Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!"

Transcriptie

1 QUIZ Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! Wat moet je doen? 1. We doen deze quiz in groepjes. Ga ongeveer per 3 in een groepje zitten. Het groepje dat op het einde van de quiz het meeste punten krijgt is de winnaar! Bepaal wie de timemanager is. Hij of zijn moet goed kijken hoeveel tijd je krijgt voor een opdracht en stop zeggen. Het eerste deel van de quiz vind je op blad A, b, c... maak het studiealfabet op blad Hoe snel kunnen jullie met het woordenboek werken? Maak de oefening op blad Hoeveel woorden begrijp je zonder woordenboek? Maak de oefening op blad Een oefening in instructies uitvoeren. Neem de kaartjes en de instructies erbij. 6. Pictionary: teken de woorden en hopelijk kunnen je collega s raden wat het is. Neem de instructie en de kaartjes 7. Tel alle punten op. Wie is de winnaar? Proficiat! Wat heb je nodig? Verklarende basiswoordenboeken Nederlands. Liefst 1 per persoon. Kaartjes en instructie: instructies uitvoeren (materiaal - blad 6) Kaartjes en instructie: pictionary (materiaal - blad 7) Prijs voor de winnaar

2 Taak blad 2 Wat weet je over studeren en opleidingen in Vlaanderen? Los de vragen hieronder op met de collega s van je groepje. Je hebt 10 minuten. 1. In België is er leerplicht (= je moet naar school gaan) van 3 tot 16 jaar. van 6 tot 16 jaar van 6 tot 18 jaar van 8 tot 18 jaar PUNTEN: Hoeveel semesters zijn er in een academiejaar? 3. In welke maand(en) valt de krokusvakantie? in februari / maart in april / mei in oktober / november in december / januari 4. Een leerling van 15 jaar gaat naar de basisschool de hogeschool de lagere school de middelbare school 5 Je wil een professionele bachelor volgen. Waar kan dat? in een hogeschool in een universiteit in een kleuterschool 6. Wat betekent de afkorting CVO?.. 7. In welke van deze vier steden is er geen universiteit? Gent Kortrijk Leuven Oostende 8. 1 studiepunt is gelijk aan 1 à 2 uur studie 10 à 12 uur studie 25 à 30 uur studie 9. Welke twee examens moet je afleggen als je een rijbewijs wil behalen? Wat is tweedekansonderwijs? een herexamen aan de universiteit (in september) een schooljaar opnieuw doen als je niet geslaagd bent (bisjaar) een opleiding voor volwassenen zonder diploma secundair een opleiding die voorbereidt op een masteropleiding Geef 1 antwoordblad aan het andere groepje. Je corrigeert de antwoorden van het andere groepje. Per juist antwoord krijg je 1 punt. Gebruik de correctie op blad 9.

3 Taak blad 3 Studiealfabet Je probeert met je groepje bij elke letter van het alfabet een woord te schrijven dat iets te maken heeft met school, opleidingen, vakken, lesmateriaal, studies, websites van scholen, studentenvoorzieningen enz. Je krijgt 10 minuten de tijd. Je mag geen cursus of woordenboek gebruiken. Probeer bij zo veel mogelijk letters (Nederlandse!) woorden te vinden. Voorbeeld: een medisch alfabet: a arm, b been, c cholera, d dokter,... PUNTEN:... a n b o c p d q e r f s g t h u i v j w k x l y m z Na 10 minuten woorden zoeken moet je stoppen. Geef jullie studiealfabet aan het andere groepje en corrigeer het papier dat je krijgt. Je krijgt 1 punt per woord. Is er een discussie over woorden vraag dan hulp aan je lesgever.

4 Taak blad 4 Hoe snel kunnen jullie met een woordenboek werken? Neem de woordenboeken en los de vragen op. De slimme groep zal zich eerst een beetje organiseren. Je krijgt hiervoor maximum 5 minuten. Als één groep alle vragen heeft beantwoord voor het einde van de 5 minuten, dan moet de andere groep ook stoppen. Heeft iedereen de instructie begrepen? START Zijn de volgende woorden de of het? Zoek het op in je woordenboek. PUNTEN: ervaring... vraag... afspraak... tabel... tarief... onderwijs... evaluatie... niveau... rijbewijs... formulier Wat betekenen de volgende woorden? Zoek de verklaring in het woordenboek. Schrijf het antwoord KORT. Eén verklaring of synoniem per woord is genoeg. eveneens... materiaal... nadien... ontspannen... concentratie... VDAB... zakken... uitstel... therapie... stage... i.v.m.... Als één groepje alle woorden gevonden heeft, moeten alle groepjes stoppen. Corrigeer deze oefening samen. Als er discussie is, kijk je samen in het woordenboek. Je krijgt 1 punt per juist antwoord. Als je een woord niet hebt gevonden of een fout hebt gemaakt, dan krijg je geen punt.

5 Taak blad 5 Wat betekenen de volgende woorden. Je mag geen cursus of woordenboeken gebruiken voor deze oefening. Je krijgt 10 minuten om met je groepje deze oefening te maken. 1. Instructies begrijpen: Kijk naar de woorden hieronder. Omcirkel tafel, onderlijn raam en schrap stoel. tafel, bord, raam, pen, gom, stoel, kast 2. Wat heeft een dokter gestudeerd? Rechten, geschiedenis of geneeskunde? Noem 3 vakken van de secundaire school:...,..., Waar gaat een student naartoe als hij zegt: Ik ga naar mijn kot? Naar het lokaal van de volgende les. Naar een feestje van zijn studentenclub. Naar zijn studentenkamer. 5. Wat betekent het woord blokperiode? Je collega heeft een examen. Wat zeg je tegen hem? Geef een synoniem van nerveus : z Een plaats waar je boeken kan lezen en lenen is een Mieke heeft 75% op haar examens. Ze heeft genoeg punten om naar het volgende niveau te gaan. Ze is g Hoe oud zijn senioren? +45 jaar, +65 jaar, +85 jaar Na 10 minuten moet je stoppen. Geef jullie antwoorden (1 blad) aan het andere groepje en corrigeer het papier dat je krijgt. Je krijgt 1 punt per woord. Is er een discussie over woorden vraag dan hulp aan je lesgever. Gebruik de correctie op blad 10.

6 Materiaal blad 6 Knip de instructie en de kaartjes van de oefening instructies geven uit en geef ze aan de cursisten. Instructies geven Leg de kaartjes op 1 stapel. Een cursist neemt een kaartje. Hij leest de instructie. De andere cursisten mogen niet helpen. Als deze cursist de instructie correct uitvoert, krijgt zijn groepje 1 punt. Daarna is het de beurt aan een cursist uit het volgende groepje. Je herhaalt deze oefening totdat alle instructiekaartjes gebruikt zijn. Neem de pen van een andere cursist. Leg deze pen op de tafel van de leraar / lerares. Schrijf je naam en je voornaam op het bord. Omcirkel je naam. Onderlijn je voornaam. Zeg je adres aan je collega s. Herhaal dit nog een keer. Schrijf de volgende zin op het bord: Ik ben een man / vrouw. Schrap wat niet past. Vraag een potlood aan een collega. Geef het potlood aan de jongste cursist van de klas. Ga naar de deur. Open de deur. Ga naar de gang. Sluit de deur. Ga naar het bord. Schrijf de volgende woorden op het bord: dokter, journalist, geneeskunde, journalistiek. Verbind de studies met het juiste beroep. Ga naar het bord. Teken een groot huis en een klein huis. Onderlijn het grote huis. Neem een woordenboek. Leg dit boek op de tafel van de leraar / lerares. Vraag het gsm-nummer van 2 collega s. Schrijf het op een papiertje.

7 Ga naar het bord. Schrijf je geboorteland en je geboortedatum op. Omcirkel je geboorteland. Neem je stoel. Zet jouw stoel aan de tafel van de leraar / lerares.

8 Materiaal blad 7 Knip de instructie en de kaartjes van de oefening pictionary uit en geef ze aan de cursisten. Pictionary Neem pen en papier. Leg de kaartjes op 1 stapel. Een cursist neemt een kaartje. Hij laat het kaartje aan niemand zien. Hij tekent het woord op het kaartje. Hij mag NIETS zeggen en geen woorden of letters schrijven. De collega s van zijn groepje hebben 1 minuut om dit woord te raden. De cursisten van de andere groepjes kijken maar mogen niets zeggen! Ze zeggen stop als de minuut voorbij is. Hebben de collega s van de tekenaar het woord geraden? Dan krijgt hun groepje 1 punt. Dan is het de beurt aan een cursist uit het volgende groepje. Je herhaalt deze oefening totdat alle kaartjes op zijn. Voorbeelden van woorden: lachen, tafel, bakker, dik... bibliotheek goed schrijven dokter boek apotheker docent feest cd-speler moe telefoneren studentenkamer

9 Materiaal blad 8 Knip de kaartjes uit en geef ze op het einde van de quiz aan de winnaar. Proficiat! Proficiat! Proficiat! Proficiat!

10 Correctie blad 9 Wat weet je over studeren en opleidingen in Vlaanderen? 1. In België is er leerplicht (= je moet naar school gaan) van 3 tot 16 jaar. van 6 tot 16 jaar van 6 tot 18 jaar van 8 tot 18 jaar 2. Hoeveel semesters zijn er in een academiejaar? 2 3. In welke maand(en) valt de krokusvakantie? in februari / maart in april / mei in oktober / november in december / januari 4. Een leerling van 15 jaar gaat naar de basisschool de hogeschool de lagere school de middelbare school 5 Je wil een professionele bachelor volgen. Waar kan dat? in een hogeschool in een universiteit in een kleuterschool 6. Wat betekent de afkorting CVO? Centrum voor volwassenenonderwijs 7. In welke van deze vier steden is er geen universiteit? Gent Kortrijk Leuven Oostende 8. 1 studiepunt is gelijk aan 1 à 2 uur studie 10 à 12 uur studie 25 à 30 uur studie 9. Welke twee examens moet je afleggen als je een rijbewijs wil behalen? - een theoretisch examen - een praktijkexamen 10. Wat is tweedekansonderwijs? een herexamen aan de universiteit (in september) een schooljaar opnieuw doen als je niet geslaagd bent (bisjaar) een opleiding voor volwassenen zonder diploma secundair een opleiding die voorbereidt op een masteropleiding

11 Correctie blad 10 Wat betekenen de volgende woorden. Je mag geen cursus of woordenboeken gebruiken voor deze oefening. Je krijgt 10 minuten om met je groepje deze oefening te maken. 11. Instructies begrijpen: Kijk naar de woorden hieronder. Omcirkel tafel, onderlijn raam en schrap stoel. tafel, bord, raam, pen, gom, stoel, kast 12. Wat heeft een dokter gestudeerd? Rechten, geschiedenis of geneeskunde? 13. Noem 3 vakken van de secundaire school. Bijvoorbeeld: wiskunde, fysica, chemie, biologie, geschiedenis, Nederlands, Frans, Engels, Duits, godsdienst, aardrijkskunde, lichamelijke opvoeding 14. Waar gaat een student naartoe als hij zegt: Ik ga naar mijn kot? Naar het lokaal van de volgende les. Naar een feestje van zijn studentenclub. Naar zijn studentenkamer. 15. Wat betekent het woord blokperiode? Het is de periode voor de examens. In deze periode krijgen de studenten tijd om te studeren. 16. Je collega heeft een examen. Wat zeg je tegen hem? Veel succes! 17. Geef een synoniem van nerveus : zenuwachtig 18. Een plaats waar je boeken kan lezen en lenen is een bibliotheek. 19. Mieke heeft 75% op haar examens. Ze heeft genoeg punten om naar het volgende niveau te gaan. Ze is geslaagd. 20. Hoe oud zijn senioren? +45 jaar, +65 jaar, +85 jaar

OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1)

OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1) OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1) In de les leer je vaak nieuwe woorden. Je docent kan je helpen, maar je kan nieuwe woorden ook in het woordenboek opzoeken. Wat moet je doen? 1. Neem een woordenboek en

Nadere informatie

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen.

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. VERGETEN! Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. Wat moet je doen? 1. Deze activiteit doe je in een groepje van 4 à 5 studenten. Je speelt een kwartetspel. Lees de instructies

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

INSTRUCTIES BEGRIJPEN

INSTRUCTIES BEGRIJPEN INSTRUCTIES BEGRIJPEN Je volgt een cursus. De docent geeft je mondeling instructies. Kan jij ze begrijpen? Wat moet je doen? 1. Luister naar het geluidsfragment. Neem blad 2 en volg de instructies. Je

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE EXAMENS

RESULTATEN VAN DE EXAMENS RESULTATEN VAN DE EXAMENS Avani, Roberto en Kim hebben een cursus Nederlands gevolgd. Op het einde van de cursus hebben zij 4 examens afgelegd. Hun leraar stuurt hen een mail met de resultaten van de cursus.

Nadere informatie

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK Patrick studeert aan de universiteit. Hij zoekt een rustige plaats om te studeren. Hij wil in de bibliotheek gaan studeren. In de bibliotheek kan je ook de computers. Hij weet niet wanneer de bibliotheek

Nadere informatie

STUDIES EN BEROEPEN. Wat moet je doen?

STUDIES EN BEROEPEN. Wat moet je doen? STUDIES EN BEROEPEN Welke opleiding moet je doen om dokter te worden? Wat doet een ingenieur? Waar werkt een secretaresse? Welk beroep wil jij doen? Wat moet jij studeren? Wat moet je doen? 1. Verbind

Nadere informatie

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN In Vlaanderen is er een universiteit in elke provincie, maar je kan niet alle opleidingen aan elke universiteit volgen. Wat kan je waar studeren? Bron: www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Je bent ziek. Je kan niet naar de les gaan. Je kan een mail sturen naar een collega of naar je docent. Je kan ook naar het secretariaat bellen.

Je bent ziek. Je kan niet naar de les gaan. Je kan een mail sturen naar een collega of naar je docent. Je kan ook naar het secretariaat bellen. IK BEN ZIEK Je bent ziek. Je kan niet naar de les gaan. Je kan een mail sturen naar een collega of naar je docent. Je kan ook naar het secretariaat bellen. Wat moet je doen? 1. Lees de briefjes op blad

Nadere informatie

HOEVEEL MOET IK BETALEN?

HOEVEEL MOET IK BETALEN? HOEVEEL MOET IK BETALEN? Hoeveel kost een cursus? Het antwoord is niet altijd gemakkelijk. In veel scholen is er een comple systeem met verschillende tarieven. Wat moet je doen? 1. Maak de woordenschatoefeningen

Nadere informatie

STUDIEPROGRAMMA S VAN DE HOGESCHOOL

STUDIEPROGRAMMA S VAN DE HOGESCHOOL Je krijgt het studieprogramma van een opleiding (=studie) aan een universiteit en aan een hogeschool. In de tabellen zie je alle opleidingsonderdelen (= vakken, cursussen) die je krijgt als je de opleiding

Nadere informatie

NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN

NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN NAAR SCHOOL IN VLAANDEREN Je leest een tekst over de organisatie en de structuur van het onderwijs in Vlaanderen. Wat moet je doen? 1. Kijk naar de woordenlijst op blad 1 (deze pagina) 2. Lees eerst de

Nadere informatie

SCHOLEN VERGELIJKEN (1)

SCHOLEN VERGELIJKEN (1) SCHOLEN VERGELIJKEN (1) Welke cursussen kan je volgen in welke scholen? In welke scholen zijn de cursussen duur? Wanneer starten de cursussen? Via websites kan je veel informatie vinden. Wat moet je doen?

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1)

OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1) OPZOEKEN IN HET WOORDENBOEK (1) In de les leer je vaak nieuwe woorden. Je docent kan je helpen, maar je kan nieuwe woorden ook in het woordenboek opzoeken. Wat moet je doen? 1. Neem een woordenboek en

Nadere informatie

Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt.

Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt. EEN OPLEIDING KIEZEN Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie en de zoektips

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

IK ZOEK EEN STUDENTENJOB

IK ZOEK EEN STUDENTENJOB Je bent student. Je zoekt een studentenjob. Je gaat naar een interimkantoor. Daar moet je je eerst inschrijven en dan kan je een job krijgen. Wat moet je doen? 1. Vul het inschrijvingsformulier in op blad

Nadere informatie

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS STUDIEPROGRAMMA S VAN HET HOGER ONDERWIJS Je krijgt het studieprogramma van een opleiding (=studie) aan een universiteit en aan een hogeschool. In de tabellen zie je alle opleidingsonderdelen (= vakken,

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

WANNEER KAN IK MIJ INSCHRIJVEN?

WANNEER KAN IK MIJ INSCHRIJVEN? WANNEER KAN IK MIJ INSCHRIJVEN? Je zoekt informatie over de openingsuren van het secretariaat. Wat moet je doen? 1. Kijk naar de informatie op blad 2 en beantwoord de vragen op blad 3. 2. Kijk naar de

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

WIE KAN MIJ HELPEN? Wat moet je doen? 1. Lees de informatie op blad 2.

WIE KAN MIJ HELPEN? Wat moet je doen? 1. Lees de informatie op blad 2. WIE KAN MIJ HELPEN? Op de universiteit zijn er verschillende diensten die je kunnen helpen bij problemen en vragen. Naar wie moet je gaan voor welke vraag of welk probleem? Wat moet je doen? 1. Lees de

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Welkom Voorstelling 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Lessenrooster Rapport Latijnse HERFST KERST TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL rapport

Nadere informatie

STUDENT IN ANTWERPEN. Wat moet je doen?

STUDENT IN ANTWERPEN. Wat moet je doen? STUDENT IN ANTWERPEN Hoeveel mensen studeren er in Antwerpen? Waar kan je in Antwerpen studeren? Hoeveel hogescholen heeft Antwerpen? Deze informatie kan je terugvinden op http://student.antwerpen.be.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019 dinsdag 16 april Jullie krijgen je cijferlijst. Je moet deze lijst goed controleren. Als alle cijfers en de andere gegevens in orde zijn en zet je je handtekening eronder en levert de cijferlijst in bij

Nadere informatie

Moedig je groep aan voordat jullie aan het werk gaan. Wanneer iemand even vastzit, zeg je bijvoorbeeld: Kom op, je kunt het wel.

Moedig je groep aan voordat jullie aan het werk gaan. Wanneer iemand even vastzit, zeg je bijvoorbeeld: Kom op, je kunt het wel. Moedig je groep aan voordat jullie aan het werk gaan. Wanneer iemand even vastzit, zeg je bijvoorbeeld: Kom op, je kunt het wel. Wanneer je groep de opdracht moeilijke vindt, zeg je bijvoorbeeld: We kunnen

Nadere informatie

Centraal Examen 2019 VWO

Centraal Examen 2019 VWO Centraal Examen 2019 VWO Rooster Tijdvak 1: Dag Tijd Vak Donderdag 9 mei 09:00-12:00 Grieks 13:30-16:30 Scheikunde Vrijdag 10 mei 13:30-16:30 Nederlands Maandag 13 mei 09:00-12-00 Geschiedenis 13:30-16:30

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding 2019 2020 EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar gezondheidsopvoeding EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IS EEN KORTE DOCH VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN EEN GELUKKIGE TOESTAND IN DEZE WERELD

Nadere informatie

Op de website van je school vind je alle informatie over lokaalwijzigingen, inhaallessen, afwezige docenten en studie-uitstappen.

Op de website van je school vind je alle informatie over lokaalwijzigingen, inhaallessen, afwezige docenten en studie-uitstappen. AD VALVAS Op de website van je school vind je alle informatie over lokaalwijzigingen, inhaallessen, afwezige docenten en studie-uitstappen. Je kan er zelf ook een mail naar je docent sturen om te zeggen

Nadere informatie

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS Het hoger onderwijs in Vlaanderen kent twee soorten onderwijs: het hoger professioneel onderwijs en het academisch onderwijs. Je kan een opleiding volgen aan een hogeschool of aan een universiteit. Bron:

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

HOE BEHAAL IK EEN RIJBEWIJS?

HOE BEHAAL IK EEN RIJBEWIJS? HOE BEHAAL IK EEN RIJBEWIJS? Hoe behaal je in België een rijbewijs? Welke examens moet je afleggen? Wat moet je doen? 1. Lees de vragen op blad 2 en zoek de antwoorden in de tekst op blad 3. Op blad 4

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Centraal Examen 2019 HAVO

Centraal Examen 2019 HAVO Centraal Examen 2019 HAVO Rooster Tijdvak 1: Dag Tijd Vak Donderdag 9 mei 13:30-16:30 Wiskunde A en B Vrijdag 10 mei 09:00-11:30 Duits 13:30-16:30 Management en Organisatie Maandag 13 mei 09:00-12:00 Geschiedenis

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

WELKOM IN DE CURSUS. Wat moet je doen?

WELKOM IN DE CURSUS. Wat moet je doen? WELKOM IN DE CURSUS Abdul en Irina starten vandaag met een intensieve cursus Nederlands. De leraar geeft tijdens de les informatie over de cursus en de examens. De leraar maakt ook enkele afspraken met

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK ANNULEREN

EEN AFSPRAAK ANNULEREN EEN AFSPRAAK ANNULEREN Je hebt een afspraak voor een intakegesprek. Je kan niet naar de afspraak gaan. Je telefoneert naar het secretariaat. Je annuleert de afspraak. Wat moet je doen? 1. Lees de dialoog

Nadere informatie

Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen leren wat een faculteit is Leerlingen leren meer over de faculteiten op de Radboud Universiteit Leerlingen leren om een

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Lesmateriaal hoofdstuk 4 Spreken Oefeningen uit Voorbereiding op Werk De volgende tien oefeningen zijn afkomstig van de website behorende bij: Verboog, M. & Adèr,

Nadere informatie

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk.

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Hoofdstuk 2 oefening 9 Extra luisteroefeningen U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Opgave 1 Kijk bij oefening

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 426 van 9 april 2014 van ANN BRUSSEEL

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 426 van 9 april 2014 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 426 van 9 april 2014 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG?

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? Sommige mensen zijn goed in talen, andere mensen zijn goed in wiskunde. Waar ben jij goed in? Welke vakken doe jij graag? Wat moet je doen? Werk samen in groep. 1. Maak de woordenschatoefeningen

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE!

BELANGRIJKE INFORMATIE! Aan ouders en leerlingen van klas 4M/4MH BELANGRIJKE INFORMATIE! Rotterdam, 13 mei 2018 Betreft: Informatie einde schooljaar Geachte ouders/beste leerlingen, Maandag 14 mei start het Centraal Schriftelijk

Nadere informatie

Info examen 2018 (periode 6)

Info examen 2018 (periode 6) Info examen 2018 (periode 6) Aan de examenkandidaten van 2018 en hun ouder(s)/verzorger(s) Spijkenisse, maart 2018 Beste examenkandidaten, De examens staan voor de deur. De praktijkexamens en mondelinge

Nadere informatie

Schrijven OPDRACHTKAART. U leert formulieren in te vullen. www.nt2taalmenu.nl

Schrijven OPDRACHTKAART. U leert formulieren in te vullen. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Info examen 2019 (periode 6)

Info examen 2019 (periode 6) Info examen 2019 (periode 6) Aan de examenkandidaten van 2018 en hun ouder(s)/verzorger(s) Spijkenisse, maart 2019 Beste examenkandidaten, De examens staan voor de deur. De praktijkexamens en mondelinge

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug.

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug. Kinderbijslag na de leerplicht Studenten contact telefoon dossiernummer Als jongeren na de leerplicht studeren of een opleiding volgen, kan de kinderbijslag doorbetaald worden tot hun 25e. Om het recht

Nadere informatie

4. Persoonlijke getuigenis Zonder twijfel een enorme meerwaarde, zowel persoonlijk als voor de studies!

4. Persoonlijke getuigenis Zonder twijfel een enorme meerwaarde, zowel persoonlijk als voor de studies! 1. Algemeen Opleiding: Master Fysica en Sterrenkunde Gastinstelling: Universiteit Utrecht Land: Nederland Periode: 2 de semester 2011-2012 2. Wat te doen voor vertrek 2.1 Administratieve verplichtingen

Nadere informatie

Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s.

Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s. Onderwerp Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s. NED 2.8 WO 2.7 WO 2.9 WIS 5.4 *NED 4.2 Een instructie geven zodat

Nadere informatie

Jong geleerd, oud gedaan. Opstap W 1. Interview. Bedenk vragen over de schooltijd van uw medecursisten:

Jong geleerd, oud gedaan. Opstap W 1. Interview. Bedenk vragen over de schooltijd van uw medecursisten: Jong geleerd, oud gedaan Opstap.k v a W 1 Interview Bedenk vragen over de schooltijd van uw medecursisten: leeftijd op eerste schooldag gemengde school / jongensschool / meisjesschool aantal jaar op de

Nadere informatie

Dagelijks werkperiode 3

Dagelijks werkperiode 3 Naam Huric Medina Klas 3LAW Schooljaar 2013-2014 Latijn 68 Goed gewerkt, Medina. Wiskunde Mooi resultaat, Medina. Je werkt hard aan wiskunde en dat is te zien aan je punten. Doe zo verder tot aan het examen.

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR EEN INTAKEGESPREK

EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR EEN INTAKEGESPREK Maya wil een cursus Nederlands volgen. Ze moet een afspraak maken voor een intakegesprek met het Huis van het Nederlands. Wat moet je doen? 1. Luister twee keer naar het fragment. Beantwoord de vragen

Nadere informatie

Christmas time 2.0! Lesbrief

Christmas time 2.0! Lesbrief hristmas time 2.0! Raadsel Los met je groepje het raadsel hieronder op door: 1. samen het raadsel te lezen; 2. voor jezelf na te denken over de oplossing; 3. de oplossing aan je groepsgenoten te vertellen

Nadere informatie

Christmas time 3.0. Spelverloop LESBRIEF CHRISTMAS TIME 3.0

Christmas time 3.0. Spelverloop LESBRIEF CHRISTMAS TIME 3.0 Christmas time 3.0 Lichtjes, kerstbomen, kadootjes... Je ziet het al overal om je heen. Het is bijna Kerstmis! Om alvast in de sferen te komen ga je in deze lesbrief verschillende opdrachten uitvoeren

Nadere informatie

eindexamen 2018

eindexamen 2018 M@VO eindexamen 2018 Deze week examenvoorlichting ouders en leerlingen. Voor ouders is de powerpoint beschikbaar Belangrijk! Voor ouders en leerlingen; overzicht data alle examenonderdelen M@VO. Voor ouders

Nadere informatie

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2015

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2015 dinsdag 21 april Mavo: Jullie krijgen twee cijferlijsten mee naar huis. Je moet deze lijst goed controleren. Je levert één door je ouders getekende cijferlijst woensdag 22 april weer in bij je mentor.

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

Naam: Voornaam:. adres:... Officieel adres (voor de briefwisseling) : Naam van de instelling :... Officieel adres :. Benaming van de studie :

Naam: Voornaam:.  adres:... Officieel adres (voor de briefwisseling) : Naam van de instelling :... Officieel adres :. Benaming van de studie : - Vragenlijst Naam: Voornaam:. privé: GSM:... E-mailadres:... fficieel adres (voor de briefwisseling) : Geboortedatum : /.. 1. Gegevens over de voorgenomen studie in België Naam van de instelling :.....

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen.

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen. VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

EEN BRIEFJE SCHRIJVEN OM IEMAND TE BEDANKEN

EEN BRIEFJE SCHRIJVEN OM IEMAND TE BEDANKEN EEN BRIEFJE SCHRIJVEN OM IEMAND TE BEDANKEN Je krijgt een mail van de secretaresse, van je docent of van een medecursist. Je schrijft een briefje terug om te bedanken. Wat moet je doen? 1. Lees de informatie

Nadere informatie

Naar de finish.. Belangrijke data en afspraken omtrent het eindexamen Naar de finish leerlingversie 2018 Pagina 1

Naar de finish.. Belangrijke data en afspraken omtrent het eindexamen Naar de finish leerlingversie 2018 Pagina 1 Naar de finish.. Belangrijke data en afspraken omtrent het eindexamen 2018 Naar de finish leerlingversie 2018 Pagina 1 Beste examenkandidaten, Nog enkele weken en dan begin je aan je eindexamen. Een spannende

Nadere informatie

IK BEN EEN MUZIKANTJE Door Kim Wagemans

IK BEN EEN MUZIKANTJE Door Kim Wagemans IK BEN EEN MUZIKANTJE Door Kim Wagemans Doelgroep RG 1.1: niet- of zwakgealfabetiseerde NT2-cursisten. Doelstellingen - Luisteren: de cursist kan informatie halen uit een mededeling - Voorbereidend lezen

Nadere informatie

INFORMATIE BULLETIN EXAMEN 2012 TL -1-

INFORMATIE BULLETIN EXAMEN 2012 TL -1- INFORMATIE BULLETIN EXAMEN 2012 TL 1 Overzicht Examendata 2012 vr 30 mrt. t/m di. 10 april Toetsweek 2 (T7) do 19 april do 26 april vr 27 april ma 7 mei ma 7 mei t/m vr 11 mei di 15 mei t/m di 29 mei wo

Nadere informatie

Fiche 2: Proactieve klasmanagementstrategieën

Fiche 2: Proactieve klasmanagementstrategieën Fiche 2: Proactieve klasmanagementstrategieën Je vindt hieronder 2 bladzijden met situaties links en proactieve klasmanagementstrategieën rechts. Verder vind je een blad met de nummers 1 en 2. We kopiëren

Nadere informatie

Examenboekje Lieve, beste examenleerlingen,

Examenboekje Lieve, beste examenleerlingen, Examenboekje 2019 Lieve, beste examenleerlingen, Het schoolexamen zit erop: 50% van het eindexamencijfer is binnen. Velen van jullie gaan met een mooie lijst richting Centraal Eindexamen, waar de andere

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 2 Geld

Spreekopdrachten thema 2 Geld Spreekopdrachten thema 2 Geld Opdracht 1 bij 2.1 Cursist A is groenteman. Cursist B koopt iets bij hem op de markt. Cursist A begint het gesprek. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1. Goedemiddag!

Nadere informatie

INTAKEFORMULIER STUDENT BRUGTRAJECT

INTAKEFORMULIER STUDENT BRUGTRAJECT University Colleges Leuven-Limburg Groep Gezondheid en Welzijn Campus LiZa Schiepse Bos 5 3600 Genk INTAKEFORMULIER STUDENT BRUGTRAJECT 2016-2017 Welkom in onze hogeschool. Wij stellen het zeer op prijs

Nadere informatie

Locatie Stadion. Examenrooster en aandachtspunten

Locatie Stadion. Examenrooster en aandachtspunten Locatie Stadion Examenrooster en aandachtspunten 2014 2015 Examenjaar 2014-2015 Aan de eindexamenkandidaten van Het Hooghuis Het einde van jullie schoolloopbaan op Het Hooghuis zit er aan te komen. Een

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

Observatie l gedrag leerlingen

Observatie l gedrag leerlingen Observatie l gedrag leerlingen Datum: 27 Maart Student: Carolien Kliffen Student nr.: 500617968 School: PCC Fabritiusstraat Klas: 1a1 Lesuur: 2 e, 4 e, 5 e, 6 e uur Inleiding Ik wil weten wat de invloed

Nadere informatie

SWOT-analyse piloottrajecten expertisenetwerk School of Education. Katrien Luyten

SWOT-analyse piloottrajecten expertisenetwerk School of Education. Katrien Luyten SWOT-analyse piloottrajecten expertisenetwerk School of Education Katrien Luyten Schets piloottrajecten 2016-2017 CVO LIMLO (Diepenbeek) CVO HIK (Geel) CVO VTI Brugge CVO VIVO (Kortrijk) Wiskunde Natuurwetenschappen

Nadere informatie

joepla 3 De Spinnenweb hoogte van je stemming

joepla 3 De Spinnenweb hoogte van je stemming De Spinnenweb hoogte van je stemming je niets lichaam Alle leerlingen staan in een kring en pakken elkaars handen vast. De kring moet zo groot zijn dat de armen op schouderhoogte hangen. Elke speler krijgt

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding Academiejaar 2014/2015 bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Je ideale opleiding

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Beste eindexamenkandidaat,

Beste eindexamenkandidaat, Beste eindexamenkandidaat, Binnenkort begint voor jou het centraal schriftelijk eindexamen (CSE). Uiteraard ben je de afgelopen weken druk bezig geweest met het voorbereiden van het examen voor de verschillende

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DIEREN OVER DE HELE WERELD De leerlingen leren kenmerken van dieren over de hele wereld kennen. P. 04-05 Actua 1 STAGE BIJ EEN REDACTIE

Nadere informatie

Lestips. Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes

Lestips. Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes De pyjamareus Lestips P LE I S T ER Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes OVE R BE 1. Overal pijn DNET Verteloefening Materiaal: ruimte om in een kring te zitten, stickers of etiketten

Nadere informatie

Wat na het secundair onderwijs?

Wat na het secundair onderwijs? Wat na het secundair onderwijs? Inhoud 1. Kiezen 3. Andere opleidingen 4. 7 de specialisatiejaren bso en Se-n-se 5. En nu informatie zoeken 1. Kiezen Neem je Begin op TIJD Jezelf verkennen Aanbod verkennen

Nadere informatie

Leesboekje de school

Leesboekje de school Leesboekje de school Leesboekje De School Pagina 1 Dit is de juf. Dit is de meester. Dit is de leerling. Dit is de groep. Dit is de pen. Dit is het potlood. Dit is het boek. Dit is de map. Dit is het papier.

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie