BeroepsPraktijk Oriëntatie 1 WAT kan ik worden?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BeroepsPraktijk Oriëntatie 1 WAT kan ik worden?"

Transcriptie

1 BeroepsPraktijk Oriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing VTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf, Roel van Swetselaar, Corrie de With 2012/2013 1BOa

2

3 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 1 Inhoudsopgave 1 Introductie Toetsing Voorbereiding op de toetsen Praktijk Tijd... 11

4 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 2 LITERATUUR Voor GL en GPW: Jan Hoek, Stefan Paas e.a. (red.), Praktijkgericht, handboek hbo-theologie, 2010, Boekencentrum, Zoetermeer. Voor GPW (voor Verwerkingsopdracht Gemeenteopbouw): Jan Hoek, Geroepen in een nieuwe eeuw Geheim en missie van de gemeente, 2008, Boekencentrum, Zoetermeer. Voor GL: Rene van Kralingen en Walter Geerts, Handboek voor de leraar, (Bussum, 2011), hoofdstuk 9. Het voortgezet onderwijs en mbo in beeld, blz ) en hoofdstuk 11. Een goede leraar worden, blz ). Aanvullende literatuur zelf zoeken (zie suggesties bij Verwerkingsopdracht Ik als docent Godsdienst/Levensbeschouwing ). BIJLAGEN Voor GL en GPW (artikel in reader) Quartel, J., Niet los verkrijgbaar, Een onderzoek naar de verhouding tussen schoolidentiteit en godsdienstonderwijs, Ede (scriptie THGB), 2008.

5 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie Introductie Kerkelijk werker (GPW-er = Godsdienst Pastoraal Werker) en Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing (GL) zijn beide boeiende beroepen. Het werkveld is veelzijdig. Zo kent GPW verschillende taakvelden 1 en daarbinnen zijn veel verschillende mogelijkheden. Als GL-er kun je Godsdienst geven óf Levensbeschouwing en dat dan weer op het vmbo of op havo/vwo. Het is gevarieerd werk, vol met interessante uitdagingen, dat het nodige van de werkers vraagt. De komende jaren word je opgeleid om een goede GPW er of GL er te worden. Maar wat betekent dat precies? Vanuit je eigen ervaringen heb je een beeld van wat dat inhoudt. Maar klopt dit beeld? In Beroepspraktijkoriëntatie (BPO) krijg je een beter/breder beeld van wat het betekent om dit interessante werk in Gods Koninkrijk te doen. Je krijgt ook zicht op wat je moet kennen en kunnen om een goede kerkelijk werker of Leraar godsdienst & levensbeschouwing te zijn. Dit Programmaboek BeroepsPraktijkOrientatie (BPO) is zowel voor GPW- als GL-studenten (voltijd) geschreven. BeroepsPraktijkoriëntatie (BPO) bestaat uit: code inhoud Blok van jaar programmaboek BPO 1 een eerste algemene oriëntatie betreffende het beroep en de opleiding: werken met competenties. Blok 1: week 1 t/m 4 Dit programmaboek een verdieping van de eerste algemene oriëntatie: wat houdt het beroep in? Kan ik het verwoorden naar externe geïnteresseerden ( waar studeer jij nu voor? ). Blok 1: week 5 t/m 8 Dit programmaboek BPO 2 een verdieping van de oriëntatie in de ontmoeting met praktijk en theorie Blok 2 en 3 Ander programmaboek Doel: Aan het eind van blok 1 heb jij een beter beeld van de opleiding, weet je wat het beroep globaal inhoudt en ben jij in staat naar externe geïnteresseerden én voor jezelf te verwoorden wat het beroep inhoudt. Aan het eind van blok 1 kun je een definitieve keuze maken: of verder met GPW of met GL. o GPW: in blok 2 ga je verder met oriëntatie op de verschillende taakvelden en doe je praktijkervaring op. o GL: in blok 2 ga je verder met de diverse facetten van GL en doe je praktijkervaring op bij een middelbare school. 1 Pastoraal werk, missionair werk, diaconaal werk, jeugdwerk, educatief werk en (evangelisch) voorganger.

6 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie Toetsing We toetsen of je het doel behaald hebt door: BPO-1 Onderdeel A. Verwerkingsopdracht: Bekijk drie advertenties uit de praktijk en geef aan welke competenties nodig zijn om deze functie uit te oefenen. B. Leesverklaring voor het boek Praktijkgericht en de reader GL, J. Qartel, Niet los verkrijgbaar. Inleveren bij BPO-coach BPO-coach beoordeling Feedback + beoordeling: 70% van cijfer - beoordeling advertenties. Voldaan: 30% van cijfer. inleveren Blok 1: week 4 Blok 1: Week 4 alleen voor GPWers alleen voor GL-ers C. Een verwerkingsopdracht: Schrijf een heldere brief aan iemand die geïnteresseerd is in de opleiding. Verwerkingsopdracht Gemeenteopbouw: n.a.v. boek J. Hoek, Geroepen in een nieuwe eeuw Verwerkingsopdracht Ik als docent Godsdienst / Levensbeschouwing : n.a.v. literatuur BPO-coach Feedback + beoordeling BPO-coach BPO-coach Feedback + beoordeling. Kerntaak en competenties: 70% van cijfer; Vermogen tot oriënteren en reflecteren: 30% van cijfer. Cijfer (minimaal een 7) Feedback + beoordeling. Kerntaak en competenties: 70% van cijfer; Vermogen tot oriënteren en reflecteren: 30% van cijfer. Blok1: toetsweek feedback van de BPO-coach neem je op in je STARTPORTFOLIO (digitaal portfolio) Blok1: toetsweek. feedback BPOcoach opnemen in je Startportfolio. Blok1: toetsweek feedback BPOcoach opnemen in je Startportfolio. Cijfer (minimaal een 7)

7 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 5 Uitwerking toetsen: A. Verwerkingsopdracht: Bekijk drie advertenties uit de praktijk (krijg je aangeleverd!) en geef aan welke competenties nodig zijn om deze functie uit te oefenen. - bekijk goed de aangeleverde advertenties - geef per advertentie aan welke kerntaken hier uitgevoerd moeten worden - geef aan welke competenties nodig zijn om deze taken uit te voeren. - spreekt deze advertentie jou aan? - waarom wel/niet? - verwerk je bevindingen in een verslag van 1,5-2 A4. B. Leesverklaring voor het boek Praktijkgericht en de reader GL, J. Quartel, Niet los verkrijgbaar. Door deze verklaring te ondertekenen verklaar je dat je de opgegeven literatuur hebt bestudeerd zoals voorgeschreven bij de studietaken. Het document Leesverklaring BPO is te vinden op Entree. Print het uit en lever het ondertekend in bij je BPO-coach. C. Verwerkingsopdracht: Schrijf een heldere brief aan iemand die geïnteresseerd is in de opleiding: - let op: o het moet een brief zijn en o geen of o een uitvoerige SMS. o Geen sollicitatiebrief, maar wel zo verzorgd als een sollicitatiebrief. - je schrijft in die brief correct Nederlands. o Meer dan 5 fouten (spellen of stellen) levert een taalsticker Aan de taalslag op. Wanneer je zo n sticker krijgt, moet je opnieuw aan de slag om je brief in correct Nederlands te schrijven. - In die brief geef je antwoord op vragen van iemand die geïnteresseerd is in de opleiding die jij nu gestart bent. - de vragen zijn o.a.: o wat houdt die opleiding in? o wat denk je te gaan leren? o wat kun je met die opleiding worden? o wat is in die opleiding niet zo moeilijk, omdat je al ervaring hebt? Welke ervaring heb je dan? o wat zal je m.n. moeten leren / willen ontwikkelen? o in welk werkveld wil je gaan werken? GPW of GL? GPW: pastoraal of missionair of diaconaal of educatief werk of jeugdwerk of werk van een voorganger? GL: levensbeschouwing of godsdienst? Evangelisch, reformatorisch of? - De feedback van je BPO-caoch n.a.v. deze brief neem je op in je STARTPORTFOLIO (digitaal portfolio)

8 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 6 D. Verwerkingsopdracht Gemeenteopbouw ALLEEN VOOR GPW-ERS - Wie heeft geen idealen over zijn/haar gemeente? Maar tussen idealen en de werkelijkheid zit soms een heel spanningsveld. Gemeente zijn in onze tijd is niet vanzelfsprekend. Je bent christelijke gemeente in de context van vandaag. Dat doet wat met je als gemeente. Er zijn bedreigingen en kansen. Kijk je naar de gemeente zelf, dan zijn er zaken waarvoor je dankbaar kunt zijn, maar ook zorgpunten. - Stel dat jij als professional (en niet als vrijwilliger!) gevraagd wordt een gemeente (bijv. je eigen gemeente) te adviseren en te coachen wat zouden dan jouw aandachtspunten/adviespunten zijn? Natuurlijk heb jij ideeën. Maar je wordt gevraagd te adviseren als professional. Dat betekent dat je én de werkelijkheid waarin de gemeente staat goed analyseert én je verdiept je in het ideaal (de theorie). - Daarom gaan we het boek J. Hoek, Geroepen in een nieuwe eeuw geheim en missie van de gemeente lezen. - Persoonlijk: o Schrijf al lezend je aandachtspunten op die van belang zijn voor het functioneren van de gemeente én die je tijdens de studie niet wilt vergeten. Vergeet niet je bron te noemen: bladzijdenummer. Geef ook aan waarom je dit aandachtspunt belangrijk vind. - Samen: o Als je dit gedaan hebt, wissel je jouw ontdekkingen uit met twee anderen uit de klas/groep. Maak niet uit met wie. o Schrijf na dit gesprek / deze uitwisseling voor je zelf drie belangrijke aandachtspunten voor de toekomst van de gemeente èn voor jouw studie op. o Geef natuurlijk ook aan waarom deze punten voor jou belangrijk zijn. - Je kunt je opdracht als volgt doen: Mijn aandachtspunten voor de gemeente en tijdens mijn studie: Aandachtspunt Blz. Omdat: Het gaat er niet in de allereerste plaats om wat een gemeente mij te bieden heeft, maar eerder om wat ik de gemeente te bieden heb Blz. 14 Het risico dat de bevrediging van behoeften van gemeenteleden in een gemeente de doorslag moet geven. Als het over kerk en gemeente gaat, is de belangrijkste vraag niet wat we ervan zien, maar wat we ervan geloven Enz. Na gesprek met..(schrijf de namen op met wie je je ontdekkingen gedeeld heb) zijn dit voor de drie belangrijke aan- Blz. 16 Als je alleen let op wat je in de gemeente ziet, zou je het geloof kunnen verliezen. Waarom?

9 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 7 dachtspunten voor de toekomst van de gemeente èn voor mijn studie

10 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 8 E. Verwerkingsopdracht Startdocument Ik als docent Godsdienst / Levensbeschouwing ALLEEN VOOR GL-ERS. - Schrijf een paper waarin je beschrijft en motiveert hoe je jouw toekomstige rol of positie als docent godsdienst of levensbeschouwing op dit moment ziet. o Deze visie op je rol is dynamisch, dat wil zeggen dat je in de opleiding voortdurend bezig blijft je visie aan te scherpen en bij te stellen op basis van je ervaringen én de theoretische kennis die je opdoet. o Ook bij dit startdocument maak je gebruik van kennis die je uit de aangereikte literatuur opdoet. - Beginsituatie o Schets in het begin van het document in het kort je beginsituatie in deze opleiding: o je eigen schoolloopbaan en je ervaringen daarin met godsdienstonderwijs of levensbeschouwing; o het niveau en de identiteit van het voortgezet onderwijs dat je volgde; o eventueel aanvullende opleiding en werkervaring (in het onderwijs). Let op: gebruik hiervoor niet meer dan één alinea. - Kerntaken, dilemma s en vragen o In het beroepsprofiel van de leraar zijn vier kerntaken beschreven die hij/zij moet kunnen uitvoeren. Hieronder staat per kerntaak één dilemma c.q. vraag beschreven. In jouw startdocument ga je in op deze dilemma s en vragen. Daarnaast bedenk je zelf nog een persoonlijk(e) dilemma of vraag waar je op dit moment mee zit als je nadenkt over jouw rol als docent GL. Bij het nadenken over deze thema s is het nodig dat je je zo goed mogelijk verplaatst in de rol van de leraar en daarbij afstand neemt van de rol als leerling die korter of langer achter je ligt. - Kerntaak 1: Onderwijsleerprocessen verzorgen als dagelijks proces. Als docent heb je te maken met klassenmanagement. Je zorgt ervoor, dat de lessen ordelijk verlopen. Jij bent daar ook voor verantwoordelijk. Beredeneer waarom jij (geen) ordeproblemen zult gaan krijgen! Geef aan of je jezelf ziet als vmbo-docent of meer als havo/vwo docent. Welke competenties heb je om vmbo respectievelijk havo/vwo docent te zijn? En aan welke competenties moet je nog werken? Leg dit helder en met voorbeelden uit. - Kerntaak 2: Leerlingbegeleiding o Wat is jouw visie op mentoraat in de onderbouw? o Vind jij dat je daar als docent Godsdienst / Levensbeschouwing een extra belangrijke rol in hebt? - Kerntaak 3: Communicatie binnen en buiten de school. o Je geeft les aan een multiculturele klas op een breed christelijke school. De klas is ook multireligieus. Je behandelt de islam als godsdienst. (Hoe) kun je als christen een les geven waarin alle leerlingen, jijzelf en het onderwerp optimaal tot zijn recht komen? - Kerntaak 4: momenten van nascholing en bezinning.

11 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 9 o Wat is je doel met het vak Godsdienst/ Levensbeschouwing? Wat wil je bereiken met het lesgeven in dit vak? - Literatuur o Voor de paper kun je gebruik maken van de aangedragen literatuur in de reader over GL. o Daarnaast zoek je aanvullende literatuur bij dilemma s en thema s hierboven, om je inzicht daarin te verdiepen en je standpunten te onderbouwen. Het is de bedoeling dat je ongeveer 100 pagina s extra literatuur zoekt. Dit toon je aan via voetnoten bij je tekst (zie hieronder). - Tips voor mogelijke bronnen: o De Graaf, R. (red.) Bijzonder onderwijs. Christelijk onderwijs in de dagelijkse praktijk van het basis- en voortgezet onderwijs. Zoetermeer: Boekencentrum. In dit boek (in de mediatheek) worden veel thema s behandeld door allerlei verschillende auteurs. o Vaktijdschrift Narthex, te vinden in de mediatheek o Overige boeken en bronnen in de mediatheek (zoek op trefwoorden als klassenmanagement, leerlingbegeleiding, godsdienstonderwijs etc.) o Je kunt voor advies over literatuur terecht bij je BPO-coach - Eisen aan het document o Je beschrijft en motiveert per kerntaak je rol/standpunt als toekomstig leraar Godsdienst/ Levensbeschouwing; o Je verantwoordt je standpunten vanuit de literatuur. Maak gebruik van voetnoten en literatuurverwijzing. Minimaal twee voetnoten van relevante literatuur per dilemma! o Je schrijft je startdocument in correct Nederlands. o Het startdocument telt 2-3 A4! 3 Voorbereiding op de toetsen blok 1: moment wat uren door studietaken 1 Introductie opleiding, uitleg curriculum, competenties GPW en GL. 2 uur BPOdocenten Lezen Praktijkgericht - hoofdstuk 1 en 2 en starten met lezen van GL- reader 2 Instructie Praktijk: criteria voor goede praktijkplek + samenstelling werkgroepen BPO. 2 uur Praktijkbureau + BPOdocenten Op zoek gaan naar geschikte praktijkplek + melden bij Praktijkbureau 3 Advertenties in het werkveld: bekijken, bespreken, waarderen op competenties, e.a. 4 Introductie specifieke zaken voor GL: - werken op school in een veranderende context; - GL in relatie tot de prak- 2 uur BPOdocenten 2 uur BPOdocenten Bekijken van advertenties + lezen Praktijk gericht hoofdstuk 3 en 4 + Lezen literatuur in reader GL Lezen reader artikelen GL

12 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 10 In deze weken Week 4 tijk binnen een school; - specifieke dilemma s en uitdagingen in het onderwijs Spreekuren. Deelname verplicht! Toets: advertenties Zie rooster. BPOdocenten BPOdocenten 5 Werken in de gemeente (GPW) 2 x 2 uur 6 Ik als docent GL (GL) 2 x 2 uur toetsweek Opdrachten inleveren 1. brief 2. GPW: verwerkingsopdracht GO 3. GL: Verwerkingsopdracht startdocument BPO-coaches GPW start lezen Geroepen in nieuwe eeuw, voor Verwerkingsopdracht D. GL: zoeken naar literatuur bij Verwerkingsopdracht E. Lever op tijd in. Niet op tijd inleveren is een kans voorbij laten gaan en al aangewezen zijn op een HERKANSING! Verder lezen in Geroepen in een nieuwe eeuw Verder lezen in reader GL en zelf opgezochte literatuur Lever op tijd in. Niet op tijd inleveren is een kans voorbij laten gaan en al aangewezen zijn op een HERKANSING! 9 Praktijkstartweek zie rooster welke dag hiervoor ingepland wordt. 2 uur BPOdocenten + BPO-coaches 4 Praktijk Vrij snel krijg je in blok 1 informatie over de praktijk. Het is de bedoeling dat je zo spoedig mogelijk een praktijkplek zoekt. Criteria voor een goede praktijkplek worden je verteld, maar hier noemen we al: voor GPW: o een gemeente waar je echt kunt leren in de praktijk (bij voorkeur in een andere gemeente dan je eigen gemeente). o je werkt in die gemeente in tweetallen. Zoek dus een gemeente een gemeente die voor beiden goed bereikbaar is. o In die gemeente snuffel je even (ongeveer 2 weken) en probeer je zoveel mogelijk te ervaren, te proberen, te doen. o Wat je moet doen, staat in de Praktijk(start)opdrachten (zie hiervoor het document) Bedenk van tevoren welke vragen de praktijkbegeleider (predikant, voorganger of contactpersoon van een gemeente) jou gaat stellen over de bedoeling van de praktijk en stel deze vragen bij de voorlichting over de praktijk. o In blok 2 kom je als groepje samen onder leiding van de BPO-coach om je ervaringen vanuit de praktijk samen te delen en van elkaar te leren (praktijkondersteuning/ intervisie).

13 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 11 o In de praktijk ga je ontdekken of het beroep echt iets voor jou is. voor GL: o Ga op zoek naar een school waar je mag verkennen en mag leren lesgeven. o Het is de bedoeling dat je tijdens je studie op verschillende soorten scholen stage loopt. Zowel qua identiteit (gesloten, half-gesloten of open scholen; reformatorisch, evangelisch, protestants-christelijk, rooms-katholiek of algemeen openbaar) als niveau (VMBO of onderbouw Havo/VWO). Houd hier alvast rekening mee in je keuze. o Kijk op Entree voor een lijst met mogelijke stageadressen. (Extranet (THE) / praktijkbureau / stage / stagebank GL). o In de Praktijknota GL Bachelor (wordt verstrekt bij de stagevoorlichting) vind je gedetailleerde informatie over de bedoeling en randvoorwaarden van deze stage. Lees deze informatie goed door! o In blok 2 kom je als groepje samen onder leiding van de BPO-coach om je ervaringen vanuit de praktijk samen te delen en van elkaar te leren (praktijkondersteuning /intervisie). o In de praktijk ga je ontdekken of het beroep echt iets voor jou is. 5 Tijd Voor Beroepspraktijkoriëntatie 0 en 1 staat 3 EC. EC is de afkorting van European Credits. Eén EC staat voor 28 uur (28 sbu = studiebelastingsuren). Voor BPO 3 EC = 84 uur. Deze uren worden als volgt verdeeld: Contacturen - algemeen Contacturen GO/GL Leeswerk en voorbereiden Leeswerk GO-opdracht/GL-opdracht Spreekuurtijd BPO-coaches Toetsopdracht Advertenties Toetsopdracht Leesverklaring Toetsopdracht Brief schrijven Verwerkingsopdracht GO of GL Zoeken naar praktijkplek Totaal 10 uur 4 uur 25 uur 14 uur 6 uur 4 uur 10 uur 4 uur 4 uur 3 uur 84 uur

14 Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie Bijlagen: Reader GL: wordt apart verstrekt

Beroepsoriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk DTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf 2012/2013 1BOa

Beroepsoriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk DTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf 2012/2013 1BOa Beroepsoriëntatie 1 WAT kan ik worden? Godsdienst Pastoraal Werk DTO Propedeuse semester 1 Nico Belo, Arnolt Stijf 2012/2013 1BOa Wat kan ik worden - Beroepsoriëntatie 1 Inhoudsopgave 1 Introductie...

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Een open gesprek met de cliënt en het netwerk maakt de samenwerking duurzaam

Een open gesprek met de cliënt en het netwerk maakt de samenwerking duurzaam Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede Een open gesprek met de cliënt en het netwerk maakt de samenwerking duurzaam Een open gesprek met de

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Leertaak Gemeenteopbouw: Van ideaal naar werkelijkheid

Leertaak Gemeenteopbouw: Van ideaal naar werkelijkheid Leertaak Gemeenteopbouw: Van ideaal naar werkelijkheid Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Doelen... 2 3 Competenties... 2 4 Toetsing... 3 5 Looptijd van project Gemeenteopbouw... 3 6 Ondersteunende vakken... 3

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Presentatie vraagfinanciering

Presentatie vraagfinanciering Presentatie vraagfinanciering Flexibel studeren voor professionals Gerrit van der Heijden, 17 januari 2016 Deeltijd bacheloropleidingen Hbo-deeltijdopleidingen: Godsdienst Pastoraal Werk Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing

Nadere informatie

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING Opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening Instituut ISO/Hogeschool Rotterdam Code ISOGDY Module-beheerder: Claudine van Boxtel Studiejaar: 2014-2015 Kwartaal: 1 Opleiding:

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: E BEGINNER 1516 Fase: beginner Naam deelnemer:.

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0106

Modulebeschrijving FINSLC0106 Modulebeschrijving FINSLC0106 Naam module FINSLC0106 (onderdeel van stagenorm jaar 3 voor de BE-studenten) Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC (wordt in blok 4 uitgekeerd voor de AC-,

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

NU en LATER PROFIELWERKSTUK KLAS 4 NAAM: klas:4_

NU en LATER PROFIELWERKSTUK KLAS 4 NAAM: klas:4_ NU en LATER PROFIELWERKSTUK KLAS 4 NAAM: klas:4_ Inhoud Week 37: Tijdens het mentoruur opdracht 1 beroepentest...2 Week 38: Tijdens het mentoruur verwerkingsopdracht beroepentest. 3 Week 46: Voorlichtingsavond

Nadere informatie

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN 15 mei 2019 Maurice van Haperen Agenda Introductie Aanleiding, ontwikkeltraject Programma en toetsing Ervaringen Hoe verder Discussie / vragen en (eventueel) een bijdrage

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

Middenmanagement VO-MBO-HBO

Middenmanagement VO-MBO-HBO Middenmanagement VO-MBO-HBO Demografische en sociaaleconomische ontwikkelingen geven discussies over de kwaliteit van onderwijs urgentie. Overheden proberen de kenniseconomie te stimuleren en richten daarbij

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool In dit beroepsproduct ontwerp je onderwijs op het gebied van Wetenschap en technologie voor de basisschool. Uitgangspunt bij je onderwijsontwerp

Nadere informatie

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW FHTL, UTRECHT 2017-2018 Inhoudsopgave INLEIDING 3 PROPEDEUSE- ASSESSMENT 4 TOELATINGSEISEN VOOR HET ASSESSMENT: 4 INHOUD VAN HET PORTFOLIO 4 OPMERKINGEN 5 HOOFDFASE-

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 13 Gehandicaptenzorg en samenleving profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Profielwerkstuk INHOUD

Profielwerkstuk INHOUD INHOUD Tijdpad naar het mbo... 3 Het profielwerkstuk... 5 Deel 1: Voorbereiden... 5 Deel 2: Onderzoeken... 5 Deel 3: Presenteren... 6 Het verslag... 7 1. Voorpagina... 7 2. Inhoudsopgave... 7 3. Inleiding...

Nadere informatie

Schakelmodule De jeugd

Schakelmodule De jeugd Schakelmodule De jeugd In het licht van maatschappij en ontwikkelingspsychologie Zou jij je willen verdiepen in wat jongeren bezig houdt? Zou jij meer willen weten over de psychologische ontwikkeling van

Nadere informatie

ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA!

ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA! ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA! De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 45 min Benodigdheden: beamer of digibord, internetverbinding,

Nadere informatie

De Gespecialiseerde Professional

De Gespecialiseerde Professional Top Talent Programma Excellentietraject: Facility Management F-MEX De Gespecialiseerde Professional Academie: HBS Saxion University of Applied Science Auteur: Benedicte de Vries Datum: 13-07-2015 1 Programma:

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Cursus. Ontwikkeling van beroepsuitoefening en kwaliteitszorg

Cursus. Ontwikkeling van beroepsuitoefening en kwaliteitszorg Cursus Ontwikkeling van beroepsuitoefening en kwaliteitszorg Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Richard Prins Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf

Nadere informatie

Cursus. Ontwikkeling van het beroep en de beroepshouding

Cursus. Ontwikkeling van het beroep en de beroepshouding Cursus Ontwikkeling van het beroep en de beroepshouding Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Marcella Spithoven Inhoudelijke redactie: Floortje

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017 Lerarenopleiding Toke Egberts 10 nov. 2017 1 Even voorstellen Toke Egberts 2 Inhoud Leraar worden? Opleidingsvarianten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 3 Waarom

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

De netwerkvraag: een goede voorbereiding is het halve werk. - Ik ben op zoek naar iemand die mij iets kan vertellen over wat het verschil is tussen de

De netwerkvraag: een goede voorbereiding is het halve werk. - Ik ben op zoek naar iemand die mij iets kan vertellen over wat het verschil is tussen de Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Studiehandleiding eigen vaardigheid basistoets Nederlands (studiegidsnr: 70710P06MY)

Studiehandleiding eigen vaardigheid basistoets Nederlands (studiegidsnr: 70710P06MY) Universitaire Pabo van Amsterdam Nieuwe Prinsengracht 130 1018 VZ Amsterdam E-mail: upva@uva.nl www.student.uva.nl/upva Studiehandleiding eigen vaardigheid basistoets Nederlands (studiegidsnr: 70710P06MY)

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Uitwerking Domein Gezondheidszorg Hogeschool Utrecht Honoursforum GZ Onderwerp / thema: Naam student: Studentnummer: Opleiding: Studiejaar

Nadere informatie

Onderwijs en Opvoeding. HANDLEIDING Educatieve minor

Onderwijs en Opvoeding. HANDLEIDING Educatieve minor , Onderwijs en Opvoeding HANDLEIDING Educatieve minor Fase Semester 1 Leerroute Educatieve Minor 2018-2019 Schrijvers Susan Kruis, Danielle van der Maten en Inge Oudkerk-Pool e-mail Docenten: m.s.kruis@hva.nl

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Beginsituatie

Deelopdracht 1: Beginsituatie Deelopdracht 1: Beginsituatie Interview en observeer de persoon (fitnessdeelnemer/klant/ sporter) waarmee je dit gedeelte van de Proeve van Bekwaam gaat uitvoeren en werk de volgende opdrachten uit: A.

Nadere informatie

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 20011 2500

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Benodigdheden: Bijlage bij deze opdracht Uitgeprinte tabel voor iedere jongere

Benodigdheden: Bijlage bij deze opdracht Uitgeprinte tabel voor iedere jongere Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Een voorlopige balans (Periode 1)

Een voorlopige balans (Periode 1) Een voorlopige balans (Periode 1) Omschrijving van deze periode We hebben tijdens dit schooljaar al heel wat gediscussieerd, besproken, nagedacht, Je hebt in deze gesprekken, maar ook in de logboekopdrachten

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Criteria. Profielendag voor derdejaars

Criteria. Profielendag voor derdejaars Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

BIJLAGE B NADERE UITWERKING VAN DE ONDERWIJSEENHEDEN VAN HET CURRICULUM VAN DE OPLEIDING VOOR DE PROPEDEUTISCHE FASE*

BIJLAGE B NADERE UITWERKING VAN DE ONDERWIJSEENHEDEN VAN HET CURRICULUM VAN DE OPLEIDING VOOR DE PROPEDEUTISCHE FASE* BIJLAGE B NADERE UITWERKING VAN DE ONDERWIJSEENHEDEN VAN HET CURRICULUM VAN DE OPLEIDING VOOR DE PROPEDEUTISCHE FASE* *Voor de speciale trajecten Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB) en International

Nadere informatie

MET TWEE BENEN IN DE WERELD

MET TWEE BENEN IN DE WERELD 62 MET TWEE BENEN IN DE WERELD 63 VRAGEN AAN EEN CHRISTELIJKE LERAAR OP EEN NIET-CHRISTELIJKE SCHOOL Marloes Hoencamp 64 Wie ben je? En waar geef je les? Mijn naam is Marco van der Spek, 26 jaar, en ik

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Welkom bij Accountancy

Welkom bij Accountancy Welkom bij Accountancy 8-12-2018 Per september 2017 Alle economische opleidingen op locatie Kralingse Zoom onder de noemer (nieuwe) Rotterdam Business School. Accountancy de financiele sitiuatie in kaart

Nadere informatie

Je functie, taken en planning van werkzaamheden

Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Inhoud Inleiding... 3 Opdracht 1: Je eigen

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER Voorbereiding HBO - keuzedeel K0125 - Cohort 2016 e.v kwartiel 8, 9, 10 en 11 1. Algemene informatie D1: Voorbereiding HBO Studielast:

Nadere informatie

JUVE JUVE1AR (Juridische Vaardigheden) JUVE1AP (Praktijkvaardigheden) JUVE1AM (Mediatheektraining)

JUVE JUVE1AR (Juridische Vaardigheden) JUVE1AP (Praktijkvaardigheden) JUVE1AM (Mediatheektraining) Algemene informatie Titel OWE Code OWE Onderdelen Eigenaar OWE Opleiding Juridische en JUVE JUVE1AR (Juridische Vaardigheden) JUVE1AP () JUVE1AM (Mediatheektraining) JUVE: mevrouw mr. M. le Fèbre HBO-Rechten

Nadere informatie

We vragen je om in ieder geval twee documenten te lezen. Deze kun je via de volgende linkjes downloaden.

We vragen je om in ieder geval twee documenten te lezen. Deze kun je via de volgende linkjes downloaden. Voorbereidingsopdracht Selectie & Plaatsing HAN Fysiotherapie voor iedereen die met deze opleiding wil starten in september 2018 (studiejaar 2018-2019) In dit document vind je een groot deel van de vragen,

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Evangelisch voorganger: jouw roeping?

Evangelisch voorganger: jouw roeping? Onderdeel van de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk Evangelisch voorganger: jouw roeping? CHE overtuigend anders www.che.nl 2 theologie Godsdienst Pastoraal Werk Evangelisch voorganger: jouw roeping?

Nadere informatie

titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus]

titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus] titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus] Inhoudsopgave Informatie voor alle betrokkenen 2 Examenboekje voor de kandidaat 3 Informatie voor de toetsleider 5 Informatie voor de gesprekspartner/-leider

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Differentiatie en motivatie in de rekenles

Differentiatie en motivatie in de rekenles Starter Ieder heeft een kaartje (hetzij breuk/hetzij kommagetal) Eerste doel: drie rijen: 1x breuken en 2x kommagetallen op volgorde. Eerste stap: Zoek je beide buren Tweede stap: Ga op volgorde van klein

Nadere informatie

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie.

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. ROWF Les op locatie in de beroepsopdracht van de HvA. De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. Het doel is de

Nadere informatie

Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N

Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N Voor docenten in het reformatorisch voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs naam: school: cursusjaren: Portfolio

Nadere informatie

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Titel Schatrijk aan woorden Niveau Hoofdfase WPL2A Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2

Nadere informatie

Basisinformatie Opleiding

Basisinformatie Opleiding Basisinformatie Opleiding Introductie Je neemt deel aan de opleiding Professional Coaching & Leiderschap bij Coachcenter. De opleiding is er voor ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen op persoonlijk

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel neutraal

Nadere informatie

> HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE

> HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Heb jij: talent voor organiseren, een flexibele instelling en hart voor mensen? Kom dan bij ons studeren! Gezondheidszorg > HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II Protocol Werkplekleren Student ESoE Minor Educatie & Communicatie Variant II Versie juli 2011 1 Protocol Werkplekleren Minor Educatie & Communicatie Variant I Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

LEIDER SPORTIEVE RECREATIE. Inhoudsopgave

LEIDER SPORTIEVE RECREATIE. Inhoudsopgave LEIDER SPORTIEVE RECREATIE Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Toetsplan Leider Sportieve Recreatie 2 1 Competenties..................... 8 2 Algemene eisen aan de kandidaten............... 8 3 Proeven van bekwaamheid.................

Nadere informatie

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn!

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn! ENQUÊTE VACATURE Deel jouw droom over gemeente zijn! Beste mede-dromer, Wij zijn op zoek naar wat jij graag wilt, waar je behoefte ligt en wat jij verwacht als het gaat over gemeente zijn (cq kerk zijn)

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS. 13 april 2016

Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS. 13 april 2016 Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS 13 april 2016 Het komende uurtje... 14.15-14.35 uur Implementatie afstudeerrichtingen HAN ILS 14.35 14.45 uur Uitwisseling 14.45-15.05 uur

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid. Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB?

Sectorwerkstuk. Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid. Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB? Sectorwerkstuk Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB? Doelen LOB a. Verkennen b. Oriënteren c. Verdiepen d. Knoop doorhakken Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid Van globaal, virtueel

Nadere informatie

Basketball Scheidsrechter 3

Basketball Scheidsrechter 3 Basketball Scheidsrechter 3 Deelnemershandleiding versie: 2018.12 Inleiding In deze deelnemershandleiding voor de opleiding tot Basketball Scheidsrechter 3 (BS4) staat beschreven hoe je je BS3-diploma

Nadere informatie

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten.

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten. Aardrijkskunde Wereldgodsdiensten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Wereldgodsdiensten Binnen dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Wat zou er gebeuren als een

Nadere informatie

Maatschappelijke stage: De ander en ik. April 2018

Maatschappelijke stage: De ander en ik. April 2018 Maatschappelijke stage: De ander en ik. April 2018 Kan Maatschappijleer ook praktisch zijn? Wij vinden dat Maatschappijleer je juist tot inzicht moet brengen dat jij een taak hebt in de maatschappij om

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Module 5 (leerjaar 1) HET ROMEINSE RIJK (OPKOMST EN ONDERGANG).

Module 5 (leerjaar 1) HET ROMEINSE RIJK (OPKOMST EN ONDERGANG). Module 5 (leerjaar 1) HET ROMEINSE RIJK (OPKOMST EN ONDERGANG). WERKSCHEMA (alle leerroutes) Versie: havo 1 & havo/vwo 1 4 lesweken (max. 8 lessen) Onderdeel van toets T3 in toetsweek 2 Alle informatie

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Als verpleegkundige werk je niet alleen. Je hebt veel contact met anderen, onder andere collega s, patiënten en andere disciplines.

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

T O E K O M S T V A K 5 VWO

T O E K O M S T V A K 5 VWO T O E K O M S T V A K 5 VWO In het jaarprogramma voor de vijfde klas kom je een geheel nieuw vak tegen. Dit vak noem je het toekomstvak. Het woord zegt het al: je gaat je bezighouden met je toekomst. Veel

Nadere informatie

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs!

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs! christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed Trots op onze school Toekomstgericht onderwijs Veel kansen op een hoger niveau onderwijs! Jij krijgt goed onderwijs! Op Melanchthon Wilgenplaslaan geven

Nadere informatie