Het erkennen van de Derde Leerweg. Human Capital Agenda Agro & Food Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Denkkader: visie onderwijs bedrijfsleven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het erkennen van de Derde Leerweg. Human Capital Agenda Agro & Food Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Denkkader: visie onderwijs bedrijfsleven"

Transcriptie

1 Het erkennen van de Derde Leerweg Human Capital Agenda Agro & Food Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Denkkader: visie onderwijs bedrijfsleven Stichting RolloverOnderwijs Cor Nieuwenhuijse november 2011

2 Leeswijzer De nu beschreven methodiek van leren is niet bedoeld om andere methodieken van leren te vervangen. De methodiek van leren vertrekt vanuit de bedrijfsmatige leeromgeving, een businesscase binnen de topsectoren, naast de huidige vormen van onderwijs. De Stichting RolloverOnderwijs zoekt verbindingen met andere vormen van opleiden. Het doel van de stichting is: het bieden van mogelijkheden voor lerenden om binnen een bedrijfsmatige leeromgeving ervaringen en competenties te ontwikkelen.

3 Human Capital Agenda Denkkader: visie onderwijs bedrijfsleven en actieplan Het erkennen van de Derde Leerweg De Stichting RolloverOnderwijs erkent de Derde Leerweg. 1. Wat is de derde leerweg De derde leerweg betreft het leren binnen netwerkstructuren, vanuit een bedrijfsmatige leeromgeving (de authentieke leersituatie). Het is een nieuwe systeeminnovatie van leren. 1 Voorbeeld bij de zuivelketen Het regulier onderwijs. Het regulier onderwijs voor de zuivelketen leidt jaarlijks 550 leerlingen / studenten op voor het diploma MBO / HBO. De leertaak voor het bedrijfsleven, de derde leerweg Het bedrijfsleven in de zuivelketen moet vanaf heden tot 2023 verduurzamen (De Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij). De keten begint bij de soja in de bossen van Het Brazilië leren in en de eindigt keten bij gaat de aan toetjes het regulier in Maleisië. onderwijs In totaal voorbij. zijn er Royal FrieslandCampina productiebedrijven heeft voor een de eigen melkproductie, academie. ongeveer werknemers bij Royal FrieslandCampina en een groot aantal werknemers voor de toeleverende industrie. Doorbraak De derde leerweg richt zich op het leren in de ketens, bedrijven, sectoren, branches en wil het regulier onderwijs aan de leertaak van het bedrijfsleven verbinden. 2. De methodiek van het onderzoekend bedrijfsmatig leren in de derde leerweg 1 1 De volledige uitwerking van de lerende ondernemers: C. Nieuwenhuijse, De gouden cirkel: Kenniscentrum voor Waarden, 2011.

4 Definitie De methodiek van het onderzoekend bedrijfsmatig leren is een collectief systeem, om in maatwerk en in netwerkstructuren vanuit een businesscase binnen een bedrijfsmatige leeromgeving individueel leren toe te passen. Het leren gebeurt niet vanuit voorgeprogrammeerde leerstof, maar vanuit de vraag van de ondernemer of de functies in het bedrijfsleven. Voorbeeld Het regulier onderwijs. Zeer schematisch de methodiek van leren in het regulier onderwijs (er zijn volop nuanceringen): praktijk - op school leerstof over de praktijk - leerstof leren in groepen - in de praktijk toepassen. Onderzoekend leren in de bedrijfsmatige leeromgeving (authentieke leersituatie) Zeer schematisch de methodiek: Business case - functie in het bedrijf - werkprocessen / praktijkhandelingen in het bedrijf - onderzoekend de theorie herleiden door de lerende - de theorie vastleggen - uitvoeren. Doorbraken De methodiek van het onderzoekend leren in de bedrijfsmatige leeromgeving van de derde leerweg is alleen binnen het bedrijfsleven toe te passen. Het leren is altijd actueel omdat de leervraag voortkomt vanuit de vraag van de ondernemer of de functies in het bedrijfsleven. Het leren motiveert omdat de lerende groeit in zijn / haar functie en voor de ondernemer innovatie op gang brengt.

5 3. Opheffen van belemmeringen door het onderzoekend bedrijfsmatig leren - Ondernemers en studenten krijgen de kans om in netwerkstructuren elkaar in een leersituatie te ontmoeten. - Ondernemers bieden een aantrekkelijk werkgeverschap, door medewerkers en studenten binnen de bedrijfscontext op te leiden. Het verhoogt het sociaal kapitaal van de onderneming en biedt medewerkers een carrière kans. De uitkomsten van het innovatieve leren worden als een vanzelfsprekendheid in de vernieuwing van de functie opgenomen, omdat de werknemer zelf de alternatieven ontwikkelt en voorstellen doet. Ondernemers kunnen doelstellingen in het bedrijf implementeren. - Werknemers die in bedrijven werkzaam zijn (o.a. voortijdig schoolverlaters) en die om welke omstandigheid dan ook niet naar school kunnen of willen gaan, krijgen de mogelijkheid voor een functiegericht opleidingsaanbod. - Mensen die liever in de praktijk leren kunnen binnen de bedrijfscontext worden opgeleid. - In onze maatschappij worden functies steeds specialistischer, maar ook diverser. Vacatures en leertaak matchen niet altijd met diploma s, maar zijn wel één op één op elkaar af te stemmen op basis van werkprocessen. - Leven lang leren heeft een actuele invulling binnen het bedrijfsleven. Het leven lang leren realiseert de carrière van de lerende. Op weg naar een nieuwe functie en vernieuwingen binnen de functie betekent het oppakken van nieuwe leertaken. - Het regulier onderwijs blijft actueel door aan te sluiten bij de lerende netwerken in het bedrijfsleven.

6 (Regionaal) economische clusters 4. De wensen van ondernemers Creatieve ondernemers willen leren in netwerken van 6-10 ondernemers. Zij staan continu met elkaar in verbinding en wisselen ervaringen uit. De netwerken worden begeleid door een coach die voortkomt uit het onderwijs, de sector, de branche of het bedrijf. Het netwerkt nodigt experts uit afhankelijk van de behoefte. De netwerken zijn gespecialiseerd naar onderwerp en/of naar regio. De netwerken staan digitaal in direct contact met de kennis / informatie uit onderzoek, onderwijs, bedrijven en vrienden van de ondernemer. Nederland is uniek door de aanwezige kennisinfrastructuur. De kennisinfrastructuur groepeert zich rondom de onderzoekend lerende netwerken (vernieuwd OVO Drieluik). Hieruit ontstaan producten die uniek zijn in de wereld (bijvoorbeeld duurzame merkmelk waar hoogwaardige babyvoeding van gemaakt kan worden). De meeropbrengst vloeit terug naar de keten, waardoor de sector nieuwe duurzame investeringen kan doen. Doorbraak Ondernemers groeperen zich in onderzoekend lerende netwerken. De methodiek van leren begint bij een ontwikkelingsvraag, bijvoorbeeld stallenbouw. Vervolgens leidt de leermethodiek de ondernemer via de praktijksituatie waar de stal gebouwd wordt naar de theoretische vragen waar de stal aan moet voldoen [maatschappelijke doelmatigheid] en vervolgens naar de uitvoering passend binnen de business case van het bedrijfsleven. De begeleidende coach kan elke persoon zijn die ter zake deskundig is. De coach moet getraind zijn in het vraaggericht onderzoekend leren in de bedrijfsmatige leersituatie.

7 De experts die door de netwerken uitgenodigd worden, verbinden het onderzoek aan lerende netwerken. Door het onderzoekende leren ontstaan nieuwe ideeën waardoor innovatie en kenniscirculatie op gang komt. Digitaal staat elke ondernemer in het netwerk in verbinding met de global, nationale en regionale kennisinfrastructuur. De netwerken leveren na implementatie hoogwaardige producten waarvan nieuwe artikelen in de markt gezet kunnen worden (bijvoorbeeld hoogwaardige babyvoeding uit duurzame merkmelk). De hogere opbrengst vloeit terug naar de keten en levert inkomsten voor nieuwe duurzame investeringen. De hogere leerjaren van het regulier onderwijs kunnen deelnemen aan de lerende netwerken. De kennis vanuit de onderzoekend lerende netwerken komt in een digitale kennisbank, waaruit het bedrijfsleven en het onderwijs actuele informatie kan putten. Belemmering Dat de coach en expert van nature aanbodgericht willen handelen en de ondernemer aanbodgericht vertellen wat te doen. Hierdoor wordt het onderzoekend lerende netwerk een studieclub en gaat de ondernemer achterover leunen. Voorwaarde voor het succes van het onderzoekend lerende netwerk is, dat de ondernemer eigenaar blijft van zijn leervraag. Het eigenaarschap van de leervraag wordt geborgd in de methodiek van het onderzoekend leren in de bedrijfsmatige leeromgeving.

8 4.1 Actieplan Het uitrollen door pilots met ondernemers in onderzoekend lerende netwerken. Werkend vanuit een business case Deze netwerken verbinden aan scholen al dan niet verbonden met andere partijen in de regio. (Regionaal) economische clusters 5. Aantrekkelijk werkgeverschap Door medewerkers binnen de bedrijfscontext op te leiden verhoogt de sector, branche, keten of bedrijf, het sociaal kapitaal van de ondernemingen en biedt het medewerkers carrière kansen. Doorbraak Sectoren, branches, ketens en bedrijven kunnen vanuit de business case missies en doelstellingen implementeren door medewerkers binnen de bedrijfscontext op te leiden. De leertaak komt voort uit de ondernemersvraag of de functies in het bedrijf. Medewerkers die hogerop willen komen krijgen nieuwe kansen. De innovatie die voortkomt uit het onderzoekend leren kan zowel ten goede komen aan de kennisontwikkeling in het bedrijf als aan het carrière perspectief van de medewerkers.

9 (Regionaal) economische clusters 6. Beroepsgericht opleidingsaanbod voor medewerkers Het onderzoekend leren in de bedrijfsmatige leeromgeving gebeurt voor medewerkers volgens het gildesysteem, in de driehoek lerende medewerker, praktijkbegeleider en coach. De coach bezoekt de lerende medewerker op zijn of haar werkplek. Coach Opleiden volgens het gildesysteem Praktijkbegeleider Lerende medewerker Het bedrijfsleven formuleert op basis van een business case het HRM beleid. Het belang van het bedrijfsleven is, dat de werkprocessen van de vacatures één op één samenvallen met de opleiding van de (toekomstige) medewerker. Het onderzoekend leren in de bedrijfsmatige leeromgeving is ingesteld op deze vorm van leren. De medewerker van het bedrijf leert vanuit zijn of haar functie. De onderzoekende leermethodiek helpt de medewerker om de eigen functie te analyseren en te onderzoeken welke onderdelen hij of zij goed beheerst, waar nog verbeteringen mogelijk zijn en waar vernieuwingen moeten worden doorgevoerd. De onderdelen die de lerende medewerker naar eigen bevinden beheerst, worden vastgelegd in een ervaringsprofiel (EVP). Op basis van een proeve toont de lerende medewerker aan dat hij /zij de aangegeven aspecten inderdaad beheerst. De aangetoonde

10 kwalificaties geven een vrijstelling voor de leertaak. De lerende medewerker leert onder directe begeleiding van een (leidinggevende) collega waarmee dagelijks wordt samengewerkt, de praktijkbegeleider. De coach staat digitaal in contact met de lerende medewerker, kijkt het werk na dat de lerende medewerker digitaal aanlevert en bezoekt periodiek de leerplek. Wordt de leertaak met goed gevolg afgelegd, dan kan het na een proeve van bekwaamheid leiden tot een bedrijfscertificaat, een branche certificaat, een ervaringscertificaat (EVC) of tot een diploma indien aan de crebo /croho voorwaarden is voldaan. Doorbraak Deze vorm van opleiden is geschikt voor de zogenaamde kleine opleidingen (o.a. pluimvee, akkerbouw, bollenteelt, visteelt, intensieve veehouderij). Het aantal leerlingen / studenten bij deze opleidingen is te klein voor betaalbaar klassikaal groepsonderwijs op scholen. Leerlingen / studenten die voortijdig de school hebben verlaten kunnen de alsnog een opleiding afmaken. Uit diverse sectorale arbeidsonderzoeken blijkt dat er een tekort is aan gekwalificeerde medewerkers in de bedrijven. De bedrijven willen niet zozeer gekwalificeerde medewerkers op het niveau van een diploma maar op het niveau van werkprocessen. In de nieuwbouw voldoet bijvoorbeeld het afhangen van deuren en het stellen van kozijnen aan een volledige baan. De medewerker leert wat voor zijn functie van belang is. Iemand die een opleiding Timmerman niet kan of wil volgen, zal met een ervaringscertificaat voor deuren afhangen en kozijnen stellen toch geheel gekwalificeerd zijn voor de functie die hij uitoefent. Flexibele opleidingsstructuur De leertaak van de medewerker is vanuit de variatie van functies flexibel. Wat de sector, branche of bedrijf belangrijk vindt kan ingebracht worden in de leertaak. Op het niveau van deelcertificaten wordt de lerende medewerker niet meer gehinderd door eventuele handicaps, omdat de medewerker het beroep uitkiest dat aansluit bij zijn of haar talenten. Een opleiding op niveau van deelcertificaten, biedt de gelegenheid om door te groeien naar het niveau (MBO, HBO, WO) dat iemand op het talentniveau aankan..

11 De lerende medewerker leert in zijn of haar werksituatie. De leertaak is altijd actueel. Mensen zonder zitvlees kunnen in de bedrijfscontext worden opgeleid. Door het onderzoekend leren ontstaan nieuwe ideeën waardoor innovatie op gang komt. De lerende medewerker kan gedurende het hele jaar met de leertaak beginnen, in eigen tempo werken en gedurende het gehele jaar de leertaak afsluiten. In onze maatschappij met gespecialiseerde functies ontstaat een markt waarin vacatures worden toegelicht op basis van werkprocessen en niet op basis van diploma s. Vacatures en leertaak zijn op het niveau van werkprocessen één op één op elkaar af te stemmen. Er ontstaat wellicht een functie voor een opleidingsketenmakelaar, die op werkprocesniveau in een zo vroeg mogelijk stadium de match kan maken tussen de vraag van een toekomstige werkgever en de mogelijkheden en ambities van de kandidaat. Wanneer het aantal lerende medewerkers in een sector, branche of bedrijf toeneemt, dan ontstaat een digitale kennisbank waaruit innovatie en kenniscirculatie op gang komt.

12 Belemmeringen Lerende medewerkers in de bedrijven worden door de inspectie van het onderwijs beoordeeld als schoolgaande leerlingen / studenten. Zij moeten bij diplomering voldoen aan contacturen, ondanks het feit dat de medewerker op basis van een proeve van bekwaamheid heeft aangetoond gekwalificeerd te zijn. Het uitgeven van deelcertificaten op basis van werkprocessen is als ervaringscertificaat (EVC) nog niet toegestaan. De kosten voor een volledig opleidingstraject zijn lager dan bij klassikaal groepsonderwijs. Maar omdat de bekostiging niet gereguleerd is, is deze vorm van leren nog niet duurzaam toe te passen. Met kleine aanpassingen in de financiële regelgeving wordt verduurzaming mogelijk. De derde leerweg vraagt om erkenning Er zal nog een uitwerking op gang moeten komen tussen het onderwijs en de inspectie van het onderwijs, waardoor de vierhoek school (inschrijving), bedrijfsmatig opleiden (RolloverOnderwijs), proeve van bekwaamheid (EVC) en inspectie in een harmonieus model samenwerken. De uitwerking van contractuele samenwerking (licenties) tussen private en publieke activiteiten.

13 6.1 Actieplan Het onderwijs heeft erkenning en kansrijke voorbeelden van het onderzoekend bedrijfsmatig opleiden nodig, in combinatie met kwalitatieve EVC trajecten. ROC s, AOC s en HBO instellingen stoten de EVP / EVC activiteiten af, doordat de huidige regelgeving gerelateerd is aan normen van schoolgaande leerlingen. Hierdoor verliest de maatschappij een essentiële flexibele en goedkope vorm van opleiden. In 2010 is een pilot gestart om daklozen op te leiden in het traject naar betaald werk, tezamen met het Leger des Heils. Hieruit blijkt dat het opleiden in een bedrijfsmatige leeromgeving veel mogelijkheden biedt. Actie Het uitrollen van onderzoekend bedrijfsmatig leren in netwerken op basis van de gildestructuur en het onderzoekend bedrijfsmatig leren. (Regionaal) economische clusters 7. Leven lang leren Leven lang leren krijgt door het leren in de bedrijfsmatige leeromgeving een realistische invulling. Het leven lang leren volgt de carrière van de lerende ondernemer of medewerker, dat berust op het HRM beleid van het bedrijfsleven. Het HRM beleid komt weer voort uit de business case van het bedrijfsleven Elke vernieuwing in de functie of een volledig nieuwe functie zijn actueel op te pakken in de leertaken. Dit proces gaat een leven lang door, zolang de lerende ondernemer en lerende medewerker actief is. Het regulier onderwijs blijft actueel door te werken vanuit de lerende netwerken in het bedrijfsleven.

14 Het onderwijs werkt met studenten uit de hogere leerjaren deelnemen binnen de lerende netwerken. Het onderwijs kan zelf coaches leveren en gespecialiseerde coaches uitnodigen voor de onderwijstaak op de scholen. Hierdoor krijgen de scholen een rechtstreekse verbinding met de lerende netwerken in de praktijk. Dialoog onderwijs - bedrijfsleven Het onderwijs kan zelf coaches leveren en gespecialiseerde coaches uitnodigen. Hierdoor staan de scholen in een rechtstreekse verbinding met de lerende netwerken in de regio. Het onderwijs kan gebruik maken van de digitale kennisbank die ontstaat. (Regionaal) economische clusters 8. Waaruit bestaat de erkenning voor de derde leerweg? - Het erkennen dat een aanvullende leertaak nodig is voor het opleiden van ondernemers / medewerkers in de bedrijven, naast het huidige reguliere onderwijs en toch verbonden met het reguliere onderwijs. De derde leerweg leert vanuit de route: business case - functie in het bedrijf - werkprocessen / praktijkhandelingen in het bedrijf - onderzoekend de theorie herleiden door de lerende - de theorie vastleggen - uitvoeren. - Het kunnen volgen van de actualiteit door het uitgeven van deelcertificaten (EVC) op basis van werkprocessen die voorkomen in (gespecialiseerde of actuele) functies. - Het kunnen certificeren en diplomeren op basis van een erkende kwalitatieve proeve van bekwaamheid, zonder een relatie te leggen met contacturen in schoolverband. Let wel: er is een onbetwistbare borging op de doelen van de business case van het bedrijfsleven mogelijk. - Regelgeving voor een duurzame financieringsstroom, bijvoorbeeld door het openstellen van de Wet Vermindering Afdracht Onderwijs (WVA Onderwijs) op basis van leercontracten, los van inschrijving in scholen. VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes

15 vindt dat vraagfinanciering van onderwijs via de deelnemers bij leven lang leren nader onderzoek verdient. 2 - Contractuele samenwerking tussen private en publieke activiteiten. - Realisatietraject om het onderzoekend bedrijfsmatig leren in de derde leerweg uit te rollen en te faciliteren. 2

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

De verduurzaming van de zuivelketen Deel II

De verduurzaming van de zuivelketen Deel II Project Creatief Ketengericht Ondernemen De verduurzaming van de zuivelketen Deel II Het Startdocument Waardengericht Ketenbewust Ondernemen Het didactisch groeimodel voor kwalitatief leren in de authentieke

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Diverse relevante trajecten Tweede Kamer: hoorzitting LLL OCW vraagt SBB certificaten aan te reiken. SER adviezen beroepsonderwijs en post- initieel

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Eerder Verworven Competenties. Eerder Verworven Kwalificaties

Eerder Verworven Competenties. Eerder Verworven Kwalificaties Eerder Verworven Competenties Eerder Verworven Kwalificaties Wieleracademie Versie 2.2 14 april 2016 1 Inleiding De Wieleracademie leidt op volgens de Kwalificatiestructuur Sport van de Academie voor Sportkader

Nadere informatie

8 Aanbevelingen op een rij

8 Aanbevelingen op een rij 8 Aanbevelingen op een rij 8.1 Verstevigen infrastructuur voor postinitiële ontwikkeling Flexibel en praktijkrelevant aanbod voor maatwerk De regelgeving wordt aangepast om bekostigde en niet-bekostigde

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Did you know? Wat zien we in de film? Informatie versnelling Scenario denken Grote plek voor internet en informatica Technische vooruitgang Leren in informele

Nadere informatie

VakErkenningen. Centrum. Algemene informatie en EVC-procedures. VakErkenningen. Centrum

VakErkenningen. Centrum. Algemene informatie en EVC-procedures. VakErkenningen. Centrum Centrum VakErkenningen Centrum VakErkenningen Centrum VakErkenningen beoordeelt, erkent en certificeert professionals in jeugdzorg, GGZ, gehandicaptenzorg, verslavingszorg, ouderenzorg en onderwijs. Centrum

Nadere informatie

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Waar gaat LLL over? Onderwijs continuïteit Arbeidsmarkt macro economie Individu employability Sector Regio Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Bedrijven continuïteit, concurrentie Arbeidsmarkt doelen Sectorbeleid

Nadere informatie

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Informatiebijeenkomst VBZ/Sigra 17 januari 2017 Yvonne Bernardt Ministerie van OCW 1 Opzet presentatie 1) Belang van meer flexibiliteit en vraaggerichtheid

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017 Adviezen rondom LLO De Onderwijsraad adviseert de regio te benutten om aansluiting van mbo op de arbeidsmarkt te versterken. Hervorm O&O-fondsen

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 1 Inleiding In de keten van EVC zijn verschillende partijen te

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

www.novacontract.nl Precies leren wat nodig is EVC

www.novacontract.nl Precies leren wat nodig is EVC www.novacontract.nl Precies leren wat nodig is EVC 1 De kennis, vaardigheden en talenten van mensen in kaart brengen, is ons werk. Nova Contract werkt hiervoor nauw samen met het EVC Centrum Beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 Van: kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant 1 Beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen

Nadere informatie

TO B-TO-C OR TO B-TO-B? THAT IS THE QUESTION. Bijeenkomst Pilots Flexibilisering 25 april 2018

TO B-TO-C OR TO B-TO-B? THAT IS THE QUESTION. Bijeenkomst Pilots Flexibilisering 25 april 2018 TO B-TO-C OR TO B-TO-B? THAT IS THE QUESTION Bijeenkomst Pilots Flexibilisering 25 april 2018 Programma 13.00 uur: Opening en mededelingen 13.15 uur: Zoektocht naar relatiemanagement Destilleren gezamenlijke

Nadere informatie

(Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013

(Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013 (Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013 augustus 2012 INLEIDING Vijf ton voor scholing en werkgelegenheid In de CAO voor de houthandel over 2012/2013 hebben

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

Servicepakketten. De ondersteuning voor een effectieve inrichting van het praktijkleren.

Servicepakketten. De ondersteuning voor een effectieve inrichting van het praktijkleren. Servicepakketten Opleidingsfonds OVP De ondersteuning voor een effectieve inrichting van het praktijkleren. De ondersteuning voor een effectieve inrichting van praktijkleren. Product Advies functieprofiel

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Arbeidsmarktagenda 21

Arbeidsmarktagenda 21 Arbeidsmarktagenda 21 Topsectoren en de HCA Voor de twee agrarische topsectoren is een Human Capital Agenda opgesteld met als doel, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, zowel

Nadere informatie

Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing. Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis

Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing. Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing (RWI) Probleem: employability lager opgeleiden Lager opgeleiden

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Netwerkschool concretisering IJkpunten. Criteria en meetvoorbeelden V1.0

Netwerkschool concretisering IJkpunten. Criteria en meetvoorbeelden V1.0 Netwerkschool concretisering IJkpunten Criteria en meetvoorbeelden V1.0 Positief exploitatie saldo Beter onderwijs voor hetzelfde budget Wettelijke kaders - Onderwijstijd - Personeel voldoet aan bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek. Overeenkomsten en verschillen

EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek. Overeenkomsten en verschillen EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek Overeenkomsten en verschillen Colofon Titel: EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek. Overeenkomsten en verschillen Auteur : Kenniscentrum EVC Versie: 1.1

Nadere informatie

Flexibel leren op maat

Flexibel leren op maat Flexibel leren op maat Oplossingen bij instroom, doorstroom en uitstroom? Tilburg, Transvorm Actueel op 20 december 2017 Programma 1. Introductie 2. Voorbeeld uit de praktijk ASVZ 3. Presentatie denkkader

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Leidinggeven aan de vernieuwing van werken en leren: Wie doet dat?

Leidinggeven aan de vernieuwing van werken en leren: Wie doet dat? Leidinggeven aan de vernieuwing van werken en leren: Wie doet dat? Joseph Kessels 22-11-2016 Naar een lerende economie: Investeren in het verdienvermogen van Nederland WRR: 4 november 2013 Integratie

Nadere informatie

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? MijnID.nu en QRM helpen je op weg naar geregistreerd directeur onderwijs. MijnID.nu en QRM bieden gezamenlijk een traject aan tot een erkend

Nadere informatie

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute vergroten kansen op de arbeidsmarkt voor vso/pro/mbo, werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie Personeel

Nadere informatie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie Onbeperkt leren NTI-Eega Businesscase en Discussie Voorstellen Drs. Erik Steenwelle MM Directeur NTI Zakelijk NTI Zakelijk 071-7501040 06-33324391 erik.steenwelle@nti.nl Programma Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

ACTIEF SOLLICITEREN JOBCOACH TRAJECT

ACTIEF SOLLICITEREN JOBCOACH TRAJECT ACTIEF SOLLICITEREN JOBCOACH TRAJECT DOEL Aangemelde en toekomstige BBL studenten die geen werkplek hebben kunnen 1 à 2 onderwijsperioden na aanmelden starten aan de opleiding doordat ze (met hulp van

Nadere informatie

Convenant sociale partners inzake leer-werktrajecten in het vmbo

Convenant sociale partners inzake leer-werktrajecten in het vmbo Convenant sociale partners inzake leer-werktrajecten in het vmbo Den Haag, 20 december 2001 1 Werkend leren moet worden versterkt, werkend leren is ook kansen creëren. Leerwerktrajecten bieden jongeren

Nadere informatie

Boris-Stappenplan. N.A.W. gegevens. Gegevens leerling. Gegevens school. Boris-leerlingnummer: Voornaam, achternaam: Adres: Telefoon: Email: Hulpvraag:

Boris-Stappenplan. N.A.W. gegevens. Gegevens leerling. Gegevens school. Boris-leerlingnummer: Voornaam, achternaam: Adres: Telefoon: Email: Hulpvraag: Boris-Stappenplan N.A.W. gegevens Gegevens leerling Boris-leerlingnummer: Voornaam, achternaam: Adres: Telefoon: Email: Hulpvraag: Bijzonderheden: Gegevens school Naam school: Adres school: Telefoon school:

Nadere informatie

MBO ACADEMIE NEDERLAND MAAKT WERK VAN MOBILITEIT!

MBO ACADEMIE NEDERLAND MAAKT WERK VAN MOBILITEIT! MBO ACADEMIE NEDERLAND MAAKT WERK VAN MOBILITEIT! MBO Academie Nederland richt zich met kwalitatieve opleidingstrajecten, certificering en validering van opleiding en werkervaring op de ontwikkeling en

Nadere informatie

Waar gaat LLL over? Regio. Sectorbeleid CAO/O&O. Cursus en contract. Bijscholen

Waar gaat LLL over? Regio. Sectorbeleid CAO/O&O. Cursus en contract. Bijscholen Arbeidsmarkt macro economie Individu employability Waar gaat LLL over? Sector Regio Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Bedrijven continuïteit, concurrentie Arbeidsmarkt doelen Sectorbeleid CAO/O&O Innovatie

Nadere informatie

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio Landscape and Environment Management Voor jouw volgende carrièrestap... Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw & Agribusiness Voor jouw volgende carrièrestap

Nadere informatie

Van denken naar doen bij A&F

Van denken naar doen bij A&F Van denken naar doen bij A&F Human Capital Agenda A&F (Regionale) economische clusters Behoeftes studenten en (potentiële) werknemers Behoeftes bedrijven A&F Aantrekkelijk werkgeverschap en imago sector

Nadere informatie

Een leerwerkplek voor een student van:

Een leerwerkplek voor een student van: Een leerwerkplek voor een student van: Beroepspraktijkvorming: Wat mag U verwachten Aan de slag met een student van Kronenburgh Met het invullen van een leerwerkplek binnen uw organisatie maakt u het mogelijk

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Samen voor onderwijs in Apeldoorn

Samen voor onderwijs in Apeldoorn Samen voor onderwijs in Apeldoorn toelichting samenwerking AVOO en Veluwse Onderwijsgroep bijlage bij het convenant tussen gemeente Apeldoorn, De Veluwse Onderwijsgroep en AVOO (i.v.m. de personele unie

Nadere informatie

Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013

Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013 Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Afstemming

Nadere informatie

6 november 2014 Hans Daale, Leido

6 november 2014 Hans Daale, Leido 6 november 2014 Hans Daale, Leido Waarom een kwalificatie op 5 Wat is het HBd Wat is het belang van een HBd Hoe wordt een kwalificatie een HBd Voor- en nadelen Kritische ontwikkelingen Toekomst Ja waarom

Nadere informatie

Werken naar vermogen bij Sunny Tom een kwestie van de juiste mix: persoon, situatie en begeleiding

Werken naar vermogen bij Sunny Tom een kwestie van de juiste mix: persoon, situatie en begeleiding Werken naar vermogen bij Sunny Tom een kwestie van de juiste mix: persoon, situatie en begeleiding Persoon Jongeren met een beperking die moeilijk plaatsbaar zijn op de arbeidsmarkt Situatie Tuinbouwbedrijf

Nadere informatie

POM Schijndel, 30 mei 2018

POM Schijndel, 30 mei 2018 Flowfirm b.v. POM Schijndel, 30 mei 2018 Find your optimum 1 Introductie Flowfirm is sinds 1 januari 2015 zelfstandig na een MBO uit het Vinci s Energie netwerk, opererend onder de merknaam Actemium 2

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

HRM symposium 11 maart Avans HS, Breda. Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda

HRM symposium 11 maart Avans HS, Breda. Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda 1 Onderwerpen Introductie ROCKWOOL EVC Vakbekwaamheidsassessment Factoren 3 Carrièretrajecten Ervaringen Anekdotes 2 Introductie ROCKWOOL INTERNATIONAL

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ LANDSTEDE. HARDERWIJK A HANDEL NIVEAU 2 en ICT NIVEAU 3, HARDERWIJK B TOERISME

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ LANDSTEDE. HARDERWIJK A HANDEL NIVEAU 2 en ICT NIVEAU 3, HARDERWIJK B TOERISME RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ LANDSTEDE HARDERWIJK A HANDEL NIVEAU 2 en ICT NIVEAU 3, HARDERWIJK B TOERISME Plaats: Zwolle BRIN-nummer: 01AA Onderzoeksnummer: 113591 Onderzoek uitgevoerd op: 15

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren

Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren kc-evc_convenant EVC_v01.indd 1 5-6-2012 8:47:21 kc-evc_convenant EVC_v01.indd 2 5-6-2012 8:47:22 Convenant

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Portfoliobegeleiding Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Agenda Welkom Kennismaking Uitleg bijeenkomst Werkplekleren Inhoud portfolio Portfolio-opdrachten Eindkwalificaties Reflectie op de kernopgaven

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Een leerwerkplek voor een student van:

Een leerwerkplek voor een student van: Een leerwerkplek voor een student van: Beroepspraktijkvorming (BPV) (stage) Wat mag U verwachten Aan de slag met een student van Het Kronenburgh MEAO College Met het verlenen van een leerwerkplek aan een

Nadere informatie

Opleiden voor de arbeidsmarkt van nu. Levenlang ontwikkelen in Zorg en Welzijn

Opleiden voor de arbeidsmarkt van nu. Levenlang ontwikkelen in Zorg en Welzijn Opleiden voor de arbeidsmarkt van nu Levenlang ontwikkelen in Zorg en Welzijn 1 Mogelijkheden tot maatwerk- opleidingen met erkend diploma aan het ROC van Amsterdam Zorg en Welzijn in Groot Amsterdam MBO

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken

Opbrengstgericht Werken Opbrengstgericht Werken Opleidingen en maatwerk M&O-groep is een netwerkorganisatie met een gedreven groep professionals die sturen op kwaliteit. We verlenen diensten aan het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg.

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Inleiding Om de kwaliteit van de uitvoering van de wabo-taken te verhogen zijn kwaliteitscriteria opgesteld. Daarin staan onder andere eisen

Nadere informatie

Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk?

Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk? Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk? Even voorstellen: Mobility Ronald Leutscher Manager Operations 1 Kent u ze nog? PostNL en de traditionele post 1800 2000 2016 2 Digitalisering Concurrentie

Nadere informatie

Nieuwe kwalificatiestructuur en Keuzedelen. Versie 9 november 2015

Nieuwe kwalificatiestructuur en Keuzedelen. Versie 9 november 2015 Nieuwe kwalificatiestructuur en Keuzedelen Versie 9 november 2015 Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur Keuzedelen en hun karakteristieken Tot stand komen keuzedelen Aanbod en kiezen van

Nadere informatie

Ontwerpprincipes voor werkplekleren 3.0

Ontwerpprincipes voor werkplekleren 3.0 Ontwerpprincipes voor werkplekleren 3.0 Werkplekleren 3.0, is een innovatieve leermethode die zich focust op de toepassing van en combinatie van Teamleren, Informeel leren en Digitaal leren. In termen

Nadere informatie

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 Kleinschalig BBL-onderwijs INHOUDS OPGAVE 2 3 4 5 6 8 10 12 13 Welkom bij ROC A12 Professionalisering in de praktijk BBL, de uitleg Subsidie

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarverslag

Onderwijskundig jaarverslag Onderwijskundig verslag 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Opleidingsaanbod 2013... 4 3. Uitgegeven diploma s... 4 4. Aantal studenten per lopende opleiding op 1 maart 2014... 4 5. Urenverantwoording

Nadere informatie

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen Agenda Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen Stand van zaken herziening Keuzedelen Herziening kwalificatiestructuur MBO 1 augustus 2016 verplichte invoering Veel partijen en veel factoren

Nadere informatie

TECHNIEKPACTMONITOR.NL HIGHLIGHTS 2017

TECHNIEKPACTMONITOR.NL HIGHLIGHTS 2017 TECHNIEKPACTMONITOR.NL HIGHLIGHTS 2017 AANDEEL LEERLINGEN VMBO 3E LEERJAAR 2006-2007 2013-2014 2016-2017 VMBO-BB 31% 24% 24% VMBO-KB 27% 22% 21% Het betreft hier het aandeel leerlingen binnen het totaal

Nadere informatie

Masteropleiding in Essentie Ontwikkeling

Masteropleiding in Essentie Ontwikkeling Masteropleiding in Essentie Ontwikkeling Voor ontwikkeling van onbenut menselijk potentieel Haal meer uit mensen! Professioneel leren coachen, potentieel in mensen ontplooien, teams laten excelleren en

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN

FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN INLEIDING Fontys wil in 2020 een open betekenisvolle kennisinstelling zijn, verankerd in de verschillende regio s in Zuid-Nederland. Wij focussen

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Arbeidsmarktroute HBO-beroepen

Arbeidsmarktroute HBO-beroepen 2018-2019 Arbeidsmarktroute HBO-beroepen Het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute maakt ervaring zichtbaar! De HBO-Arbeidsmarktroute wordt verzorgd door : EVC Centrum Vigor KCM Training & Opleiding

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Onderwijsagenda SECTORPLAN AOC S 2012/2015 9

Onderwijsagenda SECTORPLAN AOC S 2012/2015 9 Onderwijsagenda 9 De kwaliteit van het vmbo De Onderwijsinspectie schetst al jaren een gemengd beeld over de kwaliteit van het vmbo-groen op de AOC s. In de basisberoepsgerichte leerweg doet het vmbo-groen

Nadere informatie

Rabobank vertrouwt op HeadFirst voor tijdelijke professionals

Rabobank vertrouwt op HeadFirst voor tijdelijke professionals Klantcase Rabobank vertrouwt op HeadFirst voor tijdelijke professionals HeadFirst heeft al sinds 2004 een inkooprelatie met de Rabobank voor de inhuur van tijdelijke capaciteit. Frank de Ruiter, sinds

Nadere informatie

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Voorwoord Een wereld van verschil maken voor jong talent én voor uzelf. Wie wil dat nu niet? Niet iedereen heeft hiertoe de mogelijkheid.

Nadere informatie

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio Landscape and Environment Management Voor jouw volgende carrièrestap... Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw en Agribusiness Voor jouw volgende carrièrestap

Nadere informatie

Talentenmobiliteitsmanagement

Talentenmobiliteitsmanagement Talentenmobiliteitsmanagement Waarom Talentenmobiliteitsmanagement? De Nederlandse economie staat flink onder druk. Dit heeft een duidelijk effect op organisaties. Veel werkgevers zien zich genoodzaakt

Nadere informatie

De aanbeveling in het ervaringscertificaat

De aanbeveling in het ervaringscertificaat De aanbeveling in het ervaringscertificaat Een goed en een slecht voorbeeld van een aanbeveling Operator A Inleiding aanbeveling In deze toelichting wordt nader ingegaan op de aanbeveling in een ervaringscertificaat.

Nadere informatie

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool PROFIEL Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool 1. De organisatie Dit profiel wordt gebruikt om potentiële kandidaten in het kort te informeren over de functie Adviseur Onderwijs, HAS Hogeschool en haar context.

Nadere informatie

Handreiking Traineeship 1

Handreiking Traineeship 1 Handreiking Traineeship 1 Karin Kleine, projectleider Ontwikkeling traineeship HBO-afgestudeerden Marlous Beijer, projectsecretaris Jeugdzorg Nederland 1 Dit document is geschreven in het kader van het

Nadere informatie

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel... 4 2. VISIE OP LEREN EN ONTWIKKELEN... 6 2.1 De relatie tussen leeractiviteiten

Nadere informatie

Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam

Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Calibris richt zich vanuit haar wettelijke taken en maat schappelijke verantwoordelijkheid op de erkenning

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

werk maken van een groene economie

werk maken van een groene economie Groen onderwijs 2013 2011 VMBO groen 34.472 MBO 30.060 8.891 WO 6.456 onderwijsgroep CONTACT Wilt u meer weten over het groene onderwijs? Neem dan contact op met de Groene Kennis Coöperatie, het innovatieplatform

Nadere informatie