Pedagogisch dossier. Samenstelling: Kathleen Heylen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch dossier. Samenstelling: Kathleen Heylen"

Transcriptie

1 Pedagogisch dossier Samenstelling: Kathleen Heylen

2 Beste leerkracht Elena gaat naar een speciale school. Eentje voor dove en slechthorende kinderen.de juffen kennen gebarentaal. Ook Elena gebruikt gebaren op de speelplaats en in de klas. Soms denkt Elena dat ze in twee werelden leeft. Die van de doven en die van de niet-doven. Waarom leren horende mensen ook geen gebarentaal, vraagt het meisje zich af. Was heel de wereld maar doof, denkt ze De bovenstaande zinnen zijn de samenvatting van Elena droomt doof, een verhaal in de leesreeks Leeskriebel dat volledig in het teken staat van dove/dove mensen. (*) Het verhaal werd geschreven door Kathleen Heylen, zelf leerkracht in een dovenschool en bijgevolgd een deskundige. Inge Misschaert, auteur van verschillende kinder- en jeugdboeken, werkte mee om het verhaal aan de Leeskriebel-doelgroep (3e en 4e leerjaar) aan te passen. Dit pedagogische dossier helpt u om Elena droomt doof te gebruiken in de klas. Het biedt u als leerkracht de nodige omkadering, zodat u met kennis van zaken aan de slag kunt gaan met de inhoud van het verhaal. Het dossier bestaat uit 3 delen: - In deel 1 vindt u achtergrondinformatie over de wereld van de doven. Dit deel heeft de vorm van een FAQ-lijst: u krijgt een antwoord op vaak gestelde vragen zoals: Wat is gebarentaal? Hoe kunnen doven autorijden? Bestaat er zoiets als een dovencultuur? - Deel 2 bevat enkele concrete lessuggesties. Er bestaande verschillende manieren om het thema doofheid aan te brengen. Uiteraard vormt Elena droomt doof een mooie instap: in het verhaal worden bijvoorbeeld enkele vooroordelen over doven/doven ontkracht. - Interessante links zijn gegroepeerd in deel 3. We zijn ervan overtuigd dat dit dossier het gesprek over doofheid op gang kan brengen in (en buiten) de klas. Want dat is het uiteindelijke doel: dat misverstanden worden weggewerkt, zodat wederzijds begrip kan ontstaan. (*) Wat het verschil is tussen doof en Doof ontdekt u in deel 1 van dit pedagogisch dossier.

3 DEEL 1 ACHTERGRONDINFORMATIE 1 - Hoeveel dove mensen zijn er in Vlaanderen? Uit een universitaire studie uitgevoerd door de VUB bleek dat er in Vlamingen waren met gehoorproblemen. Ter verduidelijking: we zijn met Vlamingen. In Vlaanderen wordt ongeveer 1 op de 1000 personen doof geboren. - Wat is het verschil tussen doof en Doof? De noemer doof refereert naar de graad van gehoorverlies van een persoon. Een dove persoon kan niet horen. Een dove persoon ziet zichzelf ook zo, hij vindt dat hij iets mist. Het woord doof met kleine d is klinisch van aard en slaat op het verlies aan decibels, een audiologische invalshoek dus. Niet iedereen die kampt met gehoorverlies gebruikt gebarentaal of vertoeft in dovenclubs. Heel wat dove/slechthorende/doofgeworden mensen communiceren oraal en behelpen zich met liplezen. Zij voelen zich meestal beter thuis in de horende wereld. Een Doof persoon is een trots gebruiker van de gebarentaal, kent de geschiedenis van de Dovencultuur, maakt deel uit van die unieke cultuur en komt op voor zijn of haar (taal)rechten. Met andere woorden: alle Doven zijn doof, maar niet alle doven zijn Doof. - Wat is gebarentaal? Het is een taal zoals elke andere. Het grootste verschil is dat gesprekken met de handen gevoerd worden en niet met gesproken woorden. Doven luisteren dan ook met hun ogen en niet met de oren. - Is gebarentaal universeel? Nee, net als voor gesproken talen heeft elk land haar eigen gebarentaal. In Vlaanderen heeft zelfs elke streek haar eigen variant. Maar de grammatica is wel universeel, waardoor een Vlaamse dove uit Brugge, met wat creativiteit, uren kan praten met een Italiaanse dove uit Turijn. 1 Bron voor dit deel: fevlado.be/doe-mee/vaak-gestelde-vragen.

4 In Vlaanderen hebben we het dus over Vlaamse Gebarentaal, in Duitsland vind je Duitse Gebarentaal. - Bestaat er voor elk Nederlands woord een gebaar, en omgekeerd? Nee. Soms bestaat er voor één Nederlands woord een waaier van gebaren. Soms bestaat er (nog) geen gebaar. Nederlandse functiewoordjes zoals de, het, een of is, bestaan niet in gebarentaal. Net zoals elke taal komen er ook in gebarentaal steeds nieuwe gebaren bij. Soms gebeurt dat spontaan, soms werken Doven en taalkundigen samen om nieuwe gebaren samen te stellen. - Is gebarentaal erkend in België? Ja en nee. Sinds november 2003 is in Wallonië de gebarentaal erkend als taal, maar in Vlaanderen is dat nog niet gelukt. 26 januari 2004 gaf het Doof Actie Front (DAF) een petitie van maar liefst handtekeningen aan het Vlaams Parlement die de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal steunt. - Naar wat voor scholen gaan d/dove kinderen? Speciaal onderwijs voor kinderen met een gehoorstoornis biedt het type 7. Daartoe rekenen we ook de dovenscholen, die vaak van school tot school verschillen in hun onderwijsmethode (wel gebarentaal, geen gebarentaal, oraal, bilinguaal). Het is van groot belang dat ouders de juiste en volledige informatie krijgen over de studiemogelijkheden voor hun kind. Daarnaast kiezen steeds meer ouders en hun dove kinderen voor integratie in het gewone onderwijs, met of zonder tolkondersteuning of GON-begeleiding. Momenteel zijn er zes dovenscholen in Vlaanderen waarvan er een bilinguaal werkt. Dat wil zeggen: de leerlingen leren eerst Vlaamse Gebarentaal en dan Nederlands. De twee talen zijn evenwaardig op school. - Spermalie: Brugge - Sint-Gregorius: Sint-Lambrechts Woluwe (Brussel) - Sint-Lievenspoort: Gent - Kids: Hasselt - Jonghelinckshof: Antwerpen - Kasterlinden: Sint-Agatha-Berchem (Brussel) - Bestaan er dovenuniversiteiten? Die bestaan in de Verenigde Staten. De Gallaudet University in Washington DC biedt aan dove studenten de opleiding die je kunt vergelijken met een Vlaamse faculteit Letteren (en Wijsbegeerte). Ook een academische opleiding tot schilder of beeldhouwer behoort tot het programma. Voorwaarde voor inschrijving: je moet doof, zwaar slechthorend of gebarentaalgebruiker zijn.

5 In Europa kun je naar Engeland (Bristol), Ierland (Dublin) of Nederland (Utrecht) om er Deaf studies te volgen. Dat houdt in dat studenten alles leren wat met Doof zijn te maken heeft: de cultuur, de taal, tolken enzovoort. In de Scandinavische landen kun je meer leren over de linguïstiek (het taalkundige aspect) van gebarentaal. In Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland bestaan er studierichtingen voor Doven en horenden waar je alles leert over de Gebarentaal van dat land (Sign Linguistics). - Waarom hebben doven moeilijkheden met het Nederlands? Veel (niet alle) doofgeboren mensen zijn functioneel analfabeet. Niet dat ze niet slim genoeg zijn, maar Nederlands is een gesproken taal verbonden aan het gehoor. Als je de woordenschat en grammaticale regels niet hoort, kun je ze ook moeilijker begrijpen en verwerven. Gebarentaal werd lange tijd onderdrukt en in het onderwijs gebruikte men gewoon gesproken Nederlands wat nu in sommige scholen nog steeds het geval is. Dove kinderen begrijpen die taal niet, waardoor er veel tijd verloren gaat. Het gevolg is dan ook een enorme taalachterstand voor het Nederlands. - Wat is een CI? Een cochleaire implant (CI) is een elektronisch hulpmiddel dat de zenuwcellen in het binnenoor stimuleert bij diepdove mensen (die worden enkel nog lage tonen op korte afstand gewaar). De CI wordt operatief in de schedel van de dove persoon ingebracht. Na lange revalidatie kan de persoon met een CI geluid waarnemen, maar dat betekent niet dat hij/zij dan kan horen. Het succes van de ingreep is afhankelijk van verschillende factoren. Veel mensen zijn van mening dat Dove kinderen met een CI moeten leren spreken en horen. Want: Als het oor kapot is, zal de dokter het wel maken. Voor veel Dove mensen kan een CI wel behulpzaam zijn. Ze zullen misschien meer horen dan toen ze nog geen implant hadden. Het zal evenwel nooit hetzelfde zijn als bij een horende persoon.

6 CI kan een goed resultaat geven, sommige kinderen leren zelfs héél goed spreken en kunnen relatief goed horen. Maar wat gebeurt er als ze gaan zwemmen? Dan moet de CI uit. Dan zijn ze doof of Doof? Hoe denk je dat de kinderen zich voelen als ze hun apparaat op het nachtkastje leggen en ze horen plots niets meer? Denk je dat deze kinderen zich voelen zoals een horend kind? Over CI bestaan heel veel verschillende meningen en zowel positieve als negatieve ervaringen. Het beste is nog steeds om aan Dove mensen zelf te vragen wat ze ervan vinden! - Wat is een tolk gebarentaal? Een tolk gebarentaal stemtolkt wat de dove cliënt gebaart en zet de gesproken taal om naar gebaren. Een tolk heeft een eigen deontologie. Dat zijn de regels waaraan hij of zij zich moet houden, zoals beroepsgeheim, letterlijke vertaling van de boodschap (geen eigen interpretatie), kortom: professionalisme. - Waar kunnen horende mensen gebarentaal leren? Er zijn twee mogelijkheden. Of je volgt een vrije cursus gebarentaal (één of twee schooljaren), of je schrijft je in voor de opleiding tolk Vlaamse Gebarentaal (vier jaar) in een van de twee tolkenscholen in Vlaanderen (Gent en Mechelen). Via het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) kun je momenteel ook een cursus gebarentaal in modules volgen aan de tolkenschool in Gent (VSPW). De vrije cursus Vlaamse Gebarentaal wordt georganiseerd door Fevlado, de Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties. Dove lesgevers leggen uit hoe Vlaamse Gebarentaal in elkaar zit en wat je moet weten om met Dove mensen te communiceren. Een opleiding tot tolk Vlaamse Gebarentaal vraagt meer inspanning. Je leert tenslotte voor een beroep. In Gent of Mechelen kun je een vierjarige avondopleiding volgen. In Gent is er nu ook een dagopleiding. - Bestaat er theater, poëzie of film in gebarentaal? Ja, en ook voor horende mensen die niet vertrouwd zijn met gebarentaal is een gebarengedicht een feest voor het oog. Dit deel van de dovencultuur is nog in volle ontwikkeling, maar steeds meer laten doven ook hun artistieke kant zien (kunst, fotografie, toneel, film). In Deel 3 vindt u enkele interessante websites over kunst van en voor Doven. - Hoe weet een dove dat er wordt aangebeld? Doven en slechthorenden kunnen beroep doen op verschillende hulpmiddelen om geluiden om te zetten naar visuele signalen of vibraties (trillingen). De deurbel wordt een flitslamp. Simpel toch?

7 - Kunnen doven autorijden? Doven zijn bijzonder visueel ingesteld: wat ze niet horen zien ze wel. Het geluid van een sirene gaat aan hen voorbij, maar door de reacties van andere chauffeurs hebben ze vlug in de gaten wat er gebeurt. - Hoe maken doven ruzie? Ze zullen groter, sneller en wilder gaan gebaren en ook uit de gezichtsexpressie zal hun ergernis duidelijk blijken. Zijn de gemoederen echt verhit, dan durven ze weleens het oogcontact te verbreken. Dat stemt overeen met een horende die gewoon de kamer verlaat tijdens een gesprek. - Hoe applaudisseren doven? Het visuele applaus kunnen we omschrijven als de handen laten wapperen in de lucht. Sommige doven applaudisseren ook gewoon zoals horenden. Vaak is de manier waarop ze applaudisseren afhankelijk van degene voor wie het applaus bestemd is. - Hoe kun je het best omgaan met dove mensen? Enkele tips: Spreek traag en duidelijk. Gebruik lichaamstaal. Heb geduld. Herhaal als de dove persoon je niet begrijpt. Als er een tolk is: richt je tot de dove persoon, hij/zij is je gesprekspartner, niet de tolk. Begrijpen jullie elkaar nog steeds niet? Schrijf je boodschap op een blad papier. - Waarom zijn doven tegen het gebruik van de term doofstom? Omdat ze het niet zijn. De correcte term is d/doof (zie hoger). - Bestaat er zoiets als een dovencultuur? Gebarentaalgebruikers kijken er al lang niet meer van op, maar mensen die niet vertrouwd zijn met de dovenwereld, stellen zich weleens vragen bij dit begrip. Doven kunnen immers gewoon niet horen, toch? Net zoals de Turkse of Marokkaanse minderheden in Vlaanderen prat gaan op de eigenheid van hun gemeenschap, zijn ook Dove gebarentaalgebruikers trots op datgene wat hen bindt: een unieke taal en cultuur. Hoewel Dove mensen dezelfde eet-, kleed- en zweetgewoontes hebben als horende personen, voelen

8 ze zich lid van een culturele en taalkundige minoriteit. Ze delen hetzelfde verleden en koesteren dezelfde tradities. Wat zijn de kenmerken van de dovencultuur? Hoewel er de laatste jaren vooral in het buitenland al heel wat wetenschappelijk onderzoek werd verricht naar dovencultuur, blijven heel wat definities wollig en vaag. In elk geval is de term momenteel een hot item in en rond de dovenwereld. Enkele pijlers van de dovencultuur zijn: a. Gebarentaal Gebarentaal is de ruggengraat van dovencultuur. Deze visuele taal werd niet uit de grond gestampt door een sociaal voelende horende. Gebarentaal ontstond op een natuurlijke manier: daar waar dove samentroepten. Het ontstaan ervan hangt nauw samen met de opkomst van de dovenscholen eind 19e, begin 20e eeuw. Net zoals er wereldwijd verschillende gebarentalen bestaan (cf. Franse en Nederlandse Gebarentaal), zijn op kleinere schaal streekvarianten te onderscheiden. Zo telt Vlaanderen een handvol gebarentaaldialecten: de Antwerpenaren hanteren bijvoorbeeld een andere variant dan de doven uit Gent. Hebben Brabantse doven dan geen flauw idee waar hun West-Vlaamse collega s het over hebben tijdens een conversatie? Natuurlijk wel, doven uit verschillende streken kunnen elkaar perfect verstaan. Dat geldt overigens ook voor hun buitenlandse vrienden. Met wat goede wil en een accent op meer iconische (vormnabootsende) gebaren, keuvelen een dove Griek en een dove Amerikaan zo een eind weg. b. Een gedeeld verleden Heel wat Doven verbleven als kind en puber dag en nacht in een doveninstituut. Ze leerden gebarentaal van de oudere rolmodellen op school of van leeftijdsgenootjes wier ouders doof waren. Vooral: ze smeedden er banden voor het leven. Aangezien slechts 5 à 10 % van de dove kinderen zelf uit een doof nest stamt, wordt gebarentaal doorgaans niet doorgegeven van ouder op kind. Een van de vragen die bij een eerste ontmoeting meteen worden afgevuurd, peilt naar het schoolverleden. Antwerpen, Brugge en Hasselt zijn niet zomaar plaatsnamen in de dovenwereld, het zijn begrippen die een stempel drukten op elk individu dat er school liep. c. Ontmoetingen in dovenclubs Waarin doven de kans hebben om vrijuit te communiceren in hun moedertaal. Oud-leerlingen van dovenscholen blijven elkaar in de vrije

9 uurtjes opzoeken tijdens bijeenkomsten in de dovenverenigingen, hoewel die kampen met een teruglopend ledenaantal. Een en ander is onder meer te wijten aan de huidige ICT-mogelijkheden (chat, internet, sms ). Dove mensen hoeven elkaar niet meer live op te zoeken om het isolement te doorbreken. d. Een schare van eigen normen en gewoontes Van doven wordt weleens beweerd dat ze direct en zelfs wat vrijpostig zijn. In elk geval deinzen ze er niet voor terug om al eens een vraag te stellen die horende mensen bij een eerste ontmoeting als indiscreet zouden ervaren. Doven laten zich al trillend en flitsend wekken en verwittigen: wekker, deurbel, fax en overstromingsmelders kun je niet horen, maar zien of voelen via een flitslamp of trilsysteem. Iemand roepen vanop afstand gebeurt al zwaaiend of flitsend (respectievelijk met de armen en de lampen van het lokaal); de aandacht trekken van een nabije gesprekspartner doe je door kort de arm of schouder aan te raken. Doven kennen elkaar een naamgebaar toe, gebaseerd op fysieke, karakteriele of andere kenmerken van die persoon. Een ijzersterke Dove band: dove gebarentaalgebruikers voelen zich vaak veel meer thuis bij hun binnen- en buitenlandse dove vrienden dan bij hun naaste verwanten, net omdat er geen taalbarrière is. De Dove solidariteit is legendarisch. Een voorliefde voor eetfestijnen, manifestaties en bijeenkomsten waarin tot de vroege uurtjes kan gekeuveld worden. Een goed uitgebouwd informeel informatienetwerk, iets wat kortweg roddelcircuit heet. Net omdat het zo n kleine maar hechte gemeenschap is, slaag je er als individu zelden in anoniem door het leven te gaan. Een eigen kunstbeleving. Of dove mensen al dan niet anders naar kunst kijken of andere accenten dan horenden in hun werk leggen, staat hier en daar ter discussie. Sommigen integreren aspecten van hun niethoren in hun creaties, anderen houden zich er ver van. In elk geval telt Vlaanderen een handvol amateurtoneelgroepen die theater brengen in gebarentaal, kent de Nederlandstalige poëzie een equivalent in Vlaamse Gebarentaal, maken voornamelijk in het buitenland Dove cineasten furore en zijn ook de plastische kunsten lang geen onbekend terrein. Meer informatie over Dove kunstenaars vindt u op of via de websites van de dovenmaatschappijen in Deel 3 van dit dossier.

10 Dovencultuur in Gebarenschrift

11 DEEL 2 LESSUGGESTIES Een werkblad van een van de leerlingen van Kasterlinden, een doveninstituut in Brussel. Dit is een dictee. de juf maakte een gebaar, de leerlingen moesten het in GebarenSchrift opschrijven.

12 Hier vindt u een aanzet voor een les over het thema d/doof zijn. Gesprekje: een web maken rond het woord Doof. Doelen: - De leerlingen kunnen zich zelf een beeld vormen bij het woord doof. - De leerlingen kunnen informatie delen met de anderen: wat weten ze al over dit onderwerp? - De leerlingen leren naar elkaar te luisteren. Materiaal: Kaarten met vragen. Inleiding: Teken een grote cirkel op het midden van het bord. Daarin schrijft u het woord Doof. Zorg ervoor dat u dit kunt bewaren: u kunt het best schrijven op een groot papier dat u aan het bord bevestigt. Zo kunt u dit schema opbouwen met de leerlingen en er later op terugblikken. Doof Vraag de leerlingen waar ze aan denken als ze dit woord zien. Alles wat ze voorstellen, schrijft u rond de cirkel. Misschien zijn er nu al kinderen die het woord doofstom gebruiken. Schrijf alles op het bord, ook dat woord. Later kunt u verbeteringen aanbrengen. Midden: Verdeel de klas in groepjes. Geef elk groepje een andere vraag. Laat de leerlingen er een paar minuten over praten. Nadien stelt u elke vraag klassikaal. De andere leerlingen mogen aanvullen als het groepje uitgepraat is. Slot: Als de leerlingen nog vragen hebben over doof zijn, kunnen ze op het internet informatie opzoeken. Een aantal weblinks vindt u in Deel 3.

13 Hier vindt u enkele vragen bij de Leeskriebel Elena droomt doof. Ze kunnen een insteek vormen om een gesprek over doof zijn op gang te brengen en om de leerlingen te doen reflecteren over het onderwerp. Waarom denk je dat de letter r moeilijk is voor Elena om uit te spreken? Welke letters zouden nog moeilijk zijn voor dove kinderen? De schoolbel bij Elena maakt geen geluid, het is een lichtflits. Wat zouden dove mensen nog gebruiken om geluid te vervangen? (Denk aan school, thuis: wat maakt lawaai?) In het boek staat op p. 5: de juf tikt op haar schouder. Waarom tikt de juf op haar schouder? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat een doof kind naar je kijkt? Bedenk zo veel mogelijk manieren. Denk je dat liplezen moeilijk is? (Liplezen is naar de lippen kijken zonder het woord te horen en proberen te zien wat de ander zegt.) Probeer met je groepje een paar woorden op te schrijven. Iemand zegt een woord-zonder stem- de anderen proberen te kijken welk woord het is. Sommige dove mensen worden uitgelachen. Wat vinden jullie daarvan? Tante Tilly zegt dat Elena doofstom is (p. 15). Elena en mama vinden dat fout. Waarom? Wat mag je zeggen als iemand niet hoort? De mama van Elena kent gebarentaal. Waarom is het belangrijk dat haar mama dat kan? Op p. 22 vraagt Elena waar de woorden Nederlands in de klas zijn. Er zijn alleen gebaren. Hoe komt dat? Waarom zouden er in de dovenwereld geen Nederlandse woorden zijn? Zou een wereld waar iedereen doof is er heel anders uitzien? Wat zou er anders zijn? Wat zou het voordeel kunnen zijn van niet horen? Bedenk zo veel mogelijk voordelen.

14 Hier vindt u enkele vragen en opdrachten die u in de klas kunt gebruiken. a. Vingerspelling Over vingerspelling - Vingerspelling is het vormen van letters met de vingers van één hand. Dove en slechthorende mensen steken daarbij één hand omhoog tot schouderhoogte. Daarbij draaien ze hun hand met de handpalm naar buiten. Elke letter van het alfabet heeft een andere vorm. Zo spellen zij dan woorden die de ander kan begrijpen. - Voor de meeste woorden bestaat er een gebaar. We spreken dan over gebarentaal. - Wanneer er voor woorden en namen nog geen gebaar bestaat, of als iemand het gebaar nog niet goed kent, wordt er gebruik gemaakt van vingerspelling. Vragen en opdrachten - Elena kan meer dan honderd handvormen maken. Met een beetje oefening kun jij ook het alfabet met je vingers spellen. Begin er maar aan! - Kun jij je eigen naam vingerspellen? Oefen maar. Lukt je achternaam ook? - Speel nu een spel met de anderen. Iemand vingerspelt de naam van iemand uit de groep. Wie kan raden om welke naam het gaat? Daarna is de persoon die het kon raden aan de beurt. Speel zo maar verder! - Elena s naam staat op de voorkant van het boek. Hoe moet je je boek vasthouden om de vingerspelling juist te lezen? (Antwoord: ondersteboven, je leest het van links naar rechts.)

15 (U kunt het handenalfabet zelf downloaden en projecteren. Bron: Bron:

16 b. Het verkeerslicht Met het verkeerslicht kunt u aangeven welke woorden wel en niet worden gebruikt om d/doven mee te benoemen. Het is belangrijk dat de leerlingen beseffen welke impact woorden kunnen hebben. Inleiding voor de leerlingen: Dove en slechthorende mensen vinden het niet leuk dat iemand hen gehandicapt noemt. Ze kunnen misschien niet of niet goed horen, ze kunnen wel veel andere dingen. Daarom zijn er sommige woorden die je beter niet gebruikt. U kunt de onderstaande afbeelding als poster ophangen in de klas. Het kan ook een leuke opdracht zijn om elke leerling zelf een verkeerslicht te laten tekenen of knutselen. Maak de leerlingen de betekenis van de kleuren duidelijk: rood (niet gebruiken) oranje (liever niet) groen (zeer juiste woorden). Laat leerlingen zelf de link leggen met een echt verkeerslicht en de betekenis van de kleuren. Rood: doofstom, auditief gehandicapt. Oranje: gehoorgestoord, doventaal, doventolk. Groen: slechthorend, doof, gebarentaal, tolk Vlaamse Gebarentaal.

17 c. De bel gaat! Beeld je in dat jij op de speelplaats van Elena bent. Daar gaat de bel niet, maar flitst er een licht, zodat de leerlingen weten dat ze in de rij moeten staan. Hoe denk je dat zo n flitsende bel eruit ziet? Heb jij zelf nog een ander idee om aan dove of slechthorende kinderen duidelijk te maken dat de speeltijd voorbij is? Denk goed na. Teken jouw oplossing hier en omschrijf wat ze inhoudt. (Je mag hiervoor ook samenwerken.)

18 d. Interessante weetjes Wist je dat je gebaren ook kunt opschrijven? Dat noemen we Gebarenschrift. Het komt uit Amerika. Je ziet de beweging van de handen en de mond. (Bron: Wist dat je de bekende uitvinder Thomas Edison doof was? Hij werd op jonge leeftijd doof. Dat hield hem niet tegen om de gloeilamp uit te vinden. En later maakte hij zelfs een apparaat waarmee hij geluid kon opnemen. Ook de bekende componist Ludwig Van Beethoven werd gaandeweg doof.

19 DEEL 3 LINKS Voor wie nog veel meer wil weten over d/doven en alles wat ermee te maken heeft, hebben we enkele interessante links op een rijtje gezet. Fevlado is de Federatie voor Vlaamse DovenOrganisaties. Fevlado houdt er naast het verdedigen van de Dovengemeenschap als culturele en taalkundige minderheid ook nog andere bezigheden op na. De vereniging heeft ook een verkoopdienst met interessante boeken over d/doof zijn, dovencultuur, Vlaamse Gebarentaal Een echte aanrader is Hoe zoenen doven? van Cultuur voor Doven. Jong-Fevlado is er voor de jeugd. De jongerenafdeling van Fevlado organiseert en bemiddelt bij de verschillende jeugdclubs in Vlaanderen. Ze organiseert ook zelf activiteiten en informatie voor d/dove jongeren. Jeugdclubs in Vlaanderen die aangesloten zijn: De vlinder (Antwerpen), De joker (Gent), De Witte s Doordrijvers (Brugge), De Haerne Club (Kortrijk) en De Kempen (Turnhout). Als Dove mensen een tolk nodig hebben, richten ze zich tot het CAB (Communicatie Assistentie Bureau voor Doven). Vroeger moesten ze een aanvraag faxen, nu kan het ook via het internet. Helga Stevens is volksvertegewoordiger in het Europees Parlement. Ze is advocate, was voorzitter van de EUD (Europese Unie voor Doven) en ze is Doof. Hier vind je informatie over Doofheid. De informatie is alfabetisch gerangschikt per trefwoord. Deze Amerikaanse websites bevat alle informatie die je nodig hebt over SignWriting (Gebarenschrift). Let op: alle informatie is in het Engels. DAF werd opgericht uit de nood aan ACTIE: geen woorden meer, maar daden. Enkele jonge mensen, allen gebarentaalgebruikers, hebben zich ingezet om informatie aan d/dove jongeren te bieden en de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal een duwtje in de rug te geven. Hun website bevat ook zeer interessante links voor het buitenland.

20 Op deze website kun je Vlaamse Gebaren opzoeken. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe je stoel moet gebaren in Vlaamse Gebarentaal, krijg je een filmpje en het gebaar in Gebarenschrift te zien. Let op: er zijn vijf varianten (dialecten) in de Vlaamse Gebarentaal. Dit is een hele leuke website voor kinderen. Let op: het is een Nederlandse website, en Nederlandse Gebarentaal is niet hetzelfde als Vlaamse Gebarentaal! Gebarentaal oefenen met Kaatje van Ketnet. Mama kan gebaren, papa ook : website met filmpjes om gebaren te leren. Op deze websites ontdek je wat d/doven en slechthorenden horen. Deze website brengt je bij de (momenteel) enige bilinguale school voor Dove kinderen in Vlaanderen. Wat bilinguaal onderwijs juist is, hoe ze werken en veel meer vind je op deze website. De website van Deaf poem society, waar gedichten in Vlaamse Gebarentaal worden vertaald. De website van Filip Heyninck, een Dove kunstenaar die prachtige werken maakt met airbrush. Op deze website vind je informatie over dove kunstenaars.

Evolutie in het. Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen

Evolutie in het. Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen Evolutie in het lesgeven van VGT Studiedag VGTC Hilde Nyffels 08 november 2008 Lessius Hogeschool, Antwerpen Ervaring evolutie Nmg VGT April 1994 : Fevlado Vrije gebarencursus 1994 : studieweek Bristol

Nadere informatie

Inleiding...1. Correctie Terminologie...2. Vlaamse Gebarentaal...3. Belangrijke woorden...4. Tips voor de leerkracht...7. Tips voor trainer/coach...

Inleiding...1. Correctie Terminologie...2. Vlaamse Gebarentaal...3. Belangrijke woorden...4. Tips voor de leerkracht...7. Tips voor trainer/coach... Inhoudstafel Inleiding...1 Correctie Terminologie...2 Vlaamse Gebarentaal...3 Belangrijke woorden...4 Tips voor de leerkracht...7 Tips voor trainer/coach...9 Tips voor tijdens een wedstrijd...10 Tolk...11

Nadere informatie

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven Activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op een grotere integratie van (vroeg)doven in de horende maatschappij: actieplan. April 1998 Auteurs

Nadere informatie

21/01 Fevlado vzw & Fevlado-Diversusvzw Verschillende visies op doofheid Dovengemeenschap Dovencultuur Communicatietips Oefeningen

21/01 Fevlado vzw & Fevlado-Diversusvzw Verschillende visies op doofheid Dovengemeenschap Dovencultuur Communicatietips Oefeningen Fevlado-Diversus vzw 21/01/2014 VORMING STARTDAG FRACARITA Inhoud 21/01 Fevlado vzw & Fevlado-Diversusvzw Verschillende visies op doofheid Dovengemeenschap Dovencultuur Communicatietips Oefeningen Inleiding

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! QUIZ Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! Wat moet je doen? 1. We doen deze quiz in groepjes. Ga ongeveer per 3 in

Nadere informatie

Gastcollege Grenzen van taal Vroegbehandeling Doof/Slechthorend - Kentalis Haren Juni 2018 Nina Osterloh

Gastcollege Grenzen van taal Vroegbehandeling Doof/Slechthorend - Kentalis Haren Juni 2018 Nina Osterloh Gastcollege Grenzen van taal Vroegbehandeling Doof/Slechthorend - Kentalis Haren Juni 2018 Nina Osterloh Even voorstellen o Nina Osterloh o logopedist en neurolinguïst o Vroegbehandeling Doof/Slechthorend

Nadere informatie

TWEETALIGE KLASSEN INFOMOMENT. 25 mei 2018 De Nekker, Mechelen Publiek infomoment

TWEETALIGE KLASSEN INFOMOMENT. 25 mei 2018 De Nekker, Mechelen Publiek infomoment TWEETALIGE KLASSEN INFOMOMENT 25 mei 2018 De Nekker, Mechelen Publiek infomoment DOELSTELLING VAN VANDAAG Informeren over het idee van tweetalige klassen in een horende school 5 infomomenten achter de

Nadere informatie

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap:

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap: Gedragscode VAL: omgaan met personen met een handicap (bron: www.parantee.be en www.gripvzw.be) Het is belangrijk dat onze maatschappij toegankelijk is voor iedereen, en iedereen heeft recht om de sport

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Rappe troonrede Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit. Uiteraard vergeleken analisten deze direct

Nadere informatie

Filip Verstraete. Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Fevlado vzw

Filip Verstraete. Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Fevlado vzw Filip Verstraete Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal Fevlado vzw Wat willen dove leerlingen? Toegang tot de lessen Onderwijs van een goed niveau Een diploma Vlotte sociale contacten Wat is het aanbod?

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL

PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL 24 SEPTEMBER 2014 14U30-15U30 BIBLIOTHEEK PERMEKE DE CONINCKPLEIN 25-26 2060 ANTWERPEN Inhoud persmap Programma

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

Het hele verhaal in Gebarentaal

Het hele verhaal in Gebarentaal Het hele verhaal in Gebarentaal Nederlandse gebarentaal voor iedereen Werkboek niveau 2 Iris Wijnen en Tom Uittenbogert Broek in Waterland, 2015 Het hele verhaal in Gebarentaal Werkboek niveau 2 Auteurs:

Nadere informatie

Elena droomt doof DOOR KATHLEEN HEYLEN BEWERKT DOOR INGE MISSCHAERT ILLUSTRATIES: MICHAEL VINCENT VRAGEN EN SPELLETJES: MARTIAL FEYS

Elena droomt doof DOOR KATHLEEN HEYLEN BEWERKT DOOR INGE MISSCHAERT ILLUSTRATIES: MICHAEL VINCENT VRAGEN EN SPELLETJES: MARTIAL FEYS Elena droomt doof DOOR KATHLEEN HEYLEN BEWERKT DOOR INGE MISSCHAERT ILLUSTRATIES: MICHAEL VINCENT VRAGEN EN SPELLETJES: MARTIAL FEYS LEESKRIEBEL Uitgeverij Averbode nv, Postbus 54, 3271 Averbode. Tel.

Nadere informatie

Kinderen met een CI bilinguaal opgevoed

Kinderen met een CI bilinguaal opgevoed Kinderen met een CI bilinguaal opgevoed van een of/of mentaliteit naar een en/en benadering Maes, B., Rymen, L., & Ghesquière, P. (23). Leren met gebaren. De betekenis van gebarencommunicatie in het buitengewoon

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

DOEL. Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders.

DOEL. Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders. DOEL Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders. INHOUD Kennismaking Speeddate Voorstelling Fevlado, het participatieproject en het onderwijsproject Workshop

Nadere informatie

wel rijp voor een ruimere maatschappelijke rol?

wel rijp voor een ruimere maatschappelijke rol? Is de Vlaams-Belgische Gebarentaal wel rijp voor een ruimere maatschappelijke rol? April 1998 Auteurs: Myriam Vermeerbergen Mieke Van Herreweghe Voorafgaande opmerking Deze tekst werd geschreven in de

Nadere informatie

POEZIE IN SPREEK- EN GEBARENTAAL Een lezing door Tony Bloem

POEZIE IN SPREEK- EN GEBARENTAAL Een lezing door Tony Bloem POEZIE IN SPREEK- EN GEBARENTAAL Een lezing door Tony Bloem Welkom bij deze literaire ontmoeting, die is georganiseerd door het Handtheater in samenwerking met theater de Balie. Laat ik me even voorstellen:

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Je wereld kleurt taal

Je wereld kleurt taal 3.4 Je wereld kleurt taal Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 3.4 Taal & Cultuur 8 12 j. Groepswerk 50 Computers Nederlands Wereldoriëntatie ICT Leren leren Sociale vaardigheden Niet

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS

COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS Om de communicatie tussen dove en horende personen vlotter te laten verlopen, vindt u hieronder een aantal praktische tips. Voor wie? Voor dove personen en hun omgeving. We

Nadere informatie

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Inhoud handleiding: - Wat ga je doen bij het muzieum - Huisregels - Media opdrachten - Doe opdrachten Wat ga je doen bij het muzieum? De donkerbeleving (hoofdonderdeel)

Nadere informatie

Standaardisatie van gebaren

Standaardisatie van gebaren Standaardisatie van gebaren Corline Koolhof (Uit: Woord en Gebaar februari 2001) Terwijl er in Den Haag gedemonstreerd werd, vond er in Amersfoort een andere belangrijke activiteit plaats in het kader

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

2 6 J U NI Opdrachten.1 / 5

2 6 J U NI Opdrachten.1 / 5 2 6 J U NI 2 0 1 9 Opdrachten.1 / 5 2 6 JU NI 201 9 Opdrachten Workshop Communicatiewaaier Exploratie Communicatiewaaier 1. Indien je de communicatiewaaier nog niet hebt kunnen bekijken: doe het nu! De

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

HENK BUTER * 12 augustus 1928 9 februari 2015

HENK BUTER * 12 augustus 1928 9 februari 2015 IN MEMORIAM HENK BUTER * 12 augustus 1928 9 februari 2015 We gaven hem de geuzennaam professor zonder universiteit. Henk was belezen en taalvaardig, leergierig en geleerd, filosofisch en praktisch. Hij

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14.

In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14. Praten met Gebaren In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14. Trude Schermer Nederlandse Gebarentaal en Nederlands

Nadere informatie

Tips bij slechthorendheid

Tips bij slechthorendheid Libra R&A Audiologie Tips bij slechthorendheid Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij een van de gesprekspartners slechthorend is. Technische hulpmiddelen,

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten.

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten. Versie 16 januari 2017 Sorteren unplugged Sorteren gebeurt heel veel. De namen van alle leerlingen in de klas staan vaak op alfabetische volgorde. De wedstrijden van een volleybal team staan op volgorde

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst Voor de leerkracht Deze lesbrief is geschikt voor leerlingen uit de leerjaren 4 t/m 8. Hieronder is het leerlingmateriaal te zien met, in de grijze vlakken, tips en opmerkingen voor de leerkracht. In het

Nadere informatie

Afasie. Logopedie. Beter voor elkaar

Afasie. Logopedie. Beter voor elkaar Afasie Logopedie Beter voor elkaar Afasie In deze folder leest u wat afasie is en krijgt u adviezen hoe u de communicatie met iemand met afasie kan verbeteren. Ook staat beschreven wat de logopedist kan

Nadere informatie

EMPOWERMENT, IDENTITEIT, EN GELIJKE (ONDERWIJS)KANSEN: PERSPECTIEVEN VAN DOVE/ GEBARENTALIGE PERSONEN

EMPOWERMENT, IDENTITEIT, EN GELIJKE (ONDERWIJS)KANSEN: PERSPECTIEVEN VAN DOVE/ GEBARENTALIGE PERSONEN EMPOWERMENT, IDENTITEIT, EN GELIJKE (ONDERWIJS)KANSEN: PERSPECTIEVEN VAN DOVE/ GEBARENTALIGE PERSONEN 2012 De Clerck, G Goedele De Clerck, UGent, Fevlado Aansluiting bij emancipatieproces van de Vlaamse

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Doven en Slechthorenden

Spreekbeurt Nederlands Doven en Slechthorenden Spreekbeurt Nederlands Doven en Slechthorenden Spreekbeurt door een scholier 1935 woorden 16 mei 2002 6,4 168 keer beoordeeld Vak Nederlands Hoofdstukken indeling Inleiding 1 Hoe werkt het oor 2 Soorten

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET Talenposters Leerlingen staan doorgaans niet zo bewust stil bij de talige bagage waarover ze beschikken of dat ze betekenissen geven aan diverse talen. Met deze activiteit zetten we hen aan het denken

Nadere informatie

Lesbrief nummer 29 juni 2016

Lesbrief nummer 29 juni 2016 Lesbrief nummer 29 juni 2016 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@tlpst.nl. De dokter praat moeilijk Stel, je bent wat ziekjes en gaat

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen leren wat een faculteit is Leerlingen leren meer over de faculteiten op de Radboud Universiteit Leerlingen leren om een

Nadere informatie

ONTWERPEN VOOR DOVEN

ONTWERPEN VOOR DOVEN ONTWERPEN VOOR DOVEN (en voor iedereen eigenlijk) INTRO studeren Websourd 3d ontwerper geautomatiseerde vertaling Marie van Driessche 2017 DILLEMA - brief doof of niet NIET GEDAAN maar wel gebarentaal

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Prof. Mieke Van Herreweghe

Prof. Mieke Van Herreweghe Kansen en valkuilen in het onderwijs aan dove en slechthorende kinderen en jongeren in Vlaanderen Prof. Mieke Van Herreweghe Prof. Mieke Van Herreweghe, Vakgroep Taalkunde Situatie in Vlaanderen Orale

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA Verhalen van de Hodja: Hassan en de tijgers Introductie van het verhaal - DILIT-luisteren: o De cursisten gaan per 2 zitten (bij voorkeur 2 cursisten met dezelfde moedertaal

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

Gebarentaal. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Gebarentaal. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Kwant 19 may 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/37879 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Enquête Resultaten gebruikersonderzoek online woordenboek Vlaamse Gebarentaal 21 februari-16 maart 2013

Enquête Resultaten gebruikersonderzoek online woordenboek Vlaamse Gebarentaal 21 februari-16 maart 2013 Enquête Resultaten gebruikersonderzoek online woordenboek Vlaamse Gebarentaal 21 februari-16 maart 2013 Joni Oyserman Vlaams GebarentaalCentrum vzw Mei 2013 Doel opzet gebruikersonderzoek Enquête Resultatengebruikersonderzoek

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Reflectieverslag. Materiaal zie Validiv Bagage (Lager: p. 61-98 ; Kleuter: p. 50-87). In bruine kast leraarskamer. Waar te vinden Activiteit

Reflectieverslag. Materiaal zie Validiv Bagage (Lager: p. 61-98 ; Kleuter: p. 50-87). In bruine kast leraarskamer. Waar te vinden Activiteit Reflectieverslag Materiaal zie Validiv Bagage (Lager: p. 61-98 ; Kleuter: p. 50-87). In bruine kast leraarskamer Waar te vinden Activiteit Doel Deze activiteiten eventueel linken met gedichtendag/poëzieweek

Nadere informatie

Allochtone doven Zij hebben naast hun doofheid ook nog te maken met een andere cultuur dit maakt hen tot een aparte

Allochtone doven Zij hebben naast hun doofheid ook nog te maken met een andere cultuur dit maakt hen tot een aparte Werkstuk door een scholier 1537 woorden 15 januari 2004 6,7 94 keer beoordeeld Vak ANW Doofheid Soorten doofheid Bij het vaststellen van de soorten doofheid wordt er gekeken naar de volgende afwijkingen:

Nadere informatie

Lesbrief 3. De fysiotherapeut.

Lesbrief 3. De fysiotherapeut. MDS-65 speakerstand Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Kaya, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Communicatieve beperkingen

Werkstuk Biologie Communicatieve beperkingen Werkstuk Biologie Communicatieve beperkingen Werkstuk door een scholier 4193 woorden 26 januari 2005 6,2 29 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstuk 1 Wat is doof of slechthorend zijn. Doofheid In Nederland

Nadere informatie

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Geachte aanwezigen, Dames en heren, Feest vieren is onlosmakelijk

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Thema 4 Talen / Communicatie. Het schoolboek

Thema 4 Talen / Communicatie. Het schoolboek Les 4.1 Arabische les WOORDWEB: het schoolboek 1. Het schoolboek : een boek waar je op school les uit krijgt. 2. Het Arabische schrift: Arabische schrijftekens / letters. Let op het verband: schriftschrifttekens-schrijftekensschrijven-geschreven.

Nadere informatie

Uitgeschreven interviews van groep tien

Uitgeschreven interviews van groep tien Uitgeschreven interviews van groep tien Dejonghe Lisa Lannoye Eva Van Damme Sieglinde Interview voor leerling Marie : Schrijfleven van een leerling Ben jij iemand die graag schrijft? Zoja, wat schrijf

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Schrijftolken in onderwijs.

Schrijftolken in onderwijs. Schrijftolken in onderwijs. Om duidelijk te maken hoe belangrijk schrijftolken in onderwijs in de toekomst zullen worden zullen we best even terugblikken.. Onderwijs aan doven en slechthorenden is momenteel

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Oren om te horen. 1. Leesopdracht

Oren om te horen. 1. Leesopdracht 1. Leesopdracht Lees de onderstaande tekst goed door. De tekst gaat over de werking van het gehoor en is erg handig voor maken van de overige opdrachten in dit boekje. Oren om te horen Je oren zijn er

Nadere informatie

Kleuters leren lezen

Kleuters leren lezen Kleuters leren lezen Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN.... 4 STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN;

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie