CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO Suriname

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015. Suriname"

Transcriptie

1 CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS HEREXAMEN HAVO 2015 Suriname 1.Tijdens het bewind van gouverneur Kielstra ( ) kwam het nationalistisch gevoel sterk naar boven. Dit gevoel kwam in de beweging Unie Suriname tot uiting. Welke rol vervulde deze beweging kort na de Tweede Wereldoorlog? 3p. Zij oefende druk uit op de Nederlandse regering door een commissie te sturen voor een snellere autonomieregeling. 2.In 1949 kregen wij de eerste algemene, vrije en geheime verkiezingen waarbij de politieke partij NPS een grote overwinning behaalde. Leg uit hoe het komt dat de NPS zo n grote overwinning kon behalen. 3p. De statenzetels waren op 21 gesteld en Paramaribo had er 10. De creoolse bevolking was het grootst in de stad en behaalde daardoor alle 10 zetels, de 11 overgebleven zetels werden verdeeld over de andere districten. Elke bevolkingsgroep kreeg daardoor een eigen district. Hierdoor stond de uitslag vast. 3.Nederland vond dat het na de Tweede Wereldoorlog de economie van ons land moest stimuleren door middel van planning. a. Hoe heette het eerste plan dat Nederland in ons land introduceerde? 2p. Het plan heette het Welvaartsfonds. b. Waaruit bestond dit plan? 3p. Dit plan bestond uit:-luchtkartering -Volkstelling -Experimenten in de Prins Bernardpolder c. Beargumenteer of de doelen van dit plan zijn gerealiseerd. 3p. De luchtkartering en de volkstelling zijn uitgevoerd, maar het experiment van het Prins Bernardpolder zoals het eerst gepland was nl. om emigratie van Nederlandse boeren mogelijk te maken is niet gelukt. 4.Na de Tweede Wereldoorlog (1945) kreeg Suriname ontwikkelingshulp van Nederland. De verschillende ontwikkelingsprojecten en strategieën moesten leiden tot volledige economische zelfstandigheid. Noem twee (2) ontwikkelingsstrategieën op die na de Tweede Wereldoorlog in ons land werden toegepast. 4p. -Het aantrekken van buitenlandse investeerders (industrialisation by invitation) -Joint venture. 5. Eind 1977 won de NPK-blok wederom de verkiezingen. Op welke wijze uitte de bevolking haar ontevredenheid over het beleid van deze regering? 3p. -Er vond en toename plaats van de emigratie naar Nederland. -Stakingen braken uit.

2 6. Na de staatsgreep van 1980 zou er op economisch gebied een ombuiging plaatsvinden van het ontwikkelingsbeleid. Leg uit hoe het gewijzigde economisch beleid vanaf 1980 uitgevoerd zou worden. 3p. Er zou gewerkt worden aan kleinschalige projecten. 7. Vanaf 1986 tot 1991 woedde er een oorlog in ons binnenland. Welke invloed heeft deze binnenlandse oorlog gehad op de betrekkingen tussen Nederland en Suriname? 3p. De relatie bekoelde nog meer, omdat de Nederlandse regering ervan werd beschuldigd steun te verlenen aan o.a. Brunswijk. 8. Met de Kerstcoup van 1990 was weer eens duidelijk geworden dat na de verkiezingen van 1987 het leger nog grote macht en invloed had in ons land. Leg uit hoe deze Kerstcoup zo gemakkelijk gepleegd kon worden. 3p. -Het leger kon de macht gemakkelijk overnemen, omdat het volgens de grondwet van 1987 een voorhoede rol had in het bestuur van ons land. -Ook na 1987 was er vrees in de samenleving voor het geweld van het leger waardoor er nauwelijks verzet was tegen de Kerstcoup. 9. Na de verkiezingen van 1991 zien we de opkomst van partijen als de NDP en DA 91. Noem twee (2) punten op hoe deze partijen zich onderscheidden van de oude partijen. 4p. -Deze partijen waren minder etnisch gebonden. -Deze partijen hadden in tegenstelling tot de oude partijen een duidelijk economisch en politiek programma In 1991 trad de Nieuw-Front regering onder leiding van president Venetiaan aan. Het ontwikkelingsbeleid van deze regering ging uit van een ontwikkelingsproblematiek die twee aspecten had. a. Uit welke twee (2)aspecten bestond de ontwikkelingsproblematiek volgens deze regering? 4p. Een democratiseringsprobleem Een economisch vraagstuk. b. Leg uit hoe de regering Venetiaan dit probleem wilde oplossen. 3p. -Uitvoeren van het Structureel Aanpassings Programma. (SAP) -Door de instituten van de rechtsstaat te versterken en het leger te depolitiseren. 11. De media maakte in februari 2015 bekend dat Alcoa ( moedermaatschappij van Suralco) plannen heeft zich uit ons land terug te trekken. Welke mogelijke voordelen (1)zijn er voor de economie indien ons land Suralco volledig overneemt? 3p. De werkgelegenheid voor de arbeiders blijft gegarandeerd. De winsten uit de bauxietsector zullen volledig voor Suriname zijn.

3 12.. Ondanks inspanningen van diverse regeringen om de economie te diversifiëren, is ons land anno 2015 sterk afhankelijk van de mijnbouwsector. a. Geef aan welke drie (3) grondstoffen uit de mijnbouwsector het meest bijdragen aan de Surinaamse economie. 3p. Aardolie, goud en bauxiet. b. Beschrijf een actueel probleem waarmee onze goudindustrie te kampen heeft. 3p. -De aanhoudende lage wereldmarktprijzen voor goud. -De problematiek met de kleinschalige goudzoekers o.a. vervuiling van het milieu en het mijnen op de concessies van de M.N.O. s. -Het uitgeven van concessies binnen de leefgemeenschappen van de binnenlandbewoners. Latijns -Amerika 1. Aan het begin van de 19 e eeuw werd Latijns -Amerika onafhankelijk en viel uiteen in een twintigtal onafhankelijke staten. a. Noem twee(2) vrijheidstrijders van Latijns -Amerika aan het begin van de 19 e eeuw. 2p. Simon Bolivar en Jose San Martin b. Na 1850 braken er oorlogen uit tussen deze onafhankelijke staten. Geef twee (2)redenen aan waarom deze landen oorlog voerden. 2p. -Vanwege grenskwesties Om invloed te krijgen in andere landen Om gebieden te veroveren die rijk waren aan grondstoffen (Salpeter). 2. De militairen namen in de eerste helft van de 20 ste eeuw steeds meer controle over het politiek proces binnen Latijns- Amerika. Waarom vonden militairen dat ze beter dan politici het algemeen belang konden dienen? 3p. In de kazernes kregen de officieren een goede opleiding, niet alleen op militair gebied, maar ook op politiek, economisch en technisch gebied. 3. Tijdens de economische wereldcrisis van 1929 kwam het populisme op in Latijns -Amerika. Wat was de oorzaak voor spanningen tussen populistische regeringsleiders en de Verenigde Staten van Amerika (VSA)? 3p. Vanwege nationalisaties van M.N.O. s werden Amerikaanse belangen bedreigd. 4. Na de Tweede Wereldoorlog (1945) werd de industrialisatie in Latijns -Amerika aangepakt en als onderdeel hiervan werden buitenlandse bedrijven genationaliseerd. Waarom heeft deze nationalisatie niet geleid tot economische onafhankelijkheid? 3p. M.N.O. s bleven actief in allerlei productiesectoren. Staatsbedrijven konden niet buiten de technische kennis en kapitaal van rijke landen. De Latijns -Amerikaanse landen bleven voor hun afzet afhankelijk van rijke landen. 5. Latijns -Amerika raakte evenals andere delen van de wereld betrokken bij de Koude Oorlog. Op welke wijze probeerde de VSA het communisme in Latijns -Amerika tegen te gaan? 3p. De Alliantie voor vooruitgang werd opgericht. Sociale hervormingen moesten leiden tot verbetering van de sociale positie van minder bedeelden. Het ondersteunen van militaire junta s.

4 6. Onder de militaire dictatuur in Brazilië was de kerk gedurende enige tijd de belangrijkste oppositie beweging in het land. Zij vormde het enige instituut in de Braziliaanse maatschappij dat nog kritiek kon leveren. Zij werd de stem van hen, die geen stem hadden. a. Hoe werden de priesters die opriepen tot geweldloos verzet tegen de militaire dictaturen in Latijns- Amerika ook wel genoemd? 2p. Bevrijdingstheologen. b. Waarom bleven de kerkelijke leiders over het algemeen trouw aan de militaire machthebbers? 3p. Omdat de kerk grote economische belangen (grootgrondbezit) in de samenleving had en die belangen ook onder de militaire machthebbers veilig wilde stellen. 7. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kregen Latijns-Amerikaanse landen te kampen met hyperinflatie. Het bleek dat de militairen niet in staat waren dit probleem op te lossen. Toon aan of anno 2015 dit probleem nog actueel is. 3p. Nee, veel Latijns -Amerikaanse landen hebben na de militairen een andere koers gevaren en hebben hun hyperinflatie kunnen omzetten in een economische groei. 8. Een steeds terugkerend probleem in Latijns -Amerika is dat de grondenrechten van inheemsen niet of nauwelijks worden gerespecteerd door de overheid. Zo trad de overheid in Guatemala in de jaren 80 van de vorige eeuw hard op tegen inheemse gemeenschappen in het Quiche-gebied. Verklaar het optreden van de overheid in deze inheemse gemeenschappen. 3p. Er bleken grote olie voorraden aanwezig te zijn in het Quiche-gebied en de overheid wilde overgaan tot exploitatie zonder overleg te plegen met de inheemsen die in dat gebied wonen. De inheemsen verzetten zich hiertegen en de overheid trad hard op om haar economische belangen veilig te stellen. 9. De militairen zijn uit het politiek gezichtsveld verdwenen in de jaren 90 van de vorige eeuw. Geef twee (2) oorzaken aan waarom de militairen uit het politiek gezichtsveld verdwenen. 4p. -Einde Koude Oorlog -De politieke druk vanuit het Noorden. -Het onvermogen van de militaire regeringen om de economische problemen op te lossen. 10. De industrialisatie in Latijns -Amerika neemt een belangrijke plaats in de groei van de economie, maar brengt ook milieuvervuiling met zich mee. a. Hoe proberen Latijns -Amerikaanse landen deze vervuiling tegen te gaan? 3p. -Zij organiseren zich om het probleem gezamenlijk aan te pakken. -Ze proberen steeds meer milieuvriendelijke productiemethoden toe te passen. b. Ons land heeft ook te kampen met een enorme vervuiling vooral in de goudsector. Ook wij proberen dit probleem aan te pakken. Toon aan of deze aanpak succesvol is. 3p. -Succesvol, omdat er vanuit de overheid steeds meer met de M.N.O. s en kleinschalige goudzoekers wordt samengewerkt om de milieuvervuiling in de goudsector tegen te gaan. -Niet succesvol, omdat er nog steeds veel schade aan het milieu wordt aangericht door het gebruik van kwik en cyanide in de goudindustrie.

5 11. Evenals de toenmalige Boliviaanse president Jaime Paz Zamora stelt de huidige president Evo Morales dat de oorlog tegen drugs gezien moet worden in verhouding tot de oorlog tegen armoede, omdat de Boliviaanse boeren door armoede overgaan tot het planten van coca. Leg uit wat hiermee bedoeld wordt. 3p. Om de drugscriminaliteit, met name de cocaïne handel, effectief te kunnen aanpakken zal men ook aandacht moeten besteden aan de grote armoede van de boeren, omdat die eerder kiezen voor het planten van coca vanwege de grote opbrengsten. Door aandacht te besteden aan de sociale problemen van de boeren kunnen ze ontmoedigd worden om coca te planten. Cijfer: Score

6 CORRECTIEMODEL GESCHIEDENIS EINDEXAMEN HAVO 2015 Suriname 1. Op 7 december 1942 zei Koningin Wilhelmina van Nederland in een radiorede, dat zij na de oorlog overleg zou plegen over de autonomie van alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Leg uit welke stappen (2) ons land na de bevrijding nam om de autonomie voor te bereiden. 4p. -Verschillende groepen werden politiek actief om zodoende een aandeel te verwerven in het autonomieproces. -In 1946 vertrok een delegatie vanuit Suriname naar Nederland om te onderhandelen over de autonomie. -In 1948 kregen wij het Algemeen Kiesrecht. 2. De eerste politieke partijen werden op basis van religie opgericht, maar al heel snel ging men over op het oprichten van partijen die zich richtten op een bepaalde etnische achtergrond. Toon aan of dit voordelig was voor het nationaal politiek klimaat in ons land. 3p. Neen, dit was niet bevorderlijk. Alle partijen hadden ongeveer hetzelfde ideologische karakter en verschilden onderling weinig met betrekking tot hun programma s waardoor men nauwelijks met elkaar samenwerkte. Een etnische politiekvoering stond een nationale politiekvoering in de weg. 3.Vanaf 1948 mocht ons land zijn eigen begroting vaststellen en hadden wij bijna volledige financiële en politieke autonomie in onze interne aangelegenheden. Beargumenteer of dit juist of onjuist is. 3p. Juist, wij mochten de goed gekeurde begroting zelf ten uitvoer brengen. Onjuist, financieel waren wij afhankelijk van de ontwikkelingsgelden die door Nederland gegeven waren en moesten wij hierover verantwoording afleggen. 4. Johan Pengel werd in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw de sterke man in de NPS en wilde de macht van de NPS-elite breken. Welke strategie voerde Pengel uit om de macht van de NPS- elite te breken? 3p. Pengel (NPS) zocht toenadering tot Lachmon (VHP) om een coalitie te vormen die bekend staat als de verbroederingspoltiek, zodat de twee grootste bevolkingsgroepen een regering konden vormen. 5. Het Tienjarenplan dat in 1955 van start ging, was gebaseerd op ideeën van economische grootschaligheid. Waarom lukte het niet om plannen die gebaseerd waren op ideeën van economische grootschaligheid te laten uitvoeren? 3p. Het lukte niet, omdat men ervan bleef uitgaan dat de particuliere sector met initiatieven moest komen en dat de overheid daarbij een aanvullende, stimulerende rol moest vervullen.

7 6. De Brokopondo - overeenkomst (1958) heeft zowel voor- als nadelen voor ons land. Noem twee (2) nadelen die deze overeenkomst voor ons land heeft. 4p. -Na afloop van het contract zou Alcoa de beschikking blijven houden over 90 % van de beschikbare elektriciteit. - Belastingverlaging van 8 miljoen per jaar voor de eerste 75 jaar. - Geen inzage in de jaarverslagen van het bedrijf door de Surinaamse overheid. 7. Het gevoerde economisch beleid van ons land in 1977 verschilde met dat van de tachtiger jaren. Waarin verschilde het gevoerde economisch beleid van 1977 met dat van de tachtiger jaren? 3p. De regering van 1977 hechtte veel belang aan grootschalige aanpak, terwijl het beleid van de tachtiger jaren zich meer richtte op kleinschalige projecten. 8. In 1983 werden de Cuba -aanhangers binnen het militair -regime op een zijspoor gezet. Geef aan waarom de Cuba -aanhangers op een zijspoor werden gezet. 3p. -Na de invasie van de VSA op Grenada was Bouterse bang geworden dat Suriname hetzelfde lot zou treffen. -De beslissing zou onder druk van de VSA tot stand zijn gekomen. 9. De Toecajana s kwamen na het Kourou-akkoord in 1989 in verzet. Wat was de oorzaak van dit verzet? 3p. De Toecajana s hun verzet richtte zich tegen de rol van het junglecommando als ordebewaker in het binnenland De verkiezingen van 1991 werden gewonnen door het Nieuw Front, een politieke combinatie van de oude partijen aangevuld met de SPA. We zien dat de NDP en DA 91 ook zetels behaalden en daardoor ook invloed kregen in de Surinaamse politiek. a. Vergelijk de economische doelstelling van de NDP en DA 91 met elkaar. 4p. De NDP stelt zich erg nationalistisch op en gelooft in economische vooruitgang door de bevordering van onder andere de kleinschalige eigen industrie. DA 91 staat voor een zeer hechte economische samenwerking met Nederland, een gemenebest relatie. b. Toon aan dat de NDP en DA 91 anno 2015 nog politieke invloed uitoefenen in ons land. 3p. De NDP zit in de coalitie en is de grootste regeringspartij. DA 91 zit in de oppositie in De Nationale Assemblee. Beide partijen hebben meegedaan aan de verkiezingen van 25 mei De ontwikkelingssamenwerking tussen ons land en Nederland werd door middel van Het Raamverdrag hersteld. Verklaar waarom Nederland het nodig vond om in 1992 het Raamverdrag met ons land te sluiten. 3p.

8 Na de verkiezingen van 1991 had ons land nog steeds grote economische problemen en het machtsvraagstuk met betrekking tot het leger was nog niet opgelost. Nederland wilde d.m.v. het Raamverdrag voldoende zeggenschap hebben bij het oplossen van de voornoemde problemen. 12. Staatsolie kwam in april 2015 in het nieuws met een oproep aan de samenleving om te participeren in een nieuwe obligatielening. Leg uit waarom Staatsolie over is gegaan tot de obligatielening. 3p. Om de verdere uitbreiding van het bedrijf te kunnen financieren 13. Voor de verkiezingen van 25 mei 2015 hadden de partijen die behoorden tot het Nieuw Front zich verenigd in een nieuwe politieke combinatie. a. Wat is de naam van de nieuwe politieke combinatie. 1p. V7. b. Leg uit hoe de gedachte van verbroedering ook in deze politieke combinatie tot uiting komt. 3p. Ook in deze combinatie werken de NPS (Creoolse partij) en de VHP (Hindostaanse partij) samen en er zijn ook andere etnische groepen vertegenwoordigd in de combinatie. 14. Het aangekondigd vertrek van Alcoa (moedermaatschappij van Suralco ) uit ons land kan grote problemen voor de bauxietsector met zich mee brengen, maar tegelijkertijd ook kansen scheppen voor onze economie. a. Beschrijf een economisch probleem welke het vertrek van Alcoa met zich kan meebrengen voor ons land. 3p. Het vertrek van Alcoa uit ons land zal ertoe leiden dat de inkomsten uit de bauxietsector nog verder zullen afnemen en dat veel arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. b. Beschrijf een kans die geschapen wordt voor onze economie met het vertrek van Alcoa. 3p. Bij een succesvolle overname van Suralco zullen alle inkomsten van het bedrijf voor ons land zijn en de eventuele overname van de Afobaka krachtcentrale zal besparingen opleveren voor de overheid t.a.v. de energie uitgaven. Latijns -Amerika 1. In het noorden van Zuid-Amerika kwam de soevereiniteit in de eerste helft van de negentiende eeuw tot stand onder leiding van Simon Bolivar. a. Leg uit waarom de creolen het voortouw namen in de bevrijdingsstrijd tegen de Spaanse kolonisator. 3p. Deze groep werd door de Spanjaarden niet als volwaardig gezien. Ze waren daarom uit op het verbeteren van hun positie. b. Welk ideaal streefde Simon Bolivar na? 2p. Een federatie naar het voorbeeld van de Verenigde Staten van Amerika. c. Toon aan dat de onafhankelijkheid geen verandering bracht voor het volk. 3p. De Spaanse elite werd vervangen door de Latijns -Amerikaanse elite. De massa was arm en analfabeet en had het gevoel dat politiek zich ver van haar bed afspeelde.

9 2. Tijdens de koloniale periode werd Latijns Amerika opgezadeld met grootgrondbezit en monocultuur. a. Welk gevolg had monocultuur voor Latijns -Amerikaanse landen? 2p. Afhankelijkheid van de economie van de wereldmarktprijs. Afhankelijk zijn van een of twee exportproducten. b. Beargumenteer waarom Latijns- Amerikaanse landen in deze periode nauwelijks pogingen ondernamen om tot industrialisatie te komen. 3p. Zonder toestemming van het moederland mochten ze niets produceren. Industrialisatie werd niet gestimuleerd door het moederland. Ze functioneerden als grondstofleverancier. 3. In Engeland leidde het economisch liberalisme tot verdere economische ontwikkeling van de industrie die gevolgen had voor Latijns -Amerika. Leg uit waarom het economisch liberalisme in de tweede helft van de 19 e eeuw Latijns -Amerika in een grotere afhankelijkheidspositie bracht. 3p. De industriesector was in handen van geïndustrialiseerde landen en de winsten vloeiden naar het buitenland. 4. In 1945 pleegde Juan Domingo Peron een militaire staatsgreep in Argentinië. Zijn vrouw Evita Peron had grote invloed op het beleid dat in die periode gevoerd werd. Toon aan dat het beleid van Juan Peron en Evita Peron erg populistisch was. 3p. Ze wilden de eenheid onder alle Argentijnen bevorderen en schonken veel aandacht aan de problemen van de kansarme Argentijnen met name die van de arbeiders en de vrouwen. Vooral Evita Peron maakte zich sterk voor de opheffing van ongelijkheid tussen rijken en armen 5. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw had Latijns-Amerika te kampen met een hyperinflatie. a. Noem twee (2) oorzaken die tot deze inflatie hebben geleid. 2p. -Het slecht bestuur van de militairen. -De grote schulden. -Geweld d.m.v. drugshandel, terrorisme. -Grote maatschappelijke ongelijkheid. b. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) was bereid hulp te bieden, die verbetering moest brengen. Leg uit of deze hulp de gewenste verbetering heeft gebracht in de economie van de Latijns - Amerikaanse landen. 3p. Deze hulp bracht niet de gewenste verbetering, omdat dit leidde tot sociale onrust, er werd met name bezuinigd op voedsel -en welzijnprogramma s. 6. Na herstel van de democratie (1990) vertoonden diverse landen interessante groeipercentages van de nationale economie. Toon dit aan. 3p. In Latijns -Amerikaanse landen waren ze tot de conclusie gekomen dat zij hun houding moesten veranderen en dat dit hen nooit meer mocht overkomen. Hierdoor legden ze zich toe op het tegengaan van de inflatie. Ook de grote inkomsten uit de cocateelt kwamen vooral de Andes - landen ten goede. De landen hebben hun economisch beleid aangepast.

10 7. De strijd tegen het analfabetisme in de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft in Latijns - Amerika positieve invloed gehad op het democratiseringsproces. Geef aan hoe het alfabetiseringproces de democratie positief heeft beïnvloed. 3p. Wanneer een volk zich ontwikkelt staat het kritischer tegenover politici en het zal dan duidelijk zijn stem laten horen. 8. Latijns -Amerikaanse landen worden vaak onderdruk gezet door geïndustrialiseerde landen om zuinig met hun milieu om te gaan. Beargumenteer of dit juist of onjuist is. 3p. Juist, de geïndustrialiseerde landen hebben hun milieu in de loop der tijden vernietigd en willen toezicht houden op gebieden waar dit ook dreigt te gebeuren. Alleen willen zij vaak de benodigde richtlijnen naar hun hand zetten. 9. Veel Latijns -Amerikaanse landen hebben te kampen met institutionalisering van de corruptie binnen het overheidsapparaat. a. Wat wordt hiermee bedoeld? 3p. Corruptie binnen het overheidsapparaat is geen uitzondering, maar een regel die algemeen geaccepteerd is. b. Ook in ons land zijn er discussies gaande over hoe het probleem van corruptie aan te pakken. Bij De Nationale Assemblee ligt er een conceptwet die dit probleem zou moeten bestrijden. Wat is de naam van deze conceptwet? 2p. De Anti -Corruptiewet. Cijfer: Score

Correctie model Geschiedenis Havo 2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Suriname 1. Het dekolonisatieproces van ons land werd op 7 december

Nadere informatie

: de verbroederingspolitiek

: de verbroederingspolitiek Geschiedenis van Suriname 1958-1967: de verbroederingspolitiek Surinamers hebben weinig behoefte aan onafhankelijkheid Hoewel Suriname met het Statuut gedeeltelijke zelfstandigheid had gekregen, was er

Nadere informatie

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen.

SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013. Staat en Natie. Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. SO 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2012-2013 Staat en Natie Dit SO bestaat uit 37 vragen. 29 openvragen en 8 meerkeuze vragen. In de 17 e en de 18 e eeuw ontstond er in Europa een politieke en filosofische stroming,

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.6 Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd?

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.6 Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Kenmerkende aspecten: * Voortschrijdende democratisering, met deelname van steeds meer mannen en vrouwen aan het politiek proces. * De opkomst van

Nadere informatie

S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015

S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015 S.O. 2 Tijdvak I AVONDMAVO 2014-2015 Dit S.O. bestaat uit 41 vragen. Je schrijft met een blauwe of zwarte pen. Schrijf netjes en duidelijk. Indien bij een vraag een verklaring wordt gevraagd en de verklaring

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april 2017 7,5 7 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Russische Revolutie Meeste mensen zijn boeren/boerinnen in Rusland Ze waren straatarm, ze wisten niks en ze gingen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Module 3, Welvaart in Amerika en Nederland

Samenvatting Geschiedenis Module 3, Welvaart in Amerika en Nederland Samenvatting Geschiedenis Module 3, Welvaart in Amerika en Nederland Samenvatting door een scholier 583 woorden 8 februari 2005 4,7 21 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Module 3, aantekeningen.

Nadere informatie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie Historie In 1980 werd onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken het Directoraat Volksmobilisatie opgericht. In geheel Suriname werden Volks Comites in het leven geroepen. Buurtbewoners werkte met elkaar

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1 VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : 10.00 UUR 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 4 Op 25 november 2014 vierde de Republiek Suriname haar 39 ste onafhankelijkheidsdag. Wanneer werd ons land dus

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten

Nadere informatie

Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten

Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten 1.2-2.3-3.3 Inleiding Deze opdracht gaat over de ontwikkeling van de burgerrechten. Hierbij staat de status van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten

Nadere informatie

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 Thema: DEKOLONISATIE Het dekolonisatieproces heeft in de ex-kolonies veranderingen teweeg gebracht op politiek, sociaal en economisch gebied.

Nadere informatie

De groepen wilden onder andere vanwege het opkomend nationalisme meer inspraak in de volksvertegenwoordiging en het bestuur van het land.

De groepen wilden onder andere vanwege het opkomend nationalisme meer inspraak in de volksvertegenwoordiging en het bestuur van het land. Geschiedenis Les 1 Thema: Suriname Vragen Verschillende groepen werden politiek actief na de radio rede van koningin Wilhelmina op 7 december 1942 waarin zij autonomie beloofde. Leg uit waarom deze groepen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Module 5

Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting door een scholier 1332 woorden 26 maart 2006 10 1 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis module 5 Hoofdstuk 1 1918, Troelstra wilde een revolutie

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

Geschiedenisvan Suriname. 1980: de staatsgreep

Geschiedenisvan Suriname. 1980: de staatsgreep Geschiedenisvan Suriname 1980: de staatsgreep De oprichting van de SKM Voor de onafhankelijkheid was de Nederlandse regering verantwoordelijk voor de verdediging van Suriname. Na de onafhankelijkheid moest

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk door een scholier 2598 woorden 16 maart 2004 5,5 120 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde H1: De situatie in Suriname voor de Dekolonisatie. - Sociaal: In de zeventiende

Nadere informatie

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Samenwerking slaat om in wantrouwen in 1945 => Tijdens WO 2: USSR en VSA werken samen tegen Duitsland => In

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2007-I

Eindexamen geschiedenis vwo 2007-I Van kind tot burger: Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland (1780-1920) Patriotten gaven aan het begrip burger een nieuwe betekenis. 2p 1 Noem deze nieuwe betekenis en geef aan tot welke visie op

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 In 2016 bestond onze volksvertegenwoordiging 150 jaar. De volksvertegenwoordiging is dus opgericht in de A eerste

Nadere informatie

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?)

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Toelichting op de opdracht Tijdens deze opdracht gaan jullie in kleine groepjes in onderhandeling met elkaar over een pakket

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd?

Tijd van burgers en stoommachines Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Kenmerkende aspecten: * Voortschrijdende democratisering, met deelname van steeds meer mannen en vrouwen aan het politiek proces. * De opkomst van

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

Het mysterie: Moord op Lumumba

Het mysterie: Moord op Lumumba Het mysterie: Moord op Lumumba Lumumba was de eerste premier van onafhankelijk Congo in 1960. Twee weken na zijn aantreden werden Lumumba en zijn regering afgezet tijdens een staatsgreep en werd Lumumba

Nadere informatie

Hoe hieraan exact wordt vormgegeven binnen onze school, wordt duidelijk in dit document.

Hoe hieraan exact wordt vormgegeven binnen onze school, wordt duidelijk in dit document. SOCIALE COHESIE EN BURGERSCHAP Inleiding Een school maakt deel uit van de maatschappij en bouwt mee aan de vorming van jonge burgers. Een groot deel van de dag, brengen jongeren door op school. Zij krijgen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw

Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw Werkstuk door een scholier 2435 woorden 22 januari 2005 6 108 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud: Hoofdvragen: 1: Wat veranderde er in de 19e Eeuw met

Nadere informatie

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming.

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming. Samenvatting door L. 1165 woorden 13 januari 2013 4,8 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie Paragraaf 1 t/m 4 1; Wat is politiek? Deelvraag: Wat

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012

UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM : WOENSDAG 11 JULI 2012 TIJD : 07.45 09.00 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. UNIFORM EINDEXAMEN MULO 2012 Suriname:

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM HEREXAMEN MULO 2008 VAK : GESCHIEDENIS DATUM: WOENSDAG 06 AUGUSTUS 2008 TIJD : 11.50 13.05 UUR DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting door een scholier 568 woorden 9 juni 2016 7,3 15 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kapitalisme-Communisme: Kapitalisme: West -landen:

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/25770 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/25770 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/25770 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Van Thuy, Pham Title: Beyond political skin : convergent paths to an independent

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1365 woorden 30 mei 2012 0 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi 1 Democratie Democratie is historisch gezien een

Nadere informatie

Puzzel: Wat is een staatsgreep?

Puzzel: Wat is een staatsgreep? Puzzel: Wat is een staatsgreep? Korte omschrijving werkvorm In de zomer van 2016 is er een mislukte poging tot een staatsgreep gedaan in Turkije. Maar wat is een staatsgreep eigenlijk? De leerlingen bekijken

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 8: Tijd van burgers en stoommachines

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 8: Tijd van burgers en stoommachines Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 8: Tijd van burgers en stoommachines Samenvatting door Larissa 665 woorden 18 januari 2016 5,4 5 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Hoofdstuk 8: Tijd van

Nadere informatie

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 8 Toetsvragen

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 8 Toetsvragen Tijdvak 8 Toetsvragen 1 In Nederland was de eerste belangrijke politieke stroming het liberalisme. Welke politieke doelen wilden liberalen bereiken? A Zij wilden een eenheidsstaat met een grondwet en vrijheid

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 Welke kaart geeft de historisch

Nadere informatie

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door H. 1034 woorden 15 februari 2007 6.6 80 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 2 het Noorden tegenover het Zuiden 2 Noord- Zuidverhoudingen 2.1 De kloof wordt

Nadere informatie

De Sovjet-Unie (9.3) Tijd van wereldoorlogen De Sovjet Unie.

De Sovjet-Unie (9.3) Tijd van wereldoorlogen De Sovjet Unie. De Sovjet-Unie (9.3) Onderzoeksvraag: Kenmerkende aspecten: Waardoor kreeg Rusland een communistische regering en hoe werd het land een totalitaire staat. Het in praktijk brengen van totalitaire ideologieën

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de

DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. HET DEKOLONISATIEPROCES 5 Nelson Mandela en Mahatma Gandhi rekenen we tot leiders van de A eerste dekolonisatiegolf. B tweede dekolonisatiegolf. C derde dekolonisatiegolf.

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 11

Voorwoord 9. Inleiding 11 inhoud Voorwoord 9 Inleiding 11 deel 1 theorie en geschiedenis 15 1. Een omstreden begrip 1.1 Inleiding 17 1.2 Het probleem van de definitie 18 1.3 Kenmerken van de representatieve democratie 20 1.4 Dilemma

Nadere informatie

No. 162 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No. 162 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2013 1 No. 162 2013 STAATSBLAD No. 162 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 10 september 2013, houdende toestemming tot het aangaan van een Delfstoffenovereenkomst met Suriname Gold Company LLC betreffende

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie

Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie Geschiedenis VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Nieuwe ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog Nieuwe machtsverhoudingen: Verenigde Staten en de Sovjet-Unie nieuwe supermachten

Nadere informatie

2 keer beoordeeld 20 februari 2016

2 keer beoordeeld 20 februari 2016 5,4 Samenvatting door een scholier 1315 woorden 2 keer beoordeeld 20 februari 2016 Vak Maatschappijleer Methode Thema's maatschappijleer Maatschappijleer hoofdstuk 3 Parlementaire democratie Par. 1 wat

Nadere informatie

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de)

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) Turken in Kreuzberg Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) 1 OPDRACHT 1 Waarom werd de Berlijnse muur opgericht? Na de 2 e Wereldoorlog werd Duitsland in 2 gedeeltes opgesplitst, te weten West-Duitsland

Nadere informatie

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname SESOS opiniepeiling maart 5 SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname Uitslag opiniepeiling Suriname maart 5 www.sesos.org www.sesos.org info: info@sesos.org Voorwoord: SESOS opiniepeiling

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 dinsdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING VBO-MAVO-C Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1155 woorden 5 februari 2006 6,4 37 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

Nadere informatie

HET BAUXIETBELEID IN HISTORISCH PERSPECTIEF EN EEN BLIK IN DE TOEKOMST Dr. Gregory Rusland Minister van Natuurlijke Hulpbronnen 14 februari 2006

HET BAUXIETBELEID IN HISTORISCH PERSPECTIEF EN EEN BLIK IN DE TOEKOMST Dr. Gregory Rusland Minister van Natuurlijke Hulpbronnen 14 februari 2006 HET BAUXIETBELEID IN HISTORISCH PERSPECTIEF EN EEN BLIK IN DE TOEKOMST Dr. Gregory Rusland Minister van Natuurlijke Hulpbronnen 14 februari 2006 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING DE PERIODE VOORAF AAN DE BAUXIETWET

Nadere informatie

Examenkatern :Sociale zekerheid en verzorgingsstaat in Nederland

Examenkatern :Sociale zekerheid en verzorgingsstaat in Nederland Seizoen: 2016-2017 Vak: Geschiedenis Klas: 3 Afdeling: Mavo Herkansingen/inhalen: Tijdens de herkansingen kunnen de SE s van een trimester herkanst en/of ingehaald worden. Echter een ingehaald SE kan niet

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon DWH/LC T 070-3485226 F 070-3485472

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU VAK : GESCHIEDENIS DATUM: TIJD : UNIFORM HEREXAMEN MULO 2009 DEZE TAAK BESTAAT UIT 40 ITEMS. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting door M. 804 woorden 17 juni 2013 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Bronnen Samenvatting geschiedenis Hoofdstuk 6 Burgers en stoommachines,

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

5,7. Opdracht door een scholier 1331 woorden 3 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Wat staat er in dit werkstuk?

5,7. Opdracht door een scholier 1331 woorden 3 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Wat staat er in dit werkstuk? Opdracht door een scholier 1331 woorden 3 december 2001 5,7 56 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Wat staat er in dit werkstuk? Dit werkstuk gaat over de Spaanse Burgeroorlog (1936 1940) en dan voornamelijk

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 De bron maakt duidelijk dat de

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2007

UNIFORM HEREXAMEN MULO 2007 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU VAK : GESCHEDENS DATUM: DNSDAG 07 AUGUSTUS 2007 TJD : 11.50-13.05 UUR UNFORM HEREXAMEN MULO 2007 DEZE TAAK BESTAAT UT 40 TEMS. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Hoe zit het met de Surinaamse geschiedenis, de betrokkenheid van Nederland bij Suriname en de macht van Desi Bouterse?

Hoe zit het met de Surinaamse geschiedenis, de betrokkenheid van Nederland bij Suriname en de macht van Desi Bouterse? BOUTERSE FOR PRESIDENT? Op 25 mei 2010 zijn er weer verkiezingen in Suriname. Dit jaar maakt ook oud-legerleider Desi Bouterse kans op het Presidentschap. Zijn aanhang is met name onder de jongeren van

Nadere informatie

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van WAAR WIJ VOOR STAAN. Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement Strijden voor sociale rechtvaardigheid, het stimuleren van werkgelegenheid en groei, hervorming

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl)

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 9.00 12.00 uur 20 03 Voor dit examen

Nadere informatie

Examen HAVO. Maatschappijleer (oude stijl en nieuwe stijl)

Examen HAVO. Maatschappijleer (oude stijl en nieuwe stijl) Maatschappijleer (oude stijl en nieuwe stijl) Examen HAVO Vragenboekje Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 19 juni 9.00 12.00 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen;

Nadere informatie

BBP per hoofd in prijzen 2000, SRD 2000. jaartal

BBP per hoofd in prijzen 2000, SRD 2000. jaartal 1954 1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 Suriname Nederland 1975-2015 Bijdrage Door Dr. Marein van Schaaijk aan conferentie 25 oktober in het Tropenmuseum (Amsterdam)

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2162 woorden 23 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Voorwoord

5,7. Werkstuk door een scholier 2162 woorden 23 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Voorwoord Werkstuk Geschiedenis Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het communistisch systeem in de Sovjet-Unie en het westers parlementairdemocratisch systeem in de VS? Werkstuk door een scholier 2162

Nadere informatie

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden door een scholier 587 woorden 14 januari 2004 3,8 76 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer H2 1. a) Bron2 in bron 1 wordt

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland Samenvatting door M. 1255 woorden 6 mei 2015 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis Staatsinrichting van Nederland Grondwet

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Uit een openbare brief van iemand die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Macht en waarden in de wereldpolitiek

Macht en waarden in de wereldpolitiek Rik Coolsaet Macht en waarden in de wereldpolitiek Actuele vraagstukken in de internationale politiek Editie 2006-2007 2 Inhoud Inleiding... Deel 1. De jaren 90: het transitiedecennium 1. Van illusie naar

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog-1 vmbo12

Tweede wereldoorlog-1 vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62175 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Argentinië. Geografisch en historisch Economisch, politiek en ideologisch (aan de hand van filmfragmenten) INTAL vorming 02/2013 René

Argentinië. Geografisch en historisch Economisch, politiek en ideologisch (aan de hand van filmfragmenten) INTAL vorming 02/2013 René Argentinië Geografisch en historisch Economisch, politiek en ideologisch (aan de hand van filmfragmenten) INTAL vorming 02/2013 René Don t cry for me, Argentina (1 22 ) Bekend uit film en musical Evita

Nadere informatie

Tweede Wereldoorlog-1 vmbo12

Tweede Wereldoorlog-1 vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62175 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Eén Korea, twee landen

Eén Korea, twee landen 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010.

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Buitenlandse handel Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Link naar editie 2008/2009 van de Europese Schoolagenda: www.ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_education_en.htm#diary

Nadere informatie

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw

2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 2,1: Nederlands-Indië, 19 e eeuw 1830 1870: Javaanse boer werkt voor Nederlandse staat: - cultuurstelsel - Herendiensten van verliespost naar wingewest Vanaf 1870: modern imperialisme particuliere bedrijven

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973)

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Geschiedenis HAVO 2011/2012 www.lyceo.nl 1963-1973 De oorlog in Vietnam De oorlog aan het thuisfront 1963 1969: Johnson 1969 1973: Nixon De rol van de media De

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR

Tijdsbepaling. Immigratie VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DONDERDAG 19 JULI 2012 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling Op 8 mei 2011 herdacht onze volksvertegenwoordiging haar 145 jarig bestaan. 1 Wanneer werd onze volksvertegenwoordiging

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

5.5. Boekverslag door L woorden 13 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Propaganda. Afbeelding 1:

5.5. Boekverslag door L woorden 13 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Propaganda. Afbeelding 1: Boekverslag door L. 1626 woorden 13 december 2004 5.5 53 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Propaganda Afbeelding 1: a. Deze afbeelding is gemaakt in de jaren 30 door Hitler aanhangers. b. Er

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij Geschiedenis van Suriname De creolen na de afschaffing van de slavernij 1863-1873: het staatstoezicht Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden de Surinaamse slaven vrije burgers. Vanaf nu werden

Nadere informatie

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl)

Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Examen HAVO Vragenboekje Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen; het examen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting door Y. 1162 woorden 6 september 2012 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 In Frankrijk regeerde absolute vorsten. Rond

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In 1792 begon de eerste Coalitieoorlog. 1p 1 Welk politiek doel streefde Oostenrijk met de strijd tegen Frankrijk na? Gebruik

Nadere informatie