Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen"

Transcriptie

1 Memo Van Dr. G. Wolters Aantal pagina's 10 Doorkiesnummer (088) Onderwerp Wrijvingsproeven Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen 1 Algemeen Er zijn een aantal wrijvingsproeven uitgevoerd voor verschillende soorten van blokken en belastingsgevallen. De resultaten zijn vergeleken met wrijvingsproeven die in 2005 zijn uitgevoerd met Hydroblocks. De proeven zijn uitgevoerd in juli 2009 (in de hal van de Deltagoot). Figuur 1 Proefopstelling wrijvingsproeven In Figuur 1 is de proefopstelling getoond. De te beproeven blokken zijn geplaatst op een houten plaat van 159,5 cm lengte. Twee blokken zijn op elkaar geplaatst (zijkant aan zijkant, zoals in een typische steenzetting). De glijrichting was gekozen gebaseerd op het langste mogelijke glijvlak om kantelen te voorkomen. De glijrichting was dus niet in richting van de lengte-as van de blok/zuil (behalve voor de C-Fix blokken). Aangenomen is dat de glijrichting hier van minder belang is dan de noodzakelijkheid voldoende glijoppervlak voor de proef te creëren. Het onderste blok is gefixeerd aan de onderkant met houten balken. Om een stabiele opzet te bereiken is de houten plaat aan de bodem met een scharnier vast gemaakt (Figuur 2).

2 2/10 Figuur 2 Gefixeerde onderkant Vóór de uitvoering van de proef is gecontroleerd dat het wrijvingsvlak parallel met de houten plaat verloopt, zie Figuur 3. Indien dit niet het geval is, is het blok aan de onderkant ondersteund. Vervolgens wordt de wrijvingshoek bepaald door het ophijsen van de plank aan een kant tot afschuiving plaatsvindt. Figuur 3 Verifiëren van correcte positie Uit de gemeten hoogte kon samen met de lengte van de plank de hoek,, bepaald worden waarbij het blok er af schoof, zie Figuur 4. De wrijvingscoëfficiënt, f, is vervolgens gelijk aan de tangens van die hoek: f = tan.

3 3/10 Figuur 4 Hoekmeting Sommige proeven zijn uitgevoerd met extra belasting omdat het eigengewicht niet voldoende was om het afglijden van de bovenste blok te waarborgen, zie Figuur 5. Zonder gewicht kantelde het bovenste blok en kwam eraf zonder te glijden. Dit was vooral het geval voor de Basalton-zuilen (droog en nat). De basalt-, C-Fix en Hydroblokken zijn getest zonder extra belasting. De volgende gewichten (lood kogels) zijn gebruikt als extra belasting: 27,45 kg en 23,8 kg. Volgens de vereenvoudigde theorie moet de extra belasting geen invloed hebben op de bepaalde wrijvingshoek omdat normaalkracht en wrijvingskracht lineair proportioneel zijn (dus f = constante). In de praktijk is dit helaas niet zo omdat het wrijvingsoppervlak van de meeste blokken onregelmatig is en met verschillende belasting anders reageert (A effectief verschilt met belasting). Daarom is het gewicht ook meegenomen in de analyse, zie 3. Verdergaande theorie houdt rekening met vervorming en vergruizing van contactpunten en dan is de verwachting dat de wrijvingscoëfficiënt afneemt bij toenemende normaalkracht. De contactdrukken waarbij deze proeven zijn uitgevoerd, zullen echter nog niet in de range liggen waarin de normaalkrachtsafhankelijkheid gaat spelen. Figuur 5 Wrijvingsproeven met extra belasting, Basalton-zuilen (nat)

4 4/10 Zes proeven zijn uitgevoerd voor elke bloktype. 2 Geteste bloktypen De testen zijn uitgevoerd met droge en natte blokken. De volgende bloktypen zijn getest. Basalton-zuilen: De testen zijn alleen uitgevoerd met bovenbelasting (zak met loodkorrels). en zonder bovenbelasting bleken niet uitvoerbaar omdat het bovenste blok er steeds vanaf kantelde. Bovendien zijn voor de Basalton-zuilen twee soorten getest, oudere zuilen en nieuwe zuilen. Deze waren nog voorradig op de Deltagoot locatie. De nieuwe zuilen hadden doorgaans een glad wrijvingsoppervlak, terwijl de oudere zuilen soms begroeid waren met mos/algae of iets dergelijks en iets ruwer waren. Figuur 6 Gebruikte Basalton-zuilen (nieuw, droog) Hydroblocks: Alle gebruikte Hydroblocks waren oude blokken in relatief goede toestand (en zonder begroeiing). Basaltzuilen: De basaltzuilen waren zeer onregelmatig. Er waren weinig contactpunten tussen de twee op elkaar liggende zuilen. Daardoor was het effectieve wrijvingsoppervlak sterk beperkt. Als de kritieke wrijvingshoek bereikt werd trad plotseling afschuiving op. Bij alle andere zuilen was de afschuiving gelijkmatig en duurde langer. Er zijn verschillende blokkwaliteiten gebruikt (met begroeiing en zonder)

5 5/10 Figuur 7 Gebruikte basaltzuilen (oud, droog) C-Fix blokken: De C-Fix blokken zijn op een andere manier geplaatst, zie Figuur 8, om ze succesvol te kunnen testen. Naast de droge en natte blokken zijn ook blokken getest die 15 à 20 uur voorafgaande aan de proef met ca. 70kg belast waren. Alle gebruikte C-Fix blokken waren oude blokken (die sinds 2007 bij de Deltagoot lagen). De wrijving is bepaald tussen het bovenste en een na bovenste blok. Figuur 8 Gebruikte C-Fix blokken (oud, droog) 3 Resultaten Alle proefresultaten zijn weergegeven in Appendix A. In eerste instantie valt op dat de resultaten voor de wrijvingscoëfficiënten dicht bij elkaar liggen voor de meeste geteste blokken, zie Tabel 1. Er was geen groot verschil tussen Basalton, Hydroblocks en basaltzuilen vast te stellen. Alleen de C-Fix blokken hebben doorgaans een grotere wrijvingscoëfficiënt. Verder valt op dat voor natte blokken doorgaans een verlaagde wrijvingscoëfficiënt gevonden werd (5-10% lager). De verlaging is het grootst voor de geteste C- Fix blokken (11%).

6 6/10 Wrijvingscoëfficiënt f (-) gemiddeld standaardafwijking Basalton (droog, nieuw) 0,66 0,052 Basalton (droog, oud) 0,60 0,038 Basalton (nat, nieuw) 0,60 0,029 Basalton (nat,oud) 0,57 0,054 C-Fix (droog) 0,72 0,064 C-Fix (droog, voorbelast) 0,70 0,043 C-Fix (nat) 0,64 0,020 Basaltzuilen (droog) 0,61 0,055 Basaltzuilen (nat) 0,57 0,050 Hydroblocks (droog) 0,66 0,051 Hydroblocks (nat) 0,64 0,035 Tabel 1 Gemiddelde wrijvingscoëfficiënten met hun standaardafwijking Vergelijking met wrijvingstesten van 2005 (Hydroblocks) De geteste (oude) Hydroblocks hebben een iets lagere wrijvingscoëfficiënt dan de nieuwe blokken, die getest zijn in 2005 [Klein Breteler] (zie tabel 2). Voor de nieuwe droge blokken is in 2005 een gemiddelde wrijving van 0,73 gemeten, terwijl nu 0,66 is gemeten. Voor de natte blokken is toen 0,69 gemeten, terwijl dat nu 0,64 is. Voor de huidige metingen zijn de Hydroblocks gebruikt die we bij de Deltagoot nog op voorraad hadden. Dit zijn derhalve gebruikte blokken. Kennelijk ligt de wrijving hiervan tussen die van nieuwe blokken en de geschuurde blokken in. Fig Proefopstelling wrijvingsproeven met de Hydroblocks uit 2005

7 7/10 Wrijvingscoëfficiënt f (-) gemiddeld standaardafwijking Hydroblocks (droog, nieuw) Hydroblocks (nat, nieuw) Hydroblocks (droog, geschuurd) Hydroblocks (nat, geschuurd) Hydroblocks (droog, uit schadegebied) Hydroblocks (nat, uit schadegebied) Tabel 2 Gemiddelde wrijvingscoëfficiënten met hun standaardafwijking van proeven uit 2005 Effect van belasting en wrijvingsoppervlak De wrijvingscoëfficiënten zijn vergeleken, waarbij gelet is op de afhankelijkheid van het wrijvingsoppervlak en de normaalkracht (massa). 0,90 0,80 0,70 Wrijvingscoefficient f 0,60 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 Basalton (droog, nieuw) Basalton (droog, oud Basalton (nat, nieuw Basalton (nat, oud Basaltblokken (nat) Basaltblokken (droog) Hydroblokken (droog) Hydroblokken (nat) C-fix (droog) C-fix (belast, droog) C-fix (nat) 0, Massa Figuur 9 Wrijvingscoëfficiënt in afhankelijkheid van de massa Figuur 9 laat zien dat, zoals theoretisch verwacht, geen grote invloed van de massa op de wrijvingscoëfficiënt vastgesteld kan worden. Er is slechts bij basalt (nat) een zwakke trend naar grotere wrijvingscoëfficiënten met grotere massa te zien (wat in tegenspraak is met de theorie). Omdat slechts zes proeven zijn uitgevoerd wordt deze zwakke trend genegeerd. In Figuur 10 is de wrijvingscoëfficiënt als functie van het gehele wrijvingsoppervlak gegeven. Omdat de contactpunten natuurlijk niet opgemeten konden worden, is hier alleen de potentiële wrijvingsoppervlak gegeven, dus de gehele onderkant. In deze figuur is geen duidelijke trend te zien.

8 8/10 De Figuur is echter alleen een indicatie omdat de gehele wrijvingsoppervlak geen duidelijk maat is voor blokken met onregelmatige oppervlak, dus blokken die alleen op een paar punten op de onderliggende blok zitten. Dit geldt vooral voor de basaltzuilen en in mindere mate voor de Basalton-zuilen. 0,90 Wrijvingscoefficient f 0,80 0,70 0,60 0,50 0,40 0,30 Basalton (droog, nieuw) Basalton (droog, oud) Basalton (nat, nieuw) Basalton (nat, oud) Basaltblokken (nat) Basaltblokken (droog) C-fix (droog) C-fix (nat) C-fix (droog,belast) 0,20 0,10 0,00 0 0,005 0,01 0,015 0,02 0,025 0,03 0,035 [m 2 ] Figuur 10 Wrijvingscoëfficiënt in afhankelijkheid van het wrijvingsoppervlak 4 Analyse Voor de interpretatie van de resultaten is het de vraag hoe om te gaan met de spreiding in de metingen. Zoals ook in andere vakgebieden gebruikelijk is bij eigenschappen van constructies die van invloed zijn op de sterkte, zou gebruikgemaakt kunnen worden van een wrijvingscoëfficiënt met een onderschreidingskans van 5%. Daarbij moeten we ons echter realiseren dat het instabiel worden van een geklemde steenzetting gepaard gaat met het onderling bewegen van een aantal blokken. Zelfs als er sprake is van een zuigermechanisme, waarbij één blok uit de steenzetting wordt gelicht, zijn er 2 à 4 wrijvingsvlakken van belang. Voor het kattenrugmechanisme zijn er nog veel meer wrijvingsvlakken van belang. De karakteristieke wrijvingscoëfficiënt met een onderschreidingskans van 5% kan voor n wrijvingsvlakken als volgt berekend worden (normale verdeling): 1,64 f n Met:

9 9/10 f = karakteristieke wrijvingscoëfficiënt met een onderschreidingskans van 5% (-) = gemiddelde wrijvingscoëfficiënt (-) = standaardafwijking van wrijvingscoëfficiënt (-) n = aantal wrijvingsvlakken die van belang zijn bij het bezwijken (-) Verder is het niet logisch dat de ene betonzuil een andere wrijving zal hebben dan de andere. Daarom zouden Hydroblocks dezelfde wrijving moeten hebben als Basalton. Hoewel er verschillen zijn gemeten, wordt hier uitgegaan van de resultaten bij Basalton, omdat die in het midden lagen van de metingen op Hydroblocks. Ten slotte zijn de resultaten met natte blokken het meest relevant. Met het bovenstaande kan het volgende geconcludeerd worden, als gebruikgemaakt wordt van een relatief veilige schatting van 4 wrijvingsvlakken: Betonzuilen (nat, nieuw): 0,58 Basalt (nat): 0,53 C-fix (nat): 0,62 5 Conclusie De laagste wrijvingscoëfficiënten zijn gemeten bij natte basalt en natte oude Basalton. De hoogste waarden zijn gemeten bij C-fix blokken (gemiddeld 15% hoger dan basalt). Thans is de lagere stabiliteit van basalt in Steentoets2008 verdisconteerd door te rekenen met een wrijvingscoëfficiënt van 0,20, waardoor de klemming minder is dan bij de andere typen steenzettingen, die doorgerekend worden met 0,55. De huidige metingen geven een veel hogere waarde voor basalt, waaruit geconcludeerd kan worden dat de lage stabiliteit niet alleen verklaard kan worden uit een lage wrijving. De relatief hoge stabiliteit van C-fix blokken is kennelijk niet een gevolg van een extreem hoge wrijving. De metingen geven geen aanleiding om de rekenwaarde voor de wrijving voor beton in Steentoets2008, namelijk 0,55, te wijzigen. Literatuur Klein Breteler, M, W.D. Eysink, Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen Langeduursterkte van steenzettingen WL Delft Hydraulics, H4475, november 2005

10 10/10 Appendix A

11 Basalton (droog, nieuw), dichtheid 2642 kg/m 3 1 ja 13 x 13 27,45 12,25 39,7 0,94 36,11 0,73 2 ja 11 x 14 27,45 8,7 36,15 0,88 33,49 0,66 3 ja 10 x 13,5 27,45 8,1 35,55 0,89 33,92 0,67 4 ja 12 x 14,5 27,45 12,5 39,95 0,82 30,94 0,60 5 ja 11,5 x 13,5 27,45 12,05 39,5 0,82 30,94 0,60 6 ja 10 x 14,5 27,45 8,4 35,85 0,91 34,79 0,69 Basalton (nat, nieuw), dichtheid 2642 kg/m 3 1 ja 10,5 x 15 23,8 8,85 32,65 0,82 30,94 0,60 2 ja 9 x 15 23,8 8,85 32,65 0,835 31,57 0,61 3 ja 10 x 15 23,8 9,05 32,85 0,81 30,52 0,59 4 ja 10,5 x 14,5 23,8 8 31,8 0,855 32,42 0,63 5 ja 9,5 x 14,5 23,8 8,45 32,25 0,84 31,78 0,62 6 ja 9,5 x 14,5 23,8 8 31,8 0,77 28,87 0,55 Basalton (droog, oud), dichtheid 2332 kg/m 3 1 ja 11,5 x 13,5 27,45 13,85 41,3 0,868 32,97 0,65 2 ja 11,5 x 14 27,45 10,3 37,75 0,825 31,15 0,60 3 ja 11,5 x 14 27,45 10,5 37,95 0,815 30,73 0,59 4 ja 9 x 13,5 27,45 7,65 35,1 0,805 30,31 0,58 5 ja 9,5 x 13,5 27,45 7,65 35,1 0,83 31,36 0,61 6 ja 12,5 x 12,5 27,45 13,7 41,15 0,75 28,05 0,53 Basalton (nat, oud), dichtheid 2332 kg/m 3 1 ja 10 x 13,5 23,8 7,7 31,5 0,72 26,83 0,51 2 ja 10 x 14 23,8 7,7 31,5 0,77 28,87 0,55 3 ja 10,5 x 14 23,8 7,8 31,6 0,79 29,69 0,57 4 ja 10,5 x 14 23,8 7,8 31,6 0,76 28,46 0,54 5 ja 13 x 10 23,8 7,55 31,35 0,875 33,27 0,66 6 ja 11 x 14 23,8 7,25 31,05 0,835 31,57 0,61 C-Fix (droog), dichtheid 2340 kg/m 3 1 ja 18 x ,6 7,6 0,875 33,27 0,66 nieuw blok, goede kwaliteit 2 ja 18 x ,85 7,85 0,955 36,78 0,75 nieuw blok, goede kwaliteit 3 ja 18 x ,35 7,35 0,89 33,92 0,67 blok gladder en ouder 4 ja 18 x ,25 7,25 0,99 38,37 0,79 oudere blok C-Fix (droog, belast over nacht), dichtheid 2340 kg/m 3 1 ja 18 x ,6 7,6 0,94 36,11 0,73 nieuw blok, goede kwaliteit 2 ja 18 x ,85 7,85 0,93 35,67 0,72 nieuw blok, goede kwaliteit 3 ja 18 x ,35 7,35 0,86 32,63 0,64 blok gladder en ouder 4 ja 18 x ,25 7,25 0,94 36,11 0,73 oudere blok C-Fix (nat), dichtheid 2340 kg/m 3 1 ja 18 x ,7 7,7 0,87 33,06 0,65 2 ja 18 x ,4 7,4 0,835 31,57 0,61 3 ja 18 x ,5 7,5 0,865 32,84 0,65 Basaltblokken (nat), dichtheid 2986 kg/m 3 1 nee 16 x 13,5 0 11,65 11,65 0,755 28,25 0,54 2 nee 20 x ,7 11,7 0,765 28,66 0,55 3 nee 19 x ,2 13,2 0,79 29,69 0,57 4 nee 21 x 14 23,8 13,4 37,2 0,855 32,42 0,63 4 met loodgewicht 5 nee 18 x ,1 11,1 0,73 27,24 0,51 6 nee 20 x 13 23,8 13,55 37,35 0,85 32,20 0,63 6 met loodgewicht

