UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012"

Transcriptie

1 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM : WOENSDAG 11 JULI 2012 TIJD : UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012 Suriname: De Politieke en Staatkundige Ontwikkeling na Regering, Uitvoerende macht President Vicepresident R.v. Ministers Voorzitter, President (geen stemrecht) Vakbeweging Bedrijfsleven Staatsraad (14 leden) Politieke partijen 2 Een belangrijk staatsorgaan dat tijdens de periode niet functioneerde was A de president. B de ministerraad. C de rechterlijke macht. D het parlement van Suriname. De Nationale Assemblee is het hoogste staatsorgaan, omdat A de President aan haar verantwoording verschuldigd is. B de leden gekozen worden middels Algemene, Vrije en Geheime verkiezingen. C ze is samengesteld na een referendum. D ze uit een coalitie en een oppositie bestaat. 3 4 Bekijk het bovenstaande schema nauwkeurig. Welke conclusie kun je niet uit dit schema trekken? A De politieke partijen die zetels hebben behaald, hebben zitting in de Staatsraad. B De Raad van Ministers is verantwoording schuldig aan de President. C De regering wordt gevormd door de President, de Vicepresident en de Raad van Ministers. D De Staatsraad adviseert, controleert en begeleidt de regering. Welke vergelijking tussen de bestuursvorm bij de marronsamenleving en die van de nationale overheid is niet juist? A Bij de marronsamenleving gelden benoemingen voor een bepaalde tijd, terwijl bij de nationale overheid benoemingen voor het leven gelden. B Bij de marronsamenleving worden bestuursfuncties geërfd, terwijl bij de nationale overheid een ieder een bepaalde functie mag bekleden. C De Granman is het hoofd van zijn stamgebied, terwijl de President staatshoofd is van het nationaal grondgebied. D In de Gran Krutu heeft de granman het vetorecht, terwijl de President dit recht in De Nationale Assemblee mist.

2 Een geestelijk grondrecht is onder andere 5 A het recht op eigendom. B het recht op medische zorg. C het recht op staken. D het recht op vrije meningsuiting. 6 In 1987 werd in ons land een referendum gehouden, omdat A de oude politieke partijen de macht hadden overgenomen. B de regering bang was voor buitenlandse interventie. C het volk werd geraadpleegd omtrent het afzetten van het militair regiem. D het volk werd geraadpleegd omtrent onze concept grondwet. 7 In 2011 is een straat vernoemd naar een grote voorvechter van de onafhankelijkheid van Suriname. Naar wie is deze straat vernoemd? A Henk Arron B Eduard Bruma C Frederik Derby D Jaggernath Lachmon 8 De verkiezing van de President van de republiek Suriname kan plaatsvinden in De Nationale Assemblee of in de Verenigde Volksvergadering. Welke uitspraak is juist? De President kan gekozen worden met A B C D DNA een meerderheid van tenminste 26 leden of een meerderheid van tenminste 26 leden of tenminste 2/3 meerderheid of tenminste 2/3 meerderheid of VVV een 2/3 meerderheid van de leden. een gewone meerderheid. een 2/3 meerderheid. een gewone meerderheid. 9 Onze volksvertegenwoordiging wordt verdeeld in de coalitie en oppositie. Tot de coalitie behoren de politieke partijen die samen A zitting hebben in de Staatsraad. B tenminste 26 zetels hebben. C quorum moeten verlenen bij de aanvang van DNA-vergaderingen. D de President mogen kiezen. 10 Onderstaande tijdbalk heeft betrekking op ons land. I II III IV Welke van de volgende reeks begrippen past bij periode IV? A Algemeen kiesrecht, Gouverneur, DNA B Algemeen kiesrecht, President, Parlement van de republiek Suriname C DNA, het Statuut, Vicepresident D President, DNA, grondwet 11 Bekijk de volgende groepen van werknemers. I. Leerkrachten bij het Onderwijs. II. Arbeiders werkzaam bij Suralco. III. Kleinschalige goudzoekers. IV. Artsen werkzaam bij de R.G.D. Welke groep is werkzaam in de quartiaire sector? A I. B II. C III. D IV. 12 Welke van de onderstaande vakcentrales is de oudste? A A.V.V.S. de Moederbond B C.L.O. C C. 47 D P.W.O.

3 13 15 Onze industrialisatie kwam na de Tweede Wereldoorlog nauwelijks tot ontwikkeling, omdat A de binnenlandse markt overspoeld werd met buitenlandse producten. B de kleinlandbouw centraal stond in het overheidsbeleid. C de ontwikkelingshulp vooral aan sociaaleducatieve projecten werd besteed. D de werkloosheid vanwege de urbanisatie toenam. 16 De vakbeweging heeft zich na de Tweede Wereldoorlog snel ontwikkeld, omdat A de arbeiders hun leefomstandigheden wilden verbeteren. B de arbeiders medezeggenschap kregen in de bedrijven. C in die tijd politieke partijen werden opgericht. D ons land autonomie zou krijgen. Welke conclusie kan je niet aflezen uit bovenstaande grafiek? A In de jaren was bauxiet ons belangrijkste exportproduct. B In de jaren namen de investeringen in de agrarische sector toe. C Vanaf de jaren 80 nam de garnalenexport toe. D Vanaf 1982 is een neergang in de bosbouwsector. 14 Twee beweringen over cultuur in ons land zijn: I II In ons land hebben bevolkingsgroepen veel van hun eigen cultuur behouden. In ons land hebben bevolkingsgroepen verschillende gerechten van elkaar overgenomen. Welke van deze beweringen is juist in het streven naar natievorming? A I is juist. B II is juist. C I en II zijn juist. D I en II zijn onjuist. 17 De tertiaire sector houdt zich bezig met A de productie van halffabricaten naar eindproducten. B de verwerking van lokale producten. C de verwerking van natuurlijke hulpbronnen. D het verlenen van diensten binnen het bankwezen. 18 In 2011 is de overheid gestart met een grootscheepse woningbouwproject. Het doel van dit project was A het huisvestingsprobleem te helpen oplossen. B het verbeteren van de financiële positie van de staat. C de introductie van nieuwe bouwtechnieken. D de werklozen aan een woning te helpen. 19 Er is sprake van welvaart in Suriname wanneer A de overheid een nieuwe R.G.D. kliniek bouwt. B de overheid gratis voedselpakketten verstrekt. C het nationaal inkomen stijgt. D het S.Z.F. haar diensten verbetert.

4 20 Het doel van de Chinese Caraïbische Top die in september 2011 op Trinidad is gehouden was A de Chinese taal opnemen in het curriculum van de scholen in het Caraïbisch Gebied. B de exportvolume naar China te vergroten. C de handelsrelaties tussen China en het Caraïbisch Gebied te versterken en te verbeteren. D om meer Chinese arbeiders te krijgen in het Caraïbisch Gebied. Dekolonisatie 21 Lees de volgende gebeurtenissen I De traditionele leiders wilden herstel van de oude tradities. II De koloniale elite was tevreden met kleine hervormingen in het bestuur. III De nationalisten streefden naar volledige onafhankelijkheid. In welke volgorde komt de volledige dekolonisatie steeds meer naar voren? A I, II, III B I, III, II C III, I, II D III, II, I 22 In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn in sommige kolonies bevrijdingsbewegingen ontstaan, omdat A de beweging van Niet-Gebonden landen de bevrijdingsstrijd voorstond. B de metropolen niet vrijwillig hun winstgevende kolonies wilden opgeven. C de nationalistische leiders samenwerkten met de kolonisator. D het dekolonisatieproces alleen door gewelddadige acties kon worden voltooid. 23 Na de Tweede Wereldoorlog kwam het dekolonisatieproces in Afrika goed opgang. In welke rij staan Engelse koloniën die toen onafhankelijk werden? A Burundi - Somalië - Ghana B Egypte - Ghana - Zuid-Afrika C Rwanda - Nigeria - Kameroen D Senegal - Mauritanië - Kameroen 24 De halsstarrige houding van de koloniale mogendheden bracht vele nationalistische leiders ertoe bevrijdingsbewegingen op te richten om met geweld de onafhankelijkheid af te dwingen. De bovenstaande bewering heeft geen betrekking gehad op A India. B Indonesië. C Angola. D Suriname. 25 Verschillende problemen waarmee de Derde Wereldlanden na hun dekolonisatie kampen zijn o.a.: I II III IV monetaire tekorten grote analfabetisme en onwetendheid het bestaan van monocultuur eeuwenoude tradities Welke combinatie van problemen stagneert de economische groei van deze landen? A I en II B I en III C II en III D III en IV 26 Het dekolonisatieproces in Suriname werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere bevorderd door A de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Paramaribo. B de internering van de vakbondsleider Wim Bos Verschuur. C de vlucht van koningin Wilhelmina naar Engeland. D het ontslag van gouverneur Kielstra in 1944.

5 27 Wie behoort niet tot één van de oprichters van de Beweging van Niet Gebonden landen (NAM)? A Gamal Nasser van Egypte B Josip Tito van Joegoslavië C Mahatma Gandhi van India D N krumah van Ghana Latijns-Amerika en het Caraïbisch Gebied 28 Een gemeenschappelijk kenmerk dat de Caraïbische landen op cultureel gebied bezitten, is A dat de welvaart ongelijk verdeeld is. B dat ze een creolentaal hebben. C de aanwezigheid van het grootgrondbezit. D de afhankelijkheid van één of twee exportproducten Bij welke leiders is het land verkeerd geplaatst? Leider Land A Christina Fernandes Argentinië B Evo Morales Equador C Hugo Chavez Venezuela D Raoul Castro Cuba 32 Een gevolg van de plantage-economie voor het Caraïbisch Gebied was, dat A de bevolkingsaanwas afnam. B er een goed ontwikkelde klein industrie ontstond. C het analfabetisme werd opgeheven. D het afhankelijk werd van buitenlands kapitaal. Het Arabisch-Israëlisch conflict 33 Een oorzaak van de Palestijnse kwestie is onder andere Deze spotprent heeft betrekking op A the Alliance for progress. B the Big Stick policy. C the Caribbean Basin Initiative. D the Good-neighbour policy. 30 Vrede is ons ideaal. Niet zomaar vrede. Geen leugenachtige vrede. Deze uitspraak is van een Latijns-Amerikaanse geestelijke die openlijk de zijde van de armen verkoos. De uitspraak is van A de aanval van Engeland, Frankrijk en Israël in 1956 op Egypte. B de massale immigratie van Joden naar Palestina. C het bezetten van Arabisch gebied door Israël in D het verzet van de Arabische staten tegen de verdeling van Palestina. 34 Een gevolg van de olieboycot van 1973 voor de meeste Derde Wereldlanden was dat A de prijzen van grondstoffen stabiel bleven met die van de industrieproducten. B er een eind kwam aan hun monocultuur. C hun export sterk vergroot werd. D hun export vanwege verhoogde aardolieprijzen sterk afnam. A Don Helder Camara. B José San Martin. C Simon Bolivar. D Touisaint L ouverture.

6 35 Egypte en Israël waren bereid in 1979 een vredesverdrag te sluiten omdat 39 Bekijk de kaart nauwkeurig. A de oorlogstoestand beide landen veel geld kostte. B de relatie tussen Egypte en de VSA verslechterde. C de Sinaï weer onder het beheer van Egypte was gekomen. D Egypte werd verstoten uit de Arabische Liga Op de conferentie van Washington in 1992 over het Midden-Oosten probeerde men A de eenheid onder de Palestijnen te herstellen. B de militaire kracht van de Arabische staten te beperken. C een eind te maken aan de oorlog tussen de VSA en Irak. D een oplossing te zoeken voor het Arabisch- Israëlisch conflict. 37 De P.L.O. accepteerde het Camp David akkoord niet, omdat A door dit verdrag de betrekkingen tussen de VSA en Egypte verbeterden. B Egypte Israël erkende als staat. C Israël het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen erkende. D Israël zich binnen drie jaren tijd moest terugtrekken uit de Sinaï. Fundamentalisten zijn 38 A voorstaanders van de Intifada. B mensen die volgens de regels van hun religie leven. C tegenstanders van gewelddadige politiek. D tegenstanders van Israël. Welk gebied kreeg Egypte door het Camp David Akkoord terug? A gebied I B gebied II C gebied III D gebied IV 40 Tot de Arabische wereld rekenen we o.a. landen met de volgende kenmerken: I ze hebben het Arabisch als voertaal. II de mensen voelen zich verbonden met de Arabische cultuur. III ze hebben de islam als godsdienst. Welk land maakt geen deel uit van de Arabische Wereld? A Egypte B Marokko C Soedan D Turkije

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008 VAK : GESCHIEDENIS DATUM: WOENSDAG 06 AUGUSTUS 2008 TIJD : 11.50 13.05 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 Thema: DEKOLONISATIE Het dekolonisatieproces heeft in de ex-kolonies veranderingen teweeg gebracht op politiek, sociaal en economisch gebied.

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2008 VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 10 JULI 2008 TIJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2007

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2007 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: WOENSDAG 11 JULI 2007 TIJD : 07.45 09.00 UUR UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2007 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2007

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2007 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : GESCHEDENS DATUM: DNSDAG 07 AUGUSTUS 2007 TJD : 11.50-13.05 UUR UNFORM HEREXAMEN MULO 2007 DEZE TAAK BESTAAT UT 40 TEMS. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1 VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : 10.00 UUR 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 4 Op 25 november 2014 vierde de Republiek Suriname haar 39 ste onafhankelijkheidsdag. Wanneer werd ons land dus

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ SURINAME: DE POLITIEKE EN STAATKUNDIGE

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES 5 Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de A eerste dekolonisatiegolf. B tweede dekolonisatiegolf. C derde dekolonisatiegolf.

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: MAANDAG 12 JULI 2010 TIJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2010 Suriname: Politieke

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: POLITIEKE EN STAATKUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945 1 Op 14 juli 2015 werden zowel president Bouterse D, als vicepresident Adhin M bij acclamatie gekozen in De Nationale

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 In 2016 bestond onze volksvertegenwoordiging 150 jaar. De volksvertegenwoordiging is dus opgericht in de A eerste

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2009

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2009 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : GESCHEDENS DATUM: VRJDAG 10 JUL 2009 TJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UT 40 TEMS. UNFORM ENDEXAMEN MULO 2009 Suriname: De politieke- en

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: DE POLITIEKE EN STAAT- KUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: DE POLITIEKE EN STAAT- KUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 VRAGEN. SURINAME: DE POLITIEKE EN STAAT- KUNDIGE ONTWIKKELINGEN NA 1945 Wat is geen kenmerk van de Surinaamse rechtstaat? 1 A Burgers worden beschermd tegen onrechtmatig handelen

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 19 JULI 2011 TIJD : UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 19 JULI 2011 TIJD : UUR VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 19 JULI 2011 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 In 1949 mochten mannen en vrouwen vanaf 23 jaar voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen volgens het Algemeen Kiesrecht.

Nadere informatie

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 21 JULI 2009 TIJD : 10.00-10.45 UUR --------------------------------------------------------------------------------------------------- TIJDSBEPALING Op 1 juli 2008 vierden

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING In 1975 werd ons land een zelfstandig land. Deze gebeurtenis vond plaats in... A de eerste helft van de 19 e eeuw.

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: TIJD : UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling Op 8 mei 2011 herdacht onze volksvertegenwoordiging haar 145 jarig bestaan. 1 Wanneer werd onze volksvertegenwoordiging

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 17 JULI 2014 TIJD : UUR. Hier volgen twee beweringen:

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 17 JULI 2014 TIJD : UUR. Hier volgen twee beweringen: VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 17 JULI 2014 TIJD : 10.00-10.45 UUR Tijdsbepaling Op 20 oktober 2013 herdachten wij 160 jaar Chinese immigratie. Deze gebeurtenis vond plaats in de... A eerste helft

Nadere informatie

S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015

S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015 S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015 Dit S.O. bestaat uit 41 vragen. Je schrijft met een blauwe of zwarte pen. Schrijf netjes en duidelijk. Indien bij een vraag een verklaring wordt gevraagd en de verklaring

Nadere informatie

GESCHIEDENIS SO3 TV

GESCHIEDENIS SO3 TV GESCHIEDENIS SO3 TV 2 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 42 vragen. Bij meerkeuze vragen antwoorden met hoofdletter schrijven. Geef niet meer antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld

Nadere informatie

CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015. Suriname

CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015. Suriname CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015 Suriname 1.Tijdens het bewind van gouverneur Kielstra (1933-1944) kwam het nationalistisch gevoel sterk naar boven. Dit gevoel kwam in de beweging Unie Suriname

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 18 JULI 2013 TIJD : 10.00 10.45 UUR. Tijdsbepaling. Hier volgen twee beweringen over de proefimmigraties:

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 18 JULI 2013 TIJD : 10.00 10.45 UUR. Tijdsbepaling. Hier volgen twee beweringen over de proefimmigraties: VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 18 JULI 2013 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 Op 10 oktober 1760 werden de vredestraktaten in Suriname tussen de marrons en het gouvernement ondertekend. Dit

Nadere informatie

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen.

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013 Staat en Natie Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. In de 17 e en de 18 e eeuw ontstond er in Europa een politieke en filosofische stroming,

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

(2) 1. Omschrijf het begrip imperialisme zoals het voorkwam vóór (2) 3. Wat hield het cultureel imperialisme volgens de Europeanen in?

(2) 1. Omschrijf het begrip imperialisme zoals het voorkwam vóór (2) 3. Wat hield het cultureel imperialisme volgens de Europeanen in? N.B. DEZE TAAK BESTAAT UIT VI OPDRACHTEN OP 5 PAGINA S. CONTROLEER ZORGVULDIG OF ALLE PAGINA S IN DE GOEDE VOLGORDE AANWEZIG ZIJN. NEEM IN GEVAL VAN EEN AFWIJKING ONMIDDELLIJK CONTACT OP MET EEN SURVEILLANT.

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2008 1 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 55 punten

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 46 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I Historisch overzicht vanaf 1900 16 maximumscore 2 Voorbeeld van een juist antwoord is (twee van de volgende): tanks vliegtuigen onderzeeërs vlammenwerpers gifgas mitrailleurs per juist voorbeeld 1 Ook

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 1 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

KOUDE OORLOG. Opgavenblad

KOUDE OORLOG. Opgavenblad ARUBA SE 3 MIDDAGMAVO AVONDMAVO GESCHIEDENIS 2018-2019 Tijdvak-1 KOUDE OORLOG Opgavenblad Dit School Examen (SE) bestaat uit 42 vragen. Voor dit SE zijn maximaal 70 punten te behalen. Dit SE bestaat uit

Nadere informatie

Correctie model Geschiedenis Havo 2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Suriname 1. Het dekolonisatieproces van ons land werd op 7 december

Nadere informatie

Koloniën worden onafhankelijk 10.2

Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Onderzoeksvragen : Wat waren de oorzaken en gevolgen van de dekolonisatie na 1945? Kenmerkende aspecten : De dekolonisatie die een eind maakte aan de westerse hegemonie

Nadere informatie

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 90 1. De President is Staatshoofd van de Republiek Suriname, Hoofd van de Regering, Voorzitter van de Staatsraad en van de Veiligheidsraad. 2.

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 dinsdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 woensdag 31 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 51 punten

Nadere informatie

Statistiek internationale kinderontvoering 2008

Statistiek internationale kinderontvoering 2008 Statistiek internationale kinderontvoering 8 Cijfers 8 Aantal zaken: Aantal betrokken kinderen: Aantal afgeronde zaken : Aantal kinderen in afgeronde zaken: Inkomende zaken: 59 76 44 57 Verzoeken teruggeleiding?

Nadere informatie

Statistiek internationale kinderontvoering 2008

Statistiek internationale kinderontvoering 2008 Cijfers 8 Statistiek internationale kinderontvoering 8 Aantal zaken: Aantal betrokken kinderen: Aantal afgeronde zaken : Aantal kinderen in afgeronde zaken: Inkomende zaken: 59 76 44 57 Verzoeken teruggeleiding

Nadere informatie

Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ

Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ De Republiek der Nederlanden, verenigd in een micronatie sinds de uitroeping van de Unie van Utrecht 2007, beseffend dat een grondige hervorming

Nadere informatie

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 33 vragen. In totaal kun je hiervoor 54 punten halen. Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2010 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 53 punten

Nadere informatie

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n)

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n) Cijfers 22 Bijlage Cijfers 22 Aantal zaken Aantal afgeronde zaken Inkomende zaken: 49 24 Aantal betrokken kinderen: 65 33 Verzoeken teruggeleiding 2 47 22 meename door vader 3 meename door moeder 35 9

Nadere informatie

Bijlage

Bijlage Bijlage Tabel i Immigratie naar Nederland van niet in Nederland geboren vreemdelingen, naar land van herkomst ^995-2002) Totaal Westerse landen 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 74.703 86.183 87.145

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2007 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2007 - I De koloniale relatie Indonesië-Nederland + Het Indonesisch-Nederlands conflict 1945-1949 Gebruik bron 15. 1p 22 Wat was een gebruikelijke route van VOC-schepen naar Indonesië? A route 1 B route 2 C route

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Koloniën worden onafhankelijk

Koloniën worden onafhankelijk Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Onderzoeksvragen : Wat waren de oorzaken en gevolgen van de dekolonisatie na 1945? Kenmerkende aspecten : De dekolonisatie die een eind maakte aan de westerse hegemonie

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2006

Examen VMBO-GL en TL 2006 Examen VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 1 woensdag 31 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Staatsinrichting van Nederland 1p 1 In 1848 werd de grondwet in Nederland veranderd. Dit had gevolgen voor de machtsverhouding tussen

Nadere informatie

: de verbroederingspolitiek

: de verbroederingspolitiek Geschiedenis van Suriname 1958-1967: de verbroederingspolitiek Surinamers hebben weinig behoefte aan onafhankelijkheid Hoewel Suriname met het Statuut gedeeltelijke zelfstandigheid had gekregen, was er

Nadere informatie

Veel Europese landen (vooral Engeland, Frankrijk, Portugal en Nederland) veroverden veel (overzeese) gebieden, kolonies. Waarom?

Veel Europese landen (vooral Engeland, Frankrijk, Portugal en Nederland) veroverden veel (overzeese) gebieden, kolonies. Waarom? Samenvatting door Floor 1727 woorden 2 april 2014 6,5 76 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 4.1 Nationalistische bewegingen in de kolonies 1.1 Europese macht in Azië en Afrika 17 e eeuw: Veel

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 20 JULI 2010 TIJD : 10.00 10.45 UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 20 JULI 2010 TIJD : 10.00 10.45 UUR VAK : GESCHEDENS DATUM: DNSDAG 20 JUL 2010 TJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 Op 5 juni 2008 vierden wij 135 jaar Hindostaanse immigratie. De eerste Hindostaanse immigranten kwamen in ons land aan in

Nadere informatie

Binnenlandse, Europese en globale mobiliteit van artsen en de beperkingen van een Vlaams of Belgisch beleid op dit vlak. Werkgroep: Walter Michielsen

Binnenlandse, Europese en globale mobiliteit van artsen en de beperkingen van een Vlaams of Belgisch beleid op dit vlak. Werkgroep: Walter Michielsen Binnenlandse, Europese en globale mobiliteit van artsen en de beperkingen van een Vlaams of Belgisch beleid op dit vlak Werkgroep: Walter Michielsen MOBILITEIT Binnenlands Europese Unie Buiten Europa ELEMENTEN

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II BEOORDELINGSMODEL Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. MASSAMEDIA 1 maximumscore 2 Juiste antwoorden zijn (twee van de volgende redenen): De opera s (programma s) zijn

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1 1. Goederenexport van Israël naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Israëlische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis geschiedenis samenvatting H4

Samenvatting Geschiedenis geschiedenis samenvatting H4 Samenvatting Geschiedenis geschiedenis samenvatting H4 Samenvatting door een scholier 1333 woorden 21 oktober 2012 5,7 28 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting 4.1.1 Vanaf

Nadere informatie

Geschiedenis Staatsinrichting van Aruba

Geschiedenis Staatsinrichting van Aruba ARUBA 2015-2016 SO 3 Tijdvak 1 Geschiedenis Staatsinrichting van Aruba Aanwijzingen: a. Schrijf je naam op het werkblad en alleen daarop werken. b. Dit SO bestaat uit 32 vragen en 60 te behalen punten.

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM Landen van Herkomst Agribulk Breakbulk Containers Ertsen Kolen LNG Minerale olie Overig droog Overig nat Ruwe olie TOTAAL Algerije 518 562 1.814 2.894 Angola 25 64 2.061 2.150 Argentinië 1.627 142 447

Nadere informatie

Datum onderteken ing

Datum onderteken ing Datum onderteken ing Datum inwerkingtreding Land Status Vindplaats 1. Albanië In werking 15-04-1994 01-09-1995 1994, 145 2. Algerije In werking 20-03-1997 01-08-2008 2007, 079 3. Argentinië In werking

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Module 5

Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting door een scholier 1332 woorden 26 maart 2006 10 1 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis module 5 Hoofdstuk 1 1918, Troelstra wilde een revolutie

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL

geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 45 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS VRAAG 10 Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de werelpolitiek mengen?

Nadere informatie

Mensenrechtenfonds 2008 (voorlopige lijst - stand november 2008)

Mensenrechtenfonds 2008 (voorlopige lijst - stand november 2008) Land Onderwerp Kasramingen in euro's Algerije 1 project m.b.t. bevordering mensenrechteneducatie 26.776 Angola 9 projecten 845.709 3 projecten m.b.t bevorderen democratisering 2 projecten m.b.t economische

Nadere informatie

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden!

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! Op de vlucht 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! 2) Waar komen de vluchtelingen vandaan? Syrië Sinds in

Nadere informatie

NIEUWE BESTAANSMIDDELEN IMMIGRATIE

NIEUWE BESTAANSMIDDELEN IMMIGRATIE VAK : GESCHEDENS DATUM: DONDERDAG 19 JUL 2007 TJD : 10.00 10.45 UUR NEUWE BESTAANSMDDELEN 1 Na 1873 trokk veel arbeiders naar de boss. Ze ging er naar toe om... MMGRATE 4 A balata goud te winn. B hout

Nadere informatie

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Geschiedenis van de laatste 50 jaar De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Bas Levinsohn 1 Inleiding Overzicht colleges Titel college Thema college Tijdsperiode 1 De Cubaanse rakketencrisis Beslissingen

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting door Marieke 1467 woorden 30 april 2015 7,4 34 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Hoofdstuk 1: Het

Nadere informatie

Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten

Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten 1.2-2.3-3.3 Inleiding Deze opdracht gaat over de ontwikkeling van de burgerrechten. Hierbij staat de status van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Staatsinrichting van Nederland 1p 1 Op welke manier werd de Tweede Kamer tussen 1848 en 1917 samengesteld? A De leden werden benoemd

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers China-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers China-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers China-Nederland 1 1. Goederenexport van China naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Chinese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT IN

Nadere informatie

Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober

Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober Gemeenschappelijk schoolonderzoek 2014-2015 Tijdvak I 27 oktober 2014 10.30 12.00 GESCHIEDENIS Dit schoolonderzoek bestaat uit 38 vragen. Voor dit onderzoek zijn maximaal 59 punten te behalen. Als bij

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Turkije-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Turkije-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Turkije-Nederland 1 1. Goederenexport van Turkije naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Turkse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2014 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 40 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54

Nadere informatie

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent Indonesian Times 28-12-1949 blz.2 eindelijk onafhankelijk!! blz. 5 het dagelijks leven en advertentie Blz. 3 onafhankelijkstrijd? blz.6 eerlijke strijd? blz. 4 toch niet vrij? en spotprent blz.7 column

Nadere informatie

ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2009 tot en met 2013

ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2009 tot en met 2013 Ministerie van Veiligheid en Justitie ADOPTIE Trends en analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 29 tot en met 213 Maart 214 Overzicht van het aantal verstrekte beginseltoestemmingen

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2007 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 48 punten

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1 1. Goederenexport van Zweden naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zweedse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1 1. Goederenexport van Luxemburg naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Luxemburgse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1 1. Goederenexport van Portugal naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Portugese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie