Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW"

Transcriptie

1 1 Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene reserve t.o.v. richtlijn maximaal 2,5% van de lasten in uitgangspunten GMR s. Risico s Conclusies over wel/niet voordoen van risico s uit de risicoparagraaf zoals eerder opgenomen in begroting. Resultaatbestemming Het resultaat wordt toegevoegd c.q. onttrokken aan de Algemene reserve Toetsen en kort beschrijven of de resultaatbestemming voldoet aan de vastgestelde uitgangspunten. Als een tekort verhaald moet worden op de gemeenten is dan een overzicht met het bedrag per gemeente opgenomen? Bezuinigingsopgave Is van de bezuinigingsopgave (5-10% in ), de gerealiseerde bezuiniging en de invulling hiervan apart opgenomen? Aanvullende informatie is onderstaande aanwezig? - overzicht van inwoners per gemeente - overzicht van % (verdeelsleutel) bijdragen per gemeente. - overzicht opbouw loon- en prijsontwikkeling Beleidsverantwoording Is aangegeven of de in begroting opgenomen werkzaamheden/ beleidsdoelen ook zijn uitgevoerd cq de beleidsdoelstellingen zijn De jaarrekening RSW 2014 is op 15 april 2015 ontvangen Nee, de accountantscontrole vindt begin juni plaats. Er wordt een gecontroleerde jaarrekening 2014 aan het AB voorgelegd. De stand van de AR per bedraagt na resultaatbestemming 2014 (blz 6 en 10). Het AB heeft de maximale omvang vastgesteld op Op grond van de gestelde richtlijn (2,5%) mag de AR maximaal ( x 2,5%) bedragen. De aanwezige AR van het RSW valt binnen de gestelde norm. Niet opgenomen, omdat de in de begroting 2014 opgenomen risico s zich in werkelijkheid niet hebben voorgedaan. Er is geen concreet voorstel tot resultaatbestemming opgenomen in de jaarrekening 2014, waardoor het resultaat op grond van de uitgangspunten zal worden toegevoegd aan de AR. Nee, de bezuiniging was al eerder volledig behaald. Nee, deze aanvullende informatie is niet aanwezig in de jaarrekening Deze informatie was wel opgenomen in de begroting 2014, maar hier is in de jaarrekening 2014 niet meer aan gerefereerd. Nee, er is niet expliciet aangegeven of de in de begroting 2014 opgenomen werkzaamheden / beleidsdoelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd / behaald. Wel is dit vanuit het jaarverslag (blz. 2, 3 en 4) grotendeels op te maken.

2 2 JAARREKENING 2014 gehaald? (afwijkingen vermelden) Investeringen: Is er een overzicht of paragraaf met stand van zaken van de in dat jaar geplande investeringen? Uitgevoerd cq doorgeschoven cq duurder of goedkoper? Schuldpositie Is de totale schuldpositie inzichtelijk opgenomen? Kengetallen financiële positie Is de basisset kengetallen opgenomen die inzicht geeft in de financiële positie van de GR? EMU-saldo Is de berekening van het EMU-saldo in paragraaf Treasury opgenomen (a.g.v. wet HOF) Het EMU-saldo van de GR-en tellen mee in het saldo van de lagere overheden/ deelnemende gemeenten. Het EMU-saldo van de GR wordt naar rato meegenomen in de berekening van de deelnemende gemeenten. Is er nog verrekening nodig van de toegekende loonindexatie i.v.m. afwijkingen op loonontwikkeling conform 1.3? Overige opmerkingen Advies Nee, er is geen expliciet(e) overzicht of paragraaf opgenomen over de stand van zaken van de geplande investeringen. Wel zijn de investeringen nader toegelicht in het mutatieoverzicht MVA (maatschappelijke vaste activa) van de jaarrekening (blz. 12). Daaruit is niet op te maken of de investeringen goedkoper of duurder zijn uitgevallen dan de raming ervan. Ja, de schuldpositie van het RSW blijkt uit de balans en de toelichting daarop (blz. 9 t/m 17). Nee, er is geen set met kengetallen opgenomen die inzicht geeft in de financiële positie van de RSW. Nee, er is geen berekening van het EMU-saldo opgenomen in de jaarrekening 2014 van het RSW. Nee, er is geen verrekening nodig. De accountantscontrole over de jaarrekening 2014 vindt begin juni plaats. Daarom wordt voorgesteld om de zienswijze onder voorbehoud van een goedkeurende controleverklaring van de accountant af te geven Op te nemen in de zienswijze: Akkoord te gaan met de jaarrekening 2014 van het RSW, onder voorbehoud van een goedkeurende controleverklaring van de accountant. Het RSW te adviseren om de actualiteiten voor vernieuwing van het BBV waar nodig door te voeren in de jaarrekening 2015 en daarin ook aanvullende informatie op te nemen m.b.t. de investeringen, het EMU-saldo, inwonersaantallen, gemeentelijke bijdragen en opbouw loon- /prijsontwikkeling.

3 3 BEGROTING 2016 Tijdigheid Is de begroting op tijd (voor 15 april) ontvangen? Indexering gemeentelijke bijdrage Zijn de berekening en de uitgangspunten van deze berekening, gesplitst in loon en prijsindexering, opgenomen? Is door deelnemers verzocht om gebruik te maken van artikel 2 verzoek tot ombuiging of bezuiniging? Zo ja, opnemen door welke deelnemer(s) en argumentatie betreffende wel niet overnemen opnemen in begroting. Nieuw beleid Is noodzaak onderbouwd in relatie tot de doelstellingen van de gemeenschappelijke regeling en hoe wordt het gedekt? (zie uitgangspunten voor onderwerpen die in ieder geval voor zienswijze moeten worden voorgelegd) Bezuinigingsopgave Als van toepassing: Is de bezuinigingsopgave 5-10% ( ) opgenomen en is aangegeven hoe deze wordt ingevuld? De begroting RSW 2016 is op 15 april 2015 ontvangen. Ja, de uitgangspunten voor de begroting 2016 zijn afzonderlijk opgenomen (blz. 8). Ook is duidelijk aangegeven welke stappen het RSW heeft ondernomen om de financiële gevolgen van de nullijn te realiseren. Ja, aanvankelijk was een 0,5% loonindexatie en een 1,5% prijsindexatie voorgesteld. In een bestuurlijk overleg tussen de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Medemblik, Schagen en Hoorn is alsnog besloten om voor 2016 een nullijn op te leggen aan het RSW. Ja, het nieuw beleid voor 2016 is onderbouwd in de begroting 2016 opgenomen. De kosten worden deels gedekt uit de lopende begroting en deels ten laste gebracht van de reserve WRWBG. Nee, deze bezuinigingsopdracht is al volledig gerealiseerd en daarom voor de begroting 2016 geen item meer. Bijdrage per inwoner Is er een overzicht van de bijdrage per gemeente en het aantal inwoners per deelnemende gemeente met peildatum opgenomen? Nee, er is geen afzonderlijk overzicht voor de bijdrage per inwoner en het aantal inwoners per deelnemende gemeente opgenomen. Wel heeft het RSW onderstaande toelichting gegeven voor opname in dit toetsingsformullier: De Begroting 2016, inclusief een budget onvoorzien, is sluitend door een bijdrage vanuit de regio van 5,09 per inwoner. Deze bijdrage is gelijk aan de bijdrage van Conform het regionaal advies van de Adviesgroep Gemeenschappelijke

4 4 BEGROTING 2016 Regelingen is er een indexering van 0,5% op het salaris en 1,5% op prijsgevoelige componenten toegepast. Door de centrumgemeente Hoorn is echter een aanvullende bezuinigingstaakstelling op de gemeentelijke bijdrage opgelegd gelijk aan de 0-lijn. Voor doorberekening aan gemeenten wordt uitgegaan van het voorlopig aantal inwoners per 1 januari 2015: Overzicht aantal inwoners per gemeente op Gemeente Aantal inwoners Drechterland Enkhuizen Hoorn Koggenland Medemblik Opmeer Stede Broec Totaal Weerstandsvermogen Wordt er inzicht gegeven in de hoogte en doelstellingen van de bestemmingsreserves en de algemene reserve met een meerjarig overzicht van uitnamen c.q. toevoegingen? Risicoparagraaf Is er een beschrijving van de risico s en de totale omvang van alle risico s in euro s opgenomen met uitsplitsing van het bedrag per deelnemende gemeente? Dit zodat de gemeenten dit mee kunnen nemen in de berekening van hun benodigd weerstandsvermogen? Meerjarenraming Is er een sluitende meerjarenraming? Wettelijke taken per gemeente: Ja, er wordt inzicht gegeven in de hoogte van het weerstandsvermogen (blz. 6 en 10). De doelstellingen van de reserves ontbreken, maar waren wel opgenomen in de toelichting op de balans van de jaarrekening Het meerjarig overzicht van uitnamen c.q. toevoegingen is niet opgenomen in de programmabegroting Ja, de risico s zijn nader beschreven in de programmabegroting 2016 (blz. 6). Deze zijn nader gekwantificeerd in middel en laag. Concrete euro s zijn daar niet aangehangen. Ja, er is een sluitende meerjarenraming opgenomen bij de programmabegroting Hierin is vanaf 2016 een nullijn gehanteerd (blz. 9). Nee, er is geen overzicht met wettelijke taken per gemeente opgenomen.

5 5 BEGROTING 2016 Is er een bijlage opgenomen waarin per gemeente staat vermeld welke taken, conform de uitgangspunten bij de instelling van de betreffende GMR, worden verricht met de bijbehorende kosten? Plus taken per gemeente: Als van toepassing: Is er een bijlage waarin per gemeente staat vermeld welke extra taken, met bijbehorend kosten, er worden uitgevoerd? Investeringen: Is er een overzicht of paragraaf met meerjarig investeringsoverzicht? Nee, er is geen overzicht met plus taken per gemeente opgenomen. Ja, een overzicht met investeringen voor 2016 is opgenomen in de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen (blz. 7 en 8). Schuldpositie Is de totale schuldpositie inzichtelijk opgenomen? Kengetallen financiële positie Is de basisset kengetallen opgenomen die inzicht geeft in de financiële positie van de GR? EMU-saldo Is de berekening van het EMU-saldo in paragraaf Treasury opgenomen (a.g.v. wet HOF) Het EMU-saldo van de GR-en tellen mee in het saldo van de lagere overheden/ deelnemende gemeenten. Het EMU-saldo van de GR wordt naar rato meegenomen in de berekening van de deelnemende gemeenten. Opmerkingen Advies N.v.t. N.v.t. N.v.t. De begroting 2016 van het RSW is anders van opzet, zowel qua systematiek als qua layout. De programma s in de begroting zijn aangepast en de systematiek rondom de post onvoorzien is gewijzigd. Er is onderscheid gemaakt tussen de post onvoorzien en het begrotingssaldo. Op te nemen in de zienswijze: Akkoord te gaan met de programmabegroting 2016 van het RSW. Het RSW te adviseren om in de programmabegroting 2017 een overzicht van de bijdrage per inwoner, het aantal inwoners per gemeente, de wettelijke taken en de plustaken per deelnemende gemeente op te nemen.

6 6

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen JAARREKENING 2012 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort

Nadere informatie

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1 180706 AB 5 B7 Toetsingsformulier jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf JAARREKENING 2017 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Ja, jaarrekening en aanbiedingsbrief zijn op

Nadere informatie

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen.

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

GR-taken: Aanvullende diensten:

GR-taken: Aanvullende diensten: JAARREKENING 2018 GGD Hollands Noorden Wat was de opdracht (welke inhoudelijke en financiële kaders waren er?) Inhoudelijk kader De GGD levert diensten, zoals deze zijn vastgesteld in de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015 JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Ja, de jaarrekening 14 april van het WNK ontvangen.

Ja, de jaarrekening 14 april van het WNK ontvangen. JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden.

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Algemeen Op 18 april 2012 zijn de programmabegroting 2013 en de jaarstukken 2011 ontvangen van GGD Hollands Noorden (GGD).

Nadere informatie

Indexering Gehonoreerde indexatie primaire begroting 0,00% 1,93%

Indexering Gehonoreerde indexatie primaire begroting 0,00% 1,93% Indexering Gevolgen van de geactualiseerde loon- en prijsindexatie Indexatie Bij de brief van 22 december die de adviesgroep gemeenschappelijke regelingen heeft verzonden is aangegeven welke percentages

Nadere informatie

Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten

Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten 1 1. Indexering loon en prijs 1. Methodiek indexatie 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen

Nadere informatie

Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen

Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen Bijlage 2: WAS/WORDT-lijst FUGR 2019 DOC-19-124159 1. Indexering loon en prijs 1. Methodiek indexatie 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0006164* 15.0006164 Raadsvergadering: 4 juni 2015 Voorstel: 4.53 Agendapunt: 11 Onderwerp SSC DeSom Jaarstukken 2014 en begroting 2016 Datum 26 mei

Nadere informatie

Wij verzoeken het bestuur om op korte termijn uit te zoeken welke

Wij verzoeken het bestuur om op korte termijn uit te zoeken welke Gemeente Zienswijze Jaarrekening Reactie Alle gemeenten behalve Medemblik Medemblik Conform voorstel In te stemmen met de resultaatbestemming 2015 met uitzondering van de toevoeging van 1.064.000,- aan

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar

GGD Hollands Noorden Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar GGD Hollands Noorden Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar www.ggdhollandsnoorden.nl Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 3 2. Overzicht van baten en

Nadere informatie

Aan Van Onderwerp. P.C. van Esseveld, W. Koning

Aan Van Onderwerp. P.C. van Esseveld, W. Koning Aan Van Onderwerp Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Directie Overzicht stemronden financiële stukken tijdens vergadering Algemeen Bestuur 3 oktober 2014 Datum 15 oktober 2014 CC P.C.

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006379* 16.0006379 Raadsvergadering: 9-6-2016 Voorstel: 4.54 Agendapunt: 21 Onderwerp Concept jaarstukken Gemeenschappelijke Regeling Centraal afvalverwijderingsbedrijf

Nadere informatie

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 18 oktober C. van den Tempel (concerncontroller)

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 18 oktober C. van den Tempel (concerncontroller) AB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: AB RUD NHN 18 oktober 2018 C. van den Tempel (concerncontroller) Actualisatie Begroting 2018 2 de Begrotingswijziging 2018 Agendapunt: 6 Bijlage(n):

Nadere informatie

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 8 maart C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting e Begrotingswijziging 2018

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 8 maart C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting e Begrotingswijziging 2018 AB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: AB RUD NHN 8 maart 2018 C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting 2018 1 e Begrotingswijziging 2018 Agendapunt: 8 Aanleiding: In de algemene

Nadere informatie

[V Heerhugowaard Stad van kansen. Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht

[V Heerhugowaard Stad van kansen. Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht [V Heerhugowaard Stad van kansen ļ Raadvergadering 7 Besluip p í-íii-źfl Agendanr.: 10 Voorstelnr.: RB2013079 Onderwerp: Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht Aan de Raad,

Nadere informatie

Welkom allemaal! VNG Congres Gemeentefinanciën

Welkom allemaal! VNG Congres Gemeentefinanciën Welkom allemaal! Bij de sessie Gemeenschappelijke regelingen; meer effect, minder risico Door Jan Minnaard Financieel adviseur, controller en docent Manager Concerncontrol gemeente H-S 1 Samenwerken is

Nadere informatie

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD Algemeen: Uit bijgevoegde checklist blijkt dat de jaarrekening 2010 GGD, op een detail na, voldoet aan het BBV. Het saldo van baten en

Nadere informatie

Advies. Jaarverslag Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN)

Advies. Jaarverslag Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN) Advies Jaarverslag 2013 Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN) Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Peggy van Gemert April 2014 1

Nadere informatie

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen 1. Indexering loon en prijs 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling bekend is, wordt uitgegaan

Nadere informatie

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen 1. Indexering loon en prijs 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling bekend is, wordt uitgegaan

Nadere informatie

alcmaria victrix L- gemeente ALKMAAR^ *B20 303

alcmaria victrix L- gemeente ALKMAAR^ *B20 303 alcmaria victrix L- gemeente ALKMAAR^ *B20 303 Gemeente Heerhugowaard b AfHe 0 erhugow a ard ONTVANGEN 2 1 FEB 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk Toestelnummer Uw brief d.d. Behandeld door Bijlagen H. Smit 4

Nadere informatie

Missie. Gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden

Missie. Gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Hoofddoelstelling Doel van de samenwerking is het gezamenlijk behartigen van belangen, die de schaal van de individuele gemeenten te boven gaan, ten behoeve

Nadere informatie

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden.

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden. Naam gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Jaarrekening 2017 Wat wilden we bereiken? Welke (maatschappelijke) doelen waren vastgesteld? GGD Hollands Noorden bewaakt, beschermt en bevordert

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Raadsvergadering: 27 juni 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 27 juni 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 27 juni 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 16 Voorstelnr.: RB2017039 Onderwerp: Zienswijze begroting 2018 en jaarstukken 2016 gemeenschappelijke regeling RHCA Programma: Dienstverlening,

Nadere informatie

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Danny Ederveen Peggy van Gemert RA/AA Mei 2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Totale kosten VR NHN (structureel) Af: Totale structurele baten VR NHN (exclusief. Uitkomst nieuwe gemeentelijke bijdrage

Totale kosten VR NHN (structureel) Af: Totale structurele baten VR NHN (exclusief. Uitkomst nieuwe gemeentelijke bijdrage Colleges van B&W in Noord-Holland Noord Datum 16 juni 2014 Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2014/312/PES E-mail pvesseveld@veiligheidsregio-nhn.nl Uw referentie - Bijlagen 3 Uw bericht van - Onderwerp

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 31 mei 2016 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : J. (Jasper) Nieuwenhuizen : Bestuurs- en managementondersteuning : M. (Mark) Prijs Voorstel

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 15 Voorstelnr.: RB2018057 Onderwerp: Jaarstukken 2017 en zienswijze begroting 2019 GR Regionaal Historisch Centrum Alkmaar Programma:

Nadere informatie

2. Waarom wordt de raad dit besluit voorgelegd? (In welke context, bijv. vanwege wet- en regelgeving of nieuw initiatief en wat komt hierna nog)

2. Waarom wordt de raad dit besluit voorgelegd? (In welke context, bijv. vanwege wet- en regelgeving of nieuw initiatief en wat komt hierna nog) Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel vaststellen Jaarstukken 2018 Portefeuillehouder Wethouder Rouwendal Behandeld door MGG vd Salm 1. Gevraagd raadsbesluit Het jaarverslag

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad,

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad, Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-23951634 Onze referentie 2014/309/WKO E-mail wkoning@veiligheidsregio-nhn.nl Uw referentie - Bijlagen 2 Uw bericht van Jaarstukken 2013 Veiligheidsregio

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 Raadsstuk Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 1. Inleiding Per 1 januari 2014 zijn de Haarlemse taken voor milieutoezicht,

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Jaarrekening 2016 Wat wilden we bereiken? Wat zouden we daarvoor doen? Veiligheidsregio Noord-Holland Noord richt zich op het voorkomen

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel Onderwerp: Jaarstukken 2014 en zienswijze ontwerpbegroting 2016 GR Cocensus

Raadsvoorstel Onderwerp: Jaarstukken 2014 en zienswijze ontwerpbegroting 2016 GR Cocensus Agendapunt : 06. Voorstelnummer : 06-036 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Dimitri Druiven Informatie op te vragen bij : Dimitri Druiven tst. 269 Portefeuillehouder(s) : R. Zeeman Zaaknummer

Nadere informatie

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad,

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad, Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2015/465/PES E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 5 Uw bericht van Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt

Nadere informatie

GRIP OP GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Bijlagenboek Onderzoeksrapport naar de verbonden partijen van de gemeenten: Bergen Uitgeest Castricum Heiloo

GRIP OP GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Bijlagenboek Onderzoeksrapport naar de verbonden partijen van de gemeenten: Bergen Uitgeest Castricum Heiloo GRIP OP GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Bijlagenboek Onderzoeksrapport naar de verbonden partijen van de gemeenten: Bergen Uitgeest Castricum Heiloo INHOUDSOPGAVE 1. Motie Heiloo 2. Motie Castricum 3. Overzicht

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

H eer n ug o waar a Stad van kansen

H eer n ug o waar a Stad van kansen Besluit: ivoorstelnummer: H eer n ug o waar a Stad van kansen Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2012031 Onderwerp: Uitgangspunten gemeenschappelijke regelingen Aan de Raad, Heerhugowaard, 28 februari 2012 Beknopt

Nadere informatie

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders.

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders. Datum xx maart 2017 contactpersoon De raden van de 26 VRUgemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders B. van t Hoog Concerncontroller Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht 088 878

Nadere informatie

Uitgangspunten Programma De uitgangspunten geven richting aan de op te stellen conceptbegrotingen.

Uitgangspunten Programma De uitgangspunten geven richting aan de op te stellen conceptbegrotingen. Adviescommissie 2 oktober 2013 agendapunt 7 Dagelijks bestuur 16 oktober 2013 Algemeen bestuur 13 november 2013 Bijlagen 2 Uitgangspunten Programma 2014 2015 De uitgangspunten geven richting aan de op

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen g J gemeente gemet Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: RVO12.0080 Portefeuillehouder: S.C.G.M. den Dulk-Winder Van afdeling: Concernstaf Bijlage: Uitgangspunten Gemeenschappelijke Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

Herziene financiële begroting 2013 GGD Hollands Noorden

Herziene financiële begroting 2013 GGD Hollands Noorden Herziene financiële begroting 2013 GGD Hollands Noorden Herziene financiële begroting 2013 Inleiding Na het opstellen van de halfjaarcijfers over 2012 is een herziene inschatting gemaakt van de kosten

Nadere informatie

Bijlage 1: Memo beoordeling financiële stukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Begroting 2019

Bijlage 1: Memo beoordeling financiële stukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Begroting 2019 Bijlage 1: Memo beoordeling financiële stukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Begroting 2019 Inhoudelijke verantwoording: 1. Beoogde resultaten in relatie tot doelstellingen De VRNHN wil

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

2 e Bestuurlijke rapportage 2017 GGD HN

2 e Bestuurlijke rapportage 2017 GGD HN In de voorliggende 2 e Burap wordt alleen ingegaan op de GGD-activiteiten zonder Veilig Thuis: daarvoor is een aparte 2 e Burap gemaakt. Per programma worden de belangrijkste beleidsmatige en financiële

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel: 5.43 Agendapunt: 10 Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Datum

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005222* 18.0005222 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 CAW Sector Grondgebiedzaken

Nadere informatie

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 25 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord elk begrotingsjaar

Nadere informatie

Grip op de begroting. Het financiële roer in handen. Bijdrage Melchior Kerklaan/VNG Gemeentefinanciën

Grip op de begroting. Het financiële roer in handen. Bijdrage Melchior Kerklaan/VNG Gemeentefinanciën Grip op de begroting Het financiële roer in handen Bijdrage Melchior Kerklaan/VNG Gemeentefinanciën Enquête 2014 1164 Deelnemers 742 Raadsleden Hoe staat mijn gemeente er financieel voor? Reserves en toch

Nadere informatie

RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565

RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565 RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565 DATUM 30 juni 2014 AGENDAPUNT 6 ONDERWERP Jaarstukken 2013 en begroting 2015 GGD INLEIDING De Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hollands Noorden (GGD) heeft onlangs de

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Sector

Nadere informatie

O M G EVI N G S D I E N ST. Verzenddatum Bijlagen Kenmerk OFGV ivw05

O M G EVI N G S D I E N ST. Verzenddatum Bijlagen Kenmerk OFGV ivw05 IBAN: O M G EVI N G S D I E N ST FLEVOLAND & GODI EN VECHT5TREEK Gemeenteraad van de gemeente Gooise Meren Postbus 6000 1400 HA BUSSUM Verzenddatum Bijlagen Kenmerk 26-09-2017 4 2017 OFGV ivw05 Onderwerp:

Nadere informatie

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting Haarlem, 23 augustus 2011 2011 77 Onderwerp: Begroting 2012 Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting 1 Inleiding De voor u liggende begroting 2012-2015 is de eerste begroting van het nieuwe college na de verkiezingen

Nadere informatie

Overzicht lasten en baten

Overzicht lasten en baten Najaarsnota 2017 1 Inleiding Deze informeert het algemeen bestuur over de afwijkingen in de begroting. Indien noodzakelijk wordt voorgesteld de begroting te actualiseren. Het vaststellen van de resulteert

Nadere informatie

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010.

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. A. Hiemstra (Algemene Waterschapspartij) Jaarrekening 1. Vraag: In 2009 is het aantal ingevulde fte s 314, in de begroting van

Nadere informatie

E03B. gemeente Risicoprofiel Beleidsplan, incl. dekkingsplan

E03B. gemeente Risicoprofiel Beleidsplan, incl. dekkingsplan E03B Samenvatting binnengekomen zienswijzen gemeenteraden op - Regionaal risicoprofiel Twente - Beleidsplan 2016-2019, incl. dekkingsplan - Begroting 2016, incl.. gemeente Risicoprofiel Beleidsplan, incl.

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

CONCEPT Begroting Programma- Begroting 2016

CONCEPT Begroting Programma- Begroting 2016 CONCEPT Begroting 2016 Programma- Begroting 2016 2 Inhoudsopgave Aanbiedingsbrief 3 Inleiding 3 Leeswijzer 3 Programmaplan 4 Programma 1 Recreatieterreinen 4 Programma 2 Recreatieve netwerken 4 Programma

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING: Regionaal Historisch Centrum Alkmaar

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING: Regionaal Historisch Centrum Alkmaar GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING: Regionaal Historisch Centrum Alkmaar Hoofddoelstelling Het Regionaal Archief Alkmaar is voor de aangesloten overheidsorganisaties een deskundige partner die conform zijn wettelijke

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN)

Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) Registratiekenmerk: Datum vergadering: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) Aan: De raad

Nadere informatie

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden:

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden: Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april 2017 Mededelingen - Uitoefenen van taken voor derden: Eind januari 2017 hebben de dagelijkse besturen van de gemeenschappelijke regelingen in het

Nadere informatie

3. Ten aanzien van CTER: Geen gebruik te maken van het geven van een zienswijze over het toevoegen van de CTER taak aan het Veiligheidshuis.

3. Ten aanzien van CTER: Geen gebruik te maken van het geven van een zienswijze over het toevoegen van de CTER taak aan het Veiligheidshuis. Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 17 Voorstelnr.: RB2018070 Onderwerp: Jaarstukken Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (jaarrekening 2017 en begroting 2019) Programma:

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005222* 18.0005222 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel: 5.42 Agendapunt: 9 Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 CAW Datum 5

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

BEGROTING 2015 Recreatieschap Westfriesland

BEGROTING 2015 Recreatieschap Westfriesland BEGROTING 2015 Recreatieschap Westfriesland 1 Inhoudsopgave Aanbiedingsbrief 2 Beleidsbegroting 4 Programmaplan 4 Paragrafen 6 Financiële begroting 8 Uitgangspunten 8 Nieuw beleid 9 Financieel meerjarenperspectief

Nadere informatie

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties R. Anderson Contactpersoon Uw kenmerk Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden 2016-0000754155 Kenmerk www.facebook.com/minbzk Provincie Fryslâ www.rijksoverheid.ni Provinciale Staten www.twitter.com/minbzk programmabegroting.

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarverslag 2011 WNK. Aan de raad, Beslispunt: - In te stemmen met het jaarverslag 2011 WNK bedrijven

Onderwerp: Jaarverslag 2011 WNK. Aan de raad, Beslispunt: - In te stemmen met het jaarverslag 2011 WNK bedrijven Agendapunt : 12 Voorstelnummer : 06-048 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Naam opsteller : Eline van Braak Informatie op te vragen bij : Eline van Braak Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: Jaarverslag

Nadere informatie

Conform aantekening Gemeentesecretaris

Conform aantekening Gemeentesecretaris C o l l e g e v o o r s t e l gemeente Langedijk Agendanummer Adviseur Afdeling I team Vertrouwelijk Onderwerp 3 *16SC005622* M. (Maartje) Schutte WH/Openbare orde, Veiligheid Ä Crisisbeheersing Nee Beantwoording

Nadere informatie

Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland

Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland Raadsvoorstel Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland Raadsvergadering: 23-06-2016 agendapunt : bijlage nr. : 2016-1052 Commissie: Portefeuillehouder: Sociaal

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling: Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Middenwest-Noord.

Gemeenschappelijke regeling: Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Middenwest-Noord. SJABLOON VOOR ZIENSWIJZEN BIJ GR-BEGROTINGEN WEST-BRABANT Dit sjabloon wordt ingevuld door de betrokken vakambtenaren en financieel adviseurs en gevoegd bij het door het college aan de raad voor te leggen

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Raadsvoorstel Onderwerp: programmabegroting 2016, wijziging financiële begroting 2015 en jaarstukken 2014 GGD Hollands Noorden

Raadsvoorstel Onderwerp: programmabegroting 2016, wijziging financiële begroting 2015 en jaarstukken 2014 GGD Hollands Noorden Agendapunt : 17. Voorstelnummer : 06-046 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Saskia Bijpost Informatie op te vragen bij : Saskia Bijpost Portefeuillehouder(s) : Jan Mesu Zaaknummer : 15z0002006

Nadere informatie

inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven

inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven Voorstel inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven Vergadering Algemeen Bestuur d.d. 16 december 2015 AGENDAPUNT 7 Aan het Algemeen Bestuur,

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Jaarrekening 2015 Nummer: Bestuursstukken\2067 Agendapunt: 4 DB: Ja 18-4-2016 BPP: Ja 11-5-2016 FAZ: Ja 11-5-2016 VVSW: Ja 11-5-2016 AB: Ja 25-5-2016 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886 Personeelszaken,

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H)

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 2 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 2 1.2 Inhoud van de nota... 2 2 Regelgeving en

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0005531* 16.0005531 Raadsvergadering: 9 juni 2016 Voorstel: 4.50 Agendapunt: 17 Onderwerp Jaarstukken 2015 en concept begroting 2017 Recreatieschap

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Leiden. Illllllllllllllllllllil III i min G Raac ld..'.?.tíftŵ7.teŵ.*nr. Ĩ R. Q r J ^ Wethouder. Bereikbaarheid, Financiën en Economie

Leiden. Illllllllllllllllllllil III i min G Raac ld..'.?.tíftŵ7.teŵ.*nr. Ĩ R. Q r J ^ Wethouder. Bereikbaarheid, Financiën en Economie Wethouder Illllllllllllllllllllil III i min G13.1 602 Bereikbaarheid, Financiën en Economie Leiden Retouradres: Postbus 9100,2300 PC Leiden Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp De jaarrekening 2013 en de begroting 2015 GGD Hart voor Brabant

Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp De jaarrekening 2013 en de begroting 2015 GGD Hart voor Brabant Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SMO Onderwerp De jaarrekening 2013 en de begroting 2015 GGD Hart voor Brabant Voorstel 1. In te stemmen met de jaarrekening 2013 GGD Hart voor Brabant;

Nadere informatie

Aan de raad, Beslispunt: 1. Waar gaat dit voorstel over?

Aan de raad, Beslispunt: 1. Waar gaat dit voorstel over? Agendapunt : 17. Voorstelnummer : 06-050 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Eline van Braak Informatie op te vragen bij : Eline van Braak Portefeuillehouder(s) : weth. J. Mesu Zaaknummer

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

CONCEPT Begroting Concept Programmabegroting 2017

CONCEPT Begroting Concept Programmabegroting 2017 CONCEPT Begroting 2016 Concept Programmabegroting 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 Beleidsbegroting... 4 Programmaplan... 4 Programma 1 Recreatieterreinen... 4 Programma 2 - Recreatieve

Nadere informatie