Peutercentrum. Pretvogeltjes. Heteren. Locatiewerkplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Peutercentrum. Pretvogeltjes. Heteren. Locatiewerkplan"

Transcriptie

1 Peutercentrum Pretvogeltjes Heteren Locatiewerkplan

2 Stichting Peutercentra Overbetuwe Locatiewerkplan van Peutercentrum Pretvogeltjes te Heteren Aangepast in oktober 2014 Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peutercentrum Pretvogeltjes te Heteren. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie er uitziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke (locatie-eigen) regels wij hanteren. Peutercentrum Pretvogeltjes bevindt zich in het gebouw van basisschool de Klimboom in Heteren. Dit schoolgebouw is eigendom van de gemeente Overbetuwe. Peutercentrum Pretvogeltjes is een partner van de brede school de Vogeltuin in Heteren. De Pretvogeltjes heeft de ingang aan de achterkant van het gebouw en wel aan de Schaapsakker 1 (tel ). Deze ingang wordt alleen door de peuterspeelzaal gebruikt. Peutercentrum Pretvogeltjes is vijf ochtenden en één middag per week geopend. Op maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdag-, vrijdagochtend en donderdagmiddag. Openingstijden: op de ochtenden van uur; op de middag van uur. Er zijn vier pedagogisch medewerkers bij de Pretvogeltjes: Özlem Kaya euroka@hetnet.nl Désirée Boekhorst dma.boekhorst@hotmail.com Sharona van Schaik sharonavschaik@hotmail.com Joke Schmits jokeschmits@hotmail.com Werkrooster: Maandagochtend: Dinsdagochtend: Woensdagochtend: Donderdagochtend: Donderdagmiddag: Vrijdagochtend: Özlem en Joke Sharona en Özlem Özlem en Joke Désirée en Özlem Désirée en Özlem Özlem en Joke Taakverdeling leidsters: Özlem: Post/peuteradministratie KCO Begeleiding stagiaires Voorleesontbijt overleg Oudercommissie overleg (afwisselend) Brede school overleg Désirée: Buitengebeuren Contact klimboom o.a. ontruimingsplan Sharona: Bibliotheek boeken Verjaardags-knutsels voorbereiden Boodschappen

3 Joke: Kas en financiën Inkoop speelgoed en materialen Peuter/kleuter overleg Brede school overleg Pretvogeltjes nieuwsbrief Ouder-informatie brieven e.d. Oudercommissie overleg (afwisselend) Groepen: De groepen op alle dagdelen bestaan uit 14 peuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar. Er zijn momenteel ongeveer ongeveer 38 kinderen die de Pretvogeltjes bezoeken. De meeste kinderen komen twee dagdelen naar het peutercentrum. Ook is het mogelijk een derde dagdeel aan te vragen. Dit kan door een formulier in te vullen, wat verkrijgbaar is op de Pretvogeltjes. VVE-dagdelen: In overleg met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau wordt bekeken welke peuters in aanmerking komen voor 2 extra dagdelen in het kader van het VVE-beleid vanuit de gemeente Over- Betuwe. Het gaat vooral om kinderen die een achterstand in de ontwikkeling laten zien, met name op het gebied van de taal-spraak ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door middel van de activiteiten vanuit Startblokken worden deze kinderen begeleid en gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen op meerdere ontwikkelingsgebieden. Pedagogisch beleid: Op het peutercentrum werken we met Startblokken. Dit is een programma voor basisontwikkeling, waarbij met thema s wordt gewerkt. Elk nieuw thema wordt vanuit de belevingswereld van de peuter bekeken en de thema s kunnen vanuit verschillende bronnen en levensgebieden komen. Binnen elk thema wordt zoveel mogelijk de buitenwereld naar binnen gehaald. Met Startblokken wordt al spelenderwijs de ontwikkelingsgebieden van de kinderen gestimuleerd. Zoals de taalontwikkeling, het spelniveau, de sociale emotionele ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, motorische ontwikkeling en de sensopatische ontwikkeling. De pedagogisch medewerkers zijn opgeleid om met Startblokken te werken. Ze begeleiden en stimuleren de kinderen dagelijks tijdens de kringactiviteiten en met allerlei spel- en speelmomenten. Naast het werken met Startblokken hanteren we de volgende aandachtspunten: Aandachtpunten in de groep. We leren de kinderen bij kleine aanvaringen, ruzietjes ed. met stop, houd op, eventueel met hand in de lucht houdend, grenzen aan te geven en hun zelfredzaamheid te bevorderen. We laten de kinderen niet klimmen en klauteren op het meubilair We laten de kinderen niet met speelgoed gooien, tenzij het daarvoor is bedoeld We laten de kinderen zelfstandig naar het toilet gaan We stimuleren de kinderen om samen met ons op te ruimen. Binnen in de zaal mogen de kinderen niet rennen en gillen Aandachtpunten bij het buitenspelen We zorgen ervoor dat het hek op slot is We laten geen kinderen tegen elkaar botsen We laten de kinderen geen zand gooien naar elkaar. Geen ballen/ speelgoed over het hek gooien. Niet in de zandbak als het net er nog op ligt.

4 Stagiaires: Bij de Pretvogeltjes zijn op dit moment geen stagiaires. Er is de mogelijkheid dat we in de loop van het schooljaar stagiaires aangemeld krijgen. Oudercommissie: De Oudercommissie bestaat uit de volgende leden: Jolande de Vries, voorzitter Ingeborg Bakker, lid met diverse taken Guicela Smeets, lid met diverse taken De pedagogisch medewerkers en leden van de oudercommissie houden contact met elkaar via de mail of op het peutercentrum, bijv. sturen van notulen en datum afspreken voor de volgende vergadering. De oudercommissie komt een aantal keren per jaar bij elkaar, samen met de pedagogisch medewerkers van de Pretvogeltjes. De laatste notulen worden doorgesproken en daarnaast worden er nieuwe punten besproken. Ouders van de oudercommissie worden ook veel ingeschakeld bij bijv. open dag, kerstontbijt, sinterklaasfeest ed. Locatie omschrijving Beschrijving van de locatie binnen U komt via de voordeur binnen in de gang van Peutercentrum Pretvogeltjes. Hier is de kapstok waaraan de kinderen hun tassen en jassen (eventueel in een luizenzak) kunnen ophangen. Het fruit en drinken kunnen de kinderen binnen in de zaal neerzetten/leggen op de daarvoor bestemde plaats. Er staan twee bakken bij binnenkomst op een tafeltje. Een gekleurde bak voor het fruit en een gele bak voor de bekers. Het opeutercentrum is ingedeeld in hoeken, met onder andere een huishoek, een leeshoek, een winkeltje, een verkleedrek met spiegel en een themahoek die wordt aangepast aan het thema. Mocht een kind moe zijn, dan kan hij/zij uitrusten op de bank in de zaal, bij de leeshoek. Er zijn twee grote tafels voor het maken van puzzels en het spelen met constructiemateriaal. Er is een legotafel waar 4 stoelen bij staan. Verder is er een hoge tafel voor allerlei knutselactiviteiten e.d. In een andere hoek is er een verfbord met plaats voor 2 kinderen om te kunnen verven. In het midden van de zaal is er op de grond plek voor de kinderen om een treinbaan te leggen. In de gang is er een lange lage tafel waar met een garage en met kleine en grote auto s gespeeld kan worden. Zo nu en dan is er een zandbak in de ruimte waar kinderen met zand kunnen spelen. De stoelen staan bij de grote tafels en de legotafel. De leidstersstoelen en de kleinere stippenstoelen staan tegen de wand van de basisschool. N.B. Door het elke keer opnieuw inrichten van een themahoek kunnen een aantal meubels geschoven worden.

5 Er bevindt zich aangrenzend aan het peutercentrum een klein keukentje. Tegenover de keuken is een werkkast en een wc voor de volwassenen met wasbak. In de werkkast staan de schoonmaakmateriaal en de schoonmaakmiddelen zijn hoog weggezet. In de werkkast is tevens een kapstok voor de jassen en tassen van de pedagogisch medewerkers. Voorbij de keuken zijn de twee kindertoiletten, een aankleed-verschoningstafel en een wasbak voor de kinderen. In de keuken mogen de kinderen alleen komen wanneer ze naar de wc gaan. In de lage kastjes van de keuken zijn geen materialen aanwezig die de kinderen kunnen schaden. In de gang is een binnenberging, deze wordt gebruikt als opslagruimte voor speelgoed, papier en allerlei knutselmateriaal. Alle deuren in het peutercentrum hebben een hoge klink, zodat de kinderen niet zelfstandig er door kunnen. De buitendeur heeft een klem, die door de kinderen niet is open te maken, maar wel makkelijk door de pedagogisch medewerkers. Er zijn twee buitendeuren, één in gang, dat is de voordeur en één bij de verfhoek, dat is de nooddeur. Er is tevens een deur die toegang geeft naar de basisschool. Beschrijving van de locatie buiten Het buitenterrein is omsloten door een hek dat afgesloten kan worden. Er is voor de kinderen een zandbak die met een net wordt afgedekt. Er is een buitenberging waar we het buitenspelmateriaal bewaren, zoals de fietsen, tractors, auto s en speelgoed voor de zandbak. Tevens dient de buitenberging als opslag voor meubilair en groot speelgoed wat op dat moment niet gebruikt wordt. Er staan klimrek voor jonge kinderen, een wipkip waar meerdere kinderen tegelijk op kunnen en er staan 2 banken. In het gedeelte waar het klimrek staat is de bodem bedekt met houtsnippers.

6 Dagritme/dagdeelprogramma van de Pretvogeltjes uur: Binnenkomen en begroeten van peuters en ouders. Zonodig met ouders praten over vragen, zorgen, afspraken maken enz. Eventueel met een ouder de 1 e 3mnd. bespreken van het overdrachtsformulier uur: Begroetingskring. - Praatje: Welke dag het is, hoe is het weer en wat verder ter sprake komt. Nieuwe schoenen? Is er iemand weggeweest? enz. - Liedje: Goedemorgen, goedemorgen enz. (hierbij afwisselend in handen klappen en handen op de knieën.) - Wie zijn er: Namen noemen of zingen van de kinderen. Variaties: achternamen, een voorwerp naar elkaar toe brengen, liedje: goedemorgen wie zit er naast jouw? enz. - Bewegingsliedjes: We maken een kringetje van jongens en Twee handen op je knieën enz. Eerst je handen klap klap klap Wat een mooie kring, wat een hoge kring, wat een lage kring Daar zitten we dan (hard en zacht) Oh, oh, oh, mijn mond is rond Kindje kom je spelen (huishoek), Kindje kom je spelen (themahoek) - Daarna en/of: Thema bespreken: Introductie of een rollenspel of iets bespreken of iets laten zien en doen. Of Boekje lezen eventueel. Afhankelijk hoe lang de kring al geduurd heeft. Eventueel benoemen wanneer er nieuwe spelen thema-activiteiten of knutselactiviteiten zijn. - Met elke peuter een plannetje maken waar ze mee willen spelen en eventueel met wie. - Stoelen aan tafel laten zetten. ± 9.15 uur Spelen. Kinderen beginnen te spelen, eventueel met wat ze gekozen hebben. Ze mogen verder vrij spelen. Eventueel met groepje kinderen in themahoek of huishoek of verteltafel of knutselactiviteit of andere activiteit: bijv. verven of zandtafel of watertafel of kleien. Kinderen observeren, begeleiden, meespelen enz. enz. Zonodig activiteiten/spel/ontwikkelings materiaal aanbieden. ± uur Opruimen. Muziekje (Tovertas nr. 16): We ruimen al het speelgoed op. De peuters stimuleren om zo veel en goed mogelijk mee te helpen met opruimen. ± uur Stoelen in de kring: Alle kinderen zitten in de kring. Het hulpje van de dag wordt bekendgemaakt: Is het een jonge of een meisje? Welke kleren heeft hij/zij aan? Welke kleuren? Het hulpje mag de boekjes uitdelen. Eén pedagogisch medewerker gaat met 2 of 3 kinderen tegelijk plassen en handen wassen. Bij oudere peuters wordt er gestimuleerd om zelfstandig naar de wc te gaan. De andere pedagogisch medewerker gaat in de kring het fruit klaarmaken. Het tafeltje met wieltjes wordt in de kring gezet, zodat ze een makkelijk werkblad heeft. De leidster let op dat het mesje niet onbeheerd op het tafeltje ligt. Er wordt over het fruit en over de boekjes gepraat. Aan het eind gaan de boekjes weer in de mand.

7 ± uur Fruit/drinken kring: - Liedjes: Diedel diedel duit, eet meer fruit enz. De plantjes krijgen water, de visjes enz. - Hulpje mag zeggen wie als eerste fruit mogen pakken. meisjes of jongens. Op letten: pas eten als ze zitten, niet lopend eten. - Hulpje mag blad wegzetten. - Drinken: Het blad met drinken komt boven op de tafel met wieltjes te staan. Het hulpje mag de bekers uitdelen. Als het niet bekend is van wie de beker is, dan wordt dat gevraagd: Van wie is deze beker? Welk kind met welke naam zit waar? Liedje: lekker drinken en de juffen doen tegelijkertijd alle deksels eraf en leggen die op het blad. Wanneer drinken op is, kinderen zelf de deksel pakken en op de beker draaien. - Liedje/versje: Zijn alle bekers aan de kant, want daar komt een (hulpje mag een dier noemen). Daarna worden er allerlei lichaamsdelen benoemd die de kinderen bij zichzelf aanwijzen. Wanneer alle bekers weer op het blad staan mag het hulpje de tafel op wieltjes terug op de plaats rijden. - Met de kinderen de ochtend evalueren. Napraten over waar de kinderen meegespeeld hebben. Ook rond de themaactiviteiten. ± uur Afsluitingsactiviteit of Naar buiten (zie verderop). - Nog (bewegingsliedjes)liedjes of spelletjes in de kring of dansen in de kring met muziek of een gymbaan maken of - Afsluitliedje: Abrikoos, deksel op de doos, een appel en een peer, tot de volgende keer. - Hulpje van de dag mag de deur openmaken om de ouders die in de gang staan binnen te laten. Stimuleren om te laten zeggen: kom maar binnen uur Ouders komen kinderen ophalen. Zo nodig kan er nog het één en ander doorgegeven worden aan de ouder. Knutselspullen kunnen meegenomen worden. ± uur Of naar buiten. - Eventueel eerder beginnen met opruimen, plassen, handenwassen, fruit en drinkenkring. - Kinderen vanuit de kring met een aantal naar de gang om de jassen aan te doen. De kinderen stimuleren de jassen zelf aan te doen door de jassen op de grond te leggen. Enz. - met de vlucht-wandel-ringenlijn naar buiten. Liedje: Kinderen uit het peuterbos enz. - Bij het naar buiten gaan, het hek goed op klik dicht zetten. Fietsen, tractors, zandbakspullen enz. uit de schuur halen. Eventueel ook ander buitenspeelgoed zoals hoepels, stoepkrijt enz. Tegen half 12 wordt er samen met de kinderen alvast opgeruimd en het materiaal in of bij de buitenberging neergezet. - Om uur kunnen de ouders de kinderen buiten ophalen. Bekers en eventuele knutselspullen nemen de ouders mee van binnen. Voor de middaggroep is er hetzelfde programma. De tijdsduur van alle programma onderdelen zijn hetzelfde alleen vallen die tussen en uur.

8 Locatie-eigen tradities en rituelen Rituelen zijn voor kinderen erg belangrijk. Herhaling geeft hen zekerheid en vertrouwen. Hieronder geven we een opsomming van de belangrijkste rituelen bij de Pretvogeltjes. Rituelen bij het afscheid nemen Wij attenderen ouders er op dat zij bewust afscheid moeten nemen. Dit geeft duidelijkheid naar het kind en naar de leidsters. Bij het raam in de huishoek, zwaaien we de ouders uit, als een kind niet bij het raam wil zwaaien, hoeft dit niet en laten we het kind vanaf zijn speelplek zwaaien. Het afscheid moet niet te lang duren. Ouders kunnen te allen tijde bellen om te vragen hoe het met hun kind gaat, zeker als het afscheid moeilijk is geweest. Rituelen bij de verjaardag Van alle kinderen die jarig zijn hangt er al een strik aan de vliegers, met naam en datum. Zo kan iedereen zien wie er 3 of 4 jaar wordt. Ouders worden uitgenodigd om rond uur aanwezig te zijn voor het feestje. Eventueel in overleg om 9.00 uur. Ze mogen foto s maken of filmen tijdens het feestje. Wanneer een kind jarig is, wordt er een feestmuts voor hem/haar gemaakt. In de kring komt de verjaardagsstoel te staan voor de jarige. Midden in de kring komt de verjaardagstaart te staan met de kaarsjes er bovenop. Ook worden er een slinger opgehangen. Deze hangt al boven bij de deurpost van de nooddeur. Het kind mag aan het eind van het feestje een cadeautje grabbelen. De verjaardagsstoel, de taart en de grabbelton met cadeautjes staan in de binnenberging. Afscheidskaart voor 4-jarige: Grote kaarten liggen in de kast. Naam van alle juffen opschrijven + alle namen van de peuters erbij die de jarige kent. Verjaardagsfeest in de kring: Start feest: Jarige zit op de troon stoel in de kring, stoel(en) voor de ouder(s) ernaast. De grabbelton met feestdoek erover staat in het midden van de kring. Er bovenop de taart met kaarsjes. Liedjes: Ja, ja jarige Job zet je papieren feestmuts op. Een feestmuts, een feestmuts hoort erbij, want.. Gesprekje: Vragen aan jarige: Hoeveel jaar? Feest thuis? Bezoek? Welke cadeautjes? enz. Verjaardagsorkestje maken: Jarige mag instrument kiezen. Andere kinderen krijgen een instrument van de leidster. Peuters even stil laten zijn met muziekinstrumenten. Zingen van liedjes. Liedjes: Lang zal hij/zij leven. Er is er één jarig.. Twee violen en een trommel en een fluit. Opruimen muziekinstrumenten. Juf haalt ze op. Taartgebeuren: Is te licht in de kring. Hoe kunnen we het donker maken? Lamp uitblazen met z n allen. (Eén juf doet (ongezien) het licht uit). Kaarsjes aandoen op de taart. Hoeveel kaarsje? Gezamenlijk tellen van de kaarsjes bij aansteken. Jarige mag de lucifer uitblazen. Iedereen blijft op stoel zitten. Liedjes: Wel gefeliciteerd, wel gefeliciteerd.. Hankie pankie shang hai. (met handen op knieën klappen) Happy birthday to you (met aanwijzen) Jarige kiest zelf een liedje die hij/zij wil zingen. Als je jarig bent dan klap je in je handen.(wijze: tante uit Marokko) Als je jarig bent dan stamp je met je voeten Als je jarig bent dan roep je hard Hoera Als je jarig bent, dan mag je kaarsjes blazen. Jarige mag kaarsjes uitblazen, samen met de juf. Trakteren: Liedje: Iets lekkers, iets lekkers, iets lekkers hoort erbij, want.. Vragen of jarige iets lekkers heeft meegenomen en of hij dat samen met de ouder wil gaan halen uit de keuken. Peuters in kring ogen dicht of handen voor de ogen. Liedje: Alle ogen zijn gesloten, alle ogen zijn nu dicht.daarna eventueel nog allemaal tot 10 tellen. Traktatie op de grabbelton zetten, bovenop de doek. Jarige gaat trakteren. Stimuleren om dank je wel te zeggen. Traktatie eten. Eventuele cadeautjes enz. kunnen onder de stoel gelegd worden. (feest om 9.00 uur dan op een blad)

9 Toveren: Grabbelton bij de juf neerzetten. Jarige mag bij de juf komen staan, zodat iedereen in de kring het goed kan zien. Toverstaf onder het doek vandaan halen. Jarige gaat toverstaf weer laten lopen door zwaaien en draaien. Ondertussen een liedje: Timpe tampe tovenaar, kom vertoon Jarige tovert met stok: Hocus pocus pilates pas. Jarige grabbelt een cadeautje en pakt het uit. 4-jarige: krijgt de afscheidskaart mee. Eventueel een uitzwaailiedje voor de 4-jarige: (wijze: Happy birthday to) Dag tot ziens, dag tot ziens enz. Veel plezier op de basisschool, veel plezier enz. Eten en drinken: Kinderen nemen zelf fruit en drinken mee. Wanneer het warm weer is, wordt het fruit en drinken in de koelkast gezet. Aan het begin van de fruit- en drinkenkring pakt één van de leidsters het tafeltje met het fruit erop. Appels worden gewassen en het fruit geschild en in stukken gesneden. Alles komt op een groot blad te liggen. De kinderen gaan om de beurt naar de w.c. en iedereen wast de handen. Het tafeltje met het blad met fruit erop komt midden in de kring te staan. Na de 2 liedjes mag het hulpje zeggen wie er mogen beginnen, de jongens of de meisjes. Ze eten het fruit op de stoel. Als hun mond leeg is, mogen ze een nieuw stuk fruit pakken. Het hulpje mag het blad in de keuken wegleggen. Het blad met de drinkbekers komt op het tafeltje te staan. Het hulpje mag de bekers uitdelen. De leidsters helpen om de deksels van de bekers te draaien. De kinderen drinken zelfstandig en ze blijven op hun stoel zitten met de bekers in de handen. Als ze klaar zijn mogen ze zelf de deksel op de beker draaien. Wat mogen kinderen wel of niet wanneer meenemen: Kinderen mogen een knuffel meenemen. Wel wordt het kind en de ouders erop gewezen dat dit op eigen verantwoordelijkheid gebeurd. We adviseren ouders wel om de knuffel/speelgoed het liefst weer mee naar huis te nemen of anders in de tas van het kind te stoppen. Als het kind met de knuffel of het speelgoed speelt, mogen andere kinderen dit ook. Als een kind dit niet wilt, leggen we de knuffel of speelgoed op de kast. Meenemen van gemaakte knutselwerkjes Meestal mogen de kinderen de knutselwerkjes, verftekeningen enz. meenemen. Deze wordt op de tafel gelegd, zodat de ouders dit ook kunnen zien. Ook de privé eigendommen van de kinderen, zoals knuffels, haarspeldjes e.d. worden op de tafel gelegd. Maken van foto's: Tijdens het verblijf bij de Pretvogeltjes, worden er foto s van de kinderen gemaakt. Er worden foto s gemaakt tijdens het spelen, knutselen en andere momenten, zoals Sinterklaas, kerstontbijt enz. De foto s worden door een oudercommissie lid besteld en de foto s worden in een map gedaan. Op het peutercentrum kunnen de ouders de foto s bekijken en kopen voor 50 eurocent per stuk. Plaatsen van foto s Bij het intakegesprek wordt er aan de ouders gevraagd of ze wel of een bezwaar hebben tegen het plaatsen foto s in de nieuwsbrief van de Pretvogeltjes en in de plaatselijke weekkranten. De ouders ondertekeningen of ze wel of geen bezwaar hebben op de doe-dingen-lijst. Deze papieren worden in een map bewaard en staan in de afgesloten kast. Fotograaf: Het peutercentrum Pretvogeltjes werkt met vaste fotograaf Niels van Foto Mireat te Gendt (tel ). Meestal komt de fotograaf in het voorjaar, in februari of maart op drie dagen, woensdag, donderdag en vrijdag. Hij maakt individuele foto s en op elke ochtend een groepsfoto.

10 Wanneer Niels de foto s gebracht heeft, mogen de ouders de foto s bekijken en eventueel kopen. Ze mogen niet ongekocht mee naar huis worden genomen. Wanneer iedereen de gelegenheid heeft gehad de foto s te bekijken en te kopen, bellen we Niels en komt hij het geld ed. ophalen. Eventuele nabestellingen worden door Niels weer afgegeven op de peuterspeelzaal. Nieuwsbrief: Zes keer in het jaar maken we een nieuwsbrief van de Pretvogeltjes. Half februari, half april, half juni, eind augustus, half oktober en half december. Eén van de pedagogisch medewerkers zit samen met een oudercommissielid in de redactie. Er zijn vaste rubrieken in de nieuwsbrief, o.a. verjaardagen, nieuwe peuters, vakanties, thema s, een stukje van de ochtend uitgelicht enz. In onderling overleg met de leidsters wordt er besproken wat er zoal in komt. Ook het oudercommissielid kan een stukje maken. Uitdelen van nieuwsbrief en andere post Wanneer de nieuwsbieven uitkomen worden die op naam gezet, zodat we zeker weten dat iedereen de nieuwsbrief krijgt. Ook andere post wordt op deze manier aan de ouders uitgereikt. Informatie op het informatiebord in de gang Op het informatiebord in de gang komen ook alle brieven en nieuwsbrieven te hangen. Ook andere informatie die we als peutercentrum belangrijk of leuk vinden komt daar te hangen. Zoals over thema s, boeken die we lezen, geboortekaartjes enz. Liedjesboek en liedjes cd van de Pretvogeltjes Bij de officiële opening in maart 2013 hebben alle kinderen een liedjesboek ontvangen. Hierin staan alle en nog veel meer liedjes die veel worden gezongen op het peutercentrum. Op het liedjesboek staat de naam en het logo van de peuterspeelzaal. In november 2013 is er door de pedagogisch medewerkers en een aantal kinderen een opname gemaakt van de meeste liedjes die worden gezongen op het peutercentrum. De liedjes staan op een cd, die samen met het corresponderende liedjesboekje kan worden aangeschaft door de ouders voor 4,-. Verkoop van luizenzakken Bij de intake kunnen de ouders voor hun kind een luizenzak bij het peutercentrum kopen voor 2,50 Ontvangen geld van ouders Het geld van foto s, van luizenzakken en van de liedjesboeken wordt in een wit bakje met deksel gedaan. Het geld wordt in een bakje gedaan. Het bakje staat in de gesloten kast in de zaal. Naderhand wordt dit geld ingeboekt in de kas. Van de eventueel gemaakte winst uit deze inkomsten wordt speelgoed of materiaal voor het peutercentrum gekocht. Ouders die een kijkje willen nemen Ouders die zich willen aanmelden mogen een kijkje komen nemen op het peutercentrum. Als het lukt wordt er een tijdstip afgesproken. Ze krijgen tevens de benodigde info en kunnen het peutercentrum bekijken. Op de open dag hebben ouders en kinderen ook een mogelijkheid om het peutercentrum te komen bekijken. Ontruimingsplan Met de basisschool de Klimboom is er een ontruimingsplan opgesteld. De vluchtlijn voor de kinderen zit in een tas die aan de kapstok hangt. In deze tas zitten ook een actuele lijst met de namen, adressen en telefoonnummers van alle kinderen. Op de tas staat het adres en telefoonnummer van het peutercentrum. Deze tas kan in geval van nood meteen gepakt worden.

11 Met de kinderen wordt regelmatig geoefend met de vluchtlijn, namelijk elke keer wanneer we naar buiten gaan om buiten te spelen. Op het peutercentrum zijn 3 uitgangsdeuren. De voordeur, een nooddeur aan de andere kant en een toegangsdeur naar de basisschool van de Klimboom. Met de BHV-ers van de Klimboom is er met een pedagogisch medewerker een aantal keren per jaar overleg over het ontruimingsplan. Na een gezamenlijke ontruimingsoefening met de Klimboom volgt er elke keer een evaluatie. Veiligheid Schoonmaakspullen Schoonmaakspullen staan hoog en veilig, in de werkkast en hoog op de planken tegenover de wctjes. Op alle deuren zitten hoge klinken, waar de kinderen niet bij kunnen. Op de voordeur is een klem, die we naar beneden doen wanneer de kinderen in de gang spelen. De grote scharen en nietmachine liggen in de afgesloten kast in de speelzaalruimte. Scherpe mesjes, messen en ander scherp materiaal wordt in een bovenkastje van de keuken in een bak gedaan. Veiligheid bij het verschonen Wanneer een kind verschoont moet worden gaat deze samen met een pedagogisch medewerker naar de verschonings/aankleedtafel. Alleen een pedagogisch medewerker mag de trap uit deze tafel schuiven. Wanneer het kind omhoog klimt staat de pedagogisch medewerker erachter. Wanneer het kind op het aankleedtafel ligt of staat mag het kind niet alleen gelaten worden. Ten allen tijde staat de pedagogisch medewerker er dicht bij. Van te voren heeft ze er voor gezorgd dat ze alle spullen die ze nodig heeft, binnen handbereik heeft. Vier ogen beleid: Wanneer kinderen nog niet zindelijk zijn en een luier dragen wordt die verschoond op de aankleedtafel wanneer het nodig is, of bij ontlasting of bij een erg natte luier. De kinderen die al zindelijk zijn kunnen op elk moment naar de wc als dat nodig is. Vlak voor de fruitdrinkenkring is er een vast moment waarbij we de peuters naar de wc laten gaan. Wanneer een pedagogisch medewerker met luier verschonen of met bij een wc bezoek aanwezig is, kan de andere pedagogisch medewerker ten allen tijde binnenlopen en er een oog ophouden. Wanneer de keukendeur dicht is blijft er een oogcontact mogelijk via het grote raam in de deur. Bij de peuter-wc-tjes zijn halve deuren waar iedereen zo overheen kan kijken. EHBO Op de plank bij de aankleedtafel staat de EHBO-trommel. Kleinere EHBO spullen staan in het rechterbovenkastje in de pantry. De pedagogisch medewerkers zijn opgeleid tot BHV-er en volgen elk jaar de BHV trainingen. Koffie en thee zetten: In het keukentje zetten de pedagogisch medewerkers koffie en thee. Het koffie apparaat en de waterkoker staan hoog en ver, zodat de kinderen er niet bij kunnen. In de speelzaal zelf zetten we de hete thee en koffie hoog en ver weg, op de kasten. Nooduitgang De nooduitgang bevindt zich links voor in de speelzaal. De deur heeft een nooddeurgreep, dus is er geen sleutel nodig om deze deur te openen en te sluiten. Bij het inrichten van deze hoek moeten de pedagogisch medewerkers erop letten dat de nooduitgang wordt vrijgehouden.

12 Verdere specifieke punten omtrent de gang van zaken bij de Pretvogeltjes: Kaart voor nieuwe peuters en informatie voor ouders Telefonisch worden ouders op de hoogte gebracht op welke dag het kind het peutercentrum kan komen bezoeken. Er wordt een welkom kaart geschreven en deze wordt gelijk met het informatieboekje over het pedagogisch beleid Spelenderwijs op weg bij de ouders thuis bezorgd of op de brievenbus gedaan. Eerste ochtend van een peuter en intake gesprek De eerste keer wordt gevraagd of het kind met de ouder om half 10 kan komen. Met de ouder wordt een intake gesprek gehouden, het kind kan ondertussen spelen of bij de ouder gaan zitten. De ouder krijgt een informatiebrief over de peuterspeelzaal, een doe-dingen-lijst, de laatste nieuwsbrief en de informatiebrochure. Alle boekjes, brieven enz. liggen in de afgesloten kast in de ruimte zelf. Overdrachtsformulieren De kinderen worden verdeeld over de pedagogisch medewerkers, zodat elk kind bij een leidster onder de hoede komt. Als het mogelijk is, doet deze leidster de intake met de ouder. De pedagogisch medewerker houdt de ontwikkelingslijnen van het kind in de gaten en wanneer er zorgen of vragen zijn worden die met de ouders besproken. Dit gedurende de gehele periode dat de kinderen op de peuterspeelzaal zijn. Wanneer de driemaanden gegevens zijn ingevuld op het overdrachtsformulier wordt dit met de ouder besproken. Op een brengmoment wordt er een afspraak gemaakt om samen over het kind te praten over de ingevulde gegevens. Voordat het kind 4 jaar is, wordt het overdrachtsformulier ingevuld door de pedagogogisch medewerker. Dit formulier wordt aan de ouder meegegeven, die het na kan lezen en zelf ook enkele gegevens kan invullen. Naderhand wordt er over gepraat en gevraagd of er behoefte is aan een gesprek. Zo nodig kan er dan een afspraak gemaakt worden. Het overdrachtsformulier wordt gekopieerd en door de pedagogisch medewerker naar de desbetreffende basisschool/leerkracht gebracht. Het kopie bewaard de pedagogisch medewerker in overdrachtsmap. Bij de VVE-kinderen wordt er een warme overdracht gehouden met de desbetreffende leerkracht. Afgesloten kast in speelruimte Meerdere malen wordt er vermeld dat er mappen, materiaal van de pedagogisch medewerkers, agenda e.d. in de gesloten kast worden bewaard. Deze kast staat in de ruimte van het peutercentrum en het zijn 2 hoge kasten. Het onderste gedeelte is open daar staan knutselmateriaal, puzzels en spelletjes. Bij het bovenste gedeelte kunnen de kinderen niet bij. Deze bovenkast kan worden afgesloten met een sleutel. De sleutel van deze kast ligt op een afgesproken plek. Lockerkast in binnenberging De gegevens van de peuters bevinden zich in de bovenste 2 kastjes van de afgesloten lockerkast. Deze kast staat in de binnenberging meteen links om de hoek. De sleutels van deze kast liggen op een afgesproken plek. Zowel de map met naam en adresgegevens, de zgn. kindkaarten, alsook de mappen met de overdrachtsformulieren van de kinderen. Elke leidster heeft een eigen map, waarin haar kinderen zitten. Stagiaires Naam en adres van stagiaires worden bewaard in de map stagiaires. Die map staat in de afgesloten kast.

13 Stagiaires worden door een pedagogisch medewerker begeleid en met de desbetreffende school worden er afspraken rond de werkzaamheden gemaakt. Ook zijn er gesprekken met de stagebegeleider vanuit de school. Post De peuterspeelzaal Pretvogeltjes heeft geen eigen brievenbus. De post wordt bezorgd op de basisschool de Klimboom. Zij zorgen dat de post en/of pakketjes bij ons terechtkomen. De pedagogisch medewerkers geven ook zo nu en dan bijv. bij het opvragen van een offerte of andere bestellingen, hun eigen postadres op en geven het bij ontvangst af op de peuterspeelzaal. Kopiëren De pedagogisch medewerkers van de Pretvogeltjes hebben een afspraak dat zij mogen kopiëren op basisschool de Klimboom. In een schriftje bij het kopieer apparaat worden het aantal kopieën en de data genoteerd. Om de zoveel maanden krijgen we een rekening van de basisschool. Voorraden Koffie, thee ed. staan in het bovenkastje of op de bovenplank in de keuken. Gebruiksvoorraden zoals papier, knutselbenodigdheden staan in de binnenberging. In de werkkast staan schoonmaakmiddelen en verzorgingsmiddelen. Bergingen In de binnenberging staat speelgoed die op dat moment niet wordt gebruikt. Tevens allerlei knutselmateriaal. Het speelgoed wordt afwisselend aan de kinderen aangeboden. Ook de dozen met daarin de thema s die geweest zijn staan in de berging. In de buitenberging staat al het buitenmateriaal waar de kinderen mee spelen. Ook de spullen voor de zandbak. Groot materiaal staat daar ook opgeslagen. Ook alle sinterklaas en kerstspullen. Openen en sluiten van het gebouw Alle vaste pedagogisch medewerkers hebben drie sleutels. Sleutel voor het hek, van de buitenberging en van de toegangsdeur naar de peuterspeelzaal. De conciërge van de basisschool en de leerkracht van groep 1 en 2 hebben ook een sleutel van het toegangshek. Wanneer de pedagogisch medewerkers het peutercentrum verlaten is het nodig om alle deuren te sluiten. De deur naar de school dient afgesloten te worden met de sleutel, dit is hetzelfde als de buitenbergingsleutel. Er is een alarm aanwezig, gezamenlijk met de basisschool de Klimboom. Elke pedagogisch medewerker heeft een eigen code voor wanneer ze als eerste of als laatste het gebouw betreden of verlaten. Verwarming: Verwarming is automatisch ingesteld en hoeven pedagogisch emdewerkers niet aan en uit te zetten. Basisschool de Klimboom draagt er verder zorg voor. Schoonmaken: Twee keer in de week komt schoonmaakbedrijf Jacobi het peutercentrum schoonmaken. Op de dinsdag- en vrijdagmiddag. Ze maken de tafels, de kasten en de vensterbanken schoon. Ze doen de w.c. s. De vloeren worden gezogen en daarna gedweild. Zo nodig is er communicatie net het schoonmaakbedrijf via een boekje. Dit boekje ligt in de werkkast. Op andere ochtenden maken de pedagogisch medewerkers de w.c. s schoon, vegen de vloer en zo nodig wordt er gedweild. Ze doen de afwas, afdroog en verschonen de handdoeken e.d.

14 Schoonmaakdagen Twee keer in het jaar worden er schoonmaakdagen gehouden. Voor of na de herfstvakantie en voor of na de meivakantie. Samen met de oudercommissie wordt er een week geprikt. In die week wordt veel materiaal en speelgoed aangeboden aan de ouders om thuis schoon te maken. Dit wordt in plastic zakken of vuilniszakken meegegeven. In die week helpt een ouder of een oudercommissielid een dagdeel mee met het schoonmaken van kasten e.d. tijdens een speelochtend. Een oudercommissielid vraagt ouders hiervoor. Tijdens het schoonmaken wordt er opgelet dat er geen gevaarlijke stoffen in het bereik van de kinderen zijn. Wanneer de kinderen dat willen kunnen ze meehelpen met een eigen doekje. Wasgoed Elke maand neemt één van de pedagogisch medewerkers elke week het wasgoed mee om thuis te wassen. In de keuken is een lijst gemaakt, om te zien wie er welke maand aan de beurt is. Containers De vuilniszakken worden door het schoonmaakbedrijf en door de pedagogisch medewerkers naar de container van de basisschool gebracht. Deze container staat op het schoolplein. Oud papier Oud papier gaat in een container die in de schuur staat van de basisschool de Klimboom. De sleutel van deze schuur hangt aan een haakje bij de deur bij groep 1 en 2. We mogen deze sleutel pakken en gebruiken. Daarna de sleutel weer terughangen. Feesten Op de Pretvogeltjes vieren we de gebruikelijke feesten: Sinterklaas, Kerst, carnaval, Pasen, Moederdag, Vaderdag. Sinterklaas: Met Sinterklaas wordt het sinterklaasfeest gevierd met het bezoek van een Zwarte Piet (oudercommissie lid) of één van de leidsters verkleed zich in de kring als Sinterklaas. Bij beide gebeurtenissen wordt er een verhaal omheen gemaakt en is het een feestelijke gebeurtenis. Er worden veel foto s gemaakt, die de ouders later kunnen bekijken. Aan het eind van dit feest krijgen alle kinderen een cadeautje. Voor de speelzaal is er regelmatig een groepscadeau. Kerst: Met Kerst houden we in de laatste dagen voor de kerstvakantie een kerstontbijt of een kerstlunch. Dit wordt afwisselend gedaan. Voor het ontbijt staan broodjes met beleg, ontbijtkoek, krentenbrood, toastjes e.d. op het menu. Voor de lunch kan dat poffertjes of frietjes zijn, met daarbij een voorgerecht en een lekker toetje. De leidsters bespreken de boodschappen en één leidster haalt de boodschappen. Carnaval: De kinderen mogen in de laatste paar dagen voor voorjaarsvakantie verkleed naar de peuterspeelzaal komen. Dit wordt bijtijds aan de ouders doorgegeven. Voor de kinderen die niet verkleed wilden komen, zijn er verkleedkleren op de peuterspeelzaal. Als ze willen kunnen de kinderen geschminkt worden op die ochtenden. Pasen Geen vaste rituelen rond de paashaas. Wel wordt er gezongen en geknutseld en voorgelezen over eieren, kuikentjes enz.

15 Moederdag/Vaderdag: Voor Moederdag en Vaderdag maken we een leuke attentie voor moeder en vader. De pedagogisch medewerekers bespreken (meestal in een teamvergadering), wat we gaan doen/maken en bepalen in welke week voorafgaand aan deze dagen we met het knutselen gaan beginnen. Uitstapjes: Kinderboerderij: Voor de zomervakantie of rond de zomervakantie wordt er een zomerfeest gehouden of gaan we naar de kinderboerderij of we houden een picknick bijv. op het grasveld vlakbij de speelzaal. De datum wordt tijdig aan ouders vermeld via de nieuwsbrief en het informatiebord. Wanneer we naar een buiten locatie gaan gaat er van ieder kind een ouder of opa/oma of oppas mee. Er wordt drinken meegenomen en iets lekkers. De oudercommissie wordt hierin betrokken. Thema-uitstapjes: Afhankelijk van het thema, maken we uitstapjes, bijv. het bezoeken van een supermarkt, bibliotheek, naar de brievenbus enz. Ook kan het zijn dat we n.a.v. het thema een deskundige laten komen op de peuterspeelzaal, bijv. een kapster, een dokter, een clown enz. Contacten en overlegvormen Brenda Webbink, consulente van MEE: Mee Gelderse Poort informeert, adviseert en ondersteunt op alle terreinen van het dagelijks leven. Men kan bij Mee terecht voor dienstverlening op o.a. het gebied van informatie, advies en opvoedingsondersteuning. Brenda Webbink, een consulente van MEE, is gedurende 4 uur per week beschikbaar voor de Peutercentra van het SPO. Wanneer ouders en/of pedagogisch medewerkers zorgen hebben bij een peuter omtrent zijn/haar ontwikkeling en gedrag, kan Brenda een observatie uitvoeren op het peutercentrum of thuis. Aan de hand van de observatie kan zij pedagogisch advies geven aan ouders en/of pedagogisch medewerkers of kijken of een kind gebaat is bij doorverwijzing naar gespecialiseerde organisaties. Dit alles gebeurt alleen met toestemming van de ouders. Een pedagogisch medewerker stuurt een mail met informatie over een kind naar Brenda. Brenda neemt vervolgens contact op met de ouders en de pedagogisch medewerker om een afspraak te maken. KCO (Klein Casusoverleg): Samen met de peutercentra uit Randwijk en Driel, de jeugdverpleegkundige van het CB en een pedagogisch medewerker van het KDV en BSO en het KDV Samsammie komen we 5 keer per jaar bij elkaar voor een Klein Casus Overleg. Dit wordt gehouden op KDV de Vuurvlinder in Heteren. De kinderen waar zorgen over bestaan of die opvallen in hun gedrag worden, al of niet anoniem afhankelijk van toestemming ouders, besproken zodat van elkaars deskundigheid gebruik gemaakt kan worden. Verder wordt er samen gekeken welke stappen er eventueel ondernomen dienen te worden in het belang van het kind. Teamoverleg: De leidsters van de Pretvogeltjes komen gemiddeld om de 2 maanden bij elkaar, maar we hebben ook veel informeel overleg op de ochtenden dat er wordt samengewerkt en via de mail en de telefoon. Tijdens de teamvergadering bespreken we diverse onderwerpen: nieuw thema, aankopen, allerlei lopende zaken. Op de Pretvogeltjes houden we een agenda bij, waarin vele afspraken en lopende zaken worden opgeschreven of waarin briefjes worden geplakt. Zo houden we elkaar ook op de hoogte. De agenda ligt in de afgesloten kast.

16 Bibliotheek: Ons contactpersoon bij de bibliotheek is Anita Hendriks en Marieke. Als wij boeken nodig hebben, bijv. bij een nieuw thema, sturen wij Anita een mail of bellen haar op. Mailadres: Zij zoekt dan een aantal boeken bij elkaar en bericht ons dan dat we de boeken kunnen ophalen bij de bibliotheek in Heteren. Ook komt Anita één keer in het jaar (meestal rond de tijd van de Nationale Voorleesweken), op het peutercentrum om de kinderen voor te lezen. In onder overleg worden er meestal 2 ochtenden afgesproken waarop ze langskomt. Brede school overleg Regelmatig is er overleg met de diverse partners van de brede school de Vogeltuin. Dit kan een bespreking zijn over een activiteit die georganiseerd gaat worden. Ook wordt er deelgenomen aan trainingen en cursussen die de brede school voor de medewerkers organiseert. Voorleesontbijt Het voorleesontbijt wordt gezamenlijk besproken met het kinderdagverblijf, de groep 1 en 2 van de basisscholen en het peutercentrum. Samen met het kinderdagverblijf gaat het peutercentrum naar de bibliotheek waar wordt voorgelezen. Daarna is er een gezamenlijk ontbijt op het kinderdagverblijf. Later is er een evaluatiebespreking. Peuter-kleuter overleg Twee keer in het jaar komen pedagogisch medewerkers van het peutercentrum, de leerkrachten van groep 1 en 2 van de drie basisscholen en de pedagogisch medewerkers van twee kinderdagverblijven bij elkaar. Er wordt over allerlei zaken gepraat omtrent het jonge kind. Het uitnodigen en het maken van de notulen worden om toerbeurt gedaan. Websites SPO: Elf peutercentra maken onderdeel uit van Stichting Peutercentra Overbetuwe (SPO). Peutercentrum Pretvogeltjes is daar één van. Aangezien de Pretvogeltjes zelf geen website heeft, verwijzen wij u naar de website van Stichting Peutercentra Overbetuwe : Brede School de Vogeltuin De Pretvogeltjes maakt deel uit van de brede school de Vogeltuin in Heteren. Bij de Brede school Vogeltuin zijn de volgende partners: basisscholen de Haafakkers, de Julianaschool en de Klimboom, de bibliotheek, het KDV de Vuur vlinder en BSO de Vuurvogel. Elke partner staat vermeld in de website van de Vogeltuin:

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Peutercentrum Dreumesland Elst

Peutercentrum Dreumesland Elst Peutercentrum Dreumesland Elst Werkplan Stichting Peutercentra Overbetuwe 1 Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peutercentrum Dreumesland. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie er

Nadere informatie

Peutercentrum Hummeloord Valburg. Locatie Werkplan. Stichting Peutercentra Overbetuwe. Locatiewerkplan van peutercentrum Hummeloord

Peutercentrum Hummeloord Valburg. Locatie Werkplan. Stichting Peutercentra Overbetuwe. Locatiewerkplan van peutercentrum Hummeloord Peutercentrum Hummeloord Valburg Locatie Werkplan Stichting Peutercentra Overbetuwe Locatiewerkplan van peutercentrum Hummeloord Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peutercentrum Hummeloord te Valburg.

Nadere informatie

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van:

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van: Welkom op De Gooilandschool Dit boekje is van:. Een dag bij ons in de klas Hieronder ziet u de activiteiten die plaatsvinden in groep 1 en 2. 08.20 uur De deur van de kleuteringang gaat open. U kunt vanaf

Nadere informatie

Peutercentrum. Pretvogeltjes. Heteren. Locatiewerkplan

Peutercentrum. Pretvogeltjes. Heteren. Locatiewerkplan Peutercentrum Pretvogeltjes Heteren Locatiewerkplan Stichting Peutercentra Overbetuwe Locatiewerkplan van Peutercentrum Pretvogeltjes te Heteren Aangepast in februari 2016 Hier voor u ligt het locatiewerkplan

Nadere informatie

Olleke Bolleke is een van de 8 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG.

Olleke Bolleke is een van de 8 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG. Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen Olleke Bolleke is een van de 8 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG. Voor contact: SPGG Postbus 173 4190 CD GELDERMALSEN www.spgg.nl Administratie: Tel:

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Peuterspeelzaal WOUTERJE PLAS ZETTEN. Werkplan. Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe

Peuterspeelzaal WOUTERJE PLAS ZETTEN. Werkplan. Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe Peuterspeelzaal WOUTERJE PLAS ZETTEN Werkplan Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe Voor u ligt het locatiewerkplan van Peuterspeelzaal Woutertje Plas. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Peutercentrum De Sterretjes Elst

Peutercentrum De Sterretjes Elst Peutercentrum De Sterretjes Elst Werkplan Stichting Peutercentra Overbetuwe 1 Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor peutercentrum de Sterretjes. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel Beste ouders en verzorgers Voor u ligt het informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel te Beesd. In dit boekje vindt u allerhande nuttige informatie

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Olleke Bolleke is een van de 11 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG.

Olleke Bolleke is een van de 11 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG. Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen Olleke Bolleke is een van de 11 peuterspeelzalen die valt onder de SPGG. Voor contact: SPGG Postbus 173 4190 CD GELDERMALSEN www.spgg.nl Administratie:

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Peuterspeelzaal WOUTERJE PLAS ZETTEN. Werkplan. Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe

Peuterspeelzaal WOUTERJE PLAS ZETTEN. Werkplan. Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe Peuterspeelzaal WOUTERJE PLAS ZETTEN Werkplan Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe Voor u ligt het locatiewerkplan van Peutercentrum Woutertje Plas. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht.

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe. Wie zijn wij? - Wij zijn BSO de Bonte Koe te Koewacht. De vaste leidsters op de BSO zijn: - Marileen Vergouwen,

Nadere informatie

Locatiewerkplan de Karbonkel. Peuterspeelzaal de Karbonkel. Werkplan

Locatiewerkplan de Karbonkel. Peuterspeelzaal de Karbonkel. Werkplan Peuterspeelzaal de Karbonkel Werkplan Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peuterspeelzaal de Karbonkel. In dit plan is beschreven hoe de locatie er uitziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

Locatiewerkplan De Notendop. Peutercentrum De Notendop Elst

Locatiewerkplan De Notendop. Peutercentrum De Notendop Elst Peutercentrum De Notendop Elst 1 Stichting Peutercentra Overbetuwe Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor peutercentrum De Notendop. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie er uitziet,

Nadere informatie

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatie specifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Kleine Beer.

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatie specifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Kleine Beer. 1 Voorwoord Hier voor u ligt het locatie specifieke pedagogisch werkplan voor peuterdagopvang Kleine Beer. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie eruitziet, welk dagritme wordt gehanteerd

Nadere informatie

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatiespecifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Hommeltje

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatiespecifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Hommeltje Voorwoord Hier voor u ligt het locatiespecifieke pedagogisch werkplan voor peuterdagopvang Hommeltje. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie er uit ziet, welk dagritme wordt gehanteerd en

Nadere informatie

Informatieboekje van

Informatieboekje van Informatieboekje van Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een fijne tijd op onze peuterspeelzaal

Nadere informatie

De pedagogisch medewerkers spreken met de ouders af wanneer het feestje gevierd zal worden. PROTOCOL VERJAARDAG EN TRANENFEEST VIEREN

De pedagogisch medewerkers spreken met de ouders af wanneer het feestje gevierd zal worden. PROTOCOL VERJAARDAG EN TRANENFEEST VIEREN De pedagogisch medewerkers spreken met de ouders af wanneer het feestje gevierd zal worden. PROTOCOL VERJAARDAG EN TRANENFEEST VIEREN - 1 - Verjaardag vieren Ouders uitnodigen Kinderen mogen op De Tweeling

Nadere informatie

Locatiegebonden werkplan De Lapjeskat. Peutercentrum De Lapjeskat. Werkplan

Locatiegebonden werkplan De Lapjeskat. Peutercentrum De Lapjeskat. Werkplan Peutercentrum De Lapjeskat Werkplan Voor u ligt het locatiewerkplan van Peutercentrum De Lapjeskat. In dit plan is beschreven hoe de locatie er uitziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke (locatie-eigen)

Nadere informatie

Welkom op de Koningin Beatrixschool!

Welkom op de Koningin Beatrixschool! Ridderstraat 10 4101 BK Culemborg 0345-512542 info@beatrixschool-culemborg,nl www.beatrixschool-culemborg.nl Welkom op de Koningin Beatrixschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en

Nadere informatie

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatiespecifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Kaboutertjes.

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatiespecifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Kaboutertjes. 1 Voorwoord Hier voor u ligt het locatiespecifieke pedagogisch werkplan voor peuterdagopvang Kaboutertjes. In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie eruitziet, welk dagritme wordt gehanteerd

Nadere informatie

Locatiegebonden werkplan Jacobijntje. Peutercentrum Jacobijntje. Werkplan

Locatiegebonden werkplan Jacobijntje. Peutercentrum Jacobijntje. Werkplan Peutercentrum Jacobijntje Werkplan Hier voor u ligt het locatiewerkplan van Peutercentrum Jacobijntje. In dit plan is beschreven hoe de locatie er uitziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke (locatie-eigen)

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon:

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: Informatieboekje Peuterspeelzaal De Grutterij Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: 06-44397688 www.psz-steenwijkerland.nl Beste ouder/verzorger, In dit informatie boekje vindt u alles wat u moet weten

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Peutercentrum t Paasheuveltje

Peutercentrum t Paasheuveltje Peutercentrum t Paasheuveltje Werkplan Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peutercentrum t Paasheuveltje. In dit plan is beschreven hoe de locatie er uitziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke

Nadere informatie

Informatiebrief groep 1 en 2

Informatiebrief groep 1 en 2 Informatiebrief groep 1 en 2 SCHOOLTIJDEN De schooltijden zijn van 8.30 tot 14.15 uur. Op woensdagochtend tot 12.30 uur. Ongeveer 10 minuten voor aanvang van de schooltijd kunt u uw kind in de klas brengen.

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar 2014 2015

Jaarplan schooljaar 2014 2015 Jaarplan schooljaar 2014 2015 Naam van de peuterspeelzaal: het Luchtkasteel Leidsters: Tineke Loth Vastgesteld op: 09-09-2014 Activiteiten Hoe Wie Wanneer Thema s Dieren Herfst Winter De Bakker Lente Kleur

Nadere informatie

Terugkerende activiteiten in de peuterbouw van De Groene Ring

Terugkerende activiteiten in de peuterbouw van De Groene Ring Terugkerende activiteiten in de peuterbouw van De Groene Ring Uw kind komt misschien binnenkort in de peutergroep van onze basisschool. Welkom! Wij willen u graag op deze manier informeren over wat u en

Nadere informatie

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT?

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? Op basisschool De Achtbaan hebben kinderen de mogelijkheid om op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag over te blijven. Dit gebeurt onder leiding van twee coördinatoren. Dit

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Welkom op De Duif! Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Beste ouder(s)/verzorger(s), Met dit boekje willen wij u informeren over de dagelijkse gang van zaken in onze kleuterbouw. Zeker voor de ouders van onze nieuwe kleuters belangrijk,

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage Informatieboekje van Peuterspeelschool De Plantage Dit boekje informeert u over de huisregels van ; Peuterspeelschool De Plantage. De leidsters op de Dreumeldoos zijn: Kitty Delsink Migo Kitty werkt op

Nadere informatie

Informatieboekje kleutergroepen

Informatieboekje kleutergroepen Informatieboekje kleutergroepen Beste ouder(s), verzorger(s), Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Informatieboekje voorschool BS De Wingerd

Informatieboekje voorschool BS De Wingerd Informatieboekje voorschool BS De Wingerd Schooljaar 2009 2010 BS De Wingerd Algemeen: In dit boekje vindt u alle informatie die speciaal bestemd is voor de ouders/verzorgers van de kinderen die onze voorschool

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

Stichting Peutercentra Overbetuwe

Stichting Peutercentra Overbetuwe 1 Stichting Peutercentra Overbetuwe 2 Inhoudsopgave Locatiewerkplan. Pagina 3; Pagina 4; Pagina 5; Pagina 6; Pagina 8; Pagina 9; Pagina 10; Voorwoord, groepen, Oudercommissie, 4 Ogenbeleid Beschrijving

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Huisregels Bso Noordkids

Huisregels Bso Noordkids Algemeen Alle deuren zijn voorzien van vinger protectie op de draaiende delen. Let wel goed op de kinderen als ze bij een deur staan! Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun tas en de bezittingen die

Nadere informatie

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Peuteractiviteiten gedurende het hele schooljaar: Verjaardagen: Als uw peuter jarig is mag hij/zij dit vieren,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

PEUTERCENTRUM DE VELDMUISJES

PEUTERCENTRUM DE VELDMUISJES PEUTERCENTRUM DE VELDMUISJES LOCATIEWERKPLAN September 2014 1 DE VELDMUISJES IN KORT BESTEK PeuterCENTRUM de Veldmuisjes heeft een eigen (semi-permanent) gebouw. Wij zijn geopend maandagochtend, dinsdagochtend,

Nadere informatie

Informatiebrief groep 1 en 2

Informatiebrief groep 1 en 2 Informatiebrief groep 1 en 2 SCHOOLTIJDEN De schooltijden zijn van 8.30 tot 14.20 uur. Op woensdagochtend tot 12.30 uur. Ongeveer 10 minuten voor aanvang van de schooltijd kunt u uw kind in de klas brengen.

Nadere informatie

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool s Morgens word je naar school gebracht door papa, mama, opa of oma. Het wachten op de speelplaats Het binnenkomen Om 5 voor half 9 gaat de zoemer; de juffen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Boefje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Boefje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Boefje Juni 2016 Peuterspeelzaal t Boefje Guido Gezellelaan 3-5 2182 WB Hillegom T: 088 304 3081 E: boefje@splopvang.nl W: www.splopvang.nl 1 Inhoud 1. Informatie

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam 1 Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam Inhoud 1. informatie over Peuteropvang Wigwam p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling p. 5 5. vieren

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Peutercentrum De Paddestoel. Driel. Werkplan. Stichting Peutercentra Overbetuwe

Peutercentrum De Paddestoel. Driel. Werkplan. Stichting Peutercentra Overbetuwe Peutercentrum De Paddestoel Werkplan Driel Stichting Peutercentra Overbetuwe Locatiewerkplan van peutercentrum De Paddestoel Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peutercentrum De Paddestoel te Driel.

Nadere informatie

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee!

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee! Beste ouders, Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs maken in de kleutergroepen van onze school.

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te maken, treft u hieronder

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd.

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd. naar de basisschool Algemene informatie omtrent de kleutergroepen *Schooltijden 8.30u.-12.00u. (woensdag tot 12.30u.) 13.00u.-15.00u. Dagindeling en praktische zaken Hoe de dag is ingedeeld is te zien

Nadere informatie

Peuterspeelzaal de Schatkist

Peuterspeelzaal de Schatkist Peuterspeelzaal de Schatkist Werkplan Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peuterspeelzaal de Schatkist. In dit plan is beschreven hoe de locatie er uitziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Speeldoos Peuterspeelzaal De Speeldoos 0345-580582 Oranje Nassaustraat 21 speeldoos@telfort.nl 4191 EC Geldermalsen www.spgg.nl Beste ouders/verzorgers In de eerste

Nadere informatie

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool R.K. Gerardusschool Meerkreuk 2 Oude Wetering 071-331 2958 info.gerardus@ssba.net Voor een bijna vier jarige Informatie boekje voor de nieuwe kinderen en

Nadere informatie

Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave

Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding pag 2 Halen en brengen pag 3 Bewegingsonderwijs in het speellokaal pag 4 Afspraken rondom eten en drinken pag 5 Verjaardag pag 6 Wennen op school pag 7 Klassenouder

Nadere informatie

welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan bm maarssen telefoon: fax:

welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan bm maarssen telefoon: fax: welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan 2 3601 bm maarssen telefoon: 0346-562120 fax: 0346-554851 e-mail: directie@kbspionier.nl www.kbspionier.nl 4Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem tel: 026-3701183 Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op basisschool

Nadere informatie

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer bij ons komen kijken. Dit boekje gaat over onze school, dan weet

Nadere informatie

Het Vliegerboek. Kijk- en informatieboek voor kleuters, ouders en/of verzorgers die voor het eerst naar basisschool de Vlieger komen.

Het Vliegerboek. Kijk- en informatieboek voor kleuters, ouders en/of verzorgers die voor het eerst naar basisschool de Vlieger komen. Het Vliegerboek Kijk- en informatieboek voor kleuters, ouders en/of verzorgers die voor het eerst naar basisschool de Vlieger komen. Dit is jouw plaatje Naar De Vlieger Binnenkort komt uw kind voor het

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

groepsgids Groepen 1 en 2

groepsgids Groepen 1 en 2 groepsgids Groepen 1 en 2 Welkom op de Zonnepoort U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede leerzame en leuke tijd te geven. In het begin is het voor kinderen en voor u soms even wennen. Het

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Peutercentrum de Springplank Werkplan

Peutercentrum de Springplank Werkplan Peutercentrum de Springplank Werkplan Voor u ligt het locatiewerkplan voor peutercentrum de Springplank. In dit plan is beschreven hoe de locatie eruit ziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke (locatie-eigen)

Nadere informatie

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatiespecifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Kleine Reus

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van dit locatiespecifieke pedagogisch werkplan van peuterdagopvang Kleine Reus 1 Voorwoord Hier voor u ligt het locatiespecifieke pedagogisch werkplan voor peuterdagopvang Kleine Reus In dit plan is nauwkeurig beschreven hoe onze locatie eruitziet, welk dagritme wordt gehanteerd

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren Welkom bij Voorschool De Vijf Sterren. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin

Nadere informatie

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Voorschool Balou Voorschool Balou Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Algemeen Spelenderwijs Utrecht Niasstraat 6-c 3531 WP Utrecht info@spelenderwijsutrecht.nl Telefoon algemeen 030-820

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Peutercentrum de Paddestoel, Driel. Locatie Werkplan. Stichting Peutercentra Overbetuwe

Peutercentrum de Paddestoel, Driel. Locatie Werkplan. Stichting Peutercentra Overbetuwe Peutercentrum de Paddestoel, Driel Locatie Werkplan Stichting Peutercentra Overbetuwe Locatiewerkplan van peutercentrum De Paddestoel Hier voor u ligt het locatiewerkplan voor Peutercentrum De Paddestoel

Nadere informatie

Peutercentrum de Springplank Werkplan

Peutercentrum de Springplank Werkplan Peutercentrum de Springplank Werkplan Voor u ligt het locatiewerkplan voor peutercentrum de Springplank. In dit plan is beschreven hoe de locatie eruit ziet, welk dagritme wordt gehanteerd en welke (locatie-eigen)

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Peuterspeelzaal t Spölhuusken

Pedagogisch beleid Peuterspeelzaal t Spölhuusken Pedagogisch beleid Peuterspeelzaal t Spölhuusken In het pedagogisch beleidsplan van onze peuterspeelzaal beschrijven we hoe we tegen peuters en hun ontwikkeling aankijken en hoe de peuterspeelzaal bij

Nadere informatie

Inleiding. Beste ouders, verzorgers, lezers,

Inleiding. Beste ouders, verzorgers, lezers, Inleiding Beste ouders, verzorgers, lezers, Wij heten uw kind van harte welkom op PCBO De Fakkel. Deze kleuterinfo is een korte aanvulling op onze schoolgids en bevat informatie die speciaal bestemd is

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

groepsgids Groepen 1 en 2

groepsgids Groepen 1 en 2 groepsgids Groepen 1 en 2 Welkom op de Zonnepoort U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede leerzame en leuke tijd te geven. In het begin is het voor kinderen en voor u soms even wennen. Het

Nadere informatie