Reglement ziekteverzuim SOPOGO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement ziekteverzuim SOPOGO"

Transcriptie

1 Reglement ziekteverzuim SOPOGO 1 Door het bestuur vastgesteld op Instemming verleend door de GMR-personeelsgeleding op

2 1. Algemeen Deze regeling sluit aan op de Wet Verbetering Poortwachter. Het biedt een handvat om verzuim bespreekbaar te maken en om tot heldere afspraken te komen om verzuim te voorkomen en het verzuim te doen dalen. In genoemde wet zijn de rechten en de plichten van de werknemer en de werkgever bij ziekteverzuim vastgelegd. Tijdens een verzuimperiode moeten op vaste tijdstippen bepaalde activiteiten worden uitgevoerd die er op gericht zijn de terugkeer naar het werk mogelijk te maken. 2. Ziekmelding De medewerker meldt zich ziek vóór uur bij de leidinggevende of bij afwezigheid van de leidinggevende bij diens plaatsvervanger. In het laatste geval belt de leidinggevende het liefst dezelfde dag, maar in ieder geval zo snel mogelijk, de medewerker terug. Uitsluitend wanneer de medewerker hiertoe niet in staat is, kan een derde de medewerker ziek melden. Bij de ziekmelding verschaft de werknemer de volgende informatie: vermoedelijke duur van de ziekte; verpleegadres, als dat anders is dan het huisadres; of de ziekte verband houdt met zwangerschap of orgaandonatie. 3. Ziekmelding tijdens vakantie Wanneer de medewerker tijdens zijn vakantie ziek wordt, dient de ziekmelding zo spoedig mogelijk te gebeuren. Is het niet mogelijk dit bij aanvang van de ziekte te doen, dan dient de medewerker achteraf aan te tonen dat hij/zij ziek was. De medewerker moet bijvoorbeeld door middel van het overleggen van een doktersverklaring of rekening van verleende medische zorg, aannemelijk maken dat, als geen vakantie was verleend, hij/zij op die uren verhinderd zou zijn geweest om de betrekking te vervullen. Wanneer de medewerker tijdens zijn/haar vakantie weer is hersteld, dan moet de medewerker dit zo spoedig mogelijk aan de leidinggevende meedelen Vakantie tijdens ziekte Tijdens ziekte mag de medewerker op vakantie gaan mits: de leidinggevende hiervan op de hoogte is gesteld; het de genezing niet in de weg staat en de Arbodienst hiermee akkoord gaat De Arbodienst geeft daartoe aan de medewerker een verklaring van geen bezwaar af, met een kopie naar de leidinggevende/werkgever. 5. Betermelding De medewerker meldt zich bij voorkeur de dag voor herstel vóór uur weer beter bij de leidinggevende. De personeelsadviseur verwerkt deze betermelding in het personeelsinformatiesysteem en geeft deze door aan de Arbodienst. De betermelding van een medewerker die ziek is gemeld bij het UWV en recht heeft op een Ziektewetuitkering, wordt door de personeelsadviseur aan het UWV doorgegeven.

3 6. Verzuimdossier of re-integratiedossier Vanaf de eerste ziektedag van de medewerker legt de leidinggevende alle feitelijke gegevens, documenten, (gespreks-)verslagen en correspondentie (ook -verkeer) met betrekking tot de ziekte van medewerker vast in een verzuimdossier of re-integratiedossier, in samenspraak met de personeelsadviseur. 7. Ziekmelding bij de Arbodienst De personeelsadviseur meldt de zieke medewerker uiterlijk op de vijfde dag van ziekte bij de Arbodienst. De ziekmelding van medewerkers die recht hebben op een Ziektewetuitkering wordt door de personeelsadviseur uiterlijk op de vierde ziektedag doorgegeven aan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). 8. Oproep Arbodienst De zieke medewerker moet aan een oproep van de Arbodienst gehoor geven, tenzij de medewerker tijdig en gemotiveerd laat weten verhinderd te zijn. Wanneer de Arbodienst de zieke medewerker wil bezoeken, dient de medewerker de Arbodienst hiertoe in de gelegenheid te stellen. Als de medewerker niet in staat is om de geplande afspraak bij de Arbodienst na te komen, dan moet de medewerker dit zo spoedig mogelijk - in elk geval vóór de geplande afspraak - persoonlijk kenbaar maken bij de leidinggevende en bij de personeelsadviseur. De personeelsadviseur maakt in samenspraak met de leidinggevende een nieuwe afspraak. Ook wanneer de medewerker nadat hij/zij zich hersteld heeft gemeld, toch nog een oproep van de Arbodienst ontvangt, dan dient de medewerker zelf deze oproep zo spoedig mogelijk voor de geplande afspraak te annuleren bij de personeelsadviseur Probleemanalyse Binnen 6 weken na de ziekmelding stelt de Arbodienst bij dreigend langdurig verzuim een zogenoemde probleemanalyse op. Deze analyse bevat tevens een advies aan de leidinggevende/werkgever en medewerker over het herstel en de werkhervatting van de medewerker. De probleemanalyse wordt aan de leidinggevende/werkgever en medewerker toegestuurd. 10. Plan van aanpak Uiterlijk in week 8 van ziekte stellen de Arbodienst of leidinggevende/werkgever samen met de medewerker, op basis van de probleemanalyse, een plan van aanpak voor re-integratie. Het plan van aanpak moet regelmatig, bijvoorbeeld eens per 4 weken, worden geëvalueerd en zo nodig worden aangepast en bijgesteld. Ook dient het plan actueel te zijn. Dit betekent dat wanneer er in de situatie van de zieke medewerker veranderingen optreden, het plan van aanpak waarschijnlijk zal moeten worden aangepast. Hierbij geeft de medewerker zijn visie op het re-integratietraject, de inspanningen van de werkgever en de Arbodienst. Tevens dient de medewerker aan te geven welke inspanningen de medewerker zelf heeft verricht om te re-integreren. Tevens wordt een casemanager aangesteld.

4 11. Casemanager Binnen onze Stichting wordt de rol van casemanager ingevuld door de personeelsadviseur. De casemanager: adviseert de leidinggevende vanuit het gezamenlijk belang dat de zieke medewerker en werkgever hebben bij een (eventuele) gezonde terugkeer binnen de arbeidsorganisatie; houdt contact met de verschillende partijen; volgt nauwgezet de procedure rondom het verzuim en de re-integratie; houdt het re-integratiedossier onder zich en ziet toe op het juist indienen van de WIAaanvraag. 12. Ziekmelding bij UWV Wanneer de medewerker langer ziek blijft, dan geeft de personeelsadviseur/leidinggevende of de Arbodienst de ziekmelding ook door aan UWV. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag nadat de medewerker 42 weken ziek is. 13. Medewerker hersteld/beter melden bij UWV U hoeft uw werknemer volgens de nieuwe regels niet meer bij het UWV beter te melden. 14. Re-integratieverslag In week van ziekte van de medewerker stelt de werkgever/leidinggevende samen met medewerker een re-integratieverslag op. Dit geschiedt aan de hand van het aangelegde verzuimdossier/re-integratiedossier. Dit verslag wordt opgesteld door de medewerker samen met zijn leidinggevende en de casemanager. Hierin leggen de leidinggevende en de medewerker verantwoording af over wat zij tijdens de eerste twee ziektejaren hebben gedaan om terugkeer naar het werk te bespoedigen. De medewerker moet in dit verslag ook zijn visie geven op het achterliggende re-integratietraject en de inspanningen van de werkgever en de Arbodienst. De Arbodienst draagt zorg voor het medische gedeelte en ook het advies van de Arbodienst wordt ook in dit verslag opgenomen. Het re-integratieverslag wordt door de UWV gebruikt voor de WIA beoordeling Deskundigenoordeel UWV Bij een verschil van mening over uitspraken van de Arbodienst of over geplande reintegratievoorstellen, kan bij het UWV een deskundigenoordeel worden aangevraagd. Dit oordeel heeft het karakter van een second opinion en is niet bindend. Echter, in een eventueel te voeren gerechtelijke procedure zal dit oordeel zwaar wegen. De kosten komen voor rekening van de aanvrager. Indien een werknemer het deskundigenoordeel bij UWV aanvraagt betaalt hij/zij 100. Indien het deskundigenoordeel door de werkgever bij UWV wordt aangevraagd betaalt de werkgever 400. Gedurende deze procedure heeft de medewerker recht op loondoorbetaling. 16. WIA-aanvraag Wanneer de medewerker ziek blijft, dan moet hij/zij uiterlijk in week 91 een WIA-aanvraag naar het UWV opsturen. Bij deze aanvraag moet het re-integratieverslag worden toegevoegd. De leidinggevende en de medewerker kunnen samen besluiten de WIA-aanvraag uit te stellen.

5 17. Toetsing UWV Aan de hand van het re-integratieverslag beoordeelt het UWV of de werkgever en de medewerker voldoende re-integratie-inspanningen hebben geleverd. Indien het UWV van oordeel is, dat de werkgever niet heeft voldaan aan de wettelijke reintegratieverplichtingen, dan kan het UWV bepalen dat de werkgever de bezoldiging van de medewerker volledig door moet betalen. Wanneer het UWV van oordeel is, dat de medewerker onvoldoende medewerking aan zijn reintegratie heeft verleend, dan kan het UWV weigeren de WIA-uitkering uit te betalen. 18. Sancties medewerker Indien de werkgever van oordeel is, dat de medewerker onvoldoende medewerking aan zijn reintegratie verleent, dan kan de werkgever besluiten om op grond van artikel 15 van de Ziekte en arbeidsongeschiktheidsregeling primair onderwijs (ZAPO) de doorbetaling van het salaris (bezoldiging) van de medewerker te staken. Wanneer de zieke medewerker zonder deugdelijk grond, weigert mee te werken aan reintegratiemaatregelen, passende of gangbare arbeid te verrichten en medewerking te verlenen aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak, dan kan de werkgever besluiten om de medewerker te ontslaan op grond van artikel 21 van de Ziekte en arbeidsongeschiktheidsregeling primair onderwijs (ZAPO). 5 Bijlagen: Bijlage 1: Het Sociaal Medisch Overleg (SMO) blz. 6 Bijlage 2: Het plan van aanpak blz. 7 Bijlage 3: Inhoud van het re-integratieverslag blz. 7 Bijlage 4: Samenvatting belangrijke tijdstippen blz. 8 Bijlage 5: Arbeidsvoorwaarden en ziekte blz. 8 Bijlage 6: Schematische weergave stappenplan Wet Verbetering Poortwachter blz. 9 Bijlage 7: Protocol bij ziekte en re-integratie blz. 10 Bijlage 8: Protocol werkhervatting blz. 14 Bijlage 9: Algemene toelichting op de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) blz. 14

6 Bijlage 1: Het Sociaal Medisch Overleg (SMO) Doel van dit overleg is om vanuit een multidisciplinaire invalshoek de leidinggevende te ondersteunen door middel van advisering en overleg bij het scheppen van en in stand houden van een gezonde werkomgeving. Het overleg wordt gevoerd door het Sociaal Medisch Team (SMT). Dit dient te komen tot (gezamenlijke) acties die als doel hebben de individuele zieke medewerker te begeleiden naar het eigen of ander werk binnen de Stichting. Dit overleg zou 2 keer per jaar kunnen worden gehouden, bijvoorbeeld als onderdeel van of aansluitend aan een directieoverleg. Bij een meer dan gemiddeld verzuim kan de frequentie eventueel worden opgevoerd. Werkwijze SMT: Het SMT werkt preventief en curatief. Dit dient tot uiting te komen op de agenda. Deze bevat: ARBO-zaken; situaties in de arbeidsorganisatie die mogelijkerwijs zouden kunnen leiden tot een minder gezonde werkomgeving zoals conflicten, medewerkers die klachten aangeven over de (persoonlijke) arbeidssituatie en mogelijke oplossingen voor deze problematiek; medewerkers die in verband met ziekte verzuimen; beleidsmatige onderwerpen met betrekking tot ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden; regelmatige analyse van de verhouding tussen het: kortdurend verzuim (< 2 weken), middellang verzuim (2-6 weken) en langdurig verzuim (> 6 weken). Het overleg heeft een vertrouwelijk karakter. De Arbodienst/bedrijfsarts verstrekt in het SMT geen vertrouwelijke medische informatie. De leidinggevende en de Arbodienst/bedrijfsarts brengen de medewerker op de hoogte van de informatie die met betrekking tot de zieke medewerker wordt uitgewisseld. 6 Het SMT bestaat uit: de directeur-bestuurder; deze is aanwezig als eindverantwoordelijke voor een goede uitvoering van het ziekteverzuimbegeleidingstraject. Deze kan de verantwoordelijkheid delegeren aan de leidinggevende van de zieke medewerker. de leidinggevende van de zieke medewerker; indien dat niet dezelfde is als de directeur heeft deze samen met de betrokken medewerker de verantwoordelijkheid voor een goede uitvoering van het re-integratietraject. Personeelsadviseur; deze adviseert gevraagd en ongevraagd de leidinggevende en de medewerker over het re-integratietraject en begeleidt dit mede. Wanneer de personeelsadviseur tevens als casemanager is aangewezen, dan is hij/zij mede verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wet verbetering poortwachter. de bedrijfsarts; de arts van de Arbodienst adviseert zowel de medewerker als leidinggevende als enige vanuit de medische discipline over de mogelijkheden met betrekking tot de reintegratie. Dit gebeurt zowel in het SMT als op het spreekuur dat de bedrijfsarts houdt voor zieke medewerkers.

7 Bijlage 2: Het plan van aanpak Zaken die o.a. opgenomen dienen te worden in het plan van aanpak: Afspraken over het contact tussen Arbodienst en door de medewerker geraadpleegde behandelaren (zoals huisarts); Afspraken omtrent termijnen voor de acties; Verdere zaken waarvan het wenselijk is deze op te nemen; Wie wordt de casemanager; Doel van het plan: terugkeer in eigen functie, andere functie bij werkgever of andere werkgever voor tijdelijk, proefperiode of permanent; Acties werkgever om terugkeer te bespoedigen (bijvoorbeeld aanpassing werkplek); Acties medewerker om terugkeer te bespoedigen (bijvoorbeeld therapeutisch aan de slag); Bij herplaatsing elders: afspraken over re-integratiebedrijf. Indien herplaatsing bij andere werkgever wordt nagestreefd is de inschakeling van een re-integratiebedrijf verplicht. Afspraken daarover worden vermeld; Moment waarop afgesproken acties worden geëvalueerd. Procedure plan van aanpak Het plan van aanpak wordt opgesteld door de werkgever (leidinggevende en/of casemanager) in samenwerking met de medewerker. De werkgever verstrekt een exemplaar van het plan van aanpak aan de medewerker en aan de Arbodienst. Het is wenselijk, maar niet verplicht, dat de werkgever en medewerker het plan van aanpak ondertekenen. Bijlage 3: Inhoud van het re-integratieverslag de noodzakelijke administratieve gegevens van de werkgever, medewerker en Arbodienst; gegevens over de aard van de organisatie van de werkgever; gegevens over de functie van de medewerker; alle contacten tussen de werkgever (leidinggevende) en de medewerker tijdens de ziekte; vermelding van de eerste ziektedag; het oordeel en het advies van de Arbodienst; het door de werkgever en de medewerker overeengekomen plan van aanpak en de bijstellingen daarop; de meest recente evaluatie van de voortgang van de in het plan van aanpak gemaakte afspraken; een actueel oordeel over de kwaliteit van de arbeidsrelatie door de werkgever en de Arbodienst; een actueel oordeel van de Arbodienst over het verloop van de ongeschiktheid tot werken, de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker tot het verrichten van arbeid; een actueel oordeel van de Arbodienst en de werkgever over de aanwezigheid van passende arbeid bij de werkgever; een oordeel van de medewerker omtrent de op grond van bovenstaande onderdelen opgenomen gegevens een oordelen. 7

8 Bijlage 4: Samenvatting belangrijke tijdstippen Wanneer Wat Dag 1 Ziekmelding door medewerker en acceptatie door de leidinggevende van de ziekte Binnen 6 weken Medewerker ziek melden bij Arbodienst. Week 6 Opstellen probleemanalyse door Arbodienst. Week 8 Opstellen plan van aanpak door werkgever en medewerker. Aanwijzen casemanager. Vanaf week 8 Uitvoeren plan van aanpak. Minimaal eens per 4 of 6 weken evaluatie van de re-integratie en eventueel aanpassen/bijstellen plan van aanpak. Na 42 weken Medewerker ziek melden bij UWV. Maand 11 Eerstejaars-evaluatiegesprek door werkgever en medewerker. Bezien of re-integratie nog op koers ligt en eventueel nieuwe afspraken voor tweede ziektejaar maken. Na 12 maanden Salaris daalt naar 70% over de uren waarvoor de medewerker ziekteverlof geniet. Week 87 tot 91 UWV stuurt WIA-aanvraag aan medewerker. Werkgever en medewerker stellen gezamenlijk re-integratieverslag op. Week 91 Medewerker stuurt WIA-aanvraag + reintegratieverslag naar UWV. 24 maanden/2 jaar Mogelijke aanvang WIA-uitkering. Na 24 maanden Werkgever kan medewerker ontslaan o.g.v. ziekte. 8 Bijlage 5: Arbeidsvoorwaarden en ziekte Het salaris wordt voor maximaal twee jaar doorbetaald door de werkgever, het eerste jaar nog 100%, daarna 70%. In die zin is een ziek -melding een aanvraag om van dit recht op doorbetaling gebruik te mogen maken. Dat recht vervalt bij het niet nakomen van afspraken of wettelijk gestelde regels. Afhankelijk van de duur van de ziekte verliest de medewerker (tijdelijk tijdens de ziekteperiode) de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden, voor zover van toepassing op de medewerker: Na één maand (per de eerste van de maand): - reiskosten woon-/werkverkeer; - representatievergoeding; - waarnemingstoelage; - eventuele andere toelage, zoals buitengewone toelage. Na zes maanden: - wijziging in opbouw van vakantieverlof voor ondersteunend personeel. Na een jaar - wijziging in opbouw van spaarverlof; - stopzetten van de BAPO inhouding.

9 Bijlage 6: Schematische weergave stappenplan Wet Verbetering Poortwachter Actie Week Werkgever Werknemer UWV Arbodienst 1 Ziekmelding Ziekmelden Evt. spoedcontrole 2 Passend werk mogelijk 6 Probleemanalyse en advies re-integratie 8 Plan van aanpak Plan van aanpak Plan van aanpak 12, 18 24, 30 36, Voortgang reintegratie bespreken en dossier samenstellen Voortgang reintegratie bespreken 42 Ziekmelden bij UWV ste -jaars evaluatie 1 ste -jaars evaluatie 86 Ontvangt brief UWV over aanvragen WIAuitkering Verstuurt brief over aanvragen WIA-uitkering Voortgang reintegratie bespreken en dossier samenstellen Schrijft actueel oordeel 91 Vraagt WIA-uitkering aan en stuurt de benodigde documenten naar UWV Beoordeelt reintegratie inspanning Werknemer wordt voor keuring uitgenodigd. > 104 Eventueel WIAuitkering 9

10 Bijlage 7: Protocol bij ziekteverzuim en re-integratie Definitie Wat is ziek? Uit jurisprudentie blijkt dat een medewerker ziek is als hij ongeschikt is tot het verrichten van zijn/haar arbeid als rechtstreeks en objectief medisch gevolg van ziekte of gebrek. De volgende twee elementen zijn hierin van belang: Zijn/haar arbeid; het moet gaan om ziekte of gebrek waardoor de eigen arbeid niet kan worden verricht; Objectief medisch gevolg van ziekte of gebrek; medisch deskundigen moeten kunnen aantonen dat er een objectief medische oorzaak ten grondslag ligt aan de ziekte/gebrek. Het niet kunnen of mogen verrichten van de eigen arbeid moet dus gebaseerd zijn op medische gronden en dat moet naar objectieve maatstaven gemeten kunnen worden. Pas als aan deze twee criteria is voldaan, is sprake van ziekte en ontstaat er recht op de financiële aanspraken bij ziekte. Het vastleggen van contactmomenten is belangrijk voor de duidelijkheid in de communicatie en ten behoeve van dossiervorming. Dit kan een kort verslag zijn of een mailwisseling waarin bv. gemaakte afspraken n.a.v. een gesprek kort bevestigd worden. 1 e dag: Ziekmelding. De medewerker meldt verzuim zo snel mogelijk persoonlijk bij de direct leidinggevende of diens plaatsvervanger. De direct leidinggevende vraagt de medewerker wat de reden is van het verzuim en geeft de medewerker aan of de aanvraag tot ziekteverlof wordt geaccepteerd. Als het verzuim een andere reden heeft dan ziekte (bijvoorbeeld, ziekte van een familielid, conflict op de werkvloer, omstandigheden in de persoonlijke sfeer) dan wordt er overlegd welke periode de medewerker denkt nodig te hebben om weer terug te keren naar de werkvloer. Het vroeg melden van afwezigheid is belangrijk vanwege de tijd die nodig is om eventuele vervanging van de werkzaamheden te regelen. 10 De direct leidinggevende bespreekt tijdens de verzuimmelding met de medewerker: De reden van de verzuimmelding en de aard van de klachten; De direct leidinggevende geeft aan of er inderdaad sprake is van ziekteverzuim of van verzuim op basis van andere gronden. Eventueel laat de leidinggevende zich adviseren door de bedrijfsarts na overleg met de personeelsadviseur om te bepalen of er een medische oorzaak is voor het verzuim. De direct leidinggevende checkt intern of er een lesprogramma is voor de vervanger. De direct leidinggevende en de verzuimende medewerker maken een terugbelafspraak voor een later moment (later op de dag of de volgende ochtend). De medewerker stelt de direct leidinggevende op de hoogte als er nieuws is waardoor zijn/haar terugkomst vertraagd of bespoedigd wordt. De direct leidinggevende zorgt er voor dat de melding op de eerste dag van het ziekteverzuim via de mail wordt doorgegeven aan de personeelsadviseur en/of aan het stafbureau als er sprake is van verzuim wegens ziekte. De personeelsadviseur zorgt voor het digitaal doorgeven aan de Arbo-dienst. Als het nog niet duidelijk is dat het gaat om afwezigheid wegens ziekte, dan ook nog geen ziekmelding doorgeven. In het tweede contact (Later op de eerste verzuimdag of de volgende ochtend) neemt de direct leidinggevende contact op met de verzuimende medewerker of v.v. Zij bespreken de volgende onderwerpen:

11 Is er sprake van ziekte of is er sprake van afwezigheid wegens andere redenen? Zijn er mogelijkheden om naar de werkplek te komen en eventuele aangepast werkzaamheden te verrichten? Afspraak maken om langs te komen voor een gesprek op de werklocatie. Heeft de arbeidsongeschiktheid te maken met het werk? Is er al contact geweest met een huisarts of specialist? Eventueel verblijfadres als de medewerker niet thuis verblijft? De medewerker geeft aan hoe hij/zij telefonisch bereikbaar is. Afspraak voor een volgend contactmoment, indien mogelijk op de werkplek. Vermoedelijke duur van het verzuim. Is ander werk mogelijk? Werken onder andere omstandigheden mogelijk? Bijvoorbeeld: werkzaamheden thuis uitvoeren of digitaal. Dit kunnen ook andere werkzaamheden zijn dan de eigen werkzaamheden. Voortgang werk: wat kan blijven liggen, wat moet door een collega worden over genomen, moeten er afspraken worden afgezegd. Eerste re-integratiegesprek met direct leidinggevende in de eerste ziekteweek In de eerste ziekteweek komt de medewerker tenminste één keer naar het werk voor overleg over de situatie, tenzij de aard van de klachten dat niet toelaat. De situatie ten aanzien van de klachten en de belemmeringen die er zijn om te komen werken worden besproken. Afhankelijk van de aard van de ziekte bezoekt de direct leidinggevende de medewerker thuis. Tijdens dit gesprek vindt er overleg plaats over hervatting van het werk, eventueel in aangepaste werkzaamheden of werkomstandigheden, waardoor verzuim wordt voorkomen. Ook de in dit protocol eerdere genoemde werkzaamheden worden besproken. Er kan tussentijds advies worden gevraagd aan de personeelsadviseur. Na de eerste ziekteweek: Contact volgens afspraak. De direct leidinggevende bespreekt steeds de situatie met de medewerker: - Stand van zaken van de aard van het verzuim en de ontwikkeling. Is het erger, minder of gelijk gebleven? Heb je belangrijke informatie van de huisarts of specialist? - Vermoedelijke duur van de afwezigheid. - Kan de organisatie iets doen? Kan de verzuimende medewerker onder aangepaste omstandigheden wel werken? De medewerker dient tijdens het ziekteverzuim telefonisch bereikbaar te zijn voor de direct leidinggevende van de school en voor de directeur-bestuurder/personeelsadviseur en dient de directeur ook actief op de hoogte te houden van de ziekte of het herstel. Tijdens het verzuim is het de medewerker niet toegestaan andere werkzaamheden te verrichten zonder afstemming met de bedrijfsarts en overleg met de directeur-bestuurder of de direct leidinggevende van de school. De bedrijfsarts roept de verzuimende medewerker binnen 28 dagen na datum eerste ziekmelding op voor het eerste spreekuurcontact. De medewerker geeft dit ook zelf aan indien hij/zij nog geen oproep heeft ontvangen. Een verzuimende medewerker werkt mee aan een spoedig herstel en doet er alles aan om op een zo kort mogelijke termijn het werk te hervatten. Adviezen van de bedrijfsarts worden geacht te worden opgevolgd. De medewerker is verplicht met de Arbo-dienst en direct leidinggevende mee te denken over re-integratieactiviteiten. De direct leidinggevende en de medewerker zullen alle re-integratie-inspanningen verrichten die redelijkerwijs van hem kunnen worden verwacht om de medewerker snel weer aan het werk te helpen in de eigen organisatie of zo mogelijk tijdelijk op een andere locatie of in een andere 11

12 organisatie. Indien vaststaat dat de eigen arbeid niet meer kan worden verricht en er geen andere passende arbeid in de eigen organisatie mogelijk is, bevordert de direct leidinggevende de inschakeling van de medewerker in voor hem passende arbeid bij een andere direct leidinggevende. In alle gevallen ontvangt de direct leidinggevende uiterlijk in de zesde ziekteweek een (uitgebreide of beknopte) probleemanalyse met advies van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stuurt een kopie naar de medewerker. Als sprake is van benutbare mogelijkheden stellen de direct leidinggevende, de medewerker uiterlijk binnen twee weken na ontvangst van de probleemanalyse een plan van aanpak voor reintegratie op. De personeelsadviseur heeft een signalerende rol. De direct leidinggevende zal hiertoe in de week van de ontvangst van de probleemanalyse de verzuimende medewerker en eventueel de personeelsadviseur uitnodigen voor een gesprek. De medewerker kan zich op het gesprek voorbereiden door de UWV-brochure Als u niet kunt werken (is online te downloaden) en de probleemanalyse te lezen. Deze brochure wordt tezamen met de uitnodiging toegestuurd door de personeelsadviseur. De direct leidinggevende en de medewerker voeren de activiteiten uit die zijn afgesproken in het plan van aanpak. Als volgens de Arbo-dienst sprake is van mogelijk langdurig verzuim legt de personeelsadviseur een re-integratiedossier aan dat alle gegevens, documenten en correspondentie bevat die betrekking hebben op het verloop van het ziekteverzuim, het aantal feitelijk gewerkte uren en de ondernomen activiteiten. De Arbo-dienst voert minimaal elke 6 weken overleg (spreekuurcontact) met de medewerker om de uitvoering van het Plan van aanpak te volgen en te stimuleren. De direct leidinggevende en de verzuimende medewerker overleggen eveneens elke 6 weken om te bepalen of alle afspraken in het Plan van aanpak zijn nagekomen of het Plan van aanpak nog aansluit op de situatie van de medewerker. Indien nodig wordt het Plan van aanpak bijgesteld. De personeelsadviseur adviseert en ondersteunt hier in. De medewerker die langdurig verzuimt, wordt regelmatig uitgenodigd om de school te bezoeken en deel te nemen aan sociale activiteiten teneinde de band met de collega s in stand te houden. In de tweeënveertigste week van het verzuim meldt de personeelsadviseur het verzuim aan het UWV. Aan het eind van het eerste ziektejaar (geen vast tijdstip, veelal tussen de 46 e en 52 e ziekteweek) evalueren direct leidinggevende, personeelsadviseur en medewerker de geleverde re-integratie-inspanningen. De evaluatie wordt door de direct leidinggevende schriftelijk vastgelegd. In dit verslag worden door de direct leidinggevende opgenomen: de terugblik, de uitkomsten van de evaluatie, de afgesproken doelen voor het tweede ziektejaar en de gemaakte afspraken om deze doelen te bereiken. Rond de 87e ziekteweek evalueert de Arbo-dienst op basis van de contacten met de leidinggevende en de medewerker het verloop van de re-integratie. De Arbo-dienst of een bedrijfsarts beschrijven dit in een Actueel Oordeel, onderdeel van de probleemanalyse. In de 87e ziekteweek evalueert de direct leidinggevende samen met de medewerker het plan van aanpak. De evaluatie wordt aan het plan van aanpak toegevoegd. In de 89e ziekteweek overhandigt of stuurt de direct leidinggevende in samenspraak met de personeelsadviseur het plan van aanpak (inclusief bijstellingen en evaluatie) aan de medewerker. De personeelsadviseur heeft inmiddels van de Arbo-dienst de probleemanalyse, het actueel oordeel en de eventuele bijstellingen ontvangen. De personeelsadviseur maakt een kopie voor het personeelsdossier en overhandigt of stuurt de originele exemplaren aan de medewerker. De Arbo-dienst of andere gecertificeerde Arbo-deskundigen stuurt de medische informatie rechtstreeks aan de medewerker. 12

13 Uiterlijk in de 91e ziekteweek levert de medewerker bij het UWV een aanvraag in voor een WIAuitkering, inclusief het re-integratieverslag (gehele probleemanalyse, medische informatie en het plan van aanpak). Direct leidinggevende (in samenspraak met de personeelsadviseur) en medewerker kunnen samen besluiten om de WIA-aanvraag uit te stellen. Bijvoorbeeld als medewerker waarschijnlijk op korte termijn weer volledig aan de slag gaat. Let op: Er kan slechts eenmaal uitstel worden gevraagd. Na 104 weken verzuim kan de verzuimende medewerker in het nieuwe WIA-stelsel stromen of begint de periode van de verlengde wachttijd. Voor de WIA-aanvraag hebben Arbo-dienst, direct leidinggevende en medewerker weergegeven wat de laatste stand van zaken is. Maar het plan van aanpak hoeft natuurlijk nog niet klaar te zijn. Zolang het einddoel van de re-integratie nog niet is bereikt, moeten medewerker en direct leidinggevende hieraan blijven werken met behulp van het Plan van aanpak. Deze verplichting loopt door zolang het dienstverband bestaat. Na uiterlijk 24 maanden verzuim kan bij voortdurende arbeidsongeschiktheid voor het eigen werk de direct leidinggevende overgaan tot ontslag. De regels met betrekking tot ontslag wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn vastgelegd in de CAO PO artikel 4.7 en 4.8. met inachtneming van de bepalingen van het Besluit ziekte en arbeidsongeschiktheid voor onderwijspersoneel primair en voortgezet onderwijs (BZA). 13

14 Bijlage 8: Protocol werkhervatting Doel: informatie voor medewerkers die in staat zijn hun werk weer geheel of gedeeltelijk uit te voeren. Verzuim < 6 weken: Wanneer een medewerker na verzuim zijn werkzaamheden wil hervatten zonder door de bedrijfsarts te zijn gezien, dan wordt dit minimaal een dag van tevoren met de direct leidinggevende besproken. Bij twijfel over de arbeidsgeschiktheid van de verzuimende medewerker kan de direct leidinggevende alsnog de personeelsadviseur verzoeken de medewerker op te roepen voor het spreekuur en te oordelen over mogelijke werkhervatting. Na een positief oordeel van de bedrijfsarts kan de medewerker zijn werkzaamheden hervatten, eventueel begeleid. De direct leidinggevende zorgt voor melding van het herstel aan de personeelsadviseur door het sturen van een mail. Verzuim > 6 weken: Voor werkhervatting is het wenselijk dat het advies van de bedrijfsarts hieraan ten grondslag ligt. De bedrijfsarts licht de direct leidinggevende in over de datum van werkhervatting en eventuele beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Werk kan worden hervat in (een deel van) de oorspronkelijke functie en in een andere, passende functie. Het einddoel en de duur van het re-integratieproces moet worden omschreven. Dit geldt ook voor therapeutische werkhervatting. Hieraan is geen loonwaarde verbonden en de medewerker blijft in formele zin ziek. In dit geval blijft de bedrijfsarts de medewerker begeleiden. NB1: Bij hervatting van de werkzaamheden houden de verzuimende medewerker, direct leidinggevende en eventueel de personeelsadviseur altijd een werkhervattinggesprek waarin de oorzaak en het verloop van het verzuim aan de orde komen. NB2: Een volledige betermelding betekent dat de betreffende medewerker zijn functie volledig uitoefent qua taken en omvang, dus alle lesgevende én alle niet les-gebonden taken. 14 Bijlage 9: Algemene toelichting op de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) Wet Verbetering Poortwachter: Sinds 1 april 2002 is de Wet Verbetering Poortwachter van kracht. De regeling is ingesteld om het re-integratieproces in het eerste ziektejaar beter te laten verlopen en de instroom in de WIA te beperken. Met deze wet hebben direct leidinggevende én medewerker meer verantwoordelijkheid gekregen. De regeling geldt voor alle nieuwe ziektegevallen vanaf 1 april Aan het einde van het tweede ziektejaar zal UWV toetsen of de direct leidinggevende en de medewerker voldoende hebben gedaan om re-integratie te bewerkstelligen. De direct leidinggevende heeft met instelling van de WVP meer mogelijkheden gekregen om maatregelen te nemen als de medewerker niet of onvoldoende meewerkt aan de re-integratie. In het uiterste geval kan de direct leidinggevende een weigerachtige medewerker zelfs ontslaan. Bij twijfel of verschil van mening over de re-integratiemogelijkheden kunnen direct leidinggevende en medewerker UWV al tijdens het eerste ziektejaar om een second opinion vragen. Het wettelijk bepaalde moment voor de WIA-keuring kan op verzoek van direct leidinggevende en medewerker worden uitgesteld, bijvoorbeeld vanwege een verwacht herstel van de medewerker.

15 Hieronder worden de eisen weergegeven waaraan een (uitgebreide) probleemanalyse met advies en een plan van aanpak moeten voldoen. Probleemanalyse De probleemanalyse van de Arbo-dienst of bedrijfsarts moet de volgende gegevens bevatten: - algemene gegevens die van belang zijn voor herstel, werkhervatting en re-integratie zoals: o aard van de klachten; o diagnose; o behandeling; o prognose; o beperkingen in de uitvoering van de eigen functie of ander werk; o mogelijke belemmerende omstandigheden in het privéleven en het werk; o als sprake is van een arbeidsconflict wordt dit expliciet aangegeven; o motivatie en kwaliteit van de arbeidsrelatie. De probleemanalyse bevat ook een beoordeling van de gegevens met betrekking tot: - verwachtingen omtrent herstel, werkhervatting en re-integratie zonder nadere interventie; - de vraag welke problemen werkhervatting/re-integratie in de weg staan; - de vraag in hoeverre interventie re-integratie/werkhervatting kan bevorderen; - de vraag of de direct leidinggevende de arbeidstaak moet aanpassen. Advies aan direct leidinggevende en medewerker Het advies moet concrete stappen bevatten richting herstel en werkhervatting. Direct leidinggevende en medewerker dienen goed te worden geïnformeerd over hoe de functionele beperkingen van de medewerker zich verhouden tot het soort arbeid dat hij kan verrichten. Plan van aanpak Op basis van de probleemanalyse en het advies van de Arbo-dienst of bedrijfsarts maken direct leidinggevende en medewerker een Plan van aanpak waarin wordt opgenomen: - wie de casemanager is; - het uiteindelijke doel van de re-integratie; - in welke stappen dat doel wordt bereikt; - welke activiteiten worden ondernomen en door wie (medewerker, direct leidinggevende, de Arbo-dienst of een andere instelling); - de planning van de activiteiten; wanneer de direct leidinggevende, medewerker en Arbodienst of andere gecertificeerde Arbo-deskundigen evalueren. 15 De informatie over de Wet Verbetering Poortwachter is ook te vinden op

Protocol bij ziekte en re-integratie

Protocol bij ziekte en re-integratie Protocol bij ziekte en re-integratie Voorwoord: Het komt regelmatig voor dat zieke medewerkers niet weten waar ze aan toe zijn op het gebied van hun rechten en plichten jegens SOPOGO met betrekking tot

Nadere informatie

Periode Protocol Actie

Periode Protocol Actie 34 Verzuimprotocol Periode Protocol Actie Dag 1 Na 1 e dag ZIEKMELDING De werknemer meldt zich zo snel mogelijk op de eerste dag van ziekte bij zijn of haar leidinggevende ziek. De leidinggevende zorgt

Nadere informatie

VERZUIMBELEID WIJ DE VENEN VERZUIMPROCOTOL

VERZUIMBELEID WIJ DE VENEN VERZUIMPROCOTOL VERZUIMBELEID WIJ DE VENEN VERZUIMPROCOTOL Het verzuimbeleid voor WIJ de Venen wordt binnenkort herzien. Aan het verzuimbeleid wordt een verzuimprotocol toegevoegd. In de verzuimbegeleiding zijn 3 personen/functionarissen

Nadere informatie

Regeling ziekteverzuimbegeleiding gemeente Bloemendaal 2009

Regeling ziekteverzuimbegeleiding gemeente Bloemendaal 2009 CVDR Officiële uitgave van Bloemendaal. Nr. CVDR67824_1 5 september 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaalgelet op hoofdstuk 7 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Uitwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Model voor verzuimprotocol

Model voor verzuimprotocol Model voor verzuimprotocol Toelichting In een verzuimprotocol leggen werkgever en werknemer de spelregels vast die gelden voor de interactie tussen de zieke werknemer en de werkgever. Deze spelregels zijn

Nadere informatie

Model verzuimprotocol

Model verzuimprotocol Model verzuimprotocol 1 Toelichting op Model verzuimprotocol In een verzuimprotocol leggen werkgever en werknemer de spelregels vast die gelden voor de interactie tussen de zieke werknemer en de werkgever.

Nadere informatie

Protocol Ziekteverzuim

Protocol Ziekteverzuim Protocol Ziekteverzuim Dit protocol beschrijft de gedragsregels die bij de Hogeschool der Kunsten Den Haag gelden ten aanzien van ziekte en arbeidsongeschiktheid. De gedragsregels zijn in overeenstemming

Nadere informatie

VERZUIMBELEID WIJ DE VENEN VERZUIMPROCOTOL

VERZUIMBELEID WIJ DE VENEN VERZUIMPROCOTOL VERZUIMBELEID WIJ DE VENEN VERZUIMPROCOTOL In het kader van de harmonisatie van het personeelsbeleid van De Woudse Venen en De Veenplas tot nieuw personeelsbeleid voor SPO WIJ de Venen zijn de beide verzuimbeleidsplannen

Nadere informatie

Ik ben ziek Wat nu? Informatiebrochure voor werknemers November 2007

Ik ben ziek Wat nu? Informatiebrochure voor werknemers November 2007 Ik ben ziek Wat nu? Informatiebrochure voor werknemers November 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De Wet Verbetering Poortwachter (WVP).. 4 Contact met de arbodienst 4 Opstellen Plan van Aanpak 5 Uitvoeren

Nadere informatie

Ziekteverzuimreglement Inhoud

Ziekteverzuimreglement Inhoud Ziekteverzuimreglement Inhoud 1. Tijdig ziekmelden... 2 2. Verstrekken van informatie... 2 3. Controle... 3 4. Begeleiding door de werkgever... 3 5. Controle en begeleiding door de arbodienst... 3 6. Vakantie

Nadere informatie

De volgende partijen zijn betrokken bij de uitvoering van het ziekteverzuimbeleid.

De volgende partijen zijn betrokken bij de uitvoering van het ziekteverzuimbeleid. Verzuimprotocol Inleiding De Arbowet verplicht de werkgever tot het voeren van een ziekteverzuimbeleid. Dit protocol maakt deel uit van het verzuimbeleid. Het verzuimprotocol is bestemd voor alle werkgevers

Nadere informatie

Verzuimwijzer voor de medewerker

Verzuimwijzer voor de medewerker Verzuimwijzer voor de medewerker Ik ben ziek. Wat nu? Als je door ziekte of ongeval niet kan werken, meld je je ziek. Vanaf dat moment gelden de afspraken die door de werkgever in samenspraak met de Ondernemingsraad

Nadere informatie

Procesbeschrijving Ziekteverzuim

Procesbeschrijving Ziekteverzuim Procesbeschrijving Ziekteverzuim Algemene gegevens Belangrijke kaders Wet Verbetering Poortwachter Wet bescherming persoonsgegevens Archiefwet Wet op de Ondernemingsraden Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Servicepunt71 Nr. 1115 31 juli 2018 Tekstplaatsing Besluit van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid 1. Ziekmelding De eerste dag dat u ziek bent, moet u zich telefonisch ziekmelden bij uw direct leidinggevende op uw feitelijke werkplek én bij Stiptwerk. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 08.30 uur

Nadere informatie

Model verzuimprotocol

Model verzuimprotocol Model verzuimprotocol 1 Ziekmelding Bij ziekte moet de werknemer zich op de eerste ziektedag telefonisch ziekmelden bij zijn direct leidinggevende. Wordt een werknemer tijdens werktijd

Nadere informatie

Verzuimprotocol Adopsa Payroll

Verzuimprotocol Adopsa Payroll Verzuimprotocol Adopsa Payroll 1. Ziekmelding De medewerker meldt zich op de eerste dag van ziekte telefonisch vóór 10.00 uur ziek bij zowel Adopsa Payroll als bij zijn opdrachtgever. Wanneer een medewerker

Nadere informatie

Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V.

Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. 1. Ziekmelding De medewerker meldt zich op de eerste dag van ziekte telefonisch vóór 10.00 uur ziek bij zowel Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. (CAM) als

Nadere informatie

Verzuimprotocol Mei 2010 1

Verzuimprotocol Mei 2010 1 Verzuimprotocol Mei 2010 1 1 Ziekmelding Bij ziekte moet de medewerker zich op de eerste ziektedag (of uiterlijk op de eerste werkdag) voor 9.30 uur telefonisch ziekmelden bij zijn direct leidinggevende.

Nadere informatie

Dit protocol geldt voor een periode tot en met 4 weken na afloop van de arbeidsovereenkomst.

Dit protocol geldt voor een periode tot en met 4 weken na afloop van de arbeidsovereenkomst. Verzuimprotocol Werkgever en werknemer zijn volgens de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) samen verantwoordelijk voor een zo spoedig mogelijke werkhervatting in geval van arbeidsongeschiktheid door ziekte.

Nadere informatie

ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN. voor de Stichting Katholiek Onderwijs Mergelland

ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN. voor de Stichting Katholiek Onderwijs Mergelland ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN voor de Stichting Katholiek Onderwijs Mergelland INHOUDSOPGAVE PAGINA 1. INLEIDING 1.1 Uitgangspunten 2 2. BELEID 3 2.1 Preventief beleid 3 2.1.1 Inzet medewerkers 3 2.1.2 Functioneringsgesprek

Nadere informatie

Afdeling Interne Dienstverlening/Unit Personele Administratie van de Dienst Organisatie en Ondersteuning

Afdeling Interne Dienstverlening/Unit Personele Administratie van de Dienst Organisatie en Ondersteuning GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerenveen. Nr. 4351 29 januari 2014 Verzuimprocol gemeente Heerenveen Hoofdstuk 1. Inleiding Op grond van de CAR/UWO, artikel 7:9, lid 5 stelt het college een

Nadere informatie

2. Eerste dag Medewerker en leidinggevende

2. Eerste dag Medewerker en leidinggevende Eerste dag: Verantwoordelijkheid 1 Ziekmelding Medewerker De meldt zich vóór 9.00 uur ziek bij zijn leidinggevende. Als leidinggevende niet aanwezig is meldt zich bij diens vervanger. Medewerker houdt

Nadere informatie

Verzuimprotocol Stichting Verenigde Nederlandse Apotheken

Verzuimprotocol Stichting Verenigde Nederlandse Apotheken Wanneer u wegens ziekte niet kunt werken, houdt u zich dan aan de volgende regels. 1. Op tijd ziekmelden Meldt u zich voor aanvang van de werktijd, echter uiterlijk om 09.00 uur s ochtends telefonisch

Nadere informatie

Verzuimprotocol Atlas College

Verzuimprotocol Atlas College Verzuimprotocol Atlas College 1. Inleiding Het verzuimbeleid van het Atlas College verwoordt de visie op verzuim en verwijst naar de wettelijke kaders en de doelstellingen. Dit verzuimprotocol geeft aan

Nadere informatie

Ziekteverzuimprotocol Pietje Puk BV

Ziekteverzuimprotocol Pietje Puk BV Ziekteverzuimprotocol Pietje Puk BV 1 Inleiding Voor de ziekteverzuimbegeleiding maken wij gebruik van een arboverpleegkundige. Per 16-12-2009 is onze arbeidsorganisatie contractueel verbonden aan een

Nadere informatie

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen Bij verzuim ligt het accent op wat je nog wel kan. Ziek is ziek, maar betekent niet automatisch dat je niet kunt werken. Ziekteverzuim is minder vrijblijvend en vraagt van werkgever en medewerker meer

Nadere informatie

Ziek, verzuim, reïntegratie

Ziek, verzuim, reïntegratie Ziek, verzuim, reïntegratie Stappenplan voor de zieke medewerker, de leidinggevende, HR en de bedrijfsarts Tijdsverloop in ZIEKMELDING 1 e kalenderdag meldt zich voor 10.00 uur telefonisch of per e-mail

Nadere informatie

Ziekteverzuimprotocol

Ziekteverzuimprotocol Ziekteverzuimprotocol Werknemers Stipt Payroll bv en u zijn conform de Wet Verbetering Poortwachter samen verantwoordelijk voor een zo spoedig mogelijke werkhervatting in geval van arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ ARTIKEL 8: VERZUIMPROTOCOL BIJ ZIEKTEVERZUIM

BIJLAGE BIJ ARTIKEL 8: VERZUIMPROTOCOL BIJ ZIEKTEVERZUIM 4 BIJLAGE BIJ ARTIKEL 8: VERZUIMPROTOCOL BIJ ZIEKTEVERZUIM Als u wegens ziekte niet kunt werken, houdt u zich dan aan de volgende regels. 1. Verplichting naleving reglement Het is belangrijk dat u de voorschriften

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Ziek en wat nu

Verzuimprotocol. Ziek en wat nu Verzuimprotocol Ziek en wat nu Inleiding Wie ziek is, wil zo snel mogelijk weer beter worden. Maar als een werknemer ziek wordt heeft niet alleen hij, maar ook zijn werkgever er belang bij dat er sprake

Nadere informatie

VeReFi model Verzuimprotocol

VeReFi model Verzuimprotocol VeReFi model Verzuimprotocol Als een werknemer zich ziek meldt, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen hoe ernstig de situatie is. Gaat het om kortdurend of langer verzuim, zijn er aanpassingen

Nadere informatie

Week 1 t/m 26 100% Week 27 t/m 52 90% Week 53 t/m 78 80% Week 79 t/m 104 70%

Week 1 t/m 26 100% Week 27 t/m 52 90% Week 53 t/m 78 80% Week 79 t/m 104 70% 1. Ziekmelding De eerste dag dat u ziek bent, moet u zich telefonisch ziekmelden bij uw direct leidinggevende op uw feitelijke werkplek én bij Payned payrolling. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 08.30

Nadere informatie

Wet Verbetering poortwachter (WvP) uitgewerkt

Wet Verbetering poortwachter (WvP) uitgewerkt - ALGEMENE INFORMATIE- Wet Verbetering poortwachter (WvP) in het kort Dag 1 - verzuimmelding bij uw arbodienst» U meldt het verzuim bij uw arbodienst» Het verzuimbegeleidingsproces start Week 6 - probleemanalyse»

Nadere informatie

Dubbel U - Verzuimreglement

Dubbel U - Verzuimreglement Dubbel U - Verzuimreglement Inleiding In dit verzuimprotocol zijn de regels vastgelegd die gelden voor werknemers van Dubbel U die de werkzaamheden niet kunnen verrichten in verband met ziekte (hierna

Nadere informatie

VERZUIMKAART. Dag 1 Aanvraag verzuimverlof

VERZUIMKAART. Dag 1 Aanvraag verzuimverlof Dag 1 Aanvraag verzuimverlof Vraagt vóór aanvang van de werkdag persoonlijk verzuimverlof aan bij de direct leidinggevende Medewerkers productie en kantoorpersoneel melden zich voor aanvang werktijd bij

Nadere informatie

Verzuim & preventieprotocol

Verzuim & preventieprotocol Protocol/Proces/Procedure: Uitgiftedatum: Oktober 2018 Definitief Concept Revisienummer: Verzuim & preventieprotocol Datum vaststelling directie overleg: 27 november 2018 Evaluatiedatum: Januari 2020 Inleiding

Nadere informatie

verzuimbrochure Ziek melden voor 10.00 uur bij de administratie Tel: 023-5319348

verzuimbrochure Ziek melden voor 10.00 uur bij de administratie Tel: 023-5319348 verzuimbrochure Ziek melden voor 10.00 uur bij de administratie Tel: 023-5319348 Hersteld melden zo spoedig mogelijk, ook op roostervrije dagen, bij de administratie 21 februari 2012 1 Verzuimbeleid Hart

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Ziekteverzuim protocol. 29 januari Officiële uitgave van de gemeente De Ronde Venen

GEMEENTEBLAD. Nr Ziekteverzuim protocol. 29 januari Officiële uitgave van de gemeente De Ronde Venen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente De Ronde Venen Nr. 18861 29 januari 2018 Ziekteverzuim protocol Inleiding Het opstellen van een ziekteverzuimprotocol is een verplichting vanuit de CAO en

Nadere informatie

2 Weer aan het werk 2.1 Verschil van mening over herstelverklaring door bedrijfsarts

2 Weer aan het werk 2.1 Verschil van mening over herstelverklaring door bedrijfsarts CVDR Officiële uitgave van Medemblik. Nr. CVDR418736_1 3 juli 2018 Verzuimprotocol gemeente Medemblik Verzuimprotocol Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding 1 Ziekmelden 1.1 Ziek- en herstelmelden bij

Nadere informatie

Verzuimverlof aanvragen

Verzuimverlof aanvragen In dit protocol staan de door [naam organisatie] verplicht gestelde voorschriften en procedures als je door ziekte arbeidsongeschikt bent en je eigen werk niet kunt doen. 1. Verzuimverlof aanvragen Verzuimverlof

Nadere informatie

Model ziekteverzuimreglement Als je wegens ziekte niet kunt werken, houd je dan aan de volgende regels:

Model ziekteverzuimreglement Als je wegens ziekte niet kunt werken, houd je dan aan de volgende regels: Model ziekteverzuimreglement Als je wegens ziekte niet kunt werken, houd je dan aan de volgende regels: 1. Op tijd ziekmelden Meld je voor aanvang van de werktijd, echter uiterlijk om uur s ochtends telefonisch

Nadere informatie

WAT JE MOET WETEN OVER

WAT JE MOET WETEN OVER WAT JE MOET WETEN OVER ZIEKTEVERZUIM VERZUIM EN VERZUIMPREVENTIE INFORMATIE VOOR MEDEWERKERS VAN MEER PRIMAIR AAN ALLE MEDEWERKERS VAN MEER PRIMAIR In 2015 heeft Meer Primair het verzuimbeleid beschreven

Nadere informatie

V.4 HET VERZUIMPROTOCOL. 1. De ziekmelding

V.4 HET VERZUIMPROTOCOL. 1. De ziekmelding V.4 HET VERZUIMPROTOCOL 1. De ziekmelding Ziekmelding door de werknemer op de eerste ziektedag bij de direct leidinggevende dan wel zo spoedig mogelijk na de ziekmelding contact tussen leidinggevende en

Nadere informatie

Verzuimprotocol NHTV. Verzuimprotocol NHTV - versie 20140922 Pagina 1

Verzuimprotocol NHTV. Verzuimprotocol NHTV - versie 20140922 Pagina 1 Verzuimprotocol NHTV In dit ziekteverzuimprotocol staat de procedure beschreven voor de aanpak en werkwijze rond ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie binnen NHTV. Het geeft inzicht in de verantwoordelijkheden

Nadere informatie

VERZUIMREGLEMENT (VE R S I E 2. 2 )

VERZUIMREGLEMENT (VE R S I E 2. 2 ) VERZUIMREGLEMENT (VE R S I E 2. 2 ) 1 Begripsbepalingen Medewerker: personeelslid van stichting PCPO Capelle-Krimpen Werkgever: Stichting PCPO Capelle-Krimpen Directeur: eindverantwoordelijke van de school.

Nadere informatie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Vooraf In deze brochure lees je wat je bij ziekteverzuim moet doen. Verzuimen is een vervelende situatie, die niemand wil, maar iedereen

Nadere informatie

Ziekteverzuimreglement Payroll Talent

Ziekteverzuimreglement Payroll Talent Ziekteverzuimreglement Payroll Talent 1. Ziek melden U dient zich bij arbeidsongeschiktheid tussen 8.00 en 9.30 uur persoonlijk ziek te melden bij de afdeling Ziekteverzuim van Payroll Talent via telefoonnummer:

Nadere informatie

Bijlage 2: Stappenplan aangepast op schrappen eigen verklaring n.a.v. overleg met de werkgroep herinrichting arbodienstverlening.

Bijlage 2: Stappenplan aangepast op schrappen eigen verklaring n.a.v. overleg met de werkgroep herinrichting arbodienstverlening. Bijlage 2: Stappenplan aangepast op schrappen eigen verklaring n.a.v. overleg met de werkgroep herinrichting arbodienstverlening. Ziek,, reïntegratie Stappenplan voor de ende medewerker, de leidinggevende,

Nadere informatie

Dit is een belangrijke reden voor een duidelijk verzuimreglement. Het reglement moet voor iedereen leesbaar zijn.

Dit is een belangrijke reden voor een duidelijk verzuimreglement. Het reglement moet voor iedereen leesbaar zijn. Verzuimreglement Inleiding De wetgeving (burgerlijk wetboek en de Wet Verbetering Poortwachter) is erop gericht om de zieke medewerker zo snel mogelijk te re-integreren in zijn eigen werk. Als dit niet

Nadere informatie

Verzuim- en re-integratieprotocol AURO

Verzuim- en re-integratieprotocol AURO Verzuim- en re-integratieprotocol AURO vastgesteld 15 september 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Begrippenlijst 3. Rechten en plichten 4. Ik ben ziek en nu? 5. Rolverdeling 6. Procesverloop 7. Ziek

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL STICHTING SPORTSERVICE NOORD-BRABANT. (versie 1.3 d.d. 01-01-2009)

VERZUIMPROTOCOL STICHTING SPORTSERVICE NOORD-BRABANT. (versie 1.3 d.d. 01-01-2009) VERZUIMPROTOCOL STICHTING SPORTSERVICE NOORD-BRABANT (versie 1.3 d.d. 01-01-2009) VERZUIMPROTOCOL STICHTING SPORTSERVICE NOORD-BRABANT Inleiding Stichting Sportservice Noord-Brabant heeft als formeel werkgever

Nadere informatie

VERZUIMREGLEMENT. wat de aard van de klachten is (niet verplicht om te melden) en of deze verband hebben met het werk;

VERZUIMREGLEMENT. wat de aard van de klachten is (niet verplicht om te melden) en of deze verband hebben met het werk; VERZUIMREGLEMENT Hieronder volgt de procedure voor ziek- en hersteldmeldingen. Het reglement is van toepassing op alle medewerkers. Het is van belang dat iedereen zich houdt aan de procedure. Daar waar

Nadere informatie

TIJDPAD RE-INTEGRATIEMODEL

TIJDPAD RE-INTEGRATIEMODEL TIJDPAD RE-INTEGRATIEMODEL Eerste ziektedag De leidinggevende geeft de ziekmelding door aan de PSA (personeels- en salarisadministratie) en de PSA registreert de ziekmelding in Sapiens. Meldt zich op de

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Veluwe IJssel Nr. 496 28 augustus 2017 Ziekteverzuimprotocol omgevingsdiensten in Gelderland Dit onderwerp

Nadere informatie

Verzuimprotocol LINDE COLLEGE

Verzuimprotocol LINDE COLLEGE Verzuimprotocol LINDE COLLEGE 1 1 Ziekmelding 1. Bij ziekte moet de medewerker zich op de eerste ziektedag vóór 08.00 uur telefonisch ziekmelden bij de balie. Als de medewerker zelf niet in staat is zich

Nadere informatie

Voorbeeld-reïntegratieprotocol

Voorbeeld-reïntegratieprotocol Dit TNO rapport is gemaakt in opdracht van Sectorfondsen Zorg en Welzijn 1 Voorbeeld-reïntegratieprotocol Beknopte reïntegratieprotocol (m.n. voor kleinere instellingen) TNO rapport 17944/35419.bru/wyn

Nadere informatie

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen  Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte VERZUIMPROTOCOL Ziekmeldingen De medewerker moet zich voor 9.00 uur telefonisch ziekmelden bij zijn / haar direct leidinggevende. Indien de direct leidinggevende niet aanwezig is, moet de ziekmelding doorgegeven

Nadere informatie

Concept verzuimprotocol

Concept verzuimprotocol Concept verzuimprotocol Wanneer sprake is van arbeidongeschiktheid hebben naam van het bedrijf en de medewerkers van naam van het bedrijf te maken met diverse soorten wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Regels bij verzuim Tenzij anders afgesproken met de schoolleiding, neemt u de eerste 8 weken wekelijks contact op om te informeren over het verloop

Regels bij verzuim Tenzij anders afgesproken met de schoolleiding, neemt u de eerste 8 weken wekelijks contact op om te informeren over het verloop Verzuimprotocol Verzuim voorkomen Voorkomen is beter dan genezen. Het is inmiddels bekend dat onderwijzend personeel over het algemeen een grote psychische werkdruk ervaart in het werk. Ook de andere medewerkers

Nadere informatie

Verzuim? Verzuim voorkomen, Verzuimbeleid en Verzuimprotocol

Verzuim? Verzuim voorkomen, Verzuimbeleid en Verzuimprotocol Goede arbeidsomstandigheden en duidelijke afspraken over het verzuimbeleid binnen uw onderneming kunnen u helpen verzuim te voorkomen. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden U kunt de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Wet Verbetering Poortwachter

Wet Verbetering Poortwachter Wet Verbetering Poortwachter Snel en effectief ingrijpen bij verzuim Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet Verbetering Poortwachter ingesteld. Het uitgangspunt hierbij

Nadere informatie

Model verzuimprotocol Informatie voor werkgevers en werknemers

Model verzuimprotocol Informatie voor werkgevers en werknemers Model verzuimprotocol Informatie voor werkgevers en werknemers 1 Ziekmelding Bij ziekte moet de werknemer zich op de eerste ziektedag telefonisch ziekmelden bij zijn direct leidinggevende.

Nadere informatie

ZIEKTEVERZUIMREGLEMENT

ZIEKTEVERZUIMREGLEMENT ZIEKTEVERZUIMREGLEMENT Arsenaal Personeelsdiensten B.V. is uw juridisch werkgever. Dat betekent, dat wij u ook begeleiden tijdens het ziekteverzuim, gedurende de looptijd van uw contract en waar nodig

Nadere informatie

Verzuimprotocol. 1. Inleiding. 2. Visie op verzuim

Verzuimprotocol. 1. Inleiding. 2. Visie op verzuim Verzuimprotocol 1. Inleiding Pieter van Foreest streeft naar een gezond personeelsbeleid, waarbij vitale medewerkers, goede werkomstandigheden, een optimale bezetting en medewerkers die met plezier werken

Nadere informatie

Verzuimprotocol Dibevo ZorgPortaal

Verzuimprotocol Dibevo ZorgPortaal Verzuimprotocol Dibevo ZorgPortaal Inhoud Inleiding... 2 Melding van ziekte... 3 Beoordeling door leidinggevende/werkgever... 3 De rol van de bedrijfsarts... 4 Verzuimbegeleiding is niet vrijblijvend...

Nadere informatie

Tegenover het recht op ziekengeld staan ook een aantal (op wet- en regelgeving gebaseerde) verplichtingen.

Tegenover het recht op ziekengeld staan ook een aantal (op wet- en regelgeving gebaseerde) verplichtingen. Verzuimprotocol Medewerkers Pay for People U bent werknemer van Pay for People en bent ziek waardoor u niet kunt werken. Het kan ook zijn dat u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met Pay for People

Nadere informatie

ZIEKTEVERZUIMREGLEMENT

ZIEKTEVERZUIMREGLEMENT ZIEKTEVERZUIMREGLEMENT Arsenaal Payroll Services BV óf Arsenaal Personeelsdiensten BV (verder te noemen: Arsenaal) is uw juridisch werkgever. Dat betekent, dat wij u ook begeleiden tijdens het ziekteverzuim,

Nadere informatie

Wijzigingen tov de vorige versie: 1. Het adres van de arbodienst is verplaatst naar Protocol arbodeskundigen (PT Ac01)

Wijzigingen tov de vorige versie: 1. Het adres van de arbodienst is verplaatst naar Protocol arbodeskundigen (PT Ac01) 01-02-12 Verzuimvoorschrift blz. 1 van 7 Opgesteld: Goedgekeurd: Geautoriseerd: FUNCTIE Senior HR Advisor Operationeel Directeur QESH manager DATUM Wijzigingen tov de vorige versie: 1. Het adres van de

Nadere informatie

Titel Ziekteverzuimprotocol. Doelgroep Medewerkers

Titel Ziekteverzuimprotocol. Doelgroep Medewerkers Titel Ziekteverzuimprotocol Doelgroep Medewerkers Doel In het ziekteverzuimprotocol zijn de voorschriften opgenomen waar de medewerker zich aan dient te houden vanaf het moment van de aanvraag van het

Nadere informatie

Een zieke medewerker. Wat nu?

Een zieke medewerker. Wat nu? Een zieke medewerker. Wat nu? Als een medewerker door ziekte of ongeval niet kan werken, dan meldt deze zich ziek. Vanaf dat moment gelden de afspraken die door de werkgever in samenspraak met de Ondernemingsraad

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Vastgesteld door College van Bestuur met instemming van de GMR Esprit Scholen d.d. 12 december 2017.

Verzuimprotocol. Vastgesteld door College van Bestuur met instemming van de GMR Esprit Scholen d.d. 12 december 2017. Verzuimprotocol Vastgesteld door College van Bestuur met instemming van de GMR Esprit Scholen d.d. 12 december 2017. Introductie Een open communicatie, respect voor elkaar en heldere afspraken zijn voorwaarden

Nadere informatie

WAT TE DOEN BIJ ZIEKTE? VOOR ASSISTANTS. Confidentieel niet dupliceren zonder toestemming van de Directie Versie 11 augustus van 8

WAT TE DOEN BIJ ZIEKTE? VOOR ASSISTANTS. Confidentieel niet dupliceren zonder toestemming van de Directie Versie 11 augustus van 8 WAT TE DOEN BIJ ZIEKTE? VOOR ASSISTANTS Versie 11 augustus 2011 1 van 8 Beste Assistant, Management Support Assistant2 heeft de begeleiding van haar Team toevertrouwd aan de landelijke arbodienst, Maetis.

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier. B&W.nr , d.d. 17 augustus Onderwerp Verzuimprotocol Gemeente Leiden maart 2010

Aanbiedingsformulier. B&W.nr , d.d. 17 augustus Onderwerp Verzuimprotocol Gemeente Leiden maart 2010 B&W.nr. 10.0830, d.d. 17 augustus 2010 Aanbiedingsformulier Onderwerp Verzuimprotocol Gemeente Leiden maart 2010 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Het als bijlage 1 toegevoegde Verzuimprotocol

Nadere informatie

SPELREGELS BIJ VERZUIM

SPELREGELS BIJ VERZUIM SPELREGELS BIJ VERZUIM Waarom deze folder? Het is bekend dat een hoog verzuim voor de schoolorganisatie negatieve effecten geeft zoals: verstoring van de continuïteit van het onderwijs, wisselingen voor

Nadere informatie

Datum 15 oktober weken verzuim wegens ziekte. «Briefaanhef (Aanhef)»,

Datum 15 oktober weken verzuim wegens ziekte. «Briefaanhef (Aanhef)», «Initialen voorvoegsel achternaam (incl. titel)» «Adresregel 1 (straat - huisnr)» «Adresregel 2 (toevoeging)» «Adresregel 3 (postc - wpl)» «Adresregel 4 (land)» Postbus 1806 3000 BV Rotterdam Calandstraat

Nadere informatie

Ziekteverzuimprotocol

Ziekteverzuimprotocol Ziekteverzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding 3 Melding van ziekte 4 Beoordeling door leidinggevende/werkgever 4 De rol van de bedrijfsarts 6 Verzuimbegeleiding is niet vrijblijvend 6 Thuisblijven en contact

Nadere informatie

Ziekte en verzuim in de praktijk. Het kader. Wet Verbetering Poortwachter 1. Breda, 24 maart 2009

Ziekte en verzuim in de praktijk. Het kader. Wet Verbetering Poortwachter 1. Breda, 24 maart 2009 Ziekte en verzuim in de praktijk Breda, 24 maart 2009 Het kader Wet Verbetering Poortwachter Beleidsregels beoordelingskader poortwachter (UWV) Burgerlijk wetboek Wet Verbetering Poortwachter 1 Ziekmelding

Nadere informatie

Protocol Ziekteverzuim

Protocol Ziekteverzuim Protocol Ziekteverzuim Dit protocol beschrijft de gedragsregels die bij de Hogeschool der Kunsten Den Haag gelden ten aanzien van ziekte en arbeidsongeschiktheid. De gedragsregels zijn in overeenstemming

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR492280_1. Ziekteverzuimprotocol. 15 januari Officiële uitgave van Veiligheidsregio Utrecht.

CVDR. Nr. CVDR492280_1. Ziekteverzuimprotocol. 15 januari Officiële uitgave van Veiligheidsregio Utrecht. CVDR Officiële uitgave van Veiligheidsregio Utrecht. Nr. CVDR492280_1 15 januari 2019 Ziekteverzuimprotocol Ziekteverzuimprotocol Veiligheidsregio Utrecht 1 Inleiding Wet Verbetering Poortwachter Vanuit

Nadere informatie

15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werknemer

15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werknemer 15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werknemer E info@amplooi.nl I www.amplooi.nl Vraag en Antwoord op de meest gestelde vragen rondom spoor 2 en Wet Verbetering Poortwachter: 1) Als er sprake

Nadere informatie

Verzuimbeleid MBO Amersfoort Colofon

Verzuimbeleid MBO Amersfoort Colofon Verzuimbeleid MBO Amersfoort Colofon Uitgave : MBO Amersfoort Instemming OR : 12 december 2012 Vastgesteld College van Bestuur : 8 januari 2013 Kenmerk CvB vastgesteld : 20130142/CvB Afkomstig van : afdeling

Nadere informatie

Inhoud: 1. Inleiding 2. Verzuimprotocol werknemers 3. Sanctieregeling. 1. Inleiding

Inhoud: 1. Inleiding 2. Verzuimprotocol werknemers 3. Sanctieregeling. 1. Inleiding VERZUIM PROTOCOL Inhoud: 1. Inleiding 2. Verzuimprotocol werknemers 3. Sanctieregeling 1. Inleiding Ons doel is om het ziekteverzuim binnen Tijssens Electrotechniek B.V. zo veel mogelijk te beperken. In

Nadere informatie

Verzuimprotocol Synthra

Verzuimprotocol Synthra Vastgesteld door: Bestuur Versiedatum: 1-1-2015 Evaluatiedatum: 1-1-2017 HKZ-Nr.: 5.1 Proceseigenaar: M&O Verzuimprotocol Synthra De Raphaelstichting moet goede zorg voor cliënten kunnen bieden. Dit kan

Nadere informatie

Ziekteverzuimreglement

Ziekteverzuimreglement Ziekteverzuimreglement IBC Personeelsdiensten BV is eigenrisicodrager voor de Ziektewet. Acture BV draagt, in opdracht van IBC Personeelsdiensten BV, zorg voor de uitvoering van alle wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

De Lichtenvoorde. Protocol Ziekteverzuim

De Lichtenvoorde. Protocol Ziekteverzuim De Lichtenvoorde P.R. Stroeve, adviseur personeelszaken mei 2011 Status Beleidsnotitie Notitie Ziekteverzuim Auteur(s) P.R. Stroeve, adviseur personeelszaken Datum Datum bespreking MT 26 april 2011 Datum

Nadere informatie

Het stappenplan bij ziekte. Een checklist voor de terugkeer naar werk, stap voor stap

Het stappenplan bij ziekte. Een checklist voor de terugkeer naar werk, stap voor stap Het stappenplan bij ziekte. Een checklist voor de terugkeer naar werk, stap voor stap In dit stappenplan staan van week tot week alle afspraken over wat te doen als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt

Nadere informatie

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu?

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu? Dubbel U B.V. Verzuimprotocol Ziek, wat nu? Januari 2010 1 Inhoudsopgave Inleiding 2 Ziekmelding 3 Ziekmelding vanuit het buitenland 3 Melding richting De Arbobutler 3 Eigen Verklaring 3 Wekelijks contact

Nadere informatie

Beleidsplan Ziekteverzuim

Beleidsplan Ziekteverzuim Vastgesteld 24 februari 2011, in ontwikkeling oktober 2016 1. Inleiding Het ziekteverzuimbeleid van Christelijke Scholengroep De Waard maakt onderdeel uit van het integraal personeelsbeleid en is gericht

Nadere informatie

Reglement Ziektewetuitkering (t.b.v. uitkeringsaanvrager)

Reglement Ziektewetuitkering (t.b.v. uitkeringsaanvrager) Reglement Ziektewetuitkering (t.b.v. uitkeringsaanvrager) Dit reglement is bestemd voor alle ex-medewerkers, wie een ziektewetuitkering bij Tzorg hebben aangevraagd. In dit reglement staan de regels en

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr.: 07.1251, d.d. 4 december 2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging verzuimprotocol BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1. Het als bijlage 1 opgenomen verzuimprotocol vast te

Nadere informatie

Verzuimprotocol Werkplan Uitzendbureau

Verzuimprotocol Werkplan Uitzendbureau Verzuimprotocol Werkplan Uitzendbureau Inleiding Voor je ligt het verzuim- en re-integratieprotocol van Werkplan Uitzendbureau. In dit protocol kun je teruglezen wat we van elkaar mogen verwachten wanneer

Nadere informatie

Ziek zijn en werken in de taxisector. 2 jaar doorbetaald Werken als het kan. En verder?

Ziek zijn en werken in de taxisector. 2 jaar doorbetaald Werken als het kan. En verder? Ziek zijn en werken in de taxisector 2 jaar doorbetaald Werken als het kan En verder? Ziek zijn en werken in de taxisector Arbeidsongeschiktheid betekent dat je niet of maar deels je normale functie uit

Nadere informatie

Onderwerp basiscontract

Onderwerp basiscontract Checklist basiscontract Een basiscontract voor arbodienstverlening wil helderheid geven aan alle betrokkenen. Het is gebaseerd op de wet- en regelgeving en de minimale eisen waaraan een contract tussen

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden-Holland Nr. 258 1 mei 2017 Ziekteverzuimregeling ODMH Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR94282_1. Ziekteverzuimreglement november Officiële uitgave van Heerhugowaard. Cvdr 2017 nr. CVDR94282_1 7 november 2017

CVDR. Nr. CVDR94282_1. Ziekteverzuimreglement november Officiële uitgave van Heerhugowaard. Cvdr 2017 nr. CVDR94282_1 7 november 2017 CVDR Officiële uitgave van Heerhugowaard. Nr. CVDR94282_1 7 november 2017 Ziekteverzuimreglement 2010 Ziekteverzuimreglement 2010 Inhoudsopgave Ziekteverzuimreglement I Inleiding II Ziekteverzuimreglement

Nadere informatie

Z I E K T E V E R Z U I M P R O T O C O L

Z I E K T E V E R Z U I M P R O T O C O L REGELS BIJ ZIEKTE. Z I E K T E V E R Z U I M P R O T O C O L Inleiding Verzuimen is geen pretje. Niet voor de werknemer en niet voor de werkgever. Wij gaan er dan ook vanuit dat wie vanwege ziekte moet

Nadere informatie

Ziekteverzuimprotocol

Ziekteverzuimprotocol Ziekteverzuimprotocol Melding Ziekteverzuim Bij ziekteverzuim neemt de werknemer voor aanvang van de werkzaamheden contact op met zijn leidinggevende of diens vervanger. Werknemers die in de loop van de

Nadere informatie

In deze notitie over ziekteverzuim binnen de Veiligheidsregio vind je een overzicht van de regels en afspraken die gelden bij ziekte en herstel.

In deze notitie over ziekteverzuim binnen de Veiligheidsregio vind je een overzicht van de regels en afspraken die gelden bij ziekte en herstel. VERZUIMPROTOCOL Een andere kijk op ziekte en arbeidsongeschiktheid De laatste jaren is de visie op ziekte in relatie tot arbeidsongeschiktheid veranderd. In het verleden werd ziekte vaak gelijkgesteld

Nadere informatie

Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen

Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen Richtlijnen aanpak verzuim om psychische redenen HR&O november 2014 Opgesteld door: Asja Gruijters, adviseur HR&O 1 1. Inleiding Om te komen tot een integraal PSA-beleid is het belangrijk richtlijnen op

Nadere informatie