Actueel # 4 Amsterdam, december 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actueel # 4 Amsterdam, december 2014"

Transcriptie

1 Actueel # 4 Amsterdam, december 2014 Aan de leden van de belangenvereniging Postactieven ABN AMRO Beste leden, U ontvangt op dit moment drie keer per jaar ons blad Actief en dat blijft ongewijzigd. Daarnaast kreeg u een Actueel, wanneer wij nieuwe ontwikkelingen wilden melden. Op de gebieden pensioenen, zorg en welzijn staat er de komende jaren veel te gebeuren. Reden waarom het bestuur heeft besloten om in 2015 vijf keer per jaar een Digitale Nieuwsbrief uit te brengen, zodat we u beter op de hoogte kunnen houden. De Actueel komt hiermede vanaf 2015 in principe te vervallen. U leest hierover verder in deze laatste Actueel meer. Vanzelfsprekend kunt u voor meer informatie altijd op onze website terecht, waar we op dit moment eveneens aan verdere verbetering werken. Rest mij nog u namens ons bestuur prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling toe te wensen. Peter Balen Voorzitter BP AA Het ABN Amro Pensioenfonds sleepte in Wenen de IPE-landenprijs voor Nederland in de wacht. Het pensioenfonds van de ABN AMRO werd door de jury aangewezen als beste van een shortlist van vier fondsen: Pensioenfonds ING, Pensioenfonds RBS Nederland en PMT. Het ABN AMRO fonds kreeg de prijs uitgereikt tijdens de jaarlijkse presentatie van de IPE Awards, de Europese vakprijzen voor pensioenfondsen, die dit jaar plaatsvond in het Hofburg paleis in Wenen. De vijfkoppige jury prees het fonds onder andere voor zijn moed in zijn keuze voor een onetier board (het omgekeerd gemengd bestuursmodel), en noemde ook het balansmanagement en de lage kosten als sterke punten. De IPE Awards werden dit jaar bijgewoond door ruim 600 pensioenbestuurders en - professionals uit zo'n 30 landen.

2 De BP ABN AMRO feliciteert het bestuur van het pensioenfonds van harte met het behalen van deze prestigieuze prijs. Uiteraard blijven we de prestaties van het fonds kritisch volgen, want ook hier geldt: adel verplicht. Wijzigingen in de zorg per 1 januari 2015 Op 1 januari gaat er veel veranderen in de zorg. U hoeft maar een krant open te slaan of naar een praatprogramma op TV te kijken en de angst slaat u mogelijk om het hart. Bedenkt u echter wel dat alles wat per 1 januari goed geregeld is, uiteraard niet in het nieuws komt. In dit artikel kunt u op hoofdlijnen lezen wat er per 1 januari gaat veranderen. Op vier terreinen komen er nieuwe regelingen 1. Er komt een nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) voor de zwaarste, langdurige zorg. Deze zorg wordt in principe alleen maar verleend als er 24 uur zorg en/of ondersteuning nodig is en er geen zicht meer is op herstel. 2.Lichtere vormen van ondersteuning uit de AWBZ, zoals begeleiding en dagbesteding, gaan over naar gemeenten. Net als beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis. U kunt een beroep doen op de gemeente voor deze ondersteuning op grond van Wmo ( Wet maatschappelijke ondersteuning) 3.Verpleging en verzorging thuis worden onderdeel van de Zorgverzekeringswet via de wijkverpleging. Mensen die langere tijd zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, krijgen de eerste 3 jaar de opnamekosten vergoed via de zorgverzekering. De zorgverzekeringswet wordt uitgevoerd door uw eigen zorgverzekeraar. (voor vele abn amro gepensioneerden Zilveren Kruis Achmea) 4.Wonen in een particulier verzorgingshuis of seniorenwoning etc. wordt gezien als wonen in een eigen huis met betaling van huur etc. Het verzorgingshuis oude stijl dat de AWBZ financierde en waarvoor een inkomensafhankelijke en vermogensafhankelijke eigen bijdrage moet worden betaald, bestaat alleen nog voor mensen die eind 2014 in een dergelijk verzorgingshuis zijn gehuisvest. Wat houdt de overgangsregeling Wmo en Zorgverzekeringswet in? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt vervangen door nieuwe regelingen. Deze nieuwe regelingen sluiten beter aan bij de huidige zorgbehoeften van mensen. Lichtere vormen van zorg en ondersteuning uit de AWBZ gaan dan over naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding en verzorging en verpleging aan huis. Als u al AWBZ zorg ontvangt, dan is er voor u een overgangsregeling. Overgangsregeling Wmo 2015

3 Het kan zijn dat uw indicatie voor AWBZ-zorg of Wmo-zorg tot een datum in 2015 of later doorloopt. Als dit zo is, houdt u uiterlijk tot die datum of uiterlijk tot 31 december 2015 recht op de zorg uit die indicatie. Op 1 januari 2016 vervallen op grond van de wet alle indicaties, met uitzondering van de indicaties voor beschermd wonen. Daarvoor geldt een overgangstermijn van tenminste 5 jaar. De overgangsregeling geeft gemeenten de tijd zorgvuldig te kijken welke ondersteuning u nodig heeft na afloop van uw huidige indicatie. Tot die tijd zijn uw rechten beschermd door de overgangsregeling. Overgangsregeling Zorgverzekeringswet Het kan zijn dat uw indicatie voor AWBZ-zorg in 2015 doorloopt. Dit gaat per 1 januari 2015 over naar de Zorgverzekeringswet. Uw zorgverzekeraar zorgt ervoor dat uw AWBZ indicatie op 1 januari 2015 direct verandert in recht op wijkverpleging. Eigen bijdrage en Eigen risico Voor alle individuele Wmo en AWBZ zorg moet een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage worden betaald. In de Wmo bestaan zgn. collectieve regelingen, zoals gebruik maken van dagopvang, vervoer, maar het kan ook geregeld worden voor bv. huishoudelijke hulp etc., daarvoor wordt de eigen bijdrage door de gemeente betaald. Voor persoonsgebonden regelingen, zoals bv. huisaanpassingen, wordt dit door het CAK betaald. De eigen bijdrage bij opname in een verpleeghuis (Wlz) blijft vooralsnog gelijk aan die in de AWBZ. De thuis verpleging en verzorging door de wijkverpleegkundige via de zorgverzekeraar valt buiten de eigen risicoregeling in de zorgverzekering. Zorgverzekeringswet (Zvw) De premie die u voor uw zorgverzekering betaalt, bestaat uit twee delen. - De zogenoemde nominale premie die u voor de basisverzekering betaalt aan uw zorgverzekeraar wordt verhoogd. Op het moment van schrijven van dit artikel is dit voor de meeste zorgverzekeraars nog niet bekend. U bent inmiddels door uw zorgverzekeraar geïnformeerd over de premie in De zogenoemde inkomensafhankelijke premie. Deze premie wordt, tot een maximum inkomen van ongeveer ,00 door de fiscus ingehouden op uw AOW, uw aanvullend pensioen, lijfrente en inkomen uit arbeid. Het percentage voor 2015 bedraagt 4,85% ( was 5,4%). In feite is deze daling voor gepensioneerden een vorm van compensatie voor de verhoging van de nominale premie (zie hierboven). Het eigen risico voor de basisverzekering wordt verhoogd van 360,00 naar 375,00. Dit is lager dan werd verwacht. De wijkverpleging valt evenals bijvoorbeeld de huisarts niet onder het eigen risico. Voor de wijkverpleging is, anders dan in de AWBZ, geen eigen bijdrage verschuldigd.

4 De maximale zorgtoeslag gaat omhoog, maar door een andere berekeningswijze van het eigen aandeel gaat per saldo de zorgtoeslag in 2015 omlaag. Dit artikel is een samenvatting uit de voorlichtingsbulletins 1, 2 en 3 van de NVOG. De volledige artikelen kunt u vinden op de website van het NVOG : en natuurlijk ook op de website van de BP ABN AMRO: Verzekerden van Zilveren Kruis Achmea kunnen ook een beroep doen op de zorgbemiddelaar. Zie hiervoor de website SOCIALE VOORZIENINGEN De Bank heeft een aantal sociale voorzieningen voor u: het Sociaal Fonds ABN AMRO, gezinshulp, gezinsvakanties en een lagere contributie voor het lidmaatschap van Herstellingsoord Dennenheuvel. Vanwege wijzigingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn enkele noodzakelijke wijzigingen in de regeling aangebracht. Doelgroep Deze regels gelden voor iedere: Medewerker; Vroegere Medewerker, die een VUT- of non-activiteitsuitkering van de Bank krijgt; Vroegere Medewerker, van wie het dienstverband na twee jaar volledige arbeidsongeschiktheid door de bank is beëindigd, zolang hij (deels) arbeidsongeschikt is in de zin van de wet; gepensioneerde van de Bank, die meteen na zijn arbeidsovereenkomst of periode met VUT- of non-activiteitsuitkering van de Bank of meteen na de hiervoor genoemde periode van arbeidsongeschiktheid met pensioen is gegaan; nabestaande Partner van een (vroegere) Medewerker, die een nabestaandenpensioen krijgt van het Pensioenfonds van de Bank. De (vroegere) Medewerker moet tot zijn overlijden tot één van de hiervoor genoemde doelgroepen hebben behoord; minderjarige wees van de hiervoor genoemde personen. Beschrijving Sociaal Fonds: De stichting Sociaal Fonds ABN AMRO geeft u individuele financiële hulp als u buiten uw schuld in geldproblemen dreigt te komen of bent gekomen. Deze hulp geldt meestal voor uitgaven met een medische of sociale achtergrond, die het gevolg zijn van onvoorzienbare omstandigheden en uw draagkracht te boven gaan. De hulp is niet bestemd voor schuldsanering en wordt niet als lening verstrekt. Gezinshulp:

5 U kunt een vergoeding voor extra kosten van huishoudelijke gezinshulp krijgen als uw zelfstandige huishouden stagneert, omdat degene die normaal dat huishouden verzorgt ziek is of overleden. U krijgt de vergoeding alleen als: de kosten niet door uw ziektekostenverzekering worden gedekt en u een doktersattest of een indicatie afgegeven door een indicatieorgaan of een besluit van de gemeente waar u woont (vanaf 2015) hebt waarop het aantal toegewezen uren hulp staat en de gezinshulp binnen Nederland gegeven wordt door een erkende instelling. Als een erkende instelling de hulp niet kan verlenen en daarom verwijst naar een niet-erkende instelling moet u een schriftelijke verwijzing van de erkende instelling hebben, waarop ook het aantal toegewezen uren hulp staat. Nadat uw aanvraag voor een vergoeding voor gezinshulp is goedgekeurd, dient u maandelijks de nota s te declareren. Vanwege de wijzigingen per 1 januari 2015 in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) worden in 2015 uw facturen vergoed tot maximaal EUR per kalenderjaar. U krijgt geen vergoeding voor gezinshulp in het weekend of op feestdagen. De bank zal in 2015 de effecten van de wijzigingen van de WMO in kaart brengen. Naar aanleiding hiervan zal deze regeling in 2016 mogelijk verder worden aangepast. Als u vanuit een andere instantie ook een tegemoetkoming in de kosten krijgt of als er achteraf een correctie van de kosten of de indicatie wordt gemaakt, dient u de bewijsstukken hiervan per omgaande aan de bank te zenden, waarna de bank de vergoeding opnieuw zal berekenen. Teveel betaalde bedragen worden teruggevorderd. De vergoeding wordt in beginsel gedurende een periode van maximaal 52 weken gegeven, met de mogelijkheid van verlenging. Als deze periode drie maanden of langer wordt onderbroken, gaat de periode weer opnieuw voor maximaal 52 weken lopen. Gezinsvakanties: U kunt een vergoeding in de kosten van gezinsvakanties krijgen als u en uw Partner samen een jaarinkomen (Salaris verhoogd met vaste toeslagen en het Benefit Budget, VUT- of nonactiviteitsuitkering, aanvulling en arbeidsongeschiktheidsuitkering, of pensioen en AOW, met vaste toeslagen zoals vakantiegeld) van maximaal EUR bruto hebben. Als u door een handicap van uzelf of een gezinslid aangewezen bent op duurdere vakantiefaciliteiten, geldt geen maximuminkomen, maar u krijgt de vergoeding dan alleen als de Bank vooraf akkoord is met uw aanvraag. De vergoeding is voor maximaal twee weken vakantie per jaar en bedraagt per week bij een bruto jaarinkomen: Bruto jaarinkomen Hoogte van de vergoeding

6 minder dan EUR %, maar maximaal EUR 272 vanaf EUR tot EUR %, maar maximaal EUR 227 vanaf EUR tot EUR %, maar maximaal EUR 182 vanaf EUR tot EUR %, maar maximaal EUR 136 Deze jaarinkomens zijn de functie-eindsalarissen van respectievelijk de schalen 2, 3, 4 en 5 verhoogd met 10%. Op de vergoeding worden loonheffing en premies werknemersverzekeringen ingehouden en daarna uitbetaald met uw salaris, uitkering of pensioen. U dient de vergoeding bij gezinsvakanties binnen een halfjaar na afloop van de vakantie te declareren. De kosten voor gezinshulp en gezinsvakanties worden betaald uit de middelen van de sociale voorzieningen. De werking van het totale pakket voorzieningen wordt ten minste eenmaal per jaar beoordeeld door de Commissie Sociale Voorzieningen, die zo nodig aanpassingen doorvoert, de middelen voor sociale voorzieningen (met uitzondering van het vermogen van het Sociaal Fonds) beheert en de Bank adviseert over de jaarlijkse toewijzing van middelen. Herstellingsoord Dennenheuvel: U kunt met korting lid worden van Herstellingsoord Dennenheuvel in Hilversum. Dit lidmaatschap geeft u een aanzienlijke korting op het tarief voor dagverpleging. Dennenheuvel biedt de mogelijkheid onder specialistische begeleiding en 24-uurszorg te herstellen van een ernstige ziekte, na ontslag uit het ziekenhuis of van mentale overbelasting, als de noodzakelijke hulp in uw eigen woonomgeving moeilijk te realiseren is. De kosten van het lidmaatschap bedragen per jaar bij: individuele aanmelding voor de leeftijd van 65 jaar is bereikt EUR 40,50; individuele aanmelding vanaf 65 jaar EUR 81; een medelidmaatschap voor een huisgenoot de helft van de contributie van een individueel lidmaatschap, dus afhankelijk van de leeftijd bij aanmelding EUR 20,25 en EUR 40,50. Uitbetaling gezinshulp en gezinsvakanties Nadat uw aanvraag om een vergoeding bij gezinshulp is goedgekeurd, moet u maandelijks met nota s declareren. U moet de vergoeding bij gezinsvakanties declareren binnen een halfjaar na afloop van de vakantie. Personeelscondities op hypotheken vervallen per 1 januari 2015

7 Het bestuur heeft enkele weken geleden met HR Reward gesproken over beëindiging van de personeelscondities op hypotheken. Dit nieuws komt niet uit de lucht vallen. Via de media werd duidelijk dat dit onderwerp actueel was. Het verbaasde ons dan ook niet dat wij voor een gesprek werden uitgenodigd omdat de afspraak is dat bij wijziging van personeelscondities de BP ABN AMRO gehoord zal worden. Het gesprek was niet bedoeld om onze mening te vragen maar ons op de hoogte te brengen van het besluit van de raad van bestuur. Dezelfde procedure is gevolgd bij de raad van medewerkers. Afgesproken werd dat de bekendmaking voor actieven en gepensioneerden op uniforme wijze en, indien mogelijk, op hetzelfde ogenblik zou plaatsvinden; in ieder geval voordat berichten in de pers zouden verschijnen. Het is dan ook jammer dat onderstaande brief van Caroline Princen alleen aan de medewerkers is gericht en niet aan de gepensioneerden met personeelscondities. Behalve de brief van Caroline Princen is de lijst met mogelijke vragen en antwoorden eveneens in deze Actueel opgenomen. Het bestuur heeft de indruk dat de gevolgen voor gepensioneerden beperkt zullen zijn. Betreft: Beëindiging personeelskorting bij nieuw af te sluiten hypotheken Beste collega, De afgelopen weken is de personeelskorting op hypotheken veel in het nieuws geweest. Aanleiding hiervoor waren de aankondigingen van collega-banken om de regeling voor hun personeel te beëindigen. Ook medewerkers van ABN AMRO hebben altijd gebruik kunnen maken van een korting op hun ABN AMRO hypotheek. Vorige week hebben we besloten om de regeling te beëindigen voor nieuw af te sluiten hypotheken. Voor medewerkers die al in dienst zijn geldt een overgangsregeling van een jaar, tot 31 december Hieronder vind je meer informatie. Waarom? Onze keuze is in lijn met de huidige tijdgeest en de maatschappelijke wens om de omvang van personeelsvoordelen, onder meer in de financiële sector, in te perken. Wat betekent dit? Huidige medewerkers die na 31 december 2015 een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO afsluiten en passeren, betalen hetzelfde tarief als onze klanten. ABN AMRO heeft verschillende hypotheektarieven. Medewerkers krijgen na 31 december 2015 het gunstige arrangementstarief aangeboden. Dit tarief geldt ook voor nieuwe medewerkers die na 31 december 2014 in dienst treden én na die datum hun arbeidsovereenkomst tekenen. Wat betekent dit als je al een hypotheek met personeelskorting hebt? Medewerkers houden de personeelskorting tot het einde van de looptijd van hun huidige hypotheek. In de meeste gevallen is dit 30 jaar. Binnen deze periode behoud je je personeelskorting, dus ook bij het verlengen van de rentevaste periode of bij een verhuizing. Dit geldt voor alle ABN AMRO medewerkers en voor gepensioneerden, arbeidsongeschikten en weduwen of weduwnaars van (oud)medewerkers. Overgangsjaar 2015

8 Om collega s die bijvoorbeeld op dit moment overwegen een huis te kopen of hun huis te verbouwen niet te confronteren met een abrupte wijziging, hebben we ervoor gekozen om 2015 een overgangsjaar te laten zijn. Dit geldt ook voor collega s met een tijdelijk contract en voor nieuwe collega s die vóór 1 januari 2015 het arbeidscontract hebben getekend. Je kunt, tot en met 31 december 2015, een hypotheek met personeelskorting op de oude voorwaarden passeren. De advies- en afhandelingskosten worden jaarlijks vastgesteld. De hoogte van deze kosten voor 2015 is nog niet bepaald. Vragen? Je kunt voor vragen over wat het persoonlijk voor jou betekent, contact opnemen met je hypotheekadviseur of met het Advies Service Center Voor algemene vragen kun je contact opnemen met de HR Service Desk: (020-3) Met vriendelijke groet, Caroline Princen lid Raad van Bestuur Beëindiging van de personeelskorting bij nieuw af te sluiten hypotheken vragen en antwoorden Deze vragen en antwoorden betreffen het besluit om de personeelskorting op de hypotheekrente te beëindigen. Algemene vragen 1. Wat is er precies besloten ten aanzien van de personeelskorting op de hypotheekrente? ABN AMRO heeft besloten om de personeelskorting van een derde op de hypotheekrente te beëindigen voor nieuw af te sluiten hypotheken. Dit betekent het volgende: - Als je op of na 1 januari 2015 een arbeidscontract tekent bij ABN AMRO, kun je geen gebruik meer maken van de personeelskorting op de hypotheekrente. In plaats daarvan krijg je het gunstige arrangementstarief. - Als je vóór 1 januari 2015 een arbeidscontract hebt getekend bij ABN AMRO, geldt een overgangsperiode tot 1 januari Je kunt dan uiterlijk op 31 december 2015 een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO laten passeren, mét de oude personeelskorting op de hypotheekrente. Als er reeds een bestaande hypotheek is kan je de lopende rente laten omzetten naar de oude personeelskorting. - Als je al gebruik maakt van de personeelskorting blijven de gemaakte afspraken van kracht conform de van toepassing zijnde regeling. Alle ABN AMRO medewerkers (en daaraan gelijkgestelden) die op hun huidige hypotheek personeelskorting hebben, houden deze personeelskorting tot het einde van de looptijd van de huidige hypotheek. - De advies- en afhandelingskosten worden jaarlijks vastgesteld. De hoogte van deze kosten voor 2015 is nog niet bepaald. 2. Waarom wordt de personeelskorting op de hypotheekrente gestopt? ABN AMRO streeft ernaar om personeelscondities aan te bieden die passen bij de tijdgeest en de

9 markt waarin wij opereren. Er is een maatschappelijke wens om de voordelen voor personeel, onder meer in de financiële sector, in te perken. In lijn met deze ontwikkeling heeft ABN AMRO besloten om de personeelscondities in het vervolg op een nieuw leest te schoeien. Nieuw personeel krijgt daarom het arrangementstarief en niet meer de korting op de hypotheekrente. 3. Beëindigen andere banken de personeelskorting op de hypotheekrente ook? En wat doen andere bedrijven die korting geven op eigen producten? Een versobering van personeelsvoordelen geldt bij meer bedrijven, ook in de financiële sector. 4. Hoe ziet de huidige kortingsregeling voor medewerkers eruit? De personeelsregeling voor hypotheken van ABN AMRO houdt in dat medewerkers en gelijkgestelden een derde korting ontvangen op het rentetarief dat ABN AMRO aan klanten biedt. Daarbij wordt getoetst of de hoogte van de hypotheek passend is bij het inkomen. Als medewerker betaal je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek daarnaast ook gereduceerde advieskosten en/of afhandelingskosten. 5. Wat zijn gelijkgestelden? Een gelijkgestelde is: - Een oud-medewerker die een VUT- of non-activiteitsuitkering van ABN AMRO krijgt; - Een gepensioneerde medewerker die aansluitend op zijn dienstverband bij ABN AMRO of vanuit een VUT- of non-activiteitsuitkering van de bank met pensioen is gegaan; - Een (oud-) medewerker van wie het dienstverband na twee jaar volledige arbeidsongeschiktheid door de bank is beëindigd, zolang hij (deels) arbeidsongeschikt is in de zin van de wet; - De nabestaande van een (oud-) medewerker in één van deze groepen, die een nabestaandenpensioen krijgt van het Pensioenfonds van de bank. De (oud-) medewerker moet tot zijn overlijden recht hebben gehad op personeelscondities. 6. Wat betekent dit als ik na 31 december 2015 een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO wil afsluiten? Als je uiterlijk op 31 december 2015 een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO passeert, krijg je nog personeelskorting op de hypotheekrente mits je voor 1 januari 2015 in dienst bent van ABN AMRO of een arbeidscontract hebt getekend met ABN AMRO. Als je na deze datum een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO passeert, betaal je het arrangementstarief. 7. Wat is het passeren van een hypotheek? Het passeren van een hypotheek is het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris. De hypotheekakte is het contract dat hoort bij het afsluiten van een hypotheek. Bij een hypotheekakte geef je als hypotheeknemer een onroerend goed als onderpand aan de hypotheekverstrekker (in dit geval ABN AMRO). De hypotheekgever geeft een geldlening in ruil voor dit onderpand. Vragen als je gebruik maakt van de personeelsregeling hypotheken 8. Ik heb een hypotheek met personeelskorting. Wat verandert er voor mij? Alle ABN AMRO medewerkers (en daaraan gelijkgestelden) die op hun huidige hypotheek de personeelskorting hebben, houden de oude personeelskorting tot het einde van de looptijd van de huidige hypotheek.

10 9. Wat is de looptijd van een hypotheek? De looptijd is 30 jaar maar kan ook korter zijn. Aan het einde van de looptijd moet de lening zijn terugbetaald. Het verlengen van de looptijd tegen personeelscondities is niet mogelijk. 10. Behoud ik mijn personeelskorting na einde looptijd van mijn huidige hypotheek? Nee, bij het einde van de looptijd van de huidige hypotheek komt de personeelskorting te vervallen. 11. Is de looptijd hetzelfde als een rentevaste periode? Nee, de rentevaste periode is de periode waarvoor het door jou te betalen rentetarief vaststaat. Een rentevaste periode van bijvoorbeeld tien jaar betekent dus dat je met ABN AMRO hebt afgesproken welk rentetarief je over een periode van tien jaar zult gaan betalen. Aan het einde van deze periode spreek je een nieuwe rentevaste periode af. 12. Behoud ik mijn korting als mijn rentevaste periode afloopt? Ja, je houdt je personeelskorting tot het einde van de looptijd van je huidige hypotheek. In het verlengingsvoorstel wordt de personeelskorting meegenomen. 13. Ik heb een hypotheek met personeelskorting en ik wil na 1 januari 2016 een nieuw huis kopen. Behoud ik mijn personeelskorting? Je houdt je personeelskorting tot het einde van de looptijd van je huidige hypotheek. Je houdt je personeelskorting dus ook als je bij verhuizing naar een nieuwe woning je huidige hypotheek meeneemt. Dit noemen wij de meeneemregeling. (Zie ook de volgende vraag). 14. Wat is de meeneemregeling precies? De meeneemregeling werkt als volgt: ABN AMRO doet je voor je nieuwe hypotheek een aanbod voor hetzelfde bedrag en tegen exact dezelfde rentevoorwaarden als je huidige hypotheek. Daarbij blijft de einddatum van de rentevaste periode van de huidige hypotheek gehandhaafd. Ook het oude rentepercentage neem je mee. Deze wordt echter eventueel wel gecorrigeerd met opslagen of kortingen die verband houden met de nieuw af te sluiten hypotheek. 15. Ik wil na 1 januari 2016 een nieuw huis kopen met een hogere hypotheek. Behoud ik dan mijn personeelskorting? Als je een hypotheek wilt afsluiten voor een hoger bedrag dan jouw huidige hypotheek, dan kun je voor de extra financieringsbehoefte een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de dan geldende rentecondities; hierover krijg je de hypotheekrente op basis van de nieuwe regels. Je behoudt in dit geval wel de personeelskorting over het hypotheekbedrag van je huidige hypotheek, mits je gebruik maakt van de meeneemregeling. Een rekenvoorbeeld waarbij de nominale rente hoger is dan de rente met personeelskorting: je hebt een hypotheek van tegen een nominale rente van 4,5% (met personeelskorting 3% rente). De huidige rente is 5%. Je verhuist met gebruikmaking van de meeneemregeling naar een huis van In de nieuwe situatie heb je dan een hypotheek van tegen 3% rente en een hypotheek van tegen 5% rente.

11 16. Ik wil mijn huidige hypotheek na 1 januari 2016 verhogen, bijvoorbeeld om een verbouwing te kunnen financieren. Kan dat nog onder de personeelscondities? Voor de extra financieringsbehoefte voor deze verbouwing kan je een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de dan geldende rentecondities; hierover krijg je geen personeelskorting op de hypotheekrente. Je behoudt wel je personeelskorting op je huidige hypotheek. Een rekenvoorbeeld: Je hebt een hypotheek van tegen een nominale rente van 4,5% (met personeelskorting 3% rente). Je financiert de verbouwing met een hypotheek van tegen de huidige rente van 5%. In de nieuwe situatie heb je dan een hypotheek van tegen 3 % rente en een hypotheek van tegen een nominale rente van 5%. 17. Ik wil na 1 januari 2016 mijn hypotheek wijzigen, bijvoorbeeld van aflossingsvrij naar lineair. Behoud ik de personeelskorting? Ja, zolang je het hypotheekbedrag niet verhoogt, behoud je de personeelskorting, de rente blijft dezelfde. 18. Ik heb momenteel twee huizen en ontvang op allebei korting op de rente. Wat verandert er? Zolang het ene huis niet verkocht is gelden voor beide hypotheken de hiervoor genoemde regels. 19 Ik ben een nieuw personeelslid heb voor 1 januari 2015 mijn arbeidscontract getekend en kom per 2 januari 2015 bij de bank werken? Alle nieuwe medewerkers die voor 1 januari 2015 hun arbeidscontract hebben getekend kunnen tot 31 december 2015 gebruik maken van de oude personeelskorting. Is een arbeidscontract op of na 1 januari 2015 getekend dan gelden de nieuwe regels. Vragen als je nog geen gebruik maakt van de regeling 20. Ik ben medewerker van ABN AMRO en wil gebruik maken van de personeelskorting op hypotheken. Is dat mogelijk? Ja, je kunt een hypotheek tegen oude personeelscondities afsluiten, mits je voor 1 januari 2015 een arbeidscontract met ABN AMRO hebt getekend en deze hypotheek uiterlijk op 31 december 2015 is gepasseerd. ABN AMRO medewerkers die na 31 december 2015 een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO afsluiten en passeren, betalen het arrangementstarief. 21. Wat verandert er voor gepensioneerden, arbeidsongeschikten en weduwen of weduwnaars van (oud-) ABN AMRO medewerkers die op hun huidige hypotheek personeelskorting genieten? Voor deze zogenaamde gelijkgestelden gelden exact dezelfde voorwaarden als voor ABN AMRO medewerkers. 22. Hebben mijn erfgenamen recht op de personeelskorting of stopt deze als ik overlijd? Alleen de (geregistreerd) partner van de (oud-) ABN AMRO medewerker heeft recht op de personeelskorting. Andere erfgenamen hebben geen recht op personeelskorting (zie ook punt 5).

12 Uniek aanbod voor het ABN AMRO World Tennis Tournament 2015! Van maandag 9 tot en met zondag 15 februari 2015 wordt de 42ste editie van het ABN AMRO WTT gehouden. Het ABN AMRO WTT behoort tot de '500 series categorie' toernooien, wat betekent dat het een erg aantrekkelijk toernooi is voor topspelers. Voor deze 42ste jubileum heeft toernooidirecteur Richard Krajicek de winnaar van vorig jaar Thomas Berdych kunnen vastleggen evenals Andy Murray, Stanislas Wavrinka en Milos Raonic. Voor de meest actuele informatie over het deelnemersveld kunt u terecht op U kunt kaarten bestellen voor maandag of dinsdag (10.00 uur tot uur). U kunt kiezen uit de volgende twee kaarten: VIP kaart, met toegang tot het Sportpaleis, de ABN AMRO Lounge en catering gedurende het programma. De kosten bedragen op maandag 72,50 per persoon en op dinsdag 75,50 per persoon. Een losse kaart, exclusief catering en toegang tot de ABN AMRO Lounge, geeft toegang tot het Sportpaleis voor de tenniswedstrijden. De prijs is 21,00 per persoon. Ga naar om de kaarten te bestellen! U heeft, ongeacht de keuze van uw kaart, toegang tot Sports Plaza waar de trainingen plaatsvinden van de toppers en toegang tot Tennis Plaza met alle winkeltjes. Indien u met de auto komt, kunt u gelijk een uitrijdkaart voor de Q-Park Zuidplein bij uw bestelling opgeven. NIEUWSBRIEF gaat ACTUEEL vervangen Met ingang van 2015 wil het bestuur de leden van de BPAA, naast het blad ACTIEF 5x per jaar van actuele informatie gaan voorzien door middel van een NIEUWSBRIEF. Deze Nieuwsbrief komt dan in de plaats van ACTUEEL. Ieder lid van de BPAA, die beschikt over een adres kan zich gaan aanmelden voor deze NIEUWSBRIEF uitgaven. Momenteel zijn wij de website hiervoor aan het gereed maken. Zodra de mogelijkheid bestaat tot aanmelding zullen wij u hiervan op de hoogte stellen. De nieuwsbrieven worden straks uitsluitend digitaal verzonden. Ze zullen ook op de website worden geplaatst.

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

Regeling bedrijfsfitness

Regeling bedrijfsfitness IBN stelt bedrijfsfitness ter beschikking aan bijna alle medewerkers. Als u wilt weten of u mee kunt doen aan bedrijfsfitness, volgt u de stappen die hieronder zijn aangegeven. Kan ik mee doen aan bedrijfsfitness?

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN

De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN AOW De AOW-leeftijd stijgt verder. Wordt u vóór 1 oktober 2015 65 jaar, dan gaat uw AOW drie maanden na uw 65 e verjaardag in. 65

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Zorgverzekeringswet

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Zorgverzekeringswet Een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Zorgverzekeringswet Hoe wordt jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) geregeld? In deze folder lees je hoe het PGB voor verpleging en verzorging (PGB vv) bij Kiemer Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start

Nadere informatie

Bedrijfsfitness informatie

Bedrijfsfitness informatie IBN stelt bedrijfsfitness ter beschikking aan bijna alle medewerkers. Als u wilt weten of u mee kunt doen aan bedrijfsfitness, volgt u de stappen die hieronder zijn aangegeven: Kan ik meedoen aan bedrijfsfitness?

Nadere informatie

Mevrouw Van der Heuvel heeft haar PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld

Mevrouw Van der Heuvel heeft haar PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld Mevrouw Van der Heuvel heeft haar PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld Hoe wordt uw Persoonsgebonden Budget (PGB) geregeld? Een persoonsgebonden

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl Inhoud

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) verpleging en verzorging Wat verandert er in 2015? De overheid wil de langdurige zorg toegankelijk, goed en betaalbaar

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Leven met een chronische ziekte of handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. Door

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten?

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Kwaliteitscheck 1.)Verloop en tijdsduur Voordat je een hypotheek afsluit, moet de adviseur met jou een aantal stappen doorlopen. Hij moet jou van tevoren uitleggen welke stappen dat zijn. De stappen die

Nadere informatie

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)?

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Veel gestelde vragen Aanbod Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. De overheid betaalde tot 2014

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Beste klant, De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gedaald. Daardoor houden steeds meer mensen na verkoop van de woning een restschuld over. Als de verkoopopbrengst

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Welkom bij de HypotheekSpecialist

Welkom bij de HypotheekSpecialist Welkom bij de HypotheekSpecialist Meepraten over hypotheken Als u een huis wilt kopen, hoef u niet alles te weten over hypotheken. Het is wel in uw voordeel als u over de belangrijkste basiskennis beschikt.

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Regeling Anw-aanvulling

Regeling Anw-aanvulling Regeling Anw-aanvulling Een verzekering tegen het Anw-hiaat De Algemene nabestaandenwet (Anw) De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds van PostNL en TNT Express 4 6 Meer weten? www.pensioenpostnl.nl

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

Huis opeten? Liever niet. Rabobank Centraal Zuid-Limburg

Huis opeten? Liever niet. Rabobank Centraal Zuid-Limburg Huis opeten? Liever niet Rabobank Centraal Zuid-Limburg Esther van Wegberg en Harry Delnoij 04-11-2014 Programma Aanleiding en welkom Uitleg AWBZ regeling Voorbeeldberekeningen eigen bijdrage Tips en mogelijke

Nadere informatie

Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente

Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente Gemeente Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo Inhoud ALGEMENE VRAGEN... 3 Bij welke zorgverzekeraars kan ik een collectieve verzekering afsluiten?...

Nadere informatie

Veranderingen in de financiering van zorg

Veranderingen in de financiering van zorg Veranderingen in de financiering van zorg Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor alle cliënten van De Twentse Zorgcentra en hun wettelijk vertegenwoordigers. Waar gaat deze brochure

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof Levensloopregeling Spaar voor uw verlof De Levensloopregeling Spaar voor uw verlof Nederland verandert. Non stop werken tot aan ons pensioen is niet meer vanzelfsprekend, we willen werk kunnen combineren

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.3.528 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 brochure bronnen de brochure Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 van het CAK (uitgave november 2012). De brochure is ook

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN De keuze van de juiste hypotheek is uiteindelijk net zo belangrijk als de keuze

Nadere informatie

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012 Je hypotheek en de belasting in 2012 Hier vind je een toelichting op het jaaroverzicht van je SNS Hypotheek. Ook lees je hier de belangrijkste fiscale regels die in 2012 gelden voor de eigen woning, hypotheek,

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Informatie over uw pensioenbetaling. Lees deze folder voordat u het formulier Uw pensioenbetaling invult.

Informatie over uw pensioenbetaling. Lees deze folder voordat u het formulier Uw pensioenbetaling invult. Informatie over uw pensioenbetaling Lees deze folder voordat u het formulier Uw pensioenbetaling invult. Pensioenbetaling U ontvangt straks elke maand pensioen. In deze folder leest u allerlei praktische

Nadere informatie

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Voor de algemene tegemoetkoming vanuit de Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) over 2013 zijn de voorwaarden voor zorggebruik gewijzigd. Daarnaast

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 De halfwezenuitkering 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat gaat er van

Nadere informatie

Extra inkomen voor uw partner. Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer

Extra inkomen voor uw partner. Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Extra inkomen voor uw partner Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Waarom deze brochure? Als u komt te overlijden, dan wilt u dat uw partner en eventuele kinderen goed verzorgd achterblijven. Het

Nadere informatie

POLITIEVAKORGANISATIE. met elkaar - voor elkaar ACP. DTZ voor senioren. DTZ voor senioren. met elkaar - voor elkaar

POLITIEVAKORGANISATIE. met elkaar - voor elkaar ACP. DTZ voor senioren. DTZ voor senioren. met elkaar - voor elkaar POLITIEVAKORGANISATIE POLITIEVAKORGANISATIE ACP DTZ voor senioren 1 Inleiding Deze folder gaat over de Distorsie Toeslag Ziektekosten (DTZ) voor Senioren van de ACP. Dat betekent dat deze informatie alle

Nadere informatie

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen (076) 525 15 15 www.zorgvoorelkaarbreda.nl Inhoud Pagina 3 Inkomensvoorzieningen BredaPas, seniorentoeslag, collectieve ziektekostenverzekering, kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Infoblad PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Na 1 januari 2015 blijft het pgb mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning. u Wat is een pgb? Een pgb is een persoonsgebonden budget dat ingezet

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

6.1 De AOW. Een alleenstaande krijgt 70% van het minimumloon. Gehuwden of samenwonenden krijgen 100% van het minimumloon.

6.1 De AOW. Een alleenstaande krijgt 70% van het minimumloon. Gehuwden of samenwonenden krijgen 100% van het minimumloon. 6.1 De AOW In 1957 is in Nederland de AOW ingevoerd door premiers Willem Drees (PVDA). Iedereen die 65 jaar of ouder is, krijgt een uitkering van de staat. Deze uitkering hangt af van het aantal jaren

Nadere informatie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades VUT Reglement Uitgave februari 2006 REGLEMENT VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING DSM GIST SERVICES B.V. Inhoudsopgave blz. Artikel 1 Definities...

Nadere informatie

Met pensioen Informatie voor Heineken-medewerkers die vanuit de actieve dienst met pensioen gaan

Met pensioen Informatie voor Heineken-medewerkers die vanuit de actieve dienst met pensioen gaan Met pensioen Informatie voor Heineken-medewerkers die vanuit de actieve dienst met pensioen gaan De uitbetaling van uw Heineken-pensioen Belasting Zorgverzekering De Heineken-extra s De Vereniging Van

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Samen sterker

Lees deze brochure zorgvuldig door. Samen sterker Uw hypotheekadvies bij de Rabobank Lees deze brochure zorgvuldig door. Samen sterker Uw hypotheekadvies bij Rabobank U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt zich

Nadere informatie

Uw pensioen in zicht. Wat u kunt kiezen, wat u moet weten

Uw pensioen in zicht. Wat u kunt kiezen, wat u moet weten Wat u kunt kiezen, wat u moet weten Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert de pensioenregeling uit van Tata Steel in IJmuiden en Danieli Corus Technical Services B.V. Voor het gemak spreken we in de rest

Nadere informatie

Verzekering en zorg buitenland

Verzekering en zorg buitenland Verzekering en zorg buitenland Begrippenlijst Acceptatieplicht De zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de zorgverzekering. Hij mag u niet weigeren vanwege uw leeftijd, gezondheidstoestand

Nadere informatie

Als u AOW krijgt. Inhoud Wat is AOW 2

Als u AOW krijgt. Inhoud Wat is AOW 2 Als u AOW krijgt Inhoud Wat is AOW 2 Wie krijgt AOW 2 Vanaf wanneer krijgt u AOW 3 Hoeveel AOW krijgt u 3 Wat gaat er van uw AOW af 5 Hoe kunt u AOW krijgen 6 Andere pensioenen naast uw AOW 6 Meer informatie

Nadere informatie

Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015

Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015 Mantelzorgcompliment Van het SVB ( Sociale verzekeringsbank) Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015 24-07-2013 De staatssecretaris van VWS heeft in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld

Nadere informatie

Koopsom Garantie Polis

Koopsom Garantie Polis Voorwaarden Koopsom Garantie Polis 1311 Deze voorwaarden beschrijven uw verzekering. De Koopsom Garantie Polis is een levensverzekering. U spreekt met ons af dat wij uitkeren als de verzekerde op de einddatum

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016

Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016 Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016 N U N S P E E T ELSPEET HULSHORST VIERHOUTEN 1. PERSOONSGEGEVENS Uzelf Partner Voorletter(s) en achternaam Geboortedatum Burgerservicenummer

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen Nieuwsbrief DECEMBER 2016 Alle medewerkers van de IASZ wensen u prettige feestdagen en een goed 2017! Wijzigingen beleid bijzondere bijstand Tevredenheidsonderzoek In dit nummer: Collectieve zorgverzekering

Nadere informatie

Pensioenfonds Vopak Individueel pensioenbeleggen. Pagina. Bijna met pensioen

Pensioenfonds Vopak Individueel pensioenbeleggen. Pagina. Bijna met pensioen Pensioenfonds Vopak Individueel pensioenbeleggen Pagina Bijna met pensioen Voorwoord Misschien droomt u van verre reizen of heeft u straks eindelijk tijd om uw oude hobby weer op te pakken. Maar het kan

Nadere informatie

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo Samenvatting Sociale kaart en sociale zekerheid 11-05-17 Sharon.D H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo 10.1 Het systeem van de zorgverzekeringswet(zvw) De Zvw verplicht iedere ingezetene

Nadere informatie

ABN AMRO Risicoverzekering

ABN AMRO Risicoverzekering Voorwaarden 1304 ABN AMRO Risicoverzekering Wat staat er in deze voorwaarden? Blad 1: Algemene afspraken Blad 3: Wat mag u van ons verwachten? Blad 5: Wat verwachten wij van u? Blad 6: Wat mag u veranderen

Nadere informatie

Budget Hypotheek. 3 U kunt de Budget Hypotheek meeverhuizen als u een nieuwe woning koopt.

Budget Hypotheek. 3 U kunt de Budget Hypotheek meeverhuizen als u een nieuwe woning koopt. Budget Hypotheek Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? En vindt u het niet erg om wat beperktere voorwaarden te hebben dan bij onze andere leningen? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor

Nadere informatie

Gemeente Noord Beveland

Gemeente Noord Beveland Gemeente Noord Beveland Aan inwoners 65- en 65+ Gemeente Noord-Beveland M.A. de Ruijterlaan 2 Postbus 2118 4460 MC GOES Tel. (0113) 249 Fax. 0113-230876 Bankrelatie: BNG 's-gravenhage Banknr. 28 50 66

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 Als u een kind onder 18 jaar heeft 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017.

Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017. Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017. Voor wie is deze tegemoetkoming bedoeld? De tegemoetkoming is een vergoeding voor de

Nadere informatie

Uw hypotheek en de Belastingdienst

Uw hypotheek en de Belastingdienst Handleiding bij uw belastingaangifte 2011 Uw hypotheek en de Belastingdienst De jaaropgave en uw belastingaangifte 2011 Binnenkort vult u uw belastingaangifte over 2011 in. Om het voor u gemakkelijker

Nadere informatie

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.18-0413 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning In deze brochure staat de volgende informatie In deze brochure de volgende informatie ouwwoning? u uw verbouwen? Of Dangaat is de

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

De Starterslening. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening Een steuntje in de rug voor woningkopers en...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Werkloos Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen VOOR: Gepensioneerden AGRIFIRM 24 en 26 maart 2015. Kort filmpje over mijn voettocht

Nadere informatie

Het Wmo-loket PERSOONSGEBONDEN BUDGET Hulp bij het huishouden

Het Wmo-loket PERSOONSGEBONDEN BUDGET Hulp bij het huishouden 2 informatie voor bedrijven editie 2009 Informatie en adressen: Wmo-loket Gevestigd in het gemeentehuis van Smallingerland, Gauke Boelensstraat 2 9203 RM Drachten Postadres: postbus 10.000, 9200 HA Drachten

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw hypotheekadvies bij de Rabobank. Een aandeel in elkaar

Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw hypotheekadvies bij de Rabobank. Een aandeel in elkaar Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw hypotheekadvies bij de Rabobank Een aandeel in elkaar Uw hypotheekadvies bij Rabobank U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt

Nadere informatie

In dienst..s. nsioenfonds UWV

In dienst..s. nsioenfonds UWV In dienst..s. nsioenfonds UWV Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start automatisch met de opbouw van pensioen. Pensioenfonds UWV zorgt ervoor dat zowel de opbouw nu, als de uitkering later in

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

Uw pensioen in zicht. Wat u kunt kiezen, wat u moet weten

Uw pensioen in zicht. Wat u kunt kiezen, wat u moet weten Wat u kunt kiezen, wat u moet weten 3 Inhoud Pensioenfonds Hoogovens heeft voor de deelnemers aan Pensioenregeling 2015 een online pensioenplanner ontwikkeld die u vindt op onze website. Met de pensioenplanner

Nadere informatie

SNS Budget Hypotheek

SNS Budget Hypotheek Productwijzer Hypotheken SNS Budget Hypotheek De eerste hypotheek zonder onnodige extra s Wat voor huis u ook koopt, u wilt nooit teveel geld uitgeven. Dus waarom moet u bij de meeste hypotheken betalen

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Extra inkomen voor uw partner

Extra inkomen voor uw partner We zorgen ervoor dat u goed zit Extra inkomen voor uw partner Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Printvriendelijke versie Waarom deze brochure? Als u komt te overlijden, dan wilt u dat uw partner

Nadere informatie

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Je bijbouwe hypotheek verhogen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring hebben opgedaan

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Aandeel in elkaar

Lees deze brochure zorgvuldig door. Aandeel in elkaar Uw hypotheekadvies bij de Rabobank Lees deze brochure zorgvuldig door. Aandeel in elkaar Uw hypotheekadvies bij Rabobank U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt zich

Nadere informatie