Meertaligheid binnen de gezinscontexten is een belangrijk element binnen deze diversiteit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meertaligheid binnen de gezinscontexten is een belangrijk element binnen deze diversiteit."

Transcriptie

1 Advieswerking Meertalig Kind september 2015 tot augustus 2016 Vooraf: De focus ligt op kinderen uit kansarme gezinnen en de problemen die ze kunnen ondervinden bij een meertaligheid die hen op verwarrende wijze aangereikt wordt, waarbij kansarmoede als gevolg heeft, en dus betekent dat de ouders zich spontaan niet snel op professionele ondersteuning richten. Er wordt vanuit gegaan dat het van meet af aan mee zijn van de kinderen met het onderwijs en het er geen achterstand in opbouwen heel belangrijk is bij het bestrijden van kansarmoede in landen met een migratiegeschiedenis zoals België die kent, zie een bevinding conform de recente publicatie van OECD/European Union (2015), Indicators of Immigrant Integration 2015: Settling In, OECD Publishing, Paris. Een derde inleidende opmerking is dat we sterk professioneel onderbouwd met het thema willen bezig zijn en ook pionier-matig, dit wil zeggen dat we ons op een terrein begeven dat onderontwikkeld is gebleven tot op vandaag. We bespreken hier achtereenvolgens de verschillende acties: het werken met taalanalyses, de oudersessies, sessies voor professionelen en andere initiatieven. 1. Taalanalyse De diversiteit en heterogeniteit tussen mensen neemt alsmaar toe, zeker te Brussel. Mede daardoor is de tweerelatie (alleen optredende hulpverlener tegenover individuele cliënt) vandaag geëvolueerd naar een multilaterale verhouding (hulpverlening in teamverband). De cliënt wordt in zijn sociale context gezien. (uit: Nota ronde tafel: beroepsgeheim en ambtsgeheim in het onderwijs. Oktober 2007) Meertaligheid binnen de gezinscontexten is een belangrijk element binnen deze diversiteit. Het team intercultureel bemiddelaars ontwikkelde een nieuw, bijkomend luik binnen hun expertise dat hulpverleners helpt om dit aspect op te nemen in hun screening en diagnostiek bij een vermoeden van storende taalproblemen. Dit luik ontplooit zich binnen de paramedische en medische context en vanuit een zeer specifieke nood. Het gaat om de doelgroep meertalige kinderen waarbij er vragen worden gesteld over het al dan niet normaal verloop van de taalontwikkeling en de nood om hen door te verwijzen. Er stellen zich verschillende problemen: - Over-diagnose: meertalige kinderen krijgen ten onrechte het label taalgestoord en worden doorverwezen naar hulpverlenende instanties terwijl het gaat om een normaal eventueel vertraagd proces waarbij de aanpak op school en in het gezin centraal staat. - Onder-diagnose: meertalige kinderen worden te laat doorverwezen omdat problemen te lang worden beschouwd als tijdelijk en als een eigenschap van bijvoorbeeld het tweede-taal leren.

2 - Kinderen missen de juiste ondersteuning en de eventueel noodzakelijke hulpverlening wordt niet erkend (ouders krijgen geen tussenkomst voor noodzakelijke taaltherapie). Binnen de hulpverleningscontext is dit probleem reeds langer gekend. Tot nu toe was er echter geen geschikte werkwijze voorhanden. Recent waren er echter een aantal belangrijke ontwikkelingen: - Internationaal ontstonden er een aantal projecten waarbij een nieuwe werkwijze werd uitgetest en geëvalueerd. Het gaat hier om spontane taalanalyse door gebruik te maken van narratieve instrumenten. Hierdoor kwamen er een aantal instrumenten ter beschikking. - Eveneens internationaal werden er een aantal specifieke oudervragenlijsten ontwikkeld die kunnen worden gebruikt om de talige gezinscontext in meertalige families in kaart te brengen. - Het expertisecentrum Code verbonden aan de Thomas More Hogeschool organiseerde in 2014 voor de eerste keer een opleiding tot taalanalisten. Het gaat hier dus duidelijk om moedertaalsprekers die een specifieke brugfunctie zullen vervullen tussen het meertalige kind (en gezin) en de onderzoekers en therapeuten. Zij brengen voor de hulpverleners de taalontwikkeling van het kind in kaart, beschrijven de gezinscontext met aandacht voor de taalstimulering en de cultureel-etnische factoren die hierbij een invloed kunnen uitoefenen. Op die wijze kunnen hulpverleners tot een snellere en betere onderbouwde diagnose komen. De cursus werd geëvalueerd, aangepast en opnieuw georganiseerd in 2015 en Het gegeven dat de beschrijving van de vaardigheden en problemen in de moedertaal deel uitmaakt van een verantwoorde diagnostiek zien we recent ook terug komen binnen de betrokken instanties en zelfs regelgeving: - Binnen de Centra voor Ambulante Revalidatie en meer specifiek groep 4 (complexe ontwikkelingsstoornissen) heeft het RIZIV de aanwezigheid van een taalstoornis in de moedertaal opgenomen als voorwaarde tot erkenning. Ook binnen de nomenclatuur (zelfstandige logopedisten) vragen adviserend geneesheren steeds vaker naar dergelijk verslag. - In het kader van GON-begeleiding (geïntegreerd onderwijs) moet er een diagnose worden gesteld dat er een spraak- of taalprobleem aanwezig is. Bij anderstaligheid moet uit het multidisciplinair verslag blijken dat er ook een taalstoornis is in de moedertaal. Door de wijzigingen in het Bijzonder Onderwijs neemt de vraag naar GON toe. Het team intercultureel bemiddelaars volgde de opleiding om met de nodige expertise dit thema te kunnen opnemen. De eerste keer (2014) nam het hele team Intercultureel bemiddelaars deel en de tweede keer (2015) een nieuwe bemiddelaar voor Turks, in 2016 een nieuwe bemiddelaar voor Urdu/Punjabi. Ondertussen ontwikkelde zich binnen het team van de intercultureel bemiddelaars, naast haar courante praktijk, een concrete werkwijze onder begeleiding van een logopedist. Het hieronder beschreven stappenplan wordt hierbij gevolgd: 1. Kind wordt aangemeld (oproepdocument wordt ingevuld)

3 2. Logopedist geeft aan welke instrumenten de aangeduide ICB/taalanalist best gebruikt 3. Taalanalist nodigt ouders en kind uit 4. Taalanalist houdt een gesprek met ouders en neemt een taalstaal af bij het kind 5. Taalanalist bereidt de analyse voor en bespreekt die met logopedist Foyer. De ICB (intercultureel bemiddelaar) kadert het geheel hierbij binnen de specifieke cultureel-etnische context. 6. De logopedist maakt een verslag dat wordt doorgegeven aan de verwijzende instantie met schriftelijke toestemming van de ouders en/of naar de ouders zelf. 7. Verdere opvolgingsmogelijkheden: - resultaatsbespreking (met alle betrokkenen) - verdere toelichtingen verstrekken 2. Overzicht van de analyses Vorige keer gaven we een overzicht van de start in januari 2014 tot eind augustus Er werden toen 154 analyses uitgevoerd in een periode van 20 maanden. Deze keer belichten we de periode september 2015 tot augustus Er werden 128 analyses uitgevoerd dit keer in een periode van 10 maanden. We merkten inderdaad een gestage stijging van het aantal aanvragen. Nieuwe scholen en hulpverleners vinden hun weg naar dit aanbod. We bespreken dit hier verder in detail. De gevraagde talen Net zoals bij vorige evaluatie liggen de aanvragen voor Turks ruim het hoogst (52/128). Turkse kinderen blijken in erg veel onderzoeken een wat moeilijker start te maken bij het leren van de tweede taal. Hypothesen verwijzen vooral naar het feit dat men binnen deze gezinnen traditioneel zeer sterk op één taal is gericht. Dit gegeven wordt vaak gecombineerd met kansarmoede en daardoor weinig stimulans van de thuistaal en talige ontwikkeling in het algemeen. Het is dus niet te verbazen dat het bij deze groep moeilijker is het onderscheid te maken tussen stoornis en vertraging. Arabisch is de twee grootste groep met daarin een toename van klassiek Arabisch (uit Syrië, Egypte e.d.). Deze aantallen hebben natuurlijk ook te maken met de grootte van de groepen in Brussel.

4 De aanvrager We merken hier een evolutie. Vorige periode waren scholen de meest frequente aanvrager nu zijn dat de ouders. Ouders vinden zelf hun weg tot bij ons of worden doorverwezen. Doorverwijzende instanties vinden vaak dat ouders zelf de stap moeten zetten. Dit is zeker positief maar wij dringen er toch op aan om bij de meest kansarme gezinnen ons rechtstreeks te contacteren. Voor hen is de drempel om zelf te bellen de eerste keer soms erg hoog. We kunnen dit dan zelf opnemen en hen zo beter ondersteunen. Geboortejaar De grootste groep is tussen 5 en 8 jaar oud. We merken dat er steeds vaker vrij jonge kinderen van 3 à 4 naar ons worden doorverwezen. In het kader van vroegtijdige hulpverlening is dit zeker belangrijk. Zeker bij kansarme gezinnen geeft ons dit de kans reeds gezinnen te detecteren waar extra opvoedingsondersteuning nodig is. We pasten onze werkwijze reeds aan voor de 4-5 jarigen door meer met speltechnieken te werken. Voor 2016 plannen we een verdere aanpassing i.f.v. de

5 jongste kinderen. Bij deze kinderen gaat het immers vaak meer om het observeren van de communicatieve intentie dan verbaal taalgebruik. Besluiten In de vorige periode bevestigden we bij 44% van de kinderen het vermoeden van een taalstoornis. In deze periode bij 56% van de kinderen. Dit komt mogelijk omdat hulpverleners die langer met ons samenwerken via de info die ze krijgen gerichter kunnen gaan doorverwijzen. Bovendien is er ook een lichte toename van het aantal doorverwijzende logopedisten. Hier gaat het vaak om kinderen die reeds een tijd therapie kregen maar die toch met hardnekkige problemen blijven kampen. Dit verhoogt de kans op een achterliggende stoornis. We hoeden ons ervoor te snel een kind te labelen. Onder de noemer taalstoornis vallen die kinderen waarbij de problematiek zich duidelijk aflijnt en soms ook iets jongere kinderen voor wie hulpverlening op basis van vermoeden van een taalstoornis aangeraden is. Een ontwikkelingsdysfasie zal pas met zekerheid worden vastgesteld als na een periode van therapie de hardnekkigheid duidelijk wordt. Dit betekent echter dat we in de andere situaties over-diagnose kunnen vermijden of het probleem duidelijker kunnen aflijnen als zijnde ten gronde een vertraging vaak omwille van aanbodfactoren of specifieke spraakproblemen (vloeiendheid, articulatie, klank/foneem koppeling). Vorige periode stelden we bij 13,5% van de kinderen vast dat de moedertaal zich normaal ontwikkelt, in de laatste periode is dit zelfs 18,75%. Dit laatste heeft mogelijk te maken met het sensibiliserend effect van onze werking. Bij twijfel verwijst men sneller door. Bij 21/128 dus ongeveer 1 op 6 stellen we eerder een vertraging vast. Vaak is dit aanbod gebonden zeker in een context van kansarmoede. In deze situatie investeren we vooral in tips aan de ouders aan de school. Soms stellen we ook een herevaluatie voor na zes maanden.

6 3. Inhoudelijke evaluatie van werkwijze Eind juni 2015 hielden we een evaluatieoverleg binnen het team. De opmerkingen werden samengelegd met een recente publicatie die zeer nauw aansluit bij onze werking namelijk Assessing Multilingual Children. Disentangling Bilingualism from Language Impairment van Sharon Armon-Lotem, Jan De Jong en Natalia Meir uitgegeven bij Multilingual Matters in mei Op basis hiervan werden de volgende aanpassingen doorgevoerd: - Nieuwe vragenlijst voor ouders - Nieuw werkblad emoties kinderen - Evaluatiewijze vanaf 5 à 6 jaar: uitbreiding met begripstaak - Testen van kleuters: indien nodig thuisopname vragen Juni 2016 was er een tweede evaluatieoverleg. Hieruit kwamen de volgende zaken: - Tijd tussen afname, verwerking en bespreking proberen in te korten door al van bij de aanmelding data in te plannen. - Vragenlijst voor ouders kort aanvullen met eigen eerste indruk, dit kan waardevolle observaties bevatten. - Bij de jongste groep (3-4 jaar) zijn er soms kinderen die niet of nauwelijks spreken. Zeker daar waar een mogelijk taal- of ontwikkelingsprobleem voorkomt in combinatie mat kansarmode factoren. Er wordt een nieuwe werkwijze uitgewerkt waarbij wordt gepeild naar de communicatieve intentie. Hierbij baseren we ons op het werk: Speuren naar ontluikende intentionele communicatie (Guido Lichtert). Een werkwijze die zich richt op het observeren van niet-talige en vroeg-talige intentionele communicatie. Er wordt nagegaan hoe het kind reageert op situaties die worden aangeboden. 4. De oudersessies Op vraag van scholen en/of sociale organisaties verzorgen we laagdrempelige sessies over meertalige opvoeding. Het doelpubliek zijn kansarme meertalige gezinnen. Deze ouders hebben weinig toegang tot informatie en literatuur en voelen zich onzeker over de wijze waarop ze de meertalige opvoeding best ondersteunen. Men heeft minder de traditie om de kinderen talig te stimuleren. De thuisomgeving, vaak zonder boekjes en speelgoed, lokt weinig interactie uit. De stap naar individueel advies ligt vaak moeilijk. De sessie die we geven, zijn om verschillende redenen laagdrempelig: - De werkvormen zijn visueel en zetten aan tot gesprek - Er wordt een eenvoudige taal gehanteerd en waar nodig worden interculturele bemiddelaars ingeschakeld - Er is een goed evenwicht tussen groepsgericht werken en ruimte voor individuele vragen - Er wordt niet uitgegaan van voorkennis We verzorgden in deze periodes 4 sessies op aanvraag (twee voor scholen, twee voor andere organisaties) met in totaal 64 deelnemers. In onze eigen vrouwenwerking organiseerden we

7 twee maal een ouder/kind activiteit (rond taal stimulerend bezig zijn met je kind) met telkens een twintigtal deelnemers. 5. Sessies voor professionelen We willen de ervaringen en professionaliteit die we uitbouwen in het werken met deze kansarme groepen delen met anderen. Ook hier staat het thema meertaligheid centraal. We doen dit vanuit de idee dat het belangrijk is om alle professionelen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen en bij het functioneren van gezinnen te versterken in hun aanpak. In deze periode hadden 13 sessie plaats rond verschillende thema s: - Algemene aanpak van meertalig opvoeden met accent op multiculturele en kansarme gezinnen: 2 sessies / 35 deelnemers - Meertalige taalontwikkeling ondersteunen in de schoolse context: 9 sessies / 262 deelnemers - Het bieden van de juiste hulpverlening bij moeilijkheden in de taalontwikkeling: 2 sessies / 60 deelnemers. Eén ervan voor een zelfhulpgroep met ouders en hulpverleners samen. 6. Talen ons gedacht! In 2008 ontwikkelden we de interactieve tentoonstelling Talen, mijn gedacht! (TMG). Deze geeft kinderen van 9 tot 12 jaar de kans om uit te drukken hoe ze zich voelen bij het opgroeien in een meertalige context. Ze worden ook aangezet hierover in gesprek te gaan met hun omgeving. In 2014 ontwikkelden we de tentoonstelling Talen, ons gedacht! (TOG). Het is een tentoonstelling die volwassenen laat nadenken over hoe zijzelf en eventueel hun kinderen zich voelen bij de verschillende talen die ze spreken en horen en die hen uitnodigt om hierover in gesprek te gaan met elkaar en hun omgeving. In de hier besproken periode reisden beide tentoonstellingen door Brussel en Vlaanderen. Wij verzorgen daarbij opbouw en afbraak en ondersteunen de plaatselijke organisatoren via vorming en ook wat betreft promo en praktische organisatie. Dit is de reisroute: 2015 TOG - Brussel: 16 november tot 30 november 2016 TMG/TOG - Heusden Zolder: 15 februari tot 4 maart TMG/TOG - Hasselt: 4 maart tot 29 maart TOG - Antwerpen: 11 april tot 29 april TMG - Brussel: 9 mei tot 24 mei

8 TMG/TOG - Machelen: 30 mei 17 juni Verder werd de meest recent ontwikkelde tentoonstelling (TOG) geëvalueerd en de volgende aanpassingen werden doorgevoerd: - Enkele opdrachten werden aangepast om volwassenen die Nederlands leren maar nog geen kinderen hebben voldoende aan te spreken - Formuleringen werden hier en daar vereenvoudigd en aangepast om de toegankelijkheid voor kansarme groepen te verhogen. We kregen tenslotte de kans om dit initiatief voor te stellen op de Research Network Conference: Social and Affective Factors in Home Language Maintenance and Development (HOLM) in Berlijn op 12 en 13 februari Het was de eerste internationale conferentie georganiseerd door het Research Network (ReN) - "Social and Affective Factors in Home Language Maintenance and Development" van AILA (Association Internationale de Linguistique Appliquée). Nadien werd de medewerker van Foyer als praktijkdeskundige opgenomen in dit netwerk dat momenteel nog vooral bestaat uit onderzoekers. 7. Erasmus + In maart 2016 beoogden we het indienen van een Europees project, namelijk een strategisch partnerschap in het kader van Erasmus+. In 2014 hadden de eerste gesprekken plaats met het Europees Kenniscentrum, werd de basis uitgeschreven en werden de partners gezocht. In 2015 werd het project samen met de partners inhoudelijke uitgewerkt. Foyer schreef het geheel uit en het werd ingediend in maart Recent kregen we bericht dat het project werd goedgekeurd en de volgende twee jaar onder leiding van Foyer zal worden uitgevoerd. Titel: TALES@home (Talking About Language and EmotionS at home) Samenvatting: Het is een project met Europese partners uit Litouwen, Engeland en Italië. Centraal staat het taalgebruik in meertalige gezinnen en meer bepaald hoe alle gezinsleden zich daarbij voelen. Dit vanuit de idee dat je gevoelens m.b.t. taal je welbevinden mee bepalen ook de wijze waarop je deze talen al dan niet leert. We willen gezinnen versterken om dit thema op te nemen. Centraal staat de ontwikkeling van een app. Het project zal over twee jaar lopen. In het project staan meertalige gezinnen centraal en dan vooral die gezinnen waar kansarmoede en het gebruik van een minderheidstaal deel uitmaken van de context. 8. Adviesgroep De adviesgroep die werd samengesteld buigt zich vooral over het project taalanalyse.

9 De deelnemers komen uit de Brusselse CLB s, daarnaast zijn er twee logopedisten met een privé praktijk en werkzaam binnen GON, een zorgleerkracht en twee logopedisten die meer vanuit opleiding/onderzoek het project volgen. Deze periode kwam de adviesgroep samen op 26 oktober 2015 en 18 april De besproken topics: - Evaluatie van de afgewerkte analyses - Bespreken van de aangepaste werkwijze en documenten - Stand van zaken GON en M-decreet en (mogelijke) rol van het adviescentrum. - Korte voorstelling van andere initiatieven: vormingen en tentoonstelling. - Werkwijze bij aanmelding Afsluitende bedenking Wie het verloop van dit project over deze twee jaren bekijkt, moet wel tot de vaststelling komen dat dit project inhoudelijk aan een zeer reële, niet ingevulde behoefte voldoet, die ook internationaal erkend wordt.

Bevraging professionelen

Bevraging professionelen Bevraging professionelen Code: [wordt later ingevuld om anonimiteit te garanderen] Beste, Deze vragenlijst maakt deel uit van het Erasmus=project met de naam TALES@home (Talking About Language and Emotions

Nadere informatie

Ik heb vragen rond 'expressieve taalstoornis' of 'taalstoornis' alleen en begon nu wat te twijfelen of dat synoniemen zijn voor dysfasie of niet.

Ik heb vragen rond 'expressieve taalstoornis' of 'taalstoornis' alleen en begon nu wat te twijfelen of dat synoniemen zijn voor dysfasie of niet. Vraag In de aanloop naar volgend schooljaar krijgen we heel wat vragen rond de type 7 taal-spraak groep. Onder andere over welke 'termen' ok of niet ok zijn ifv opmaak gemotiveerd verslag / verslag. Ik

Nadere informatie

Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling.

Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling. Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling www.talesathome.eu Advancements www.talesathome.eu MEERTALIGE GEZINNEN Thuistalen Integratietalen Ouders kinderen Ruimere

Nadere informatie

code Het multidisciplinaire expertisecentrum van Thomas More voor ontwikkeling en leren

code Het multidisciplinaire expertisecentrum van Thomas More voor ontwikkeling en leren code Het multidisciplinaire expertisecentrum van Thomas More voor ontwikkeling en leren Code maakt deel uit van de groep Gezondheid & Welzijn en Lerarenopleiding van Thomas More. CODE Code is het multidisciplinaire

Nadere informatie

VR DOC.1387/1BIS

VR DOC.1387/1BIS VR 2017 2212 DOC.1387/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Periode 2011/2012 2012/2013 1) Inleiding Aan de hand van dit actieplan wil het LOP Gent Basisonderwijs zijn toekomstige doelstellingen helder formuleren en verantwoording

Nadere informatie

Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling in de ziekenhuizen. Zohra Chbaral 1

Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling in de ziekenhuizen. Zohra Chbaral 1 Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling in de ziekenhuizen Zohra Chbaral 1 Vooreerst bedanken we de interculturele bemiddelaars, de coördinatoren interculturele bemiddeling die ons de gegevens

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

Oproep en aanvraagformulier tot erkenning en subsidiëring als mobiel aanbod aan taal- en ontwikkelingsstimulering in de voor- en vroegschoolse periode

Oproep en aanvraagformulier tot erkenning en subsidiëring als mobiel aanbod aan taal- en ontwikkelingsstimulering in de voor- en vroegschoolse periode 6 februari 2018 Oproep en aanvraagformulier tot erkenning en subsidiëring als mobiel aanbod aan taal- en ontwikkelingsstimulering in de voor- en vroegschoolse periode In het kader van de continuering van

Nadere informatie

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder Open oproep Pionieren in samenwerking Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder INLEIDING Vlaams minister Jo Vandeurzen streeft naar een sterkere samenwerking

Nadere informatie

Kinderen in Perspectief; onze partners in beeldvorming van emoties en gedrag bij kinderen

Kinderen in Perspectief; onze partners in beeldvorming van emoties en gedrag bij kinderen Kinderen in ; onze partners in beeldvorming van emoties en gedrag bij kinderen 1. Wat is? -praktijk van zelfstandige therapeuten -disciplines: 2 pedagogen, 1 psychologe, multidisciplinaire samenwerking

Nadere informatie

MEERTALIGE TAALONTWIKKELING

MEERTALIGE TAALONTWIKKELING MEERTALIGE TAALONTWIKKELING H I L D E D E S M E D T INHOUD Het thema verkennen De rol van thuistalen in leren identiteit en welbevinden De meertalige taalontwikkeling 1 ONDERZOEK EVOLUTIE 1 ONDERZOEK EVOLUTIE

Nadere informatie

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING Voor- en achternaam Geboortedatum Geslacht Adres OUDERS Voor- en achternaam moeder Voor- en achternaam vader Adres (indien anders dan adres

Nadere informatie

vormingsaanbod

vormingsaanbod vormingsaanbod 2012-2013 ADHD Dyslexie en dyscalculie Taal- en leerstoornissen in een meertalige context Taalvaardigheid Code maakt deel uit van de Groep Gezondheid & Welzijn van Lessius Expertisecentrum

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien

Opvoeden en opgroeien Opvoeden en opgroeien Samen met De Jeugd- & Gezinsbeschermers 2 Hulp bij opvoeden Ons uitgangspunt is dat ieder kind het recht heeft om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. In alle

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Foyer vzw werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie.

Foyer vzw werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie. werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2016 1080 Sint-Jans-Molenbeek Saint-Jean (+32) 02/411.74.95 ann.trappers@foyer.be

Nadere informatie

Anamnesegesprekken met ouders van meertalige kinderen: leidraad voor aanvullende anamnese

Anamnesegesprekken met ouders van meertalige kinderen: leidraad voor aanvullende anamnese Intervisiewerkgroep Meertalige kinderen 1 Anamnesegesprekken met ouders van meertalige kinderen: leidraad voor aanvullende anamnese De anamnesevragenlijst voorgesteld in dit artikel werd ontwikkeld door

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling Focus op de thuistaal Hilde De Smedt Wat is meertaligheid Individuen worden MEERTALIG genoemd als ze de competentie hebben

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

OPVOEDINGSONDERSTEUNING OPVOEDINGSONDERSTEUNING Opvoedingsondersteuning - beleidsmatig op de agenda! (1) Tot voor enkele jaren OO nauwelijks item Geen overleg, nauwelijks gezamenlijke actie, Anno 2015 Op Vlaams niveau Decreten

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de kwaliteitsstandaard voor het organiseren

Nadere informatie

Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen

Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde Informatie voor verwijzers Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Kinderen met problemen of vragen op

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

Kenniswerkplaats Tienplus

Kenniswerkplaats Tienplus Workshop Jeugd in Onderzoek Kenniswerkplaats Tienplus Laagdrempelige ondersteuning van ouders met tieners in Amsterdam http://www.kenniswerkplaats-tienplus.nl Triple P divers Marjolijn Distelbrink Verwey-Jonker

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters

Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Samenwerkingskansen ter versterking van de optimale ontwikkeling en gezondheid van kleuters Myriam Vanoudenhove VWVJ/VCLB Melissa Peeters VCLB Monica Bulcke VWVJ Zorg om de jeugd in Vlaanderen Departement

Nadere informatie

Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod.

Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod. Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod. Een inloopteam werkt doelgroepgericht. De gezinnen waar

Nadere informatie

WIE? Aanmelden bij de toegangspoort. Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen. Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster

WIE? Aanmelden bij de toegangspoort. Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen. Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster Aanmelden bij de toegangspoort WIE? Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster 3 type aanmelders: jeugdhulpaanbieders uit RTJ of NRTJ jeugdhulpaanbieders buiten

Nadere informatie

Bijlage 1:Begrippenlijst

Bijlage 1:Begrippenlijst Bijlage 1:Begrippenlijst In het kader van het project protocollering diagnostiek is het nuttig een aantal termen te definiëren zodat deze op een uniforme wijze kunnen worden gehanteerd. Deze termen worden

Nadere informatie

ZNA UKJA Afdeling Jong kind en gezin. Informatie voor patiënten

ZNA UKJA Afdeling Jong kind en gezin. Informatie voor patiënten ZNA UKJA Afdeling Jong kind en gezin Informatie voor patiënten 2 ZNA UKJA - Afdeling Jong kind en gezin ZNA UKJA - Afdeling Jong kind en gezin 3 Voor wie? Onze doelgroep betreft baby s, peuters en kleuters

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

21/09/2018 CULTUUR EN PSYCHODIAGNOSTIEK WIE INHOUD. Caroline Dejonghe

21/09/2018 CULTUUR EN PSYCHODIAGNOSTIEK WIE INHOUD. Caroline Dejonghe CULTUUR EN PSYCHODIAGNOSTIEK 1 WIE Caroline Dejonghe Praktijklector Toegepaste Psychologie Thomas More Antwerpen Medewerker Psychodiagnostisch Centrum (PDC) Thomas More TP Lid netoverstijgende werkgroep

Nadere informatie

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder- en kindadviseur De functie; laagdrempelige ondersteuning en hulp bij opvoed-opgroeivragen. Doelgroep

Nadere informatie

Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke

Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke 08/04/2019 Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke ondersteuningsbehoeften A. Situering In het kader

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

esther dyslexiepraktijk

esther dyslexiepraktijk esther dyslexiepraktijk molema Dyslexiepraktijk Esther Molema Dyslexiepraktijk Esther Molema is een praktijk waar kinderen met dyslexie en hun ouders terecht kunnen voor behandeling, advisering en coaching.

Nadere informatie

projectverloop Onderzoek

projectverloop Onderzoek projectverloop Onderzoek Ouders: bezorgd om Nederlands, bezorgd om thuistaal Leerkrachten: meertaligheid als oorzaak van achterstand Maar: meertaligheid hoeft geen probleem te zijn projectverloop Kans:

Nadere informatie

Tweetaligheid in een multidisciplinair jasje. ADC Kentalis St. Michielsgestel

Tweetaligheid in een multidisciplinair jasje. ADC Kentalis St. Michielsgestel Tweetaligheid in een multidisciplinair jasje. ADC Kentalis St. Michielsgestel Mariëtte Veldman, logopedist ADC Mart Emmen, logopedist ADC inhoud Samenstelling en werkwijze team DSH op ADC Kentalis locatie

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ berkel-b

Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ Aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten, opletten in de klas, omgaan met emoties en opkomen voor jezelf; zomaar een aantal vaardigheden die

Nadere informatie

Aantekeningen naar aanleiding van de workshop van Ellen Gerrits tijdens het congres TOS in Utrecht op 18 mei 2017

Aantekeningen naar aanleiding van de workshop van Ellen Gerrits tijdens het congres TOS in Utrecht op 18 mei 2017 Aantekeningen naar aanleiding van de workshop van Ellen Gerrits tijdens het congres TOS in Utrecht op 18 mei 2017 Kinderen met TOS zijn slimme kinderen die moeite hebben met praten en vertellen, en met

Nadere informatie

Uitdagingen voor voorzieningen en beleid

Uitdagingen voor voorzieningen en beleid Uitdagingen voor voorzieningen en beleid Dirk Luyten Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 1. Hoe zien partnerrelaties van ouders er vandaag uit? 2. Welke uitdagingen zijn er voor partnerrelaties

Nadere informatie

AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR. Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek

AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR. Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek Het spraaktaalteam van het ACHN Multidisciplinair team bestaat uit: Gedragswetenschappers (orthopedagogen/psychologen)

Nadere informatie

WIJZER OP WEG. STUDEREN & DYSLEXIE. Begeleidingssessies voor studenten van het secundair en hoger onderwijs

WIJZER OP WEG. STUDEREN & DYSLEXIE. Begeleidingssessies voor studenten van het secundair en hoger onderwijs WIJZER OP WEG. STUDEREN & DYSLEXIE Begeleidingssessies voor studenten van het secundair en hoger onderwijs Beter studeren en schrijven In het academiejaar 2013-2014 organiseert Code workshops voor studenten

Nadere informatie

MET OPVOEDINGSONDERSTEUNERS OP KAMP

MET OPVOEDINGSONDERSTEUNERS OP KAMP MET OPVOEDINGSONDERSTEUNERS OP KAMP Op zoek naar nieuwe ankerpunten voor Steven STRYNCKX en Nele TRAVERS 1 Opvoedingsondersteuners krijgen binnenkort een nieuwe regelgeving. Met een nieuw decreet in de

Nadere informatie

Workshop 3: Taalactivering

Workshop 3: Taalactivering Workshop 3: Taalactivering inhoud voorstelling Wat is taalactivering? De thema s in vogelvlucht Een thema in detail: spelend leren Getuigenis Juf Els Vragen en bekijken materiaal projectverloop onderzoek

Nadere informatie

Gebruikersparticipatie

Gebruikersparticipatie Gebruikersparticipatie Ik ben de Communicatiedienst van K&G Voor de onderstaande informatiebrochures hebben we een project gebruikersparticipatie opgezet: - Kind in Beeld - Voeding en beweging - Taalstimulering

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Wat is DCD? DCD is de Engelse afkorting van Developmental Coordination Disorder; vrij vertaald in het Nederlands een motorische

Nadere informatie

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin VLOR studiedag 3 februari 2012 Taal = hot item Arme peuters ook taalarm (16/03/2009) Steeds minder baby s met Nederlands als thuistaal geboren (4/12/2010)

Nadere informatie

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR BEWEGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR BEWEGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 OVERGANGSBEPALINGEN VOOR BEWEGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 Titel 8. Slotbepalingen Hoofdstuk 2. Overgangsbepalingen Art. 59. Voor de op grond van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht voor de

Nadere informatie

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding Doelgroep Kinderen en volwassen van alle leeftijden waarbij een vermoeden van of sprake is van problemen op het gebied van: - Gehoor - Spraak en taal - Communicatie Producten Onderwijs - Basis- en voortgezet

Nadere informatie

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten CONSULTATIEBUREAU DE VEST Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten OPBOUW PRESENTATIE 1. Wat is het consultatiebureau De Vest? 2. Gespecialiseerde arbeidsonderzoeksdienst (GA): Werkvragen Aanbod GA 3.

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

THERAPIE BIJ MEERTALIGE KLEUTERS

THERAPIE BIJ MEERTALIGE KLEUTERS THERAPIE BIJ MEERTALIGE KLEUTERS S O F I E L A M O N S O F I E. L A M O N @ U Z B R U S S E L. B E CASUS IBRAHIM 2.3 jaar bij aanmelding Gedrags-/regulatieproblemen: woedebuien, onrustig, agressief Vertraagde

Nadere informatie

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest?

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest? Verwerking antwoorden enquête over het reflectie instrument slikproblemen Mei 2015 Vlaamse werkgroep slikproblemen Steunpunt Expertisenetwerken (SEN) Aantal bevraagden 120 Aantal reacties 36, ofwel 30%

Nadere informatie

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart 2013 Magda Deckers TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS: Eenzelfde begrippenkader: - vaststellingen die leidden tot TVO - conclusies voor het onderwijs - TVO: conceptueel kader

Nadere informatie

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017 TAALBELEID ZAVENTEM Infobundel voor het personeel oktober 2017 Waarom een taalbeleid? - De diensten van de gemeente Zaventem worden dagdagelijks geconfronteerd met mensen die de Nederlandse taal onvoldoende

Nadere informatie

Vroegbegeleiding. Vroegbegeleiding. Onthaalbrochure

Vroegbegeleiding. Vroegbegeleiding. Onthaalbrochure 9 o Vroegbegeleiding Vroegbegeleiding Onthaalbrochure 2 Wat is vroegbegeleiding? Het vroegbegeleidingsprogramma is een ambulant, multidisciplinair begeleidingsprogramma dat zich richt naar personen met

Nadere informatie

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H.

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Leloux-Opmeer Voorwoord Inhoudsopgave Een tijd geleden hebben Stichting Horizon

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Audiologisch Centrum Rotterdam. Marco van Es Mieke Vermeulen

Ontwikkelingen. Audiologisch Centrum Rotterdam. Marco van Es Mieke Vermeulen Ontwikkelingen Audiologisch Centrum Rotterdam Marco van Es Mieke Vermeulen Het Audiologisch Centrum Het Audiologisch Centrum (AC) is gespecialiseerd in onderzoek, advies en begeleiding bij gehoorproblemen

Nadere informatie

VERSLAG M-DECREET DEEL I : ATTEST IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING OUDERS. Voor- en achternaam Klik hier als u tekst wilt invoeren. invoeren.

VERSLAG M-DECREET DEEL I : ATTEST IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING OUDERS. Voor- en achternaam Klik hier als u tekst wilt invoeren. invoeren. VERSLAG M-DECREET DEEL I : ATTEST IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING Geboortedatum Geslacht Adres Kies een item. OUDERS moeder vader Adres (indien anders dan adres leerling) Tel / mail: Klik hier als u tekst

Nadere informatie

LEIDRAAD PER WERKVELD

LEIDRAAD PER WERKVELD Nummer aanbeveling sterkte aan beveling Signalering 1 zwak Richtlijn TOS Aanbeveling uit richtlijn TOS Preventieve logopedist (tot 4 jaar) Preventieve logopedist in primair onderwijs Logopedist in eerstelijns

Nadere informatie

Ontwikkelingsrisico s bij het opgroeien met triple X

Ontwikkelingsrisico s bij het opgroeien met triple X Ontwikkelingsrisico s bij het opgroeien met triple X Hanna Swaab Sophie van Rijn Suus van Rijn Hanna, Sophie en Suus werken op de afdeling orthopedagogiek van de universiteit Leiden en op het Ambulatorium.

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN KALEIDOSCOOP BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT KALEIDOSCOOP UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN KALEIDOSCOOP BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT KALEIDOSCOOP UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL 1 BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Uitgebreide achtergrondinformatie over ouderbetrokkenheid (Hoofdstuk 7, Actief Leren). Handleiding ouderbijeenkomsten. Handleiding Pak eens een knuffel : taalstimulering

Nadere informatie

Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden

Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden Provinciale Netwerkdag Sociale Economie over Werken op maat 06 oktober 2016 Job-Link - Faruk Akkus GTB - Stefany Tan Kennismaken Agenda DEEL

Nadere informatie

INHOUD. Solentra vzw. Ontstaansgeschiedenis. Aanbod en doelgroep. Methodiek: PACCT

INHOUD. Solentra vzw. Ontstaansgeschiedenis. Aanbod en doelgroep. Methodiek: PACCT Solentra vzw Cultuursensitieve psychologische hulpverlening Lotte Lenaers- Psychologe Solentra vzw INHOUD Ontstaansgeschiedenis Aanbod en doelgroep Methodiek: PACCT 2 1 HOE HET BEGON Onbeantwoorde vraag

Nadere informatie

Anamnese Meertalige Kinderen

Anamnese Meertalige Kinderen Anamnese Meertalige Kinderen Intervisiewerkgroep Meertalige kinderen Deze anamneselijst staat gratis ter beschikking op www.sig-net.be in PDF-formaat en is ook beschikbaar in het Frans, Engels, Spaans,

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Continuïteit. Bemiddeling

Continuïteit. Bemiddeling Continuïteit De afdeling Continuïteit en toegang (ACT) levert met de uitbouw van een regionaal info-en aanspreekpunt een bijdrage aan de realisering van continuïteit. Cliëntoverleg en bemiddeling zijn

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 Titel 8. Slotbepalingen Hoofdstuk 2. Overgangsbepalingen Art. 59. Voor de op grond van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht voor de

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder!

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder! EVEN VOORSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands Brussel, 5 februari 2004 020504_Advies_Huizen_van_het_Nederlands Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands 1. Inleiding Op 26 januari 2004 heeft de raad van de Vlaams

Nadere informatie

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen?

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? 1. Hoe is het taalbeleid van de school? Infodossier van de school I 1.3.1 Nascholing/vakgericht I 1.3.2 Nascholing/algemeen pedagogisch

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG V R A G E N K A A R T? THEMA: KINDEROPVANG THEMA: KINDEROPVANG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema kinderopvang

Nadere informatie

experts in behandelen Intensieve ambulante gezinsbehandeling

experts in behandelen Intensieve ambulante gezinsbehandeling Expertisecentrum Intensieve ambulante gezinsbehandeling EBC360, 2 Intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) Voor wie LeekerweideGroep biedt Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) aan gezinnen

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

vormingsaanbod 2013-2014

vormingsaanbod 2013-2014 vormingsaanbod 2013-2014 Lezen, spellen en dyslexie Rekenen en dyscalculie ADHD en ASS Taalontwikkeling en dysfasie Meertaligheid en taalbeleid Code maakt deel uit van de Groep Gezondheid en Welzijn van

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen 2015 Vorming Klare taal - duidelijk gesproken & geschreven taal Klare taal - duidelijk gesproken taal Datum (telkens dezelfde vorming op Doelgroep Locatie

Nadere informatie

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Doelgroep Meander: Iedereen met problemen in verband met

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-23-06-2015 1. Doel OCMW Maldegem respecteert de integriteit van de gebruiker en neemt maatregelen om deze te waarborgen. OCMW Maldegem neemt in het bijzonder

Nadere informatie

Geheugenkliniek: diagnostiek. Inleiding. Uw gezondheid Onze grootste zorg. Elke dag is om nooit te vergeten, maar er zijn er zoveel

Geheugenkliniek: diagnostiek. Inleiding. Uw gezondheid Onze grootste zorg. Elke dag is om nooit te vergeten, maar er zijn er zoveel Elke dag is om nooit te vergeten, maar er zijn er zoveel Inleiding Beste mevrouw, mijnheer, Binnenkort bezoekt u als patiënt, mantelzorger, begeleider of familielid het geriatrisch dagziekenhuis voor één

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

SAMEN Vroegdetectie bij kinderen van 0 tot 6 jaar en hun gezin. Voorstelling innovatief project OOOC Ter Heide

SAMEN Vroegdetectie bij kinderen van 0 tot 6 jaar en hun gezin. Voorstelling innovatief project OOOC Ter Heide SAMEN Vroegdetectie bij kinderen van 0 tot 6 jaar en hun gezin Voorstelling innovatief project OOOC Ter Heide Ontstaan Vanuit de reguliere werking doen we volgende vaststellingen: 1. Probleemgedrag bij

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

PEUTERS MET TOS. Vroeg, 23 mei 2019, Utrecht. Marthe Wijs - van Lonkhuijzen

PEUTERS MET TOS. Vroeg, 23 mei 2019, Utrecht. Marthe Wijs - van Lonkhuijzen PEUTERS MET TOS Vroeg, 23 mei 2019, Utrecht Marthe Wijs - van Lonkhuijzen 1 KENNISMAKEN 2 INTRODUCTIE - TEKENING Pen en papier, teken wat ik beschrijf Wat ervaart de tekenaar? Hoe probeerde de spreker

Nadere informatie

Dienst Ambulante Begeleiding. Communicatie bij personen met een verstandelijke beperking.

Dienst Ambulante Begeleiding. Communicatie bij personen met een verstandelijke beperking. Dienst Ambulante Begeleiding Communicatie bij personen met een verstandelijke beperking. Voorstelling DAB ambulante en mobiele dienst voor gezinnen met kind, jongere of volwassene met een verstandelijke

Nadere informatie

Ondersteuning van de algemene werking vzw Pag-Asa ( ), Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel

Ondersteuning van de algemene werking vzw Pag-Asa ( ), Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Ondersteuning van de algemene werking vzw Pag-Asa (0454.807.066), Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel De algemene en specifieke opdrachten

Nadere informatie

ZORGGIDS. Zorg in onze school

ZORGGIDS. Zorg in onze school ZORGGIDS 1. VISIE Welke ideeën zijn de basis voor ons zorgbeleid? Welbevinden en betrokkenheid Welbevinden gaat over zich goed voelen. Betrokkenheid gaat over meedoen en geïnteresseerd zijn. Het welbevinden

Nadere informatie

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Convenant 2014-2016 tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Tussen de stad Lier vertegenwoordigd door de OCMW-raad voor wie optreden Marleen Vanderpoorten, voorzitter en Katleen Janssens,

Nadere informatie