Inspiratieboekje Op-stap naar solidariteit. Recept voor intergenerationele uitstappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inspiratieboekje Op-stap naar solidariteit. Recept voor intergenerationele uitstappen"

Transcriptie

1 Inspiratieboekje Op-stap naar solidariteit Recept voor intergenerationele uitstappen Op-stap naar solidariteit wil het sociale isolement bij ouderen tegengaan en sociale contacten tussen generaties bevorderen. Jongeren helpen ouderen (opnieuw) naar buiten te komen, nemen ze mee op stap naar een ontmoetingsplaats in de buurt. De uitstapjes gebeuren op maat van de oudere, rekening houdend met zijn of haar vaardigheden en wensen. Een aanbevolen smaakmaker want Op-stap naar solidariteit brengt jongeren en ouderen dichter bij elkaar. haalt ouderen uit hun sociaal isolement. geeft jongeren de kans om ouderen écht te ontmoeten. geeft kwetsbare ouderen het zelfvertrouwen om opnieuw zelfstandig op stap te gaan. biedt een hartverwarmende oplossing voor vervoersarmoede bij kwetsbare ouderen. zet zo in op een warme samenleving. Projectrecept voor 20 personen tussen 16 en 19 jaar oud, en 20 personen tussen 55 en 95 jaar oud. Basisingrediënten Ouderen die graag op stap willen en daarbij een helpende arm kunnen gebruiken. Deze ouderen wonen nog alleen, in een rust- en verzorgingstehuis (RVT) of serviceflat. Ze staan open voor contact met een jongere die hen zal begeleiden bij een uitstapje op maat. De ouderen zijn mentaal en fysiek nog in staat tot het maken van korte uitstapjes, al dan niet met hulpmiddelen (rolstoel, rollator, wandelstok). Een ouderenvereniging, een ouderenwerking van het OCMW, een RVT of dagcentrum zijn ideale partners om ouderen voor het project aan te reiken. Jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs. Deze jongeren zijn enthousiast en idealiter verplicht om binnen een schoolopdracht of in het kader van sociale inzetdagen zich in te zetten voor de doelgroep van eenzame ouderen. Zowel ASO als TSO als BSO leerlingen, in het bijzonder zij die verzorgende opleidingen volgen, kunnen deelnemen aan het project.

2 OCMW-medewerker in de weer voor een innovatief seniorenbeleid. Deze medewerker is de spil in het project en zorgt voor de communicatie tussen de school en de ouderen/betrokken centra, zorgt voor de omkadering van de ontmoetingsmomenten en ondersteunt waar nodig (logistiek, communicatie,..). Onontbeerlijke kruiden Aanspreekpunt van de oudere voor de projectpartners. Tal van ouderen zouden deugd hebben van een uitje. Alleen is het vaak moeilijk om ze te vinden, of ze te overhalen mee te doen in het project. Binnen de vereniging of organisatie is daarom een persoon (verzorgende, coördinator, animator,...) mee verantwoordelijk voor het project en zo de contactpersoon met het OCMW en de school. Vertrouwenspersonen voor de oudere (buddy s). Ouderen stappen enkel in een onbekend project als een vertrouwenspersoon een verzorgende, thuiszorgpersoneel, vrijwilliger of familielid hen daarin ondersteunt. Deze persoon is op de hoogte van het project en wordt ook een contactpersoon voor de jongere. Geëngageerde leerkrachten. Leerkrachten die geloven in de meerwaarde van een sociaal project buiten de schoolmuren. Ze bereiden het project mee voor en plaatsen het binnen een verplichte schoolactiviteit. Zij ondersteunen de leerlingen bij het maken van afspraken, plannen van activiteiten en vragen ook om een kort verslag TIP: Maak van het project een verplichte schoolopdracht, met quotering. Dat maakt onder meer bij TSO en BSO leerlingen de inzet groter. - - Voor extra pit: een enthousiaste begeleider vanuit Mobiel 21. Mobiel 21 medewerkers hebben de krijtlijnen van het project uitgezet en getest. Ze zorgen graag mee voor een extra vleugje peper met tips of het geven van de opleiding tot Op-stapper. TIP: Engageer vrijwilligers van RVT s of dagcentra. Zij zijn erg gekend bij de ouderen, zien hen regelmatig en kunnen zo gemakkelijk mee begeleiden bij de afspraakjes en uitstapjes.

3 BEREIDINGSTIJD De voorbereidingstijd is afhankelijk van het gekozen opzet van Op-stap voor solidariteit. Een uitgebreide versie van het project, als verplichte schoolopdracht, houdt minstens 5 ontmoetingentussen ouderen en jongeren in. Deze worden gepland over een periode van 2 maanden. Een verkorte versie, als project tijdens sociale inzetdagen, is vanzelfsprekend korter en concentreert zich voor de leerlingen enkel tijdens deze (2 of 3) dagen. De verantwoordelijke leerkracht(en) en verantwoordelijke(n) bij het OCMW rekenen best nog enkele uren om het project per stap te kunnen opstarten, opvolgen en afronden. Aan de slag Stap 1: Samenbrengen van de juiste partners Een geïnteresseerde school zoekt contact met de geschikte OCMW medewerker. Of een OCMW medewerker zoekt en vindt een geïnteresseerde school. Organiseer een eerste vergadering om de invulling van het project in jullie gemeente duidelijk te stellen en de noodzakelijke partners te identificeren. Maak een tijdsplanning op in functie van de schoolplanning, inclusief stages het seizoen (uitstapjes gaan door best door in lente) de geplande activiteiten in de betrokken instelling. TIP: Hou er rekening mee dat het vinden van 20 ouderen enige tijd vraagt. Reken hiervoor zeker 2 maanden: zo is er tijd om een geëngageerde RVT of dagcentrum te vinden, flyers te verspreiden en vrijwilligers hun rol te laten op nemen van buddy zodat zij ouderen kunnen warm maken voor het project.

4 Stap 2: School bereidt zich voor Beslis met de school welke klassen meedoen en in welk kader TIP: Als je kiest voor het project als een vakoverschrijdende opdracht, dan zijn zeker 2 klasleerkrachten nodig voor een goede opvolging van de leerlingen. Plan een workshop Op-stapper waarin de leerlingen op een interactieve manier kennismaken met de rol van ouderen in onze maatschappij, hun uitdagingen en hun mobiliteit. De workshop bevat ook een praktisch luik: oefenen met rolstoel, rollator en wandelstok (halve dag). Extraatje: Beloon de leerlingen met een diploma opstapper na deze opleiding. Laat leerlingen een intake formulier invullen, dat naast hun persoonlijke gegevens ook vraagt naar interesses, hobby s en ervaring met ouderen. Stap 3: OCMW zoekt ouderen Schakel OCMW-werkers, dagcentra verantwoordelijken, verzorgenden, thuiszorgpersoneel of vrijwilligers in om ouderen warm te maken voor het project. Idealiter wordt samengewerkt met een centrum of instelling die niet ver gelegen is van de school, of goed bereikbaar is met bus en fiets. TIP: Vraag na of de leerlingen geen oudere in de buurt kennen die zou kunnen meewerken aan het project. TIP: maak het project bekend via de seniorenraad: zij hebben erg interessante kanalen om buddy s en/of ouderen aan te spreken. De buddy vult samen met de oudere een profieltje in waarop enkele persoonlijke gegevens staan en gevraagd wordt naar interesses van vroeger en nu. Zoek zeker voldoende ouderen want er zullen er bij de start of ook tijdens het project altijd afhaken, om diverse redenen.

5 Stap 4: Het koppelen van oud en jong Overloop samen met de buddy s en de leerkrachten de lijst van ouderen en jongeren en bepaal de meest geschikte koppels op basis van karakters, wensen van de oudere, culturele achtergrond of gedeelde interesses. Stap 5: Eerste ontmoeting Plan een eerste kennismaking tussen ouderen en jongeren tijdens een groepsmoment, waar alle begeleiders van het project aanwezig zijn. TIP: In Genk werd de ontmoeting in januari een nieuwsjaarreceptie. TIP: Hou bij het vormen van de duo s ook rekening met de woonplaats van de leerlingen en die van de ouderen: een te grote afstand zal de leerling snel demotiveren. Het is ook mogelijk om twee leerlingen te koppelen aan een oudere. Dit is een oplossing wanneer er meer jongeren dan ouderen zijn of wanneer leerlingen een individuele uitstap helemaal niet zien zitten. Laat de duo s elkaar vinden aan de hand van een spel rond de interesse of eigenschap van de oudere. Zet bijvoorbeeld een eigenschap in beeld op een kaartje, en geef aan de jongere en oudere van hetzelfde duo hetzelfde kaartje. Zo is er dadelijk een gespreksonderwerp om het ijs te breken. Plan deze ontmoeting bij voorkeur in een dienstencentrum. Omdat dit voor heel wat ouderen misschien onbekend terrein is, kan het OCMW mogelijk zorgen voor het gepaste vervoer naar de ontmoetingsplaats.

6 Stap 6: Bezoekjes en uitstappen In de uitgebreide vorm van het project plannen de leerlingen minstens 5 bezoeken bij hun oudere en dit binnen een afgesproken periode. Wanneer en hoe deze bezoeken verlopen, wordt samen bepaald door de jongere en de oudere: een uitstap naar de markt, een wandeling in het park, de bus op naar de stad: het kan allemaal. Stap 7: Slot van het project Vraag aan de leerlingen een eindrapport, als deel van de opdracht. Zo leren zij stilstaan bij het verloop en de resultaten van hun inzet. Organiseer een slotmoment met alle ouderen samen om ervaringen uit te wisselen bij een tasje koffie. TIP: In Heusden-Zolder organiseerden de jongeren, na een tip van het personeel van het dagcentrum, een quiz op maat van de ouderen als slotactiviteit. Communiceer over je project: het is zeker de moeite waard. In de nieuwsbrief van school, van het dienstencentrum, de betrokken RVT. En wie weet heeft ook de lokale pers er wel ook oor naar! Hartverwarmende ontmoetingen We gingen naar het bos en daar zagen we dat de paden vrij glad waren, maar we probeerden toch verder te gaan. Nadat we even in het bos waren, zag ik dat mijn senior zich niet op haar gemak voelde en moeite had met wandelen door de gladde paden. Dat maakte me een beetje ongerust. We besloten daarom terug uit het bos te gaan en de wandeling verder te zetten via de weg. Daar hebben we vrij lang gewandeld en ik was verbaasd hoe enthousiast ze was. De senior had het na een lange tijd koud en haar handen voelden koud aan. Ik vroeg of ze nog verder wilde gaan en ze dat ze liever terug naar het rusthuis wilde. Onderweg naar het rusthuis zijn we nog eventjes op een bank gaan zitten en heb ik haar handen gewreven zodat ze het warmer zou krijgen. Lisa, Genk op je bord

7 Het waren erg fijne dagen, en we stonden echt versteld van de inzet van de jongeren Liliane, Coördinator De Brug, Heusden-Zolder Vandaag had ik met Dina afgesproken in de wasserij De Zwaan. Hier hebben we gemangeld. Ik kende dit niet maar Dina had het me geleerd. Ik vond dit zeer fijn om te doen. Vervolgens zijn we om 14 u een lekker tasje koffie gaan drinken bij GEEBELEN. Dit was zeer gezellig. Dina zei dat we dit vaker moeten doen en ze hoopt dat ik contact met haar hou. Tessa, Genk We hebben het gehad over het maken van een volgende afspraak en wat Jef graag zou willen doen of graag doet en hij zei dat hij vroeger heel vaak samen met zijn vrouw in de bistro in Genk iets ging drinken en dat hij dat al lang niet meer gedaan had dus hadden we samen besloten om daar met hem naar toe te gaan. Domenica, Genk Vele leerlingen hebben een goede band opgebouwd met de ouderen en vonden het jammer dat het project achter de rug was. Sommigen zijn nadien nog eens langs geweest bij hun oudere. Karin, leerkracht Genk

8 KOOKBUDGET Op-stap naar solidariteit vraagt niet veel budget. De investering ligt vooral in de tijd die nodig is voor de voorbereiding en de begeleiding van het project. Voorzie eventueel een budget voor: Logistieke kosten van ontmoetingen (zaal, drankje) Drukkosten van uitnodigingen Vervoerskosten van jongeren Kookgerief Flyer voor ouderen/begeleiders om warm te maken voor deelname aan het project Opleiding op-stap voor de jongeren Diploma op-stapper Uitnodiging ontmoetingsmoment Koppel kaarten Afsprakenblad voor oudere Intake formulier voor oudere Intake formulier voor jongere Logboekje voor jongeren Evaluatieformulier We hopen van harte dat dit recept je doet watertanden en vooral: dat het smaakt naar meer! Dit inspiratieboekje kwam tot stand op basis van proefprojecten Op-stap naar solidariteit in Genk en Heusden-Zolder in Bedankt aan alle leerlingen die met ons deze ervaringen deelden, en in het bijzonder aan Myriam, Lut, Karin, Liliane, Nele en Michel die instonden voor een uitstekende omkadering. Aarzel niet om Mobiel 21 te contacteren als je gebruik wil maken van een van deze materialen, via of V.U. Elke Bossaert, Vital Decosterstraat 67A/0101, 3000 Leuven.

Inspiratieboekje Op-stap naar solidariteit. Recept voor intergenerationele uitstappen

Inspiratieboekje Op-stap naar solidariteit. Recept voor intergenerationele uitstappen Inspiratieboekje Op-stap naar solidariteit Recept voor intergenerationele uitstappen Op-stap naar solidariteit wil het sociale isolement bij ouderen tegengaan en sociale contacten tussen generaties bevorderen.

