Beknopte beschrijving van de Wet van 31 januari 2009 betreffende continuïteit van ondernemingen (B.S /2009)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beknopte beschrijving van de Wet van 31 januari 2009 betreffende continuïteit van ondernemingen (B.S /2009)"

Transcriptie

1 1 Beknopte beschrijving van de Wet van 31 januari 2009 betreffende continuïteit van ondernemingen (B.S /2009) Inwerkingtreding: Voormelde wet is in voege getreden op 01/04/2009. Doelstelling: Aan ondernemingen in moeilijkheden een bredere waaier van keuzemogelijkheden bieden dan diegene voorzien in de wet op het gerechtelijk akkoord en vooral de procedure minder duur en soepeler laten verlopen. Om hieraan tegemoet te komen is er onder impuls van de werkgroep onder leiding van Ivan Verougstraete een nieuwe wet uitgewerkt dewelke het gerechtelijk akkoord heeft hervormd en de toegang tot de procedure heeft vereenvoudigd, waarbij de redding van de ondernemingen centraal staat. Procedure: Om een bedrijf te redden heeft de wetgever volgende keuzemogelijkheden voorzien: a/buitengerechtelijke fase: In deze fase kan de schuldenaar een minnelijk akkoord sluiten met verschillende van zijn schuldeisers waarbij als nieuwigheid voorzien wordt in de figuur van de persoon van de ondernemingsbemiddelaar om de reorganisatie van de onderneming te vergemakkelijken. In dit stadium voorziet de wetgever tevens als een soort van voorlopige (facultatieve) maatregel in de mogelijkheid tot aanstelling van een gerechtsmandataris wanneer de continuïteit van de onderneming in gevaar zou komen door kennelijke en grove tekortkomingen van de schuldenaar of zijn organen. Als zeer belangrijke aanvulling geniet het minnelijk akkoord van een zekere bescherming door het toepassingsgebied van de artikelen 17 2 e en 18 van de faillissementswet van 8 augustus 1997 uit te sluiten dit evenwel indien het akkoord ter griffie van de rechtbank wordt neergelegd en gesloten is met het oog op de redding van de onderneming.

2 2 b/gerechtelijke fase: Deze procedure voorziet in een afkoelingsperiode waarbij er een periode van opschorting van betaling wordt toegekend aan de schuldenaar die het behoud van de continuïteit van het geheel of een gedeelte van zijn onderneming nastreeft, weliswaar onder toezicht van de rechtbank. Om voormelde doelstelling te bewerkstelligen beschikt de schuldenaar over de hiernavolgende mogelijkheden: 1/het uitwerken van een minnelijk akkoord 2/het verkrijgen van een collectief akkoord 3/een overdacht van het geheel of een gedeelte van de onderneming De schuldenaar die de procedure wenst aan te vatten legt een verzoekschrift getekend door hemzelf of zijn advocaat neer op de griffie van de territoriaal bevoegde rechtbank van koophandel. Hij voegt hierbij de wettelijke bescheiden voorzien in artikel 17 W.C.O. waarna er onmiddellijk voorzien wordt in de aanstelling van een gedelegeerd rechter. Meteen ziet men dat de wetgever niet meer geopteerd heeft voor een commissaris inzake opschorting hetwelk als te duur werd aanzien. Vanaf de neerlegging van het verzoekschrift tot aan de uitspraak hierover door de rechtbank is de schuldenaar al beschermd in die mate dat er geen faillietverklaring of gerechtelijke ontbinding kan plaatsvinden. Bovendien kan in deze periode geen enkele uitwinning van roerende of onroerende goederen gebeuren. De rechtbank dient het verzoek binnen de tien dagen te behandelen waarbij er zal worden nagegaan of de continuïteit van de onderneming is bedreigd. De aangestelde gedelegeerde rechter zal hier als tussenschakel tussen schuldenaar en rechtbank een vooronderzoek over dienen te voeren. De rechtbank zal hierna bij toekenning van het verzoek een periode van opschorting bepalen dewelke niet meer dan zes maanden mag bedragen waarbij het mogelijk is deze te verlengen indien nodig. Om de schuldenaar bij te staan in de realisatie van zijn doelstellingen kan hij de rechtbank vragen om een gerechtsmandataris aan te stellen. Dit verzoek kan ook uitgaan van een derde.

3 3 De schuldenaar is enkel verplicht een gerechtsmandataris aan te stellen indien er gekozen wordt voor de derde optie met name de overdracht onder gerechtelijk gezag. Verder wordt er in de mogelijkheid voorzien om in het geval van kennelijke grove fouten of kwade trouw in hoofde van de schuldenaar of zijn organen om op verzoek van een belanghebbende derde of het openbaar ministerie een voorlopige bestuurder aan te stellen. Zowel tegen het vonnis dat beslist over de gerechtelijke reorganisatie als tegen de aanstelling of verwerping van een voorlopige bewindvoerder is de wet duidelijk aangaande de gewone rechtsmiddelen. Het instellen van verzet is niet mogelijk daar waar hoger beroep wel nog aangewend kan worden. Hierbij is het belangrijk om voor ogen te houden dat de beslissingen van de rechtbank aangaande voormelde wet uitvoerbaar bij voorraad zijn en als dus het instellen van een rechtsmiddel de voortzetting van de procedure niet zal verhinderen. Zoals ik reeds hiervoor heb vermeld is de schuldenaar niet alleen beschermd tegen faillissement of gerechtelijke ontbinding doch ook wordt er een opschorting van betaling voorzien. De schuldeisers in opschorting zullen als dus niet meer de tenuitvoerlegging kunnen nastreven van de roerende of onroerende goederen van de schuldenaar, waarbij de reeds gelegde beslagen hun bewarend karakter bewaren. Er wordt zelfs facultatief voorzien in de mogelijkheid aan de rechter om handlichting van de beslagen te verlenen. Hierop heeft de wetgever voorzien in enkele uitzonderingsgevallen: -de pandhoudende schuldeiser kan als separatist zijn pand verder verzilveren (in pandgegeven schuldvorderingen) -de opschorting belet niet dat de schuldenaar nog steeds vrijwillige betalingen kan doen aan de schuldeisers in opschorting Wat de lopende overeenkomsten betreft, voorziet artikel 35 W.C.O. dat de aanvraag of opening van de procedure van gerechtelijke organisatie hieraan geen einde maakt.

4 4 De gerechtelijke reorganisatie van de onderneming kan geschieden als volgt: a/door een minnelijk akkoord In deze fase zal de schuldenaar een minnelijk akkoord trachten af te sluiten met minstens twee van zijn schuldeisers. De vrijheid om te onderhandelen blijft doch het verloop gebeurt onder toezicht van de aangestelde gedelegeerde rechter. Indien nodig kan de schuldenaar gebruik maken van de respijttermijnen voorzien in artikel 1244 B.W. Hij dient hiervoor een tegensprekelijk verzoekschrift neer te leggen. Na het horen van het verslag van de gedelegeerde rechter kan de rechtbank dit akkoord bekrachtigen en wordt de procedure afgesloten, waarna de nodige publicatie hiervan dient te geschieden in het B.S.. De wet voorziet hier ook dezelfde bescherming als bij het buitengerechtelijk akkoord door de uitsluiting van de artikelen 17 2 e en 18 van de faillissementswet. b/door een collectief akkoord Art. 44 W.C.O. voorziet hier immers dat de schuldenaar een reorganisatieplan dient neer te leggen waarbij hij alle schuldeisers dient te betrekken. Het behoort tot het takenpakket van de schuldenaar om mededeling te doen aan alle schuldeisers in opschorting van het bedrag waarvoor zij in de boeken zijn ingeschreven. De procedure van aangifte van schuldvorderingen rust niet meer op de schouders van de schuldeisers en dit is mijns inziens een grote stap vooruit. Wel dient de schuldeiser alert te zijn en een controle uit te oefenen over het bedrag en hoedanigheid van de schuldvordering, waarbij hij zijn eventuele bezwaren dient over te maken aan de schuldenaar. Bij verdere onenigheid hierover oordeelt de rechtbank. Dit recht van betwisting wordt ook door de wetgever toegekend aan elke belanghebbende partij dewelke dan zijn bezwaren kan richten tegen de schuldenaar en de betwiste schuldeiser. Nadat de rechtbank is gevat om te oordelen over de hoegrootheid en hoedanigheid van de schuldvorderingen en hierover uitspraak is gedaan dient de schuldenaar zijn lijst van schuldeisers aan te passen en neer te leggen ter griffie.

5 5 Pas dan is het tijd geworden voor het opstellen van het uiteindelijke reorganisatieplan hetwelk dient te bestaan uit een beschrijvend en bepalend gedeelte. In het beschrijvend gedeelte zullen inlichtingen omtrent de staat van de onderneming, de moeilijkheden waarmede ze kampt en de uiteindelijke oplossingen hiervoor, dienen vermeld te worden. Ook een omschrijving hoe de schuldenaar de rendabiliteit van zijn firma gaat bewerkstelligen, dient bijgevoegd te worden. In het bepalend gedeelte zal meer de nadruk liggen op de maatregelen om de schuldeisers in opschorting te voldoen. (betalingstermijnen, omzetting van schuldvorderingen in aandelen verzaking aan intresten edm..) Indien nodig wanneer het nastreven van de continuïteit van de onderneming een vermindering van loonmassa vereist, dient er tevens een sociaal luik opgenomen, weliswaar na raadpleging van de bevoegde afgevaardigden van vakbonden en ondernemingsraad. Wat de buitengewone schuldeisers in opschorting betreft, voorziet artikel 50 W.C.O. in een bijzondere regeling dat ook tegen hen de opschorting kan ingeroepen worden voor een duur die niet langer mag zijn dan 24 maanden op voorwaarde dat hun intresten blijven doorbetaald worden. Verder kan het plan voorzien in een vrijwillige overdracht van het geheel of een gedeelte van de onderneming. In tegenstelling tot het regime van de gerechtelijke overdracht dewelke hierna in het volgend hoofdstuk zal besproken worden, blijft de schuldenaar volledig beschikkingsbevoegd en kan hij verder bepalen aan wie hij de onderneming zal overdragen. Voor de realisering van het plan voorziet de wetgever in een maximum looptijd van vijf jaar te rekenen vanaf de homologatie. Zodra het plan is neergelegd op de griffie ontvangen de schuldeisers die op de lijst zijn opgenomen een mededeling hiervan, waarbij hen tevens een datum wordt meegedeeld van de zitting waarop zij hun eventuele opmerkingen kunnen formuleren. Indien de gedelegeerd rechter het noodzakelijk acht kunnen ook de medeschuldenaars, borgen en andere persoonlijke zekerheidstellers uitgenodigd worden om hun grieven op te sommen. Voor de goedkeuring van het plan is een meerderheid nodig van de aanwezige schuldeisers en dienen zij tevens nog de helft van de in hoofdsom verschuldigde bedragen te vertegenwoordigen.

6 6 Eens het plan is goedgekeurd kan de rechtbank enkel nog nazien of de wettelijke pleegvormen zijn nageleefd en of er geen bepalingen zijn opgenomen dewelke indruisen tegen de openbare orde. In ontkennend geval beschikt de rechtbank over een termijn van veertien dagen na de zitting om tot homologatie over te gaan. Een zeer belangrijk gevolg van de homologatie is het feit dat het reorganisatieplan bindend wordt voor alle schuldeisers in opschorting. Hiertegen kan wel door de schuldeisers of procureur des Konings een eis tot intrekking worden ingesteld bij dagvaarding van de schuldenaar wanneer blijkt dat het niet correct wordt uitgevoerd of het niet anders zal kunnen en hij er schade door lijdt. c/door overdracht onder gerechtelijk gezag De overdracht kan met instemming van de schuldenaar gebeuren of kan gedwongen verlopen in de gevallen voorzien in artikel 59 par. 2 W.C.O. op initiatief van de procureur des Konings, schuldeiser of belanghebbende derde. Enkel in de hierna bepaalde gevallen kan een overdracht worden bevolen: -)wanneer een schuldenaar zich in staat van faillissement bevindt en geen procedure van gerechtelijke organisatie heeft aangevraagd -)wanneer de rechtbank de vordering tot het openen van de procedure verwerpt of beëindigt of intrekt -)wanneer de schuldeisers het reorganisatieplan afkeuren -)wanneer de rechtbank de homologatie van het plan weigert De vordering tot overdracht dient gebracht te worden bij afzonderlijke dagvaarding of kan gevraagd worden in de eis ingesteld naar aanleiding van de beëindiging of intrekking van het plan. Een spilfiguur in dit scenario is de gerechtsmandataris, die wordt gelast met het organiseren en realiseren van de overdracht in naam en voor rekening van de schuldenaar. Hiervoor kan hem nog een bijkomende termijn van opschorting van niet meer dan zes maanden verleend worden. De verkoop kan betrekking hebben op zowel roerende als onroerend goederen van de onderneming. Bij verkoop van onroerende goederen stelt de gerechtsmandataris een notaris aan dewelke een ontwerpakte dient op te maken met een bijgevoegd evaluatieplan en hypothecair getuigschrift.

7 7 De schuldeisers die over een inschrijving of kantmelding beschikken als ook de schuldenaar kunnen bij verzoekschrift aan de rechtbank vragen om een minimum verkoopprijs te horen bepalen. Door de verkoop van de roerende en onroerende goederen gaan de rechten van de schuldeisers over de prijs en worden zij gezuiverd. De procedure van evenredige verdeling respectievelijk rangregeling dient hierna door de aangewezen gerechtsmandataris te worden gevolgd. De aangestelde gerechtsmandataris vraagt tenslotte bij verzoekschrift de sluiting van de procedure en ontlasting van zijn opdracht. Besluit: Het positieve aspect is dat deze nieuwe wet volledig gericht is op de redding van de onderneming waarbij er een ruim palet aan mogelijkheden voorzien is om deze doelstelling te bewerkstelligen. Belangrijk is natuurlijk dat de bedrijfsleider alert reageert en tijdig inziet dat zijn onderneming in moeilijkheden verkeert. Of de rechtbanken voldoende zullen uitgerust zijn om deze nieuwe taken op zich te nemen zal de toekomst dienen uit te wijzen. Alain Van der Steichel Kand. gerechtsdeurwaarder

77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel Fax

77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel Fax Continuïteit van de ondernemingen : 77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel 02 290 04 00 Fax 02 290 04 10 Info@vdelegal.be Overzicht van de wet dd 31 januari 2009 ( in werking getreden op 1 april 2009) Structuur

Nadere informatie

TITEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN

TITEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN INHOUD SAMENVATTING.................................................... v INHOUD........................................................... vii INLEIDING.........................................................

Nadere informatie

Nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

Nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen PC Advocaten Nieuwsbrief Mei Juni 09 Nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen Doelstelling nieuwe wet Op 1 april 2009 zijn de wet van 31 januari 2009 over de continuïteit van de ondernemingen

Nadere informatie

De praktische toepassing van de wet: eerste overzicht

De praktische toepassing van de wet: eerste overzicht De praktische toepassing van de wet: eerste overzicht Marc-Olivier Paris Voorzitter van de rechtbanken van koophandel van Dinant en Marche-en en-famenne Schema van de uiteenzetting De nieuwe functies:

Nadere informatie

Outlets in moeilijkheden. gerechtelijke reorganisatie : werkbare oplossing of ongepast?

Outlets in moeilijkheden. gerechtelijke reorganisatie : werkbare oplossing of ongepast? Outlets in moeilijkheden gerechtelijke reorganisatie : werkbare oplossing of ongepast? Debat : Bart De Moor vs Eddy Van Camp Moderator : Frank Taildeman De "WCO" : Fout vakjargon WCO : Wet op de Continuïteit

Nadere informatie

COMM. TURNHOUT 19 mm 2009 BVBA DANEELS

COMM. TURNHOUT 19 mm 2009 BVBA DANEELS COMM. TURNHOUT 19 mm 2009 BVBA DANEELS Een opschorting toegekend bij een tussen vonnis mag niet verlengd worden als de schuldenaar niet aantoont dat hij kennelijk niet meer in staat is de continuïteit

Nadere informatie

Krachtlijnen van de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (B.S. 9 februari 2009) 1.

Krachtlijnen van de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (B.S. 9 februari 2009) 1. Krachtlijnen van de Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen (B.S. 9 februari 2009) 1. I. Inleiding De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

Nadere informatie

GERECHTELIJKE REORGANISATIE

GERECHTELIJKE REORGANISATIE GERECHTELIJKE REORGANISATIE Getest, gewikt en gewogen Editors: K. BYTTEBIER E. DIRIX M. TISON M. VANMEENEN intersentia Antwerpen - Oxford INHOUD Voorwoord v CONCEPTUELE ZWAARTEPUNTEN VAN DE WET CONTINUÏTEIT

Nadere informatie

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen Hoofdlijnen van de hervorming Begrippen en terminologie Essentiële kennis voor schuldeisers en medecontractanten - knipperlichten

Nadere informatie

FAILLISSEMENT = STAKING VAN BETALING

FAILLISSEMENT = STAKING VAN BETALING 4. FAILLISSEMENT: BEGRIP EN GEVOLGEN 4.1.Wat is een faillissement? ---------------------------------- Een faillissement is een in de wet geregelde procedure voor een persoon of onderneming die niet (meer)

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Nieuwsbrief Geyskens, Vandeurzen & Vennoten www.advocatenbureau-gevaco.be Onderwerp De nieuwe wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen Datum 18 februari 2010 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

De nieuwe W.C.O. regels

De nieuwe W.C.O. regels De nieuwe W.C.O. regels Luc Sterkens 1 Agenda - Situering - Belangrijke wijzigingen - Bijkomende aansprakelijkheid voor de cijferberoeper - Bedenkingen - Vragen 2 Opmerking - Seminarie voor cijferberoepers

Nadere informatie

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen

De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen De wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen De preprocedurele instrumenten Ondernemingsbemiddelaar - Gerechtsmandataris - Voorlopige bestuurder De gerechtelijke reorganisatie

Nadere informatie

Preventie bij ondernemingen in moeilijkheden na de nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen

Preventie bij ondernemingen in moeilijkheden na de nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen Preventie bij ondernemingen in moeilijkheden na de nieuwe wet op de continuïteit van de ondernemingen Hoe komt u sterker uit deze crisis? Guido DE CROOCK Voorzitter van de rechtbank van koophandel Dendermonde

Nadere informatie

Werkwijze machtiging verkoop uit de hand 1

Werkwijze machtiging verkoop uit de hand 1 Uittreksel uit Werkwijze machtiging verkoop uit de hand 1 1193ter Ger.W. 1 Tekst goedgekeurd door de vergadering Beroepsmagistraten West-Vlaanderen (vakvergadering insolventie) van 25.01.2019, na overleg

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Hoofdstuk 5. De procedure tot overdracht onder gerechtelijk gezag: een gesluierd

Nadere informatie

De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk?

De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk? De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk? De zaak Plessers (C-509/17) We work for people, not clients Duurzaam samenwerken Excellent juridisch

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie

Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 14.1 Inleiding : zelfstandigen en schuldbemiddeling (door een OCMW of een CAW) 14.2 Wat wordt door

Nadere informatie

Nieuwsflash

Nieuwsflash Nieuwsflash 24.11.2011 De positie van de overnemer in cao nr. 102. Op 5 oktober 2011 werd in de schoot van de Nationale Arbeidsraad ( NAR ) de cao nr. 102 betreffende het behoud van de rechten van de werknemers

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 OKTOBER 2014 S.13.0052.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0052.N LACRA LIFESTYLE-CRAEYMEERSCH PROJECT nv, met zetel te 8770 Ingelmunster, Vlasbloemstraat 2, eiseres, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Hoofdstuk 2. De gerechtelijke WCO-procedure in theorie en in de praktijk: een wereld

Nadere informatie

CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen CBN adviseert over de boekhoudkundige verwerking van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen dr. Stijn Goeminne, Hogeschool Gent, Departement Handelswetenschappen & Bestuurskunde Wanneer

Nadere informatie

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen Ontwerpadvies 2010/X De Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen 1 vervangt

Nadere informatie

31 JANUARI Wet betreffende de continuïteit

31 JANUARI Wet betreffende de continuïteit 31 JANUARI 2009 Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen B.S. 9 februari 2009 ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. De Kamer van volksvertegenwoordigers

Nadere informatie

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid:

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid: Uittreksel Gerechtelijk Wetboek-beslag Art. 1386 Vonnissen en akten kunnen alleen ten uitvoer worden gelegd op overlegging van de uitgifte of van de minuut, voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging

Nadere informatie

De wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen

De wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen De wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen Luc STOLLE Meritius Advocaten Advocaat aan de balie te Gent Voorgeschiedenis WCO Wet op gerechtelijk akkoord 1997 voldeed niet UNIZO deed reeds augustus

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 15.1 Inleiding 15.2 Voorwaarden voor (verplichte) aangifte 15.3 Directe gevolgen en het verloop van het faillissement

Nadere informatie

HOOFDSTUK II. DE VOORAFGAANDE VERSLAGPLICHT

HOOFDSTUK II. DE VOORAFGAANDE VERSLAGPLICHT INHOUD VOORWOORD....................................................... v HOOFDSTUK I. DE VERBETERING VAN DE WETTELIJKE REGELING INZAKE VEREFFENING VAN VENNOOTSCHAPPEN: VAN EEN SUMMIERE REGELING NAAR BELANGRIJKE

