Beleggingsstatuut ten behoeve van R.K. parochies binnen het Bisdom van s-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleggingsstatuut ten behoeve van R.K. parochies binnen het Bisdom van s-hertogenbosch"

Transcriptie

1 Versie 2012/PB/WM/002 Beleggingsstatuut ten behoeve van R.K. parochies binnen het Bisdom van s-hertogenbosch Maart 2012 (eerste versie: november 2010) Inleiding In de afgelopen jaren zijn de opbrengsten uit vermogen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de exploitatie van de R.K. parochie. Uitgaande van het boekjaar 2008 vormen de opbrengsten uit vermogen circa 1/3 deel van de totale opbrengsten van een parochie, waarbij de verwachting wordt uitgesproken dat dit belang in de komende jaren nog verder zal toenemen. De aan een parochie ter beschikking staande middelen komen voort uit de aanwezigheid van eigen vermogen en fondsen. De belangrijkste fondsen zijn de voorziening voor groot onderhoud alsmede de voorziening grafrechten. Het behalen van een zo goed mogelijk rendement op de aan de parochie ter beschikking staande gelden is, gegeven het bovenstaande, een belangrijk onderdeel geworden van de opdracht van het bestuur. Om in de toekomst blijvend te kunnen komen tot een sluitende exploitatie van een parochie, is het van groot belang dat de omvang van de ter beschikking staande gelden zoveel als mogelijk op hetzelfde niveau blijft. Naast het behalen van een zo goed mogelijk rendement, is het daarom ook een belangrijke doelstelling voor het bestuur van de parochie om het eigen vermogen minimaal te handhaven. Dit betekent dat slechts een beperkt risico kan worden geaccepteerd ter zake het beleggen van dit vermogen. Ook ter zake de gelden uit eerder genoemde fondsen moet voorzichtig worden gehandeld; het betreft hier immers reële toekomstige verplichtingen waarvoor alsdan de desbetreffende middelen wel daadwerkelijk beschikbaar dienen te zijn. Om parochies in het realiseren van voornoemde doelstellingen te ondersteunen, heeft het bisdom van 's- Hertogenbosch voor de onder haar ressorterende parochies een beleggingsstatuut opgesteld. Het beleggingsstatuut beperkt zich niet enkel tot het geven van richtlijnen over toegestane beleggingen. Ook het beheer van de aanwezige liquide middelen valt onder dit statuut. De belangrijkste regels omtrent het beheer binnen een parochie zijn opgenomen in het algemeen reglement bestuur van een R.K. parochie. Dit reglement is, indien gewenst, via het Bisdom op te vragen. In het onderhavige statuut zijn nadere voorschriften opgenomen, die door de besturen in acht dienen te worden genomen bij onder andere het beleggen van de haar beschikbare gelden. Het beleggen van gelden is aan te merken als een daad van bijzonder beheer, waarvoor bisschoppelijke toestemming dient te worden gevraagd. In de beoordeling of in een specifieke situatie bisschoppelijke goedkeuring kan worden verleend, zijn de in dit statuut opgenomen voorschriften leidend. Dit betekent dat voor handelingen op het gebied van beleggingen geen separate bisschoppelijke toestemming behoeft te 1

2 worden gevraagd, indien en voor zover de voorgenomen handelingen passen binnen de voorschriften zoals opgenomen in dit beleggingsstatuut. Bij het opstellen van de in dit statuut opgenomen voorschriften ter zake toegestane beleggingen is aansluiting gezocht bij het beleggingsstatuut, zoals dat is vastgesteld voor het beleggingsfonds van het Bisdom van s-hertogenbosch. De basis voor het beheer van de liquiditeiten van een parochie wordt gevormd door de liquiditeitsbegroting, op basis waarvan door het bestuur van de parochie kan worden vastgesteld op welke termijnen middelen beschikbaar dienen te zijn voor bepaalde uitgaven (bijvoorbeeld groot onderhoud) c.q. voor welke termijn beschikbare middelen door de parochie kunnen worden belegd. Zonder een goede liquiditeitsbegroting is het niet mogelijk te komen tot een adequate besluitvorming in deze. Op basis van de liquiditeitsbegroting kan worden bepaald welke middelen voor welke termijn ter beschikking staan. Afhankelijk hiervan kan worden besloten om gelden op een rekening-courant aan te houden, voor korte of langere duur vast te zetten middels een af te sluiten termijndeposito, of te beleggen in obligaties en aandelen. Liquiditeiten Voor het aanhouden van liquide middelen gelden de navolgende regels: De betreffende middelen staan steeds ter vrije beschikking van de parochie en kunnen zonder enige beperking per direct worden opgenomen. Er mogen geen liquide middelen worden aangegaan bij een tegenpartij (bank) met een lagere rating dan A. Beleggen voor korte termijn Gelden, welke naar verwachting voor een periode korter dan 5 jaar ter vrije beschikking van de parochie staan, mogen worden ondergebracht op spaarrekeningen en (termijn-)deposito's, waarbij een eventuele vaste looptijd in lijn dient te liggen met de geplande aanwending van de betreffende gelden op basis van eerdergenoemde liquiditeitsbegroting. Ook is het toegestaan om de betreffende bedragen vast te leggen in obligaties, waarbij de resterende looptijd van de obligatie alsdan dient aan te sluiten op het moment dat de betreffende middelen binnen de parochie weer nodig zijn om bepaalde uitgaven te kunnen financieren. Ter zake spaarrekeningen/deposito s gelden de volgende aanvullende eisen: Minimaal 75% van de spaarrekeningen/deposito s dienen te lopen bij een tegenpartij (bank) met een rating van AAA/Aaa of AA/Aa. Hierbij mag bij een belang per tegenpartij groter dan , het maximale belang per tegenpartij (bank) maximaal 25% van het totale beleggingssaldo, exclusief liquide middelen, bedragen.

3 Er mogen geen spaarrekeningen/deposito s worden aangegaan bij een tegenpartij (bank) met een lagere rating dan A. Geen enkele tegenpartij (bank) met een rating lager dan AA of Aa3 mag een groter aandeel dan 10% van de spaarrekening/depositoportefeuille innemen. Op enigerlei wijze achtergestelde spaarrekeningen/deposito s zijn niet toegestaan. Indien en voor zover een bedrag aan spaarrekeningen en deposito s onder een garantieregeling van de Nederlandse staat wordt gegarandeerd, mag dit bedrag bij de uitwerking van de hiervoor vermelde regels buiten beschouwing worden gelaten. Bij de beoordeling hiervan dient rekening te worden gehouden met de samenstelling van de totale beleggingsportefeuille (bijvoorbeeld samengaan liquiditeiten en deposito s bij eenzelfde bankinstelling). Ter zake obligaties gelden de volgende aanvullende eisen: De obligaties hebben een vaste looptijd en een vaste rente. De obligatiebeleggingen zijn gebonden aan ratingcriteria met betrekking tot de kredietwaardigheid van de debiteuren: Minimaal 50% van het obligatiebelang dient een AAA of Aaa rating te hebben. Hierbij mag het maximale belang 25% per debiteur bedragen. Er mag niet belegd worden in individuele obligaties met een lagere rating dan AA of Aa2. Geen enkele obligatiedebiteur met een rating lager dan AAA of Aaa mag een groter aandeel dan 10% van de obligatieportefeuille innemen. Er mag niet belegd worden in achtergestelde en perpetuele leningen. Beleggen voor lange termijn Indien gelden voor een periode langer dan 5 jaar ter vrije beschikking van de parochie staan, is belegging volgens de hieronder opgenomen richtlijnen toegestaan. R.K. Beleggingsfonds van het bisdom 's-hertogenbosch Indien gelden worden weggezet voor langere termijn, wordt geadviseerd deel te nemen in het R.K. Beleggingsfonds van het bisdom 's-hertogenbosch. Daarin wordt belegd met een defensief profiel en een lange termijn horizon. Het daadwerkelijke vermogensbeheer is uitbesteed aan een drietal externe vermogensbeheerders, te weten Rabobank/Schretlen, ABN Mees Pierson en ING.

4 Voor nadere informatie omtrent het R.K. Beleggingsfonds kan contact worden opgenomen met de heer drs. P. Broeders di., directeur-econoom, of de heer W. van de Molengraft RA, adjunct-econoom. Zelfstandig beleggen Onder zelfstandig beleggen wordt verstaan het rechtstreeks beleggen van gelden door de parochie, anders dan door middel van het R.K. Beleggingsfonds van het bisdom 's-hertogenbosch. Er dient te worden belegd met een defensief profiel en een lange termijn horizon. Het is de wens om zoveel mogelijk ethisch te beleggen. Dit betekent concreet dat, daar waar mogelijk in de desbetreffende vermogensklasse, producten die aan de portefeuille worden toegevoegd aan criteria van ethiek c.q. duurzaamheid moeten voldoen. Gezien het feit dat voor parochies het beleggingsresultaat een belangrijke inkomstenbron vormt, dient het te behalen rendement zoveel mogelijk in liquiditeiten ter beschikking te komen. 1) Asset allocatie De asset allocatie zal plaatsvinden binnen de volgende onderstaande bandbreedtes. Tijdelijke overschrijding van de maximumpercentages voor de diverse vermogenscategorieën is toegestaan als deze nodig is om een vermogensklasse op een efficiënte manier binnen de bandbreedte te brengen, mits met uitdrukkelijke schriftelijke bisschoppelijke goedkeuring. Vermogenstitel strategisch maximum gemiddelde Liquiditeiten/termijndeposito s 0 % 30 % Obligaties 65 % 100 % Aandelen 20 % 35 % Alternatieve beleggingen 15 % 20 % Liquiditeiten: Dit betreft gelden op rekening courant, spaarrekening of deposito (geen achtergestelde deposito s). Ter zake gelden dezelfde eisen als hiervoor reeds genoemd bij het aanhouden van liquide middelen c.q. het beleggen op korte termijn. Obligaties: Ter zake obligaties gelden de navolgende voorwaarden: Minimum 80%, strategisch 90% en maximum 100% van het obligatiebelang dienen obligaties te zijn met vaste looptijd en een vaste rente (geen zero-bonds). Minimum 0%, strategisch 10% en maximum 20% van het obligatiebelang kan belegd worden in obligaties met variabele rente. Dit betreft onder meer floaters en steepeners.

5 De obligatiebeleggingen zijn gebonden aan ratingcriteria met betrekking tot de kredietwaardigheid van de debiteuren: Minimaal 50% van het obligatiebelang met vaste looptijd en vaste rente dient een AAA of Aaa rating te hebben. Hierbij mag het maximale belang 25% per debiteur bedragen. Er mag niet belegd worden in individuele obligaties met een lagere rating dan AA of Aa2. Geen enkele obligatiedebiteur met een rating lager dan AAA of Aaa mag een groter aandeel dan 10% van de obligatieportefeuille innemen. Er mag niet belegd worden in achtergestelde en perpetuele leningen. Aandelen: Beleggingen kunnen uitsluitend geschieden in aandelen gerelateerde producten met een 100% hoofdsomgarantie op de eindvervaldatum. De looptijd bedraagt maximaal 10 jaar. Hierbij dient er een spreiding te bestaan over minimaal een tiental aandelenopties. *) Alternatieve beleggingen: Dit betreft mogelijke beleggingen in indirect vastgoed, grondstoffen, private equity en overige obligaties zoals onder meer high yield. In deze categorieën kan alleen worden belegd met 100 % hoofdsomgarantie op de eindvervaldatum. De looptijd bedraagt maximaal 10 jaar. Van deze categorieën bedraagt de maximale belegging per categorie 10% van de totale portefeuille. 2) Valutarisico Er mag geen direct valutarisico gelopen worden t.o.v. de Euro. 3) Debiteurenspreiding De beheerder zal zorg dragen voor voldoende debiteurenspreiding voor wat betreft de totale portefeuille exclusief liquiditeiten: a) Debiteuren met triple A rating moeten minimaal 50 % uitmaken van de totale portefeuille. b) Debiteuren met een double A rating ( minimaal AA- of AA3) mogen per debiteur maximaal 20 % van de totale portefeuille uitmaken. c) Debiteuren met een single A rating (minimaal A- of A3) mogen per debiteur maximaal 10% van de totale portefeuille uitmaken. *) In afwijking op het statuut is het toegestaan te beleggen in Rabobank ledencertificaten. Belegging hierin is toegestaan voor zover dit past binnen de hiervoor aangegeven asset-allocatie en onder de voorwaarde dat de Rabobank haar AAA-status behoudt. De belegging in Rabobank ledencertificaten mag maximaal 10 % van de totale beleggingsportefeuille bedragen.

6 Overgangsregeling Dit beleggingsstatuut is met directe ingang van toepassing op alle beleggingen, die vanaf 1 december 2010 door parochies binnen het bisdom 's-hertogenbosch worden aangegaan. De per genoemde datum aanwezige feitelijke beleggingsportefeuille zal door de betreffende parochie in de komende periode tot en met 31 december 2012 in overeenstemming met dit beleggingsstatuut worden gebracht. Hiertoe zal door het bestuur een plan van aanpak dienen te worden opgesteld. Indien noodzakelijk om onnodige verliezen te voorkomen, is afwijking van deze termijn enkel toegestaan na voorafgaande bisschoppelijke goedkeuring. s-hertogenbosch, 24 november 2010

7 Aanvulling op beleggingsstatuut maart 2012 Memo Datum:26 maart 2012 Betreft:Rabobank Ledencertificaten In het beleggingsstatuut voor parochies, zoals dat eind 2010 door het Bisdom van s-hertogenbosch is uitgevaardigd, is ter zake van de belegging in Rabobank Ledencertificaten bepaald: In afwijking op het statuut is het toegestaan te beleggen in Rabobank ledencertificaten. Belegging hierin is toegestaan voor zover dit past binnen de hiervoor aangegeven asset-allocatie en onder de voorwaarde dat de Rabobank haar AAA-status behoudt. De belegging in Rabobank ledencertificaten mag maximaal 10 % van de totale beleggingsportefeuille bedragen. Als gevolg van de afwaardering van de Rabobank door S&P (van AAA naar AA) zou belegging in de betreffende certificaten niet meer zijn toegestaan. In het beleggingsstatuut is echter niet aangegeven van welke rating dient te worden uitgegaan. De huidige rating van de Rabobank door de verschillende rating-agencies kan als volgt worden weergegeven (bron: site Rabobank ):

8 Uit dit overzicht blijkt dat Moody s de Rabobank nog steeds op Aaa heeft gewaardeerd, weliswaar met een negative outlook. Om de bestaande onduidelijkheid ter zake van de te hanteren rating op te lossen, heeft het Bisdom in deze het volgende beleid geformuleerd: Naar aanleiding van recente ontwikkelingen op de financiële markten (m.n. de downgrading door Standard & Poor s van diverse Eurolanden alsmede van de Rabobank) hebben wij geconstateerd dat het huidige beleggingsstatuut, zoals dat dient te worden toegepast binnen R.K. parochies van het Bisdom van s-hertogenbosch, enkele onduidelijkheden bevat op het gebied van de hantering van ratings. In het beleggingsstatuut zijn eisen geformuleerd ter zake van de ratingklasses, waaraan de individuele beleggingen moeten voldoen. In het statuut is echter niet bepaald door welke rating-agency de te hanteren rating dient te zijn toegekend. Besloten is thans om voor de beoordeling van de kwaliteit van de beleggingen, in eerste instantie enkel gebruik te maken van de ratings zoals die worden afgegeven door Standard & Poor s en Moody s. Het is ter beoordeling van de parochie zelf, van welke rating-agency gebruik wordt gemaakt. Mochten beide genoemde rating-agencies voor een specifieke belegging geen rating hebben afgegeven, dan kan alsnog gebruik gemaakt worden van ratings van Fitch of DBRS. Indien een parochie gebruik wil maken van deze rating-agencies, dan zal zij zich goed rekenschap moeten geven van de reden van ontbreken van een rating van Standard & Poor s en Moody s en dit alsdan expliciet verantwoorden aan het Bisdom van s-hertogenbosch. Op grond van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat belegging in Ledencertificaten van de Rabobank door parochies vooralsnog past binnen het geldende beleggingsstatuut. Mocht de inhoud van dit memo aanleiding geven tot vragen en/of opmerkingen, dan kunt u ter zake contact opnemen met de heer W.A. van de Molengraft, adjunct-econoom van het bisdom van s- Hertogenbosch.

Beleggingsstatuut ten behoeve van R.K. parochies binnen het Bisdom van s-hertogenbosch

Beleggingsstatuut ten behoeve van R.K. parochies binnen het Bisdom van s-hertogenbosch Versie 2012/PB/WM/002 Beleggingsstatuut ten behoeve van R.K. parochies binnen het Bisdom van s-hertogenbosch Februari 2013 (eerste versie: november 2010) Inleiding In de afgelopen jaren zijn de opbrengsten

Nadere informatie

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds Oncologie Holland. April 2015. Beleggingsstatuut SFOH 30 april 2015, pag. 1

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds Oncologie Holland. April 2015. Beleggingsstatuut SFOH 30 april 2015, pag. 1 BELEGGINGSSTATUUT Stichting Fonds Oncologie Holland April 2015 30 april 2015, pag. 1 Inhoudsopgave I Beleid.... 3 Algemeen 4 Hefbomen 4 Restricties....4 II Middelenverdeling......5 Strategische asset allocatie

Nadere informatie

19-3-2014 R.K. Beleggingsfonds 1 RK BELEGGINGSFONDS. Bisdom van s-hertogenbosch. Jaarvergadering 18 maart 2014

19-3-2014 R.K. Beleggingsfonds 1 RK BELEGGINGSFONDS. Bisdom van s-hertogenbosch. Jaarvergadering 18 maart 2014 19-3-2014 R.K. Beleggingsfonds 1 RK BELEGGINGSFONDS Bisdom van s-hertogenbosch Jaarvergadering 18 maart 2014 19-3-2014 R.K. Beleggingsfonds 2 Agenda jaarvergadering 18 maart 2014 19.30 uur Verwelkoming

Nadere informatie

Beleggingsstatuut. 1. Algemene Richtlijnen. 2. Richtlijnen inzake het beleggingsbeleid

Beleggingsstatuut. 1. Algemene Richtlijnen. 2. Richtlijnen inzake het beleggingsbeleid Beleggingsstatuut 1. Algemene Richtlijnen 1. Statutaire doelstelling De Hartstichting strijdt tegen hart- en vaatziekten. Zij investeert in onderzoek naar harten vaatziekten in Nederland. Zij geeft hoogwaardige

Nadere informatie

Beleggingsstatuut van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Breda. Richtlijnen inzake het beleggingsbeleid en beleggingsstatuut

Beleggingsstatuut van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Breda. Richtlijnen inzake het beleggingsbeleid en beleggingsstatuut 1 Beleggingsstatuut van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Breda Richtlijnen inzake het beleggingsbeleid en beleggingsstatuut Het beleggingsstatuut richt zich op de randvoorwaarden, d.w.z. geeft

Nadere informatie

Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur. Beleggingsbeleid

Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur. Beleggingsbeleid Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur Beleggingsbeleid Het Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur (hierna het Genootschap) heeft een deel van haar vermogen ondergebracht

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds Vastgesteld 9 februari 2016

Beleggingsstatuut Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds Vastgesteld 9 februari 2016 Beleggingsstatuut Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds Vastgesteld 9 februari 2016 I Inleiding De Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds (het Fonds ) heeft ten doel: (i) de financiele ondersteuning

Nadere informatie

R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van Den Bosch

R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van Den Bosch Informatie-memorandum ter zake van deelname in het R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van Den Bosch Algemene informatie R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van s-hertogenbosch Het R.K. Beleggingsfonds

Nadere informatie

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail naar private.banking@triodos.nl.

Nadere informatie

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Betreft: I. Wijziging Hoofdstuk 1, Algemeen, paragraaf 1.9 Afgifte, terugname en overdracht van participaties en prijsvorming

Nadere informatie

Jaarrekening 2012 / 2013

Jaarrekening 2012 / 2013 Balans per 31 augustus 2013 Activa in 31-8-2012 Beleggingen Aandelen in beleggingsfondsen 26.810 33.160 Obligaties 40.000 39.120 Lening Stichting HGO Fonds 50.000 50.000 Spaarrekening 5.750 24.230 122.560

Nadere informatie

In het statuut worden afspraken over onderwerpen als beheersing van rentekosten en -risico's, financierings- en beleggingsvraagstukken vastgelegd.

In het statuut worden afspraken over onderwerpen als beheersing van rentekosten en -risico's, financierings- en beleggingsvraagstukken vastgelegd. Treasurystatuut Dynamiek Scholengroep 1. Verantwoording Scholen/schoolbesturen krijgen jaarlijks een bedrag waaruit alle kosten moeten worden gedekt en waarmee waarborgen voor 'bedrijfsvoering' op langere

Nadere informatie

Treasury- en beleggingsstatuut

Treasury- en beleggingsstatuut Treasury- en beleggingsstatuut It Fryske Gea It Fryske Gea heeft als doel: bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur en landschap en de bescherming van cultuurhistorische waarden in Fryslân. De vereniging

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. Treasury Statuut Nvon

Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. Treasury Statuut Nvon Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen Treasury Statuut Nvon Wijdenes, september 2007 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 Verantwoording 1.2 Indeling Treasury Statuut 2. DOELSTELLING

Nadere informatie

Met deze beleidsregels wordt bijgedragen aan het risicogerichte externe toezicht op de toegelaten instellingen.

Met deze beleidsregels wordt bijgedragen aan het risicogerichte externe toezicht op de toegelaten instellingen. Toelichting Beleidsregels verantwoord beleggen door toegelaten instellingen volkshuisvesting Inleiding Met deze beleidsregels wordt nadere invulling gegeven aan de normen inzake beleggingsactiviteiten

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-169 d.d. 29 mei 2013 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, H. Mik RA en R.H.G. Mijné, leden en mevrouw mr. I.M.M. Vermeer, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

BELEGGINGSSTATUUT VAN KWF KANKERBESTRIJDING

BELEGGINGSSTATUUT VAN KWF KANKERBESTRIJDING BELEGGINGSSTATUUT VAN KWF KANKERBESTRIJDING Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte 1.1 Dit statuut (hierna: het Statuut ) is vastgesteld in de vergadering van de Raad van Toezicht van de Stichting Koningin

Nadere informatie

Statuut middelenbeheer en betalingsverkeer

Statuut middelenbeheer en betalingsverkeer Inleiding In dit document worden de uitgangspunten voor het middelenbeheer en betalingsverkeer van vastgesteld. Het statuut wordt gebruikt om de afspraken tussen Stichting, Cedar B.V. en vermogensbeheerders/banken

Nadere informatie

1. ALGEMENE RICHTLIJNEN

1. ALGEMENE RICHTLIJNEN Beleggingsstatuut JULI 2015 1. ALGEMENE RICHTLIJNEN 1.1. Statutaire doelstelling De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, zich beroepend op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, stelt

Nadere informatie

- Rente effecten 11.355 16.300 16.400 16.400 - Rente ASN rekeningen 850 400 731 1.000 - Overige baten 0 0 0 500. Totaal 12.205 16.700 17.131 17.

- Rente effecten 11.355 16.300 16.400 16.400 - Rente ASN rekeningen 850 400 731 1.000 - Overige baten 0 0 0 500. Totaal 12.205 16.700 17.131 17. Winst en Verliesrekening 2013 in vergelijking met de rekening 2012 en de begroting 2013. Tevens wordt de begroting voor het jaar 2014 gegeven. Alle bedragen in Euro s. Baten Rekening Begroting Rekening

Nadere informatie

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-267 d.d. 14 juli 2014 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, drs. L.B. Lauwaars RA en J.C. Buiter, leden, mr. I.M.M. Vermeer, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-288 d.d. 16 oktober 2013 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, prof.drs. A.D. Bac RA en J.C. Buiter, leden en mevrouw mr. I.M.M. Vermeer,

Nadere informatie

Rabobank (leden)certificaten

Rabobank (leden)certificaten Rabobank (leden)certificaten Investment case Jaap Koelewijn De Rabobank verhoogt haar kapitaalbuffers door voor nominaal 1,5 miljard nieuwe certificaten Rabobank uit te geven. Niet geheel toevallig valt

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT 4.1 Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT Financiën nvt 15 december 2010 4.1 Treasurystatuut Financiën/Treasurystatuut Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Verantwoording 3 2. Doelstelling

Nadere informatie

Treasurystatuut. Acis, Stichting openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard

Treasurystatuut. Acis, Stichting openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Treasurystatuut Acis, Stichting openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door de Raad van Toezicht d.d. 17-2-2017 1 Toelichting Onderwijsbesturen

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 237 5 oktober 2011 (mr. J. Wortel, voorzitter, de heren G.J.P. Okkema en H. Mik RA, leden en mr. D.M.A. Gerdes, secretaris) Samenvatting Advies

Nadere informatie

TREASURYSTATUUT. Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland (SPOW)

TREASURYSTATUUT. Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland (SPOW) TREASURYSTATUUT Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland 28.03 (SPOW) Beoordeeld door Van Ree Accountants d.d. 15-11-2017. Voldoet aan de regeling. Vastgesteld door dagelijks bestuur d.d.

Nadere informatie

Treasurystatuut Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven

Treasurystatuut Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven Treasurystatuut Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 1.1. Verantwoording 3 1.2 Indeling Treasury Statuut 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 4 2.1 Liquiditeit

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs regio IJssel-Vecht

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs regio IJssel-Vecht samenwerkingsverband vo IJSSISL VEC' IT T reasurystatuut Stichting VO2305 Handelsnaam: Samenwerkingsverband VO 23.05 regio IJssel-Vecht Ossenkamp 8 8024 AE ZWOLLE Inschrijfnummer DUO: 21639 Datum: 30 maart

Nadere informatie

Treasurystatuut - januari 2015

Treasurystatuut - januari 2015 Treasurystatuut - januari 2015 Werkveld: Datum: Vastgesteld: Advies GMR: Eerst volgende toetsing: Gewijzigd: Advies GMR: Financiën Januari 2015 14 januari 2015 nvt 2019 2 1. Inleiding 1.1. Verantwoording

Nadere informatie

TREASURYSTATUUT HOGESCHOOL ROTTERDAM

TREASURYSTATUUT HOGESCHOOL ROTTERDAM TREASURYSTATUUT HOGESCHOOL ROTTERDAM 1. Voorwoord Hogeschool Rotterdam is een onderwijsinstelling die, grotendeels, wordt gefinancierd uit publieke middelen. De hogeschool ontvangt deze publieke middelen

Nadere informatie

Risicoprofielen. Het belang van een passend risicoprofiel. HOF HOORNEMAN BANKIERS NV Risicoprofielen 1

Risicoprofielen. Het belang van een passend risicoprofiel. HOF HOORNEMAN BANKIERS NV Risicoprofielen 1 Risicoprofielen Het belang van een passend risicoprofiel HOF HOORNEMAN BANKIERS NV Risicoprofielen 1 Hof Hoorneman Bankiers is een onafhankelijke vermogensbeheerder met een bankvergunning. Wij hebben als

Nadere informatie

Risicoprofielen voor Vermogensbeheer A la Carte

Risicoprofielen voor Vermogensbeheer A la Carte Risicoprofielen voor Vermogensbeheer A la Carte Inleiding Onze risicoprofielen 1. Wat is een risicoprofiel? 2. Wat zijn vermogenscategorieën? 3. Welke risicoprofielen gebruiken wij? Uw risicoprofiel 4.

Nadere informatie

Benchmark Benchmark matching portefeuille. Benchmark matching portefeuille

Benchmark Benchmark matching portefeuille. Benchmark matching portefeuille Bijlage 5 srichtlijnen A. srichtlijnen Ingangsdatum: 1 januari 2014 Beheerder dient de beleggingsrestricties ten aanzien van de samenstelling van de portefeuille en de toelaatbare risico's ln acht te nemen,

Nadere informatie

Treasurystatuut Nordwin College

Treasurystatuut Nordwin College Treasurystatuut Nordwin College Vastgesteld bij RvT-besluit 24 november 2016 Treasurystatuut van Nordwin College gevestigd te Leeuwarden Het treasurystatuut kent de volgende opbouw: 1. inleiding 2. uitgangspunten,

Nadere informatie

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2017

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2017 Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum Jaarrapport 2017 Inhoudsopgave Pagina Verslag van het bestuur 2 Doelstelling van de Stichting 2 Economie en financiële markten 2 Beleggingsbeleid Portefeuille 2 Stortingen

Nadere informatie

1.2 De vermogensbeheerder heeft op het beroepschrift en genoemde brief gereageerd bij brieven van 5 februari onderscheidenlijk 1 april 2014.

1.2 De vermogensbeheerder heeft op het beroepschrift en genoemde brief gereageerd bij brieven van 5 februari onderscheidenlijk 1 april 2014. Uitspraak Commissie van Beroep 2014-026 d.d. 3 september 2014 (mr. F.R. Salomons, voorzitter, mr. A. Bus, mr. J.B. Fleers, mr. F.P. Peijster en mr. J.B.B.M. Wuisman, leden, en mr. M.J. Drijftholt, secretaris)

Nadere informatie

TREASURYSTATUUT. 1.6. EER-landen (Europese Economische ruimte) Dit zijn de EU-lidstaten aangevuld met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

TREASURYSTATUUT. 1.6. EER-landen (Europese Economische ruimte) Dit zijn de EU-lidstaten aangevuld met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. goedgekeurd conform artikel 7 lid 1 statuten in vergadering RvT PCOU: 15-04-2009 goedgekeurd conform artikel 7 lid 1 statuten in vergadering RvT Willibrord: 22-04-2009 vastgesteld door CvB PCOU/Willibrord:

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-31 d.d. 30 januari 2012 (de heer mr. J. Wortel, voorzitter, en de heer drs. L.B. Lauwaars RA en de heer R.H.G. Mijné, leden en tevens mevrouw

Nadere informatie

Stichting Stad Rotterdam anno 1720. Jaarverslag 2014

Stichting Stad Rotterdam anno 1720. Jaarverslag 2014 Stichting Stad Rotterdam anno 1720 Jaarverslag 2014 Barendrecht, 10 april 2015 BESTUURSVERSLAG OVER HET BOEKJAAR 2014 ALGEMEEN De stichting Stad Rotterdam anno 1720 is opgericht op 26 juni 2006 en per

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Longfonds

Beleggingsstatuut Longfonds Beleggingsstatuut Longfonds April 2016 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Wet- en regelgeving... 3 2. Financiële middelen... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Schulden en reserves... 4 2.3 Doel en tijdshorizon

Nadere informatie

Treasurystatuut. Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d.

Treasurystatuut. Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d. Treasurystatuut Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d. 1. Inleiding Onder treasury is te verstaan: het sturen en het beheersen

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 18 december 2017 Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico

Nadere informatie

Treasury Statuut Vastgesteld 10 april 2017

Treasury Statuut Vastgesteld 10 april 2017 Treasury Statuut Treasury Statuut Vastgesteld 10 april 2017 Inleiding Treasury is het sturen en het beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d S t a t e n v o o r s t e l Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Voorstel tot wijziging treasurystatuut Statenvergadering: 3 oktober 2002 Agendapunt: 21 1. Wij stellen

Nadere informatie

Risico s en kenmerken van beleggen

Risico s en kenmerken van beleggen Risico s en kenmerken van beleggen 1. Risico s en kenmerken in het algemeen Beleggen brengt risico s met zich mee. Vaak geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico s. Ook geldt dat in het

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen

Achmea life cycle beleggingen Achmea life cycle beleggingen Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Interpolis. Glashelder Achmea life cycle beleggingen Als pensioenverzekeraar beleggen

Nadere informatie

2.4 Paragraaf 4 Financiering en beleggingen

2.4 Paragraaf 4 Financiering en beleggingen 2.4 Paragraaf 4 Financiering en beleggingen Deze paragraaf gaat over het beheer van de financiële middelen (treasury). De kaders voor het op een verantwoorde manier beheren van de financiële middelen worden

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie 22 november 2013 1 Inhoudsopgave Wat belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 22 februari Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 22 februari Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 22 februari 2018 Zwitserleven Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico 3 2 Wijziging

Nadere informatie

Informatie over beleggingsbeleid particulier vermogensbeheer. 1) Op welke beleggingsovertuigingen baseert Index People haar dienstverlening?

Informatie over beleggingsbeleid particulier vermogensbeheer. 1) Op welke beleggingsovertuigingen baseert Index People haar dienstverlening? Informatie over beleggingsbeleid particulier vermogensbeheer 1) Op welke beleggingsovertuigingen baseert Index People haar dienstverlening? Welke principes vormen de basis voor het beleggingsbeleid en

Nadere informatie

Sequoia Vermogensbeheer zal daarom een goed beeld moeten hebben van:

Sequoia Vermogensbeheer zal daarom een goed beeld moeten hebben van: Risicoprofielen Inleiding Bij het nemen van financiële beslissingen is het van belang een optimale afstemming te vinden tussen uw huidige en gewenste situatie én uw mogelijkheden. Uw persoonlijke doelen

Nadere informatie

Treasurystatuut Versie 2015

Treasurystatuut Versie 2015 Treasurystatuut Versie 2015 Panta Rhei, stichting voor r.k., algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs Datum 14 december 2015 Bestuurskantoor Panta Rhei Overgoo 13 Postbus 103 2270 AC Voorburg info@stichtingpantarhei.nl

Nadere informatie

Portefeuilleoverzicht. Voorbeeld

Portefeuilleoverzicht. Voorbeeld Portefeuilleoverzicht Voorbeeld Portefeuillerapportage 31 december 2011 Portfolio Review Meerweg 7 1405 BA Bussum Rekening(en) Voorbeeld rapportage Rekeningnaam Service Hoofdrekening Depotbank 1 Voorbeeld

Nadere informatie

R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van Den Bosch

R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van Den Bosch Algemene informatie Informatie-memorandum ter zake van deelname in het R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van Den Bosch R.K. Beleggingsfonds van het Bisdom van s-hertogenbosch Het R.K. Beleggingsfonds

Nadere informatie

Inhoud 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 3 3. INTERNE ORGANISATIE TREASURY FUNCTIE 5 4. TREASURYPARAGRAAF 5

Inhoud 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 3 3. INTERNE ORGANISATIE TREASURY FUNCTIE 5 4. TREASURYPARAGRAAF 5 Treasury Statuut MT: Besproken: 21 februari 2017 CvB: Vastgesteld: 12 februari 2017 Raad van Toezicht Goedgekeurd: 6 maart 2017 MR: Besproken: 4 april 2017 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds)

Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds) Beleggingsstatuut Longfonds (voorheen Astma Fonds) April 2012 Inhoud 1. Algemeen...3 1.1 Inleiding...3 1.2 Wet- en regelgeving...3 2. Financiële middelen...3 2.1 Algemeen...3 2.2 Schulden en reserves...4

Nadere informatie

Vermogensbeheerder particulier - Beleggingsproducten

Vermogensbeheerder particulier - Beleggingsproducten Vermogensbeheerder particulier - Beleggingsproducten Beschrijving De vermogensbeheerders van Van Tornhout & Partners bespreken allerlei producten met hun cliënten. Hierna volgen vijf situaties waarin verschillende

Nadere informatie

Richtlijn Financieel Beheer Goede Doelen Richtlijn vastgesteld op 22 juni 2017

Richtlijn Financieel Beheer Goede Doelen Richtlijn vastgesteld op 22 juni 2017 Richtlijn Financieel Beheer Goede Doelen Richtlijn vastgesteld op 22 juni 2017 Deze richtlijn heeft betrekking op reserves en fondsen en het verantwoord beheer daarvan. Hierbij gaat het om alle vormen

Nadere informatie

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Deze toelichting maakt integraal onderdeel uit van het aanvraag/opdracht- en wijzigingsformulier c.q. de overeenkomst Rabo LevensloopSparen/Beleggen. Bewaar

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 6.9

Aan de raad AGENDAPUNT 6.9 Aan de raad AGENDAPUNT 6.9 Treasurystatuut 2010 Voorstel: het Treasurystatuut 2010 vaststellen. Inleiding In februari 2009 hebben wij u geïnformeerd over de treasury bij onze gemeente. Aanleiding hiervoor

Nadere informatie

Advies Commissie Parameters

Advies Commissie Parameters Advies Commissie Parameters Voorstel tot herziening van verwachte rendementen Sprenkels&Verschuren Maart 2014 Copyright 2014 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document of een deel

Nadere informatie

Fondsen van De Goudse

Fondsen van De Goudse Fondsen van De Goudse Informatie voor de klant In deze brochure vindt u de verkorte jaarverslagen van de beleggingsfondsen binnen Aktief Sparen en het Flexx Vermogensplan. Als u het volledige jaarverslag

Nadere informatie

VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS AVEBE 19 APRIL 2011

VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS AVEBE 19 APRIL 2011 VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS AVEBE 19 APRIL 2011 VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS AVEBE 1.1 Het beleggingsproces Het beleggingsproces vormt de randvoorwaarden

Nadere informatie

Het verzoek aan de rvc is goedkeuring te verlenen aan dit voorgenomen besluit.

Het verzoek aan de rvc is goedkeuring te verlenen aan dit voorgenomen besluit. Memo Dorpstraat 48-50 Postbus 35 2390 AA Hazerswoude dorp Telefoon 0172-583111 Fax 0172-583110 e-mail: info@ habekowonen.nl Aan : raad van commissarissen Van : Martin Bogerd Datum : 14-09-2017 Betreft

Nadere informatie

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2015

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2015 Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum Jaarrapport 2015 Inhoudsopgave Pagina Verslag van het bestuur 2 Doelstelling van de Stichting 2 Economie en financiële markten 2 Beleggingsbeleid Portefeuille 2 Stortingen

Nadere informatie

Achtergestelde capital securities en perpetuals van Aegon

Achtergestelde capital securities en perpetuals van Aegon Achtergestelde capital securities en perpetuals van Aegon Author : G.K. van Dommelen Date : 21-11-2013 Deel 2 van 2, (publicatiedatum: 21 november 2013) Vorige week hebben wij het eerste deel gepubliceerd

Nadere informatie

Implementatie Regeling beheerst beloningsbeleid Wft 2011 bij BNG

Implementatie Regeling beheerst beloningsbeleid Wft 2011 bij BNG Implementatie Regeling beheerst beloningsbeleid Wft 2011 bij BNG Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bng.nl Vastgesteld door de Raad van Bestuur op en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-377 d.d. 10 december 2015 (mr. J. Wortel, voorzitter, prof. drs. A.D. Bac RA en mr. E.L.A. Van Emden, leden en mr. R. de Kruif, secretaris)

Nadere informatie

Stichting Fonds Aankoop en. Onderhoud Molens (FAOM)

Stichting Fonds Aankoop en. Onderhoud Molens (FAOM) Stichting Fonds Aankoop en Onderhoud Molens (FAOM) Jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Bestuursverslag 3 Balans per 31 december 5 Staat van baten en lasten 6 Toelichting 7 jaarrekening 2012.docx 2 Bestuursverslag

Nadere informatie

Vermogensbeheerrapportage

Vermogensbeheerrapportage A.B. Stier en/of C.D. Stier-Jansen NL01BINK0123456789 256500 Kerkstraat 1 1000 AB Amsterdam Nederland Care IS vermogensbeheer Mgr. Cornelis Veermanlaan 1G 1131 KB Volendam Tel: 0299-720961 Email: info@care-is.nl

Nadere informatie

Tekst Nationaal regime MiFID. Bijlage. Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2. toetsterm 1

Tekst Nationaal regime MiFID. Bijlage. Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2. toetsterm 1 ijlage Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2 Nummer Termen T* toetsterm 1 Eindterm 5a: De personen zijn in staat met betrekking tot financiële instrumenten uit te leggen aan de consument waarom

Nadere informatie

Onderbouwing van de rendementsverwachtingen

Onderbouwing van de rendementsverwachtingen Onderbouwing van de rendementsverwachtingen 2013 Portfolio Management Ostrica BV Februari 2013 Rendementsverwachtingen Ostrica 2013 In dit document wordt een onderbouwing gegeven van de rendementsverwachtingen

Nadere informatie

Treasury statuut. Versiebeheer V2, Besluitvormingscyclus 6 Vaststelling RvT Vastgesteld CvB

Treasury statuut. Versiebeheer V2, Besluitvormingscyclus 6 Vaststelling RvT Vastgesteld CvB Versiebeheer V2, 29-3-2018 Gemaakt door W. Kock Besluitvormingscyclus 6 Vaststelling RvT 28-5-2018 Vastgesteld CvB 28-5-2018 Treasury statuut Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 1 december Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 1 december Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 1 december 2018 Zwitserleven Beleggingsfondsen 1 december 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 3 'Fondsstructuur', paragraaf 3.4 'Beheerder' 3 2 Wijziging Hoofdstuk 7 Kosten

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Versie 2015-06 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn

Nadere informatie

Toelichting Utrecht, 29 november 2013

Toelichting Utrecht, 29 november 2013 Toelichting Utrecht, 29 november 2013 SNS Beleggingsfondsen Beheer B.V., de beheerder van SNS Beleggingsfondsen N.V., maakt hierbij, op grond van artikel 4:47 van de Wet op het financieel toezicht, bekend

Nadere informatie

Beleggingsstatuut Stichting Elisabeth Strouven

Beleggingsstatuut Stichting Elisabeth Strouven Beleggingsstatuut Stichting Elisabeth Strouven 1. Algemeen 1.1. Maatschappelijk kader Stichting Elisabeth Strouven (hierna ES) is zich terdege bewust van haar maatschappelijke positie in verband waarmee

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-249 d.d. 27 mei 2013 (prof.mr. C.E. du Perron, voorzitter, de heer drs. L.B. Lauwaars RA en de heer R.H.G. Mijné, leden en mevrouw mr.

Nadere informatie

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 april 2017

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 april 2017 Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 april 2017 Betreft: I. Wijziging Hoofdstuk 11 Supplementen, onderdeel 11.1 Zwitserleven Aandelenfonds, paragraaf 11.1.1 Beleggingsbeleid...

Nadere informatie

Bijlage 1: Berekening van de risicowijzer

Bijlage 1: Berekening van de risicowijzer Bijlage 1: Berekening van de risicowijzer De risicomaatstaf die voor de berekening van de risicowijzer wordt gebruikt is de standaarddeviatie van de rendementen. Deze risicomaat kent beperkingen, maar

Nadere informatie

Treasurystatuut Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Treasurystatuut Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gelet op: de Wet financiering decentrale overheden (Wet FiDO) en de Financiële verordening Veiligheidsregio

Nadere informatie

NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR NEFROLOGIE TE UTRECHT. Rapport inzake jaarstukken maart 2019

NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR NEFROLOGIE TE UTRECHT. Rapport inzake jaarstukken maart 2019 NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR NEFROLOGIE TE UTRECHT Rapport inzake jaarstukken 2018 13 maart 2019 INHOUDSOPGAVE Pagina BEOORDELINGSVERKLARING 1 Opdracht 4 2 Algemeen 5 3 5 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

Beleggen bij Schretlen & Co

Beleggen bij Schretlen & Co Beleggen bij Schretlen & Co 30.0.120 Beleggen bij Schretlen_PMS_V2.indd 1 09-01-14 13:52 Beleggen bij Schretlen & Co Voordat u bij Schretlen & Co gaat beleggen, willen wij u informeren over hoe wij tegen

Nadere informatie

Uitgangspunten Het treasurybeleid van de Stichting maakt deel uit van het financiële beleid van de Stichting.

Uitgangspunten Het treasurybeleid van de Stichting maakt deel uit van het financiële beleid van de Stichting. Treasury Statuut Inleiding Algemeen Treasury is het sturen en beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële stromen, de financiële posities

Nadere informatie

ONDERWIJSSTICHTING KEMPENKIND EERSEL

ONDERWIJSSTICHTING KEMPENKIND EERSEL TREASURYSTATUUT ONDERWIJSSTICHTING KEMPENKIND EERSEL 1 INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 3 2. Treasurybeleid 3 2.1. Uitgangspunten 3 2.2. Doelstellingen 4 2.3. Treasury instrumenten. 4 3. Organisatie en bevoegdheden

Nadere informatie

Bijlage Beleggen. 1. Algemene risico s van beleggen. 1.3.. Wat is valutarisico? 1.1. Wat is koersrisico? 1.4.. Wat is marktrisico?

Bijlage Beleggen. 1. Algemene risico s van beleggen. 1.3.. Wat is valutarisico? 1.1. Wat is koersrisico? 1.4.. Wat is marktrisico? Bijlage Beleggen In deze bijlage bij de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO leest u over: de algemene risico s van beleggen (hoofdstuk 1); en de kenmerken en risico s van soorten beleggingsproducten (hoofdstuk

Nadere informatie

Vragenlijst. - in te vullen door financieel adviseur -

Vragenlijst. - in te vullen door financieel adviseur - Vragenlijst - in te vullen door financieel adviseur - Vaststelling risicoprofiel Voor de bepaling van het risicoprofiel dient uw cliënt de volgende acht vragen naar waarheid te beantwoorden. 1. Met welke

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG Stichting HORA te Lunteren

FINANCIEEL VERSLAG Stichting HORA te Lunteren FINANCIEEL VERSLAG 2013 Stichting HORA te Lunteren INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarverslag 2013 1.1 Algemeen 3 1.2 Bestuursverslag 4 2. Jaarrekening 2013 2.1 Balans per 31 december 2013 6 2.2 Staat van baten

Nadere informatie

RICHTLIJN FINANCIEEL BEHEER GOEDE DOELEN

RICHTLIJN FINANCIEEL BEHEER GOEDE DOELEN RICHTLIJN FINANCIEEL BEHEER GOEDE DOELEN Deze richtlijn heeft betrekking op reserves en fondsen en het verantwoord beheer daarvan. Hierbij gaat het om alle vormen van beheer, dat wil zeggen alle spaar-

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Steunvermogen. van GGZ Delfland

JAARREKENING Stichting Steunvermogen. van GGZ Delfland JAARREKENING 2017 Stichting Steunvermogen van GGZ Delfland Jaarrekening Stichting Steunvermogen 2016 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Bladzijde I Stichting Steunvermogen van GGZ Delfland 1. Doelstelling 3 II Bestuur

Nadere informatie

Treasurystatuut Samenwerkingsverband Driegang (SWV 28-16)

Treasurystatuut Samenwerkingsverband Driegang (SWV 28-16) Treasurystatuut Samenwerkingsverband Driegang (SWV 28-16) Vastgesteld door het bestuur d.d. 12/12/2016, goedkeuring door ALV d.d. 18/05/2017 Inleiding Dit statuut bevat de algemene grondslagen en beginselen

Nadere informatie

BIJLAGE 2 BELEGGINGSRICHTLIJNEN. 1. Beleggingsbeleid

BIJLAGE 2 BELEGGINGSRICHTLIJNEN. 1. Beleggingsbeleid BIJLAGE 2 BELEGGINGSRICHTLIJNEN 1. Beleggingsbeleid Het beleggingsbeleid geeft de grenzen aan die het bestuur de komende jaren wil hanteren bij het beleggen van het vermogen dat onder beheer heeft. Het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2868 30 januari 2015 Beleidsregels van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 27 januari 2015, nr. 2014-0000068292

Nadere informatie

Agendapunt 10b. Jaarrekening SNF. Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124

Agendapunt 10b. Jaarrekening SNF. Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124 Agendapunt 10b Jaarrekening SNF Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 124 Agendapunt 10b Jaarrekening SNF 125 Stichting Scouting Nederland Fonds, Leusden (alle bedragen in euro's) Jaarrekening 2010 Balans per

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q4 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q4 2017 2 I nleiding Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q4 2017 3 Resultaten 4 Vooruitblik Kwartaalbericht Q4 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten

Nadere informatie