Advies aan de gemeenteraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advies aan de gemeenteraad"

Transcriptie

1 Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer * * Raadsvergadering: Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Jaarstukken Veiligheidsregio NHN, conceptjaarrekening 2015, conceptbegroting 2017 en conceptbeleidsplan Behandeld door/in Commissie bestuurlijke zaken en verantwoording Datum 26 mei 2016 Sector Grondgebiedzaken Beslispunten 1. M.b.t. de begroting 2017 van de Veiligheidsregio NHN de volgende zienswijze te geven: 1. Akkoord te gaan met de begroting Te verzoeken dat een dekkingsplan moet worden opgesteld hoe het tekort in begrotingsjaar 2020 wordt ondervangen. 3. Te verzoeken om inzicht te geven op welke wijze de openstaande bezuinigingsopdracht van ,- in 2018 structureel wordt ingevuld en wat voor (negatieve) effecten dit heeft op de ambities uit het meerjarenbeleid. 4. Te verzoeken om in de volgende begroting een meerjarig verloopoverzicht op te nemen van het verloop van de reserves. 5. Aan te geven dat overzicht van de plustaken per gemeente onderdeel moet zijn van de volgende begroting. 2. M.b.t. de jaarrekening 2015 van de Veiligheidsregio NHN de volgende zienswijze te geven: Akkoord te gaan met de jaarrekening 2015 en het resultaatbestemming Klaproos VS Opmeer Postbus ZK Spanbroek telefoon: fax: gemeente@opmeer.nl KvK nummer IBAN-nummer NL94 BNGH

2 3. M.b.t. het conceptbeleidsplan van de Veiligheidsregio NHN de volgende zienswijze te geven: 1. Akkoord te gaan met het concept meerjarenbeleid De structuur van het beleidsplan ook te hanteren in de toekomstige jaarrekeningen en begrotingen. 3. De structuur van het beleidsplan ook te hanteren in de verantwoording van de prestatieindicatoren op gemeentelijk en regionaal niveau. Inleiding De gemeente Opmeer heeft op 13 april 2016 het conceptjaarverslag 2015, het beleidsplan en de conceptbegroting 2017, inclusief meerjarenraming van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (verder: VRNHN) ontvangen. Op 8 juli 2016 worden in de vergadering van het algemeen bestuur van de VRNHN deze financiële stukken behandeld. Het dagelijks bestuur stelt daartoe het volgende besluit voor: 1. De jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van de VRNHN volgens bijgaande exemplaren vaststellen. 2. Het negatieve saldo programma ambulancezorg van te onttrekken aan de algemene reserve ambulancezorg. 3. Het positieve saldo van de overige programma s van de VRNHN als volgt te bestemmen: Aflossen deel projectkosten regionalisering Vormen van een bestemmingsreserve voor het Individueel Keuze Budget van Overige toevoegen aan de algemene reserve om de huidige algemene reserve van te versterken. Beoogd effect Uitvoering geven aan de kaderstellende en toezichthoudende rol van de gemeenteraad. Argumenten 1.1. VR NHN heeft twee jaar ervaring nodig voor een betrouwbaar inzicht in het financiële meerjarenperspectief. Op basis van de ervaringscijfers van de begrotingsjaren 2015 en 2016 krijgt de VR NHN inzicht in de structurele ontwikkelingen van de begrotingsbudgetten. De structurele invulling van de bezuinigingstaakstelling is nog niet gerealiseerd. Reden om in de zienswijze te verzoeken om dit onderwerp prioriteit te geven.

3 Begroting 2017 Bevindingen Beleidsmatig Samen hulpvaardig is het motto van de VR NHN. Dat motto vertaald de VR NHN in zes inhoudelijk programma s voor de ambulancezorg, brandweerzorg, geneeskundig hulpverlening, meldkamer, risico- en crisisbeheersing en het veiligheidshuis. In de begroting staat per programma beschreven wat de VR NHN gaat doen. 1.Bij de ambulancezorg wordt aangegeven dat de kosten sneller stijgen dan het budget. Oorzaken hiervan zijn de stijging van de loonkosten en het verkrijgen van onvoldoende compensatie van de zorgverzekeraars. De Veiligheidsregio wijst op dit risico en de onzekerheid over deze ontwikkelingen in de komende jaren. De prestatienormen van het programma ambulancezorg staan hierdoor onder druk. De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) streeft continue innovatie, goede samenwerking met (keten)partners en centraal stellen van de patiënt na in het proces om de normen te behalen. 2. Programma brandweer richt zich komende jaren op vijf speerpunten. In 2020 is het uitgangspunt het voorkomen van brand. T.a.v. het dekkingspercentage is de doelstelling brandweer op tijd in %. In Opmeer bedroeg in 2015 het percentage opkomsttijd binnen de normtijd 50% (zie rapport Basisvoorzieningen op orde). Op dit punt zal in Opmeer nog een verbeterslag moeten worden gevoerd. 3. De gezondheidskundige advisering (GHOR/GGD) voor ruimtelijke ordening krijg mede in het teken van de nieuwe omgevingswet meer aandacht en prioriteit. 4. De fysieke verhuizing naar en samenvoeging tot de nieuwe meldkamer Noord- Holland gaat in 2018 plaatsvinden. De formele overdracht van de veiligheidsregio s naar een programma binnen de Nationale Politie zal in 2020 plaatsvinden. 5. De nieuwe omgevingswet kan zorgen voor een herziene operationele samenwerking tussen gemeenten en programma risico- en crisisbeheersing. De eerste contouren zijn gemaakt. In 2017 wordt dit verder uitgewerkt. 6. VR NHN wil zich meer gaan profileren als platform voor integrale en acute veiligheidsvraagstukken zonder daarbij in de verantwoordelijkheden van ketenpartners te treden. 7. De samenwerking tussen GGD NH en VR NHN wordt op het gebied van beider Bedrijfsvoeringen onderzocht. Uitgangspunt is om op kort termijn de krachten en expertise te bundelen. 8. De 95% prestatienorm zoals opgenomen in de tijdelijke wet ambulancezorg (TWAZ) is niet haalbaar met de huidige middelen. 9. Concentratie van ziekenhuiszorg kan negatief effect hebben op de regionale prestatienorm van 93,5% responstijd voor de eerste ambulance zoals afgesproken met de zorgverzekeraars. 10. Bezuinigingstaakstelling heeft geleid tot bijstelling van het dekkingspercentage van de brandweer van 87% naar ca. 73%. 11. De Landelijke Meldkamer Organisatie (LMO) zal de komende jaren veel inspanning van de Veiligheidsregio vragen en onzekerheden op personeel en financieel gebied met zich meebrengen.

4 Financieel Begroting 2017 is sluitend. De begroting biedt inzicht in de financiële effecten van beslissingen en laat zien waaraan het geld aan besteed wordt. In 2017 gaat de VR NHN 6,5 miljoen bezuinigingen. De structurele invulling van de bezuinigingstaakstelling is nog niet gerealiseerd. Reden om in de zienswijze te verzoeken om dit onderwerp prioriteit te geven. De jaren 2018 en 2019 sluiten met een voordelig exploitatiesaldo. In 2020 slaat dit voordelig saldo om in een (beperkt) tekort van ,-. Dit tekort wordt met name veroorzaakt binnen het programma brandweer door oplopende afschrijvingslasten ten gevolge van benodigde investeringen. 1. Op basis van de aangeboden begroting bedraagt de bijdrage van de gemeente Opmeer een bedrag van ,-. Dit is inclusief de bijdrage voor de ambulancezorg. Met dit bedrag zal in de gemeentebegroting 2017 rekening worden gehouden. 2. VR NHN heeft twee jaar ervaring nodig voor een betrouwbaar inzicht in het financiële meerjarenperspectief. Op basis van de ervaringscijfers van de begrotingsjaren 2015 en 2016 krijgen we inzicht in de structurele ontwikkeling van de begrotingsbudgetten. 3. Meerjarenraming is niet sluitend in jaarschijf Er is geen meerjarig verloopoverzicht van de reserves opgenomen. 5. Er is geen overzicht van de lopende kredieten die voor de begroting 2017 beschikbaar zijn gesteld. 6. De VR kan nog geen goed inzicht geven in de incidentele en structurele lasten van de begroting. Gevolg hiervan is dat de opgelegde taakstelling nog niet (volledig) structureel kan worden ingevuld. 7. De reserve ambulancezorg wordt verantwoord onder de algemene reserve. De reden hiervoor is dat dit volgens de verslaggevingsregels zo moet. Er mag geen aparte bestemmingsreserve worden gevormd. M.b.t. de financiële risico s geeft de VRNHN aan: 1. De organisatieopbouw- en projectkosten regionalisering ( 5,7 mln.) worden niet volledig terug verdiend in 5 jaar (voor ); 2. Materiële en personeel schade bij omvangrijke incidenten; 3. Nadelige fiscale gevolgen voor invoering wet VPB; 4. Aanbestedingsclaim; 5. Huurcontract van Nollenoor wordt niet overgenomen door de politie; 6. IT dreigingen (bijv. virus, cyberaanval enz.); 7. Langdurige uitval; 8. Niet uit lopende begroting VR kunnen dekken van de project- en frictiekosten regionale meldkamer (C200, ICT, huisvesting, personele meldkamer enz); 9. BTW nadeel overdracht Meldkamer (accountantsverslag 2015); 10. Niet toereikende begroting voor uitvoering van de meldkamertaak.

5 Weerstandscapaciteit Voor deze risico s van de VR NHN is een weerstandscapaciteit van ,- benodigd. De VR NHN heeft een weerstandscapaciteit van ,-. Dit houdt in dat de VR NHN in staat is om de onderkende risico s financieel te dragen. Conclusie VR NHN heeft twee jaar ervaring nodig voor een betrouwbaar inzicht in het financiële meerjarenperspectief. Op basis van de ervaringscijfers van de begrotingsjaren 2015 en 2016 krijgt de VR NHN inzicht in de structurele ontwikkelingen van de begrotingsbudgetten. De structurele invulling van de bezuinigingstaakstelling is nog niet gerealiseerd. Reden om in de zienswijze te verzoeken om dit onderwerp prioriteit te geven Het positieve bestemmingsresultaat van de jaarrekening 2015 is incidenteel. De reden die de VR NHN hiervoor geeft is dat de organisatie in 2015 in opbouw was. De VR NHN kan nog niet concreet aangeven welke voordelen structureel zijn. Daarmee kan de VR NHN de opgelegde taakstelling nog niet (volledig) structureel invullen. Jaarrekening 2015 Hieronder volgt eerst een korte uiteenzetting van de beleidsverantwoording 2015 per programma aan de hand van de jaarrekening 2015 en het document VRNHN in zicht Ambulancezorg De regionale norm van 93,5% responstijd voor de eerste ambulance is net niet gehaald. Stiptheidsacties en wegwerkzaamheden worden hiervoor als verklaring gegeven Brandweer De regionalisering van de brandweer was 1 januari 2015 een feit, aan de inrichting van de organisatie is en zal nog veel tijd moeten worden besteed. Het op orde krijgen van de basis; beheersing van risico s, dekking, materieel en geoefendheid van het personeel is ook in 2016 nog de uitdaging voor de brandweer. De prestaties van de brandweer zijn nog niet naar wens. Het dekkingsplan moet nog worden geïmplementeerd en de wettelijke taken worden nog niet op niveau uitgevoerd. Financieel is ook te zien dat de brandweer nog aan het opbouwen is. Investeringen in vaste activa zijn in veel gevallen uitgesteld. In 2016 zal op basis van de verrichte inventarisatie worden geïnvesteerd. Geneeskundige Hulpverlening in de Regio (GHOR) GHOR is een netwerkorganisatie die belast is met het voeren van de regie op de geneeskundige hulpverlening bij grote rampen en crisis. Door onder andere een vacaturestop en de aandacht die is uitgegaan naar de crisisopvang van vluchtelingen zijn niet alle doelstellingen voor 2015 behaald. Het algemene beeld is wel dat de GHOR goed functioneert, bovendien wordt 2015 met een voordelig saldo afgesloten.

6 Meldkamer In de Meldkamer zijn nieuwe medewerkers ingewerkt. Dat heeft een positief effect op de druk op alle medewerkers. Alle medewerkers hebben extra opleiding genoten om de brandmeldingen beter te kunnen behandelen. De prestaties verbeteren hierdoor. Er wordt nu toegewerkt naar het moment van fusie en verhuizing naar de regionale meldkamer die in Haarlemmermeer gevestigd wordt. In 2018 moet dit gereed zijn. Risico- en crisisbeheersing De afdeling risico- en crisisbeheersing van de VRNHN geeft advies en regisseert. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd in de samenwerking tussen de vele partijen die betrokken zijn bij het voorkomen bestrijden van crisis en rampen. Dit is ook de partij die het samen oefenen voor crisissituaties organiseert en lessen trekt uit praktijkinzet. Onder de naam Bevolkingszorg 8.0 is een klein maar robuust team van gemeenteambtenaren en specialisten van de VRNHN belast met de ondersteuning van gemeenten tijdens crisissituaties. Hiermee is de gemeentelijke crisisbestrijding geprofessionaliseerd. Veiligheidshuis NHN Per 1 januari 2014 is er één Veiligheidshuis NHN. Het Veiligheidshuis draagt bij met deskundigheid en regie op de keten van toezicht, hulpverlening en bestraffing bij de aanpak van sociale problemen die personen of groepen hebben en/of veroorzaken. De gezamenlijke aanpak van criminele jeugdgroepen is een goed voorbeeld. In 2015 is te zien dat in het Veiligheidshuis verwarde personen een steeds groter aandeel van de casussen betreft. Het Veiligheidshuis functioneert goed en heeft in 2015 haar doelstellingen bereikt. Bedrijfsvoering Bedrijfsvoering dient ter ondersteuning van de bovenstaande programma s. De bedrijfsvoering organisatie is opnieuw georganiseerd, er is een nieuw gebouw betrokken voorzien van de benodigde ICT en andere voorzieningen. Tevens is er een start gemaakt met de samenvoeging met de GGD, in 2016 wordt dat vervolgd. De VR NHN stelt de volgende resultaatbestemming voor: 1. Het negatieve saldo programma ambulancezorg van ,- te onttrekken aan de algemene reserve ambulancezorg. 2. het positieve saldo ,- van de overige programma s van de VR NHN als volgt te bestemmen: - Aflossen deel projectkosten regionalisering ,- - Vormen van een bestemmingsreserve voor het Individueel Keuze Budget van ,- - Overige toevoegen aan de algemene reserve om de huidige algemene reserve van ,- te versterken.

7 Met deze resultaatbestemming komt de stand van de algemene reserve binnen de afgesproken norm van 2,5% van de totale lasten. Bevindingen De inspanningen in 2015 hebben zich gericht op de transitie van de oude naar de nieuwe organisatie. Ervaringen uit andere regio s leert dat dit proces nog enkele jaren in beslag zal nemen. Het kwaliteitsniveau op thema s als risicobeheersing, dekking, materieel en geoefendheid, worden de komende jaren verder geprofessionaliseerd. De jaarrekening heeft een positief saldo van ,-. Beleidsmatig 1. Programma ambulancezorg heeft 80% van de speerpunten in 2015 gerealiseerd. Er is binnen de ambulancezorg extra aandacht geweest voor opleiden en oefenen. De structuur van het opleidingsbureau is aangepast aan de huidige normen. CAO acties hebben de interne relaties tussen personeel onder druk gezet. 2. Programma brandweer heeft 54% van de speerpunten in 2015 gerealiseerd. De inspanningen in 2015 hebben zich gericht op de transitie van de oude naar de nieuwe organisatie. Ervaringen uit andere regio s leert dat dit proces nog enkele jaren in beslag zal nemen. De basis, zoals risicobeheersing, dekking, materieel en geoefendheid, is nu niet voldoende op orde. Het thema basis op orde zal de komende jaren de jaarplannen bepalen. 3. Programma GHOR heeft 50% van de speerpunten in 2015 gerealiseerd. De uitvoering van het programma lag in 2015 fors onder druk. Voornaamste reden hiervoor was de vacaturestop, realisatie project grootschalige geneeskundige bijstand en de inzet bij crisisnoodopvang vluchtelingen. 4. Programma Meldkamer heeft 100% van de speerpunten in 2015 gerealiseerd stond tevens in het teken van inwerken nieuwe medewerkers. Werkdruk is nog steeds hoog. Openstaande vacatures is een aandachtspunt. 5. Programma risico- en crisisbeheersing heeft 50% van de speerpunten in 2015 gerealiseerd. De effecten van het programma risico- en crisisbeheersing zijn niet in één jaar zichtbaar. Inspanningen om de multidisciplinaire samenhang en samenwerking te versterken is een langdurig proces. Dit neemt niet weg dat korte termijn tussendoelen zoals implementatie bevolkingszorg 8.0 succesvol is behaald. 6. Programma Veiligheidshuis heeft 100% van de speerpunten in 2015 behaald. In totaal zijn er unieke casussen behandeld. De meeste casuïstiek heeft plaatsgevonden op de thema s jeugd, ex- gedetineerden en overvallen en straatroof. 7. Verdere uitvoering regeerakkoord samenvoeging tot één landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) is niet duidelijk. 8. Interne relaties bij het programma ambulancezorg staan onder druk door de CAO acties. In 2016 worden inspanningen geleverd om de relaties te verbeteren. 9. Kwaliteit van onze brandweerzorg is nog niet op het gewenste niveau. De basis, zoals risicobeheersing, dekking, materieel en geoefendheid, is nu niet voldoende op orde. Deze onderwerpen staan de komende jaren centraal in de jaarplannen.

8 10. Het onnodige (loze) alarmeringen is hoog. In 2015 is de brandweer vaak uitgerukt terwijl er niets aan de hand was. Onnodig uitrukken zorgt voor extra kosten en gaat ten koste van de motivatie van onze brandweervrijwilligers. Financieel Formeel: De jaarrekening is tijdig (voor 15 april 2016) aan de gemeenten voorgelegd. De jaarrekening is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid. Financieel inhoudelijk: Het jaar 2015 sluit met een positief resultaat van ,-. Dit resultaat wordt gesplist in: 1. Een negatief saldo van ,- op het programma ambulancezorg 2. Een positief saldo van ,- op het programma brandweerzorg 3. Een positief saldo van ,- op het programma GHOR 4. Een positief saldo van ,- op het programma Meldkamer 5. een negatief saldo van ,- op het programma Risico- en crisisbeheersing 6. Een positief saldo van 8.000,- op het programma Veiligheidshuis. M.b.t. de financiële risico s geeft de VRNHN aan: 1. De organisatieopbouw- en projectkosten regionalisering ( 5,7 mln.) worden niet volledig terug verdiend in 5 jaar (voor ); 2. Materiële en personeel schade bij omvangrijke incidenten; 3. Nadelige fiscale gevolgen voor invoering wet VPB; 4. Aanbestedingsclaim; 5. Huurcontract van Nollenoor wordt niet overgenomen door de politie; 6. IT dreigingen (bijv. virus, cyberaanval enz.); 7. Langdurige uitval; 8. Niet uit lopende begroting VR kunnen dekken van de project- en frictiekosten regionale meldkamer (C200, ICT, huisvesting, personele meldkamer enz); 9. BTW nadeel overdracht Meldkamer (accountantsverslag 2015); 10. Niet toereikende begroting voor uitvoering van de meldkamertaak. Weerstandscapaciteit: Benodigd weerstandcapaciteit bedraagt ,-. De aanwezige weerstandscapaciteit bij de VR NHN bedraagt ,-. Dit houdt in dat de VR NHN in staat is om de onderkende risico s financieel te dragen. Conclusie Het positieve bestemmingsresultaat van de jaarrekening 2015 is incidenteel. De reden die de VR NHN hiervoor geeft is dat de organisatie in 2015 in opbouw was. De VR NHN kan nog niet concreet aangeven welke voordelen structureel zijn. Daarmee kan de VR de opgelegde taakstelling nog niet (volledig) structureel invullen.

9 Conceptbeleidsplan Het beleidsplan omschrijft de ambities die de Veiligheidsregio Noord- Holland Noord zich stelt in 2019 op hoofdlijnen. Het beleidsplan telt een 6- tal thema s (veilig leven, veiligere gebouwen, veiligere evenementen, samenwerking tijdens crisis, goede hulpverlening en sociale veiligheid). Per thema is de wijze beschreven waarop het ambitieniveau wordt nagestreefd. Bij ieder thema is het doel het voorkomen van leed en schade. Het beleidsplan heeft een geheel nieuwe vorm: korter, beeldender en veel meer verhalend De opzet en de structuur van het concept beleidsplan geeft op een toegankelijke wijze aan welke taken de Veiligheidsregio NHN per beleidsthema uitvoert en welke ambities de Veiligheidsregio NHN in 2019 per beleidsthema wil bereiken. Het plan beschrijft de na te streven doelen en de wijze waarop deze doelen worden nagestreefd op hoofdlijnen. Het hoofddoel betreft het voorkomen van Leed en Schade. Ambities worden per thema op hoofdlijnen benoemd. Het beleidsplan is hierdoor een toegankelijk stuk geworden Meerjarenbeleid vormt de basis voor komende jaarrekeningen en begrotingen. Uniformiteit in de beleidsstukken zorgt voor goede inzicht in de inhoudelijke, bestuurlijke en financiële risico s De Veiligheidsregio NHN ontwikkelt in 2016 een digitaal dashboard voor gemeenten om dieper in te gaan op doelen en prestaties van de veiligheidsregio NHN. Op het dashboard staan de actuele prestatie indicatoren per gemeente. Op basis van SMART prestatie- indicatoren kan de raad de prestaties op regionaal en gemeentelijk niveau monitoren. Bij de technische uitwerking van het dasboard is het belangrijk om de verbinding te maken met de structuur van de zes beleidsthema s uit het meerjarenbeleid. Kanttekeningen Zie hiervoor de Argumenten 1.1. en 2.1. Uitvoering - Communicatie dit voorstel behoeft geen communicatie. Bijlagen digitaal en in raadsleeskamer -Aanbiedingsbrief gemeenteraden VRNHN. -Jaarstukken Accountantsverslag jaarrekening VRNHN in-zicht 2015

10 -Concept Beleidsplan -Begroting Meerjarenraming Toetsingsformulier jaarstukken 2015 en begroting 2017 Burgemeester en wethouders gemeente Opmeer Datum: 4 mei 2016 Naam: J.J.M. GrootJG

11 Raadsbesluit De raad van de gemeente Opmeer, Besluit, gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders van advies van de Commissie bestuurlijke zaken en verantwoording het volgende;, en gelet op het Raadsbesluit: 1. De volgende zienswijze op de begroting 2017 te geven: 1. Akkoord te gaan met de begroting Te verzoeken dat een dekkingsplan moet worden opgesteld hoe het tekort in begrotingsjaar 2020 wordt ondervangen. 3. Te verzoeken om inzicht te geven op welke wijze de openstaande bezuinigingsopdracht van ,- in 2018 structureel wordt ingevuld en wat voor (negatieve) effecten dit heeft op de ambities uit het meerjarenbeleid. 4. Te verzoeken om in de volgende begroting een meerjarig verloopoverzicht op te nemen van het verloop van de reserves. 5. Aan te geven dat overzicht van de plustaken per gemeente onderdeel moet zijn van de volgende begroting. 2. De volgende zienswijze op de jaarrekening 2015 te geven: Akkoord te gaan met de jaarrekening 2015 en het resultaatbestemming De volgende zienswijze op het conceptbeleidsplan te geven: 1. Akkoord te gaan met het concept meerjarenbeleid De structuur van het beleidsplan ook te hanteren in de toekomstige jaarrekeningen en begrotingen. 3. De structuur van het beleidsplan ook te hanteren in de verantwoording van de prestatieindicatoren op gemeentelijk en regionaal niveau. Dit is besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Opmeer op: Mevrouw M.C.G.M. de Vree-Bekker Raadsgriffier de heer G.J.A.M. Nijpels Raadsvoorzitter

12

Wij verzoeken het bestuur om op korte termijn uit te zoeken welke

Wij verzoeken het bestuur om op korte termijn uit te zoeken welke Gemeente Zienswijze Jaarrekening Reactie Alle gemeenten behalve Medemblik Medemblik Conform voorstel In te stemmen met de resultaatbestemming 2015 met uitzondering van de toevoeging van 1.064.000,- aan

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Sector

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0009865* 18.0009865 Raadsvergadering: 20-9-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp AB RUD NHN 18 oktober tweede begrotingswijziging Behandeld door/in

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel: 5.43 Agendapunt: 10 Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Datum

Nadere informatie

Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB Onderwerp: zienswijze Jaarstukken 2015 en begroting 2017 Veiligheidsregio Programma: Veiligheid

Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB Onderwerp: zienswijze Jaarstukken 2015 en begroting 2017 Veiligheidsregio Programma: Veiligheid Door Griffie in te vullen Raadsvergadering: 28 juni 2016 Besluit: unaniem aangenomen Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB2016050 Onderwerp: zienswijze Jaarstukken 2015 en begroting 2017 Veiligheidsregio Programma:

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0012361* 14.0012361 Raadsvergadering: 23-10-2014 Voorstel: 8.62 Agendapunt: 9 Onderwerp Regiovisie Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0005531* 16.0005531 Raadsvergadering: 9 juni 2016 Voorstel: 4.50 Agendapunt: 17 Onderwerp Jaarstukken 2015 en concept begroting 2017 Recreatieschap

Nadere informatie

Met deze brief bieden wij u onze jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan.

Met deze brief bieden wij u onze jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan. Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2016/2751 E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 6 Uw bericht van - Aanbieding financiële stukken en beleidsplan

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013067* 17.0013067 Raadsvergadering: 21 december 2017 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Procesplan Regionale Implementatie Omgevingswet Behandeld

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005222* 18.0005222 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 CAW Sector Grondgebiedzaken

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005222* 18.0005222 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel: 5.42 Agendapunt: 9 Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 CAW Datum 5

Nadere informatie

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad,

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad, Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2015/465/PES E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 5 Uw bericht van Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0012169* 15.0012169 Raadsvergadering: 17-12-2015 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Wijziging van de Westfriese gemeenschappelijke regelingen Behandeld

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0000424* 16.0000424 Raadsvergadering: 7 juli 2016 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp nota Sociaal Domein 2016-2020 Behandeld door/in Commissie Samenlevingszaken

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0006164* 15.0006164 Raadsvergadering: 4 juni 2015 Voorstel: 4.53 Agendapunt: 11 Onderwerp SSC DeSom Jaarstukken 2014 en begroting 2016 Datum 26 mei

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006379* 16.0006379 Raadsvergadering: 9-6-2016 Voorstel: 4.54 Agendapunt: 21 Onderwerp Concept jaarstukken Gemeenschappelijke Regeling Centraal afvalverwijderingsbedrijf

Nadere informatie

1. Ambities 2. Wat hebben we bereikt

1. Ambities 2. Wat hebben we bereikt Bijlage 1 Jaarstukken 2014 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 26 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio elk begrotingsjaar verantwoording

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0001093* 15.0001093 Raadsvergadering: 12-3-2015 Voorstel: Agendapunt: Onderwerp Verordeningen individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 25 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord elk begrotingsjaar

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013274* 17.0013274 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Verordening Blijverslening gemeente Opmeer Behandeld door/in Commissie

Nadere informatie

Conform aantekening Gemeentesecretaris

Conform aantekening Gemeentesecretaris C o l l e g e v o o r s t e l gemeente Langedijk Agendanummer Adviseur Afdeling I team Vertrouwelijk Onderwerp 3 *16SC005622* M. (Maartje) Schutte WH/Openbare orde, Veiligheid Ä Crisisbeheersing Nee Beantwoording

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0012160* 15.0012160 Raadsvergadering: 22-10-2015 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Innovatieagenda Sociaal Domein gemeente Opmeer 2016-2018 Behandeld

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0000424* 16.0000424 Raadsvergadering: 7 juli 2016 Voorstel: 5.40 Agendapunt: 7 Onderwerp nota Sociaal Domein 2016-2020 Datum 28 juni 2016 Beslispunten

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraden

Advies aan de gemeenteraden Nummer Portefeuillehouder(s) Contact en vragen via (is aa oördi ere d se retaris ) Datum vergadering RRN 18 mei 2017 9 mei 2017 Datum B&W-besluiten Onderwerp Aanbieding financiële stukken Veiligheidsregio

Nadere informatie

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *19.0000077* 19.0000077 Raadsvergadering: 7 februari 2019 Onderwerp Onttrekking aan reserve Sociaal Domein i.v.m. kosten voor lokale implementatie van de

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005638* 18.0005638 Raadsvergadering: 3-5-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Zienswijzen Jaarstukken 2017, voorjaarsnota 2018 en begroting 2019

Nadere informatie

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten , Ve1llghe1dsreg10 Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten datum Dinsdag 27 maart 2018 Aan de raden van de deelnemende gemeenten in Veiligheidsregio i.a.a. burgemeesters, gemeentesecretarissen, financieel

Nadere informatie

Veiligheidsregio in vogelvlucht. Jos Stierhout

Veiligheidsregio in vogelvlucht. Jos Stierhout Veiligheidsregio in vogelvlucht Jos Stierhout Programma Welkom door Steven van de Looij Veiligheidsregio in grote lijnen Film 24 uur veiligheidsregio Bezoek meldkamer Dieper in de organisatie Onze programma

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *19.0000078* 19.0000078 Raadsvergadering: 7 februari 2019 Onderwerp Kadernota 2020 WerkSaam Behandeld door/in Commissie Samenlevingszaken Datum 2 januari

Nadere informatie

1. Gevraagd raadsbesluit

1. Gevraagd raadsbesluit Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel ter formulering zienswijze op ontwerp-meerjarenbegroting 2019-2022 en jaarstukken 2017 Veiligheidsregio Haaglanden Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel VRBZO Kadernota 2018 en gemeentelijke monitor 2016

Raadsvoorstel VRBZO Kadernota 2018 en gemeentelijke monitor 2016 gemeente Eindhoven 17R7121 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00004 B&W Beslisdatum 24 januari 2017 Dossiernummer 17.04.151 Raadsvoorstel VRBZO Kadernota 2018 en gemeentelijke monitor 2016 Inleiding Veiligheidsregio

Nadere informatie

Informatieavond begroting 2016 en meerjarenraming VRZHZ

Informatieavond begroting 2016 en meerjarenraming VRZHZ Concern Informatieavond begroting 2016 en meerjarenraming VRZHZ 15 april 2015 Inhoud Invloed inhoudelijk / financieel Taakopdracht 2016 Financiële begroting Landelijke vergelijking Begroting en meerjarenperspectief

Nadere informatie

* *

* * ADVIESNOTA AAN DE RAAD Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0018090* 13.0018090 Raadsvergadering: 6-2-2014 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp positionering Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0010588* 15.0010588 Raadsvergadering: 17-9-2015 Voorstel: 6.41 Agendapunt: 8 Onderwerp Aanpassen openbare verlichting naar LED Datum 10 september 2015

Nadere informatie

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad,

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad, Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-23951634 Onze referentie 2014/309/WKO E-mail wkoning@veiligheidsregio-nhn.nl Uw referentie - Bijlagen 2 Uw bericht van Jaarstukken 2013 Veiligheidsregio

Nadere informatie

Bijlage 1: Memo beoordeling financiële stukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Begroting 2019

Bijlage 1: Memo beoordeling financiële stukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Begroting 2019 Bijlage 1: Memo beoordeling financiële stukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Begroting 2019 Inhoudelijke verantwoording: 1. Beoogde resultaten in relatie tot doelstellingen De VRNHN wil

Nadere informatie

* *

* * ADVIESNOTA AAN DE RAAD Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0018128* 13.0018128 Raadsvergadering: 6-2-2014 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Regionale beleidskaders Jeugdzorg en AWBZ

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda dienst Directie (ab0100) Telefoon 0182-588725 gouda 25 april 2012 afdeling Veiligheid en Wijken Raadsnummer 757899 collegenummer 757806 steller

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006110* 16.0006110 Raadsvergadering: 7-7-2016 Voorstel: 5.41 Agendapunt: 8 Onderwerp Vaststelling Beleidskader 'Wijksteunpunten en dorpshuizen. Een

Nadere informatie

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1 180706 AB 5 B7 Toetsingsformulier jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf JAARREKENING 2017 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Ja, jaarrekening en aanbiedingsbrief zijn op

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0001480* 16.0001480 Raadsvergadering: 21-4-2016 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Kadernota In Control of Alcohol en Drugs 2016-2020 Behandeld door/in

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0007086* 14.0007086 Raadsvergadering: 26 juni 2014 Voorstel: 6.60 Agendapunt: 14 Onderwerp Zienswijze programmabegroting 2015 en jaarstukken 2013 GGD

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen Adviesnota voor de raad Onderwerp Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit dinsdag 24 april 2012 Datum raadsvergadering Donderdag 24 mei 2012 Agendapunt Portefeuillehouder

Nadere informatie

4. Na definitieve besluitvorming in het AB van worden de financiële gevolgen opgenomen in de gemeentelijke begroting 2016.

4. Na definitieve besluitvorming in het AB van worden de financiële gevolgen opgenomen in de gemeentelijke begroting 2016. Agendapunt : 17. Voorstelnummer : 06-049 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Lydia Schaefers Informatie op te vragen bij : L. Schaefers Portefeuillehouder(s) : H. Hafkamp Zaaknummer : 15z0002036

Nadere informatie

3. Ten aanzien van CTER: Geen gebruik te maken van het geven van een zienswijze over het toevoegen van de CTER taak aan het Veiligheidshuis.

3. Ten aanzien van CTER: Geen gebruik te maken van het geven van een zienswijze over het toevoegen van de CTER taak aan het Veiligheidshuis. Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 17 Voorstelnr.: RB2018070 Onderwerp: Jaarstukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (jaarrekening 2017 en begroting 2019) Programma:

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0006531* 17.0006531 Raadsvergadering: 8 juni 2017 Voorstel: 4.43 Agendapunt: 10 Onderwerp GGD Hollands Noorden: zienswijze jaarstukken 2016 en begroting

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0009992* 16.0009992 Raadsvergadering: 15-9-2016 Voorstel: 6.42 Agendapunt: 9 Onderwerp Algemene Plaatselijke Verordening Opmeer 2016 Datum 6 september

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: 2011.06434 Onderwerp : Voorstel tot instemming met de begroting 2012 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0005852* 17.0005852 Raadsvergadering: 8 juni 2017 Voorstel: 4.49 Agendapunt: 16 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze jaarrapportage 2016 en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht 2017 Basisvoorzieningen op orde

Veiligheidsregio in-zicht 2017 Basisvoorzieningen op orde 1 180706 AB 5 B5 Veiligheidsregio in-zicht 2017.pdf Veiligheidsregio in-zicht 2017 Basisvoorzieningen op orde Voorwoord Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 2e trimester

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 2e trimester Veiligheidsregio in-zicht 2017-2 Basisvoorzieningen op orde 2e trimester Voorwoord Inleiding Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio Noord- Holland Noord.

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden

Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden Registratienummer BSD/ 2017.248 RIS296869 Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting 2018-2021 Veiligheidsregio Haaglanden Inleiding De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH)

Nadere informatie

* * Voorstel tot overdracht Participatiebudgetten aan WerkSaam

* * Voorstel tot overdracht Participatiebudgetten aan WerkSaam Raadsvoorstel Postregistratienummer *19.0001747* 19.0001747 Raadsvergadering: 21 maart 2019 Onderwerp Voorstel tot overdracht Participatiebudgetten aan WerkSaam Commissiebehandeling Commissie Samenlevingszaken

Nadere informatie

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV)

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Datum: Onderwerp Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Status Besluitvormend Voorstel Akkoord te gaan: 1. met het concept resultaatverdeling 2015 waarbij het verlies

Nadere informatie

De doelstelling is om te komen tot een programma-/productbegroting vanaf het begrotingsjaar 2017.

De doelstelling is om te komen tot een programma-/productbegroting vanaf het begrotingsjaar 2017. Betreft Begroting Veiligheidsregio Zuid Limburg Vergaderdatum 28 mei 2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - In te stemmen met de begroting Veiligheidsregio

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer:

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Ter uitvoering van het

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0010588* 15.0010588 Commissievergadering: 1-9-2015 Voorstel:. Agendapunt:. Onderwerp Aanpassen openbare verlichting naar LED Datum 19 augustus 2015

Nadere informatie

*ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015

*ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015 *ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015 Agendanr. 10. Aan de Raad No.ZA.15-33988/DV.15-500, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 10 september 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0000080* 16.0000080 Raadsvergadering: 4 februari 2016 Voorstel: 1.44 Agendapunt: 11 Onderwerp Verordening elektronische kennisgeving gemeente Opmeer.

Nadere informatie

Besluitenlijst college B&W Mill en Sint Hubert (alle stukken)

Besluitenlijst college B&W Mill en Sint Hubert (alle stukken) Vergadering: Aanwezigen: Burgemeester A.A.M.J. Walraven, wethouders J.G.M. van den Boogaart,, secretaris C.C. Boode 0. ADV/M/15/09664 Z/M/15/15761 Secretaris C.C. Boode Agenda college 1. ADV/M/15/09658

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0012717* 14.0012717 Raadsvergadering: 23-10-2014 Voorstel: 8.60. Agendapunt: 7 Onderwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Opmeer 2015 Datum

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Jaarrekening 2016 Wat wilden we bereiken? Wat zouden we daarvoor doen? Veiligheidsregio Noord-Holland Noord richt zich op het voorkomen

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden.

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden. Naam gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Jaarrekening 2017 Wat wilden we bereiken? Welke (maatschappelijke) doelen waren vastgesteld? GGD Hollands Noorden bewaakt, beschermt en bevordert

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Monitor VRBZO na 2 e Berap 2015

Monitor VRBZO na 2 e Berap 2015 Monitor VRBZO na 2 e Berap 2015 In de tweede Bestuurlijke rapportage 2015 rapporteren we tussentijds over een aantal onderwerpen: - de voortgang van de werkzaamheden zoals benoemd in het VRBZO jaarplan

Nadere informatie

Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 en meerjarenraming

Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 en meerjarenraming Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 1 Inleiding Voor u liggen de programmabegroting 2019 en de meerjarenraming 2020-2022.

Nadere informatie

Datum collegevergadering : 7 mei 2019 Datum raadsvergadering : 29 mei Portefeuillehouder : J. Velema Volgnummer : 15.D.

Datum collegevergadering : 7 mei 2019 Datum raadsvergadering : 29 mei Portefeuillehouder : J. Velema Volgnummer : 15.D. *ZEB90EB4D07* Zaak en documentnummer : Z/19/085791/DV.19-117 Raadsvoorstel Datum collegevergadering : 7 mei 2019 Datum raadsvergadering : 29 mei 2019 Portefeuillehouder : J. Velema Volgnummer : 15.D. Omschrijving

Nadere informatie

[Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Geachte leden van de raad,

[Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Geachte leden van de raad, [Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Telefoon 072 567 50 93 Onze referentie U2011/301/WKO E-mail wkoning@veiligheidsregio-nhn.nl Uw referentie - Bijlagen 2 Uw brief

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0009879* 14.0009879 Raadsvergadering: 18 september 2014 Voorstel: 7.61 Agendapunt: 8 Onderwerp Huisvestingsverordening gemeente Opmeer 2014 Datum 9

Nadere informatie

Gemeenteraden Noord-Holland Noord. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeenteraden Noord-Holland Noord. Geachte leden van de gemeenteraad, 1 180706 AB 5 B2 Aanbiedingsbrief jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf Gemeenteraden Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie 2018-12094-Pes E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie -

Nadere informatie

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden.

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Algemeen Op 18 april 2012 zijn de programmabegroting 2013 en de jaarstukken 2011 ontvangen van GGD Hollands Noorden (GGD).

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 1e trimester

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 1e trimester Veiligheidsregio in-zicht 2016-1 Basisvoorzieningen op orde 1e trimester Voorwoord Inleiding Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio Noord- Holland Noord

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0015677* 17.0015677 Raadsvergadering: 1-2-2018 Voorstel: 2.46 Agendapunt: 13 Onderwerp Definitief besluit Muziekeducatie nieuwe stijl, Opmeer Actief

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 1e trimester

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 1e trimester Veiligheidsregio in-zicht 2017-1 Basisvoorzieningen op orde 1e trimester Voorwoord Inleiding Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio Noord- Holland Noord.

Nadere informatie

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Rian van Osch

Adviesnota voor de raad. Rian van Osch Adviesnota voor de raad Onderwerp : Jaarverslag en jaarrekening 2012 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit : Dinsdag 23 april 2013 Datum raadsvergadering : Donderdag 30 mei 2013 Agendapunt

Nadere informatie

Onderwerp 3e wijziging begroting 2014 Datum Geacht college,

Onderwerp 3e wijziging begroting 2014 Datum Geacht college, GEMEENTE ASTEN ingekomen Brabant Zuidoost m m umm -^bradam. VeiligheidsRegio 15 JAN 2015 ' jafd.: Retouradres, Postbus 242, 5600 AE Eindhoven Aan de Colleges van B&W van de in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

Nadere informatie

Datum 31 maart 2016 contactpersoon. 13 apr 2016/0005

Datum 31 maart 2016 contactpersoon. 13 apr 2016/0005 Datum 31 maart 2016 contactpersoon M. Heijlnk Aan de raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeesters en wethouders Concerncontroller a.i. Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht

Nadere informatie

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film VRBZO Wat doet VRBZO? Zie film Inhoud van de begroting wordt bepaald door Algemeen Bestuur (burgemeesters) Gemeenteraden geven hun zienswijze hierover Gemeentelijke bijdrage 2020: 42,6 mln Verdeling van

Nadere informatie

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW 1 Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee)

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

GR-taken: Aanvullende diensten:

GR-taken: Aanvullende diensten: JAARREKENING 2018 GGD Hollands Noorden Wat was de opdracht (welke inhoudelijke en financiële kaders waren er?) Inhoudelijk kader De GGD levert diensten, zoals deze zijn vastgesteld in de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0701 *B.19.0701* Landgraaf, 8 april 2019 ONDERWERP: Begroting 2020 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Lemmen, Ton CS S0CS RAD: RAD150708 woensdag 8 juli 2015 BW: BW150602 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 8 juli 2015 Portefeuillehouder : A.A.M.M. Heijmans Behandelend ambtenaar :

Nadere informatie