De WCO: Een oplossing voor ondernemingen in moeilijkheden?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De WCO: Een oplossing voor ondernemingen in moeilijkheden?"

Transcriptie

1 De WCO: Een oplossing voor ondernemingen in moeilijkheden? Sabine Van Buynderen Zaakvoerder WCO Huis Philippe Van den Broecke Vennoot Agio law

2 Doel van de workshop Antwoord geven op volgende vragen: Waar, wanneer en in welke omstandigheden is de WCO een oplossing? Welke obstakels dienen desgevallend overwonnen te worden? Welke alternatieven zijn er? Hoe aanpakken?

3 1. Inleiding 2. De WCO wet in het kort 3. Mogelijkheden 4. Obstakels 5. Alternatieven 6. Aanpak 7. Besluit Agenda

4 1. Inleiding

5 Onderneming in moeilijkheden? SOLVABILITEIT RENTABILITEIT LIQUIDITEIT Negatief eigen vermogen Alarmbelprocedure Oplopend overgedragen verlies Sterke omzetdaling Marge schommelingen Uitzonderlijke kosten Negatieve EBITDA Laattijdige betalingen klanten Dubieuze debiteuren Lage voorraadrotatie Achterstanden BTW/BV/RSZ Opzegging kredieten Beslagen - dagvaardingen

6 Vennootschapsrechtelijke knipperlichten Continuïteitsbedreiging volgens artikel 138 W. Venn. : gewichtige en overeenstemmende feiten die erop wijzen dat de continuïteit in het gedrang komt. Alarmbelprocedure. Waarderingsregels (artikel 96 W.Venn.): toelichting indien uit balans een overgedragen verlies blijkt of uit resultatenrekening twee opeenvolgende jaren een verlies blijkt. Laattijdige publicatie jaarrekening. Bestuurdersaansprakelijkheid Vangnetaansprakelijkheid

7 Cijfers jaar 2015 Aantal ondernemingen die riskeerden komen (*): (één op drie) in moeilijkheden te Aantal faillissementen: Aantal WCO s: 877 Aantal ondernemingen in moeilijkheden in België dat potentieel zou kunnen gebruik maken van een WCO is veel groter! (*): die zondigen tegen één van de 13 knipperlichten uit de gezondheidsbarometer van Graydon

8 2. De WCO wet

9 Doel Ondernemingen in moeilijkheden de kans geven zich te herstellen. Opschortingsperiode inlassen als tijdelijke bescherming tegen de schuldeisers. De onderneming tijd geven om herstelmaatregelen uit te werken. Behoud van het geheel of een deel van de onderneming en haar tewerkstelling. Schuldenaar blijft in beginsel aan het hoofd van de onderneming. WCO is een MIDDEL om de continuïteit na te streven, het is niet de oplossing.

10 Voor wie? Kooplieden Handelsvennootschappen Burgerlijke vennootschappen die de vorm van een handelsvennootschap hebben aangenomen Landbouwers en landbouwvennootschappen (Nog ) niet: Vrije beroepen Niet: Kredietinstellingen, verzekeringsondernemingen, beleggingsvennootschappen,

11 Drie keuzemogelijkheden WCO 1: minnelijk akkoord (akkoord met minstens 2 schuldeisers) WCO 2: collectief akkoord (akkoord bindend voor alle schuldeisers globaal reorganisatieplan) WCO 3: overdracht onder gerechtelijk gezag (geheel of gedeelte van de onderneming) Opmerking: -Overgang van scenario s is mogelijk. -2 en 3 kunnen gecombineerd worden voor aparte delen van de onderneming.

12 Verloop van het proces (1/6) Open portaal : continuïteitsbedreiging maar levensvatbaar. Opmerking: staat van faillissement sluit WCO procedure niet uit. Verzoekschrift indienen. Moet getekend zijn door schuldenaar of diens advocaat. Een niet volledig verzoekschrift is onontvankelijk. Aanstelling gedelegeerd rechter door de voorzitter van de rechtbank van koophandel. rechter in de rechtbank of rechter in handelszaken brengt verslag uit over ontvankelijkheid en gegrondheid van het verzoek kan schuldenaar en elke andere persoon horen en informatie opvragen wordt betaald door Staat (mede via het rolrecht)

13 Verloop van het proces (2/6) Binnen 14 dagen na de neerlegging wordt het verzoekschrift behandeld door de rechtbank. Vanaf de neerlegging geniet de verzoeker bescherming tegen faillissement, gerechtelijke ontbinding en kan geen tenuitvoerlegging gebeuren op roerende of onroerende goederen. De schuldenaar wordt gehoord in raadkamer Na de behandeling van het verzoek doet de rechtbank binnen de 8 dagen uitspraak. De rechtbank verklaart de procedure dan voor geopend en bepaalt de duur van de opschortingsperiode (max. 6 maanden eventueel verlengen). De rechtbank kan in het vonnis bijkomende informatie vragen.

14 Verloop van het proces (3/6) Geen verzet mogelijk tegen dit vonnis, wel hoger beroep binnen 8 dagen na de kennisgeving van het vonnis. Bekendmaking van het vonnis in het Belgisch Staatsblad. Individuele kennisgeving aan de schuldeisers binnen de veertien dagen na vonnis. Schuldeisers worden ingelicht met mededeling van de lijst van schuldeisers. Schuldenaar bezorgt griffie alle ontvangstbewijzen en alle opmerkingen die de schuldeiser bij deze heeft gemaakt. Mogelijkheid tot bijstand door gerechtsmandataris...

15 Verloop van het proces (4/6) Reorgansiatieplan dient ten laatste 20 dagen voor de stemmingszitting te worden neergelegd. Griffier doet melding van de neerlegging van het reorganisatieplan aan de schuldeisers en geeft plaats, datum en uur mee van de stemmingszitting. Schuldeisers mogen het reorganisatieplan inzien op de rechtbank (aanbeveling: schuldenaar zelf reorganisatieplan laten opsturen naar schuldeisers volmachten trachten te bekomen). Lijst met schuldvorderingen dient ten stemmingszitting te worden neergelegd. laatste 8 dagen voor de.

16 Verloop van het proces (5/6) Stemmingszitting. Dubbele meerderheid noodzaak: eenvoudige meerderheid van aanwezige schuldeisers die bovendien de helft van alle in hoofdsom verschuldigde bedragen vertegenwoordigen. Voor de berekening van de meerderheid wordt geen rekening gehouden met de schuldeisers die niet aan de stemming deelnamen. Stemmen per brief of per mail is niet toegelaten. Volmacht is wel mogelijk. Binnen 14 dagen na de zitting doet de rechtbank uitspraak over de homologatie van het reorganisatieplan (wettigheidscontrole). Publicatie in het Belgisch Staatsblad.

17 Verloop van het proces (6/6) Alle schuldeisers in de opschorting zijn gebonden aan het reorganisatieplan. Verzet of beroep? Alleen de partijen die in de procedure zijn tussengekomen kunnen beroep aantekenen. Indien reorganisatieplan niet stipt uitgevoerd wordt kan de rechtbank de homolgatie intrekken. Gebeurt bij dagvaarding. Alle afspraken worden teniet gedaan maar de reeds gebeurde betalingen blijven behouden.

18 Verlenging? Is mogelijk maar met een maximum van 6 maanden (dus maximale duur = 12 maanden vanaf de datum van het vonnis). In buitengewone omstandigheden kan een verlenging tot 18 maanden. Omvang van de onderneming Complexiteit Behoud werkgelegenheid Indien overdracht onder gerechtelijk gezag kan er nog eens 6 maanden bijkomen. Geen verzet of hoger beroep mogelijk.

19 Schuldeisers - soorten Schuldeisers in de opschorting versus schuldeisers buiten de opschorting. Openbare schuldeisers in de opschorting. Buitengewone schuldeisers in de opschorting: Schuldvorderingen die zijn gewaarborgd door een bijzonder voorrecht of een hypotheek; Schuldvorderingen van schuldeisers-eigenaars De aard van de schuldeiser wordt bepaald op moment van de opening van de WCO procedure.

20 Schuldeisers mogelijkheden (1/4) Gewone schuldeisers in de opschorting: Verlenging betalingstermijnen : maximum terugbetaling op 5 jaar Gedeeltelijke kwijtschelding Hoofdsom (max 85%) Interesten (volledig) Schadeclaims (volledig tenzij opgenomen in de vordering) Omzetten van schuld in aandelen Differentiatie mogelijk? Opletten met eigen R/C

21 Schuldeisers mogelijkheden (2/4) Buitengewone schuldeisers in de opschorting: Kunnen enkel meestemmen indien het reorganisatieplan een weerslag heeft op hun rechten -> wil schuldenaar ze mee betrekken in de stemming dan moeten zij een toegeving doen (bv daling interestvoeten). Het plan kan in de opschorting voorzien van de uitoefening van de bestaande rechten van de buitengewone schuldeisers voor een maximum duur van 24 maanden vanaf het neerleggen van het verzoekschrift.

22 Schuldeisers mogelijkheden (3/4) Openbare schuldeisers in de opschorting met een algemeen voorrecht: Zijn eigenlijk ook gewone schuldeisers in de opschorting. Moeten behandeld worden zoals de best betaalde gewone schuldeisers in de opschorting Stemmen meestal principieel tegen

23 Schuldeisers mogelijkheden (4/4) Specials : Het plan kan niet voorzien in een kwijtschelding van schuldvorderingen die zijn ontstaan uit voor de opening van de procedure verrichte arbeidsprestaties. Het plan kan niet voorzien in een vermindering van de onderhoudsschulden. Het plan kan niet voorzien in vermindering of kwijtschelding van strafrechtelijke boeten.

24 Gevolgen van de opschorting (1/3) Bescherming Geen faillissement, gerechtelijke ontbinding of ten uitvoer legging van beslagen. Kan wel: bewarend beslag. Eerder gevestigde beslagen behouden hun bewarend karakter maar rechtbank kan ze handlichten indien geen beduidend nadeel voor schuldeiser. Weliswaar geen weerslag op het lot van schuldvorderingen die van bij de vestiging van het pand specifiek werden verpand (opgepast: een pand op handelszaak wordt niet aanzien als een specifieke verpanding). Mede schuldenaars en borgen genieten de bescherming NIET!

25 Overeenkomsten Gevolgen van de opschorting (2/3) Principe is het voortbestaan van de bestaande overeenkomsten, zowel in uitvoering als in de modaliteiten. Indien er contractuele wanprestatie is door de schuldenaar dan kan de schuldeiser toch beëindigen maar heeft de schuldenaar de mogelijkheid de situatie recht te zetten binnen de 15 dagen na ingebrekestelling. Er is een mogelijkheid om een overeenkomst te schorsen mits dit aan de schuldeiser gemeld wordt en mits dit aantoonbaar de reorganisatie in het gedrang brengt of mits dit de gerechtelijke overdracht onmogelijk maakt. Opgepast: voortzetting van lopende overeenkomsten met opeenvolgende prestaties na het vonnis maken het voorwerp uit van schuldvorderingen BUITEN de opschorting. Arbeidsovereenkomsten kunnen nooit opgeschorst worden.

26 Gevolgen van de opschorting (3/3) Schadebedingen Blijven zonder gevolg tijdens de periode van opschorting en tot de integrale uitoefening van het reorganisatieplan. Mogelijkheid: schuldeiser kan de werkelijke door niet naleving van de hoofdverbintenis geleden schade opnemen in zijn schuldvordering IN de opschorting. Nadeel: definitieve verzaking aan het strafbeding, zelfs na de integrale uitvoering van het reorganisatieplan.

27 3. Mogelijkheden

28 Tijd kopen Een onderneming geraakt niet zo maar in moeilijkheden Cost cutting/downsizing is dikwijls noodzaak; kan soms door variabilisering van de kosten Vers geld is ook dikwijls een noodzaak: investeerders zoeken, praten met de banken, denken aan ten gelde maken van sommige activa (sale and lease back) Zoeken naar nieuwe zakenrelaties/partners Sales en marketingplan maken/herbekijken Optimalisatie behoefte aan bedrijfskapitaal Zit iedereen op de juiste plaats en houdt iedereen zich met het juiste bezig?

29 Fiscaal Kwijtschelding van schulden wordt fiscaal tijdelijk vrijgesteld en definitief vrijgesteld als het volledig reorganisatieplan is doorlopen Boekingen op moment van homologatie Afboeking van schuld op de balans Boeking uitzonderlijke opbrengst Creatie van een uitzonderlijke (vrijgestelde) opbrengst -> mogelijkheden om eigen vermogen te verbeteren

30 Stretching/kwijtschelding van schulden Is nooit een doel op zich maar ervaring leert dat indien er niets gedaan wordt aan de schuldenmassa, het bedrijf weinig overlevingskans heeft op termijn. Stretching: reorganisatieplan moet op 5 jaar afgelopen zijn. Kwijtschelding : kan tot maximum 85% en alle gewone schuldeisers in de opschorting gelijk voor de wet De homologatie van het reorganisatieplan maakt het bindend voor alle schuldeisers in de opschorting: Ook diegene die tegengestemd hebben of niet aanwezig waren Ook diegene die niet werden opgenomen in de lijst van de schuldeisers: deze hebben evenwel het recht om zelf hun schuld kenbaar te maken op de rechtbank uiterlijk 14 dagen voor de kenniszitting.

31 4. Obstakels

32 Stoorzenders (1/2) Publicatie in Belgisch Staatsblad en commerciële impact: de aanval is de beste verdediging! Nieuwe schulden moeten meestal contant betaald worden: geen WCO starten als het te laat is. Openbare schuldeisers. Banken: voorafgaande negotiatie is een must zullen volmachten wellicht omzetten (hypotheekkosten) dossier gaat meestal naar intensive care waardoor hogere interesten kapitaalsaflossingen blijven doorlopen (opeenvolgende prestaties) Oppassen met straight loans

33 Stoorzenders (2/2) Relatief zwaar proces (administratief) en daardoor is kostenplaatje navenant: maar creatie van een oorlogskas tijdens de opschorting. In het rolrecht zitten alle griffier- en registratierechten wel inbegrepen. Persoonlijke borg! R/C op actief zijde van de balans en niet volstort kapitaal Geen nieuwe WCO binnen de 3 jaar na aanvraag van de vorige tenzij voor een WCO 3 (overdracht onder gerechtelijk gezag) -> noodzaak voor een goede sanering en een realistisch thesaurieplan. Oppassen met schuldeisers met eigendomsvoorbehoud en leveranciers die een algemene pandclausule in de algemene voorwaarden hebben staan.

34 5. Alternatieven

35 Buiten gerechtelijke minnelijke schikking Mogelijkheden (1/2) Zonder toezicht van een rechter Neerlegging op de griffie maar geen publicatie Minstens 2 schuldeisers Andere schuldeisers zijn niet gehouden Tegenstelbaar bij een eventueel later faillissement Ondernemingsbemiddelaar Op verzoek van de schuldenaar zelf Verzoek richten aan de griffie van de rechtbank of de kamer van handelsonderzoek Betalend Verbindingsofficier tussen schuldeisers en schuldenaar Helpt nadenken over oplossingen Moet onafhankelijk zijn

36 Mogelijkheden (2/2) Vrijwillige ontbinding Gerechtelijke ontbinding Vereffening Faillissement

37 6. Aanpak

38 Voorafgaand Preventieve informatie uitwisseling Kamers van handelsonderzoeken Sinds de wetswijziging is een economisch beroepsbeoefenaar expliciet ontheven van zijn beroepsgeheim wanneer hij info verstrekt aan de rechter Samenstellingsopdrachten: toezicht en bijstand. Doel: objectiveren. Best opdrachtbrief maken. Economische beroepsbeoefenaar moet waken over zijn onafhankelijkheid en moet zich hoeden voor het risico als feitelijk bestuurder beschouwd te worden

39 TO DO (1/2) Lijst van de schuldvorderingen maken: Bedrag (hoofdsom) Coördinaten schuldeiser Hoedanigheid van de schuldeiser Deze lijst moet bij het verzoekschrift zitten en binnen de 14 dagen na het vonnis naar de schudeisers gestuurd worden. Indien schuldeiser akkoord: niets doen, in het ander geval kan schuldeiser aan de schuldenaar en/of de griffie bezwaar laten kennen.

40 TO DO (2/2) Proef-en saldibalans maken die maximum 3 maanden oud is. Thesaurieplan maken met alle inkomende en uitgaande betalingen die voorzien worden tijdens de duur van de opschorting (dus ook BTW). Nadenken over herstelmaatregelen die een doorstart van het bedrijf ten goede komen. Verwittigen van de werknemers.

41 Verzoekschrift Vermelding van het doel; Uiteenzetting van de feiten waaruit het gevaar voor discontinuïteit blijkt; Doel waarom een reorganisatieprocedure wordt aangevraagd; Vermelding van een elektronisch adres; Twee recentste (neergelegde) jaarrekeningen of aangiftes in personenbelasting (NP); Boekhoudkundige staat met actief en passief + de resultatenrekening (max. 3 maanden oud). Moet opgesteld zijn onder toezicht van externe boekhouder, accountant, bedrijfsrevisor,.. Begroting met een schatting van de inkomsten en uitgaven (minimum voor de duur van de gevraagde opschorting); Volledige lijst met erkende of beweerde schuldeisers in de opschorting; Maatregelen die de schuldenaar overweegt om de rendabiliteit en solvabiliteit van de onderneming te herstellen; Bewijs dat schuldenaar voldeed aan de verplichtingen om de werknemers of hun vertegenwoordigers in te lichten of te raadplegen; Alle andere nuttig te achten stukken.

42 Reorganisatieplan Bevat een beschrijvend en een bepalend gedeelte Beschrijvend deel De staat van de onderneming De aard van de moeilijkheden De herstelmiddelen/maatregelen Eventueel: betwiste schuldvorderingen Bepalend deel Rechten van alle schuldeisers Maatregelen om schuldeisers te voldoen Mogelijke oplossingen Sociaal luik( i.g.v. vermindering loonmassa) Thesaurieplan Kan een vrijwillige overdracht van de onderneming of delen ervan omvatten

43 Contacteren schuldeisers Schuldeisers worden verwittigd door de griffier en kunnen reorganisatieplan inkijken op de griffie. Sterke aanbeveling: zelf de schuldeisers contacteren en plan doorsturen. Positieve stemming kan via volmacht.

44 Quid betaling eigen prestaties?

45 8. Besluit

46 Dringend inzetten op een reorganisatiecultuur Insolventie procedures worden in België nog teveel gezien als een teken van falen i.p.v. een management instrument om problemen aan te pakken. Oppassen dat we het kind met het badwater niet weggooien.

47 Succesfactoren van een WCO Combinatie van techniek en netwerk TECHNIEK Financieel Juridisch Fusies en overnames NETWERK Banken Investeerders BTW/RSZ/belastingen En op tijd beginnen!

77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel Fax

77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel Fax Continuïteit van de ondernemingen : 77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel 02 290 04 00 Fax 02 290 04 10 Info@vdelegal.be Overzicht van de wet dd 31 januari 2009 ( in werking getreden op 1 april 2009) Structuur

Nadere informatie

TITEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN

TITEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN INHOUD SAMENVATTING.................................................... v INHOUD........................................................... vii INLEIDING.........................................................

Nadere informatie

De nieuwe W.C.O. regels

De nieuwe W.C.O. regels De nieuwe W.C.O. regels Luc Sterkens 1 Agenda - Situering - Belangrijke wijzigingen - Bijkomende aansprakelijkheid voor de cijferberoeper - Bedenkingen - Vragen 2 Opmerking - Seminarie voor cijferberoepers

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT 1 TOT HET BEKOMEN VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE (artikel XX.41e.v. WER)

VERZOEKSCHRIFT 1 TOT HET BEKOMEN VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE (artikel XX.41e.v. WER) - blz. 1 /7 - Aan de dames en heren voorzitter en rechters van de rechtbank van koophandel van en te VERZOEKSCHRIFT 1 TOT HET BEKOMEN VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE (artikel XX.41e.v. WER) A.Voor

Nadere informatie

De praktische toepassing van de wet: eerste overzicht

De praktische toepassing van de wet: eerste overzicht De praktische toepassing van de wet: eerste overzicht Marc-Olivier Paris Voorzitter van de rechtbanken van koophandel van Dinant en Marche-en en-famenne Schema van de uiteenzetting De nieuwe functies:

Nadere informatie

Nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

Nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen PC Advocaten Nieuwsbrief Mei Juni 09 Nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen Doelstelling nieuwe wet Op 1 april 2009 zijn de wet van 31 januari 2009 over de continuïteit van de ondernemingen

Nadere informatie

Preventie bij ondernemingen in moeilijkheden na de nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen

Preventie bij ondernemingen in moeilijkheden na de nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen Preventie bij ondernemingen in moeilijkheden na de nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen Hoe komt u sterker uit deze crisis? Guido DE CROOCK Voorzitter van de rechtbank van koophandel Dendermonde

Nadere informatie

Outlets in moeilijkheden. gerechtelijke reorganisatie : werkbare oplossing of ongepast?

Outlets in moeilijkheden. gerechtelijke reorganisatie : werkbare oplossing of ongepast? Outlets in moeilijkheden gerechtelijke reorganisatie : werkbare oplossing of ongepast? Debat : Bart De Moor vs Eddy Van Camp Moderator : Frank Taildeman De "WCO" : Fout vakjargon WCO : Wet op de Continuïteit

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Eubelius Spotlight www.eubelius.com Onderwerp Naar efficiëntere en performantere WCO? Datum Juni 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van

Nadere informatie

CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen dr. Stijn Goeminne, Hogeschool Gent, Departement Handelswetenschappen & Bestuurskunde Wanneer

Nadere informatie

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen Ontwerpadvies 2010/X De Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen 1 vervangt

Nadere informatie

COMM. TURNHOUT 19 mm 2009 BVBA DANEELS

COMM. TURNHOUT 19 mm 2009 BVBA DANEELS COMM. TURNHOUT 19 mm 2009 BVBA DANEELS Een opschorting toegekend bij een tussen vonnis mag niet verlengd worden als de schuldenaar niet aantoont dat hij kennelijk niet meer in staat is de continuïteit

Nadere informatie

Beknopte beschrijving van de Wet van 31 januari 2009 betreffende continuïteit van ondernemingen (B.S /2009)

Beknopte beschrijving van de Wet van 31 januari 2009 betreffende continuïteit van ondernemingen (B.S /2009) 1 Beknopte beschrijving van de Wet van 31 januari 2009 betreffende continuïteit van ondernemingen (B.S. 09.02/2009) Inwerkingtreding: Voormelde wet is in voege getreden op 01/04/2009. Doelstelling: Aan

Nadere informatie

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen Hoofdlijnen van de hervorming Begrippen en terminologie Essentiële kennis voor schuldeisers en medecontractanten - knipperlichten

Nadere informatie

FAILLISSEMENT = STAKING VAN BETALING

FAILLISSEMENT = STAKING VAN BETALING 4. FAILLISSEMENT: BEGRIP EN GEVOLGEN 4.1.Wat is een faillissement? ---------------------------------- Een faillissement is een in de wet geregelde procedure voor een persoon of onderneming die niet (meer)

Nadere informatie

De wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

De wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen De wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent Voorgeschiedenis WCO Wet op gerechtelijk akkoord 1997 voldeed niet UNIZO deed reeds augustus

Nadere informatie

SEMINARIE 05/05/2018. Een inleiding

SEMINARIE 05/05/2018. Een inleiding SEMINARIE 05/05/2018 ONDERNEMINGEN IN MOEILIJKHEDEN & ECONOMISCHE BEROEPSBEOEFENAAR Een inleiding Frank Haemers Juridische dienst BIBF Wet van 27 mei 2013 : INLEIDING Wijzigt o.a. Wet 31 januari 2009 betreffende

Nadere informatie

De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk?

De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk? De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk? De zaak Plessers (C-509/17) We work for people, not clients Duurzaam samenwerken Excellent juridisch

Nadere informatie

Belangrijke aandachtspunten voor cijferspecialisten bij de vernieuwde WCO

Belangrijke aandachtspunten voor cijferspecialisten bij de vernieuwde WCO Belangrijke aandachtspunten voor cijferspecialisten bij de vernieuwde WCO Philippe Mulliez! Eubelius - Advocaten Inleiding Agenda Knipperlichten worden aangescherpt Verhoogde waakzaamheid in uitvoering

Nadere informatie

Wet van 27 mei 2013 : INLEIDING Wijzigt o.a. Wet 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) Responsabilisering economische

Wet van 27 mei 2013 : INLEIDING Wijzigt o.a. Wet 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) Responsabilisering economische WCO & ECONOMISCHE BEROEPSBEOEFENAAR Een inleiding Frank Haemers Juridische dienst BIBF Wet van 27 mei 2013 : INLEIDING Wijzigt o.a. Wet 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

Nadere informatie

01/10/ seminarie stagiairs 1

01/10/ seminarie stagiairs 1 WCO & ECONOMISCHE BEROEPSBEOEFENAAR Een inleiding Frank Haemers Juridische dienst BIBF INLEIDING Wet van 27 mei 2013 : Wijzigt o.a. Wet 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

Nadere informatie

Krachtlijnen van de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (B.S. 9 februari 2009) 1.

Krachtlijnen van de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (B.S. 9 februari 2009) 1. Krachtlijnen van de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (B.S. 9 februari 2009) 1. I. Inleiding De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

Nadere informatie

GERECHTELIJKE REORGANISATIE

GERECHTELIJKE REORGANISATIE GERECHTELIJKE REORGANISATIE Getest, gewikt en gewogen Editors: K. BYTTEBIER E. DIRIX M. TISON M. VANMEENEN intersentia Antwerpen - Oxford INHOUD Voorwoord v CONCEPTUELE ZWAARTEPUNTEN VAN DE WET CONTINUÏTEIT

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Hoofdstuk 2. De gerechtelijke WCO-procedure in theorie en in de praktijk: een wereld

Nadere informatie

31 JANUARI Wet betreffende de continuïteit

31 JANUARI Wet betreffende de continuïteit 31 JANUARI 2009 Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen B.S. 9 februari 2009 ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. De Kamer van volksvertegenwoordigers

Nadere informatie

13/02/2012 WCOvoorbereiding Identificatie

13/02/2012 WCOvoorbereiding Identificatie Identificatiegegevens Onderneming bv Boek Kredietstraat 1 9999 Schuldegem 0800,99,138 info@ltb.be Website www.ltb.be Ondernemersnummer 0123,456,789 Zaakvoerder Nationaal nr gsm Boekhouder Erkenningsnr

Nadere informatie

Het nieuwe insolventierecht Wijzigingen betreffende de gerechtelijke reorganisatie en het faillissement

Het nieuwe insolventierecht Wijzigingen betreffende de gerechtelijke reorganisatie en het faillissement Het nieuwe insolventierecht Wijzigingen betreffende de gerechtelijke reorganisatie en het faillissement FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be

Nadere informatie

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF. -6 mei

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF. -6 mei Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF -6 mei 2017 - Luc STOLLE Advocaat aan de balie te Gent Diverse momenten/fases van continuïteitsbedreiging

Nadere informatie

DE VEREFFENING VAN DE BVBA EN DE NV

DE VEREFFENING VAN DE BVBA EN DE NV DE VEREFFENING VAN DE BVBA EN DE NV J. LAMBRECHTS Juridisch adviseur-bedrijfsjurist 2007 a Wolters Kluwer business Voorwoord 1 Hoofdstuk 1. Begripsomschrijving 3 Hoofdstuk 2. Wanneer moet een BVBA/NV vereffend

Nadere informatie

ZITTING VAN DE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK VERSLAG HANDELSONDERZOEK - GROTE ONDERNEMING (*)

ZITTING VAN DE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK VERSLAG HANDELSONDERZOEK - GROTE ONDERNEMING (*) RECHTBANK VAN KOOPHANDEL GENT formulier GO - Excel document VAN DENDERMONDE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK Noordlaan 31 9200 Dendermonde Rolnummer: X Tel. 052/25 96 79 Fax 052/21 39 35 Dossier nummer: Op

Nadere informatie

D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF

D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF C R I S I S U I T K E R I N G) W A T I S D E C R I S I P R E M I E? Sedert het uitbarsten van de crisis in 2008 staat veel

Nadere informatie

Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) FAQ

Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) FAQ Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) FAQ Vriendelijk aangeboden door Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd zonder bronvermelding. Tussenstap is een product van de vzw Tussenstap

Nadere informatie

Diverse momenten/fases van continuïteitsbedreiging

Diverse momenten/fases van continuïteitsbedreiging Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR IAB BIBF Luc STOLLE Advocaat aan de balie te Gent Diverse momenten/fases van continuïteitsbedreiging

Nadere informatie

Rolnummer 5555. Arrest nr. 162/2013 van 21 november 2013 A R R E S T

Rolnummer 5555. Arrest nr. 162/2013 van 21 november 2013 A R R E S T Rolnummer 5555 Arrest nr. 162/2013 van 21 november 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de artikelen 2, c) tot e), 35, 2, en 57 van de wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen De preprocedurele instrumenten Ondernemingsbemiddelaar - Gerechtsmandataris - Voorlopige bestuurder De gerechtelijke reorganisatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie

Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 14.1 Inleiding : zelfstandigen en schuldbemiddeling (door een OCMW of een CAW) 14.2 Wat wordt door

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 15.1 Inleiding 15.2 Voorwaarden voor (verplichte) aangifte 15.3 Directe gevolgen en het verloop van het faillissement

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 MEI 2019 C.18.0564.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.18.0564.N KBC BANK nv, met zetel te 1080 Sint-Jans-Molenbeek, Havenlaan 2, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Nieuwsbrief Geyskens, Vandeurzen & Vennoten www.advocatenbureau-gevaco.be Onderwerp De nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen Datum 18 februari 2010 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Nieuwsflash

Nieuwsflash Nieuwsflash 24.11.2011 De positie van de overnemer in cao nr. 102. Op 5 oktober 2011 werd in de schoot van de Nationale Arbeidsraad ( NAR ) de cao nr. 102 betreffende het behoud van de rechten van de werknemers

Nadere informatie

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op continuïteit van ondernemingen. Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op continuïteit van ondernemingen. Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op continuïteit van ondernemingen Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent 2011, droefenis troef, 2012, groot verdriet! 2012: 11.083 faillissementen

Nadere informatie

Diverse momenten/fases van continuïteitsbedreiging

Diverse momenten/fases van continuïteitsbedreiging Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent Diverse momenten/fases van

Nadere informatie

HOOFDSTUK II. DE VOORAFGAANDE VERSLAGPLICHT

HOOFDSTUK II. DE VOORAFGAANDE VERSLAGPLICHT INHOUD VOORWOORD....................................................... v HOOFDSTUK I. DE VERBETERING VAN DE WETTELIJKE REGELING INZAKE VEREFFENING VAN VENNOOTSCHAPPEN: VAN EEN SUMMIERE REGELING NAAR BELANGRIJKE

Nadere informatie

ADVIES (1) 2015/02 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN

ADVIES (1) 2015/02 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN De Voorzitter ADVIES (1) 2015/02 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN Correspondent sg@ibr-ire.be Onze referte EV/VY/vs/sdb Uw referte Datum 02 maart 2015 Geachte Confrater, Betreft:

Nadere informatie

ADVIES /08 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN. Onze referte TD/EV/ev

ADVIES /08 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN. Onze referte TD/EV/ev De Voorzitter ADVIES 1 2017/08 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN Correspondent sg@ibr-ire.be Onze referte TD/EV/ev Uw referte Datum 29.11.2017 Geachte Confrater, Betreft: Boek XX Insolventie

Nadere informatie

Privacy en bescherming van de persoonsgegevens.

Privacy en bescherming van de persoonsgegevens. Privacy en bescherming van de persoonsgegevens. A & D Boekhoudkantoor staat in voor de verwerking van heel wat gegevens. Een deel van deze gegevens hebben betrekking op persoonsgegevens en in dit kader

Nadere informatie

roef EERSTE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW IN HET FAILLISSEMENT VAN DA ALFIO B.V. DE DATO advocaten

roef EERSTE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW IN HET FAILLISSEMENT VAN DA ALFIO B.V. DE DATO advocaten roef advocaten EERSTE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW IN HET FAILLISSEMENT VAN DA ALFIO B.V. DE DATO 20 mei 2016 Algemene gegevens Gegevens onderneming: Da Alfio B.V. gevestigd aan de Prof. Van

Nadere informatie

Inhoudstafel De algemene vergadering 3.

Inhoudstafel De algemene vergadering 3. Inhoudstafel Hoofdstuk 1 De algemene vergadering 13 1. Inleiding 13 2. Vergelijkend overzicht nv en bvba 14 2.1. Bijeenroeping van de algemene vergadering 14 2.2. Uitoefening van het stemrecht 15 2.3.

Nadere informatie

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op continuïteit van ondernemingen

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op continuïteit van ondernemingen Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op continuïteit van ondernemingen Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent 2011, droefenis troef, 2012, groot verdriet! 2012: 11.083 faillissementen

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken,

Nadere informatie

Revisor. Nr 26 Juli / September Inleiding

Revisor. Nr 26 Juli / September Inleiding N Revisor S EW Nr 26 Juli / September 2009 Inleiding Wanneer een onderneming niet langer wordt bestuurd door haar eigenaars kan inzake financiële rapportering een belangenconflict rijzen tussen het bestuursorgaan

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling arbeidsrechtbank Brussel Onderwerp Continuïteit van de ondernemingen. Gerechtelijke organisatie. Dagvaarding van de RSZ nadat de rechtbank de procedure tot gerechtelijk organisatie open had

Nadere informatie

: G.N.M. Europe B.V.

: G.N.M. Europe B.V. OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 14 juli 2015 Gegevens onderneming Faillissementsnummer : G.N.M. Europe B.V. Datum uitspraak : 16 juni 2015 Curator R-C : mr. W. Ploeg : mr. P.J. Neijt Saldo

Nadere informatie

De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden

De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden De wet bepaalt dat de ondernemingsrechtbank een onderzoek opstart als zij verneemt dat uw onderneming (1) in financiële moeilijkheden zou verkeren. Deze

Nadere informatie

ZITTING VAN DE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK VERSLAG HANDELSONDERZOEK - KLEINE ONDERNEMING (*)

ZITTING VAN DE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK VERSLAG HANDELSONDERZOEK - KLEINE ONDERNEMING (*) RECHTBANK VAN KOOPHANDEL VAN DENDERMONDE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK Noordlaan 31 9200 Dendermonde Rolnummer: X Tel. 052/25 96 79 Fax 052/21 39 35 Dossier nummer: formulier KMO Op tegenspraak Datum behandeling

Nadere informatie

Vennootschappen ontbinden vóór 1 oktober 14 tegen 10%

Vennootschappen ontbinden vóór 1 oktober 14 tegen 10% Vennootschappen ontbinden vóór 1 oktober 14 tegen 10% In onze vorige nieuwsbrief kwam de overgangsmaatregel aan bod opgenomen in de programmawet van 28 juni 2013 waarmee, voor vennootschappen die niet

Nadere informatie

FAILLISSEMENT : De aangifte van de schuldvordering.

FAILLISSEMENT : De aangifte van de schuldvordering. FAILLISSEMENT : De aangifte van de schuldvordering. NIEUWE WETGEVING In het Belgisch Staatsblad van 28.10.1997 werd de nieuwe faillissementswet van 8.8.1997 gepubliceerd. Door deze faillissementswet werd

Nadere informatie

Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren. Ter Reigerie 7 bus 3, 8800 Roeselare. www.pouseele.be. Waardeverminderingen en waarderingsregels

Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren. Ter Reigerie 7 bus 3, 8800 Roeselare. www.pouseele.be. Waardeverminderingen en waarderingsregels Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren Ter Reigerie 7 bus 3, 8800 Roeselare www.pouseele.be Waardeverminderingen op handelsvorderingen Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren Waardeverminderingen en waarderingsregels

Nadere informatie

hebbende als raadsman Mr. J. VdE, advocaat te 1050 Brussel,

hebbende als raadsman Mr. J. VdE, advocaat te 1050 Brussel, AFSCHRIFT MINUTEN BERUSTENDE TER GRIFFIE VAN DE RECHT BANK VAN KOOPHANDEL TE LEUVEN RECHTBANK VAN KOOPHANDEL TE LEUVEN ZITTING VAN DINSDAG 22 MEI 2007 A.R. nr. 07. 39 VONNIS In de zaak van: De NV NH, met

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Hoofdstuk 3. Het gerechtelijk minnelijk akkoord: het huwelijkscontract tussen schuldeiser

Nadere informatie

INTERNATIONAAL INCASSO

INTERNATIONAAL INCASSO INTERNATIONAAL INCASSO 1 I. Algemeen II. Preventie A. Vooronderzoek B. Contractvoorwaarden C. Het bindend maken van contractvoorwaarden D. Formaliseren van de eis III. Recuperatie A. Gerechtelijk B. Alternatieve

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

Inhoudstafel VOORWOORD... BALANSLEZEN MET INZICHT... 1 DE STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN. iii. Carl ESPRIT

Inhoudstafel VOORWOORD... BALANSLEZEN MET INZICHT... 1 DE STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN. iii. Carl ESPRIT iii Inhoudstafel VOORWOORD.......................................... i BALANSLEZEN MET INZICHT............................... 1 Carl ESPRIT Hoofdstuk I. Inleiding.........................................

Nadere informatie

Behoorlijk bestuur voor PWA VZW s na 1 januari 2018

Behoorlijk bestuur voor PWA VZW s na 1 januari 2018 Behoorlijk bestuur voor PWA VZW s na 1 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. Ontbinding en Vereffening A. Ontbinding B. Vereffening C. Vereffening - Vereffeningswerkzaamheden D. Vereffening Sluiting van

Nadere informatie

VZW: nieuwe ontwikkelingen

VZW: nieuwe ontwikkelingen VZW: nieuwe ontwikkelingen Sylvia Thienpont Johanna Waelkens SBB Accountants & Adviseurs Overzicht I. Kader II. Nieuw insolventierecht III. Nieuw ondernemingsrecht IV. Nieuw Wetboek Vennootschappen en

Nadere informatie

Zakelijke zekerheden. Joke Baeck Docent Universiteit Gent

Zakelijke zekerheden. Joke Baeck Docent Universiteit Gent Zakelijke zekerheden Joke Baeck Docent Universiteit Gent Contrast Law Seminar Knipperlichten 2015 Vrijdag 9 mei 2014 Hervorming zekerheidsrecht 1. Wet van 11 juli 2013 Datum inwerkingtreding: nog te bepalen

Nadere informatie

ZITTING VAN DE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK VERSLAG HANDELSONDERZOEK - KLEINE ONDERNEMING (*)

ZITTING VAN DE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK VERSLAG HANDELSONDERZOEK - KLEINE ONDERNEMING (*) RECHTBANK VAN KOOPHANDEL GENT formulier KMO - Excel document AFDELING DENDERMONDE KAMER VOOR HANDELSONDERZOEK Noordlaan 31 9200 Dendermonde Rolnummer: X Tel. 052/25 96 79 Fax 052/21 39 35 Dossier nummer:

Nadere informatie

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven.

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven. BELGIË NEDERLAND EEN WERELD VAN VERSCHIL Ondanks het feit dat België en Nederland buren zijn, nagenoeg dezelfde taal wordt gesproken en ze economisch zeer sterk verbonden zijn is er op boekhoudkundig,

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING. Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven,

VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING. Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven, VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven, Op verzoek van : (adres) (adres) (raadsman) (vorige adressen in de afgelopen drie jaar)

Nadere informatie

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon.

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon. Beschermmaatregelen 1. Het begrip bewind rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat om geheel of

Nadere informatie

Het wel en wee van de vzw Deel 3 De boekhoudkundige en controleverplichtingen

Het wel en wee van de vzw Deel 3 De boekhoudkundige en controleverplichtingen Het wel en wee van de vzw Deel 3 De boekhoudkundige en controleverplichtingen Bertin Pouseele, bedrijfsrevisor Boekhoudkundige bepalingen voorlegging van de jaarrekening en de begroting ter goedkeuring

Nadere informatie

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 28 februari 2015 Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 1. Wettelijk kader boekhoudkundige Kleine verenigingen Grote en zeer grote verenigingen 2. Dubbel boekhouden versus vereenvoudigd

Nadere informatie

se bis kamer Hof van beroep Antwerpen - 1 Arrest ,4 ' _j burgerlijke zaken 1 4 SEP. ~016 8 september / AR/2139 Uitgifte 2016/":}-'Sf~

se bis kamer Hof van beroep Antwerpen - 1 Arrest ,4 ' _j burgerlijke zaken 1 4 SEP. ~016 8 september / AR/2139 Uitgifte 2016/:}-'Sf~ Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan 0.1258,4 2016/":}-'Sf~ Datum van uitspraak 8 september 2016 Rolnummer 2015/ AR/2139 op op BUR BUR op BUR 0 Niet aan te bieden aan

Nadere informatie

De vrijwillige ontbinding en vereffening. Wettelijk kader

De vrijwillige ontbinding en vereffening. Wettelijk kader De vrijwillige ontbinding en vereffening Nathalie Blauwblomme Honoré & Gits advocatenkantoor Pres. Kennedypark 4a 8500 Kortrijk Wettelijk kader Wet van 2 juni 2006 (BS 26 juni 2006) inwerkingtreding 6

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Hoofdstuk 5. De procedure tot overdracht onder gerechtelijk gezag: een gesluierd

Nadere informatie

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF

Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF Ondernemingen in moeilijkheden & Wet op Continuïteit van Ondernemingen m.i.v. collectieve aanbeveling IBR-IAB-BIBF Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent Diverse momenten/fases van

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag

Openbaar faillissementsverslag Openbaar faillissementsverslag Nummer: 3 Datum: 1 augustus 2011 Gegevens: Datum uitspraak: 9 november 2010 Curator: Mr. J.W. Achterberg R-C: Mr. K.D. van Ringen Activiteiten onderneming: Het verlenen van

Nadere informatie

Bijlage 1 Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Bijlage 1 Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Bijlage 1 Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) In het faillissement van (hierna: Moria), gevestigd te Hilversum, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voor Gooi-, Eem- en Flevoland

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 FEBRUARI 2018 C.17.0503.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.17.0503.N AIR SERVICE LIEGE nv, met zetel te 3500 Hasselt, Voogdijstraat 29, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid:

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid: Uittreksel Gerechtelijk Wetboek-beslag Art. 1386 Vonnissen en akten kunnen alleen ten uitvoer worden gelegd op overlegging van de uitgifte of van de minuut, voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging

Nadere informatie

EHBO: EERSTE HULP BIJ ONDERNEMINGEN IN MOEILIJKHEDEN OF ONDERNEMINGEN GETROFFEN DOOR EEN RAMP

EHBO: EERSTE HULP BIJ ONDERNEMINGEN IN MOEILIJKHEDEN OF ONDERNEMINGEN GETROFFEN DOOR EEN RAMP THEORETISCHE MOGELIJKHEDEN IN GEVAL VAN BETALINGSMOEILIJKHEDEN NUANCES UIT DE PRAKTIJK + AANDACHTSPUNTEN) NOTA S FISCAAL Directe belastingen (personenbelasting + vennootschapsbelasting) Afbetalingsplan

Nadere informatie

Knipperlichten. Vennootschapsrecht. Bart Bellen Reinout Vleugels. 2 februari 2012

Knipperlichten. Vennootschapsrecht. Bart Bellen Reinout Vleugels. 2 februari 2012 2012 Knipperlichten Vennootschapsrecht Bart Bellen Reinout Vleugels 2 februari 2012 Minervastraat 5 1930 ZAVENTEM T +32 (0)2 275 00 75 F +32 (0)2 275 00 70 www.contrast -law.be Overzicht I. Wetgeving Corporate

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.09/17/299 NL:TZ:0000015122:F001 22-08-2017 mr. N.F. Barthel mr. R. Cats Algemeen Gegevens onderneming Faillissement Op 22 augustus

Nadere informatie

INTERNATIONAAL INCASSO

INTERNATIONAAL INCASSO INTERNATIONAAL INCASSO 1 Stappenplan I. Preventie A. Vooronderzoek B. Contractvoorwaarden C. Het bindend maken van contractvoorwaarden D. Inschakelen van derden E. Formaliseren van de eis F. Bewarende

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag

Openbaar faillissementsverslag Openbaar faillissementsverslag Nummer: 2 Datum: 13 april 2011 Gegevens: Datum uitspraak: 9 november 2010 Curator: Mr. J.W. Achterberg R-C: Mr. K.D. van Ringen Activiteiten onderneming: Het verlenen van

Nadere informatie

Nummer: 4 Datum: 7 november 2011

Nummer: 4 Datum: 7 november 2011 Nummer: 4 Datum: 7 november 2011 Gegevens: Datum uitspraak: 9 november 2010 Curator: Mr. J.W. Achterberg R-C: Mr. K.D. van Ringen Activiteiten onderneming: Het verlenen van managementdiensten en services

Nadere informatie

beheeractiviteiten. : *** 2012 *** 2013 *** Verslagperiode : 30 december 2014 t/m 26 januari 2015 Bestede uren in verslagperiode 1 : 10,5 uren

beheeractiviteiten. : *** 2012 *** 2013 *** Verslagperiode : 30 december 2014 t/m 26 januari 2015 Bestede uren in verslagperiode 1 : 10,5 uren OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 26 januari 2015 Gegevens onderneming : de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid H.G. van de Glind Holding B.V., h.o.d.n.: - H.G. van de Glind

Nadere informatie

STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS)

STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS) STATUTEN VAN HET BELGISCH ARBITRAGEHOF VOOR DE SPORT (BAS) I. Rechtsvorm, benaming, maatschappelijke zetel, duur, doel artikel 1: rechtsvorm - benaming De vereniging is opgericht als een vereniging zonder

Nadere informatie

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3 Inhoud 1. Wettelijke context... 1 1.1. Europa... 1 1.2. België... 1 2. Vennootschap... 3 2.1. Begrip... 3 2.1.1. Algemeen... 3 2.1.2. Afwijkende bepalingen... 4 2.2. Categorieën van vennootschappen...

Nadere informatie

Ondernemingsrechtbank Gent. Informatie brochure. Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden

Ondernemingsrechtbank Gent. Informatie brochure. Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden Ondernemingsrechtbank Gent Informatie brochure Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden De hoon Simone-Pol Van Iseghem 12-5-2015 Informatie Wat doet de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden precies?

Nadere informatie

Het handelsonderzoek

Het handelsonderzoek Het handelsonderzoek Inleiding De wet bepaalt dat de rechtbank van koophandel een handelsonderzoek opstart wanneer zij verneemt dat uw onderneming in financiële moeilijkheden zou verkeren. Deze brochure

Nadere informatie

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder 01 Elke onbetwiste schuld die een geldsom tot voorwerp heeft

Nadere informatie

ABLYNX NV. (de Vennootschap of Ablynx )

ABLYNX NV. (de Vennootschap of Ablynx ) ABLYNX NV Naamloze Vennootschap die een openbaar beroep heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Technologiepark 21, 9052 Zwijnaarde Ondernemingsnummer: 0475.295.446 (RPR Gent) (de Vennootschap

Nadere informatie

,-- : *** , , ,--

,-- : *** , , ,-- OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 6 januari 2015 Gegevens onderneming Faillissementsnummer : STUDIO VAN HESSE B.V. in liquidatie : C 16/14/1040 F Datum uitspraak : 9 december 2014 Curator

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 12 juni 2014. Gegevens onderneming : De besloten vennootschap met beperkte

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 12 juni 2014. Gegevens onderneming : De besloten vennootschap met beperkte FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 12 juni 2014 Gegevens onderneming : De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Werbij B.V., tevens handelend onder de naam NedCard, statutair gevestigd

Nadere informatie

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1 INLEIDING................................................................ v 1. WETTELIJKE CONTEXT.................................................. 1 1.1. Europa.................................................................

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2017:2561

ECLI:NL:RBROT:2017:2561 ECLI:NL:RBROT:2017:2561 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 05-01-2017 Datum publicatie 06-04-2017 Zaaknummer C/10/510679 / FT EA 16/2324 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Contacteer gerust uw Client Advisor als u hulp nodig hebt bij het invullen van dit formulier. Naam:... Voornaam:... T +32 /... M +32 /

Contacteer gerust uw Client Advisor als u hulp nodig hebt bij het invullen van dit formulier. Naam:... Voornaam:... T +32 /... M +32 / Securex Integrity PB 10.600 1040 BRUSSEL (Aanvraag bedoeld in art. 11, 3, 6e lid van KB nr. 38 van 27/07/1967) Met dit formulier vraagt u een vermindering van uw voorlopige bijdragen. U moet met bewijsstukken

Nadere informatie