goed op letten wat er in het KB en contract staat. - Risico op conflicten in de regio (er zullen groene artsen komen en rode artsen, afhankelijk of men wil meedoen. Patiënten die geïncludeerd zijn in project zullen mogelijk naar groene artsen moeten gaan). 2) Wachtposten en financieringsmoeilijkheden, strategie - Wachtposten krijgen fin. problemen vanaf september 17. Slechts 90% van eerste 10 maanden werd gestort. Belangrijk deel (10%) van 2016 wordt pas begin 2018 uitbetaald (als het uitbetaald wordt..). Nog geen toezegging voor november en december. In principe moeten de kringen dus weer gaan prefinancieren vanaf september Ministerie: reactivatie taskforce niet geplande niet dringende zorg. 9/6: bespreking audit ivm wachtposten 30/6: bespreking 1733 met triage 7 juli: voorstel vanuit kabinet ivm nieuw beleid. 18/5 zal men in de werkgroep wachtposten medicomut uitleg geven over de audit van de wachtposten. Project Brugge ivm triage: minder naar spoed, meer naar wachtpost, geen zicht op oneigenlijk gebruik van wacht. Algemeen: kabinet hoopt op een structurele oplossing tegen november (is zo voorzien in de conventie). Problemen: november is te laat want dan komen wachtposten opnieuw in financiële problemen. Er moet een structurele financiering komen die voldoende hoog is en kwalitatieve wachtposten toelaat (onder een bepaald budget kan je gewoonweg niet werken). Voorstel: Brief sturen naar RIZIV en Kabinet De Block en een oplossing vragen voor de financiering voor het zomerreces (op zijn minst voor de laatste maanden van het jaar, zodat er niet moet voorgeschoten worden vanuit de kringen). Op lange termijn financiering vragen die kwaliteit toelaat. Brief versturen vanuit consortium wachtdiensten (DM/AADM, ASGB, BVAS, Wachtposten Vlaanderen).

4 Ondertussen parlementaire vragen aan Minister (initiatief vanuit kringen). We willen KB van wachtposten voor de zomer anders. Acties, bijvoorbeeld Tijdens de verlengde weekends van Kerstmis en Nieuwjaar ludieke acties (wachtpost in legertent of sportzaal), wachtposten sluiten, telefoon doorschakelen naar 100 centrale (wel huisarts in wachtpost). (wel op letten bij acties dat er niet meer huisartsen van wacht moeten zijn, ) 3) Eerstelijnszones: zie mijn vorige mail van overleg met minister Vandeurzen. - Verslag overleg HAK-Minister Vandeurzen in bijlage. Enkele centrale problemen blijven bestaan: financiering zorgraad, veel tijd door voorzitter huisarts maar welke middelen zijn hier voor?, - Enerzijds is er het zoeken van een oplossing voor het geografisch gegeven, anderzijds is het inhoudelijke ook erg belangrijk. Waar willen we inhoudelijk naar toe met de eerstelijnszones? Er zal een heel nieuw zorglandschap gecreëerd worden: hoe zullen we hier als huisartsen mee omgaan om verschillende niveau s (1. Individuele huisarts 2. Kringniveau 3. Beroepsgroep 4. Beroepsgroep tussen de andere beroepsgroepen: samenwerken en afstemmen) We moeten hier goed onze strategie bepalen: sturende richting aangeven en de richting bepalen. Geografisch gezien blijven er problemen: politiezones, fusie gemeenten, WDO s van kringen die niet kunnen/willen veranderen, - Wat te doen als huisartsenkring? Nu al in communicatie treden met andere partners, voornamelijk de gemeenten en andere zorgverstrekkers waar we goed mee samenwerken (apothekers, kine, verpleegkundige, ) - Opletten voor: Begin klein met voornamelijk zorgverstrekkers, gemeente/ocmw, 1 vertegenwoordiger diensten gezinszorg/thuiszorg, 1 vertegenwoordiger WZC. (zeker geen overwicht van welzijnsdiensten). Oppassen voor te grote organisatie. Gemeenten betrekken voor extra financiering/personele middelen. Gemeentelijk infopunt mag geen klachtenbureau worden. Dat is niet de bedoeling. Bij problemen kan men wel bij het infopunt terecht om de organisatie van de zorg bij te stellen volgens het no blame systeem. Dit moeten we sterk bewaken. 1 ste lijnzone in wijken indelen van ongeveer inwoners. - Varia (good practice) In bepaalde regio s (o.a. delen van Limburg) werkt het MDO rond de patiënt zeer goed. 1 van de redenen is dat de zorgbemiddelaar de maatschappelijk werker van het OCMW is). Deze zorgbemiddelaar kan ook initiatief nemen voor overleg als de situatie complex wordt (en er bijvoorbeeld nood is aan een zorgcoördinator of casemanager). Dit kan dan gekoppeld worden

5 aan een infopunt. Grote voordeel is dat het team rond de patiënt neutraal samengesteld wordt. De gemeenten zijn zo ook goed mee in het verhaal. 4) uitbetaling praktijktoelage 2016 Nog niet gebeurd, nog geen duidelijkheid, nog geen feedback, nog geen stand-van-zaken. Domus Medica stuurt deze week een brief naar Riziv over onze ongenoegens met vragen wanneer de premie uitbetaald wordt/gebrek aan concrete info over de parameters. Gebrek aan overleg parameters Mycarenet: rapportage van cijfers rond uitgekeerde egmd s: onduidelijk en onoverzichtelijk. Vraag tot overleg met alle betrokken actoren. 5) uitbetaling van GMD s Aan CM: niet duidelijk voor wie een gmd gestort werd, hoeveel gmd s, chronische ziektes, e-facturatie. 6) Doel van Domus Medica: iedereen GMD (parlementaire initiatieven) Parlementaire vraag van Yoleen Van Camp aan min. De Block. Automatische verlenging gmd ook zonder consultatie. Ronselen van patiënten : kringen moeten tussenkomen (vb. dokter van wacht op 1/1 rekent voor iedereen een gmd aan.) 7) Bepaling van prioriteiten van kringen voor conventie 2018 Alle kringen moeten hierover nadenken tegen de vergadering van september. Vb. Hoe geld versluizen van ziekenhuis- naar huisartsgeneeskunde? Besparen op labo (vb geen ureum meer vragen) zodat dit naar huisartsgeneeskunde gaat. Andere besparingen (ook voor kosten die we onrechtstreeks genereren) waardoor voorstellen kunnen komen die ten goede zijn van de huisartsen. VOLGENDE KRINGLOKET: Dinsdag 26/09/ u (Lange Leemstraat 187 Antwerpen) 26 september u. (derde verdieping, Lange Leemstraat 187, bij Domus Medica) Gert Merckx

Verslag kringloket 21 maart De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie.

Verslag kringloket 21 maart De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie. Verslag kringloket 21 maart 2017 Datum : 21/03/2017 Powerpointpresentatie - De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie. - De hele hervorming zal belangrijke implicaties

Nadere informatie

Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen Welke maatregelen voorziet de stad?

Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen Welke maatregelen voorziet de stad? Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen. 20.02.2016 Welke maatregelen voorziet de stad? Liesbet Meyvis liesbet.meyvis@stad.antwerpen.be Dienst Gezondheid Stad Antwerpen Toegang

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Y:\\2018\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten\stuurgroep\01- Aanwezig: Dr. Areski Boumendil, Dr. Thierry Crepel, Dr. Martin Poot, Dr. Koen Viaene, Dr. Stefaan Viaene, Julie Descamps, Tine Vermeersch, Stefanie

Nadere informatie

Antwerpen 14/09/2017

Antwerpen 14/09/2017 Antwerpen 14/09/2017 ELZ wat is dat nu? Standpunt van Domus Medica (Huisartsenvereniging) Dr. Wim Verhoeven Geografische afbakening Ziekenhuisnetwerken Standpunt van de patiënt Tijd voor interactie: rondetafelgesprek

Nadere informatie

Zorgregio s uw toekomst?

Zorgregio s uw toekomst? Zorgregio s uw toekomst? Inhoud Vanwaar het nieuwe begrip Zorgregio? Wat behelst een proefproject? Wat is nu eigenlijk het doel van de zorgregio s? Is er behoefte aan een zorgregio? Waarom alle pijlen

Nadere informatie

Afsprakenplan STREVEN NAAR MEER SAMENWERKING TUSSEN HUISARTSEN EN ZIEKENHUIZEN/SPOEDDIENSTEN

Afsprakenplan STREVEN NAAR MEER SAMENWERKING TUSSEN HUISARTSEN EN ZIEKENHUIZEN/SPOEDDIENSTEN Afsprakenplan STREVEN NAAR MEER SAMENWERKING TUSSEN HUISARTSEN EN ZIEKENHUIZEN/SPOEDDIENSTEN Samenwerking Spoed en huisartsenwachtposten: evolutie Conventie 2015: Stelde al een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED

AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED Van Abdissen en Graafheren. MACHT? INVLOEDSSFEER? VOORDEEL SAMEN? GELD? Van Huisartsen en Ziekenhuis Herkenrode HA : 112 88 Hasselt Diepenbeek - Zonhoven JESSA Ziekenhuis

Nadere informatie

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON 12 maart 2019 AGENDA > Kennismaking > Toelichting hervorming eerste lijn > Toelichting richtlijnen en samenstelling voorlopige zorgraad > Verdere

Nadere informatie

Verslag kringloket 19 januari 2016

Verslag kringloket 19 januari 2016 Verslag kringloket 19 januari 2016 Datum : 19/01/2016 Aanwezig : Dr. Yves Rosiers, Dr. Lily Willems, Dr. Koen Steel, Dr. Luc Baeck, Dr. Luc De Keyser, Dr. Peter Hoffman, Dr. Riet Van Belle, Dr. Berlinde

Nadere informatie

4.1 ELC 16/ Overleg Vlaamse Overheid 19/04

4.1 ELC 16/ Overleg Vlaamse Overheid 19/04 4. ELC 4.2 Overleg Vlaamse Overheid 19/04 16 februari: Eerstelijnsconferentie Brussel Hervorming eerstelijnszorg Vlaanderen Voorbereidingstraject 6 werkgroepen 1. Taakstelling en structuurintegratie 2.

Nadere informatie

Het project /03/2014. Situering van het project. Situering van het project 18/03/2014

Het project /03/2014. Situering van het project. Situering van het project 18/03/2014 Het project 1733 18/03/2014 2 Situering van het project Debatten rond oneigelijk gebruik van spoedgevallen, Huisartsen wachtdiensten steeds moeilijker te organiseren. Vooral Nacht en WE 3 Situering van

Nadere informatie

Verpleging als integrator

Verpleging als integrator Verpleging als integrator Hendrik Van Gansbeke Algemeen Coördinator, Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 22/05/2017 Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Voorstelling Wit-Gele Kruis 2. Rollen binnen

Nadere informatie

Dokter van wacht nodig?

Dokter van wacht nodig? Dokter van wacht nodig? 1733 Gisteren vandaag en morgen 06/10/2018 3 pilootprojecten GISTEREN Waarom 1733? 1 Situering van het project Permanentie van de zorg komt in het gedrang Wachtdiensten niet ingevuld,

Nadere informatie

Dossier kandidaatstelling pilootprojecten thuishospitalisatie

Dossier kandidaatstelling pilootprojecten thuishospitalisatie Dossier kandidaatstelling pilootprojecten thuishospitalisatie Werkwijze : Dit sjabloon is bedoeld als kandidaatstelling voor een pilootproject thuishospitalisatie (TH). Voor alle thema s dient de nodige

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie Beleidstraject (Vlaamse overheid) 2010: Conferentie eerstelijnszorg (11 december 2010) 2013 : Symposium eerstelijnsgezondheidszorg 2016 : 6 voorbereidende werkgroepen 2017 : Conferentie eerstelijnszorg

Nadere informatie

Vervangartsen en het vervangplatform. Huisartsenconferentie 6 oktober Wegwijs voor starters 13 november

Vervangartsen en het vervangplatform. Huisartsenconferentie 6 oktober Wegwijs voor starters 13 november Vervangartsen en het vervangplatform Huisartsenconferentie 6 oktober Wegwijs voor starters 13 november Waarom vervangartsen? Veel nood aan: zwangerschapsverlof, ziekte, tijdelijke verhoging patiëntenstroom,

Nadere informatie

Mogelijkheid waarbij een derde (= de mutualiteit) de rekening van de zorgverstrekker betaalt: Patiënt betaalt contant enkel remgeld Getuigschrift wordt niet meer aan patiënt gegeven, maar naar mutualiteit

Nadere informatie

Huisartsen aan het woord

Huisartsen aan het woord Huisartsen aan het woord Xavier Brenez Directeur-generaal Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Bedankt! Mutualités Libres Onafhankelijke Ziekenfondsen Huisartsen aan het woord Xavier Brenez Directeur-generaal

Nadere informatie

Omgevingsanalyse ELZ s Waasland. Lise Schepers LMN Waasland Karin De Cleene LMN Lokeren-Lochristi

Omgevingsanalyse ELZ s Waasland. Lise Schepers LMN Waasland Karin De Cleene LMN Lokeren-Lochristi Omgevingsanalyse ELZ s Waasland Lise Schepers LMN Waasland Karin De Cleene LMN Lokeren-Lochristi Vorming Eerstelijnszones Vlaanderen/ Vlaams Instituut voor de eerste lijn VERANDERING BOTTOM-UPPROCES ACTIEPLANNEN

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel,

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel, RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE Nota

Nadere informatie

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016 IMPULSEO Als steunpunt voor Impulseo helpt Domus Medica u met uw aanvraag. Voor meer informatie: mail naar annemie.verwilt@domusmedica.be of surf naar http://www.domusmedica.be/impulseo IMPULSEO I Gert

Nadere informatie

CONTEXT VAN DEZE ALGEMENE VERGADERING 23 NOVEMBER 2017, dr. Günther D hanis

CONTEXT VAN DEZE ALGEMENE VERGADERING 23 NOVEMBER 2017, dr. Günther D hanis CONTEXT VAN DEZE ALGEMENE VERGADERING 23 NOVEMBER 2017, dr. Günther D hanis TRANSITIE NAAR EERSTELIJNSZONES (ELZ) Tijdlijn: 1. Tot einde 2017: vormen van consensus over regio en indienen van aanvraag tot

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 26 maart 2019 Agenda 1. Inleiding 2. Beslissing visie en waarden 3. Aanzet actieplan 4. Samenwerking in de regio 5. Verdere afspraken

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering. 22 maart 2012 Hotel Beveren

Algemene Leden Vergadering. 22 maart 2012 Hotel Beveren Algemene Leden Vergadering 22 maart 2012 Hotel Beveren Agenda INLEIDING, VERWELKOMING EN GOEDKEURING VERSLAG ALV 05-05-2011 JAARVERSLAG FINANCIEEL VERSLAG KWIJTING VAN DE BESTUURDERS NIEUWE WEBSITE HUISARTSENKOEPEL

Nadere informatie

eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018

eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018 eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018 Waar het begon? Zesde staatshervorming overdracht van bevoegdheden Eerstelijnsconferentie 16 februari 2017 hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Rol van de kinesitherapeut D Hooghe Simon Axxon, Physical Therapy in Belgium CVS: Voorstel van proefproject Inleiding: 2009: KCE

Nadere informatie

De triptiek van de Kringen Gent

De triptiek van de Kringen Gent De triptiek van de Kringen 2009 Gent 05-12 2009 1 De triptiek van de Kringen 2009 Gent 05-12 2009 2 Realisaties Kringloket 2009. Gent 05-12 2009 3 Realisaties Kringloket 2009. Gent 05-12 2009 4 Realisaties

Nadere informatie

Liaison met de politie : opstellen van een veiligheidsprotocol ivm de wachtdienst

Liaison met de politie : opstellen van een veiligheidsprotocol ivm de wachtdienst Liaison met de politie : opstellen van een veiligheidsprotocol ivm de wachtdienst Ervaringen van de Lokale Politiezone Sint-Niklaas en de Huisartsenkring Groot Sint-Niklaas Huisartsenkoepel Waasland Lokale

Nadere informatie

Dr. Stefan Teughels Voorzitter WP Vlaanderen

Dr. Stefan Teughels Voorzitter WP Vlaanderen Dr. Stefan Teughels Voorzitter WP Vlaanderen De pro en contra s van een wachtpost Moeilijkheden en uitdagingen Mogelijkheden van Wachtposten (in) Vlaanderen Dalend aantal artsen Vergrijzing makkelijker

Nadere informatie

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP Ervaringsdeskundigheid, cultuursensitief Mobiel crisisteam (2A) Mobiel team (2B) Residentiële zorg 1 e lijns psychologen 2 e lijn * psychologen (zelfst,cgg)

Nadere informatie

Moderatoren voorstelling

Moderatoren voorstelling Voorstel agenda Kennismakingsronde Inleiding: ELZ - Wat en Hoe? Wat kan de vorming (regio-afbakening) van ELZ beïnvloeden? Rondvraag Mogelijke scenario s Voorlopige samenstelling gedragen stuurgroep Timing

Nadere informatie

Liaison met de politie : opstellen van een veiligheidsprotocol ivm de wachtdienst

Liaison met de politie : opstellen van een veiligheidsprotocol ivm de wachtdienst Liaison met de politie : opstellen van een veiligheidsprotocol ivm de wachtdienst Ervaringen van de Lokale Politiezone Sint-Niklaas en de Huisartsenkring Groot Sint-Niklaas Sprekers Johan De Paepe Korpschef

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Reorganisatie van de Vlaamse eerste lijn. VVSG Infosessie voor lokale besturen juni 2017

Reorganisatie van de Vlaamse eerste lijn. VVSG Infosessie voor lokale besturen juni 2017 Reorganisatie van de Vlaamse eerste lijn VVSG Infosessie voor lokale besturen juni 2017 Op het programma Inleiding Reorganisatie van de Vlaamse eerste lijn Wat vooraf ging Persoon met zorgnood centraal

Nadere informatie

Dossier kandidaatstelling projectvoorstel rond bevallen met verkort ziekenhuisverblijf

Dossier kandidaatstelling projectvoorstel rond bevallen met verkort ziekenhuisverblijf Dossier kandidaatstelling projectvoorstel rond bevallen met verkort ziekenhuisverblijf Werkwijze: Bijgevoegd sjabloon is bedoeld als kandidaatstelling voor een pilootproject bevallen met verkort ziekenhuisverblijf.

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

Op één lijn in de gezondheidszorg van morgen

Op één lijn in de gezondheidszorg van morgen Op één lijn in de gezondheidszorg van morgen 23 februari 2019 Netwerkevent - FarmaLeuven Ilse Weeghmans 1. Het Vlaams Patiëntenplatform Wat? Onafhankelijk platform 115+ patiëntenverenigingen Patiëntenvertegenwoordigers

Nadere informatie

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Huisarts, Go for IT Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Gezondheidszorg in 2020 Kwaliteit Betaalbaarheid Toegankelijkheid Continuïteit Accent op chronische zorg Integrale (horizontale) zorg Mobiliteit

Nadere informatie

DWARSVERBINDINGEN OP MESONIVEAU

DWARSVERBINDINGEN OP MESONIVEAU DWARSVERBINDINGEN OP MESONIVEAU An Huygen Paul Heremans Netwerkdag chronische zorg Domus Medica 21 maart 2015 Opdracht van de overheid Zoveel mogelijk diverse kringen van zorgverstrekkers en eerstelijnsorganisaties

Nadere informatie

Lokale besturen kunnen werken aan toegankelijkheid van zorg en preventie. Veerle Cortebeeck, stafmedewerker lokaal gezondheidsbeleid VVSG

Lokale besturen kunnen werken aan toegankelijkheid van zorg en preventie. Veerle Cortebeeck, stafmedewerker lokaal gezondheidsbeleid VVSG Lokale besturen kunnen werken aan toegankelijkheid van zorg en preventie Veerle Cortebeeck, stafmedewerker lokaal gezondheidsbeleid VVSG Overzicht 1. Toegankelijkheid: 7 B s 2. Toepassing 7 B s lokale

Nadere informatie

Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden

Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden Els Vandensande Juriste; Netwerk tegen Armoede Hanne Stevens Verantwoordelijke grondrechten

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Y:\\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten\stuurgroep\01- Aanwezig: Dr. Thierry Crepel, Dr. Martin Poot, Dr. Koen Viaene, Dr. Stefaan Viaene, Julie Descamps, Stefanie Desmet, Karlien Lapierre Verontschuldigd:

Nadere informatie

INLEIDING: ACTUELE TOPICS VOOR MEDISCHE RADEN. Dr. Luc De Clercq Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

INLEIDING: ACTUELE TOPICS VOOR MEDISCHE RADEN. Dr. Luc De Clercq Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant INLEIDING: ACTUELE TOPICS VOOR MEDISCHE RADEN Dr. Luc De Clercq Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant Wisselwerking (B)VAS Medische Raden Medische Raden Artsensyndicaat

Nadere informatie

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012 Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering ri de ridder 26.11.2012 begrotingsconclaaf 29/2/2008 regeerakkoord leterme 19/3/2008 een investering van 380 miljoen euro over periode 2008

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische functie

Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnspsychologische functie Leen Ballieu Isabel Debuysere Katrien De Wilde Jan Van den Eeden 2 en 16 februari 2017 3 Regio s Netwerk Accolade: Regio Ieper Diksmuide Netwerk Het PAKT Netwerk Noolim:

Nadere informatie

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG ONS ENGAGEMENT VOOR BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG 1STEKLAS EERSTEKLAS ZORG VOOR IEDERS PORTEMONNEE We investeren 800 miljoen extra in solidaire zorg Hiermee betalen we extra zorg terug via

Nadere informatie

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming 1/10/2015: Verplichte DBR voor huisarts 15/10/2016 475075 101076 Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming Welke prestaties? Consultaties + technische prestaties tijdens consultatie

Nadere informatie

Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas. ELZ in het Waasland

Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas. ELZ in het Waasland Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas ELZ in het Waasland Hervormingen? Vlaams instituut voor de eerste lijn Vlaams Verzamelen van expertise om brede eerste lijn te ondersteunen OPDRACHT:

Nadere informatie

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zorg om talent en slimmer zorgen Zorg om talent Een vd belangrijkste pijlers van Flanders Care Aandacht voor mensen die werken in zorg en welzijn

Nadere informatie

Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke. ELZ in het Waasland

Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke. ELZ in het Waasland Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke ELZ in het Waasland Hervormingen? Vlaams instituut voor de eerste lijn Vlaams Verzamelen van expertise om brede eerste lijn te ondersteunen OPDRACHT: Sociale

Nadere informatie

Vragen plenaire sessie 6 december 2016: deel 1

Vragen plenaire sessie 6 december 2016: deel 1 Vragen plenaire sessie 6 december 2016: deel 1 1. Welke juridische structuur dienen pilootprojecten te hebben? Het verzekeringscomité zal een overeenkomst afsluiten met een rechtspersoon. Deze rechtspersoon

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM In deze folder vind je informatie over de werking van het wijkgezondheidscentrum Aarzel niet om

Nadere informatie

Feedback op het bestpractice. Korte samenvatting per vraag

Feedback op het bestpractice. Korte samenvatting per vraag Feedback op het bestpractice document Korte samenvatting per vraag De bevraging 1) Geef hier in enkele woorden je eerste indruk weer na het inkijken van het schema en eventueel de bijhorende tekst. 2)

Nadere informatie

'K en Brugge in m'n erte *

'K en Brugge in m'n erte * 'K en Brugge in m'n erte * Niek Vervaeck 19/10/2013 * Ik draag Brugge in mijn hart Aantal inwoners: Assebroek 19331 Sint Kruis 16070 Sint Andries 19562 Sint Michiels 12053 Sint Pieters 7537 Binnenstad

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 01 JANUARI 2006 TOT 31 OKTOBER 2006 - COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van

Nadere informatie

FINANCIEEL ONDERZOEK VAN DE AUDIT FORFAITAIRE HUIZEN. Dr. Luc Herry, huisarts

FINANCIEEL ONDERZOEK VAN DE AUDIT FORFAITAIRE HUIZEN. Dr. Luc Herry, huisarts 5 februari 2018, FINANCIEEL ONDERZOEK VAN DE AUDIT FORFAITAIRE HUIZEN Dr. Luc Herry, huisarts In dit financieel onderzoek van de audit van KPMG zullen we de term forfaitaire huizen gebruiken. Gewoonlijk

Nadere informatie

Al snel ontstond er een Vlaamse en Franse federatie VWGC Vereniging van Wijkgezondheidscentra. 200.000 patiënten ingeschreven in een WGC

Al snel ontstond er een Vlaamse en Franse federatie VWGC Vereniging van Wijkgezondheidscentra. 200.000 patiënten ingeschreven in een WGC Agenda Korte historiek wijkgezondheidscentra WGC Huidige werkwijze en financiering Waarom een andere financiering? Herberekening forfaits Nieuw Koninklijk Besluit Wat met het GMD (globaal medisch dossier)

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 21 mei 2019 Agenda 1. Inleiding tot erkenning van de zorgraden 3. Principes samenstelling zorgraden 4. Clustervergaderingen: doel

Nadere informatie

Gent - Dinsdag 12 mei 2015

Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Netwerking en zorgcircuits DOEL : Bevorderen van de kwaliteit van opvang en de verdere behandeling van het (kritiek) zieke kind REALISATIE : Kritische zelfevaluatie Samenwerking

Nadere informatie

VERANDERTEAM. 28 februari 2019

VERANDERTEAM. 28 februari 2019 VERANDERTEAM 28 februari 2019 Agenda 1. Goedkeuring vorig verslag (veranderteam 17.01.2019) 2. Korte evaluatie vorig VF 3. Samenstelling Zorgraden a) Voorstelling werkingsmodel b) Afspraken rond samenstelling

Nadere informatie

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Apr. Lieven Zwaenepoel Brabants Apothekers Forum Vlaams Apothekers Netwerk ICT Ondersteuning voor de 1 ste lijn Wat

Nadere informatie

Is POP geschikt voor de SOLO praktijk? Kwaliteitsdag POP. Mechelen, 28 april 2012

Is POP geschikt voor de SOLO praktijk? Kwaliteitsdag POP. Mechelen, 28 april 2012 Is POP geschikt voor de SOLO praktijk? Kwaliteitsdag POP Mechelen, 28 april 2012 Voorbereiding : Marleen De Greef Invaller : Olga Van de Vloed Met de medewerking van Jan Gevers en de inbreng van alle deelnemers

Nadere informatie

Organisatie van de Zorg

Organisatie van de Zorg Organisatie van de Zorg Voorstelling Sabine Victor zorgcoach- casemanager 051 24 91 62 0492 58 01 95 sabine.victor@zbroeselare.be www.zbroeselare.be dienst Thuiszorg Zorgbedrijf directie dienstencentra

Nadere informatie

Het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek Het kwaliteitshandboek Zorgprogramma Pediatrie Caroline Dolieslager Hoofdverpleegkundige Zorgprogramma Pediatrie 20 mei 2015 Waarom een kwaliteitshandboek? Referentiekader: KB 2 april 2014 zorgprogramma

Nadere informatie

Samenwerking tussen huisartsenwachtposten en spoedgevallen in Gent

Samenwerking tussen huisartsenwachtposten en spoedgevallen in Gent Samenwerking tussen huisartsenwachtposten en spoedgevallen in Gent Huisartsenvereniging Gent, vzw HVG Dr. Bart Van de Velde, lid raad van bestuur en werkgroep wachtdiensten Huisartsen wachtdiensten Gent

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 5

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 5 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2008 betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg en tot integratie van de geïntegreerde

Nadere informatie

Pilootproject Pajottenland

Pilootproject Pajottenland Pilootproject Pajottenland aanpak stuurgroep Initiatief HAK Pajottenland i.s.m. LMN Pajottenland - SEL Pajottenland - Apotheker - Kinesitherapeut - Thuisverpleegkundige Regio Pajottenland Asse Brussel

Nadere informatie

VERANDERFORUM GENT OOST. 26 februari 2018

VERANDERFORUM GENT OOST. 26 februari 2018 VERANDERFORUM GENT OOST 26 februari 2018 AGENDA 1. Verwelkoming 2. Intro Eerstelijnszone 3. Stemming toetreding Wachtebeke 4. Transitiecoach Samia Van Vooren 5. Waarom willen we veranderen..? 6. Afsluiter

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 ACTIEPLAN 2017 1. Algemeen De stuurgroep van het LMN ZWV komt om de 6 weken samen op een donderdagmiddag De stuurgroep LMN gaat door op de laatste vrijdag van

Nadere informatie

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Aan Van ons kenmerk Gent, Partners SEL zorgregio Gent SEL Zorgregio Gent 10 januari Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Beste, In het kader van de werkgroep zorg rond

Nadere informatie

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt Medisch dossier- Overeenkomst huisarts-patient Doc: a057003 Tijdschrift: 57 p. 15 Datum: 11/04/1992 Origine: NR Thema's: Dossier (Medisch-) Huisarts Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Nadere informatie

Ervaringen vanuit D4D. Waarvoor staan we? Aanspreekpunt voor wie? Via de website Vzw met een verhaal Eerste gegevens uit de praktijk Hoe verder

Ervaringen vanuit D4D. Waarvoor staan we? Aanspreekpunt voor wie? Via de website Vzw met een verhaal Eerste gegevens uit de praktijk Hoe verder Inleiding Doctors4Doctors (D4D) is recentelijk van start gegaan en biedt een aanspreekpunt voor artsen met een hulpvraag. We schetsen kort vanuit welke idee D4D is opgericht, en aan welke noden in het

Nadere informatie

VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP IN BEWEGING JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 30/04/2019

VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP IN BEWEGING JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 30/04/2019 VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP IN BEWEGING JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 30/04/2019 NIEUW VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP (VISIETEKST VLAAMSE REGERING 8 JULI 2016) Vertrekt

Nadere informatie

Reorganisatie van de eerste lijn. Wat verandert er voor u?

Reorganisatie van de eerste lijn. Wat verandert er voor u? Reorganisatie van de eerste lijn Wat verandert er voor u? Verloop van de avond 20u: onthaal 20u30: verwelkoming en samenvatting van de Eerstelijnsconferentie 21u: lezing prof. Annemans 22u: netwerkdrink

Nadere informatie

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen Prof. Dr. Paul Van Royen Deze voordracht Enkele basiscijfers qua aanbod en gebruik van zorg Vijf uitdagingen voor de toekomst

Nadere informatie

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan

Nadere informatie

Nazorg infosessies eerstelijnszones

Nazorg infosessies eerstelijnszones Nazorg infosessies eerstelijnszones Vragen van de deelnemers Persoon met zorgnood centraal Wie zal instaan voor het case-management? Het casemanagement zal aangestuurd worden vanuit de eerstelijnszone.

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor artsen en andere zorgverleners. vzw

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor artsen en andere zorgverleners. vzw Gezondheidszorg Zorgtraject diabetes Informatie voor artsen en andere zorgverleners 1 vzw De diabetesverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin staan voor u klaar! Zorgtraject diabetes Het zorgtraject

Nadere informatie

Het etcs project Gestructureerde samenwerking van WoonZorgCentra met Huisartsen en Ziekenhuizen

Het etcs project Gestructureerde samenwerking van WoonZorgCentra met Huisartsen en Ziekenhuizen Het informatiseringstraject van de Vlaamse Woonzorgcentra (ewzc-programma) Het etcs project Gestructureerde samenwerking van WoonZorgCentra met Huisartsen en Ziekenhuizen Woonzorgnet Dijleland WZC Sint-Bernardus

Nadere informatie

IMPULSEO. Annemie Verwilt Verantwoordelijke Impulseo Mechelen - 13 november 2018

IMPULSEO. Annemie Verwilt Verantwoordelijke Impulseo Mechelen - 13 november 2018 IMPULSEO Als steunpunt voor Impulseo helpt Domus Medica u met uw aanvraag. Voor meer informatie: mail naar annemie.verwilt@domusmedica.be of surf naar http://www.domusmedica.be/impulseo Annemie Verwilt

Nadere informatie

Convenant van de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging

Convenant van de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging Baudelokaai 8 9000 Gent Convenant van de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg FORMELE EVALUATIECRITERIA 1 Het kandidaatsdossier werd ingediend binnen de 30 dagen na de

Nadere informatie

Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie

Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie We geven een advies voor één overkoepelend model voor multidisciplinair overleg toepasbaar over de sectoren

Nadere informatie

Een geïntegreerde zorgverlening in de eerste lijn : standpunt VVSG

Een geïntegreerde zorgverlening in de eerste lijn : standpunt VVSG Een geïntegreerde zorgverlening in de eerste lijn : standpunt VVSG Veerle Cortebeeck, Tine De Vriendt, Elke Verlinden, Rika Verpoorten Op vrijdag 17 februari keurde de Vlaamse Regering de conceptnota Een

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische functie

Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnshuis Midden West-Vlaanderen samenwerking tussen vzw Huisartsen MWVL, CGG Largo, stad Roeselare, CAW MWL, SEL MWVL, LMN CWV, PRIT en Dr. Piet Snoeck Met de steun

Nadere informatie

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen?

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? 1. Inleiding Het LMN (Lokaal Multidisciplinair Netwerk) Regio Gent werd in 2010 opgericht ter ondersteuning van de zorgtrajecten en meer algemeen ter ondersteuning

Nadere informatie

Veranderforum Noorderkempen

Veranderforum Noorderkempen Welkom op ons Veranderforum Noorderkempen HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN Wat doen we vandaag 1. Een stand van zaken in de Noorderkempen... 1. Wie en wat is ELZ Noorderkempen 2. Wie is het veranderteam?

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING. 2. Kennisnemen van de deelname aan de griepvaccinatiecampagne 2017

OPENBARE ZITTING. 2. Kennisnemen van de deelname aan de griepvaccinatiecampagne 2017 Raad voor maatschappelijk welzijn Zitting van 29 augustus 2017 Notule Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Dries Couckuyt: voorzitter; Katrien Vandecasteele, Ann De Frene, Kathy Verschoot, Jozef Verbauwhede,

Nadere informatie

Samenwerkingsinitiatief. regio Tielt

Samenwerkingsinitiatief. regio Tielt 2011 Samenwerkingsinitiatief rookstop regio Tielt De huisartsenkring t Oost van West-Vlaanderen en het St. Andriesziekenhuis te Tielt slaan de handen in elkaar. De werking van het rookstopaanbod in de

Nadere informatie

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Verslag werkgroep 6A: innovatie in de zorgberoepen Actie 1: e-learning E-learning wordt als waardevol aanzien: Flexpoint: Federgom organiseert tegenwoordig

Nadere informatie

Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk

Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk 19 april 2018 Katrien Bartholomeeusen Michiel Van Lysebetten Doel van deze middag is: Kennismaken Informeren (hervormingen min. Vandeurzen) Overleg

Nadere informatie

OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019

OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019 OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019 VERDELING BEVOEGDHEDEN Vlaamse sociale bescherming (CARE) Persoonsvolgende financiering

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPLATFORM EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG Woensdag 25 februari 2015

SAMENWERKINGSPLATFORM EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG Woensdag 25 februari 2015 SAMENWERKINGSPLATFORM EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG Woensdag 25 februari 2015 ORGANISATIE VAN DE EERSTE LIJN Voorbereiding van verandering > Zesde Staatshervorming: overheveling van structuren naar Vlaamse

Nadere informatie

Reflectie provinciale toetsingsavonden Synthese

Reflectie provinciale toetsingsavonden Synthese Structuurintegratie Het werkveld is voorstander van een hervorming van de structuren, maar enkel als de basis gehoord wordt en er bottom-up gewerkt wordt. Het matrixmodel, dat ook in de synthesetekst naar

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie