RKC/MtH/ Maarten ter Hoeve Evaluatie rekenkamercommissie Oss 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RKC/MtH/ Maarten ter Hoeve Evaluatie rekenkamercommissie Oss 1"

Transcriptie

1 Aan de leden van de gemeenteraad van Oss Rekenkamercommissie Raadhuislaan 2, Oss Postbus BA Oss Datum Behandeld door Doorkiesnummer RKC/MtH/204-4 Maarten ter Hoeve Onderwerp Uw kenmerk bijlagen Evaluatie rekenkamercommissie Oss Geachte leden van de raad, De "Verordening rekenkamercommissie gemeente Oss 200" stelt dat de rekenkamercommissie zichzelf minimaal een half jaar voor het verstrijken van de benoemingstermijn evalueert. We hebben zodoende een zelfevaluatie uitgevoerd, waarin we terugkijken op de huidige rekenkamerperiode vanaf juli 200 tot en met heden. Hoewel een zelfevaluatie waardevol is, is een evaluatie door een externe partij per definitie onafhankelijker. Voor de rekenkamercommissie Oss is dat in 2009 voor het laatst gebeurd. Om nu toch een breder blikveld te krijgen dan alleen een zelfevaluatie, hebben we een enquête over het functioneren van de rekenkamercommissie verspreid onder de gemeenteraad, de griffie, het college van B&W en betrokkenen binnen de ambtelijke organisatie. Middels deze brief doen wij u verslag van onze zelfevaluatie. Achtereenvolgens komen aan de orde: de samenstelling en het functioneren van de rekenkamercommissie, de hoogte van het budget en van de vergoedingen, het onderzoeksproces, de onderzoeksproductie en als laatste de communicatie met de gemeenteraad. We sluiten af met enkele aandachtspunten voor de besluitvorming in de gemeenteraad over de toekomst van de rekenkamercommissie. In de bijlage staan de uitkomsten van de enquêtes.. Samenstelling en functioneren rekenkamercommissie De rekenkamercommissie Oss heeft drie externe leden. Op dit moment zijn dat Theo van Mullekom (voorzitter, benoemd op juli 200), Ger Müskens (lid, benoemd op juli 200) en Frank Bongers (lid, benoemd op 29 maart 202). De benoeming van deze leden liep tot en met 30 juni 204. Met Verordening rekenkamercommissie gemeente Oss 200, artikel 2.

2 2 RKC/MtH/204-4 het oog op de verkiezingen en de gemeentelijke herindeling per januari 205, heeft de gemeenteraad de benoemingstermijn verlengd met een jaar. Tussentijds is Angelique Hubens afgetreden (lid van juli 200 tot juli 20). De rekenkamercommissie wordt in haar werkzaamheden ondersteund door een vaste secretaris/onderzoeker. Tot januari 203 was dat Monica Vegter. Daarna zijn deze werkzaamheden overgenomen door Maarten ter Hoeve. De samenstelling was in deze rekenkamertermijn voor het eerst volledig extern. Dit hebben we als positief ervaren. Een externe rekenkamercommissie is in de basis onafhankelijker dan een gemengde of interne commissie (ook met raadsleden, respectievelijk uitsluitend met raadsleden). Bij onze activiteiten hebben we in onze beleving steeds oog gehad voor de politieke context, maar we hebben ons daardoor niet laten sturen. Dat zou ook niet passend zijn voor een rekenkamercommissie. Wel concluderen we dat de huidige rekenkamercommissie op grotere afstand staat van de gemeenteraad, wat om een inspanning vraagt om voeling te houden met wat er speelt in de gemeente(-raad). We ervaren de huidige bezetting als goed. Er is gemeenschappelijkheid in de visie op het instrument rekenkamercommissie en op hoe we onze rol dienen in te vullen, wat de effectiviteit van het handelen vergroot. Bovendien zijn de externe leden complementair; zowel qua ervaring, als in expertises. De samenwerking tussen de leden verloopt constructief en gemaakte afspraken worden goed opgevolgd. Vraagstukken die de rekenkamercommissie betreffen, worden in alle openheid besproken en de commissie zoekt altijd naar consensus. de afgelopen jaren dan ook een evenwichtige commissie gebleken, zo is onze beleving. De rekenkamercommissie heeft in de huidige periode tussen de 8 en 0 keer per jaar vergaderd. Deze frequentie is goed. Naast de reguliere overleggen worden veel zaken via de adequaat en snel afgehandeld. De werklast verbonden aan de rekenkamercommissie hebben de leden als goed werkbaar ervaren. De rekenkamercommissie constateert daarbij dat het belangrijk is om een vaste secretaris/onderzoeker te hebben. Het neemt veel werklast weg bij de rekenkamerleden, zorgt daarmee voor continuïteit en het geeft de rekenkamercommissie een vast aanspreekpunt in het gemeentehuis. 2. Hoogte budget Elk jaar heeft de rekenkamercommissie in haar jaarverslag een financiële verantwoording opgenomen. Op basis van deze jaarcijfers concluderen we dat het toegewezen budget nooit is overschreden en dat het budget voor het overgrote deel is aangewend voor het feitelijk doen van onderzoek. 2 Wel constateren we dat het budget de afgelopen jaren steeds verder is teruggelopen. In 205 zal het budget nog verder teruglopen naar Deze verlaging zal duidelijk zichtbaar gaan worden. Met dit budget wordt maximaal één onderzoek per jaar haalbaar. 2 3 Voor details: zie jaarverslagen rekenkamercommissie Oss 200 t/m 203. Programmabegroting gemeente Oss , p. 4.

3 3 RKC/MtH/ Hoogte vergoeding voorzitter en leden Krachtens de Verordening krijgen de voorzitter en de leden een vergadervergoeding van 50 en een uurvergoeding van 50 voor onderzoekswerkzaamheden. De hoogte van deze vergoedingen is aan de gemeenteraad. De vergoedingen zijn sinds de start van de rekenkamercommissie Oss in 2004 niet geïndexeerd. 4. Onderzoeksproces We hebben de gemeenteraad de afgelopen jaren steeds betrokken bij de onderwerpkeuze en het formuleren van onderzoeksvragen. We hebben enkele keren fracties bezocht, maar de betrokkenheid verliep meestal via de . Hiermee wisten we alle fracties te bereiken, maar we ervaren e- mail toch als een minder rijk communicatiemiddel dan een gesprek met (een vertegenwoordiging van) de fracties. Het accent in de communicatie lag veelal op het onderzoeksonderwerp. De onderzoeken zijn uitgevoerd door externe onderzoeksbureaus 4, maar steeds in nauwe samenwerking met de rekenkamercommissie. Deze nauwe samenwerking heeft ervoor gezorgd dat eventuele knelpunten tijdens het onderzoek snel besproken zijn en pragmatisch zijn opgelost. De rekenkamercommissie werkt met een vaste secretaris/onderzoeker, wat de lijnen met de externe onderzoekers kort houdt. De relatie met de ambtelijke organisatie ervaren we als constructief. De communicatie verloopt prettig en de medewerking aan onze onderzoeken is doorgaans goed. Hetzelfde geldt voor de relatie met de griffie. Ook hier zijn de lijnen kort; niet in de laatste plaats doordat de secretaris/onderzoeker van de rekenkamercommissie op de griffie terecht kan voor een werkplek. Ook de relatie met het college van B&W ervaren wij als goed. Een aandachtspunt voor de rekenkamercommissie is de lange doorlooptijd van onderzoeken. We stellen kwaliteit echter boven snelheid en die keuze leidt soms tot vertraging. De fase waar in de ogen van de rekenkamercommissie winst is te behalen, is die van conclusies en aanbevelingen. Het vertalen van conclusies naar sprekende en goed toepasbare aanbevelingen blijft een uitdaging. Doorgaans vinden de aanbevelingen die door de gemeenteraad worden overgenomen wel hun weg in de ambtelijke organisatie, maar we hebben de indruk dat we de aanbevelingen nog beter kunnen laten aansluiten op de controlerende en kaderstellende rol van de gemeenteraad. Enkele keren hebben we samenwerking gezocht met andere rekenkamercommissies in Noord- Brabant. Deze regionale initiatieven leverden goede overleggen op, maar het heeft vooralsnog niet geleid tot gezamenlijke onderzoeken. 4 Uitgezonderd het onderzoek naar de programmabegroting, dat we in eigen beheer hebben gedaan.

4 4 RKC/MtH/ Onderzoeksproductie In de periode van 200 tot en met 204 hebben we de volgende onderzoeken opgeleverd: onderzoek programmabegroting (juni 20); onderzoek Wmo (oktober 20); onderzoek stadscentrum (september 202); onderzoek onderwijshuisvesting (augustus 203); onderzoek grondbeleid (december 203); onderzoek voorzieningen in kernen en wijken (oktober 204); evaluatie rekenkamercommissie (december 204). In de huidige zittingstermijn (tot en met 30 juni 205) wordt nog een onderzoek naar het gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid opgeleverd. In de huidige termijn zijn er jaarlijks één of twee onderzoeken opgeleverd, wat reëel is gegeven het budget. tevreden over de productie en kwaliteit van de rapporten, al had de productie volgens ons meer divers kunnen zijn. Dit geldt vooral voor de onderzoeksvorm. Naast de meer reguliere onderzoeksrapporten zoals we die de afgelopen jaren hebben opgeleverd, denken we bijvoorbeeld ook aan kortlopende onderzoeken of verkenningen, andersoortige methoden van onderzoek of andersoortige presentaties van bevindingen (bijvoorbeeld het werken met factsheets). 6. Communicatie met de gemeenteraad Naast de opgeleverde onderzoeksrapporten heeft de rekenkamercommissie op diverse andere wijzen contact onderhouden met de gemeenteraad: de jaarlijkse onderzoeksprogramma's, de onderzoeksopzetten per onderzoek, jaarverslagen, de website van de rekenkamercommissie ( diverse bezoeken aan gemeenteraadsfracties, bezoek fractievoorzittersoverleg, informatiemarkt nieuwe gemeenteraad, podiumbijeenkomsten (Wmo-onderzoek). De rekenkamercommissie constateert daarmee dat de informatiestroom naar de gemeenteraad conform de verordening is geweest. De rekenkamercommissie zoekt tegelijkertijd naar nieuwe of andere vormen van communicatie, om de gemeenteraad en de buitenwereld (inwoners, maatschappelijke organisaties, verenigingen, bedrijven) nog beter te bereiken. 7. Aandachtspunten voor de nieuwe rekenkamerperiode De benoemingstermijn van de zittende leden loopt af op juli 205. De rekenkamercommissie wil vanuit de ervaringen van de afgelopen vier jaar, zoals bovenstaand beschreven, de gemeenteraad de volgende aandachtspunten meegeven bij de afwegingen over de vorm en samenstelling van de nieuwe rekenkamercommissie: Behoud het model van een externe rekenkamercommissie. Een externe rekenkamercommissie is in onze ogen eerst en vooral onafhankelijker dan een gemengde of interne commissie.

5 5 RKC/MtH/204-4 Daarnaast is een externe rekenkamercommissie kleiner, compacter en slagvaardiger dan andere modellen. Zorg voor een evenwichtige samenstelling van de rekenkamercommissie. Het is belangrijk dat de leden van de rekenkamercommissie complementair zijn qua kennis en expertises en dat er tussen de leden gemeenschappelijkheid is wat betreft een rekenkamercommissie en het functioneren ervan. Zorg dat de rekenkamercommissie minimaal twee keer per jaar, bij voorkeur face-to-face, contact heeft met de gemeenteraad(-sleden). Natuurlijke momenten zijn dan om in september/oktober een bezoek te brengen aan de fractievergaderingen om te spreken over het onderzoeksprogramma voor het jaar erop en om in het voorjaar aan te schuiven bij het fractievoorzittersoverleg om in die bredere setting van gedachten te wisselen over het instrument rekenkamercommissie en de lopende onderzoeksactiviteiten. Behoud vooralsnog een lokale rekenkamercommissie specifiek voor de gemeente Oss. Desgewenst kunnen de komende jaren mogelijkheden voor regionale samenwerking of zelfs een regionale rekenkamer worden verkend. Dat vergroot de slagkracht van de rekenkamercommissie. Tegelijkertijd kan het dan lastiger worden om het Osse geluid door te laten klinken. Stel een budget vast dat past bij het door de gemeenteraad gewenste ambitieniveau voor de rekenkamercommissie als instrument voor de raad. Met vriendelijke groet, Mede namens de rekenkamercommissieleden Frank Bongers en Ger Müskens, Theo van Mullekom Maarten ter Hoeve (Voorzitter rekenkamercommissie Oss) (Secretaris/onderzoeker rekenkamercommissie Oss ) Bijlage: Resultaten enquête onder raadsleden, college van B&W en ambtelijke organisatie

6 6 RKC/MtH/204-4 Bijlage: Enquêteresultaten De rekenkamercommissie heeft naast een zelfevaluatie de mening van andere betrokkenen gepeild middels een webenquête. Hieronder treft u de uitkomsten van deze enquête aan. De rekenkamercommissie presenteert deze uitkomsten in zogeheten rechte tellingen, omdat het niet aan de rekenkamercommissie zelf is om er conclusies aan te verbinden. Er zijn in oktober 204 drie verschillende enquêtes verspreid: raadsleden (gemeenteraad van januari 20 december 204): ingevuld door 2 raadsleden; college van B&W: ingevuld door 2 personen; Het Centraal Managementteam en per onderzoek (periode van ) de meest betrokken beleidsmedewerker(s): ingevuld door personen.

7 7 RKC/MtH/204-4 Enquêteresultaten gemeenteraad In hoeverre vindt u als raadslid de door de rekenkamercommissie gekozen onderzoeksonderwerpen relevant? Relevant Niet relevant Geen antwoord Totaal Onderzoek programmabegroting (juni 20) Onderzoek Wmo (oktober 20) 0 2 Onderzoek stadscentrum (september 202) Onderzoek onderwijshuisvesting (augustus 203) 0 2 Onderzoek grondbeleid (december 203) 0 2 Onderzoek voorzieningen in kernen en wijken (oktober 204) 0 2 In welke mate bent u als raadslid betrokken bij de keuze van onderzoeksonderwerpen van de rekenkamercommissie? Veel 0 Voldoende 5 Weinig 6 Onvoldoende Geen antwoord 0 Totaal 2 In hoeverre heeft u als raadslid de mogelijkheid om input te geven bij de formulering van onderzoeksvragen van de rekenkamercommissie? Veel 0 Voldoende 4 Weinig 8 Onvoldoende 0 Geen antwoord 0 Totaal 2

8 8 RKC/MtH/204-4 In welke mate heeft u als raadslid daadwerkelijk input gegeven aan de rekenkamercommissie bij de formulering van onderzoeksvragen? Veel 2 Weinig 8 Niet 2 Geen antwoord 0 Totaal 2 In hoeverre bent u het eens met de onderstaande stellingen over de onderzoeksrapporten van de rekenkamercommissie? eens Eens Neutraal Oneens oneens Geen antwoord Totaal De onderzoeksvragen zijn duidelijk geformuleerd De aanpak van het onderzoek is goed beschreven hebben een heldere structuur zijn goed leesbaar hebben duidelijke conclusies hebben relevante conclusies hebben duidelijke aanbevelingen hebben relevante aanbevelingen De aanbevelingen zijn uitvoerbaar

9 9 RKC/MtH/204-4 Welke percentage van de door de gemeenteraad overgenomen aanbevelingen uit rekenkamerrapporten wordt voor uw gevoel in de praktijk doorgevoerd door het college van B&W? 0-20% % % 6-80% % Geen zicht op 5 Geen antwoord 0 Totaal 2 De rekenkamercommissie communiceert via verschillende kanalen. In hoeverre benut de rekenkamercommissie naar uw mening de onderstaande kanalen? Goed Voldoende Matig Slecht Geen antwoord Totaal De jaarlijkse onderzoeksprogramma's De onderzoeksopzetten per onderzoek De mate waarin u als raadslid betrokken wordt tijdens de uitvoering van het onderzoek (interview/groepsgesprek) De informatie van de rekenkamercommissie tijdens de uitvoering van een onderzoek De verspreiding van onderzoeksrapporten De presentatie/toelichting van onderzoeksrapporten voor de gemeenteraad Jaarverslagen De website van de rekenkamercommissie ( De rekenkamercommissie publiceert per jaar of 2 onderzoeken. Vindt u dit aantal: Te veel 0 Goed Te weinig Geen antwoord 0 Totaal 2 Wat vindt

10 0 RKC/MtH/204-4 u van de positie van rekenkamercommissie ten opzichte van bestuur en organisatie? Kunt u de volgende zaken beoordelen: eens Eens Neutraal Oneens oneens Geen antwoord Totaal onafhankelijk van de gemeenteraad onafhankelijk van het college van B&W onafhankelijk van de ambtelijke organisatie zichtbaar In welke mate heeft de rekenkamercommissie voldaan aan de opdracht in de verordening (artikel 2, lid 2)? Goed Voldoende 7 Matig 2 Slecht 0 Geen antwoord 2 Totaal 2 In hoeverre bent u het eens met de stelling: het werk van de rekenkamercommissie leidt tot een verbetering van de werking van de gemeente Oss. eens 0 Eens 7 Neutraal 4 Oneens 0 oneens 0 Geen antwoord Totaal 2

11 RKC/MtH/204-4 In hoeverre bent u het eens met de stelling: de bijdrage van de rekenkamercommissie aan de controlerende functie van de gemeenteraad is voldoende onderscheidend van andere bijdragen (bijvoorbeeld die van de accountant). eens 2 Eens 6 Neutraal 2 Oneens oneens 0 Geen antwoord Totaal 2 In hoeverre bent u tevreden over de samenstelling van de rekenkamercommissie met een externe voorzitter en twee externe leden? Zeer tevreden 3 Tevreden 7 Neutraal Ontevreden 0 Zeer ontevreden 0 Geen antwoord Totaal 2 Wat is het eerste dat bij u opkomt bij de vraag wat er zeker behouden dient te blijven voor de rekenkamercommissie in de volgende termijn vanaf juli 205?? Actualiteit moet aangescherpt worden Budget en opdracht De huidige samenstelling en werkwijze dienen behouden te blijven De onafhankelijkheid door deze samenstelling van de leden De toegevoegde waarde van a 2 onderzoeken per jaar Een onafhankelijke commissie die de gemeenteraad versterkt door onderzoek te doen over actuele thema's Geen idee Het onafhankelijke instrument van de raad Nut en noodzaak wat mij betreft twijfelgeval Onafhankelijkheid

12 2 RKC/MtH/204-4 Voldoende ruimte en financiën om onderzoek te doen Totaal 2 Wat is het eerste dat bij u opkomt bij de vraag wat er anders zou moeten ten aanzien van de rekenkamercommissie in de volgende termijn vanaf juli 205?? Actualiteit met reflectie op de toekomst; toegevoegde waarde van een onderzoek moet beter in beeld gebracht worden Geen idee Geen verandering Geen veranderingen Gemeenteraad actiever informeren Meer interactie met de raad bij het onderzoek Meer onderzoeken en zicht op de aanbevelingen dat ze overgenomen worden Meer vooraf praten over de inhoudelijke onderwerpen en de urgentie daarvan Niets Niet van toepassing Veel meer gericht op advisering ter ondersteuning van controlerende taak gemeenteraad Totaal 2

13 3 RKC/MtH/204-4 Enquêteresultaten college van B&W Bij hoeveel onderzoeken van de rekenkamercommissie Oss bent u in de huidige zittingstermijn ( juli 200 juli 205) betrokken geweest? 3 Totaal 2 In hoeverre bent u het eens met de onderstaande stellingen over de onderzoeksrapporten van de rekenkamercommissie? eens Eens Neutraal Oneens oneens Geen antwoord Totaal De onderzoeksvragen zijn duidelijk geformuleerd De aanpak van het onderzoek is goed beschreven hebben een heldere structuur zijn goed leesbaar hebben duidelijke conclusies hebben relevante conclusies hebben duidelijke aanbevelingen hebben relevante aanbevelingen De aanbevelingen zijn uitvoerbaar

14 4 RKC/MtH/204-4 Welke percentage van de door de gemeenteraad overgenomen aanbevelingen uit rekenkamerrapporten wordt voor uw gevoel in de praktijk doorgevoerd door het college van B&W? 0-20% % % % % 0 Geen zicht op 0 Geen antwoord 2 Totaal 2 De rekenkamercommissie publiceert per jaar of 2 onderzoeken. Vindt u dit aantal: Te veel Goed Te weinig 0 Geen antwoord 0 Totaal 2 Wat vindt u van de positie van rekenkamercommissie ten opzichte van bestuur en organisatie? eens Eens Neutraal Oneens oneens Geen antwoord Totaal onafhankelijk van de gemeenteraad onafhankelijk van het college van B&W onafhankelijk van de ambtelijke organisatie zichtbaar

15 5 RKC/MtH/204-4 In hoeverre bent u het eens met de stelling: de bijdrage van de rekenkamercommissie aan de controlerende functie van de gemeenteraad is voldoende onderscheidend van andere bijdragen (bijvoorbeeld die van de accountant). eens 0 Eens 0 Neutraal Oneens oneens 0 Geen antwoord 0 Totaal 2 Wat is het eerste dat bij u opkomt bij de vraag wat er zeker behouden dient te blijven voor de rekenkamercommissie in de volgende termijn vanaf juli 205? Communicatie Dat is aan de Raad Totaal 2 Wat is het eerste dat bij u opkomt bij de vraag wat er anders zou moeten ten aanzien van de rekenkamercommissie in de volgende termijn vanaf juli 205? Communicatie De rekenkamer baseert zich nog te veel op Meten is Weten en een top down verantwoordelijkheid voor de uitvoering. De samenleving is complex en de uitkomsten van interventies zijn steeds minder voorspelbaar. Dit vraagt een andere onderzoeksmethodiek. Totaal 2

16 6 RKC/MtH/204-4 Enquêteresultaten ambtelijke organisatie Bij hoeveel onderzoeken van de rekenkamercommissie Oss bent u in de huidige zittingstermijn ( juli 200 juli 205) betrokken geweest? Totaal In hoeverre bent u het eens met de onderstaande stellingen over de onderzoeksrapporten van de rekenkamercommissie? eens Eens Neutraal Oneens oneens Geen antwoord Totaal De onderzoeksvragen zijn duidelijk geformuleerd De aanpak van het onderzoek is goed beschreven hebben een heldere structuur zijn goed leesbaar hebben duidelijke conclusies hebben relevante conclusies hebben duidelijke aanbevelingen hebben relevante aanbevelingen De aanbevelingen zijn uitvoerbaar

17 7 RKC/MtH/204-4 Hoe verwerkt de rekenkamercommissie naar uw mening het ambtelijk wederhoor? Goed 6 Voldoende 3 Matig 2 Slecht 0 Geen antwoord 0 Totaal Welk percentage van de door de gemeenteraad overgenomen aanbevelingen uit rekenkamerrapporten wordt voor uw gevoel in de praktijk doorgevoerd door het college van B&W? 0-20% % 4-60% % 8-00% 0 Geen zicht op 3 Geen antwoord Totaal De rekenkamercommissie publiceert per jaar of 2 onderzoeken. Vindt u dit aantal: Te veel Goed 5 Te weinig Geen antwoord 4 Totaal

18 8 RKC/MtH/204-4 Wat vindt u van de positie van rekenkamercommissie ten opzichte van bestuur en organisatie? eens Eens Neutraal Oneens oneens Geen antwoord Totaal onafhankelijk van de gemeenteraad onafhankelijk van het college van B&W onafhankelijk van de ambtelijke organisatie zichtbaar De onderzoeken van de rekenkamercommissie hebben een toegevoegde waarde voor de gemeentelijke organisatie. eens 0 Eens 3 Neutraal 5 Oneens 2 oneens Geen antwoord 0 Totaal In hoeverre bent u het eens met de stelling: Het werk van de rekenkamercommissie leidt tot een verbetering van de werking van de gemeente Oss. eens 0 Eens 0 Neutraal 7 Oneens 2 oneens Geen antwoord Totaal

19 9 RKC/MtH/204-4 In hoeverre bent u het eens met de stelling: de bijdrage van de rekenkamercommissie aan de controlerende functie van de gemeenteraad is voldoende onderscheidend van andere bijdragen (bijvoorbeeld die van de accountant). eens 0 Eens 6 Neutraal 3 Oneens oneens 0 Geen antwoord Totaal Wat is het eerste dat bij u opkomt bij de vraag wat er zeker behouden dient te blijven voor de rekenkamercommissie in de volgende termijn vanaf juli 205? De functie an sich zeker behouden; meer regionaal organiseren zodat je beter kunt vergelijken; meer toespitsen op echte vragen, waar raad en organisatie mee worstelen. De functie is belangrijk. Ik zou nadrukkelijk zoeken naar innovatie in de instrumenten die je als rekenkamercommissie gebruikt. Dialoog, de manier waarop de gesprekken werden gevoerd: geïnteresseerd. Een rekenkamer die faciliteert en de krachten van raad, college en ambtenaren versterkt, in plaats van een rekenkamer die controleert op basis van de klassieke rolverdeling. Meer de vraag achter de vraag ophalen, meer open blik. Geen mening Niet van toepassing Onafhankelijk positie en positief kritisch tegendenken Onafhankelijke positie, en transparantie in onderzoeksmethode Relevant onafhankelijk onderzoek verrichten en dat de gedragen aanbevelingen daadwerkelijk in de praktijk worden gerealiseerd. Zie eerdere antwoorden Totaal

20 20 RKC/MtH/204-4 Wat is het eerste dat bij u opkomt bij de vraag wat er anders zou moeten ten aanzien van de rekenkamercommissie in de volgende termijn vanaf juli 205? Geen antwoord Bepalen van relevantie van de onderzoeken en de invalshoeken Follow up van aanbevelingen; wat is er met de aanbevelingen gedaan Geen mening Meer instrumentarium ontwikkelen en gebruiken, naast onderzoek. Ook brieven, ook bijvoorbeeld lexicon voor raadsleden, et cetera. Meer diepgang en concrete onderzoeken waar ambtelijke organisatie ook echt iets aan heeft. Meer samen de praktijk in gaan, op zoek naar de maatschappelijke effecten Meer zichtbaarheid en laten zien wat toegevoegde waarde is, ook voor mensen die niet direct betrokken zijn bij de onderzoeken Nog betere antenne voor relevante onderwerpen Zie eerdere antwoord Zie eerdere antwoorden Zie vorige Totaal

Jaarplan periode januari juni

Jaarplan periode januari juni Jaarplan 2016 periode januari juni 1 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. onderzoeksopzet grondbeleid

Rekenkamercommissie. onderzoeksopzet grondbeleid Rekenkamercommissie onderzoeksopzet grondbeleid Colofon De rekenkamercommissie Oss is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat uit drie externe leden. De rekenkamercommissie Oss wordt

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af.

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. jaar verslag 17 Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. In dit jaarverslag gaan wij in op: de samenstelling van de rekenkamercommissie, onze werkwijze, het onderzoek

Nadere informatie

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Onderstaand een kort overzicht van de belangrijkste conclusies die zijn te trekken uit de evaluatie van de Rekenkamercommissie. Daarbij is in eerste instantie

Nadere informatie

Bijgaand treft u het jaarverslag 2018 aan van de rekenkamercommissie gemeente Coevorden.

Bijgaand treft u het jaarverslag 2018 aan van de rekenkamercommissie gemeente Coevorden. Postadres: Postbus 2 7740 AA Coevorden Telefoon 14 0524 Fax 0524-598555 rekenkamer@coevorden.nl www.coevorden.nl/rekenkamer Bezoekadres: Kasteel 1 7741GC Coevorden Aan de raad van de Gemeente Coevorden

Nadere informatie

Succesfactoren voor doorwerking: Het gaat om het spel

Succesfactoren voor doorwerking: Het gaat om het spel Succesfactoren voor doorwerking: Het gaat om het spel Inzichten uit de landelijke evaluatie Congres Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest 9 maart 2012 Opbouw presentatie Doel- en vraagstelling

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2005 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamercommissie Deventer. In dit verslag leggen wij verantwoording af over onze werkzaamheden en activiteiten

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Missie...2 3. Onderzoeksthema s...2 4. en een doorkijk naar 2017...3 a. Quick scan gemeentelijke sturing op de binnenstedelijke economie...3 b. Effecten

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma April 2005

Onderzoeksprogramma April 2005 Rekenkamercommissie gemeente s- Hertogenbosch Leden: Drs. I. Caminada (extern lid en voorzitter) Mevr. Ir. S. D. Duives-Cahuzak (raadslid) R. Verdam (extern lid) Mr. M.C.J.G. van Vugt (extern lid, plv.

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. Dit doen wij over de periode vanaf onze benoeming - 12 november 2015 - tot en met 31 december 2016. De vorige rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN gemeente Oldebroek JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissies Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten April 2016 2 Voorwoord Geachte gemeenteraadsleden

Nadere informatie

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rapportage Alphen-Chaam 02 juni 2009 R A P P O R T A G E E F F

Nadere informatie

EVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE NOORDENVELD

EVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE NOORDENVELD EVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE NOORDENVELD Verantwoording Dit evaluatieonderzoek is in september en oktober 2009 uitgevoerd door Anja van de Westelaken in opdracht van de rekenkamercommissie Noordenveld.

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag van de Rekenkamer Breda

Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag van de Rekenkamer Breda Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag 2017 van de Rekenkamer Breda Jan. 2018 Het Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag 2017 van de Rekenkamer Breda Inleiding Met ingang van 1 juli 2017 is een nieuw

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008 Maart 2009 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Verricht onderzoek in 2008 4-5 Paragraaf 1.1. Inleiding Paragraaf 1.2. Onderzoek Reserves en Voorzieningen

Nadere informatie

Middelburg, 7 juli 2011

Middelburg, 7 juli 2011 AAN Het college van B&W van de gemeente Middelburg d.t.v. de raadsgriffier Postbus 6000 4330 LA Middelburg. Onderwerp: Wederhoor m.b.t. quick-scan onderzoek naar de WMO Geacht College, Middelburg, 7 juli

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2013 datum mei 2014 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-052 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant

Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant Vastgesteld door de Rekenkamer West-Brabant in haar vergadering van 25 oktober 2010. Dit onderzoeksprotocol vloeit voort uit het Reglement van Orde, vastgesteld

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden Jaarplan 2015 1 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad. Sinds eind 2006

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2008 Gemeente Coevorden Rekenkamercommissie Postbus 2 7740 AA Coevorden T (0524) 598 598 E rekenkamer@coevorden.nl I www.coevorden.nl/rekenkamer Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen 23 januari 2013 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer M.A. de Doelder (lid)

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2016 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2017 Jaarverslag 2016 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht Wisseling van de wacht December 2017 Ik weet het nog als de dag van gisteren, mijn sollicitatiegesprek bij de Rekenkamercommissie Dongen. Het was al laat op de avond en toen ik binnenkwam zag ik een commissie

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk

Nieuwsbrief nr. 2 Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk Nieuwsbrief nr. 2 Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk Maart 2017 Met genoegen bieden wij u de tweede nieuwsbrief van de rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk aan. Middels deze nieuwsbrief willen we u

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamer Leeuwarden

Onderzoeksplan Rekenkamer Leeuwarden Onderzoeksplan 2018-2022 Rekenkamer Leeuwarden Colofon Samenstelling Rekenkamer Leeuwarden Dr. J.M. Roebroek (voorzitter) M.A. Hoekstra vacature mw. J.E. Rijpma (secretaris) Telefoon: 058-233 4022 E-mail:

Nadere informatie

De Rekenkamercommissie Hengelo bestaat uit 3 externe leden en 3 interne leden:

De Rekenkamercommissie Hengelo bestaat uit 3 externe leden en 3 interne leden: 0BOnderzoeksprogramma 2017 1BRekenkamercommissie Hengelo 2BSamenstelling De Rekenkamercommissie Hengelo bestaat uit 3 externe leden en 3 interne leden: Externe leden: De heer N.S. Groenendijk (voorzitter)

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum: 27 maart 2014 Onderwerp: Aanbieding jaarverslag 2013 Geachte raad, Hierbij bied ik u aan het jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie Wormerland. Het jaarverslag

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK Jaarverslag 2016 & Jaarplan 2017 Voorwoord Met veel genoegen bied ik u ons jaarverslag 2016 en ons jaarplan 2017 aan. In 2016 wilden we meer aandacht gaan besteden aan de

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie. Rekenkamercommissie

Jaarverslag Rekenkamercommissie. Rekenkamercommissie Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie Rekenkamercommissie Rekenkamercommissie Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie Oss Rekenkamercommissie Oss 12 februari 2008 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...3 2. Activiteiten

Nadere informatie

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau.

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau. 1 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Rapportage Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008 Alphen-Chaam 7 juli 2011 W E T E N W A A R O M A L P H E N - C H A A M 2 1 Inleiding De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2016

Onderzoeksprogramma 2016 Onderzoeksprogramma 2016 Mei 2016 1 Onderzoeksprogramma 2016 1. Inleiding In de verordening op de Rekenkamercommissie Overbetuwe is opgenomen dat de rekenkamercommissie jaarlijks een onderzoeksprogramma

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Interesse in geldbesteding gemeente

Interesse in geldbesteding gemeente Interesse in geldbesteding gemeente BEWONERSPANEL DORDRECHT Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De Rekenkamercommissie controleert o.a. of de gemeente haar geld goed besteedt. De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Evaluatie Rekenkamercommissie Bloemendaal Eindrapport 13 februari 2018 In opdracht van de Rekenkamercommissie Bloemendaal

Evaluatie Rekenkamercommissie Bloemendaal Eindrapport 13 februari 2018 In opdracht van de Rekenkamercommissie Bloemendaal Geerten Kruis Adviseur en Onderzoeker Molukkenstraat 86a 094 BS Amsterdam 065943793 contact@geertenkruis.nl Evaluatie Rekenkamercommissie Bloemendaal Eindrapport 3 februari 08 In opdracht van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL. September 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss 12 december 2008 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 3 3. DOELSTELLING

Nadere informatie

1. Onderwerp Nieuwe Verordening op de uitoefening van de rekenkamerfunctie gemeente Rijswijk 2018

1. Onderwerp Nieuwe Verordening op de uitoefening van de rekenkamerfunctie gemeente Rijswijk 2018 Raadsbesluit Datum besluit B&W Forumverg. d.d. 2 oktober 2018 Agendapunt nr. 8 initiatiefvoorstel leden Dolmans en Van Enk Redacteur A.J. Schipperheijn Doorkiesnummer (070) 326 18 02 Griffie Portefeuillehouder(s)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Heerenveen. Inhoudsopgave. 1. Inleiding Taken en doelstelling 1.2 Onderzoeksprotocol 1.

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Heerenveen. Inhoudsopgave. 1. Inleiding Taken en doelstelling 1.2 Onderzoeksprotocol 1. Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Heerenveen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Taken en doelstelling 1.2 Onderzoeksprotocol 1.3 Missie 2. Onderwerpselectie 2.1 Algemeen 2.2 Selectiecriteria 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Gemeente Tynaarlo REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2014

Rekenkamercommissie Gemeente Tynaarlo REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2014 Rekenkamercommissie Gemeente Tynaarlo REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2014 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag '' Rekenkamercommissie Tynaarlo 2014. Wij doen als rekenkamercommissie (RKT) onderzoek

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijke groet, Frank van den Broek, voorzitter Rekenkamercommissie. Maart 2012

Voorwoord. Met vriendelijke groet, Frank van den Broek, voorzitter Rekenkamercommissie. Maart 2012 Jaarverslag 2011 Voorwoord Met genoegen bied ik u hierbij het Jaarverslag 2011 van de Rekenkamercommissie van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. In dit jaarverslag leggen wij verantwoording

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2007

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2007 Gemeente Coevorden Rekenkamercommissie Postbus 2 7740 AA Coevorden T (0524) 598 598 E rekenkamer@coevorden.nl I www.coevorden.nl/rekenkamer Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018 Beleid onderzocht Wat de rekenkamer voor u kan betekenen uitgave 21 maart 2018 Inleiding Elke gemeente heeft een rekenkamerfunctie; de verplichting hiertoe is opgenomen in de Gemeentewet. U kunt als raadslid

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015 Rekenkamercommissie Bloemendaal Jaarverslag 2014 en Jaarplan 2015 Januari 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014... 3 Inleiding... 3 Algemeen... 3 Activiteiten in 2014... 3 Overleg met vertegenwoordigers

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Rekenkamer Oost-Nederland, Juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Jaarplan Inleiding

Jaarplan Inleiding Jaarplan 2018 Inleiding De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het lokale bestuur en de raad goed in positie brengen. Zij streeft er naar onderzoeken uit te voeren die uitmonden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2014 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2015 Jaarverslag 2014 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE. Jaarverslag van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland

REKENKAMERCOMMISSIE. Jaarverslag van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland REKENKAMERCOMMISSIE Jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland april 2014 Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer. Notitie onderzoeksopzet

RKC Medemblik Opmeer. Notitie onderzoeksopzet Notitie onderzoeksopzet Rekenkamerrapport: Burgerparticipatie en de rol van de raad 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Inleiding, doelstelling

Nadere informatie

Namens de Rekenkamer Tilburg wil ik u van harte feliciteren met uw benoeming als lid van de gemeenteraad van Tilburg voor de raadsperiode

Namens de Rekenkamer Tilburg wil ik u van harte feliciteren met uw benoeming als lid van de gemeenteraad van Tilburg voor de raadsperiode Van : Rekenkamer Tilburg Aan : Gemeenteraad Tilburg Betreft : Terugblik 2017 & 1 e kwartaal 2018 Datum : 2 april 2018 Beste leden van de gemeenteraad, Namens de Rekenkamer Tilburg wil ik u van harte feliciteren

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Houten Jaarplan 2015 oktober 2014 COLOFON: De rekenkamercommissie van de gemeente Houten wordt gevormd door drie externe leden en bestaat uit: Hester Tjalma (voorzitter) Peter Siebers

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma 2011 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Inhoudsopgave 1 Doel en samenstelling van de rekenkamercommissie... 3 2 Jaarverslag 2010... 4 2.1 Werkzaamheden in

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Heerenveen

REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Heerenveen REKENKAMERCOMMISSIE HEERENVEEN JAARVERSLAG 2010 0 INHOUDSOPGAAF. 1. Inleiding 2. Grondslag 3. Samenstelling 4. Samenwerking 5 Activiteiten 5.1 Vergaderingen 5.2 Selectie van onderwerpen 5.3 De onderzoeken

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus AX Voorburg

Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus AX Voorburg Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus 905 2270 AX Voorburg Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon (070) 300 85 63 Fax (070)

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Samenstelling Rekenkamercommissie Sittard-Geleen: Drs. Paul Rademacher (voorzitter) Drs. Anne-Marie Rooskens MSc (lid) Drs. Erwin Maussen (lid) Contact: Waarnemend secretaris

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2009

Rekenkamercommissie Coevorden. Jaarverslag 2009 Rekenkamercommissie Coevorden Jaarverslag 2009 Wim ten Hove overhandigt het rapport Kaderstelling aan Bert Bouwmeester, 14-4-2009 Inhoudsopgave 1 INLEIDING 1 2 ONDERZOEKEN EN OVERIGE ACTIVITEITEN 2 2.1

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, maart 2017 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie van

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie en zorg

Maatschappelijke participatie en zorg initiatiefvoorstel datum vergadering 9 november 2015 agendapunt 12 volgnummer 15-166 onderwerp De gemeenteraad op zoek naar het verhaal achter de cijfers van Wmo en Jeugdhulp behandelen in raadscommissie

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Velsen Werkprogramma 2018/2019

Rekenkamercommissie Velsen Werkprogramma 2018/2019 Vastgesteld d.d. 14 november 2018 Rekenkamercommissie Velsen Werkprogramma 2018/2019 Voorwoord De Rekenkamercommissie onderzoekt, volgens artikel 182 Gemeentewet, de doelmatigheid, de doeltreffendheid

Nadere informatie

Kent u de sport- en cultuurregeling?

Kent u de sport- en cultuurregeling? Kent u de sport- en cultuurregeling? Conclusies en aanbevelingen Rekenkamercommissie Teylingen Onderzoek naar sport- en cultuurregeling Datum: 10 mei 2016 Pictogrammen: www.sclera.be 1 Inleiding De rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007

Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007 Onderzoeksplan 2008 Buitenpost, oktober 2007 1. Inleiding In dit plan presenteren wij onze voornemens voor 2008. In het lopende jaar hopen wij tot een afronding te komen van de onderzoeken naar het re-integratiebeleid

Nadere informatie

Zelfevaluatie Rekenkamer Súdwest-Fryslân

Zelfevaluatie Rekenkamer Súdwest-Fryslân Zelfevaluatie Rekenkamer Súdwest-Fryslân Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. M.S. (Marsha) de Vries (hoofdonderzoeker, secretaris) drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr. R.J. (Rick) Anderson (lid)

Nadere informatie

JAARVERSLAG. gemeente veendam. voorkant_jaarverslag.indd :49:13

JAARVERSLAG. gemeente veendam. voorkant_jaarverslag.indd :49:13 JAARVERSLAG 2005 gemeente veendam voorkant_jaarverslag.indd 1 31-03-2006 10:49:13 JAARVERSLAG 2005 De Ommelander Rekenkamer: De Ommelander rekenkamercommissie vormt via een personele unie de rekenkamercommissie(s)

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 ONDERZOEKSPLAN 2015

JAARVERSLAG 2014 ONDERZOEKSPLAN 2015 JAARVERSLAG 2014 EN ONDERZOEKSPLAN 2015 1 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. SAMENSTELLING, WERKWIJZE EN BIJEENKOMSTEN... 3 3. ONDERZOEKEN 2014... 3 4 ONDERZOEKSPLAN 2015... 4 4.1 GROSLIJST... 4 4.2 ONDERZOEKSPLAN

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2008 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2008 van de Rekenkamercommissie Deventer. Met dit jaarverslag legt de commissie, onder verwijzing naar het wettelijke

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013

Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013 Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013 Rekenkamercommissie gemeente Roerdalen 1 maart 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Jaarverslag 2012... 2 1.1. Organisatorische aspecten... 2 1.1.1. Verordening...

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie gemeenten Brummen en Voorst

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie gemeenten Brummen en Voorst Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie gemeenten Brummen en Voorst Gewijzigd vastgesteld 27 mei 2015 (2015-28030) 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Onderwerpkeuze en onderzoeksprogrammering

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2010 Rekenkamercommissie gemeente Alkmaar ONDERZOEKSPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2010 Rekenkamercommissie gemeente Alkmaar ONDERZOEKSPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE ALKMAAR ONDERZOEKSPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE ALKMAAR 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. GROSLIJST... 3 3. ONDERZOEKSPLAN 2010...3 3.1 EVALUATIE BELEID VEILIG UITGAAN IN ALKMAAR (2003-2009)... 4 3.2

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Teylingen Jaarplan 2011

Rekenkamercommissie Teylingen Jaarplan 2011 Rekenkamercommissie Teylingen Jaarplan 2011 Rekenkamercommissie Teylingen Vastgesteld in haar vergadering van 14 december 2010 Rekenkamercommissie Teylingen Postbus 149 2215 ZJ VOORHOUT 0252-783591 Contactpersoon:

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek grote projecten gemeente Delft Maart 2015

Plan van aanpak onderzoek grote projecten gemeente Delft Maart 2015 Plan van aanpak onderzoek grote projecten gemeente Delft Maart 2015 1. Beschrijving werkzaamheden werkgroep Bij motie d.d. 18 december 2014 (zie hier) heeft de gemeenteraad van Delft besloten tot het instellen

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam T.a.v. de gemeenteraad Postbus Amsterdam. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Amsterdam T.a.v. de gemeenteraad Postbus Amsterdam. Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeente Amsterdam T.a.v. de gemeenteraad Postbus 202 1000 Amsterdam datum 8 maart 2016 ons kenmerk RA_16_050 behandeld door M. van Doorn onderwerp Aankondiging opvolgingsonderzoek Toezicht op de voorscholen

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Notitie zelfevaluatie

Notitie zelfevaluatie Notitie zelfevaluatie Rekenkamercommissie Dongen-Goirle-Loon op Zand 18 december 2014 Samenstelling rekenkamercommissie Dongen-Goirle-Loon op Zand De rekenkamercommissie bestaat uit de volgende externe

Nadere informatie

De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking

De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking In september 2012 heeft de commissie Kwaliteitszorg weer een korte enquête uitgezet onder de leden van de NVRR. Deze keer om na te gaan op welke

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regelingen

Gemeenschappelijke Regelingen Gemeenschappelijke Regelingen Een inventarisatie, bestuurlijke verkenning en onderzoek naar de invloed van raadsleden op het beleid van gemeenschappelijke regelingen binnen de gemeente Bedum. Rekenkamercommissie

Nadere informatie

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012 R E K E N K A M E R C O M M I S S I E Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Heerhugowaard d.d. 7 januari 2013 1 1. Inleiding Taken en doelstelling De rekenkamercommissie van de gemeente Heerhugowaard (hierna

Nadere informatie

Jaarplan November Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan November Postbus KA ROOSENDAAL. November 2016 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE

JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE JULI 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee 2 Inhoudsopgave 1 De rekenkamercommissie... 5 1.1 Commissie... 5 1.2 Toelichting

Nadere informatie

Bijeenkomst 22 juni 2017

Bijeenkomst 22 juni 2017 Notitie Rekenkamercommissie AOGW Bijeenkomst 22 juni 2017 Aan Raadswerkgroep Rekenkamercommissie Aalten, Oost-Gelre, Winterswijk Vught, 19 juni 2017 Van Dr. Igno Pröpper www.partnersenpropper.nl www.opgavengestuurdwerken.nl

Nadere informatie

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt, zoals bedoeld in de verordening

Nadere informatie

Reglement van Orde. Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist

Reglement van Orde. Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist Reglement van Orde Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist Vastgesteld tijdens de vergadering van de Rekenkamercommissie op 21 maart 2011 Maart 2011 11GRIF070 Hoofdstuk

Nadere informatie

contactpersoon L.A. Demmendaal DOORKIESNUMMER 088 974 31 35 E-MAiuDREs i.demnnendaai@wshd.ni AANTAL BI3LAGEN 1

contactpersoon L.A. Demmendaal DOORKIESNUMMER 088 974 31 35 E-MAiuDREs i.demnnendaai@wshd.ni AANTAL BI3LAGEN 1 DATUM UW BRIEF VAN UW KF.NMERK ONS KENMERK t H API?, 2010 RKc/u 1 00 2 9 90 contactpersoon L.A. Demmendaal DOORKIESNUMMER 088 974 31 35 E-MAiuDREs i.demnnendaai@wshd.ni AANTAL BI3LAGEN 1 INGEKOMEN NR.

Nadere informatie

Jaarplan oktober Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan oktober Postbus KA ROOSENDAAL. oktober 2015 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie