Rekenkamercommissies Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rekenkamercommissies Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne"

Transcriptie

1 Gemeente Westvoorne Aan de gemeenteraad t.a.v. R. de Vries (griffier) Postbus ZH Rockanje Datum Verzonden Sector/nr. Behandeld door 12 juni 2012 S. Kuijsters Uw brief van Uw kenmerk Bijlage(n) Onderwerp Publicatie onderzoek Centrum Jeugd en Gezin cc. College van Burgemeester en Wethouders Geachte Raad, Hierbij biedt de Rekenkamercommissie u het onderzoeksrapport Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin, Stand van zaken in de Gemeente Westvoorne aan. Dit bevat de onderzoeksbevindingen en een oplegnotitie met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen. Conform artikel 11 van de Verordening rekenkamercommissie is het College van Burgemeester en Wethouders in de gelegenheid gesteld op het concept-onderzoeksrapport te reageren. De reactie van het college en het nawoord van de Rekenkamercommissie zijn in de oplegnotitie opgenomen. Voorafgaand aan het bestuurlijk wederhoor heeft reeds een ambtelijk wederhoor plaatsgevonden met het oog op eventuele feitelijke onvolkomenheden. De daarop ontvangen reacties zijn waar nodig verwerkt. Vanzelfsprekend is de rekenkamercommissie bereid met u in commissieverband of anderszins over de conclusies en aanbevelingen te overleggen. Hoogachtend, namens de Rekenkamercommissie, M.P. van der Hoek - Voorzitter Rekenkamercommissies Bernisse, c.a. T /14

2 AS// 2/14 OPLEGNOTITIE 1. Inleiding Alle gemeenten in Nederland moeten eind 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin (hierna: CJG) hebben. De staatssecretaris van VWS wil met de ontwikkeling van het CJG bevorderen dat in het jeugdbeleid snel, goed en gecoördineerd advies en hulp op maat vanzelfsprekend is. De vorming van CJG s is een thema waarvoor onderzoek op meer bestuurslagen meerwaarde oplevert ten opzichte van onderzoek binnen één bestuurslaag. 31 Rekenkamer(commissie)s, 43 gemeenten en de Algemene Rekenkamer hebben gezamenlijk een onderzoek gedaan naar de vorming van Centra voor Jeugd en Gezin. 1 De Algemene Rekenkamer van het Rijk verzamelt alle rapporten en komt in juni met een benchmark. Dit onderzoek geeft de raad inzicht in de stand van zaken rond het eigen CJG, bevindingen van andere gemeenten, de huidige ontwikkelingen en conclusies en aanbevelingen. Daarmee kan de raad zo nodig tijdig bijsturen in de gewenste richting. Als zaken niet op gemeentelijk niveau kunnen worden opgelost, is de Algemene Rekenkamer de aangewezen instantie om de betrokken bewindspersonen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. 2 Naast de CJG vorming in Westvoorne heeft de Rekenkamercommissie ook de CJG vorming in Brielle en Hellevoetsluis onderzocht. Hierover rapporteert zij separaat aan de betreffende raden. CJG Westvoorne is officieel geopend op 14 september Bij de CJG-vorming werkt de gemeente Westvoorne nauw samen met Bernisse, Brielle, Spijkenisse en Hellevoetsluis. Onder regie van deze vijf gemeenten werken professionals van een aantal kernpartners in de afzonderlijke CJG s in netwerkverband samen. Deze kernpartners in de CJG s op Voorne Putten werken qua uitstraling en herkenbaarheid alsof zij één organisatie zijn. Onderzoekskader Doel van het onderzoek is dat de raad zich met dit onderzoek een oordeel kan vormen of het CJG voldoet aan landelijke en gemeentelijke beleidsambities en aan wet- en regelgeving. Het onderzoek heeft tevens tot doel eventuele verbetersuggesties voor de effectiviteit van het CJG aan te dragen. Op de derde plaats kan het onderzoek wellicht ook leereffecten voor de staatssecretaris van VWS opleveren die kunnen bijdragen aan de doeltreffendheid van haar Beleidsprogramma Alle kansen voor alle kinderen. 3 1 In de onderzoeksopzet we op 31 mei 2011 aan u hebben gestuurd, is uitgebreid ingegaan op de achtergrond van dit project. Die achtergrond is tevens in de nota van bevindingen opgenomen die als bijlage bij deze oplegnotitie is gevoegd. 2 De Algemene Rekenkamer van het Rijk verzamelt alle rapporten en komt in juni met een benchmark. 3 Hierover rapporteert de Algemene Rekenkamer separaat aan de Tweede Kamer.

3 AS// 3/14 De centrale vraagstelling luidt: Ligt de CJG-vorming in de gemeente op koers (zowel in tijd als in kwaliteit) en draagt het CJG als middel bij aan de opvoed- en opgroeiondersteuning voor ouders en kinderen van 0 tot 23 jaar en aan de coördinatie van zorg (één gezin, één plan)? De onderzoeksvragen, normen en onderzoeksopzet voor het onderzoek van de Rekenkamercommissie zijn opgenomen in de nota van bevindingen (bijlagen 1, 2 en 4 van het rapport). Afbakening Het onderzoek betreft de zorg voor jeugd die onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. De provinciale jeugdzorg blijft buiten het onderzoek. De zorg voor jeugd die onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt kan ruim worden gedefinieerd, zodat ook schuldhulpverlening, Wmo en onderwijs eronder vallen. Om te beoordelen hoe het CJG functioneert, moet het onderwerp goed zijn afgebakend. In dit onderzoek rekenen we tot het CJG: het basismodel Centrum voor Jeugd en Gezin, inclusief de schakels die daarin vertegenwoordigd zijn, zoals de samenwerking met Bureau Jeugdzorg en het onderwijs (via Zorg- en Adviesteams). 2. Bevindingen per deelvraag Deelvraag 1: Welke aspecten spelen er in de gemeente rond jeugd en jeugdbeleid? Op grond van de beschikbare gegevens stelt de Rekenkamercommissie vast dat de jeugdproblematiek in Westvoorne geen bijzondere aspecten kent in vergelijking met de andere gemeenten in de regio. Als het gaat om het welzijn van kinderen staat Westvoorne in de rangorde van gemeenten hoog; slechts 80 van de in totaal 431 gemeenten krijgen een nog hogere score. De Rekenkamercommissie is wel bezorgd over de grootte van de risicogroep van jongvolwassenen (16 35 jaar) met een ongezonde leefstijl. Deelvraag 2: Wat moet een CJG opleveren en wat gaat de gemeente daarvoor doen? Beleidsvoorbereiding De Rekenkamercommissie stelt vast dat de gemeente Westvoorne qua visievorming snel en actief heeft geanticipeerd op de plannen van de toenmalige minister voor Jeugd en Gezin over de vorming van CJG s. De uitvoering van de plannen heeft wat langer wat zich laten wachten. CJG Westvoorne (frontoffice) is op 14 september 2011 geopend. De casusregie en zorgcoördinatie (backoffice) functioneert sinds 1 januari De beleidsdoelen voor de CJG s op Voorne Putten zijn vastgelegd in de Werkwijzer zorgcoördinatie voor de Centra voor Jeugd en Gezin Voorne Putten van juni Deze ambities zijn in overeenstemming met de landelijke ambities, die in afwachting van wetgeving zijn neergelegd in het Basismodel CJG.

4 AS// 4/14 In de beleidsvoorbereiding is aandacht besteed aan de inputdoelen van CJG Westvoorne en de benodigde middelen. In de beleidsvoorbereiding zijn de beleidsambities echter niet afgezet tegen de beschikbare tijd, mensen en middelen. Ook zijn de maatschappelijke doelstellingen van het CJG en van de beoogde zorgcoördinatie niet toetsbaar geformuleerd. Gevolg daarvan is dat Westvoorne in de uitvoering onvoldoende gericht kan sturen op het behalen van de doelen. Realisatie CJG CJG Westvoorne (frontoffice) is op 14 september 2011 officieel van start gegaan. Op Voorne Putten is vanaf 1 januari 2010 inhoudelijk gestart met casusregie en zorgcoördinatie volgens het concept één gezin, één plan (backoffice). Hiervan maken ook de gemeenten Brielle en Hellevoetsluis gebruik. De CJG-coördinator fungeert sinds 1 januari 2011 behalve voor Brielle en Hellevoetsluis ook voor Westvoorne. In de CJG s worden de vijf functies uit het Basismodel CJG aangeboden, dat wil zeggen dat: (a) het Basispakket JGZ een centrale functie heeft in het CJG; (b) 5 Wmo functies een centrale rol hebben in het CJG (informatie en advies, signalering, toeleiding naar hulp, licht pedagogische hulp en coördinatie van zorg); (c) vanuit het CJG afstemming plaatsvindt met het Bureau Jeugdzorg (opgenomen in het CJG Westvoorne) en (d) met het onderwijs (met name via de Zorg Advies Teams); (e) er een fysiek inlooppunt in de gemeente is. De Rekenkamercommissie constateert dat het CJG Westvoorne in opzet voldoet aan het Basismodel CJG. De samenwerking met de aanpalende functies krijgt in opzet - vorm; met ruim de helft van de dertien aanpalende functies heeft CJG Westvoorne verbindingen gelegd. Regierol gemeente Onder regie van de vijf gemeenten op Voorne Putten zijn in het Samenwerkingsovereenkomst Centrum voor Jeugd en Gezin Voorne Putten afspraken tussen samenwerkingspartners uit de jeugdketen tot stand gekomen; met de samenwerkingspartners zijn schriftelijk vastgelegde afspraken gemaakt over samenwerken, ieders inzet, de werkwijze en de te bereiken doelen. De Samenwerkingsovereenkomst bevat een evaluatiebepaling. Uiterlijk vijf maanden voor het einde van de looptijd van de overeenkomst (26 augustus 2012) dienen de betrokken gemeentebesturen en de Stuurgroep CJG de samenwerking te evalueren. Deelvraag 3: Wat kost een CJG en hoe is de financiering geregeld? De financiële verantwoording aan het Ministerie van VWS over de besteding van de BDU Jeugd en Gezin dient pas medio 2012 te worden aangeleverd. De inhoudelijke verantwoordingen aan het Rijk over de jaren 2009 en 2010 inzake de voortgang in de CJG-vorming Westvoorne zijn aanwezig en geven een correcte weergave van de stand van zaken weer. De gemeente Westvoorne legt via de programmabegroting en de jaarrekening verantwoording af over de besteding van de BDU aan de gemeenteraad.

5 AS// 5/14 Het budget voor het CJG in 2011 bedraagt in totaal , wat neerkomt op 17 per inwoner. 4 Ter vergelijking: Brielle besteedt bijna 21 per inwoner (geen eigen middelen) en Hellevoetsluis bijna 26 euro (inclusief eigen middelen). Voor zover bekend heeft de gemeente Westvoorne geen gevolg gegeven aan de oproep om ook eigen middelen in het CJG en de lokale jeugdketen te steken. Er zijn geen aanwijzingen dat financiële knelpunten het functioneren van het CJG in Westvoorne in de weg staan. 5 Deelvraag 4: Wie werken samen in een CJG en wat levert de samenwerking binnen een CJG op? Onder regie van de gemeente is een zorgcoördinatiemodel tot stand gekomen (één gezin, één plan); er vindt casusoverleg plaats en de gemeente heeft er voor gezorgd dat wordt bepaald wie, wanneer verantwoordelijk is voor de coördinatie van zorg (escalatiemodel). De gemeente heeft nog geen gegevens beschikbaar over de doelmatigheid en/of doeltreffendheid van het CJG. Er is een planning opgesteld die er toe moet leiden dat per 1 januari 2012 alle CJG s op Voorne Putten registreren en rapporteren volgens volgens onderling overeengekomen indicatoren. 6 In de interviews zijn de volgende knelpunten en aandachtspunten/risico s inzake het functioneren en de effectiviteit van het CJG aan de orde gesteld: De signaleringsfunctie van het CJG kan worden versterkt door meer dan nu aan te haken bij organisaties die veel met kinderen te maken hebben (de zogenaamde vindplaatsen), zoals scoutingorganisaties, verloskundigen en huisartsen. De kern- en ketenpartners moeten nog alerter worden op kind problematiek. Het gebruik van SISA (Signalering en Samenwerking) kan verbeteren als de database completer wordt ingevuld. Er zijn nu nog professionals die menen het vertrouwen van ouders te schenden als ze iets over hun kind melden in SISA. De aanmeldingsprocedure bij Bureau Jeugdzorg staat haaks op de één loket-gedachte. De samenwerking tussen de jeugdzorgketen en de onderwijsketen kan verder worden versterkt. Gemaakte afspraken worden niet altijd uitgevoerd. Met name de Staal-afspraken dienen geïmplementeerd te worden. 7 Naamsbekendheid van het CJG bij zowel burgers als professionals (bijvoorbeeld het onderwijsveld, de huisartsen en de jeugd-ggz) is nog onvoldoende. 4 Dit is exclusief de middelen die de gemeente inzet voor het SMW VO/BO en de JGZ 4-19 jaar. 5 Uit eerder onderzoek blijkt dat financiële knelpunten het functioneren van CJG s in de weg kunnen staan. Deelnemende organisaties klagen bijvoorbeeld dat hun CJG-activiteiten niet (structureel) worden vergoed. Gescheiden financieringsstromen zouden samenwerking in de weg staan. 6 Het onderzoek inclusief ambtelijk wederhoor is eind 2011 afgesloten. 7 Binnen de Stadsregio Rotterdam zijn verschillende andere netwerken actief. Om een goede afstemming binnen de stadsregio te realiseren over welke casuïstiek op welke tafel besproken wordt en wie waarover gaat, is tussen de verschillende coördinatoren van de netwerken afgesproken dat de zogenaamde Staal-afspraken (afspraken gemaakt in Café Staal in Rotterdam) leidend zullen zijn.

6 AS// 6/14 3. Bevindingen bij andere gemeenten De belangrijkste voorlopige bevindingen voor de 43 gemeenten die in het onderzoek zijn betrokken, luiden als volgt. 8 Beleidsvoorbereiding en verantwoording De gemeenten hebben lang niet altijd toetsbare ambities geformuleerd. In ruim twee derden van de onderzochte gemeenten is door middel van een onderzoek de startsituatie niet of slechts gedeeltelijk in kaart gebracht. De demografische kenmerken en het hulpaanbod zijn vaak wel goed in kaart gebracht. In het kader van de beleidsvoorbereiding is weinig inzicht gezocht in de behoeften en problemen van kinderen, jeugdigen en hun ouders. Ongeveer de helft van de onderzochte CJG s verantwoordt zich jegens de gemeente (nog) niet over de voortgang en realisatie van de doelstellingen. Evaluaties en voortgangsrapportages, voor zover die er zijn, hebben vooral het karakter van een verslag van activiteiten. In veel onderzochte gemeenten is op dit moment niet vast te stellen of het behalen van de beleidsdoelen in zicht is. Kosten en zelf investeren Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de onderzochte gemeenten ook eigen middelen in het CJG investeren. Dat eigen geld gaat vooral naar extra budget voor de jeugdgezondheidszorg voor jarigen, de invoering van het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg of de exploitatie van het systeem voor het signaleren van risicojongeren. Veel gemeenten spreken hun zorg uit over de (financiële) gevolgen van de overheveling van de geïndiceerde jeugdzorg vanuit de provincie naar de gemeenten. Knelpunten in samenwerking Uit het onderzoek komt verder naar voren dat: outreachend werken in veel gemeenten wel met de mond wordt beleden, maar in de praktijk nog moet groeien; de herkenbaarheid van het CJG in de beginfase vooral gericht was op CJG-locatie, maar zich nu meer verplaatst naar de vindplaatsen waar kinderen en jeugdigen actief zijn, zoals het onderwijs; een als identiteit en eenheid ervaren CJG (een CJG-gevoel ) bijdraagt aan succesvolle samenwerking. Uit de interviews blijkt dat dit bij veel CJG s een ontwikkelpunt is; in kleine gemeenten het gebrek aan anonimiteit een rol speelt. De associatie met het Bureau Jeugdzorg wordt door veel ouders gevoeld, terwijl maar in een derde van de onderzochte gemeenten het Bureau Jeugdzorg fysiek op de CJG locatie aanwezig is. De vrees bestaat dat de komst van de geïndiceerde jeugdzorg naar gemeenten dit imagoprobleem zal versterken; velen geven aan dat gedeeltelijk gewerkt wordt met de verwijsindex. Daarmee bedoelen ze dat niet alle partners zijn aangesloten en/of dat de aangesloten partners niet volop gebruik maken van de index. Er zijn namelijk nogal wat weerstanden. Sommige partners achten het gebruik van de index overbodig, omdat zij zelf de weg wel weten. In veel regio s is afgesproken 8 De Algemene Rekenkamer van het Rijk verzamelt alle rapporten en komt in juni met een benchmark.

7 AS// 7/14 dat melding in de index alleen met instemming van de ouders mogelijk is, wat hulpverleners als een drempel ervaren. Bijna overal klaagt men dat de criteria voor al dan niet melden onduidelijk zijn; veel gemeenten aangeven dat er, los van de aanwezigheid van eventuele afspraken, in de praktijk terughoudendheid bestaat met betrekking tot het delen van informatie over cliënten. Vooral het onderwijs heeft de neiging om problemen in eigen kring te willen oplossen, mede vanwege het risico op imagoschade voor de school. In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) bestaan bezwaren tegen het delen van informatie met derden wegens het medisch beroepsgeheim en andere overwegingen van privacy. In het algemeen is de bereidheid tot het delen van informatie afhankelijk van de vraag in hoeverre men participanten aan het CJG als derden dan wel als partners ervaart. 4. Ontwikkelingen Op 8 november 2011 hebben de staatssecretarissen van VWS en Veiligheid en Justitie de Beleidsbrief stelselwijziging jeugd Geen kind buiten spel naar de Tweede Kamer gestuurd. In die brief gaan ze onder andere in op het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hieronder staan de voornaamste punten. De volgende paragraaf (conclusies en aanbevelingen) gaat in op het belang hiervan voor het CJG-onderzoek(srapport) en de aanbevelingen. Taken De taken van het CJG zullen in de toekomst zijn: 1. monitoren, screenen en vaccineren; 2. ondersteuning, voorlichting, advies en informatie; 3. zoveel mogelijk zelf bieden van hulp en bij complexe of specialistische hulpvragen hulp inschakelen in een zo vroeg mogelijk stadium; 4. integrale zorg rondom het gezin organiseren (bijvoorbeeld door inzet van een gezinscoach (volgens één gezin, één plan, één regisseur); 5. samenwerking met onderwijs. Op zich zijn deze taken niet nieuw, maar vanwege de nieuwe context zal met name de derde taak veel omvangrijker worden. Kortdurende interventies en langdurige laagfrequente zorg moet het CJG in de toekomst zelf bieden. Als het CJG oordeelt dat specialistische zorg noodzakelijk is, zorgt het voor inschakeling van deze zorg. Deze beoordeling door het CJG komt in de plaats van de huidige indicatiestelling door Bureau Jeugdzorg. De gemeenten zijn vrij om te beslissen welk budget beschikbaar is voor specialistische zorg. Wel moeten zij voldoen aan hun zorgplicht in dit opzicht (vgl. de Wmo). Het CJG wordt de poortwachter voor jeugdzorg. De indicatiestelling oude stijl wordt te kostbaar, bureaucratisch en weinig dynamisch geacht. Er is - wellicht telkens wisselend - maatwerk nodig, zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Om dit goed te kunnen beoordelen is ervaring en deskundigheid nodig bij de professionals van het CJG. Het is van groot belang dat het CJG laagdrempelig blijft. Activiteiten die hier afbreuk aan doen, zoals de meld- en adviesfunctie kindermishandeling moeten andere instanties doen. Het CJG kan daar wel risicogevallen melden en eventueel betrokken worden bij vrijwillige hulpverlening naar aanleiding van deze risico s.

8 AS// 8/14 De samenwerking met scholen krijgt een sterker accent. Het CJG krijgt tot taak om de school te ondersteunen bij het omgaan met gedrags- en opgroeiproblemen en bij het terugdringen van schoolverzuim en schooluitval. Daarnaast moet het CJG onder regie van de gemeente samenwerken met het Wmo-loket, het Werkplein en het Veiligheidshuis. Wettelijke inkadering en financiering De positie van het CJG zal (anders dan nu het geval is) wettelijk worden geregeld in de nieuwe wet op de zorg voor jeugd. De feitelijke vormgeving van het CJG wordt overgelaten aan de beleidsvrijheid van de gemeente. Het basisaanbod aan preventie in het kader van de jeugdgezondheidszorg blijft geregeld op basis van de Wet publieke gezondheid. Andere taken die de JGZ uitvoert, moeten lokaal maatwerk zijn en worden daarom geregeld in de nieuwe wet op de zorg voor jeugd. Het thans in behandeling zijnde wijzigingsvoorstel van de Wet op de jeugdzorg wordt met het oog op de nieuwe wet gedeeltelijk teruggenomen en gedeeltelijk doorgezet. De punten die volgens het voorstel blijven, zijn een wettelijke doorzettingsmacht van de burgemeester waar sprake is van problemen in de samenwerking tussen instellingen, het vergroten van innovatieruimte voor gemeenten (experimenteerartikel) en het vergroten van de beleidsvrijheid door het bundelen van financieringsstromen binnen de huidige Wet op de jeugdzorg. De zorg voor jeugd zal worden gefinancierd door een decentralisatie-uitkering via het gemeentefonds, bestaande uit de huidige budgetten voor jeugdzorg ( 3,3 miljard) minus een efficiencykorting ( 80 miljoen in 2015, oplopend tot 300 miljoen in 2017). De gemeenten zijn vrij om dit geld te verdelen over verschillende actoren in de zorg voor jeugd, inclusief het CJG. De transitie vindt fasegewijs plaats in de periode De precieze fasering is nog niet bekend. 5. Conclusie en aanbevelingen Conclusie De Rekenkamercommissie concludeert dat de CJG-vorming in de gemeente voortvarend is opgepakt. De Rekenkamercommissie constateert dat het CJG Westvoorne in opzet voldoet aan het Basismodel CJG. De samenwerking met de aanpalende functies krijgt in beperkte mate vorm. Prestatie-indicatoren zijn nog mager of onduidelijk. Een managementinformatiesysteem is niet voorhanden of nog in ontwikkeling. Daardoor is een goede verantwoording niet mogelijk en is onduidelijk of het CJG op de goede weg is. Als gevolg daarvan kan Westvoorne in de uitvoering onvoldoende gericht sturen op het behalen van de doelen en weet ze dus onvoldoende of de dienstverlening voorziet in de behoeften en problemen van kinderen, jeugdigen en hun ouders. Ook in het kader van bezuinigingsdiscussies is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de kosten en de baten (in termen van besparing) van het CJG. Uit het onderzoek komen verschillende knelpunten en aandachtspunten/risico s inzake het functioneren en de effectiviteit van het CJG naar voren. De Rekenkamercommissie begrijpt dat hierbij sprake is van een inherente spanning tussen enerzijds preventieve en anderzijds opgeschaalde zorg. De aanwezigheid van Bureau Jeugdzorg in het CJG is functioneel, maar kan tegelijkertijd een bedreiging zijn voor de laagdrempeligheid van het CJG. De vrees bestaat dat de komst van de geïndiceerde jeugdzorg naar gemeenten het imagoprobleem zal versterken. Ditzelfde geldt voor professionals die niet altijd bereid zijn casussen te melden. Soms verschuilen zij zich

9 AS// 9/14 achter privacywetgeving of weten ze onvoldoende hoe deze wetgeving toe te passen. Daardoor blijven zij te lang bezig met multiproblematiek die eigenlijk in het CJG thuishoort. Het baart de rekenkamercommissie zorgen dat het CJG er kennelijk niet op kan vertrouwen dat alle partners (tijdig) de informatie delen. Tijdigheid en een sluitende signalering zijn immers essentiële voorwaarden voor zorgcoördinatie. Enerzijds moet het vertrouwen tussen partners nog groeien en moeten partners elkaars kennis en werkwijze nog beter leren kennen. Anderzijds zal het CJG mogelijk zelf meer aanvullende ( outreachende ) aanpakken moeten ontwikkelen voor een sluitende signalering als zij niet volledig op de partners kan vertrouwen. Het rijksbeleid omtrent het CJG blijft in ontwikkeling. Het CJG neemt de indicatiefunctie van Bureau Jeugdzorg over (al heet het dan geen indicatie meer). Hoewel dit werk minder zwaar wordt ingericht dan thans het geval is, blijft het toch een hele klus. Het CJG zal (nog) meer outreachend gaan werken op allerlei vindplaatsen en in samenwerkingsverbanden (scholen, Wmo-loket, Werkplein, Veiligheidshuis). Het CJG zal moeten overleggen met de leiding van grote instellingen voor jeugdzorg en GGZ. Hiermee wordt het CJG wordt zwaarder en omvangrijker dan nu het geval is. Er zullen veel meer mensen bij het werk moeten worden ingeschakeld, bijvoorbeeld afkomstig van het voormalige Bureau Jeugdzorg en van zorgaanbieders. Gemeenten moeten zich nu gaan bezinnen op de vraag hoe zij dit gaan inkaderen. Met name staan zij voor de vraag of het CJG een netwerkorganisatie blijft of dat het een organisatie met rechtspositie wordt die mensen in dienst kan nemen en een budget kan beheren? Behalve dat het CJG meer taken krijgt, is ook de transitie zelf een hele uitdaging. En de winkel blijft open tijdens de verbouwing. Er wordt de komende jaren dus veel gevraagd van de CJG s. De gemeente zal er boven op moeten zitten. Aanbevelingen De conclusies en ontwikkelingen onderstrepen het belang van een goed functionerend CJG. De Rekenkamercommissie komt dan ook tot de volgende aanbevelingen: I. Spreek als raad met het college af welke informatiebehoefte uit de kaders voortvloeit en wat er in de verantwoording moet staan om te kunnen bepalen of en wanneer de dienstverlening van het CJG in de ogen van de raad voorziet in de behoeften en problemen van kinderen, jeugdigen en hun ouders. Betrek hierbij ook de huidige ontwikkelingen van het CJG in de toekomst. II. Maak als college de beleidsambities concreet, zoek hierbij de aansluiting bij behoeften en problemen van kinderen, jeugdigen en hun ouders en zet de ambities af tegen de beschikbare tijd, mensen en middelen. Schenk daarbij aandacht aan prestatie-indicatoren voor sluitende signalering, informatie en advies, toeleiding naar hulp, licht pedagogische hulp en coördinatie van zorg. Neem de huidige ontwikkelingen ten aanzien van het CJG in de toekomst mee en maak gebruik van de ervaringen van andere gemeenten. III. Draag als raad het college op de gesignaleerde aandachtspunten (verder) aan te pakken en daarover aan de raad te rapporteren. Hierbij doelen we op het versterken van outreachend werken en de signaleringsfunctie, investeren in de interne communicatie (van management naar werkvloer) en communicatie met partners (naar aanpalende functies/ de buitenring of

10 AS// 10/14 IV. andere netwerken), het weghalen van belemmeringen om te handelen naar afspraken, investeren in de versterking van de samenwerking en in de naamsbekendheid. Bezin u tijdig op de vraag hoe de ontwikkelingen in te kaderen. Blijft het CJG een netwerkorganisatie of wordt het een organisatie met rechtspositie die mensen in dienst kan nemen en een budget kan beheren, al dan niet met eigen middelen van de gemeente? 6. Reactie College

11 AS// 11/14

12 AS// 12/14

13 AS// 13/14

14 AS// 14/14 7. Nawoord Rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie dankt het college voor zijn reactie. De Rekenkamercommissie constateert dat het college zich herkent in de aanbevelingen en waardeert het dat het er mee aan de slag is en ook ingaat op de huidige stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen. De Rekenkamercommissie neemt de opmerkingen en huidige stand van zaken, op een enkele kanttekening, voor kennisgeving aan. De volgende kanttekeningen worden geplaatst: Ten aanzien van de opmerking over de implementatie van de STAAL-afspraken merken wij op dat er sprake is van voortschrijdend inzicht. De nota van bevindingen bevat een weergave van de uitkomsten van de destijds gevoerde gesprekken. Er is toen expliciet gesteld dat de afspraken wel op papier stonden, maar nog onvoldoende werden toegepast. Het beschikbaar stellen van eigen middelen is niet in het onderzoek en het ambtelijk wederhoor naar voren gebracht. Op voorhand wordt hierbij aangetekend dat het lastig blijkt om een volledig en sluitend inzicht te verkrijgen in de financiering van de inrichting van het CJG en van de taken die binnen het CJG worden verricht. De interviews en het aangeleverde materiaal hebben dat bevestigd. De strekking van de afspraken in het Bestuursakkoord waren overigens van dien aard dat van gemeenten werd verwacht dat zij buiten de reguliere taken (zoals JGZ en SMW) extra eigen middelen ter beschikking zouden stellen. De redactionele opmerking is doorgevoerd.

Rapport Centrum voor Jeugd en Gezin Ridderkerk

Rapport Centrum voor Jeugd en Gezin Ridderkerk Rapport Centrum voor Jeugd en Gezin Ridderkerk onderzoek van de Rekenkamercommissie Ridderkerk naar de invoering van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ridderkerk in samenwerking met de Algemene Rekenkamer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum vergadering 31 mei 2012 Nr. 08

Raadsvoorstel. Datum vergadering 31 mei 2012 Nr. 08 Pag. 1/5 Datum vergadering 31 mei 2012 Nr. 08 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om het rapport van de Rekenkamercommissie Sluis Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin in Sluis, nota

Nadere informatie

OPZET VOOR HET ONDERZOEK: CJG-VORMING IN DE GEMEENTE WEERT, NEDERWEERT EN LEUDAL. Rekenkamer(commissie)s Weert, Nederweert en Leudal

OPZET VOOR HET ONDERZOEK: CJG-VORMING IN DE GEMEENTE WEERT, NEDERWEERT EN LEUDAL. Rekenkamer(commissie)s Weert, Nederweert en Leudal OPZET VOOR HET ONDERZOEK: CJG-VORMING IN DE GEMEENTE WEERT, NEDERWEERT EN LEUDAL Rekenkamer(commissie)s Weert, Nederweert en Leudal Datum: 15 juni 2011-1 - 1. WAAROM EEN ONDERZOEKSOPZET? Het maken van

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP plan van aanpak Centrum voor Jeugd en Gezin 2012 2013 DATUM 21 juni 2012 KOPIE AAN S. Rijninks BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Centrale helpdesk voor gemeenten. Samenwerken voor de jeugd

Centrale helpdesk voor gemeenten. Samenwerken voor de jeugd Centrale helpdesk voor gemeenten Samenwerken voor de jeugd Inhoud Woord vooraf 3 1. Meer preventie en meer opvoedondersteuning 5 Centrum voor Jeugd en Gezin 5 Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg 6 Digitaal

Nadere informatie

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST EEN ONDERZOEK NAAR DE INVOERING VAN EEN CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN (CJG) IN DE GEMEENTE HULST REKENKAMERCOMMISSIE HULST 1 DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST INVOERING VAN CENTRUM VOOR

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst. Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1

Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst. Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1 Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst : Raadscommissie van 13 januari 2009 van Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1 Samenvatting : Gemeenten

Nadere informatie

Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin in Terneuzen. Bestuurlijk rapport

Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin in Terneuzen. Bestuurlijk rapport Rekenkamercommissie Stand van zaken in de Gemeente Terneuzen Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin in Terneuzen Bestuurlijk rapport 8 februari 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Marian van Leeuwen 19 november 2012 Doelen JGZ (bron NCJ) 1. preventieve gezondheidszorg bieden aan alle kinderen in Nederland van 0-19 jaar. 2. De lichamelijke, psychische,

Nadere informatie

Aan de Colleges van burgemeester en wethouders van de Nederlandse gemeenten i.a.a. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Aan de Colleges van burgemeester en wethouders van de Nederlandse gemeenten i.a.a. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de Colleges van burgemeester en wethouders van de Nederlandse gemeenten i.a.a. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ons kenmerk Inlichtingen bij Datum maarten.vollenbroek@jeugdengezin.nl Onderwerp

Nadere informatie

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Samenwerken in het CJG Tynaarlo Periode: 2010-2014 1 ALGEMEEN Samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Dit convenant maakt deel uit van het ontwikkelingsplan

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

CONCEPT Notitie: Aanbevelingen RKC Centrum Jeugd en Gezin Versie: 25 april 2013.

CONCEPT Notitie: Aanbevelingen RKC Centrum Jeugd en Gezin Versie: 25 april 2013. CONCEPT Notitie: Aanbevelingen RKC Centrum Jeugd en Gezin Versie: 25 april 2013. Kaders. In de raad van 10 februari 2010 is het Ontwerpplan Centrum voor Jeugd en Gezin ( CJG) vastgesteld. Daarbij zijn

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Evaluatie convenanten met gemeenten inzake aansluiting jeugdzorg en jeugdbeleid

Evaluatie convenanten met gemeenten inzake aansluiting jeugdzorg en jeugdbeleid Provincie Noord-Brabant Evaluatie convenanten met gemeenten inzake aansluiting jeugdzorg en jeugdbeleid 1. Inleiding Het Beleidskader Jeugd 2005-2008 biedt de kaders voor het afsluiten van regionale convenanten

Nadere informatie

Sociale wijkzorgteams Den Haag

Sociale wijkzorgteams Den Haag Sociale wijkzorgteams Den Haag Onderzoek naar voorwaarden voor doeltreffend en doelmatig functioneren De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de sociale wijkzorgteams in Den Haag. Daarbij is gekeken

Nadere informatie

Rekenkamer Gouda. CJG gouda. Invoering Centrum. Jeugd en Gezin. gemeente Gouda

Rekenkamer Gouda. CJG gouda. Invoering Centrum. Jeugd en Gezin. gemeente Gouda Rekenkamer Gouda CJG gouda Invoering Centrum Jeugd en Gezin gemeente Gouda Invoering Centrum Jeugd en Gezin gemeente Gouda voorwoord leeswijzer deel I: nota van conclusies en aanbevelingen deel II: nota

Nadere informatie

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Bestemd voor: Gevraagd besluit: Onderwerp: wethouder Jeugd Hans van der Velde Commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs kennisnemen van de stand van zaken en ontwikkelingen

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 409196 Datum : 31 januari 2017 Programma : 5. Inkomen jeugd en WMo Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

N.B. Voor Haaglanden geldt dat de taken die in dit plaatje bij de provincie liggen de verantwoordelijkheid zijn van het stadsgewest Haaglanden.

N.B. Voor Haaglanden geldt dat de taken die in dit plaatje bij de provincie liggen de verantwoordelijkheid zijn van het stadsgewest Haaglanden. De nieuwe Jeugdwet Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. De nieuwe Jeugdwet is er voor alle kinderen en jongeren tot 18 jaar die tijdelijk of langer durend ondersteuning nodig hebben

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel Concept; versie 20130121 Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel 2013 Partijen, a. Gemeente Krimpen aan den IJssel, rechtsgeldig

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s:

Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s: Onderwerp: Vervolgnota Centrum Jeugd en Gezin Hoogeveen Voorgesteld besluit: 1. Instemmen met de voorgestelde activiteiten 2. De vraag om de benodigde middelen betrekken bij de afwegingen in het kader

Nadere informatie

LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG

LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG Rapportage LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG Aan Deelnemers congres Toekomst van de Jeugdzorg Van Partners+Pröpper drs. Mark Rouw,

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Notitie Centrum Jeugd & Gezin

Notitie Centrum Jeugd & Gezin Notitie Centrum Jeugd & Gezin JULI 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanleiding 3 3. Wat moet er komen 3 4. (Beleids) ontwikkelingen 4 4.1 Provinciaal 4 4.2 Gemeentelijk beleid 5 5. Regionale samenwerking

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken Opvoeden in de Buurt

Bestuurlijke afspraken Opvoeden in de Buurt Partijen Burgemeester en wethouders van gemeente Almere, te dezen vertegenwoordigd door J. Haanstra Burgemeester en wethouders van gemeente Amsterdam, te dezen vertegenwoordigd door ing. A. Aboutaleb Burgemeester

Nadere informatie

Inhoud. Bestuurlijke reactie Nawoord Rekenkamer Leudal... 71

Inhoud. Bestuurlijke reactie Nawoord Rekenkamer Leudal... 71 Invoering van Centra voor Jeugd en Gezin Inhoud 1 Conclusies en aanbevelingen... 1 1.1 Beantwoording onderzoeksvragen... 1 1.2 Conclusies... 8 1.3 Aanbevelingen... 10 2 Inleiding... 12 2.1 Achtergrond...

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond Visie en Stappenplan Transitie Jeugdzorg IJmond versie 8 februari 2012 1 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond *2012/8521* 2012/8521 registratienummer 2012/8521 Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014 en de Bestuursafspraken

Nadere informatie

Aanpak: Frontlineteam. Beschrijving

Aanpak: Frontlineteam. Beschrijving Aanpak: Frontlineteam De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD Kennemerland

Nadere informatie

Ontwerp CJG Doetinchem 24-8-2009 Pagina 1 van 12

Ontwerp CJG Doetinchem 24-8-2009 Pagina 1 van 12 CONCEPT Ontwerp Centrum voor Jeugd en Gezin Doetinchem Inleiding Hoewel het met de meeste kinderen, jongeren en gezinnen in Nederland over het algemeen goed gaat en er goede basisvoorzieningen zijn om

Nadere informatie

Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin

Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin Rekenkamercommissies Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne Stand van zaken in de Gemeente Westvoorne Invoering van Centrum voor Jeugd en Gezin Definitieve Nota van bevindingen Juni 2012 Inhoud

Nadere informatie

: Inrichtingsplan Centrum voor Jeugd en Gezin Deventer

: Inrichtingsplan Centrum voor Jeugd en Gezin Deventer RAADSVOORSTEL Onderwerp : Inrichtingsplan Centrum voor Jeugd en Gezin Deventer Raadsvergadering : 18 november 2009 Politieke markt d.d.: 4 november 2009 Agendapunt : 13 Portef.houder : wethouder Swart

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 28 606 Jeugdzorg 2003 2006 Nr. 24 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Stelselwijziging jeugd. Informatie 20 februari 2013

Stelselwijziging jeugd. Informatie 20 februari 2013 Stelselwijziging jeugd Informatie 20 februari 2013 Inhoud - Decentralisatie jeugdzorg - In dialoog met ouders www.krimpenaandenijssel.nl Was Wordt OUD NIEUW (2015) AWBZ J-LVG en PGB voor J-LVG / J-GGZ

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Met het kind centraal, Woerden vitaal Onderzoek naar de vorming van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Woerden. 23 april 2012, Bestuurlijk eindrapport

Met het kind centraal, Woerden vitaal Onderzoek naar de vorming van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Woerden. 23 april 2012, Bestuurlijk eindrapport Met het kind centraal, Woerden vitaal Onderzoek naar de vorming van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Woerden 23 april 2012, Bestuurlijk eindrapport Colofon Titel: Met het kind centraal, Woerden vitaal

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPZET VERVOLGONDERZOEK OP EIGEN KRACHT

ONDERZOEKSOPZET VERVOLGONDERZOEK OP EIGEN KRACHT Vervolgonderzoek Op eigen kracht over de voorwaarden voor een doeltreffend en doelmatig functioneren van Sociale Wijkzorgteams Januari 2016 1 AANLEIDING Op 16 oktober 2015 publiceerde de Rekenkamer Den

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie ACHTERGRONDINFORMATIE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR 15 MEI 2008 1. Inleiding

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Stichting CJG Rijnmond Organisatie voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning. 23 maart 2011 Joy Ek en Els van t Klooster

Stichting CJG Rijnmond Organisatie voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning. 23 maart 2011 Joy Ek en Els van t Klooster Stichting CJG Rijnmond Organisatie voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning 23 maart 2011 Joy Ek en Els van t Klooster Functies Centrum voor Jeugd en Gezin Gemeentelijke taken en functies vanuit

Nadere informatie

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid Plan van aanpak quick scan Juni 2014 Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. M.S. (Marsha) de Vries (hoofdonderzoeker, secretaris) dr. R.J. (Rick) Anderson

Nadere informatie

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving Aanpak: GRIP-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg.

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg. Onderwerp Decentralisatie Jeugdzorg Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg. Inleiding Gemeenten worden verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

Raadsvergadering 27 februari en 6 maart 2014 Datum

Raadsvergadering 27 februari en 6 maart 2014 Datum Jeugd, Zorg & Welzijn Raadsvoorstel Voorstel nr Raadsvergadering 27 februari en 6 maart 2014 Datum 9-01-2014 Onderwerp Vaststelling nota Jeugd, onze zorg Portefeuille P. Blokhuis Aan de gemeenteraad Voorstel

Nadere informatie

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Armoedebeleid. April 2015. Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Opsterland

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Armoedebeleid. April 2015. Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Opsterland Onderzoeksplan Armoedebeleid April 2015 Colofon De rekenkamercommissies van Ooststellingwerf en Opsterland bestaan uit drie externe leden. De rekenkamercommissie van Weststellingwerf bestaat uit drie externe

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Met de jeugd centraal, Berkelland vitaal

Met de jeugd centraal, Berkelland vitaal Met de jeugd centraal, Berkelland vitaal Stand van zaken in de gemeente Berkelland Invoering van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Berkelland jul 2012 def.versie 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk!

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk! Decentralisatie Jeugdzorg Van transitie naar transformatie Samen maken we het mogelijk! 13 oktober 2011 Drentse pilot jeugd Waar gaat het om? Opvoed- en opgroeiondersteuning Jeugdgezondheidszorg Opvoed-

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Aanpak: Sociale wijkteams Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin met chronische

Nadere informatie

Middelburg, 7 juli 2011

Middelburg, 7 juli 2011 AAN Het college van B&W van de gemeente Middelburg d.t.v. de raadsgriffier Postbus 6000 4330 LA Middelburg. Onderwerp: Wederhoor m.b.t. quick-scan onderzoek naar de WMO Geacht College, Middelburg, 7 juli

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 december 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 december 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten Stelselherziening Jeugdzorg Standpunten van het Platform Middelgrote Gemeenten 12 april 2011 I. Aanleiding Een belangrijk onderdeel van het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten is de stelselherziening

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/SI/MM Projectplan Centrum voor jeugd en gezin 1- Notagegevens Notanummer 2007.27935 Datum 15-10-2007 Portefeuillehouder Weth. Adema

Nadere informatie

Verwijsindex risicojongeren

Verwijsindex risicojongeren Verwijsindex risicojongeren Bijeenkomst Kenniskring JGZ 29 maart 2010 Utrecht Inhoud presentatie Achtergrond Samenhang met andere trajecten Rolverdeling actoren Wetsvoorstel Stand van zaken Programma Jeugd

Nadere informatie

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota 2 Samenvatting van de concept kadernota - Heel het Kind Heel het Kind Op 18 februari 2014 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet aangenomen. Daarmee

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Onderwerpen. Jeugdzorg Noordoost Brabant

Onderwerpen. Jeugdzorg Noordoost Brabant Onderwerpen Jeugdzorg Noordoost Brabant Verandering in de jeugdzorg Inhoudelijke opgave centraal Wat komt er op gemeente af Regionale samenwerking Provinciaal beleid Rijksbeleid Invoeringskosten Voor u

Nadere informatie

Transitie jeugdzorg. Ab Czech. programmamanager gemeente Eindhoven. januari 2013

Transitie jeugdzorg. Ab Czech. programmamanager gemeente Eindhoven. januari 2013 Transitie jeugdzorg Ab Czech programmamanager gemeente Eindhoven januari 2013 1. Samenhangende maatregelen Decentralisatie jeugdzorg Decentralisatie participatie Decentralisatie AWBZ begeleiding Passend

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt: Raadsstuk Onderwerp: Wmo voorzieningen: de kanteling van een aanbod- naar een vraaggerichte organisatie. Rapport van het RKC-onderzoek naar de Wmo voorzieningen van de gemeente Haarlem. Reg.nummer: 2013/426163

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie

Raadsvoorstel. Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp Kadernotitie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan 0957 19 oktober 2009 Maatschappelijke participatie Centrum Jeugd en Gezin Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Evaluatie naar de besluitvorming en uitvoering van de jeugdhulp...2 3. Overige onderzoeken in 2017...5 4. Begroting 2017...5 1 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Digitale JGZ dossiers

Digitale JGZ dossiers Digitale JGZ dossiers Stand van Zaken en Toekomst Kenniskring Jeugdgezondheidszorg (26.05.2008) Evert Obdeijn Regiobegeleider VNG www.vng-digitaaljgz.nl Agenda Uitgangssituatie Regierol gemeente Implementatieproject

Nadere informatie

Startnotitie voorbereiding beleidskader voor het Centrum Jeugd en Gezin Doetinchem

Startnotitie voorbereiding beleidskader voor het Centrum Jeugd en Gezin Doetinchem Startnotitie voorbereiding beleidskader voor het Centrum Jeugd en Gezin Doetinchem Aanleiding Hoewel het met de meeste kinderen, jongeren en gezinnen in Nederland over het algemeen goed gaat en er goede

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

opzet quick scan financiële risico s decentralisatie jeugdzorg

opzet quick scan financiële risico s decentralisatie jeugdzorg opzet quick scan financiële risico s decentralisatie jeugdzorg 1 inleiding aanleiding voor de quick scan In het regeerakkoord heeft het kabinet aangekondigd dat de jeugdzorg wordt gedecentraliseerd naar

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving Aanpak: Bijzondere doelgroepen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau

Nadere informatie

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten juli 2012 1 inleiding 1-1 aanleiding De rekenkamer voert onderzoeken uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord 2012-2015 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van ondertekening van het convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel SP Leeuwarden. De Jeugdzorg wordt beter. Maart 2011. Uitgangspunten en voorbereidingen op de overheveling van verantwoordelijkheid

Initiatiefvoorstel SP Leeuwarden. De Jeugdzorg wordt beter. Maart 2011. Uitgangspunten en voorbereidingen op de overheveling van verantwoordelijkheid Initiatiefvoorstel SP Leeuwarden De Jeugdzorg wordt beter Uitgangspunten en voorbereidingen op de overheveling van verantwoordelijkheid Maart 2011 2 Aanleiding De door de centrale overheid voorgenomen

Nadere informatie

rekenkamer Centrale onderzoeksvraag Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland 19 mei /GM/067

rekenkamer Centrale onderzoeksvraag Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland 19 mei /GM/067 rekenkamer Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland Datum Bijlage Uw kenmerk Ons kenmerk 19 mei 2011 201 1/GM/067 Onderwerp Aankondiging onderzoek (On)verantwoord wachten op jeugdzorg Geachte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 942 Rapporten van de Algemene Rekenkamer bij de jaarverslagen 2013 en bij de Nationale verklaring 2014 Nr. 12 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Nadere informatie

Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland?

Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland? Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland? overheden Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland? overheden zorginstellingen

Nadere informatie

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek Betreft Vergaderdatum hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek 25-februari-2014 Gemeenteblad 2014 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. De hoofdlijnennotitie

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visie op decentralisatie Jeugdzorg. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie. Vaststellen Perspectief op zorg voor jeugd Oostzaan

Raadsvoorstel. Visie op decentralisatie Jeugdzorg. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie. Vaststellen Perspectief op zorg voor jeugd Oostzaan Titel Nummer 12/11 Visie op decentralisatie Jeugdzorg Datum 5 maart 2012 Programma Maatschappelijke participatie Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Rekenkamer. Súdwest-Fryslân. Plan van aanpak Jeugdzorg

Rekenkamer. Súdwest-Fryslân. Plan van aanpak Jeugdzorg Rekenkamer Súdwest-Fryslân Plan van aanpak Jeugdzorg Januari 2014 Rekenkamer Súdwest-Fryslân Plan van aanpak Jeugdzorg Januari 2014 Rekenkamer Súdwest-Fryslân drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr.

Nadere informatie

2D I! , Algemene Rekenkamer. van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport BEZORGEN. De Voorzitter van de Tweede Kamer der

2D I! , Algemene Rekenkamer. van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport BEZORGEN. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Binnenhof 4 513 AA Den Haag Staten-Generaal De Voorzitter van de Tweede Kamer der BEZORGEN Lange Voorhout 8 Postbus 0015 500 EA Den Haag T 070 344344 F 070 344130 E voorlichting rekenkamer.nl w www.rekenkamer.ni

Nadere informatie

Convenant Balie Gezondheidscentrum Krimpen aan den IJssel Convenant Balie Gezondheidscentrum Krimpen aan den IJssel

Convenant Balie Gezondheidscentrum Krimpen aan den IJssel Convenant Balie Gezondheidscentrum Krimpen aan den IJssel Convenant Balie Gezondheidscentrum Krimpen aan den IJssel 1 Partijen 1. Gemeente Krimpen aan de IJssel A. Hofstra, Wethouder. De gemeente is regisseur en subsidient van de partijen die deelnemen in de

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Pilot ITJ Eindhoven

Achtergrondinformatie Pilot ITJ Eindhoven Bijlage Conclusies en aandachtspunten van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) naar aanleiding van de zelfevaluatie door de gemeente van het actieplan Versterking Ketenregie SPILcentra Eindhoven (29 april

Nadere informatie