Beroepspraktijkvorming periode 1 Varkenshouderij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beroepspraktijkvorming periode 1 Varkenshouderij"

Transcriptie

1 BPV-doelstellingen veehouderij Beroepspraktijkvorming periode 1 Varkenshouderij Doelstellingen: Je maakt kennis met de varkenshouderij sector. Je leert de praktische werkzaamheden (dagelijks en periodiek) op het varkensbedrijf uit te voeren. Je leert werken conform het hygiëneprotocol van het bedrijf. Je leert hoe je vast stelt wanneer een dier ziek is. Je leert welk voersoort, welke diverse diercategorieën krijgen. Je leert hoe je voer moet verstrekken aan de verschillende diercategorieën. Je leert het klimaat in te stellen bij de verschillende diercategorieën. Uit te voeren werkzaamheden De handelingen die de deelnemer op het varkensbedrijf moet uitvoeren zijn: Voeren van de verschillende diercategorieën op het varkensbedrijf. Water geven aan de verschillende diercategorieën. Watervoorzieningen controleren. Werken met automatische voerdervoorzieningen en deze kunnen bedienen. Bijhouden van voer- en waterregistratiesysteem. Individuele dieren kunnen verplaatsen, vastzetten, opsluiten en/of afzonderen. Afwijkingen kunnen signaleren aan het individuele dier. Zorg dragen voor een goed klimaat. Het kunnen werken met computergestuurde klimaatssystemen. Zieke dieren op de juiste wijze verzorgen d.m.v. enten, behandeling enz. Het kunnen ijzer spuiten en castreren van biggen. Het kunnen reinigen, verzorgen en ontsmeten van ruimtes en gebouwen. Het nemen van juiste maatregelen om ongedierte te voorkomen.

2 Beroepspraktijkvorming periode 2 Melkveehouderij Doelstellingen: De deelnemer kan werken met de database van Aequor en overleggen met de bpv docent. De deelnemer kan op elk willekeurig moment, deskundig omgaan met de aanwezige diercategorieën De deelnemer kan voor het bpv bedrijf een volledig hygiëne/arbo plan opstellen voor mens en dier. De deelnemer kan de kritische punten van het hygiëne/arbo plan van het bpv bedrijf in beeld brengen en hiervoor realistische verbeteracties formuleren. De deelnemer kan (onder toezicht) alle aanwezige diercategorieën voeren m.b.v. goed afgestelde voerapparatuur en een opgegeven rantsoen. De deelnemer melkt 1 keer per bpv dag mee, gedurende de gehele bpv - periode. Uit te voeren werkzaamheden De handelingen die de deelnemer op het varkensbedrijf moet uitvoeren zijn: Voeren van de verschillende diercategorieën op het melkveebedrijf. Water geven aan de verschillende diercategorieën. Watervoorzieningen controleren. Individuele dieren kunnen verplaatsen, vastzetten, opsluiten en/of afzonderen. Afwijkingen kunnen signaleren aan het individuele dier. Zorg dragen voor een goed klimaat. Zieke dieren op de juiste wijze verzorgen d.m.v. enten, behandeling enz. Het kunnen melken van de koeien. Het kunnen reinigen, verzorgen en ontsmeten van ruimtes en gebouwen. Het nemen van juiste maatregelen om ongedierte te voorkomen.

3 Beroepspraktijkvorming periode 3 Melkveehouderij Doelstellingen melkveehouderij: Voeren productiedieren de droogstaande koeien voeren op een nauwkeurige en verantwoorde wijze de melkkoeien zelfstandig voeren op een nauwkeurige en verantwoorde wijze de overige dieren zelfstandig voeren op een nauwkeurige en verantwoorde wijze afwijkingen van het voer signaleren en registreren zelf voer- en waterregistratiesystemen bijhouden registreert en rapporteert de afwijkingen bij de verschillende diergroepen en/ of apparatuur verzorgen vee de verschillende diergroepen observeren en signaleert afwijkingen, ziekten en problemen de registratiesystemen nauwkeurig bijhouden Nemen van hygiënische maatregelen neemt de juiste hygiëne maatregelen t.a.v. zichzelf met relatie tot de werkzaamheden op het bedrijf controleert en/of informeer de hygiënemaatregelen voor derden Begeleiden voorplanting vee een geboorte op hygienische wijze voorbereiden, begeleiden en de dieren verzorgen bij een natuurlijke dekking assisteren met hierbij de veiligheidsmaatregelen in acht genomen Melken zelfstandig op een hygienische wijze de melkmachine voorbereiden en melken de diergegevens toepassen met melken reinigt de melkapparatuur zorgvuldig controleert de melkkoeling en zet deze ook in werking Gebruiken grasland en verzorgen van de voederwinning ongedierte in grond en gewas bestrijden grasland bloten drainage onderhouden gras maaien houdt bij de voederwinning rekening met de veiligheidsaspecten gras wiersen kan gras conserveren deelnemer kan werken met de database van Aequor en overleggen met de bpv docent.

4 Beroepspraktijkvorming periode 4 Vee Doelstellingen: Je krijgt inzicht in de toekomstvisie en de daarvan afgeleide doelstellingen van de praktijkopleider en zijn bedrijf. Je leert strategische te denken voor zowel de korte, middel lange en lange temijn. Je maakt kennis met de verschillende werkzaamheden op het bedrijf. Je krijgt inzicht in de wet en regelgeving die een invloed hebben op de bedrijfsvoering. Je leert te goed te communiceren met de verschillende instanties waarmee het bedrijf te maken kan hebben. Uit te voeren werkzaamheden De deelnemer maakt de opdrachten die hij/zij mee heeft gekregen netjes en zorgvuldig en zorgt er voor dat de uitwerking ervan op de daarvoor afgesproken tijd bij de desbetreffende docent komt. De deelnemer geeft aan het begin van leerjaar 3 een presentatie van 10 minuten over zijn ervaringen die hij/zij heeft opgedaan in de BPV-periode aan het eind van het 2 e leerjaar. De deelnemer verwerkt zo veel mogelijk de gegevens van de opdrachten in zijn presentatie. De deelnemer maakt tijdens zijn presentatie gebruik van het programma PowerPoint. Indien buitenland: De deelnemer krijgt een kleine opdracht die hij/zij in het engels moet uitvoeren. Indien Nederland: De deelnemer krijgt een extra opdracht die hij/zij moet uitvoeren.

5 Beroepspraktijkvorming periode 5 Vee Doelstellingen: Een sollicitatieprocedure doorlopen om een geschikt BPV bedrijf te vinden. Alle voorkomende praktische vaardigheden en handelingen op een bedrijf uitvoeren. De handelingen die bij de start van de periode niet beheerst worden moeten bijgeleerd worden. Een planning maken van alle activiteiten die gedurende een vastgestelde periode op een melkveebedrijf plaats vinden. Na een inwerkperiode een melkveebedrijf 1 week geheel zelfstandig runnen. Een teeltplan, gewasbeschermingsplan, weidegebruiksplan en een bemestingsplan voor het BPV bedrijf opzetten en dit vergelijken met de betreffende plannen van het projectbedrijf. Gewichts- en waardebepalingen uitvoeren van de veestapel. Diergegevens mbv een adminstratiesysteem, verzamelen, verwerken en analyseren. De leerling krijgt zicht op de vaardigheden die vereist zijn om het totaal van werkzaamheden op een melkveebedrijf uit te kunnen voeren. De leerling kan de eigen vaardigheden vergelijken met de benodigde vaardigheden en kan sturing geven aan het eigen leerproces. De leerling stelt zich open voor de werkwijze op het BPV bedrijf. De leerling bespreekt de eigen sterke/ zwakke punten en doet hiervan op de afgesproken wijze verslag aan de BPV-verlener. De leerling heeft inzicht in alle activiteiten die er gedurende een bepaalde tijd plaats vinden. De leerling gebruikt maximaal de beschikbare gegevens van het bedrijf om een goede planning van de verwachte werkzaamheden te maken. De leerling kan een goede planning maken. De leerling kan overleggen met de BPV verlener en kan de informatie van de BPV verlener op waarde schatten en zonodig gebruiken. De leerling kan een bemestingsplan, gewasbeschermingsplan, weidegebruiksplan en een teeltplan maken voor het BPV bedrijf. De leerling kan de plannen toetsen aan de huidige- en de.toekomstige wet- en regelgeving. De leerling kan de uitwerkte plannen bespreken met de ondernemer en kan de feedback van de ondernemer op waarde schatten. De leerling kan van de verzamelde gegevens een correct verslag maken. De leerling kan een overzicht maken per geleverd product met daarin de kwaliteitseisen vermeld en die van het BPV bedrijf. Leerling kan de dagelijkse gegevens van de veestapel verwerken in het management systeem. Leerling kan gegevens tbv dagelijks gebruik en bedrijfsanalyse uit het management systeem halen. Leerling kan toelichting geven op de gebruikte kengetallen die bij de standaardoverzichten melkproductie en vruchtbaarheid aan de orde komen. Leerling kan de Standaardoverzichten melkproductie en vruchtbaarheid analyseren en zonodig aanbevelingen ter verbetering doen. De leerling kan alle voorkomende handelingen op de juiste wijze en in het juiste tempo managen. De leerling kan verantwoorde beslissingen nemen die de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf aangaan.

6 De leerling kan een planning hanteren. De leerling kan op onverwachte gebeurtenissen adequaat inspelen al dan niet met behulp van derden. De leerling weet zijn eigen kennen en kunnen op waarde te schatten en kan goed inschatten wanneer hij de hulp van BPV verlener moet inschakelen. Uit te voeren werkzaamheden: Maak met behulp van bestaande handelingenlijsten en op basis van eigen ervaringen, een inventarisatie van alle handelingen die je moet beheersen om geheel zelfstandig dit melkveebedrijf te kunnen runnen. Geef per vermelde handeling aan in hoeverre je de handeling beheerst. Maak afspraken met je BPV-verlener op welke manier en wanneer je de handelingen die je niet beheerst onder de knie kunt krijgen. Maak van de gehele inventarisatie een overzichtelijk geheel. Deze opdracht maak je in de eerste stageweek. De inventarisatie neem je in je verslag als hoofdstuk één op. Tijdens het eerste BPV bezoek komt de BPV-docent hierop terug. De planning maak je vooraf en leg je schriftelijk vast. Als je de planning af hebt, spreek je deze met de BPV begeleider door. Eventuele tips en aanwijzingen verwerk je in de planning. Van het gesprek met je BPV verlener maak je een verslag. Dit alles wordt verwerkt in hoofdstuk 3 van je verslag. 1 Maak van het BPV bedrijf voor het komende seizoenbedrijf een teeltplan,gewasbeschermingsplan, weidegebruiksplan bemestingsplan. Geef ook aan wat er veranderd moet worden om op toekomstige ontwikkelingen te moeten inspelen. Denk hierbij ook aan de veranderde mestwetgeving en het gewasbeschermingsbeleid. 2 Bespreek de uitwerking van deze opdracht met de BPV verlener en vraag om commentaar. 3 Geef duidelijk aan welke veranderingen de BPV verlener in de toekomst verwacht.

7 Werk bovenstaande opdrachten uit als hoofdstuk 4 van je eindrapport. Bekijk met je BPV begeleider welke producten er allemaal geleverd zijn de eerste drie maanden van het lopende jaar. Voer een kwaliteitsonderzoek uit op je BPV bedrijf naar de kwaliteit van de afgeleverde veehouderijproducten gedurende de eerste 3 maanden van het lopende jaar, of een andere aaneengesloten periode van 3 maanden. Maak in programma Excel een grafiek van de prijzen van al de verschillende geleverde producten gedurende de 3 maanden. Langer mag ook, een beetje eigen initiatief is niet verkeerd. Maak een staafdiagram van de kwaliteit van de geleverde producten per maand. Zowel aantallen als kwaliteit van de geleverde producten moeten hierin verwerkt zijn. Trek conclusies en geef mogelijke oorzaken aan. Doe verbetervoorstellen in overleg met de BPV begeleider. Eigen mening. Werk bovenstaande opdrachten uit als hoofdstuk 5 van je eindrapport. Om deze opdracht goed uit te voeren is het nodig dat je goed met het managementsysteem om kunt gaan. Om dat te bereiken is het nodig dat je ermee gaat werken. Allereerst ga jij de dagelijkse waarnemingen aan de veestapel in het managementsysteem invoeren. Uiteraard doe je dit in nauw overleg met je BPV verlener zodat het op de juiste manier gebeurt. Naast het invoeren is het ook van belang dat je attentielijsten kunt uitdraaien en gebruiken deze zul je ook nodig hebben bij het maken van een goede planning van de werkzaamheden bij het zelfstandig runnen van het bedrijf! Zorg ervoor dat je standaardoverzichten kunt uitdraaien. Draai de primaire- en secundaire overzichten van melkproductie en vruchtbaarheid uit. Van elk kengetal dat er op de overzichten staat maak je een korte omschrijving van wat er met het kengetal bedoeld wordt. Daarnaast licht je de streefwaarde van elk kengetal toe. In de toelichting hou je uiteraard rekening met de specifieke bedrijfsomstandigheden en de specifieke bedrijfsdoelen. Geef aan welke punten de veehouder goed doet en op welke punten de veehouder nog kan verbeteren. Werk bovenstaande opdrachten uit als hoofdstuk 6 van je eindrapport. Een week ben jij de melkveehouder. Alle werkzaamheden voer jij uit. De BPV begeleider houdt zich zoveel mogelijk op de achtergrond. Je gebruikt je opgedane ervaring op het bedrijf met daarnaast je gemaakte planning. Voor zaken die je echt niet weet of kunt mag je een beroep doen op je BPV-verlener. Hij houdt wel exact bij waar hij je mee geholpen heeft. Bij de nabespreking zal dit ook aan de orde komen. Let op: Het principe is dat jij de boer bent deze week en dus het aanspreekpunt. Maak dus een goede afweging of je de BPV-verlener wel of niet inschakelt. Het melkveebedrijf van je BPV verlener wordt een week aan jou toevertrouwd, zorg ervoor dat het bij jou in goede handen is! Na afloop van de deze periode volgt er een eindgesprek met de BPV verlener, de leerling en de BPV docent. In dit gesprek vindt een evaluatie plaats van de afgelopen week en wordt de eind beoordeling opgesteld.

8 Beroepspraktijkvorming periode 6 Vee Doelstellingen: De deelnemer volgt beroepspraktijkvorming, als ondersteuning bij en gekoppeld aan het afstudeerproject. De deelnemer wordt de gelegenheid geboden zich te verdiepen in een afstudeeronderwerp naar eigen keuze, waarin ontbrekende kennis en specifieke vakvaardigheden worden aangeleerd. De deelnemer wordt de gelegenheid geboden in te spelen op actuele ontwikkelingen. De deelnemer wordt de gelegenheid geboden zich te oriënteren op de toekomstige arbeidsmarkt, waaronder ook de periferie. Ontwikkelingsgerichtheid Je bent in staat om jezelf zo te ontwikkelen dat je goed kunt functioneren in je toekomstig beroep. Beheersingscriteria: - Je reflecteert zelf of samen met leidinggevende op beroepsmatig handelen - Je bepaalt in overleg met leidinggevende wat je verder moet ontwikkelen - Je bepaalt in overleg met leidinggevende welke activiteiten je daartoe moet ondernemen - Je onderneemt de afgesproken activiteiten - Je stelt je open voor persoonlijke ontwikkeling en handelt hiernaar Zelfsturing :Je kunt je eigen leerbehoefte onder woorden brengen. Organiseren van werkzaamheden Uit te voeren werkzaamheden: De deelnemer beschrijft zelf de doelstellingen voor de BPV-periode en het daaraan gekoppelde afstudeerproject. De deelnemer zoekt zelf een bij het afstudeerproject passend BPV-bedrijf. Het betreffende gegevensformulier Beroepspraktijkvorming BOL dient, volledig ingevuld, ingeleverd te zijn. Het gekozen onderwerp, de beschreven doelstellingen en de beoordelingscriteria worden in overleg met de begeleidend vakdocent vastgesteld. Het gekozen onderwerp heeft een meerwaarde voor de gevolgde opleiding. De deelnemer maakt een persoonlijk werkplan, dat uiterlijk 1 december ingeleverd moet zijn. (Zie voor eisen aan het werkplan de handleiding projectonderwijs.) De deelnemer bespreekt het goedgekeurde werkplan vóór aanvang van de BPVperiode met de praktijkopleider. Je denkt er over na welk onderwerp jij in de BPV-periode en/of het afstudeerproject nader wilt uitzoeken of bestuderen. Bespreek dit met je begeleidend docent. Maak van dit gesprek een korte samenvatting. Je zoekt een daarbij passend BPV-bedrijf, waar je dit zou kunnen uitvoeren. Je maakt een afspraak met de contactpersoon van het bedrijf en bespreekt het onderwerp. Maak van gesprek(ken) die je voert, een korte samenvatting. ook als dit niet tot een overeenkomst leidt.

9 Maak afspraken welk onderdeel je in de BPV en welk onderdeel je tijdens het afstudeerproject uitvoert. Maak ook afspraken over de plek waar je het afstudeerproject uitvoert. Laat het ingevulde Gegevensformulier beroepspraktijkvorming BOL ondertekenen. Lever uiterlijk de tweede vrijdag in november de volgende onderdelen in: Omschrijving onderwerp BPV-periode en/of afstudeerproject, met toelichting en motivatie. Ondertekende Gegevensformulier beroepspraktijkvorming BOL. Gespreksverslagen met BPV-verlener(s) en vakdocent. Beheersingscriteria Inventariseert werkzaamheden en benodigdheden Maakt, na overleg met de leidinggevende, samen met de opdrachtgever de (project)afspraken Verricht voorbereidende werkzaamheden Maakt, in overleg met de leidinggevende een werkplanning

10 Doelstellingen BPV-Buitenland Je maakt kennis met de cultuur van het land Je leert verschillen waar te nemen tussen de bedrijfsvoering in Nederland en het bezochte land. Je leert hier in een andere taal te communiceren.

Beroepspraktijkvorming periode 1 Paardehouderij

Beroepspraktijkvorming periode 1 Paardehouderij BPV-doelstellingen paard Beroepspraktijkvorming periode 1 Paardehouderij De deelnemer kan zich oriënteren op de sector en na afloop van de BPV bepalen of de gekozen richting bij hem/haar past om zich verder

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming periode 1 Natuur, Milieu & Ruimte

Beroepspraktijkvorming periode 1 Natuur, Milieu & Ruimte BPV-doelstellingen Natuur, Milieu & Ruimte Beroepspraktijkvorming periode 1 Natuur, Milieu & Ruimte Onderwerp Milieuonderzoek, leerjaar 1 In leerjaar 1 van de opleiding Natuur, Milieu en Ruimte doe je

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design

Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design BPV-doelstellingen bloem Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design Doelstellingen van deze BPV-periode Je leert hoe je leerbedrijf in elkaar steekt. Je leert een aantal basishandelingen aan. Je ervaart

Nadere informatie

Afdelingsinformatie Dierverzorging periode 1

Afdelingsinformatie Dierverzorging periode 1 Afdelingsinformatie Dierverzorging periode 1 Niet toegestaan: Dierenartsen, trimsalons en andere bedrijven waar men niet kan voeren en verzorgen Eisen die aan het bedrijf gesteld worden. 1. Het bedrijf

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert en verzorgt dieren

Kerntaak 1: Voert en verzorgt dieren Kerntaak 1: Voert en verzorgt dieren Werkproces 1.1: Draagt zorg voor voer- en watervoorziening De medewerker dierverzorging draagt onder begeleiding zorg voor de voer- en watervoorziening voor de jonge

Nadere informatie

Beschrijving vaardigheidsexamen Ter voorbereiding op BHvD herpeten. Keuzedeel: Houder van herpeten Code: K0469

Beschrijving vaardigheidsexamen Ter voorbereiding op BHvD herpeten. Keuzedeel: Houder van herpeten Code: K0469 Beschrijving vaardigheidsexamen Ter voorbereiding op BHvD herpeten Keuzedeel: Houder van herpeten Code: K0469 Vastgesteld op 12 april 2018 Instructie kandidaat Inleiding Je gaat beginnen met het vaardigheidsexamen

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT- en mediabeheer 2012-2013 Kerntaak 3: Beheren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen Kwalificatie en crebocode ICT-beheerder 95321 Leeromgeving

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling:

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling: Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak Applicatie- en mediaontwikkeling 2012-2013, 2013-2014 Kerntaak 3: Implementeren van de applicatie of (cross)media-uiting Kwalificatie en crebocode Applicatieontwikkelaar

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling:

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling: Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak Applicatie- en mediaontwikkeling 2012-2013, 2013-2014 Kerntaak 2: Realiseren van de applicatie, (cross)media-uiting of game Kwalificatie en crebocode

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT medewerker 2012-2013 Kerntaak 3: Ondersteunen van systeemgebruikers Kwalificatie en crebocode Medewerker beheer ICT 95070 Leeromgeving Buitenschools

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT- en mediabeheer 2012-2013 Kerntaak 4: Organiseren van een (bestaande) servicedesk Kwalificatie en crebocode ICT-beheerder 95321 Leeromgeving Buitenschools

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk 2010-2013 volgens het kwalificatiedossier Jeugdzorg 2011. 1=startniveau, 2= aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT- en mediabeheer 2012-2013 Kerntaak 2: Implementeren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen Kwalificatie en crebocode ICT-beheerder 95321

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Niveau : 4 Crebonr. : 25185 Kerntaak : B1-K2 Dossier :

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verzorgt dieren en de leef- en werkomgeving

Kerntaak 1: Verzorgt dieren en de leef- en werkomgeving Kerntaak 1: Verzorgt dieren en de leef- en werkomgeving Werkproces 1.1: Voert dieren De dierverzorger melkvee draagt volgens een afgestemd voerschema zorg voor de voer- en watervoorziening voor de dieren.

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van activiteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten Niveau

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT- en mediabeheer 2012-2013 Kerntaak 1: Ontwikkelen van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen Kwalificatie en crebocode ICT-beheerder 95321

Nadere informatie

Deeltaken/ Thema s Zichtbaar gedrag Kwalificatie In welke werkplaats kun je verdieping vinden? Handelen: Meedoen, meewerken

Deeltaken/ Thema s Zichtbaar gedrag Kwalificatie In welke werkplaats kun je verdieping vinden? Handelen: Meedoen, meewerken Bedrijf Accell Nederland B.V. Opleiding en crebnr. Financieel administrateur crebo 93212 Wat zijn de belangrijkste taken? Onkostenfacturen inboeken, goederenfacturen inboeken en dagafschriften invoeren

Nadere informatie

Het bedrijf in beeld

Het bedrijf in beeld Het bedrijf in beeld Opleiding: Vakbekwaam medewerker teelt Crebo: 25536 Periode: 10 Kerntaken en werkprocessen B1-K1 Zorgdragen voor het product P5-K1 Telen product/gewas B1-K1-W1 Draagt zorg voor de

Nadere informatie

Goederen inlag, goederen opslag,goederen uitslag, locatie- voorraadbeheer, intern transport

Goederen inlag, goederen opslag,goederen uitslag, locatie- voorraadbeheer, intern transport Beschrijving van de leerwerkplek Beschrijving van de Wat zijn de belangrijkste taken? Jongbloed Logistiek Goederen inlag, goederen opslag,goederen uitslag, locatie- voorraadbeheer, intern transport Deeltaken/

Nadere informatie

Beoordelingsformulier beroepspraktijkvorming

Beoordelingsformulier beroepspraktijkvorming Beoordelingsformulier beroepspraktijkvorming Secretarieel & Administratie Juridisch-administratieve beroepen Juridisch-administratief dienstverlener Niveau 4 - crebo: 25145 (praktijkopleider) Naam student

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling:

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling: Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak Applicatie- en mediaontwikkeling 2012-2013, 2013-2014 Kerntaak 1: Ontwerpen van de applicatie, (cross)media-uiting of game Kwalificatie en crebocode

Nadere informatie

Met loonwerk aan de slag

Met loonwerk aan de slag Met loonwerk aan de slag Kerntaken Werkprocessen 1 Voert gemechaniseerd loonwerk uit 1.1 Bereidt opdracht voor 1.2 Organiseert eigen werkzaamheden 1.4 Bereidt uitvoeringslocatie voor 1.5 Voert gemechaniseerde

Nadere informatie

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Kerntaak 1 Organiseert het leerproces van de (lerende) medewerker in de praktijk Werkproces Prestatie-indicator Examenproduct

Nadere informatie

HANDLEIDING STUDENT AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT. Handleiding Student Pagina 1 van 15

HANDLEIDING STUDENT AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT. Handleiding Student Pagina 1 van 15 HANDLEIDING STUDENT AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT Handleiding Student Pagina 1 van 15 HANDLEIDING STUDENT AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT In opdracht van: Auteurs: KIGO-project Sensortechnologie in de

Nadere informatie

Dierverzorger melkvee

Dierverzorger melkvee Competentiekaart Praktijkleren Dierverzorger melkvee Productiedieren Aequor Ede, augustus 2011 Inleiding Als u zich wel eens hebt afgevraagd hoe u een deelnemer binnen het bedrijf beter kunt begeleiden

Nadere informatie

Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn

Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn Keuzedeel mbo Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0207 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling:

Opleidingsgebied ICT. 2 e beoordeling: Eindbeoordeling: Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak Applicatie- en mediaontwikkeling 2012-2013, 2013-2014 Kerntaak 4: Onderhouden van de applicatie, (cross)media-uiting of game Kwalificatie en crebocode

Nadere informatie

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Werkproces VZ-IG 1.1 Stelt (mede) het zorgplan op De verzorgende-ig verzamelt gegevens om de

Nadere informatie

Competentiepaspoort. Facilitair medewerker

Competentiepaspoort. Facilitair medewerker Competentiepaspoort Facilitair medewerker Dit competentiepaspoort blijft gedurende de BPV (Beroeps Praktijk Vorming) op het leerbedrijf. Edu Aktueel Niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden. Informatie

Nadere informatie

Houdingsaspecten 2.1: Voorkomen van (ver)storingen 2.2: Lokaliseren en verhelpen van (ver)storingen 1 e beoordeling 2 e beoordeling eindbeoordeling

Houdingsaspecten 2.1: Voorkomen van (ver)storingen 2.2: Lokaliseren en verhelpen van (ver)storingen 1 e beoordeling 2 e beoordeling eindbeoordeling Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT medewerker 2012-2013 Kerntaak 2: Onderhouden en beheren van hard- en software Kwalificatie en crebocode Medewerkerbeheer ICT 95070 Leeromgeving

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Nieuwe Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Inhoud Inleiding... 3 1. De Nieuwe Praktijkwijzer... 4 2. Wat gebruik je op welk moment?... 5 Aansluiting bij het BPV Protocol... 8 2 Inleiding

Nadere informatie

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te Rondleiding collega Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te verzorgen aan een collega van het stagebedrijf. Jouw stagebegeleider en/of docent

Nadere informatie

Werken als specialist in de mode

Werken als specialist in de mode 1 2 3 4 5 Werken als specialist in de mode Specialist mode/maatkleding Wat laat je zien? Je toont passie voor het maken van mode Je zet je talenten in en staat open voor reacties Je ontwikkelt een eigen

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT medewerker 2012-2013 Kerntaak 3: Ondersteunen van systeemgebruikers Kwalificatie en crebocode Medewerker ICT 95060 Leeromgeving Buitenschools (BPV

Nadere informatie

Porfolio. Politie Vormingscentrum

Porfolio. Politie Vormingscentrum Porfolio 1. Inleiding 2. Wat is een portfolio? Hoe gebruik je het portfolio Reflectieverslagen Persoonlijke leerdoelen formuleren Werkwijze en denkmodel om opgaven/problemen op te lossen 1. INLEIDING Ligt

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE (MaS) STAGEBOEKJE. Van

MAATSCHAPPELIJKE STAGE (MaS) STAGEBOEKJE. Van MAATSCHAPPELIJKE STAGE (MaS) STAGEBOEKJE Van -------------------------------------------------------------------------- Klas -------------------------------------------------------------------------- School

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Bediening Zelfstandig werkend gastheer/- vrouw. Uitstroom : Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Bediening Zelfstandig werkend gastheer/- vrouw. Uitstroom : Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Bediening Zelfstandig werkend gastheer/- vrouw Uitstroom : Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Niveau : 3 Crebonr. : 25171 Kerntaak : P2-K3 Dossier : Vanaf

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV)

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Een BPV-plan geeft een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming in een zo concreet mogelijke beschrijving. Meerwaarde hiervan is

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Oriënteren: kijken hoe er gewerkt wordt, wat er gedaan wordt. Handelen: Meedoen, meewerken. Ik gebruik de ICTvaardigheden

Oriënteren: kijken hoe er gewerkt wordt, wat er gedaan wordt. Handelen: Meedoen, meewerken. Ik gebruik de ICTvaardigheden Deeltaken/ Thema s Zichtbaar gedrag Professioneel werken in een organisatie Oriënteren: kijken hoe er gewerkt wordt, wat er gedaan wordt. Handelen: Meedoen, meewerken Zelfsturend werken: kerntaak workshops

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1

Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1 Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1 Naam deelnemer: Inschrijfnummer: Contactpersoon ROC: BPV-bedrijf en contactpersoon: Kwalificatieprofiel Uitstroomdifferentiatie Crebonummer Niveau

Nadere informatie

opdracht periode 3 verpakking Integrale (1) voor een product van hout en leer/textiel Praktijkvakken Integrale opdracht

opdracht periode 3 verpakking Integrale (1) voor een product van hout en leer/textiel Praktijkvakken Integrale opdracht pagina opdracht periode 3 verpakking Integrale (1) voor een product van hout en leer/textiel Praktijkvakken Productontwikkeling Startend Ondernemen Vormgeven Integrale opdracht CAD/Digilab pagina 2 Inleiding

Nadere informatie

Deeltaken/ Thema s Zichtbaar gedrag Kwalificatie In welke werkplaats kun je verdieping vinden?

Deeltaken/ Thema s Zichtbaar gedrag Kwalificatie In welke werkplaats kun je verdieping vinden? Bedrijf Opleiding en crebonr. Wat zijn de belangrijkste taken? Royal Jongbloed Bedrijfsadministrateur crebo 93212 Facturen verwerken, van registreren tot aan betaalbatch en vervolgens archiveren. Ook incassobatch,

Nadere informatie

pagina opdracht periode 3 verpakking Integrale (1) voor een object Naam: Klas: CV Integrale opdracht Verpakking periode 3

pagina opdracht periode 3 verpakking Integrale (1) voor een object Naam: Klas: CV Integrale opdracht Verpakking periode 3 pagina opdracht periode 3 verpakking Integrale (1) voor een object Naam: Klas: pagina 2 Inleiding De opleiding Creatief Vakman kenmerkt zich door het werken met integrale opdrachten. Alle schoolvakken

Nadere informatie

Houder van overige zoogdieren

Houder van overige zoogdieren Keuzedeel mbo Houder van overige zoogdieren gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0471 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer voedsel, groen

Nadere informatie

Koppel de hark aan volgens de op het bedrijf geldende richtlijnen. Laat dit controleren en aftekenen door je werkplekbegeleider.

Koppel de hark aan volgens de op het bedrijf geldende richtlijnen. Laat dit controleren en aftekenen door je werkplekbegeleider. Naam: Klas: Datum: Inleiding: Voor de veehouder kunnen het de belangrijkste dagen van het jaar zijn, wanneer het gras lang genoeg is en de zon weer gaat schijnen. Dan moet het gebeuren, de voederwinning

Nadere informatie

Opdracht 1 Beenstand. Afsluiting. Oriëntatie. Uitvoering

Opdracht 1 Beenstand. Afsluiting. Oriëntatie. Uitvoering BINNENWERK KLAUWSIGNALEN 24-03-2005 16:15 Pagina 1 Opdracht 1 Beenstand Duurzaamheid is een belangrijk begrip in de melkveehouderij. Maar wat bepaalt nu of een koe lang meegaat? Wat kan een veehouder volgens

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

De studieadviesregeling voor de student

De studieadviesregeling voor de student De studieadviesregeling voor de student Studieadviesregeling voor opleidingen die starten in schooljaar 2018-2019 In het eerste schooljaar krijg je minimaal twee keer een studieadvies. Een studieadvies

Nadere informatie

Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines)

Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines) Keuzedeel mbo Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines) gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0398 Penvoerder: Sectorkamer mobiliteit, transport,

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 5: : Thema 5 1 Introductieles De leerling geeft aan welke werkzaamheden er allemaal horen bij het werken als (allround) assistent

Nadere informatie

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV)

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Een BPV-plan geeft een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming in een zo concreet mogelijke beschrijving. Meerwaarde hiervan is

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Eamenstandaard: 730-1 Verzorgen recreatiedieren (niv. 4) Beoordelingsformulier naam Deelnemer geboortedatum te: opleiding Eamenlocatie naam bedrijf/locatie adres postcode + plaats code 730-1 Eamenstandaard

Nadere informatie

TUIN- EN LANDSCHAPSINRICHTING NIVEAU 3 BOL-BBL KLAS 3 BPV-WERKBOEK NAAM:

TUIN- EN LANDSCHAPSINRICHTING NIVEAU 3 BOL-BBL KLAS 3 BPV-WERKBOEK NAAM: TUIN- EN LANDSCHAPSINRICHTING NIVEAU 3 BOL-BBL KLAS 3 BPV-WERKBOEK NAAM: Helicon MBO Boxtel Bezoekadres: Schouwrooij 2 5281 RE Boxtel VERSIEDATUM: 23-10-2017 HELICON OPLEIDINGEN. DIT WERK IS AUTEURSRECHTELIJK

Nadere informatie

Kinderverblijf Het Strand. Organisatie: 1e locatie Burgemeester Amersfoordtlaan DM Badhoevedorp

Kinderverblijf Het Strand. Organisatie: 1e locatie Burgemeester Amersfoordtlaan DM Badhoevedorp BPV-beleidsplan 1 Kinderverblijf Het Strand Organisatie: 1e locatie Burgemeester Amersfoordtlaan 59 1171 DM Badhoevedorp 06-24702673 020 823 06 28 2e locatie Uiverstraat 42S 1171 GK Badhoevedorp 06-24458807

Nadere informatie

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014 Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Versie 130901 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kerntaken, werkprocessen en competenties... 3 Wat

Nadere informatie

AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT HANDLEIDING DOCENT

AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT HANDLEIDING DOCENT HANDLEIDING DOCENT AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT HANDLEIDING DOCENT AMS STAGE MELKROBOT MANAGEMENT In opdracht van: Auteurs: KIGO-project Sensortechnologie in de melkveehouderij Het Prinsentuin College

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht

Nadere informatie

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering.

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering. 2014/2015 ROC van Amsterdam studieloopbaanbergeleiding en examinering leerjaar 3 Schooljaar 2014/2015 Annika Morrice, Ali el Amraoui [STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding

Nadere informatie

De studieadviesregeling voor de student

De studieadviesregeling voor de student De studieadviesregeling voor de student Studieadviesregeling voor opleidingen die starten in schooljaar 2018-2019 In het eerste schooljaar krijg je minimaal twee keer een studieadvies. Een studieadvies

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B VZ-B-K1-W5-B Voert verpleegtechnische handelingen uit Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B Een verzorgende is opgeleid is in het uitvoeren van verpleegtechnisch handelen. Natuurlijk

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

Crebonummer PvB 02 8HAT-DO2AO. Aandrijfsystemen en onderstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de deelnemer

Crebonummer PvB 02 8HAT-DO2AO. Aandrijfsystemen en onderstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de deelnemer 1 e Autoschadehersteller Crebonummer 91760 PvB 02 8HAT-DO2AO Aandrijfsystemen en onderstellen Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de deelnemer Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de deelnemer

Nadere informatie

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde 1 Inleiding Beste student, De derde stage komt eraan. Je bent natuurlijk goed voorbereid om na het onderwijs op school naar de praktijk te gaan. Je stageperiode duurt

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

De studieadviesregeling voor de student

De studieadviesregeling voor de student De studieadviesregeling voor de student Studieadviesregeling voor opleidingen die starten in schooljaar 2018-2019 In het eerste schooljaar krijg je minimaal twee keer een studieadvies. Een studieadvies

Nadere informatie

Allround AV-medewerker Niveau 3

Allround AV-medewerker Niveau 3 Examinering Allround AV-medewerker Cohort 2005-2006 en 2006-2007 Informatie voor cursisten Inhoud: Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 1.1. Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Het examendossier. 4 2.1. Inleiding. 4 2.2. Het

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven. Klas :

STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven. Klas : STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven Naam : Klas : Pleincollege Nuenen Novalis College Sportlaan 8 Sterrenlaan 16 5670 AA Nuenen 5631 KA

Nadere informatie

De studieadviesregeling voor de student

De studieadviesregeling voor de student De studieadviesregeling voor de student Studieadviesregeling voor opleidingen die starten in schooljaar 2018-2019 In het eerste schooljaar krijg je minimaal twee keer een studieadvies. Een studieadvies

Nadere informatie

STICHTING HOLY ZAKELIJK HANDBOEK

STICHTING HOLY ZAKELIJK HANDBOEK STICHTING HOLY ZAKELIJK HANDBOEK 1. Welkom pag. 1 2. Overeenkomst pag. 2 3. Competentieprofiel pag. 3 4. Factureren pag. 4 5. Contactgegevens workshopleiders pag. 5 1. WELKOM Beste workshopleider, In dit

Nadere informatie

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager 1 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan op. A: Beslissen en activiteiten initiëren

Nadere informatie

Inleiding Tijdspad TechSkills Monitor Voorbereiding Doelstelling Activiteiten Resultaat... 5

Inleiding Tijdspad TechSkills Monitor Voorbereiding Doelstelling Activiteiten Resultaat... 5 Studenthandleiding Contents Inleiding... 3 Tijdspad TechSkills Monitor... 4 Voorbereiding... 5 Doelstelling... 5 Activiteiten... 5 Resultaat... 5 Verkenning bedrijf en verkenning functies... 6 Doelstelling...

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving)

Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving) Opleidingsgebied Commercieel dossier en kerntaak Medewerker marketing en communicatie 2009 2010/2010 2011 Uitstroom en crebocode 90531 Toetsnaam en toetscode* Zet marketing en/of communicatieactiviteiten

Nadere informatie

Deelopdracht 3 Werkoverdracht

Deelopdracht 3 Werkoverdracht Deelopdracht 3 Werkoverdracht Onderstaande leerstappen voer je tijdens de opdrachten uit. 3.1 Observeren werkoverdracht a. Observeer hoe de informatie-uitwisseling (overleg) bij een ploegoverdracht plaatsvindt.

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3 Stage map Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander Leerjaar: 3 INLEIDING Beroeps Praktijk Vorming, ofwel stage, is een belangrijk onderdeel van de opleiding Sport en Bewegen (SB). Tijdens

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT medewerker 2012-2013 Kerntaak 2: Onderhouden en beheren van hard- en software Kwalificatie en crebocode Medewerker ICT 95060 Leeromgeving Buitenschools

Nadere informatie

Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit Werkproces B1-K1-W1: Bereidt werkzaamheden voor en stemt af De beroepsbeoefenaar ontvangt werkopdrachten en instructies van de leidinggevende en/of

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Klinisch redeneren BBL/BBL-i/ BOL/Vakbekwaam/HBOV Opdracht: Start klinisch redeneren: - observeren van een patiënt.

Klinisch redeneren BBL/BBL-i/ BOL/Vakbekwaam/HBOV Opdracht: Start klinisch redeneren: - observeren van een patiënt. Klinisch redeneren BBL/BBL-i/ BOL/Vakbekwaam/HBOV Opdracht: Start klinisch redeneren: - observeren van een patiënt. Inleiding In dit onderdeel beschrijven we de opdracht, maar allereerst krijg je algemene

Nadere informatie

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Kok. : Keuken : B1-K1, B1-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Kok. : Keuken : B1-K1, B1-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER Ontwikkelingsgericht Kok NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Keuken DOSSIERCREBO : 23085 KWALIFICATIE : Kok KWALIFICATIECREBO : 25180 NIVEAU : 2 COHORT : Vanaf 2015 KERNTAAK : B1-K1, B1-K2 VERSIE :

Nadere informatie

Werken in de Wellness

Werken in de Wellness 1 2 3 4 Werken in de Wellness Medewerker Wellness Wat laat je zien? Je hebt affiniteit met health, lifestyle en beauty Je bent alert en hebt een positieve uitstraling Je werkt gastgericht en commercieel

Nadere informatie

LEERCOACH IN DE NETWERKSCHOOL. Verantwoordelijkheden

LEERCOACH IN DE NETWERKSCHOOL. Verantwoordelijkheden Leercoaches begeleiden studenten in hun leertraject, studievoortgang en ieontwikkeling binnen de Netwerkschool ROC Nijmegen. Deze notitie uit 2013 beschrijft de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en kerntaken

Nadere informatie

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 1

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 1 DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT COMPETENTIEOPDRACHT INTRODUCTIE AQUA & LEISURE 1. INLEIDING Een belangrijk werkveld in de zwembadsector is het werken als lifeguard in een zwembad. Dit kan zowel in publiek zwembad,

Nadere informatie

FORMULIER FUNCTIEPROFIEL

FORMULIER FUNCTIEPROFIEL FORMULIER FUNCTIEPROFIEL Basisgegevens Datum 9-6-2015 Naam van de functie: HR Manager Plaats in de organisatie Rapporteert aan of werkt onder leiding van: directie Geeft leiding aan: afdeling P&O Doel

Nadere informatie

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Keuzedeel mbo Mensen met niet-aangeboren hersenletsel gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0067 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie