6.2 Snijgereedschap. Lemmet loopt door in heft, kaarsrecht lemmet, goed geslepen snijkant.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6.2 Snijgereedschap. Lemmet loopt door in heft, kaarsrecht lemmet, goed geslepen snijkant."

Transcriptie

1 6.2 Snijgereedschap Inleiding Gereedschappen, materialen en machines die je voor het snijden van grondstoffen en producten kunt gebruiken, zijn: messen en aanzetstalen speciaal snijgereedschap snijplanken en -platen snijapparaten snijmachines. Messen Messen zijn onmisbaar in de professionele keuken en bakkerij. Het is het basisgereedschap van iedere kok. Veel horecabedrijven stellen aan hun keukenpersoneel messen beschikbaar. Niet ieder bedrijf doet dit. Koks werken daarom ook wel met een eigen messenset. Een kok die zelf messen heeft, bergt ze vaak op in een foedraal. Dit is een leren of kunststoffen etui met verschillende vakken. Hier kun je ongeveer vijftien messen in kwijt. Wie meer messen bezit, kan een kokskoffer gebruiken met voorgeperste lades. Deze koffers zijn meestal gemaakt van aluminium, omdat ze met zo veel messen erin erg zwaar worden. In de bakkerij worden verschillende messen gebruikt. Ze worden gebruikt voor het snijden van degen, fruit en groenten voor hartig gevulde broodsoorten. Er zijn speciale messen voor het aanbrengen van vullingen en het schoonmaken van bakplaten. Messen zijn er in allerlei vormen en maten. Ook de eigenschappen verschillen sterk per soort. Het is handig om te weten welk mes je moet gebruiken en vooral hoe je het moet gebruiken. Het onderhoud van messen bestaat niet alleen uit schoonmaken. Het regelmatig aanzetten en slijpen is zeker zo belangrijk. Hoe herken je een goed mes? Een goed mes heeft de volgende kenmerken: Het lemmet bestaat uit één stuk en loopt door in het heft. Het lemmet is kaarsrecht. De snijkant heeft een duidelijke V-vorm. Het heft is van kunststof of rvs. Dit is sterker en hygiënischer dan hout. Het heft is naadloos verbonden met het lemmet. Lemmet loopt door in heft, kaarsrecht lemmet, goed geslepen snijkant. Hoe gebruik je een mes goed? Messen van goede kwaliteit worden niet snel bot. Mocht het mes wel snel bot worden, dan komt dat meestal door onjuist onderhoud of gebruik. Een juist gebruik houdt een mes scherp.

2 Let daarom op de volgende punten: Snijd op een goede ondergrond. Die mag nooit harder zijn dan het mes. Gebruik daarom altijd een snijplank of -plaat. Snijd niet in touw of karton. Je mes wordt dan bot. Was messen niet af in de afwasmachine. De chemicaliën die in afwasmachines gebruikt worden, tasten de snijkant van het mes aan. Opbergen Je moet messen op een goede manier opbergen. Hiermee voorkom je dat je mes beschadigt. Het beste is om de messen plat neer te leggen tussen schone doeken. Een andere goede manier is de messen aan een magneetstrip op te hangen. Ook wanneer je messen opbergt in een foedraal, koffer of in een messenblok zijn ze goed beschermd. Het aanzetten van messen Messen blijven niet altijd scherp. Zelfs het beste mes verliest uiteindelijk aan scherpte. Dat komt omdat de snijkant door gebruik afslijt. Messen maak je door aanzetten weer scherp. Het aanzetten van een mes is een aparte techniek. Vraag je docent of hij die techniek wil demonstreren. Voor het aanzetten van je mes gebruik je een aanzetstaal. Op de foto zie je hoe je het mes moet vasthouden. Houd een hoek van ongeveer 20 aan. Aanzetstaal Een aanzetstaal dient voor het aanzetten (scherp maken) van de messen. Meestal zijn aanzetstalen van roestvast staal. Aanzetstalen zijn leverbaar in diverse uitvoeringen en maten tot ongeveer 45 cm. Je gebruikt een aanzetstaal niet om je mes te slijpen. Als je mes echt bot is, moet je het laten slijpen door een vakman. Aanzetstaal. Keramische slijpstaaf De keramische slijpstaaf is wel te gebruiken om te slijpen. Je behandelt de messen op dezelfde wijze als het aanzetten van een mes, maar nu moet je het mes tijdens het slijpen stevig aandrukken. Wil je het mes alleen aanzetten, dan moet je het licht en zonder druk langs de staaf halen. De keramische slijpstaaf is gemaakt van aardewerk (keramiek) met daarop slijtvast aluminium kristalpulver. Slijpstaven worden gemaakt in lengtes van cm. Een slijpstaaf heeft een langere levensduur dan een aanzetstaal. De hoek moet ongeveer 20 zijn.

3 Soorten messen Koksmes (keuken) of korstmes (bakkerij) Het koksmes of korstmes is het meest gebruikte mes in de keuken en de bakkerij. Het wordt voor veel snijwerk gebruikt. Koksmessen zijn er in diverse maten. De lengte van het lemmet is van cm. Het formaat van het mes dat je gebruikt, is afhankelijk van het product dat je ermee snijdt. Batter Een batter is een groot, zwaar koksmes. Je kunt ermee snijden, iets pletten of hakken. De lengte van het lemmet is cm. Golf- of kartelmes Dit mes is voor het snijden van zachte producten met een harde korst, zoals brood en cake. Het wordt in de keuken ook vaak een broodmes genoemd. Lengte cm. Koks- of korstmes. Golf- of kartelmes. Hammes. Hammes Het hammes is voor het snijden van zeer dunne plakjes ham, rosbief en dergelijke. Lengte 30 cm. Aardappelschilmesje Voor het schillen van aardappelen, fruit en andere kleine snijdwerkzaamheden. Lengte: tot 15 cm. Office- of marsepeinmesje Voor al het kleine snijwerk. In de bakkerij wordt dit ook een marsepeinmesje genoemd. De lengte van het lemmet is 10 cm. Aardappelschilmesjes. Office- of marsepeinmesje.

4 Speciaal snijgereedschap Dunschiller of econoom De dunschiller wordt gebruikt voor het schillen van aardappelen, wortel en komkommer. De meeste dunschillers zijn voor rechts- en linkshandige mensen geschikt. Voor lange, kwetsbare groenten (asperges, schorseneren) zijn dunschillers met een beweegbaar mesje in de handel. Aardappel- of parisienneboor Deze bolvormige boortjes worden gebruikt voor het boren van aardappelen (bijvoorbeeld voor pommes parisiennes), boter, wortel en fruitsoorten. De lengte van de boor is tot 16 cm. De bolletjes die ermee gestoken kunnen worden, variëren in doorsnede van 5 tot 28 mm. Kolomsteker Deze wordt ook wel appelboor genoemd. Hiermee kun je een klokhuis uit een appel steken. De lengte is 15 cm. Citroentrekker Met de citroentrekker kun je reepjes snijden uit de schil van een komkommer, wortel of citroen. Zo krijg je een mooi effect in het product. Dat kun je weer gebruiken voor het opmaken van salades en schotels (decoreren). Er zijn citroentrekkers voor rechts- en linkshandigen. Lengte tot 15 cm. Sambaltrekker, zesteermes of zesteur Met de zesteur kun je zeer fijne reepjes van het buitenste van de schil van een sinaasappel of citroen snijden. Dunschiller of econoom. Aardappel- of parisienneboor. Kolomsteker. Citroentrekker. Zesteur.

5 Eisnijder Een eisnijder verdeelt een gekookt ei in plakjes of partjes met behulp van dunne ijzerdraadjes. Het frame van de eisnijder kan gemaakt zijn van aluminium, kunststof of roestvast staal. Glaceer- of paletmes Het glaceermes of paletmes heeft geen snijkant. Het heeft een dun lemmet dat soepel en buigzaam is. Het wordt in de keuken veel gebruikt bij het keren van aardappelen, vlees of flensjes. Maar het is eigenlijk bedoeld voor het gladstrijken van puree, slagroom, gele room en dergelijke. In de banketbakkerij wordt hij gebruikt voor het gelijkmatig verdelen vullingen en het masceren (bedekken) van taarten met onder andere fondant of crème. De lengte van het lemmet is 12 tot 30 cm. Platenmes Het platenmes wordt gebruikt bij het schoonmaken van bakplaten. Ook wordt het gebruikt voor het oppakken van zachte of hete producten. In de banketbakkerij wordt het platenmes ook gebruikt bij het tableren van suikerstroop (borstplaat en fondant) en couverture (bijvoorbeeld bij bonbonbereiding). Het staal behoort dun en soepel te zijn en er moet een goed en stevig handvat aan zitten. De breedte van het lemmet is 8 tot 20 cm. Eisnijder. Glaceer- of paletmessen. Platenmes. Handschaaf Met de handschaaf kun je raspen en dunne plakken schaven. Hij is gemaakt van blik of roestvast staal. Handschaaf.

6 Mandoline De mandoline is een snijwerktuig waarmee je plakjes, wafeltjes en reepjes kunt maken. Instelbaar zijn een glad mes, een gekarteld mes en twee maten verticale mesjes. De mandoline staat op een uitklapbaar onderstel. Om veilig te kunnen werken, gebruik je een opzetstuk waarin je het product vastklemt. Het apparaat is gemaakt van roestvast staal. Mandoline. Deegsteker Met een deegsteker snij je eigenlijk niet. Je gebruikt een deegsteker voor het verdelen en afwegen van gistdegen. Met een stekende beweging steek je een stuk gistdeeg af. Deegstekers zijn gemaakt van vertind ijzer, kunststof of roestvast staal. Deegsteker.

7 htv Houten snijplanken mag je niet in de vaatwasser wassen en nooit lang in water laten liggen. Daardoor trekken ze krom of splijten ze. Droog houten planken nooit dicht bij een warmtebron. Houten planken mag je niet plat neerleggen om ze te laten drogen. Zet ze rechtop, bijvoorbeeld in een rek. Houten planken worden steeds minder gebruikt. Doordat ze snel beschadigen, is de kans groot dat er vuil in de plank achterblijft. Hierdoor kunnen microorganismen zich ontwikkelen. Snijplanken of -platen die beschadigd zijn, mogen niet meer worden gebruikt! Tegenwoordig wordt veel met gekleurde kunststof snijplaten gewerkt. Deze zijn veel hygiënischer omdat ze geen stoffen opnemen. Iedere kleur staat voor een productgroep die je erop snijdt. Hierover gelden in ieder bedrijf en ook op school afspraken. Er wordt van je verwacht dat je je aan die afspraken houdt. Door de juiste snijplaat te gebruiken voorkom je kruisbesmetting. Bij kruisbesmetting gaan micro-organismen van het ene product naar het andere over. De kleuren en die in de keuken worden gebruikt, zijn: wit kaas, brood, cake 6.3 Klop-, roer,- schep- en keergereedschap Het juiste gereedschap Kloppen en roeren, scheppen en keren zijn technieken die je als kok of als bakker vaak uitvoert. Als vakman of vakvrouw moet je het juiste gereedschap bij deze technieken kunnen kiezen. Klop- en roergereedschap Spatel Spatels. Het model is recht of gebogen. Rechte roerspatels gebruik je om soepen en sauzen te roeren. De gebogen spatels, vaak hockeystick genoemd, worden gebruikt om ingrediënten voorzichtig te mengen, zoals kapsel, soezenbeslag en pudding. Spatels zijn gemaakt van hout of kunststof. Spatels van kunststof hebben de voorkeur. Kunststof spatels kunnen een temperatuur verdragen van ongeveer 170 C. Spatels zijn er in lengtes van cm. 233 geel groen rood bruin blauw gevogelte fruit en groente rauw vlees worst en gebraden vlees vis

Workshop messen slijpen.

Workshop messen slijpen. Workshop messen slijpen. Waarom deze cursus? Messen zijn al in gebruik sinds het stenen tijdperk. Vanaf die tijd heeft het materiaal en de vorm een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Vingerbeschermer> Houdt voedsel stabiel en begeleid het goed op en over het frame en beschermt tevens je vingers

Vingerbeschermer> Houdt voedsel stabiel en begeleid het goed op en over het frame en beschermt tevens je vingers MANDOCHEF DE MANDOCHEF IS EEN HOOGWAARDIGE KEUKENHULP DAT SNEL EN EFFICIENT GROENTEN EN FRUIT IN GELIJKE VORMEN SNIJDT. GLADDE EN GERIBBELDE PLAKJES, JULIENNE, STAAFJES, BLOKJES DIAMANTEN, WAFELS EN CHIPS.

Nadere informatie

Wartmann PRO messenblok

Wartmann PRO messenblok PRO messenserie Wartmann PRO messenblok Het Wartmann PRO messenblok bestaat uit een stijlvol vormgegeven houten houder met vijf elegant vormgegeven hoogwaardige messen uit een stuk staal. De vijf zorgvuldig

Nadere informatie

IKEA 365+ messen zijn geschikt voor dagelijks gebruik. De kwalitatieve messen hebben een stevige grip en voldoen aan de eisen die koken aan ze stelt.

IKEA 365+ messen zijn geschikt voor dagelijks gebruik. De kwalitatieve messen hebben een stevige grip en voldoen aan de eisen die koken aan ze stelt. IKEA 365+ messen IKEA 365+ messen zijn geschikt voor dagelijks gebruik. De kwalitatieve messen hebben een stevige grip en voldoen aan de eisen die koken aan ze stelt. Daarom mogen deze messen zeker niet

Nadere informatie

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan.

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Als voedsel van het land, het dier of

Nadere informatie

Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan keukenmessen. De IKEA 365+ messen zijn bestemd voor dagelijks gebruik. Met kwaliteit die voldoet aan

Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan keukenmessen. De IKEA 365+ messen zijn bestemd voor dagelijks gebruik. Met kwaliteit die voldoet aan IKEA 365+ messen Het dagelijkse leven thuis stelt hoge eisen aan keukenmessen. De IKEA 365+ messen zijn bestemd voor dagelijks gebruik. Met kwaliteit die voldoet aan de vereisten van dagelijks eten klaarmaken,

Nadere informatie

Wartmann PRO messenserie

Wartmann PRO messenserie PRO messenserie Wartmann PRO messenserie De Wartmann PRO messenserie is een hoogwaardige serie messen voor de professionele keuken en voor intensief thuisgebruik. Het lemmet van de messen uit deze serie

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

GYNNSAM messen zijn ontworpen voor intensief dagelijks gebruik. Het design is gebaseerd op de eisen die een professionele kok aan een mes stelt, maar

GYNNSAM messen zijn ontworpen voor intensief dagelijks gebruik. Het design is gebaseerd op de eisen die een professionele kok aan een mes stelt, maar GYNNSAM messen GYNNSAM messen zijn ontworpen voor intensief dagelijks gebruik. Het design is gebaseerd op de eisen die een professionele kok aan een mes stelt, maar is verder aangepast aan de dagelijkse

Nadere informatie

Hoelang geldt de garantie? Wat dekt deze garantie? Producten die niet gedekt worden door deze garantie

Hoelang geldt de garantie? Wat dekt deze garantie? Producten die niet gedekt worden door deze garantie GYNNSAM messen GYNNSAM messen zijn gemaakt om gebruikt te worden váák gebruikt te worden. Het ontwerp gaat uit van de eisen van een professionele chef-kok, maar is aangepast aan de behoeften thuis. We

Nadere informatie

SLITBAR messen getuigen in elk detail van een uitstekende kwaliteit, met een opvallend ontwerp dat elke keuken extra karakter geeft.

SLITBAR messen getuigen in elk detail van een uitstekende kwaliteit, met een opvallend ontwerp dat elke keuken extra karakter geeft. SLITBAR messen SLITBAR messen getuigen in elk detail van een uitstekende kwaliteit, met een opvallend ontwerp dat elke keuken extra karakter geeft. We garanderen dat de SLITBAR messen minstens 25 jaar

Nadere informatie

Dagelijks huishoudelijk gebruik stelt hoge eisen aan messen. SLITBAR messen zijn tot in detail van hoogwaardige kwaliteit. Door het uitgesproken

Dagelijks huishoudelijk gebruik stelt hoge eisen aan messen. SLITBAR messen zijn tot in detail van hoogwaardige kwaliteit. Door het uitgesproken SLITBAR messen Dagelijks huishoudelijk gebruik stelt hoge eisen aan messen. SLITBAR messen zijn tot in detail van hoogwaardige kwaliteit. Door het uitgesproken ontwerp vallen ze op in elke keuken. We geven

Nadere informatie

gebruikt bij het tableren van suikerstroop (borstplaat en fondant) en couverture (bijvoorbeeld bij bonbonbereiding).

gebruikt bij het tableren van suikerstroop (borstplaat en fondant) en couverture (bijvoorbeeld bij bonbonbereiding). Eisnijder Een eisnijder verdeelt een gekookt ei in plakjes of partjes met behulp van dunne ijzerdraadjes. Het frame van de eisnijder kan gemaakt zijn van aluminium, kunststof of roestvast staal. Glaceer-

Nadere informatie

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd ****

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd **** Pasen maart 2018 Amuse: americain Preisoep met Limburgse mosterd Rode krielaardappelen met schil uit de oven Erwten en worteltjes Kalfs cordon blue Citroen ijs met blauwe bessen saus Preisoep met Limburgse

Nadere informatie

Snijtechnieken begrippenlijst

Snijtechnieken begrippenlijst Bron: zelfmaakrecepten.nl (met kleine aanpassingen door Jan Boeren) Snijtechnieken begrippenlijst De meest gebruikte variaties zie je op de foto hierboven. Door deze standaardisering ziet het eten er mooi

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Tartaar van surf & turf met appelgelei en appelsorbet

Tartaar van surf & turf met appelgelei en appelsorbet Voorgerecht Tartaar van surf & turf met appelgelei en appelsorbet Ingrediënten (voor 18 personen): 500 gram ossenhaas 20 scampi s 2 tl tomatenketchup 3 el huisgemaakte mayonaise cress balsamico azijn Voor

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Geitenkaas lolly met een paneer van roggebrood en rozijnen

Geitenkaas lolly met een paneer van roggebrood en rozijnen Geitenkaas lolly met een paneer van roggebrood en rozijnen 1 rol geitenkaas van 250 gram gemengde groene kruiden klein scheutje room half pakje roggebrood 50 gram rozijnen Doe de geitenkaas in de keukenmachine

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven.

Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Salade van zoete aardappel met grapefruit, gemarineerde tomaat en zalm uit de oven. Rauwe zalm in plakjes gesneden Rode grapefruit Gemarineerde tomaat Klein uitje Zoete aardappelblokjes Maken; Bak de gesneden

Nadere informatie

Terine van gerookte paling met een zoetzure salsa van paprika. Ingredienten;

Terine van gerookte paling met een zoetzure salsa van paprika. Ingredienten; Terine van gerookte paling met een zoetzure salsa van paprika. Ingredienten; Vis gelei (1 ltr water met 20 gram geweekte gelatine) Gefileerde ontdaan van vet en buikwand gerookte paling. Evt fijn gehakte

Nadere informatie

The Taste of Cooking: Citroen en limoen

The Taste of Cooking: Citroen en limoen The Taste of Cooking: Citroen en limoen Ingrediënten 4 personen ca 2 uur Fruit Pastadeeg (citroenravioli) 200 g pastabloem (tipo 00) 2 eieren 1 mespuntje zout 1 el olijfolie Citroenvulling (citroenravioli)

Nadere informatie

IKEA 365+ GNISTRA messen

IKEA 365+ GNISTRA messen IKEA 365+ GNISTRA messen IKEA 365+ GNISTRA messen zijn bestemd voor dagelijks gebruik. Met heften die een goede grip bieden en duurzame kwaliteit die voldoet aan de vereisten voor dagelijks eten klaarmaken,

Nadere informatie

Zo maak je het: KROKODIL BENODIGDHEDEN. * Komkommer. * Prikkertjes. * Kaas. * Worst. * Ogen. Bevat allergenen: gluten, koemelkeiwit

Zo maak je het: KROKODIL BENODIGDHEDEN. * Komkommer. * Prikkertjes. * Kaas. * Worst. * Ogen. Bevat allergenen: gluten, koemelkeiwit creatief KROKODIL 01 KROKODIL BENODIGDHEDEN Zo maak je het: * Komkommer * Prikkertjes * Kaas * Worst * Ogen 1 2 3 4 5 Maak van de komkommer een krokodil door een stuk uit de voorkant te snijden als bek.

Nadere informatie

In de Keuken. Retail Trainingen. alles over bakvormen, bakhulpjes, keukenweegschalen, openers, zeven, raspen, tangen, keukenmessen en scharen

In de Keuken. Retail Trainingen. alles over bakvormen, bakhulpjes, keukenweegschalen, openers, zeven, raspen, tangen, keukenmessen en scharen In de Keuken alles over bakvormen, bakhulpjes, keukenweegschalen, openers, zeven, raspen, tangen, keukenmessen en scharen Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen In

Nadere informatie

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Koffie, thee met Wortel-appeltaart met lemoncurd. Goed gevulde bonensoep met bruin brood, boeren roomboter en/of pesto

Koffie, thee met Wortel-appeltaart met lemoncurd. Goed gevulde bonensoep met bruin brood, boeren roomboter en/of pesto Jeanine Schreuders en Norbert van Doorn hebben in hun Eetlokaal, boerderij BuitenLand, ons laten proeven wat je zoal kunt doen met voedsel wat er niet meer zo mooi uit ziet, danwel over de THT datum is,..

Nadere informatie

Werkblad 13 Tapas. Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap

Werkblad 13 Tapas. Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap Brood met makreelspread Ingrediënten (voor 4 personen) 50 gram makreelfilet 4 sprieten bieslook 1 eetlepel magere kwark citroensap handje rucola 4 sneetjes volkoren stokbrood schaar vork eetlepel schaaltje

Nadere informatie

INHOUD. KLASSIEKERS Kaneel...6 Karamel...8 Bier NOTEN Amandelen...40 Rum, kokos & vanille...42 Koffie & pecan...44 Notenshot...

INHOUD. KLASSIEKERS Kaneel...6 Karamel...8 Bier NOTEN Amandelen...40 Rum, kokos & vanille...42 Koffie & pecan...44 Notenshot... INHOUD KLASSIEKERS Kaneel...6 Karamel...8 Bier...10 APPEL Appel & karamel...12 Appel, peer & specerijen...14 Appel & cider...16 FRUIT Blauwe bessen...18 Aardbei & yoghurt...20 Rood fruit...22 Aardbeien-

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Gebakken Coquilles met appel en kerrie. Ingrediënten voor 16 personen;

Gebakken Coquilles met appel en kerrie. Ingrediënten voor 16 personen; Gebakken Coquilles met appel en kerrie 16 Coquilles 2 goudreinetten boter 1 sjalot 1 teen knoflook 2 dl witte wijn suiker en kaneelpoeder 2 dl slagroom kerriepoeder Bereidingswijze; Haal het harde stukje

Nadere informatie

Glaasje met papaja en ham

Glaasje met papaja en ham Ingrediënten voor 6 glaasjes: 3 schijven parmaham 12 papajaballetjes graantjesmosterd Glaasje met papaja en ham 1. leg in elk glaasje onderaan een papajabolletje. 2. De parmaham fijn versnijden en verdelen

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2012

consumptief-horeca CSPE KB 2012 consumptief-horeca CSPE KB 2012 bijlage 1 variant a PK-0811-b-12-1-b1 recepturen en serveerwijzen menu variant a gerecht mise-en-place serveerwijze amuse omeletrolletje gevuld met truffelsalsa voorgerecht

Nadere informatie

MENU SEPTEMBER 1999. Cocktail van nieuwe haring. -x-x-x-x-x- Spinaziesoep met roomkaas. -x-x-x-x-x- Abrikozenspoom. -x-x-x-x-x-

MENU SEPTEMBER 1999. Cocktail van nieuwe haring. -x-x-x-x-x- Spinaziesoep met roomkaas. -x-x-x-x-x- Abrikozenspoom. -x-x-x-x-x- MENU SEPTEMBER 1999 Cocktail van nieuwe haring Spinaziesoep met roomkaas Abrikozenspoom Maïskipfilet met gerookte zalm broccoli ei gratin aardappelen uit de oven met kaas Chocolade en vanilleparfait met

Nadere informatie

Productie & distributie in het café/barbedrijf De Productie

Productie & distributie in het café/barbedrijf De Productie Deel Productie & distributie in het café/barbedrijf De Productie Leerboek Horeca assistent Apparatuur & gereedschap & Inleiding I Voor de bereiding van het eten (= de productie) is heel wat apparatuur

Nadere informatie

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Materiaal: Grote soeppan Mesjes en snijplanken Soeplepel Litermaat Ingrediënten

Nadere informatie

Groente die door de. Vlees wat door de. spaghetti kan. Kruiden Zout Pastasaus voor door de spaghetti. Braadboter. Boter voor op brood

Groente die door de. Vlees wat door de. spaghetti kan. Kruiden Zout Pastasaus voor door de spaghetti. Braadboter. Boter voor op brood Spaghetti koken Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Stap 1. Wat heb je nodig van etenswaren Zet het volgende klaar: Ik gebruik: (vul merk en hoeveelheid in) Spaghetti Groente

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2012

consumptief-horeca CSPE KB 2012 consumptief-horeca CSPE KB 2012 bijlage 1 variant b PK-0811-b-12-1-b2 PK-0811-b-12-1-b1 2 lees verder recepturen en serveerwijzen menu variant b gerecht mise-en-place serveerwijze: amuse omeletrolletje

Nadere informatie

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE KB 2017 onderdeel B bijlage

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE KB 2017 onderdeel B bijlage profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE KB 2017 onderdeel B bijlage recepturen en werkplanning Cupcakes Ingrediënten voor het deeg 150 g patentbloem 150 g roomboter 150 g basterdsuiker 150 g heelei

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

mini amandelen speculaas staven maken

mini amandelen speculaas staven maken mini amandelen speculaas staven maken Welkom bij La Place Wat leuk dat je meedeed aan de workshop mini amandel en speculaas staven maken van La Place! Kom op, ga zelf nog een keer aan de slag! Waar komt

Nadere informatie

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen Bouillabaise Reekotelet met spruitjespuree Platte Kaas-wijncrème Ingrediënten (4 pers) 1 kg mosselen 150 gr brood zonder korst 50 gr parmezaan 1 dl witte wijn

Nadere informatie

Warme en koude nagerechten. Waar gaat deze kaart over? Bavarois. Wat wordt er van jou verwacht? Nagerechten

Warme en koude nagerechten. Waar gaat deze kaart over? Bavarois. Wat wordt er van jou verwacht? Nagerechten Waar gaat deze kaart over? Bavarois Deze kaart gaat over koude en warme nagerechten. We behandelen soorten bavaroises, fruitsalades en compotes. Ook wordt in deze kaart aandacht besteed aan bindmiddelen.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB 2005 CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 68 punten te behalen.

Nadere informatie

KENWOOD KN450. Gebruiksaanwijzing

KENWOOD KN450. Gebruiksaanwijzing KENWOOD KN450 Gebruiksaanwijzing 2395 KN400/4 50 Knife Multiling 26/2/02 3:29 pm Page 2 KN400 KN450 2395 KN400/4 50 Knife Multiling 26/2/02 3:29 pm Page 4 2395 KN400/4 50 Knife Multiling 26/2/02 3:29 pm

Nadere informatie

INHOUDSTABEL EN CONTROLELIJST PRAKTIJKCURSUS RESTAURANT EN KEUKEN

INHOUDSTABEL EN CONTROLELIJST PRAKTIJKCURSUS RESTAURANT EN KEUKEN INHOUDSTABEL EN CONTROLELIJST PRAKTIJKCURSUS RESTAURANT EN KEUKEN 2 DE GRAAD DEEL 1: VAKWOORDENBOEK ONDERDEEL PAGINANUMMER AFGEWERKT OP: LKR -NIEUWE WOORDENLIJST Vakwoordenboek p.2 - p.4 -VAKTERMEN Vakwoordenboek

Nadere informatie

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop 1 liter kippenbouillon 1 ui 1 prei 150 gram spekblokjes 1 el tomatenpuree ½ kilo bruine bonen Bereidingswijze: Snijd de ui en prei fijn. Bak de ui en prei in

Nadere informatie

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap Duo van toastjes Krabsla & kipcurry Erwtensoep Sheperd s Pie Rijstpap Smakelijk Toastje met kipcurry Ingrediënten: Aperitief 1 kipfilet ½ fijngehakt teentje look currykruiden mayonaise kurkuma mosterd

Nadere informatie

The Taste of Cooking: Dadels

The Taste of Cooking: Dadels The Taste of Cooking: Dadels Ingrediënten 4 personen ca 3 uur Fruit Mandarijnen poeder 3 mandarijnen 300 ml water 100 g suiker Dadel-kardemom bonbon 1 vanillestokje 150 ml slagroom 3 kardemomzaadjes 350

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Menu 53. Torentje van rode biet met gele verse kaas. Crèmesoep Florida. Gebakken roodbaars of lamskroon met tijm, knoflook en asperges

Menu 53. Torentje van rode biet met gele verse kaas. Crèmesoep Florida. Gebakken roodbaars of lamskroon met tijm, knoflook en asperges Menu 53. Torentje van rode biet met gele verse kaas Crèmesoep Florida Gebakken roodbaars of lamskroon met tijm, knoflook en asperges Parfait van witte chocolade en advocaat Torentje van rode biet met gele

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

Zalm in bladerdeeg. Veldkost # 26 Pagina 1

Zalm in bladerdeeg. Veldkost # 26 Pagina 1 Zalm in bladerdeeg. 4 velletjes diepvries bladerdeeg, ontdooid 250 g zalmfilet 225 g H prei à la crème deelblokjes 1 ei losgeklopt 50 g Eikenbladsla melange of rucola met een vinaigrette van olijfolie

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE BB 2012

consumptief-horeca CSPE BB 2012 consumptief-horeca CSPE BB 2012 bijlage 2 variant b Menu b Amuse * Kalfspastrami met Chinese-koolsalade, paprika en kastanjechampignons, een glaasje met groene asperges, tomberry s, scharrelei en mosterdsaus,

Nadere informatie

profielvak HBR CSPE GL versie blauw 2018 onderdeel B

profielvak HBR CSPE GL versie blauw 2018 onderdeel B profielvak HBR CSPE GL versie blauw 2018 onderdeel B bijlage 1 herziene versie opdracht 2 en 3 GP-1800-b-18-1-B-b1_HV 1 / 7 Lichtgebonden vissoep met Noorse garnalen of lichtgebonden vissoep met gegrilde

Nadere informatie

Kinderfondueparty. -

Kinderfondueparty.  - Kinderfondueparty Greet Lybaert Diëtiste - Kinderkooklessen Polenstraat 169a 9940 Sleidinge tel. 09 357 60 86 fax 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be Fondu 4 pers Zet het keukengerei

Nadere informatie

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock wok wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een zeer gezonde manier van koken. Je hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en je kan zoveel groenten en fruit toevoegen als je wil. De

Nadere informatie

A'MUZE. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg; Soezendeeg: 100 gr boter zout 150 gr bloem 4 eieren; 125 ml melk 125 ml water

A'MUZE. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg; Soezendeeg: 100 gr boter zout 150 gr bloem 4 eieren; 125 ml melk 125 ml water St Honoré a la creme chiboust Deze taart zou een eerbetoon zijn aan Saint Honoré (Honoratus), bisschop van Amiens (ca. 600) en beschermheilige van de bakkers. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg;

Nadere informatie

CSPE GL bijlage 2. opdracht 10 en 11. consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed. PG-5014-b-17-1-b2 1 / 7 lees verder

CSPE GL bijlage 2. opdracht 10 en 11. consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed. PG-5014-b-17-1-b2 1 / 7 lees verder CSPE GL 2017 consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed bijlage 2 opdracht 10 en 11 PG-5014-b-17-1-b2 1 / 7 lees verder Gerecht voor 4 personen Een mediterrane korstdeegstrik gevuld met

Nadere informatie

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 8 leuke en gezonde traktatie-ideeën voor kinderen van 2-4 jaar.

HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 8 leuke en gezonde traktatie-ideeën voor kinderen van 2-4 jaar. HIEPERDEPIEP HOERA! Er is er een jarig. En dat vieren wij! 8 leuke en gezonde traktatie-ideeën voor kinderen van 2-4 jaar. TRAKTEREN: MENEERTJE MELOEN Voor 8 traktaties / 10 kcal per portie 1 schijf watermeloen

Nadere informatie

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel

PITTIGE PESTO. pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper. vijzel PITTIGE PESTO pijnboompitten, grana padano, basilicum, citroen knoflook, olijfolie, gedroogde peper vijzel Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Stamp een gedroogde peper fijn in de vijzel.

Nadere informatie

verzorging CSPE BB 2016

verzorging CSPE BB 2016 verzorging CSPE BB 2016 bijlage recepten gebonden soep en boerenomelet varianten a varianten b PB-0711-b-16-1-b 1 / 5 lees verder variant a Gebonden kerriesoep ingrediënten voor twee personen 1 ei 30 gram

Nadere informatie

PRESENTATIE l SERVICE

PRESENTATIE l SERVICE Bereidingsbakjes voor horeca & catering Kunststof bereidingsbakken in diverse afmetingen voor bereiding (marinade, kruiden,...) en stockage Stockage mogelijk in vriesruimtes - Krasvast - Multifunctioneel

Nadere informatie

SMOOTHIE. Benodigdheden snijplank schilmesje eetlepel theelepel grote kom maatliter staafmixer. Bereidingswijze

SMOOTHIE. Benodigdheden snijplank schilmesje eetlepel theelepel grote kom maatliter staafmixer. Bereidingswijze SMOOTHIE Ingrediënten voor ca. 2,5 liter 4 bananen 2 appels 4 sinaasappels 200 gram verse bladspinazie 2 theelepels olie 2 theelepels kaneel 8 walnoten 500ml water 500ml sinaasappelsap Dikke rietjes eetlepel

Nadere informatie

Toets Mise-en-Place/schoonmaaktechnieken 2010

Toets Mise-en-Place/schoonmaaktechnieken 2010 Naam: Klas: Toets Mise-en-Place/schoonmaaktechnieken 2010 Vraag 1 : De mise-en-place kan per bedrijf verschillen. Waardoor wordt dat verschil veroorzaakt, denk je?.. Vraag 2: Wat behoort tot de mise-en-place

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

10 Luxe Afslank Recepten

10 Luxe Afslank Recepten 10 Luxe Afslank Recepten Dieetsnel.nl Kees van Hessel Recept 1 Omelet met kampernoelies 10 tot 15 minuten 1 pers - 2 eieren - 250 gram kampernoelies - sjalotjes - peterselie - peper & zout Borstel de kampernoelies(champignons)

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

LOGUS Proefmenu mei 2012

LOGUS Proefmenu mei 2012 LOGUS Proefmenu mei 2012 Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Klassieke asperges met ei, gerookte zalm en krieltjes Victoriacake met aardbeien Vanille koekjes Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Voorgerecht:

Nadere informatie

Logus Proefmenu november 2015

Logus Proefmenu november 2015 Logus Proefmenu november 2015 Snel wortelsoepje met kikkererwten en chorizo - Varkenshaas met espressosaus & Knolselderijpuree met Old Amsterdam en spruitjes met hazelnootboter - Walnoottaartje - Kerstcake

Nadere informatie

Slijpmal voor messen SVM-45

Slijpmal voor messen SVM-45 Slijpmal voor messen SVM-45 MESSEN Minimumlengte lemmet 60 mm. RECHTE TREKMESSEN Positie van de machine Opm. Zorg dat de slijpmachine niet te hoog staat bij het slijpen van messen. Afhankelijk van uw lengte

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE BB 2016 deze bijlage pas uitdelen bij aanvang van opdracht 2

consumptief-horeca CSPE BB 2016 deze bijlage pas uitdelen bij aanvang van opdracht 2 consumptief-horeca CSPE BB 2016 bijlage 1 variant a deze bijlage pas uitdelen bij aanvang van opdracht 2 menu a Lepelamuse met Noordzeegarnalen en komkommer *** Cocktail van groene asperges en ham met

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Over mij. 2. Gereedschappen. 3. Verschillende sla soorten. 4. Kruiden. 5. Smaken en combinaties. 6.

INHOUDSOPGAVE. 1. Over mij. 2. Gereedschappen. 3. Verschillende sla soorten. 4. Kruiden. 5. Smaken en combinaties. 6. INHOUDSOPGAVE 1. Over mij 2. Gereedschappen 3. Verschillende sla soorten 4. Kruiden 5. Smaken en combinaties 6. De Griekse salade 7. De Italiaanse salade 8. Heerlijke koolsalade 9. De Ceasar salade 10.

Nadere informatie

Menu Aspergemenu. Asperge-tomaatsalade met gerookte kip. Thaise aspergesoep met zalm. Asperges traditioneel. Kaastaart met noten

Menu Aspergemenu. Asperge-tomaatsalade met gerookte kip. Thaise aspergesoep met zalm. Asperges traditioneel. Kaastaart met noten Menu 72. - Aspergemenu Asperge-tomaatsalade met gerookte kip Thaise aspergesoep met zalm Asperges traditioneel Kaastaart met noten Ingrediënten (4 pers) 8 stuks geschilde asperges 400 gr gerookte kipfilet

Nadere informatie

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise ***

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** 8 personen Het menu Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Gebakken hertenbiefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2013

consumptief-horeca CSPE KB 2013 consumptief-horeca CSPE KB 2013 bijlage 1 variant b Menu b Amuse Salade van gamba en grapefruit *** Heldere gevogeltebouillon met kruidenflensjes *** Spies van gegrilde varkenshaas gemarineerd in knoflook-tijmolie

Nadere informatie

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room. Witloofsalade met blauwe kaas. Ingrediënten 4 pers. De dressing 200 g blauwe kaas 1 dl kokend water 2 koffielepels mosterd 2 eetlepels frambozenazijn 5 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnotenolie 1 eetlepel

Nadere informatie

INHOUD HARTIG ZOET PANNENKOEK VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN & CRÊPES VAN TARWEBLOEM BLINI S CRÊPES SOUFFLÉES

INHOUD HARTIG ZOET PANNENKOEK VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN VAN BOEKWEITMEEL PANNENKOEKEN & CRÊPES VAN TARWEBLOEM BLINI S CRÊPES SOUFFLÉES INHOUD HARTIG PANNENKOEKEN VAN BOEKWEITMEEL Gebakken ei & ham...8 Geitenkaas, walnoten & honing...10 Spek & cheddar... 12 Uienstoof... 14 BLINI S Klassiek... 16 Van kastanjemeel... 18 Spekjes & pinda s...20

Nadere informatie

Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen. Velouté Florida. Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes. Peren in de oven

Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen. Velouté Florida. Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes. Peren in de oven Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen Velouté Florida Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes Peren in de oven Ingrediënten (4 pers) mix van bospaddestoelen 1 teentje knoflook 4 sneden brood

Nadere informatie

Voeg de room en de kruiden toe en warm nog 1 minuut door. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

Voeg de room en de kruiden toe en warm nog 1 minuut door. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Receptuur t Streekfornuus voor ZorgAccent Het kerstmenu: *Lichtgebonden crèmesoep met tuinkruiden *Varkenshaasmedaillons met champignonsroomsaus *Gebakken aardappelen/aardappelpuree *Gemengde sla *Miniquiche

Nadere informatie

Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6

Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6 1 van 12 Werken in de keuken Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Beslag maken a. Afwassen b. Afdrogen Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6 a.

Nadere informatie

Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood ***

Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood *** Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood *** Gebakken biefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken spruitjes en

Nadere informatie

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf Kopieerblad 2 21 Kopieerblad 3 Wat heb je ongeveer nodig? Voor kinderen van 9 en 10 jaar: Volkorenbrood 4-6 sneetjes Volkoren graanproducten of aardappelen 3-5 stuks (of opscheplepels) Groente 3-4 opscheplepels

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2018

consumptief-horeca CSPE KB 2018 consumptief-horeca CSPE KB 2018 bijlage 2 variant b menu b Salade van gamba en grapefruit *** Helder gevogeltebouillon met kruidenflensjes *** Gebakken zalmfilet met venkelsaus gemengde groenten spitskoolsalade

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse)

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) 5 dl tomaten sap geconsenteerd. 3 dl half geslagen slagroom. Peper en zout Fijn gesneden bieslook Tabasco Wodka 6 blaadjes gelatine.

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE BB 2015

consumptief-horeca CSPE BB 2015 consumptief-horeca CSPE BB 2015 bijlage 1 variant a menu a Amuse van gerookte eendenborst *** Lamsconsommé met tapenade, boter, olijfolie en brood *** Gepocheerde zalmfilet met bieslooksaus gestoofde spinazie

Nadere informatie

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4

Nadere informatie

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van.

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van. Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Ingredienten dressing; 2 eetlepel olijf olie 1 theelepel cherry azijn Sap van ½ citroen Sap van ½ sinasappel 1 teentje

Nadere informatie

Hygiplas kleurcode messen FRUIT/GROENTEN. Art.nr Omschrijving Prijs. Art.nr Omschrijving Prijs. Art.nr Omschrijving Prijs. Art.nr Omschrijving Prijs

Hygiplas kleurcode messen FRUIT/GROENTEN. Art.nr Omschrijving Prijs. Art.nr Omschrijving Prijs. Art.nr Omschrijving Prijs. Art.nr Omschrijving Prijs KEUKEN / MESSEN Zwarte nylon heften Hygiplas kleurcode messen Best verkopende reeks van hoge kwaliteit messen voor algemeen gebruik. Ideaal voor leerlingen als starter-set. Vaatwasmachinebestendig en eenvoudig

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2013

consumptief-horeca CSPE KB 2013 consumptief-horeca CSPE KB 2013 bijlage 1 variant a Menu a Amuse Salade van gamba en grapefruit *** Heldere gevogeltebouillon met kruidenflensjes *** Gegrilde varkenshaasmedaillons gemarineerd in rozemarijnolie

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Groenten zijn gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen die het nodig

Nadere informatie

10min. 14min. 30min. Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden. 2 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. magnetron. rusten.

10min. 14min. 30min. Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden. 2 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. magnetron. rusten. 2 sonen VOORGERECHTEN 10min 14min rusten 30min Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden 6 300 g artisjokharten (diepgevroren) Het sap van ½ citroen 4 kleine roodbaarsfilets (diepgevroren) (120

Nadere informatie

- Vermeng alle ingrediënten met elkaar en breng het geheel op smaak met citroensap en zout en peper

- Vermeng alle ingrediënten met elkaar en breng het geheel op smaak met citroensap en zout en peper Gebakken varkens lende met tonijn saus en een crostini. Ingrediënten tonijn mayonaise ½ potje mayonaise 2 eetlepels gehakte platte peterselie (laatste moment toevoegen!) Eetlepel gehakte kappertjes Citroensap

Nadere informatie