Verslag Workshop Compriz

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Workshop Compriz 11-11-2011"

Transcriptie

1 Verslag Workshop Compriz Zeepkist: Ad Geluk (Elkerliek ziekenhuis) over werken met Documentaal: Ad schetst hun oude en nieuwe werkwijze. Grote voordeel is dat je per tekstblok dingen kan wijzigen en dat dit in alle folders waar dit blok gebruikt wordt automatisch aangepast wordt. Tekstblokken krijgen een label: afdelingsuniek, alle verpleegafdelingen of hele ziekenhuis etc. Toekomst: gebruikers via informeren over wijzigingen, koppeling bronbestand aan internet/intranet, koppeling aan zis, opslaan in epd, op maat (bijv bloedverdunners, etc). Wordt momenteel nog niet toegepast, maar de mogelijkheden zijn er wel. In principe zou het Elkerliek een papierloos ziekenhuis worden: dus printers moeten weg bij poli s, maar voor printing on demand zouden de printers er moeten blijven. Vragen: Hebben jullie dit zelf ontwikkeld? Nee, maar we zijn wel voorlopers en hebben het samen met Documentaal ontwikkeld. Wel hebben we het op eigen server draaien en dus kunnen dus makkelijk zelf wijzigingenaanbrengen. Tekstblokken: hoe heb je hieraan labels gekoppeld? Bij het overzetten van folders aan het nieuwe systeem, dan beoordelen of een blok iets unieks is of iets wat op meerdere plekken gebruikt wordt. Omzetten kost wel 1-2 uur per folder. Maar bij gebruik van tekstblokken die al in het systeem zitten gaat het sneller. Tekstblokken worden van tevoren gekoppeld tot een folder, nog niet op maat voor de individuele patiënt. Maar in de toekomst wellicht wel. Hoe? Specialist zou dit moeten aangeven, of automatisch door koppeling zis, dat het systeem zelf tekstblokken toevoegt of weglaat. Koppeling van systemen is zwakkeschakel. Tekstblok wijzigingen: wie bepaalt dat je het mag wijzigingen ziekenhuisbreed (bijv nuchterheidsbeleid)? Nuchterheid overleggen we bijv met de anesthesiologen. Alle folders met het blok nuchter worden automatisch gewijzigd. Zit er een mailadres aan de folder gekoppeld dan wordt automatisch de wijziging doorgegeven. Wat is de taakverdeling binnen afdeling? Handleiding geschreven zodat iedereen ermee kan werken. Nu Ad nog alleen, maar het moet niet van 1 persoon afhankelijk zijn. Is er geen koppeling internet en intranet? Nee, bezig met nieuwe website, en dan wordt het meegenomen. Folders bestellen kan wel met interne bestelsysteem. DTP afdeling kan wel bij het systeem en haalt bij een bestelling het daaruit. Gebruiker kan ook de inhoud van de teksten zien. Intranet en internet haalt de laatste versie van de folder uit het bronbestand, automatisch. Werken andere ziekenhuizen er al mee? Er zijn een aantal afgehaakt. Waarom? Verschillende redenen: het draait op een externe server.je hebt de versie Word 200 nodig en, zover zijn nog niet alle ziekenhuizen. Wat is de prijs? Kan Ad niets over zeggen, omdat zij het samen met Documentaal ontwikkeld hebben, en dus een speciale prijs hebben betaald.

2 Zeepkist: Annette Bon (VieCurie) over werken met dot-office Waarom een nieuw syteem: enorm veel folders, zo n 700 folders, hoe ga je dat beheren. Er kwam een nieuwe huisstijl. Dit heeft ze allemaal handmatig gedaan. Maar wil dat nooit meer! Waar gaat het om: bewerken, beheren en vormgeven. Dat wilden ze geautomatiseerd. Dotoffice is Word-applicatie. Moest op Citrix kunnen draaien, huisstijl moet gewaarborgd, 1 bronbestand, centraal beheren, maar decentraal laten maken. Via mail wordt de tekst aangeleverd en wordt door patientencommunicatie geredigeerd. Annette krijgt automatische waarschuwing voor een tweejaarlijkse update. Het systeem archiveert automatisch oude versies, er blijft alleen de nieuwste versie zichtbaar. Er kan gelinkt worden naar zorgdomein en ook het epd kan gekoppeld aan dit systeem. Het is zeer gebruiksvriendelijk, het is makkelijk uit te leggen hoe het werkt, ook voor hulpverleners. Automatische mail, handig omdat je met de copa s gaat werken. Ook veranderingen krijgen ze via de mail door. Via zoekwoorden kan je zoeken naar woorden (bijv nuchterheidsbeleid) zodat je snel ziet welke er aangepast moeten worden. Elke wijziging heeft vaak gevolgen voor de opmaak. Dit is met Dot Office geen probleem meer omdat het systeem de opmaakt doet. Ze werken alleen nog met A5, geen drieluiken meer. Kan ook automatisch in klappertjesopmaak (losse vellen). Ze hopen het in drie weken om te zetten. Vragen: Hoeveel personen gaan dit doen? Alleen. Je kunt ook extern iemand inhuren, maar dit gaf veel fouten, dus dat wil ze niet meer Hoe krijg je de teksten op internet? Bronbestand automatisch in pdf voor internet. Koppeling lukt nog niet automatisch door verouderde site. Is er koppeling met patientendossier. Ja dat is mogelijk. Welke office versie gebruiken jullie? 2003 Is er een koppeling met kwaliteitssysteem? Nee maar is wel mogelijk.

3 Zeepkist: Fransje Baarveld (Slingelandziekenhuis) over printing on demand Printing on demand is geen computersysteem maar een werkwijze. We maken wel gebruik van een systeem, namelijk Smartsite van Seneca. Ook de inhoud van de website staat daar in. We doen aan printing on demand: printen op het moment dat het nodig is. We beheren folders in Smartsite. Ze zien er uit als tekstblokjes en als je klikt op knop publiceren kun je ervoor kiezen om het als pdf of als drukexemplaar (komt dan automatisch bij de repro terecht) te laten uitvoeren. Hoe ziet het product er bij printen uit? Het wordt geen glossy, maar wel altijd de meest recente versie en ziet er verder netjes uit. Aanleiding: er waren veel verouderde folders op poli s afdelingen aanwezig. Nu geven ze mensen opdracht om alleen van webversie gebruik te maken. Dit namelijk altijd de meest recente versie. Printing on demand doen ze niet voor alle folders. Bij grote oplages (opname, anesthesie, folders die in rekken horen te staan (klachten, informatie voor bezoekers), folders met representatieve functie (afdelingsfolders)). Dingen die lang van te voren bekend zijn is een boekje soms handiger. Onderzoeken, ingrepen etc: printen on demand. Maar waar leg je de grens: lastig punt, punt van discussie, mensen willen graag een boekje. Externe folders; kunnen afdelingen zelf bestellen Niet zomaar ingevoerd, dit is een heel proces geweest: eerst alles digitaliseren. Vroeger stond alles in Quark (opmaakprogramma). Smartsite moest aangepast worden, applicatie aanmaken, en folders invoeren. Duurde wel wat langer dan 3 weken die Annette noemde. Opschoonactie gehouden, alle oude folders de deur uit. Invoeren ongeveer 4 maanden, niet fulltime, Ongeveer 600 folders. Voordelen Printing on demand: Altijd de meest actuele versie meegeven Geen verspilling door weggooien oude versie Altijd en overal beschikbaar, nl online Nadelen Printing on demand : Men gaat toch voorraden printen. (advies: voor een week, maar wordt niet gestimuleerd). Mensen hadden weerstand: we zijn geen repro Hoe zit het met gezondheidsklachten Opmaak is minder mooi Kosten: Besparing is beperkt. Zit hem vooral in de omslagen, die heb je niet meer nodig. Arbeidskosten verplaatsen van repro naar zorg. Printkosten vrijwel hetzelfde. Het was een inhoudelijke keuze.

4 Vragen: Poli moet dus website open hebben om de folder te vinden? Ja Per stuk printen? In principe wel, maar afdelingen leggen soms toch voorraden aan. Hoe heb je org enthousiast gemaakt? De voordelen naar voren brengen. Argument: meest recente folder. Zijn er ook folders niet die online staan? Wat dan. Wel achter de schermen pdf maken, maar niet online gepubliceerd, g d naar afdeling, zelf verantwoordelijk. Printen jullie gewoon op wit papier? Ja, gewoon in zwart/wit. Huisstijl zit in het ontwerp. Met 1 druk op de knop kan het ook een boekje worden. Wie heeft de keus gemaakt? Het was uiteindelijk een directiebesluit.

5 Zes vragen over folderbeheer: Terugkoppeling van de subgroepjes: 1 Folders ontwikkelen A. Wat is/zijn naar jullie idee de beste en meeste efficiënte manier(en) om te zorgen voor: actuele, eenvoudige, begrijpelijke, patiëntgerichte inhoud van patiëntenfolders die bovendien WGBO-proof is? En info op maat? Voorbehoud, welk systeem je ook kiest het blijf mensenwerk Inzetten op schrijfvaardigheid. Eenvoudig nederlands Gebruikt wgbo checklist. Sluit aan op docbeheersssysteem zkh. Zorg voor actuele folders Info op maat: community, filmpjes om visueel te maken B. Wat zijn eventuele essentiële randvoorwaarden voor bovenstaande? Randvoorwaarden: geld, een org die prioriteit geeft aan pavo en hv die het hoog op lijstje hebben. Inbedden in zorgtraject. Scholing op gebied van pavo voor hv C. Waar heb je / hebben jullie slechte of juist goede ervaring mee: ofwel: heb je een do of don t die je je mededeelnemers niet wilt onthouden? Do s: Goede intake, doel, doelgroep, wagt is er al. Onderscheid dynamische en statische inhoud.koppel dit los (bijv adres en inhoud), kan efficienter zijn. Blijf inzetten op goede mondelinge voorlichting Zorg voor goede intro van folder in de organisatie, maar zorg voor info op maat en help patienten zieken naar de juiste info. Don t: Gigantisch rek vol met folders: niet professioneel en betrouwbaar: D. Welke afwegingen geven de doorslag bij de keuze voor wel of geen gebruik van externe folders? Wel gebruiken: bespaart tijd en kosten. Nazorg folders: bijvoorbeeld transferbureau laten regelen E. Hoe kun je zorgverleners ondersteunen bij borging van actuele inhoud en ontwikkeling van info op maat? Benut je signaleringesfunctie. Folder pas online als de nieuwe versie klaar is, dus oude folder eraf halen, zodat je een stok achter de deur hebt.

6 2 Folders opmaken A. Wat is/zijn naar jullie idee de beste en meeste efficiënte manier(en) om folders in de huisstijl van je instelling op te maken? Vraag was moeilijk te beantwoorden. Hangt van veel dingen af. B. Wat zijn eventuele essentiële randvoorwaarden voor bovenstaande? Hangt af van het systeem en het aantal fte s, hoeveel geld heb je. Of je een eigen drukkerij hebt. C. Waar heb je / hebben jullie slechte of juist goede ervaring mee: ofwel: heb je een do of don t die je je mededeelnemers niet wilt onthouden? tips: google optimalisatie. Als je kiest voor printing on demand: zorg er voor dat je ook goed gevonden wordt, hier zijn trucs voor die wel extra tijd kosten. Lijstje waarop aangevinkt kan worden waar en welke folders je kunt vinden. Volgens onderzoek Medirisk mag dit niet, St Fransciscus gaat dit uitzoeken. maatwerk, epd, mailen: toekomst wat wil de patient, onderzoek (bijv Voice van Nivel) Opmerkingen: los van juridische zaken, hoe zit het met de effectiviteit om patient de mailen of een webadres door te geven. 3 Folders printen, drukken of een combinatie van beide A. Wat zijn naar jullie idee de belangrijkste voor- en nadelen van: - printen (kopiëren) - drukken - een combinatie van beide: printen en drukken - printing on demand De ideale situatie is altijd een combinatie van: mens, middelen, motivatie en mogelijkheden. B. Wat zijn op grond van bovenstaande de belangrijkste afwegingen bij de keuze voor printen, drukken, een combinatie van beide of printing on demand? Waar zit je als org in het proces. Dus de ideale situtie is wat lastig: combinate: mens, middelen, motivatie en mogelijkheden. OLVG: afd wilde het zelf doen maar is teruggedraaid omdat het niet meer werkte, toch teveel werk. C. Wat is/zijn de beste en meest efficiënte manier(en) om te printen? D. Wat is/zijn de beste en meest efficiënte manier(en) om de drukken?

7 E. Wat is de beste en meest efficiënte werkwijze voor printing on demand? F. Waar heb je / hebben jullie slechte of juist goede ervaring mee: ofwel: heb je een do of don t die je je mededeelnemers niet wilt onthouden? Gesprek aangaan met de gebruikers van de folders over wat hebben jullie eigenlijk nodig? Wat werkt voor jullie. POD oplages vaststellen per afdeling. (bijv max een week). Printcorners inrichten, ondersteund door ict bij storingen, ah eind van de gang kan patient met code de folder ophalen (idee wordt in ziekenhuis uitgedacht) G. Zijn er essentiële randvoorwaarden van toepassing? 4 Folders beheren A. Aan welk bestek van eisen moet naar jullie idee een CMS en/of een documentbeheersysteem idealiter voldoen voor efficiënt beheer van voorlichtingsteksten voor patiënten? Werken met een workflow Vanuit communicatie rechten kunnen toekennen aan mensen voor het systeem Versiebeheer en archief moet in het systeem zitten Gebruiksvriendelijk voor degene die het vult en voor de eindgebruiker die de teksten eruit moet halen Meerdere vormen van output (pdf, A4 etc) Beeldbank Prijs, niet te duur Goede koppeling met bestaande systemen binnen het ziekenhuis waaronder het epd. B. Welk CMS / documentbeheersysteem raad je zeker af en waarom? C. Met welk CMS / documentbeheersysteem heb je juist goede ervaringen en waarom? Libra: dbs gekoppeld aan internet en intranet D. Zijn er essentiële randvoorwaarden van toepassing? Uitgaan van 1 bronbestand is de beste manier

8 5 Folders bestellen / voorraadbeheer A. Wat is/zijn naar jullie idee de beste en meeste efficiënte manier(en) om folders: - te bestellen; - om voorraden te beheren; - om inzicht te houden in het verbruik van de folders? Veel verschillen tussen ziekenhuizen. Bestellen On demand, digitaal, barcodescanners, smartphone, qrcode. Probeer het onafhankelijk te houden van de computer omdat hulpverleners daar niet altijd in de buurt zijn. Kijk naar andere branche, bijv ah. voorraadbeheer Voor bepaalde folders heb je toch een voorraad nodig. Maar kijk naar oplage of dit altijd nodig is. B. Wat zijn eventuele essentiële randvoorwaarden voor bovenstaande? Inzicht in verbruik: dit ontbreekt vaak, maar vinden het wel belangrijk. Hier moeten we voor gaan zorgen. Kan als je meer digitaal gaat bestellen. Centraal van belang, maar ook decentraal voor afdelingen zelf om inzage te hebben over. Koppelen aan voorraadbeheer Eigen repro ja of nee: wel handig om dit in eigen huis hebt, vooral voor hoog volume. Hoeft niet altijd zo te zijn, wordt opgemerkt. C. Waar heb je / hebben jullie slechte of juist goede ervaring mee: ofwel: heb je een do of don t die je je mededeelnemers niet wilt onthouden? Do s: Houd het dichtbij de zorg: vpk arts, zij moeten er handig mee kunnen werken. Goed informeren nieuwe medewerkers Differentiateie op basis van oplage Maak keuzes over wat er heel mooi moet uitzien en waar minder eisen aan stelt. Opmaak: zwart wit mag, als het er maar netjes uitziet Don t: Folders hamsteren. D. Hoe kun je zorgverleners ondersteunen bij bovenstaande?

9 6 Uitgifte van folders A. Wat is/zijn naar jullie idee de beste manier(en) om ervoor te zorgen dat: - patiënten de ontwikkelde folder meekrijgen; - patiënten de juiste versie van de folder meekrijgen; - patiënten de folders waar zij recht op hebben kunnen vinden / aanvragen? Verantwoordelijkheden moeten goed duidelijk zijn bij iedereen 1 bronbestand / opslagsysteem (dms of dbs) Zuwe (bron is internet, van daaruit gelinkt naar internet en intranet) Copa s hebben centrale rol bij folders Goed zorgpad B. Wat zijn eventuele essentiële randvoorwaarden voor bovenstaande? Samenwerking ict en communicatie. (verantwoordelijkheden vastleggen: budget) Betrokken zijn bij ontwikkeling van zorgpaden. Zorgen voor passende voorraden op de afdelingen C. Waar heb je / hebben jullie slechte of juist goede ervaring mee: ofwel: heb je een do of don t die je je mededeelnemers niet wilt onthouden? Do: Bereid mensen voor als ze folders voor je moeten schrijven: schrijfcursus voor copa s en schrijfwijzer ontwikkelen. Website, info over aandoeningen, je kunt kiesbeter linken naar je website. Eenvoudige taal Zo snel mogelijk in zorgpad laten betrekken. Don t: Vergeet ict niet Niet teveel moeilijke woorden D. Hoe kun je zorgverleners ondersteunen bij de uitgifte van de juiste versie van de folder op het juiste moment in het zorgpad?

10 Tot slot: reacties van de standhouders Documentaal Bovenij ziekenhuis en Elkerliek en in onderhandeling met andere ziekenhuizen. Tip: zorg dat ict erbij zit. Daarom is het bij het andere ziekenhuis fout gelopen. Anders blijkt dat de juiste randvoorwaarden niet aanwezig zijn, Dot Office Veel geleerd van de deelnemers. Dank aan de organisatie en de feedback. Heeft een aandenken voor de deelnemers. Cumquat Vonden het interessant om aanwezig te zijn. Neem folder mee aub. Seneca Gehoord dat er vele keuzes gemaakt moeten worden, neem de folder mee.

Workshop Alles over folderbeheer 11 november 2011

Workshop Alles over folderbeheer 11 november 2011 Workshop Alles over folderbeheer 11 november 2011 Borging van folders en teksten, van ontwikkeling t/m uitreiking, m.b.v. mensen, protocollen en techniek 1. Hoe borgen we de inhoud van gedrukte en digitale

Nadere informatie

Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis

Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Rapportage auteur: Jos Beerens / juni 2014 Respons Respons: 67% 33% 67% ingevuld niet ingevuld Laurentius

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten.

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Startopdracht: Waarom met je bedrijf op Twitter? In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Misschien

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+

Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+ Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+ De keuzehulp maakt de verschillen en de voor- en nadelen duidelijk tussen borstsparende operatie en borstamputatie. Ga na gebruik van de keuzehulp altijd

Nadere informatie

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Schema PSB Check Check Check Check Check Intake Intake Intake Intake Gegevens Gegevens

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Content tips & tricks

Content tips & tricks Content tips & tricks E-learning vormt de basis van je lessen en als docent steek je veel tijd in het ontwikkelen en vormgeven van deze content. Met deze handleiding maken we dit proces net even makkelijker

Nadere informatie

De Documentserver maak snel en foutloos documenten in huisstijl

De Documentserver maak snel en foutloos documenten in huisstijl De Documentserver maak snel en foutloos documenten in huisstijl De Documentserver efficiënte documentcreatie in huisstijl Woningcorporatie Heuvelrug Wonen werkt efficiënter sinds de implementatie van de

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding

OFFICE 365. Start Handleiding OFFICE 365 Start Handleiding Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook biedt Microsoft

Nadere informatie

Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving

Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving Aansluiten op de CVDR. Inhoudsopgave Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving...1 Introductie...2 De wettelijke standaard...2 Twee invoeropties...2 Invoeroptie

Nadere informatie

Het heft in eigen handen - De implementatie van 16 miljoen netwerken Conferentie Pharos & RVZ, 1 november 2011

Het heft in eigen handen - De implementatie van 16 miljoen netwerken Conferentie Pharos & RVZ, 1 november 2011 Het heft in eigen handen - De implementatie van 16 miljoen netwerken Conferentie Pharos & RVZ, 1 november 2011 Dr. Marjan Faber IQ healthcare, UMC St Radboud, Nijmegen MijnZorgnet, Nijmegen m.faber@iq.umcn.nl

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Handleiding TagMyDoc

Handleiding TagMyDoc Handleiding TagMyDoc Februari 2013 Voorwoord In BoekTweePuntNul (uitgave oktober 2012, ISBN 9789059063501) vindt men een beschrijving van de tool TagMyDoc. Een uitgebreide, Engelstalige handleiding vindt

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Direct aan de slag Starthandleiding

Direct aan de slag Starthandleiding Direct aan de slag Starthandleiding www.cmember.nl/support 1 van 29 Jouw vereniging bestaat uit groepen! Binnen cmember gebeurt alles in groepen. Leden vormen een groep, maar ook het bestuur, de deelnemers

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Handleiding Mijn Bibliotheek- Administratie

Handleiding Mijn Bibliotheek- Administratie Handleiding Mijn Bibliotheek- Administratie Versie 29 juni 2015 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Links... 2 Aanmelden... 2 Beginscherm... 3 Beheer... 4 1. Bibliotheek... 4 2. Welkomboodschap... 9 3. Gebruikers...

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Inhoud CONTROL PANEL HANDLEIDING STANDAARD CMS SEPT. 2012 VERSIE 2

Inhoud CONTROL PANEL HANDLEIDING STANDAARD CMS SEPT. 2012 VERSIE 2 CONTROL PANEL HANDLEIDING STANDAARD CMS SEPT. 2012 VERSIE 2 Inhoud INLOGGEN CMS... 2 WELKOM SCHERM... 3 MODULES - CONTROL PANEL... 4 BEHEER - CONTROL PANEL... 5 GEBRUIKERSBEHEER - TOEVOEGEN... 6 GEBRUIKERSBEHEER

Nadere informatie

TYPO3 redacteuren cursus

TYPO3 redacteuren cursus TYPO3 redacteuren cursus Inleiding Voorstellen docent Communicatie Expertise Centrum (CEC) Voorstellen cursisten Aanwezigheidsformulier Evaluatieformulier / e-mailadres Reden: verbeteren cursus Doel:TYPO3

Nadere informatie

Inhoud. 1 Veilig werken 2 Kostenbesparend werken 3. Efficiënt werken. Mobiel werken. Duurzaam werken

Inhoud. 1 Veilig werken 2 Kostenbesparend werken 3. Efficiënt werken. Mobiel werken. Duurzaam werken Tips & Tricks Inleiding Ricoh helpt u graag beter en makkelijker te werken en leven. Daarom vindt u in deze waaier praktische tips, die u inspireren om uw informatie effectiever te organiseren en te creëren.

Nadere informatie

Handleiding Bardienstplanner Versie 1.2

Handleiding Bardienstplanner Versie 1.2 Versie 1.2 Inleiding Beste leden, Hieronder vind je een handleiding voor de bardienstplanner zoals deze wordt toegepast op onze website www.tclangenboom.nl. Deze handleiding geeft een beschrijving weer,

Nadere informatie

Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software.

Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software. Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software. De Guidance software pakketten maken het mogelijk om vanuit één centrale database zowel een webshop als catalogus

Nadere informatie

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines.

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines. Samenvatting In deze whitepaper wordt de vraag beantwoord: Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken in zoekmachines?. Om hier achter te komen wordt eerst achtergrond informatie gegeven over hoe zoekmachines

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

Kiezen voor All In Content betekent dat u over kennis van een compleet team beschikt in plaats van afhankelijk te worden van één enkele consultant:

Kiezen voor All In Content betekent dat u over kennis van een compleet team beschikt in plaats van afhankelijk te worden van één enkele consultant: Over ons All In Content begeleidt IT & New Media projecten in het domein van Enterprise 2.0 portals en contentmanagement. Onze focus ligt in het bijzonder op het gebied van duurzaam werken met toepassingen

Nadere informatie

Microsoft Word. Sjablonen & macro s. Versie 1.3

Microsoft Word. Sjablonen & macro s. Versie 1.3 Microsoft Word Sjablonen & macro s Huisstijl in Microsoft Word Met Word-sjablonen zorgt u ervoor dat u op een eenvoudige manier documenten kunt maken volgens uw huisstijl. Voordelen Het ontwerp Ieder document

Nadere informatie

Wél scoren met je webshop Waardevolle Website & Shop Weetjes: Tips en valkuilen

Wél scoren met je webshop Waardevolle Website & Shop Weetjes: Tips en valkuilen Wél scoren met je webshop Waardevolle Website & Shop Weetjes: Tips en valkuilen Ronald Otto ( ) en Peter Kolster ( ) hebben naar aanleiding van hun presentatie dit document geschreven waarin heel puntsgewijs

Nadere informatie

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN STAPPENPLAN WEBSITE BOUWEN Online ondernemers behalen drie procent meer omzet dan hun offline collega's, zo blijkt uit onderzoek. Een goede reden om als mkb er online aanwezig

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 2. Inloggen Je komt via onze website www.letshetgooi.nl in Local Exchange (LEX) door te klikken op Ledenmenu.

Inhoudsopgave: 2. Inloggen Je komt via onze website www.letshetgooi.nl in Local Exchange (LEX) door te klikken op Ledenmenu. Lets t Gooi HANDLEIDING ADMINISTRATIEPROGRAMMA LOCAL EXCHANGE Met het programma Local Exchange, afgekort LEX, kun je zelf je vraag en aanbod wijzigen. Ook kun je knikkers overschrijven. Het is een geweldige

Nadere informatie

Licht Catalogus CMS handleiding. Weij Reclamestudio

Licht Catalogus CMS handleiding. Weij Reclamestudio Licht Catalogus CMS handleiding Weij Reclamestudio Belangrijk om te weten Alle wijzigingen in het CMS hebben invloed op zowel de App als op Create your own report op de website. Alle wijzigingen in het

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

U S E R M A N U A L. Auteur Frank van Leeuwen. Bedrijf Callenbach Concept Center. Document User manual

U S E R M A N U A L. Auteur Frank van Leeuwen. Bedrijf Callenbach Concept Center. Document User manual U S E R M A N U A L Auteur Frank van Leeuwen Bedrijf Callenbach Concept Center Document User manual Datum 16 juni 2010 INHOUDSOPGAVE 1 Product bestellen.. 3 1.1 Product opmaken. 3 1.2 Bestelling plaatsen..

Nadere informatie

HelpDesk - zoeken, vraag stellen, nieuws en meer 13.02 Versie: 01-12-2008 concept_software

HelpDesk - zoeken, vraag stellen, nieuws en meer 13.02 Versie: 01-12-2008 concept_software 13.0 Versie: 01-1-008 concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je binnen de helpdesk je snel kan: - Zoeken naar antwoord op een vraag; - Een vraag kan stellen in het forum; - Je zelf kan

Nadere informatie

Uw rechten als patiënt

Uw rechten als patiënt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw rechten als patiënt z Rechten en plichten 1 Uw rechten Als patiënt hebt u bepaalde rechten. Deze zijn wettelijk vastgelegd

Nadere informatie

SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK

SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK Heb je ook te maken met SharePoint? Ja? Dan ben je wellicht ook al verdwaald in dit doolhof? SharePoint is eenmicrosoft-applicatie en gaat steeds meer de bekende Windows-mappen

Nadere informatie

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Intranet: content-beheersystemen 1

Intranet: content-beheersystemen 1 Intranet: content-beheersystemen 1 een web-applicatie waarmee men zonder veel technische kennis op het internet/intranet kan publiceren er is een verschil tussen inhoud en presentatie inhoud verandert

Nadere informatie

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012!

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012! ASW Cursus bulletin Het ASW Cursusbulletin blikt terug op cursussen die zijn geweest en brengt onder de aandacht wat er de komende maanden op de kalender staat. Wilt u dit bulletin rechtstreeks in uw mailbox

Nadere informatie

Let op: Wij kunnen u niet op afstand helpen bij deze installatie. Indien nodig, haal er iemand bij die verstand van computers heeft.

Let op: Wij kunnen u niet op afstand helpen bij deze installatie. Indien nodig, haal er iemand bij die verstand van computers heeft. Inleiding Wij hebben voor u een aantal PDF Creators getest waarmee u rapporten in PDF Formaat kunt printen. Het aantal gratis pakketten is legio, maar velen vertonen grote gebreken. Dus ga niet zelf aan

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

Wijzigingen in Vetware per 30 maart 2015

Wijzigingen in Vetware per 30 maart 2015 Faculteit Diergeneeskunde Wijzigingen in Vetware per 30 maart 2015 versie 1.1 Overzicht Inleiding... 2 Starten van Vetware... 2 Nieuwe iconen voor breedbeeldschermen en taalgebruik... 2 Beveiligingsmelding

Nadere informatie

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Handleiding voor een goede inrichting van jouw YouTube kanaal. Door Theo de Kleijn Helpt zelfstandig ondernemers met videomarketing Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP Handleiding Slagersplein Inhoudsopgave Pagina - Uitleg beginscherm 3 - Aanmaken Profiel 5 - Maak Printmateriaal: Stap 1, kies doel 8 - Maak printmateriaal: Stap 2, kies

Nadere informatie

DWF Vraag en antwoord

DWF Vraag en antwoord DWF Vraag en antwoord 1. Moet er nog een papieren versie als backup worden gemaakt? Antwoord: Nee, alle wedstrijden die digitaal gaan dienen via het digitaal wedstrijdformulier ingevuld te worden. 2. Wanneer

Nadere informatie

#Stap 1 Uw account activeren en inloggen

#Stap 1 Uw account activeren en inloggen Inhoud #Stap 1 Uw account activeren en inloggen... 2 #Stap 2 Een test dossier aanmaken... 3 #Stap 3 Uw overzichtspagina... 3 #Stap 4 Het Dashboard... 4 #Optie 1 Bekijken... 4 #Optie 2 Wijzigen... 5 #Optie

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Handleiding FOOX App. Handleiding FOOX App versie 1.1

Handleiding FOOX App. Handleiding FOOX App versie 1.1 Handleiding FOOX App 1 Inhoudsopgave Hartelijk welkom!...3 Voordelen van de FOOX app?...3 Download de FOOX app...4 Voor de iphone...4 Voor de Android...6 Inloggen...7 Wachtwoord of gebruikersnaam vergeten?...7

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Versie: 1.1 Datum: 18 juli 2013 Geschreven door: ict@padland.nl 2013 OBS t Padland. Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Padland Startpagina...

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Uw online ambities realiseren met Smartsite ixperion content management

Uw online ambities realiseren met Smartsite ixperion content management Dinsdag 12 oktober 2010 Uw online ambities realiseren met Smartsite ixperion content management Content management: Online communicatie, dienstverlening en primaire processen verbeteren Johan Blok, Seneca

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Sportlink Club.Basis. De voordelen van Club.Basis. Uitbreidingsmogelijkheden. Eenvoudig over te dragen

Sportlink Club.Basis. De voordelen van Club.Basis. Uitbreidingsmogelijkheden. Eenvoudig over te dragen Sportlink Club.Basis Uitbreidingsmogelijkheden U kunt Club.Basis heel eenvoudig uitbreiden met allerlei oplossingen die volledige geïntegreerd zijn in Sportlink. Wilt u naast de ledenadministratie bijvoorbeeld

Nadere informatie

Digitale ondersteuning in onderwijs. Studenten schooljaar 15/16

Digitale ondersteuning in onderwijs. Studenten schooljaar 15/16 Digitale ondersteuning in onderwijs Studenten schooljaar 15/16 Handleidingen http://handleidingenict.summacollege.nl/ Draadloze netwerken SUMMASTART: De inlogcode met wachtwoord kan niet vast ingesteld

Nadere informatie

Isala klinieken verheffen website tot communicatiemedium met Office SharePoint Server 2007

Isala klinieken verheffen website tot communicatiemedium met Office SharePoint Server 2007 Isala klinieken verheffen website tot communicatiemedium met Office SharePoint Server 2007 Vanuit een duidelijke visie op zorg verbeteren de Isala klinieken de serviceverlening en de communicatie met patiënten

Nadere informatie

FAQ Taxatool. Versie 1.1 Page 1 of 5 Uitgiftedatum: 10-1-2012. Frequently Asked Questions/Veelgestelde vragen

FAQ Taxatool. Versie 1.1 Page 1 of 5 Uitgiftedatum: 10-1-2012. Frequently Asked Questions/Veelgestelde vragen FAQ Taxatool Versie 1.1 Page 1 of 5 Uitgiftedatum: 10-1-2012 Inhoud: Wie heeft Taxatool ontwikkeld? 3 Wanneer kan ik gebruik maken van Taxatool? 3 Wat kost het gebruik van Taxatool? 3 Moet ik een programma

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Owise app

Beoordelingsrapport Owise app Beoordelingsrapport Owise app Met OWise heb je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar via een mobiele app of website. Jij voert ze in en OWise geeft je inzicht en overzicht terug. OWise

Nadere informatie

GWL wiki manual Beginnen Maak een nieuwe pagina Bewerken

GWL wiki manual Beginnen Maak een nieuwe pagina Bewerken GWL wiki manual De GWL wiki is een onderdeel van de ZOHO online office suite. ZOHO biedt allerlei mogelijkheden voor on-line (samen)werken. Ook als je daar geen gebruik van maakt moet je een account aanmaken

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

ICT en Medische Technologie. Waar MT en ICT samen komen

ICT en Medische Technologie. Waar MT en ICT samen komen ICT en Medische Technologie Waar MT en ICT samen komen Wie ben ik? Bas Kraneveld Sinds 2002 werkzaam in Medische Technologie (Jeroen Bosch Ziekenhuis) 1 e contact met Medische ICT, echter nog zeer beperkt

Nadere informatie

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Handleiding Gmail in huisstijl met een automatische e-mail handtekening.. Als je je drukwerk, online profielen en alle visuele

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Je bent doorverwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Sint Anna Ziekenhuis. Deze brochure geeft je informatie

Nadere informatie

We gaan de verschillende mogelijkheden hieronder stap voor stap laten zien.

We gaan de verschillende mogelijkheden hieronder stap voor stap laten zien. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Log in op webshop voor afdelingen... 3 3.Visitekaartjes... 4 3.1 Open de pagina visitekaartjes... 4 3.2 Vult u de gevraagde gegevens in... 4 3.3 Naam

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden. Inhoudsopgave

Meest gestelde vragen en antwoorden. Inhoudsopgave Meest gestelde vragen en antwoorden Inhoudsopgave Door wie is Taxatieweb gebouwd?... 2 Voor wie is Taxatieweb beschikbaar?... 2 Hoe moet ik dit programma op mijn PC installeren?... 2 Waarom hoef ik nu

Nadere informatie

Handleiding. Mei 2015. Versie 1.1. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie - Mei 2015, versie 1.1.

Handleiding. Mei 2015. Versie 1.1. Handleiding NCDR Pacemaker & ICD Registratie - Mei 2015, versie 1.1. Handleiding Mei 2015 Versie 1.1. 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Internet Browsers... 4 2. Inloggen... 4 2.1. Inlog in applicatie en Zorg TTP... 4 2.2. Token... 5 3. Home... 6 4. Patiënt... 7 4.1. Patient

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten.

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten. Praktijkwerkboek AKA Secretariaat 1 Inhoud In het onderdeel Secretariaat leer je uitgaande brieven en e-mails verzorgen en verschillende soorten kopieën maken. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt

Nadere informatie

Handleiding Dance.nl CMS Systeem

Handleiding Dance.nl CMS Systeem Handleiding Dance.nl CMS Systeem 1 Voorwoord 3 Introductie 3 Aantal vooraf gestelde regels.3 Goed om te weten..3 Promotionele mogelijkheden.3 Vragen en/of opmerkingen..3 Registreren voor gebruik van het

Nadere informatie

Handleiding DigiRecord.nl

Handleiding DigiRecord.nl Introductie... 1 Eerste keer inloggen... 1 Dossiersjablonen... 2 Map verwijderen... 3 Map aanmaken... 4 Dossierbeheer... 5 Dossier eigenaar... 7 Gebruikers... 7 Gebruiker... 8 Dossierbeheerder... 8 Beheerder...

Nadere informatie

Handleiding beheertool mini-website

Handleiding beheertool mini-website Handleiding beheertool mini-website 2013 Salon Solution is onderdeel van Wiewathaar.nl Inleiding Klanten van Wiewathaar.nl kunnen hun mini-website bijhouden met de online beheertool. In deze handleiding

Nadere informatie

FAQ Taxatool. Versie 1.2 Page 1 of 5 Uitgiftedatum: 14-01-2013. Frequently Asked Questions/Veelgestelde vragen

FAQ Taxatool. Versie 1.2 Page 1 of 5 Uitgiftedatum: 14-01-2013. Frequently Asked Questions/Veelgestelde vragen FAQ Taxatool Versie 1.2 Page 1 of 5 Uitgiftedatum: 14-01-2013 Inhoud: Wie heeft Taxatool ontwikkeld? 3 Wanneer kan ik gebruik maken van Taxatool? 3 Wat kost het gebruik van Taxatool? 3 Moet ik een programma

Nadere informatie

Integratie van content- en document management voor een betere informatieuitwisseling binnen en buiten uw organisatie.

Integratie van content- en document management voor een betere informatieuitwisseling binnen en buiten uw organisatie. OpenSesame ICT NIN Seminar : e-content 2007 Integratie van content- en document management voor een betere informatieuitwisseling binnen en buiten uw organisatie. 13 september 2007 Nico de Vries Eric van

Nadere informatie

Voeding, gaatjes en tanderosie

Voeding, gaatjes en tanderosie Auteur Silvia Drent Laatst gewijzigd 02 July 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/60962 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

Outlook koppelen aan e-mail

Outlook koppelen aan e-mail MERIDIAAN COLLEGE: CENTRAAL BUREAU ICT Outlook koppelen aan e-mail Koppelen van e-mail, agenda en contactpersonen aan Outlook 2010 CBI Laatst bijgewerkt op: 8-4-2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Versiebeheer:...

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

w o r k s h o p s 2 0 1 5

w o r k s h o p s 2 0 1 5 workshops 2015 Security en social engineering Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: bankzaken, contacten, informatie zoeken, (ver)kopen, spelletjes en ander vermaak vinden via internet

Nadere informatie

S M A R T. SEArch engine optimization (SEO)

S M A R T. SEArch engine optimization (SEO) Erch engine optimization (EO) Na deze stage ben ik in staat om het bezoekers aantal op een website te vergroten doormiddel van EO (search engine optimization). Ik wil minimaal gezien hebben dat het aantal

Nadere informatie

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen:

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: 1. ICT is een middel en wordt steeds meer gebruikt in het onderwijs. Daarbij kijk je ook

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Whitepaper 10 ecommerce conversie optimalisatie tips voor de feestdagen

Whitepaper 10 ecommerce conversie optimalisatie tips voor de feestdagen Whitepaper 10 ecommerce conversie optimalisatie tips voor de feestdagen Oktober 2015 Tip 1: E-mail Marketing De e-mail is en blijft een trend door de jaren heen. Vooral tijdens de feestdagen wordt er flink

Nadere informatie