Limburgse Olympische Ambitie (LOA) Heel Limburg op Olympisch niveau

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Limburgse Olympische Ambitie (LOA) Heel Limburg op Olympisch niveau"

Transcriptie

1 Limburgse Olympische Ambitie (LOA) Heel Limburg op Olympisch niveau

2 Limburgse Olympische Ambitie: met sporten en bewegen, zowel als doel en/of als middel, in de volle breedte een optimaal vestigingsklimaat creëren en daarmee heel Limburg op Olympisch niveau brengen.

3 Sport belangrijke bouwsteen voor Limburg Limburg wil zich nog meer ontwikkelen als een aantrekkelijke regio om in te wonen, werken en recreëren. Een provincie waar jong en oud zich thuis voelt en waar talent volop tot ontplooiing kan komen. Centraal staat het versterken van een goed en leefbaar vestigingsklimaat in Limburg. Voor bedrijven en burgers. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Want Limburg is in beweging. Een dalende bevolking, de veranderende samenstelling van de bevolking (vergrijzing en ontgroening) en een relatief ongezonde bevolking zetten de leefbaarheid en economische vitaliteit onder druk. Een kwaliteitsslag is nu nodig! Juist daarom wordt de kracht van sport ingezet voor een beter Limburg, op weg naar een internationale topregio. Meedoen is winnen We gebruiken de (top)sportambities van Limburg om de provincie leefbaarder, aantrekkelijker, vitaler, veiliger en toekomstbestendiger te maken. Voor iedere Limburger die dat wil, zou een passend sport en beweegaanbod in de buurt aanwezig moeten zijn, dat veilig en toegankelijk is. In samenwerking met onderwijs, zorg, sport, bedrijfsleven en overheid, die zich in vijf ringen hebben georganiseerd, wordt sport als doel en als middel ingezet om integrale doelen te realiseren. Sport vormt zo een belangrijke bouwsteen voor het Limburg van nu en van de toekomst. Een kansrijke(re) omgeving waar jonge mensen, bedrijven en hooggekwalificeerde werknemers zich (blijven) vestigen. Omdat Limburg hen optimale kansen geeft om het beste uit henzelf te halen. Die drijfveer is verankerd in de Limburgse Olympische Ambitie. mede namens Huis voor de Sport Limburg, Topsport Limburg en de Provincie Limburg.

4 Het uitgangspunt is dat iedere Limburger de kans moet krijgen om een leven lang te sporten en bewegen, vanuit de overtuiging dat sporten en bewegen Limburgers stimuleert om het beste uit zichzelf te halen. Go for Gold.

5 Heel Limburg op Olympisch niveau Met de Limburgse Olympische Ambitie (LOA) moet Limburg de komende jaren in de volle breedte naar Olympisch niveau worden gebracht. Er zal een excellerende (sport)omgeving worden gecreëerd waar iedere Limburger het beste uit zichzelf kan halen. Limburg op Olympisch niveau moet leiden tot een aantrekkelijkere provincie om in te wonen, werken, sporten en recreëren. Dat biedt extra perspectieven voor bedrijven die al in Limburg werkzaam zijn, maar is ook interessant voor nieuwe ondernemingen om zich in Limburg te vestigen. Bedrijven vestigen zich immers graag in gebieden waar medewerkers niet alleen goed kunnen wonen en recreëren, maar zich ook sportief kunnen ontplooien. Om Limburgers meer en betere mogelijkheden te geven om een levenlang te kunnen sporten, zal worden ingezet op moderne accommodaties voor topsport en breedtesport. De overheid zal samen met andere partijen vorm geven aan de ruimtelijke ontwikkelingen (sportinfrastructuur) die noodzakelijk zijn om de Olympische ambitie te realiseren. Sportzone Limburg in de regio Sittard-Geleen is daarin een belangrijk sportknooppunt.

6 Door het creëren van een sterke (top) sportinfrastructuur én cultuur in Limburg krijgt iedere (Lim)burger ook de kans om keuzes te maken, resulterend in een (inter) nationale topregio.

7 Generatie 2028: talenten van nu, helden van morgen De ambities van LOA bestrijken ook het binnenhalen en organiseren van internationale topsportevenementen, mede om de breedtesport actief te stimuleren. Deze evenementen moeten niet alleen het imago van Limburg als internationale sportprovincie versterken en extra bezoekers en toeristen genereren, maar ook als inspiratiebron dienen voor Limburgse jonge talenten. Zij kunnen dichtbij huis hun grote voorbeelden bewonderen. Het WK Wielrennen 2012 en het EK Handbal in 2012 zijn daar voorbeelden van. Door jonge sporttalenten betere faciliteiten te bieden, is de verwachting dat ook meer Limburgse talenten zullen doorstromen naar de topsport en daar een rol van betekenis kunnen spelen. De jeugd van nu, Generatie 2028 genoemd, zijn de (Olympisch) kampioenen van de toekomst. Generatie 2028 zal in Limburg een excellerende sportomgeving aantreffen. Als meer Limburgse talenten en topsporters tot topprestaties komen, zal dat jeugd inspireren en een impuls geven aan de breedtesport.

8 De aanpak in Limburg kenmerkt zich al jaren door de combinatie tussen talentontwikkeling/topsport, breedtesport en (top)evenementen, de zogenaamde sporttakplannen. Centraal staan de speerpuntsporten die maximaal bijdragen aan het bereiken van maatschappelijke effecten, economische spin-off en de optimale ruimtelijke inrichting van Limburg. Wielrennen staat voor Limburg op nummer 1. Maar ook triathlon, paardensport, handbal, atletiek en tafeltennis zijn belangrijke speerpuntsporten voor Limburg.

9 Programmalijnen De uitwerking en inkleuring van het programma LOA wordt vorm gegeven aan de hand van vier programmalijnen c.q. resultaatgebieden. Elke programmalijn kent een hoofddoelstelling. 1. Topsport en breedtesport Versterken van een (top)sportinfrastructuur waardoor een leven lang sporten en bewegen voor iedereen mogelijk is, zowel participatief als prestatief 2. Sport en ruimte Realiseren van een toekomstbestendig en kwalitatief passend, toegankelijk en drempelvrij voorzieningenniveau en/of sportaccommodaties die bijdragen aan leefbare, veilige en toekomstbestendige accommodaties 4. Sport en zorg/welzijn Verbeteren van de gezondheid van de (Lim)burgers door het verhogen van de maatschappelijke participatie en de betrokkenheid van sportverenigingen De uitwerking van verschillende doelstellingen per programmalijn c.q. resultaatgebied en de daarbij behorende projecten wordt met de verschillende stakeholders uit de vijf ringen (onderwijs, zorg, bedrijfsleven, overheid en sport) nader uitgewerkt. Door de doelstellingen te realiseren, zal dat op korte en lange termijn duurzame effecten op sociaal-maatschappelijk, economisch, ruimtelijk en gezondheidsgebied opleveren. 3. Sport en economie Selectief ondersteunen van (top)sportevenementen en initiatieven op het gebied van kennis en innovatie, die functioneel zijn binnen de sportinfrastructuur en een economische en maatschappelijke impuls geven aan het imago van Limburg

10 Presteren & participeren De Sportzone Limburg wordt daadwerkelijk langs de 4 programmalijnen van LOA invulling gegeven. Vanuit de krachten van de regio worden met partners uit alle 5 de ringen de ontbrekende schakels in talentcentra, (sport)accommodaties, ondersteuningsstructuren en de daaruit voorkomende kansen voor breedtesport, onderwijs, zorg, leisure (evenementen) en innovatie doorontwikkeld. Sportzone Limburg wordt momenteel fysiek zichtbaar rondom het Fortuna Sittard stadion in Sittard-Geleen en met het Centrum voor Aangepast Sporten op het sportlandgoed De Haamen in de gemeente Beek.

11 Topsport en breedtesport Iedere Limburger moet de kans krijgen om een leven lang te sporten en te bewegen, waarbij hij/zij zelf de keuze maakt om te presteren (topsport/talenten) of te participeren (breedtesport). Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat sporten en bewegen de Limburgers stimuleert om het beste uit zichzelf te halen: Go for Gold. Sporten en bewegen draagt bij aan Limburgers met passie, ambitie, trots, wilskracht, uithoudingsvermogen en kracht die ondernemend zijn, grenzen verleggen, samenwerken, plezier hebben en vitaal zijn. Op het gebied van topsport en talentontwikkeling (presteren) is het doel onder meer om de jeugd in Limburg de kans te bieden haar sportieve ideaal te verwezenlijken en zijn/haar talenten maximaal te ontplooien in een omgeving met Olympisch perspectief. Door een goed topsportinfrastructuur te behouden en ontwikkelen, zullen talentvolle sporters worden behouden en aangetrokken voor Limburg. Dit is mede belangrijk met het oog op de ontgroening. De aanwezige topsporters zullen een bijdrage leveren aan de aanwezige kennis en kunde in de sportsector. Topsport en talentontwikkeling biedt het ook kansen voor het Limburgse bedrijfsleven om zich te profileren, zowel regionaal, nationaal als internationaal. Indien sporters hun talenten maximaal tot ontplooiing kunnen laten komen, heeft dat wenselijke gevolgen voor de sportieve en maatschappelijke ontwikkeling van talenten in Limburg. Talentvolle sporters blijven behouden voor de regio. Dit heeft positieve gevolgen voor de economie van Limburg. Op het gebied van breedtesport (participeren) ligt de belangrijkste uitdaging in het realiseren van een sport- en beweegaanbod voor alle inwoners van Limburg, zowel jeugd, ouderen als mensen met beperkingen. Sporten en bewegen legt de basis voor een gezonde en actieve leefstijl, de ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen, het leren over sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie en de opvoeding van kinderen. Ook is het een belangrijk middel om de leefbaarheid in dorpen en buurten te verbeteren. De ambitie is dat voor iedere Limburger die dat wil een passend sport- en beweegaanbod in de buurt aanwezig is, dat bovendien veilig en toegankelijk is.

12 Sport en ruimte Gezien de toenemende vervlechting tussen verschillende functies zoals onderwijs, sport, recreatie, cultuur, welzijn en zorg is een integrale aanpak cruciaal. Als het gaat om de leefbaarheid en veiligheid van dorpen en stadswijken wordt het in stand houden van een adequaat voorzieningenniveau de uitdaging voor de komende jaren. Sport en bewegen maakt daar integraal onderdeel van uit. De inrichting van buurten en wijken kan grote invloed hebben op het sport- en beweeggedrag en daarmee op de gezondheid van mensen en de cohesie en leefbaarheid van buurten. De aanwezigheid van groen, wandel- en fietsroutes, speelplekken, parken met trimbanen en oefenvoorzieningen zijn medebepalend voor sport- en beweeggedrag. Ook leert sporten en bewegen spelenderwijs de basis hoe om te gaan met normen en waarden zoals respect, weerbaarheid en tolerantie. Sportverenigingen moeten meer gaan samenwerken met andere sectoren zoals buurtwerk en onderwijs, in zekere mate professionaliseren en hun aanbod aanpassen aan de wens van de sportconsument die flexibiliteit nastreeft. Bij zo n Vereniging van de Toekomst hoort een modern clubgebouw op een multifunctionele accommodatie waar activiteiten 15 uur per dag plaatsvinden, zogenaamde sportieve omgevingen.

13

14

15 Sport en economie Sport heeft een economische waarde en levert een bijdrage aan de positieve uitstraling van een gezonde regio. Volgens recent onderzoek wordt er in Nederland jaarlijks 9,4 miljard uitgegeven aan sport. Niet alle opbrengsten van sport zijn zo eenvoudig in geld uit te drukken. Een voorbeeld hiervan zijn de meer dan 1 miljoen Nederlanders die vrijwilligerswerk doen in de sport. Ook heeft sport grote waarde voor de gezondheid en voor de leefbaarheid van de samenleving, wat onder andere zorgt voor minder ziekteverzuim. De aanwezigheid van (top)sport, talenten en onderwijs biedt een sterke omgeving voor sportgerelateerde economische activiteiten op het gebied van innovatie, retail, leisure, gezondheid en evenementen. Een optimale sportinfrastructuur heeft daarnaast een positief effect op het imago van Limburg. Waar mogelijk wordt gezocht naar vernieuwende verbindingen tussen sport en economie. Wensen van de sportwereld om te komen tot excellerende trainingsomgevingen kunnen worden gekoppeld aan economische kansen voor Limburg. De aanwezigheid van het Topsport Expertise & Innovatie Centrum (TEIC) in Sportzone Limburg kan die economische spin-off versterken. TEIC gaat de expertise op het gebied van (para-) medische, sportfysiologische, sporttechnische, maatschappelijke en vakoverschrijdende dienstverlening met elkaar verbinden. Dat moet de sport(economie) in Limburg een krachtige impuls geven. Topevenementen op het terrein van sport en cultuur versterken het imago en de economie van Limburg. Ze brengen een enorme publieke belangstelling met zich mee. Ze geven mensen de kans om iets bijzonders mee te maken. Het werven en organiseren van evenementen kan een grote maatschappelijke en economische waarde hebben. Ze dragen onder meer bij aan de nationale trots, Limburg branding, toerisme, het stimuleren van vrijwilligerswerk, het professionaliseren van de topsport en hebben een positieve uitwerking op de breedtesport. Topsportevenementen bieden tevens een podium voor Limburgse topsporters en talenten om zich (inter)nationaal te etaleren. Investeren in evenementen gaat verder dan investeren in passende accommodaties, kennis en ervaring. Het is een waardevaste investering in de toeristensector (vrijetijdseconomie), de werkgelegenheid en de kwaliteit van onze samenleving.

16 Sport en zorg/welzijn Onvoldoende sport- en beweegaanbod voor alle doelgroepen in Limburg leidt tot een ongezondere Limburgse bevolking. Met voldoende sporten en bewegen kan een stevige basis worden gelegd voor een actieve en gezonde leefstijl. Belangrijk is dat er voor iedereen voldoende mogelijkheden bestaan om veilig te sporten en te bewegen. Sporten en bewegen zijn van grote waarde in iedere levensfase, maar met name van groot belang voor de jeugd. Wanneer jongeren op jonge leeftijd sporten, vergroot dit de kans op latere sportbeoefening. Sportkennismaking tijdens de school en in de naschoolse opvang is ook belangrijk. Voldoende sporten en bewegen hebben bovendien een positieve invloed op de leerprestaties en minder schooluitval, weerbaarheid en (psycho) sociale en motorische ontwikkeling van kinderen. Sport en bewegen is ook belangrijk als onderdeel in het leeftijdsgericht personeelsbeleid voor het behoud van de vitale werknemer. Demografische ontwikkelingen als vergrijzing, ontgroening en individualisering zullen de gezondheidsproblemen versterken. Het aantal ouderen zal de komende jaren fors toenemen. Blijven sporten en bewegen zijn onmisbaar om verergering van bepaalde ziekten en aandoeningen te voorkomen. Dat kan Limburg een enorme gezondheidswinst opleveren.

17

18 Organisatie & samenwerking LOA kenmerkt zich door het creëren en onderhouden van netwerken en platforms waar partners eigen kennis, expertise, netwerk en achterban meebrengen. Door vitale netwerken en bestaande middelen te bundelen en in te zetten voor een gezamenlijk doel, kunnen meer variaties in sport- en beweegaanbod ontstaan. Het rendement van de investeringen zal hierdoor aanzienklijk groter zijn. Op dit moment wordt het netwerk georganiseerd via een aantal platforms. De Council zal bestaan uit een brede vertegenwoordiging van bestuurders van de vijf ringen. Het is een soort platform c.q inspanningennetwerk. Geen juridische entiteit dus, maar een team van ambassadeurs die het gedachtegoed bewaken en uitdragen. Programmabureau Limburg Olympic Office HvdS TSL PrvL Limburgse Council Regiegroep Een groep van oud(-limburgse)-olympia-gangers en (ex)topsporters zal als ambassadeur een rol spelen als klankbord en adviesgroep in/richting de Council. In de Regiegroep zal een (smalle) vertegenwoordiging van de vijf ringen deelnemen. Dit is een klankbordgroep die advies geeft over de invulling en uitvoering van LOA. De regiegroep zal adviserend optreden richting de Council. Het programmabureau is belast met het bewaken van de samenhang en de voortgang van het programma. Naast de programmamanager bestaat het programmabureau uit vertegenwoordiger(s) van de Provincie Limburg, het Huis voor de Sport Limburg en Topsport Limburg. Daarnaast bestaan er nieuwe en reeds bestaande projecten en initiatieven die bijdragen aan de programmadoelstellingen, waarvoor de projectleider verantwoordelijk is. Sportklankbord Bedrijfsleven Overheid Sport Onderwijs Zorg Projecten(teams) - vertegenwoordigers van de 5 ringen 4 programmalijnen c.q. resultaatgebieden

19 Gezamelijk investeren in sport door overheid, onderwijs, bedrijfsleven, zorgpartners en de sport (bonden) is een kritieke succesfactor om Limburg op olympisch niveau te krijgen.

20 De missie van het Olympisch Plan is om met sport in de volle breedte heel Nederland naar Olympisch niveau te brengen. De positieve effecten moeten nu en in de toekomst zichtbaar zijn, op sociaal-maatschappelijk, economisch, ruimtelijk en welzijnsgebied. Met als mogelijk resultaat de Olympische en Paralympische Spelen in 2028 in Nederland.

21 Olympisch Plan 2028 Limburg benut het Olympische Plan 2028 en de mogelijke Nederlandse kandidatuur voor de Olympische en Paralympische Spelen 2028 om de eigen ambities te versterken. De focus van het Olympisch Plan 2028 is er in de eerste plaats op gericht om in de periode tot aan 2016 van heel Nederland een sportland te maken. Een land waarin het grootste deel van de Nederlanders aan sport en bewegen doet, sportwedstrijden en -evenementen bezoekt of bijdraagt aan de organisatie van sportactiviteiten. Het sportklimaat in Nederland in 2016 wordt dan het ijkpunt voor een eventuele kandidaatstelling voor de Spelen van De drie speerpunten van het Olympisch Plan zijn: 1. Vitale samenleving 2. Excellente prestaties 3. Economische impact Vanuit LOA werkt Limburg samen met onder meer Olympisch Vuur 2028 en NOC*NSF om Limburg naar Olympisch niveau te brengen. Partijen willen stimuleren dat de generatie die in 2028 volwassen is, actiever en gezonder wordt en leeft. Concreet wordt gedacht aan het stimuleren van een grotere sportdeelname op basis- en middelbare scholen. Daarnaast wordt samengewerkt aan side-events in heel Nederland rondom het WK wielrennen in 2012.

22

23

24 Limburgse Olympische Ambitie: met sporten en bewegen, zowel als doel en/of als middel, in de volle breedte een optimaal vestigingsklimaat creëren en daarmee heel Limburg op Olympisch niveau brengen. Dit is een uitgave van de Provincie Limburg in samenwerking met Huis voor de Sport Limburg en Topsport Limburg, als onderdeel van het programma Limburgse Olympische Ambitie. Contactpersoon: Patrick Cortenraede Tel.: Mei

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Maak van uw gemeente een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Op 3 maart 2010 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Ambitieprogramma 2013-2016. Limburg 2016. een excellerende omgeving voor jonge sporters met een gouden droom

Ambitieprogramma 2013-2016. Limburg 2016. een excellerende omgeving voor jonge sporters met een gouden droom Ambitieprogramma 2013-2016 Limburg 2016 een excellerende omgeving voor jonge sporters met een gouden droom Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Missie... 5 3. Ambitie... 5 4. Doelgroep... 6 5. Organisatie... 6

Nadere informatie

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur Bijlage 3 bij Statenvoorstel 61/10 Olympisch Plan Brabant: versterken sportinfrastructuur : mogelijke invulling Algemeen Naam voorstel Investeringsdomein Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

Beleidskader Sport Provincie Limburg 2013-2016

Beleidskader Sport Provincie Limburg 2013-2016 Beleidskader Sport Provincie Limburg 2013-2016 Inhoud SAMENVATTING 4 1. TERUGBLIK RESULTATEN SPORTNOTA 2008-2012 5 2. MAATSCHAPPELIJK VRAAGSTUK, TRENDS EN ONTWIKKELINGEN 7 3. AMBITIE, ROL EN VERANTWOORDELIJKHEID

Nadere informatie

Sport toekomstverkenning (STV) Hans Arends, Dayenne L abee Inspiratiebijeenkomst Watersportverbond 29 november 2017 (DeWeerelt, Utrecht)

Sport toekomstverkenning (STV) Hans Arends, Dayenne L abee Inspiratiebijeenkomst Watersportverbond 29 november 2017 (DeWeerelt, Utrecht) Sport toekomstverkenning (STV) Hans Arends, Dayenne L abee Inspiratiebijeenkomst Watersportverbond 29 november 2017 (DeWeerelt, Utrecht) Opdracht Met kennis de economische en maatschappelijke impact van

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Accentennotitie Sport: Limburg beweegt!

Accentennotitie Sport: Limburg beweegt! Accentennotitie Sport: Limburg beweegt! 1 Inleiding Het provinciaal beleid op het gebied van Sport is vastgelegd in het Beleidskader Sport 2013-2016. In jaarlijks vast te stellen uitvoeringsprogramma s

Nadere informatie

PARTICIPATIE GEZONDHEID

PARTICIPATIE GEZONDHEID MWKEN Allemaal meedoen is belangrijk voor een goed democratisch proces. Dan gaat het niet alleen om de verkiezingen lx per vier jaar, maar gaat het vooral om dagelijks het gevoel hebben datje mee kan en

Nadere informatie

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging Plan van Aanpak samen op weg naar beweging 2017-2018 Mei 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1. Sportief, Gezond & Cultureel 3 2. Meedoen & Talent 4 3. Samen & Actief 5 4. Communicatie & Organisatie 6 Inleiding We

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nr Nadere subsidieregels sport Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

PROVINCIAAL BLAD. Nr Nadere subsidieregels sport Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Limburg Nr. 5440 27 november 2017 Nadere subsidieregels sport 2017-2019 Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Provinciewet

Nadere informatie

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel Nadere informatie kansrijke initiatieven sportaccommodaties Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel In het licht van Road to London 2012 zien

Nadere informatie

Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016. Bijeenkomst 4 november Nijverdal

Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016. Bijeenkomst 4 november Nijverdal Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016 Bijeenkomst 4 november Nijverdal Olympisch Vuur 2028 Kernboodschap Olympisch Plan 2028: We zetten de verbindende kracht van sport en de magie van Spelen

Nadere informatie

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN Beleidsplan 2016-2020 SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV Slikkerveer is een vereniging. En zoals bij iedere

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

VNG en IPO - Olympisch Plan 2028

VNG en IPO - Olympisch Plan 2028 POSITION PAPER VNG en IPO - Olympisch Plan 2028 Het Olympisch Plan 2028 (OP28) maakt Nederland beter. Bijvoorbeeld op sociaal-maatschappelijk, sportief, economisch of ruimtelijk gebied. Gemeenten en provincies

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

Facts & figures. Sportzone Limburg

Facts & figures. Sportzone Limburg Facts & figures Sportzone Limburg Sportzone Limburg is een epicentrum voor topsport en breedtesport op het gebied van sportbeoefening, onderwijs, leisure, innovatie en ondersteunende services in de regio

Nadere informatie

Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018

Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018 Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018 Veel te vertellen, weinig tijd Dit is ónze manier. 16-2-2017 Was u hierbij? Programma 1. Voorstellen 2. Uitgangspunten AKT 3. Programma op hoofdlijnen

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR398576_1. Nadere subsidieregels sport Artikel 1 Begripsomschrijvingen op alfabetische volgorde.

CVDR. Nr. CVDR398576_1. Nadere subsidieregels sport Artikel 1 Begripsomschrijvingen op alfabetische volgorde. CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR398576_1 27 november 2017 Nadere subsidieregels sport 2016-2019 NADERE SUBSIDIEREGELS SPORT 2016-2019 Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening aan

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 65

Provinciaal blad 2010, 65 Provinciaal blad 2010, 65 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264149, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

Olympische Spelen in Nederland. Olympisch Plan 2028

Olympische Spelen in Nederland. Olympisch Plan 2028 Olympische Spelen in Nederland Olympisch Plan 2028 Doel vandaag Twee ambitieuze plannen voor Nederland Ambitieus olympisch plan 2028 (2016 Nederland op olympisch niveau) Ambitieus agenda voor verbetering

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio STERA De Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA) stimuleert talentontwikkeling. Dit doet de stichting door top-events naar de regio Alkmaar

Nadere informatie

Lokaal Sportakkoord Westvoorne

Lokaal Sportakkoord Westvoorne Lokaal Sportakkoord Westvoorne 1-7-2019 Even voorstellen Sportformateur: Martijn Gommeren Wie zitten er in de zaal? 4-7-2019 2 Wat weten we aan het eind van deze avond? Wat houdt het Nationaal Sportakkoord

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Sport en lokaal beleid: meten is weten

Sport en lokaal beleid: meten is weten Sport en lokaal beleid: meten is weten Inspiratiesessie VSG en Huis voor de Sport Limburg 15 december, Beek (L) Remco Hoekman, senior onderzoeker Mulier Instituut Jorg Eijssen, adviseur Huis voor de Sport

Nadere informatie

Specifiek: zo concreet mogelijk aangeven wie, wat, waar, wanneer, hoe; Meetbaar: zo veel mogelijk in maat en getal uitdrukken;

Specifiek: zo concreet mogelijk aangeven wie, wat, waar, wanneer, hoe; Meetbaar: zo veel mogelijk in maat en getal uitdrukken; CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR254823_3 29 november 2016 Nadere subsidieregels Sport 2014-2016 Nadere subsidieregels Sport 2014-2016 Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel De toekomst van de sport in Nederland, André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst Olympisch Vuur. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel losgemaakt in Nederland.

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Sport en Bewegen in Brielle. 4 februari 2019

Sport en Bewegen in Brielle. 4 februari 2019 Sport en Bewegen in Brielle 4 februari 2019 Sport en Bewegen in Brielle In Brielle horen we regelmatig geluiden over de moeite die het kost vrijwilligers te vinden, het zoeken naar sponsors, dalend ledenaantal,

Nadere informatie

Kick-off bijeenkomst. 20 januari 2018

Kick-off bijeenkomst. 20 januari 2018 Kick-off bijeenkomst 20 januari 2018 Stichting Roda JC MIDM Stichting Roda JC Kerkrade MIDM is opgericht in maart 2012 MIDM richt zich op 3 pijlers: Participatie, Gezondheid en Respect MIDM slaat brug

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 19 van 2001 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Besluit van 23 maart 2001, nummer WEB-390, directie Welzijn, Economie en Bestuur, afdeling Welzijn, tot afkondiging van het besluit van Provinciale Staten

Nadere informatie

K I C K - O F F B I J E E N K O M S T T A L E N T S 2 T O K I O

K I C K - O F F B I J E E N K O M S T T A L E N T S 2 T O K I O K I C K - O F F B I J E E N K O M S T T A L E N T S 2 T O K I O Donderdag 14 december 2017 Sport en onderwijsgebouw op Papendal INTRODUCTIE Donderdag 14 december 2017, nog 9 5 3 dagen en dan gaan de Olympische

Nadere informatie

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Ambities en uitdagingen voor sporter, trainer, begeleiding, ouders, overheid, ondernemer, sponsor en vrijwilliger. Westa 2020 Een leven lang in beweging

Nadere informatie

Sportcafé: een toekomstbestendige sportvereniging in Stichtse Vecht. Welkom!

Sportcafé: een toekomstbestendige sportvereniging in Stichtse Vecht. Welkom! Sportcafé: een toekomstbestendige sportvereniging in Stichtse Vecht Welkom! Opening Welkom! Leonie Schreurs Jogg-regisseur, verenigingsondersteuner, evenementen Programma Voorstellen Doel van de avond

Nadere informatie

Collegereeks Olympische Spelen in Nederland: droom of nachtmerrie? Studentnummer: 10333193. Naam docent: Marije Baart de la Faille Deutekom

Collegereeks Olympische Spelen in Nederland: droom of nachtmerrie? Studentnummer: 10333193. Naam docent: Marije Baart de la Faille Deutekom Opleiding: Product: Collegereeks Olympische Spelen in Nederland: droom of nachtmerrie? Eindessay Naam: Vera Dekkers Studentnummer: 10333193 HvA e-mail: Vera.Dekkers@hva.nl Naam docent: Marije Baart de

Nadere informatie

TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK. Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek. Wij nemen het voortouw in sportief verenigen

TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK. Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek. Wij nemen het voortouw in sportief verenigen TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek Wij nemen het voortouw in sportief verenigen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onze overtuiging 4 3. Laarbeek verenigt, het

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN NTFU JAARPLAN 2015 BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS MARKTPOSITIE BELANGENBEHARTIGING VOORWAARDEN STERKE BONDSORGANISATIE INNOVATIEF HANDELEN NAAMSBEKENDHEID

Nadere informatie

Wenkend perspectief Gelderland Sport!

Wenkend perspectief Gelderland Sport! GELDERLAND SPORT! 2016-2019 Wenkend perspectief Gelderland Sport! Het is 2020. Gelderland Sport! De provincie bruist van sportiviteit en Nederland weet dat. Sport in Gelderland is meer dan bewegen en wedstrijden.

Nadere informatie

De Europese Spelen 2019 in Nederland

De Europese Spelen 2019 in Nederland 1/5 De Europese Spelen 2019 in Nederland Wat zijn de Europese Spelen? In juni 2015 wordt de eerste editie van de Europese Spelen georganiseerd in Baku, Azerbeidzjan. Deze continentale spelen zijn de evenknie

Nadere informatie

Sport, Bewegen en Onderwijs met beleid:

Sport, Bewegen en Onderwijs met beleid: Sport, Bewegen en Onderwijs met beleid: Naar een duurzame aanpak met doorlopende leerlijnen en accent op implementatie en opschaling 7 december 2010 In het Platform Sport, Bewegen en Onderwijs werken samen:

Nadere informatie

Limburgse Ontmoetingsdag Sport; welkomstwoord. Wim Dupont. Polfermolen

Limburgse Ontmoetingsdag Sport; welkomstwoord. Wim Dupont. Polfermolen Limburgse Ontmoetingsdag Sport; welkomstwoord Wim Dupont Directeur Exploitatiemaatschappij Polfermolen Limburgse Ontmoetingsdag Sport John Wauben Projectmanager Evenementen, Citymarketing en Communicatie

Nadere informatie

George de Jong Directeur InnoSportNL

George de Jong Directeur InnoSportNL George de Jong Directeur InnoSportNL 16 miljoen mensen 65% actief in sport > ambitie 75% ambitie > Top 10 in de wereld Werkgelegenheid sportsector 2011 200.000 FTE > in 10 jaar + 200% 1.6 miljoen vrijwilligers

Nadere informatie

Beleidsplan. IJsclub Zoeterwoude

Beleidsplan. IJsclub Zoeterwoude Beleidsplan IJsclub Zoeterwoude 2018-2021 1 juni 2018 BLADWIJZER 01 bladwijzer - - - blz 2 02 visie blz 3 03 missie - - - blz 4 04 algemene doelstellingen blz 5 05 hoe bereiken we dit? - - - blz 7 06 tijdsplanning

Nadere informatie

Monitoren van Sport en Bewegen in Nederland

Monitoren van Sport en Bewegen in Nederland Monitoren van Sport en Bewegen in Nederland Dr. Ir. Wanda Wendel-Vos Senior onderzoeker Sport Bewegen en Gezondheid Coördinator Kernindicatoren Sport en Bewegen Wanda.Vos@rivm.nl Ministerie van Volksgezondheid,

Nadere informatie

THIALF Waar sporthistorie wordt geschreven en resultaten tellen!

THIALF Waar sporthistorie wordt geschreven en resultaten tellen! THIALF Waar sporthistorie wordt geschreven en resultaten tellen! Een solide partner voor Friesland, Nederland en de rest van de schaatswereld September 2015 Index Legacy van Thialf Thialf staat voor Het

Nadere informatie

OP28 kapstok voor evenementen?

OP28 kapstok voor evenementen? OP28 kapstok voor evenementen? Sportservice Flevoland Gemeente Lelystad Sportservice Flevoland Mirjam Barth Harold Hofstra Martijn Postuma Programma 1. Even voorstellen (30 seconden) 2. OP28 wat is het

Nadere informatie

Lokaal Sportakkoord Helmond. Datum

Lokaal Sportakkoord Helmond. Datum Lokaal Sportakkoord Helmond Datum Even voorstellen Sportformateur: Miriam van Moll Wie zitten er in de zaal? 2 Waar gaan jullie vanavond mee naar huis? Wat houdt het Nationaal Sportakkoord in Waarom een

Nadere informatie

Provinciaal blad 2008, 37

Provinciaal blad 2008, 37 Provinciaal blad 2008, 37 ISSN 0920-105X Verordening van provinciale staten van Utrecht van 23 juni 2008, 2008int220620 houdende tijdelijke regels voor subsidiëring van vernieuwende projecten gericht op

Nadere informatie

Sportcafé Zuidoost 2017

Sportcafé Zuidoost 2017 Sportcafé Zuidoost 2017 Sport Toekomstverkenning: een Sportiever Zuidoost Opening Toelichting op het Turngala 2017 Thema: Sport Toekomstverkenning (Dirk Schaars) Workshops: (Talentvolle) sporters behouden

Nadere informatie

Koers voor de toekomst

Koers voor de toekomst Koers voor de toekomst Er verandert veel in de wereld om ons heen. Neem alleen al de toenemende mobiliteit, of de economie die sterker lijkt dan ooit tevoren, en overal wordt gebouwd, en - om dichter in

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Een burgemeester die Houten positioneert in al zijn kwaliteiten. Profielschets

Een burgemeester die Houten positioneert in al zijn kwaliteiten. Profielschets Een burgemeester die Houten positioneert in al zijn kwaliteiten Profielschets De gemeente Houten, onderdeel van de stadsregio Utrecht, is de laatste decennia volop in ontwikkeling. Van een dorp met 7.000

Nadere informatie

SPORT zet. Zeist in beweging! Sport- en beweegvisie. Zeist 2015-2020. verkorte versie. Zeist 11

SPORT zet. Zeist in beweging! Sport- en beweegvisie. Zeist 2015-2020. verkorte versie. Zeist 11 SPORT zet Zeist in beweging! Sport- en beweegvisie Zeist 2015-2020 verkorte versie Zeist 11 1 EEN NIEUWE SPORTVISIE 1 EEN NIEUWE SPORTVISIE 1 EEN NIEUWE SPORTVISIE het hoe en waarom 1.1 Het is tijd voor

Nadere informatie

Beweegrichtlijnen en beleid

Beweegrichtlijnen en beleid Beweegrichtlijnen en beleid 28 november 2017 Liza van Koperen directie Sport Juul van Rijn Kenniscentrum Sport Sportfeiten: In NL sport 51% van de (volwassen) bevolking minstens 1 x per week % hoog in

Nadere informatie

Sport en bewegen in Vaals

Sport en bewegen in Vaals Sport en bewegen in Vaals Sport- en beweegprogramma 2015-2020 Van visie naar activiteiten Netwerk Gezond Leven Donderdag 6 november 2014 Waarom een sport- en beweegprogramma? Strategische Visie 2020 Bestuursopdracht

Nadere informatie

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Achtergrond De gemeente is in een andere periode terecht gekomen sinds het meest recente sportbeleid, dat dateert uit 2009. Meer en meer wordt duidelijk

Nadere informatie

Sportagenda Apeldoorn

Sportagenda Apeldoorn Sportagenda Apeldoorn plan van aanpak 13-11-14 Sportagenda Apeldoorn 1 Colofon Datum 13-11-14 Inlichtingen bij: Auteur Erik van Ophoven Telefoonnummer 06 46 000 863 Emailadres e.vanophoven@apeldoorn.nl

Nadere informatie

Sportcafé Zuidoost 2017

Sportcafé Zuidoost 2017 Sportcafé Zuidoost 2017 Sport Toekomstverkenning: een Sportiever Zuidoost Opening Toelichting op het Turngala 2017 Thema: Sport Toekomstverkenning (Dirk Schaars) Workshops: (Talentvolle) sporters behouden

Nadere informatie

STEEDS MEER IN BEWEGING EEN VITAAL STEENWIJKERLAND Meerjarige sportstimuleringsagenda 2014-2016 Gemeente Steenwijkerland

STEEDS MEER IN BEWEGING EEN VITAAL STEENWIJKERLAND Meerjarige sportstimuleringsagenda 2014-2016 Gemeente Steenwijkerland STEEDS MEER IN BEWEGING EEN VITAAL STEENWIJKERLAND Meerjarige sportstimuleringsagenda 2014-2016 Gemeente Steenwijkerland 24 september 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Samenvatting...3 1. Inleiding...5

Nadere informatie

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW 5

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW 5 Inleiding 3 Buurtsportcoaches 4 Procedure 4 Stimulerende rol 5 Effectief accommodatiegebruik 5 De Sportimpuls 6 Lokale sport- en beweegaanbieders 6 Lokale aanpak en samenwerking 7 Omvang van de subsidie

Nadere informatie

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre Iedereen actief Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst Sportvisie 2015-2025 Gemeente Oost Gelre 0 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Waarom een nieuwe sportvisie? Wij hebben een goed sport- en beweegklimaat.

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst VSG Modern Sport- en Beweegbeleid

Inspiratiebijeenkomst VSG Modern Sport- en Beweegbeleid Inspiratiebijeenkomst VSG Modern Sport- en Beweegbeleid Workshop Miriam van Moll, SSNB Totstandkoming visiedocument Veldhoven Beweegt! Even voorstellen Sportservice Noord-Brabant Miriam van Moll mei 2015

Nadere informatie

Utrecht.nl. Sport, bewegen en verenigingsondersteuning. Nota van uitgangspunten

Utrecht.nl. Sport, bewegen en verenigingsondersteuning. Nota van uitgangspunten Utrecht.nl Sport, bewegen en verenigingsondersteuning Nota van uitgangspunten 2018-2024 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Een sterke sociale basis en leidende principes 5 2.1 Een sterke sociale basis 5 2.2 Maatschappelijke

Nadere informatie

Kleur bekennen. De vereniging in de toekomst is een: A Open club B Commerciële sportorganisatie C Traditionele vereniging (voor eigen leden) D

Kleur bekennen. De vereniging in de toekomst is een: A Open club B Commerciële sportorganisatie C Traditionele vereniging (voor eigen leden) D De vereniging in de toekomst is een: A Open club B Commerciële sportorganisatie C Traditionele vereniging (voor eigen leden) D Kleur bekennen Huh, er is géén toekomst voor de vereniging Vereniging in de

Nadere informatie

Sportnota 2015-2030 RIS 283153. Den Haag, 1 juni 2015. Aan de gemeenteraad

Sportnota 2015-2030 RIS 283153. Den Haag, 1 juni 2015. Aan de gemeenteraad RIS 283153 Den Haag, 1 juni 2015 Aan de gemeenteraad Voorstel van het college inzake het sportbeleidskader 2015-2030: 'Den Haag sportief in beweging, Sport maakt Den Haag sterker, lange termijn visie 2015-2030

Nadere informatie

Sport beweegt Rotterdam. Sportnota Samenvatting

Sport beweegt Rotterdam. Sportnota Samenvatting Sport beweegt Rotterdam Sportnota 2017+ Samenvatting 1 Inhoudsopgave Woord vooraf Woord vooraf 3 Rotterdam in 2030? 7 Sportnota 2017-2020 11 Veel mensen vinden het leuk om te bewegen en te sporten. Het

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Presentatie. Wat is De Haamen? Programma: sporten voor iedereen Pilot sportzorgprogramma s Organisatie

Presentatie. Wat is De Haamen? Programma: sporten voor iedereen Pilot sportzorgprogramma s Organisatie Presentatie Wat is De Haamen? Programma: sporten voor iedereen Pilot sportzorgprogramma s Organisatie De Haamen Sportcomplex -> Sportlandgoed De Haamen in Beek Kennis- en organisatiecentrum voor aangepast

Nadere informatie

Investeren in en meedoen aan sport in Arnhem

Investeren in en meedoen aan sport in Arnhem Investeren in en meedoen aan sport in Arnhem Sportnotitie ter inspiratie voor het opstellen van het verkiezingsprogramma in Arnhem Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Sportcampagneteam Arnhem, Sportbedrijf

Nadere informatie

Sport- en beweegbeleid Speerpunten, ambities en acties. 2 mei 2017 Thialf Heerenveen

Sport- en beweegbeleid Speerpunten, ambities en acties. 2 mei 2017 Thialf Heerenveen Beweegt het Sport- en beweegbeleid 2017-2025 Speerpunten, ambities en acties 2 mei 2017 Thialf Heerenveen Het programma van vanavond 1. Rondleiding vernieuwde Thialf; mooi hè?! 2. In Heerenveen Beweegt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven Gezond leven 1 > Kijk kritisch naar subsidies > Sport vaste prik op school > Richt de wijk sportief in! > Bewegen is besparen D66 heeft een warm hart voor sport in de ruimste zin van het woord. Sport en

Nadere informatie

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen De weg naar de werkconferentie 1 Inhoud Centrale vraag Scenario-ontwikkeling Deskresearch Expertgesprekken Confrontatie Clusteren kernonzekerheden Scenario

Nadere informatie

Beleidskader Sport en Bewegen Landgraaf

Beleidskader Sport en Bewegen Landgraaf 1 Beleidskader Sport en Bewegen Landgraaf 2016-2019 19-7-2016 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Context 3 Activiteiten op het gebied van sport en bewegen 4 Bevindingen maatschappelijke partners 5 Beleidskader

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

SPORTSTIMULERING IN DE OPVANG

SPORTSTIMULERING IN DE OPVANG www.livingvision.nl MANAGEMENT SAMENVATTING SPORTSTIMULERING IN DE OPVANG Oktober 2009 Meedoen, de uitdaging De sportvisie van de Federatie Opvang is onderdeel van het programma Meedoen van de Federatie

Nadere informatie

Sport- en (be)leefcampus De Braak. Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs

Sport- en (be)leefcampus De Braak. Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs Sport- en (be)leefcampus De Braak Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs Voorwoord In 2016 hebben wij de Strategische Agenda van Helmond gepresenteerd. Bedoeld om kansen te verzilveren en de basis

Nadere informatie

De kracht van Sport Samen in beweging! Samenvatting visie, ambities en acties (concept)

De kracht van Sport Samen in beweging! Samenvatting visie, ambities en acties (concept) Gezond en Sportief Opgroeien, Wonen en Werken in Gorcum De kracht van Sport Samen in beweging! Samenvatting visie, ambities en acties 2017 2021 (concept) Missie: Alle Gorcumers een leven lang actief! Pijlers:

Nadere informatie

Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling

Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling Dit is ónze manier. Mirjam Gosen Projectleider AKT Martijn Postuma Projectmanager AKT Stand van zaken AKT Beleidsuitgangspunten: waar komen we vandaan? Hoe

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN DE OLYMPISCHE AMBITIE IN OVERIJSSEL

SAMEN WERKEN AAN DE OLYMPISCHE AMBITIE IN OVERIJSSEL 90 1 SAMEN WERKEN AAN DE OLYMPISCHE AMBITIE IN OVERIJSSEL Beleidsplan 2012 2014 Stichting Topsport Overijssel/Regio Twente 90 2 90 3 Beleidsplan 2012 2014 Stichting Topsport Overijssel/Regio Twente INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

een lokaal Sportakkoord

een lokaal Sportakkoord Op weg naar een lokaal Sportakkoord HET WEDSTRIJDPLAN CONCEPT MAART 2019 Waar gaan we ons de komende jaren op richten als het om sport en bewegen gaat? Dát staat straks in het Steenwijkerlands Sportakkoord.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2019-2023 INHOUDS- OPGAVE 1 INLEIDING 3 2 DOEL, MISSIE, VISIE EN AMBITIES 4 3 WAARDEN, THEMA S EN PROGRAMMA S 6 4 STRATEGIE 7 1 INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan 2019-2023 van Stichting

Nadere informatie

ONDERZOEK LEGACY LE GRAND DEPART TOUR DE FRANCE UTRECHT 2015. Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap

ONDERZOEK LEGACY LE GRAND DEPART TOUR DE FRANCE UTRECHT 2015. Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap ONDERZOEK LEGACY LE GRAND DEPART TOUR DE FRANCE UTRECHT 2015 Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap KENNISWERKPLAATS Sportbeleid en - ondernemerschap Sportbeleid: Magda Boven Valesca van Dijk Hiske

Nadere informatie

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Programma 19.30 uur 19.45 uur 20.30 uur 21.30 uur 21.45 uur Opening Presentatie Vitaal Verenigen Werksessie Pitchen Afsluiting

Nadere informatie