BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN"

Transcriptie

1 BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 01 JANUARI 2006 TOT 31 OKTOBER COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van de regio: Oostende Adres :Hospitaalstraat 7, 8400 Oostende Vertegenwoordigd door : Ethel Bolle Coördinator van het project : Laverge Hannes Contactadres: kennedypark 2, 8500 Kortrijk Telefoon : 056/ of 0496/ hannes.laverge@socmut.be 1 DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST 1) De kennis, het aanleren en de verspreiding van het RAI-model in de GDT s te bevorderen in het kader van het multidisciplinair overleg of de oprichting van therapeutische eerstelijnsequipes opgebouwd rond de oudere patiënt. 2) Samenwerkings- en /of communicatieprotocollen uit te werken rond RAI op lokaal-regionale basis door het betrekken van de huisartsenkringen en eventueel, naast de eerstelijnszorg, de RVT s en met verwijzing naar de tweedelijnszorg. 3) Het voorbereiden en / of oprichten van gedeelde gezondheidsnetwerken rond RAI en het gedeelde gezondheidsdossier met behulp van reeds beschikbare telematische technieken

2 2 OPERATIONELE DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN - BESCHRIJVING De kennis, het aanleren en de verspreiding van het RAI-model in de GDT s: Operationele doelstelling 1 :bekendmaking van het project Mailing leden SIT GDT, huisartsen Toelichting op bestuursvergadering van SIT-GDT regio Oostende Mailing RVT s, G-diensten, SP diensten Operationele doelstelling 2 :bevraging om aan het project deel te nemen Oproep tot deelname Aanspreekpunt voor info en vragen Aanbod infovergaderingen m.b.t.het RAI model Operationele doelstelling 3 : inventariseren patiëntenteams Selectie van patiëntenteams ter evaluatie van het RAI model Registratie patiëntenteams 2 - Samenwerkings- en /of communicatieprotocollen uit te werken rond RAI op lokaal-regionale basis: Operationele doelstelling 4 :Aanleren / training van het RAI model. vormingsaanbod voor het aanleren van het RAI model.

3 Operationele doelstelling 5 : evaluatie van de gegevens van de proef patiëntenteams en de samenwerking. Bevraging patiëntenteams Verwerking gegevens Overlegvergadering met de betrokken partners Operationele doelstelling 6 : Vergelijkend onderzoek ivm zorgoverleggen met en zonder RAI hulpverleners bevragen ivm hun visie op een zorgoverleg zonder RAI en een overleg op basis van RAI 3 - Gedeelde gezondheidsnetwerken rond RAI en het gedeelde gezondheidsdossier: Operationele doelstelling 7 :Voorbereiding gedeelde gezondheids netwerken. Participatie werkgroep telematica om na te gaan wat op telematicaniveau haalbaar is voor de regio. Operationele doelstelling 8 : Verspreiding resultaten van het project en info omtrent opvolging Mailing Infovergadering

4 3 REALISATIE VAN DE OPERATIONELE DOELSTELLINGEN 1 De kennis, het aanleren en de verspreiding van het RAI-model in de GDT s: Operationele doelstellingen Gerealiseerd % van de Resultaat van de Indien de operationele doelstelling slechts gedeeltelijk bereikt werd, waaraan is dit te wijten? factoren die het zouden toegelaten hebben om de doelstellingen verder te realiseren? 1 Bekendmaking van het project 2 Bevraging om aan het project deel te nemen Mailing leden SIT GDT huisartsen : 100 % Toelichting op bestuursvergadering van SIT-GDT regio Oostende : 100 % Mailing RVT s, G-diensten, SP diensten : 0% Oproep tot deelname : 100 % Aanspreekpunt voor info en vragen : 100 % Aanbod m.b.t. het RAI model: 80 % infovergaderingen Heel veel eerstelijnswerkers kunnen bereiken : Huisartsen Thuisverpleegkundigen Kinesisten Maatschappelijk werkers Diensten gezins-en bejaardenhulp Poetsdiensten dagverzorgingscentrum Er hebben voldoende hulpverleners een schaal ingevuld. Vragen en info werden beantwoord. Meer dan driekwart van de schalen werden tijdens een workshop gezamenlijk Wegens heel wat praktische problemen met de schaal is heel wat tijd verloren gegaan en was het onmogelijk om de tweede lijn te betrekken in het project. Verlofperiode juli -augustus Tijdsgebrek door traag verloop van project. Infovergaderingen liepen vlot, doch de outcome was minder positief. Software beschikbaar vanaf beginperiode van project. Opleiding van Lucas ( train de trainer) in beginstadium van project ( nu gekregen in de maand juni) Vroegere en vlottere toegankelijkheid van Software.

5 ingevuld. 3 Inventariseren patiëntenteams Selectie van patiëntenteams ter evaluatie van het RAI model : 100 % Registratie patiëntenteams 50 % 4 patiëntenteams waarvan 13 hulpverleners een RAI Schaal hebben ingevuld.

6 2 Samenwerkings- en /of communicatieprotocollen uit te werken rond RAI op lokaal-regionale basis Operationele doelstellingen Gerealiseerd % van de Resultaat van de Indien de operationele doelstelling slechts gedeeltelijk bereikt werd, waaraan is dit te wijten? factoren die het zouden toegelaten hebben om de doelstellingen verder te realiseren? 4 Aanleren/training van het RAI model Vormingsaanbod voor het aanleren van het RAI model. 60 % PP opgemaakt door Lucas Werd onvoldoende gebruikt Er werd wel veel ondersteuning geboden bij invullen van de schaal. Vooral vormingsaanbod geboden op praktisch vlak. Tijdsgebrek door problemen met software. Moeilijk een vormingsavond te organiseren als software onbetrouwbaar werkt. Tijdsgebrek van hulpverleners die niet zo direct bereid waren om zich volledig in RAI te verdiepen. Betere beschikbaarheid van software. Meer tijd om hulpverleners te zoeken en te contacteren. Nu moest erg kort op de bal worden gespeeld met mensen die reeds heel drukke agenda s hebben. 5 evaluatie van de gegevens van de proef patiëntenteams en de samenwerking Bevraging patiëntenteams : 100 % Verwerking gegevens: 100 % Overlegvergadering met de betrokken partners 75% Nagaan of het RAI model een meerwaarde kan bieden op lokale en regionale basis tussen eerstelijns Er werden 2 GDT overleggen gehouden. En alle betrokkenen werden bevraagd. Aanwezigen; huisartsen, Thuisverpleegkundigen, Kinesist, dienst gezins en bejaardenhulp, poetsdienst, Patiënt en mantelzorgers. ( evaluatieformulieren in bijlage). Tijdsgebrek. Er werden niet rond alle patiënten een overleg gehouden. Door de korte tijdspanne waarin het project moest afgewerkt worden was het niet mogelijk om altijd alle fasen van de planning te doorlopen. Situaties waar op dit ogenblik nood is aan overleg en dus iedereen sterk gemotiveerd is. Hier zou kunnen aan beantwoord worden indien we vroeger van start waren kunnen gaan.

7 gezondheidswerker, huisartsen, RVT s en ziekenhuizen.: 75 % 6 vergelijkend onderzoek Bevraging hulpverleners 100 % Iedereen die aan een gdt overleg deelnam, heeft aan de discussie deelgenomen. Er is nog niet de echte overtuiging dat alles vlotter loopt met de resultaten van de rai schaal, de cap s. Vlotte deelname aan dit kritische moment. Geen probleem, iedereen was bereid om zijn of haar oordeel hierover te geven. 3 Gedeelde gezondheidsnetwerken rond RAI en het gedeelde gezondheidsdossier Operationele doelstellingen Gerealiseerd % van de Resultaat van de Indien de operationele doelstelling slechts gedeeltelijk bereikt werd, waaraan is dit te wijten? factoren die het zouden toegelaten hebben om de doelstellingen verder te realiseren? 7 Voorbereiding gedeelde Participatie werkgroep telematica om na te gaan wat op telematicaniveau haalbaar is voor de regio. 0 % Geen. Geen mogelijkheid tot deelname aan dergelijke werkgroep.

8 gezondheids netwerken. 8 Verspreiding resultaten van het project en info omtrent opvolging Mailing: 0 % Infovergadering : 20 % Alle leden van de stuurgroep en de algemene vergadering van SIT Oostende zijn op de hoogte en kregen voldoende informatie. Moeizaam verloop van project en hierdoor zijn doelstellingen gaandeweg veranderd. Onduidelijkheid van de overheid omtrent preciese invulling van doelstellingen. Meer gestructureerde aanpak van de overheid. Nu werd door Lucas enkel ondersteuning geboden naar gebruik van software. Geen ondersteuning op vlak van aanpak project. Duidelijkheid omtrent verwachtingen van de overheid. 9

9 4 RESULTATEN VAN DE STUDIE GLOBALE REALISATIE VAN HET DOEL VAN DE OVEREENOMST 1) De kennis, het aanleren en de verspreiding van het RAI-model in de GDT s te bevorderen in het kader van het multidisciplinair overleg of de oprichting van therapeutische eerstelijnsequipes opgebouwd rond de oudere patiënt. Doelstelling praktisch volledig ingevuld. Ondanks : onduidelijke signalen vanuit de overheid. Het zeer traag op gang komen van het project omwille van de remmende factoren van de overheid Tot half september was software onbetrouwbaar. 2) Samenwerkings- en /of communicatieprotocollen uit te werken rond RAI op lokaal-regionale basis door het betrekken van de huisartskringen en eventueel, naast de eerstelijnszorg, de RVT s en met verwijzijng naar de tweedelijnszorg. Betrokken hulpverleners uiten weinig weerstand tot invullen van schaal. Bij uitleg over wat RAI inhoudt zijn meeste hulpverleners nieuwsgierig en bereid tot medewerking. Artsen en kinesisten : Weinig weerstand op vlak van beroepsgeheim. Vinden soms dat hun aandeel te beperkt is. Vinden idee goed en los van alle praktische problemen is er een gematigd positief gevoel. Verpleegkundigen : Basisverpleegkundigen die patiënten goed kennen zijn in staat om schaal in te vullen. Wel komen ze tot de conclusie dat ze vaak hiaten hebben in de informatie die ze kennen van hun patiënt. Bij niet-zorgcomplexe situaties ( vb. insulinepatiënt) wordt nut van invullen schaal betwijfeld. Verschil met KATZ : minder grijze zones en minder vrij te interpreteren. Gezins-en bejaardendiensten : Sceptisch! Zien enkel nut in heel zorgcomplexe situaties. Onmogelijk bij intake!

10 Sectorverantwoordelijken ondervinden moeilijkheden bij het invullen van de schaal. Verzorgenden en poetsvrouwen zijn beter geschikt om schaal in te vullen. Praktisch gezien is dit niet zo eenvoudig. CAW: Met informatie die ze hebben vaak niet mogelijk om rubriek volledig in te vullen. Er moet steeds rekening worden gehouden met feit dat minstens 75 % moet ingevuld zijn en er nog een aantal vereiste vragen moeten ingevuld worden. Verwijsitems nog niet optimaal. 3) Het voorbereiden en / of oprichten van gedeelde gezondheidsnetwerken rond RAI en het gedeelde gezondheidsdossier met behulp van reeds beschikbare telematische technieken doelstelling niet kunnen uitvoeren omwille van de verschillende timing van de projecten in 1 ste en 2 de lijn 5 SPECIFIEKE PUNTEN GEDURENDE DE LOOP VAN HET PILOOTPROJECT POSITIEVE PUNTEN : Goede logistieke ondersteuning van onderzoeksteam op vlak van software (vlot aanmaken van wachtwoorden en bij problemen worden mails beantwoord). Weinig weerstand van hulpverleners tot medewerking. Relatief grote motivatie van hulpverleners tot kennismaking met RAI schaal. Veel hulpverleners zijn zich bewust van noodzaak tot overleg in zorgcomplexe situaties. Als verantwoordelijke ( zorgbemiddelaar) krijg je zicht op antwoorden van andere hulpverleners. Pluspunt aan programma. NEGATIEVE PUNTEN: Te late en te trage opstart. Op ogenblik van opstart was nog niks van software beschikbaar.

11 Vanuit de overheid geringe ondersteuning en onduidelijkheid over hun verwachtingen. Tegenstrijdige berichten over hoe het project aan te pakken. Onvoldoende tijd om alle doelstellingen uit te werken. RAI schaal enkel te motiveren bij hulpverleners in zorgcomplexe situaties. Problemen met invullen bij intake. Heel tijdrovend voor hulpverleners ( vooral in leer-stadium). Zelfs na ermee gewerkt te hebben zijn de betrokken hulpverleners in de initiële fase van het project niet geneigd om een positief rapport te geven over de RAI-schaal. De outcome weegt momenteel niet op tegen de grote tijdsinvestering... 6 OPMERKINGEN / VARIA Gedaan op 14/11/06 Te Oostende Naam + voornaam, Titel, Bolle Ethel Coördinator SIT regio Oostende Handtekening

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007 BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007 COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van de regio: oostende Adres :Hospitaalstraat

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE EN STERK AFHANKELIJKE PATIENTEN EINDRAPPORT

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE EN STERK AFHANKELIJKE PATIENTEN EINDRAPPORT BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE EN STERK AFHANKELIJKE PATIENTEN EINDRAPPORT PERIODE VAN 15.11.2006 TOT 15.09.2007 GEGEVENS VAN DE GDT: GDT de Régio:

Nadere informatie

PILOOTPROJECT: BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN GEDETAILLEERD VERSLAG

PILOOTPROJECT: BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN GEDETAILLEERD VERSLAG PILOOTPROJECT: BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT: 01 JANUARI 2006 TOT 31 OKTOBER 2006 GDT MECHELEN ZAKSTRAAT 13/1

Nadere informatie

Verpleging als integrator

Verpleging als integrator Verpleging als integrator Hendrik Van Gansbeke Algemeen Coördinator, Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 22/05/2017 Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Voorstelling Wit-Gele Kruis 2. Rollen binnen

Nadere informatie

Het gebruik van de BelRAI in de eerstelijnszorg : na 5 jaar projectwerking blijft VELO ernstig bezorgd!

Het gebruik van de BelRAI in de eerstelijnszorg : na 5 jaar projectwerking blijft VELO ernstig bezorgd! Het gebruik van de BelRAI in de eerstelijnszorg : na 5 jaar projectwerking blijft VELO ernstig bezorgd! Het gebruik van een uniform instrument ter evaluatie van de zorgbehoevendheid van een zorgvrager

Nadere informatie

Vitalink. Concept en stand van zaken 19/11/2011

Vitalink. Concept en stand van zaken 19/11/2011 Vitalink Concept en stand van zaken 19/11/2011 Agenda Concept Vitalink Vitalink in de praktijk Medicatieschema als eerste module Medicatieschema: pilootproject Vragen en suggesties CONCEPT VITALINK Concept

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN

RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN Om na te gaan in welke mate de huisartsen en apothekers uit dezelfde wijk contact hebben en met elkaar overleggen, verstuurden de Apothekers van Brussel

Nadere informatie

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Fed. Project Participatie patiënten- & familievertegenwoordiging Similes Francophone asbl - Similes Vlaanderen vzw UilenSpiegel vzw - Psytoyens

Nadere informatie

Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren?

Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren? Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren? Je beslist welk multidisciplinair overleg je wil organiseren op basis van de aanwezige hulp- en zorgverleners. Opgelet!

Nadere informatie

AP6 Delen om samen te werken

AP6 Delen om samen te werken AP6 Delen om samen te werken AP6 Partager afin de Collaborer Basisinformatie + hoe ze te bewaren/toegankelijk te maken 1. Een EPD voor alle zorgberoepen Om gegevens te kunnen delen dient elk zorgberoep

Nadere informatie

BelRAI- project: BelRAI en Thuiszorg

BelRAI- project: BelRAI en Thuiszorg BelRAI- project: BelRAI en Thuiszorg Noot vooraf: Deze leidraad werd geschreven voor thuiszorgorganisaties die deelnemen aan het BelRAI- project van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen

Nadere informatie

OPROEP TOT KANDIDATEN EVALUATIE VAN HET VINCA-PROJECT. Brussel, 11 maart 2008

OPROEP TOT KANDIDATEN EVALUATIE VAN HET VINCA-PROJECT. Brussel, 11 maart 2008 FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Cel Informatica, Telematica en Communicatie in de Gezondheidszorg Eurostation Bloc II 1ste verd. bureau 01D269 Victor Horta Plein 40/B10

Nadere informatie

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Seniorenadviesraad Kampenhout 1 Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Structureren in 4 stappen : -Oprichting adviesraad - Behoefteonderzoek - Opmaak beleidsplan - Opvolging van het beleid Structureren

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP Inhoud Inhoud... 2 Welkom in het multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn... 3 Het multidisciplinair centrum (MDCCP)... 4 Informatieve sessies...

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Bossuyt Bart, Dr. Boumendil Areski, Dr. Crepel Thierry, Dr. Devriendt Ivan, Dr. Leenknegt John, Dr. Vanneste Luc, Van Den Moorter Eve (stagiair Dr. Boumendil) Verontschuldigd: Dr. Deleu Gilles,

Nadere informatie

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Aan Van ons kenmerk Gent, Partners SEL zorgregio Gent SEL Zorgregio Gent 10 januari Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Beste, In het kader van de werkgroep zorg rond

Nadere informatie

Bevraging over de interne organisatie van het kwaliteits- en patiëntveiligheidsbeleid in Vlaamse ziekenhuizen

Bevraging over de interne organisatie van het kwaliteits- en patiëntveiligheidsbeleid in Vlaamse ziekenhuizen Universiteit Hasselt Onderzoeksgroep Patiëntveiligheid Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen Bevraging over de interne organisatie van het kwaliteits-

Nadere informatie

Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen Welke maatregelen voorziet de stad?

Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen Welke maatregelen voorziet de stad? Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen. 20.02.2016 Welke maatregelen voorziet de stad? Liesbet Meyvis liesbet.meyvis@stad.antwerpen.be Dienst Gezondheid Stad Antwerpen Toegang

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

VAL-net. Evelyn Van Cleynenbreugel

VAL-net. Evelyn Van Cleynenbreugel VAL-net Ontwikkeling van een prototype begeleidingsnetwerk voor verbetering van therapietrouw voor valpreventie bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico. Evelyn Van Cleynenbreugel P r o b l e e

Nadere informatie

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen?

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? 1. Inleiding Het LMN (Lokaal Multidisciplinair Netwerk) Regio Gent werd in 2010 opgericht ter ondersteuning van de zorgtrajecten en meer algemeen ter ondersteuning

Nadere informatie

Planning spuitenruil Provincie West-Vlaanderen 2013

Planning spuitenruil Provincie West-Vlaanderen 2013 Planning spuitenruil Provincie West-Vlaanderen 2013 Art. 4. 1. De algemene doelstelling van dit convenant is een bijdrage te leveren aan het preventieve gezondheidsbeleid op het gebied van middelengebruik,

Nadere informatie

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg ZORG TOT ZORG Toegankelijke gezondheidszorg DOELSTELLINGEN Ondersteunen van huisartsen en specialisten rond kansarmoede en werken met kwetsbare personen Meer en vlottere doorverwijzingen van de huisarts

Nadere informatie

Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? 21/03/2014 Ann Pollentier

Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? 21/03/2014 Ann Pollentier Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? 21/03/2014 Ann Pollentier Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? I. Aan het bed van de patiënt II. Op niveau van de organisatie III. Realisatie via het vooropstellen

Nadere informatie

Ouders over tevredenheidmetingen.

Ouders over tevredenheidmetingen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Mei 2009 december 2010 Ouders over tevredenheidmetingen. Dit is een bundeling van bemerkingen

Nadere informatie

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK Van een kijk als solist naar interdisciplinair samenwerken Rita Verrando, huisarts Brussel, 14 november 2014 De rol van

Nadere informatie

I. THEORETISCHE OMKADERING

I. THEORETISCHE OMKADERING INHOUD I. THEORETISCHE OMKADERING...2 A. Wat is een thuiszorgdossier?...2 B. Wat is het doel van een thuiszorgdossier?...2 C. Wanneer wordt een thuiszorgdossier opgestart?...2 D. Wie maakt een thuiszorgdossier

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag:... Naam aanvrager:... Organisatie/discipline:... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen) Naam en voornaam:... Adres:...

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag: 04/09/2017... Naam aanvrager: TC... Organisatie/discipline: Huisarts... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen)

Nadere informatie

Pilootproject Pajottenland

Pilootproject Pajottenland Pilootproject Pajottenland aanpak stuurgroep Initiatief HAK Pajottenland i.s.m. LMN Pajottenland - SEL Pajottenland - Apotheker - Kinesitherapeut - Thuisverpleegkundige Regio Pajottenland Asse Brussel

Nadere informatie

PILOOTPROJECT BELRAISCREENER VVSG Mechelen,

PILOOTPROJECT BELRAISCREENER VVSG Mechelen, PILOOTPROJECT BELRAISCREENER VVSG Mechelen, 12-05-2017 INHOUD > 1. Situering pilootproject > 2. Voorwaardenscheppende fase tussentijds rapport > 3. Operationele fase eerste ervaringen en feedback > 4.

Nadere informatie

Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg. Dirk Gils 21/03/2013

Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg. Dirk Gils 21/03/2013 Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg Dirk Gils 21/03/2013 2 sinds 1/09/ 2009 is AZ Turnhout één regionaal ziekenhuis. ruim 1700 medewerkers 160 artsen

Nadere informatie

Het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek Het kwaliteitshandboek Zorgprogramma Pediatrie Caroline Dolieslager Hoofdverpleegkundige Zorgprogramma Pediatrie 20 mei 2015 Waarom een kwaliteitshandboek? Referentiekader: KB 2 april 2014 zorgprogramma

Nadere informatie

Beleidsplan Kwaliteit en veiligheid 2018

Beleidsplan Kwaliteit en veiligheid 2018 Beleidsplan Kwaliteit en veiligheid 2018 Inhoud Beleidsplan Kwaliteit en veiligheid 2018 2021 1 1.... Huidige stand van zaken 3 2.... Methodologie en analyse 3 3.... Planning 2018 4 1. Huidige stand van

Nadere informatie

2. Identificatiegegevens van de patiënt. Handtekening van de patiënt* De patiënt verklaart akkoord te zijn met de organisatie van dit overleg

2. Identificatiegegevens van de patiënt. Handtekening van de patiënt* De patiënt verklaart akkoord te zijn met de organisatie van dit overleg . 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag*:... aanvrager*:... Organisatie/discipline*:... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen) en voornaam*:... *:...

Nadere informatie

Verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. Alles over verpleegkundige handelingen door mantelzorgers.

Verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. Alles over verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. Verpleegkundige handelingen door mantelzorgers Alles over verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. 2 ~ Socialistische Mutualiteit Brabant Neem jij de zorg op voor iemand uit je omgeving die door

Nadere informatie

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten.

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Inleiding Ziekte gerelateerde ondervoeding is nog steeds een groot probleem binnen de Nederlandse

Nadere informatie

Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie

Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie Advies in het kader van generiek model voor Multidisciplinair Overleg (MDO) in de thuissituatie We geven een advies voor één overkoepelend model voor multidisciplinair overleg toepasbaar over de sectoren

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Naam project :Ontslag matrix Zorgeenheid : VCCH Namen indiener(s) : Mirjam Al en Simone Kok Hoofd zorgeenheid : Hilda Ket

Naam project :Ontslag matrix Zorgeenheid : VCCH Namen indiener(s) : Mirjam Al en Simone Kok Hoofd zorgeenheid : Hilda Ket verpleegkunde prijs 2014 VU medisch centrum Naam project :Ontslag matrix Zorgeenheid : VCCH Namen indiener(s) : Mirjam Al en Simone Kok Hoofd zorgeenheid : Hilda Ket Mailadres contactpersoon : m.al@vumc.nl

Nadere informatie

13/01/2016. Wat is een SEL. Zorgaanbieders. Toelichting methodiek multidisciplinair overleg en e-zorgplan 26/11/2015 Project Bornem

13/01/2016. Wat is een SEL. Zorgaanbieders. Toelichting methodiek multidisciplinair overleg en e-zorgplan 26/11/2015 Project Bornem Toelichting methodiek multidisciplinair overleg en e-zorgplan 26/11/2015 Project Bornem Wat is een SEL SamenwerkingsInitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Of een pluralistische samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Starten met het Vitalink medicatieschema

Starten met het Vitalink medicatieschema Starten met het Vitalink medicatieschema ICT-ondersteuner 14 oktober 2015 - Halle 1 Agenda Kennismaking Wat is Vitalink en hoever staan we? Opzet van dit Vitalink Clusters project (met ondersteuning van

Nadere informatie

Verslag kringloket 21 maart De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie.

Verslag kringloket 21 maart De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie. Verslag kringloket 21 maart 2017 Datum : 21/03/2017 Powerpointpresentatie - De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie. - De hele hervorming zal belangrijke implicaties

Nadere informatie

Brusselsesteenweg 7B 9090 Melle Tel Fax

Brusselsesteenweg 7B 9090 Melle Tel Fax Brusselsesteenweg 7B 9090 Melle Tel 09 210 54 00 Fax 09 227 32 58 ovosit@ovosit.be www.ovosit.be THUISZORGDOSSIER: PRAKTISCH! BELANGRIJK! Het thuiszorgdossier (= map en inhoud) is eigendom van de patiënt/cliënt

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer,

i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer, Educatoren LMN Dijle en Nete: Ria Goyvaerts, Els Broeckx, Els Heyde, Griet Wouters, Marianne Staquet i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer, Prevalentie (%) AANLEIDING Prevalentie van Diabetes

Nadere informatie

ADD. Brugzorg. Zuid-Oost Vlaanderen. Zorgvernieuwing SOM+ inhoudelijk toegelicht. Dinsdag 4 oktober 2016

ADD. Brugzorg. Zuid-Oost Vlaanderen. Zorgvernieuwing SOM+ inhoudelijk toegelicht. Dinsdag 4 oktober 2016 Zuid-Oost Vlaanderen SOM+ ADD Zorgvernieuwing Brugzorg Zorgvernieuwing inhoudelijk toegelicht Dinsdag 4 oktober 2016 Agenda Voorstelling Inleiding Projectstructuur Hoe onze cliënten ondersteunen? Hoe onze

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

Bram Deeren VCLB Oostkust Blankenberge

Bram Deeren VCLB Oostkust Blankenberge Centrum voor Leerlingenbegeleiding Astridlaan 35 8370 Blankenberge tel. 050/ 41.84.22 fax. 050/ 42.68.43 info@clboostkust.be www.clboostkust.be Bram Deeren VCLB Oostkust Blankenberge Voorstelling CLB-team

Nadere informatie

Resultaten van de studie naar casemanagement: de visie van huisartsen op casemanagement voor palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek

Resultaten van de studie naar casemanagement: de visie van huisartsen op casemanagement voor palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek Resultaten van de studie naar casemanagement: de visie van huisartsen op casemanagement voor palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek Auteur: Cindy Rodigas, student Universiteit Maastricht In samenwerking

Nadere informatie

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen Vlaams Patiëntenplatform vzw Symposium NVKVV 20 maart 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Feedback op het bestpractice. Korte samenvatting per vraag

Feedback op het bestpractice. Korte samenvatting per vraag Feedback op het bestpractice document Korte samenvatting per vraag De bevraging 1) Geef hier in enkele woorden je eerste indruk weer na het inkijken van het schema en eventueel de bijhorende tekst. 2)

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09.

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09. Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09. Kwalitatieve multidisciplinaire samenwerking in crisisomstandigheden. Toelichting gebeurtenissen Multidisciplinaire samenwerking Hoe aangepakt

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Van hieruit opgestart (palliatieve zorgwerking, opdrachtverklaring, visie, kwaliteitswerking) Info-avond voor medewerkers, artsen, familie en

Van hieruit opgestart (palliatieve zorgwerking, opdrachtverklaring, visie, kwaliteitswerking) Info-avond voor medewerkers, artsen, familie en Van hieruit opgestart (palliatieve zorgwerking, opdrachtverklaring, visie, kwaliteitswerking) Info-avond voor medewerkers, artsen, familie en vrijwilligers sept 2009 Palliatief referente volgde de cursus

Nadere informatie

Gent - Dinsdag 12 mei 2015

Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Netwerking en zorgcircuits DOEL : Bevorderen van de kwaliteit van opvang en de verdere behandeling van het (kritiek) zieke kind REALISATIE : Kritische zelfevaluatie Samenwerking

Nadere informatie

Draaiboek voor opvolging van een lopende permanente vorming

Draaiboek voor opvolging van een lopende permanente vorming Draaiboek voor opvolging van een lopende permanente vorming CPV 2011-2012-005 Dit document kan je gebruiken als draaiboek om het ganse verloop van je permanente vorming op te volgen en in goede banen te

Nadere informatie

Unieke Herculescode:... Titel Hercules Investeringsproject:... Promotor-coördinator: Onthaalinstelling: Hercules 1 Hercules 2

Unieke Herculescode:... Titel Hercules Investeringsproject:... Promotor-coördinator: Onthaalinstelling: Hercules 1 Hercules 2 Unieke Herculescode:... Titel Hercules Investeringsproject:... Promotor-coördinator: Onthaalinstelling: Hercules 1 Hercules 2.... Criteria vermeld in Associatie Onderzoeksreglement: 1. Het internationaal

Nadere informatie

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart?

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart? Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal

Nadere informatie

Een aanvullende stage organiseren in de opleidingspraktijk

Een aanvullende stage organiseren in de opleidingspraktijk Een aanvullende stage organiseren in de opleidingspraktijk Karl Segers, 30 oktober 2002 Voorwoord In februari 2001 enquêteerde het ICHO de laatstejaarshibo s over de stagemomenten die zij buiten hun opleidingspraktijk

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting SAMENVATTING. 167 Met de komst van verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg, die naast de huisarts en verpleegkundigen van de thuiszorg, thuiswonende patiënten bezoeken om te zorgen dat patiënten

Nadere informatie

Identificatie van de cliënt :

Identificatie van de cliënt : Deel A : Vragenlijst voor de cliënt Identificatie van de cliënt : Deel A heeft tot doel het inventariseren van alle professionele diensten die u regelmatig gebruikt (het tweede deel is voor de mantelzorger

Nadere informatie

TRANSMURAAL MFO UZ BRUSSEL MEDICATIEOVERDRACHT 26 JUNI 2018

TRANSMURAAL MFO UZ BRUSSEL MEDICATIEOVERDRACHT 26 JUNI 2018 TRANSMURAAL MFO UZ BRUSSEL MEDICATIEOVERDRACHT 26 JUNI 2018 INHOUD 1. Doel... 2 2. Chronologie... 2 3. Samenvatting van het 2 e overleg... 2 3.1 Aanwezigen... 2 3.2 Presentaties... 2 3.3 Knelpunten die

Nadere informatie

Jouw zorgpartner: voor grote en kleine zorgen

Jouw zorgpartner: voor grote en kleine zorgen Jouw zorgpartner: voor grote en kleine zorgen Welkom bij het Wit-Gele Kruis Algemeen Het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant telt meer dan 850 medewerkers, verspreid over 14 lokale afdelingen en 1 hoofdzetel.

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek Datum aanvraag: 04/09/2013... Naam aanvrager: TC... Organisatie/discipline:

Nadere informatie

We zijn de netwerken aan het uitbreiden Eerst terughoudendheid naar verslavingszorg Maar bijna de helft van psychotici hebben verslavingsprobleem

We zijn de netwerken aan het uitbreiden Eerst terughoudendheid naar verslavingszorg Maar bijna de helft van psychotici hebben verslavingsprobleem RECOVERY Kennedy ich ben ein Berliner We zijn allemaal in gevaar en moeten allemaal daar tegenop treden. Parafraseren: ich ben ein patient : iedereen weet wat het is om ziek te zijn, iedereen heeft zelf

Nadere informatie

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Apr. Lieven Zwaenepoel Brabants Apothekers Forum Vlaams Apothekers Netwerk ICT Ondersteuning voor de 1 ste lijn Wat

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

Thuismedicatie en transmurale zorg in het AZ Herentals. apr. Sofie Peeters

Thuismedicatie en transmurale zorg in het AZ Herentals. apr. Sofie Peeters Thuismedicatie en transmurale zorg in het AZ Herentals apr. Sofie Peeters Het AZ Herentals - Algemeen ziekenhuis met 243 bedden - 800 tal medewerkers 130 artsen 5 apothekers Ø 4,6 FTE Ø 0,5 FTE klinisch

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Handleiding Caren Sensire klanten en naasten

Handleiding Caren Sensire klanten en naasten Sensire klanten en naasten Inhoudsopgave Meerwaarde Caren voor klanten en naasten...3 Stap 1: https://sensire.carenzorgt.nl...3 Stap 2: Activeren van uw code op Caren...4 Stap 3: Aanmelden op Caren...5

Nadere informatie

Team Mirror. Handleiding - Jezelf online registreren. Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be

Team Mirror. Handleiding - Jezelf online registreren. Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be Team Mirror Handleiding - Jezelf online registreren Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be Handleiding Jezelf online registreren In deze handleiding leiden we je als facilitator door

Nadere informatie

Beveiligd elektronisch delen van medische gegevens om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren

Beveiligd elektronisch delen van medische gegevens om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren Beveiligd elektronisch delen van medische gegevens om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren Een patiënt aansluiten? Waarom zou een patiënt zijn gezondheidsgegevens willen delen? Klik op de afbeelding

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012 Je rechten als patiënt Vlaams Patiëntenplatform vzw Ups en downs 12 februari 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar vaststellingen 3. Wet op de patiëntenrechten en verpleegkundigen

Nadere informatie

Screening bij dementie Vroegtijdige zorgplanning bij dementie Nachtelijke onrust bij dementie

Screening bij dementie Vroegtijdige zorgplanning bij dementie Nachtelijke onrust bij dementie tel. +32 (0)16 37 34 31 Informatienota voor deelnemers U bent uitgenodigd voor deelname aan een studie waarbij we het gebruik van de website voor mantelzorgers van personen met dementie willen nagaan.

Nadere informatie

De plaats van een instrument in de algemene kwaliteitswerking van een school

De plaats van een instrument in de algemene kwaliteitswerking van een school De plaats van een instrument in de algemene kwaliteitswerking van een school SOK-studiedag 9 juni 2006 Luk Van Canneyt 1 Inleiding: bepalen van de visie op kwaliteit Wat gaan we onderzoeken? Welk referentiekader

Nadere informatie

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X

Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg. Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Feedback rapport Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg Fictief voorbeeld feedbackrapport TEAM X Auteurs: Kathleen Leemans, Joachim Cohen Contact: kleemans@vub.ac.be 02/477.47.64 De indicatorenset is ontwikkeld

Nadere informatie

Datum Locatie Verslaggever 26/06/2018 Lakenhuis Brussels Overleg Thuiszorg

Datum Locatie Verslaggever 26/06/2018 Lakenhuis Brussels Overleg Thuiszorg Datum Locatie Verslaggever 26/06/2018 Lakenhuis s Overleg Thuiszorg Aanwezig Jan Vandekerckhoven (Huize Sint-Monika, directeur) Louis Ferrant (gepensioneerde huisarts) Florence Biesmans (CM Sint-Michielsbond,

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld Wingerdbloei

Praktijkvoorbeeld Wingerdbloei Daniël Bal Praktijkvoorbeeld Wingerdbloei HRwijs inspiratiesessie 18 september 2014, Leuven 1. Organisatiestructuur Organisatie van de zorg Algemeen Directeur Logistiek Directeur Pedagogisch Directeur

Nadere informatie

Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag 24-28/11/05

Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag 24-28/11/05 Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun C Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 21/22 van het Kankerplan: Psychosociale

Nadere informatie

EHEALTHCONSENT: INFORMATIE & HANDLEIDING

EHEALTHCONSENT: INFORMATIE & HANDLEIDING EHEALTHCONSENT: INFORMATIE & HANDLEIDING Samenvatting Deze nota beschrijft hoe je als patiënt je toestemming kan geven of weigeren voor de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens. EHealthConsent

Nadere informatie

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Huisarts, Go for IT Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Gezondheidszorg in 2020 Kwaliteit Betaalbaarheid Toegankelijkheid Continuïteit Accent op chronische zorg Integrale (horizontale) zorg Mobiliteit

Nadere informatie

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg FORMELE EVALUATIECRITERIA 1 Het kandidaatsdossier werd ingediend binnen de 30 dagen na de

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL:

SAMENWERKINGSPROTOCOL: 1 SAMENWERKINGSPROTOCOL AZ VESALIUS THUISZORG Inleiding Om tot een goede samenwerking te komen tussen AZ Vesalius en thuiszorg, daar waar het gaat om een zwaar zorgbehoevende patiënt die in de thuiszorg

Nadere informatie

Programma. 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen

Programma. 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen Programma 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen ADHD BIJ ADOLESCENTEN problemen EF/motivatie ADHD gedrag Adolescentie: Middelbare school Minder oudercontrole

Nadere informatie

De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw

De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw Els Meerbergen Projectverantwoordelijke patiëntenrechten en eerstelijnsgezondheidzorg VPP Studiedag Decreet rechtspositie

Nadere informatie

Wat is shared decision making? (SDM)

Wat is shared decision making? (SDM) Shared decision making: op weg naar herstelondersteunende verslavingszorg Kim Elst: projectverantwoordelijke, afdelingshoofd daghospitaal Ben De Zitter: VPK resocialisatie-eenheid verslaving Peter Horemans:

Nadere informatie

Het organiseren van een MDO

Het organiseren van een MDO Het organiseren van een MDO Handreiking voor de organisatie van Multidisciplinair Overleg i.h.k.v. de keten ouderenzorg ZIO, Zorg in ontwikkeling VERSIE 1.0, 170131 Inleiding Gezien het multidisciplinaire

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS COD24_BROCH BlauwOK2deV_NL 26-09-2005 14:33 Page 1 BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS OPSTART - PROCEDURE Preventie ter bevordering van veiligheidsgevoel en sociale betrokkenheid Stap mee

Nadere informatie

Reflecties over de stand van zaken over case management thuis in België Jean Macq Thérèse Van Durme

Reflecties over de stand van zaken over case management thuis in België Jean Macq Thérèse Van Durme Reflecties over de stand van zaken over case management thuis in België Jean Macq Thérèse Van Durme Context Definitie van case management vanuit een benadering Top-down: bijv. zorgcoördinatie in het Waalse

Nadere informatie

hospitalisatieafdeling Geriatrie

hospitalisatieafdeling Geriatrie hospitalisatieafdeling Geriatrie Van harte welkom op de Geriatrie! Van harte welkom op de afdeling geriatrie. Met deze informatiefolder wensen wij u praktische informatie te geven over uw hospitalisatie

Nadere informatie

Organisatie van OEFENINGEN

Organisatie van OEFENINGEN Organisatie van OEFENINGEN PIVO Opleiding ambtenaar noodplanning 28 februari 2013 Tom Bresseleers gem. Schoten Coördinator integrale veiligheid noodplanning 1 1. Wettelijk kader 1. Het KB van 16 februari

Nadere informatie

Praktische hulp bij de keuze van een ERP pakket in de Bouw. Peter Van Damme

Praktische hulp bij de keuze van een ERP pakket in de Bouw. Peter Van Damme Praktische hulp bij de keuze van een ERP pakket in de Bouw Peter Van Damme 1. Abc DigiBouw 2. Wat is ERP 3. Valkuilen 4. Methodiek en stappenplan 5. Conclusie 6. Hulpmiddelen Agenda ABC DigiBouw Advies

Nadere informatie

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT Het project Roma t Werkt werd uitgeschreven door Odice vzw en de OCMW s van Beveren, Sint- Niklaas en Temse. Het project werd gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fond

Nadere informatie