Nadere informatie

Het nieuwe insolventierecht Wijzigingen betreffende de gerechtelijke reorganisatie en het faillissement

Het nieuwe insolventierecht Wijzigingen betreffende de gerechtelijke reorganisatie en het faillissement Het nieuwe insolventierecht Wijzigingen betreffende de gerechtelijke reorganisatie en het faillissement FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Eubelius Spotlight www.eubelius.com Onderwerp Naar efficiëntere en performantere WCO? Datum Juni 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van

Nadere informatie

Studiedag Journée d études

Studiedag Journée d études Studiedag Journée d études Rechtbanken, balies en bedrijfsrevisoraat: actualiteiten inzake hun samenwerking en actualiteiten ondernemingsrecht Tribunau, barreau et révisorat d entreprises : actualités

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen. Hoofdstuk 3. Het gerechtelijk minnelijk akkoord: het huwelijkscontract tussen schuldeiser

Nadere informatie

De vrijwillige ontbinding en vereffening. Wettelijk kader

De vrijwillige ontbinding en vereffening. Wettelijk kader De vrijwillige ontbinding en vereffening Nathalie Blauwblomme Honoré & Gits advocatenkantoor Pres. Kennedypark 4a 8500 Kortrijk Wettelijk kader Wet van 2 juni 2006 (BS 26 juni 2006) inwerkingtreding 6

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT 1 TOT HET BEKOMEN VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE (artikel XX.41e.v. WER)

VERZOEKSCHRIFT 1 TOT HET BEKOMEN VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE (artikel XX.41e.v. WER) - blz. 1 /7 - Aan de dames en heren voorzitter en rechters van de rechtbank van koophandel van en te VERZOEKSCHRIFT 1 TOT HET BEKOMEN VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE (artikel XX.41e.v. WER) A.Voor

Nadere informatie

Digitaal faillissementsdossier: Aangifte van schuldvorderingen. Hasselt 18/04/2017 Nazareth 21/04/17 Grobbendonk 27/04/17

Digitaal faillissementsdossier: Aangifte van schuldvorderingen. Hasselt 18/04/2017 Nazareth 21/04/17 Grobbendonk 27/04/17 Digitaal faillissementsdossier: Aangifte van schuldvorderingen Hasselt 18/04/2017 Nazareth 21/04/17 Grobbendonk 27/04/17 DYZO vzw het anker voor zelfstandigen in moeilijkheden www.dyzo.be info@dyzo.be

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen. De faillietverklaring

Inhoud. Algemeen. De faillietverklaring Inhoud I 1 2 3 4 5 5a II 6 7 8 9 10 12 13 14 15 16 Algemeen Drie procedures Het faillissement De surseance van betaling De schuldsanering natuurlijke personen Commissie Insolventierecht Herijking van het

Nadere informatie

V O N N I S OPENBARE TERECHTZITTING VAN : 18 APRIL de kamer. 1 e blad ARBEIDSRECHTBANK GENT

V O N N I S OPENBARE TERECHTZITTING VAN : 18 APRIL de kamer. 1 e blad ARBEIDSRECHTBANK GENT 1 e blad OPENBARE TERECHTZITTING VAN : 18 APRIL 2011 ARBEIDSRECHTBANK GENT V O N N I S 2de kamer A.R. 11/689 Rep.nr. De arbeidsrechtbank Gent, tweede kamer, spreekt het volgend vonnis uit : INZAKE : RIJKSDIENST

Nadere informatie

Revisor. Nr 26 Juli / September Inleiding

Revisor. Nr 26 Juli / September Inleiding N Revisor S EW Nr 26 Juli / September 2009 Inleiding Wanneer een onderneming niet langer wordt bestuurd door haar eigenaars kan inzake financiële rapportering een belangenconflict rijzen tussen het bestuursorgaan

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 JANUARI 2013 C.12.0183.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0183.N 1. FORTIS BANK nv, met zetel te 1000 Brussel, Warandeberg 3, 2. KBC BANK nv, met zetel te 1080 Sint-Jans-Molenbeek, Havenlaan

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Faillissement, Faillissementsakkoord en gerechtelijk akkoord - Gevolgen (personen, goederen, verbintenissen) - Verbintenissen - Schuldvordering - Aangifte Gevolg -

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 218 Wijziging van de Faillissementswet in verband met de aanwijzing door de rechtbank van een beoogd curator ter bevordering van de afwikkeling

Nadere informatie

Aanvullend commentaar op het voorontwerp Besluit breed moratorium

Aanvullend commentaar op het voorontwerp Besluit breed moratorium 4 Aanvullend commentaar op het voorontwerp Besluit breed moratorium Algemene opmerkingen Het besluit houdt in het geheel geen rekening met de mogelijkheid dat de schuldenaar gedurende het moratorium betalingen

Nadere informatie

Rolnummer 5555. Arrest nr. 162/2013 van 21 november 2013 A R R E S T

Rolnummer 5555. Arrest nr. 162/2013 van 21 november 2013 A R R E S T Rolnummer 5555 Arrest nr. 162/2013 van 21 november 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de artikelen 2, c) tot e), 35, 2, en 57 van de wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit

Nadere informatie

Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) FAQ

Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) FAQ Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO) FAQ Vriendelijk aangeboden door Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd zonder bronvermelding. Tussenstap is een product van de vzw Tussenstap

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. 34 218 Wijziging van de Faillissementswet in verband met de aanwijzing door de rechtbank van een beoogd curator ter bevordering van de afwikkeling van een eventueel faillissement en vergroting van de kansen

Nadere informatie

DE VEREFFENING VAN DE BVBA EN DE NV

DE VEREFFENING VAN DE BVBA EN DE NV DE VEREFFENING VAN DE BVBA EN DE NV J. LAMBRECHTS Juridisch adviseur-bedrijfsjurist 2007 a Wolters Kluwer business Voorwoord 1 Hoofdstuk 1. Begripsomschrijving 3 Hoofdstuk 2. Wanneer moet een BVBA/NV vereffend

Nadere informatie

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering Bernadette Evers Wezenlijk verschillende gerechtelijke mandaten Verschillende finaliteit Bewindvoering: beheer van vermogen, géén realisatie ervan Schuldbemiddeling:

Nadere informatie

VZW: nieuwe ontwikkelingen

VZW: nieuwe ontwikkelingen VZW: nieuwe ontwikkelingen Sylvia Thienpont Johanna Waelkens SBB Accountants & Adviseurs Overzicht I. Kader II. Nieuw insolventierecht III. Nieuw ondernemingsrecht IV. Nieuw Wetboek Vennootschappen en

Nadere informatie

GERECHTELIJKE REORGANISATIE

GERECHTELIJKE REORGANISATIE GERECHTELIJKE REORGANISATIE GERECHTELIJKE R EORGANISATIE Getest, gewikt en gewogen Editors: K. Byttebier E. Dirix M. Tison M. Vanmeenen Antwerpen Oxford Gerechtelijke reorganisatie. Getest, gewikt en

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 Kortrijk, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor), en hierna te

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING... 5

INHOUD INLEIDING... 5 INHOUD INLEIDING... 5 DEEL 1. MODELLEN... 23 Afbetalingsregelingen en onvermogen... 23 Model afbetalingsvoorstel alvorens procedure... 23 Model afbetalingsvoorstel na vonnis... 23 Model afbetalingsvoorstel...

Nadere informatie

Voorrechten en hypotheken van de RSZ

Voorrechten en hypotheken van de RSZ 149 H o o f d s t u k V I Voorrechten en hypotheken van de RSZ 256. De vraag rijst wat er gebeurt indien de RSZ geconfronteerd wordt met een werkgever-schuldenaar in financiële moeilijkheden en riskeert

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Faillissementswet en enige andere wetten in verband met het moderniseren van de faillissementsprocedure (Wet modernisering faillissementsprocedure) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

WEGWIJS collectieve schuldenregeling

WEGWIJS collectieve schuldenregeling WEGWIJS collectieve schuldenregeling Inhoudstafel 1. Hoe verloopt de opstart van pg. 3 een collectieve schuldenregeling? (CSR) 2. Het opmaken van een aanzuiveringsregeling pg. 4 (=afbetalingsplan) 3. Na

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wijziging van de Faillissementswet en enige andere wetten in verband met het moderniseren van de faillissementsprocedure (Wet modernisering faillissementsprocedure) Allen, die deze zullen zien of horen

Nadere informatie

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Inleiding. Nico Biesmans, Magistraat-assessor Provinciale Raad van Antwerpen Bij de oprichting van de Orde der Geneesheren heeft de wetgever het toezicht

Nadere informatie

Grondwet gelijkheid en niet-discriminatie WCO gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord artikel 56 WCO beroep tegen homologatievonnis

Grondwet gelijkheid en niet-discriminatie WCO gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord artikel 56 WCO beroep tegen homologatievonnis Grondwettelijk Hof 7 mei 2015 Voorzitter: J. Spreutels en A. Alen Rechters: E. De Groot, L. Lavrysen, J.-P. Snappe, J.-P. Moerman, E. Derycke, T. Merckx-Van Goey, P. Nihoul, F. Daoût, T. Giet en R. Leysen

Nadere informatie

Reglement. KMS Reglementen. Raad van Beroep. Raad van Beroep. Pagina: 1 van 7. Geldig per: Opgesteld: Wiebe Boekema

Reglement. KMS Reglementen. Raad van Beroep. Raad van Beroep. Pagina: 1 van 7. Geldig per: Opgesteld: Wiebe Boekema Pagina: 1 van 7 Reglement Pagina: 2 van 7 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Het aanhangig maken van een beroep 3 3 Samenstelling van een 3 4 Inlichtingen 4 5 Geheimhouding 4 6 Procedure 4 7 Uitspraak 6 8 Overige

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt Overeenkomst tussen advocaat en cliënt Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van de dienstverlening

Nadere informatie

FAILLISSEMENT : De aangifte van de schuldvordering.

FAILLISSEMENT : De aangifte van de schuldvordering. FAILLISSEMENT : De aangifte van de schuldvordering. NIEUWE WETGEVING In het Belgisch Staatsblad van 28.10.1997 werd de nieuwe faillissementswet van 8.8.1997 gepubliceerd. Door deze faillissementswet werd

Nadere informatie

FEDERATIE DER BELGISCHE DIAMANTBEURZEN V.Z.W. REGELEMENT VAN DE COMMISSIE VAN SCHULDVEREFFENING

FEDERATIE DER BELGISCHE DIAMANTBEURZEN V.Z.W. REGELEMENT VAN DE COMMISSIE VAN SCHULDVEREFFENING FEDERATIE DER BELGISCHE DIAMANTBEURZEN V.Z.W. REGELEMENT VAN DE COMMISSIE VAN SCHULDVEREFFENING DATUM VAN INVOEGETREDING 1 JANUARI 2002 FEDERATIE DER BELGISCHE DIAMANTBEURZEN REGLEMENT COMMISSIE VAN SCHULDVEREFFENING

Nadere informatie

LEIDRAAD VOOR DE TOEPASSING VAN DE GERINGE VORDERINGEN-Vo. * BINNEN DE RECHTBANK VAN KOOPHANDEL ANTWERPEN

LEIDRAAD VOOR DE TOEPASSING VAN DE GERINGE VORDERINGEN-Vo. * BINNEN DE RECHTBANK VAN KOOPHANDEL ANTWERPEN LEIDRAAD VOOR DE TOEPASSING VAN DE GERINGE VORDERINGEN-Vo. * BINNEN DE RECHTBANK VAN KOOPHANDEL ANTWERPEN * Verordening (EG) nr. 861/2007 tot vaststelling van een Europese procedure voor geringe vorderingen

Nadere informatie

Rolnummer 4322. Arrest nr. 129/2008 van 1 september 2008 A R R E S T

Rolnummer 4322. Arrest nr. 129/2008 van 1 september 2008 A R R E S T Rolnummer 4322 Arrest nr. 129/2008 van 1 september 2008 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende de artikelen 26 en 100 van de faillissementswet van 8 augustus 1997, zoals gewijzigd bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 218 Wijziging van de Faillissementswet in verband met de aanwijzing door de rechtbank van een beoogd curator ter bevordering van de afwikkeling

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 FEBRUARI 2012 C.11.0463.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0463.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. C. G., 2. F.S.,

Nadere informatie

Voorlopige en bewarende maatregelen in Nederland

Voorlopige en bewarende maatregelen in Nederland Voorlopige en bewarende maatregelen in Nederland 1. Welke verschillende soorten maatregelen zijn er? Bewarende maatregelen zijn maatregelen die tot doel hebben waar mogelijk zeker te stellen dat de schuldenaar

Nadere informatie

Elementaire Rechtspraak

Elementaire Rechtspraak Boekenreeks Elementaire Rechtspraak ER De WCO, 2 jaar in de praktijk Rechtspraak Rechtsleer Modellen Wettekst door Prof. Dr. Koen Byttebier en Drs. Tom Wera m.m.v. Philippe Van den Broecke en Filip Vandeweyer

Nadere informatie

Het handelsonderzoek

Het handelsonderzoek Het handelsonderzoek Inleiding De wet bepaalt dat de rechtbank van koophandel een handelsonderzoek opstart wanneer zij verneemt dat uw onderneming in financiële moeilijkheden zou verkeren. Deze brochure

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:1290

ECLI:NL:RBDHA:2017:1290 ECLI:NL:RBDHA:2017:1290 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 02-02-2017 Datum publicatie 14-02-2017 Zaaknummer C/09/520447 / FT RK 16/2286 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Insolventierecht

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 102 VAN 5 OKTOBER 2011 BETREFFENDE HET BEHOUD VAN DE RECHTEN VAN DE WERKNEMERS BIJ WIJZIGING VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 102 VAN 5 OKTOBER 2011 BETREFFENDE HET BEHOUD VAN DE RECHTEN VAN DE WERKNEMERS BIJ WIJZIGING VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 102 VAN 5 OKTOBER 2011 BETREFFENDE HET BEHOUD VAN DE RECHTEN VAN DE WERKNEMERS BIJ WIJZIGING VAN WERKGEVER TEN GEVOLGE VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE DOOR OVERDRACHT

Nadere informatie

Pay or complain? De inning van onbetwiste professionele schuldvorderingen versoepeld

Pay or complain? De inning van onbetwiste professionele schuldvorderingen versoepeld Pay or complain? De inning van onbetwiste professionele schuldvorderingen versoepeld Mrs. Régine Feltkamp Advocaat-Avocat-Attorney Professor V.U.B. regine.feltkamp@modo-law.be Mr. Joeri Danhieux Junior

Nadere informatie

Ondernemingsrechtbank Gent. Informatie brochure. Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden

Ondernemingsrechtbank Gent. Informatie brochure. Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden Ondernemingsrechtbank Gent Informatie brochure Kamer voor ondernemingen in moeilijkheden De hoon Simone-Pol Van Iseghem 12-5-2015 Informatie Wat doet de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden precies?

Nadere informatie

EERSTE VERSLAG INZAKE

EERSTE VERSLAG INZAKE EERSTE VERSLAG INZAKE de (voorlopige) surseances van betaling van: HELDER ONDERWIJS B.V. en HELDER ADVIES B.V. Gegevens ondernemingen de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid HELDER ONDERWIJS

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4851 Arrest nr. 47/2010 van 29 april 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 1675/15 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door de Arbeidsrechtbank te Luik. Het

Nadere informatie

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving:

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Afdeling I: De oorspronkelijke wet van 5 juli 1998 en de diverse wetswijzigingen: Bij wet van 5 juli 1998 2 werd een titel IV toegevoegd aan het Gerechtelijk

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1. 1. Voorwerp van de dienstverlening en taak van de advocaat 3

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1. 1. Voorwerp van de dienstverlening en taak van de advocaat 3 Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) 2 Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van

Nadere informatie

GUY CAYRON Advocaat bij de balie te Brussel Avocat au barreau de Bruxelles

GUY CAYRON Advocaat bij de balie te Brussel Avocat au barreau de Bruxelles Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt Tussen : GUY CAYRON Advocaat bij de balie te Brussel Avocat au barreau de Bruxelles Hellebeekstraat 6 1850 Grimbergen Tel. 02/270.04.91 Fax 02/270.04.89 E-mail

Nadere informatie

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon.

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon. Beschermmaatregelen 1. Het begrip bewind rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat om geheel of

Nadere informatie

DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES

DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES Algemeen Ingevolge Europese regelgeving heeft België ervoor moeten zorgen dat ze een systeem op poten zette teneinde op digitale wijze verkeersboetes te kunnen innen.

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012)

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) 1. Definities 1.1 In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Opdracht : a) De overeenkomst waarbij Opdrachtnemer hetzij alleen

Nadere informatie

Rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling leper

Rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling leper Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt a an 2015 lufi Datum van uitspraak 09/10/2015 Rolnummer op op op C 15/382/A Niet aan te bieden aan de ontvanger Rechtbank van eerste

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W.

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. Aan de Voorzitter bij de Arbeidsrechtbank Gent, afdeling ****** Ten verzoeke van: 1. Eerste verzoeker: Geboorteplaats: Burgerlijke

Nadere informatie

AANVULLEND PROFESSIONEEL TARIEF

AANVULLEND PROFESSIONEEL TARIEF 2,0773 AANVULLEND PROFESSIONEEL TARIEF 2013 Artikel Verwijzing naar Vademecum Opmerkingen A 1 Port. Port bij het doorsturen van opgemaakte stukken naar een plaatselijk bevoegde gerechtsdeurwaarder A 2

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De vereffening van vennootschappen vereenvoudigd Datum 7 juni 2012 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 102 VAN 5 OKTOBER 2011 BETREFFENDE HET BEHOUD VAN DE RECHTEN VAN DE WERKNEMERS BIJ WIJZIGING VAN WERKGEVER TEN GEVOLGE VAN EEN GERECHTELIJKE REORGANISATIE DOOR OVERDRACHT

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling arbeidsrechtbank Brussel Onderwerp Continuïteit van de ondernemingen. Gerechtelijke organisatie. Dagvaarding van de RSZ nadat de rechtbank de procedure tot gerechtelijk organisatie open had

Nadere informatie

Vennootschappen ontbinden vóór 1 oktober 14 tegen 10%

Vennootschappen ontbinden vóór 1 oktober 14 tegen 10% Vennootschappen ontbinden vóór 1 oktober 14 tegen 10% In onze vorige nieuwsbrief kwam de overgangsmaatregel aan bod opgenomen in de programmawet van 28 juni 2013 waarmee, voor vennootschappen die niet

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 MEI 2008 C.07.0472.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0472.N PHLIPPO SHOWLIGHTS, naamloze vennootschap, met zetel te 2500 Lier, Antwerpsesteenweg 334, eiseres, vertegenwoordigd door mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 OKTOBER 2015 C.15.0256.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.15.0256.N KLIMA-SERVICE bvba, met zetel te 9930 Zomergem, Kruisstraat 61B, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte,

Nadere informatie

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder 01 Elke onbetwiste schuld die een geldsom tot voorwerp heeft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 740 Wijziging van de Faillissementswet en enige andere wetten in verband met het moderniseren van de faillissementsprocedure (Wet modernisering

Nadere informatie

Arbeidsrecht in insolventie in het Nederlandse recht / 45

Arbeidsrecht in insolventie in het Nederlandse recht / 45 Inhoudsopgave Veelgebruikte afkortingen / 11 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 2. 2.1 2.2 2.2.1 2.2.2 2.2.3 2.2.4 2.3 2.3.1 2.3.2 2.4 2.4.1 2.5 3. 3.1 3.2 3.3 3.3.1 3.3.2 3.3.3 3.3.4 3.3.5 Inleiding en

Nadere informatie

Faillissement, surseance van betaling en schuldsanering

Faillissement, surseance van betaling en schuldsanering Monografieen Privaatrecht Faillissement, surseance van betaling en schuldsanering Mr. A.M.J. van Buchem-Spapens Mr. Th.A. Pouw Achtste druk Kluwer - Deventer - 2008 Inhoud Lijst van afkortingen XI I. INLEIDING

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 KORTRIJK, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat, en hierna te noemen

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Toegestuurd aan de dames en heren Toegestuurd aan de dames en heren Eerste Substituten,

Nadere informatie

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt Tussen : Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen hierna te noemen het advocatenkantoor en hierna te noemen

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt Tussen : Mevrouw Lynn Meeuwissen BTW-nr.: BE 0839 091 075 Kantooradres: Laagland 22 2930 Brasschaat Telefoon: +32 303 72 77 GSM: +32 493 25 45 31 Mail: advocaat@lynnmeeuwissen.be

Nadere informatie

Hof van Cassatie LIBERCAS

Hof van Cassatie LIBERCAS Hof van Cassatie LIBERCAS 5-2018 AFSTAND (RECHTSPLEGING) ALGEMEEN Algemeen - Afstand van geding - Afstand doende partij - Veroordeling in de kosten - Rechtsplegingsvergoeding - Toepassing Algemeen - Afstand

Nadere informatie

ONLICHAMELIJK ROEREND GOED

ONLICHAMELIJK ROEREND GOED Beslag op onlichamelijke goederen (ook derdenbeslag genoemd) is een procedure die een schuldeiser toelaat onlichamelijke goederen uit het vermogen van zijn schuldenaar, te vatten; Lichamelijke goederen

Nadere informatie