12 Basaltblokken (droog), dichtheid 2986 kg/m 3 1 nee 11,5 x ,888 33,83 0,67 2 nee 21 x ,95 20,95 0,765 28,66 0,55 3 nee 10,5 x ,8 10,8 0,85 32,20 0,63 4 nee 19 x ,8 10,8 0,755 28,25 0,54 5 nee 19 x ,45 9,45 0,87 33,06 0,65 goede blokken / oppervlak 6 nee 14 x 15,5 0 11,8 11,8 0,85 32,20 0,63 goede blokken / oppervlak Hydroblokken (droog), dichtheid 2178 kg/m 3 1 ja ,1 17,1 0,89 33,92 0,67 2 ja ,895 34,13 0,68 3 ja ,85 16,85 0,92 35,23 0,71 4 ja ,86 32,63 0,64 5 ja ,905 34,57 0,69 6 ja ,785 29,48 0,57 Hydroblokken (nat), dichtheid 2178 kg/m 3 1 ja ,855 32,42 0,63 2 ja ,7 17,7 0,835 31,57 0,61 3 ja ,95 16,95 0,82 30,94 0,60 4 ja ,91 34,79 0,69 5 ja ,15 17,15 0,88 33,49 0,66 6 ja ,89 33,92 0,67 7 ja ,5 17,5 0,84 31,78 0,62 groene blokken (algae)

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie

Ontwerp van steenzetting met basalt

Ontwerp van steenzetting met basalt Ontwerp van steenzetting met basalt 1 Inleiding M. Klein Breteler In het kader van het Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen is er ook aandacht gegeven aan de stabiliteit van basalt (Rudolph

Nadere informatie

Validatie Steentoets2008

Validatie Steentoets2008 Opdrachtgever: Rijkswaterstaat, Waterdienst Validatie Steentoets8 Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen ir M. Klein Breteler Rapport februari 9 Kennisleemtes Steenbekledingen H86 februari

Nadere informatie

Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting. Trekproeven op slecht zetwerk

Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting. Trekproeven op slecht zetwerk Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting Trekproeven op slecht zetwerk Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting Trekproeven op slecht zetwerk M. Klein Breteler G.C. Mourik 1206424-016

Nadere informatie

Stabiliteit van steenzettingen op steile taluds

Stabiliteit van steenzettingen op steile taluds Opdrachtgever: Rijkswaterstaat Zeeland, Projectbureau Zeeweringen Stabiliteit van steenzettingen op steile taluds Rapport februari 2007 H4699 WL delft hydraulics Opdrachtgever: Rijkswaterstaat Zeeland,

Nadere informatie

Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting. Trekproeven op slecht zetwerk

Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting. Trekproeven op slecht zetwerk Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting Trekproeven op slecht zetwerk Invloed kwaliteit zetwerk op stabiliteit steenzetting Trekproeven op slecht zetwerk M. Klein Breteler G.C. Mourik 1206424-016

Nadere informatie

Statica (WB) college 12 Friction Ch Guido Janssen

Statica (WB) college 12 Friction Ch Guido Janssen Statica (WB) college 12 Friction Ch. 8.1-8.4 Guido Janssen G.c.a.m.janssen@tudelft.nl Droge wrijving i.t.t. smering Wrijving werkt de beweging tegen van twee voorwerpen die over elkaar glijden. Wrijving

Nadere informatie

Validatie van Steentoets2010. Stabiliteit van steenzettingen

Validatie van Steentoets2010. Stabiliteit van steenzettingen Validatie van Steentoets Stabiliteit van steenzettingen Validatie van Steentoets Stabiliteit van steenzettingen M. Klein Breteler G.C. Mourik -9 Deltares, Titel Validatie van Steentoets Opdrachtgever

Nadere informatie

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand:

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand: Lespakket wrijving Inleiding Wrijving is een natuurkundig begrip dat de weerstandskracht aanduidt, die ontstaat als twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden.

Nadere informatie

Examen mechanica: oefeningen

Examen mechanica: oefeningen Examen mechanica: oefeningen 22 februari 2013 1 Behoudswetten 1. Een wielrenner met een massa van 80 kg (inclusief de fiets) kan een helling van 4.0 afbollen aan een constante snelheid van 6.0 km/u. Door

Nadere informatie

Natuurkunde Olympiade 2018 UITWERKING

Natuurkunde Olympiade 2018 UITWERKING Natuurkunde Olympiade 2018 UITWERKING Onderdeel A: Blackbox Vanwege de vier restricties geldt dat er geen parallelle schakelingen gemeten kunnen worden. Tussen 2 aansluitpunten kan dus 1 weerstand dan

Nadere informatie

Theorie beoordeling steenzettingen

Theorie beoordeling steenzettingen Theorie beoordeling steenzettingen Mark Klein Breteler Deltares Pilot-cursus Bekledingen: module Asfalt en steen 2 november 2016 Inhoud Achtergrond (deel 1): Opbouw bekledingsconstructie Faalmechanismen

Nadere informatie

Naam : F. Outloos Nummer : 1302

Naam : F. Outloos Nummer : 1302 1 ste bach. burg.ir.-arch. EXAMEN FYSICA 1 2011-2012, 1 ste zittijd 13 januari 2012 Naam : F. Outloos Nummer : 1302 Wie wat vindt heeft slecht gezocht. Rutger Kopland 1.1 1.2 1.3 A B C D A B C D A B C

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2018 PRAKTIKUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2018 PRAKTIKUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2018 PRAKTIKUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam. 2. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert.

Nadere informatie

Analyse van de stabiliteit van basalt

Analyse van de stabiliteit van basalt Opdrachtgever Rijkswaterstaat, Directie Zeeland (PBZ) Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen rapport februari 2005 H4422 Opdrachtgever: RWS, Directie Zeeland, Projectbureau Zeeweringen ANALYSE

Nadere informatie

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Proeftoets Beschikbare tijd: 100 minuten Instructies voor het invullen van het antwoordblad. 1. Dit open boek tentamen bestaat uit 10 opgaven.. U mag tijdens het tentamen

Nadere informatie

Ontwerp van geotextielen in een steenbekleding

Ontwerp van geotextielen in een steenbekleding Ontwerp van geotextielen in een steenbekleding Richtlijn SBRCUR 1795 Wim Voskamp NGO lezing november 2016 1 Geotextielen in een steenbekleding NGO lezing november 2016 2 In een glooiing of bij onder water

Nadere informatie

eenvoudig rekenen met een krachtenschaal.

eenvoudig rekenen met een krachtenschaal. Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten. Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf.1

Nadere informatie

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule:

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule: Voorbeeldmeetrapport (eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat) Eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat. Doel van de proef Een kogel die van een helling afrolt, voert een eenparig versnelde

Nadere informatie

S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk VII VII-1. a) steunpuntreacties. massa balk m b = b * h * l * ρ GB = 0.5 * 0.5 * 10 * 2500 = 6250 kg

S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk VII VII-1. a) steunpuntreacties. massa balk m b = b * h * l * ρ GB = 0.5 * 0.5 * 10 * 2500 = 6250 kg S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk VII VII-1. Een gewapend-betonbalk ligt op planken met een grondoppervlak van 1000 x 50 mm². De volumemassa van gewapend beton is 500 kg/m³. Gevraagd : a) de steunpuntsreacties

Nadere informatie

Solico. Dakkapel Max overspanning tot 4075 mm. Solutions in composites. Verificatie. : Van den Borne Kunststoffen B.V. Versie : 1.

Solico. Dakkapel Max overspanning tot 4075 mm. Solutions in composites. Verificatie. : Van den Borne Kunststoffen B.V. Versie : 1. B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: solico@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda nr. 20093577

Nadere informatie

Natuurkunde practicum 1: Rekken, breken, buigen, barsten

Natuurkunde practicum 1: Rekken, breken, buigen, barsten Natuurkunde practicum 1: Rekken, breken, buigen, barsten Gemaakt door: Julia Hoffmann & Manou van Winden Uitvoeringsdatum: 05-10-2018 Inleverdatum: 31-10-2018 Docent: LOD Inhoud 1. Onderzoeksvraag Blz.

Nadere informatie

Vereenvoudiging van Steentoets tot enkele eenvoudige formules

Vereenvoudiging van Steentoets tot enkele eenvoudige formules Vereenvoudiging van Steentoets tot enkele eenvoudige formules Vereenvoudiging van Steentoets tot enkele eenvoudige formules M. Klein Breteler G.C. Mourik 477-9 Deltares, Titel Vereenvoudiging van Steentoets

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

Stand van zaken Dijken op veen. Bianca Hardeman TM Dijken op Veen Alex Roos TM Markermeerdijken

Stand van zaken Dijken op veen. Bianca Hardeman TM Dijken op Veen Alex Roos TM Markermeerdijken Stand van zaken Dijken op veen Bianca Hardeman TM Dijken op Veen Alex Roos TM Markermeerdijken Inhoud Aanleiding onderzoek Dijken op Veen Opzet proeven Dov1 Sfeerbeelden Toelichting op resultaten en conclusies

Nadere informatie

Deltagootonderzoek naar stabiliteit van basalt

Deltagootonderzoek naar stabiliteit van basalt Opdrachtgever Rijkswaterstaat, Directie Zeeland (PBZ) Deltagootonderzoek naar stabiliteit van basalt Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen meetverslag Fase 1 en 2 december 2003 H4327 Opdrachtgever:

Nadere informatie

Gegeven de starre balk in figuur 1. Op het gedeelte A D werkt een verdeelde belasting waarvoor geldt: Figuur 1: Opgave 1.

Gegeven de starre balk in figuur 1. Op het gedeelte A D werkt een verdeelde belasting waarvoor geldt: Figuur 1: Opgave 1. Universiteit Twente Faculteit Construerende Technische Wetenschappen Opleidingen Werktuigbouwkunde & Industrieel Ontwerpen Kenmerk: CTW.3/TM-573 ONDERDEEL : Statica DATUM : 5 november 03 TIJD : 3:45 5:30

Nadere informatie

Rem- en slipgedrag (2)

Rem- en slipgedrag (2) Rem- en slipgedrag (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-7-0) 1 Normaalkracht, wrijving en slip 1.1 Normaalkracht, wrijvingkracht en wrijvingscoëfficiënt Remmen, accelereren en sturen kunnen alleen maar plaatsvinden

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van EC -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). e volgende parameters

Nadere informatie

Analyse van discontinuïteiten in stabiliteitsformules voor kruinen van havendammen en buitenbermen in Steentoets

Analyse van discontinuïteiten in stabiliteitsformules voor kruinen van havendammen en buitenbermen in Steentoets Analyse van discontinuïteiten in stabiliteitsformules voor kruinen van havendammen en Analyse van discontinuïteiten in stabiliteitsformules voor kruinen van havendammen en G.C. Mourik 1209832-011 Deltares,

Nadere informatie

Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur

Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur Mededelingen Dit tentamen bestaat uit 4 bladzijden. De LAATSTE zes vragen (samen maximaal 5 punten) zijn zogenaamde

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-0 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-0-versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER!

Nadere informatie

INSTITUUT TNO VOOR BOUWMATERIALEN EN BOUWCONSTRUCTIES TOEGEPAST-NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

INSTITUUT TNO VOOR BOUWMATERIALEN EN BOUWCONSTRUCTIES TOEGEPAST-NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK * T 'W RAPPORT BETREFFENDE HET GEDRAG BIJ EENZIJDIGE VERHITTING VAN 3 LICHTGEWICHT BETONPLATEN VOORZIEN AAN DE ONDERZIJDE VAN EEN LAAG STEENWOL EN EEN LAAG PYROK MET STREKMETAAL. KA' ' ' F Sk l. lwe Rapportnuinmer

Nadere informatie

Begripsvragen: kracht en krachtmoment

Begripsvragen: kracht en krachtmoment Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: kracht en krachtmoment 1 Meerkeuzevragen Kracht 1 [H/V] Een boek ligt stil

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

Theory DutchBE (Belgium) Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten)

Theory DutchBE (Belgium) Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten) Q2-1 Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten) Neem voor het begin van deze opgave de algemene instructies uit de aparte enveloppe door! Inleiding Bistabiele niet-lineaire halfgeleider

Nadere informatie

Beproevingsmethode voor het bepalen van de wrij vingscoëffi cient van zonne- energiesystemen

Beproevingsmethode voor het bepalen van de wrij vingscoëffi cient van zonne- energiesystemen TNO Bouw TNO-rapport 2002-BS-R0195 Beproevingsmethode voor het bepalen van de wrij vingscoëffi cient van zonne- energiesystemen op platte daken Bouwsystemen Schoemakerstraat 97 Postbus 49 2600 AA Delft

Nadere informatie

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1973 NATUURKUNDE. Vrijdag 25 mei, uur

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1973 NATUURKUNDE. Vrijdag 25 mei, uur IH-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1973 Vrijdag 25 mei, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het besluit eindexamens

Nadere informatie

Lessen in Krachten. Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege

Lessen in Krachten. Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege Lessen in Krachten Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege Krachten werken op alles en iedereen. Sommige krachten zijn nodig om te blijven leven. Als er bijv. geen zwaartekracht zou zijn, zouden

Nadere informatie

Opgave 1 Afdaling. Opgave 2 Fietser

Opgave 1 Afdaling. Opgave 2 Fietser Opgave 1 Afdaling Een skiër daalt een 1500 m lange helling af, het hoogteverschil is 300 m. De massa van de skiër, inclusief de uitrusting, is 86 kg. De wrijvingskracht met de sneeuw is gemiddeld 4,5%

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 2. Materiaal & Methode 3. Resultaten 5. Theoretisch Kader 6. Discussie 7. Bronnen 9. Appendix Onderzoeksvraag 2

Inhoud. Inleiding 2. Materiaal & Methode 3. Resultaten 5. Theoretisch Kader 6. Discussie 7. Bronnen 9. Appendix Onderzoeksvraag 2 Bifilaire slinger De invloed van de slingerlengte, de lengte van en afstand tussen de draden op de trillingstijd van een bifilaire slinger. Kiki de Boer, Sitti Romijn, Thomas Markhorst & Lucas Cohen Calandlyceum

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen

TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen TENTAMEN CTB1210 DYNAMICA en MODELVORMING d.d. 28 januari 2015 van 9:00-12:00 uur Let op: Voor de antwoorden op de conceptuele

Nadere informatie

Beschrijving Het betreft de controle van de toetsing van de Sloehaven en de Schorerpolder

Beschrijving Het betreft de controle van de toetsing van de Sloehaven en de Schorerpolder Ministerie van Verkeer en Waterstaat Controle Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Toetsing Projectbureau Zeeweringen Polder/Dijkvak Sloehaven en Schorerpolder Toetsing uitgevoerd Vvo Provoost Doorkiesnummer

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING H - 3 HARDE HOUTVEZELPLATEN UITGAVE : 1967 Index 1. VOORWAARDEN VAN VERVAARDIGING...3 10. UITZICHT...3 11. KWALITEIT...3 12. AFMETINGEN...3

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2013 PRAKTIKUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2013 PRAKTIKUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 13 PRAKTIKUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam.. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert. 4.

Nadere informatie

Phydrostatisch = gh (6)

Phydrostatisch = gh (6) Proefopstellingen: Bernoulli-opstelling De Bernoulli-vergelijking (2) kan goed worden bestudeerd met een opstelling zoals in figuur 4. In de figuur staat de luchtdruk aangegeven met P0. Uiterst links staat

Nadere informatie

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2)

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Snelheid en gemiddelde snelheid Met de grootheid snelheid geef je aan welke afstand een voorwerp in een bepaalde tijd aflegt. Over een langere periode is de snelheid

Nadere informatie

Q U A K E S H I E L D E X P E R I M E N T B I J E E N K O M S T 30/11/2017

Q U A K E S H I E L D E X P E R I M E N T B I J E E N K O M S T 30/11/2017 Q U A K E S H I E L D E X P E R I M E N T B I J E E N K O M S T 30/11/2017 1 Agenda 10:00 uur Ontwikkelingen QuakeShield 10:15 uur Diagonal tension test op QuakeShield CEM versterkt metselwerk 10:45 uur

Nadere informatie

Lto. 0fis.vi. sj^u*. -l(a I r> au (,

Lto. 0fis.vi. sj^u*. -l(a I r> au (, Lto 0fis.vi sj^u*. -l(a I r> au (, STICHTING BOOGBRUG VIANEN Walkade 15 3401 DR IJsselstein tel/fax 030 687 29 34 Berekening sterkte boogbrug Vianen Vergelijking sterkte hoofddraagconstructie van de boogbrug

Nadere informatie

Verslag: Case 1 Team: Hyperion

Verslag: Case 1 Team: Hyperion Verslag: Case 1 Team: Hyperion Glenn Sommerfeld Jeroen Vandebroeck Ilias viaene Christophe Vandenhoeck Jelle Smets Tom Wellens Jan Willems Gaetan Rans 1. Zonnepaneel 1.1 Meetwaarden Om de eigenschappen

Nadere informatie

CLF10GS-GAMMA KEERWANDEN MET BOVENDIKTE 10 CM

CLF10GS-GAMMA KEERWANDEN MET BOVENDIKTE 10 CM INFRA CLF10GS-GAMMA KEERWANDEN MET BOVENDIKTE 10 L-KEERWANDEN CLF10GS-GAMMA VASTE HOEKEN CLF10GSVH-GAMMA TOEPASSINGEN Opvangen van hoogteverschillen, aanleg terras, oprit, omgevingswerken, oeverversterking,

Nadere informatie

statviewtoetsen 18/12/ Statview toets, 2K WE, 30 mei Fitness-campagne Dominantie bij muizen... 4

statviewtoetsen 18/12/ Statview toets, 2K WE, 30 mei Fitness-campagne Dominantie bij muizen... 4 statviewtoetsen 18/12/2000 Contents............................................................ 1 1 Statview toets, 2K WE, 30 mei 1995 2 1.1 Fitness-campagne................................................

Nadere informatie

Kwantificering golfbelasting op steenbekledingen

Kwantificering golfbelasting op steenbekledingen Opdrachtgever Rijkswaterstaat, Directie Zeeland (PBZ) Kwantificering golfbelasting op steenbekledingen Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen rapport november 2004 H4419 Opdrachtgever: Rijkswaterstaat,

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-02 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-02-versie C - OPGAVEN.doc 1/7 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare

Nadere informatie

CLF10GS-GAMMA L-KEERWANDEN VASTE HOEKEN TOEPASSINGEN CLF10GS-GAMMA CLF10GSVH-GAMMA

CLF10GS-GAMMA L-KEERWANDEN VASTE HOEKEN TOEPASSINGEN CLF10GS-GAMMA CLF10GSVH-GAMMA CLF10GS-GAMMA L-KEERWANDEN CLF10GS-GAMMA VASTE HOEKEN CLF10GSVH-GAMMA TOEPASSINGEN Opvangen van hoogteverschillen, aanleg terras, oprit, omgevingswerken, oeverversterking, infrastructuurwerken, parkings

Nadere informatie

Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant

Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant Dorothea Kaste Mark Klein Breteler 1208045-015

Nadere informatie

Situatie. Situatie Schaal 1:1000

Situatie. Situatie Schaal 1:1000 Ede werk dp527+07m Dwp 8 dp549 dp548 dp547 dp546 dp545 dp544 dp543 dp542 dp539 dp538 dp537 dp535 dp534 dp533 dp532 dp531 dp530 dp529 dp528 dp527 dp526 dp525 dp524 dp523 dp522 dp521 51697 dp517 dp516 dp515

Nadere informatie

Langeduurstabiliteit van steenzettingen. Heranalyse van Deltagootproeven met drempelwaardemethode

Langeduurstabiliteit van steenzettingen. Heranalyse van Deltagootproeven met drempelwaardemethode Langeduurstabiliteit van steenzettingen Heranalyse van Deltagootproeven met drempelwaardemethode Langeduurstabiliteit van steenzettingen Heranalyse van Deltagootproeven met drempelwaardemethode G.C. Mourik

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 3 Kracht en beweging. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 3 Kracht en beweging Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 3.1 Soorten krachten Twee soorten grootheden Scalars - Grootte - Eenheid Vectoren - Grootte - Eenheid - Richting Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

vii Samenvatting Risicoanalyse met behulp van een foutenboom In het kader van de risicoanalyse van de toekomstige cruisesteiger van Philipsburg te Sint Maarten is in de eerste deelstudie getracht een indruk

Nadere informatie

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Dienst Stadsontwikkeling GEMEENTE UTRECHT Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Nummer : wr 29 auteur eigenaar : A. Borst : A. Borst uitgave : 9-10-2013 mutatie : werkrichtlijn wr 29/blz: 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ladingzekering - 18 juli 2012

Ladingzekering - 18 juli 2012 Ladingzekering - 18 juli 2012 Basiskennis van Ladingzekeren De 3 belangrijkste stappen bij Ladingzekering: 1. Lading opsluiten 2. Wrijving verhogen (met antislipmatjes) 3. Lading vastzetten met spanmiddelen

Nadere informatie

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield Systeem

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dick de Wilde

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dick de Wilde Memo Werkgroep Kennis Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Projectbureau Zeeweringen Betreft Stormschade kreukelberm Westkapelle Afschrift aan WG Kennis, pb-overleg,

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

Errata bij Statica, 13e editie

Errata bij Statica, 13e editie rrata bij Statica, 13e editie earson heeft vastgesteld dat in een aantal opgaven van Statica, 13e editie van Rssel. Hibbeler foten staan. In dit docment vind je de jiste opgaven. 1.10. ekijk de volgende

Nadere informatie

Dutch summary. Nederlandse samenvatting. Een bijdrage aan de grijp-puzzel

Dutch summary. Nederlandse samenvatting. Een bijdrage aan de grijp-puzzel Dutch summary Nederlandse samenvatting Een bijdrage aan de grijp-puzzel Mensen kunnen op allerlei manieren van elkaar verschillen. Sommige mensen hebben kleine handen, andere juist grote, sommige mensen

Nadere informatie

Memo. 1 Inleiding. Figuur 1: Abstracte weergave mengproces. Aan Ruud Termaat. Kenmerk GEO Datum 30 mei 2011.

Memo. 1 Inleiding. Figuur 1: Abstracte weergave mengproces. Aan Ruud Termaat. Kenmerk GEO Datum 30 mei 2011. Memo Aan Ruud Termaat Datum 30 mei 2011 Van Dianne den Hamer Erik Vastenbrug Kenmerk Doorkiesnummer +31 (0)88 33 57 272 Aantal pagina's 7 E-mail dianne.denhamer @deltares.nl Onderwerp Programma van Eisen

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS 20 juli 1999 13.1 practicum toets ---63 De Torsieslinger In dit experiment bestuderen we een relatief complex mechanisch systeem een

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS 12 juli 2000 72 --- 13 de internationale olympiade De magnetische schijf 2,5 uur Geef in dit experiment een schatting

Nadere informatie

Beginnen met Construeren Module ribbmc01c Opleiding: Bouwkunde / Civiele techniek / ROP Propadeuse, kernprogramma 1 e kwartaal

Beginnen met Construeren Module ribbmc01c Opleiding: Bouwkunde / Civiele techniek / ROP Propadeuse, kernprogramma 1 e kwartaal Week 01 Theorie: Beginnen met Construeren Samenstellen en ontbinden van krachten Vectormeetkunde Onderwerp: Kracht en Massa Opdracht: Schematiseer de constructie van de windverbanden Bereken de krachten

Nadere informatie

Belastingfunctie voor keuze maatgevende golfcondities

Belastingfunctie voor keuze maatgevende golfcondities Belatingfunctie voor keuze maatgevende golfconditie Inleiding ir M. Klein Breteler In het kader van het Onderzoekprogramma Kennileemte Steenbekledingen zijn vele nieuwe formule ontwikkeld voor het toeten

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

Tentamen Mechanica ( )

Tentamen Mechanica ( ) Tentamen Mechanica (20-12-2006) Achter iedere opgave is een indicatie van de tijdsbesteding in minuten gegeven. correspondeert ook met de te behalen punten, in totaal 150. Gebruik van rekenapparaat en

Nadere informatie

Gasopslag Bergermeer Microseismische monitoring

Gasopslag Bergermeer Microseismische monitoring Gasopslag Bergermeer Microseismische monitoring Maandrapportage Januari 2015 Sign. Datum 26-feb-2015 Sign. Datum 26-feb-2015 T.T. Scherpenhuijsen Author Prepared B. Teuben Project Director Authorized INHOUD

Nadere informatie

Hout. Houteigenschappen 2013/12

Hout. Houteigenschappen 2013/12 2013/12 Hout Houteigenschappen Hout is een natuurproduct. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen echter per soort enigszins variëren. Om tot optimaal gebruik en

Nadere informatie

Invloedsfactoren voor de ruwheid van toplagen bij golfoploop en overslag

Invloedsfactoren voor de ruwheid van toplagen bij golfoploop en overslag Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Dienst Weg- en Waterbouwkunde Invloedsfactoren voor de ruwheid van toplagen bij golfoploop en overslag bijlage bij het Technisch Rapport Golfoploop en Golfoverslag

Nadere informatie

Voortgangstoets NAT 5 VWO 45 min. Week 49 SUCCES!!!

Voortgangstoets NAT 5 VWO 45 min. Week 49 SUCCES!!! Naam: Voortgangstoets NAT 5 VWO 45 min. Week 49 SUCCES!!! Noteer niet uitsluitend de antwoorden, maar ook je redeneringen (in correct Nederlands) en de formules die je gebruikt hebt! Maak daar waar nodig

Nadere informatie

Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4. Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen

Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4. Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4 Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen 0 1. Bevindingen & nieuwe Sankeydiagrammen Als we onze wagen van de helling

Nadere informatie

Dakelementen (TT) in voorgespannen beton. Willy Naessens 75

Dakelementen (TT) in voorgespannen beton. Willy Naessens 75 Dakelementen (TT) in voorgespannen beton Willy Naessens 75 Algemene beschrijving Waarom TT-dakelementen kiezen De TT-dakelementen in voorgespannen beton worden gevormd door 3 ribben met een tussenafstand

Nadere informatie

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb Revisietoetsing Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Polder/bestek Ser-Lippens- en Nieuw Othenepolder dp 0084 15 dp 0094 85 bestek ZL-5109 Aan Simon

Nadere informatie

Invloed oneffen taludoppervlak op stabiliteit van steenzettingen

Invloed oneffen taludoppervlak op stabiliteit van steenzettingen Invloed oneffen taludoppervlak op stabiliteit van steenzettingen Invloed oneffen taludoppervlak op stabiliteit van steenzettingen A. Capel M. Klein Breteler 1206424-016 Deltares, 2013, B Titel Invloed

Nadere informatie

Informatiebundel. Proefbelasting op druk met trekpalen

Informatiebundel. Proefbelasting op druk met trekpalen Informatiebundel Proefbelasting op druk met trekpalen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. PRINCIPEWERKING VAN PROEFBELASTING MET TREKPALEN 3. OPSTELLING EN WERKWIJZE 4. MEETTOESTELLEN EN TOEBEHOREN 5. PAALKEUZE

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2019 TOETS APRIL 2019 Tijdsduur: 1h45

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2019 TOETS APRIL 2019 Tijdsduur: 1h45 TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2019 TOETS 1 17 APRIL 2019 Tijdsduur: 1h45 Enige constanten en dergelijke MECHANICA 1 Twee prisma`s. (4 punten) Twee gelijkvormige prisma s met een hoek α van 30 hebben

Nadere informatie

Systeemomschrijving Plateau 2.0

Systeemomschrijving Plateau 2.0 Systeemomschrijving Plateau 2.0 Mei 2017 Systeemomschrijving Plateau 2.0 Mei 2017 Definitie: varkenshok met Een hok waarin varkens vrij beschikken over twee verblijfsniveaus, één op de begane grond en

Nadere informatie

Steenzettingen: Kennisleemtes versus uitvoering Kosten-batenanalyse

Steenzettingen: Kennisleemtes versus uitvoering Kosten-batenanalyse Steenzettingen: Kennisleemtes versus uitvoering Rijkswaterstaat Dienst Weg- en Waterbouwkunde 16 oktober 2002 Definitief rapport 9M0327.A0 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND BV KUST & RIVIEREN Barbarossastraat

Nadere informatie

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018 Sessie Kennis Ontwerp instrumentarium (Frank den Heijer, Deltares Don de Bake, RWS-WVL) Dijken op Veen Frank den Heijer Software Macro stabiliteit Raymond van der Meij 17 juli 2018 Dijken op Veen Cor Zwanenburg

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2031 05/2017 Steigers met schragen Schragen worden vaak overbelast of verkeerd gebruikt! 1 Beschrijving Steigers met schragen worden erg vaak gebruikt op de bouwplaatsen. We moeten er wel

Nadere informatie

Reststerkte van steenzetting met zuilen na initiële schade

Reststerkte van steenzetting met zuilen na initiële schade Opdrachtgever: Rijkswaterstaat Zeeland, Projectbureau Zeeweringen Reststerkte van steenzetting met zuilen na initiële schade Onderzoeksprogramma Kennisleemtes Steenbekledingen M. Klein Breteler en W.D.

Nadere informatie

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Hoofdstuk 1 : Krachten, spanningen en rekken Voorbeeld 1.1 (p. 11) Gegeven is een vakwerk met twee steunpunten A en B. Bereken de reactiekrachten/momenten

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Vaststellen van klemming in dijkbekledingen van gezette steen met valgewichtdeflectie-metingen

Vaststellen van klemming in dijkbekledingen van gezette steen met valgewichtdeflectie-metingen Vaststellen van klemming in dijkbekledingen van gezette steen met valgewichtdeflectie-metingen Vaststellen van klemming in dijkbekledingen van gezette steen met valgewicht-deflectie-metingen R `t Hart

Nadere informatie

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn?

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn? Dichtheid Als je van een stalen tentharing en een aluminium tentharing wilt weten welke de grootte massa heeft heb je een balans nodig. Vaak kun je het antwoord ook te weten komen door te voelen welk voorwerp

Nadere informatie

R. H. M. Goossens Technische Universiteit Delft. Axia Profit & Axia Pro Ondersteuningkracht en spieractiviteit

R. H. M. Goossens Technische Universiteit Delft. Axia Profit & Axia Pro Ondersteuningkracht en spieractiviteit R. H. M. Goossens Technische Universiteit Delft Axia Profit & Axia Pro Ondersteuningkracht en spieractiviteit Ondersteuningskracht en spieractiviteit gemeten op de rug tijdens zitten op de fit en R.H.M.

Nadere informatie

BASALTON betonzuilen

BASALTON betonzuilen BASALTON betonzuilen De Basalton betonzuilen van Holcim Betonproducten zijn gebaseerd op het Systeem Kant. Inhoudsopgave Basalton betonzuilen 1. Inleiding 5 2. Ontwerpfase 7 2.1 Overzicht ontwerpaspecten

Nadere informatie