DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: DE POLITIEKE EN STAAT- KUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: DE POLITIEKE EN STAAT- KUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945"

Transcriptie

1 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: DE POLITIEKE EN STAAT- KUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945 Wat is geen kenmerk van de Surinaamse rechtstaat? 1 A Burgers worden beschermd tegen onrechtmatig handelen van de overheid. B Burgers zijn voor de wet gelijk. C Er is sprake van onafhankelijke rechtspraak. D Rechters en bestuurders zijn niet gebonden aan de wet. 2 In onze parlementaire democratie wordt een kandidaat voor het presidentschap in eerste instantie in DNA gekozen. Als echter geen enkele kandidaat in dit hoge College van Staat gekozen kan worden, wordt in de VVV een president gekozen. Welke van de presidenten van Suriname zijn in de VVV gekozen? A Desiré Bouterse en RunaldoVenetiaan B Desiré Bouterse en Ramsewak Shankar C Ramsewak Shankar en Jules Wijdenbosch D Runaldo Venetiaan en Jules Wijdenbosch Lees de volgende beweringen nauwkeurig! 3 I Zowel in een wet als een decreet worden algemeen bindende voorschriften gegeven. II Zowel een wet als een decreet komen tot stand na aanname in De Nationale Assemblee. Van bovenstaande beweringen A is alleen I juist. B is alleen II juist. C zijn I en II juist. D zijn I en II onjuist. 4 De 18-jarige John is een Surinaamse staatsburger en gaat voor de eerste keer naar de stembus om een vertegenwoordiger te kiezen voor DNA. Hij bezit A het actief kiesrecht. B het actief en het passief kiesrecht. C het passief kiesrecht. D noch het actief noch het passief kiesrecht. Elk lid van het parlement heeft het recht van interpellatie. Dit betekent dat hij/zij 5 A het recht heeft om in commissieverband een onderzoek in te stellen naar bestuurshandelingen van de regering. B het recht heeft om vragen te stellen aan een minister over het door hem/haar gevoerde beleid. C het recht heeft om wijzigingen aan te brengen in wetsontwerpen. D het recht heeft om zelf wetsvoorstellen te ontwerpen. 6 Bij de verkiezingen van 2010 was zij aangesloten bij de BEP, maar later besloot zij haar politieke ondersteuning te geven aan de ABOP. Het bovenstaande heeft betrekking op A Alice Amafo. B Joan Dogojo. C Yvonne Pinas. D Diana Pokie.

2 Bovenstaande illustratie geeft een beeld omtrent het kiezen van een studentenbestuur op een vos-school. Welk kenmerk van democratie kunnen we niet halen uit deze illustratie? 7 A Als geen enkele partij de verkiezing gewonnen heeft, is er samenwerking met andere partijen nodig. B De kiesgerechtigden kiezen het bestuur. C Elke partij heeft een eigen visie over het beleid dat gevoerd moet worden om leerlingen vooruit te helpen. D Voor de verkiezingen krijgen de kandidaatstudenten de gelegenheid hun opvattingen aan de overige studenten kenbaar te maken. Welke van de hier genoemde personen heeft de functie van voorzitter van De Nationale Assemblee bekleed? A Henck Arron B Sharmila Kalidien-Mansaram C Paul Somohardjo D Ruth Wijdenbosch 8 9 De culturele groep Solidair van de Jongeren- Organisatie Pontbuiten (JOP) maakte in 1979 een sketch over het onderwerp ontwikkelingshulp. Hier volgt een deel van het gedicht dat toen werd voorgedragen. Nederland u ontnam mij door de eeuwen heen miljarden. U geeft mij om mij zoet te houden miljoentjes terug. U sleept weer miljarden van mij weg en u noemt dit ontwikkelingshulp. Moet ik u danken? Neen. Dit gedeelte van het gedicht geeft o.a. aan dat A ontwikkelingshulp altijd het gewenste resultaat oplevert. B ontwikkelingshulp geen ontwikkeling op gang brengt voor het binnenland. C ontwikkelingshulp terugvloeit naar het donorland. D ontwikkelingshulp vaak in het belang is van de beleidsmakers van zowel het donorland als het ontvangende land. 10 Ons land heeft in de achter ons liggende jaren getoond een democratisch land te zijn. Toch hebben wij ook te maken gehad met ondemocratische gebeurtenissen. Welke van de onderstaande gebeurtenissen had een ondemocratisch karakter? A het aftreden van het kabinet Pengel in 1969 B het benoemen van DNA-leden in 1985 C de algemene staking tijdens de regering Wijdenbosch in 1999 D de lerarenstakingen van de BVL in december 2014 SURINAME: DE SOCIAAL-ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN NA Welke van de onderstaande sectoren is het hardst getroffen door de binnenlandse oorlog ( )? A de aardoliesector B de bauxietsector C de rijstsector D de visserijsector

3 12 Welke van de onderstaande bedrijven ontvangt geen subsidie van de Surinaamse overheid? A de Energie Bedrijven Suriname B de Melkcentrale C de Surinaamse Waterleiding Maatschappij D Staatsolie Maatschappij Suriname 13 De kleinlandbouw neemt een belangrijke plaats binnen ons welvaartsstreven in, omdat deze onder andere zorgt voor A deviezenbesparing. B een gezonder menu. C importvervanging. D meer werkgelegenheid. 14 De vakbeweging vergroot het welzijn van de arbeiders door onder andere te zorgen voor A kinderbijslag. B loonsverhoging. C veiligheidsmaatregelen. D vervoer van en naar het werk. 15 Leerlingen die naast schoolvakken ook nog les krijgen in de leer van het Christendom, bezoeken een school voor A bijzonder onderwijs. B buitengewoon onderwijs. C openbaar onderwijs. D particulier onderwijs. 16 Door de economische neergang in ons land laten vakcentrales vaker aan de regering weten dat ze loonsverhoging wensen. Welke van onderstaande vakorganisaties is geen vakcentrale? A C-47 B CLO C FAL D Moederbond 17 Lees de beweringen nauwkeurig! I De bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname zal de welvaart van de Surinaamse burgers vergroten. II De bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname zal het welzijn van de Surinaamse burgers vergroten. Voor de volgende beweringen geldt: A alleen I is juist. B alleen II is juist. C I en II zijn beide juist. D I en II zijn beide onjuist. 18 Prim is krantenverkoper en heeft een krantenstand in de stad. Prim is actief in de A informele sector. B primaire sector. C secundaire sector. D tertiaire sector. 19 Sommige burgers zeggen: Ik vind het niet erg om met mijn karige salaris onder het minimumloon te zitten als ik maar gezond ben. Als we letten op de begrippen welvaart en welzijn kunnen we van deze burgers zeggen dat ze onder de omstandigheden leven van A goede welvaart en goede welzijn. B goede welvaart en slechte welzijn. C slechte welvaart en goede welzijn. D slechte welvaart en slechte welzijn. 20 In 1958 werd in Suriname de Brokopondoovereenkomst getekend die tot gevolg had de transmigratie van vele bewoners uit het Brokopondo gebied. Geef aan wat een politiek gevolg hiervan is geweest voor deze bewoners. A De gemeenschappen vielen uit elkaar. B De prijzen van energie werden laag gehouden. C Er heerste armoede in de vele transmigratie dorpen. D Er konden niet regelmatig krutu s worden gehouden.

4 HET DEKOLONISATIEPROCES 21 Wanneer bij een gekoloniseerd land het streven erop gericht is om niet alleen koloniale banden maar ook neo-koloniale banden te verbreken, is dat een kenmerk van A de eerste fase van het dekolonisatieproces. B de tweede fase van het dekolonisatieproces. C de derde fase van het dekolonisatieproces. D de gematigde fase van het dekolonisatieproces. 22 De samenwerking tussen de onafhankelijke Zuid-Amerikaanse landen in Unasur verband kan gerekend worden tot A Alliance for progress. B Noord-Zuid dialoog. C Vreedzame coëxistentie. D Zuid-Zuid dialoog. 23 Welke van de onderstaande leiders was een Guyanese nationalistische leider? A Maurice Bisshop B Cheddi Jagan C Micheal Manley D Eric Williams 24 Welke dekolonisatiegolf wordt gekenmerkt door een slavenopstand, die de onafhankelijkheid heeft gebracht voor de kolonie? A De eerste dekolonisatiegolf waarbij de 13 Engelse kolonies in Noord-Amerika werden bevrijd. B De tweede dekolonisatiegolf waarbij Haïti onafhankelijk werd. C De derde dekolonisatiegolf waarbij de meeste blanke Engelse kolonies onafhankelijk werden. D De vierde dekolonisatiegolf waarbij de meeste gekleurde volkeren hun onafhankelijkheid verkregen. 25 De aansluiting van Suriname bij The Free Trade Area of the America s in 2005 kan leiden tot A culturele dekolonisatie. B economische dekolonisatie. C politieke dekolonisatie. D sociale dekolonisatie. 26 De meeste derdewereldlanden zijn ondanks hun dekolonisatie nog steeds afhankelijk van de rijke landen, omdat A de multi-nationale ondernemingen nog steeds grote invloed hebben op het economisch leven. B er steeds staatsgrepen worden gepleegd in deze landen. C het parlementair systeem in een groot deel van deze landen niet goed functioneert. D zij een minderheid vormen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. HET ARABISCH-ISRAËLISCH CONFLICT 27 De spanningen in het Midden-Oosten begonnen een bedreiging te vormen voor de wereldvrede, omdat A de Israëliers de pelgrims geen toegang verleenden tot de heilige plaatsen. B de Palestijnen tegen de Joodse immigratie waren. C de supermogendheden zich met de kwestie bemoeiden. D Israël de bezette gebieden niet wilde ontruimen. Wat is niet juist? 28 De Palestijnse kwestie is ontstaan door A de ondertekening van de Balfour-verklaring. B de proclamatie van de staat Israël. C de stichting van een Palestijnse staat. D het bevorderen van de Joodse immigratie naar Palestina.

5 29 Welke twee staatslieden in het Midden-Oosten kwamen beide om het leven door een moordaanslag? A koning Hoessein en president Anwar Saddat B koning Hoessein en premier Yitzak Rabin C premier Menachem Begin en president Anwar Sadat D premier Yitzak Rabin en president Anwar Sadat 30 Welke van de onderstaande organisaties is geen Palestijnse verzetsorganisatie? A Al Fatah B Hamas C Hezbollah D IS De staat Israël werd op 14 mei 1948 uitgeroepen. Hiermee kwam een grote droom van de joden, die streefden naar het stichten van een eigen Joodse staat uit. Dit streven wordt genoemd: A anti-semitisme. B diaspora. C intifada. D zionisme. 33 De VSA weigerde de bouw van de Assoewandam te financieren, omdat Egypte zich niet wilde aansluiten bij het Bagdad Pact. Hij ging toen over tot het nationaliseren van de Suézkanaal maatschappij. Met hij wordt bedoeld: A president Anwar Sadat van Egypte. B president Benjamin Netanyahu van Israël. C president Gamal Nasser van Egypte. D premier Yitzak Rabin van Israël. 34 Hamas is een fundamentalistische beweging die grote aanhang heeft onder de Palestijnen in de bezette gebieden. Hamas ondersteunt de intifada. Intifada is Dit is een kaart van het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten behoorde in de Middeleeuwen tot het A de opstand van de joden in de bezette gebieden tegen de Palestijnse vluchtelingen. B de opstand van de Palestijnen in de bezette gebieden tegen Joodse militairen. C de verspreiding van de Palestijnen in het Midden-Oosten. D het Palestijnse streven om een eigen Palestijnse staat stichten. A Arabische rijk. B Ottomaanse rijk. C Romeinse rijk. D Turkse rijk.

6 35 Een gevolg van de olieboycot van 1973 voor de meeste derdewereldlanden was, dat A aan de monocultuur van deze landen een einde kwam. B de derdewereldlanden afhankelijker werden van de rijke landen. C de export van de derdewereldlanden werd vergroot. D de prijzen van grondstoffen van derdewereldlanden hoger werden. LATIJNS-AMERIKA EN HET CARIBISCH GEBIED IN DE 20 e EEUW 36 Cuba was politiek afhankelijk van de VSA. Welke van onderstaande feiten is in dit verband het best van toepassing? A De meeste oliemaatschappijen van Cuba waren in handen van de Noord-Amerikanen. B De Noord-Amerikanen beheersten de suikerindustrie. C De VSA had grote militaire invloed op Cuba. D Het Platt-Amendement was in de grondwet van Cuba opgenomen. 37 De Cubaanse revolutie bracht vele veranderingen voor het Cubaanse volk. Welke van de onderstaande maatregelen werd niet getroffen in het kader van de Cubaanse revolutie? A gratis onderwijs voor iedereen B liberalisering van de economie C opheffing van het grootgrondbezit D vrije geneeskundige behandeling voor iedereen 38 Om het Communisme geen tweede kans te geven in Latijns-Amerika werd een tienjarenplan gelanceerd met het doel de economische ontwikkeling te bevorderen door middel van kapitaalinjecties. Het bovenstaande heeft betrekking op A de Alliance for Progress. B de Big Stick Policy. C de Caribbean Basin Initiative. D de Good Neighbour Policy. 39 Rond 1900 lanceerde de VSA de Monroe doctrine. Met de Monroe doctrine gaven de Amerikanen aan dat A Latijns-Amerika behoorde tot hun achtertuin. B ze er met de knuppel op los zouden slaan als hun economische belangen in Latijns- Amerika gevaar liepen. C ze wilden voorkomen dat de rest van Latijns-Amerika dezelfde weg van Cuba zou opgaan. D ze zich voortaan als een goede betrouwbare vriend wilden opstellen naar de overige landen van Latijns-Amerika. 40 Ook vrouwelijke presidenten in Latijns-Amerika! Bij welk land is de leider verkeerd geplaatst? Land A Argentinië B Chili C Costa Rica D Guyana Leider Christina Fernández de Kirchner Michelle Bachelet Dilma Roussef Janet Jagan

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 Thema: DEKOLONISATIE Het dekolonisatieproces heeft in de ex-kolonies veranderingen teweeg gebracht op politiek, sociaal en economisch gebied.

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2007

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2007 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: WOENSDAG 11 JULI 2007 TIJD : 07.45 09.00 UUR UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2007 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: POLITIEKE EN STAATKUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945 1 Op 14 juli 2015 werden zowel president Bouterse D, als vicepresident Adhin M bij acclamatie gekozen in De Nationale

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES 5 Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de A eerste dekolonisatiegolf. B tweede dekolonisatiegolf. C derde dekolonisatiegolf.

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008 VAK : GESCHIEDENIS DATUM: WOENSDAG 06 AUGUSTUS 2008 TIJD : 11.50 13.05 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM : WOENSDAG 11 JULI 2012 TIJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012 Suriname:

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: MAANDAG 12 JULI 2010 TIJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010 Suriname: Politieke

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2009

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2009 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : GESCHEDENS DATUM: VRJDAG 10 JUL 2009 TJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UT 40 TEMS. UNFORM ENDEXAMEN MULO 2009 Suriname: De politieke- en

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 10 JULI 2008 TIJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2007

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2007 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : GESCHEDENS DATUM: DNSDAG 07 AUGUSTUS 2007 TJD : 11.50-13.05 UUR UNFORM HEREXAMEN MULO 2007 DEZE TAAK BESTAAT UT 40 TEMS. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: TIJD : UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Correctie model Geschiedenis Havo 2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Suriname 1. Het dekolonisatieproces van ons land werd op 7 december

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ SURINAME: DE POLITIEKE EN STAATKUNDIGE

Nadere informatie

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 21 JULI 2009 TIJD : 10.00-10.45 UUR --------------------------------------------------------------------------------------------------- TIJDSBEPALING Op 1 juli 2008 vierden

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

: de verbroederingspolitiek

: de verbroederingspolitiek Geschiedenis van Suriname 1958-1967: de verbroederingspolitiek Surinamers hebben weinig behoefte aan onafhankelijkheid Hoewel Suriname met het Statuut gedeeltelijke zelfstandigheid had gekregen, was er

Nadere informatie

Het mysterie: Moord op Lumumba

Het mysterie: Moord op Lumumba Het mysterie: Moord op Lumumba Lumumba was de eerste premier van onafhankelijk Congo in 1960. Twee weken na zijn aantreden werden Lumumba en zijn regering afgezet tijdens een staatsgreep en werd Lumumba

Nadere informatie

Stemgedrag Tweede Kamer 2006. Allen PVV VVD CDA CU PvdA SP GrLnks. Heel hoog 9% 12% 8% 13% 0% 10% 7% 2%

Stemgedrag Tweede Kamer 2006. Allen PVV VVD CDA CU PvdA SP GrLnks. Heel hoog 9% 12% 8% 13% 0% 10% 7% 2% Inauguratie Obama Obama is vandaag geinaugureerd. Wat is het oordeel over Obama in Nederland en de verwachtingen voor de toekomst? Vandaag wordt Obama ingehuldigd. Hoe zijn uw verwachtingen voor zijn presidentschap?

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1 VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : 10.00 UUR 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 4 Op 25 november 2014 vierde de Republiek Suriname haar 39 ste onafhankelijkheidsdag. Wanneer werd ons land dus

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland Samenvatting door M. 1255 woorden 6 mei 2015 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland Grondwet

Nadere informatie

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat.

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat. 1 Toespraak van de heer Armand De Decker, Voorzitter van de Senaat, naar aanleiding van het bezoek van de heer Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse Autoriteit 23 februari 2010 Excellenties, Beste

Nadere informatie

Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat.

Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat. Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat. De wereld op z'n kop en het bizarre is dat iedereen het ook nog heel gewoon schijnt te vinden. Voor de zoveelste

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015. Suriname

CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015. Suriname CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015 Suriname 1.Tijdens het bewind van gouverneur Kielstra (1933-1944) kwam het nationalistisch gevoel sterk naar boven. Dit gevoel kwam in de beweging Unie Suriname

Nadere informatie

Hoop op democratie in het Midden Oosten

Hoop op democratie in het Midden Oosten De Toestand in de Wereld 3 Hoop op democratie in het Midden Oosten Egypte: De kater na de Arabische lente Bas Levinsohn 1 Inleiding Vraagstelling Wat wordt bedoeld met de Arabische lente? Wat is de betekenis

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting door Marieke 1467 woorden 30 april 2015 7,4 34 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Hoofdstuk 1: Het

Nadere informatie

S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015

S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015 S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015 Dit S.O. bestaat uit 41 vragen. Je schrijft met een blauwe of zwarte pen. Schrijf netjes en duidelijk. Indien bij een vraag een verklaring wordt gevraagd en de verklaring

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 20 JULI 2010 TIJD : 10.00 10.45 UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 20 JULI 2010 TIJD : 10.00 10.45 UUR VAK : GESCHEDENS DATUM: DNSDAG 20 JUL 2010 TJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 Op 5 juni 2008 vierden wij 135 jaar Hindostaanse immigratie. De eerste Hindostaanse immigranten kwamen in ons land aan in

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Samenvatting door een scholier 1381 woorden 10 december 2006 6,3 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Periode 2 Hoofdstuk

Nadere informatie

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 90 1. De President is Staatshoofd van de Republiek Suriname, Hoofd van de Regering, Voorzitter van de Staatsraad en van de Veiligheidsraad. 2.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I Historisch overzicht vanaf 1900 16 maximumscore 2 Voorbeeld van een juist antwoord is (twee van de volgende): tanks vliegtuigen onderzeeërs vlammenwerpers gifgas mitrailleurs per juist voorbeeld 1 Ook

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Kiezen en Delen

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Kiezen en Delen Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Kiezen en Delen Samenvatting door een scholier 1517 woorden 10 januari 2008 8,1 157 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer Hoofdstuk

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Het Midden-Oost conflict

Praktische opdracht Geschiedenis Het Midden-Oost conflict Praktische opdracht Geschiedenis Het Midden-Oost conflict Praktische-opdracht door een scholier 2131 woorden 19 februari 2002 7,1 77 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Inleiding Ik heb ervoor gekozen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Module 5

Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting door een scholier 1332 woorden 26 maart 2006 10 1 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis module 5 Hoofdstuk 1 1918, Troelstra wilde een revolutie

Nadere informatie

5,8. Par 1: Staat! Par 2: Rechtstaat! Stelling door een scholier 1818 woorden 3 november keer beoordeeld.

5,8. Par 1: Staat! Par 2: Rechtstaat! Stelling door een scholier 1818 woorden 3 november keer beoordeeld. Stelling door een scholier 1818 woorden 3 november 2004 5,8 19 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer: Hoofdstuk 3! Par 1: Staat! Nederland is een onafhankelijke staat, waarvan we spreken

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie

Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie Geschiedenis VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Nieuwe ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog Nieuwe machtsverhoudingen: Verenigde Staten en de Sovjet-Unie nieuwe supermachten

Nadere informatie

1. WAT VOORAFGING...1 2. HET CONGRES VAN WENEN...2 2.1. BESLISSINGEN...3 2.2. GEVOLGEN...6 2.3. BELANG VAN HET CONGRES VAN WENEN...

1. WAT VOORAFGING...1 2. HET CONGRES VAN WENEN...2 2.1. BESLISSINGEN...3 2.2. GEVOLGEN...6 2.3. BELANG VAN HET CONGRES VAN WENEN... HET CONGRES VAN WENEN 1. WAT VOORAFGING...1 2. HET CONGRES VAN WENEN...2 2.1. BESLISSINGEN...3 2.2. GEVOLGEN...6 2.3. BELANG VAN HET CONGRES VAN WENEN...7 3.1. Het Congres van Wenen en de restauratie Het

Nadere informatie

7,4. Samenvatting door een scholier 2092 woorden 2 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Toets politieke besluitvorming H2

7,4. Samenvatting door een scholier 2092 woorden 2 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Toets politieke besluitvorming H2 Samenvatting door een scholier 2092 woorden 2 april 2002 7,4 22 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Toets politieke besluitvorming H2 Wat is een parlementaire democratie? : Democratie is dat burgers ook

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2006

Examen VMBO-GL en TL 2006 Examen VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 1 woensdag 31 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING In 1975 werd ons land een zelfstandig land. Deze gebeurtenis vond plaats in... A de eerste helft van de 19 e eeuw.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen de Israëli s en de Palestijnen.

De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen de Israëli s en de Palestijnen. Profielwerkstuk door een scholier 2422 woorden 17 februari 2004 5,3 71 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De probleemstelling De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 woensdag 31 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 51 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 46 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk door een scholier 2598 woorden 16 maart 2004 5,5 120 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde H1: De situatie in Suriname voor de Dekolonisatie. - Sociaal: In de zeventiende

Nadere informatie

In 1813 werden de Fransen verjaagd en de zoon van de laatste stadhouder werd koning

In 1813 werden de Fransen verjaagd en de zoon van de laatste stadhouder werd koning Samenvatting door O. 1153 woorden 25 september 2013 4,4 19 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Hoofdstuk 1 paragraaf 1 In 17 eeuw 18 eeuw (1600-1700)was Nederland een republiek. In een

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming, paragraaf 1 t/m 6

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming, paragraaf 1 t/m 6 Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming, paragraaf 1 t/m 6 Samenvatting door een scholier 1199 woorden 12 januari 2005 7,9 31 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 De bron maakt duidelijk dat de

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 In 2016 bestond onze volksvertegenwoordiging 150 jaar. De volksvertegenwoordiging is dus opgericht in de A eerste

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 33 vragen. In totaal kun je hiervoor 54 punten halen. Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd

Nadere informatie

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen.

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013 Staat en Natie Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. In de 17 e en de 18 e eeuw ontstond er in Europa een politieke en filosofische stroming,

Nadere informatie

GESCHIEDENIS SO3 TV

GESCHIEDENIS SO3 TV GESCHIEDENIS SO3 TV 2 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 42 vragen. Bij meerkeuze vragen antwoorden met hoofdletter schrijven. Geef niet meer antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 8 Toetsvragen

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 8 Toetsvragen Tijdvak 8 Toetsvragen 1 In Nederland was de eerste belangrijke politieke stroming het liberalisme. Welke politieke doelen wilden liberalen bereiken? A Zij wilden een eenheidsstaat met een grondwet en vrijheid

Nadere informatie

Verantwoording syllabus centraal examen 2018: geschiedenis vmbo

Verantwoording syllabus centraal examen 2018: geschiedenis vmbo Verantwoording syllabus centraal examen 2018: geschiedenis vmbo Aanleiding De huidige syllabus geschiedenis vmbo is gebaseerd op het examenprogramma uit 2003. Bij de operatie globalisering eindtermen VO

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 Welke kaart geeft de historisch

Nadere informatie

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Geschiedenis van de laatste 50 jaar De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Bas Levinsohn 1 Inleiding Overzicht colleges Titel college Thema college Tijdsperiode 1 De Cubaanse rakketencrisis Beslissingen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon DWH/LC T 070-3485226 F 070-3485472

Nadere informatie

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid)

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Hieronder volgen de resultaten van het Israël onderzoek wat de EO in de afgelopen weken heeft laten uitvoeren. Veel stellingen zijn in een 5- puntsschaal

Nadere informatie

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst)

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Kerndoelen 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2007 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Over een demonstratie op 15 maart 1848. Grote opschudding bij de regering en het

Nadere informatie

Burgerschap: Aanbod per hoofddoel

Burgerschap: Aanbod per hoofddoel Burgerschap: Aanbod per hoofddoel HOOFDDOEL 1 We voeden onze leerlingen op tot fatsoenlijke evenwichtige mensen die respectvol (vanuit duidelijke waarden en normen omgaan met de medemens.) Trefwoord De

Nadere informatie

Samenvatting door M woorden 15 januari keer beoordeeld. Thema's maatschappijleer. Hoofdstuk 1. Algemeen belang:

Samenvatting door M woorden 15 januari keer beoordeeld. Thema's maatschappijleer. Hoofdstuk 1. Algemeen belang: Samenvatting door M. 1124 woorden 15 januari 2014 9 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1 Algemeen belang: Openbare orde en veiligheid Buitenlandse betrekkingen

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat stuk ingediend op 175 (2014-2015) Nr. 1 27 november 2014 (2014-2015) Voorstel van resolutie van de dames Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode:

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis nieuwe stijl havo 2008-II

Eindexamen geschiedenis nieuwe stijl havo 2008-II Door de tijd heen De volgende revoluties staan in willekeurige volgorde: 1 De Franse Revolutie werpt het ancien régime omver. 2 In de Oktoberrevolutie grijpen de Russische communisten onder leiding van

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting door M. 804 woorden 17 juni 2013 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Bronnen Samenvatting geschiedenis Hoofdstuk 6 Burgers en stoommachines,

Nadere informatie

4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22)

4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22) 4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22) De geschiedenis weegt zwaar, veel te zwaar op dat lapje grond in het oosten van het Middellandse-Zeegebied. De kern van het probleem

Nadere informatie

OPEN BRIEF AAN DE NATIONALE ASSEMBLEE INZAKE: Het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid

OPEN BRIEF AAN DE NATIONALE ASSEMBLEE INZAKE: Het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid OPEN BRIEF AAN DE NATIONALE ASSEMBLEE INZAKE: Het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid Geachte voorzitter en leden van de Nationale Assemblée, Naar aanleiding van informatie

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 19 JULI 2011 TIJD : UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 19 JULI 2011 TIJD : UUR VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 19 JULI 2011 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 In 1949 mochten mannen en vrouwen vanaf 23 jaar voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen volgens het Algemeen Kiesrecht.

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 1830 1870: Javaanse boer werkt voor Nederlandse staat: - cultuurstelsel - Herendiensten van verliespost naar wingewest Vanaf 1870: modern imperialisme particuliere bedrijven

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

Samenvatting door R woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer PAR.1

Samenvatting door R woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer PAR.1 Samenvatting door R. 1969 woorden 23 maart 2014 7 1 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer PAR.1 Politiek: de wijze van het besturen van een land. - onderwerpen van maatschappelijk

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL GT-0125-a-16-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een uitspraak van een politicus over de Schoolstrijd (1875): Op

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Samenvatting door een scholier 410 woorden 3 februari 2004 5,3 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Aantekeningen Hoofdstuk 2 Politieke

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Staatsinrichting van Nederland 1p 1 In 1848 werd de grondwet in Nederland veranderd. Dit had gevolgen voor de machtsverhouding tussen

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2162 woorden 23 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Voorwoord

5,7. Werkstuk door een scholier 2162 woorden 23 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Voorwoord Werkstuk Geschiedenis Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het communistisch systeem in de Sovjet-Unie en het westers parlementairdemocratisch systeem in de VS? Werkstuk door een scholier 2162

Nadere informatie

TIJD EN RUIMTE. Dit document behandelt:

TIJD EN RUIMTE. Dit document behandelt: TIJD EN RUIMTE 1. DE STUDIE VAN DE GESCHIEDENIS...2 1.1. DOEL...2 1.2. BRONNEN...2 1.3. TIJDREKENING...2 1.4. TIJDSEENHEDEN...3 1.5. PERIODES...3 1.6. DOMEINEN...4 2. TOELICHTING BIJ DE PERIODES...5 2.1.

Nadere informatie

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME ALGEMEEN DECREET A-24

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME ALGEMEEN DECREET A-24 STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME ALGEMEEN DECREET A-24 DECREET van 22 september 1987, houdende regels voor politieke organisaties (Decreet Politieke Organisaties). DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,

Nadere informatie

Hoe hieraan exact wordt vormgegeven binnen onze school, wordt duidelijk in dit document.

Hoe hieraan exact wordt vormgegeven binnen onze school, wordt duidelijk in dit document. SOCIALE COHESIE EN BURGERSCHAP Inleiding Een school maakt deel uit van de maatschappij en bouwt mee aan de vorming van jonge burgers. Een groot deel van de dag, brengen jongeren door op school. Zij krijgen

Nadere informatie

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 De VS, Europa, Nederland en het Palestijnse vraagstuk Opzet inleiding Naties in het geding. Ontkenning, identificatie, erkenning Territorium

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54 punten

Nadere informatie

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Samenwerking slaat om in wantrouwen in 1945 => Tijdens WO 2: USSR en VSA werken samen tegen Duitsland => In

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 dinsdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Mensbeelden, ideologieën, politieke partijen Politieke partijen Welke politieke partijen zijn er eigenlijk in Nederland en wat willen ze? Om antwoord

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z10166 en 2015Z10168

Nadere informatie