Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?"

Transcriptie

1 Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? MijnID.nu en QRM helpen je op weg naar geregistreerd directeur onderwijs. MijnID.nu en QRM bieden gezamenlijk een traject aan tot een erkend schoolleidersdiploma, uitgaande van jouw ervaring als schoolleider! Jij bent al enige tijd schoolleider in het Primair Onderwijs. Je functioneert prima, je team is gemotiveerd aan het werk, het bestuur is tevreden, ouders brengen hun kinderen met plezier naar jouw school. Toch vraag je je af waar jij je nog verder in zou kunnen ontwikkelen. Het laatste rapport van de onderwijsinspectie laat zien dat niet alle schoolleiders de competenties bezitten die de inspectie nodig vindt. Hogere orde denken vinden ze dun gezaaid, onderzoeksmatig werken behoeft verbetering. Hoe staat het met jouw competenties op deze gebieden? Dat weet je misschien niet, maar je wilt er wel graag achter komen. De nieuwe beroepsorganisatie van schoolleiders in het Primair Onderwijs stelt eisen aan het certificaat register-directeur. Je moet minimaal een diploma bezitten van een erkende opleiding. Maar als jij nou nooit een schoolleidersopleiding hebt gevolgd en jouw leiderschap in de praktijk hebt ontwikkeld? Nu nog een complete opleiding gaan volgen, dat gaat je te ver. Je wilt erkenning van wat je al aan competenties in huis hebt. En als blijkt dat je nog iets te leren hebt, prima. Daar ga je voor. Maar dan graag zonder overbodige ballast en liefst zo snel mogelijk. Wij vinden dat ook. Wij geloven dat het Nederlands onderwijs sterker wordt als het uitgaat van de unieke betekenis van mensen en organisaties. In onze schoolleidersopleiding sta jij met jouw unieke betekenis als schoolleider centraal. Wij staan voor een persoonlijke ontwikkeling die uitgaat van jouw eigenheid en die van jouw school. Wij doen dat prikkelend en vasthoudend. Maatwerk is voor ons de standaard. De samenwerking tussen MijnID.nu en QRM leidt tot een uniek aanbod: Een erkende schoolleidersopleiding, waarbij je je alleen hoeft te bekwamen op de gebieden waar jouw ervaring nog tekortschiet. Je ontvangt namelijk een ervaringscertificaat voor alle ervaring die je al meebrengt. Het voorkomt voor jou de frustratie om veel tijd en geld te moeten steken in onnodig onderwijs. Het is de meest efficiënte manier om een geregistreerd schoolleider te worden.

2 Altijd Tijdens het volgen van dit traject mag je een paar dingen van ons verwachten. De belangrijkste is dat wij er alles aan zullen doen dat jij je gaat verhouden tot de vijf basiscompetenties die de beroepsorganisatie heeft vastgesteld. Je weet waarom jij aan de competenties voldoet. Je weet waar je het minimale niveau overstijgt. Je weet ook waaraan je permanent aandacht moet geven om het minimale niveau te behouden. Je kent jouw ambities voor je toekomstige ontwikkeling en weet hoe je daar vorm en inhoud aan kunt geven. Wij noemen dit persoonlijk leiderschap. Verder mag je van ons verwachten dat je er niet alleen voorstaat. Wij geloven namelijk dat jouw persoonlijk leiderschap het best tot ontwikkeling komt in relatie met anderen. Als je een portfolio gaat opbouwen met bewijzen van jouw competenties doe je dat samen met een persoonlijk begeleider. Als je een cursus gaat volgen om een ontbrekende competentie te ontwikkelen doe je dat samen met een portfoliodocent, én drie andere studenten. Zo leer je van elkaar en breng je elkaar op een hoger plan. Ook mag je van ons verwachten dat wij transparant zijn in onze manier van beoordelen. De eindkwalificaties en de bijbehorende waarderingen krijg je aan het begin van het traject uitgereikt. Zo weet je precies wat er van je verwacht wordt en kun je altijd nagaan hoe een beoordeling tot stand is gekomen. Verder mag je van ons ook gemak verwachten. Jij richt je op de inhoud: het verzamelen van bewijzen van competenties en het aanleren van nog ontbrekende competenties. Wij helpen je daarbij met raad en daad en zorgen voor de praktische kant: de planning, de administratieve afhandeling, het regelen van de vrijstellingen en de beschikbaarheid van een digitale omgeving waarin jij je portfolio opbouwt. Als laatste mag je zorgvuldigheid verwachten. Dat zie je onder anderen terug in het toetsen van de ervaring die je al hebt. Dat gebeurt door QRM, een erkend EVC (Erkenning Verworven Competenties)- aanbieder. Deze erkenning garandeert kwaliteit en onafhankelijkheid.

3 QRM QRM werkt aan constante verbetering van haar producten en diensten. Wij willen de beste uitvoerder in Nederland zijn van certificeringsen examineringstrajecten. Onze trajecten ondersteunen we met door ons zelf ontwikkelde webbased ICT-oplossingen. Wij adviseren bij het inrichten van certificerings- en examineringstrajecten en bieden ondersteuning bij het uitwerken van onze adviezen. Wij toetsen competenties, die wij helder en eenduidig verwoorden; Wij onderbouwen ons oordeel op een manier die navolgbaar en overdraagbaar is; Wij ontwikkelen, exploiteren en implementeren geautomatiseerde webbased ICT-oplossingen waarmee EVC-trajecten ondersteund worden. Meer info:

4 Praktisch: In vijf stappen naar het Schoolleidersdiploma Het traject kent vijf stappen: Stap 1 Aanmelding en intake Stap 2 Vullen van het portfolio Stap 3 Assessment Stap 4 Uitreiking Ervaringscertificaat en voorstel maatwerkopleiding Stap 5 Indien nodig, maatwerkopleiding, gevolgd door examinering en diplomering Stap 1 Aanmelding en intake Als je overweegt om het traject te gaan doorlopen, neem dan contact met ons op. We leggen je de werkwijze uit, beantwoorden je vragen en zorgen ervoor dat je de benodigde informatie ontvangt. Van onze kant maken wij een inschatting van jouw kansen om het traject succesvol te doorlopen. Als je daadwerkelijk met ons in zee gaat, doen wij een complete intake en maken wij een overeenkomst op. Stap 2 Vullen van het portfolio In deze belangrijke stap ga je in een portfolio materiaal bijeenbrengen dat jouw ervaring als schoolleider onderbouwt. Het kan om bewijzen gaan van werkervaring, maar het kunnen ook behaalde certificaten zijn of diploma s van opleidingen, trainingen of cursussen die je in het verleden hebt gevolgd. Ook jouw hobby s en eventueel vrijwilligerswerk kunnen van belang zijn. Laat je kennen

5 Verder verzamel je bewijsstukken als: functieomschrijvingen, verslagen van functioneringsgesprekken, getuigschriften van werkgevers, verslagen van werk(stukken), enz. enz., kortom alles wat als bewijs kan dienen van jouw schoolleiderschap. Tijdens het verzamelen van de bewijsstukken krijg je hulp van een EVC-trajectbegeleider en/of een EVC-portfoliobegeleider. De EVC-trajectbegeleider plant de afspraken die nodig zijn, terwijl de EVCportfoliobegeleider jou tips en suggesties geeft over wat je allemaal aan bewijsmateriaal in je portfolio kunt opnemen. De portfoliobegeleiding kan zowel individueel als groepsgewijs plaatsvinden. Als je vindt dat het portfolio alle bewijzen bevat die je hebt kunnen vinden geef je ons een seintje. Wij maken vervolgens een afspraak voor het assessmentgesprek met de EVC-assessor. Stap 3 Assessment Het assessment bestaat minimaal uit een gesprek met een EVC-assessor. Dat is iemand die ook als schoolleider functioneert of heeft gefunctioneerd. Verder voldoet hij of zij aan strenge assessorkwalificaties. De assessor beoordeelt het bewijsmateriaal in het portfolio en vraagt tijdens het assessmentgesprek door op dit materiaal. De kans is groot dat de assessor besluit om ook jouw school te bezoeken. Dat is niet zo verwonderlijk natuurlijk. Sommige schoolleiderscompetenties kun je het best in de praktijk laten zien. Als de assessor jouw portfolio heeft bekeken, het assessmentgesprek heeft gevoerd en (eventueel) het schoolbezoek heeft afgelegd, schrijft hij het EVC-rapport.

6 Stap 4 Uitreiking Ervaringscertificaat voorstel maatwerkopleiding Op basis van het EVC-rapport van de assessor stellen wij het Ervaringscertificaat op en reiken dat aan jou uit. In het Ervaringscertificaat staat precies aangegeven welke van de vijf basiscompetenties je voldoende hebt kunnen aantonen, met daarbij een onderbouwing door de EVC-assessor. Als op het Ervaringscertificaat is aangegeven dat je voldoet aan alle basiscompetenties ontvang je het schoolleidersdiploma. Als niet alle basiscompetenties op het Ervaringscertificaat zijn vermeld, ontvang je een concreet en op maat gemaakt opleidingsvoorstel. Stap 5 Maatwerkopleiding, gevolgd door examinering en diplomering Net als hiervoor is ook tijdens de opleiding jouw portfolio leidend. Dat is al gevuld met de bewijzen van de reeds verworven competenties. Tijdens de opleiding ga je de bewijzen verzamelen voor de nog te ontwikkelen competenties. Ons opleidingsvoorstel is opgedeeld in cursussen. Elke cursus bestaat uit een uitgekiende set van collegedagen en werkplekopdrachten. Dat is het aanbodgerichte deel van de opleiding. Maar er is meer. Jij gaat jouw ambities formuleren ten aanzien van de eindkwalificaties. Je formuleert in overleg met de aan jou toegewezen portfoliodocent zelf aanvullende werkplekopdrachten om die ambities te verwezenlijken. Dit is het vraaggerichte deel van de opleiding.

7 De opleiding biedt je alle mogelijkheden om op jouw eigen school te leren. Daarnaast ga je deel uitmaken van een portfoliogroep van vier á vijf studenten. De studenten helpen elkaar door feedback te geven op uitwerkingen van werkplekopdrachten en door ervaringen uit te wisselen. De aan jou toegewezen portfoliodocent bezoekt je op school en bespreekt met jou de voortgang van je ontwikkeling. Als je alle cursussen met een positief resultaat hebt afgerond, plannen wij het opleidingsexamen in. Het examen heeft de vorm van een presentatie van jouw complete portfolio aan de examinator, een gecommitteerde en een portfoliodocent. Na een positieve beoordeling volgt diplomering.

8 Loolaan AB Apeldoorn Tel

een ander perspectief!

een ander perspectief! Omdat het onderwijs gebaat is bij een ander perspectief! Onderwijs wordt georganiseerd door mensen uit het onderwijs. Dat is de praktijk die we kennen. Een praktijk die er voor heeft gezorgd dat de kwaliteit

Nadere informatie

een ander perspectief!

een ander perspectief! Omdat het onderwijs gebaat is bij een ander perspectief! Onderwijs wordt georganiseerd door mensen uit het onderwijs. Dat is de praktijk die we kennen. Een praktijk die er voor heeft gezorgd dat de kwaliteit

Nadere informatie

Nederlands en rekenen

Nederlands en rekenen Beroepsgerichte examens Loopbaan en Burgerschap Nederlands en rekenen Inhoudsopgave Inleiding 4 Diploma-eisen 5 Deel 1: Beroepsgerichte examens 8 Beroepsgerichte examens van de opleiding 8 Diverse examens

Nadere informatie

NU WEET IK WAT IK WAARD BEN! ERVARINGSCERTIFICAAT (EVC) DE PRAKTIJK IS DE BESTE LEERMEESTER

NU WEET IK WAT IK WAARD BEN! ERVARINGSCERTIFICAAT (EVC) DE PRAKTIJK IS DE BESTE LEERMEESTER NU WEET IK WAT IK WAARD BEN! ERVARINGSCERTIFICAAT (EVC) DE PRAKTIJK IS DE BESTE LEERMEESTER HET ALBEDA COLLEGE IS EEN REGIONAAL OPLEIDINGENCENTRUM VOOR VOLWASSENENEDUCATIE EN BEROEPSONDERWIJS. ONS INSTITUUT

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking

Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 ABC van EVC... 2 1.1 Wat is EVC?... 2 1.2 Wat is EVP?... 3 1.3 Doelen EVC en EVP... 4 2 Wie gaan er een EVC-procedure in?... 5

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA. Commerciële Economie International Business and Languages. Jaar 1 2014/2015

Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA. Commerciële Economie International Business and Languages. Jaar 1 2014/2015 Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA Commerciële Economie International Business and Languages Jaar 1 2014/2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Studieloopbaanbegeleiding... 4 2.1 De competentie

Nadere informatie

1. Wat is EVC? Bron: website van Kenniscentrum EVC, praktijkvoorbeelden zorg

1. Wat is EVC? Bron: website van Kenniscentrum EVC, praktijkvoorbeelden zorg 1. Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. EVC is een methode om de kennis en ervaring die iemand heeft opgedaan in werk, scholing of daarbuiten, in kaart te brengen en te waarderen

Nadere informatie

EVC: aan de slag ermee!

EVC: aan de slag ermee! EVC: aan de slag ermee! Handleiding voor een succesvolle uitvoering De werkbelasting in het EVC-traject vond ik wel meevallen Ari Blummel Ik ben echt heel erg tevreden over het eindresultaat. Samantha

Nadere informatie

Wat is leercoaching?

Wat is leercoaching? Wat is leercoaching? 2 zelfstandig sturen Leercoaching is een programma dat als doel heeft leren en ontwikkelen te stimuleren. Diegene die leert, wordt begeleid door een coach. De coach onderzoekt samen

Nadere informatie

EVC-PROCEDURE AUHL Handleiding kandidaat

EVC-PROCEDURE AUHL Handleiding kandidaat EVC-PROCEDURE AUHL Handleiding kandidaat Dit document geeft de kandidaat specifieke informatie over de verschillende stappen in de EVC-procedure en ondersteunt hem/haar bij het opstellen van het portfolio.

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2 1. Procedures Inhoudsopgave Handleiding EVC Traject 4 Erkennen Verworven Competenties 4 Inleiding 5 1. Onderdelen van EVC- traject 6 Het doel van EVC 6 De uitkomst van het EVC-traject 6 De stappen in het

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC)

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Tijdens zijn loopbaan doet een medewerker veel werkervaring op. Hij of zij * volgt bijvoorbeeld interne

Nadere informatie

Toolbox Validering leerresultaten 2013. Kenniscentrum EVC In opdracht van OCW

Toolbox Validering leerresultaten 2013. Kenniscentrum EVC In opdracht van OCW Toolbox Validering leerresultaten 2013 Kenniscentrum EVC In opdracht van OCW Toolbox Validering > Deze toolbox: > Maakt inzichtelijk welke instrumenten voor validering van leerresultaten het beste passen

Nadere informatie

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek Het sollicitatiegesprek Inleiding Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit betekent dat je echt al een veel sollicitanten achter je hebt gelaten. Een hele prestatie in deze

Nadere informatie

EXAMENCOMMISSIES & ERVARINGSCERTIFICATEN OVER EVC IN HET MBO EN HET HBO

EXAMENCOMMISSIES & ERVARINGSCERTIFICATEN OVER EVC IN HET MBO EN HET HBO EXAMENCOMMISSIES & ERVARINGSCERTIFICATEN OVER EVC IN HET MBO EN HET HBO april 2012 VOORWOORD Er is de afgelopen jaren door instellingen en overheid veel geïnvesteerd in de procedures voor het erkennen

Nadere informatie

4. Communicatie & Werving

4. Communicatie & Werving 4. Communicatie & Werving Producten voorlichting en werving 1. Inventarisatie voorlichting en werving. 2. Evaluatie en analyse van de inventarisatie. 3. Communicatie en wervingsactiviteiten EVC3. Opzet

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

OVERLEG OVERLEG OVER HET OPLEIDINGSPLAN. Hoe bereid ik het overleg voor als HR- verantwoordelijke?

OVERLEG OVERLEG OVER HET OPLEIDINGSPLAN. Hoe bereid ik het overleg voor als HR- verantwoordelijke? Hoe bereid ik het overleg voor als HR- verantwoordelijke? Hoe bereid ik het overleg voor als vakbondsafgevaardigde? Aandachtspunten in het overleg? Zijn er oplossingen voor obstakels? Uitvoering en evaluatie?

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Eindrapportage Onderzoek Ervaringscertificaten Een onderzoek naar de effectiviteit van EVC in de mobiliteitsbranche

Eindrapportage Onderzoek Ervaringscertificaten Een onderzoek naar de effectiviteit van EVC in de mobiliteitsbranche Eindrapportage Onderzoek Ervaringscertificaten Een onderzoek naar de effectiviteit van EVC in de mobiliteitsbranche Uitgevoerd in opdracht van Stichting OOMT Innovam Consult Drs. Jessica Spithoven Sandra

Nadere informatie

Toelichting op de kwaliteitscode voor EVC. Vertaling in werkprocessen

Toelichting op de kwaliteitscode voor EVC. Vertaling in werkprocessen Toelichting op de kwaliteitscode voor EVC Vertaling in werkprocessen Colofon Titel: Toelichting op de kwaliteitscode voor EVC. Vertaling in werkprocessen Auteur : Kenniscentrum EVC Versie: 2.0 Datum: 10

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

Executive Onderwijs MBA

Executive Onderwijs MBA Executive Onderwijs MBA MijnID.nu en TSM Business School bieden gezamenlijk een Executive Onderwijs MBA aan. Deze is bedoeld voor ervaren schoolleiders die hun impact op hun omgeving willen vergroten.

Nadere informatie

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V Op zoek naar een maatschappelijke stage die bij jou past? Dat is heel makkelijk. Je kiest wat jij leuk vindt en doet daarmee meteen iets goeds

Nadere informatie

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt nieuw in mijn functie, had ik snel en goed overzicht wat er speelde in mijn team ik heb met COSMO in kaart waar ik zelf voor sta we zien een grote groei van de ontwikkelingen in de teams nu hebben we veel

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK 0 INHOUD 1. PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN POP 2 2. GESPEREKSCYCLUS - Gesprekken met je direct leidinggevende 4 3. HOE MAAK JE EEN POP 7 Stap 1 Welke

Nadere informatie