Nadere informatie

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?!

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Paraat. Altijd, overal. 2 Vele ouderen die nog thuis wonen, hebben het niet gemakkelijk. Sociale interactie verloopt moeilijk, het verplegend of verzorgend

Nadere informatie

Buddy-plan Handreiking

Buddy-plan Handreiking Buddy-plan Handreiking Inleiding Het CDA staat naast onze ouderen: Wij zijn er voor u! Met die boodschap reiken we ouderen de helpende hand, als ze die nodig hebben. Door naar hun zorgen te luisteren,

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

FIETSEN ZONDER LEEFTIJD IN HET KORT

FIETSEN ZONDER LEEFTIJD IN HET KORT FIETSEN ZONDER LEEFTIJD IN HET KORT Fietsenzonderleeftijd.be 1/ HET DOEL VAN FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Fietsen zonder Leeftijd gaat voor fietsgeluk voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Met de riksja geven

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor vrijwillige taalcoaches

Aanmeldingsformulier voor vrijwillige taalcoaches Aanmeldingsformulier voor vrijwillige taalcoaches Datum aanmelding: Naam: Voorletter: dhr./mevr. Roepnaam: Adres: Postcode: Telefoon: Woonplaats: Mobiel: E-mail adres : Geb.datum : Nationaliteit : Gezinssamenstelling

Nadere informatie

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur Word samen met Natuurpunt een pluspunt voor de natuur! Werk één keer per week samen met een groepje nieuwkomers en Nederlandstaligen in

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Begeleid Werken HET ROER

Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken is een droomjob voor volwassenen met een verstandelijke beperking van Het Roer. Dagcentra, woonvormen, ambulante begeleiding Het Roer Unit Het Roer biedt zorg en

Nadere informatie

Begeleid Werken OPEN KANS

Begeleid Werken OPEN KANS Begeleid Werken OPEN KANS Begeleid werken is een droomjob voor volwassenen met een verstandelijke handicap van Open Kans. Dagcentra, woonvormen, ambulante begeleiding OPEN KANS Unit Open Kans biedt zorg

Nadere informatie

DRAAIBOEK VOOR HET OPSTARTEN VAN SAMEN INBURGEREN DRAAIBOEK

DRAAIBOEK VOOR HET OPSTARTEN VAN SAMEN INBURGEREN DRAAIBOEK DRAAIBOEK VOOR HET OPSTARTEN VAN SAMEN INBURGEREN DRAAIBOEK INLEIDING Dit draaiboek biedt inspiratie aan lokale initiatiefnemers die een project willen opstarten naar het model van Samen Inburgeren. Het

Nadere informatie

Informatiebrochure voor Maatjes:

Informatiebrochure voor Maatjes: Informatiebrochure voor Maatjes: Inhoudsopgave Inleiding 3 Je wordt maatje als 4 Als je graag maatje wil worden Het matchen verloopt als volgt 5 6 Belangrijk om te weten 8 Contactgegevens 9 Bijlage 1 10

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE SAMWEEK HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE DAAR KOMT SAM DE VERKEERSSLANG! Beste campagneverantwoordelijke Fijn dat je weer meedoet om van de Samweek op je school een succes te maken. Dit jaar

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

#WeGoSTEM. Samen 5000 kinderen warm maken voor wetenschappen en techniek. SheGoesICT

#WeGoSTEM. Samen 5000 kinderen warm maken voor wetenschappen en techniek. SheGoesICT #WeGoSTEM Samen 5000 kinderen warm maken voor wetenschappen en techniek SheGoesICT In mei, ergens in Leuven, smeedden #SheGoesICT & grootse plannen #WeGoSTEM Een initiatief van #SheGoesICT,, jullie en

Nadere informatie

Word inburgeringscoach

Word inburgeringscoach Word inburgeringscoach Duo s ontdekken de stad Elk jaar verwelkomt Antwerpen inburgeraars. Zij willen graag Nederlands oefenen en meer te weten komen over onze gewoonten en cultuur. Verschillende Antwerpse

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Vrijwilligerswerk GGzE zoekt maatjes Algemene informatie >> ggze ondersteunt jaarlijks meer dan 18.000 mensen, jong en oud. GGzE biedt hulp aan mensen

Nadere informatie

BUURTKRANT Kolderbos Langerlo

BUURTKRANT Kolderbos Langerlo BUURTKRANT Kolderbos Langerlo Nummer 44 September 2016 INHOUDSTAFEL 30 Aankondigingen Buurtwerk Kolderbos en d Ierd Verslag zomeractiviteiten Sfeerbeelden zomeractiviteiten Zomerwerking Jeugdwerking GIGOS

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2019

Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1 Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei Op geven kan via

Nieuwsbrief Mei Op geven kan via Nieuwsbrief Mei 2017 Brrrr: ijs en ijskoud was het de laatste paar dagen. Koningsdag was dit jaar ook een koude bedoening. Maar gelukkig hebben we Esperanza nog. In ons inloophuis is het altijd warm en

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY 18 OKTOBER 2018 MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. HET CONCEPT Op 18

Nadere informatie

VAKANTIES VOOR OUDEREN

VAKANTIES VOOR OUDEREN VRAAG DE BROCHURE 2019 AAN VIA 0318-485183 VAKANTIES VOOR OUDEREN OOK ALS U ZORG NODIG HEEFT! 2019 ER EVEN LEKKER TUSSENUIT IN EIGEN LAND! In een andere omgeving genieten van een volledig verzorgd verblijf,

Nadere informatie

Waarderen en Belonen van vrijwilligers

Waarderen en Belonen van vrijwilligers Waarderen en Belonen van vrijwilligers Sandy dos Reis en Jeanette Buitelaar Versie: December 2014 PAGINA 2/5 Vrijwilligerswerk Rotterdam is dé centrale ingang voor al het vrijwilligerswerk in Rotterdam.

Nadere informatie

Vragenlijst lagere scholen. 1) Ja, elke week (of vaker). 2) Ja, 4 tot 10 keer per jaar. 3) Geen vaste beurtrol, het gebeurt quasi nooit.

Vragenlijst lagere scholen. 1) Ja, elke week (of vaker). 2) Ja, 4 tot 10 keer per jaar. 3) Geen vaste beurtrol, het gebeurt quasi nooit. Vragenlijst lagere scholen DOEN: Welke acties ondernemen jullie? 1 Is er een beurtrol voor leerlingen, leerkrachten of andere partners binnen de school om het zwerfvuil op de eigen schoolterreinen op te

Nadere informatie

JAARGANG 7 AFLEVERING 15

JAARGANG 7 AFLEVERING 15 Nieuws uit. JAARGANG 7 AFLEVERING 15 Afscheid Maas van Beek Afgelopen vrijdag 29 maart hebben we afscheid genomen van meneer Maas. s Ochtends hebben we hem in de speelzaal met de gehele school toegezongen.

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

VRIJWILLIG JIJ MEE? WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN

VRIJWILLIG JIJ MEE? WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN Bewoners bij Dominiek Savio gaan in hun vrije tijd graag op uitstap: naar de film, een terrasje doen, naar de bowling of een dagje zee. Heb je een voor personen

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

MIA MAAKT SCÈNE Theater en mensen in armoede

MIA MAAKT SCÈNE Theater en mensen in armoede MIA MAAKT SCÈNE Theater en mensen in armoede Mensen in armoede (Mia) en amateurtheater Drie pijlers binnen het project Sociale impact Kansen tot het bijleren van vaardigheden Leren kennen wereld van (amateur)theater

Nadere informatie

Vrije tijd. Studio58 & omgeving Activiteiten September 2018

Vrije tijd. Studio58 & omgeving Activiteiten September 2018 Studio58 & omgeving Activiteiten September 2018 Studio 58 Beukenstraat 58 4462TT Goes 0113 228575 (als je iets wilt doorgeven vóór of tijdens eethuis of activiteit) Aanmelden voor alle activiteiten via:

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Vrouwencentrum. 20 jaar vrouwencentrum

Vrouwencentrum. 20 jaar vrouwencentrum Vrouwencentrum 20 jaar vrouwencentrum Opstart 1991vanuit sociale dienst alleenstaande, gescheiden vrouwen beperkt budget, soms schulden Vragen over opvoeding van hun kinderen, hoederecht, onderhoudsgeld,

Nadere informatie

Zoekt u vrijwilligerswerk? Dan zoeken wij u, want samen staan we sterk!

Zoekt u vrijwilligerswerk? Dan zoeken wij u, want samen staan we sterk! Vrijwilligers voor de cafetaria/restaurant Voor onze cafetaria en het restaurant zijn we op zoek naar gemotiveerde, positieve en sociale vrijwilligers die de gebruikers van ons dienstencentrum een warme

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

VIGeZ vzw, 2015, Workshop Zilverwijzer. Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015

VIGeZ vzw, 2015, Workshop Zilverwijzer. Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015 Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015 GEZONDHEID Lichamelijk welzijn Geestelijk welzijn Sociaal welzijn FIT IN JE HOOFD Campagne Fit in je Hoofd (2006, 2009) Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020)

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Agenda! 2013 LinkedIn Corporation. Alle rechten voorbehouden. 2

Agenda! 2013 LinkedIn Corporation. Alle rechten voorbehouden. 2 Rock your profile 1 Agenda! Social media in een vogelvlucht Rock your profile Vacatures zoeken De mogelijkheden van groepen Sollicitatie voorbereiding Bedrijven volgen Pagina's van universiteiten / alumni

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

Sinte-Lutgartinstituut Beringen Je bent welkom!

Sinte-Lutgartinstituut Beringen Je bent welkom! Sinte-Lutgartinstituut Beringen Je bent welkom! Het leven op onze school Welkom in onze school, in Sinte- Lutgartinstituut! Samen met jou en je ouders willen we je vandaag kennis laten maken met onze studierichtingen

Nadere informatie

Ouderinfo Voor ouders en kinderen van De Krommen Hoek

Ouderinfo Voor ouders en kinderen van De Krommen Hoek Nieuwsbrief 1 4 September 2018 Ouderinfo Voor ouders en kinderen van De Krommen Hoek Vaste rubrieken In dit nummer vinden jullie de vaste rubrieken: - Nieuws van de oudervereniging - Het TSO-rooster van

Nadere informatie

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Rondom: Hoe werk je samen aan een goed begeleide stage? Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Deze checklist is voor scholen en (potentiële) stagebieders die elkaar beter willen

Nadere informatie

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART Fietsenzonderleeftijd.be MENSEN WARM MAKEN VOOR FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Communiceren met de (toekomstige) betrokkenen kan vanaf je ervoor gaat om Fietsen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS SCHOOLJAAR 2018-2019 Als je een Verkeersweek reserveert, ga je akkoord met onderstaande afspraken. Deze algemene voorwaarden gelden als een contract.

Nadere informatie

Transvaal. Ontmoetingscentrum. Activiteiten- en ondersteuningsprogramma. Elke facet telt

Transvaal. Ontmoetingscentrum. Activiteiten- en ondersteuningsprogramma. Elke facet telt Transvaal Activiteiten- en ondersteuningsprogramma Elke facet telt Welkom Welkom Woont u in de buurt van WZH Transvaal en heeft u behoefte aan sociale contacten of een zinvolle invulling van uw dag? Dan

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

De warme zomer ligt al haast weer achter ons. Hopelijk heeft u ervan kunnen genieten.

De warme zomer ligt al haast weer achter ons. Hopelijk heeft u ervan kunnen genieten. Platform Gehandicaptenbeleid Goeree Overflakkee Secretariaat: Kraaijerdijk 2a 3248 LC Melissant Tel: 06-22213962 na 18.00 uur Email: PGGOinfo@pggo.nl www.pggo.nl Beste mensen, De warme zomer ligt al haast

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe Directie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe Directie Agenda 23 feb; rapport mee 23 feb: uitje groep 8 26 feb t/m 2 mrt: krokusvakantie 14 maart: (mogelijk) stakingsdag 19 maart: studiedag bestuur: lln vrij 21-28 maart Cultuurweek 29 en 30 mrt: presentaties

Nadere informatie

STERREN- KAART COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

STERREN- KAART COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK STERREN- KAART COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 7 Introductie Ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 8 8 9 Het programma Praktische tips Siteplan en contactgegevens 2 3 Introductie

Nadere informatie

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub Richtlijnen voor het opzetten van een rollator wandelclub Waarom zou ik mijn energie steken in het opzetten van een wandelclub? Bewegen is de manier om zo lang mogelijk gezond te blijven. Uit onderzoek

Nadere informatie

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Welkomstwoord De vrijwilligers van Raffy en Lâle zijn de olie in de machine. Zonder olie loopt de machine heel snel

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN 1 Budgetgroepen BIZ (BudgetInZicht) Oost-Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen OCMW s, CAW s en verenigingen waar armen het woord nemen, heeft sinds enkele jaren een

Nadere informatie

Was het boek geschikt voor de doelgroep? Boek voorgelezen / besproken?

Was het boek geschikt voor de doelgroep? Boek voorgelezen / besproken? Auteur Info tijdig? Info voldoende en duidelijk? Was het boek geschikt voor de doelgroep? Boek voorgelezen / besproken? Wat vonden de leerlingen van het boek? 1 Jozua Douglas zeker prima en goed zeker,

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart, april 2018

Nieuwsbrief maart, april 2018 Nieuwsbrief maart, april 2018 7 maart Vorige week was het zo koud dat we het zelfs de koudste wandeling sinds het bestaan van www noemden. Vandaag is het minstens 15 graden warmer en Dolf is ook opgestaan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF No 2 November 2012

NIEUWSBRIEF No 2 November 2012 NIEUWSBRIEF No 2 November 2012! SAMENWERKINGSCLUSTER SCKlarenbeek VVVoorst SV Wilp SV Cupa t.b.v. meidenvoetbal SC Klarenbeek, VV Voorst, SV Cupa en SV Wilp zetten zich in om het meidenen meisjesvoetbal

Nadere informatie

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Welkom bij De Lingehof het huis in het hart van het Over-Betuwse Bemmel In De Lingehof kunt u aangenaam wonen met gespecialiseerde verzorging

Nadere informatie

Nieuwsflits Nobelhorst

Nieuwsflits Nobelhorst Nieuwsflits Nobelhorst www.bsnobelhorst.nl nobelhorst@skohulst.nl September 2018 Houden jullie 10 oktober tussen 12.00 en 14.00 vrij? Dan valt er namelijk weer van alles te beleven op Nobelhorst! Welkom

Nadere informatie

Beweegprogramma GOUD Tips en tricks voor effectieve uitvoering

Beweegprogramma GOUD Tips en tricks voor effectieve uitvoering Beweegprogramma GOUD Tips en tricks voor effectieve uitvoering Diet Tielbeek Marieke van Schijndel-Speet Consortium Gezond OUDer met een verstandelijke beperking Deze workshop Doel onderzoek Ontwikkeling

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen.

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Als je je project op de website www.burgerbudget.gent aanpast,

Nadere informatie

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten De Dementie- en Mantelzorgconsulent organiseren en coördineren, in samenwerking met een grote groep vrijwilligers, een aantal activiteiten voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2018

Nieuwsbrief April 2018 Nieuwsbrief April 2018 Beste ouders/verzorgers, Verjaardagen kinderen/leidsters: 11 maart: Isabella 7 jaar ( BSO ) 16 maart: Orfeu 49 jaar ( Directeur ) 18 maart: Emily 1 jaar ( Baby groep ) 22 maart:

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2017 Op reis

Nieuwsbrief mei 2017 Op reis Nieuwsbrief mei 2017 Op reis Na de meivakantie startten we dus weer in ons tijdelijke lokaal. We waren daar -na ons proefweekje in april- al wel een beetje gesetteld. Waar we niet aan wenden was de herrie.

Nadere informatie

PLANETEN- PAD COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Vlaanderen In Actie Pact 2020

PLANETEN- PAD COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Vlaanderen In Actie Pact 2020 PLANETEN- PAD COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud Introductie Ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 12 Het programma Siteplan en contactgegevens

Nadere informatie

Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN

Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN 2 Nooit te oud om het te doen 10 TIPS OM EEN VRIJWILLIGERSBEURS OP TE ZETTEN Het is zover. U wilt een vrijwilligersbeurs opzetten.

Nadere informatie

Missie Rode Kruis-Vlaanderen

Missie Rode Kruis-Vlaanderen 1 Missie Rode Kruis-Vlaanderen De missie van Rode Kruis-Vlaanderen is drieledig: We komen op voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland We zijn een vrijwilligersorganisatie en doen dus maximaal een

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

OUD GENTBRUGGE EN GENTBRUGGE

OUD GENTBRUGGE EN GENTBRUGGE OUD GENTBRUGGE EN GENTBRUGGE Beste bewoner Wijk van de Maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één

Nadere informatie

Stichting Museum Plus Bus 2017 Publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving

Stichting Museum Plus Bus 2017 Publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Stichting Museum Plus Bus 2017 Publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Inhoudsopgave RSIN / Fiscaal Nummer... 3 Contactgegevens... 3 Bestuurssamenstelling per 31 december 2017... 3 Beleid...

Nadere informatie

Voor alle evenementen geldt dat het Ouderenfonds de volgende taken en verantwoordelijkheden heeft:

Voor alle evenementen geldt dat het Ouderenfonds de volgende taken en verantwoordelijkheden heeft: Geachte lezer, Met trots presenteren wij hierbij de evenementenmenukaart van het Nationaal Ouderenfonds. Het Ouderenfonds is een goed doel die alleen evenementen kan organiseren door middel van uw gift

Nadere informatie

COMMU NICATIE TIPS 1

COMMU NICATIE TIPS 1 COMMU NICATIE TIPS 1 GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Jullie zetten jullie in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

Samenwerken met de één op één vrijwilliger Een stappenplan voor een prettige samenwerking

Samenwerken met de één op één vrijwilliger Een stappenplan voor een prettige samenwerking Samenwerken met de één op één vrijwilliger Een stappenplan voor een prettige samenwerking Artikel: 2009-002 Datum: 24-03-2009 Auteur: Anne Marie Vaalburg De rol van vrijwilligers in de zorg verandert.

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2017

Nieuwsbrief februari 2017 Nieuwsbrief februari 2017 Beste allemaal, Je roeping, je geroepen voelen staat deze maand als thema centraal. Wat is geroepen worden? En wanneer voel je dat je geroepen bent? Heeft het te maken met iets

Nadere informatie

Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016

Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016 Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016 Inspiratiedag PAV sessie 5 7 december 2017 Margo Vandenbroeck Overzicht DEEL 1 Peiling burgerzin

Nadere informatie

Internationalisering Sint-Janscollege Poperinge. Ria De Wilde VLOR Seminarie internationalisering 16 februari 2016

Internationalisering Sint-Janscollege Poperinge. Ria De Wilde VLOR Seminarie internationalisering 16 februari 2016 Internationalisering Sint-Janscollege Poperinge Ria De Wilde VLOR Seminarie internationalisering 16 februari 2016 Historiek Periode vóór etwinning: - 1 uitwisseling in Alicante: * thema: Les jeunes et

Nadere informatie

Social-Profitsalon. Leuven

Social-Profitsalon. Leuven Social-Profitsalon Leuven 26/06/2018 GRONDPLAN 16 19 18 11 17 16 15 20 21 22 23 15 6 14 Info over social profit Opleiding Werkgever 5 17 6 7 14 7 4 5 18 13 8 3 3 19 12 9 2 20 11 10 19 1 21 22 1 20 PRAAT

Nadere informatie

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Sportkamp vs. doelgroep Het aanbod binnen je sportkamp afstemmen op zoveel mogelijk deelnemers, inclusief werken, met oog voor iedereen. De keuze om

Nadere informatie

0060-0511 Woonhuis : Lohengrin Scorlewald Tijdsvraag : 2 uur, op woensdagmiddag Omschrijving : Wandelen met Matheno in de mooie omgeving van Schoorl.

0060-0511 Woonhuis : Lohengrin Scorlewald Tijdsvraag : 2 uur, op woensdagmiddag Omschrijving : Wandelen met Matheno in de mooie omgeving van Schoorl. Vrijwilligers Scorlewald Een inventarisatie van Wensen 12 mei 2011 Maatjes gezocht: Scorlewalders zitten te springen om jouw hulp! Samen iets leuks ondernemen je krijgt er veel voor terug! Er even tussenuit

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

IN DE KIJKER. In Oudenaarde winnen de vierdejaars van het VLIO de JoH-trofee

IN DE KIJKER. In Oudenaarde winnen de vierdejaars van het VLIO de JoH-trofee IN DE KIJKER Marleen Lietaer voor alle personeelsleden In Oudenaarde winnen de vierdejaars van het VLIO de JoH-trofee Vorig schooljaar namen de leerlingen van het vierde jaar in het Vrij Landelijk Instituut

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

lekker actief Praktische tips en afspraken

lekker actief Praktische tips en afspraken lekker actief Praktische tips en afspraken Hoe instappen? Drie startmomenten: Maart 2018 September 2018 Maart 2019 Stap 1: Invullen instapcontract Ten laatste 2 weken voor de maand waarin jullie willen

Nadere informatie

Herijking Subsidiebeleid Gemeente Stein. 7 juni 2017

Herijking Subsidiebeleid Gemeente Stein. 7 juni 2017 Herijking Subsidiebeleid Gemeente Stein 7 juni 2017 Speelschema 1) Waarom een nieuw subsidiebeleid? 2) Hoe doen we dat? 3) Denkrichting nieuw subsidiebeleid 4) Samen aan de slag! Waarom een nieuw subsidiebeleid?

Nadere informatie

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Op Gymles bij Jezus Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Waarom deze avond? Het was toch altijd zo dat? Ja, het was toch altijd zo, maar dat is dus niet meer. Dat wat was, moet als de tijd daarvoor

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

STICHTING HOLY ZAKELIJK HANDBOEK

STICHTING HOLY ZAKELIJK HANDBOEK STICHTING HOLY ZAKELIJK HANDBOEK 1. Welkom pag. 1 2. Overeenkomst pag. 2 3. Competentieprofiel pag. 3 4. Factureren pag. 4 5. Contactgegevens workshopleiders pag. 5 1. WELKOM Beste workshopleider, In dit

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. 17 OKTOBER 2019 VRT + 15.000

Nadere informatie

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking.

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Studio Sterk: Sterker door Participatief Drama Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Theater als middel om een stem te geven aan mensen die nauwelijks gehoord worden.

Nadere informatie