Werkwijze Arbeidstoeleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkwijze Arbeidstoeleiding"

Transcriptie

1 Werkwijze Arbeidstoeleiding versie 3 februari 2011

2

3 1. Voorwoord Een manier om de re-integratiekansen te vergroten is om er voor te zorgen dat in de basisvoorwaarden voor re-integratie is voorzien wanneer de detentie eindigt. Eén van die basisvoorwaarden is dat de (ex) gedetineerde bij ontslag uit detentie direct kan beschikken over inkomen om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Het ontbreken van inkomen vormt een risisco op recidive. Het heeft de voorkeur wanneer de (ex-)gedetineerde zijn inkomsten kan verwerven uit werk. Als dat niet mogelijk is dan is het van belang dat direct bij ontslag uit detentie (een voorschot op) een uitkering beschikbaar is. Om de kans op werk voor de (ex-)gedetineerden te vergroten is het Gevangeniswezen een samenwerking met UWV WERKbedrijf en gemeenten gestart onder de titel arbeidstoeleiding vanuit detentie. Dat is een ambitieuze aanpak omdat de doelgroep gedetineerden niet de gemakkelijkste is als het gaat om het vinden van werk. Het detentieverleden maakt het al lastig, bovendien is er bij deze groep vaak sprake van diverse andere problemen als schulden, dakloosheid, verslaving of psychiatrische problemen. De afgelopen twee jaar is de samenwerking op zeven locaties beproefd. De ervaringen en uitkomsten van de uitgevoerde pilots, waren de ingrediënten voor deze werkwijze. Werken volgens de werkwijze arbeidstoeleiding vanuit detentie kan bijdragen aan het vergroten van re-integratiekansen van (ex) gedetineerden, kosten besparen op uitkeringen en de lokale veiligheid vergroten. In hoofdstuk zes staat het werkproces beschreven om de samenwerking tussen een Penitentiaire Inrichting (PI), UWV WERKbedrijf en gemeenten gericht op arbeidstoeleiding van gedetineerden te ontwikkelen en vorm te geven. Met deze werkwijze als leidraad kan vanuit een PI, gemeente(n) en UWV WERKbedrijf (via een Werkplein) de samenwerking in de regio opgestart worden.

4

5 2. Inleiding Per jaar keren ongeveer ex-gedetineerde volwassen (18+) burgers na verblijf in detentie terug in de maatschappij. Velen van hen vallen na detentie terug in strafbaar gedrag en recidiveren. Recidive is een belangrijke bron van overlast en onveiligheid. Het brengt ook hoge kosten met zich mee. Voor burgers, overheden en maatschappelijke instellingen. Om recidive terug te dringen, zijn door het Ministerie van Veiligheid en Justitie diverse Programma s geïntroduceerd. Één ervan is het Programma Sluitende Aanpak Nazorg. Dit programma richt zich, samen met gemeenten en maatschappelijke partners op het vergroten van de re-integratiekansen van (ex-)gedetineerden door het realiseren van de basisvoorwaarden voor maatschappelijke re-integratie: Een geldig identiteitsbewijs Onderdak, direct na ontslag uit detentie of minimaal gebruik kunnen maken van maatschappelijke opvang Inkomen uit werk of uitkering, om direct na ontslag uit detentie in het eerste levensonderhoud te kunnen voorzien. Inzicht in schulden en waar mogelijk een plan voor schuldhulpverlening. Inzicht in zorgbehoeften. Als zorg geïndiceerd is, zal de zorg waar mogelijk gecontinueerd of gerealiseerd worden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn overeengekomen dat minimaal 80% van de ex-gedetineerde burgers bij ontslag uit detentie over die noodzakelijke basisvoorzieningen beschikt. Deze gezamenlijke ambitie is vastgelegd in het Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers, gemeenten Veiligheid en Justitie (juli 2009). Belangrijke uitgangspunten van het nazorgbeleid zijn: Nazorgactiviteiten richten zich op alle (ex-)gedetineerde burgers die problemen hebben op één of meer van de leefgebieden identiteitsbewijs, huisvesting, inkomen, schulden en/of zorg. Veiligheid en Justitie is primair verantwoordelijk voor de re-integratieactiviteiten tijdens de strafrechtelijke titel; gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de activiteiten vóór en na die tijd. Justitie en gemeenten werken samen aan de re-integratie van (ex)-gedetineerden. NB: Voor de uitvoering van re-integratie activiteiten werken Veiligheid en Justitie en gemeenten samen met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder UWV WERKbedrijf Er is continuïteit in de begeleiding en zorg vóór, tijdens en na de detentie. Tijdens de laatste periode van de detentie worden gedetineerden in verband met de re-integratie activiteiten zo veel mogelijk regionaal geplaatst. Met de werkwijze arbeidstoeleiding wordt gewerkt aan het realiseren van één van de basisvoorwaarden, namelijk inkomen uit arbeid. Omdat het in ieders belang is dat de ex-gedetineerde zijn of haar inkomen waar mogelijk uit arbeid ontvangt, is in samenwerking tussen het Gevangeniswezen, UWV WERKbedrijf en gemeenten een werkwijze ontwikkeld om gedetineerden voor te bereiden op en toe te leiden naar de arbeidsmarkt.

6

7 3. Doelstelling en uitgangspunten 3.1 Doel De werkwijze arbeidstoeleiding voorziet in een uitwerking van het onderdeel inkomen uit werk zoals vastgesteld in het Samenwerkingsmodel nazorg. Het gaat bij deze werkwijze om het toeleiden naar arbeid tijdens detentie zodat de kansen op de arbeidsmarkt voor (ex-)gedetineerden toenemen. Vanzelfsprekend is het een voorwaarde voor de arbeidstoeleiding dat tegelijkertijd gewerkt wordt aan het op orde brengen van de andere leefgebieden. Denk hierbij aan een geldig identiteitsbewijs, huisvesting, of een plan voor schuldhulpverlening, allemaal noodzakelijke voorzieningen om een traject naar arbeid te doen slagen. De beschreven werkwijze arbeidstoeleiding heeft als doel gemeenten, UWV WERKbedrijf en het Gevangeniswezen een handvat, een leidraad en een kader te bieden om de samenwerking(sprocessen) voor arbeidstoeleiding vanuit detentie in de lokale situatie (verder) vorm te geven. De werkwijze beschrijft in stappen het werkproces van de arbeidstoeleiding tijdens detentie voor PI s,, UWV WERKbedrijf en gemeenten. Waar nodig kan de werkwijze op specifieke onderdelen worden aangepast aan de lokale situatie. Hierbij dienen betrokkenen rekening te houden met wijze waarop de partners georganiseerd zijn. Het UWV WERKbedrijf en het Gevangeniswezen zijn landelijk georganiseerd. Dit geldt niet voor gemeenten. De hier beschreven werkwijze arbeidstoeleiding vanuit detentie is beproefd op zeven locaties van PI s, UWV WERKbedrijf (op de Werkpleinen) en gemeenten. In Bijlage zijn de locaties van PI s, UWV WERKbedrijf en gemeenten opgenomen die aan de pilot hebben deelgenomen. De stuurgroep 1 van de pilot arbeidstoeleiding vanuit detentie heeft de uitgangspunten, randvoorwaarden en werkwijze op 3 februari 2011 vastgesteld. 3.2 Uitgangspunten Bij het opstellen van de werkwijze is een aantal uitgangspunten uit het Samenwerkingsmodel gevolgd. In het Samenwerkingsmodel zijn voor het leefgebied werk en inkomen twee uitgangspunten vastgesteld: Alle ex-gedetineerde burgers moeten direct na hun detentie kunnen beschikken over de voor hen noodzakelijke bestaansmiddelen bij voorkeur via inkomsten uit arbeid. Daarom is gekozen voor een samenwerking die zich richt op het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt voor deze doelgroep. Als arbeid niet haalbaar blijkt dan dient minimaal een (voorschot op de) uitkering geregeld te zijn als de gedetineerde vrijkomt. Alle ex-gedetineerde burgers moeten na hun detentie kunnen beschikken over een vorm van (betaalde) arbeid, scholing en/of dagbesteding. De dagbesteding wordt bij voorkeur ingevuld met betaalde arbeid, als dat niet haalbaar blijkt wordt gezocht naar alternatieve dagbesteding. 1 De stuurgroep bestaat uit afgevaardigden vanuit DJI, UWV WERKbedrijf, Ministerie van Veiligheid en Justitie en VNG. Het Ministerie van SZW is agendalid.

8

9 4. Organisatie - betrokken partijen Bij het opzetten van arbeidstoeleiding vanuit detentie zijn meerdere partijen betrokken. De gedetineerde is primair zelf verantwoordelijk voor (inzet voor) zijn/haar re-integratie en het zoeken naar gepaste arbeid. Landelijk: VNG, Vereniging Nederlandse Gemeenten Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Brancheverenigingen Opleidingsinstituten Divosa, Vereniging van managers van Sociale Diensten Werkgevers via re-integratiebedrijven Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justitiële Inrichtingen) UWV WERKbedrijf Lokaal Werkpleinen: gemeente(n) en UWV WERKbedrijf Gemeente(n) Regionale Opleidings Centra, ROC s Penitentiaire inrichtingen (PI s) 4.1 Het Gevangeniswezen Voornaamste taken van het Gevangeniswezen zijn een humane ten uitvoerlegging van de vrijheidsstraf en het voorbereiden op de terugkeer naar de maatschappij. Tijdens de detentie is het Gevangeniswezen eerstverantwoordelijk voor de (na)zorg. In alle inrichtingen zijn Medewerkers Maatschappelijke Dienstverlening (MMD ers) aangesteld. Zij screenen nieuwe gedetineerden op de vijf noodzakelijke basisvoorzieningen. Daarbij brengen zij ook eventuele lopende zorgtrajecten in kaart. Dat is belangrijk, want hoe beter het re-integratietraject tijdens de detentie daarop aansluit, hoe groter de kans op succes. Het Gevangeniswezen biedt actief gelegenheid aan gemeenten en maatschappelijke partners om al tijdens de detentieperiode met gedetineerde burgers aan hun re-integratie te werken (het zogenoemde importmodel). Om dit te bevorderen, wordt de gedetineerde burger tijdens de laatste fase van zijn detentie zo veel mogelijk in de eigen regio geplaatst. De MMD ers houden de gemeente van terugkeer op de hoogte van de situatie van de gedetineerde. Dit gebeurt via het Digitaal Platform Aansluiting Nazorg (DPAN). Ook voor het Gevangeniswezen geldt dat goede communicatie en samenwerking met gemeenten en maatschappelijke partners hierbij van essentieel belang is. Het gevangeniswezen biedt in het kader van arbeidstoeleiding vanuit detentie gemeenten en UWV WERKbedrijf de faciliteiten en ondersteuning die nodig zijn om de samenwerking op een adequate en effectieve wijze te kunnen uitvoeren.

10 4.2 Gemeenten Nazorg in de strikte zin van het woord - zorg na afloop van de detentie - is primair een gemeentelijke verantwoordelijkheid. De gemeente heeft immers een zorgplicht voor ál haar burgers. Vaak hebben (ex-)gedetineerde burgers een extra steuntje in de rug nodig om weer goed in de samenleving te kunnen participeren. Voor de gemeente is het daarom belangrijk om al in een vroeg stadium te weten wanneer een gedetineerde vrijkomt en welke problemen hij heeft. Zo kan een nazorgtraject worden ingericht dat terugval in strafbaar gedrag voorkomt. Op de meeste locaties werken gemeenten en UWV WERKbedrijf vanuit de Werkpleinen gezamenlijk aan re-integratie naar werk(en) van burgers na detentie. De gemeente is verantwoordelijk voor de re-integratie van burgers die na detentie een (hernieuwd) beroep doen op een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) of de IOAW 2. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de NUGGERS (niet-uitkeringsgerechtigden). Inmiddels hebben 406 gemeenten een gemeentelijk contactpersoon Nazorg aangesteld. Deze contactpersoon voert voor de gemeente de regie op het (na)zorgproces buiten de PI. Voor arbeidstoeleiding is het daarbij van belang dat de gemeentelijk contactpersoon Nazorg niet alleen goede samenwerkingsafspraken heeft met UWV WERKbedrijf en met de PI, maar ook binnen de eigen gemeente goede samenwerkingsafspraken heeft gemaakt, vooral met de dienst werk en inkomen,. 4.3 UWV WERKbedrijf UWV WERKbedrijf is het onderdeel van UWV waar arbeidsbemiddeling en re-integratie bij elkaar komen. In het WERKbedrijf zijn vanaf 1 januari 2009 de activiteiten van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en de re-integratieactiviteiten van UWV gebundeld. UWV WERKbedrijf is het trefpunt voor werkzoekenden en werkgevers. Zij biedt werkgevers informatie en voorzieningen bij het vinden van gekwalificeerd personeel. Werkzoekenden worden ondersteund bij het vinden van werk. Totdat zij weer aan het werk zijn kunnen werkzoekenden bij het UWV WERKbedrijf terecht voor het aanvragen van een uitkering. Doel van het UWV WERKbedrijf is zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Samen met gemeenten ondersteunt zij werkzoekenden met advies, informatie en re-integratiemiddelen op ruim honderd Werkpleinen in het land. Via de Werkpleinen heeft UWV WERKbedrijf een landelijke dekking. Hierdoor kunnen gedetineerden al tijdens detentie bemiddeld worden naar een baan in de regio van herkomst. 2 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers

11 5. Randvoorwaarden en doelgroep Op basis van de ervaringen in de zeven pilots zijn noodzakelijke randvoorwaarden geformuleerd. Deze staan hieronder beschreven. Vervolgens wordt de doelgroep omschreven. 5.1 Randvoorwaarden De volgende randvoorwaarden zijn van belang om arbeidstoeleiding gedurende detentie succesvol in te richten: 1. Een door gedetineerden te gebruiken computer met (beveiligde) internetverbinding in de PI Een belangrijke voorwaarde voor het starten van de arbeidstoeleiding, is een computer met een goede internetverbinding waar de gedetineerde zelf gebruik van kan maken. Indien geïndiceerd moet een medewerker van UWV WERKbedrijf een competentietest (CTC) kunnen afnemen bij de gedetineerde. De medewerker van het werkplein zet de CTC test digitaal klaar en MMD draagt zorg dat de gedetineeerde de test digitaal kan maken. Een computer met internetverbinding biedt de gedetineerde ook de gelegenheid om zich zelfstandig te oriënteren op de regionale arbeidsmarkt en daarbij behorende vacatures. 2. Regionale plaatsing van gedetineerden Om de samenwerking tussen PI, UWV WERKbedrijf en gemeenten te kunnen vormgeven dient de betrokken gedetineerde op een overbrugbare afstand te zijn gedetineerd voor medewerkers van de Werkpleinen (van zowel het UWV WERKbedrijf als gemeenten). Daarmee kan plaatsing in een aanpalend arrondissement, hetgeen voor Justitie nog binnen de definitie van regionale plaatsing valt toch nog onwerkbaar zijn voor medewerkers van UWV Werkbedrijf en gemeenten. 3. Basiskennis en toegang Basiskennis van de organisatie en werkwijze van elkaars organisatie is een voorwaarde voor samenwerking. Bij de medewerkers van de PI dient basiskennis van de organisatie en werkwijze van UWV WERKbedrijf aanwezig te zijn en bij de werkcoaches (medewerkers UWV WERKbedrijf ) is basiskennis van de organisatie en werkwijze binnen de PI van belang. Hiertoe is door het opleidingsinstituut van de Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) een één daagse training Omgaan met de organisatie DJI en omgaan met gedetineerden binnen de muren ontwikkeld. De werkcoaches van het UWV WERKbedrijf dienen toegang te krijgen tot de PI en vervolgens ook een spreek/werkruimte tot hun beschikking krijgen. 4. Draagvlak Zowel bestuurlijk commitment als draagvlak op uitvoerend niveau is een voorwaarde voor samenwerking. Het gaat daarbij om draagvlak bij de direct betrokken partijen zoals DJI, gemeenten en UWV WERKbedrijf, maar ook draagvlak van bijvoorbeeld werkgevers en re-integratiebedrijven. 5. MMD capaciteit Het aanmelden en screenen van de gedetineerden wordt gedaan door de MMD ers. Hiervoor moet voldoende tijd beschikbaar zijn. Wanneer MMD ers geen gedetineerden aanmelden voor arbeidstoeleiding, stopt het werkproces al bij het begin.

12 5.2 Doelgroep 1. Detentieduur Belangrijk is dat de toeleiding naar arbeid binnen een overzienbare tijd buiten detentie kan worden voortgezet. In de pilots is gekozen voor een verwachte of reële verblijfsduur van maximaal zes maanden (dit betreft overigens ruim 80% van de gedetineerdenpopulatie). Meer specifiek kan de doelgroep worden omschreven als: Alle preventief gehechte gedetineerden waarvan de verwachte verblijfsduur maximaal zes maanden is. Preventief gehechte gedetineerden die worden verdacht van een levens- en zedendelicten worden uitgesloten tot veroordeling in eerste aanleg. Alle gedetineerden die zijn afgestraft en binnen een gesloten inrichting verblijven zes maanden voor de Voorwaardelijke Invrijheidstellingsdatum of zes maanden voor de streefdatum voor het Penitentiair Programma. Dit komt neer op afgestrafte gedetineerden die binnen zes maanden ofwel regulier worden ontslagen uit detentie, ofwel de PI verlaten met een Justitiële titel zoals de Voorwaardelijke Invrijheidstelling, of de start van een extramurale fase bijvoorbeeld in het kader van een Penitentiair Programma. 2. Werkloosheid en aard uitkering Het gaat bij de aanpak om die gedetineerden die binnen de hierboven beschreven groepen vallen en die voor detentie werkloos waren of tijdens detentie werkloos zijn geraakt én in aanmerking kwamen of aanspraak zullen maken op een WWB- of WW uitkering. Veruit het grootste deel van de doelgroep gedetineerden bestaat uit (potentiële) WWB klanten. 3. Beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt Als een gedetineerde voldoet aan de bij hierboven genoemde criteria dan is het tevens van belang dat de gedetineerde na detentie ook beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Als op het moment van intake duidelijk is dat de betreffende gedetineerde na detentie bijvoorbeeld wegens psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek aan een behandel- of zorgprogramma moet gaan deelnemen dan komt hij niet in aanmerking voor arbeidstoeleiding. 4. Inschrijving gemeente De gedetineerde moet staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van een gemeente. 5. Geen onoverkomelijke problemen op overige leefgebieden Om voor arbeidstoeleiding in aanmerking te komen dienen bij de betreffende gedetineerde bij het einde van de detentietijd geen onoverkomelijke problemen (meer) te zijn op de overige leefgebieden van nazorg: ID-bewijs, huisvesting, schulden en zorg. Vooral de toekomstige woonplaats is van belang om de arbeidsmarktmogelijkheden vast te stellen. Nu is het soms lastig vast te stellen voor de MMD er of problemen op één of meer van deze leefgebieden tijdens detentie zodanig kunnen worden opgelost dat arbeidstoeleiding inderdaad aan de orde is. Ook uit het werkproces zal blijken dat een MMD er deze afweging alleen in nauwe samenspraak met de gemeente en of UWV WERKbedrijf kan maken.

13 6. Werkproces in stappen In dit hoofdstuk wordt het reguliere werkproces arbeidstoeleiding in stappen beschreven. Een stroomschema van dit proces is te vinden in bijlage 2. Dit is een werkwijze is waarvan door bijzondere omstandigheden binnen een PI kan worden afgeweken. Indien een gedetineerde bijvoorbeeld onverwacht bij een (ernstig) incident binnen de PI betrokken raakt en disciplinair wordt gestraft, dan wijzigt de routing. Ook kunnen zich gaandeweg het proces onverwacht ernstige problemen voordoen op één van de andere leefgebieden die consequenties hebben voor het verloop van de arbeidstoeleiding. Vanzelfsprekend kan het werkproces ook aangepast worden aan de lokale behoeften en wensen van gemeenten. Stap 1 De MMD er van de PI waar de gedetineerde verblijft screent de gedetineerde op de vijf nazorg leefgebieden op basis van de reguliere werkwijze MMD. Onder deze reguliere werkwijze valt ook het aanmelden voor een (voorschot op) een uitkering voor gedetineerden die voor detentie een uitkering hadden, of die na detentie een aanspraak zullen maken op een uitkering, bij UWV WERKbedrijf of gemeenten voor een uitkering. Voor sommige gemeenten geldt dat zij de aanmelding en intake voor een WWB-uitkering zelf behandelen. Bij de screening checkt de MMD er of de gedetineerde in aanmerking komt voor arbeidstoeleiding. Dit doet de MMD er aan de hand van de in 5.2 beschreven criteria: (verwachte) strafduur, werkloosheid voor of door detentie, beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, geen onoverkomelijke problemen op overige leefgebieden en ingeschreven in de GBA gemeente. Tevens vraagt de MMD er expliciet naar de hoogst genoten opleiding, de laatst vervulde functie, hoe lang de gedetineerde die functie heeft uitgeoefend en binnen welke instelling of bedrijf dat was. De MMD er neemt deze gegevens op in het basisdocument nazorg en vermeldt wanneer het gaat om een gedetineerde die geschikt is voor het traject arbeidstoeleiding vanuit detentie. Het is ook mogelijk dat de gedetineerde in principe geschikt is voor arbeidstoeleiding maar dat op andere leefgebieden nog wel actie moet worden ondernomen. In die gevallen kan arbeidstoeleiding vanuit detentie pas van start gaan wanneer de MMD er en de gemeentelijk coordinator nazorg de inschatting maken dat de problemen (in samenwerking met o.a. gemeentelijke diensten) kunnen worden opgelost voor het einde van de detentie. De MMD er verstuurt het basisdocument nazorg met de specifieke informatie binnen tien werkdagen DPAN naar de gemeentelijk contactpersoon nazorg van de gemeente van herkomst. Stap 2 De gemeentelijk coördinator nazorg ontvangt de informatie van de MMD er en checkt op basis van de verkregen informatie of: de gedetineerde staat ingeschreven in de GBA van de gemeente een (voorschot op een) uitkering van toepassing is er bij de gemeente (werk en inkomen) geen contra-indicaties zijn voor arbeidstoeleiding vanuit detentie (bijvoorbeeld op basis van eerdere ervaringen). De gemeentelijk coördinator nazorg meldt de MMD er (per mail) terug of arbeidstoeleiding vanuit detentie kan worden opgestart. Als er op andere leefgebieden nog actie moet worden ondernomen dan geeft de gemeentelijke coördinator nazorg aan of er perspectief is op het oplossen van de problemen tijdens detentie. De gemeentelijke coördinator nazorg meldt bovenvermelde informatie (per mail of telefonisch) binnen 3 dagen terug aan de MMD er.

14 Stap 3 De MMD er meldt binnen de PI aan de voorzitter van het MultiDisciplinair Overleg (MDO) dat de betreffende gedetineerde in aanmerking komt voor arbeidstoeleiding vanuit detentie. De voorzitter van het MDO is het afdelingshoofd van de afdeling waar de gedetineerde verblijft. De MMD er meldt na een akkoord van de gemeentelijke coördinator nazorg de gedetineerde aan bij de vestiging van UWV WERKbedrijf dat gekoppeld is aan de PI waar de gedetineerde op dat moment is gedetineerd (dus niet per definitie UWV WERKbedrijf/Werkplein van de gemeente van herkomst). Ook bij geen bericht van de gemeente gaat het proces in deze fase- door en wordt de gedetineerde aangemeld bij het UWV WERKbedrijf. Stap 4 Op basis van de aanmelding door de MMD er maakt de werkcoach van UWV WERKbedrijf een afspraak met de MMD er van de PI voor een bezoek aan de gedetineerde. De MMD er zorgt voor het intern aanmelden van de werkcoach en voor een gespreksruimte waar het gesprek kan plaatsvinden. Hierbij wordt efficiency in acht genomen en worden afspraken met gedetineerde zo veel mogelijk op een zelfde dagdeel ingepland, zodat een werkcoach tijdens één bezoek 3 of 4 kan spreken. Er vindt vervolgens in de PI een intakegesprek plaats door de werkcoach met de gedetineerde in aanwezigheid van de MMD er. De werkcoach bepaalt aan de hand van deze intake de kansen en mogelijkheden van de gedetineerde op de arbeidsmarkt (in hoeverre is de gedetineerde bemiddelbaar). Hieruit volgt een aantal opties: 1. De gedetineerde wordt als niet bemiddelbaar beoordeeld. De arbeidstoeleiding wordt niet verder uitgevoerd en de gedetineerde valt terug op de reguliere (gemeentelijke) voorzieningen. Dit wordt door de MMD er gemeld aan de gemeente. De Werkcoach registreert dit in eigen klantvolgsysteem. 2. De gedetineerde wordt als rechtstreeks bemiddelbaar beoordeeld. Dit wordt door de werkcoach doorgezet naar het Werkplein van de toekomstige woongemeente waar de plaatsing in een arbeidssituatie aansluitend op detentie verder wordt voorbereid. 3. Er is nader onderzoek nodig. Bij een volgende afspraak wordt een competentie test (CTC test) afgenomen om de mogelijkheden in het kader van arbeidstoeleiding van de gedetineerde beter in kaart te brengen. 4. Indien direct of na het afnemen van een CTC test wordt vastgesteld dat de afstand tot de arbeids markt te groot is om tot directe bemiddeling via het Werkplein over te gaan dan wordt de inzet van re-integratiemiddelen voorgesteld. Aangezien het vooral gaat om gedetineerden die ofwel reeds een WWB-uitkering hadden ofwel een aanspraak op een WWB-uitkering zullen maken na detentie wordt dit voorstel gedaan richting de toekomstige woongemeente. Die gemeente bepaalt of zij bereid is re-integratie middelen in te zetten en zo ja, via welk traject. Stap 5 Als de inzet van re-integratiemiddelen van toepassing is dan stemt de MMD er intern af met het MDO/ de voorzitter van het MDO of er contra-indicaties zijn (zoals vluchtgevaarlijkheid of geweldsdreiging) voor de inzet van re-integratiemiddelen. Indien er geen contra-indicaties zijn dan sturen MMD er en de werkcoach een voorstel naar de gemeentelijk coördinator nazorg en de Sociale Dienst van die gemeente voor de inzet van een re-integratiemiddelen (eventueel met een specifiek re-integratiebedrijf ). De MMD er vermeldt daarbij ook de eigen contactgegevens (naam en bereikbaarheid). Stap 6 De gemeente (veelal de Sociale Dienst) besluit of zij de inzet van re-integratiemiddelen en/of scholing door bijvoorbeeld een ROC tijdens detentie wil financieren. Wanneer de gemeente besluit dit niet te doen, dan wordt dit teruggekoppeld naar de MMD er en wordt de arbeidstoeleiding vanuit detentie gestaakt. De MMD er meldt dit aan de werkcoach. Een medewerker van de Sociale Dienst kan naar de gedetineerde in de PI toe komen om het traject verder te bepalen. Het kan ook zijn dat de gemeente besluit re-integratiemiddelen in te zetten bij een (door de gemeente aangewezen) re-integratiebedrijf. In ieder geval wordt doorgegeven om welke

15 gedetineerde het gaat en in welke PI die verblijft alsmede de contactgegevens van de betrokken MMD er. Aan de werkcoach en de MMD er wordt de het verdere traject (bijvoorbeeld inzet van het re-integratiebedrijf ) bevestigd en worden eventueel gemaakte afspraken teruggekoppeld (naam re-integratiebedrijf + contactpersoon). Stap 7 De medewerker van het re-integratiebedrijf of een gemeenteconsulent neemt contact op met de betrokken MMD er en maakt een afspraak voor bezoek. De medewerker van het re-integratiebedrijf/ gemeenteconsulent stelt aan de hand van het bezoek of (indien nodig) na meerdere bezoeken een concept re-integratieplan op en stuurt dit concept plan naar de Sociale Dienst. De Sociale Dienst kan het concept re-integratieplan goed- of afkeuren. Afkeuring betekent niet per definitie dat het proces stopt. Zo kan een gemeente besluiten een ander traject (eventueel ook bij een ander re-integratiebedrijf ) te willen starten. In ieder geval is bij afkeuring door de gemeente contact over het vervolg noodzakelijk. Bij goedkeuring voert het re-integratiebureau het plan tijdens detentie uit in afstemming met de MMD er en rapporteert maandelijks aan de gemeente, UWV WERKbedrijf en MMD over het verloop met een voortgangsrapportage. NB In deze stappen wordt uitgegaan van re-integratie via de gemeente, omdat het in vrijwel alle gevallen gaat om (potentiële) WWB-klanten. Wanneer het gaat om re-integratie vanuit bijvoorbeeld de WW, dan dient UWV WERKbedrijf maandelijks te rapporteren.

16

17 7. Checklist voor opstarten arbeidstoeleiding Actie 1 Voorlichtingsbijeenkomst : lokale kennismaking contactpersonen UWV WERKbedrijf, gemeenten en DJI (zowel uitvoerenden als leidinggevenden) Opmerking Wie is namens welke organisatie contactpersoon en eindverantwoordelijk voor de samenwerking? 2 Te verwachten datum start uitvoering samenwerking 3 Computer met internetverbinding klaarzetten. De computer moet geschikt zijn voor gebruik door gedetineerden 4 Toegang voor medewerkers Werkplein regelen 5 Werkplek voor medewerkers Werkplein regelen 6 Lijst met contactpersonen opstellen (1 actor per functiegroep) Format op te vragen bij netwerkadviseur nazorg 7 Rondleiding op PI Voor medewerkers van UWV WERKbedrijf en gemeenten 8 Rondleiding op Werkplein Voor medewerkers van DJI / MMD gemeentelijk contactpersoon nazorg (evt incl. voorbeeld van een CTC test) 9 Overzicht huidige scholingsmogelijkheden binnen PI in kaart brengen 10 Dagoverzicht uitstroom gedetineerden naar gemeenten in kaart brengen (als indicatie voor de te verwachten instroom voor UWV WERKbedrijf en gemeenten) Binnen 4 weken na voorlichtingsbijeenkomst met samenwerkingspartners Binnen 2 weken na voorlichtingsbijeenkomst 11 Training omgaan met gedetineerden voor medewerkers UWV WERKbedrijf en gemeenten. 12 Overlegmomenten vastleggen management en uitvoering Frequentie bij start 4-wekelijks, daarna frequentie herbeoordelen 13 Aanmeldingen maandelijks aanleveren vanuit PI Zie hst 8. Monitoring voor meer informatie

18

19 8. Monitoring Bij het opstarten van de werkwijze arbeidstoeleiding is het belangrijk om ook vooraf te bepalen welke informatie geregistreerd moet worden, door en voor wie en hoe vaak dit moet gebeuren. Binnen de pilots vond de monitoring plaats op een Excel sheet. Er wordt bezien of de benodigde informatie ook via DPAN geregistreerd kan worden zodat de MMD er niet op een apart lijstje gegevens hoeft in te voeren. Daarnaast biedt registratie via DPAN de mogelijkheid om automatisch rapporten te genereren. Minimaal dient de PI drie gegevens per maand bij te houden: 1. Het (totale) aantal gescreende gedetineerden 2. Het aantal gedetineerden dat in aanmerking komt voor arbeidstoeleiding. De selectiecriteria hiervoor staan beschreven in paragraaf Het aantal gedetineerden dat aangemeld wordt voor arbeidstoeleiding bij het UWV WERKbedrijf. Een format voor het bijhouden van de gegevens is op te vragen bij de netwerkadviseurs nazorg. UWV WERKbedrijf legt de inhoud van de gesprekken vast in het klantvolgsysteem (SONAR) en geeft in de toelichting aan dat de klant aangemeld is vanuit het project Arbeidstoeleiding.

20

21 Bijlage 1: Begrippenlijst BSN DJI DPAN MDO MMD PI PIW ROC TR Vi VNG Burger Service Nummer Dienst Justitiële Inrichtingen Digitaal Platform aansluiting nazorg Multidisciplinair Overleg Medewerker Maatschappelijke dienstverlening Penitentiaire Inrichting Penitentiaire Inrichting werker Regionaal opleidingscentrum Terugbrengen Recidive Voorwaardelijke Invrijheidsstelling Vereniging Nederlandse Gemeenten

22

23 Bijlage 2 Bijlage 2 14

24

25 Bijlage 3. Overzicht aangesloten PI s, werkpleinen en gemeenten aan pilot arbeidstoeleiding Onderstaande partijen hebben zich ingezet in de Pilots Arbeidstoeleiding vanuit detentie, waarvan de partijen in Lelystad de kartrekker zijn geweest. Doel van de pilot was om al tijdens detentie de arbeidsmarktkansen van gedetineerden in kaart te brengen én te vergroten door een gezamenlijke aanpak van PI, UWV WERKbedrijf en gemeenten, waardoor de kans op werk (direct) na detentie toeneemt. Locatie PI Locatie Werkplein Deelnemende gemeente(n) Almere Almere Almere Dronten Lelystad Noordoostpolder Urk Arnhem Arnhem-noord Arnhem Barneveld Ede Nijkerk Renkum Scherpenzeel Wageningen Grave Eindhoven Land van Cuijk Eindhoven Land van Cuijk Oss Heerhugowaard Alkmaar Alkmaar Bergen Broek op Langedijk Castricum Den Helder Heerhugowaard Heiloo Hoorn Purmerend Zaandam Krimpen a/d IJssel IJsselgemeenten Rotterdam Lelystad Lelystad Almere Dronten Lelystad Noordoostpolder Urk

26

27 Bijlage 4. Nadere informatie Meer informatie en publicaties zoals het Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-) gedetineerde burgers, gemeenten Justitie en de Handreiking bij Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-) gedetineerde burgers, gemeenten Justitie zijn te vinden op de onderstaande internetsites. vwww.rijksoverheid.nl (DPAN)

28 Dit is een uitgave van: Ministerie van Veiligheid en Justitie Postbus eh Den Haag Maart 2011 Publicatienr: j-7911

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Samenvatting Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Voor de tweede keer heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) de situatie van (ex-)gedetineerden op de gebieden identiteitsbewijs,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Samenvatting Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Eén van de manieren van het ministerie van Veiligheid en Justitie om de hoge recidive onder ex-gedetineerden omlaag te brengen is door al tijdens detentie

Nadere informatie

Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie

Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie 2009/06-101 101 - samenwerkingsmodel volwassen ex-gedetineerden - omslag.indd 1 26-6-2009 12:45:32 Samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen Aanvullende vragen burgerraadslid mw. A. van Esch (fractie PK) betreffende plan van aanpak re-integratie van uitkeringsgerechtigden (n.a.v. Politieke avond d.d. 12 maart 2009) en beantwoording. Politieke

Nadere informatie

Detentie & Re-integratieproces in de PI. - terugkeer vd gedetineerde burger en - een veiliger samenleving

Detentie & Re-integratieproces in de PI. - terugkeer vd gedetineerde burger en - een veiliger samenleving Detentie & Re-integratieproces in de PI t.b.v. - terugkeer vd gedetineerde burger en - een veiliger samenleving CCV-regiodagen Nazorg, 2011: workshop Detentie & Re-integratieproces in de PI VISIE GEVANGENISWEZEN

Nadere informatie

Datum 2 maart 2010 Onderwerp Kamervragen van het lid Van Velzen (SP) over de uitvoering van penitentiaire programma's

Datum 2 maart 2010 Onderwerp Kamervragen van het lid Van Velzen (SP) over de uitvoering van penitentiaire programma's > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie-

Nadere informatie

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier Samenvatting Om de relatief hoge recidive onder ex-gedetineerden te verminderen, wordt in het kader van re-integratie al tijdens detentie begonnen met het werken aan de problematiek van gedetineerden.

Nadere informatie

Feiten en Achtergronden. Sanctietoepassing voor volwassenen. Terugdringen recidive door persoonsgerichte aanpak en nadruk op nazorg

Feiten en Achtergronden. Sanctietoepassing voor volwassenen. Terugdringen recidive door persoonsgerichte aanpak en nadruk op nazorg Sanctietoepassing voor volwassenen Terugdringen recidive door persoonsgerichte aanpak en nadruk op nazorg Oktober 2008 / F&A 8880 Ministerie van Justitie Directie Voorlichting Schedeldoekshaven 100 Postbus

Nadere informatie

Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers. Actualisatie 2011

Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers. Actualisatie 2011 Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers Actualisatie 2011 Colofon Vereniging van Nederlandse Gemeenten Postbus 30435 2500 GK Den Haag Ministerie van Veiligheid en Justitie Postbus

Nadere informatie

Evaluatie pilot zorgcontinuïteit

Evaluatie pilot zorgcontinuïteit Evaluatie pilot zorgcontinuïteit Ketensamenwerking in Rotterdam SAMENVATTING Significant B.V. Thorbeckelaan 91 3771 ED Barneveld T 0342 40 52 40 KvK 39081506 info@significant.nl www.significant.nl Ministerie

Nadere informatie

Samenvatting. Onderzoeksvragen

Samenvatting. Onderzoeksvragen Samenvatting Om de relatief hoge recidive onder (ex-)gedetineerden terug te dringen, wordt al tijdens detentie gewerkt aan re-integratie. Een belangrijk onderdeel van het re-integratiebeleid is het werken

Nadere informatie

Nazorg aan gedetineerden

Nazorg aan gedetineerden ONDERZOEKSRAPPORT Nazorg aan gedetineerden Een ongemakkelijke keten mei 2013 Rekenkamer Amsterdam ONDERZOEKSRAPPORT Nazorg aan gedetineerden Een ongemakkelijke keten mei 2013 Dit is het onderzoeksrapport

Nadere informatie

Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten Van binnen naar buiten Een behoefteonderzoek naar de aard en omvang van nazorg voor gedetineerden S am e nva tting Jos Kuppens Henk Ferwerda I Samenvatting Uit onderzoek is bekend dat de terugkeer van

Nadere informatie

Samenwerking tussen PI en gemeente bij de reïntegratie van de gedetineerde burger. Workshop oktober 2010

Samenwerking tussen PI en gemeente bij de reïntegratie van de gedetineerde burger. Workshop oktober 2010 Samenwerking tussen PI en gemeente bij de reïntegratie van de gedetineerde burger Workshop oktober 2010 2 Hoger doel Wij staan voor een veilige en menswaardige detentie en werken, samen met onze partners

Nadere informatie

Tweede meting van de monitor nazorg ex-gedetineerden

Tweede meting van de monitor nazorg ex-gedetineerden Cahier 2011-3 Tweede meting van de monitor nazorg ex-gedetineerden Resultaten en vergelijking tussen twee metingen in de tijd P.A. More G. Weijters Cahier De reeks Cahier omvat de rapporten van onderzoek

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. De raad van de gemeente Echt-Susteren, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. Gelet op het bepaalde in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL)

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Algemeen Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking getreden. In de WWB staat de eigen verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 beleidsbepalingen WIJ Bepalingen participatiebudget september 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Uitgangspunten 5 2.1 Wet WIJ 5 2.2 Particpatiebudget 5 3 Wet investeren

Nadere informatie

Ik wil weer aan het werk met een Individuele re-integratieovereenkomst. Als u zelf uw re-integratie wilt regelen

Ik wil weer aan het werk met een Individuele re-integratieovereenkomst. Als u zelf uw re-integratie wilt regelen Ik wil weer aan het werk met een Individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen Wat is een Individuele re-integratieovereenkomst? U krijgt een uitkering van UWV en bent

Nadere informatie

Project Ontsluiting werkzoekendenbestand Handreiking voor gemeenten over het werkproces werkzoekenden

Project Ontsluiting werkzoekendenbestand Handreiking voor gemeenten over het werkproces werkzoekenden Project Ontsluiting Handreiking voor gemeenten over het werkproces werkzoekenden UWV WERKbedrijf Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot instemming met de deelname aan het project Nazorg aan ex-gedetineerden.

Onderwerp: Voorstel tot instemming met de deelname aan het project Nazorg aan ex-gedetineerden. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot instemming met de deelname aan het project Nazorg aan ex-gedetineerden. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 18 november 2008 Aanleiding In maart

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Jeugd en Sanctietoepassing Turfmarkt 147 2511

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

Workshop DJI / PI Dordrecht

Workshop DJI / PI Dordrecht Deze workshop richt zic h op instroom, doorstroom en uitstroom van de gedetineerde burger. Detentie als onderdeel van een levensloop, een tijdelijke onderbreking waarbij een goede terugkeer in de maatschappij

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/696083 Besluitnummer: 46-5.3 Onderwerp: Subsidieaanvraag nazorg ex-gedetineerden 2016 Advies: 1 Volmacht te verlenen

Nadere informatie

Businesscase WAO. 1. Inleiding. 2. Pilot en uitvoerbaarheid

Businesscase WAO. 1. Inleiding. 2. Pilot en uitvoerbaarheid Businesscase WAO 1. Inleiding In de begrotingsafspraken 2014 van de regeringspartijen met D66, CU en SGP is het volgende afgesproken: Het UWV maakt een businesscase over hoe en voor welke groepen de kansen

Nadere informatie

Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen

Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inhoud Wat is een individuele re-integratieovereenkomst?

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

Dienstverleningsbeschrijving

Dienstverleningsbeschrijving Dienstverleningsbeschrijving Integrale Loopbaanbegeleiding Second Chance Force ( SCF) Inleiding: Second Chance Force ( SCF) is een jonge onderneming die de doelstelling heeft om (ex) gedetineerden aan

Nadere informatie

Begrippenbijsluiter It takes two to tango

Begrippenbijsluiter It takes two to tango Begrippenbijsluiter It takes two to tango Over reïntegratie op de arbeidsmarkt In deze begrippenlijst staan in alfabetische volgorde begrippen uitgelegd die te maken hebben met reïntegratie. De begrippenbijsluiter

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie BVRC10. Nazorg ex-gedetineerden in politiedistrict Meierij

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie BVRC10. Nazorg ex-gedetineerden in politiedistrict Meierij Collegevoorstel Inleiding Dit collegevoorstel gaat in op regionale samenwerking binnen het district Meierij voor de nazorg ex-gedetineerden. Begin 2011 zijn de mogelijkheden hiervoor onderzocht, omdat:

Nadere informatie

Handreiking bij Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie

Handreiking bij Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie Handreiking bij Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie Handreiking bij Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers gemeenten - Justitie Colofon

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr.: 08.0689, d.d. 15-07-2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Protocol Gegevensoverdracht Digitaal Platform aansluiting nazorg BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 394 Besluit van 16 augustus 2006, tot wijziging van het Besluit extramurale vrijheidsbeneming en sociale zekerheid in verband met de openstelling

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp Datum 26 oktober 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Venray 2013 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, gelezen het advies van de Cliëntenraad WWB van 16 oktober 2012, gelezen

Nadere informatie

Begrippen en ketenpartners

Begrippen en ketenpartners Begrippen en ketenpartners Afdeling Detentie en Re-integratie In elke penitentiaire inrichting is een afdeling Detentie & Re-integratie. De casemanager voert de regie op de uitvoering van het Detentie

Nadere informatie

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Aanleiding Het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderdeel dienst Justitiële Inrichtingen, is eind 2016 gestart met de pilot doorzorgfunctionaris.

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Voorlopige uitkomsten Sluitende Aanpak 2003

Voorlopige uitkomsten Sluitende Aanpak 2003 Voorlopige uitkomsten Sluitende Aanpak 2003 De lidstaten van de Europese Unie hebben in 1997 de intentie uitgesproken om alle werkzoekenden "een nieuwe start te bieden voordat zij twaalf maanden werkloos

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 56469 6 oktober 2017 Beleidskader bijdrageregeling begeleiden van ex-gedetineerden voor wonen en werken 2018 1. Inleiding

Nadere informatie

Welkom. Chris Vervloet. Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl

Welkom. Chris Vervloet. Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl Welkom Chris Vervloet Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl Jongerenloket BLINK! Klantbenadering / uitgangspunt: Talent, vertrouwen en

Nadere informatie

Artikel 2 instelling Coördinatiepunt Nazorg Artikel 3 Aanmeldingsprocedure (ex-)gedetineerden bij Coördinatiepunt Nazorg en werkwijze

Artikel 2 instelling Coördinatiepunt Nazorg Artikel 3 Aanmeldingsprocedure (ex-)gedetineerden bij Coördinatiepunt Nazorg en werkwijze Hoorn, december 2009 1 Ondergetekenden: 1. Stichting Reclassering Nederland, statutair gevestigd te Utrecht, kantoor houdende te Utrecht, op het adres Vivaldiplantsoen 100, ten deze vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus: mijn vragen!?

Terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus: mijn vragen!? Deze handreiking moet worden beschouwd als een werkdocument. In een keer een sluitende aanpak voor de terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus uit te kunnen werken blijkt te ambitieus. Omdat er altijd

Nadere informatie

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002.

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002. Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek UITSTROOM UIT DE UITKERING NA START REÏNTEGRATIETRAJECT IN EERSTE HALFJAAR 2002 Paula van der Brug en Robert Selten April 2005 Op 1 januari

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 Collegebesluit Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 1 Inleiding; Sinds mei 2014 is er een nieuwe ESF-subsidieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging

Nadere informatie

Coordinatie van de nazorg aan exgedetineerden

Coordinatie van de nazorg aan exgedetineerden Coordinatie van de nazorg aan exgedetineerden Gemeente Purmerend 7 oktober 2010 Bea van Meerten Inhoud van deze presentatie Organisatie van de nazorg Informatie over gerealiseerde zaken op de 5 leefgebieden:

Nadere informatie

Het antwoord op uw personele vraagstuk

Het antwoord op uw personele vraagstuk BD Recruitment BV Het antwoord op uw personele vraagstuk Wie bepaalt bij welk re-integratiebedrijf ik terecht kan? De gemeente of UWV WERKbedrijf maakt bij uw re-integratietraject vaak gebruik van een

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 december Agendapunt : 10. Onderwerp : Nazorg ex-gedetineerden

Raadsvergadering : 15 december Agendapunt : 10. Onderwerp : Nazorg ex-gedetineerden Raadsvergadering : 15 december 2008 Agendapunt : 10 Onderwerp : Nazorg ex-gedetineerden Samenvatting voorstel In maart 2006 heeft het Ministerie van Justitie aan alle gemeenten in Nederland verzocht om

Nadere informatie

van Werkplein naar Arbeidsmarkt naar 4 Transities Werkgever en Werkzoekende

van Werkplein naar Arbeidsmarkt naar 4 Transities Werkgever en Werkzoekende van Werkplein naar Arbeidsmarkt naar 4 Transities Werkgever en Werkzoekende DOEL Informatie Uitwisseling Vraag aan u Beleid min SZW SUWI: 2002 CWI en UWV samenwerking met gemeenten werk boven uitkering

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Nulmeting 60%-doelstelling Uitstroom naar ar werk (voorlopige cijfers)06

Nulmeting 60%-doelstelling Uitstroom naar ar werk (voorlopige cijfers)06 07 Nulmeting 60%-doelstelling Uitstroom naar ar werk (voorlopige cijfers)06 Maaike Hersevoort, Daniëlle ter Haar en Luuk Schreven Centrum voor Beleidsstatistiek (paper 08010) Den Haag/Heerlen Verklaring

Nadere informatie

Re-integratie-instrumenten en voorzieningen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten

Re-integratie-instrumenten en voorzieningen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten Re-integratie-instrumenten en voorzieningen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten Bij de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) staat 'werken naar vermogen' centraal. De nadruk ligt op wat mensen

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen

Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen

Nadere informatie

Nazorgproblematiek en recidive van kortgestrafte gedetineerden

Nazorgproblematiek en recidive van kortgestrafte gedetineerden Factsheet 2010-2 Nazorgproblematiek en recidive van kortgestrafte gedetineerden Auteurs: G. Weijters, P.A. More, S.M. Alma Juli 2010 Aanleiding Een aanzienlijk deel van de Nederlandse gedetineerden verblijft

Nadere informatie

Online applicatie voor participatie en re-integratie

Online applicatie voor participatie en re-integratie EazyUitstroom EazyUitstroom Online applicatie voor participatie en re-integratie Pit Strategie biedt innovatieve oplossingen voor sociale diensten van gemeenten om maximaal resultaat op uitstroom te realiseren.

Nadere informatie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Quick scan re-integratiebeleid Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Doetinchem, 16 december 2011 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Doetinchem heeft op 18 december 2008 het beleidsplan

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie

Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst. Als u zelf uw re-integratie wilt regelen

Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst. Als u zelf uw re-integratie wilt regelen Ik wil weer aan het werk met een individuele re-integratieovereenkomst Als u zelf uw re-integratie wilt regelen Wat is een individuele re-integratieovereenkomst? U krijgt een uitkering van UWV en bent

Nadere informatie

c. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

c. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. De raad van de gemeente Doetinchem; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7, 8 en 10, tweede lid van de Wet werk en bijstand (Wwb), de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 52248 30 september 2016 Beleidskader bijdrageregeling begeleiden van ex-gedetineerden voor wonen en werken voor 2017 1.

Nadere informatie

Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB).

Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB). Raadsmemo Datum: 16 juni 2015 Aan: Gemeenteraad van Kopie aan: Van: Voor informatie: Onderwerp: P. van Zwanenburg Hans Tadema, Ontwikkeling Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB). 1. Aanleiding

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk, in dezen vertegenwoordigd door de heer J.L. van den Heuvel, wethouder Ruimtelijke Ordening e.a ;

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk, in dezen vertegenwoordigd door de heer J.L. van den Heuvel, wethouder Ruimtelijke Ordening e.a ; Convenant bevordering uitstroom uit instellingen voor maatschappelijke opvang, tijdelijk verblijf en beschermd wonen en voor de huisvesting van ex-gedetineerden gesloten tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk,

Nadere informatie

Inzet re-integratiemiddelen trajectbegeleiding Jongerenloket Holland Rijnland

Inzet re-integratiemiddelen trajectbegeleiding Jongerenloket Holland Rijnland BIJLAGE 4 Inzet re-integratiemiddelen trajectbegeleiding Jongerenloket Holland Rijnland Afspraken tussen de gemeentelijke sociale diensten in Holland Rijnland en het Jongerenloket voor Onderwijs en Werk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden" in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd:

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd: Gemeente Bergen op Zoom RVB02-0046 ifcvirgadewng AUG. 2002 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp Penaal \: : Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en nietuitkeringsgerechtigden"

Nadere informatie

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over doorstroming bij gesubsidieerde arbeid.

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over doorstroming bij gesubsidieerde arbeid. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Steeds meer mensen aan het werk

Steeds meer mensen aan het werk Steeds meer mensen aan het werk UWV WERKbedrijf Sandra van Gaalen Kwartiermaker Arbeidsmarketing Studiedag SER SER Vlaanderen Krapte op de arbeidsmarkt 7 oktober 2008 1 Wettelijk kader Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie Wet stimulering arbeidsparticipatie Op 1 januari 2009 is de Wet stimulering arbeidsparticipatie (STAP) in werking getreden (Stb. 2008, 590 en 591). In deze wet wordt een aantal wijzigingen met betrekking

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Ontsluiting werkzoekendenbestand Reg.nummer: 2013/311890

Raadsstuk. Onderwerp: Ontsluiting werkzoekendenbestand Reg.nummer: 2013/311890 Raadsstuk Onderwerp: Ontsluiting werkzoekendenbestand Reg.nummer: 2013/311890 1 Inleiding Het ministerie van SZW stelt een decentralisatie-uitkering (rijksbudget) van 5 miljoen beschikbaar voor regionale

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden H.M.M. Vos en M.Bolle. sv RIS Regnr. BSD/ Den Haag, 23 september 2008

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden H.M.M. Vos en M.Bolle. sv RIS Regnr. BSD/ Den Haag, 23 september 2008 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden H.M.M. Vos en M.Bolle sv 2008.129 RIS 156287 Regnr. BSD/2008.2918 Den Haag, 23 september 2008 Inzake: nazorg ex-gedetineerden De gemeenteraad

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 24 587 Justitiële Inrichtingen Nr. 367 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING INZAKE DE ARBEIDSPARTICIPATIE VAN HERINTREDENDE VROUWEN

INTENTIEVERKLARING INZAKE DE ARBEIDSPARTICIPATIE VAN HERINTREDENDE VROUWEN INTENTIEVERKLARING INZAKE DE ARBEIDSPARTICIPATIE VAN HERINTREDENDE VROUWEN. Stichting opleidings- & Ontwikkelingsfonds Call Centers LANDELIJK ORGAAN BEROEPSONDERWIJS. Partijen: de minister van Sociale

Nadere informatie

Versterking juridische grondslag voor Gegevensverwerking Detentie en Terugkeer geboden

Versterking juridische grondslag voor Gegevensverwerking Detentie en Terugkeer geboden Versterking juridische grondslag voor Gegevensverwerking Detentie en Terugkeer geboden Datum 2 november 2016 Van Taskforce Gegevensverwerking Detentie en Terugkeer Aan Aan de Burgemeesters van Amsterdam,

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

straks terug naar nederland?

straks terug naar nederland? straks terug naar nederland? Regel het nu! Informatie en tips voor gedetineerden in buitenlandse gevangenissen Wat doet Bureau Buitenland? Bureau Buitenland is onderdeel van Reclassering Nederland. Wij

Nadere informatie

- Gezamenlijke visie - Algemeen of specifiek - Doelstelling vastgelegd - Doel SMART geformuleerd

- Gezamenlijke visie - Algemeen of specifiek - Doelstelling vastgelegd - Doel SMART geformuleerd Toetsingskader Verantwoorde zorg voor delictplegers met ernstige psychische en/of psychiatrische klachten (Netwerkniveau / Managementniveau); concept, 23 maart 2010 Aspect 1: Doelconvergentie De mate waarin

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Bijlage 2 bij besluitnota MODEL HSL. Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren. HSL-model; d.d. juli / CMO/BI

Bijlage 2 bij besluitnota MODEL HSL. Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren. HSL-model; d.d. juli / CMO/BI Bijlage 2 bij besluitnota MDEL HSL Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren HSL-model; d.d. juli 2005 1/7 Het HSL-model De Sluitende Aanpak Jongeren in Haren, Hoogezand/Sappemeer en Slochteren Status

Nadere informatie

Datum 27 juni 2016 Onderwerp Aanbieding onderzoeksrapport over forensische zorgtrajecten in het gevangeniswezen

Datum 27 juni 2016 Onderwerp Aanbieding onderzoeksrapport over forensische zorgtrajecten in het gevangeniswezen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed,

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Bij uw commissievergadering van 14 februari heb ik u, namens het college van burgemeester en wethouders, toegezegd, de aanpak van Krachtwijk Actief te

Nadere informatie

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ;

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ; RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: nummer: 1e wijziging van de Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ Asten 2010 1 februari 2011.. De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Y.A.J.M. van Kuijck, waarnemend algemeen voorzitter

Y.A.J.M. van Kuijck, waarnemend algemeen voorzitter Aan de Minister van Justitie Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum : 13 februari 2006 kenmerk : CR35/1035453/06/AvdH/TvV betreft : advies over het onderwijs in de p.i.-en Mijnheer de minister, Bij de toezichtbezoeken

Nadere informatie

Ongekende mogelijkheden

Ongekende mogelijkheden Ongekende mogelijkheden overzicht van de mogelijkheden bij het in dienst nemen van 45-plussers Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van deze brochure, neemt u dan contact op met het

Nadere informatie

De Monitor Nazorg Ex-gedetineerden

De Monitor Nazorg Ex-gedetineerden Cahier 2010-4 De Monitor Nazorg Ex-gedetineerden Ontwikkeling en eerste resultaten G. Weijters P.A. More Bestelgegevens Exemplaren van deze publicatie kunnen schriftelijk worden besteld bij Bibliotheek

Nadere informatie

KPC groep Den Bosch 5 10 2011

KPC groep Den Bosch 5 10 2011 PAG 1 KPC groep Den Bosch 5 10 2011 De rol van de Wajong netwerken; arbeidstoeleiding nu en in de toekomst Erik Voerman Businessadviseur UWV WERKbedrijf PAG 2 Inhoud Doelstelling samenwerking PrO/VSO scholen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland. Opdracht aan het college. Aanspraak op ondersteuning.

Inhoudsopgave. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland. Opdracht aan het college. Aanspraak op ondersteuning. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland Inhoudsopgave Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel 8: Artikel 8a: Artikel 9: Artikel

Nadere informatie

Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007

Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007 Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007 Esther Vieveen, Mariëtte Goedhuys, Nicol Sluiter CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Maart 2010

Nadere informatie

TEGENPRESTATIE REGIO ZUID-KENNEMERLAND HAARLEM ZANDVOORT HEEMSTEDE BLOEMENDAAL HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

TEGENPRESTATIE REGIO ZUID-KENNEMERLAND HAARLEM ZANDVOORT HEEMSTEDE BLOEMENDAAL HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE TEGENPRESTATIE REGIO ZUID-KENNEMERLAND HAARLEM ZANDVOORT HEEMSTEDE BLOEMENDAAL HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE JULI 2014 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Hoofdstuk 1 De tegenprestatie 4 1.1 Wettelijk kader 4

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie