» 1 Inhoud. 2 Inleiding Over KIGZ Wie is KIGZ 3.2 Voor wie is KIGZ 3.3 Wat doet KIGZ. 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "» 1 Inhoud. 2 Inleiding Over KIGZ Wie is KIGZ 3.2 Voor wie is KIGZ 3.3 Wat doet KIGZ. 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties..."

Transcriptie

1

2

3 » 1 Inhoud 2 Inleiding Over KIGZ Wie is KIGZ 3.2 Voor wie is KIGZ 3.3 Wat doet KIGZ 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties Verantwoorde zorg Benoemen van kwaliteit 6 Hoe werkt KIGZ Kwaliteitsraad 6.2 Kwaliteitsregister 6.3 Indicatoren verantwoorde zorg 6.4 Kwaliteitscertificering 7 Hoe verder? KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 3»

4 «4 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

5 » 2 Inleiding U wilt als beroepsorganisatie garanties kunnen afgeven voor de kwaliteit van de aangesloten zorgverleners en u wilt de kwaliteit in uw beroepsgroep positieve impulsen geven. En dat op basis van eenduidige, erkende kwaliteitsnormen. Deze kwaliteitsinformatie wilt u continu op een transparante manier zichtbaar maken voor patiënten, verwijzers én zorgverzekeraars. Kunt u dit? De behoefte aan eenduidige beoordeling van kwaliteit is voelbaar in de veranderende zorgmarkt. De patiënt heeft een centrale rol in het zorgproces en stelt zijn eisen aan de kwaliteit van de zorgverlening. Zorgverzekeraars willen garanties voor kwaliteit. In het veld is er inmiddels een woud aan goede en minder goede initiatieven om kwaliteit te meten en te verbeteren in de vorm van zorgprogramma s, keurmerken en registers. Door de bomen zien velen het bos niet meer. Er is een partij nodig die de regie neemt, keuzes maakt en het kaf van het koren scheidt. Die oppakt wat relevant is en die gedragen wordt door alle belanghebbenden. Initiatieven waar bijvoorbeeld nauwelijks patiënten bij betrokken zijn geweest, of initiatieven die de administratieve last voor de zorgverlener nog verder verhogen, laten we graag achter ons. Het Kwaliteitsinstituut Individuele Gezondheidszorg (KIGZ) is een overkoepelend en onpartijdig instituut dat samen met belanghebbenden in een Kwaliteitsraad (Kwaliteitsraad Individuele Gezondheidszorg) alle belangen afweegt. Juist dit evenwicht in het krachtenveld van belangen maakt KIGZ uniek. Zo ontstaan eenduidige kwaliteitsstandaarden. KIGZ kiest normen bij de indicatoren en publiceert kwaliteitsinformatie over individuele beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg in een kwaliteitsregister: een overkoepelend en transparant kwaliteitssysteem, dat relevante en gevalideerde informatie over kwaliteit biedt aan de zorgverleners zelf, cliënten en zorgverzekeraars. KIGZ geeft zorgverleners hiermee de mogelijkheid onderscheidend te zijn en is een prikkel tot betere en verantwoorde zorg. Zorgverzekeraars krijgen hiermee de mogelijkheid doelmatige zorg in te kopen. KIGZ is verankerd in de nationale en internationale wetgeving en werkt samen met overheid en andere gerespecteerde partijen in de gezondheidszorg, die de ambitie van KIGZ volledig ondersteunen. Dat maakt KIGZ tot een breed gedragen initiatief. KIGZ is een onafhankelijk en onpartijdig initiatief in de individuele gezondheidszorg en stelt de zorg en de zorggebruiker centraal. KIGZ maakt de kwaliteit van de individuele beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg zichtbaar. KIGZ gaat slechts over relevante zaken en is op efficiënte wijze georganiseerd. KIGZ geeft inhoud aan het begrip 'verantwoorde zorg', zodat de zorgverlener daadwerkelijk verantwoording kan afleggen. Voor meer informatie zie KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 5»

6 «6 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

7 » 3 Over KIGZ 3.1 WIE IS KIGZ KIGZ is een onafhankelijk en overkoepelend initiatief, gedragen door een evenwichtige vertegenwoordiging van belangengroepen in het veld: de Kwaliteitsraad. De Kwaliteitsraad formuleert breed gedragen normen bij relevante en eenduidige kadercriteria voor kwaliteit in de individuele gezondheidszorg. KIGZ sluit aan bij bestaande standaarden, normeringen en toetsingskaders voor zover deze passen binnen de kaders van KIGZ. Stichting KIGZ heeft een raad van bestuur, waarin vertegenwoordigers van belangengroepen binnen het domein van de zorg zitting hebben. 3.2 VOOR WIE IS KIGZ KIGZ richt zich in eerste instantie op beroepsorganisaties die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de bij hen aangesloten individuele beroepsbeoefenaars. De beoogde beroepsbeoefenaars zijn werkzaam in een medisch of paramedisch beroep ten behoeve van de curatieve gezondheidszorg. KIGZ is er voor iedereen die belang heeft bij transparantie van kwaliteit in de individuele gezondheidszorg. 3.3 WAT DOET KIGZ KIGZ maakt de kwaliteit van beroepsbeoefenaars in de individuele gezondheidszorg zichtbaar. KIGZ verzamelt het beste gedachtegoed en de beste initiatieven om kwaliteit zichtbaar te maken en bepaalt daarbij een norm. Ook geeft KIGZ een overzicht van begrippen die te maken hebben met kwaliteit in de gezondheidszorg. KIGZ komt met een overkoepelend kwaliteitsregister. Onderdeel hiervan is een universeel en uniform kwaliteitskeurmerk op basis van een internationale standaard. Het keurmerk is bedoeld voor beroepsbeoefenaars in de individuele gezondheidszorg en wordt breed gedragen door (vertegenwoordigers van) alle belanghebbenden in de individuele gezondheidszorg. Het kwaliteitsregister levert relevante en gevalideerde informatie op. Rekening houdend met actuele wetgeving en dus met de bescherming van zorgverlener en cliënt, is deze informatie na toestemming gedifferentieerd toegankelijk voor de drie belangrijkste stakeholders: de cliënt, de zorgverlener en de zorgverzekeraar. KIGZ is haalbaar en betaalbaar voor elke individuele beroepsbeoefenaar die daadwerkelijk kwaliteit levert. KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 7»

8 «8 KIGZ - Kwaliteitsinstituut voor de Individuele GezondheidsZorg

9 » 4 KIGZ faciliteert beroepsorganisaties Als beroepsorganisatie wilt u graag dat de bij u aangesloten zorgverleners kwaliteit leveren, dat verwijzers met een gerust hart kunnen doorverwijzen en dat u aan zorgverzekeraars garanties kunt afgeven voor kwaliteit. Daarbij wilt u als beroepsorganisatie de regie houden. U beseft ook dat dit betekent dat de beroepsgroep een zelfreinigend vermogen ontwikkelt. Want ook in de toekomst wilt u adequaat kunnen anticiperen op de kwaliteitsbehoefte. Het Kwaliteitsinstituut voor de Individuele Gezondheidszorg (KIGZ) ziet een wezenlijke taak weggelegd voor beroepsorganisaties in de zorg om invloed uit te oefenen op kwaliteit van individuele beroepsbeoefenaren in de zorg. Deze taak omvat het benoemen, stimuleren, beoordelen en zichtbaar maken van kwaliteit alsmede het borgen van kwaliteit. Als beroepsorganisatie wilt u gefaciliteerd worden. KIGZ neemt u daarom stap voor stap bij de hand in dit proces en faciliteert met:» 1. Een blauwdruk voor kwaliteitsbeleid in de zorg.» 2. Formats.» 3. Een IT-oplossing voor permanente kwaliteitsregistratie aan de bron. KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 9»

10 » 5 Verantwoorde zorg De overheid laat de invulling van het begrip verantwoorde zorg over aan veldpartijen. Deze partijen moeten het hierover eens worden wil er sprake kunnen zijn van eenduidige transparantie van de kwaliteit van deze zorg. 5.1 BENOEMEN VAN KWALITEIT Belanghebbenden bij kwaliteit moeten samen benoemen wat kwaliteit is. Op een onpartijdige, onafhankelijke en vergelijkbare wijze. Dit is ook beschreven in de Europese norm voor certificeerders (ISO 17024). Hier ligt een uitdaging. Verschillende invalshoeken en verschillende belangen moeten tot consensus komen in de benoeming van kwaliteit. KIGZ constateert dat vertegenwoordigers van alle belanghebbenden bereid zijn om de patiënt centraal te stellen. Het ideaal komt hiermee binnen handbereik. Wanneer het krachtenveld rond de benoeming van kwaliteit in balans is, wordt zowel ontwikkeling als borging van kwaliteit mogelijk. KIGZ denkt in het belang van het hele krachtenveld en streeft samen met belanghebbenden naar een relevante, beperkte set kwaliteitsindicatoren die de kwaliteit van de individuele zorgverlener zichtbaar maken. «10 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

11 Patiënt Het belang van de patiënt mag duidelijk zijn: verantwoorde zorg. Als vertegenwoordiger van de patiënt bestaan er veel patiëntenverenigingen, gerelateerd aan aandoeningen. Als overkoepelende belangenbehartiger is er de Patiëntenfederatie NPCF die een koepel is van een groot aantal organisaties. De NPCF maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben. Daarom is de NPCF voor KIGZ een logische gesprekspartner. Zorgverlener Het belang van de zorgverlener is erkenning van de kwaliteit van de door hem verleende zorg op basis van een eerlijke en relevante beoordeling en een continue verbetering van de door hem verleende zorg. Zijn belang is ook om met de zorg bezig te zijn in plaats van met overbodige administratie. Voor de zorgverlener is elke afzonderlijke beroepsorganisatie de aangewezen gesprekspartner voor KIGZ. Beroepsorganisaties zijn belangenbehartigers voor de individuele beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Zij hebben een belangrijke taak en goede mogelijkheden met betrekking tot het stimuleren en borgen van kwaliteit. Zorgverzekeraar Het belang van de zorgverzekeraar is doelmatige zorg. Doelmatige zorg wil zeggen dat de kosten van de zorg in een reële verhouding staan tot het resultaat. KIGZ levert de kwaliteitsinformatie op grond waarvan zorgverzekeraars doelmatige zorg kunnen inkopen voor de patiënt. Naast de afzonderlijke zorgverzekeraars is ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gesprekspartner voor KIGZ. ZN behartigt als branchevereniging de belangen van de zorgverzekeraars. KIGZ ondersteunt ZN bij haar strategische thema s. KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 11»

12 «12 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

13 » 6 Hoe werkt KIGZ Het Kwaliteitsinstituut Individuele Gezondheidszorg verzamelt kennis over actuele ontwikkelingen rond kwaliteit in de gezondheidszorg. KIGZ deelt haar visie op deze ontwikkelingen met de Kwaliteitsraad, die een universele norm voor kwaliteit vaststelt. Het kwaliteitsregister is bedoeld om de kwaliteit van individuele beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg zichtbaar te maken. Kwaliteitsraad Individuele Gezondheidszorg Kwaliteitsregister Individuele Gezondheidszorg KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 13»

14 6.1 KWALITEITSRAAD Aan de begrippen verantwoorde zorg en kwaliteit in de zorg geeft KIGZ inhoud door een Kwaliteitsraad Individuele Gezondheidszorg, waarin de belangrijkste belanghebbenden uit het krachtenveld vertegenwoordigd zijn. De raad weegt de belangen en bepaalt uniforme, relevante kwaliteitsindicatoren en stelt normen vast voor deze indicatoren. Deze indicatoren hebben betrekking op zowel de beroepsorganisatie als op de hierbij aangesloten individuele zorgverlener en gaan over de kwaliteit van de zorg, de zorgverlener en het zorgproces. De rol van KIGZ in de Kwaliteitsraad is het zorgen voor evenwicht in het krachtenveld bij het benoemen van kwaliteit. «14 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

15 6.2 KWALITEITSREGISTER Individuele zorgverleners kunnen worden opgenomen in het kwaliteitsregister als zij voldoen aan de kwaliteitsnormen die zijn vastgesteld door de Kwaliteitsraad Individuele Gezondheidszorg. Kwaliteitsbeoordeling Op grond van de vastgestelde normen beoordeelt een onafhankelijke certificeringsinstelling de beroepsorganisatie op een aantal relevante criteria (kwaliteitsindicatoren). Deze beoordeling gebeurt periodiek. Daarnaast beoordelen de beroepsorganisatie en de patiënt op hun beurt de individuele zorgverlener op een aantal relevante kwaliteitsindicatoren. Deze beoordeling is permanent door registratie aan de bron. Dat wil zeggen dat deze in het zorgproces is verankerd. De beoordeling gebeurt op drie gebieden: de zorg (uitkomsten), de zorgverlener (individuele competenties) en het zorgproces. Het kwaliteitsregister levert relevante en gevalideerde informatie op. Rekening houdend met actuele wetgeving en dus met de bescherming van zorgverlener en cliënt, is deze informatie na toestemming gedifferentieerd toegankelijk voor de drie belangrijkste stakeholders: de cliënt, de zorgverlener en de zorgverzekeraar. Het kwaliteitsregister is nog in oprichting. In de nabije toekomst is het register op de te raadplegen. KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 15»

16 «16 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

17 6.3 INDICATOREN VERANTWOORDE ZORG In samenspraak met de belanghebbenden (beroepsorganisaties, cliënten en zorgverzekeraars), benoemt KIGZ een aantal indicatoren. Aan de hand hiervan wordt de kwaliteit van de zorg in kaart gebracht. De indicatoren voor de beoordeling van de 3 hoofgebieden (zorg, zorgverlener en zorgproces) hebben betrekking op onderstaande onderdelen: Beoordeling zorg» 1. Uitkomst van de zorg» 2. Patiënttevredenheid Beoordeling zorgverlener» 1. Beroepscompetenties (CANMeds)» 2. Opleiding (waaronder permanente educatie)» 3. Visitatie» 4. Methodisch handelen Beoordeling zorgproces» Efficiëntie. 6.4 KWALITEITSCERTIFICERING KIGZ introduceert een op de internationale norm ISO/ICE17024 gestoelde persoonscertificering. Via deze certificering wil KIGZ bereiken dat:» 1. Patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars een gegronde keuze kunnen maken voor zorg;» 2. Zorgverleners een gelijkwaardige behandeling krijgen op basis van gelijke kwaliteit;» 3. De kwaliteit van de dienstverlening inzichtelijk gemaakt wordt, met oog voor differentiatie binnen kwaliteit;» 4. Bureaucratie wordt vermeden. De kosten van kwaliteitsregistratie door KIGZ zijn extreem laag om geen drempel op te werpen die het beeld vertekent. KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 17»

18 «18 KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg

19 » 7 Hoe verder? KIGZ zet op dit moment stappen om daadwerkelijk kwaliteit te meten op basis van eenduidige en transparante kwaliteitsnormen. Op korte termijn start KIGZ daarom met een pilot kwaliteitsmeting bij zorgverleners van één van de beroepsorganisaties, met als doel om daarna dezelfde beloften te kunnen vervullen voor elke andere beroepsorganisatie met dezelfde ambities. KIGZ komt graag met u in contact. Wij vragen u daarom contact met ons op te nemen voor meer informatie. U bereikt ons via info@kigz.nl of KIGZ - Kwaliteitsinstituut Individuele GezondheidsZorg 19»

20 Bezoek- en postadres Stichting KIGZ Lange Voorhout ED Den Haag Telefoon Internet Versie 2, juli 2014 M illustrator

waar de gezondheidszorg op wacht

waar de gezondheidszorg op wacht waar de gezondheidszorg op wacht Inhoudsopgave Aanleidingen en trends Visie op kwaliteit KIGZ Waarom? Inhoudsopgave Aanleidingen en trends Wettelijk historisch perspectief Internationalisering Patiënt

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor de langdurige zorg Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor de langdurige zorg Het Toetsingskader voor de langdurige zorg 3 Wat is het Toetsingskader? Het Toetsingskader is

Nadere informatie

Bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie in de zorg

Bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie in de zorg Bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie in de zorg The long and winding road Wilco Graafmans Nico Rozing Opbouw Het KI in 1 minuut De bouwstenen voor duurzame kwaliteitsinformatie Het duurzame bouwwerk

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria. Een toelichting voor de oefentherapeut

Kwaliteitscriteria. Een toelichting voor de oefentherapeut Kwaliteitscriteria Een toelichting voor de oefentherapeut www.oefentherapeut.nl zorg voor bewegen Inhoud Inleiding... 3 1. Beschrijving van het registratiesysteem... 4 1.1 Waarom een systeem van (periodieke)

Nadere informatie

Hoe zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg in beeld willen krijgen

Hoe zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg in beeld willen krijgen Hoe zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg in beeld willen krijgen? De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg is over het algemeen (zeer) goed. In verschillende Europese ranglijsten scoort Nederland

Nadere informatie

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen 1. Belangrijke knelpunten voor versnelling uitwisseling eerste- naar tweedelijns instellingen 2. Belangrijke knelpunten voor versnelling

Nadere informatie

Transparantie in de zorg

Transparantie in de zorg Transparantie in de zorg Beschikbaarheid en gebruik van kwaliteitsinformatie Jozé Braspenning Inhoud Transparantie in de zorg: doel en mechanismen Inhoud kwaliteitsinformatie Huidige beschikbaarheid en

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft als doel kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen bij iedere uroloog ten gunste van iedere patiënt.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Indicator 1 Criterium 1 2 3 4 Toelichting op score Kwaliteitsbeleid De praktijk voert een actief beleid, consistent met het kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut. bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen

Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut. bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen December 2012 1. Inleiding In de algemene programmatekst Kwaliteit van Zorg zijn drie programmalijnen

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

3502GA3017 Nederlandse Zorgautoriteit Secretariaat directie Ontwikkeling Postbus 3017 3502 GA UTRECHT. Betreft: Reactie NMT consultatie transparantie

3502GA3017 Nederlandse Zorgautoriteit Secretariaat directie Ontwikkeling Postbus 3017 3502 GA UTRECHT. Betreft: Reactie NMT consultatie transparantie 3502GA3017 Nederlandse Zorgautoriteit Secretariaat directie Ontwikkeling Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Datum 9 april 2008 Ons kenmerk nkrn-7djlq9j Contactpersoon mw. N.M. Kroezen Telefoon (030) 6076304

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2020

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2020 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum National

Nadere informatie

Eindopdracht Verbeterplan zorg aan chronisch zieken

Eindopdracht Verbeterplan zorg aan chronisch zieken OEFENTOETS 2 Dit document bevat een uitwerking van de eindopdracht behorende bij de Praktijkcursus Gezondheidszorg, namelijk het schrijven van een verbeterplan voor de zorg aan chronisch zieke patiënten

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor zorgverzekeraars Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars 3 Wat is het Toetsingskader? Het toetsingskader is één

Nadere informatie

Het Roer en het Zomerakkoord

Het Roer en het Zomerakkoord Het Roer en het Zomerakkoord Geachte deelnemers aan de startbijeenkomst, Komende 1 juli is een belangrijke dag. Voor alle betrokkenen bij de huisartsenzorg, maar zeker ook voor ons, de huisartsen zelf.

Nadere informatie

Onze ervaringen met de wijze waarop de wet voor ons beroep functioneert zijn gemengd.

Onze ervaringen met de wijze waarop de wet voor ons beroep functioneert zijn gemengd. Beantwoording vragen Wetsevaluatie BIG 17 juni 2013 Ervaring & visie 1. Wat zijn de ervaringen van uw organisatie met de Wet BIG? De NVGzP is in september 2012 opgericht als vereniging van (BIG-geregistreerde)

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

nee ja KI, NPCF en ja KI nee ja NPCF nee ja Federatie en NPCF nee

nee ja KI, NPCF en ja KI nee ja NPCF nee ja Federatie en NPCF nee Bijlage 2. Producten en activiteiten in het jaar van de transparantie, gesorteerd ar nieuw, versneld en al eerder overeengekomen. Nieuwe activiteiten het Jaar van de transparantie. 1. Van 150 richtlijnen

Nadere informatie

Doel. Inhoud. Echte zorgprofessionals blijven deskundig. VBG-dag. De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud

Doel. Inhoud. Echte zorgprofessionals blijven deskundig. VBG-dag. De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud VBG-dag Echte zorgprofessionals blijven deskundig 12 december 2012 De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud Bas Vogel, verpleegkundige - Hoofd Registers V&VN Irene Lubberink Secretaris

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt op

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren & Transparantie

Kwaliteitsindicatoren & Transparantie Kwaliteitsindicatoren & Transparantie - Een OECD blik - Resultaten van een studie over kwaliteitsregistraties voor NFU en ZiN - Niek Klazinga 15/11/16 Public report of the Quality Assessment Result of

Nadere informatie

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie?

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Van goede zorg verzekerd 2 Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? 1. Het Register Het Zorginstituut heeft een

Nadere informatie

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie?

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Van goede zorg verzekerd 2 Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/

Nadere informatie

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017 Toekomstvisie zorgverzekeraars 27 september 2017 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150 1.100 1.050 1.000 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 6.000 5.500 5.000 4.500

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Cliëntenraden Menzis Zorgkantoor 16, 17 en 18 april Regio s Twente, Groningen en Arnhem

Informatiebijeenkomst Cliëntenraden Menzis Zorgkantoor 16, 17 en 18 april Regio s Twente, Groningen en Arnhem Informatiebijeenkomst Cliëntenraden Menzis Zorgkantoor 16, 17 en 18 april 2018 Regio s Twente, Groningen en Arnhem Agenda Voorstelronde Presentatie NCZ Presentatie Menzis Inkoop 2019 Thema s Presentatie

Nadere informatie

EADV, de partner in diabeteszorg

EADV, de partner in diabeteszorg Beleidsplan EADV 2014-2017 EADV, de partner in diabeteszorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Missie en visie van EADV... 3 2. Ontwikkelingen in de diabeteszorg... 4 3. Strategische keuzes en doelstellingen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke visie op het Informatiestelsel voor de zorg

Gemeenschappelijke visie op het Informatiestelsel voor de zorg Gemeenschappelijke visie op het Informatiestelsel voor de zorg De Nederlandse zorg en ondersteuning is volop in ontwikkeling en beweging. De kern van de ontwikkelingen is samen te vatten als Zorg Dichtbij

Nadere informatie

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS 1. Overwegingen 1.1. Het professioneel statuut van de bedrijfsarts (in het vervolg: het professioneel statuut) is bedoeld om de professionele

Nadere informatie

Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care. De kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de intensive care in het landelijk Register

Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care. De kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de intensive care in het landelijk Register Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care De kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de intensive care in het landelijk Register Kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de IC Een kwaliteitsstandaard

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren in de paramedische zorg

Kwaliteitsindicatoren in de paramedische zorg Kwaliteitsindicatoren in de paramedische zorg Prof.dr. Rob Oostendorp, Afdeling Kwaliteit van Zorg (WOK), UMC St Radboud, Nijmegen Nederlands Paramedisch Instituut, Amersfoort Op weg naar kwaliteit Sinds

Nadere informatie

Stewardessen doen het beter

Stewardessen doen het beter Stewardessen doen het beter BIR Themadag 25 april 2012 Hoe serieus nemen wij onszelf als professionals? Bas Vogel, verpleegkundige Hoofd Registers V&VN Doel Informeren over wet- en regelgeving in relatie

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 22 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 22 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Jaarverslag Kwaliteitsregister Paramedici

Jaarverslag Kwaliteitsregister Paramedici Jaarverslag 2014 Kwaliteitsregister Paramedici (KP) Kwaliteitsregister Paramedici KP Utrecht, november 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014 1. Wat doet de stichting Kwaliteitsregister Paramedici... 3 2.

Nadere informatie

Transparante kwaliteitsinformatie: de eerste drie jaar van het Zorginstituut

Transparante kwaliteitsinformatie: de eerste drie jaar van het Zorginstituut Transparante kwaliteitsinformatie: de eerste drie jaar van het Zorginstituut Petra Beusmans, Pauline de Heer Het Zorginstituut draagt onder andere zorg voor het beschikbaar maken van informatie over de

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Wat gaan we doen? Programma Aanleiding voor het instellen register, doelstelling uit visie document van de NVDA Achtergrond kwaliteitsregister - BIG Wat houdt

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden

Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden Over de Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering In 2006 heeft Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), door de Minister erkend

Nadere informatie

Centrale website zorgkwaliteit.be toont patiënten de resultaten van kwaliteitsmetingen in ziekenhuizen

Centrale website zorgkwaliteit.be toont patiënten de resultaten van kwaliteitsmetingen in ziekenhuizen PERSMEDEDELING VAN JO VANDEURZEN, VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 4 juni 2015 Centrale website zorgkwaliteit.be toont patiënten de resultaten van kwaliteitsmetingen in ziekenhuizen

Nadere informatie

Certificering HR Professional

Certificering HR Professional Certificering HR Professional Certificering HR Professional Het personeelsmanagement kenmerkt zich door een grote mate van diversiteit, in de diepte en de breedte. De inhoud van het personeelsmanagement

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Feedbackformulier voor de kwaliteit van de praktijkvoering Standaard

Feedbackformulier voor de kwaliteit van de praktijkvoering Standaard Feedbackformulier voor de kwaliteit van de praktijkvoering Standaard Instructie Dit formulier is bestemd voor zelfevaluatie van de kwaliteit van de praktijkvoering en wordt door de visiteurs gebruikt voor

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent!

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent! Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Laat zien wat je waard bent! Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak 17 mei 2017 voor jezelf Drijfveren De best mogelijke zorg

Nadere informatie

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Het is duidelijk: zorgverleners, ook die uit uw zorggroep, kunnen per jaar in verhouding maar weinig uren besteden aan hun patiënten met een

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt op

Nadere informatie

Beleidsplan VSV Kracht

Beleidsplan VSV Kracht Aanleiding De afgelopen jaren zijn landelijke en regionale initiatieven ontstaan om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en de samenwerking te verbeteren. Het Verloskundig Samenwerkings Verband

Nadere informatie

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Oktober 2018 Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ D2D D2P D2D D2P D2D D2P P2D P2M P2D P2M P2D P2M

Zorginnovatie bij CZ D2D D2P D2D D2P D2D D2P P2D P2M P2D P2M P2D P2M Zorginnovatie bij CZ D2D D2P P2D P2M D2D D2P P2D P2M D2D D2P P2D P2M Durft u zich te onderscheiden? Dan zijn wij bijzonder geïnteresseerd in uw ideeën voor innovatie in de zorg! Het zijn woelige tijden

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van onze zorg is noodzaak Hoe kunnen gebruikerservaringen daarbij van dienst zijn?

Kwaliteitsverbetering van onze zorg is noodzaak Hoe kunnen gebruikerservaringen daarbij van dienst zijn? Verslag seminar 2013 Kwaliteitsverbetering van onze zorg is noodzaak Hoe kunnen gebruikerservaringen daarbij van dienst zijn? Datum: 7 oktober 2013 Locatie: Postillion hotel, Bunnik Thema: Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

FysioGroepTwente : Faciliteren, Delen en Verbinden

FysioGroepTwente : Faciliteren, Delen en Verbinden FysioGroepTwente : Faciliteren, Delen en Verbinden FysioGroepTwente September 2010 Voorgeschiedenis: Stand van zaken Fysiotherapie in Twente medio 2009 Onvoldoende kennis kansen/ bedreigingen integrale

Nadere informatie

Convenant Governance ehealth 2014-2019

Convenant Governance ehealth 2014-2019 Convenant Governance ehealth 2014-2019 Datum: 15 November 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Belemmeringen... 3 Voorgestelde oplossingen... 4 De zes partijen:... 6 Overwegende dat:... 6 Gaan samenwerken

Nadere informatie

Ambulancezorg in Nederland

Ambulancezorg in Nederland Koos Reumer, 2 februari 2015 Ambulancezorg algemeen Vereniging Ambulancezorg Nederland Ontwikkelingen binnen ambulancezorg Jonge sector Wet ambulancevervoer 1973 Tijdelijke wet ambulancezorg 2013 Vereniging

Nadere informatie

2012 ParkinsonNet congres

2012 ParkinsonNet congres Mariëtta Eimers Martijn van der Eijk Kwaliteitsmanager Coördinator patiëntgerichte zorg Programma 1) Wat zijn kenmerken van excellente fysiotherapeuten? Visie patiënt (Masja van het Hoofd) ParkinsonNet-fysiotherapeut

Nadere informatie

Professioneel Statuut voor apothekers en ziekenhuisapothekers in loondienstverband

Professioneel Statuut voor apothekers en ziekenhuisapothekers in loondienstverband Professioneel Statuut voor apothekers en ziekenhuisapothekers in loondienstverband Overwegende dat 1. het beroep van apotheker in het stelsel van de gezondheidszorg een zelfstandige plaats ten dienste

Nadere informatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie

Keurmerkrapportage. rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie Keurmerkrapportage rapportage Keurmerk Basis GGZ 2016 o.b.v. de zelfevaluatie Praktijk Thomassen 18 januari 2016 1 Inleiding Per 1 januari 2016 is Praktijk Thomassen opnieuw geregistreerd als keurmerkdrager.

Nadere informatie

Informatieblad voor zorglandbouwsector over de cliënt staat centraal

Informatieblad voor zorglandbouwsector over de cliënt staat centraal Informatieblad voor zorglandbouwsector over de cliënt staat centraal De cliënt staat centraal is een uitspraak die we breed in de maatschappij tegen komen. Soms iets anders verwoordt; bijvoorbeeld klant

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg. Consultsessie Fysiotherapie Informatieberaad

Elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg. Consultsessie Fysiotherapie Informatieberaad Elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg Consultsessie Fysiotherapie Informatieberaad 19-02-2019 prioritaire proces is het zorgproces; de uitwisseling is secundair; de inzet van fysiotherapie is multifactorieel

Nadere informatie

VISIE VAN DE VLAAMSE OVERHEID OP KWALITEITSMETINGEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

VISIE VAN DE VLAAMSE OVERHEID OP KWALITEITSMETINGEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VISIE VAN DE VLAAMSE OVERHEID OP KWALITEITSMETINGEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres 20 september 2016 Wilrijk - Antwerpen Dirk Dewolf Administrateur-generaal

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

V&VN in de schijnwerpers. Strategisch Plan

V&VN in de schijnwerpers. Strategisch Plan V&VN in de schijnwerpers Strategisch Plan 2015-2018 1 Samenvatting: V&VN in de schijnwerpers De activiteiten van V&VN zijn er op gericht haar doelgroepen in staat te stellen hun beroep op het hoogste kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Onderwerpen. Perspectief van kwaliteit in de zorg. De keuze van het Kwaliteits-management-systeem. Certificering: ISO 9001 voor de Zorg.

Onderwerpen. Perspectief van kwaliteit in de zorg. De keuze van het Kwaliteits-management-systeem. Certificering: ISO 9001 voor de Zorg. ISO 9001 voor de zorg: een bewuste keuze ir.drs. A. van der Star MSHE Normcommissie ISO 9001 Zorg NEN 1 februari 2011 Bijdragen: H. Dekker: Certificatie in de Zorg Onderwerpen Perspectief van kwaliteit

Nadere informatie

Informele Zorg. Beleidsnota. Definitief. Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink. datum Juli 2015

Informele Zorg. Beleidsnota. Definitief. Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink. datum Juli 2015 Informele Zorg Beleidsnota datum Juli 2015 status versie 1.1 auteur(s) Eigenaar Definitief Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding...

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen BS 25/03/1999 in voege vanaf 04/04/1999 Gewijzigd door: KB12/08/2000 BS 29/08/2000

Nadere informatie

Stichting Egidius Zorgconcepten. De uitwerking van een concept om een betere prostaatkankerzorg te realiseren.

Stichting Egidius Zorgconcepten. De uitwerking van een concept om een betere prostaatkankerzorg te realiseren. Stichting Zorgconcepten De uitwerking van een concept om een betere prostaatkankerzorg te realiseren. Verschillende doelen ten aanzien van prostaatkankerzorg geven richting aan ambities CZ Kwaliteit van

Nadere informatie

Kwaliteitsregister, criteria 2015-2020: Voorstel tot aanpassing door Ergotherapie Nederland

Kwaliteitsregister, criteria 2015-2020: Voorstel tot aanpassing door Ergotherapie Nederland Kwaliteitsregister, criteria 2015-2020: Voorstel tot aanpassing door Ergotherapie Nederland Ergotherapie Nederland, november 2014. Hieronder volgt het voorstel van Ergotherapie Nederland voor een aanpassing

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Perspekt jaarplan 2014

Perspekt jaarplan 2014 Perspekt jaarplan 2014 Externe versie Inleiding Perspekt is een algemeen erkend en gerespecteerd kwaliteitsinstituut voor het terrein zorg in relatie tot wonen en welzijn. Perspekt wil toonaangevend zijn

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid

Reglement Raad van Bestuur. Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid Reglement Raad van Bestuur Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid De Raad van Bestuur van de Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid heeft overeenkomstig de statuten, de Zorgbrede Governance Code 2010,

Nadere informatie

Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici. Inleiding. Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren

Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici. Inleiding. Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren Indicatoren Zichtbare Mondzorg Tandprothetici Terugkoppeling praktijkgegevens zorginhoudelijke indicatoren Inleiding Zichtbare Mondzorg In de mondzorg wordt hard gewerkt aan het inzichtelijk en transparant

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Aangesloten kunnen zijn vrijgevestigde mondhygiënisten opgenomen in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten in Nederland.

Aangesloten kunnen zijn vrijgevestigde mondhygiënisten opgenomen in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten in Nederland. September 2012 Onafhankelijke Klachtregeling Mondhygiënisten (OKM) Aangesloten kunnen zijn vrijgevestigde mondhygiënisten opgenomen in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten in Nederland. Secretariaat

Nadere informatie

Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 2015

Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 2015 Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 015 versie: 3-3-015 Het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden In het Kwaliteitsregister V&V kunnen verpleegkundigen

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2018

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2018 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2018 1 Inleiding Caresq zal als inkooporganisatie vanaf 2018 de inkoop verzorgen voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt

Nadere informatie

>>> cliëntgestuurde wijkzuster

>>> cliëntgestuurde wijkzuster >>> cliëntgestuurde wijkzuster Een toetsingskader voor mensgerichte zorg Het Toetsingskader Cliëntgestuurde Wijkzuster is ontwikkeld door de Regionale Kruisvereniging West Brabant in samenwerking met CIIO,

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid Verloskunde 2013 Coöperatie VGZ

Zorginkoopbeleid Verloskunde 2013 Coöperatie VGZ Zorginkoopbeleid Verloskunde 2013 Coöperatie VGZ D0187-201301 Zorginkoopbeleid Verloskunde 2013 Coöperatie VGZ 1. Algemene Inleiding Zwangerschap en geboorte zijn belangrijke gebeurtenissen in ons leven.

Nadere informatie

Patiëntenperspectief bij de kwaliteitsevaluatie van dialysezorg; Samen verder?

Patiëntenperspectief bij de kwaliteitsevaluatie van dialysezorg; Samen verder? Patiëntenperspectief bij de kwaliteitsevaluatie van dialysezorg; Samen verder? Invitational herziening kwaliteitssysteem dialyse, 21 juni 2017 Karen Prantl, coördinator Kwaliteit & Onderzoek NVN 1 Afbakening

Nadere informatie

Visie op langdurige zorg: 4 beloftes van Coöperatie VGZ

Visie op langdurige zorg: 4 beloftes van Coöperatie VGZ Visie op langdurige zorg: 4 beloftes van Coöperatie VGZ Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven. A. Einstein Visie op langdurige zorg De langdurige zorg

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Als je trots bent op je vak, wil je dat ook uitdragen

Als je trots bent op je vak, wil je dat ook uitdragen Interview Peter Buisman, algemeen manager Kwaliteitsregister Paramedici: Als je trots bent op je vak, wil je dat ook uitdragen Tekst: Anne Doeleman Kwaliteitsregister Paramedici KP Het Kwaliteitsregister

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie...

Nadere informatie

Inleiding. Pagina 1 van 7

Inleiding. Pagina 1 van 7 Inleiding Het hiernavolgende bevat de resultaten van de in 2013 door de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) uitgevoerde Quick scan naar de standaarden van elektronische informatie-uitwisseling in de

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Wijkverpleging

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Wijkverpleging Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg

Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Uitwerking cruciale elementen Zorgstandaard Fase Wat Wanneer Fase 0 Face 0 Plan van aanpak 1-7-2017 HD Fase 0 Gezamenlijke besluitvorming, bejegening

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Transmurale zorg hartfalen

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Transmurale zorg hartfalen Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister en maakt op deze manier zichtbaar en toetsbaar dat ze voldoet aan een aantal

Nadere informatie

Continue Professionele Ontwikkeling. Lucielle van den Broek-Porsius Beleidsmedewerker

Continue Professionele Ontwikkeling. Lucielle van den Broek-Porsius Beleidsmedewerker Continue Professionele Ontwikkeling Lucielle van den Broek-Porsius Beleidsmedewerker Historie 1997 Wet BIG Doel: de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken en de patiënt te beschermen

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister en maakt op deze manier zichtbaar en toetsbaar dat ze voldoet aan een aantal

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Indicatorenset kraamzorg verslagjaar 2015

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Indicatorenset kraamzorg verslagjaar 2015 Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Onze reactie op advies commissie Meurs en de reactie van de minister:

Onze reactie op advies commissie Meurs en de reactie van de minister: Aan de leden van de vaste commissie voor VWS van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum : 20 mei 2015 Ref. : JM/mh/1505057 Betreft : Reactie P3NL op Kamerbrief minister

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014 Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie 22 september 2014 Inhoud 1. Inleiding en aanleiding 2. Strategische outline 3. De markt en de vereniging 4. Strategische domeinen 5. Beweging 1. Inleiding en

Nadere informatie