INZICHT IN UITVOERING. Jaarverslag 2014 OMGEVINGSDIENST GRONINGEN. 13 februari 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INZICHT IN UITVOERING. Jaarverslag 2014 OMGEVINGSDIENST GRONINGEN. 13 februari 2015"

Transcriptie

1 1 INZICHT IN UITVOERING Jaarverslag 2014 OMGEVINGSDIENST GRONINGEN 13 februari 2015

2 2 Inhoudsopgave 1. INLEIDING De Omgevingsdienst Groningen De Omgevingsdienst in Dit jaarverslag RESULTATEN EN PRESTATIES VAN DE OMGEVINGSDIENST Goede vergunningen, actualiteit en naleefgedrag De productie van de Omgevingsdienst Vergunningverlening, toezicht en advies in RESULTATEN EN PRESTATIES VOOR UW ORGANISATIE VERGUNNINGEN EN NALEVING IN EEN AANTAL THEMA'S...14 BIJLAGE: JAARCIJFERS VOOR UW ORGANISATIE

3 3 1. INLEIDING 1.1 De Omgevingsdienst Groningen De Omgevingsdienst verzorgt vanaf 1 november 2013 voor de Groninger gemeenten en de provincie Groningen de taken van vergunningverlening, toezicht, handhaving en advies op het gebied van milieu, bouwen en wonen. Bij de Omgevingsdienst zijn kennis en ervaring van specialisten en allrounders van de verschillende Groninger overheden samengebracht. Het belangrijkste doel van de Omgevingsdienst is het verhogen van de kennis en daarmee het verhogen van de kwaliteit van het werk. De 23 Groninger gemeenten en de provincie Groningen zijn opdrachtgever en eigenaar van de Omgevingsdienst. De Omgevingsdienst werkt nauw samen met andere overheidsorganisaties, zoals de Veiligheidsregio, de waterschappen, Rijkswaterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Openbaar Ministerie. Samen met zijn opdrachtgevers en partners zet de Omgevingsdienst zich in voor een leefbaar, veilig en gezond Groningen. Het werkgebied is vooral de provincie Groningen. Waar het gaat om de veiligheid rondom risicovolle bedrijven, zoals de grote chemiebedrijven, is de Omgevingsdienst ook eindverantwoordelijk voor de taken van vergunningverlening, toezicht, handhaving en advies in Noord-Nederland (Drenthe, Fryslân en Groningen). 1.2 De Omgevingsdienst in 2014 De Omgevingsdienst en zijn opdrachtgevers werken aan een gezamenlijk belang en dat is bijdragen aan een betere leefomgeving. Verschillende opdrachtgevers hebben in de loop van 2014 gezegd dat zij reeds een duidelijke kwaliteitsverbetering van de Omgevingsdienst zien. Zij ervaren betere producten en betere dienstverlening. De zeer grote inspanning voor de vergunningen voor Google is hier een voorbeeld van, evenals versneld afgegeven vergunningen voor woningbouw en evenementen, het wegwerken van een achterstand in bouwtoezicht en snel ingezet toezicht in overlastsituaties. De Omgevingsdienst is afhankelijk van goede verbindingen met zijn opdrachtgevers om goede producten te leveren. Digitale dossieruitwisseling, goede bemensing van loketten en snelle besluitvorming zijn essentieel. Deze verbindingen werken nog niet overal even goed. De Omgevingsdienst levert daarvoor soms extra diensten als loketbemensing en postverzending. De Omgevingsdienst gaat hier in 2015 actief mee verder door 1 vth-systeem te realiseren, met een eenduidige werkwijze en een eenduidige manier van het vastleggen van gegevens. Het eigen huis van de Omgevingsdienst is in 2014 verder ingericht. Dit heeft tijd en energie gekost en is in een aantal gevallen ten koste gegaan van de taken van vergunningverlening, toezicht en advies. De Omgevingsdienst gaat hiermee in 2015 actief verder.

4 4 1.3 Dit jaarverslag Dit jaarverslag beschrijft de resultaten en prestaties van de Omgevingsdienst in 2014 en geeft meer inzicht in de uitvoering van de taken van vergunningverlening, toezicht en advisering. Er is begin 2015 meer in beeld over de uitvoeringstaken dan bij de opdrachten en het uitvoeringsprogramma begin 2014 bekend was. Opdrachten zijn scherper geworden en beelden over de leefomgeving en taakuitvoering zijn duidelijker geworden. Deze inzichten ontbraken voor 2014 of waren versnipperd en verschillend geformuleerd. In hoofdstuk 2 leest u over de resultaten in termen van goede en actuele vergunningen en naleefgedrag. Daarnaast is de productie verantwoord in een vergelijking met de oorspronkelijke planning en beschikbare capaciteit zoals verwoord in het Uitvoeringsprogramma 2014 van de Omgevingsdienst. In dit hoofdstuk vindt u ook een korte beschrijving van de stand van zaken van de afdelingen Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, Advies. In hoofdstuk 3 leest u over de resultaten en prestaties voor uw organisatie. Wij benoemen een aantal opvallende zaken, gevolgd door een totaaloverzicht van de aantallen producten in 3 productgroepen/afdelingen van de Omgevingsdienst. Een totaaloverzicht van alle geleverde producten aan uw organisatie vindt u in de cijferbijlage. In hoofdstuk 4 leest u een verslag van de stand van zaken met betrekking tot een aantal thema's die centraal staan bij de Omgevingsdienst. De bijlage Cijferoverzicht bevat een overzicht van de geleverde producten voor uw organisatie in Dit overzicht is opgezet in lijn met het rapportageformat dat is besproken met het opdrachtgeversplatform.

5 5 2. RESULTATEN EN PRESTATIES VAN DE OMGEVINGSDIENST 2.1 Goede vergunningen, actualiteit en naleefgedrag De Omgevingsdienst heeft gewerkt aan de resultaten goede vergunningen, actuele vergunningen en goed naleefgedrag. Deze termen worden in de kwaliteitscriteria regelmatig benoemd als eindresultaten (outcome/output) van de inzet op vergunningverlening, toezicht en advies. Goede vergunningen Goede vergunningen betekent voor de Omgevingsdienst dat de totstandkoming van de vergunning volgens bepaalde maatstaven geborgd is. In 2014 zijn collegiale toetsen uitgevoerd, evenals juridische toetsen en handhaafbaarheidstoetsen. Door het bij elkaar brengen van verschillende capaciteiten en ervaringen worden vergunningen beter opgesteld, beter afgestemd met de wensen van aanvragers en belanghebbenden en beter houdbaar bij bezwaar en beroep. Dit is in 2014 vooral voor de Wabo-vergunningen en het Wabo-toezicht gebeurd. Vergunningverleners en toezichthouders hebben meldingen Activiteitenbesluit afgehandeld, om te beoordelen of die meldingen aansluiten bij de regulering die vergunningen en de wet bedoelen. In veel gevallen zijn de vergunningtermijnen behaald, waar dat niet is gebeurd zijn daar redenen voor benoemd en is dit gecommuniceerd met betrokkenen. De Omgevingsdienst heeft altijd een afweging gemaakt tussen het binnen de termijn afgeven van een, mogelijk ondeugdelijke, vergunning en het langer werken aan een vergunning die met betere kwaliteit geleverd is. Actuele vergunningen In 2014 heeft de Omgevingsdienst een groot deel van het vergunningbestand van zijn opdrachtgevers geanalyseerd en gezien dat er een heel aantal vergunningen zo oud is dat het te onduidelijk is of deze nog actueel zijn. De oudste vergunning dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dit overzicht was niet bij de opdrachtgevers beschikbaar. De Omgevingsdienst gaat in de komende jaren de actualisatie van vergunningen projectmatig oppakken. Op grond van artikel 2.30 van de Wabo moet het bevoegd gezag regelmatig bezien of de voorschriften die aan een (omgevings-)vergunning zijn verbonden, nog toereikend zijn gezien de ontwikkelingen op het gebied van de technische mogelijkheden tot bescherming van het milieu en de ontwikkelingen met betrekking tot de kwaliteit van het milieu. Vervolgens is in artikel 2.31 van de Wabo aangegeven in welke gevallen het bevoegd gezag voorschriften van de omgevingsvergunning moet dan wel kan wijzigen. Specifiek voor IPPC-inrichtingen geldt de wettelijke verplichting dat binnen een termijn van 4 jaar na bekendmaking van de van toepassing zijnde BBT-conclusies

6 6 (Best Beschikbare Technieken) de vergunning(voorschriften) daaraan moeten worden getoetst en zo nodig worden geactualiseerd. De actualisering van milieuvergunningen heeft in de afgelopen jaren niet altijd adequaat plaatsgevonden. Dit kan er toe leiden dat het actualisatieprogramma in de komende jaren moet worden geïntensiveerd door de ontstane achterstanden. De omvang van het actualiseringsprogramma voor de komende jaren wordt in 2015 inzichtelijk gemaakt. Naleving van regels voor veiligheid, leefbaarheid en gezondheid Naleefgedrag Naleefgedrag is een begrip dat gebruikt wordt om te beoordelen of en hoe een bedrijfseigenaar of een burger zich aan de regels van de vergunning of de melding Activiteitenbesluit en andere regelgeving houdt. Goed naleefgedrag gaat er vanuit dat eigenaren en burgers zich spontaan aan die regels houden en dat de inzet van de overheid om naleving af te dwingen met formele instrumenten niet nodig is. Na jaren van inzet op vergunningverlening en toezicht in Nederland zou minstens de helft van een branche of doelgroep zich wel spontaan aan de geldende regels moeten houden. Naleefgedrag verschilt per branche, per activiteit, per doelgroep en per persoon. De Omgevingsdienst wil zijn doelstellingen en rapportage de komende jaren aandacht besteden aan het inventariseren en zonodig verbeteren van het concrete naleefgedrag van verschillende groepen en individuen. Hiervoor worden gegevens verzameld om gericht te kunnen plannen en programmeren. Hoe hoger het naleefgedrag is, hoe minder extra inzet van de overheid nodig is. In 2014 heeft de Omgevingsdienst meer inzicht gekregen in het naleefgedrag van branches, doelgroepen en individuen. Hierover leest u in de resultaten van uw organisatie en in de resultaten bij een aantal thema's.

7 7 2.2 De productie van de Omgevingsdienst De Omgevingsdienst is een nieuwe organisatie die voor 24 verschillende opdrachtgevers werkt. De inrichting van die organisatie intern en van de samenwerkingsprocessen met de opdrachtgevers kosten energie en tijd. Hiervoor is 3 jaar uitgetrokken. In het eerste jaar (2014) is de nadruk gelegd op het realiseren van de productie. In het tweede jaar (2015) komt daar de borging en verbetering van de kwaliteit bij. In het derde jaar (2016) kan daarna de efficiencyslag worden gemaakt. De personele bezetting van de Omgevingsdienst is in 2013 en 2014 samengesteld uit de voormalige medewerkers van de opdrachtgevers. Hierbij zijn ook vacatures, langdurige zieken en aanspraken op extra verlof (volgens het sociaal statuut) meegenomen. Hierdoor is de personele capaciteit pas halverwege 2014 op orde gekomen. Een belangrijke uitdaging voor 2014 was het inrichten van de verbindingen tussen de Omgevingsdienst en zijn opdrachtgevers. Dit betreft zowel de individuele dossiers als de opdrachtrealisatie. Het realiseren van een goede communicatie en digitalisering kost tijd. Hier zijn grote stappen in gemaakt. De sturing op de realisatie ontwikkelt zich op dezelfde manier. In 2014 is gestuurd op de productie. De volgende jaren komt daar ook de sturing op ingebrachte opdrachten, takenpakketten en uren bij. Een bedrijfsvoering inrichten kost tijd en is afhankelijk van beschikbare systemen, personen en verbindingen. Het gebrek aan actuele digitale dossiers bij diverse opdrachtgevers zorgt regelmatig voor vertraging in de afhandeling van opdrachten. Net als het verkeerd of traag opstarten van een procedure waardoor een deel van een termijn al verlopen kan zijn voordat een vergunningaanvraag of melding bij de Omgevingsdienst binnen is. Ook intern moet de Omgevingsdienst een aantal werkprocessen op orde brengen. Het hanteren van de verschillende formats voor beschikkingen van de opdrachtgevers vereist voor de Omgevingsdienst extra aandacht voor juridische kwaliteit. In onderstaande tabel leest u de productiecijfers van de Omgevingsdienst in De genoemde aantallen betreffen afgeronde producten. De producten die in behandeling zijn, zijn hierin niet meegeteld. Aan deze producten zijn in 2014 wel uren besteed die zijn meegenomen in het urentotaal. Soms zijn dit veel uren, omdat een product bijna klaar is maar nog niet de status afgerond heeft. Bij deze aantallen moet u er rekening mee houden dat niet alle werkzaamheden in een product zijn te vertalen. Dit betreft onder andere het inrichten van de bedrijfsvoering, projecten en contactzaken. Deze zijn alleen in uren uitgedrukt. OMGEVINGSDIENST GRONINGEN Gepland Gerealiseerd UV P Reguleren = v ergunningen en meldingen Controleren = toezic ht en handhav ing Adviseren = procedureel en zelfstandig Produc ten totaal: Uren totaal:

8 8 3 productgroepen gepland, meer dan 25 gerealiseerd Het is moeilijk om een vergelijking te maken tussen geplande en gerealiseerde aantallen producten omdat bij de opdrachtverlening voor 2014 heel grof is gepland op de producten Vergunningen, Toezicht & Handhaving, en Advies. Bij het opstellen van de producten- en dienstencatalogus in 2014 is gebleken dat er veel verschillende producten, meer dan vijfentwintig, onder deze drie categorieën vallen. U ziet dit terug in de bijlage met jaarcijfers. Voor 2015 wordt gewerkt met een betere opdrachtverlening. De Omgevingsdienst heeft meer producten van vergunningverlening en toezicht afgehandeld dan was gepland. De planningen zijn gehaald voor vergunningverlening, voor bouwtoezicht en APV-toezicht en voor advies. Milieutoezicht en bodemtoezicht zijn niet geheel gerealiseerd volgens planning. Het achterstallig werk wordt in 2015 met voorrang uitgevoerd. Hierover zijn afspraken gemaakt met de desbetreffende opdrachtgevers. Ditzelfde geldt voor het bodemtoezicht. 84 procent van productie-uren gerealiseerd De Omgevingsdienst heeft in procent van de geplande uren gerealiseerd. Het verschil tussen geplande en gerealiseerde uren is vooral te verklaren doordat de personele bezetting pas halverwege 2014 op orde is gekomen en doordat de ontwikkeluren van de Omgevingsdienst als nieuwe organisatie groter zijn gebleken dan gedacht. Hierbij zijn ook veel uren besteed aan contactzaken en projecten ter ondersteuning van de opdrachtgevers. Dit betreft onder andere de ondersteuning van de klantcontactcentra, postverzending, digitalisering, rapportage en vth-registratie. Percentage gerealiseerde uren 2014 december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari

9 9 Kwaliteit ontwikkelen De kracht van de Omgevingsdienst is een snelle en tijdige levering van producten van vergunningverlening, toezicht en advies, juist daar waar specialistische kennis en ervaring nodig is. Deze kwaliteit varieerde begin 2014 per medewerker, vooral vanwege het verschillende kennisniveau van de personele inbreng van de opdrachtgevers en ook vanwege de veranderende wet- en regelgeving. De Omgevingsdienst heeft in 2014 gewerkt aan de borging van de kwaliteit van zijn producten door onder andere standaarden en opdrachtformulieren te ontwikkelen. Daarnaast wordt het personeel geschoold zodat een gelijke kennis van de wet- en regelgeving ontstaat. Verschillende opdrachtgevers hebben aangegeven dat zij van deze kennisverbetering hebben geprofiteerd. Dit is duidelijk te merken aan de adviesfunctie van de Omgevingsdienst die regelmatig wordt overvraagd. Veel meer klachtafhandeling Ingebrachte pakketten Veel opdrachtgevers hadden bij de start van de Omgevingsdienst in 2013 hoge verwachtingen, die niet meteen haalbaar zijn gebleken. De opdrachten waren onderling verschillend en deels onduidelijk geformuleerd, zodat vertaling naar een concrete werkplanning lang heeft geduurd. Van de meeste opdrachtgevers is niet inzichtelijk wat het totale takenpakket is, waardoor de realiteit van de jaaropdracht moeilijk is te beoordelen. In de loop van 2014 is gebleken dat de opdracht voor milieutoezicht veel hoger is gesteld dan de opdrachtgevers in voorgaande jaren zelf hebben gerealiseerd. Ook zijn er achterstanden uit voorgaande jaren ingepland. Dit is niet allemaal in één jaar te realiseren. Voor 2015 is een verbeterslag gemaakt en worden de jaaropdrachten gecommuniceerd met behulp van het afgesproken rapportageformat.

10 Vergunningverlening, toezicht en advies in 2014 Vergunningen en meldingen De Omgevingsdienst levert vergunningen die een collegiale, juridische en handhaafbaarheidstoets hebben ondergaan. Bij veel vergunningen is advies van (interne) specialisten ingezet. De Omgevingsdienst is een project gestart om te komen tot een actualisatieprogramma van milieuvergunningen voor de komende jaren vanwege veranderende regelgeving en beleid. Dit programma betreft allereerst de inrichtingen die onder het bevoegd gezag van de provincie vallen en die inrichtingen, waarvan per 1 januari 2014 het bevoegd gezag van de provincie is overgedragen aan de de gemeenten. Producten vergunningverlening 2014 Advies proceduregebonden APV-vergunning Behandeling sloopmelding Omgevingsvergunning beperkte milieutoets Behandeling melding activiteitenbesluit Wabovergunning APV enkelvoudig Wabovergunning milieu Wabovergunning bouw Wabovergunning uitgebreide procedure Vergunning in strijd met bestemmingsplan Advies MER Vooroverleg Wabo Oriëntatiefase Wabo Toezicht en handhaving Voor milieutoezicht is begin dit jaar een planning voor alle 24 opdrachtgevers als geheel gemaakt. De Omgevingsdienst voert begin 2015 een inhaalslag uit voor de uitvoering. Bij enkele opdrachtgevers werkt de toegang tot de vth-applicatie niet goed wat extra tijd van de medewerkers Omgevingsdienst vraagt. Er is ook een verschuiving in opdrachten ontstaan. Voor sommige opdrachtgevers is veel tijd besteed aan historisch gegroeide situaties en achterstanden. Voor verschillende opdrachtgevers wordt (op afspraak) ook ingezet op toezicht voor andere zaken dan was gepland. Op onderdelen wordt ook meer geleverd dan oorspronkelijk gevraagd. Voor de planning en aanpak van milieutoezicht ontwikkelt de Omgevingsdienst een format risicoanalyse dat voor elk bedrijf of branche kan worden toegepast. Toezicht wordt zoveel mogelijk integraal uitgevoerd.

11 11 Producten toezicht en handhaving 2014 Toezicht Drank en Horeca Toezicht APV BRZO toezicht Toezicht vuurwerk Toezicht besluit bodemkwaliteit Controle bodembescherming Klachten Hercontrole milieu Toezicht indirecte lozingen Toezicht milieu Toezicht sloop en asbest Toezicht bouw Advies De meerwaarde van de specialistische kennis bij de Omgevingsdienst is direct zichtbaar. De Omgevingsdienst heeft adviseurs op het gebied van onder andere juridische zaken, bodem, lucht, geluid, externe veiligheid en constructieve veiligheid. Deze kennis wordt intensief ingezet bij de producten van vergunningverlening en toezicht en handhaving. Er is intensieve inzet op advisering lucht, geluid, externe veiligheid en aardbevingsdossiers. Opdrachtgevers hebben ook de meerwaarde ontdekt van het voorleggen van vragen aan de adviseurs van de Omgevingsdienst. Advies algemeen Advies lucht Advies bodem Advies geluid Juridisch check/advies Last onder dwangson ten uitvoer leggen bestuursdwang ten uitvoer leggen Wob- verzoek voorlopige voorziening behandelen bezwaar behandelen beroep behandelen Handhavingsverzoek behandelen Gedogen/partieel handhaven Producten advies

12 12 3 RESULTATEN EN PRESTATIES VOOR UW ORGANISATIE Zuidhorn Resultaten De Omgevingsdienst heeft onder meer een Wabo-revisievergunning verleend voor de gehele inrichting aan de Pieterzijlsterweg 1 te Pieterzijl, vanwege een kleine uitbreiding van de veestapel en de oprichting van een grote drijfmestsilo. Ook is een revisievergunning verleend voor de inrichting aan de Barnwerderweg 3 in Oldehove vanwege de overkapping van een voergang en een wijziging van de veestapel. Starkenbergh te Aduard heeft een aanvraag voor uitbreiding van de activiteiten ingediend, waaronder het plaatsen van een betonmortelcentrale die veel geluid produceert. Omdat er sprake is van een geluid-gezoneerd terrein is -aan de hand van de wensen van de gemeente - een brief met een verzoek om aanvullende informatie verzonden. De Omgevingsdienst voert de toets aan de zone uit. De Omgevingsdienst heeft toezicht ingezet op de volgende bestuurlijk gevoelige dossiers: Café-Restaurant De Opstal (3 geluidmetingen); Lunchroom Malero (toezicht n.a.v. raadsvragen over geluid- en stankoverlast); drie intensieve veehouderijen Rozema, Spriensma en Vink; een jeugdsoos; restaurant Shaka; bodemtoezicht i.v.m. aanleg brug Zuidhorn en een aantal klachtenbehandelingen in verband hiermee. Er is veel tijd en energie gestoken in het toezicht op Besluit bodemkwaliteit bij de onjuiste toepassing van zeer veel secundair materiaal in het project rond de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal. Daarnaast heeft de Omgevingsdienst geadviseerd ten aanzien van bodemonderzoeken ten behoeve van de verkoop van de percelen aan de Industrieweg 5 te Noordhorn en de Schoolstraat 9 te Aduard. Ook is advies verleend bij een verkennend/actualiserend bodemonderzoek over de locatie aan het Hoendiep NZ 12 te Grijpskerk, een ernstige verontreiniging. Advies is ook gegeven op het gebied van externe veiligheid en ruimtelijk ordening voor planvorming en voor onder meer de vervanging van de hefbrug en het verleggen van een aardgasbuisleiding. Daarnaast heeft de gemeente Zuidhorn advies gevraagd bij een aantal langer lopende klachten waarvan de afhandeling door de gemeente gebeurt en er veel communicatie is over de inzet van geluidmetingen. De Omgevingsdienst voert het zonebeheer voor de gemeente Zuidhorn uit.

13 13 Prestaties Hieronder staan de voor u geleverde producten en uren. In de uren zijn ook opgenomen de inzet voor projecten, administratieve ondersteuning en contactzaken. De geplande aantallen zijn de aantallen inclusief de verschuiving van de voormalige VVGB-bedrijven van de provincie naar de gemeenten. In de bijlage vindt u een gedetailleerd cijferoverzicht van de geleverde producten voor uw organisatie. Dit volgens het afgesproken format met het opdrachtgeversplatform eind GEMEENTE ZUIDHORN Gepland UVP Gerealiseerd Reguleren = vergunningen en meldingen Controleren = toezicht en handhaving Adviseren = procedureel en zelfstandig 0 53 Uren totaal: Voor uw gemeente zijn minder vergunningaanvragen ontvangen dan verwacht. Er zijn 5 Wabo(milieu)vergunningen, 1 Omgevingsvergunning beperkte milieutoets en 23 APV-vergunningen afgegeven. De Omgevingsdienst heeft 108 milieucontroles uitgevoerd die tot 15 hercontroles hebben geleid. Voor uw gemeente zijn 20 klachten afgehandeld. Door de adviseurs zijn specialistische adviezen uitgebracht ten behoeve van de vergunningverlening en ruimtelijke ordening. Zij hebben ook 1 WOB-verzoek afgehandeld (Groen Links). Het merendeel van de adviezen is bodemgerelateerd.

14 14 4. VERGUNNINGEN EN NALEVING IN EEN AANTAL THEMA'S Asbest Toezicht op sloop met asbest betreft de acceptatie van sloopmeldingen en het toezicht op de saneringslocatie. Daarbij horen ook toetsing van het inventarisatierapport vooraf en van de vrijgave van de sloop achteraf. Op 25 procent van de ontvangen sloopmeldingen is toezicht uitgevoerd. In vergelijking met 2013 zijn in 2014 meer meldingen administratief afgehandeld en is er meer toezicht op locatie geweest. Het tijdig ontvangen van de sloopmeldingen van de gemeenten loopt nog niet helemaal goed. Daardoor worden termijnen niet altijd gehaald. Er is een landelijke discussie ontstaan over het grijze gebied in de regelgeving om zowel voor de saneerders als voor toezichthouders meer duidelijkheid te creëren in de naleving van de regelgeving. Saneerders ervaren de deskundigheid van de Omgevingsdienst en willen samen met hen ook zichzelf verbeteren. Er is geïnvesteerd in afstemming met samenwerkingspartners zoals de inspectie ILenT (toezicht procesinstallaties) en de inspectie SZW (toezicht arbeidsomstandigheden). Daarnaast is geïnvesteerd in het netwerk binnen de asbestbranche. Het naleefgedrag bij sloop met asbest lijkt niet hoog, maar is nog niet in cijfers uit te drukken. Notoire overtreders komen steeds beter in beeld. De meeste overtredingen zijn overtredingen op de arbeidsomstandigheden. Hierdoor is de samenwerking met andere handhavende partners van groot belang. Agrarische inrichtingen De Omgevingsdienst verleent vergunningen en houdt toezicht op honderden agrarische bedrijven, dit zijn onder andere veehouders en akkerbouwers. Akkerbouwers zijn al langere tijd meldingsplichtig. Met de toevoeging van de agrarische activiteiten aan het Activiteitenbesluit (sinds 1 januari 2013) is ongeveer de helft van de veehouders ook meldingsplichtig. De Omgevingsdienst is voor de agrarische inrichtingen specialist met de inzet van specialisten op het terrein van juridische zaken, geluid en geur. Vergunningen, meldingen en toezicht op het gebied van de agrarische inrichtingen zijn tot nu toe uitgevoerd conform planning en afspraken. Er komen steeds vaker onvolledige of slechte aanvragen binnen van (goedkoop werkende) aannemers die terug moeten naar aanvrager. Een aantal langlopende trajecten van vergunningen is afgerond. Er vindt met enige regelmaat een termijnoverschrijding plaats bij vergunningverlening, dit als gevolg van de aangehaakte Nb-vergunning. De natuurbeschermingswetgeving verandert, maar de definitieve verandering en het tijdstip waarop dit wordt ingevoerd is niet duidelijk. Dat maakt dat besluitvorming lastig. Er komen nog meer wetswijzigingen, die ook van invloed zijn op de agrarische branche.

15 15 Voormalige VVGB-bedrijven De voormalige VVGB-bedrijven zijn die bedrijven die eerst onder het bevoegd gezag van de provincie vielen en sinds 1 januari 2014 onder het bevoegd gezag van de gemeenten vallen. Het betreft bedrijven in de categorie B en C, grotendeels met Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets. Het zijn vooral bedrijven in de branches autodemontage, baggerdepot, composteerinrichting en scheepswerf. Er is een actuele bedrijvenlijst die voortdurend wordt bijgewerkt. De status van deze bedrijfsdossiers is gescreend in het actualiseringsoverzicht. Er is een achterstand in de actualiteit van dossiers van deze bedrijven. Geldende regelgeving en overbodig geworden vergunningvoorschriften zijn niet direct inzichtelijk. De vergunningen van de voormalige VVGB-bedrijven zijn daarmee niet actueel. Bij deze bedrijven zijn weinig zware overtredingen geconstateerd. Het naleefgedrag van deze bedrijven is over het algemeen goed. Brandveiligheid bij opslag van gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn brandbare gevaarlijke stoffen die zijn opgeslagen in tanks of los gestort. Ze zijn omschreven in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS). Vergunningverlening en toezicht op brandveiligheid bij opslag van gevaarlijke stoffen is meegenomen in de reguliere vth-taken. Voor de emballage-opslag (PGS15) worden vergunningen aangepast, ook naar aanleiding van de ronde van de inspectie ILenT. Bij veel van de betreffende bedrijven zijn de regels en voorschriften voor brandveiligheid bij opslag van gevaarlijke stoffen niet op orde of is de vergunning niet actueel. Het brandveiligheidsplan en de brandveiligheidseisen voor nietgevaarlijke brandbare stoffen zijn met het ingaan van het Activiteitenbesluit geregeld in het Bouwbesluit 2012 en niet meer via maatwerk/vergunningvoorschrift afdwingbaar. Het kennisniveau van de regelgeving is verschillend, zowel binnen de Omgevingsdienst, bij de samenwerkingspartners als bij de desbetreffende bedrijven. Dit leidt tot verschil in de kwaliteit van vergunningen en toezicht. Verontreinigde grond Toezicht en handhaving op het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) valt onder het basistakenpakket. Er is een provinciale Nota Bodembeheer Groningen, die door veel gemeenten is overgenomen. In de praktijk gaan gemeenten heel verschillend met deze nota om. De overheid is vaak tegelijk opdrachtgever en bevoegd gezag van (grootschalige) toepassingen van secundaire bouwstoffen waar het Bbk op toeziet. Zorgvuldigheid op uitvoering, communicatie en afstemming is in die situaties erg belangrijk. De Omgevingsdienst verwerkt administratief Bbk-meldingen (circa 350) voor de provincie en een aantal gemeenten. De aandacht voor Bbk verschilt per gemeente. Enkele opdrachtgevers hebben er veel aandacht voor en andere opdrachtgevers minder. Dit heeft gevolgen voor het meldingsgedrag van bedrijven. Het aantal opdrachten per gemeente verschilt en daarmee ook de inzet per gemeente. Met de gemeenten die veel aandacht hebben voor toezicht op Bbk toepassingen zijn werkafspraken gemaakt over opdrachtverstrekking en de daarbij aan te leveren gegevens. Deskundigen voor toezicht Bbk die kunnen voldoen aan de kwaliteitscriteria zijn schaars. Het is dan ook nog niet gelukt om de bezetting met deskundig personeel geheel te realiseren. Om die reden is bij circa 10 procent van de ontvangen Bbkmeldingen toezicht op locatie uitgevoerd. Vrije veldtoezicht op illegale

16 16 grondverwerking is incidenteel uitgevoerd. Een schatting en vergelijk met andere provincies doet vermoeden is dat er circa 200 meldingen niet worden gedaan terwijl dat wel verplicht is. Ook geldt dat er in de provincies meerdere gronddepots zijn voor tijdelijke opslag van materiaal dat getoetst dient te worden aan het Bbk. Om een beter inzicht te krijgen in grondstromen en -toepassingen is het belangrijk om deze opslagen in beeld te brengen. Gezond leven De Wet Bodembescherming (Wbb) ziet toe op het verantwoord omgaan met en het saneren van verontreinigde grond en bodem. Het betreft werkzaamheden op of in de bodem, waarbij is vastgesteld dat er sprake is van (ernstige) bodemverontreiniging. De belangrijkste risico's zijn humane risico's, verspreidingsrisico's en ecologische risico's. Veel gemeenten en de provincie hadden bij de start van de Omgevingsdienst een achterstand in het toezicht op de Wbb. Om die werkzaamheden uit te mogen voeren is een saneringsplan, een melding in het kader van het Besluit Uniforme Saneringen (BUS) of een Plan van Aanpak (PvA) nodig. Het Wbb bevoegd gezag dient voorafgaand aan de uitvoering haar instemming te verlenen dan wel een vergunning af te geven. Toezicht op de Wbb is een basistaak, de instemming met de sanering of werkzaamheden in verontreinigde grond niet. Het verlenen van instemming is door de twee bevoegde gezagen die hier een taak hebben niet ingebracht in de Omgevingsdienst. Het streven in 2014 was alle saneringslocaties minstens éénmaal bezocht te hebben. Dat is niet gelukt omdat er sprake is van personele schaarste en de bezetting pas in de loop van 2014 is gerealiseerd. Wat betreft het beoordelen van evaluatieverslagen en monitoringsrapportages geldt dat er veel werk is meegekomen van vóór november Vanwege de genoemde schaarste aan deskundigen zijn deze werkzaamheden op basis van signalering opgepakt. Circa 25 procent van de ontvangen evaluaties en monitoringrapportages is afgehandeld. Met de inzet van (tijdelijk) extra capaciteit is deze achterstand deels weggewerkt. Vanwege versoepeling van de wetgeving en economische crisis worden er minder saneringen met een saneringsplan beschikt. Er worden wel meer BUS-meldingen ingediend. Het spontane naleefgedrag van de bezochte locaties is circa 70 procent. Constructieve veiligheid en brandveiligheid

17 17 De Omgevingsdienst biedt advies op het gebied van brandveiligheid voor de bouw, milieu en APV zowel voor vergunningaanvragen als handhaving. Daarnaast verleent de Omgevingsdienst (tijdelijke) vergunningen brandveilig gebruik en handelt hij meldingen brandveilig gebruik af. Er is nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio: de Omgevingsdienst doet het toezicht tijdens de bouwfase en de Veiligheidsregio doet toezicht tijdens de gebruiksfase van een bouwwerk. Niet alle vergunningaanvragen zijn op constructieve veiligheid of brandveiligheid getoetst. Toezicht op bouwen en wonen is uitgevoerd conform planning. Daarbij zijn voor diverse opdrachtgevers (forse) achterstanden weggewerkt. De Omgevingsdienst geeft betere bouwvergunningen af, met meer inzet van specialistisch advies. De druk bij een ontvangen aanvraag is hoog. De aanvrager wil meestal zo snel mogelijk starten. Ruim driekwart van de aanvragen vereisen aanvulling en dat leidt vaak tot vertraging van de start. Veel aanvragers zijn onkundig of onzorgvuldig in hun aanvraag wat leidt tot extra werk voor de Omgevingsdienst op het gebied van vergunningverlening en advies. Aardbevingen Bij een aantal gebouwen (boerderijen en monumenten) is toezicht uitgevoerd op aardbevingsschade in relatie tot constructieve veiligheid. Het afdwingen van aardbevingbestendig bouwen is nu niet mogelijk. Wetgeving hierover is pas over een aantal jaren klaar. Toezicht op bestaande bouw verandert: er is meer specialisme nodig op onveiligheid/nen8700. De Omgevingsdienst houdt geen actief toezicht op constructieve veiligheid en aardbevingsschade bij Brzo-bedrijven. Bedrijven benaderen de Omgevingsdienst om samen risico s te identificeren. Er zijn eerste signalen van schade bij complexe chemiebedrijven: scheuren in brandwerende muren en onbekende risico's voor installaties en leidingen. Er is geen actief toezicht op constructieve veiligheid bij Brzo-bedrijven. Bij chemiebedrijven speelt naast het risico van het bezwijken van de constructie ook de daaruit voortkomende externe veiligheidsrisico s: wat betekent dit voor de omgeving? Kennis over de risico's van aardbevingen is versnipperd en veel is nog onbekend. Er ligt een projectvoorstel voor een samenwerking van de Omgevingsdienst met de werkorganisatie DEAL en de gemeente Groningen. Hiervoor wordt in 2015 een organisatie opgezet die ervoor zorgt dat de VTH-taken de grootschalige schadehersteloperatie ondersteunen en de gemeenten hun rol als bevoegd gezag kunnen waarmaken. Externe veiligheid Voor een aantal opdrachtgevers adviseert de Omgevingsdienst over externe veiligheid in relatie tot bestemmingsplannen (doorrekenen en advisering). Voor een aantal opdrachtgevers houdt de Omgevingsdienst het RRGS (de risicokaart) bij. Daarnaast adviseert de Omgevingsdienst aan alle opdrachtgevers over externe veiligheid in relatie tot Wabo-vergunningen. Meer opdrachtgevers hebben in 2014 externe veiligheid als taak aan de Omgevingsdienst overgedragen (Vlagtwedde, Bellingwedde, Veendam, Pekela). In vergunningen worden concretere voorschriften (middelvoorschriften) opgenomen voor externe veiligheid.

18 18 Er zijn diverse paragrafen en risicoberekeningen voor bestemmingsplannen gemaakt. De Omgevingsdienst heeft over meer vergunningaanvragen geadviseerd over externe veiligheid dan voorheen gebeurde. Bij niet alle gemeentelijke bedrijven is inzichtelijk dat de activiteiten van het bedrijf ook consequenties hebben voor externe veiligheid. Veilig produceren Brzo en RIE4 Het doel van Brzo is te komen tot een optimale beheersing van de risico s door bedrijven op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden, milieu en water. In het stelsel van de uitvoeringsdiensten is afgesproken dat zes RUD s zich specialiseren in de uitvoering van de VTH-taken bij bovengenoemde bedrijven. In Noord-Nederland is de Omgevingsdienst aangewezen voor deze taak. Vergunningen en toezicht zijn volgens aanvraag en planning uitgevoerd. De samenwerkingsovereenkomsten tussen de Brzo-RUD en de RUDD en FUMO zijn getekend. Eind 2014 onderzoeken de specialisten alle Brzo-bedrijven in Noord- Nederland met dezelfde risicoanalyse. De samenwerking in de drie noordelijke provincies krijgt steeds meer vorm. Er is één structuur opgezet voor Brzo Noord-Nederland en er zijn hulpmiddelen voor een gelijke aanpak van alle Brzo-bedrijven in Noord-Nederland in ontwikkeling. De Omgevingsdienst neemt actief deel aan landelijke Brzo-projecten. PGS29 wordt toegepast conform de huidige regelgeving en de Omgevingsdienst participeert actief in het landelijke traject voor PGS29 en in de harmonisatie van vergunningverlening. APV en bijzondere wetten Het betreft vergunningverlening en toezicht op de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), de Drank- en Horecawet, de Wet op de Kansspelen, de Winkeltijdenwet en winkeltijdenverordening, de Verordening Speelautomaten(hallen), Drank- en horeca Verordening, Paracommercieel horecabeleid, de weekmarktenverordening, de ligplaatsenverordening en bijzondere wetten als de Wegenverkeerswet, de Wet Luchtvaart en het Vuurwerkbesluit. In dit segment van de wet- en regelgeving is een zogenaamd Bibob-onderzoek een geaccepteerd instrument. Bij een aantal aanvragers van een Drank- en horecavergunning en beoogd exploitanten van een seksinrichting, hebben opdrachtgevers ons verzocht om een toetsing uit te voeren. Dit heeft in 2014 niet geleid tot een nader Bibob-onderzoek door het Landelijk Bureau Bibob.

19 19 De Omgevingsdienst heeft toezicht uitgevoerd naar aanleiding van diverse ontvangen klachten die de APV betreffen. Verder zijn er op verzoek van opdrachtgevers klachten aangaande evenementen afgehandeld en zijn er tijdens evenementen controles uitgevoerd. De opdrachtverstrekking voor toezicht op evenementen is in het afgelopen jaar vaak 'last minute' geweest. De Omgevingsdienst huurt de Werkorganisatie DEAL in voor controle op de Drank- en Horecawet voor zover deze taak door opdrachtgevers is ingebracht. Gemeenten hebben in de loop van het jaar, conform de regelgeving, hun beleid op dit vlak geschreven en vastgesteld. Ondertussen is in de loop van het jaar ook de bevoegdheid tot optreden van de in te zetten Buitengewoon Opsporingsambtenaar geregeld. In de tweede helft van 2014 is toezicht op de Drank en Horecawet op gang gekomen. Dat geldt ook voor de risico-inventarisatie om te komen tot een plan van inzet in de komende jaren. Klachten die van opdrachtgevers bij ons binnenkomen zijn niet altijd goed te interpreteren vanwege onvolledige of onduidelijke informatie. Ook de kwaliteit van aanvragen laat te wensen over. Direct klantcontact van de vergunningverlener of toezichthouder leidt tot betere aanvragen en handhavingsopdrachten. Ketentoezicht In de eerste helft van 2014 is een informatieanalyse van asbest in de keten uitgevoerd die inzichten heeft opgeleverd die in de tweede helft van 2014 en in 2015 door toezicht worden getoetst. Binnen de Omgevingsdienst is het mogelijk om meer informatie te verzamelen en te analyseren wat tot nieuwe inzichten leidt waarmee naleefgedrag kan verbeteren.

Veranderen/uitbreiding van een vergunning. Actualiseren van een vergunning (ambtshalve/op verzoek) Analyses (buiten PDC, wel regulier ingebracht)

Veranderen/uitbreiding van een vergunning. Actualiseren van een vergunning (ambtshalve/op verzoek) Analyses (buiten PDC, wel regulier ingebracht) jaaropdracht 2019 Groningen Activiteit milieu Oprichtingsvergunning 5 WABO omgevingsvergunning milieu Activiteit milieu Revisievergunning 6 WABO omgevingsvergunning milieu Activiteit milieu Milieu-neutrale

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan periode tot

Bijlage 1: Jaarplan periode tot Bijlage 1: Jaarplan periode 1-11- tot 31-12- 1. Algemeen Dit jaarplan is gemaakt voor de periode van 1 november en het jaar. De Omgevingsdienst Groningen neemt op 1-11- de uitvoering van de vth-taken van

Nadere informatie

PDC-matrix Informeren & Beoordelen. Klachten & Handhavingsverzoeken

PDC-matrix Informeren & Beoordelen. Klachten & Handhavingsverzoeken A1 Milieu Bedrijfsactiviteiten Activiteit milieu Melding activiteitenbesluit Informatieverstrekking bedrijfsactiviteit en milieu Vooroverleg milieu Toezicht inrichtinggebonden Oprichtingsvergunning Melding

Nadere informatie

Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD Drenthe 28 november 2016

Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD Drenthe 28 november 2016 Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD Drenthe 28 november 2016 Datum: 25 oktober 2016 Opsteller: Titia de Boer, Klaas Sietse van der Wal Johan Vogelaar, directeur RUD Drenthe Advies

Nadere informatie

Extra Voortgangsrapportage 2014

Extra Voortgangsrapportage 2014 Extra Voortgangsrapportage 2014 Veendam, 18 november 2014 Inhoudsopgave Deel 1 BIJZONDERHEDEN VAN DE GEMEENTE 3 Deel 2 WAT WEET DE OMGEVINGSDIENST OVER DE LEEFOMGEVING? 4 A. Asbest 5 B. Risicovolle inrichtingen:

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Product 2016 Toelichting Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Nadere informatie

Gemeente Vijfheerenlanden

Gemeente Vijfheerenlanden Vianen Leerdam Zederik Som van Wordt afgenomen Gemeente Vijfheerenlanden Afvalwater Gerelateerde werkzaamheden Afvalwater Status Onderwerp Gerelateerde werkzaamheden Afvalwater (Geen basistaak) Wordt niet

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V.

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor de activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1985 Kenmerk: 2016/48004 d.d. 23 juni 2016 Verzonden:

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Jaarverslag 2014 en 2015 Wabo en milieu Portefeuillehouder: Burgemeester Joosten Datum: 8 maart 2016 Aanleiding voor de mededeling In juni 2011 is het Handhavingbeleidsplan 2011-2015 zichtbaar,

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal

Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal Jaarverslag vergunningen, toezicht en handhaving 2016 gemeente Veenendaal juni 2017 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Inhoud jaarverslag... 4 2 Vergunningen en meldingen...

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal 1 nhoudsopgave Samenvatting 3 1 2 3 Inleiding Stand van zaken gemeente Veenendaal 2.1 Bouwen/ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout 1. Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma milieu van de gemeente Oosterhout. Dit uitvoeringsprogramma richt zich op vergunningen, toezicht en

Nadere informatie

VIERMAANDS RAPPORTAGE 2017

VIERMAANDS RAPPORTAGE 2017 VIERMAANDS RAPPORTAGE 2017 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Samenvatting... 4 3 Toezicht en handhaving... 5 4 Vergunningverlening... 9 5 Advies... 11 Omgevingsdienst Noord-Veluwe Viermaandsrapportage 2017

Nadere informatie

Handhavingsjaarverslag 2006

Handhavingsjaarverslag 2006 Handhavingsjaarverslag 2006 Gemeente Hoogeveen, Afdeling Veiligheid Juni 2007 Jaarverslag 2006 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 3. Inleiding 3 4. Handhavingsprogramma 2006 3 5. Verantwoording 2006

Nadere informatie

INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL. Bestuur, Vergunning en Handhaving

INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL. Bestuur, Vergunning en Handhaving INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving 23 maart 2010 1 Integraal handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) 2010 Inleiding Op 23 februari 2010 hebben

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Product Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting Kern Bussum Kern Muiden Kern

Nadere informatie

Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018

Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018 O19.000244 O19.000244* Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018 Vastgesteld door college op 26 februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenvatting, resultaten... 4 3. Bestemmingsplannen en beheersverordeningen...

Nadere informatie

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN

Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN Jaarverslag TOEZICHT EN HANDHAVING BOUWEN, RUIMTELIJKE ORDENING, APV EN BIJZONDERE WETTEN 2010 In de gemeente Zuidplas Vastgesteld door het college bij besluit d.d. 29 maart 2011 1 Inleiding Dit is het

Nadere informatie

Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket.

Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket. Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket. In deze notitie wordt berekend hoe groot de inbreng (in fte s) in de RUD van de DEAL gemeenten zou moeten zijn op basis van het

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 mei 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 270514/304 afdeling: Bouwtoeziciit Onderwerp: Jaarprogramma Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Verleden, heden en toekomst FUMO Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Oorsprong RUD vorming Diverse rampen / incidenten in Nederland, diverse rapporten De

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Introductie. Rik de Visser Manager Infrastructuur

Introductie. Rik de Visser Manager Infrastructuur Introductie Rik de Visser Manager Infrastructuur Stantec in Nederland 180 medewerkers 34 jaar milieu, veiligheid, infra Delft Arnhem Bodem: Sanering, monitoring, (voor)onderzoek VTH taken overheid Ca.

Nadere informatie

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal PROJECTOPDRACHT Naam deelproject : VORMGEVING BRZO-RUD NOORD-NEDERLAND (LAT-RB) Opdrachtgever : Dick Bresser, namens de noordelijke regisseurs RUD Projectleider : Jan Smittenberg Organisatie : Provincie

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering

Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering Rekenblad UP Vergunningverlening & Advisering 0 verg.verlening milieu bij industriele IPPC inrichtingen Aantal/jaar Kengetal Benodigde uren revisieverg gem inr. (excl. Mer, bezw, beroep) 0 84 0 Veranderings-

Nadere informatie

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 1. Inleiding De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Opdrachtnemer) staat voor de bewaking en bevordering van de veiligheid en kwaliteit van

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Yara Sluiskil B.V. Postbus 2 4540 AA Sluiskil Kenmerk: Afdeling: Vergunningverlening Datum: 26 juli 2017 Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN)

JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN) JAARVERSLAG 2018 BRIKS-TAKEN (ONDERGEBRACHT BIJ DE ODRN) Versiedatum : Maart Versie : Definitief Auteur : Harm Bekker Documentnaam : Jaarverslag BRIKS 2018 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Vergunningverlening...

Nadere informatie

(ONTWERP) AMBTSHALVE WIJZIGING VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT

(ONTWERP) AMBTSHALVE WIJZIGING VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT (ONTWERP) AMBTSHALVE WIJZIGING VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT Verleend Aan Top Trans Holding BV (Locatie: Industrie 16 te Noordhorn) Groningen, april 2012 Nr. 2011-17266 Zaaknummer:

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen inzake interbestuurlijk toezicht en permanente bewoning recreatiewoningen van dhr Kap van de onafhankelijke statenfractie

Nadere informatie

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Aris Blok Mirjam Hassing Marc du Maine Wat bespreken: Wetsvoorstel VTH Amvb VTH

Nadere informatie

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 1. Inleiding Het vaststellen van een handhavingsbeleid is een wettelijke verplichting (artikel 7.3 van het

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp)

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) verleend aan Rabobank Zuid en Oost Groningen voor het bouwen van een Rabobank geldkiosk aan de Hoofdweg 29 in Bellingwolde Veendam Nummer gemeente: 141114 Nummer Liza: 26644

Nadere informatie

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht Wijzigingvoorstel Omgevingsdienst Veluwe IJssel andaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Veluwe IJssel Behorende bij het andaatbesluit Omgevingsdienst Veluwe IJssel gemeente Brummen 2014 Wet Artikel

Nadere informatie

KCO Uitvoeringsprogramma 2016

KCO Uitvoeringsprogramma 2016 KCO Uitvoeringsprogramma 2016 Opgesteld door: S.M.P. Looijmans Status: Vastgesteld 2 februari 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Vergunningen 4 3. Uitvoeringsniveaus 5 4. Toezicht en

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Status. O ter kennisneming O ter (oriëntatie) bespreking X ter besluitvorming. Samenvatting

Aanbiedingsbrief. Status. O ter kennisneming O ter (oriëntatie) bespreking X ter besluitvorming. Samenvatting Aanbiedingsbrief aan: Algemeen Bestuur RUD Utrecht van: Dagelijks Bestuur steller: Merel Tilstra onderwerp: AP03.5_Verkenning van de taken t.b.v.: AB d.d. 18 mei 2017 bijlage: Kwaliteitseisen aan sloop

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ons kenmerk C2140613/3540209 op aanvraag om een omgevingsvergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van Van Gansewinkel

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2107629/3370006 op de op 18 januari 2013 bij hen ingekomen aanvraag van MSD Oss BV, om een vergunning krachtens de Wet

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Beschikking OMGEVINGSVERGUNNING Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 7 juli 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 lid

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe De RUD is een afkorting van: Regionale Uitvoeringsdienst. Bij de RUD Drenthe werken 125 gespecialiseerde medewerkers

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 pagina 1 van 1 Rack, MJG, Marjolie `-~ _ ~ -U^~ w-2-~~ ~.~ Van: Rack, MJG, Marjolie Verzonden: donderdag 21 oktober 2010 13:49 Aan: 'info@st-ok.nl' Onderwerp: beantwoording brief uw kenmerk:2010/08/25/003/1

Nadere informatie

Jaarprogramma VTH 2015

Jaarprogramma VTH 2015 Jaarprogramma VTH 2015 1. Algemeen Dit jaarprogramma omvat de afspraken die met de ODG worden gemaakt ten aanzien van de WABO+ taken die daar zijn ondergebracht. In het uitvoeringsprogramma van de ODG

Nadere informatie

Actualiteiten Milieu. Anna Collignon

Actualiteiten Milieu. Anna Collignon Actualiteiten Milieu Anna Collignon Inhoud 1. RIE en implementatie 2. Actualiteiten bevoegd gezag (RUD s) 3. Actualiteiten toezicht en handhaving Actualiteiten Milieu 03.10.2013 1 1. Richtlijn Industriële

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. aanleg waterstofleiding. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Oosterhorn 4 te Farmsum. vth-nummer: Z

OMGEVINGSVERGUNNING. aanleg waterstofleiding. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Oosterhorn 4 te Farmsum. vth-nummer: Z OMGEVINGSVERGUNNING voor: aanleg waterstofleiding activiteiten: milieuneutraal veranderen van een inrichting verleend aan: Akzo Nobel Chemicals B.V. locatie: Oosterhorn 4 te Farmsum vth-nummer: Z2017-00002714

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. intrekking terreindeel Salt. gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning. Oosterhorn 4 te Farmsum

OMGEVINGSVERGUNNING. intrekking terreindeel Salt. gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning. Oosterhorn 4 te Farmsum OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan AkzoNobelChemicals BV voor: intrekking terreindeel Salt activiteiten locatie: kenmerk bevoegd gezag: gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning Oosterhorn 4 te Farmsum

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Leemans Milieuconsultants B.V. Aangevraagde activiteiten : Intrekking omgevingsvergunning beperkte milileutoets (OBM)

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

(ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING

(ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING (ONTWERP) OMGEVINGSVERGUNNING Burgemeester en wethouders van Moerdijk hebben op 19 december 2013 een aanvraag om een omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Nadere informatie

Inleiding/ aanleiding

Inleiding/ aanleiding Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 29 juni 2017 Agendapunt : 4.f Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Inleiding/ aanleiding Op 15 juli 2015 is voor de ambtelijke vertegenwoordigers

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1632 Kenmerk: 2015/95267 d.d. 10 december 2015 Verzonden:

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Kenmerk: Afdeling: Eastman Chemical Middelburg B.V. Herculesweg 35 4338 PL MIDDELBURG W-AOV160139 Vergunningverlening Datum: 23 september 2016

Nadere informatie

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15.

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH Postregistratienummer 15.0014435 Vertrouwelijk Nee Sector Grondgebiedzaken Afdeling BWTM Medewerk(st)erZtel

Nadere informatie

1 e bestuursrapportage 2015. Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015

1 e bestuursrapportage 2015. Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015 1 e bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015 1 e bestuursrapportage Bestuursrapportage over het 1 e kwartaal van het boekjaar 2015 Datum: 25 mei 2015 24 juni

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Eastman Chemical Middelburg B.V. Herculesweg 35 4338 PL Middelburg Kenmerk: Afdeling: W-AOV160355 Vergunningverlening Datum: 19 september 2016

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD

Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD1309454 Burgemeester en wethouders hebben op 16 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het project herbouw van de stal. De aanvraag

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 Burgemeester en wethouders hebben op 16-1-2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het dempen en realiseren van water. De aanvraag gaat over

Nadere informatie

Regionale uitvoeringsdienst Drenthe

Regionale uitvoeringsdienst Drenthe Uitvoeringsprogramma milieutaken 2016 Hoogeveen Regionale uitvoeringsdienst Drenthe 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Positie en doel uitvoeringsprogramma...3 1.3 Kaders uitvoeringsprogramma.3

Nadere informatie

FUIV[b. Grou, 5 maart 2015 VERZONDEN -6 MRT Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving

FUIV[b. Grou, 5 maart 2015 VERZONDEN -6 MRT Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving FUIV[b Afvalverwerkingsinrichting Skinkeskans V.O.F./ TOP Leeuwarden T.a.v. de heer van Smaalen Postbus 6 9843 ZG GRIJPSKERK Grou, 5 maart 2015 VERZONDEN -6 MRT 2015 Ons kenmerk : 201 5-FUMO-0003748 Afdeling

Nadere informatie

Werken met de Wabo. Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel

Werken met de Wabo. Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel Werken met de Wabo Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel Opzet sessie 1. De theorie, wat heeft 5 jaar Wabo aan echte wijzigingen opgeleverd 2.

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan: Salt voor: solid soda dosering activiteiten: milieuneutraal veranderen (fase 1) locatie: Oosterhorn 4, Farmsum kenmerk bevoegd gezag: GR-VERG-2018-000460 kenmerk

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 (Kwaliteitscriteria gemeente Bergen voor thuistaken) Definitie van thuistaken Met thuistaken wordt bedoeld: alle werkzaamheden die verband houden met de taken

Nadere informatie

Ontwerpbesluit OMGEVINGSVERGUNNING. veranderen koelinstallatie. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Oosterhorn 4 te Farmsum

Ontwerpbesluit OMGEVINGSVERGUNNING. veranderen koelinstallatie. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Oosterhorn 4 te Farmsum Ontwerpbesluit OMGEVINGSVERGUNNING voor: veranderen koelinstallatie activiteiten: milieuneutraal veranderen van een inrichting verleend aan: Akzo Nobel Chemicals B.V. locatie: Oosterhorn 4 te Farmsum vth-nummer:

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide

OMGEVINGSVERGUNNING. uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide OMGEVINGSVERGUNNING voor: uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide activiteit: het milieuneutraal veranderen van een inrichting verleend aan: Nedmag bv locatie: Billitonweg

Nadere informatie

Statenvoorstel 52/15. Voorgestelde behandeling. PS-vergadering : 10 juli Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers

Statenvoorstel 52/15. Voorgestelde behandeling. PS-vergadering : 10 juli Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers Statenvoorstel 52/15 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 10 juli 2015 Onderwerp Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Onderwerp Brabantbrede

Nadere informatie

Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED

Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED Werkafspraken taakveld bouw- en woningtoezicht en SED brandweer. (Stede Broec Enkhuizen en Drechterland) Omgevingsvergunningen (activiteiten bouwen en brandveiliggebruik)

Nadere informatie

Bijlage 5 Interne partners, externe partners

Bijlage 5 Interne partners, externe partners Bijlage 5 Interne partners, externe partners Een goede in- en externe samenwerking is onmisbaar bij het uitgeven van vergunningen, het uitvoeren van toezicht of handhaven. Alleen dan is de taak van de

Nadere informatie

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax : verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax :   verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015 Gemeenteraad BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : 165831 contactpersoon : fax : e-mail : verzonden : Terneuzen, 29 september 2015 Betreft: Jaarverslag Handhaving 2014 Geachte raad, Op grond

Nadere informatie

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 1. - Pagina 1 - Inleiding Algemene doelstelling Deze toelichting is opgesteld om duidelijkheid te geven over deze beleidsnotitie. Ook wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Inleiding 3. Hoofdstuk 2. Vallei brede taken 6. 1. Thematische controle stoppersregeling 6. 2. Project luchtwassers 6

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Inleiding 3. Hoofdstuk 2. Vallei brede taken 6. 1. Thematische controle stoppersregeling 6. 2. Project luchtwassers 6 Inhoudsopgave pagina Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Vallei brede taken 6 1. Thematische controle stoppersregeling 6 2. Project luchtwassers 6 3. Ketentoezicht 7 4. Branchegerichte pilot / tevens

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Besluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ambtshalve aanpassing omgevingsvergunning. Zaaknummer:

Besluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ambtshalve aanpassing omgevingsvergunning. Zaaknummer: Besluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ambtshalve aanpassing omgevingsvergunning Zaaknummer: 545160 Havenbedrijf Amsterdam N.V. De heer J. Blom Postbus 19406 1000 GK AMSTERDAM

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. Toptrans Holding BV

OMGEVINGSVERGUNNING. Toptrans Holding BV OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan Toptrans Holding BV ten behoeve van de activiteit bouwen van een bouwwerk (Locatie: Industrieweg 16 te Noordhorn) Groningen, 25 augustus 2011 Zaaknummer: 336156 Procedure

Nadere informatie

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak>

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak> TOEZICHTPLAN Afdeling Toezicht en Handhaving Team Specialismen Laatst geactualiseerd op Toezichthouder (opsteller) Tweede toezichthouder Vergunningverlener Printdatum 6 september

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

TABEL 1: Benodigde capaciteit vergunningverlening (algemeen). weigering van een vergunning) Aantallen Uren Totaal uren

TABEL 1: Benodigde capaciteit vergunningverlening (algemeen). weigering van een vergunning) Aantallen Uren Totaal uren BIJLAGE 3A: BENODIGDE CAPACITEIT VERGUNNINGVERLENING. Kenmerk: Z.02130 INT.04009 NB: In Kolom 1 van Tabel 1 zijn de - qua risico - belangrijkste en/of meest voorkomende werkterreinen en taakvelden inzichtelijk

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Industrieweg 16 te Noordhorn. datum besluit: 13 oktober 2017

OMGEVINGSVERGUNNING. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Industrieweg 16 te Noordhorn. datum besluit: 13 oktober 2017 OMGEVINGSVERGUNNING voor: het wijzigen van een inrichting bedoeld voor het op- en overslaan en bewerken van afvalstoffen van derden en op- en overslaan van gevaarlijke afvalstoffen van meer dan 50 ton.

Nadere informatie

INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012

INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012 INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012 1. Wat houdt de Impuls Lokaal Bodembeheer in? De Impuls Lokaal Bodembeheer (ILB) is een impulsregeling vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M).

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1. Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1. aanlegkosten: 2.1.1.2.

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard

UITVOERINGSPROGRAMMA Omgevingsbeleidsplan Valkenswaard UITVOERINGSPROGRAMMA 2014 Omgevingsbeleidsplan 2011-2014 Valkenswaard Team Vergunningen, Toezicht & Handhaving vastgesteld op 3 december 2013 1. Inleiding Het Omgevingsbeleidsplan is op grond van het Besluit

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Dossiernummer: 2011/16386 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Zundert zijn voornemens om overeenkomstig de besluitvormingsprocedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging De gemeente Leiden is sinds 1 januari 2002 bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb) voor haar eigen grondgebied. Deze taken zijn overgenomen van

Nadere informatie

Besluit omgevingsvergunning beperkte milieutoets Rits Scooters T.a.v. mevr. R. Imanse Hugo de Vriesstraat CT Nieuw Vennep

Besluit omgevingsvergunning beperkte milieutoets Rits Scooters T.a.v. mevr. R. Imanse Hugo de Vriesstraat CT Nieuw Vennep Besluit omgevingsvergunning beperkte milieutoets 2457443 Rits Scooters T.a.v. mevr. R. Imanse Hugo de Vriesstraat 50 2152 CT Nieuw Vennep Locatie: Rist Scooters Hugo de Vriesstraat 50, Nieuw Vennep Onderwerp:

Nadere informatie

NOTITIE. 1. Inleiding. 2. Beleidsruimte. Gemeente Bunnik. J. Neyssen

NOTITIE. 1. Inleiding. 2. Beleidsruimte. Gemeente Bunnik. J. Neyssen NOTITIE aan Gemeente Bunnik t.a.v. J. Neyssen kopie aan -- opsteller M. de Jong telefoon 088 02 25 111 datum 27 maart 2015 kenmerk Z-2014-07555/9131 doc.ref NOTITIE werkafspraken bodem onderwerp Werkafspraken

Nadere informatie

Wabo, één jaar na dato

Wabo, één jaar na dato Wabo, één jaar na dato 15.00 uur Welkom/ontvangst Norman Smit 15.15 uur De omgevingsvergunning Richard van Dijk 15.50 uur Pauze 16.00 uur Strafrechtelijk onderzoek Mr. Jack Blom 16.45 uur Incident en (bedrijfs)continuïteit

Nadere informatie

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012.

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012. B-PHO 20 december 12; agendapunt 5 MEMO Noties ter beoordeling van de voortzetting en positionering van de PHO werkgroepen Kwaliteit en Handhaving Bouwstoffen en Ketenbeheer in relatie tot de ontwikkeling

Nadere informatie

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 Even voorstellen Dick Bresser Programma- en projectleider provincie Groningen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Achterhoek. Behorende bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst Achterhoek gemeente Bronckhorst

Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Achterhoek. Behorende bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst Achterhoek gemeente Bronckhorst Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Achterhoek Behorende bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst Achterhoek gemeente Bronckhorst Wet Artikel Bevoegdheid Voorwaarden/ 1 Algemene wet 2:3 Doorzenden

Nadere informatie