Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding"

Transcriptie

1

2 Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding

3 Lesopbouw van de opleiding PCA Physical Trainer Dag 1 Intro, Evaluatielogica, Anatomie van het skelet, Anatomie van de gewrichten, Functionele anatomie, Anatomie van de spieren (Praktisch: Evaluatie, Stretching) Dag 2 Functionele anatomie van de spieren, Fysiologie, Stretching, Weerstandstraining of krachttraining* (Praktisch: Core training, weerstand A) Dag 3 Biomechanica, weerstandstraining of krachttraining* Blessures (Praktisch: Weerstand B) Dag 5 Programmatie, Theorie van de programmatie, Periodisering (Praktisch: Program design) Dag 6 Theoretisch examen (Praktisch examen) Vervolg Praktische Stage Dag 4 Cardiotraining, Cardiotesting, Voeding (Praktisch: Cardio-training, Cardio-testing)

4 De Training Basis van de sporttraining De sporttraining bestaat voornamelijk uit het opzoeken en het verleggen van de functionele grenzen. De beweegredenen hiervoor zijn divers. Ze variëren van het simpelweg verbeteren van de conditie tot het behalen van een record door de zelfkennis op te bouwen. Het is dus van groot belang om een trainingsschema op te stellen met een zo groot mogelijke variatie aan oefeningen rond een as gericht op het einddoel.

5 ADAPTATIE= Algemeen adaptatiesyndroom (GAS) + Het principe van specificiteit

6 Alarmreactie General Adaptation Syndrome: 3 fases Functioneel aanpassen Uitputting

7

8 ADAPTATIE = Principe van reversibiliteit (Het stoppen van trainingsactiviteiten resulteert in het verlies van aangeworven kwaliteiten))

9 SPECIFICITEIT SAID - principe Mechanische specificiteit. Weerstand & beweging. Neuromusculaire specificiteit. Contractiesnelheid. Metabolische specificiteit. Benodigde energie (vermogen).

10 ADAPTATIE = Wet van de verminderde meeropbrengst

11 ADAPTATIE = Principe van progressiviteit

12 ADAPTATIE = risico van kwetsuur/ oververmoeidheid

13 ADAPTATIE = Trainingen hebben minder effect wanneer men zijn fysiologische limieten benadert

14 Over-Reaching of Over-Training?

15 De basis van de sporttraining Periodisering De trainingsperiodisering kan samengevat worden als een logische en systematische reeks van trainingsfactoren over een bepaalde periode met als doel de fysieke voorbereiding op specifieke momenten te optimaliseren. Men deelt de trainingscyclus op in kleine blokken (cycli) samengesteld uit doelstellingen, middelen en specifieke trainingsmethodes. Men vat het concept 'trainingsperiodisering' vaak samen als een schema dat tot doel heeft de gewenste doelstellingen te bereiken.

16 De basis van de sporttraining Drie types cycli Micro cyclus: Een micro cyclus bestaat over het algemeen uit meerdere trainingssessies. Meso cyclus: Een meso cyclus bevat meerdere micro-cycli en vertegenwoordigt een trainingsopbouw over een gemiddelde doorlooptijd (meerdere weken). Macro cyclus: Een macro cyclus bevat meerdere meso cycli en vertegenwoordigt een training op lange termijn (meerdere maanden of zelfs een jaar of een olympische cyclus).

17 De basis van de sporttraining Trainingsaspecten om de kracht of uithouding te verbeteren: Frequentie Intensiteit / volume Herstel Type/soort training De intensiteit, de frequentie en het herstel van de trainingen moeten de specificiteit van de verschillende metabolismen respecteren.

18 De basis van de sporttraining Micro Cycli: Er bestaan meerdere types micro cycli. Zie hier de meest voorkomende: Micro cyclus uithouding: Dit is een cyclus met veel volume en een lage intensiteit, veel herhalingen met lichte gewichten. Micro cyclus hypertrofie: Dit is een cyclus met een hoog volume en een gemiddelde intensiteit, gemiddeld aantal herhalingen met gemiddelde gewichten. Micro cyclus maximale kracht: Het volume is minimaal en de intensiteit maximaal. Micro cyclus power (snelkracht)*: Dit is een cyclus met een gemiddeld volume, een hoge intensiteit en een snelle uitvoering. Micro overgangscyclus (transition): Een cyclus waar men de intensiteit en / of het volume vermindert, of overdracht naar sportspecifieke bewegingen probeert te bewerkstelligen.

19 De basis van de sporttraining Periodisering Lineaire / sequentiële of traditionele periodisering Vormt de basis van de training. Training van verschillende fysieke kwaliteiten en energetische velden, gerangschikt van een hoog trainingsvolume en een lage intensiteit naar een verminderd volume en een zeer hoge intensiteit. Men traint dus de verschillende spiereigenschappen en energetische velden in deze volgorde: Spieruithouding -» Hypertrofie -» Maximale kracht -» Power Aerobe uithouding -» Uithouding-snelheid «-» Maximale snelheid Beperkingen: Theoretisch model dat de realiteit van bepaalde sporten niet goed voorstelt maar efficiënt en betrouwbaar om mee te starten. Het niet trainen van bepaalde eigenschappen over een langere periode kan leiden tot een terugval van de verworven resultaten.

20 De basis van de sporttraining Periodisering De zogenaamde «concurrent» of parallele periodisering De meest populaire soort trainingsplanning. Om tegemoet te komen aan het probleem van de terugval van de verworven resultaten, doet men best tegelijkertijd een beroep op alle fysieke kwaliteiten en energetische velden. Een beroep doen op de ontwikkeling van de fysieke kwaliteiten en de energetische velden eigen aan de sport van de deelnemer. Dit is beter dan de lineaire periodisering omdat men vaker een beroep doet op de kwaliteiten die de sleutel vormen van de sportprestatie. Beperkingen: Het gelijktijdig trainen van verschillende fysieke kwaliteiten en energetische velden laat geen optimale aanpassingen toe voor atleten van hoog niveau omwille van tegenstrijdige kwaliteiten.

21 De basis van de sporttraining Periodisering Periodisering in blok De selectie om één of meerdere fysieke kwaliteiten / energetische velden op intensieve wijze te trainen. Dit trainingsblok zal vooraf de capaciteit van het organisme doen afnemen om zich aan te passen aan stress-situaties. Op het einde van een trainingsblok past het lichaam zich aan terwijl het de stress (lees: belasting) van een ander trainingsblok ondergaat. De opeenvolging van trainingsblokken (gewoonlijk 3 ophoping, intensifiëring en realisatie) zal leiden tot een «overcompensatie». Beperkingen: Voorbehouden voor gevorderde atleten.

22 De basis van de sporttraining Periodisering Modellen / Alternatieve classificering: Lineair Afwisselend Schommelend Schommelend (flexibel) model onderhevig aan de vorm van de dag (vorige dag) Conclusies: Meerdere modellen Lineair = Zo min mogelijk risico (behoudend) beperkte resultaten wat de prestatie betreft. Andere modellen: Voorbehouden voor gevorderde atleten!

23 De basis van de sporttraining Programmering De details van programmering: Herhalingen: Eén herhaling komt overeen met een volledige beweging, vb: een flexie en een extensie. Series/reeksen: Het geheel aan herhalingen zonder rust voor een oefening. Een serie/reeks bestaat uit meerdere herhalingen. Herstel/rust: Tijdsduur tussen twee series / reeksen Bewegingskwaliteit: vermogen om een herhaling correct uit te voeren. Dit betreft ook de bewegingssnelheid.

24 De basis van de sporttraining Programmering RM: De repetition maximum of maximale herhaling (RM) is de term gebruikt om het gewicht aan te duiden dat elk van ons eenmaal in staat is op te tillen voor een welbepaalde beweging of gegeven oefening. In het algemeen wordt de maximale herhaling aangeduid door 1RM. 1RM = Standaard basiswaarde om een trainingsprogramma op te stellen met gewichten. We kunnen gebruik maken van dit gegeven alsook van de percentages die we hieruit afleiden om een trainingsprogramma op te stellen in functie van de vooraf opgestelde doelstellingen: Spieruithouding Hypertrofie Maximale kracht Ontwikkeling van explosieve kracht, etc.

25 De basis van de sporttraining De 1RM berekenen of meten? 1RM kan praktisch verkregen of afgeleid worden van een gewicht dat men een aantal keer heeft opgetild /verplaatst. De praktijk is theoretisch gezien de meest precieze maar ook de meest riskante... Het afleiden d.m.v. berekening is dus de meest gebruikte methode. Hoe minder herhalingen er worden uitgevoerd tijdens de test, hoe waardevoller de berekening... Techniek, ladingsweerstand en de motivatie maken deel uit van de factoren die dit soort testen beperken.

26 De basis van de sporttraining Programmering Krachttraining (maximaal) gebruikt de zwaarste gewichten, minimum aantal herhalingen en een lange hersteltijd. De hypertrofie gebruikt gemiddelde gewichten, een gemiddeld aantal herhalingen, veel series / reeksen en een gemiddelde hersteltijd. De uithouding gebruikt lichte gewichten, een groot aantal herhalingen, minder series en verminderde hersteltijd (vergelijking: kracht uithouding). De kracht gebruikt gemiddelde / zware gewichten, weinig herhalingen, een gemiddeld aantal reeksen en een lange hersteltijd. We leggen de nadruk op het versnellen van het gewicht (we onderscheiden explosiviteit en «pure» kracht). Dit zijn algemene principes. We vinden veel variatie in de specificiteiten van de weerstandstraining. De keuze van het type oefeningen, de volgorde en de combinatie maken deel uit van de te overwegen aanvullende factoren.

27 De basis van de sporttraining Trainingsstructuur: Een trainingssessie kan worden aangepast door het gebruik van volgende trainingssystemen: Single set Multiple set Piramide systeem Superset systeem Circuit training Peripheral heart action systeem Split routine Vertical/horizontal loading

28 Spieruithouding herhalingen, 1-3 series, 50-70% Krachtuithouding 8-12 herhalingen, 2-4 series, SS, 70-80% Hypertrofie 6-12 herhalingen, 3-5 series, 80-85% Maximale kracht 1-5 herhalingen, 3-6 series, % Power 1-5 herhalingen, 3-5 series, % 8-10 herhalingen, 3-5 series, 2-10%BW, 30-45%RM Mogelijkheid om een kracht met lage intensiteit te produceren gedurende langdurige inspanningen. Mogelijkheid om een kracht met hoge(re) intensiteit te produceren gedurende langdurige inspanningen. Toename van de spiermassa. Vermogen om een zo groot mogelijke kracht te produceren ongeacht de benodigde tijd. Vermogen om een zo groot mogelijke kracht te produceren in een zo kort mogelijke tijd.

29 De basis van de sporttraining Praktijk Programmering: Evaluatie van de programmeringsopdracht. Discussie

30 Bedankt, graag tot in de toekomst. Verder succes met de examens!

De basisstructuur van training

De basisstructuur van training Welkom 7. De basisstructuur van training 7.1. Doelstellingen en fasen Opstellen trainingsplan: - Doel? - Trainingsinhoud? - Volgorde verschillende aspecten van trainingsinhoud? - Welke trainingsmethoden?

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Training en praktische beweegadviezen. Voor kwetsbare groepen

Training en praktische beweegadviezen. Voor kwetsbare groepen Training en praktische beweegadviezen Voor kwetsbare groepen Onderwerpen Trainingsleer Richtlijnen voor het trainen Praktische oefeningen Trainingsleer Trainingsprincipes Trainingsvariabelen Training stijl

Nadere informatie

Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering. Erkend Fit!vak opleidingscentrum

Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering. Erkend Fit!vak opleidingscentrum Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering Erkend Fit!vak opleidingscentrum www.start2move.nl Lesinhoud Evaluatie vragen hoofdstuk 2 gedragsverandering Hoofdstuk 8 Trainingsleer Periodiseren

Nadere informatie

Wat is training? Aitske Ruben Met dank aan Jeroen Rietveld

Wat is training? Aitske Ruben Met dank aan Jeroen Rietveld Wat is training? Aitske Ruben Met dank aan Jeroen Rietveld Trainingswetten: Individualiteit Overload Verminderde meeropbrengst Duurzaamheid Specificiteit Variatie Omvang? Intensiteit? Frequentie? Wat is

Nadere informatie

Basis voor krachttraining

Basis voor krachttraining Inhoud Basis voor krachttraining Jan Boone 2. Soorten Kracht 3. Trainingss 4. Belangrijke principes 5. Krachttraining bij lange- (loopeconomie) Voor 1880: weinig gestructureerde krachttraining (cfr. Forcemen

Nadere informatie

Fysieke training in praktijk

Fysieke training in praktijk Fysieke training in praktijk Ralf Kosters 18 juni 2016 Tafeltennistrainers congres Verwachtingsmanagement Workshop van vandaag: 1. Te kort 2. Te weinig diepgang 3. Beperkt 4. Leren van elkaar 5. Nieuwsgierig

Nadere informatie

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl 4 dagen splitschema Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

3 dagen splitschema. Fitness-tips.nl

3 dagen splitschema. Fitness-tips.nl 3 dagen splitschema Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

NASM Essentials of Personal Fitness Training Program design in Strength Dag 6

NASM Essentials of Personal Fitness Training Program design in Strength Dag 6 NASM Essentials of Personal Fitness Training Program design in Strength Dag 6 Assessment 1. Flexibility & Warm up Resultaten! 2. Core Training 3. Balance Training 4. Reactive Training 7. Cool Down & Flexibility

Nadere informatie

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen.

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen. Training algemeen Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen." Prestatie Psychische eigenschappen o Motivatie o

Nadere informatie

3 DAGEN SPLIT SCHEMA

3 DAGEN SPLIT SCHEMA 3 DAGEN SPLIT SCHEMA KRACHTTRAINING BEGINNER / HALF GEVORDERD Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is

Nadere informatie

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Oefening 1: Armen horizontaal (schouders, m. Deltoidius en m. Biceps) Werkwijze Endo- en exorotatie van de schouders gelijkmatig trainen Materiaal

Nadere informatie

Periodiseren in de schermsport. Door Brecht Stevens

Periodiseren in de schermsport. Door Brecht Stevens Periodiseren in de schermsport Door Brecht Stevens - Bijscholing - Doelstelling Resultaatsdoelstellingen Procesdoelstellingen e Training e componenten Reactie van het lichaam Periodisatie Hoe systematisch

Nadere informatie

4 DAGEN SPLIT SCHEMA

4 DAGEN SPLIT SCHEMA 4 DAGEN SPLIT SCHEMA KRACHTTRAINING HALF GEVORDERD / GEVORDERD Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is

Nadere informatie

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl 4 dagen splitschema Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

Zondag 17/12 Huiswerk recuperatie plus trainingsschema niveau 2

Zondag 17/12 Huiswerk recuperatie plus trainingsschema niveau 2 Winterprogramma U19-BEL Tijdens de winterstop mag je gerust andere sportactiviteiten doen (zwemmen, tennissen, fietsen, fitness, ). Verderop vind je 5 uitgewerkte trainingen. Belangrijk : indien je graag

Nadere informatie

Door: Sjoerd Alvers. De Basisstructuur van het trainingsproces

Door: Sjoerd Alvers. De Basisstructuur van het trainingsproces Door: Sjoerd Alvers De Basisstructuur van het trainingsproces Basisstructuur van het trainingsproces...3 I. Doelstellingen en fasen...3 II. De lichamelijke basiseigenschappen...5 III. De basisprincipes

Nadere informatie

Schaatstrainerscongres 2018

Schaatstrainerscongres 2018 Schaatstrainerscongres 2018 Fysieke training van talent tot topsport Richard Louman Prestatiemanager Strength & Conditioning TeamNL Lid van TeamNL Experts S&C coach Shorttrack, waterpolo dames Bewegingswetenschappen

Nadere informatie

egym programma overzicht Regulier Adaptief

egym programma overzicht Regulier Adaptief De egym programma s egym programma overzicht Regulier Adaptief Negatief Isokinetisch Explosief FASE 1 FASE 2 GERICHT FASE 3 FASE 4 MOBILIZATIE (SPIER) ACTIVATIE KRACHTOPBOUW NORMALE FUNCTIE REHA-FIT X15

Nadere informatie

Sportmedische Training

Sportmedische Training Sportmedische Training Marc Walravens Olivier Beuckelaers Onder deze term kunnen verschillende types van training besproken worden, maar ik denk dat het voornamelijk inhoudt, dat men aan sporttraining

Nadere informatie

Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool

Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool CONSENSUS TERMINOLOGIE Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool Inleiding In deze consensustekst wordt een aantal veel

Nadere informatie

Wat is trainen? augustus 2009

Wat is trainen? augustus 2009 Wat is trainen? augustus 2009 Training 1 4 2 3 Wat is trainen? In welke vier aspecten kunnen we de training onderverdelen? Wat wordt bedoeld met techniek? Wat is conditie? Wat is de betekenis van het mentale

Nadere informatie

Bram Peters en Tom Metselaar

Bram Peters en Tom Metselaar Bram Peters en Tom Metselaar Wie zijn wij? Bram Peters Tom Metselaar 2 Inhoud bijeenkomst Wie zijn jullie? Een analyse van de 400meter-loper Key Performance Indicator Trainingprincipes Ontwikkeling van

Nadere informatie

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Lesopbouw van de opleiding PCA Physical Trainer Dag 1 Intro, Evaluatielogica, Anatomie van het skelet, Anatomie van de

Nadere informatie

Wilt u bij binnenkomst onderstaande vragenlijst invullen? su.vc/slokrachttraining of https://nl.surveymonkey.com/r/nmxw2ty of scan QR code

Wilt u bij binnenkomst onderstaande vragenlijst invullen? su.vc/slokrachttraining of https://nl.surveymonkey.com/r/nmxw2ty of scan QR code Wilt u bij binnenkomst onderstaande vragenlijst invullen? su.vc/slokrachttraining of https://nl.surveymonkey.com/r/nmxw2ty of scan QR code Krachttraining Rini Braspenning Docent lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

SNELHEID IN DE SPORT BRAM DE WINNE

SNELHEID IN DE SPORT BRAM DE WINNE SNELHEID IN DE SPORT BRAM DE WINNE Inleiding 1. Situering 2. Analyse van de sport 3. Oefenstof 4. Snelheidstraining bij jeugd Situering Situering Fysiek: CLUSK-eigenschappen Situering KRACHT EXPLOSIEVE

Nadere informatie

Training Martijn Carol TCT 2008

Training Martijn Carol TCT 2008 Training Martijn Carol TCT 2008 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Training... 3 Testen... 4 Doelen stellen... 4 Plannen... 5 Trainen... 9 Evalueren... 10 Afsluiting... 11 1 Voorwoord De informatie in dit document

Nadere informatie

4/07/2013. intensiteit

4/07/2013. intensiteit Trainen met hartslagmeting Herentals - juni 2013 Trainingsdoel Indeling in trainingszones volgens hartslag * % HR max * % HRR (Karvonen) * % VO 2 max * volgens aërobe/anaërobe drempel Welke problemen zijn

Nadere informatie

Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren

Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren Progressiviteit en overload Principe van verminderde meeropbrengst Principe van de supercompensatie

Nadere informatie

4 dagen splitschema. Fit.nl

4 dagen splitschema. Fit.nl 4 dagen splitschema Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

PRT - Systemen Inleiding PRT systemen A t/m G Belasting en herhalingen Pauzes

PRT - Systemen Inleiding PRT systemen A t/m G Belasting en herhalingen Pauzes PRT - Systemen Inleiding De PRT-systemen, Physical Rehabilitation Training Systems, lenen zich bij uitstek om op korte termijn een geblesseerde persoon te belasten met de juiste gewichten, zonder dat men

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

Voorbereiding ultratrail. Hoe specifiek kan het in een land zo vlak als een pannenkoek?!

Voorbereiding ultratrail. Hoe specifiek kan het in een land zo vlak als een pannenkoek?! Voorbereiding ultratrail Hoe specifiek kan het in een land zo vlak als een pannenkoek?! Onderwerpen 1. 2. 3. 4. 5. Weg / baanatletiek vs. (ultra)trailen Krachttraining Schema s en opbouw Explosie / shock

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Alpe d Huzes 2015 Hoe bereid ik me voor? Alpe d HuZes Opgeven is geen optie!

Alpe d Huzes 2015 Hoe bereid ik me voor? Alpe d HuZes Opgeven is geen optie! Alpe d Huzes 2015 Hoe bereid ik me voor? Wie zijn wij? Griet Vander Slagmolen Sportarts Prosano Terneuzen Karin van der Ende- Kastelijn Sportarts De Sportartsengroep Baarn Medisch team 2010 2013 Hulpverlening

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN

TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN 2011-2012 Atleten en begeleiding Atleten Sarah Missinne Kim Blommaert (in combinatie met ver) Orphée Depuydt Nenah De Coninck Emma Coppenolle (in combinatie met ver) Laurence

Nadere informatie

Krachttraining bij kinderen en adolescenten. Prof. Dr. Jan Boone

Krachttraining bij kinderen en adolescenten. Prof. Dr. Jan Boone Krachttraining bij kinderen en adolescenten Prof. Dr. Jan Boone Deel 1: Algemene principes van krachttraining Inleiding tot krachttraining Kracht Maximale kracht Neuromusculair (Maximale kracht) Hypertrofie

Nadere informatie

Trainen voor Alpe d HuZes. 12 maart 2011

Trainen voor Alpe d HuZes. 12 maart 2011 Trainen voor Alpe d HuZes 12 maart 2011 Martin Breedijk Afgestudeerd aan de ALO; nu docent (o.a. duursport) opleiding SM&O. Oud proftriatleet, 1996 2 e NK wintertriathlon en 1/1 triathlon Almere (8:14).

Nadere informatie

Opleiding tot. Performance Trainer

Opleiding tot. Performance Trainer Opleiding tot Performance Trainer Waarom studeren bij Motive to Move Motive to Move Academy is een opleidingsinstituut wat zich als belangrijkste doel gesteld heeft om kwaliteitstrainers in sport op te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Alpe d Huzes 2016 Hoe bereid ik me voor? Alpe d HuZes Opgeven is geen optie!

Alpe d Huzes 2016 Hoe bereid ik me voor? Alpe d HuZes Opgeven is geen optie! Alpe d Huzes 2016 Hoe bereid ik me voor? Medisch team 2010 2013 21 bochten Bevoorrading: Start Bocht 16 Bocht 7 Finish Alpe d Huez Aantal beklimmingen in 2010-2012 Acute hartdood In Nederland 150-200

Nadere informatie

Voorwoord 10. Inleiding 11. 1 Inleiding in de module inspanning 1 5

Voorwoord 10. Inleiding 11. 1 Inleiding in de module inspanning 1 5 Inhoud 5 Inhoud Voorwoord 10 Inleiding 11 module i aanpassen aan inspannen 1 Inleiding in de module inspanning 1 5 2 Energielevering bij inspanning 1 7 2.1 Bewegen kost energie 1 7 2.1.1 Energie, arbeid,

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Lesopbouw van de opleiding PCA Physical Trainer Dag 1 Intro, Evaluatielogica, Anatomie van het skelet, Anatomie van de

Nadere informatie

Gainchaser Athletics

Gainchaser Athletics Gainchaser Athletics Trainingsschema s voor snellere spiergroei E-Book Waarom Gainchaser Athletics? Gainchaser Athletics is gemaakt voor mensen met een doel in het leven. Mensen die er alles voor over

Nadere informatie

Train naar het piekmoment op de hele en halve marathon. Carel van Nisselroyl

Train naar het piekmoment op de hele en halve marathon. Carel van Nisselroyl Train naar het piekmoment op de hele en halve marathon Carel van Nisselroyl Inleiding Magie van de marathon: Olympisch, heroïsch, complex, geduld? Introductie 2 Inleiding Ervaringen en verwachtingen Wie

Nadere informatie

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Surf naar http://www.strakkebuikspieren.nl/gratis/ voor de nieuwste versie.

Nadere informatie

3 dagen splitschema. Fit.nl

3 dagen splitschema. Fit.nl 3 dagen splitschema Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari 2015 5.3 15 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Met BSM hebben wij de opdracht gekregen om een trainingsschema te maken om jezelf te verbeteren op verschillende

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Algemeen Namen van de botstukken Botverbindingen Indeling van de gewrichten 20

Algemeen Namen van de botstukken Botverbindingen Indeling van de gewrichten 20 Inhoud Voorwoord 11 Functionele anatomie 14 1.1. Inleiding 14 1.2. Het skelet 15 1.2.1. Algemeen 15 1.2.2. Namen van de botstukken 15 1.2.3. Botverbindingen 18 1.2.4. Indeling van de gewrichten 20 1.3.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Juist trainen: een kunst! Bert Celie Inspanningsfysiologie

Juist trainen: een kunst! Bert Celie Inspanningsfysiologie Juist trainen: een kunst! Bert Celie Inspanningsfysiologie I. Training: Een exacte wetenschap? 2 sessies: Eerste sessie (Algemeen): Algemene fysiologische principes Algemene principes testing Algemene

Nadere informatie

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Core training Door: Roeland Smits Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Voorbereiding krachttraining zwemmen: Core training: In eerste instantie zal er een grondige bases gelegd moeten worden waar

Nadere informatie

Algemene trainingsleer

Algemene trainingsleer Algemene trainingsleer 12.1. Inleiding De sportprestatie staat voor elke serieuze sporter centraal. Hij zal alle mogelijkheden aanwen-den om een verbetering van zijn individuele prestatie te realiseren.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Docent Joost Desender 1. Opleiding PHYSICAL- coach Niveau 1 Les 1 Inleiding Theorie 60 Praktijk 60 Theorie + Praktijk 105 Module 1 : Introductie les Opleiding

Nadere informatie

1. Trainingsleer. AWI opleiding Trainingsleer

1. Trainingsleer. AWI opleiding Trainingsleer 1. Trainingsleer AWI opleiding Trainingsleer Onderwerpen Algemene fysiologie Fysiologie en wandelen Energiesystemen Trainingswetten Fysiologie Algemene fysiologie Inspanning heeft direct invloed op: Bloedsomloop

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Coach de coach: fysiologie & trainingsopbouw. Edwin & Jappe DDS Januari 2014

Coach de coach: fysiologie & trainingsopbouw. Edwin & Jappe DDS Januari 2014 Coach de coach: fysiologie & trainingsopbouw Edwin & Jappe DDS Januari 2014 Waar gaan we het over hebben? I Roeien is een sport waarbij het fysieke aspect erg belangrijk is. Vanavond hebben we het vooral

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Week 1. Dag Training Intensiteitsomschrijving

Week 1. Dag Training Intensiteitsomschrijving Week 1 Om in een periode van 12 weken het totale trainingsvolume te kunnen opbouwen naar ongeveer per week, moet je in staat zijn om tijdens de eerste trainingsweek ongeveer 7 te verwerken. Hoewel het

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Overzicht trainingsfasen:

Overzicht trainingsfasen: Overzicht trainingsfasen: Fase Trainingstrap Leeftijd Organisatiestructuur 1 Initiële training 6-10 jaar Talentdetectie door de club in samenwerking met scholen 2 Basistraining 11-12 jaar Detectie- en/of

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

AFSLANKPROGRAMMA MAN - CIRCUIT - 1 INTRODUCTIE UITLEG CIRCUIT UITLEG INTENSITEIT UITLEG RUST NOG NIET GENOEG GEHAD?

AFSLANKPROGRAMMA MAN - CIRCUIT - 1 INTRODUCTIE UITLEG CIRCUIT UITLEG INTENSITEIT UITLEG RUST NOG NIET GENOEG GEHAD? AFSLANKPROGRAMMA MAN CIRCUIT INTRODUCTIE Gefeliciteerd: je hebt de eerste stap gezet om af te vallen bij BasicFit. Dit programma is speciaal ontwikkeld om je metabolisme te verhogen en je spiermassa te

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007 Infovergadering omtrent training Maandag 1 oktober 2007 Wat is training? Training is een gestructureerd proces gericht op het verbeteren van de prestatie (op lange termijn). Structuur en prestatieverbetering

Nadere informatie

TRAININGS- HANDLEIDING

TRAININGS- HANDLEIDING 1 TRAININGS- HANDLEIDING 2 Frank den Blanken PT methode Fitness Intentie Techniek Deze methode is door Frank den Blanken ontwikkeld om betere / snellere resultaten te krijgen. Het is zo effectief doordat

Nadere informatie

Trainingsschema voor gevorderden: Week 5

Trainingsschema voor gevorderden: Week 5 Trainingsschema voor gevorderden: Week 5 (60) = 60% maxhf) min rust = wandelen of rustig lopen Week 5 Do 31 maart: 5 x 7min (60,70,60,70,60) 1min rust Vrij 1 april: rustdag Za 2 april: 5 x 8min (60,70,60,70,60)

Nadere informatie

DWV Klein DWV Verzet Klein Trainen met een Trainen hartslagmeter met een Jasp Ree Ree lda 04-02-2009

DWV Klein DWV Verzet Klein Trainen met een Trainen hartslagmeter met een Jasp Ree Ree lda 04-02-2009 DWV Klein Verzet Trainen met een hartslagmeter Jasper Reenalda 04-02-20092009 Opzet clinic Theoretische introductie: Inspanningsfysiologie Meten van de inspanning Basisprincipes training Trainen met een

Nadere informatie

meer aanraakt. Dat is zonde. Om je doel te halen moet je gericht

meer aanraakt. Dat is zonde. Om je doel te halen moet je gericht Trainen Je hebt je doel voor ogen, je hebt een goede fiets, je bent getest, je hebt de juiste kleding en helm, kortom; je bent klaar om op de fiets te springen. Wat ga je doen? Als een dolle rondcrossen

Nadere informatie

Jaarplanning en topprestaties op wedstrijden. Honza Valenta en Tess Valenta

Jaarplanning en topprestaties op wedstrijden. Honza Valenta en Tess Valenta Jaarplanning en topprestaties op wedstrijden Honza Valenta en Tess Valenta Van optimaal trainen naar optimaal presteren Welkom allemaal op de workshop jaarplanning. Om snel van start te kunnen gaan vragen

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS

TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS Beste Wielerfanaat, Ik mijn fanatisme in sport heb ik me nooit beperkt tot 1 sport. Het nadeel daarvan is dat ik hooguit een vierde of vijfde plek scoorde

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Wat na Start- to- Run? Voorkom overtraining!

Wat na Start- to- Run? Voorkom overtraining! Wat na Start- to- Run? Voorkom overtraining! Je bent net klaar met je sessies start- to- run te volgen en jogt dus vlot je 5km. Proficiat! Maar wat nu? Eerst en vooral is het belangrijk dat je het verschil

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

De weg naar Goud. 20 jaar zoektocht. Herstel is essentieel Heart Rate Variability Makkelijk data verzamelen Data delen met coaches Individuele normen

De weg naar Goud. 20 jaar zoektocht. Herstel is essentieel Heart Rate Variability Makkelijk data verzamelen Data delen met coaches Individuele normen De weg naar Goud 20 jaar zoektocht Herstel is essentieel Heart Rate Variability Makkelijk data verzamelen Data delen met coaches Individuele normen MyPerfectCoach Platform voor individuele sport data Makkelijk

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie