VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Ontwerp en prototyping van 3D overlaten in TRIWAQ. EV/M Datum 2 januari 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Ontwerp en prototyping van 3D overlaten in TRIWAQ. EV/M07.077 Datum 2 januari 2008"

Transcriptie

1 Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M7.77 Datum 2 januari 28 Auteur(s) Onderwerp dr.ir. E.A.H. Vollebregt Postbus AG DELFT tel fax vortech@vortech.nl Ontwerp en prototyping van 3D overlaten in TRIWAQ Documentinformatie Versie Auteur Datum Opmerkingen Review.8 EV Eerste versie van rapportage BvtH.9 EV Toevoeging advectieschema TRIWAQ aan overlaten-routines Bestandslokatie: /v3/e5q bo simona/c772-3d-overlaten/report Inhoudsopgave 1 Inleiding Overlaten in TRIWAQ-berekeningen met één laag Gebruik van het advectieschema van TRIWAQ in de overlatenroutines Aanpassing van de dieptegemiddelde snelheden u- en vmean Uitbreidingen ten behoeve van overlaten in 3D berekeningen Resultaten met overlaten in 3D berekeningen Conclusies Inleiding Barriers en overlaten zijn constructies die belangrijke effecten hebben op de stroming in rivieren en estuaria. De modellering hiervan in WAQUA en TRIWAQ blijkt lastig te zijn. In de afgelopen jaren zijn hieromtrent verschillende activiteiten uitgevoerd. Met name is er in 25 een prijsvraag geweest waarin Svašek Hydraulics BV, VORtech en WL Delft Hydraulics hun visie op een aantal vraagstukken hebben gegeven, welke in een workshop in november 25 bij RIKZ zijn gepresenteerd. In het verlengde daarvan hebben WL Delft Hydraulics en VORtech samen een aantal wijzigingen met betrekking tot overlaten uitgewerkt en/of geïmplementeerd [2]. Parallel daaraan heeft Svašek verbeteringen aan de modellering van barriers ontwikkeld/uitgeprobeerd.

2 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 2 In april 27 is er een nieuwe workshop geweest waarin de stand van zaken rondom barriers en overlaten is gepresenteerd. Op basis hiervan heeft Mustapha Elorche in overleg met Martin Scholten een werkplan voor 27 gemaakt. Een van de onderdelen hiervan wordt ingevuld via de huidige change c772 van het SIMONA B&O-contract: het maken van een eerste implementatie van 3D overlaten in TRIWAQ, conform het ontwerp dat in 26 door WL en VORtech is opgesteld. Het is al meerdere jaren mogelijk om in een rivierenmodel met TRIWAQ met één laag ook overlaten te modelleren. Ook kunnen overlaten als subkritische 3D barrier worden gemodelleerd. Wat ontbreekt is een 3D overlaat die ook superkritische stroming aan kan. Bij de modellering van overlaten en barriers in 3D modellen worden de zogenaamde overzichtsen detailbenaderingen onderscheiden. In het rapport van het WL [2] wordt een functioneel ontwerp voor een 3D overlaat volgens de overzichtsmodel benadering uitgewerkt, welke met een geringe inspanning kan worden geïmplementeerd. Over die implementatie wordt in het huidige memo verslag gedaan. 2 Overlaten in TRIWAQ-berekeningen met één laag Om te beginnen is in dit project een eenvoudige WAQUA-berekening met een overlaat met TRIWAQ met één laag nagespeeld. Dit betreft test-4 van de overlaten-testset van Dénes Beyer [1]: een recht kanaal met vlakke bodem met een overlaat in het midden. De benedenstroomse waterstand wordt constant gehouden, en het opgelegde debiet variëert in de tijd tussen en 2 m 3 /s. De initiële berekeningen met WAQUA en TRIWAQ lieten grote verschillen zien, zoals wordt getoond in Figuur 1. Bij het maximale debiet is het verschil in het energieverlies over de overlaat zo n 23 cm op een totaal verval van 1 m in WAQUA. Deze verschillen betreffen de situatie van volkomen afvoer en blijken samen te hangen met de verschillende advectieschema s die in WAQUA en TRIWAQ worden gebruikt. Het is overigens niet eenvoudig om te bepalen welk energieverlies voor volkomen afvoer het juiste is. De theorie zegt dat het debiet voor een recht aangestroomde lange overlaat zonder wrijvingsverliezen op de kruin voor volkomen afvoer gelijk is aan Q volk = ge 1 E 1, met E 1 = U 1 2 2g + H 1 (1) Hierin is H 1 de bovenstroomse waterstand ten opzichte van de kruin en U 1 de verticaal gemiddelde stroomsnelheid. Bij een gegeven debiet en geometrie kan hieruit de bovenstroomse stromingstoestand worden afgeleid. In het huidige testgeval geeft dat bij Q volk = 2/3 m 2 /s de waardes H 1 = 2.27 m en U 1 = 2.4 m/s, deze komen goed met de oplossing van WAQUA overeen.

3 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari Vergelijking WAQUA (oud) met TRIWAQ met 1 laag.5 oud oud Difference in Figuur 1: Vergelijking van resultaten van WAQUA en van TRIWAQ met één laag voor test 4 voor de oorspronkelijke versie van de programmatuur. Deze oplossing zegt echter nog niets over de benedenstroomse stromingstoestand H 2, U 2. Volgens de theorie kan die toestand worden berekend onder aanname van impulsbehoud. De impulsbalans bevat echter naast de snelheidscomponent ook een term die van de druk afkomstig is, en die is niet zondermeer bekend. In de werkelijkheid zal ondermeer de vormgeving van de overlaat invloed hebben op het energieverlies. In het numerieke model komen de benedenstroomse waterstand en stroomsnelheid waarschijnlijk vooral via de advectieve termen tot stand. In de Figuren 2 en 3 worden de resultaten gepresenteerd voor testmodel test-4 voor berekeningen met een iets aangepast advectieschema in TRIWAQ. In Figuur 2 wordt op de overlaat en het eerstvolgende punt benedenstrooms in plaats van het tweede orde upwindschema het centrale schema van WAQUA gebruikt. In Figuur 3 wordt daarnaast ook in het tweede snelheidspunt benedenstrooms van de overlaat een eerste orde in plaats van tweede orde upwindbenadering gebruikt. De figuren laten zien dat de resultaten van TRIWAQ voor het beschouwde testmodel praktisch kunnen worden gelijkgemaakt aan die van WAQUA. In Figuur 2 is de bovenstroomse waterstand al praktisch gelijk, in Figuur 3 is ook de benedenstroomse waterstand gelijk. Het is niet duidelijk hoe de overeenkomst in Figuur 3 zo sterk kan zijn; in het tweede benedenstroomse punt worden nog steeds heel verschillende advectiebenaderingen gebruikt. Het is ook niet duidelijk hoe belangrijk deze overeenkomst tussen WAQUA en TRIWAQ is; zoals hierboven betoogd kan niet gemakkelijk worden achterhaald in hoeverre de benedenstroomse waterstand van de WAQUA-berekening ergens op slaat.

4 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari Vergelijking WAQUA (oud) met TRIWAQ met 1 laag.5 oud oud Difference in trscue: centrale discretisatie op de overlaat en 1e punt benedenstrooms.4 Figuur 2: Vergelijking van resultaten van WAQUA en van TRIWAQ met één laag voor test 4 bij aanpassing van het advectieschema in TRIWAQ (centrale discretisatie op de overlaat en het eerste benedenstroomse punt)..5 Vergelijking WAQUA (oud) met TRIWAQ met 1 laag.5 oud oud Difference in x 1 3 trscue: centraal op overlaat en 1e punt, 1e orde upwind 2e punt downstream 4 Figuur 3: Vergelijking van resultaten van WAQUA en van TRIWAQ met één laag voor test 4 bij aanpassing van het advectieschema in TRIWAQ (centrale discretisatie op de overlaat en het eerste benedenstroomse punt, eerste orde upwind in het tweede benedenstroomse punt).

5 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 5 Een nadeel van de aanpassingen aan het advectieschema is dat het aantal iteraties van de solver trsjam in bepaalde gevallen sterk kan toenemen. Deze zgn. red-black Jacobi solver werkt niet goed voor het centrale schema, dus voor modellen waarin overlaten worden gebruikt. Voor het Maasdemo-model met TRIWAQ met 1 laag speelt dit niet merkbaar, maar voor test-4 wel. Daar heeft TRIWAQ nu gemiddeld iteraties nodig, voorheen was dat 3.5. Ter vergelijking: de solver waslgs van WAQUA convergeert voor dit probleem meestal in een stap. 3 Gebruik van het advectieschema van TRIWAQ in de overlatenroutines Naar aanleiding van de sterke toename van het aantal iteraties is naar een andere manier van ondersteunen van overlaten in TRIWAQ gezocht. Deze is gevonden door aanpassing van de berekening van het energieverlies in de overlatenroutines. In de overlatenroutines wordt een vereenvoudigde impulsvergelijking gebruikt om het energieverlies van een overlaat bij volkomen afvoer te kunnen herleiden. Deze was oorspronkelijk geschreven als: dtevol = ewbov - ewben - dteffr Hierin staan ewbov en ewben voor de boven- en benedenstroomse energiehoogte, op basis van speciale snelheidstermen u m 1 u m /2g en u m+1 u m /2g, en dteffr voor het verlies door veldwrijving. Voor de uitbreiding naar TRIWAQ blijkt het handiger wanneer de impulsvergelijking in de volgende vorm wordt gezet: u m+1 u m 1 u m + g ζ m+1 ζ m + ± g 2δx δx δx E + g u m u2 + v 2 = (2) C 2 H In de eerste term van deze vergelijking kan het advectieschema van WAQUA worden herkend. Het teken van het energieverlies E van de overlaat hangt af van de richting van de stroming; bij u > wordt het plus-teken gebruikt. In de overlatenroutines wordt vergelijking (2) gebruikt om uit de stromingstoestand van de oude tijdstap het energieverlies E te herleiden. Uit de stromingstoestand volgt verder wat het theoretische volkomen afvoerdebiet is. Vervolgens wordt als nieuwe energieverlies ratio E gebruikt, met ratio de verhouding tussen het oude debiet en het volkomen afvoerdebiet. Ten behoeve van TRIWAQ-berekeningen met overlaten is de benadering van het advectieschema in subroutine wagenl aangepast. In TRIWAQ worden afwisselend twee verschillende benaderingen gebruikt: 3u m + 4u m 1 u m 2 u m+1 u m 1 A 1 = u m, A 2 = u m δx 2δx (3)

6 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 6 Hierin is A 1 de tweede orde upwind-benadering voor het geval u m > en A 2 de centrale benadering die ook in WAQUA wordt gebruikt. Bij de berekening van A 1 en A 2 wordt ook naar schotjes gekeken. In gevallen waarin er schotjes in de buurt van de overlaat staan kan er een eerste orde upwind-benadering of helemaal geen advectie worden gebruikt. Hierbij zijn de keuzes van de rekenroutines trscue en trsumo nageprogrammeerd, ook voor overlaten in WAQUA-berekeningen. Dit levert verschillen op voor bestaande modellen met overlaten. De testbank laat zien dat dit lokaal grote verschillen kunnen zijn, maar dat ze in de meeste roosterpunten beperkt blijven tot enkele mm of cm. Deze nieuwe advectiebenadering in de overlatenroutines levert een goede overeenstemming tussen WAQUA en TRIWAQ op, zonder dat er in de rekenroutines grote aanpassingen aan het advectieschema hoeven te worden gemaakt. Dit wordt geïllustreerd voor test 4 in Figuren 4 e. In het eerste geval zijn alle eerder gemaakte aanpassingen aan het advectieschema van TRIWAQ teruggedraaid, in het tweede geval wordt er alleen direct benedenstrooms van de overlaat nog een aanpassing gebruikt. Het is opvallend dat die aanpassing effect heeft op de bovenstroomse waterstand, ook in de periode dat het debiet constant wordt gehouden. Hierin speelt een rol dat de oplossing niet volledig stationair wordt maar per halve tijdstap tot 2 cm variëert. In de overlatenroutines wordt hier niet volledig rekening mee gehouden maar worden beide advectiebenaderingen op de nieuwst beschikbare waardes toegepast. De halvetijdstapslingering is kleiner wanneer de eerste orde upwind-benadering wordt gebruikt in het eerste benedenstroomse punt (Figuur 5). Daarom verdient die methode volgens ons de voorkeur en wordt die in de rest van dit rapport gebruikt. 4 Aanpassing van de dieptegemiddelde snelheden u- en vmean Om overlaten te kunnen ondersteunen in 3D berekeningen hebben we als eerste de snelheidsarrays (uh, vh, up en vp) in de aanroep van de overlatenroutines vervangen door de arrays met dieptegemiddelde snelheden (umean en vmean). Dat leverde echter in 2D berekeningen verschillen op die blijken samen te hangen met de tijdsniveaus waarop de dieptegemiddelde snelheden worden bepaald. Naar aanleiding hiervan zijn wijzigingen aangebracht in de manier waarop de dieptegemiddelde snelheden worden berekend en gebruikt. De arrays umean en vmean waren in 2D berekeningen aliassen voor de arrays up (hele tijdsniveaus) en vh (halve tijdstippen). In 3D berekeningen werden umean en vmean beiden aan het begin van iedere aanroep van subroutine trssuw herberekend op basis van de arrays up en vh. Daarbij worden wel steeds iets andere posities van laaginterfaces gebruikt, namelijk de nieuwste posities die beschikbaar zijn. De dieptegemiddelde snelheden worden ondermeer gebruikt in het horizontale k ɛ turbulentiemodel, in de harmonische analyse van snelheden en in de bepalen van maximale/minimale waardes gedurende de berekening. In de meeste gevallen is het daarbij raar dat er waardes gebruikt worden die een halve tijdstap achterlopen bij de nieuwste waardes die beschikbaar zijn. Dat geldt ook voor het nieuwe gebruik van de dieptegemiddelde snelheden in de overlatenroutines.

7 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari Vergelijking WAQUA (oud) met TRIWAQ met 1 laag.5 oud oud wagenl: advectieschema TRIWAQ verwerkt in overlatenroutines.2 Difference in Figuur 4: Vergelijking van resultaten van WAQUA en van TRIWAQ met één laag voor test 4 bij gebruik van het advectieschema in TRIWAQ in de overlatenroutines..5 Vergelijking SDS wq (oud) met SDS k1.5 oud oud wagenl: advectieschema TRIWAQ verwerkt in overlatenroutines Difference in trscue: 1e orde upwind in 1e punt downstream van overlaat.4 Figuur 5: Idem als Figuur 4, maar met gebruik van eerste orde upwind-benadering benedenstrooms van de overlaat.

8 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 8 Om de verschillen in WAQUA-berekeningen met overlaten te verhelpen zijn er twee nieuwe arrays met dieptegemiddelde snelheden ingevoerd en zijn de bestaande arrays hernoemd. Er worden nu altijd vier arrays gedefiniëerd: upmean, uhmean, vpmean en vhmean. In 2D berekeningen zijn dit allemaal aliassen naar de bestaande arrays up-vh. De gemiddelde snelheden worden verder direct herberekend wanneer er nieuwe snelheden zijn bepaald. Dus aan het einde van subroutine trscue en aan het einde van trssuw. Hierbij worden in sommige gevallen net wat andere laagdiktes gebruikt dan wanneer de berekening aan het begin van trssuw zou worden uitgevoerd. De nieuwe naamgeving voor de dieptegemiddelde arrays is op alle plekken waar u- en vmean worden gebruikt ingevoerd. Daarnaast zijn op een aantal plekken de gebruikte tijdsniveaus aangepast: De harmonische analyse van (dieptegemiddelde) stroomsnelheden betreft voortaan voor zowel de u- als de v-richting de waardes op het hele tijdsniveau. De maximale/minimale stroomsnelheden gedurende de simulatie betreffen voortaan de hele tijdsniveau s. Ook de stroomsnelheden op het tijdstip van de maximale waterstand betreffen de hele tijdsniveau s. In het horizontale turbulentiemodel worden steeds de nieuwst beschikbare stroomsnelheden gebruikt. Bij QH-randen worden de nieuwst beschikbare stroomsnelheden gebruikt. 5 Uitbreidingen ten behoeve van overlaten in 3D berekeningen Voor het daadwerkelijk kunnen gebruiken van overlaten in 3D berekeningen blijken vervolgens slechts heel beperkte aanpassingen nodig te zijn: Op verschillende plekken wordt gecontroleerd of de overlatenberekening mag of moet worden uitgevoerd. Deze controles zijn aangepast. De bijbehorende foutmeldingen (2597, 2764) zijn verwijderd uit de programmatuur. Het uitgangspunt voor de overlatenroutines is dat ze worden toegepast op dieptegemiddelde grootheden, en dat ze daarmee in 3D berekeningen een overeenkomstig energieverlies opleveren als wanneer er 2D gerekend wordt. In de aansturing van de overlatenroutines zijn de arrays u en v vervangen door u- en vmean. Van de debieten zijn geen totalen beschikbaar. Daarom worden de 3D arrays qxk en qyk doorgegeven en binnen wagwch over alle lagen gesommeerd. Het array czu bevat een omgerekende 3D Chézy-coëfficiënt. Dit array is vervangen door de 2D Chézy-coëfficiënt die in trschz wordt bepaald.

9 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 9 In de rekenroutines moet de energieverliesterm voor overlaten in alle lagen in plaats van alleen de onderste laag k=kmax worden toegepast: c c c add energyloss term to momentum equation per layer iwu = lgrovu(nm) do 53 k = 1, kmax uabs = max(abs(uh(nm,k)),.1) bbk(nm,k) = bbk(nm,k) + hlfgdt*weirde(iwu) / (uabs*gvu(nm)) 53 continue De 3D overlaten worden vooralsnog niet ondersteund in TRIWAQ-modellen waarin de Z- gebaseerde ruwheidsmethode wordt gebruikt. Deze restrictie zat al in de programmatuur, maar de achtergrond ervan is onduidelijk. Ook is de Z-gebaseerde ruwheid niet in WAQUA toegestaan, terwijl ze daar in principe wel nuttig kan zijn. Indien gewenst kunnen deze restricties worden verwijderd uit de programmatuur. 6 Resultaten met overlaten in 3D berekeningen Er zijn testen uitgevoerd met testmodellen test-4 en test-29. Resultaten die zijn verkregen met test-4 worden weergegeven in Figure en 7. De verschillen lijken vooral samen te hangen met verschillen tussen de uitwerking van bodemwrijving in 2D en 3D berekeningen. Wanneer de bodemwrijving wordt verminderd of uitgeschakeld dan nemen de verschillen af. De invloed van de ruwheidsformulering wordt voor een kanaal zonder overlaat geïllustreerd in Figuur 8. De figuur laat zien dat WAQUA en TRIWAQ met één laag goed met elkaar overeenkomen, maar dat dezelfde Chézy-waarde C 2D = 6 in TRIWAQ met 4 lagen een iets groter verhang oplevert. In de overlatenroutines wordt een vereenvoudigde impulsvergelijking (2) gebruikt om het energieverlies ten gevolge van de overlaat te kunnen herleiden. In de 3D-berekening wordt in die vereenvoudigde impulsvergelijking de bodemwrijving geschat op basis van dieptegemiddelde stroomsnelheden en de coëfficiënt C 2D. Figuur 8 laat nu zien dat daarmee een afwijking wordt geïntroduceerd. Het is echter niet gemakkelijk om dat in 3D berekeningen beter te doen. Daarvoor moet het totale energieverlies ten gevolge van bodemwrijving worden bepaald, waarin waarschijnlijk ook effecten van verticale viscositeit moeten worden verdisconteerd. De resultaten die zijn verkregen met test-29 worden weergegeven in Figuur 9. De resultaten komen beter overeen dan die voor test-4 (Figuur 6, boven). Dat komt doordat het het water zich achter de overlaat over een breder gebied verspreidt, waardoor de stroomsnelheden lager zijn en de invloed van bodemwrijving kleiner is. In Figuur 9 (onder) worden de berekende waterstanden in detail getoond voor de overgang van onvolkomen naar volkomen afvoer. De oscillaties komen doordat de overlatenroutines

10 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari Vergelijking SDS k1 (oud) met SDS k4.5 oud oud wagenl: advectie TRIWAQ, trscue: 1e orde upwind 1e punt downstream Difference in bodemwrijving: White Colebrook, Vergelijking SDS k1 (oud) met SDS k9.5 oud oud wagenl: advectie TRIWAQ, trscue: 1e orde upwind 1e punt downstream Difference in bodemwrijving: White Colebrook,.2.8 Figuur 6: Vergelijking van resultaten voor test 4 van TRIWAQ met één laag met TRIWAQ met vier (boven) of negen lagen (onder).

11 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari Vergelijking SDS k1 (oud) met SDS k4.5 oud oud wagenl: advectie TRIWAQ, trscue: 1e orde upwind 1e punt downstream Difference in 5 x bodemwrijving: Chezy, Vergelijking SDS k1 (oud) met SDS k4.5 oud oud Difference in x 1 3 wagenl: advectie TRIWAQ, trscue: 1e orde upwind 1e punt downstream bodemwrijving: Chezy, 6 4 Figuur 7: Vergelijking van resultaten voor test 4 van TRIWAQ met één laag met TRIWAQ met vier lagen, met Chézy ruwheidsformulering met C 2D = 6 (boven) en C 2D = 6 (onder).

12 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28.8 Waterstand in kanaal zonder overlaat, Q=2, H= Triwaq 1 laag, White Colebrook.2 Triwaq 4 lagen, Chezy 6 Waqua, Chezy 6 Triwaq 1 laag, Chezy 6 Triwaq 1 laag, Chezy Waterstand [m] rooster coordinaat m Figuur 8: Waterstand in een kanaal met vlakke bodem met debiet 2 m 3 /s en benedenstroomse randvw ζ = afhankelijk van de ruwheidsformulering en aantal lagen dat wordt gebruikt. soms voor onvolkomen en soms volkomen afvoer kiezen. Dit begint in de berekening met één laag op t = 23 en loopt door tot t = 241 min. Vanaf het moment dat er consequent voor volkomen afvoer wordt gekozen neemt het verschil tussen één en vier lagen structureel toe. Dat kan worden verklaard door het verschil in bodemwrijving. Die wordt bij vier lagen in de overlatenroutines onderschat, waardoor een iets groter energieverlies wordt opgelegd. Daardoor wordt er in de run met vier lagen een iets hogere bovenstroomse waterstand bepaald. 7 Conclusies In dit memo wordt verslag gedaan van het maken van een prototype van WAQUA/TRIWAQ waarmee overlaten kunnen worden gebruikt in 3D berekeningen en waarbij de zgn. overzichtsbenadering wordt gebruikt. Bij het vergelijken van testmodellen met WAQUA en TRIWAQ met één laag zijn grote verschillen in het effect van overlaten naar voren gekomen. Deze kunnen worden verholpen door aanpassingen te maken aan het advectieschema van TRIWAQ in de buurt van overlaten. De resultaten komen daarmee veel beter overeen, maar hierdoor zijn wel extra iteraties voor het oplossen van de impulsvergelijking vereist. Als alternatief is het advectieschema van TRIWAQ ook ingevoerd in de overlatenroutines, in de vereenvoudigde impulsvergelijking die daar wordt gebruikt. Dat levert ook een behoorlijk goede overeenkomst tussen WAQUA en TRIWAQ met één laag op, met slechts een kleine aanpassing aan het advectieschema van TRIWAQ en zonder dat er extra iteraties nodig zijn.

13 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 Vergelijking SDS k1 (oud) met SDS k4 Difference in x 1 3 wagenl: advectie TRIWAQ, trscue: 1e orde upwind 1e punt downstream oud oud Vergelijking SDS k1 (oud) met SDS k oud oud Time [min] Difference in x 1 3 wagenl: advectie TRIWAQ, trscue: 1e orde upwind 1e punt downstream Time [min] Figuur 9: Vergelijking van resultaten voor test 29 van TRIWAQ met één laag met TRIWAQ met vier lagen.

14 Memo EV/M7.77 versie.9, 2 januari 28 Voor de realisatie van 3D overlaten is ervoor gekozen om dieptegemiddelde grootheden door te geven naar de overlatenroutines en om het daarmee berekende energieverlies toe te passen in de impulsvergelijking per laag. Deze aanpak levert vrij goede overeenkomsten op tussen 2D en 3D berekeningen. De verschillen in de bovenstroomse waterstand bij volkomen afvoer zijn beperkt tot enkele cm. Benedenstrooms van de overlaat zijn de verschillen wat groter, maar dat is volgens ons minder van belang. Voor het kunnen gebruiken van dieptegemiddelde snelheden in de overlatenroutines zijn verbeteringen gemaakt aan de arrays u- en vmean, met name ten aanzien van de gebruikte tijdsniveau s. Deze verbeteringen hebben gevolgen voor afgeleide rekenresultaten, met name voor de harmonische analyse van stroomsnelheden en de maximale waardes gedurende de simulatie in 3D berekeningen. Overlaten kunnen momenteel niet worden gebruikt in TRIWAQ-modellen waarin de Z- gebaseerde ruwheidsmethode wordt gebruikt, en de Z-gebaseerde ruwheidsmethode is niet in WAQUA toegestaan. Deze beperkingen kunnen desgewenst worden verwijderd uit de programmatuur. Referenties [1] D. Beyer. Testverslag nieuwe overlaatroutines WAQUA. Technical Report 21.99X, Rijkswaterstaat/RIZA, The Netherlands, 21. [2] E.D. de Goede, J.A.Th.M. van Kester, R.E. Uittenbogaard, G.E. Loots, B. van t Hof, and E.A.H. Vollebregt. Verbetering van overlaten in WAQUA/TRIWAQ. Technical Report M3928, Delft Hydraulics en VORtech, Postbus 177, 26 MH Delft, december 26.

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA. BvtH/M08.079. Onderwerp. Documentinformatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA. BvtH/M08.079. Onderwerp. Documentinformatie Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT MEMO Datum Auteur(s) Onderwerp BvtH/M08.079 24-nov-2008 Bas van 't Hof Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA tel. 015-285 0125 fax. 015-285

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. EV/M Datum 18 augustus 2009

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. EV/M Datum 18 augustus 2009 Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M9.45 Datum 18 augustus 29 Auteur(s) Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Onderwerp Analyse van het gedrag van

Nadere informatie

VORtech Computing Memo EV/M versie 0.9, 17 november

VORtech Computing Memo EV/M versie 0.9, 17 november Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M06.074 Datum 17 november 2006 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Voortgang uniformering

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van ux-limiters voor het transportgedeelte van Waqua/Triwaq

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van ux-limiters voor het transportgedeelte van Waqua/Triwaq Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M8.84 Datum 4 december 28 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 5-285 25 fax. 5-285 26 vortech@vortech.nl Onderzoek van ux-limiters voor

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testen met Zeedelta-model t.b.v. fase 4 uniformering WAQUA/TRIWAQ

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testen met Zeedelta-model t.b.v. fase 4 uniformering WAQUA/TRIWAQ Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M6.57 Datum 27 september 26 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Testen

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van testresultaten over de uniformering van Waqua en Triwaq

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van testresultaten over de uniformering van Waqua en Triwaq Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M08.013 Datum 11 februari 2008 Auteur(s) Onderwerp dr.ir. E.A.H. Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Onderzoek

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van cache-eecten in de performance van Waqua/Triwaq

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van cache-eecten in de performance van Waqua/Triwaq Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M08.093 Datum 30 december 2008 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Onderzoek van

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Voortgangsverslag over fase 2 van het droogvalproject. EV/M Datum 31 augustus 2004

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Voortgangsverslag over fase 2 van het droogvalproject. EV/M Datum 31 augustus 2004 Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M04.079 Datum 31 augustus 2004 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Voortgangsverslag

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testverslag n.a.v. melding 84610: vervolmaking Waqua-met-Costa. EL/M Datum

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testverslag n.a.v. melding 84610: vervolmaking Waqua-met-Costa. EL/M Datum Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EL/M08.086 Datum 28-11-2008 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Erwin Loots Testverslag n.a.v. melding 84610: vervolmaking Waqua-met-Costa Postbus 260 2600 AG DELFT

Nadere informatie

Nieuwe formuleringen voor barriers en overlaten

Nieuwe formuleringen voor barriers en overlaten Nieuwe formuleringen voor barriers en overlaten SIMONA gebruikersdag, 6 oktober 2009 Erik de Goede Inhoud Belangrijkste ontwikkelingen overlaten/barriers in 2008+2009: Verbeterd barrierdiagram Overlaten

Nadere informatie

Optimale koppeling in domein-decompositieberekeningen

Optimale koppeling in domein-decompositieberekeningen Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 26 26 AG DELFT MEMO BvtH/M7.47 Datum 5 juli 28 Auteur(s) Onderwerp Bas van 't Hof Optimale koppeling in domein-decompositieberekeningen tel. 5-285 25 fax. 5-285 26

Nadere informatie

Memo. 1 Inleiding. 2 Testopstelling. 2.1 Simona. 2.2 Configuratie

Memo. 1 Inleiding. 2 Testopstelling. 2.1 Simona. 2.2 Configuratie Memo Aan : M. Elorche / E. Spee Van : M. Wakker / P. van den Bosch Paraaf : Onderwerp : Testen Uniformering Waqua / Triwaq Datum : 28 september 2007 Kopie(en) : Projectnummer : A1681.37 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

Modellering van de sluis Implementatie van een vernieuwde 3D sluisformulering in TRIWAQ voor gedeeltelijk geopende sluizen

Modellering van de sluis Implementatie van een vernieuwde 3D sluisformulering in TRIWAQ voor gedeeltelijk geopende sluizen Modellering van de sluis Implementatie van een vernieuwde 3D sluisformulering in TRIWAQ voor gedeeltelijk geopende sluizen Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS/2.6X Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag nieuwe waterkering Alexander, Roermond WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag i Datum 17 maart 2014 Status Concept, versie 0.2 Project P0056.9 Naam Paraaf Datum Auteur Drs. R.C. Agtersloot 17-03-2014

Nadere informatie

Vernieuwing kunstwerkformuleringen in WAQUA

Vernieuwing kunstwerkformuleringen in WAQUA Vernieuwing kunstwerkformuleringen in WAQUA Ontwikkeling Prototype december 006 Schiehaven 3G 30 EC Rotterdam Postbus 9 3000 AB Rotterdam Nederland T +3-0 - 67 3 6 F +3-0 - 67 5 59 E info@svasek.com I

Nadere informatie

A Turbulentie opwekking door drempels van steenbestorting. DG Rijkswaterstaat Dienst Weg- en Waterbouwkunde o o o o. o o o.

A Turbulentie opwekking door drempels van steenbestorting. DG Rijkswaterstaat Dienst Weg- en Waterbouwkunde o o o o. o o o. A2 98.01 o o o opdrachtgever: DG Rijkswaterstaat Dienst Weg- en Waterbouwkunde o o o o Turbulentie opwekking door drempels van steenbestorting o o o o Berekeningen met Delft3D O. O O o o o o o Rapport

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Introductie van een nieuw barrierdiagram, inlaatsluizen en duiker-overlaat combinaties

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Introductie van een nieuw barrierdiagram, inlaatsluizen en duiker-overlaat combinaties Experts in Technisch Rekenwerk MEMO BvtH/M7.73 Datum 24 december 27 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Bas van t Hof Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Introductie

Nadere informatie

DOORSTROMING LAAKKANAAL

DOORSTROMING LAAKKANAAL DOORSTROMING LAAKKANAAL GEMEENTE DEN HAAG 15 oktober 2013 : - Definitief C03041.003103. Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Overzicht beschikbare gegevens... 5 2.1 Geometrie Laakkanaal... 5 2.2 Bodemprofiel...

Nadere informatie

Nieuwsbrief KPP Hydraulica Programmatuur RWS

Nieuwsbrief KPP Hydraulica Programmatuur RWS Nieuwsbrief 2017-01 KPP Hydraulica Programmatuur RWS KPP Hydraulica Programmatuur In het project KPP Hydraulica Programmatuur voert Deltares activiteiten uit voor de hydraulische programmatuur die in de

Nadere informatie

Syllabus RANDVOORWAARDEN IN WAQUA EN TRIWAQ

Syllabus RANDVOORWAARDEN IN WAQUA EN TRIWAQ Syllabus RANDVOORWAARDEN IN WAQUA EN TRIWAQ Syllabus Randvoorwaarden in WAQUA en TRIWAQ Version: : 111 Authors : Jan van Kester, Guus Stelling, Arnout Bijlsma, Theo van der Kaaij Copyright : Ministry

Nadere informatie

RELEASE NOTES UPDATE RELEASE SIMONA0612 (december 2006)

RELEASE NOTES UPDATE RELEASE SIMONA0612 (december 2006) RELEASE NOTES UPDATE RELEASE SIMONA0612 (december 2006) RIJKSWATERSTAAT RIKZ Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Informatie voor gebruikers... 3 2.1 Niet-hydrostatisch rekenen in TRIWAQ... 3 2.2 Horizontaal

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verschillen tussen simulaties van het Markermeer met globale wind en met SVWP

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verschillen tussen simulaties van het Markermeer met globale wind en met SVWP Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M4.82 Datum 26 augustus 24 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Verschillen tussen simulaties

Nadere informatie

Phydrostatisch = gh (6)

Phydrostatisch = gh (6) Proefopstellingen: Bernoulli-opstelling De Bernoulli-vergelijking (2) kan goed worden bestudeerd met een opstelling zoals in figuur 4. In de figuur staat de luchtdruk aangegeven met P0. Uiterst links staat

Nadere informatie

Erik de Goede, Edwin Vollebregt en Bas van t Hof

Erik de Goede, Edwin Vollebregt en Bas van t Hof Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M04.100 Datum 10 december 2004 Auteur(s) Onderwerp Erik de Goede, Edwin Vollebregt en Bas van t Hof Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126

Nadere informatie

Nieuwsbrief KPP Hydraulica Programmatuur RWS

Nieuwsbrief KPP Hydraulica Programmatuur RWS Nieuwsbrief 2017-02 KPP Hydraulica Programmatuur RWS KPP Hydraulica Programmatuur In het project KPP Hydraulica Programmatuur voert Deltares activiteiten uit voor de hydraulische programmatuur die in de

Nadere informatie

Naam:... Studentnr:...

Naam:... Studentnr:... Naam:...... Studentnr:..... FACULTEIT CONSTRUERENDE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN WATERBEHEER Tentamen : Stroming Examinator: J.S. Ribberink Vakcode : 401 Datum : vrijdag 15 juli 005 Tijd : 13.30 17.00 uur

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp 1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 26/08/15 06-83 98 30 64 claus@uflow.nl www.uflow.nl Hoenloseweg 3 8121 DS Olst Aan: Mevr. I. Dibbets, Dhr. F. Berben Cc Mevr. S. Malakouti Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Gemeente Nijmegen 1 oktober 2010 Definitief rapport 9V0718.05 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D ONDERWERP Gemaal Korftlaan - advies wel of niet verbreden watergang aanvoertracé DATUM 7-7-2016, PROJECTNUMMER C03071.000121.0100 ONZE REFERENTIE Imandra: 078915484:D VAN Arjon Buijert - Arcadis AAN J.

Nadere informatie

Detailontwerp van de Domein Decompositie in WAQUA en TRIWAQ. Technisch Rapport TR01-06 versie 2.6 (1 april 2015)

Detailontwerp van de Domein Decompositie in WAQUA en TRIWAQ. Technisch Rapport TR01-06 versie 2.6 (1 april 2015) Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Detailontwerp van de Domein Decompositie in WAQUA en TRIWAQ Technisch Rapport TR01-06 versie

Nadere informatie

7c\ 8c;\,g e_~v\ ~. ~ DETAILADVIES Gat van Westkapelle. If\ L).

7c\ 8c;\,g e_~v\ ~. ~ DETAILADVIES Gat van Westkapelle. If\ L). 1 If\ L). 0.0 ROYAL HAIKONING DETAILADVIES Gat van Westkapelle 7c\ 8c;\,g e_~v\ ~. ~ Aan Van 2e Lezer: Datum: Ref Betreft : Status: Aanvraag: Annette Kieftenburg, Quando Gao (Deltares) Pol van de Rest

Nadere informatie

RELEASE NOTES UPDATE RELEASE SIMONA0709 (september 2007)

RELEASE NOTES UPDATE RELEASE SIMONA0709 (september 2007) RELEASE NOTES UPDATE RELEASE SIMONA0709 (september 2007) RIJKSWATERSTAAT RIKZ Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Informatie voor gebruikers... 3 2.1 Samenvoeging van de rekenkernen van WAQUA en TRIWAQ...

Nadere informatie

Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen

Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen Erik de Goede 1204153-001 Deltares, 2012 Titel Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen Opdrachtgever

Nadere informatie

Figuur 1. Drukdalingen in bar van de verbonden cavernes binnen 45 minuten na de eerste drukdaling op TR-1/4/5

Figuur 1. Drukdalingen in bar van de verbonden cavernes binnen 45 minuten na de eerste drukdaling op TR-1/4/5 Van : Aan : Copy : (WEP) Datum : 7 juni 2018 Onderwerp : Voorziene bodemdaling bij afbouwen van pekelproductie uit de Nedmag pekelcluster ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem PLANETENSTELSELS - WERKCOLLEGE 3 EN 4 Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem In de vorige werkcolleges heb je je pythonkennis opgefrist. Je hebt een aantal fysische constanten ingelezen,

Nadere informatie

SIMONA Update (5) Q2 2007

SIMONA Update (5) Q2 2007 SIMONA Update (5) Q2 2007 Onderwerpen van deze Simona nieuwsbrief: - Meldingen vanuit Simona-B&O - Major Release Simona2007-01 - Update release Simona0709 - Uniformering Waqua/Triwaq afgerond! - Bericht

Nadere informatie

Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model

Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model Firmijn Zijl (Deltares) Simona Gebruikersdag 2010 RMM modelontwikkeling (achtergrond) Ontwikkeling van een hydrodynamisch model voor het Noordelijk

Nadere informatie

EINDCONCEPT: BOUWSTENEN INRICHTING BEDRIJVENTERREIN. REIN. DLG OOST NEDERLAND. 25 februari 2011. C03021.910435

EINDCONCEPT: BOUWSTENEN INRICHTING BEDRIJVENTERREIN. REIN. DLG OOST NEDERLAND. 25 februari 2011. C03021.910435 EINDCONCEPT: BOUWSTENEN WAALWAARDHYDRAULISCH ONDERZOEK INRICHTING BEDRIJVENTERREIN. REIN. DLG OOST NEDERLAND 25 februari 2011. C03021.910435 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 achtergrond 3 1.2 doel 3 2 Aanpak 4

Nadere informatie

Figuur 1 Reductie van de massa te storten specie als functie van het uitgangszandgehalte en resterend zandgehalte.

Figuur 1 Reductie van de massa te storten specie als functie van het uitgangszandgehalte en resterend zandgehalte. Rubriek: Onderzoek Zandscheiding als middel voor depotvolumebesparing Het is duidelijk moeilijker om nieuwe depotruimte te realiseren voor de opslag van baggerspecie. Dit door gebrek aan publieke steun.

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

Detailontwerp van de Domein Decompositie in WAQUA en TRIWAQ. Technisch Rapport TR01-06 versie 2.6 (4 april 2014)

Detailontwerp van de Domein Decompositie in WAQUA en TRIWAQ. Technisch Rapport TR01-06 versie 2.6 (4 april 2014) Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Detailontwerp van de Domein Decompositie in WAQUA en TRIWAQ Technisch Rapport TR01-06 versie

Nadere informatie

Automatisering van de calibratie van WAQUA riviermodellen

Automatisering van de calibratie van WAQUA riviermodellen Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M04.101 Datum 1 november 2006 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie E.A.H. Vollebregt, C. van Velzen Automatisering van de calibratie van WAQUA riviermodellen Postbus

Nadere informatie

Het drie-reservoirs probleem

Het drie-reservoirs probleem Modelleren A WH01 Het drie-reservoirs probleem Michiel Schipperen (0751733) Stephan van den Berkmortel (077098) Begeleider: Arris Tijsseling juni 01 Inhoudsopgave 1 Samenvatting Inleiding.1 De probleemstelling.................................

Nadere informatie

RELEASE NOTES MAJOR RELEASE SIMONA2009 (november 2009)

RELEASE NOTES MAJOR RELEASE SIMONA2009 (november 2009) RELEASE NOTES MAJOR RELEASE SIMONA2009 (november 2009) RIJKSWATERSTAAT Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Informatie voor gebruikers... 3 2.1 Meenemen van getij-opwekkende krachten in de berekening...

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 13.30 16.30 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 13.30 16.30 uur wiskunde B Eamen VW Voorbereidend Wetenschappelijk nderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 3.30 6.30 uur 20 05 Voor dit eamen zijn maimaal 86 punten te behalen; het eamen bestaat uit 9 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting Seiches zijn opslingerende staande golven die in afgesloten havenbekkens kunnen ontstaan, wanneer vanaf zee golven met specifieke golflengtes de haven binnen dringen. In het Europoortgebied

Nadere informatie

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van EC -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). e volgende parameters

Nadere informatie

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten Inleiding Het doorspoelen van de grachten in Gouda, zoals dat tot in de jaren 50 gebruikelijk was, zal een kortstondig effect hebben op de waterstand en

Nadere informatie

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal.

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal. MEMO Aan: Van: Kwaliteitsborging: Onderwerp: Koos van der Zanden (PMB) Jeroen Leyzer (WH) Anne Joepen Datum: 27-11-2014 Status: Adviesnummer WH: Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur Wiskunde A Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur 20 00 Als bij een vraag een verklaring, uitleg of berekening vereist is, worden aan het antwoord

Nadere informatie

natuurkunde vwo 2017-I

natuurkunde vwo 2017-I natuurkunde vwo 07-I Cessna 4 maximumscore 5 uitkomst: α = 7,8 voorbeeld van een berekening: In verticale richting geldt: F = Fz = mg = 70 9,8= 6,965 0 N. De motorkracht kan berekend worden met behulp

Nadere informatie

Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden. Hydrologie VKA. Voorkeursalternatief (VKA)

Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden. Hydrologie VKA. Voorkeursalternatief (VKA) Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden Hydrologie VKA Voorkeursalternatief (VKA) Deelrapport Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden Milieueffectrapport (MER) 05-12-2016 De begrenzing van de zandwinplas

Nadere informatie

Buiging van een belaste balk

Buiging van een belaste balk Buiging van een belaste balk (Modelbouw III) G. van Delft Studienummer: 0480 E-mail: gerardvandelft@email.com Tel.: 06-49608704 4 juli 005 Doorbuigen van een balk Wanneer een men een balk op het uiteinde

Nadere informatie

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Joost den Bieman Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8292 Aantal pagina's 10 E-mail joost.denbieman@deltares.nl Onderwerp OI2014

Nadere informatie

Uitwerking tentamen Stroming 15 juli 2005

Uitwerking tentamen Stroming 15 juli 2005 Uitwerking tentamen Stroming 5 juli 005 Opgave Hydrostatica : Manometer ρ A = 890 kg/m3 g= 9.8 m/s ρ B = 590 kg/m3 ρ ZUIGER = 700 kg/m3 D ZUIGER = m ha= 30 m hb= 5 m pb= 50000 Pa (overdruk) Vraag : Hoogte

Nadere informatie

Testen van het verbeterde barrierdiagram in WAQUA. Praktijktest voor de stuw Borgharen

Testen van het verbeterde barrierdiagram in WAQUA. Praktijktest voor de stuw Borgharen Praktijktest voor de stuw Borgharen i Datum 27 februari 29 Status Definitief, versie 2. Project P.1 Naam Paraaf Datum Auteur drs. R.C. Agtersloot 27 2 29 Reviewers dr. E.D. de Goede ir. J.A.Th.M. van Kester

Nadere informatie

Summary in Dutch 179

Summary in Dutch 179 Samenvatting Een belangrijke reden voor het uitvoeren van marktonderzoek is het proberen te achterhalen wat de wensen en ideeën van consumenten zijn met betrekking tot een produkt. De conjuncte analyse

Nadere informatie

Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier

Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier Samenvatting In deze studie wordt de weerstand tegen strorning in de Gorai rivier onderzocht. Als basis voor deze studie zijn veldmetingen gebruikt die gedaan

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B1. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 008 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-16.30 wiskunde B1 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Theorie windmodellen 15.1

Theorie windmodellen 15.1 Theorie windmodellen 15.1 15 THEORIE WINDMODELLEN 15.1 Inleiding Doordat er drukverschillen zijn in de atmosfeer waait er wind. Tengevolge van horizontale drukverschillen zal een luchtbeweging willen ontstaan

Nadere informatie

Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard Rivierkundige analyse

Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard Rivierkundige analyse Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard 9T5318.A0 Definitief 24 maart 2010 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen (024) 328 42 84 Telefoon

Nadere informatie

Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003

Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003 Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003 I Doelstelling en testcase In deze programmeeropgave zullen we een drietal numerieke integratiemethoden

Nadere informatie

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING notitie Witteveen+Bos van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

5.1 De numerieke rekenmethode

5.1 De numerieke rekenmethode Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 5 Opgave 1 a Zie tabel 5.1. 5.1 De numerieke rekenmethode tijd aan begin van de tijdstap (jaar) tijd aan eind van de tijdstap (jaar) bedrag bij begin van de tijdstap ( )

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Aanbeveling Overloop van coupures en sluisdeuren

Aanbeveling Overloop van coupures en sluisdeuren RWS/BWD/NIC/A.Vrijburcht/08.07.2004/Concept 3 Aanbeveling Overloop van coupures en sluisdeuren Eenvoudige methode Voor coupures met daarachter bestrating en waarbij het water gemakkelijk afgevoerd wordt,

Nadere informatie

13 Zonnestelsel en heelal

13 Zonnestelsel en heelal 13 Zonnestelsel en heelal Astrofysica vwo Werkblad 53 PLANCKKROMMEN In deze opdracht ontdek je met een computermodel hoe de formule achter de planckkrommen eruit ziet. De theoretische planckkrommen zijn

Nadere informatie

Algemene escalatieberekening

Algemene escalatieberekening Algemene escalatieberekening G5010 1 Algemene escalatieberekening Redactiecommissie 1. Inleiding G5010 3 2. Uitgangspunten voor de escalatieberekening G5010 3 3. Berekening kostenescalatie G5010 4 4. Enkele

Nadere informatie

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Hydraulica Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Practicum Verhanglijnen BB1 Academiejaar 2007-2008 Jan Goethals Jan Goormachtigh Walid Harchay Harold Heeffer Anke Herremans Bart Hoet Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Simona gebruikersmiddag. Huib Tanis (Awista)

Simona gebruikersmiddag. Huib Tanis (Awista) Simona gebruikersmiddag Huib Tanis (Awista) Simona2014 major release Performance op Rijkswaterstaat rekencomputers Simona2014 release Upgrade compiler verschillen door afronding wijziging in uitvoer (bijv.

Nadere informatie

COSTA is voortaan niet meer met een oudere versie van WAQPRO gekoppeld, maar met de nieuwste;

COSTA is voortaan niet meer met een oudere versie van WAQPRO gekoppeld, maar met de nieuwste; Experts in Technisch Rekenwerk MEMO BvtH/M08.042 Datum 12-06-2008 Auteur(s) Onderwerp Bas van t Hof en Nils van Velzen Koppeling van WAQUA aan COSTA en OpenDA Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125

Nadere informatie

nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem

nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem P oy).c?.qo nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem nadere afregeling van Vlissingen in CSM8 Ministerie van verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat MS Rijksinstituut voor Kust en Zee/R/KZ

Nadere informatie

Sinds de jaren 70 zijn wetenschappers bezorgd om de vervuiling van onze oceanen door allerhande plastiek afval. De laatste 10 jaar loopt het echt uit

Sinds de jaren 70 zijn wetenschappers bezorgd om de vervuiling van onze oceanen door allerhande plastiek afval. De laatste 10 jaar loopt het echt uit Sinds de jaren 70 zijn wetenschappers bezorgd om de vervuiling van onze oceanen door allerhande plastiek afval. De laatste 10 jaar loopt het echt uit de hand en wetenschappers schatten dat er jaarlijks

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 016 tijdvak donderdag 3 juni 13:30-16:30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 16 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 81 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAV 2018 tijdvak 1 donderdag 24 mei 13.30-16.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Dit

Nadere informatie

VISTRAP: een gereedschap om vispassages hydraulisch te ontwerpen

VISTRAP: een gereedschap om vispassages hydraulisch te ontwerpen VISTRAP: een gereedschap om vispassages hydraulisch te ontwerpen Paul Termes en Hans Hakvoort 1 Stuwen en sluizen in waterlopen vormen een obstakel voor vissen die naar hun paaigebieden trekken. Ze scheiden

Nadere informatie

1 Achtergrond. Prioritaire dijkversterkingen WL Perceel 2 Expert judgement aanpassing tracé Neer

1 Achtergrond. Prioritaire dijkversterkingen WL Perceel 2 Expert judgement aanpassing tracé Neer Aan Sven Dom (Waterschap Limburg) Van Ron Agtersloot Kopie Ger Peters (Waterschap Limburg) Datum 8 mei 2017 Project P0121.2, Prioritaire dijkversterkingen Waterschap Limburg, Perceel 2 Betreft 1 Achtergrond

Nadere informatie

Handleiding PI practicum PAO cursus Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, maart 2016

Handleiding PI practicum PAO cursus Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, maart 2016 Handleiding PI practicum PAO cursus Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, 15-16 maart 2016 R. R. P. van Nooijen. 14 maart 2016 Samenvatting PI practicum handleiding PAO cursus Slimmer Waterbeheer

Nadere informatie

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0)

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0) Memo Deltores ~ Aan RWS-WVL (R. Vos) Datum Van Alfons Smale Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8208 Aantal pagina's 5 E-mail alfons.smale@deltares.nl Onderwerp Werkwijze bepaling Hydraulische Ontwerp Randvoorwaarden

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2008-II

Eindexamen wiskunde B1 havo 2008-II Golfhoogte Bij de beoordeling van de veiligheid van de figuur 1 Nederlandse kust wordt onder andere de golfhoogte onderzocht. De golfhoogte is het hoogteverschil tussen een golftop en het daarop volgende

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl) Wiskunde B (oude stijl) xamen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 1.0.0 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen; het examen bestaat uit 17 vragen. Voor

Nadere informatie

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen Memo Van Dr. G. Wolters Aantal pagina's 10 Doorkiesnummer (088) 33 58 318 E-mail guido.wolters @deltares.nl Onderwerp Wrijvingsproeven Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen 1 Algemeen

Nadere informatie

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule:

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule: Voorbeeldmeetrapport (eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat) Eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat. Doel van de proef Een kogel die van een helling afrolt, voert een eenparig versnelde

Nadere informatie

Griepepidemie. Modelleren B. Javiér Sijen. Janine Sinke

Griepepidemie. Modelleren B. Javiér Sijen. Janine Sinke Javiér Sijen Janine Sinke Griepepidemie Modelleren B Om de uitbraak van een epidemie te voorspellen, wordt de verspreiding van een griepvirus gemodelleerd. Hierbij wordt zowel een detailbenadering als

Nadere informatie

Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg

Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg Notitie Delft, maart 2011 Opgesteld door: M.N. (Maartje) Sevenster M.E. (Marieke) Head 2 Maart 2011 2.403.1 Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg 1 Inleiding Binnen de prestatieladder

Nadere informatie

Wat is OpenFOAM? OpenFOAM 1 is sterk in opkomst als een gratis. en serieus alternatief voor dure commerciële

Wat is OpenFOAM? OpenFOAM 1 is sterk in opkomst als een gratis. en serieus alternatief voor dure commerciële OpenFOAM 1 is sterk in opkomst als een gratis Wat is OpenFOAM? en serieus alternatief voor dure commerciële CFD pakketten. Het heeft grote voordelen ten opzichte van bestaande pakketten en daarmee is het

Nadere informatie

Snelle glijbanen. Masterclass VWO-leerlingen juni Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD Faculteit EWI, Toegepaste Wiskunde

Snelle glijbanen. Masterclass VWO-leerlingen juni Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD Faculteit EWI, Toegepaste Wiskunde Masterclass VWO-leerlingen juni 2008 Snelle glijbanen Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD 2009 1 Technische Universiteit Delft Probleemstelling Gegeven: een punt A(0,a) en een punt B(b, 0) met a 0.

Nadere informatie

Introductie Parallel Rekenen en Domein Decompositie

Introductie Parallel Rekenen en Domein Decompositie Introductie Parallel Rekenen en Domein Decompositie Cursus Domein Decompositie en Parallel Rekenen in SIMONA Module 1. Edwin Vollebregt, VORtech Computing Inhoud Waarom parallel rekenen? Geschiedenis parallel

Nadere informatie

Memo. Beste allen, Aan Nicki Villars, Theo van der Kaaij en Rob Uittenbogaard, Aantal pagina's 11. Datum 27 oktober 2009.

Memo. Beste allen, Aan Nicki Villars, Theo van der Kaaij en Rob Uittenbogaard, Aantal pagina's 11. Datum 27 oktober 2009. Memo Aan Nicki Villars, Theo van der Kaaij en Rob Uittenbogaard, Van Erik de Goede Aantal pagina's 11 Doorkiesnummer (088) 33 58 475 E-mail erik.degoede@deltares.nl Onderwerp Stratificatieproblemen in

Nadere informatie

Aventuri met Bernoulli De wet van Bernoulli toegepast

Aventuri met Bernoulli De wet van Bernoulli toegepast Inleiding l in de 18e eeuw bedacht Daniel Bernoulli het natuurkundige principe om te vliegen. De wet van Bernoulli is de wet van behoud van energie voor een sterk vereenvoudigde situatie waarin alleen

Nadere informatie

Bij een ideaal rooster voor n = 2k 1 teams speelt elk team afwisselend uit en thuis, en dat blijkt ook te kunnen.

Bij een ideaal rooster voor n = 2k 1 teams speelt elk team afwisselend uit en thuis, en dat blijkt ook te kunnen. Uitwerking Puzzel 92-5 Knikken Wobien Doyer Lieke de Rooij Als wiskundige krijg je op school al gauw de taak om te roosteren. Frans van Hoeve nam die taak ook op zich voor het maken van roosters voor een

Nadere informatie

Validatie van simulatiemethode in Open FOAM

Validatie van simulatiemethode in Open FOAM Validatie van simulatiemethode in Open FOAM Samenvatting Dit verslag gaat over of een simulatie uitgevoerd in Open FOAM voldoende nauwkeurigheid bied en tevens uitvoerbaar is op een gewone computer. Er

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Eenheidscirkel In de figuur hiernaast

Nadere informatie

Project Herstel Stuw Grave. Presentatie Greg Smith / Martin Slagboom

Project Herstel Stuw Grave. Presentatie Greg Smith / Martin Slagboom Project Herstel Stuw Grave Presentatie 18-04-2017 Greg Smith / Martin Slagboom INLEIDING Aanleiding Door de aanvaring is het gereguleerde stuwpeil bovenstrooms tussen Grave en Sambeek gedaald van +7,90

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2015

Correctievoorschrift VWO 2015 Correctievoorschrift VWO 205 tijdvak 2 wiskunde C Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels

Nadere informatie