Jaarverslag Jaarplan 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Jaarplan 2015"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015

2 2015 Caleidoz Welzijn Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor meer informatie: Caleidoz Welzijn Steenhuizen JL Zevenaar Telefoon (0316) stond voor Caleidoz in het teken van de participatie: meedoen! Door mensen de kans te geven elkaar te ontmoeten en iets voor elkaar te betekenen, hebben we een impuls gegeven aan de eigen kracht van mensen. In ons werk gaan we steeds weer op zoek naar de talenten van mensen: waar lopen ze warm voor, wat motiveert hen, waar zijn ze goed in. Daar haken we op in. Eenzame mensen leggen daardoor nieuwe contacten en enthousiaste mensen ontwikkelen zich door tot actieve vrijwilligers. Door meedoen centraal te stellen, hebben we in 2014 veel initiatieven met burgers opgezet. We stonden bijvoorbeeld aan de wieg van het sociaal team i, huiskamergesprekken gevoerd, werken vindplaatsgericht in het jongerenwerk en hebben het project Levensvragen opgezet. Ons oogmerk hiermee is om vroegtijdig ondersteuning te bieden. Op die manier voorkomen we dat mensen zwaardere zorg nodig hebben. Meedoen! 2014 was ook het jaar van de voorbereiding van de invoering van nieuwe wet- en regelgeving in de hulpverlening en zorg. De transities zijn een feit, maar de transformatie moet nog grotendeels gestalte krijgen. In onze visie heeft het welzijnswerk hierin een centrale plaats: bewoners steunen om voor elkaar van betekenis te zijn. Daarin ligt onze kracht. Voor en door inwoners! Hoe we dit doen? We geven u zes voorbeelden van ons mooie en zinvolle werk: per programma één voorbeeld, geïllustreerd door uit spraken van deelnemers. De voorbeelden komen zowel uit Doesburg als uit Zevenaar. I werken we aan alle zes programma s en in Doesburg aan drie programma s.

3 2014 Programma Sociale samenhang en leefbaarheid n Doesburg Sociaal team: samen optrekken In 2014 heeft Caleidoz het eerste sociaal team van de gemeente Zevenaar opgezet: een team bestaande uit 11 professionals vanuit verschillende hoeken, zoals het maatschappelijk werk, de sociale dienst, zorgorganisaties, MEE en schuldhulpverlening. Samen met deze partners zijn we wijkgericht gaan werken. Rondom mensen met meerdere problemen zijn we beter gaan afstemmen. Wijkbewoners hebben we ondersteund bij de start van nieuwe activiteiten, zoals de Kookpot, het Netwerk werkzoekenden en ff bakkie doen. De partners in het Zevenaarse sociaal team hebben in 2014 nog hun eigen cliënten meegenomen. Het team is in 2014 steeds meer multidisciplinair gaan werken. In Doesburg is in 2014 ook een sociaal team opgezet; Caleidoz participeert hierin actief met inzet van een ouderenadviseur. Daarnaast hebben we wijkactiviteiten in Beumerskamp opgezet, in combinatie met de dagbesteding die hierheen verhuisd is. Jessica (38): Ik ben door mijn ex in de schulden gekomen. Die trekt zich nergens wat van aan. Ik moet er helemaal alleen voor opdraaien, ook voor de zorg voor mijn drie kinderen. Kreeg Yoeri ook nog gelazer op school. Nou, toen ging ik door het lint. Een klotejaar. Al dat gedoe met die instanties. Gelukkig steunde iemand vanuit het so ciaal team me om het hoofd boven water te houden. Ik doe het nu best goed, zegt ze.

4 2014 Programma Ondersteuning jeugdigen en ouders Thomas (17): Ik zit nu even in een tussenfase, zonder school of werk. Ik vermaak me prima, maar wilde eigenlijk wel wat meer doen. Hierbij 4all heb ik mezelf nuttig gemaakt. Samen met twee andere jongens heb ik een PR-plan gemaakt, een planning uitgezet, enkele activiteiten gecoördineerd. Ik sta er zelf soms versteld van wat we voor elkaar hebben gekregen. Jongerencentrum 4all: voor en door jongeren In het Jongerencentrum 4all i organiseren jongeren allerlei activiteiten. Het jongerenwerk van Caleidoz steunt de jongeren om al deze activiteiten voor elkaar te krijgen en hun eigen (organisatie)talent te ontdekken en ontwikkelen. Alle aspecten die voor deze activiteiten nodig zijn, worden opgepakt, zoals een website ontwikkelen, posters maken, licht en geluid regelen, muziek draaien, Een goede activiteit organiseren, dat is niet niks. Enkele voorbeelden van deze jongerenactiviteiten: Fusiepop, jongeren tonen hun talent aan een breed publiek Explotion Teenparty, 10- tot 12-jarigen leven zich uit Themafeesten, brugklassers vieren hun eigen thema feest Ook bij het onderhoud aan 4all helpt de jeugd zelf mee, zoals met klussen en verven. Zelfs als 4all ge bruikt wordt door externen, leveren de jongeren hun bijdrage, bijvoorbeeld door bardienst te draaien. Jongerencentrum 4all is niet alleen voor de jongeren, maar vooral ook door de jongeren. Binnen 4all zijn ongeveer 25 jonge vrijwilligers actief, tussen de 13 en 23 jaar. Honderden jongeren bezoeken 4all eens of meerdere keren per jaar. Op woensdag avond kunnen jongeren in 4all terecht om gewoon even te chillen: samen praten, wat darten of een spelletje tafel voetbal doen.

5 2014 Programma Informatie, advies en cliëntondersteuning n Doesburg Huisbezoeken: senioren zelf aan het roer Om ouderen te helpen zo lang mogelijk plezierig thuis te blijven wonen, gaan vrijwilligers van Caleidoz bij hen op huisbezoek. Ze informeren senioren over ver anderingen in wet- en regelgeving, de voorzieningen waarvan ze gebruik en waar kunnen maken ze terecht kunnen met vragen. Daarnaast staan vrijwilligers ouderen terzijde om de regie over hun leven te blijven voeren. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij de administratie en bij uitbrei ding van sociale contacten. In 2014 heeft de ouderenadviseur met acht vrijwillige ouderenadviseurs van Caleidoz in totaal 137 cliënten in Doesburg ondersteund, soms met één gesprek en soms langdurig. Daarnaast hebben zij 26 preventieve huisbezoeken afgelegd bij bewoners van de Rosmolen en Steinborgh in Doesburg. Joke (81): Nu sta ik er alleen voor. Henk deed altijd het papierwerk en de financiën, ook op de computer. Ik begrijp niets van die computer. Het interesseert me ook niet. Henk heeft het me wel eens voorgedaan, maar ik ben vergeten hoe het moet. Ik kreeg gedoe met de telefoonmaatschappij en bleek een dure zorgverzekering te hebben. Ik ben blij dat José me nu helpt om de dingen geregeld te krijgen.

6 2014 Programma Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers Maatschappelijke stages: investeren in de toekomst De jongeren van nu zijn de vrijwilligers van de toe komst. Ook al zijn de maatschappelijke stages door het Rijk niet meer verplicht, de leerlingen van het Liemers College gaan nog steeds op maatschappelijke stage. Caleidoz ondersteunt de leerlingen hierbij: we geven voorlichting en bemiddelen de leerlingen naar een zelfgekozen stage. Per jaar worden 500 jongeren van het Liemers College Zevenaar door de stagemakelaar van Caleidoz begeleid bij het vinden van een zinvolle maatschappelijke stage van 30 uur. Evelien (15): Samen met Sven heb ik als sociale stage bij de Zonnebloem geholpen met het stamppotbuffet. Daar kwamen zo n 40 ouderen naar toe, met rollators en rolstoelen. Sven en ik hebben hen naar hun plaats begeleid en geholpen in de bediening. Daar na zijn we er zelf ook tussen gaan zitten en hebben meegegeten. Eerst dacht ik nog: wat nou? Maar het ging vanzelf, want die opa s en oma s bleken heel geïnteresseerd. We hebben best leuk gepraat. Mobieltjesproject: jong leert oud Samen met het Rode Kruis heeft Caleidoz het mobiel tjesproject opgezet. Jongeren leren ouderen hoe het mobieltje werkt. Inmiddels is het project ook uitge breid met nieuwe apparaten, zoals smartphones en tablets. Deze apparaten blijken de aanleiding tot een mooi contact tussen jong en oud. Harm (82): Ik had van mijn kinderen een nieuwe mobiel gekregen, een smartphone. Wat er al niet mogelijk is met zo n apparaat! Mijn zoon heeft het wel even voorgedaan hoe ik dat ding moet gebruiken, maar dat ging veel te snel. Gelukkig waren er wat jongelui in De Hooge Bongert die ons wilden leren om de smartphone te gebruiken. Er kwam wel drie van die jongens op me afstormen: omdat ik van die blitse Nikes aan mijn voeten heb, zeiden ze. Eén van hen heeft me goed op weg geholpen!

7 2014 Programma Mensen met een beperking doen mee n Doesburg De Inloop Doesburg: samen activiteiten ondernemen Een team vrijwilligers van Caleidoz begeleidt in Doesburg De Inloop : een verscheidenheid aan activiteiten waarbij bewoners iets met elkaar ondernemen, in aansluiting op hun interesse of behoefte. Denk aan samen eten, schilderen, kaarten of biljarten. Er is ook een computerinloop, gerund door vrijwilligers de bezoekers één op één begeleiden. De gezelligheid is net zo belangrijk als de activiteit zelf: het gaat erom dat mensen zich bij De Inloop thuis voelen en samen aan de slag gaan. De Inloop wordt geleid door ongeveer 25 vrijwilligers, ondersteund door een beroepskracht. Elke week nemen minimaal 100 mensen tussen de 30 en 80 jaar deel aan activiteiten van De Inloop in Doesburg. I heeft Caleidoz ontmoetingscentrum de Hooge Bongert. Hier leggen we de verbinding tussen inloop, activiteiten en dagbesteding. Joep (66): Ik heb een zware periode achter de rug. Mijn vrouw is twee jaar geleden overleden. Loes zorgde altijd voor leven in huis. Dat was opeens weg. Als je niet meer werkt en geen kinderen hebt, dan is het leven leeg. Hier bij De Inloop ben ik onder de mensen. Ze zijn blij met me, omdat ik handig ben met computers. Ik klim geleidelijk het dal weer uit.

8 Programma Integratie en inburgering 2014 Huiskamerproject Selamat Datang: herkenning Eén dag per week organiseert Caleidoz i samenkomsten voor mensen met een NederlandsIndische of Molukse achtergrond. Door hun gedeelde achtergrond vinden deze mensen bij elkaar herken ning en steun. Onder begeleiding van de beroepskracht stellen ze een activiteitenprogramma samen, met muziek, beweging, creativiteit en educatieve activiteiten. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor een goed gesprek met elkaar, vaak over het verleden. Wekelijks bezoeken ongeveer 18 ouderen met een Nederlands-Indische achtergrond het Huiskamer project, begeleid door gemiddeld vier vrijwilligers en een beroepskracht. Sharita (86): Hier ontmoet ik gelijkgestemden. We hebben een gedeeld verleden. De anderen weten gewoon hoe het daar was: die tropische hitte en veelheid van geuren. Eén woord is genoeg. We voelen elkaar gewoon aan. Lachen om dezelfde soort grapjes. Ik vind het zo fijn hier een dag in de week te mogen zijn.

9 2015 vooruitblik 2014 terugblik Participatie

10 Klankbordgroep: van feedback kunnen we groeien Caleidoz wil middenin de samenleving va en Doesburg staan. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarom zijn we in 2014 gestart met een klankbordgroep: een groep mensen die met ons meedenkt en ons feedback geeft. De klankbordgroep bestaat uit twaalf deelnemers aan activiteiten en vrijwilligers en drie medewerkers van Caleidoz. In 2014 is de klankbordgroep tweemaal bijeen gekomen. Elke bijeenkomst werd afgesloten door een leuke gezamenlijke activiteit, voor jong en oud. Zowel de deelnemers als de werkers vonden de bijeenkomsten nuttig en inspirerend. In 2015 gaan we hiermee zeker door! 2015 Net als in 2014 gaat het in 2015 om participatie: meedoen! De kern van het werk van Caleidoz is mensen steunen en stimuleren om met elkaar initiatieven te nemen. Daarbij zetten we in 2015 een standje sterker in op preventie: voorkomen dat zorg en hulpverlening nodig is. Op die manier geeft Caleidoz vorm aan de voorliggende voorziening. Niet enkel door onze beroepskrachten, maar ook door inzet van vrijwilligers: mensen voor en met elkaar. De vrijwilligers worden altijd ondersteund en gefaciliteerd door onze beroepskrachten. Ons preventiewerk richt zich op alle inwoners van Zevenaar en Doesburg, jong en oud, met en zonder beperking. Met het Levensvragenproject willen we voorkomen dat mensen psychische problemen krijgen. Met beogen we jongeren te Nog meer meedoen! steunen om hun problemen vroegtijdig aan te pakken. Met het project Aangenaam wonen willen we bereiken dat mensen lang zelfstandig kunnen blijven. Ook dat is preventie, want daarmee voorkomen we dat mensen te vroeg in een verzorgingstehuis moeten worden opgenomen en houden zij de regie over hun eigen leven. Participatie en preventie gaan hand in hand. Daarom gaan we in 2015 door met participatie-initiatieven die we al zijn gestart. Onze suc cesvolle formules willen we uitbreiden, zoals de participatiepunten waar mensen hun talenten en kracht van nut kunnen maken. Andere initiatieven willen we verstevigen, zoals het Praathuis waar anderstaligen met elkaar hun Nederlands oefenen. Kortom, Caleidoz gaat in 2015 voortvarend door om mensen te steunen mee te doen in de samenleving.

11 2015 Programma Sociale samenhang en leefbaarheid n Doesburg Participatiepunten: werken aan de eigen ontwikkeling Caleidoz gaat het Sociaal ontmoetings- en participatiepunt (SOPP) dat vorig jaar i-oost is opgezet, in 2015 doorontwikkelen en uitbreiden naar andere plekken i. Het SOPP wordt dé plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en actief kunnen zijn. Bewoners zijn aan zet: zij zetten zelf activiteiten op zoals een wandelclub. Of ze maken zichzelf nuttig als vrijwilliger, bijvoorbeeld in het repair café waar mensen voor elkaar kapotte apparaten repareren. Voor mensen met een uitkering biedt het participatiepunt de kans om mee te doen en iets voor de samenleving te betekenen. Met het SOPP werkt Caleidoz bewust aan de ontwikkeling van mensen; in 2015 worden hiervoor leerlijnen ontwikkeld, in samenwerking met het ROC. In 2015 wil Caleidoz gemiddeld 20 bezoekers per dag naar het Sociaal ontmoetings- en participatiepunt i-oost krijgen. De Hooge Bongert is ook een SOPP. In Doesburg gaat Caleidoz met gemeente en woningcorporatie de verbinding leggen met Maartenshof en IJsselzicht, om daar te komen tot een SOPP. Daar gaan we het een knooppunt noemen, waarmee we verwijzen we naar de verbindingen die we leggen met andere organisaties in zorg en welzijn. En in Beumerskamp is al een druk bezocht knooppunt. Edwin Schipper, sociaal werker: Ik hoop dat bij partners de aandacht wat gaat verschuiven van zorg naar welzijn. Meer focus op preventie! Als mensen elkaar ontmoeten en samen initiatieven nemen, versterken zij hun kracht. Daarmee kan hulpverlening voorkomen worden.

12 2015 Programma Ondersteuning jeugdigen en ouders daar waar de jongeren zijn Waar de jongeren zijn, daar zijn ook de jongerenwer kers van Caleidoz. Onze jongerenwerkers zoeken de jongeren op: op school, via social media en soms ook op straat. In 2014 hebben de jongerenwerkers op de vmbolocatie van het Liemers College een vaste plek gekregen. Ze verzorgen ook een deel van het lesprogramma en organiseren activiteiten met jongeren. Door zichtbaar te zijn en samen met jongeren aan de slag te gaan, durven de jongeren hun verhalen bij de jongerenwerkers neer te leggen. De werkers steunen de jongeren om hun problemen op te lossen en verwijzen hen zo nodig door naar hulpverlening. Het jongerenwerk van Caleidoz wil in 2015 twee keer per week op school aanwezig zijn en 100 leerlingen via de lessen bereiken. Daarnaast spelen de jongerenwer kers in op signalen van overlast, waarna de werkers in gesprek gaan met jongeren én buurtbewoners. Emmy van Aalten, jongerenwerker: Jongeren hangen steeds minder op straat: tegenwoordig is de school één van de belangrijkste vindplekken. Door op school zichtbaar te zijn, kunnen we jongeren steunen en doorverwijzen. Dat voorkomt zwaardere hulpverlening. Ik hoop dat we straks ook op de brugklaslocatie en havo/vwo-locatie van het Liemers College een vaste plek krijgen. Dan zijn we daar ook goed zichtbaar en makkelijk aanspreekbaar.

13 2015 Programma Informatie, advies en cliëntondersteuning n Doesburg Preventie GGZ: aan de slag met levensvragen Een beetje piekeren is niet erg, maar als mensen blijven piekeren moet er wat gebeuren. Met de pilot Levensvragen wil Caleidoz voorkomen dat gepieker leidt tot psychische problemen. Speciaal opgeleide vrijwilligers helpen (meestal oudere) mensen die meer dan gemiddeld met levensvragen worstelen. In ongeveer tien gesprekken helpen vrijwilligers hen om dingen op een rijtje te krijgen, te relativeren en (weer) perspectief te zien. Caleidoz wil in 2015 i en Doesburg minimaal tien matches tot stand brengen. Eind 2014 zijn er 12 vrijwilligers getraind en inmiddels zijn de eerste twee matches een feit. Jos Mennings, sociaal werker: Eind 2015 hoop ik dat verwijzers, zoals huisartsen, bekend zijn met het Levensvragenproject en dat ze mensen vroegtijdig doorverwijzen. Het project moet in hun systeem komen te zitten. Nu nog wordt het project vanuit het Skanfonds gesubsidieerd, om het project goed op te zetten. Als eind 2015 de pilot stevig verankerd is, hoop ik dat het project vanuit reguliere middelen wordt voortgezet.

14 2015 Programma Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers Vrijwilligersvacaturebank en talentenbank Al langere tijd heeft Caleidoz een vacaturebank waar vrijwilligers zich voor vrijwilligerswerk kunnen inschrijven en waarin ook de vacatures op geplaatst worden. Sommige vrijwilligers vinden zo op eigen kracht passend vrijwilligerswerk, bij anderen zorgt Caleidoz voor warme matching. Als mensen een specifiek talent of deskundigheid hebben, kunnen ze zich inschrijven bij de Talentenbank. Denk aan iemand die goed piano kan spelen of grote bomen kan omzagen. De aangesloten (vrijwilligers) organisaties kunnen deze talenten vervolgens inschakelen voor korte opdrachten. Caleidoz checkt wel altijd of het vrijwilligerswerk het reguliere betaalde werk niet verdringt. Caleidoz wil in 2015 i 360 nieuwe vrijwilligers werven, waarvan minimaal tweederde deel wordt geplaatst op een vrijwilligersplek. Daarnaast wil Caleidoz 25 nieuwe talenten aan zich binden. Barbera van Dulmen, sociaal werker: Mijn droom is dat het vanzelfsprekend is dat we elkaar een handje helpen. En dat instanties dit steunen. Als betaald werk nog even niet haalbaar is, is vrijwilligerswerk een mooie kans om talenten te benutten.

15 2015 Programma Mensen met een beperking doen mee Levensloopbestendig wonen in Giesbeek Mensen blijven steeds langer zelfstandig wonen, ook als ze dementie hebben of chronisch ziek zijn. Om mensen hierop voor te bereiden, is Caleidoz gestart met het project Aangenaam wonen, in eerste instan tie in Giesbeek. Doel is dat senioren zich bewust worden dat ze hun wooncomfort kunnen vergroten, vaak via eenvoudige ingrepen. Denk aan het verwijderen van drempels in huis, zodat de kans op struikelen kleiner wordt. Of aan verplaatsing van het meubilair, zodat er logischer looplijnen ontstaan. Ook de inzet van technologie kan helpen, bijvoorbeeld een tablet om het contact met familie of thuiszorg te vergemakkelijken. Verder is het belangrijk dat mensen nadenken over hoe ze langer mee kunnen doen in de maatschappij en zich reali seren wat ze daarvoor kunnen doen om hun sociale netwerk te versterken. Caleidoz voert dit project uit in samenwerking met de gemeente, woningcorporaties, zorgorganisaties, ketenzorg dementie en seniorenraad. Marrie Boshuis, projectcoördinator Aangenaam wonen : Eind 2015 wil ik bereikt hebben dat oudere mensen zich meer bewust zijn van de mogelijkheden om zelf hun woning met eenvoudige ingrepen aan te passen. Dan zijn ook enkele vrijwillige woonadviseurs aan de slag die mensen adviseren. Ik verwacht dat eind 2015 de eerste woningen in Giesbeek zijn aangepast, op een manier die aansluit op de wensen en behoeften van mensen. Dat vind ik heel belangrijk: samen optrekken met de bewoners om wie het gaat.

16 2015 Programma Integratie en inburgering Het praathuis: samen Nederlands versterken Na een jaar met een taalmaatje geoefend te hebben, blijken anderstaligen nog onvoldoende taalvaardig om zich goed in het Nederlands te kunnen redden. Daarom is Caleidoz in 2014 gestart met het Praathuis. Hier oefenen anderstaligen gezamenlijk hun Neder lands, onder leiding van (Nederlandstalige) vrijwilli gers. Aan de hand van een thema gaan ze in groepjes aan de slag. Het mooie van het Praathuis is dat het mensen stimuleert de deur uit te komen en samen aan hun taalvaardigheid te werken. Dat versterkt hun onderlinge contact en zelfvertrouwen. Het Praathuis is woensdagochtend open; moeders en vaders kunnen hun kinderen tot vier jaar gewoon meenemen. Caleidoz wil in 2015 bereiken dat er een vaste groep van minimaal tien anderstaligen vanuit allerlei windrichtingen naar het Praathuis i komt, ondersteund door een vaste groep vrijwilligers. Jos Mennings, coördinator: Mijn wens voor eind 2015 is dat het Praathuis wordt bezocht door een vaste club anderstaligen die elke week trouw komt. En dat zij dan zeggen: ik kom om mijn Nederlands te verbeteren èn voor de gezelligheid! Als we dat voor elkaar hebben gekregen, groeit hun kracht en zelfvertrouwen. Dat maakt hen rijp voor méér, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

17

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

Welzijn De Meierij. Maakt meer mogelijk!

Welzijn De Meierij. Maakt meer mogelijk! Welzijn De Meierij Maakt meer mogelijk! NIEUWE ORGANISATIE Per 1 januari 2013 zijn Welzijn Salus uit Sint-Oedenrode en BWI Het Palet uit Schijndel gefuseerd. De naam voor de nieuwe organisatie is: Welzijn

Nadere informatie

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder BROEK POLDER Jaarverslag 2017 Broekpolder INHOUDSOPGAVE INLEIDING JEUGD- EN JONGEREN Knutsel de frutsel middag Spel op Straat Kids ART Kids FUN Spelinloop Jongerencentrum Inside5 Bouwstad Ambulant jongerenwerk

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Landstede Welzijn Raalte Passage 13 8102 EW Raalte 088-8508275 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. 2014 stond wederom in het teken van verandering.

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant ONS welzijn De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant Wat doet ONS welzijn ONS welzijn adviseert en helpt mensen als dat nodig is. De medewerkers van ONS welzijn denken met je mee om samen een goede

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom Welzijn voor iedereen Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, 2019-2023, Welcom Welzijn voor iedereen 1 Fijn dat je belangstelling hebt voor ons Meerjarenperspectief, ons beleidsplan voor de

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

Vooraf. Jaarverslag

Vooraf. Jaarverslag Jaarverslag 2014 Vooraf Dit is het jaarverslag 2014 van mfc t Marheem. Dit was het tweede jaar waarin werd gewerkt volgens de beleidsgestuurde contractfinanciering. In dit verslag wordt op hoofdlijnen

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012

Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012 Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012 Almelo, maart 2013 Rapportage Huisbezoek 75+ De Riet 2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente Almelo. Wijk voor wijk worden ouderen

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek 75+ Sluitersveld 2012

Rapportage Huisbezoek 75+ Sluitersveld 2012 Rapportage Huisbezoek 75+ Sluitersveld 2012 Almelo, juni 2012 Rapportage Huisbezoek 75+ Sluitersveld 2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente Almelo. Wijk voor wijk

Nadere informatie

Dag van de Mantelzorg zet mantelzorgers in 't zonnetje. Empowermentcursus voor vrouwen met vluchtelingstatus

Dag van de Mantelzorg zet mantelzorgers in 't zonnetje. Empowermentcursus voor vrouwen met vluchtelingstatus Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier Inhoudsopgave So Solidez verhaalt over betrokken inwoners Positieve beoordeling door HKZ-auditor Dag van de Mantelzorg zet mantelzorgers in 't zonnetje Empowermentcursus

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Miks werkt met jongeren van 6 tot 23 jaar, met senioren, gezinnen, individuele inwoners maar ook met groepen inwoners.

Miks werkt met jongeren van 6 tot 23 jaar, met senioren, gezinnen, individuele inwoners maar ook met groepen inwoners. Presentatie Miks welzijn in de commissie WOS op 17 oktober 2013 Rapport Rekenkamer Het is iets meer dan een half jaar geleden dat het rapport van de Rekenkamercommissie over de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein preventief, signalerend en klant centraal Cintha Tubbing, december 2013 Een korte kennismaking met de organisatie Versa Welzijn de dienst VTH

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt!

Buurtbemiddeling helpt! helpt! als effectief middel voor meer leefbaarheid helpt! Waar in een buurt een conflict ontstaat, kan een instantie ongetwijfeld een schuldige aanwijzen en sancties opleggen. Dat lijkt op een oplossing,

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Partner in het sociaal domein

Partner in het sociaal domein Partner in het sociaal domein Samen in het sociaal domein Zlimthuis Gemeentelijke opgaven Werkt aan bewustwording Levensloopbestendig wonen Opereert lokaal Langer en veilig thuis wonen, ook met dementie

Nadere informatie

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook?

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Achter elke voordeur gaat weleens iets mis Hulpverleners kunnen niet alles alleen oplossen. Achter elke voordeur gaat

Nadere informatie

De vele gezichten van MDRplus

De vele gezichten van MDRplus De vele gezichten van MDRplus blijvend beter M aatschappelijke Dienstverlening Rijnmond MDRplus denk niet in problemen maar in oplossingen Maatschappelijke Dienstverlening Alexander (MDA) heeft een nieuwe

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

De Deel. Alle info op een rij. Voor informatie en vragen op het gebied van opvoeding, welzijn, zorg, werk en inkomen.

De Deel. Alle info op een rij. Voor informatie en vragen op het gebied van opvoeding, welzijn, zorg, werk en inkomen. De Deel Voor informatie en vragen op het gebied van opvoeding, welzijn, zorg, werk en inkomen. Alle info op een rij De Deel, kom gerust eens langs voor: uw opvoedingsvragen en het consultatiebureau uw

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Welkom Hoşgeldiniz Esselamunaleykum

Welkom Hoşgeldiniz Esselamunaleykum Welkom Hoşgeldiniz Esselamunaleykum Door verschillen in cultuur en leefstijl zijn er ook verschillen in behoeften en wensen Wensen en behoeften van oudere migranten Het verhaal van Aynur En Niesje.. Ze

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015 Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015 1 Welkom en introductie Preventieprogramma Jeugdhulp Wethouder Paans spreekt allereerst zijn steun uit aan professionals

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen Wat feiten en cijfers: Feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland)

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Welzijn in Baarn Visie op welzijn

Welzijn in Baarn Visie op welzijn Welzijn in Baarn 2012-2015 Visie op welzijn Waarom een visie op welzijn? De uitgangspunten van de visie op welzijn moeten het kader bieden om de komende jaren prioriteiten te stellen bij de inzet van de

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 ouderen voorbereid op kwetsbaarheid?

Monitor sociaal domein 2017 ouderen voorbereid op kwetsbaarheid? Monitor sociaal domein 2017 ouderen voorbereid op kwetsbaarheid? De artikel is geschreven op basis van informatie uit interviews met een aantal ouderenadviseurs van Divers, de voorzitter van de Seniorenraad,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Hier woon ik; Tilburg

Hier woon ik; Tilburg Hier woon ik; Tilburg Korte karakteristiek In diverse wijken in Tilburg worden activiteiten georganiseerd met en door kwetsbare wijkbewoners en professionals om mensen met beperkingen te laten meedoen,

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam.

Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam. Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam. De onderzoeksgroep zijn klanten en vrijwilligers die actief zijn binnen een activiteit uit het aanbod

Nadere informatie

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 was een jaar waarin er veel veranderde. De WMO ging op de schop en veel kwetsbare burgers moesten op zoek naar een

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

SWOS in het kort. Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest KvK

SWOS in het kort. Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest KvK SWOS in het kort 212 Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 35 6 23 681 info@swos.nl www.swos.nl twitter @swos1 KvK 41189365 Bestuursrapportage Met genoegen bieden wij U het jaarverslag

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN ONDERSTEUNING VOOR WIE DAT NODIG HEEFT. OPGROEIEN EN OPVOEDEN Speelt er

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Omdat je soms een ander nodig hebt om sterker te zijn

Omdat je soms een ander nodig hebt om sterker te zijn Omdat je soms een ander nodig hebt om sterker te zijn Sterker sociaal werk Wij zijn Sterker sociaal werk. Wij zijn er voor je op het moment dat je het - in je eentje of met een ander - even niet redt.

Nadere informatie

Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 350 Stagiaires: 50 Beroepskrachten: 75 Medewerkers: 475. Omzet: 4,3 miljoen

Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 350 Stagiaires: 50 Beroepskrachten: 75 Medewerkers: 475. Omzet: 4,3 miljoen Welkom Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 350 Stagiaires: 50 Beroepskrachten: 75 Medewerkers: 475 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland) West Maas

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 3. Beleidsterrein Zorg Preventie (leefbaarheid en participatie) en Zorg (zorg en ondersteuning) Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen - Vergroten eigen kracht en zelfredzaamheid -

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Bijlage 2 Bestuursrapportage uitvoeringsplannen Beleidsplan Wmo 2012-2015 Asten-Someren Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Inleiding In het kader van de kerntakendiscussie is besloten dat

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN Volwassenenwerk Kinderwerk Buurtwerk Informatie en advies Ondersteuning en bemiddeling Jeugd- en jongerenwerk VOORWOORD 2014 was voor vele inwoners een spannend

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Aanpak statushouders Hilversum

Aanpak statushouders Hilversum Aanpak statushouders Hilversum Intensieve samenwerking De Gemeente Hilversum heeft samen met statushouders en partners een nieuwe aanpak voor statushouders opgezet. De samenwerkingspartners zijn: COA;

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

MO grp_brochure def.indd :06

MO grp_brochure def.indd :06 S ociaal Werkers hebben een uiterst belangrijke rol in de participatiesamenleving. De effecten van het werk van deze professionals zijn niet voor iedereen even zichtbaar. Wel voor degene die hulp kreeg.

Nadere informatie

Afasie-ondersteuningsgroep trapt officieel 6 maart 2019 af!

Afasie-ondersteuningsgroep trapt officieel 6 maart 2019 af! Uitgave van NAH Trefpunt Voorne-Putten Nummer 2 februari 2019 Afasie-ondersteuningsgroep trapt officieel 6 maart 2019 af! Als je getroffen wordt door Niet Aangeboren Hersenletsel is de mogelijkheid dat

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Onze School is Present. Workshop door: Present Nederland Present Barendrecht Present Zwolle Verus Hogeschool Viaa

Onze School is Present. Workshop door: Present Nederland Present Barendrecht Present Zwolle Verus Hogeschool Viaa Onze School is Present Workshop door: Present Nederland Present Barendrecht Present Zwolle Verus Hogeschool Viaa 3 jaar > 5 klassen > 25 projecten > 150 leerlingen groep 7 Samenwerking met school en zorginstellingen

Nadere informatie

Algemeen vrijwilliger Taken binnen het jongerencentrum zijn: - Bestuurstaken - DJ. - Poetsen

Algemeen vrijwilliger Taken binnen het jongerencentrum zijn: - Bestuurstaken - DJ. - Poetsen s Jongerencentrum Fraiche is een organisatie in Vaals die zich bezig houdt met het organiseren van feesten en concerten voor jongeren. Naast het poppodium is er ook een café dat iedere donderdag- en vrijdagavond

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk 1 Doelgroep: Jongeren in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar, woonachtig in de Gemeente Gorinchem. De focus ligt op groei op verschillende leefgebieden,

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis de naam Copernikkel dankt zijn naam aan wijkbewoners. Zij zorgden ervoor dat iedereen weet waar de

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Westerpark. De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart

Westerpark. De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart Westerpark De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart 2003 1 Westerpark Ongeveer 34.000 inwoners Ongeveer 45% allochtoon Alleenstaande (rond 55%) Klein netwerk 44% (4

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Om wie maakt u zich wel eens zorgen?

Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Iedereen heeft wel eens een lastige periode in het leven. Bijvoorbeeld door het verlies van dierbaren, door financiële problemen of door spanningen in de relationele

Nadere informatie

Copyright 2002 Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), Arnhem

Copyright 2002 Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), Arnhem Portretten van jongeren Colofon: Uitgave: NISB, Arnhem Auteurs: Hans van Helden en Nicole Nelen Fotografie: Cecile Kolner en Rogier Veldman Interviews: Marije van Barlingen, Lotte Visschers en Wouter Wolters

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd De jeugd heeft de toekomst Notitie Jeugd Apeldoorn, maart 2018 De jeugd heeft de toekomst De samenleving is volop in beweging. We willen graag dat iedereen mee kan doen en ook mee doet. Daarbij zien we

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie