stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2013"

Transcriptie

1 stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2013

2 Inhoudsopgave Jaarverslag>'2013 Voonwoord ' ' ^"D'delstéllin'g* '"'' /" ' >. f - ƒ, Kerncijfers,. Premiebeleid. Uitvoenng ' ', > Communicatie, ',., Jaarrekening 2013' Balans pen 31 december 201,3. Staat van baten en lasten over 2013 Kasstroomoverzicht over 2013; sgrp Toelichting op de balans per 31 december 2013 Toelichting op de staat van baten en lasteii over 2013 ï'-g OVerige gegevens * ' Statutaire bestemming van het^saldo van'baten en^lasten 36 ' ^B»- l's^^rsï ff

3 Voorwoord Bijdragen aan solidariteit Het Aanvullingsfonds verstrekt uiteenlopende uitkeringen, zowel eenmalig als op structurele basis; zowel aan werknemers als aan werkgevers. Zo verstrekt het fonds eenmalige uitkeringen aan mensen die werkloos zijn geworden. Voor deze groep vergoedt het fonds ook tijdelijk de premie voor hun pensioenopbouw. Verder richt het fonds zich op het bevorderen van de instroom van zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Daarvoor verstrekt het fonds re-integratiebonussen aan de werkgever. Het Aanvullingsfonds kent verder een vergoedingsregeling voor de opname van extra vehofdagen door oudere werknemers. Werkgevers krijgen de hogere loonkosten voor dit vedof volledig gecompenseerd. Deze maatregel zorgt in de bedrijfstak voor gelijkwaardigheid tussen de jonge generatie en 55+ werknemers. Het fonds biedt met haar uitkeringen werkgevers en werknemers de ondersteuning die op dat moment nodig is. Op die manier zorgt het Aanvullingsfonds voor continuïteit en draagt het bij aan de solidariteit in de bedrijfstak. Het bestuur van de Stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid is onderdeel van het cluster van besturen bedrijfstakeigen regelingen (clusterbestuur BTER).

4 Bestuur De Stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid is gevestigd te Hardenwijk. Het bestuur van de stichting is paritair samengesteld uit vijf werkgevers- en vijf werknemersleden; vijf zijn benoemd door Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabédrijvèn, drie door FNV Bouw en twee door CNVVakmensen. Werkgeversbestuursledert (namens Bouwend Nederland) N.J. van Til, fungerend voorzitter A.W.J. Borst W. Ketting G.C.J.J. Peek G. Werkhoven Werknemersbestuursleden Mw. M.B. van Veldhuizen, vooraïïer (namens FNV Bouw) J.G. Crombeen (namens FNV Bouw) G. Lokhorst (namens CNV Vakmensen) Mw. S.H. ter Maat (namens FNV Bouw)^ H. A. van der Spek (namens CNV Vakmensen)^ ' Mevrouw Ter Maat is per 1 april 2013 toegetreden tot het bestuur. Zij is de per 20 september 2012 afgetreden heer Kerstens opgevolgd. ^ De heer Van der Spek is per 1 mei 2013 toegetreden tot het bestuur. Hij is de per 1 januari 2013 afgetreden heer Van Wijngaarden opgevolgd. 4

5 Doelstelling Het Aanvullingsfonds verstrekt aanvullingen aan werknemers die een uitkering ontvangen als gevolg van een Sociale Verzekeringswet en verstrekt stimuleringsuitkeringen bij re-integratie. Daarnaast voorziet het fonds in een tegemoetkoming in de loonkosten van de werkgever voor extra veriofdagen van werknemers die 55 jaar of ouder zijn. Regelingen en aanvullingen Partijen bij de CAO voor de Bouwnijverheid hechten waarde aan re-integratie van zieke werknemers. Hiervoor is de bonusregeling bij succesvolle re-integratie ingesteld. De regeling houdt in dat als een werknemer in zijn tweede ziektejaar voor ten minste 50 procent re-integreert, zowel hij als zijn werkgever recht heeft op een bonus. Daarbij mag de werknemer re-integreren in zijn oude of nieuwe functie, eventueel bij een nieuwe werkgever en zelfs buiten de bedrijfstak. Het Aanvullingsfonds betaalt bovendien kosten voor opleiding, begeleiding en bemiddeling als een werknemer gebruikmaakt van het zelfstandig recht op inschakeling van een re-integratiebedrijf. Het Aanvullingsfonds verhaalt deze kosten overigens in een later stadium op de werkgever als blijkt dat die te weinig heeft ondernomen om zijn werknemer te laten re-integreren. Overzicht van alle aanvullingsregelingen Er zijn aanvullingsregelingen voor werknemers en voor werkgevers. De werknemersregelingen zijn: eindejaarsuitkering aan wao-uitkeringsgerechtigden; eindejaarsuitkering aan iva-uitkeringsgerechtigden; eenmalige uitkering aan de werknemer die werkloos is geworden; doorbetaling van ouderdomspensioenpremie over maximaal zes maanden bij een werkloosheidsen/of ziektewetuitkering; doorbetaling van pensioenpremie voor de aanvullingsregelingen 55+ en 55- van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfbouw) bij ontslag op economische gronden. Dit betreft een tijdelijke regeling. De werkgeversregelingen zijn: tegemoetkoming in loonkosten voor extra veriofdagen van bouwplaatswerknemers van 55 jaar en ouder; bonus voor de werkgever^ bij re-integratie van de werknemer in zijn tweede ziektejaar. ^ De werknemer ontvangt van de werkgever een aanvulling tot 100 procent van het loon vanaf de eerste dag van het tweede ziektejaar tot en met de laatste dag van de tweede maand na re-integratie.

6 In afzonderiijke reglementen van het Aanvullingsfonds is geregeld welke voonwaarden gelden voor de toekenning van een uitkering of een vergoeding.

7 Kerncijfers ^^«"'.Sc *t'^^wr*' PS^^S?..<=,-» '.:.'Jffj^S'ïïV.';,r^H ' -20 2o1o 2009 iaantatwerkgëvers'ultimo.verslagjaar o4c fo * V , '^^^' 'f"'^^^simi vi^^^p't--':'lisb /Aantal.wèrknemers ultimó..verslagjaar 10'5b4'i ' , '422; ^- Bijdragen (inrmiljoenen euro's),;;*.; 45,1,. '.45,0 32 r 34,5 *?'Aanvullihg'én'(in)miljoe'hen.ieuro's):ï.e,.^^ ^18,5,'^ 16,4 17,8 ' 15,6"^ l

8 Premiebeleid Het premiepercentage wordt jaariijks door het bestuur van het Aanvullingsfonds vastgesteld en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan Bouwend Nederiand, FNV Bouw en CNV Vakmensen. Bij de vaststelling wordt gekeken naar de te venwachten uitgaven, de ontwikkelingen van de loonsom en de hoogte van de noodzakelijke reserve. Over het algemeen wordt getracht grote premiefluctuaties van jaar tot jaar te voorkomen.

9 Uitvoering V Sinds 1 januari 2006 is de administratie van het Aanvullingsfonds opgedragen aan APG. Voorheen werd die door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) uitgevoerd. Eindejaarsuitkering voor arbeidsongeschikte werknemers Als aanvulling op een arbeidsongeschiktheidsuitkering verstrekt het Aanvullingsfonds aan het einde van het kalenderjaar een uitkering. De hoogte van de aanvulling is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Eindejaarsuitkering aan wao-uitkeringsgerechtigden De werknemer aan wie voor 1 januari 2006 een wao-uitkering is toegekend, heeft bij voortduring van die uitkering recht op een eindejaarsuitkering. In de regel is de hoogte van de eindejaarsuitkering afhankelijk van de arbeidsongeschiktheidsklasse op 1 november van het kalenderjaar waarop de eindejaarsuitkering betrekking heeft. Als de wao-uitkering in de loop van het kalenderjaar is begonnen of beëindigd, bestaat er recht op de eindejaarsuitkering naar rato. Eindejaarsuitkering aan iva-uitkeringsgerechtigden De wao is per 29 december 2005 vervangen door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (wia). Werknemers aan wie voorheen een wao-uitkering is toegekend, kunnen die uitkering behouden. Werknemers die na deze datum arbeidsongeschikt zijn geworden, komen niet meer in aanmerking voor de wao, maar voor de wia. Net als bij de wao is ook bij de wia de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer van belang voor de hoogte van de arbeidsongeschiktheidsuitkering. De wia kent twee regelingen: één voor volledig en één voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Volledig arbeidsongeschikte werknemers (meer dan 80 procent) ontvangen een uitkering op basis van de Wet Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten (iva). Het Aanvullingsfonds verstrekte tot en met 2008 alleen aan volledige arbeidsongeschikte ivawerknemers een eindejaarsuitkering. De hoogte van de eindejaarsuitkering is gelijk aan die voor de wao-uitkeringsgerechtigden bij volledige arbeidsongeschiktheid. Als de iva-uitkering in de loop van het kalenderjaar is begonnen of beëindigd, bestaat er recht op een eindejaarsuitkering naar rato.

10 Eindejaarsuitkering aan wga-u itkeri ngsgerechtigden Gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (meer dan 35 procent, maar minder dan 80 procent) ontvangen doorgaans een uitkering op basis van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (wga). In tegenstelling tot wao-uitkeringsgerechtigden in diezelfde arbeidsongeschiktheidsklassen ontvangen deze werknemers geen eindejaarsuitkering. Als een werknemer (nog) volledig arbeidsongeschikt is, maar hij heeft wel een goede kans op herstel, dan ontvangt die werknemer geen iva- maar een wga-uitkering. Sinds 2009 hebben wgauitkeringsgerechtigden ook recht op de eindejaarsuitkering zolang de volledige arbeidsongeschiktheid voortduurt. Werknemers die vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een volledige arbeidsverhouding hebben, komen niet in aanmerking voor de eindejaarsuitkering. Zij worden geacht een volwaardig inkomen te kunnen verwerven. Hierbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen wao- of wia-uitkeringsgerechtigden. Indexering Het bestuur van het Aanvullingsfonds heeft in 2008 besloten de eindejaarsuitkeringen voortaan jaariijks te indexeren. De indexatie vindt plaats op basis van de procentuele stijging van de cao-lonen in de bouwnijverheid per 1 juli van het kalenderjaar ten opzichte van 1 juli een jaar eerder. Ook in 2013 zijn de eindejaarsuitkeringen verhoogd op basis van deze loonindex. Het garantieweekloon vakvolwassen werknemers functiegroep E per: 1 juli 2013 is 626 euro. 1 juli 2012 is 621 euro. De verhoging bedraagt: 626,00 : 6,2120 = 100,77 is 0,77%. Ap,-klasse uitkermg; * na indexering met 0,77%.ifgerond incl.,iva,en wga^. 700,75 706, seoisof' 564,92 565, ' 455,49 459, !;':,', / 385j40i 388,37-3,00 35M5"' 315,64^ 318,07 318,00 10

11 Overzicht uitgekeerde (afgeronde) bedragen eindejaarsuitkeringen wao/iva/wga (in euro's) AO-klasse % incl. iva en wga 706,00 701,00 694,00 685,00 673, % 565,00 561,00 555,00 548,00 539, % 459,00 455,00 451,00 445,00 438, % 388,00 385,00 382,00 377,00 370, % 318,00 316,00 313,00 309,00 303,00 Minder dan 35% Geen Geen Geen Geen Geen Eindejaarsuitkering naar rato van het kalenderjaar Als iemand slechts een deel van het kalenderjaar recht heeft op een wao- of iva-uitkering, dan bestaat recht op de eindejaarsuitkering naar rato van de duur van de uitkering. Daartoe is in 2007 door caopartijen besloten. Dit betreft doorgaans gevallen waarbij men in de loop van het jaar met pensioen is gegaan, overleden is of ingedeeld wordt in een arbeidsongeschiktheidsklasse die niet langer recht geeft op een eindejaarsuitkering. Administratieve uitvoering van de eindejaarsuitkering wao Formeel geldt voor de werknemer een zelfmeldprocedure om in aanmerking te komen voor de eindejaarsuitkering. Maar werknemers die in de administratie al bekend zijn als rechthebbende op de eindejaarsuitkering als wao-uitkeringsgerechtigde worden jaariijks in november aangeschreven. In de brief worden de werknemers geïnformeerd over hun rechten, wanneer de eindejaarsuitkering wordt betaald en op welk rekeningnummer de uitkering wordt overgemaakt. De werknemers worden uitdrukkelijk gevraagd het betaalrekeningnummer te controleren dat in de administratie bekend is. Alleen als de werknemer de eindejaarsuitkering op een ander rekeningnummer uitbetaald wil hebben dan van hem bekend is, dient hij het Aanvullingsfonds daarover tijdig te informeren. Administratieve uitvoering van de eindejaarsuitkering iva en wga Voor werknemers die recht hebben op de eindejaarsuitkering als iva- of wga-uitkeringsgerechtigde geldt zowel formeel als praktisch de zelfmeldprocedure. Zij moeten zich ieder jaar opnieuw aanmelden om in aanmerking te komen voor de eindejaarsuitkering. Een ex-bouwplaatswerknemer moet zich bij een van de werknemersorganisaties melden. De UTA-werknemer kan zich ook bij APG aanmelden. Reglementswijzigingen eindejaarsuitkering De hoogte van de gestaffelde eindejaarsuitkeringen werden in het reglement genoemd. Het reglement maakt deel uit van de CAO Bedrijfstakeigen Regelingen voor de Bouwnijverheid. Bij iedere wijziging in de hoogte van de eindejaarsuitkering moest het reglement aangepast worden, tenwijl de cao een looptijd kent van doorgaans vijfjaren. Daarom heeft het clusterbestuur BTER in 2012 besloten de 11

12 bedragen uit het reglement te schrappen en te vervangen door "het bestuur stelt de hoogte van de uitkering jaariijks vast". Eenmalige uitkering aan de werknemer die werkloos is geworden Het Aanvullingsfonds verstrekt aan de werkloos geworden werknemer een eenmalige uitkering van 425 euro bruto. De werknemer dient deze bij de aanvang van zijn werkloosheid zelf aan te vragen. Bij nieuwe werkloosheid binnen twaalf maanden bestaat niet opnieuw recht op deze uitkering. In 2013 zijn eenmalige uitkeringen verstrekt, In 2012 waren dit er Verstrekking van de eenmalige uitkering In beginsel verstrekt het Aanvullingsfonds de uitkeringen nadat de aanvraag van de betrokken werknemer goedgekeurd is. Op voordracht van de werknemersorganisaties heeft het bestuur in 2009 ingestemd met een toevoeging op deze administratieve procedure. Sinds medio 2009 bestaat de mogelijkheid dat de werknemersorganisaties de netto-uitkering verstrekken aan de rechthebbenden. Het voordeel van deze werkwijze is dat de werkloos geworden werknemer nog eerder over de eenmalige uitkering beschikt. Na ontvangst en venwerking van de aanvraagformulieren worden de werknemersorganisaties uit het Aanvullingsfonds betaald. Aanvragen van de eenmalige uitkering Om in aanmerking te komen voor de eenmalige uitkering moet een werknemer twee documenten overieggen: een inschrijfbewijs als werkzoekende bij UWV WERKbedrijf; een ontslagbewijs. Een bewijs van toekenning van een WW-uitkering door UWV is bij de eerste aanvraag niet vereist. In het verieden duurde het namelijk soms erg lang voordat UWV het recht op WW definitief kon vaststellen. Voor de eenmalige uitkering is nu juist van belang dat de werkloze werknemer hierover snel moet kunnen beschikken. De eenmalige uitkering is niet bedoeld voor diegenen die ontslagen zijn en direct daarna ander werk hebben gevonden. Een bewijs van toekenning van een WW-uitkering is daarom wel gewenst. Het bestuur heeft dan ook besloten de aanvraagprocedure aan te passen. De werknemer dient op zijn aanvraagformulier te verklaren dat hij desgevraagd achteraf een bewijs van toekenning van de WWuitkering zal insturen. 12

13 Doorbetaling van ouderdomspensioenpremie over maximaal zes maanden van werkloosheid De werkloos geworden werknemer heeft gedurende maximaal zes maanden recht op doorbetaling van de ouderdomspensioenpremie. Deze vergoeding moet de werknemer zelf aanvragen. Hij kan dit doen na afloop van zijn werkloosheidsuitkering of, als de periode van werkloosheid langer dan zes maanden heeft geduurd, na afloop van de eerste zes maanden van werkloosheid. Doorbetaling van ouderdomspensioenpremie voor zieke werklozen Tot 1 januari 2006 kende het Aanvullingsfonds een bepaling die voorzag in een vergoeding van pensioenpremie voor 'zieke werklozen'. Dat zijn diegenen die ziek zijn terwijl ze geen dienstverband (meer) hebben. Zij ontvangen dan een Ziektewetuitkering. De vergoedingsbepaling is per 1 januari 2006 vervallen bij het Aanvullingsfonds. Als de werknemers niet of niet snel herstellen, dan komen zij na het einde van hun wachttijd in de Ziektewet in aanmerking voor een wia-uitkering. Zowel over de Ziektewet- als de wia-periode wordt voor hen geen ouderdomspensioen opgebouwd. Doordat zij voorafgaand aan hun wia-uitkering geen deelnemer zijn in bpfbouw, komen zij ook niet in aanmerking voor premievrije bijboeking tijdens arbeidsongeschiktheid. Dit in tegenstelling tot de werknemer die voor minstens 35 procent arbeidsongeschikt is en direct uit een dienstverbandsituatie voor een wia-uitkering in aanmerking komt. Dat laatste is bepaald in de pensioenregeling van bpfbouw. Cao-partijen voor de bouwnijverheid vonden deze situatie voor zieke werklozen ongewenst. Zij vroegen aan het bestuur van het Aanvullingsfonds of er een oplossing mogelijk is voor deze werknemers. Nadat in eerdere verslagjaren door cao-partijen een aantal principiële zaken zijn besproken, waaronder de definitie van de doelgroep, is in juni 2012 de regeling door cao-partijen vastgesteld en is de regeling door het clusterbestuur BTER in uitvoering genomen. De regeling betreft een vergoeding van ouderdomspensioenpremie voor zieke werklozen waarvan de eerste Ziektewetdag ligt na 31 december 2005 en voor 1 juli Dit betreft een uitzonderiijke regeling die een ruime mate van terugwerkende kracht kent voor een afgebakende doelgroep. Per 1 juli 2012 zijn de reglementen van het Aanvullingsfonds aangepast en kennen ook de zieke werklozen in de toekomst een vergoeding ouderdomspensioenpremie. Vergoeding pensioenpremie bij werkloosheid wegens bedrijfseconomische redenen Werkloosheid heeft negatieve gevolgen voor de pensioenopbouw. Cao-partijen voor de bouwnijverheid hebben besloten deze gevolgen te beperken voor een bepaalde groep oudere 13

14 werknemers. Cao-partijen zijn daarom op 16 juni 2009 een tijdelijke regeling overeengekomen die bepaalt dat deze groep werknemers een vergoeding voor de pensioenopbouw krijgt. Aanvankelijk was de regeling van toepassing op werknemers die tussen 1 juli 2009 en 1 april 2011 werkloos zijn geworden. De regeling is tussentijds een paar maal veriengd en geldt nu voor werkloosheid ontstaan uiteriijk op 31 december De regeling eindigt eventueel eerder zodra het beschikbaar gestelde budget is besteed. De vergoeding is uitsluitend bedoeld voor werknemers die wegens bedrijfseconomische redenen werkloos zijn geworden. Met de vergoeding wordt voorkomen dat deze werknemers pensioenaanspraken uit de aanvullingsregelingen van bpfbouw veriiezen. De vergoeding bestaat uit de pensioenpremies voor de aanvullingsregelingen 55- én 55+ van bpfbouw en wordt voor maximaal drie jaar verstrekt. De regeling is ingevoerd op 20 oktober 2009 en heeft een terugwerkende kracht tot 1 juli Op voordracht van cao-partijen heeft het bestuur van het Aanvullingsfonds ingestemd met een budget van 10 miljoen euro voor de tijdelijke regeling. Dit budget is zowel bestemd voor de pensioenpremies als voor de uitvoeringskosten. Tegen het einde van het huidige verslagjaar zou het in 2009 beschikbaar gestelde budget van 10 miljoen euro naar venwachting volledig besteed zijn. Partijen bij de CAO voor de Bouwnijverheid hebben in december 2013 nog eens 1 miljoen euro beschikbaar gesteld, en in januari 2014 opnieuw 1 miljoen euro. Voorwaarden voor de vergoeding Om in aanmerking te komen voor de vergoeding gelden de volgende voonwaarden: een werknemer is ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen in de periode 1 juli 2009 tot 31 december 2014; en er is sprake van een ontslagdatum die maximaal drie jaar voor de 60-jarige leeftijd (of de 62-jarige voor UTA-personeel) ligt; en er is sprake van een volledige beëindiging van het dienstverband (werknemers die voor een deel werkloos zijn geworden, komen niet in aanmerking voorde tijdelijke vergoeding); en een werknemer voldoet aan alle voonwaarden van de aanvullingsregeling 55- of de aanvullingsregeling 55+ van bpfbouw. Het Aanvullingsfonds kent al langer mogelijkheden om pensioen te blijven opbouwen. Zo verstrekt het Aanvullingsfonds een vergoeding ouderdomspensioenpremie over de eerste zes maanden van werkloosheid. Ook de stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP) bood onder voorwaarden de mogelijkheid pensioenopbouw voort te zetten. In verband met het uitputten van de financiële ruimte was 2011 het laatste jaar waarin de FVP-regeling van kracht was. In de eerste helft 14

15 van 2014 venwacht FVP de toekenning pensioenpremie volledig te kunnen afronden. Beide regelingen vergoeden uitsluitend premies voor het ouderdomspensioen van bpfbouw en niet voor de aanvullingsregelingen 55- en 55+ van bpfbouw. De vergoeding aanvullingsregelingen 55- en 55+ van het Aanvullingsfonds wordt verstrekt zolang de aanvrager nog werkloos is én nog niet de leeftijd van 60 jaar (voor bouwplaatsmedewerkers) of 62 jaar (voor UTA-medewerkers) heeft bereikt. Het Aanvullingsfonds controleert steeds na afloop van elke zes maanden van werkloosheid of de aanvrager nog aan de voorwaarden voldoet. In 2012 heeft de bestuuriijke commissie Aanvullingsfonds besloten tot een aantal wijzigingen in het reglement. Op basis van voorgelegde gevalsbehandeling bleek dat in de praktijk een strikte toepassing van het reglement leidde tot ongewenste uitkomsten. Voortaan komen ook in aanmerking voor vergoeding de deelnemers die: «al voor de ontslagdatum in deeltijd werkzaam waren in verband met gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid; e na ontslag en toekenning van de vergoeding weer tijdelijk werkzaam zijn geweest (vergoeding dan alleen over de uren van werkloosheid). Bonus bij re-integratie in het tweede ziektejaar Als een zieke werknemer re-integreert in zijn tweede ziektejaar bestaat er recht op een reintegratiebonus uit het Aanvullingsfonds. De werknemer ontvangt zijn bonus van zijn werkgever. Deze vult het loon van de werknemer aan tot 100 procent over de periode vanaf de eerste dag van het tweede ziektejaar tot en met de laatste dag van zijn re-integratie. De werkgever ontvangt de bonus van het Aanvullingsfonds. Deze heeft bij succesvolle re-integratie van zijn werknemer recht op een eenmalig bedrag van euro. Er is sprake van succesvolle re-integratie als de werknemer minimaal twee loonbetalingsperioden van vier weken of een maand onafgebroken weer aan het werk is voor minimaal 50 procent van het voorheen geldende arbeidspatroon. Als er al in het eerste ziektejaar sprake is van re-integratie van 50 procent of meer bestaat geen recht op de bonus. Er is dan immers al sprake van re-integratie van een zeer grote omvang. In 2013 zijn 91 verzoeken voor een re-integratiebonus afgehandeld. In 2012 waren dat er 103. In 2013 zijn 77 bonussen bij succesvolle re-integratie uitbetaald door het Aanvullingsfonds. In 2012 waren dat er 94. De hiernavolgende figuur geeft een overzicht van de afgelopen jaren. 15

16 120 I Afgehandeld I Uitbetaald Betaling extra verlofdagen oudere werknemers In de CAO voor de Bouwnijverheid is vastgelegd dat bouwplaatsmedewerkers van 55 jaar en ouder recht hebben op tien extra doorbetaalde verlofdagen. Werknemers van 60 jaar en ouder hebben recht op dertien extra doorbetaalde veriofdagen. De werkgever krijgt een tegemoetkoming in de loonkosten voor dit extra veriof, zodat de oudere werknemer voor de werkgever niet duurder is dan de werknemer tot 55 jaar. UTA-personeel kent ook extra veriof bij hogere leeftijden, maar dit valt niet onder de declaratieregeling van het Aanvullingsfonds. Toeslagpercentage en aantal gedeclareerde dagen De werkgever krijgt naast de tegemoetkoming in de loonkosten ook een vergoeding in de vorm van een toeslag op het dagloon voor alle werkgeverslasten die aan de loondoorbetaling gekoppeld zijn. Het toeslagpercentage wordt elk halfjaar opnieuw vastgesteld op basis van het loon van een zogenoemde 'maatman'. Eind 2012 is het toeslagpercentage voor het eerste halfjaar van 2013 vastgesteld op 54 procent en voor het tweede halfjaar op 54,5 procent. 16

17 Gedeclareerde en uitgekeerde verlofdagen Q Gedeclareerde dagen {Uitgekeerd bedrag in miljoenen In 2013 zijn extra veriofdagen gedeclareerd. In 2012 waren dat er Het uitgekeerde bedrag bedroeg in ,5 miljoen euro. In 2012 was dat 32,1 miljoen euro. 17

18 Elektronische verwerking declaraties extra verlofdagen (EVD) oudere werknemers Het bestuur heeft in het najaar van 2011 ingestemd met een nieuwe administratieve procedure voor de venwerking van declaraties EVD. Nieuw is dat de papieren declaratie van de werkgever te zijner tijd komt te vervallen. Voortaan kan de werkgever de declaraties elektronisch indienen via de website van de bedrijfstakeigen regelingen: De kernpunten van de nieuwe declaratieprocedure: 1. elektronische gegevensaanlevering is steeds meer een geaccepteerde standaard (zoals ook gebruikt door de Belastingdienst, UWV en ook de opgave loon en premie aan APG); 2. betalingen zullen sneller plaatshebben als een foutloze declaratie is ingediend; 3. aansluiting van de elektronische loonadministratie en de declaratie-indiening wordt mogelijk gemaakt (grote werkgevers en/of loonadministratiebureaus); 4. fouten in aanlevering worden aan de bron (bij de werkgever) gesignaleerd voordat de declaratie kan worden ingestuurd; 5. geen papieren communicatie noodzakelijk over de reden waarom een declaratie (nog) niet kan worden verwerkt; 6. er is voor de werkgever 'realtime' inzicht in de status van afhandeling van de declaraties; 7. er is voor de werkgever altijd (24 uur per dag, zeven dagen per week) inzicht beschikbaar in de declaratie- en betaalhistorie; 8. de werknemer wordt geïnformeerd over gedeclareerde EVD en zijn rechten. Deze nieuwe declaratievenwerking en de nieuwe informatieve taak van het Aanvullingsfonds aan de oudere werknemer (onder punt 8) is tot stand gekomen in overieg met de werknemersorganisaties. Een elektronische declaratie kan niet ingediend worden als: het geen bouwplaatswerknemer betreft; er onvoldoende EVD-rechten zijn opgebouwd; er een te grote premiebetalingsachterstand is; er niet-declarabele datums zijn ingevuld; de declaratietermijn veriopen is. Als niet aan alle voonwaarden is voldaan voor vergoeding wordt de declaratie niet geaccepteerd. De reden daarvoor wordt direct teruggekoppeld aan de werkgever. Communicatie achteraf waarom de declaratie (nog) niet venwerkt kan worden, komt daardoor te vervallen. Bij een juiste declaratie beschikt de werkgever sneller over de vergoeding. Ook de handtekening van de werknemer op het papieren declaratieformulier is dan niet meer aan de orde. Ter controle op juistheid van de 18

19 gedeclareerde EVD wordt aan alle bouwplaatswerknemers die ouder zijn dan 55 jaar eenmaal per jaar een informatieve brief gestuurd met algemene EVD-informatie en wordt de werknemer geïnformeerd over welke dagen zijn werkgever EVD heeft gedeclareerd. De werknemer wordt daardoor meer bewust van zijn EVD-rechten. Dat proces is voor het eerst in mei 2013 uitgevoerd. Medio februari 2014 hebben werknemers de informatieve brief ontvangen. Inmiddels is in de bedrijfstak voldoende gelegenheid geweest vertrouwd te raken met de elektronische declaratieprocedure. Het Aanvullingsfonds zal naar verwachting in de eerste helft van 2014 de mogelijkheid bieden de declaraties aan te leveren via een zogeheten XML-bestand. Deze mogelijkheid is vooral interessant voor grotere aanleveringen (van grote werkgevers) of voor loonservicebureaus, die voor meer werkgevers de declaratie-indiening verzorgen. Nadat ook met deze aanleveringsmogelijkheid voldoende ervaring is opgedaan en als ze naar tevredenheid werkt, kan het clusterbestuur BTER besluiten de papieren aanleveringsmogelijkheid niet meer toe te staan. De bedrijfstak zal daarover tijdig en meerdere keren geïnformeerd worden. Commissie Aanvullingsfonds Het bestuur van het Aanvullingsfonds heeft uit zijn midden een paritaire commissie aangesteld. In deze commissie worden vooral praktische en uitvoeringstechnische aangelegenheden besproken. De commissie vergadert veelal op dezelfde dag aansluitend aan de vergadering van het clusterbestuur BTER. De commissie is in het verslagjaar 4 keer in vergadering bijeen geweest. Een vast agendapunt van de commissievergaderingen is de gevalsbehandeling. Als een werknemer of een werkgever op reglementaire gronden niet of niet volledig in aanmerking komt voor een toekenning van een regeling, kan men een beroep doen op de zogenoemde hardheidsclausule van het reglement. Termijnoverschrijding is een vaak voorkomende grond om een aanvraag op reglementaire gronden af te wijzen. Maar er kunnen bijzondere of onvoorziene omstandigheden aan de orde zijn die toekenning alsnog rechtvaardigen. Het bestuur heeft aan de bestuuriijke commissie de bevoegdheid gemandateerd in voorkomende gevallen een gunstiger besluit te nemen indien daarvoor naar de mening van de commissie aanleiding bestaat. Beleggingen De beleggingen van het fonds zijn onderhevig aan de inherente risico's die samenhangen met beleggen. Het beleggingsbeleid is gericht op het beperken van deze risico's. Het belangrijkste risico van de beleggingen is het kredietrisico. Dit wordt beperkt door de obligaties en deposito's alleen af te sluiten met tegenpartijen met een hoge kredietwaardigheid. 19

20 Begroting Het bestuur stelt jaariijks een begroting op om de kosten van het fonds te monitoren. Deze begroting wordt niet gebruikt om de fondsactiviteiten gedurende het jaar te sturen. Derhalve is in het jaarverslag geen begroting opgenomen. 20

21 Communicatie De website van het internetportaal van de BTER-fondsen is sinds 2008 toegankelijk. Het adres van deze website is: Het Aanvullingsfonds communiceert ook via BOUWpensioen en BTERpost (voorheen Cordares Post) en het jaarboek. Desgevraagd kan telefonisch om informatie verzocht worden bij de informatiemedewerkers van APG. Ook is het mogelijk om informatie over de verschillende aanvullingsregelingen terug te vinden op de door APG beheerde internetsite De declaratieformulieren voor de bonus bij re-integratie tijdens het tweede ziektejaar zijn op deze website terug te vinden en te downloaden. Informatie en begeleiding door de werknemersorganisaties Naast communicatie is extra informatie over de aanvullingsregelingen heel belangrijk. Financiële regelingen zijn vaak ingewikkeld en geen dagelijkse kost voor de werknemer. Welke regelingen zijn er, welke voonwaarden gelden er, hoe en wanneer moet een aanvraag ingediend zijn? Vragen waarop de werknemersorganisaties goed antwoord kunnen geven. Naast informatie over de aanvullingsregelingen kunnen de werknemersorganisaties de werknemers ook verder begeleiden en informeren, en helpen bij het invullen van de aanvraagformulieren. 21

22 stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarrekening

23 Balans per 31 december 2013 (Na resultaatbestemming, bedragen in duizenden euro's) Activa 2013 \''i',20,1? Belegde middelen (1) ' Obligaties V T ^'''^ :f Deposito's en kasgeldleningen^'' ^013 12'oog'" ï ^.^^^.i ^ Som der belegde middelen, -, ' > t, -» Vlottende activa (2) Vordenngen op werkgevers,... \ Ovenge vordenngen 5> ' ^' Nog te ontvangen interest. >.,'., fir 4^189'' ' V ^ ' \66,"' Som der vlottende activa *., ^,, ' Liquide middelen (3)' v4':tï^j^^^..'^-^^fe'-^'- r'- ^y'^4cl^^^i(jsf^^*xï ^p^.^4.'^^^ Totaal activa * -r Passiva 2013 ' 2012 Beschikbaar saldo van baten en lasten (4) / Kortlopende schulden (5) * > < i^teibetajen: vergoeding extra veriofdagvn oudere'werknemers! fe betalen loonheffing ^ 'JÏ ^If' T,*^"" ' ",3'578 ' NÓg tè betaïen'uitke'nhgen " ^ " - 1 ^ ~ ' 3492 ' '.r' 3 427,., - 'Lening o/g,, "i; f JQvengê schtilden ' ^i' i-^. f"-..^r ' r ' ''.J'-^'.-Jm Som der kortlopende schulden' ',. '- es* ''i,'-^'1% '^, 'Totaal passiva ",

24 staat van baten en lasten over 2013 (Bedragen ln duizenden euro's). Baten>;^;'-5^gj,V*L^:f ^S'Ï'^'^'^S^K 2013 ' 2012' Bijdragen (6)'' '"1, "««45106 ' /r,'44'975 -, Beleggingso*'pbrengsten (7) _ > -,1 } < i '555. Overige'baten (8) 3'60 Totaal baten ' ï 45 slo ^ 'Lasten, 2013 '! 2012' : Vergoe'dingen.ejdra veriofdagen ouder'ejwerknemers, (9)a»&." ,'Eindèjaarsuiti<ènngéh (10) r ^ ^ ^5, J'^^*' ^ 9.^-0. Aanvullingen,ww;:Uitkenngen (11) Re-integratiebonus (12) "*, ^ ^ ' V -«l' 193 Administratiekosten (13) «*^ 4, *» *^ ' 1, '' " ' ' ' 7*459, Ovenge lasten (14)'. ' ^ * ' ^,' * 624 Totaal lasten * Saldo van baten en lasten '824 i 24

25 Kasstroomoverzicht over 2013 (Bedragen in duizenden euro's) 'S^K '-"'- '''^mii'r''*^m''' "/3#r* -i'-sip**-''. ^^v.' 2013 '-2012 s :Kasstroom uit loopbaan- en aanvullingsactiviteiten., ^Bijdragen van werkgevers^' ' > * 44:49! ' 44'301 '' "^Aanvulliingen, 19:597 ' (- Uitgekeerde extra veriofdagen *. ^,^ *, ' ' ^ > ' 'Administratiekosten '- <-,*' ' - - ' , M^Lening'o/g Stichting Risicofonds" * 'S^*,», Ovenge-' ' ^ ' ^ ^, ' " '' " } *S - ' ^', r, ', f'f *, Kasstroom uit aanvulhngsactiviteiten ^ ^ ' Jl 968 Kasstroom ult beieggingsactiviteiten * Aankoo'p beleggingen«' "."^ ^ % 5,4258. ' ' ^Verkoop en aflossingen van'beleggingen" < ' '» '77'39'8-'r Directe beleggingsopbrengsten 584 Kasstroom uit beieggingsactiviteiten ' - '' " ' " % r <' - ".'., " '.» , ;^ Liquide middelen-pnmo penode' ^ «29.207,17 45''l. Mutatie liquide middelen " Mutatie liquide"middelen ' ^ ' ^» ' ' ' 'l ' Liquide middelen ultimo periode *^ "-^ ^ ^ l

26 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling Algemeen Het Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid (verder Aanvullingsfonds) verstrekt aanvullingen op uitkeringen en/of eenmalige uitkeringen aan werknemers die werkloos zijn of een ziektewetuitkering ontvangen. De administratie van het Aanvullingsfonds is bij contract is opgedragen aan APG. Aanvullingen bij werkloosheid Een eenmalige uitkering van 425 euro voor de werkloos geworden werknemer; Een aanvulling pensioenpremie om een volledige pensioenopbouw tijdens het eerste halfjaar van de ww-uitkering te realiseren. Aanvullingen bij werkloosheid tijdens ziekte Een eenmalige uitkering van 425 euro voor werkloos geworden zieke werknemer; Een vergoeding van de ouderdomspensioenpremie voor zieke werkelozen. Andere doelstellingen van het Aanvullingsfonds De verstrekking van eindejaarsuitkeringen aan werknemers met een wao- of iva-uitkering. Het Aanvullingsfonds betaalt ook kosten voor opleiding, begeleiding en bemiddeling als een werknemer gebruik maakt van het zelfstandig recht op inschakeling van een re-integratiebedrijf. Het Aanvullingsfonds verstrekt tegemoetkomingen aan werkgevers voor de kosten die zij moeten maken op basis van hun plicht het loon door te betalen over extra vedofdagen waarop werknemers van 55 jaar en ouder recht hebben. In de reglementen van het Aanvullingsfonds is geregeld welke voonvaarden gelden voor toekenning van een aanvulling of uitkering. Het boekjaar is gelijk aan het kalenderjaar. De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 640 'Organisaties zonder winststreven'. 26

27 Waardering van activa en passiva Algemeen Een actief wordt in de balans opgenomen als het waarschijnlijk is dat de toekomstige economische voordelen naar het fonds zullen vloeien en de waarde van het actief betrouwbaar kan worden vastgesteld. Een verplichting wordt in de balans opgenomen als het waarschijnlijk is dat de afwikkeling daarvan gepaard zal gaan met een uitstroom van middelen en de omvang van het bedrag daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld. Belegde middelen Obligaties Obligaties worden gewaardeerd op marktwaarde, exclusief opgelopen rente. Zowel ongerealiseerde als gerealiseerde waardeverschillen worden rechtstreeks in de staat van baten en lasten verantwoord. Deposito's en kasgeldleningen Deposito's en kasgeldleningen worden gewaardeerd tegen nominale waarde. Vlottende activa Vorderingen op werkgevers Voor vorderingen op werkgevers wordt op de nominale waarde een voorziening voor mogelijke oninbaarheid in mindering gebracht. Deze voorziening is gerelateerd aan de uitstaande vorderingen met betrekking tot bijdragen die vermoedelijk buiten incasso worden gesteld. Overige vorderingen De waardering vindt plaats tegen nominale waarde. Liquide middelen De liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde. Kortlopende schulden Te betalen vergoeding extra verlofdagen oudere werknemers Deze post betreft de nog te betalen vergoeding van extra verlofdagen aan werknemers van 55 jaar en ouder. De post is opgebouwd door de opgebouwde, nog niet opgenomen extra vedofdagen van werknemers met een dienstbetrekking ultimo boekjaar te vermenigvuldigen met een gemiddeld dagtarief. De overige kortlopende schulden worden gewaardeerd tegen nominale waarde. 27

28 Resultaatbepaling Algemeen Baten en lasten worden toegerekend aan de periode waarop zij betrekking hebben. Baten worden in de staat van baten en lasten opgenomen als een vermeerdering van het economisch potentieel heeft plaatsgevonden, samenhangend met een vermeerdering van een actief of een vermindering van een verplichting en de omvang daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld. Lasten worden venwerkt als een vermindering van het economisch potentieel heeft plaatsgevonden, samenhangend met een vermindering van een actief of een vermeerdering van een verplichting en de omvang daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld. Bijdragen De bijdragen zijn toegerekend aan de periode waarop zij betrekking hebben. Hierbij is rekening gehouden met de bijdragen in januari, februari en maart 2014 die betrekking hebben op 2013 en eerder. 6e/egg/ngsopörengsfen De beleggingsopbrengsten bestaan uit directe beleggingsopbrengsten en indirecte beleggingsopbrengsten. Onder de directe beleggingsopbrengsten wordt de interest van de beleggingen en de liquide middelen verantwoord. De indirecte beleggingsopbrengsten betreffen zowel de ongerealiseerde als gerealiseerde waardeontwikkelingen. Vergoeding extra verlofdagen oudere werknemers Deze vergoeding betreft de lasten van tien of dertien extra veriofdagen, toegekend aan werknemers van 55 jaar en ouder, respectievelijk 60 jaar en ouder. Administratiekosten De administratiekosten worden toegerekend aan de periode waarop het door APG in rekening gebrachte bedrag betrekking heeft. Kasstroomoverzicht Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de directe methode. 28

29 Toelichting op de balans per 31 december 2013 (Bedragen in duizenden euro's, tenzij anders vermeld) Activa 1. Belegde middelen Obligaties Onderstaand is het verioop van de obligaties weergegeven. * f t. ^ ^ ^!X * 2013 ' 'Stand begin boekjaar", *,, ''verkopen ' 1 ',5 013! Herwaardering', i ' ' ', 1 ' > r! C1G'' Stand einde boekjaar <5013 : Depos/to's Onderstaand is het verioop van de aan- en verkopen van deposito's weergegeven \2012,Stand begin Éóekjaarï» ' ^'Ü* ' 4.000;, 35''l4P'' Aankopen'' *»' ivericopen"^.» ' <. ^',» '..'.^ , stand einde boekjaar ' 4 000' - " V' f <'. - '^^ 29

30 /<asge/d/en//7gen Onderstaand is het verioop van de leningen aan Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid weergegeven. '",2012 ''''' ''' ' "stand begin boekjaar., ' Ï 'UitgeléenS* \ /, * ^Afgelost ', '.. ' * ^ ''''j, ' a s'31 oop, ', / > Stand einde boekjaar , " 8000,' C^'^ T' ' / Deze post bestaat uit een in mei 2012 verstrekte lening aan stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid van 31 miljoen (looptijd toten met 1 januari 2014, rente 2 weeks-euribor), waarvan ultimo 2013 een nog terug te betalen bedrag resteert van 8 miljoen, en een in mei 2013 verstrekte lening van 20 miljoen (looptijd tot en met 1 mei 2014, rente 2 weeks-euribor). 2. Vlottende activa Vorderingen op werkgevers 2012 J Nog te innen'bijdragen van werkgevers^ ^ 'p. 1^ _ ' ^ t^ 'Af voorziening dubieuze vordenngen, i - stand begin.boekjaar ^., - -'afgeboekte bijdragen ',*"'" j * - toevoeging voorziening dubieuze vordenngen^ ^ /' ' 21, stand einde b'beicjaar ' " " ' "' ^f stand einde boekjaar van de vorderingen bp werkgevers V * /- ^ ^; Voor de vorderingen op in faillissement verkerende werkgevers is een 100 procent voorziening getroffen. De vorderingen op werkgevers die in surseance van betaling verkeren en werkgevers vallend onder de Wet schuldsanering natuuriijke personen zijn voor 60 procent voorzien. 30

31 Overige vorderingen Dit betreft een vooruitbetaald bedrag inzake een liquiditeitsbuffer aan het Technisch Bureau voor de Bouwnijverheid 310 (2012: 310), nog te vorderen administratiekosten 7 (2012: 449) en nog te vorderen overige bedragen 29 (2012: 28). Nog te ontvangen interest Dit betreft nog te ontvangen interest op de belegde middelen. 3. Liquide middelen De liquide middelen betreffen het saldo van de bankrekeningen van de Stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid en staan ter vrije beschikking van het fonds. Het saldo bevat voor 8,2 miljoen (2012: 26,3 miljoen) aan liquide middelen die op een private banking spaarrekening staan met een hoger rendement dan een reguliere bankrekening. 31

32 Passiva 4. Beschikbaar saldo van baten en lasten Dit is het cumulatieve saldo van lasten en baten. Het verioop is als volgt: , > stand begin boekjaar *" «Saldo van de staat.van.baten;én laslr n /. * ' ' 8 686,i "' '5 824* Stand emde boekjaar ^ /. JJ -.,! ^ *, ^ ' ^ j Het beschikbaar saldo van baten en lasten is vrij besteedbaar. 7 " 7... *"* 2'é62' 5. Kortlopende schulden Te betalen vergoeding extra verlofdagen oudere werknemers Dit bedrag betreft de per 31 december 2013 te betalen extra veriofdagen die tot uiteriijk 31 december 2016 kunnen worden opgenomen. Te betalen loonheffing Deze post omvat de nog af te dragen loonheffing over uitkeringen (2012: 3.578). Nog te betalen uitkeringen Dit betreft nog te betalen aanvullingen (2012: 3.427). Lening o/g Dit betreft een lening van van Stichting Risicofonds voor de Bouwnijverheid met een looptijd van 19 december 2013 tot en met uiteriijk 30 april Het rentepercentage betreft 1,0%. Overige schulden Deze post omvat te betalen pensioenpremies (2012: 1.237), nog te betalen administratiekosten 218 (2012: 148), nog te betalen rente lening Stichting Risicofonds voor de Bouwnijverheid 2 (2012: 0) en nog te betalen overige kosten O (2012: 18). 32

33 Toelichting op de staat van baten en lasten over 2013 (Bedragen in duizenden euro's, tenzij anders vermeld) Baten 6. Bijdragen Sinds 1 januari 2006 zijn de bij het fonds aangesloten werkgevers verantwoordelijk voor het aanleveren van de loongrondslag ten behoeve van de premieberekening. Over deze grondslag wordt vervolgens de premie voor het fonds vastgesteld. Dientengevolge worden de premiebaten voor de jaarrekening bepaald op de door werkgevers aangegeven loongrondslag en de daarop vastgestelde premie tot en met drie maanden na afloop van het boekjaar. Per cao bedraagt het gemiddelde bijdragepercentage voor: 2013 ' 2012,, 'Bouwbedrijf,, UTA-pefspneèl in de Bouwbedrijven r,^ g ^ ^ ^ K ( ^ ^ 0,480 ;, 1,390-, y 0,390 j,'^ 7,L7*^-;' ^'"/^^^H' De bijdragen voor Bouwbedrijf, respectievelijk UTA-personeel in de Bouwbedrijven, betreffen in het jaar ,945 miljoen (2012: 36,866 miljoen), respectievelijk 9,161 miljoen (2012: 8,109 miljoen). 7. Beleggingsopbrengsten Dit betreft de rente over de beleggingen en het saldo van de liquide middelen, alsmede het resultaat als gevolg van de waardevermeerdering vah de obligaties. 8. Overige baten Dit betreft een vrijval van de schuld vakantiewaarden O (2012: 39), vrijval immateriële prikkel O (2012: i 212), baten incassokosten 39 (2012: 69) en overige incidentele baten 32 (2012:40). 33

34 Lasten 9. Vergoeding extra verlofdagen oudere werknemers Deze vergoeding betreft de lasten van tien of dertien extra veriofdagen, toegekend aan werknemers van 55 jaar en ouder, respectievelijk 60 jaar en ouder. 10. Eindejaarsuitkeringen Deze post betreft de verstrekking van eindejaarsuitkeringen aan werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. 11. Aanvullingen ww-uitkeringen Deze post betreft de aanvulling op werkloosheidsuitkeringen van (2012: 7.459). 12. Kosten re-integratie Deze kosten betreffen de vaste bonus aan de werkgever van euro. De bonus is een tegemoetkoming in de extra loonkosten en de kosten voor re-integratie ten behoeve van de werknemer die in zijn tweede ziektejaar voor tenminste 50 procent van zijn gebruikelijke arbeidspatroon het werk heeft hervat. 13. Administratiekosten De administratiekosten zijn als volgt te specificeren: 2012 «AdministratiékosteniARG:,. "' i, '-^ ' /',3 470'. 479 f Fondskosten' Kpsten convenant^lnformatie-, ' en.verwijstaken ' Overige lasten Dit betreft overige resultaatposten. Deze post is als volgt te specificeren: «Tóevoegingivoorzieningpninbaarheid, Ovenge incidentele lasten ll^ri - 617, '', t " -* " ^» - ', ' ' - '^24; 34

35 Ondertekening van dejaarrekening Hardenwijk, 19 juni 2014 Namens het bestuur, N.J. van Til M.B. van Veldhuizen 35

Stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid. Jaarverslag over het boekjaar 2011

Stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid. Jaarverslag over het boekjaar 2011 Stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2011 Voorwoord Duurzaam omgaan met werknemers Duurzaamheid in de bedrijfstak betekent ook duurzaam omgaan met werknemers.

Nadere informatie

stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2014

stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2014 stichting Aanvullingsfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2014 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014 Bestuur 3 Doelstelling 4 Kerncijfers 4 Premiebeleid 5 Uitvoering 6 Communicatie 15. \

Nadere informatie

Stichting Aanvullingsfonds voor het Bouwbedrijf. Jaarverslag over het boekjaar 2009

Stichting Aanvullingsfonds voor het Bouwbedrijf. Jaarverslag over het boekjaar 2009 Stichting Aanvullingsfonds voor het Bouwbedrijf Jaarverslag over het boekjaar 2009 Voorwoord Klaarstaan voor de toekomst De bedrijfstak kent zware tijden. Werkgevers hebben moeite het hoofd boven water

Nadere informatie

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaai^erslag 2015

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaai^erslag 2015 stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaai^erslag 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2015 Inleiding Bestuur Administratie Accountant Statuten en reglementen Aanvullingen op WW-uitkeringen Eindejaarsuitkering

Nadere informatie

Technisch Bureau Bouwnijverheid

Technisch Bureau Bouwnijverheid Technisch Bureau Bouwnijverheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardènwetgeving t.a.v. dhr. mr. M.H.M, van dergoes Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Harderwijk,

Nadere informatie

Opleldings- en Ontwikkelingsfonds Afboutv

Opleldings- en Ontwikkelingsfonds Afboutv Opleldings- en Ontwikkelingsfonds Afboutv Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Uitvoeringstaken ArbeidsvoonA/aardenwetgeving Postbus 90801 2509 LV 's-gravenhage Mauritskade 27 2514

Nadere informatie

Stichting Aanvullingsfonds voor het Bouwbedrijf. Jaarverslag over het boekjaar 2008

Stichting Aanvullingsfonds voor het Bouwbedrijf. Jaarverslag over het boekjaar 2008 Stichting Aanvullingsfonds voor het Bouwbedrijf Jaarverslag over het boekjaar 2008 Voorwoord Aanvullingsfonds ondersteunt Daar waar gewerkt wordt, doen ook werkloosheid en arbeidsongeschiktheid op enig

Nadere informatie

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2013 Ter fdenttficatie working wortd Inhoudsopgave Jaarverslag 2013 Inleiding Bestuur Administratie Accountant Statuten,en reglementen Aanvullingen

Nadere informatie

III. REGLEMENT AANVULLINGEN EN UITKERINGEN

III. REGLEMENT AANVULLINGEN EN UITKERINGEN III. REGLEMENT AANVULLINGEN EN UITKERINGEN Artikel 1 - Definities In dit reglement gelden de definities die zijn opgenomen in de statuten. Verder wordt in aanvulling of afwijking daarvan verstaan onder:

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Stichting Aanvullingsfonds Bouw & Infra 3 Bestuursverslag over het boekjaar Jaarrekening

INHOUDSOPGAVE. Stichting Aanvullingsfonds Bouw & Infra 3 Bestuursverslag over het boekjaar Jaarrekening INHOUDSOPGAVE Stichting Aanvullingsfonds Bouw & Infra 3 Bestuursverslag over het boekjaar 2017 4 Jaarrekening 2017 20 Stichting Aanvullingsfonds Bouw & Infra 3 BESTUURSVERSLAG OVER HET BOEKJAAR 2017 Bestuur

Nadere informatie

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2011

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2011 stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2011 Inhoudsopgave -imj ^- '.fl AJ 7«(f. 1; "J V:\ ^;*' t- 'i'- ^ «> * ::. ^''''..s-,- ''.-.jai' 'f23^ -**: ^', A:i 2^^,^':i: 1 Inleiding Partijen

Nadere informatie

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf in liquidatie (i.l.) Liquidatieverslag tot en met

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf in liquidatie (i.l.) Liquidatieverslag tot en met stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf in liquidatie (i.l.) Liquidatieverslag 1-1-2015 tot en met 31-8-2015 Inhoud Liquidatieverslag 2015 Verslag van de vereffenaars 2 Liquidatieverslag

Nadere informatie

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2014 ^....-- it Ernst & Young Accountants LLP wofwngimtu inhoudsopgave Jaarverslag 2014 Inleiding Bestuur Administratie Accountant Statuten en

Nadere informatie

Reglement tijdelijke vergoeding pensioenpremie bij ontslag op economische gronden Inhoudsopgave

Reglement tijdelijke vergoeding pensioenpremie bij ontslag op economische gronden Inhoudsopgave Reglement tijdelijke vergoeding pensioenpremie bij ontslag op economische gronden Inhoudsopgave Artikel 1: Definities... 2 Artikel 2: Voorwaarden... 2 Artikel 3: Aanvraagprocedure en beëindiging... 4 Artikel

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting VUTilVI te Bussum. Van: statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe 's-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum

Jaarrekening 2014. Stichting VUTilVI te Bussum. Van: statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe 's-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Jaarrekening 2014 Van: Stichting VUTilVI te Bussum statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe 's-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave Jaarverslag Algemeen 1 Premiebijdrage en -inning 1

Nadere informatie

Stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf. Jaarverslag 2009

Stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf. Jaarverslag 2009 Stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2009 Inhoudsopgave.Jaarveislag 2009,,.,;;;;- 1 i " '**''\3' * ' " -' Inleiding;- ', r< :,*,-;,,», a _'l " f >':. ^Bestuur 'f * " ' '-Administratie*"

Nadere informatie

a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en Onderhoudsbedrijf;

a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en Onderhoudsbedrijf; I-c - Reglement Aanvullingsregelingen HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van:

Jaarrekening Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van: Jaarrekening 2014 Van: Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum Statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe s-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave

Nadere informatie

stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding voor het Dakbedekkingsbedrijf (in liquidatie) Jaarverslag 2014

stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding voor het Dakbedekkingsbedrijf (in liquidatie) Jaarverslag 2014 stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding voor het Dakbedekkingsbedrijf (in liquidatie) Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014 Bestuur Algemeen De regelingen Bestuursvergaderingen Uitkeringen

Nadere informatie

Betreft : jaarstukken fondsen 2012 CAO BTER voor de Timmerindustrie Referentie : 2013-0000046719 - uw brief van 23 april 2013

Betreft : jaarstukken fondsen 2012 CAO BTER voor de Timmerindustrie Referentie : 2013-0000046719 - uw brief van 23 april 2013 IVlinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardènwetgeving, afd. CAV, jaarverslag 2012 Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG stichting fondsen administratie

Nadere informatie

Jaarrekening 2012. Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van:

Jaarrekening 2012. Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van: Jaarrekening 2012 Van: Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum Statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe s-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave

Nadere informatie

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2011

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2011 stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2011 Inhoud Jaaryërslag'^2011 Bestuur -" ' -.1. - Administratie " ' Accountant' "^ ' Algemeen ' ^ Bestuursvergaderingen

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van:

Jaarrekening 2013. Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum. Van: Jaarrekening 2013 Van: Stichting Scholings- en Werkgelegenheidsfonds voor de Timmerfabrieken te Bussum statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe 's-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave

Nadere informatie

T FONDSENBEHEER WATERBOUW BV

T FONDSENBEHEER WATERBOUW BV T FONDSENBEHEER WATERBOUW BV Jaarverslag 2014 STICHTING AANVULLINGSREGELINGEN WATERBOUW in liquidatie r, VWWWWWWWWWW Inhoudsopgave Inleiding Personalia Jaarverslag Algemeen Uitvoering van de regeling Financiële

Nadere informatie

Reglement Aanvulling pensioenopbouw ouderen bij ontslag Voor werknemers in het Natuursteenbedrijf geboren op of na 1 januari 1950

Reglement Aanvulling pensioenopbouw ouderen bij ontslag Voor werknemers in het Natuursteenbedrijf geboren op of na 1 januari 1950 Reglement Aanvulling pensioenopbouw ouderen bij ontslag Voor werknemers in het Natuursteenbedrijf geboren op of na 1 januari 1950 Inhoudsopgave Pagina Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Voorwaarden 3 Artikel

Nadere informatie

Liquidatieverslag 01-01-2015 t/m 16-12-2015 STICHTING VUT WATERBOUW in liquidatie

Liquidatieverslag 01-01-2015 t/m 16-12-2015 STICHTING VUT WATERBOUW in liquidatie Liquidatieverslag 01-01-2015 t/m 16-12-2015 STICHTING VUT WATERBOUW in liquidatie Inhoudsopgave Inleiding Personalia Liquidatieverslag Algemeen Uitvoering van de regeling Financiële positie Liquidatierekening

Nadere informatie

Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Timmerfabrieken

Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Timmerfabrieken Jaarrekening 2014 Van: Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Timmerfabrieken Statutaire vestigingsplaats: Bussum Adres: Nieuwe s-gravelandseweg 16 1405 HM Bussum Inhoudsopgave Jaarverslag

Nadere informatie

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2010

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2010 stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf Jaarverslag 2010 ^ \ ' Inhoud.- Jaaiyer& iagl2ö1p f'béstuuii'^;. ^*''j! >i' -li.' 'Adhiihistr^atie.;én vermogensbeheer \ Accountant.,-"-

Nadere informatie

Uta-werknemers CAO voor de Bouwnijverheid

Uta-werknemers CAO voor de Bouwnijverheid 9 De CAO voor de Bouwnijverheid geldt zowel voor bouwplaats- als voor uta-werknemers. Voor beide soorten werknemers zijn de arbeidsvoorwaarden opgenomen in genoemde cao. De onderwerpen in dit hoofdstuk

Nadere informatie

STICHTING FONDSENBEHEER WATERBOUW

STICHTING FONDSENBEHEER WATERBOUW STICHTING FONDSENBEHEER WATERBOUW Jaarverslag 2013 STICHTING AANVULLINGSREGELINGEN WATERBOUW Inhoudsopgave Inleiding Personalia Jaarverslag Algemeen Uitvoering van de regeling Financiële positie Jaarrekening

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 8 1. Inleiding

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Arbeidsongeschikt. Wat betekent dat voor mijn pensioen? Arbeidsongeschikt Wat betekent dat voor mijn pensioen? Inhoud H01 Wanneer ben ik arbeidsongeschikt? pagina 3 H02 Wat moet ik weten als ik arbeidsongeschikt ben? pagina 5 H03 De gevolgen van arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Reglement Overbruggingsregeling pensioen bij ontslag voor werknemers in de Afbouw geboren op of na 1 januari 1950

Reglement Overbruggingsregeling pensioen bij ontslag voor werknemers in de Afbouw geboren op of na 1 januari 1950 Reglement Overbruggingsregeling pensioen bij ontslag voor werknemers in de Afbouw geboren op of na 1 januari 1950 Inhoudsopgave Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland en

Nadere informatie

Jaarrekening 2011. Stichting Sociaal Fonds Taxi

Jaarrekening 2011. Stichting Sociaal Fonds Taxi Jaarrekening 2011 Stichting Sociaal Fonds Taxi 1 BALANS (NA RESULTAATBESTEMMING) PER 31 DECEMBER 2011 (in eenheden van duizend euro) ACTIVA 31-12-2011 31-12-2010 Materiële vaste activa 1.026 959 Beleggingen

Nadere informatie

Werkloos Wat betekent dat voor uw pensioen?

Werkloos Wat betekent dat voor uw pensioen? Werkloos Wat betekent dat voor uw pensioen? Inhoud Voorwoord 3 1 Wat u meteen moet doen als u werkloos wordt 3 2 Hebt u recht op premievrije pensioenopbouw door het Aanvullingsfonds van uw sector? 4 3

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN Model 1900 EIGENRISICODRAGEN ZIEKTEWET VERZEKERING

BIJZONDERE VOORWAARDEN Model 1900 EIGENRISICODRAGEN ZIEKTEWET VERZEKERING BIJZONDERE VOORWAARDEN Model 1900 EIGENRISICODRAGEN ZIEKTEWET VERZEKERING In uw polis, de algemene voorwaarden en deze voorwaarden leest u welke rechten en plichten u kunt ontlenen aan de module Eigenrisicodragen

Nadere informatie

Financiële verantwoording Vereniging het Verschil

Financiële verantwoording Vereniging het Verschil Financiële verantwoording 2014 Vereniging het Verschil Financiële verantwoording Inhoud Balans per 31 december 2014... 3 Staat van Baten en Lasten... 4 Toelichting behorende tot de jaarrekening... 5 Algemeen...

Nadere informatie

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord Jaarrekening 2016 Bibliotheek IJmond Noord Beverwijk, april 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2 3 Opgesteld door

Nadere informatie

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf i.l. Jaarverslag 2014

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf i.l. Jaarverslag 2014 stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Natuursteenbedrijf i.l. Jaarverslag 2014 Inhoud Jaarverslag 2014 Bestuur 2 Administratie 3 Accountant 3 Algemeen 4 Bestuursvergaderingen 5 Uitkeringen

Nadere informatie

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland.

Nadere informatie

1 < < w T FONDSENBEHEER WATERBOUW B.V. Jaarverslag 2014 STICHTING VAKANTIEFONDS WATERBOUW

1 < < w T FONDSENBEHEER WATERBOUW B.V. Jaarverslag 2014 STICHTING VAKANTIEFONDS WATERBOUW 1 < < w T FONDSENBEHEER WATERBOUW B.V. Jaarverslag 2014 STICHTING VAKANTIEFONDS WATERBOUW Inhoudsopgave Inleiding Personalia Jaarverslag Algemeen Dagrechtwaarden Financiële positie Jaarrekening Balans

Nadere informatie

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord Jaarrekening 2017 Bibliotheek IJmond Noord Beverwijk, april 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1

Nadere informatie

STICHTING A&O FONDS GRAFIMEDIABRANCHE GEVESTIGD TE AMSTELVEEN

STICHTING A&O FONDS GRAFIMEDIABRANCHE GEVESTIGD TE AMSTELVEEN STICHTING A&O FONDS GRAFIMEDIABRANCHE GEVESTIGD TE AMSTELVEEN JAARREKENING Inhoudsopgave Pagina BESTUURSVERSLAG 2 JAARREKENING Balans per 31 december 6 Staat van baten en lasten over 8 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Jaarbericht OFE Detailhandel. Jaarrekening Overige gegevens Resultaatbestemming Controleverklaring Gebeurtenissen na balansdatum

Jaarbericht OFE Detailhandel. Jaarrekening Overige gegevens Resultaatbestemming Controleverklaring Gebeurtenissen na balansdatum Jaarbericht OFE Detailhandel Jaarrekening 2015 Overige gegevens Resultaatbestemming Controleverklaring Gebeurtenissen na balansdatum Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening 2015 1. Balans per 31 december 2015

Nadere informatie

Wissenraet jj^ Van Spaendonck

Wissenraet jj^ Van Spaendonck jj^ STICHTING SOCIAAL FONDS VOOR DE HOUTVERWERKENDE INDUSTRIE INHOUD Pagina BESTUURSVERSLAG Balans per 31 december 2015 4 Rekening van baten en lasten over 2015 6 Toelichting op de balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid. Jaarverslag over het boekjaar 2011

Stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid. Jaarverslag over het boekjaar 2011 4 Stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2011 Voorwoord Verantwoordelijk voor eigen saldo Binnen het Tijdspaarfonds bouwt de werknemer in de bouwnijverheid op zijn

Nadere informatie

Balans per 31 december 2017

Balans per 31 december 2017 Balans per 31 december 2017 (na resultaatbestemming) 2017 2016 EUR EUR EUR EUR Activa Vlottende activa Vorderingen 1 18.409 8.262 Liquide middelen 2 680.162 900.883 Totaal activa 698.571 909.145 Passiva

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en de WIA-uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 9 1.

Nadere informatie

Rapport Jaarrekening 2012. Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK

Rapport Jaarrekening 2012. Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK Rapport Jaarrekening 2012 Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK Jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Rapport Balans per 31 december 2013 Staat van baten en lasten 2013. Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK

Rapport Balans per 31 december 2013 Staat van baten en lasten 2013. Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK Rapport Balans per 31 december 2013 Staat van baten en lasten 2013 Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK Stichting Beit Jiddi Beerseweg 4 5431 LC CUIJK Jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1.

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2017 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2017 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2017 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam... 1 RSIN / Fiscaal Nummer... 1 Contactgegevens... 1 Bestuurssamenstelling

Nadere informatie

Vrijwillige aansluiting bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfbouw)

Vrijwillige aansluiting bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfbouw) Vrijwillige aansluiting bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfbouw) Vrijwillige aansluiting Het is mogelijk dat uw onderneming niet onder de Bouwnijverheid valt, maar dat u zich toch

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Jaarrekening Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Colofon drs. R.J.W.M. Coolen van Brakel mw. drs. C.T. Leliveld Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik 20 april 2017 Instituut voor Verantwoord

Nadere informatie

Financiële jaarstukken 2018

Financiële jaarstukken 2018 Financiële jaarstukken 2018 Stichting Fonds Cupertino Katholiek centrum voor levensbeschouwing en ethiek in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap te Utrecht datum 19 juni 2019 kenmerk 19-476/SR

Nadere informatie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding. voor de Lederindustrie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding. voor de Lederindustrie Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding voor de Lederindustrie Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding voor de Lederindustrie Akerstraat 92,6411 HD Heerlen Postbus 4471,6401 CZ Heerlen Telefoon:

Nadere informatie

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden Bad- en Zweminrichtingen (VUTBZ)

stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden Bad- en Zweminrichtingen (VUTBZ) stichting Vrijwillig Vervroegd Uittreden Bad- en Zweminrichtingen (VUTBZ) Jaarverslag 2014 colofon statutair gevestigd te Utrecht administrateur Syntrus Achmea Pensioenbeheer N V Rijnzathe 10, 3454 PV

Nadere informatie

JAAR REKE NING Stichting Vrienden Ymere

JAAR REKE NING Stichting Vrienden Ymere JAAR REKE NING 2014 Stichting Vrienden Ymere Inhoudsopgave 1. Jaarverslag 3 2. Balans per 31 december 2014 4 3. Winst- en verliesrekening over 2014 5 4. Toelichting behorende tot de jaarrekening 2014 6

Nadere informatie

JAARSTUKKEN Stichting De Wissel

JAARSTUKKEN Stichting De Wissel JAARSTUKKEN 2018 Stichting De Wissel Woerden, 11 april 2019 Carrosserieweg 1 3445 BC Woerden Tel: 0348-497000 Dit document bevat vertrouwelijke informatie. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Jaarrekening Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Colofon drs. R.J.W.M. Coolen van Brakel mw. drs. C.T. Leliveld Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik 26 april 2018 Instituut voor Verantwoord

Nadere informatie

UTA-werknemers CAO voor de Bouwnijverheid. Bedrijfstakeigen regelingen. Jaarboek 2011

UTA-werknemers CAO voor de Bouwnijverheid. Bedrijfstakeigen regelingen. Jaarboek 2011 108 Bedrijfstakeigen regelingen Jaarboek 2011 9 De CAO voor de Bouwnijverheid geldt zowel voor bouwplaats- als voor uta-werknemers. Voor beide soorten werknemers zijn de arbeidsvoorwaarden opgenomen in

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2014: publicatiegegevens inzake ANBI-regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2014: publicatiegegevens inzake ANBI-regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2014: publicatiegegevens inzake ANBI-regelgeving Inhoudsopgave Naam... 2 RSIN / Fiscaal nummer... 2 Contactgegevens... 2 Bestuurssamenstelling

Nadere informatie

Stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid. Jaarverslag over het boekjaar 2009

Stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid. Jaarverslag over het boekjaar 2009 Stichting Tijdspaarfonds voor de Bouwnijverheid Jaarverslag over het boekjaar 2009 Voorwoord Ontwikkeling van de regeling Het Tijdspaarfonds heeft de afgelopen jaren een gestage ontwikkeling doorgemaakt.

Nadere informatie

Uw werknemer is arbeidsongeschikt. Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie?

Uw werknemer is arbeidsongeschikt. Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie? Uw werknemer is arbeidsongeschikt Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie? Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene

Nadere informatie

STICHTING STEUNFONDS HAAGS HISTORISCH MUSEUM DEN HAAG Rapport inzake jaarstukken 2012

STICHTING STEUNFONDS HAAGS HISTORISCH MUSEUM DEN HAAG Rapport inzake jaarstukken 2012 STICHTING STEUNFONDS HAAGS HISTORISCH MUSEUM DEN HAAG Rapport inzake jaarstukken 2012 De financiële verantwoording van de Stichting Steunfonds Haags Historisch Museum bestaat uit de volgende onderdelen:

Nadere informatie

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf i.l.

stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf i.l. stichting Aanvullingsfonds Natuursteenbedrijf i.l. Jaarverslag 2016 PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. _. _ Uitsluitend voor P I V C ideniüiftiiiedoctcliiderï Inhoudsopgave Jaarverslag 2016 Begin

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrienden van Dôme

Jaarrekening Stichting Vrienden van Dôme Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Jaarrekening 1 Balans per 31 december 2014 2 Staat van baten en lasten over 2014 3 Waarderingsgrondslagen 4 Toelichting op de Balans per 31 december 2014 5 Toelichting op

Nadere informatie

Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen gevestigd te Nijkerk. Jaarrekening 2015

Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen gevestigd te Nijkerk. Jaarrekening 2015 Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen gevestigd te Nijkerk Inhoudsopgave Pagina Accountantsverslag Opdracht 3 Algemeen 3 Financiële positie 3 Meerjarenoverzicht 4 Bestuursverslag Bestuursverslag 6 Jaarrekening

Nadere informatie

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen 8 JAARREKENING 8.1 Balans per 31 december na resultaatbestemming ACTIVA 31 december 2017 Vaste activa Materiële vaste activa Collectie 1 1 Inventaris 1.696 3.040 1.697 3.041 Vlottende activa Balievoorraad

Nadere informatie

STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2014

STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2014 STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 2 Algemene informatie over de stichting 2 3 Bestuurs- en activiteitenverslag 2014 2 4 Jaarrekening 2014 4 Pagina 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Activa. Vorderingen en overlopende activa Liquide middelen

Activa. Vorderingen en overlopende activa Liquide middelen 3. Jaarrekening Stichting Vrienden van Heliomare 3.1 Balans per 31 december 2017 31-12-2017 31-12-2016 Activa Vlottende activa Vorderingen en overlopende activa 22.670 14.369 Liquide middelen 329.699 322.956

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD VOOR WERKNEMERS (v )

INFORMATIEBLAD VOOR WERKNEMERS (v ) INFORMATIEBLAD VOOR WERKNEMERS (v21-3-18) Regeling Private Aanvulling WW en loongerelateerde WGA (PAWW) 1. Aanleiding Per 1 januari 2016 zijn de maximale duur en opbouw van WW-uitkeringen en loongerelateerde

Nadere informatie

STICHTING VUT FONDS ECI IN LIQUIDATIE

STICHTING VUT FONDS ECI IN LIQUIDATIE STICHTING VUT FONDS ECI IN LIQUIDATIE LIQUIDATIERAPPORT 2014 INHOUD A. Kerncijfers 2 B. Vereffenaar en functionarissen 4 C. Liquidatieverslag 6 D. Liquidatierekening 9 E. Overige gegevens 17 STICHTING

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum Jaarrekening 2017 Stichting Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum Huizen, mei 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2016 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2016 4 Staat van baten en lasten over 2016 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

FONDSENBEHEER WATERBOUW BV

FONDSENBEHEER WATERBOUW BV FONDSENBEHEER WATERBOUW BV Jaarverslag 2014 STICHTING AANVULLINGSREGELINGEN WATERBOUW in liquidatie Inhoudsopgave Inleiding Personalia Jaarverslag Algemeen Uitvoering van de regeling Financiële positie

Nadere informatie

Handleiding MIJNBTER. Extra Verlofdagen

Handleiding MIJNBTER. Extra Verlofdagen Handleiding MIJNBTER Extra Verlofdagen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inloggen op Mijn BTER... 4 2. Wijzigen accountgegevens... 5 3. Extra Verlofdagen (EVD)... 6 4.1 Opvoeren nieuwe declaratie.... 6 4.2

Nadere informatie

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein VeReFi Whitepaper 30 Wet tegemoetkomingen loondomein - 1 - Inhoud Inleiding... 3 Het Lage-inkomensvoordeel (LIV)... 4 Ook voor mensen die onder de Participatiewet

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN HET BARTHOLOMEUS GASTHUIS. Jaarverslag 2013

STICHTING VRIENDEN VAN HET BARTHOLOMEUS GASTHUIS. Jaarverslag 2013 STICHTING VRIENDEN VAN HET BARTHOLOMEUS GASTHUIS Inhoud 1 Jaarverslag 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Activiteitenverslag 3 1.3 Resultaat afgelopen jaar 3 1.4 Beleggingen 3 2 Algemene gegevens 4 2.1 Naam en vestigingsplaats

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 6b Bitumineuze- en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (Bpf-Bitumen) 65 P e n s i o e n r e g e l i n g u t a - w e r k n e m e r s Jaarboek Pensioen- en bedrijfstakeigen regelingen bouwnijverheid 2009 P

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek "De Boekenberg"

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek De Boekenberg Jaarrekening 2017 Spijkenisse, juni 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 5 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Uw kenmerk uw brief van Ons kenmerk Datum Bestuursbureau december 2015 Bpf Koopvaardij

Uw kenmerk uw brief van Ons kenmerk Datum Bestuursbureau december 2015 Bpf Koopvaardij Behandeld door Bestuursbureau Bpf Koopvaardij Aan de aangesloten werkgevers bij Bpf Koopvaardij Doorkiesnummer 088 007 9891 Bij beantwoording ons kenmerk vermelden Uw kenmerk uw brief van Ons kenmerk Datum

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Wassenaar, mei 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen

Nadere informatie

J A A R STUKKEN 2 0 12. Energiek BV. Permar Energiek BV Ede

J A A R STUKKEN 2 0 12. Energiek BV. Permar Energiek BV Ede J A A R STUKKEN 2 0 12 Energiek BV Permar Energiek BV Ede Opmaakdatum:31 mei 2013 Jaarstukken 2012 - Jaarrekening - Overige gegevens Opmaakdatum: 31 mei 2013 1 Jaarrekening - Balans - Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Handleiding MIJNBTER. Extra Verlofdagen

Handleiding MIJNBTER. Extra Verlofdagen Handleiding MIJNBTER Extra Verlofdagen Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inloggen op Mijn BTER... 4 2. Wijzigen accountgegevens... 5 3. Extra Verlofdagen (EVD/ERVD)... 6 3.1 Opvoeren nieuwe declaratie....

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Jaarrekening Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Jaarrekening 2015 Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Colofon drs. R.J.W.M. Coolen van Brakel mw. drs. C.T. Leliveld Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik 20 april 2016

Nadere informatie

STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2013

STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2013 STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2013 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 2 Algemene informatie over de stichting 2 3 Bestuurs- en activiteitenverslag 2013 2 4 Jaarrekening 2013 5 Pagina 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting De Bibliotheek

Jaarrekening Stichting De Bibliotheek Jaarrekening 2015 Stichting De Bibliotheek Weesp, mei 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2015

STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2015 STICHTING WERELDWIJD EVANGELIEWERK JAARVERSLAG 2015 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 2 Algemene informatie over de stichting 2 3 Bestuurs- en activiteitenverslag 2015 2 4 Jaarrekening 2015 3 Pagina 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2016 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2016 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2016 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam... 1 RSIN / Fiscaal

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Purmerend, maart 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2012 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2012 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2012 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam... 1

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek "De Boekenberg"

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek De Boekenberg Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek "De Boekenberg" Spijkenisse, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2017

Jaarverslaggeving 2017 Jaarverslaggeving 2017 gevestigd te 't Harde (statutair gevestigd te Oldebroek) Inhoud pagina 1.1 Verslag bestuur 2 2.1 Balans per 31 december 2017 3 2.2 Staat van baten en lasten over 2017 5 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Dierhouderij zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 8 cao Colland en geldt uitsluitend voor aanmeldingen

Nadere informatie

JAARSTUKKEN Stichting De Wissel

JAARSTUKKEN Stichting De Wissel JAARSTUKKEN Stichting De Wissel Woerden, 8 februari 2016 Carrosserieweg 1 3445 BC Woerden Tel: 0348-497000 Dit document bevat vertrouwelijke informatie. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Hoeksche Waard

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Hoeksche Waard Jaarrekening 2017 Oud Beijerland, juni 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 5 Opgesteld door

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2014 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie