Deel 4 Beschrijving DHV BV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 4 Beschrijving DHV BV"

Transcriptie

1 Deel 4 Beschrijving DHV BV november 2008

2 INHOUD BLAD 1 INLEIDING 3 2 VARIABELEN BASIS Algemene gegevens Distributiefuncties Kruispuntvertragingsfuncties Wachttijdfuncties Capacity-restraintfuncties Gegevens netwerk Wegcategorieën Kruispunttypen Openbaar vervoertype en maatschappij Netwerk Gegevens ritgeneratie Motiefgegevens Gebiedstypen Productie- en attractiefactoren Autobeschikbaarheid Aankomsten en vertrekken Forensensaldi Berekening Gegevens distributie Gebiedstypen Parkeergebieden Parkeerbeperking Berekening Gegevens toedelen Autoverkeer Fietsverkeer Openbaar vervoer Gegevens kalibratie 19 3 VARIABELEN EN UITGANGSPUNTEN PLAN Ritgeneratie Distributie Uitgangspunten 20 Bijlage 1 - Parkeergebied DHV B.V. Niets uit dit bestek/drukwerk mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. drukwerk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van DHV B.V., noch mag het zonder een dergelijke toestemming worden gebruikt voor enig ander werk dan waarvoor het is vervaardigd. Het kwaliteitssysteem van DHV B.V. is gecertificeerd volgens ISO 9001.

3 1 INLEIDING In deel 3 Werkwijze is de opbouw van het verkeersmodel geschetst. In dit deel 4 worden de rekenkundige gegevens uitgewerkt. Het model werkt met de volgende variabelen: 1. Algemene gegevens 2. Gegevens netwerk 3. Gegevens ritgeneratie 4. Gegevens distributie 5. Gegevens toedelen 6. Gegevens kalibratie 2 VARIABELEN BASIS 2.1 Algemene gegevens De algemene gegevens zijn: 1. Distributiefuncties; 2. Kruispuntvertragingsfuncties; 3. Wachttijdfuncties (openbaar vervoer); 4. Capacity-restraintfuncties (en percentages) Distributiefuncties De distributiefunctie geeft per onderscheiden gebiedsgroep de relatie weer tussen de grootte van de reisweerstand per vervoerwijze en de bereidheid om op de betreffende relatie een verplaatsing te maken met elk van de vervoerwijzen. De functies zijn onderscheiden naar: - motief VM woon-werk, werk-werk en overig; NM werk-woon, winkel-woon, werk-werk en overig; RD woon-werk, woon-school, woon-winkel, werk-woon, school-woon, winkel-woon, werk-werk en overig; - autobeschikbaarheid (ab en nab) en - gebiedsgroep bestemmingsgebied (agglomeratie, stedelijk en platteland) Kruispuntvertragingsfuncties Kruispuntvertragingen ontstaan door wachten voor het kruisende verkeer, afhankelijk van de intensiteit van het verkeer en het type kruispunt. Voor het bepalen van de kruispuntvertraging zijn de kruispunten ingedeeld in typen met bijbehorende functies, die het verband aangeven tussen de aantallen auto's, die op het kruispunt aankomen en de vertragingstijd die elke auto afzonderlijk daardoor ondervindt.

4 De kruispuntvertragingsfuncties zijn: Description Geen vertraging Gelijkwaardig kruispunt binnen bebouwde kom Gelijkwaardig kruispunt buiten bebouwde kom Voorrangswegopdraaiend naar rechts Voorrangswegoverstekend Voorrangswegopdraaiend naar links Voorrangswegafdraaiend naar rechts Doorgaand op voorrangsweg Voorrangsweg afdraaiend naar links VRI kruispunt, in hoofdrichting Zijrichting bij VRI kruispunt Mini rotonde elke beweging Oprit autosnelweg invoegen Oprit autosnelweg doorgaand Afrit autosnelweg uitvoegend Wachttijdfuncties De wachttijd bij een halte hangt af van de frequentie van de openbaar vervoerlijnen, waarvan gebruik gemaakt kan worden voor de betreffende verplaatsing. Aan de hand van de gemiddelde volgtijd wordt uit de wachttijdfunctie de wachttijd bepaald. Frequency WaitTime Uit onderzoek is gebleken dat de maximale wachttijd circa zeven minuten bedraagt. Langere wachttijden komen zelden voor omdat passagiers in geval van relatief laagfrequente lijnen de dienstregeling raadplegen Capacity-restraintfuncties De capacity-restraint toedeling berust op het principe dat naar gelang de intensitieit van de weg de capacitieit van de weg benadert, de rijsnelheid afneemt.

5 De relatie tussen de verhouding intensiteit - capacitieit (I/C verhouding) en de reductie op de initiële snelheid is vastgelegd in de snelheidsreductiefunctie (sr-functie). Er zijn drie snelheidsreductiefuncties onderscheiden: - de normale sr-functie; - de sr-functie voor auto(snel)wegen; - de sr-functie voor bruggen en tunnels. Het toedelen met capacity-restraint vindt plaats in stappen. Eerste stap: Van de herkomst- en bestemmingstabel autoverplaatsingen wordt een deel a% (= pcload) volgens de kortste routebomen van het onbelaste netwerk toegedeeld. Vervolgens wordt per wegvak de I/C-verhouding bepaald. Aan de hand van de snelheidsreductiefunctie wordt de nieuwe snelheid per schakel en daarmee de nieuwe reisweerstand vastgesteld. Op basis van de nieuwe snelheden worden opnieuw kortste routebomen berekend. Het toegedeelde deel van de hb-tabel (a%) wordt weer met een gedeelte b% (= pcunload) van de totale hb-tabel verminderd. Het effectieve toedelingspercentage bedraagt dan na deze eerste stap a-b%. Tweede stap: Van de oorspronkelijke hb-tabel wordt vervolgens c% (= pcload) toegedeeld. Opnieuw worden per schakel de I/C-verhoudingen bepaald, nieuwe snelheden en kortste routebomen berekend. Opnieuw wordt een deel van de hb-tabel d% (= pcunload) teruggenomen, zodat het effectieve toedelingspercentage in deze tweede stap c-d% bedraagt. Het proces gaat verder totdat de gehele oorspronkelijke hb-tabel is toegedeeld. Voor deze studie zijn de stappen: StepNr PcLoad PcUnload

6 2.2 Gegevens netwerk De algemene gegevens voor het netwerk zijn: 1. Wegcategorieën; 2. Kruispunttypen; 3. Wegnamen; 4. Wegbeheerders; 5. Wegtype ongevalberekening; 6. Wegtype betaalstroken; 7. Openbaar vervoertypen; 8. Openbaar vervoermaatschappijen. De italic gedrukte gegevens zijn in het GGA-model niet gebruikt Wegcategorieën De wegcategorieën zijn: Description Autosnelweg met 2 of meer rijstroken Rijkswegen Tangenten Overige hoofdwegen Wijkontsluitingswegen Buurtontsluitingswegen Rest Stroomweg, autosnelweg 120 Op- en afritten autosnelwegen Gebiedsontsluitingsweg binnen bebouwde kom Gebiedsontsluitingsweg buiten bebouwde kom Erftoegangsweg binnen bebouwde kom Erftoegangsweg buiten bebouwde kom Fietspaden Stroomweg, autoweg 100 km Overige stroomwegen Oversteek Rail-infrastructuur Bus-infrastructuur Kruispunttypen In de eerste toedelingsstap zijn alle kruispuntvertragingen gelijk aan nul. In de tweede stap worden per kruispunt de intensiteiten bepaald. Afhankelijk van het kruispunttype (en de daarbij behorende vertragingsfuncties) wordt per richting de vertraging afgeleid.

7 Aan de hand van de kruispuntvertragingsfuncties (paragraag 2.1.2) zijn de volgende kruispunttypen in het verkeersmodel gebruikt: Description Ondergeschikt kruispunt(geen vertraging) Gelijkwaardig kruispunt binnen bebouwde kom Gelijkwaardig kruispunt buiten bebouwde kom Kruispunt met voorrangsrichting VRI-geregeld kruispunt normaal Mini-rotonde Oprit autosnelweg Afrit autosnelweg Voorrangskruising rotonde Railknooppunt VRI-geregeld kruispunt normaal (doorgaand kleine vertraging) VRI-geregeld kruispunt VRI-geregeld kruispunt grote kruisingen Aan ieder kruispunttype zijn zes kruispuntfuncties gekoppeld, t.w. drie voor de hoofdrichting (voor zover van toepassing) en drie voor de zijrichting. Bijvoorbeeld voor het type kruispunt met voorrangsrichting zijn de volgende kruispuntfuncties van toepassing: voor de hoofdrichting: Voorrangswegafdraaiend naar rechts Doorgaand op voorrangsweg Voorrangsweg afdraaiend naar links voor de zijrichting Voorrangswegopdraaiend naar rechts Voorrangswegoverstekend Voorrangswegopdraaiend naar links Zo heeft het type Ondergeschikt kruispunt voor alle zes richtingen de functie Geen vertraging. Afhankelijk van de verkeersintensiteiten op zowel de hoofd- als zijrichting bij een kruispunttype wordt met de bijbehorende functies de vertraging bepaald Openbaar vervoertype en maatschappij Het openbaar vervoer is onderscheiden in vijf vervoertypen, t.w.: - bus - stadslijn; - bus - streeklijn; - bus interliner; - trein - stop; - trein IC / snel.

8 2.2.4 Netwerk Het netwerk wordt schematisch weergegeven door middel van schakels (links), die elk de verbinding vormen tussen twee knooppunten (nodes). Per schakel wordt opgegeven: 1. algemeen: - afstand; - wegtype; - rijstroken (default-waarde); - capaciteit; - capacity-restraint wegtype; - wegbreedte (default-waarde). 2. verkeer: - voertuigtype dat gebruik mag maken van deze schakel; - snelheid (auto, fiets, vrachtauto). 3. administratief. 4. tol. 5. veiligheid. Verder zijn in het netwerk verkeersmaatregelen zoals éénrichtingsverkeer en afslagverboden opgenomen. Het (brom)fietsnetwerk is identiek aan het autonetwerk, met dien verstande dat alle snelheden op 15 km / uur zijn gesteld. In de GGA-gemeenten zijn specifieke fietsverbindingen toegevoegd. Het openbaar vervoernetwerk binnen het GGA-gebied is opgebouwd uit: - NS-lijnen; - streekvervoer - busverbindingen die kernen verbinden met plaatsen waar een NS-station is; - busverbindingen die kernen onderling verbinden; - stadsvervoer - lijnen, die noodzakelijk zijn om zones onderling te verbinden en deze aan te sluiten op het streekvervoer- en NS-net; - tussen gebieden onderling in de stad en met de stations daarin. Alle buslijnen met betrekking tot het GGA zijn ingebracht, evenals haltes c.q. stoplocaties. Het ov-netwerk 2006 bestaat uit de NS-lijnen, de stadslijnen (bus) binnen Breda, de streeklijnen binnen het GGA-gebied en de belangrijkste streeklijnen van en naar het GGA-gebied. Het openbaar vervoer is ingevoerd met behulp van de toen bestaande dienstregelingen (reistijd, halte en frequentie). In 2020 zijn wijzigingen in NS-lijnen doorgevoerd (o.a. toevoeging HS-shuttle, frequenties). Het bestaande buslijnennet is niet aangepast, behalve als door een gemeente is aangegeven dat een route wordt gewijzigd (Breda station verplaatsen naar noordkant van het spoor). Hierbij is gebruik gemaakt van het eerder gemaakte model 2020 voor de gemeente Breda. Het openbaar vervoer netwerk is niet gecontroleerd door de opdrachtgever in het kader van GGA, maar wel tijdens het vorige model voor de gemeente Breda. Het openbaar vervoer en fiets zijn niet toegedeeld (en gekalibreerd). Beide vervoerwijzen zijn alleen meegenomen in de distributiefase. Reistijdverhoudingen auto openbaar vervoer zijn niet gecheckt (evenals de ontwikkeling van ovreistijden ), omdat het openbaar vervoer volgens de bestaande dienstregeling is ingevoerd.

9 2.3 Gegevens ritgeneratie De gegevens voor de ritgeneratie zijn: 1. Motiefgegevens; 2. Gebiedstypen ritgeneratie; 3. Produktie- en attraktiefactoren; 4. Autobeschikbaarheid; 5. Aankomsten en vertrekken; 6. Provincie; 7. Forensensaldi per provincie; 8. Regio; 9. Forensensaldi per regio Motiefgegevens Voor het ochtendspitsuur (VM) worden drie motieven onderscheiden: - woon-werk - verplaatsingen van de woning naar het werk; - werk-werk - zakelijke verplaatsingen; - overig - alle overige verplaatsingen. Voor het avondspitsuur (NM) worden vier motieven onderscheiden: - werk-woon - verplaatsingen van het werk naar de woning; - winkel-woon - verplaatsingen van de woning naar de winkel v.v.; woon-winkel - werk-werk - zakelijke verplaatsingen; - overig - alle overige verplaatsingen. Voor de restdaguur (RD) worden de volgende motieven onderscheiden: - woon-werk; - woon-winkel; - woon-school; - werk-woon; - winkel-woon; - school-woon; - werk-werk;

10 Per motief worden de volgende gegevens gebruikt, t.w.: - methode van balancering; - aantal verplaatsingen (percentage) per huishouden met 0, 1 en >1 auto; - autobeschikbaarheid per huishouden met 0, 1 en >1 auto; - bezettingsgraad. Voor de motieven is de methode van balancering dat de woonkant altijd vast is (dus ongewijzigd blijft). Bij motieven die niet woninggebonden is worden de aankomsten en vertekken beide aangepast. Aantal verplaatsingen per huishouden: Motief huishouden 0 auto's 1 auto > 1 auto Woon-werk Woon-winkel Woon-school Werk-werk Overig Autobeschikbaarheid per huishouden: Motief huishouden 0 auto's 1 auto > 1 auto Woon-werk Woon-winkel Woon-school Werk-werk Overig Bezettingsgraad: Motief Woon-werk 1.15 Woon-winkel 1.57 Woon-school 1.47 Werk-werk 1.11 Overig 1.76

11 Bij de sociaal-economische gegevens wordt onderscheid gemaakt naar: - inwoners; - werkende beroepsbevolking (aandeel werkenden); - arbeidsplaatsen detailhandel; - overige arbeidsplaatsen Gebiedstypen De gebiedstypologieën zijn: - type 1 agglomeraties (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam); - type 2 (middel)grote steden; kernen > inwoners; - type 3 platteland; kernen inwoners.

12 2.3.3 Productie- en attractiefactoren De ritproductie- en attractiefactoren zijn gedurende tientallen jaren afgeleid uit en getoetst aan huisenquetes, zoals het Onderzoek Verplaatsingsgedrag (CBS) en enquetes in diverse wijken in diverse steden. Voor alle studies ontstaat zo een algemene set met factoren, die voor deze studie qua hoogte is aangepast aan het NRM. In de tabel (tabel 1- Coëfficiënten) staan de volgende gegevens weergegeven: - AreaRef - gebiedstype 1. Agglomeratie 2. Stedelijk 3. Platteland - Period - periode 1. NM = avondspits 2. VM = ochtendspits 3. RD = restdag uur - Mode - modal split 0. alle vervoerwijzen - PurposeRef - motief 1. woon school 2. woon werk 3. woon winkel 4. school woon 5. werk woon 6. winkel woon 7. werk werk 8. overig - LvResident, LvWorkers, LvShopJobs, LvOthJobs geven de factoren voor vertrekken - ArResident, ArWorkers, ArShopJobs, ArOthJobs geven de factoren voor aankomsten - Resident = inwoners - Workers = werkenden - ShopJobs = arbeidsplaatsen detailhandel - OthJobs = overige arbeidsplaatsen

13 AreaRef Period Mode PurposeRef LvResident LvWorkers LvShopJobs LvOthJobs ArResident ArWorkers ArShopJobs ArOthJobs , , , , ,0183 0, ,0183 0, , ,0182 0, ,8154 0, , ,2647 0, , , , , , , ,0097 0,0097 0, ,7025 0, , , , ,0384 0, , , , , ,0293 0, , , , , , , ,015 0,015 0, ,015 0, , , , , ,0183 0, ,0183 0, , ,0182 0, ,7971 0, , ,236 0, , , , , , , ,0133 0,0133 0, ,9613 0, , , , ,0418 0, , , , , ,0356 0, , , , , , , ,0151 0,0151 0, ,0151 0, , , , , ,0183 0, ,0183 0, , ,0182 0, ,8154 0, , ,2245 0, , , , , , , ,0139 0,0139 0, ,0045 0, , , , ,0413 0, , , , , ,0332 0, , , , , , , ,0132 0,0132 0, ,0132 0,0132 Tabel 1 Coëfficiënten

14 2.3.4 Autobeschikbaarheid Onder autobeschikbaarheid wordt verstaan de mogelijkheid om zonder overleg met derden (andere leden van het huishouden) een auto te kunnen gebruiken. Het model heeft betrekking op het avondspitsuur, daarom vindt de verdeling van de personen naar autobeschikbaar (AB) en niet-autobeschikbaar (NAB) gedifferentieerd naar regio plaats aan de aankomstkant van een verplaatsing. In het avondspitsuur liggen de aankomsten voor het grootste deel bij de woning, en juist aan de woningzijde is aan de hand van de huisenquetes de meeste informatie omtrent het verplaatsingsgedrag voorhanden. Aan de vertrekkenkant worden de verplaatsingen gesplitst aan de hand van de gemiddelde autobeschikbaarheid in Nederland. De waarden staan vermeld in paragraaf Het avondspitsmodel is onderdeel van drie aparte modellen. Voor iedere periode (VM NM RD) wordt afzonderlijk een model gemaakt en berekend. In elk model wordt steeds een gemiddeld uur doorgerekend. De resultaten van de drie afzonderlijke modellen worden samengevoegd tot een etmaalwaarde (dit is een optelling van 2*VM + 2*NM + 20*RD = ETM) Aankomsten en vertrekken Uitgaande van het NRM 3.1 is uit dat model een uitsnede gemaakt. Het doorgaande verkeer (t.o.v. de uitsnede) is overgenomen uit het NRM. Op de rand zijn de aankomsten en vertrekken (personen per motief per dagdeel) ingevoerd (exclusief het doorgaande verkeer). Deze aankomsten en vertrekken zijn afkomstig uit het NRM. Gezien het feit dat het NRM 3.1 als basisjaar 2001 heeft zijn deze aankomsten en vertrekken met behulp van de gemiddelde verhouding tussen telcijfers 2001 en 2006 opgehoogd. Het GGA Breda (12 gemeenten) is daarbinnen verfijnd, de overige gemeenten zijn overgenomen uit het NRM Forensensaldi In het GGA-model is geen rekening gehouden met forensensaldi Berekening De stuurgegevens voor de ritgeneratie zijn: - de actieve vervoerwijzen;. auto. fiets. ov - de actieve periode;. avondspits (gemiddeld uur 16:00-18:00 uur. ochtendspits (gemiddeld uur 07:00-09:00 uur). restdaguur (gemiddeld uur: etmaal minus vier spitsuren) - gemiddeld autobezit; - elasticiteit autobezit / autogebruik (default = 0.34); - autobeschikbaarheid (actief).

15 2.4 Gegevens distributie In de ritproductie- en ritattractie berekening is het aantal personen berekend, dat in het avondspitsuur in elke verkeerszone aankomt en uit elke verkeerszone vertrekt, daarbij onderscheiden naar motief en autobeschikbaarheid. In de distributie-stap van het model wordt elk vertrek (herkomst) gekoppeld aan een aankomst (bestemming). Tevens wordt daarbij berekend welk vervoermiddel bij de verplaatsing wordt gebruikt. Dit wordt de simultane distributie modal splitberekening genoemd. Deze berekeningswijze geschiedt met behulp van het zwaartekrachtmodel. Het zwaartekrachtmodel is gebaseerd op het uitgangspunt dat het aantal verplaatsingen van een verkeerszone naar een andere verkeerszone met de in aanmerking komende vervoerwijzen afhangt van:. het aantal vertrekken uit de ene verkeerszone;. het aantal aankomsten in de andere verkeerszone;. de aantrekkingskracht tussen beide verkeerszones. De aantrekkingskracht tussen twee verkeerszones wordt bepaald aan de hand van de distributiefuncties. In deze functies wordt per gebiedsgroep, motief en autobeschikbaarheid het verband weergegeven tussen de grootte van de reisweerstand per vervoerwijze en de bereidheid om op de betreffende relatie een verplaatsing te maken met elk van de vervoerwijzen. De gegevens voor de distributie zijn: 1. Gebiedstypen distributie; 2. Speciale distributiegebieden; 3. Doorgaand verkeer; 4. Distributieblokkeringen; 5. Parkeergebieden; 6. Parkeerplaatsbeperkingen Gebiedstypen In het model worden drie gebiedsgroepen van bestemmingsgebieden onderscheiden, t.w.: - agglomeraties; - (middel-)grote steden; kernen > inwoners; - platteland; kernen inwoners Parkeergebieden In het model wordt in Breda, Etten-Leur en Oosterhout rekening gehouden met parkeerkosten en zoektijden (zie bijlage 1), t.w.: 1. Breda - centrum 2. Etten-Leur - centrum 3. Oosterhout - centrum Parkeerbeperking De parkeerbeperking schept een maximum parkeergrens, waardoor het aantal geparkeerde voertuigen wordt beperkt tot een niveau dat door het beleid per motief is aangegeven. De parkeerbeperking vindt plaats voor de in paragraaf genoemde parkeergebieden.

16 2.4.4 Berekening Algemeen De stuurgegevens voor de distributie zijn: - distributiegegevens. het aantal iteraties (10). matrices (per motief wegschrijven). blokkeringen (geen) - weerstandgegevens. wegingsfactoren auto. wegingsfactoren fiets. wegingsfactoren ov Gegeneraliseerde tijd Als maatstaf voor de weerstand die voor het maken van een verplaatsing door de individuele reiziger moet worden overbrugd, is gebruik gemaakt van gegeneraliseerde tijden (gt). In plaats van uitsluitend afstand of tijd is een gewogen combinatie van reiskosten en reistijd gekozen, waarin de reismoeite impliciet is verdisconteerd. Deze combinatie verschilt per zonerelatie en per vervoerwijze. De weging van de tijd is daarbij gedifferentieerd naar onder andere de tijd in het voertuig, de wachttijd en de looptijd, resulterend in een totale reistijd die de reismoeite of weerstand zo correct mogelijk weergeeft. De reiskosten worden hierbij, via weging met de tijdswaardering, uitgedrukt in tijd. De eenheid, waarin deze gegeneraliseerde tijd wordt uitgedrukt, heet "kostenminuut". Door deze tijd als basiseenheid te nemen, blijft de tijdswaardering door de jaren heen gezien steeds gelijk. De kostenwaardering zal door stijging van het huishoudinkomen, uitgaande van de stijging van het uurloon, gaan afnemen. Aangenomen is, dat gelduitgaven die verbonden zijn aan het reizen, het gemiddelde vervoerwijze- en bestemmingskeuzegedrag beïnvloeden. Zowel de uiteindelijke reistijd als de reiskosten betreffen geen economische waardering of objectief meetbare grootheden, maar zijn afgeleid uit het werkelijke gedrag en dus ook bedoeld om het gedrag te beschrijven. Reisweerstand auto De reisweerstand voor de auto wordt berekend met de formule: GT ay = α 1 + β 1 * tijd + γ 1 * afstand Voor 2006 zijn de waarden van de factoren voor het autoverkeer als volgt: vaste factor α 1 = 0 tijdsfactor β 1 = 1 afstandsfactor γ 1 = De waarden voor de variabele autokosten zijn gedeeld door de gemiddelde autobezetting. Voor het autoverkeer worden ook factoren als parkeer zoektijd, parkeerkosten als de in het model berekende vertragingen zoals congestie, eventueel rekeningrijden (toekomst) en kruispuntweerstanden aan de reistijd toegevoegd. Reisweerstand (brom-)fiets De reisweerstand voor de (brom-)fiets wordt berekend met de formule: GT fy = α 2 + β 2 * tijd + γ 2 * afstand

17 Bij de langzame vervoerwijzen rekent een reiziger geen verplaatsingskosten bij de keuze van bestemming of route. Voor 2006 zijn de waarden voor het (brom-)fietsverkeer als volgt: vaste factor α 2 = 0 tijdsfactor β 2 = 1 afstandsfactor γ 2 = 0 Reisweerstand openbaar vervoer De reisweerstand voor het openbaar vervoer wordt berekend met de formule: GT oy = α 3 + β 3 * tijd + γ 3 * afstand In de tijd zijn alle onderdelen van de reistijd samengenomen. De vaste kosten voor het openbaar vervoer zijn opgenomen in de factor α 3. De vaste kosten gelden niet per schakel, maar voor de gehele rit. Bij overstappen tussen systemen met een ander tariefstructuur (strippentarief / NS-tarief) worden opnieuw de vaste kosten in rekening gebracht. De variabele kosten worden in de factor γ 3 ondergebracht. Voor tram-, metro- en busverplaatsingen geldt in het algemeen een zonetarief, zodat per verplaatsing de tariefstructuur bekend is: een vaste en variabele afstandsafhankelijke component. Het treintarief is ook opgebouwd uit een vaste en variable afstandsafhankelijke component. Voor 2006 zijn de waarden voor het openbaar vervoer als volgt: tram/bus vaste factor α 3 = 7.08 tijdsfactor β 3 = 1.00 afstandsfactor γ 3 = 2.21 trein vaste factor α 3 = tijdsfactor β 3 = 1.00 afstandsfactor γ 3 = 1.27 De reistijd voor het openbaar vervoer is een gewogen reistijd waarin componenten als wachten, overstappen en voor- en natransport zijn verwerkt. Waardering van de reiskosten 1. Tijdwaardering. Bij de omrekening van verplaatsingskosten naar reisweerstand moeten de kosten worden gedeeld door tijdwaardering, de economische waarde van de reistijd in echte geldeenheden ct/min. De tijdwaardering is afgeleid uit inkomensstatistieken en varieert van jaar tot jaar met de economische ontwikkeling. Bij verkeer- en vervoersstudies wordt de norm aangehouden dat 19 procent van het bedrag dat gemiddeld per huishouden in een uur wordt verdiend, gelijk is aan de waardering van één uur reistijd. Verder is een jaarinkomen gebaseerd op 2000 uur werken. Deze 2000 uur is het totaal van de gemiddeld gewerkte tijd per huishouden, waarmee het jaarinkomen wordt verdiend. 2. Verplaatsingskosten per auto. Voor de variabele kosten per verplaatsing baseren de autogebruikers zich praktisch alleen op de brandstofkosten.

18 Uitgangspunt voor de brandstofkosten is de prijs van Euro loodvrij. Verder wordt aangenomen dat auto's gemiddeld 1 op 10 rijden en dat de kosten worden gedragen door alle inzittenden. Het gemiddeld aantal inzittenden komt overeen met de gemiddelde bezettingsgraad van de auto's. 3. Verplaatsingskosten per trein. Bij treinverplaatsingen wordt uitgegaan van de gerapporteerde inkomsten van de NS uit de kaartverkoop en vervoerprestatie. Voor het treinverkeer wordt uitgegaan dat de verhouding van de vaste en variabele kosten gelijk is aan 1 : Verplaatsingskosten per stad- en streekvervoer. Bij de verplaatsingen voor het stad- en streekvervoer wordt uitgegaan van de jaarverslagen van de maatschappijen. Parkeerzoektijden Voor een aantal zones in de centra van de steden wordt uitgegaan van zoektijd naar een parkeerplaats. De weerstanden voor de auto worden daarom opgehoogd met parkeerzoektijden. De parkeerzoektijd is in de ochtendspits mede van invloed op de vervoerwijzekeuze. Daarom is, om het verkeer in het avondspitsuur goed te simuleren, de zoektijd aan de vertrekkant toegerekend. De parkeerzoektijd varieert per gebied (centrum, centrumschil, eventueel overig). De weerstand voor de betreffende verkeerszone wordt verhoogd met het aantal (kosten-)minuten, dat overeenkomt met de parkeerzoektijd. Het gaat hier wel om gemiddelden. Parkeerkosten Voor een aantal zones in de centra van de steden wordt uitgegaan van het feit dat parkeren geld kost. De weerstanden voor de auto worden daarom verhoogd met een parkeertarief. Het parkeertarief is in de ochtendspits mede van invloed op de vervoerwijzekeuze. Daarom is, om het verkeer in het avondspitsuur goed te simuleren, het parkeertarief aan de vertrekkant toegerekend. Het parkeertarief varieert per gebied (centrum, centrumschil, overig). De weerstand voor de betreffende verkeerszone wordt verhoogd met het parkeertarief. Ook hier gaat het om gemiddelden. De parkeerkosten variëren van 3 tot 7 minuten. Breda en Etten-Leur hebben hetzelfde tarief, Oosterhout is goedkoper. Beperking parkeerplaatsen De beperking van het aantal parkeerplaatsen wordt ten behoeve van de distributieberekening in in verkeersmodel vertaald naar een beperking van het toegestane aantal vertrekken per auto in het avondspitsuur. Intrazonale verplaatsingen Het berekende totaal aantal aankomsten en vertrekken bestaat voor een deel uit aankomsten en vertrekken die binnen de verkeerszone worden afgewikkeld. In het rekenproces moet met deze interne aankomsten en vertrekken rekening gehouden worden. In het model wordt gerekend met een interne weerstand uitgedrukt met behulp van de intrazonale afstand, die van belang is om vast te stellen welk deel van de verplaatsingen binnen de verkeerszone blijft.

19 2.5 Gegevens toedelen Autoverkeer Voor het berekenen van reistijden, reisweerstanden of het zichtbaar maken van de optredende verkeersstromen staan vier toedelingstechnieken ter beschikking, te weten: 1. alles-of-niets; 2. incremental (vaste op/ af percentages); 3. evenwichtstoedeling stochastisch; 4. evenwichtstoedeling gebruiker. Bij deze vier is een onderscheid mogelijk tussen alleen auto en auto / vracht (multi-user class). In het GGA-model wordt gebruik gemaakt van multi-user class (MUC) incremental. Dit is een combinatie van de methoden capacity-restraint en kruispuntvertraging, waarbij de vertraging afhankelijk is van de capaciteitsbeperkingen op de wegvakken én van de wachttijden op de kruispunten en tevens auto- en vrachtverkeer onderling. De capacity-restraint toedeling berust op het principe dat naar gelang de intensiteit van de weg de capacitieit van de weg benadert, de rijsnelheid afneemt. Een lagere snelheid heeft tot gevolg een hogere reistijd, waardoor de weggebruiker geneigd is, wanneer mogelijk, een andere route te kiezen. Bij de toedeling met kruispuntvertraging wordt een vergelijkbare methode toegepast als bij capacityrestraint. Het verschil is echter dat niet de snelheid op de wegvakken wordt verlaagd, maar dat op de kruispunten vertraging optreedt. Deze vertraging ontstaat door het wachten voor het kruisende verkeer, afhankelijk van de intensiteit van dit verkeer en het type kruispunt. De dagdelen worden op dezelfde manier toegedeeld. Daarbij is bij de berekening van de hb-tabel per periode onderscheid gemaakt naar verschillen in motief en ritgeneratie factoren. De etmaalwaarde is de som van de dagdelen (na ophoging) en wordt niet toegedeeld Fietsverkeer Niet van toepassing Openbaar vervoer Niet van toepassing. 2.6 Gegevens kalibratie Om na te gaan of het verkeersmodel in staat is de werkelijkheid goed te beschrijven, wordt een toetsing uitgevoerd voor een basisjaar, waarvan voldoende verkeersgegevens beschikbaar zijn. Bij de toetsing wordt voor het basisjaar het model stap voor stap doorgerekend. Eventuele discrepanties tussen berekende en waargenomen wegvakbelastingen worden geanalyseerd, waarop de ingevoerde variabelen (bijvoorbeeld snelheid) kunnen worden aangepast. Tenslotte worden de modelgegevens aangepast met behulp van de kalibratie. In het model is alleen de vervoerwijze auto en vracht afzonderlijk getoetst en gekalibreerd. De resultaten staan in deel 3.

20 3 VARIABELEN EN UITGANGSPUNTEN PLAN Veel variabelen zijn identiek aan het basisjaar zoals de algemene gegevens, de gegevens voor het netwerk en toedelen. Wijzigingen doen zich voor in de gegevens voor ritgeneratie (natuurlijk de sociaal-economische gegevens) en distributie. 3.1 Ritgeneratie De verdeling van het aantal verplaatsingen en autobeschikbaarheid per huishouden is gelijk gehouden aan het basisjaar. De bezettingsgraad is wel gewijzigd. Bezettingsgraad: Motief Woon-werk 1.12 Woon-winkel 1.25 Woon-school 1.25 Werk-werk 1.07 Overig 1.37 Gebiedstypen, productie- en attractiefactoren, autobeschikbaarheid zijn identiek aan het basisjaar. Het aandeel werkenden en het autobezit (per 1000 inwoners) zijn gewijzigd ten opzichte van het basisjaar. Onze methodiek is gebaseerd op het feit dat personen niet een gewijzigd patroon vertonen in 2020 t.o.v Afhankelijk van de groei van het inwonertal, arbeidsplaatsen, het aandeel werkenden, het aantal inzittenden per auto en het groeiende autobezit zal er meer of minder verkeer worden gegenereerd. Verschuiving van verkeer van de ene periode naar een andere periode of verbreding van de periode en / of vervoerwijze is in deze studie niet toegepast. Wij denken dat dit effect buiten de Randstad niet zo n grote rol speelt. 3.2 Distributie Gebiedstypen, parkeergebieden en parkeerbeperking zijn identiek aan het basisjaar. De parkeerkosten variëren van 4 tot 10 minuten. De kosten nemen met 50% toe vanaf 2006 tot Uitgangspunten Uitgangspunt voor het model is het EC-scenario: a. sociaal-economische ontwikkeling; b. infrastructuur auto en fiets; c. wegvakcapaciteiten; d. prijsbeleid auto / openbaar vervoer; e. brandstofefficiëntie; f. parkeerkosten; g. overig beleid.

21 a. Sociaal-economische ontwikkeling - zie deel 1 en 5. b. Infrastructuur auto / fiets / ov - zie deel 2 en 6. c. Wegvakcapaciteiten - zie tekst De capaciteit van de hoofdwegen (autosnelwegen en autowegen) toeneemt als gevolge van: - toename capaciteit van het hoofdwegennet met 4% in 2010 (index: 1995=100) als gevolg van de intensivering van verkeersbeheersingsmaatregelen; - toename capaciteit van het hoofdwegennet met 4% in 2010 (index: 1995=100) door verbeterd rijgedrag en technische verbetering van het voertuig; - na 2010 zal geen verder autonome toename van de capaciteit meer plaatsvinden. De capaciteiten zij alleen op autosnelwegen met 4% verhoogd. d. Prijsbeleid auto / ov In het accijnsniveau is rekening gehouden met de reële ontwikkeling van de brandstofprijzen in de periode Daarnaast is verondersteld dat per jaar de accijnsontwikkeling voor inflatie wordt gecorrigeerd. Op basis van deze ontwikkeling van de brandstofprijs en de ontwikkeling van enkele eerder genoemde omgevingsfactoren is een raming gemaakt van de omvang en samenstelling van het personenautopark. De daarbijbehorende ontwikkeling van de brandstofefficiency van het autopark en de gewogen gemiddelde brandstofkosten per afgelegde kilometer (bron RIVM) resulteert in een gemiddelde reële brandstofindex van 102 voor 2006 en 105 voor 2020 (ten opzichte van 1995). De ontwikkeling van de openbaar-vervoertarieven (etmaal) kunnen als beleid de sectorafspraken met betrekking tot maximale tariefontwikkeling worden gehanteerd. Voor de trein gaat het daarbij om afspraken tot 2000 voor maximaal 5% tariefstijging nominaal en voor het overige openbaar vervoer voor maximaal 2,5% nominaal. Als uitgangspunt is gehanteerd dat de tarieven voor busreizigers ten opzichte van 1995 reëel (dus gecorrigeerd voor inflatie) constant blijven. De treintarieven stijgen tot 2006 met 5% en tot 2020 met 10% voor het motief woon-werk en met 3.5% en 7% voor de overige motieven (ten opzichte van 1995). Ten opzichte van 2006 zijn de indices in 2020 voor brandstof 103, treintarief (werk-woon) 105 en treintarief (overig) 103. e. Brandstof Op basis van technologische ontwikkelingen in het voertuigpark worden de voertuigen steeds zuiniger, de index voor brandstofefficiency bedraagt (ten opzichte van 1995) voor en voor De index 2020 t.o.v bedraagt dus 88. f. Parkeerkosten - zie bovenstaande paragraaf g. Overig Dit betreft parkeernormering en goederenvervoerbeleid.

22 Bijlage 1 Parkeergebied GGA Breda Gemeente Breda ea Bijlage 1 Schaal 1 : DHV RM - Mobiliteit en Verkeer Basisjaar 2006

N33 Assen - Zuidbroek

N33 Assen - Zuidbroek N33 Assen - Zuidbroek Bijlage 5 Uitgangspunten bij de verkeersberekeningen Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl of bel 0800-8002 (ma t/m zo 06.00-22.30

Nadere informatie

Bijlage 11 Algemene beschrijving verkeersmodel

Bijlage 11 Algemene beschrijving verkeersmodel Bijlage 11 Algemene beschrijving verkeersmodel Wat is een verkeersmodel? Een verkeersmodel is een model dat inzicht geeft in huidige en/of toekomstige verkeersen vervoerstromen. Een verkeersmodel wordt

Nadere informatie

Examen H111 Verkeerskunde Basis

Examen H111 Verkeerskunde Basis pagina 1 van 5 Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 30 augustus 2001 Tijd: 8u30 11u30 Instructies: Er zijn 5 vragen; start de

Nadere informatie

OMALA-gebied Lelystad: Verkeersmodelstudie. 2 Uitgangspunten verkeersmodel Lelystad

OMALA-gebied Lelystad: Verkeersmodelstudie. 2 Uitgangspunten verkeersmodel Lelystad Oranjewoud Ruimte en Mobiliteit OMALA-gebied Lelystad: Verkeersmodelstudie Uitgangspuntennotitie Datum 23 november 2009 OJW100/Gsa/0674 Kenmerk Eerste versie 1 Inleiding Oranjewoud Ruimte & Mobiliteit

Nadere informatie

Toelichting verkeersmodellen

Toelichting verkeersmodellen Toelichting verkeersmodellen Juni 2012 Carlo Bernards Toelichting verkeersmodellen 2 Vanavond een toelichting op: Waarom een verkeersmodel? Hoe werkt een verkeersmodel? Kenmerken model Noordoostcorridor

Nadere informatie

Bijlage B: Ontwerp-tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2

Bijlage B: Ontwerp-tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Bijlage B: Ontwerp-tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum mei 2013 Inhoud 1 Beschrijving gehanteerde verkeersmodel 3 1.1 Het Nederlands

Nadere informatie

Het ritdistributiemodel

Het ritdistributiemodel Het ritdistributiemodel H01I6A Verkeerskunde basis Ben Immers Traffic and Infrastructure Department of Civil Engineering Faculty of Engineering Katholieke Universiteit Leuven Het klassieke verkeersprognosemodel

Nadere informatie

Uitgangspunten Verkeersmodel N34

Uitgangspunten Verkeersmodel N34 N34 provinciale weg gedeelte Witte Paal grens Drenthe Uitgangspunten Verkeersmodel N34 Planstudie ombouw provinciale weg N34 deelplan B wegvak J.C. Kellerlaan Krimweg (N377) naar een veilige regionale

Nadere informatie

NRM LIMBURG 2.1 REFERENTIEMATRICES Deel 3: Waar komt de groei vandaan?

NRM LIMBURG 2.1 REFERENTIEMATRICES Deel 3: Waar komt de groei vandaan? NRM LIMBURG 2.1 REFERENTIEMATRICES 2020 Deel 3: Waar komt de groei vandaan? Uitgebracht aan: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Directie Limburg Uitgevoerd door: NEA Transportonderzoek

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 Rob van Nes, Transport & Planning 11-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future Tentamenvorm Elektronisch tentamen (Etude) Open rekenvragen

Nadere informatie

CTB1420 Transport & Planning Verkeers- en vervoermodellen

CTB1420 Transport & Planning Verkeers- en vervoermodellen CTB1420 Transport & Planning Verkeers- en vervoermodellen Rob van Nes, Transport & Planning 18-06-18 Delft University of Technology Challenge the future Agenda presentatie Het hoe en wat van V&V modellen

Nadere informatie

Herstelmodelberekeningen t.b.v. bestemmingsplan IJsseldelta

Herstelmodelberekeningen t.b.v. bestemmingsplan IJsseldelta Herstelmodelberekeningen t.b.v. bestemmingsplan IJsseldelta Gemeente Kampen september concept Herstelmodelberekeningen t.b.v. bestemmingsplan IJsseldelta dossier : BC5947-0-0 registratienummer : MO-AF9

Nadere informatie

25/02/2016. STAP 2 Distributie. STAP 1 Ritgeneratie (en tijdstipkeuze) STAP 3 Vervoerwijzekeuze. STAP 4 Toedeling. Resultaten.

25/02/2016. STAP 2 Distributie. STAP 1 Ritgeneratie (en tijdstipkeuze) STAP 3 Vervoerwijzekeuze. STAP 4 Toedeling. Resultaten. STAP 1 (en tijdstip) Hoeveel mensen zullen er vertrekken en aankomen in een bepaalde periode (spitsuur) Aantal vertrekken (productie) = aantal aankomsten (attractie) per motief STAP 2 Bepalen van aantal

Nadere informatie

Deel 5 Invoer en resultaat 2020

Deel 5 Invoer en resultaat 2020 Deel 5 Invoer en resultaat 2020 DHV BV november 2008 INHOUD BLAD 1 INLEIDING 3 2 WIJZIGINGEN SEG 3 2.1 Studiegebied 3 2.2 Studiegebied arbeidsplaatsen 5 2.3 Invloeds- en buitengebied 6 2.4 Bevolkingsgegevens

Nadere informatie

Bijlagenrapport. Plan-MER Binckhorst. definitief concept. Gemeente Den Haag. juni 2008. definitief concept

Bijlagenrapport. Plan-MER Binckhorst. definitief concept. Gemeente Den Haag. juni 2008. definitief concept Bijlagenrapport Plan-MER Binckhorst definitief concept Gemeente Den Haag juni 2008 definitief concept Bijlagenrapport Plan-MER Binckhorst definitief concept dossier : B5039-01.001 versie : 1 Gemeente Den

Nadere informatie

Onderbouwing gegevens verkeersmodel en wegeigenschappen door Provincie Zuid-Holland t.b.v. de Monitoringstool NSL 2015

Onderbouwing gegevens verkeersmodel en wegeigenschappen door Provincie Zuid-Holland t.b.v. de Monitoringstool NSL 2015 Onderbouwing gegevens verkeersmodel en wegeigenschappen door Provincie Zuid-Holland t.b.v. de Monitoringstool NSL 2015 De Provincie heeft haar eigen verkeersmodel waarmee de aantallen voertuigen worden

Nadere informatie

Bijlage E: Uitgangspunten van de verkeersberekeningen

Bijlage E: Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Rijkswaterstaat Noord-Holland Bijlage E: Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum 20 mei 2011 RW1664-142-10/dijw/027 Definitief Kenmerk Eerste versie Inleiding De prognoses voor het project OTB

Nadere informatie

Verkeersverschuivingen Alternatieven MER Marathonweg

Verkeersverschuivingen Alternatieven MER Marathonweg Verkeersverschuivingen Alternatieven MER Marathonweg Gemeente Vlaardingen juli 2009 concept Verkeersverschuivingen Alternatieven MER Marathonweg dossier : C5416-01-001 registratienummer : GS/MBi/MC/V-1117

Nadere informatie

AUDIT VERKEERSMODEL RVMK HOLLAND RIJNLAND audit RVMK Holland Rijnland

AUDIT VERKEERSMODEL RVMK HOLLAND RIJNLAND audit RVMK Holland Rijnland AUDIT VERKEERSMODEL RVMK HOLLAND RIJNLAND 1 INHOUD Aanleiding Stap 1 input Check zonedata op gemeenteniveau Check netwerken (oude en nieuwe model) Check wegvakken telgegevens Opdrachtgever Holland Rijnland

Nadere informatie

MER Waterfront. Opdrachtgever. Documentatie Verkeersprognoses. Gemeente Harderwijk Postbus AC HARDERWIJK

MER Waterfront. Opdrachtgever. Documentatie Verkeersprognoses. Gemeente Harderwijk Postbus AC HARDERWIJK MER Waterfront Documentatie Verkeersprognoses projectnr. 202094 revisie 01 22 september 2009 Opdrachtgever Gemeente Harderwijk Postbus 149 3840 AC HARDERWIJK datum vrijgave beschrijving revisie 01 goedkeuring

Nadere informatie

Busbehoefte op basis van OV-chipkaartdata

Busbehoefte op basis van OV-chipkaartdata Busbehoefte op basis van OV-chipkaartdata M.W. Smit MSc m.w.smit@alumnus.utwente.nl Ing. K.M. van Zuilekom Universiteit Twente k.m.vanzuilekom@utwente.nl Ing. C. Doeser Grontmij Cees.doeser@grontmij.nl

Nadere informatie

Verkeerseffecten stedelijke vernieuwing Jan van Riebeeck

Verkeerseffecten stedelijke vernieuwing Jan van Riebeeck Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Voorstel 1. Het MRDH-verkeer- en vervoermodel 2.0. vast te stellen en het model vrij te geven voor gebruik aan de MRDH-gemeenten.

Voorstel 1. Het MRDH-verkeer- en vervoermodel 2.0. vast te stellen en het model vrij te geven voor gebruik aan de MRDH-gemeenten. 21 november 2018 agendapunt 4.4. Onderwerp: Vaststelling Verkeersmodel MRDH 2.0. Portefeuille: Datum: Integraliteit van beleid 25 september 2018 Contactpersoon: Arjan Veurink Telefoonnummer: 088 5445 233

Nadere informatie

Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen

Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen HET MULTIMODALE VERKEERSMODEL VLAANDEREN VOOR PERSONENVERVOER FINALE VERSIE Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Leefmilieu en Infrastructuur - Mobiliteitscel

Nadere informatie

Verkeersgegevens Recreatieverdeelweg 3e fase: technische specificatie

Verkeersgegevens Recreatieverdeelweg 3e fase: technische specificatie Memo Aan: C.H. Steur (Provincie Zeeland) Van: William van Genugten Datum: 20 februari 2017 Kopie: L.C. van Sluijs (Provincie Zeeland) Ons kenmerk: N003_T&P_BE5806-103-100 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV

Nadere informatie

memo Verkeersgeneratie bestemmingsplan Rembrandtlaan Datum: 2 juni 2014

memo Verkeersgeneratie bestemmingsplan Rembrandtlaan Datum: 2 juni 2014 memo Postbus 0, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010-2055 Fax: 010-21039 E-mail: info@rho.nl Onderwerp: Verkeers bestemmingsplan Rembrandtlaan Datum: 2 juni 2014 Referte: ing. Hanno Hommel De verkeers van de

Nadere informatie

1 Uitgangssituatie 2020 autonoom

1 Uitgangssituatie 2020 autonoom Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlage B: bij Toelichting Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2

Bijlage B: bij Toelichting Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Bijlage B: bij Toelichting Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum Augustus 2014 Inhoud 1 Beschrijving gehanteerde verkeersmodel 3 1.1 Het

Nadere informatie

Wateringse Veld Noord. Verkeerskundig effect i.r.t. de A4

Wateringse Veld Noord. Verkeerskundig effect i.r.t. de A4 definitief revisie 00 17 november 2015 definitief revisie 00 17 november 2015 Auteurs R. Poorterman Opdrachtgever BPD Ontwikkeling B.V. Regio Zuid-West Postbus 75 2600 AB Delft datum vrijgave beschrijving

Nadere informatie

: Wim Noom (buro) : William van Genugten (Royal HaskoningDHV) : Arjan de Vries (Synchroon BV)

: Wim Noom (buro) : William van Genugten (Royal HaskoningDHV) : Arjan de Vries (Synchroon BV) HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan : Wim Noom (buro) Van : William van Genugten (Royal HaskoningDHV) Kopie : Arjan de Vries (Synchroon BV) Dossier : AC7968-102-103 Project : Babberspolder-Oost Betreft

Nadere informatie

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

Nadere informatie

Bijlage. 3 Verkeer. Verkeersmodel

Bijlage. 3 Verkeer. Verkeersmodel Bijlage 3 Verkeer Verkeersmodel Inleiding Teneinde de effecten (van de varianten) van de parallelstructuur is gebruik gemaakt van een verkeersmodel. Het verkeersmodel dat voor deze studie is gebruikt

Nadere informatie

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven.

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 5 september 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording

Nadere informatie

Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014.

Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014. Voorbeeld Tentamenvragen Verkeer & Vervoer (Deel Thomas) Ontleend aan deeltoets 1 uit 2014. 1. In welk(e) model(len) geclassificeerd naar functie ontbreekt de inductie stap? a. Fundamentele theorie van

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Verkeersonderzoek kruispuntvorm aansluiting Leidse Schans - Kanaalweg

Verkeersonderzoek kruispuntvorm aansluiting Leidse Schans - Kanaalweg Verkeersonderzoek kruispuntvorm aansluiting Leidse Schans - Kanaalweg Verkeersonderzoek kruispuntvorm Leidse Schans - Kanaalweg VOF De Leidse Schans Status Definitief Opdrachtgever VOF De Leidse Schans

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden

Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden Bijlage 1: Verkeersgeneratie en afwikkeling defensie-eiland te Woerden Datum : 15 februari 2012 Opdrachtgever : Projectnummer : 211x0759 Opgesteld door : L. van Oort 1. Uitgangspunten De kern Woerden is

Nadere informatie

De latente vraag in het wegverkeer

De latente vraag in het wegverkeer De latente vraag in het wegverkeer Han van der Loop, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid KiM, kennislijn 1 en 2, 5 juni 2014 Vraagstuk * Veel gehoord bij wegverbreding of nieuwe wegen: Roept extra autogebruik

Nadere informatie

mêçàéåíåìããéê= W 2009089 mêçàéåí= léçê~åüíöéîéê= låçéêïéêé=ãéãç= W Verkeerskundig advies rev. 2

mêçàéåíåìããéê= W 2009089 mêçàéåí= léçê~åüíöéîéê= låçéêïéêé=ãéãç= W Verkeerskundig advies rev. 2 1. Inleiding De gemeente Lingewaard is voornemens om de begraafplaats De Hoeve in Huissen uit te breiden. Tevens zijn er plannen om een crematorium te bouwen op deze locatie. Voor beide plannen zijn reeds

Nadere informatie

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016 Onderzoek ontlasten Vlietbruggen Onderzoeksresultaten Adviesgroep 10 mei 2016 2 Algemene conclusies Verkeer Voertuigverliesuren ochtendspits Voertuigverliesuren avondspits 10000 9000 8000 7000 6000 5000

Nadere informatie

De latente vraag in het wegverkeer

De latente vraag in het wegverkeer De latente vraag in het wegverkeer Han van der Loop, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Jan van der Waard, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Contactpersoon DGB: Henk van Mourik Afdelingsoverleg

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus BA Rotterdam (2 5795

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus BA Rotterdam (2 5795 J 1 al Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam (2 5795 Dt: 121697 ) iiir DHV Raadgevend Ingenieursbureau BV Ot: IZI 697 nuir DHV Raadgevend Ingenieursbureau

Nadere informatie

Verkeersmodel Regio Kempen 2013

Verkeersmodel Regio Kempen 2013 Verkeersmodel Regio Kempen 2013 Technische rapportage Kempen- en A2-gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Valkenswaard en Waalre oktober 2013 Definitief Verkeersmodel Regio Kempen 2013 Technische rapportage

Nadere informatie

1. Onder de inelasticiteit van de fase van ritgeneratie in het gebruikelijke 4-staps verkeersmodel wordt verstaan het feit dat

1. Onder de inelasticiteit van de fase van ritgeneratie in het gebruikelijke 4-staps verkeersmodel wordt verstaan het feit dat Oefententamen mei 2001 1. Onder de inelasticiteit van de fase van ritgeneratie in het gebruikelke 4-staps verkeersmodel wordt verstaan het feit dat a. ritproductie en ritattractie doorgaans weinig variëren

Nadere informatie

memo Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016

memo Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016 memo Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010 2018555 Fax: 010 4121039 E mail: info@rho.nl Aan: Onderwerp: Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016 Referte:

Nadere informatie

Klankbordgroep. Inhoud. Presentatie verkeersmodel huidige situatie Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid

Klankbordgroep. Inhoud. Presentatie verkeersmodel huidige situatie Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid Klankbordgroep Presentatie verkeersmodel huidige situatie Verkeersstudie Stationsontwikkeling Soest Zuid Amersfoort 10 januari 2012 Albert Nauta, Chantal van der Krogt Inhoud 1. Doel verkeersstudie 2.

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Verkeers- en vervoermodellen

CT2710 Transport & Planning Verkeers- en vervoermodellen CT2710 Transport & Planning Verkeers- en vervoermodellen Rob van Nes, Transport & Planning 5-4-2012 Delft University of Technology Challenge the future Slotsheet Logitmodel Logitmodel is standaardgereedschap

Nadere informatie

Bereikbaarheid oplossingsrichtingen

Bereikbaarheid oplossingsrichtingen www.snelwegbus.com Bereikbaarheid oplossingsrichtingen Zevensprong van Verdaas 1. ruimtelijke ordening (afhankelijk van tijdshorizon is 80-90% gegeven) 2. prijsbeleid 3. openbaar vervoer 4. mobiliteitsmanagement

Nadere informatie

Mobiliteit in Nederland onder de loep

Mobiliteit in Nederland onder de loep Mobiliteit in Nederland onder de loep Jan van der Waard Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Kort iets over het KiM Recente ontwikkelingen in mobiliteit in

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Uitgangspunten en resultaten berekeningen met VMA 1.4. Team Onderzoek & Kennis.

Verkeersonderzoek. Uitgangspunten en resultaten berekeningen met VMA 1.4. Team Onderzoek & Kennis. Uitgangspunten en resultaten berekeningen met VMA 1.4 Team Onderzoek & Kennis @amsterdam.nl Rapportnummer O-170236 Inhoud 1 Inhoud 2 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Uw vraag 3 1.3. Resultaat 3 2.

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

3. De bereikbaarheidsindicator

3. De bereikbaarheidsindicator 3. De bereikbaarheidsindicator Achtergrond Het begrip bereikbaarheid leidt nogal eens tot verwarring. Dit komt doordat onderzoekers, beleidsambtenaren en politici het begrip vanuit verschillende invalshoeken

Nadere informatie

Flevokust_verkeersmodel_Lelystad\ LLS Met de varianten Referentie 2011 Planjaar 2020 GE Planjaar 2020 RC Planjaar 2030 GE Planjaar 2030 RC

Flevokust_verkeersmodel_Lelystad\ LLS Met de varianten Referentie 2011 Planjaar 2020 GE Planjaar 2020 RC Planjaar 2030 GE Planjaar 2030 RC Memo nummer 02 datum 11 november 2014 aan R. Wilms Provincie Flevoland W. Kaljouw van Hans van Herwijnen Antea Group kopie Marijke Visser Robin Huizenga Antea Group Antea Group project Vervolg op de plan-

Nadere informatie

Verkeersmodel Ede - Wageningen

Verkeersmodel Ede - Wageningen Verkeersmodel Ede - Wageningen technische rapportage bouw model 2012 en 2030 Gemeente Ede April 2014 concept Verkeersmodel Ede - Wageningen technische rapportage bouw model 2012 en 2030 dossier : BB4390-100-100

Nadere informatie

Informatieavond Verkeer 20 september 2012 De planstudie Ring Utrecht bevindt zich in de tweede fase van het onderzoeksproces. In de tweede fase wordt

Informatieavond Verkeer 20 september 2012 De planstudie Ring Utrecht bevindt zich in de tweede fase van het onderzoeksproces. In de tweede fase wordt Informatieavond Verkeer 20 september 2012 De planstudie Ring Utrecht bevindt zich in de tweede fase van het onderzoeksproces. In de tweede fase wordt het Voorkeursalternatief uit fase 1 uitgewerkt tot

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeerseffecten kartcentrum te Limmen. Figuur 1.1: Locatie kartcentrum (bron: Google Maps) SAB Amsterdam. Concept

1 Inleiding. Verkeerseffecten kartcentrum te Limmen. Figuur 1.1: Locatie kartcentrum (bron: Google Maps) SAB Amsterdam. Concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Werkwijze modelsysteem. Technisch document projectmodel N279 Herijking Veghel. Provincie Noord-Brabant. Technische rapportage

1 Inleiding. 2 Werkwijze modelsysteem. Technisch document projectmodel N279 Herijking Veghel. Provincie Noord-Brabant. Technische rapportage Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Rapportage verkeerscijfers CO2-monitor

Rapportage verkeerscijfers CO2-monitor Rapportage verkeerscijfers CO2-monitor Lisette Moeskops DIVV Inleiding De gemeentelijke doelstelling voor 2025 is om 40% minder CO 2 uit te stoten dan in het referentiejaar 1990. Deze doelstelling kan

Nadere informatie

BRU. Parkeerbehoefte station Driebergen-Zeist

BRU. Parkeerbehoefte station Driebergen-Zeist BRU Parkeerbehoefte station Driebergen-Zeist BRU Parkeerbehoefte station Driebergen-Zeist Datum 21 november 2007 BRU122/Kmc/1294 Kenmerk Documentatiepagina Opdrachtgever(s) BRU Titel rapport Parkeerbehoefte

Nadere informatie

Technische rapportage verkeersonderzoek SLP met statisch verkeersmodel

Technische rapportage verkeersonderzoek SLP met statisch verkeersmodel Technische rapportage verkeersonderzoek SLP met statisch verkeersmodel Door: Rik Froma, onderzoeker verkeer en vervoer bij cluster ruimtelijke ontwikkeling Datum: 29 april 2014 0 Inhoudsopgave GEBRUIKT

Nadere informatie

De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd in het bepalen van de verkeersgeneratie voor de diverse functies:

De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd in het bepalen van de verkeersgeneratie voor de diverse functies: Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Oplegnotitie RVMK Holland Rijnland 3.0. Ter voorbereiding van het Ambtelijk Overleg 17 december 2013

Oplegnotitie RVMK Holland Rijnland 3.0. Ter voorbereiding van het Ambtelijk Overleg 17 december 2013 Oplegnotitie RVMK Holland Rijnland 3.0 Ter voorbereiding van het Ambtelijk Overleg 17 december 2013 In deze notitie wordt verder in gegaan op de stand van zaken van de harmonisatie en actualisatie van

Nadere informatie

Analyse verkeerseffecten variant 2.1

Analyse verkeerseffecten variant 2.1 Analyse verkeerseffecten variant 2.1 s-gravendijkwal - Henegouwerlaan Januari 2010 Januari 2010 2 1. Inleiding Ten behoeve van de uitwerkingsfase van variant 2.1c uit de Planstudie s-gravendijkwal - Henegouwerlaan

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersmodel Haaglanden

Bijlage 1: Verkeersmodel Haaglanden Bijlage 1: Verkeersmodel Haaglanden Het gebruik van verkeersmodellen voor het Verkeersrapport Rotterdamsebaan Deze bijlage handelt over het verkeersmodel Haaglanden dat is gebruikt bij deze studie. Daarnaast

Nadere informatie

Bereikbaarheid als maatstaf voor beleid!

Bereikbaarheid als maatstaf voor beleid! De wereld wordt kleiner door HOV! Bereikbaarheid als maatstaf voor beleid! Een toepassing van de Movares Verbindingswijzer* * Powered by conveyal De wereld wordt kleiner door HOV Een toepassing van de

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Spaklerweg. Leeswijzer. Kroonenberg Groep. 9 augustus 2012 KBG002/Bkd/0008

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Spaklerweg. Leeswijzer. Kroonenberg Groep. 9 augustus 2012 KBG002/Bkd/0008 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Werkdocument Hotel t Koningsbed Versie 16 mei 2012

Werkdocument Hotel t Koningsbed Versie 16 mei 2012 Werkdocument Hotel t Koningsbed Versie 16 mei 2012 1 Inleiding 1.1 Achtergrond Hotel Het Koningsbed is gelegen aan de Prinsenlaan te Groenekan. Het is een van oorsprong agrarisch bedrijf, waar enkele jaren

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder exploitatievarianten

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder exploitatievarianten Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder en Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw

Nadere informatie

Module: Aanpassing kruispunt

Module: Aanpassing kruispunt Module: Aanpassing kruispunt Invullen van de tool In de onderstaande tabel staat een toelichting op de in te vullen gegevens. Onderdeel Invoervariabelen Meerkosten beheer- en onderhoud Reductie reistijd

Nadere informatie

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop 18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop Michiel van Rooij Verkeersadvies In opdracht van Gemeente Gemert- Bakel 1. Aanleiding Plangebied In de afgelopen jaren heeft de gemeente

Nadere informatie

Verkeersmodel Kampen

Verkeersmodel Kampen Verkeersmodel Kampen Uitgangspunten document Dossier: BA3400-101-100 Registratienummer: Versie 1 Gemeente Kampen februari 2012 concept Verkeersmodel Kampen Uitgangspunten document dossier : BA3400-101-100

Nadere informatie

Verkeersmodellen. I-room RHDHV Amersfoort. Peter Nijhout en Jan Algra 12 juli 2018

Verkeersmodellen. I-room RHDHV Amersfoort. Peter Nijhout en Jan Algra 12 juli 2018 Verkeersmodellen I-room RHDHV Amersfoort Peter Nijhout en Jan Algra 12 juli 2018 Indeling I-roomsessie Deel 1: Introductie provincie Gelderland Waarom actualiseren model Ede Wageningen? Deel 2: Introductie

Nadere informatie

Module: Ontbrekende schakel in netwerk

Module: Ontbrekende schakel in netwerk Module: Ontbrekende schakel in netwerk Invullen In de onderstaande tabel staat een toelichting op de in te vullen gegevens. Onderdeel Invoervariabelen Investeringen Meerkosten beheer- en onderhoud Reductie

Nadere informatie

CO 2 -uitstootrapportage 2011

CO 2 -uitstootrapportage 2011 Programmabureau Klimaat en Energie CO 2 -uitstootrapportage 2011 Auteurs: Frank Diependaal en Theun Koelemij Databewerking: CE Delft, Cor Leguijt en Lonneke Wielders Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Inleiding

Nadere informatie

ITS en de mobiliteitsscan

ITS en de mobiliteitsscan ITS en de mobiliteitsscan pagina 2 18-1-2015 Mobiliteitsscan als bron voor informatie tbv ITS Databronnen en tool Databronnen: NRM of andere bronnen voor (vracht)auto en OV-verplaatsingen Autosnelheden:

Nadere informatie

Bijlage 10 Notitie uitgangspunten verkeerscijfers N235-N247

Bijlage 10 Notitie uitgangspunten verkeerscijfers N235-N247 Bijlage 10 Notitie uitgangspunten verkeerscijfers N235-N247 Spitsbusbaan N235-2016 255 NOTITIE nummer 004 project Doorstromingsmaatregelen N247/N235 en Groot Onderhoud werkpakket RV04 projectnr. 402663

Nadere informatie

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse projectnr. 196305 revisie 3 23 maart 2010 Opdrachtgever Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD datum vrijgave beschrijving revisie goedkeuring vrijgave

Nadere informatie

HAVENMODEL ANTWERPEN. Hybride aanpak tussen modellen en kencijfers. Gitte Van Den Bergh

HAVENMODEL ANTWERPEN. Hybride aanpak tussen modellen en kencijfers. Gitte Van Den Bergh HAVENMODEL ANTWERPEN Hybride aanpak tussen modellen en kencijfers Gitte Van Den Bergh INHOUD Probleemstelling Modeloplossing Spreadsheet Verkeersmodel 24/04/2012 Havenmodel Antwerpen 2 PROBLEEMSTELLING

Nadere informatie

MODÈLE MULTIMODAL STRATÉGIQUE DE DÉPLACEMENT POUR IRIS (MUSTI) : DESCRIPTION ET ENJEUX

MODÈLE MULTIMODAL STRATÉGIQUE DE DÉPLACEMENT POUR IRIS (MUSTI) : DESCRIPTION ET ENJEUX MODÈLE MULTIMODAL STRATÉGIQUE DE DÉPLACEMENT POUR IRIS (MUSTI) : DESCRIPTION ET ENJEUX MULTIMODAAL STRATEGISCH VERPLAATSINGMODEL VAN HET BHG (MUSTI) : BESCHRIJVING EN UITDAGINGEN 13 novembre 2018 Journée

Nadere informatie

Kansen voor openbaar vervoer

Kansen voor openbaar vervoer 5 HOOFDSTUK Kansen voor openbaar vervoer Voor de kansen op openbaar vervoer worden een aantal aspecten beoordeeld. het aantal verplaatsingen in relatie tot auto en fiets de intensiteiten van OV de reistijden

Nadere informatie

Gemeente Eindhoven. Verkeersstudie Grasrijk

Gemeente Eindhoven. Verkeersstudie Grasrijk Gemeente Eindhoven Verkeersstudie Grasrijk Gemeente Eindhoven Verkeersstudie Grasrijk Datum 7 juli 2005 EHV085/Bkj/0732 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s) Gemeente Eindhoven Titel

Nadere informatie

Bijlage 1: Achtergrond, verantwoording en rekenresultaten

Bijlage 1: Achtergrond, verantwoording en rekenresultaten Pagina 2 limieten zijn er immers niet voor niets. Zo blijft van de ruim 9.000 km autosnelweg en autoweg, ruim 4.000 km over waar een snelheidsverhoging is toegepast. Dit zijn vooral autosnelwegen buiten

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F:

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F: BVA Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Fietsenstalling Station Haren 1.117-1 - bepaling aantal stallingsvoorzieningen oostzijde - 10 maart 2014 Gemeente Haren 1.

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink

MEMO DHV B.V. Logo. : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink Logo MEMO Aan Van Dossier Project Betreft : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink : D0802-02-001 : aanvullend verkeerskundig onderzoek : beoordeling verkeersafwikkeling IKEA Ekkersrijt Ons kenmerk

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Verplaatsingspatronen

CT2710 Transport & Planning Verplaatsingspatronen CT2710 Transport & Planning Verplaatsingspatronen Rob van Nes, Transport & Planning 9-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future 1. Terugblik 2 TRAIL-lagenmodel: alleen voor transport?

Nadere informatie

Gemeente Leiderdorp. Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening met de RVMK 2007

Gemeente Leiderdorp. Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening met de RVMK 2007 Gemeente Leiderdorp Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening met de RVMK 00 Gemeente Leiderdorp Bijdrage IKEA-vestiging aan het verkeersbeeld in Leiderdorp; doorrekening

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

Ontwerp-Tracébesluit A27/A1

Ontwerp-Tracébesluit A27/A1 Bijlage 2 Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum Status Definitief Deze bijlage maakt geen deel uit van Ontwerp-Tracébesluit. Bijlage 2 Uitgangspunten van de verkeersberekeningen Datum Status

Nadere informatie

Plan-MER Oosterweelverbinding

Plan-MER Oosterweelverbinding Plan-MER Oosterweelverbinding Infovergadering 26 juni 2013 FASE 3 - VERKEERSKUNDIGE ANALYSE TUSSENTIJDSE CONCLUSIES Dirk Engels MER-Deskundige Mens-Mobiliteit Agenda 1. Doel tussentijdse evaluatie mobiliteit

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg Notitie Datum Kenmerk 10 december 2013 332356 Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg In 2012 hebben Provinciale Staten het Uitvoeringsprogramma Visie OV 2020 vastgesteld. Een van de deelprogramma s is het

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Ter Aar

Verkeersonderzoek Ter Aar organisatienaam PREFIX naam Verkeersonderzoek Ter Aar aan Lex Niekel van René Formenoij datum 4-11-2013 betreft Verkeerseffect nieuwe wijk op wegennet Ter Aar 1. Aanleiding In de structuurvisie is besloten

Nadere informatie

ONZE REFERENTIE A

ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Impact perceel V op kruispunt C-As - Nelson Mandeladreef ONZE REFERENTIE 0 A DATUM --0 VAN J.R. Tigelaar AAN Martin de Koning KOPIE AAN Robert Schrauwen Inleiding Ten behoeve van de ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage I Verklarende woordenlijst

Bijlage I Verklarende woordenlijst Bijlage I Verklarende woordenlijst Aansluiting De plaats waar een weg van het onderliggend wegennet aansluit op een weg van het hoofdwegennet. Door middel van toe- en afritten van de aansluiting kan de

Nadere informatie

Verkeersmodel. Van SRE 2.0 naar SRE 3.0. Juni 2013. Carlo Bernards

Verkeersmodel. Van SRE 2.0 naar SRE 3.0. Juni 2013. Carlo Bernards Verkeersmodel Van SRE 2.0 naar SRE 3.0 Juni 2013 Carlo Bernards 1 Van SRE 2.0 naar SRE 3.0 2 Vandaag een toelichting op: Bouwen versus toepassen van een model Waarom een actualisatie van het verkeersmodel?

Nadere informatie

Ammerzoden en Hedel. Evaluatie verkeersaanpassingen. Peter Nijhout November 2017

Ammerzoden en Hedel. Evaluatie verkeersaanpassingen. Peter Nijhout November 2017 Ammerzoden en Hedel Evaluatie verkeersaanpassingen Peter Nijhout November 2017 Inhoud Doelstelling projecten Hedel en Ammerzoden Doel evaluatie Zijn modelverwachtingen gerealiseerd? Evaluatie Huidige verkeersproblematiek

Nadere informatie

Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends. Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult

Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends. Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult Auto s in steden: trendbreuk naar toekomst Embarcadero snelweg, San Francisco - Was: brede snelweg met twee

Nadere informatie

Bouwplan Melickerveld

Bouwplan Melickerveld Bouwplan Melickerveld Verkeerskundige toets Leigraaf Midden-Limburg BV mei 2013 Definitief Bouwplan Melickerveld Verkeerskundige toets dossier : BC3913-100-100 registratienummer : MO-MA20130073 versie

Nadere informatie

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur

Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: uur Examen H 111 Datum: vrijdag 9 juni 2000 Tijd: 10.00 13.00 uur Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Instructies: Er zijn 5 vragen; Start de beantwoording van elk van de 5 vragen

Nadere informatie