Groeidocument trainingen blok 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groeidocument trainingen blok 1"

Transcriptie

1 Groeidocument trainingen blok 1 Jeroen Dusseldorp

2 Inleiding... 3 Training 1 Competenties... 4 Training 2 Reflecteren... 5 Training 3 Overtuigen... 6 Training 4 Intake (deel 1)... 7 Training 5 Intake (deel 2)... 7 Training 6 Intake (deel 3)... 8 Training 7 Argumenteren... 9 Training 8 Rapporteren (deel 1) Training 9 Rapporteren (deel 2) Training 10 Presenteren (deel 1) Training 11 Presenteren (deel 2) Training 12 Presenteren (deel 3)... 12

3 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 1 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant te kunnen zijn moet je over een aantal competenties en vaardigheden beschikken die in deze minor behandeld worden. Er worden trainingen gegeven door de docenten van Avans Hogeschool. In dit document zijn de onderwerpen van de gegeven trainingen te vinden, én de leerpunten die ik eruit heb kunnen halen. In het totaal zijn er 12 trainingen gegeven over 7 verschillende gebieden.

4 Training 1 Competenties Dit was de eerste training van de minor Consultancy. De competenties van een consultant stonden hierbij centraal. We werkten hier in aparte groepen volgens een nieuwe techniek, de Round Robin. De opdracht was om na te denken over de activiteiten waar een consultant mee te maken krijgt tijdens het uitvoeren van zijn/haar werk. Normaal gesproken beginnen mensen al dingen te roepen, maar tijdens deze training was het de bedoeling om eerst individueel na te denken. Later werd de leiding genomen door de projectleiders om iedereen aan het woord te laten. We kregen een poster waar we post-its, met daarop de activiteiten, op moesten plakken. Na deze Round Robin was het de bedoeling om bij de activiteiten, vaardigheden te bedenken. Over welke vaardigheden moet een consultant beschikken om de activiteiten succesvol af te ronden? Ook deze post-its werden op de poster geplakt. Hierna werd er nagedacht over competenties, die bij de activiteiten en vaardigheden horen. Na deze derde Round Robin werden de post-its met competenties aan de buitenkant van de posters geplakt. Aan het einde van de training werd er voor de klas kort toegelicht waarom wij op deze resultaten zijn gekomen en welke bekende personen hier goed bij passen volgens ons. Hieronder is de uiteindelijke mindmap te zien. Ik vond deze training leerzaam omdat er goed gebrainstormd werd over de consultant en zijn/haar competenties. Hierdoor start je met een goede basis aan kennis aan de minor wat heel fijn is. Daarnaast kreeg ik meteen een goed inzicht in de vaardigheden die ik al bezit, en waar ik nog aan moet werken om een succesvolle consultant te zijn. Netwerken is bijvoorbeeld een heel belangrijk, vandaar dat ik dit ook in mijn PAP heb opgenomen. De Round Robin techniek heb ik zeer prettig ervaren, omdat er daardoor veel meer input over een bepaald onderwerp op tafel komt. Dit ga ik zeker vaker gebruiken in groepswerk.

5 Training 2 Reflecteren Het onderwerp van deze training was reflecteren en leiderschap. In deze training werden er veel voorbeelden gegeven van leiderschap, die later klassikaal werden gereflecteerd. Het leiderschap stond hier centraal en hier werd in het tweede deel van de training ook wel de nadruk op gelegd. Vanaf het begin werden we gevraagd om na te denken over eerdere ervaringen met reflecteren, positief én negatief. Veel hadden het over negatieve ervaren met reflecteren, met name in de H8. Wat me goed is bijgebleven van deze training is het voorbeeld van een jongen die in zijn eentje heel voorschut staat te dansen. Later komen er steeds meer mensen mee dansen totdat er een hele grote groep staat. Vaak is er maar één veranderaar nodig, en de rest die volgt. Het belang van reflecteren is goed naar voren gekomen in deze training, en ik denk dat veel studenten er nu ook anders naar kijken. Eerdere ervaringen met reflecteren van mij zijn vaak saai of negatief. Na deze training is dit beeld bij mij wel veranderd. Door deze training ben ik toch meer gaan inzien dat je d.m.v. reflecteren jezelf continu kan verbeteren. Wat ik ook leerzaam vond is het leiderschap. In blok 2 moet ik zelf ook leiding geven en d.m.v. deze training weet ik nu dat de leider zelf niet het succes maakt, maar de volgers die je hebt.

6 Training 3 Overtuigen Deze training werd gegeven ter voorbereiding op de Case Battle. Overtuigen stond centraal, want dat was ook de bedoeling van de Case Battle. We werden meteen aan het denken gezet, want iedereen kreeg een opdracht. Het ging over een ballon waar 4 bekende Nederlands in zitten, maar waar er twee uit moeten om te kunnen overleven. Ieder groepje moest een pitch voor de klas geven waarom hij/zij (de BN-er) in de ballon zou moeten blijven. Na deze praktijkgerichte opdracht kregen we theorie over overtuigend spreken. Hier merkte ik dat de aandacht dan wel meteen wegzakt. Na deze theorie kregen we weer een nieuwe opdracht. Nu moest je een pitch voorbereiden om Maarten (de docent) te overtuigen om een bepaald merk telefoon te kopen. Ook hier kwamen hele interessante argumenten ter sprake om de luisteraars én Maarten te overtuigen. Wat ik lastig vond aan deze training is dat je maar kort de tijd had om voor te bereiden, waardoor het moeilijk wordt om heel zelfverzekerd over te komen. Wat ik heel handig vond aan deze training is de inhoud van een goed pitch. Er werd ons precies verteld hoe je een pitch sterk en krachtig moet maken. Hiermee bedoel ik een goede pakkende opening, niet te teveel argumenten, voorbeelden, houding, stemgebruik, een goede afsluiting etc. Wat ik ook zeker meeneem is dat je houding heel veel zegt in een pitch. Al heb hele goede argumenten maar een ongeïnteresseerde houding, dan zal je de opdracht waarschijnlijk niet krijgen.

7 Training 4 Intake (deel 1) Deze training is gegeven ter voorbereiding op het intakegesprek dat we later bij Vincent van Gogh zouden moeten gaan houden. Tijdens deze training is er al veel aan bod gekomen over een intake. In het begin zijn we met ons groepje gaan nadenken over wat een intake nou eigenlijk is, en welke aspecten er belangrijk bij zijn. We kregen in deze training ook theorie over de manieren waarop je het meeste informatie uit een persoon kan halen, en toch professioneel blijft. Er is ook veel gesproken over de voorbereiding op een intakegesprek want dit is essentieel. Om een opdracht binnen te slepen moet je niet alleen interesse tonen, maar ook een goede indruk achterlaten. Na de theorie zijn er wat voorbeelden van gesprekken met Anne geweest voor de klas. Hierbij werd het al snel duidelijk of er goede vragen gesteld werden, of dat het anders moest. Dit vond ik fijn aan de training want hierdoor werd de gegeven theorie meteen toegepast in praktijk. Wat ik bij deze training geleerd heb is dat het heel belangrijk is om de ander ook centraal te stellen. Er moet een goede band uit het intake gesprek voorvloeien, wil je de opdracht krijgen. Verder is de manier van vragen stellen ook leerpunt. Bij oefengesprekjes werd het bijvoorbeeld goed duidelijk dat je niet veel informatie krijgt wanneer je gesloten vragen blijft stellen. Training 5 Intake (deel 2) Deze training was een vervolg op de eerste training voor het intakegesprek. Hier stond de manier van vragen stellen centraal. We kregen een oefencase Route Mobiel die eigenlijk nog niet echt heel duidelijk geformuleerd was. Het doel hiervan was om zo veel mogelijk informatie uit het oefen intakegesprek te halen. Voor deze opdracht werd ik ook naar voren gehaald om te oefenen met Anne. Hier was ook al snel te merken dat Anne hele korte onduidelijke antwoorden gaf, waardoor ik betere open vragen moest stellen voor bruikbare informatie. Het belangrijkste leerpunt van deze training is toch wel dat de manier van vragen stellen alles wat daarna komt bepaald. Wanneer je alleen maar specifieke gesloten vragen stelt aan de persoon voor je dan krijg je weinig bruikbare informatie. Het doel is om de ander zoveel mogelijk aan het woord te laten en dus open vragen te stellen in brede zin.

8 Training 6 Intake (deel 3) Deze training was echt gericht op de voorbereiding op het intakegesprek die al snel ging aankomen. Hier hebben we in de projectgroepen gewerkt om vragen te bedenken die gesteld konden gaan worden in het officiële intakegesprek. De vragen werden niet alleen voor onze eigen organisatie bedacht, maar ook voor de andere groepen zodat zij meer input vanuit andere groepen hadden. Dit was fijn want hierdoor kom je toch op meer vragen uit dan wanneer je alleen met je eigen groep brainstormt. Ook dit werd weer gedaan d.m.v. de Round Robin techniek die in de eerste training competenties geïntroduceerd werd. Aan het einde van de training had iedere groep twee flipovers met daarop vragen die gesteld konden worden. Dit was heel nuttig voor de voorbereiding op het intakegesprek bij Vincent van Gogh. Wat ik bij deze training heb geleerd is dat je heel veel aan andere groepen kan hebben door middel van informatie uit te wisselen. Wanneer je allemaal ook voor een andere groep nadenkt heb je er allebei wat aan, en wordt er op meerdere manieren naar het onderwerp gekeken. Zo hadden andere groepen bijvoorbeeld suggesties voor vragen waar wij nog niet op waren gekomen.

9 Training 7 Argumenteren Deze training argumenteren stond in het teken van een debat. Het beargumenteren van een bepaalde standpunt stond hierbij centraal. Al snel werden er groepjes gemaakt die vóór of tegen een bepaalde stelling moesten zijn. Ik was samen met Marcel vóór het invoeren van de doodstraf. Het was lastig omdat we maar een kwartiertje de tijd hadden om onze argumenten voor te bereiden. Ook in deze training kregen we van tevoren wat belangrijke theorie over debatteren en argumenteren. Toen iedereen het debat voorbereid had werd er geoefend voor de klas. Marcel en ik wonnen uiteindelijk het debat doordat we zo goede opening hadden. Hij begon over zijn broer die onterecht de doodstraf heeft gekregen omdat er DNA op de kleren van vermiste kinderen was gevonden (fictief). Uiteindelijk bleek dat zijn broer in een fabriek werkte waar die kleren gefabriceerd worden. Vandaar het DNA op de kleren. Nou is dit niet zo boeiend, maar de manier waarop hij het vertelde Iedereen was meteen nieuwsgierig en luisterde aandachtig. Door de korte tijd om voor te bereiden kwamen veel groepjes wel met tegenstrijdige argumenten, maar dit was niet erg. Wat ik in deze training geleerd heb, is dat alleen argumenten niet goed genoeg zijn. Je moet het zo vertellen dat iedereen ook naar je wilt luisteren. Wanneer je alleen argumenten opsomt is het niet zo sterk als wanneer je zelf ook enthousiast en overtuigend overkomt. Een voorbeeld hiervan is de opening die Marcel tijdens het debat gebruikte.

10 Training 8 Rapporteren (deel 1) Tijdens deze training is eigenlijk alles aan bod gekomen wat er in een goede offerte moet zitten. Iedere groep ging weer apart over haar offerte brainstormen, maar op een andere manier dan gewoonlijk. Ieder lid van de groep kreeg een bepaald onderwerp van de offerte toegewezen en ging hier een paar minuten individueel over brainstormen. Daarna werden alle mindmaps doorgegeven zodat je een mindmap van een ander onderwerp kreeg die je moest aanvullen. Uiteindelijk had iedereen dus nagedacht over de inhoud van de offerte en konden we verder met de volgende opdracht. De groep werd opgesplitst in tweeën en ieder kreeg een andere opdracht. Wij kregen de opdracht om na te denken over de verschillende adviesrollen die er zijn en het andere groepje over de verschillende kleuren van de Caluwé. Deze training was heel behulpzaam voor het maken van de offerte. Hierdoor was het voor iedereen duidelijk wat er absoluut in moest zitten en waarom. Dankzij deze training hadden we ook meteen een goede basis voor de offerte en was de opzet al eigenlijk klaar. Met deze training heb ik geleerd wat er allemaal in een goede offerte moet zitten. Ook was het leerzaam om al na te denken over de verschillende adviesrollen en kleuren van de Caluwé omdat dit sowieso nog gaat terugkomen in de minor. Training 9 Rapporteren (deel 2) In het tweede deel van de training rapporteren hebben we eigenlijk vooral andere stukken nagekeken en beoordeeld. Iedereen had hun concept offerte al klaar en op VLC gezet. In de training zijn we in tweetallen een stuk van de offerte van een andere groep gaan nakijken en verbeteren. We hebben niet alleen de fouten aangegeven, maar ook meteen verbeterd voor de andere groep. Omdat iedere groep een andere organisatie heeft was dit heel fijn om te doen. Na het nakijken van elkaars stukken gaven we hier feedback op zodat de andere groep hier ook iets mee konden doen. Uiteraard is het voor jezelf ook heel fijn om feedback van anderen te ontvangen voordat je je definitieve offerte gaat opsturen. Van deze training hebben we niet echt veel nieuwe dingen geleerd. Uiteraard was het handig om feedback te krijgen van anderen op je offerte. Na deze training konden we veel foutjes en onduidelijkheden verbeteren. Het is wel leerzaam geweest om ook naar andere

11 offertes te kijken want hierdoor kom je er achter dat je eigen offerte misschien nog dingen mist, of juist veel duidelijker en helder heeft. Training 10 Presenteren (deel 1) In het eerste deel van de training presenteren ging het vooral om het geven van een goede pakkende opening en het zetten van een thema. Anne liet ons voorbeelden zien van Steve Jobs, die dit heel goed kan. We kregen in tweetallen de tijd om een goede opening voor de presentatie over de offerte te bedenken. Samen met Dylan zijn we uiteindelijk op een opening gekomen maar het was moeilijker als we dachten. Iedereen kwam aan de beurt om zijn/haar opening te vertellen voor de klas. Een aandachtspunt hierbij was de non-verbale communicatie, want dit ging bij veel van ons nog niet helemaal goed. Ook met non-verbale communicatie kan je de luisteraar boeien en meenemen in je verhaal. Het leerpunt van deze training is eigenlijk een goede opening bij het geven van een presentatie. Dit is heel belangrijk want dit bepaald of de luisteraar geboeid is, of niet. Door middel van het zetten van een thema kan je de luisteraar meteen nieuwsgierig maken naar de rest van de presentatie. Dat is wat je eigenlijk wilt. Ook non-verbale communicatie is zeer belangrijk en dit zal ik zeker meenemen voor in de toekomst. Training 11 Presenteren (deel 2) Voor deze training moesten we in tweetallen een korte presentatie voorbereiden om in de les te geven. Hierbij moest de nadruk gelegd worden op de opening, het thema en de afsluiting. Ieder tweetal zou aan de beurt komen om de presentatie alleen te geven, maar Dylan en ik hadden het verkeerd begrepen. Wij dachten dat we de presentatie samen moesten geven. Vandaar dat wij de presentatie uiteindelijk samen hebben gegeven. Iedereen in de klas kreeg een feedbackformulier om de spreker te beoordelen. Ik vond zelf dat ik het niet zo goed had gedaan, ondanks positieve kritiek. Iedereen kwam een keer aan de beurt om te presenteren, en om een keer feedback op een ander te geven. Waar ik zelf nog vooruitgang in kan boeken is zelfverzekerd praten. Ik merk bij mezelf dat ik niet zo zelfverzekerd kan praten als ik niet goed voorbereid ben. Ik vond het goed dat iedereen een keer aan de beurt zou komen om te presenteren want hierdoor wordt je ertoe

12 gezet om er ook echt te gaan staan. Het belangrijkste wat ik dankzij deze training geleerd heb is dat de beste manier om presenteren te leren oefenen, oefenen en nog eens oefenen is. Training 12 Presenteren (deel 3) Deze training was eigenlijk puur om te kijken of je klaar was voor de officiële presentatie. Groepen mochten zelf bedenken op welke manier ze beoordeeld wilden worden en op welke manier hun tijd ingedeeld werd. Wij hebben er voor gekozen om de presentatie te geven, en later feedback te ontvangen op basis van de Round Robin techniek. Het ene groepje zou de presentatie inhoudelijk observeren, en het andere groepje het presenteren zelf. Eerst allemaal individueel verwerken, en daarna met de groep bespreken waar de positieve en negatieve punten lagen. Dit is heel goed uitgepakt Wat er dankzij deze training duidelijk werd is dat onze presentatie inhoudelijk nog niet zo goed was. We misten nog zaken zoals een dia met de inhoud en de verwachte resultaten/opbrengsten. Dit zijn dingen die er echt in moeten dus wij vonden het fijn dat er een kans werd gegeven om een generale presentatie te geven.

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG 1-5-2013 ADVANCED BUSINESS CREATION ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG Jos Kleinloog Inhoud Leerdoelen uitgewerkt... 2 Business school:... 2 Management School... 3 Project Raisin Hope:... 3 Science School, leengedrag

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) Shanilla Nazier II102 500676665 14 juni 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Curriculum Vitae... 3 3. Zelfportret... 6 4. SWOT-analyse... 7 5. Kernkwaliteiten... 9 5.1

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN 12-4-2015 HANZEHOGESCHOOL PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN VERSIE 2 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Huidige inschatting kerntaken en competenties... 3 Self-assessment... 4 Doelstellingen... 9 Activiteiten...

Nadere informatie

Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst

Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Onderzoeksverslag Samenvatting Op het Greijdanus College VMBO wordt al een aantal jaren training gegeven aan leerlingen die last hebben

Nadere informatie

Procesverslag groepswerk. Kijk op leerlingen en leren

Procesverslag groepswerk. Kijk op leerlingen en leren Procesverslag groepswerk Kijk op leerlingen en leren Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 17 januari, 2008 Samenvatting Bij de afsluiting van elk project

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

FIT FOR LIFE CARMEL COLLEGE SALLAND

FIT FOR LIFE CARMEL COLLEGE SALLAND FIT FOR LIFE CARMEL COLLEGE SALLAND Multimovez En het bevorderen van sociale vaardigheden S. Timmerman BEd, N. Tip MSc, Dr. H. Ritzen. S A X I O N U N I V E R S I T Y O F A P P L I E D S C I E N C E, H

Nadere informatie

Betrokkenheid, burgerschap en mondelinge taalontwikkeling bevorderen door middel van groepsvergaderingen

Betrokkenheid, burgerschap en mondelinge taalontwikkeling bevorderen door middel van groepsvergaderingen Betrokkenheid, burgerschap en mondelinge taalontwikkeling bevorderen door middel van groepsvergaderingen Beroepstaakverslag afstudeerfase Mark Hasper AFMA3 485520 Brecht, Isis en Hidde luisteren aandachtig

Nadere informatie

Plan van aanpak. Creative content writing

Plan van aanpak. Creative content writing Plan van aanpak Creative content writing Team Purmerend Plaats, datum: Opgesteld door: Rotterdam, Juni 2012 Team Purmerend Frank Olsen 0848022 FrankOlsen7@gmail.com Bart Venema 0848849 bartrvenema@gmail.com

Nadere informatie

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek Het sollicitatiegesprek Inleiding Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit betekent dat je echt al een veel sollicitanten achter je hebt gelaten. Een hele prestatie in deze

Nadere informatie

Beschrijving van het leerproces

Beschrijving van het leerproces Naam: Nathalie Kombolitis Land: Griekenland Studentennummer: 10070478 Supervisor NL: Dorien Voskuil Supervisor GR: Georgios A. Fragkiadakis Datum: 24-1-2013 Stageverslag Inleiding Voor u ligt het stageverslag

Nadere informatie

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management]

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management] Keuzeverslag Mijn keuze is [IT Management] Studentnaam : Onno van Gijssel Studentnummer : 500664958 Klas : IP110 Emailadres : onno.van.gijssel@hva.nl Datum : 01-11-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Nadere informatie

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Kwaliteitenspel 6 Theorie 7 Opdracht Sollicitatiegesprek

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Vijf jaar Buurtbemiddeling Arnhem 2007-2012

Vijf jaar Buurtbemiddeling Arnhem 2007-2012 Buurtbemiddeling Arnhem Weerdjesstraat 168 6811 JH Arnhem telefoon (026) 351 99 41 e-mail buurtbemiddeling@rijnstad.nl website www.buurtbemiddelingarnhem.nl Buurtbemiddeling Arnhem is een gezamenlijk project

Nadere informatie

Student: Maarten Zwinkels Studentnr: 1575769 Docent: Willy Siksma

Student: Maarten Zwinkels Studentnr: 1575769 Docent: Willy Siksma Student: Maarten Zwinkels Studentnr: 1575769 Docent: Willy Siksma Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding bladzijde 3 Hoofdstuk 2: Literatuurverkenning bladzijde 4 Hoofdstuk 3: Methode bladzijde 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Cursus Panelgesprekken

Cursus Panelgesprekken University of Twente Programmabureau Onderwijsvernieuwingen Cursus Panelgesprekken Irene E. Steens en Charlotte Oude Alink University of Twente 16-9-2013 www.utwente.nl/evaluatie Op verzoek van een aantal

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Cold Calling

Hand-out behorende bij de training. Cold Calling Hand-out behorende bij de training Cold Calling Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level Level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX XX AMSTERDAM

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie