HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING"

Transcriptie

1 HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

2 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een voorbeeld bekijken... 6 Bijkomende berichtgegevens: tags, categorieën, uittreksels...7 Een pagina aanmaken... 8 Een nieuwe pagina beginnen... 8 Categorieën en tags Categorieën aanmaken Tags aanmaken Mediabeheer Afbeeldingen uploaden Afbeeldingen invoegen... 17

3 Inloggen Typ het webadres van je site in de adresbalk van je browser en voeg er /wp-login.php aan toe: Vul je gebruikersnaam en je wachtwoord in en klik op Inloggen. Het webadres wijzigt nu in: Je bevindt je nu in het administratie-paneel, het Dashboard:

4 Het dashboard kan er afhankelijk van je site of administratie-rechten anders uitzien, maar bovenaan de pagina zie je volgende elementen: Title van de website: hier zal de naam van jouw website staan: als je hier op klikt zal je website in je browser openen (let op dat je je werk bewaard hebt) Nieuw als je hierop klikt kan je een nieuw bericht plaatsen (zie verder) Hallo: dit is je gebruikersnaam Uitloggen: als je hierop klikt, log je uit.

5 Een nieuw bericht plaatsen Aan een nieuw bericht beginnen Berichten zijn artikels voor het blog-gedeelte van je website. Of je dat gedeelte nu nieuws of dagboek noemt, berichten komen hier terecht. Klik links in het menu op berichten of op de knop Nieuw in de bovenste balk: Je bevindt je nu in de berichten-bewerker. Onder Berichten Nieuwe Bericht zie je het titel-veld. Daarin komt de titel van je artikel. Daaronder zie je het artikel-veld. Daarin komt de tekst van je artikel: Zodra je in één van de velden begint te typen, zal het het CMS je bericht opslaan als een concept. Onder het titel-veld verschijnt een permalink (het webadres van dat bericht):

6 Je kan in een bericht allerlei opmaak-bewerkingen uitvoeren, en er beeldmateriaal aan toevoegen. Je bericht bewaren, een voorbeeld bekijken Rechts zie je de publicatie-status van je bericht. Die staat standaard op Concept. Je kan tijdens het schrijven je concept bewaren met Opslaan als concept, maar het CMS zal je berichten tijdens het schrijven ook periodiek automatisch opslaan. Sla op of publiceer voor je de pagina verlaat. Wil je nog afbeeldingen toevoegen, sla dan op als concept. Je kan je bericht vooraf bekijken met Voorbeeld:

7 Met Zichbaarheid: Openbaar kan je je bericht een privé maken, een wachtwoord geven (twee opties die je vast niet gebruikt) of Sticky maken. Met Sticky blijft het bericht altijd als éérste artikel bovenaan staan, ook al publiceer je daarna nog nieuwe berichten. Bijkomende bericht-gegevens: tags, categorieën, uittreksels Ben je klaar met het artikel, dan voeg je Tags en Categorieën toe door ze aan te vinken in het categorie-overzicht rechts. Als je tevreden bent met je artikel, publiceer je het door rechtsboven op de blauwe knop Publiceren te klikken (tenzij je nog afbeeldingen wil koppelen of invoegen). Het artikel staat nu live op de site, alle abonnees krijgen het nu automatisch toegestuurd via hun RSSfeed of -inbox, afhankelijk van de functionaliteiten op je site.

8 Het artikel wordt nu ook vermeld in de lijst met Recente berichten. Een pagina aanmaken Een nieuwe pagina beginnen Pagina's zijn anders dan artikels. Ze komen voor in het hoofdmenu van je site en hebben geen publicatiedatum. Het zijn vaste pagina's zonder andere volgorde dan je zelf toewijst. Anders dan een artikel heeft een pagina dus een vaste, blijvende waarde. Klik links in het menu op Pagina's: Je komt nu terecht in het pagina-overzicht:

9 Je ziet hier een overzicht van je bestaande pagina's. Bovenaan zie je de knop Nieuwe Pagina. Klik erop om een nieuwe pagina aan te maken. Je komt nu terecht in de pagina-bewerker. Die lijkt sterk op de artikel-bewerker.

10 Het belangrijkste verschil is dat een pagina geen categorieën of tags heeft. Je kan een pagina wel hiërarchisch laten afhangen van moeder-pagina's. Als je site daarop voorbereid is zal je in het menu rechts daarvoor een keuze kunnen maken. Voor de rest werkt een pagina hetzelfde als een artikel. Er is een titel-veld en een tekstveld, je kan een concept opslaan, de opmaak aanpassen en foto's toevoegen. Categorieën en tags Categorieën zijn vooraf door jou bepaalde labels die duidelijk maken waar je site over gaat; het zijn de hoofdonderwerpen van je site. Je gebruikt een categorie om aan te geven bij welk van die onderwerpen een artikel hoort. Je selecteert ze door ze aan te vinken. Je kan altijd een nieuwe categorie toevoegen indien nodig, maar je hebt er best niet te veel. Een tag is een label dat specifiek bij het artikel hoort en de inhoud beschrijft. Je kan die zelf invullen, gescheiden door een komma. Categorieën aanmaken Rechts zie je de aanwezige categorieën. Klik onderaan op + Nieuwe categorie toevoegen.

11 Je vult vervolgens gewoon de naam van de nieuwe categorie in. Je kan subcategorieën aanmaken als je wil. Klik dan op de knop Nieuwe categorie toevoegen. Je nieuwe categorie verschijnt nu bovenaan in de categorie-lijst.

12 Maak niet teveel categorieën aan. Wil je meer context aan je bericht geven, gebruik dan tags. Tags aanmaken Tags aanmaken gebeurt op dezelfde manier als categorieën. Je kan echter meerdere tags tegelijk aanmaken; je scheidt ze dan door een komma. De tags worden dan onderaan per bericht weergegeven; je kan ze meteen verwijderen door op het kruisje te klikken. Media-beheer Afbeeldingen uploaden Je kan in pagina's en artikels afbeeldingen toevoegen. Dat kan rechtstreeks, of via je mediabibliotheek. Dat laatste is de meer geordende manier en die bespreek ik hier. Om in je media-bibliotheek te komen klik je links in het menu op Media.

13 De pagina ziet er dan als volgt uit: Klik op Nieuw bestand en vervolgens op Bestanden kiezen om een nieuwe afbeelding te uploaden Vervolgens navigeer je naar de plek op je pc waar de foto staat die je wil uploaden. Afhankelijk van die locatie en je besturingssysteem ziet dat er anders uit, maar hier zie je een voorbeeld. Je foto wordt nu geüpload.

14

15 Zodra de upload klaar is krijg je de volgende opties te zien. Bovenaan zie je de beschrijving van de foto: de originele bestandsnaam, het type bestand, de datum van upload en de afmeting in pixels. Je kan de foto nog Bewerken, maar het is aangeraden dat niet te doen. Zorg ervoor dat het bestand dat je upload al is bijgesneden en het formaat heeft dat je wil.

16 Vervolgens zie je het titelveld van je foto. Dat veld is verplicht en standaard staat daar de bestandsnaam van de afbeelding vooraf ingevuld. Je wijzigt dat best in een aantrekkelijke titel, in dit geval bijvoorbeeld "Saab 900". Het hangt ervan af waar deze titel wordt weergegeven maar standaard zal die zeker te zien zijn in het label dat getoond wordt wanneer je met de muis over de foto beweegt. De alternatieve tekst is niet verplicht maar die vul je beter wél in: Google bekijkt deze (verborgen) informatie om de pagina te duiden, en als het beeld niet zou laden, dan is het deze tekst die wordt weergegeven. Je kiest in dit geval bijvoorbeeld voor: "foto-saab-900-antwerpen". Vervolgens is er het onderschrift. Het staat je vrij daar iets te plaatsen, maar standaard zal deze tekst onder je foto getoond worden. Kies dus voor iets als "Een Saab 900 in Antwerpen". Tenslotte is er de beschrijving. Hiervoor geldt hetzelfde: je bent vrij hier iets te plaatsen. Toen ik deze wagen zag kon ik niet nalaten er een foto van te nemen. Helemaal onderaan wordt de locatie van het bestand op de server nog eens herhaald. Wijzig dit zeker niet tenzij je weet wat je doet.

17 Heb je alles ingevuld, klik dan op Alle wijzigingen opslaan. Je keert nu terug naar de mediabibliotheek en je ziet nu de toegevoegde foto. De foto is nu echter nog niet toegevoegd aan een pagina of een bericht. Daarvoor moeten we de afbeelding invoegen. Afbeeldingen invoegen Je kan altijd eender welke afbeelding in een artikel invoegen. Zoals eerder gezegd, hoef je daarvoor niet eerst via de media bibliotheek te gaan. Om één en ander georganiseerd te houden, doen we dat wél, en zullen we de afbeelding bovendien ook éérst koppelen. Het is straks dan gemakkelijker om de juiste afbeelding in ons bericht in te voegen. Klik daarvoor eerst op de link Bijvoegen naast de afbeelding in de media bibliotheek.

18 In het volgende dialoogvenster typ je een gedeelte van de titel van het bericht dat je wil koppelen in en je klikt op Zoeken. Dan vink je het bericht aan, en je klikt op Selecteren.

19 Het bericht wordt nu gekoppeld aan deze afbeelding. Om de afbeelding in te voegen, klik je op de titel van het bericht (je kan later ook altijd je bericht selecteren via het menu Berichten in de linkerkolom). Zo kom je opnieuw terecht in de berichten-bewerker, waar je oorspronkelijk je bericht geschreven en gepubliceerd hebt. Om een afbeelding in te voegen, plaats je de cursor op de plek waar je de foto wil hebben. Dat moet niet, je kan dat later altijd aanpassen, maar het is wel gemakkelijker. Dan klik je op het eerste icoontje naast de tekst Uploaden/Toevoegen.

20 Zoals je ziet in het volgende dialoogvenster beschik je hier over een stel mogelijkheden. Het standaard geselecteerde tabblad heet Van computer. Zoals gezegd kan je dus van hieruit nog altijd andere bestanden uploaden; je hoeft je dus niet eerst via de media-bibliotheek te werken, het is alleen ordelijker.

21 Je kan ook bestanden rechtstreeks Van URL invoegen. Dat is een webadres van een afbeelding op het internet of op je server. Beschik je over die URL van je eigen (!) beelden dan kan je deze snelle, technische optie kiezen. Let op: nooit zomaar naar iemand anders' beelden linken. Dat heet hot-linking: je steelt bandbreedte en het is onbeleefd. Bovendien overtreed je mogelijk ook auteursrechten. Je ziet ook dat je nog de keuze hebt uit Gallery en Media Bibliotheek. Omdat je eerder je afbeelding en bericht al hebt gekoppeld, kan je nu voor de eerste optie gaan. Heb je dat niet gedaan, dan kan je via de laatste optie nog een beeld gaan selecteren uit je media. Klik dus op Gallery (1). De foto met de auto is gekoppeld en je kan deze selecteren door op Tonen te klikken. Je krijgt een dialoogvenster te zien dat sterk lijkt op dat van vlak na het uploaden. Ook hier kan je nog wijzigingen aanbrengen en gevens toevoegen of aanpassen.

22 Het grootste verschil zit hem in de drie laatste opties. Koppelings-URL: hier wordt opnieuw de locatie van het bestand op je server getoond, maar met het verschil dat je eronder drie knoppen hebt.

23 Geen: kies deze optie als je wil dat men niet op de foto kan klikken. Bestands-URL: kies deze optie als je een fotogallerij bij je site geïnstalleerd hebt en je wil dat een klik op de foto naar het grotere formaat leidt. Bericht-URL: gebruik deze optie als je wil dat klikken op de foto naar een (ander) bericht leidt. De Uitlijning bepaalt hoe de tekst rond de foto zal lopen. Met Geen zal er witruimte naast de foto overblijven, de andere opties zullen de foto in de tekst plaatsen. Afmeting: kies hier de grote van de foto voor je bericht of pagina. Afhankelijk van het ontwerp van je site en of je een fotogalerij hebt of niet. Klik uiteindelijk op Invoegen in bericht. Voor je je bericht sluit of de pagina verlaat, vergeet niet te klikken op Bijwerken rechts.

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE Stap-voor-stap instructies over het gebruik van WordPress en hoe je hier gemakkelijk je website mee kunt beheren. Een publicatie van

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Beginnershandleiding voor Weebly.

Beginnershandleiding voor Weebly. Beginnershandleiding voor Weebly. Deze beginnershandleiding voor Weebly heeft 9 hoofdstukken. Als je net met Weebly begint, raden we je aan om deze korte artikelen allemaal te lezen. Wanneer je daarmee

Nadere informatie

Beginnen met WordPress

Beginnen met WordPress Beginnen met WordPress Marc Hesp Hesp Online Communicatie www.hesp.nl Versie november 2012 Inhoudsopgave Introductie Voor wie is dit boek bedoeld? Wat is WordPress? Wat moet je regelen voor de installatie?

Nadere informatie

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services Handleiding versie 1.8 18 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN...

Nadere informatie

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook.

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook. 2 Joomla ebook Bouw zelf een professionele website Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie

Een WordPress site zelf installeren

Een WordPress site zelf installeren Een WordPress site zelf installeren Ik ben Saskia Frankena. Ik vind het fijn om mensen te helpen hun website zelf vorm en inhoud te geven. Als webdesigner, trainer en docent heb ik veel ervaring opgedaan

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

Handleiding IVN afdelingswebsite

Handleiding IVN afdelingswebsite Handleiding IVN afdelingswebsite Een praktische handleiding voor IVN afdelingen. Handleiding IVN afdelingswebsite Datum: 10 maart 2013 Versie: 1.3 Auteurs: John Roggen, Fanny van Zon, Hans Hogenbirk op

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS

Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS Inhoud (klik op een van onderstaande titels) 1. Toegang tot het CMS 2. Inhoud toevoegen 3. Afbeelding toevoegen 4. Bestand toevoegen 5. Instructie & Vragen

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding website Digitale Pioniers

Handleiding website Digitale Pioniers Keizersgracht 174 Postbus 2960 1000 CZ Amsterdam t +31 (0)20 575 67 20 f +31 (0)20 575 67 21 www.kennisland.nl Handleiding website Digitale Pioniers 1. Aanvraag account (geldt alleen voor rondes 1 t/m

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

Startersgids iblox. Inhoudsopgave. Hulp bij het opzetten van uw website.

Startersgids iblox. Inhoudsopgave. Hulp bij het opzetten van uw website. Hulp bij het opzetten van uw website. Inhoudsopgave Start met uw website Inloggen vanaf BC dashboard Mail account aanmaken 1. Tab Algemeen 2. Tab Doorsturen 3. Tab E-mailaliassen 4. Tab Automatische beantwoording

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Handboek voor het Drupal content systeem

Handboek voor het Drupal content systeem Handboek voor het Drupal content systeem Versie 007 Datum 19-11-2012 Auteur Tom A. Kooy Handboek voor het Drupal content systeem - Inhoudsopgave Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 3 OVER HET HANDBOEK

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 28 juli 2009 Pagina 2

Inhoudsopgave. 28 juli 2009 Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Tweede versie... 5 2 Registratieprocedure... 6 2.1 Gebruikersnaam... 7 2.2 E-mail:... 7 2.3 Wachtwoord... 8 2.4 Visuele verificatie... 8 2.5 Akkoordverklaring... 8 3

Nadere informatie